Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
5 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
5 Mnd.
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Gratis frakt på ordre over 799,-
5 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
5 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
5 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
5 Mnd.
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

3. November

Om dagen

3. November er dag 308 i 2024, og er i uke 44. Det er 58 dager igjen av året.
Panamas uavhengighetsdag (Løsrevet fra Colombia i 1903)
Dominicas uavhengighetsdag (Løsrevet fra Storbritannia i 1978)

Historie

50 år siden

1973: Den siste romsonden i Mariner-programmet, Mariner 10, skytes opp

Mariner 10 var den siste romsonden i det amerikanske Mariner-programmet. Den ble skutt opp 3. november 1973 og fløy forbi både planeten Merkur og planeten Venus. Mariner 10 var også den første romsonden som brukte en planets gravitasjonsfelt for å endre fart og lengderetning.

Målene med romsonden var å undersøke atmosfæren og overflaten på Merkur og Venus. Sekundære mål var å få erfaring med såkalte dual planet gravity assists, der sonden skulle utnytte tyngdekraften fra de to planetene til å endre fart og retning. Mariner 10 ble den første romsonden til å utnytte denne metoden som senere ble benyttet av Voyager 1, Cassini-Huygens samt romsonden Ulysses.

Mariner 10 ble skutt opp 3. november 1973, omtrent to år etter Mariner 9. I løpet av de første ukene etter oppskytningen ble kameraet i romsonden testet ved å returnere fem mosaikkbilder av jorden, samt seks i fra Månen. Månen sin nordpol ble også ytterligere fotografert der tidligere dekning var dårlig.

Mariner 10 passerte planeten Venus 5. februar 1974 og var på det nærmeste 5 768 km unna. Med ultrafiolette kameraer var det mulig å se skylag som knapt var synlige i vanlig lys. Man har også kunnet se disse skylagene med ultrafiolette kameraer fra jorden, men detaljene sett fra Mariner 10 overrasket mange.

Etterpå gjorde Mariner 10 tre forbiflyginger av planeten Merkur. Den første forbiflygingen fant sted 29. mars 1974, den andre 21. september 1974 og den tredje og siste fant sted 16. mars 1975. Romsonden kartla rundt 40 % av overflaten til planeten og oppdaget en tynn atmosfære og et magnetfelt.

Undersøkelsen ble avsluttet 24. mars 1975 da romsonden gikk tom for drivstoff. Romsonden går nå i bane rundt solen, men elektronikken ombord er mest sannsynlig skadet av strålingen fra solen. Wikipedia
66 år siden

1957: Sputnik 2 med romhunden Laika om bord, ble skutt opp av Sovjetunionen

Sputnik 2 var det andre romfartøyet som ble sendt opp i bane rundt jorda 3. november 1957. Ombord var også hunden «Laika» som ble den første levende skapning i bane rundt jorden. Sputnik 2 var en fire meter høy, kjegleformet kapsel, bunnen hadde en diameter på to meter, sputnik 2 veide 508 kg. Den inneholdt flere rom for radiosendere, et telemetrisystem, en programmeringsenhet, temperaturkontrollsystem for kabinen og vitenskapelige instrumenter. «Laika» lå i en separat kabin.

Det ble hevdet at Laika overlevde i flere dager i verdensrommet, men etter hvert kom sannheten fram at hunden hadde dødd fem til sju timer etter oppskytning, antagelig av overoppheting.

Sputnik 2 ble skutt opp fra det som nå er Bajkonur-kosmodromen i Kasakhstan 3. november 1957 klokken 03.30.42 norsk tid. Bæreraketten var av samme type som for Sputnik 1, en lettere modifisert utgave av langdistanseraketten R-7. Bærerakettens kjernetrinn med Sputnik 2 på toppen ble plassert i en bane på 212 km x 1660 km med en inklinasjon på 65,33° og en omløpstid på vel 1 time og 43 minutter.

Under hele ferden forble Sputnik 2 festet til kjernetrinnet. Sovjeterne valgte dette for at trinnets telemetrisystem kunne brukes til å sende data fra Sputnik 2 til bakkestasjoner.Sputnik 1 var en enorm og uventet suksess som fikk langt større oppmerksomhet verden over enn noen kunne ha ant på forhånd. Den sovjetiske parti- og statslederen Nikita Khrustsjov forstod umiddelbart hvilken kolossal propagandaverdi som lå i romfarten for det kommunistiske system. Få dager etter oppskytingen av Sputnik 1 var han i kontakt med Sergei Pavlovitsj Koroljov. Den 12. oktober 1957 ga Khrustsjov ordre til Koroljovs gruppe om å komme opp med en enda mer bemerkelsesverdig bragd til markeringen av 40-årsjubileet 7. november 1958 for dannelsen av Sovjetunionen. Wikipedia
73 år siden

1950: Air India Flight 245 styrtet inn i Mont Blanc. Alle 48 ombord omkommer

Air India Flight 245 var et Air India passasjerfly som styrtet inn i Mont Blanc 3. november 1950.

Flyet med 40 passasjerer og 8 i besetningen fløy ruten Bombay-Istanbul-Genève-London. Over Frankrike fløy det inn i Mont Blanc og alle ombord omkom. Wikipedia

Fødsler

52 år
Jill Moursund (Illustratør)
1971

Jill Moursund (Norge)

Illustratør

Født:
3. november 1971 (52 år)

Jill Moursund er en norsk illustratør og barnebokforfatter.

Som avgangstudent ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo i 2000 fikk hun oppmerksomhet for å lage datamanipulerte bilder av Kronprins Haakon i lett erotiske motiver. Hun har siden arbeidet med bokomslag, barnebøker og illustrasjoner til magasiner og tidsskrifter. Illustrasjonene hennes er ofte i en computerbehandlet blandingsteknikk.

Jill Moursund bor og arbeider i Oslo. Hun er yngre søster av illustratøren Gry Moursund. Wikipedia

52 år
Dylan Moran (Skuespiller)
1971

Dylan Moran (Irland)

Skuespiller, komiker, manusforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Dylan William Moran

Født:
3. november 1971 (52 år)

Dylan William Moran er en irsk stand-up-komiker, skuespiller og skribent. Moran har vunnet mange priser og opptrådt på mange kjente festivaler med sine show.

Moran ble født og oppvokst i byen Navan i Meath, Irland. Der sluttet han på skolen som sekstenåring og tilbrakte de neste fire årene som mislykket poet. Som 20-åring overvar han en forestilling med irske komikere (deriblant Ardal O'Hanlon) på «The Comedy Cellar» i Dublin, og bestemte seg for å satse på denne grenen. I 1993 vant han Channel 4 sin «So You Think You Are Funny»-pris under Edinburgh Festivalen, og i 1996 ble han den yngste som noen gang har vunnet «The Perrier Award» (i en alder av 24) på samme festival. I 1997 dro han på sin første turné i Storbritannia med showet Gurgling For Money.

Mens han fortsatte som standup-komiker, fikk han en av hovedrollene i BBC-serien How Do You Want Me? i 1998. Serien varte bare to sesonger, men i 1999 fikk han en mindre rolle i filmen Notting Hill. Men sitt store skuespillergjennombrudd kom først med den BAFTA-vinnende serien Ei selsom sjappe (Black Books), en serie han selv skapte sammen med Graham Linehan. Første sesong ble sendt i 2000 på Channel 4, og Moran avsluttet selv serien etter den tredje sesongen som ble sendt 2004. Samme år spilte han rollen som David i den romantiske zombiekomedien Shaun of the Dead. Wikipedia

42 år
Antonio Pettigrew (Sprinter)
1967 - 2010

Antonio Pettigrew (USA)

Sprinter, friidrettsutøver

Født:
3. november 1967 (56 år siden)

Døde:
10. august 2010 (42 år) (Overdose) (13 år siden)

Antonio Pettigrew var en amerikansk friidrettsutøver. Han vant gullmedaljen på 400 meter under VM i friidrett 1991 i Tokyo. I samme mesterskap fikk han sølv på 4 x 400 meter stafett.

Under OL 2000 i Sydney var han med på det amerikanske laget som vant gull på 4 x 400 m stafett.

Han har også tre VM-gull i stafett – 1997, 1999 og 2001. I mai 2008 innrømmet Pettigrew å ha dopet seg på EPO og veksthormoner, som et resultat av dette ble han utestengt i to år.

Pettigrew ble funnet død i sin egen bil i Chatham County, Nord-Carolina, 10. august 2010. Han tok overdose på et medikament som inneholdt stoffet difenhydramin. I tiden ved hans død arbeidet han som assistenttrener ved University of North Carolina. Wikipedia

62 år
Jan Toft (Musiker)
1961

Jan Toft (Norge)

Musiker, gitarist

Fullt navn / Fødenavn:
Jan Ingvar Toft

Født:
3. november 1961 (62 år)

Jan Ingvar Toft er en norsk vokalist, komponist, tekstforfatter, musiker, produsent og skuespiller. Fra slutten av 70-tallet var han vokalist og låtskriver i forskjellige Haugesundsband, hvorav de mest kjente er Sue The Manager (vokal), Datakluss (elektrisk gitar) og Månen Har Dotte Ner (bass).

Toft var også medlem i gruppen Vamp fra starten av til han ga seg ved utgangen av 1998. Han skrev melodien til flere av Vamps mest kjente sanger. I dag, etter en del turnering med dem i 2013, er han tilbake igjen som assosiert medlem.

I 2003 ga han ut CD-en Et minne om deg. Dette albumet ble kun gitt ut i Rogaland. Hele opplaget på 3000 ble utsolgt i løpet av et par uker, og musikken er i dag kun tilgjengelig som nedlastbare filer på nettet. Toft har deltatt på plater med Sigvart Dagsland, Vilde Bjerke, Silje Nergaard, Christian Welde, Magnar Birkeland, Kenneth Sivertsen, Aftenlandet, Vigdis Eidsvåg, Karianne Arntzen Band, Kjell Inge Torgersen og Astrid Kloster.

Toft har vunnet tre Spellemannpriser med Vamp og var selv nominert til Spellemann i klassen viser for Alle e aleina i 2010.

Toft har også jobbet en del som skuespiller; blant annet som Fartein Valen i Masinandraina-Solens Øye av Sverre Waage og Skyfri himmel basert på Bjørn Eidsvågs sanger. Sistnevnte var en stor suksess med fulle hus ved Rogaland teater og Det Norske Teater. Wikipedia

72 år
Marianne Krogness (Skuespiller)
1951

Marianne Krogness (Norge)

Skuespiller, sanger, musiker, gitarist

Født:
3. november 1951 (72 år)

Marianne Krogness er en norsk skuespiller, sanger og revyartist.

Krogness studerte kjemi og biologi ved Universitetet i Oslo og ble et sentralt medlem i Tramteateret da gruppa ble stifta ved universitetet i 1976. Hun opptrådte blant annet i rollen som den gitarspillende «Sandra Salamander» i Tramteaterets populære TV-serier om Pelle Parafins bøljeband fra 1980 til 1985. Hun ble siden kjent som «Shell-dama» i en serie humoristiske reklamefilmer. Hun har hatt flere mindre roller i norske filmer og spilt i revyer og kabareter, blant annet i den norske oppsetninga av musikalen Annie i 2004 og Ingen grunn til panikk sammen med venninnen Elsa Lystad i 2007. I 1993 utgav hun på plateselskapet Tylden På frifot, et CD-album med delvis egne låter. I 2004 kom plata Jeg skal bare… Krogness har lest inn lydbøker og radioserier for barn og gitt norsk stemme til figurer i internasjonale animasjons- og barnefilmer. Hun har også spilt Miss Hannigan i musikalen Annie som gikk på Forum scene i Bergen.

Hun har også samarbeidet med Trond Kirkvaag, blant annet i programmet Showtalk. Wikipedia

74 år
Larry Holmes (Bokser)
1949

Larry Holmes (USA)

Bokser

Født:
3. november 1949 (74 år)

Larry Holmes er en amerikansk bokser. Han var verdensmester 1978–85 i tungvektsboksing. Han hadde i denne perioden en seiersrekke på hele 48 kamper og er ansett som en av de beste tungvektsmestrene i boksehistorien. Holmes var i begynnelsen av sin karriere Muhammad Alis sparringspartner.

Han ble verdensmester gjennom å beseire den regjerende WBC-mesteren Ken Norton på poeng 9. juni 1978 i en kamp over femten runder. Men Muhammad Ali, som samme år i september vant WBCs verdensmestertittel gjennom å vinne over Leon Spinks, ble sett på som den virkelige verdensmesteren frem til han trakk seg fra boksingen året etter. Etter at Ali hadde gitt seg, fremsto Holmes som den klart beste tungvektsbokseren, og etter at han beseiret Muhammad Ali i hans comeback i oktober 1980 ble han allment erkjent som den nye tungvektskongen. Før kampen mot Ali hadde han allerede forsvart sin tittel syv ganger. Ali, som bare var en skygge i forhold til tidligere storhet, ble en relativt lett affære for Holmes. Alis trener Angelo Dundee stoppet kampen etter den tiende runden, da det var tydelig at Ali ikke var i stand til å forsvare seg lenger.

Holmes forsvarte sin WBC-tittel hele 17 ganger, inntil han den 11. desember 1983 frivillig sa fra seg tittelen til fordel for den nye bokseorganisasjonen International Boxing Federation (IBF). Som IBFs tungvektsmester forsvarte Holmes sin verdensmestertittel tre ganger, hvilket tilsammen med de 17 ganger han forsvarte WBC-tittelen, gjorde at han kom opp i hele 20 kamper der han beseiret sine utfordrere i kamp om verdensmestertittelen i tungvektsboksing.

Men i september 1985 tapte han knepent på poeng til Michael Spinks, som dermed ble den nye IBF-mesteren. Tapet var ekstra irriterende for Holmes, for med seier ville han ha tangert Rocky Marcianos seiersrekke på 49 kamper. I returkampen i april 1986 tapte Holmes igjen på poeng, selv om mange mente at Holmes burde ha blitt tilkjent seieren. En bitter Holmes ba dommerne kysse seg bak og han bokset ikke på nesten to år. Men i januar 1988 møtte han Mike Tyson hvilket resulterte i et knusende tap: Tyson vant på knockout i fjerde runde.

Etter dette trakk han seg fra boksingen, og de fleste antok at det denne gangen var for godt. Men inspirert av George Foreman, gjorde han i 1991 nok et comeback i bokseringen. Her slo han Tim Anderson knockout i første runde. Denne kampen skapte likevel overskrifter på grunn av det som skjedde på parkeringsplassen utenfor etter kampen. Holmes gikk til angrep på Trevor Berbick og startet en slåsskamp som måtte stanses av politiet.

I 1992 gikk han en kamp mot gullmedaljevinneren i tungvekt fra OL-1988, Ray Mercer. Senere på året gikk han en tittelkamp mot Evander Holyfield, en kamp han tapte på poeng. Holmes siste forsøk på å gjenerobre verdensmestertittelen kom i 1994. I en alder av 45 år tapte han knepent mot WBC-mesteren Oliver McCall.

Da Mike Tyson ble løslatt fra fengsel i 1995, viste Holmes interesse for å møte ham til ny dyst i bokseringen, men dette ble aldri noe av. Holmes bokset sin siste kamp i 2002 da han beseiret Eric Esch på poeng. Holmes hadde boksehistoriens kanskje beste venstrejab.

Holmes bokset som profesjonell 75 kamper, han vant 69, hvorav 44 på knockout og tapte 6. Mike Tyson var den eneste som noen gang slo Holmes knockout. Wikipedia

75 år
Elsa Skarbøvik (Politiker)
1948

Elsa Skarbøvik (Norge)

Politiker

Født:
3. november 1948 (75 år)

Elsa Skarbøvik er en norsk KrF-politiker.

Hun ble innvalgt på Stortinget fra Vestfold i 1997. Hun var vararepresentant i perioden 1985 til 1989. Hun var personlig rådgiver i Utenriksdepartementet i 1989.

Utenom politikken arbeidet hun som lærer og undervisningsinspektør ved Presterød ungdomsskole i Tønsberg fra 1972 til 2014. Wikipedia

76 år
Gunnar Flikke (Journalist)
1947

Gunnar Flikke (Norge)

Journalist, redaktør

Født:
3. november 1947 (76 år)

Gunnar Flikke er en norsk pressemann. Han var sjefredaktør i Adresseavisen fra 1989 til 2006. Fra 16. november 2006 er han ansatt i «i en frittgående stilling som strategisk rådgiver for styret i mediehuset». Fra 10. juni 2010 er han styremedlem i NRK.

Flikke jobbet som reporter i Adresseavisen fra 1974 til 1987, og tiltrådte i februar 1988 stillingen som sjefredaktør i det nå nedlagte billedbladet NÅ. Han ble imidlertid hentet tilbake til Adresseavisen i august samme år, hvor han ble ansatt i stillingen som sjefredaktør, en stilling han formelt tok over 1. februar 1989. Frem til 1. januar 1997 delte han sjefredaktøransvaret med Kjell Einar Amdahl.

I Flikkes tid har Adresseavisen utviklet seg fra å være en ren papiravis til en multimedieorganisasjon som publiserer papiravisen Adresseavisen, nettavisen adressa.no, Radioadressa og TV-adressa. Flikke hadde også ansvaret for Adresseavisens overgang til tabloidformat, som skjedde 16. september 2006.

Flikke har hatt flere verv i pressorganisasjoner, blant annet som sekretær for Norges Presseforbunds og Norsk Journalistlags medieutvalg. Han har vært nestleder i styret for Trondheim Symfoniorkester siden 2008, fra januar 2011 er han styreleder.

Gunnar Flikke er far til filmregissør Yngvild Sve Flikke Wikipedia

67 år
Bert Jansch (Musiker)
1943 - 2011

Bert Jansch (Skottland)

Musiker, sanger, gitarist

Fullt navn / Fødenavn:
Herbert Jansch

Født:
3. november 1943 (80 år siden)

Døde:
5. oktober 2011 (67 år) (12 år siden)

Herbert Jansch, kjent som Bert Jansch, er en skotsk folkemusiker og en av grunnleggerne av bandet Pentangle.

Han er født i Glasgow, og spesielt tidlig i karrieren ble han karakterisert som en britisk Bob Dylan. Dette er imidlertid villedende, da Janschs arbeide alltid har vært instrumentbasert, mens Dylans musikk primært er basert på tekstene.

Jansch regnes gjerne som en av tidenes fremste akustiske gitarister, og har øvd innflytelse på artister som Johnny Marr, Bernard Butler, Led Zeppelin og Neil Young. I Norge har gitarister som Lillebjørn Nilsen og Finn Kalvik spesielt latt seg inspirere av hans fingerspill.

Selv var Jansch på 60-tallet sterkt inspirert av gitaristen Davey Graham og folkesangere som Anne Briggs. Wikipedia

79 år
Carl Høgset (Dirigent)
1941 - 2021

Carl Høgset (Norge)

Dirigent, musiker, sanger, lektor

Fullt navn / Fødenavn:
Carl Halvor Høgset

Født:
3. november 1941 (82 år siden)

Døde:
2. juni 2021 (79 år) (3 år siden)

Carl Halvor Høgset var en norsk lektor, musiker og kordirigent.

Høgset var utdannet med hovedfag i musikk fra Universitetet i Oslo (1974). I 1976 tok han diplomeksamen i sang og korledelse ved Norges musikkhøgskole. Han var elev av komponisten Knut Nystedt.

Høgset stiftet i 1971 kammerkoret Grex Vocalis, som han dirigerte frem til koret ble nedlagt i 2019. Avslutningekonserten «Grex Vocalis – Finale» ble holdt på hovedscenen i Den Norske Opera. Han var dirigent for Den norske Studentersangforening i periodene 1982–1985 og 2012–2015 og for Norges ungdomskor (1987–2003). I perioder ledet han også Schola Cantorum og Den norske studentersangforening.

Høgset var selv sanger. Karrieren startet i gutteårene, da han var med i Sølvguttene. I voksen alder utga han flere soloinnspillinger med sanger av Henry Purcell, Georg Friedrich Händel, Edvard Grieg og Arne Nordheim.

Som pedagog underviste Høgset i skoleverket og ved Norges musikkhøgskole. Han drev utstrakt kurs- og seminarvirksomhet for korsangere i Norge og utlandet.

Høgset ble i 2007 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for sin innsats for norsk musikkliv.

Høgset var æresmedlem av Foreningen norske kordirigenter (Fonoko). Han var også et av to æresmedlemmer i Norges Korforbund. Den andre er Norunn Illevold Giske. I desember 2019 ble Høgset utnevnt til æresmedlem av Den norske studentersangforening.

Høgset ble sommeren 2018 tildelt den internasjonale korprisen “Una Vita Per La Direzione Corale” («Et liv som korleder») – fra l’Associazione Seghizzi, Gorizia for sin store innsats for korfeltet gjennom et helt liv. Wikipedia

77 år
John Barry (Komponist)
1933 - 2011

John Barry (Storbritannia)

Komponist, musiker, låtskriver, filmmusikkomponist

Fullt navn / Fødenavn:
John Barry Prendergast

Født:
3. november 1933 (90 år siden)

Døde:
30. januar 2011 (77 år) (13 år siden)

John Barry Prendergast var en engelsk komponist, mest kjent for sitt arbeide med filmmusikk til elleve James Bond-filmer. Barry har også komponert musikk til en rekke andre filmer og TV-serier. Han har i løpet av sin karriere vunnet blant annet fem Oscar-priser for beste originalmusikk, samt fire Grammy-priser. Barry var kjent for utstrakt bruk av messingblåseinstrumenter i sine komposisjoner. Wikipedia

90 år
Monica Vitti (Skuespiller)
1931 - 2022

Monica Vitti (Kongedømmet Italia)

Skuespiller, komiker, manusforfatter, filmregissør

Fullt navn / Fødenavn:
Maria Luisa Ceciarelli

Født:
3. november 1931 (92 år siden)

Døde:
2. februar 2022 (90 år) (2 år siden)

Monica Vitti var en italiensk skuespillerinne, kjent for sine roller for regissøren Michelangelo Antonioni i 1960-årene.

Vittis første filmrolle var i Edoardo Antons Ridere Ridere Ridere (1954), og etter andre små roller fikk hun som 26-åring oppmerksomhet i hjemlandet for sin prestasjon i Mario Amendolas Le dritte (1958). Monica Vitti ble internasjonalt kjent for sitt samarbeid med Michelangelo Antonioni, Eventyret (1960), Natten (1961), Feber (1962) og Rød ørken (1964). Hun framstilte også tegneserieheltinnen i filmen Modesty Blaise (1966), mot Dirk Bogarde. Wikipedia

90 år
Odvar Nordli (Statsminister)
1927 - 2018

Odvar Nordli (Norge)

Statsminister, politiker, revisor

Født:
3. november 1927 (96 år siden)

Døde:
9. januar 2018 (90 år) (6 år siden)

Odvar Nordli var en norsk politiker (Ap). Han var statsminister i fem år, fra 1976 til 1981. Han var også statsråd i Kommunal- og arbeidsdepartementet fra 1971 til 1972 i Trygve Brattelis første regjering.

Nordli var fra Tangen i Stange kommune i Hedmark og var utdannet revisor. Han var stortingsrepresentant fra 1961 til 1985, etter to perioder som vararepresentant. Han var parlamentarisk leder for Arbeiderpartiets stortingsgruppe 1973–76 og Stortingets visepresident 1981–85.

Nordli ble statsminister den 15. januar 1976 og satt som regjeringssjef til den 4. februar 1981 da Gro Harlem Brundtland overtok. Odvar Nordli ble den første statsministeren som merket at Norge var blitt en oljenasjon og som fikk oljeinntekter inn i statsbudsjettet. Men han måtte også stri med omstridte saker som dobbeltvedtaket om NATO og utbyggingen av Alta-Kautokeinovassdraget, og den såkalte Volvo-avtalen, hvor svenske myndigheter foreslo at Norge skulle bli deleier i Volvo, mot at Sverige ble deleier av de norske oljeressursene. Motstanden hos sentrale krefter både i Norge og Sverige var for stor til at den ble en realitet.

Nordli ble i 1981 utnevnt til fylkesmann i Hedmark. Han tiltrådte embete i 1985 og hadde det til han gikk av med pensjon i 1993. Han var medlem av Den norske Nobelkomite 1. januar 1985 – 31. desember 1996. Han tjenestegjorde også i Tysklandsbrigaden.

Odvar Nordli ble utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden i 1994 for samfunnsnyttig virke.

Oddvar Nordli skrev en rekke bøker. Flere av disse var selvbiografiske, mens andre er mer kåserende. I 1984 ga han ut Langs veg og sti, og året etter Min vei. Minner og meninger. I 1994 gav han ut erindringsboka Vi så kornmoglansen: om drøm og hverdag. Landskapsskildringen Morgenlandet. Innlandet i ly av fjella kom i 1991. Storting og småting. Minner langs vegen (1996) og Skråblikk fra godstolen (2006) er minnebøker med anekdoter fra politikkens verden. Høsten 2008 gav han ut samtaleboken Alvorlig talt sammen med Kåre Willoch. Wikipedia

88 år
Guttorm Hansen (Politiker)
1920 - 2009

Guttorm Hansen (Norge)

Politiker, redaktør, forfatter, skribent

Født:
3. november 1920 (103 år siden)

Døde:
2. april 2009 (88 år) (15 år siden)

Guttorm Hansen var en norsk politiker (Arbeiderpartiet) som var stortingspresident (1973–1981). Han var også kjent som forkjemper for friluftslivet.

Hansen arbeidet som mekaniker (1936–1945), var journalist og redaksjonssekretær i Menneskevennen (1945–1948), redaktør i Firdaposten (1948–1951) og journalist i Namdal Arbeiderblad (1951–1961), inntil han ble valgt inn på Stortinget i 1961, hvor han satt frem til 1985. Han var parlamentarisk leder for Arbeiderpartiets stortingsgruppe 1971–1972. Hansen var sentral i arbeidet med å få vernet Børgefjell nasjonalpark (1963). Wikipedia

94 år
Albert Cossery (Forfatter)
1913 - 2008

Albert Cossery (Frankrike)

Forfatter

Født:
3. november 1913 (110 år siden)

Døde:
22. juni 2008 (94 år) (16 år siden)

Albert Cossery var en egyptiskfødt fransk forfatter av greskortodoks, syriske og libanesisk avstamning.

Cossery var en sønn av små grunneiere fra Kairo. I en alder av sytten år ble Cossery inspirert av å lese bøkene til den franske forfatteren Honoré de Balzac, og Cossery emigrerte derfor til Frankrike. Cossery kom til Paris for å fortsette studiene som han aldri fikk gjort helt ferdig i hjemlandet fordi han hadde viet hele sin tid til skriving og Cossery bosatte seg permanent i den franske hovedstaden i 1945, og der var han bosatt helt frem til sin død i 2008, da han var 94 1/2 år gammel.

Over en seksti år lang periode skrev ikke Cossery mer enn åtte romaner, noe som var helt i samsvar med hans filosofi om livet hvor latskap er ingenting annet enn en form for kontemplasjon og meditasjon. I en alder av 27 år utga Cossery sin første bok, Les Hommes oubliés de Dieu (Menn Gud glemte). I løpet av hele hans litterære karriere ble Cossery en nær venn av flere andre anerkjente forfattere og kunstnere som f.eks. Lawrence Durrell, Albert Camus, Jean Genet og Alberto Giacometti.

I alle Cossery sine bøker finner handlingen alltid sted i Egypt eller i andre arabiske land og de skildrer den store kontrasten mellom fattigdom og rikdom, den mektige og rike elitenen og de maktesløse, fattige menneskene. Bøkene skrives ofte på en vittig men samtidig dramatisk måte. Cossery sine bøker håner forfengelighet og trangsynt materialisme. Noen av hans bøker er også blitt oversatt til engelsk og andre språk. I 1990 ble Cossery tildelt den franske utmerkelsen Grand Prix de La Francophonie de l'Académie française og i 2005 mottok han utmerkelsen Grand Prix Poncetton. Wikipedia

Dødsfall

74 år
Sondra Locke (Skuespiller)
1944 - 2018

Sondra Locke (USA)

Skuespiller, sanger, filmregissør, selvbiograf, regissør, manusforfatter, filmprodusent, modell

Fullt navn / Fødenavn:
Sandra Louise Anderson

Født:
28. mai 1944 (80 år siden)

Døde:
3. november 2018 (74 år) (5 år siden)

Sandra Louise Anderson, profesjonelt kjent som Sondra Locke, var en amerikansk skuespillerinne og regissør. Locke ble Oscar-nominert for birollen i «Hjertet er en ensom jeger» fra 1968, som også var hennes filmdebut. Etter det medvirket hun i filmen som blant annet Willard, Josey Wales, fredløs, Dødsjakten, Never av stål, Bronco Billy, På tørre never og Sudden Impact. Hun hadde jobbet med Clint Eastwood, som var hennes støttespiller i over 13 år. Hennes selvbiografi, «The Good, the Bad og the Very Ugly – A Hollywood Journey», ble utgitt i 1997.

Locke var samboer med Clint Eastwood i 13 år. Wikipedia

86 år
Odd Børretzen (Musiker)
1926 - 2012

Odd Børretzen (Norge)

Musiker, forfatter, illustratør, oversetter, vokalist

Fullt navn / Fødenavn:
Odd Lunde Børretzen

Født:
21. november 1926 (97 år siden)

Døde:
3. november 2012 (86 år) (11 år siden)

Odd Lunde Børretzen var en norsk forfatter, illustratør, oversetter og vokalist. Han var særlig kjent for humoristiske og satiriske selvillustrerte bøker og for sine radiokåserier. Etter 1995 nådde han ut til et stort norsk publikum med sine viser med vittige og livsfilosofiske tekster, hvorav albumet og tittelsporet «Noen ganger er det all right» er blant de mest kjente. Wikipedia

72 år
Viktor Tsjernomyrdin (Politiker)
1938 - 2010

Viktor Tsjernomyrdin (Russland)

Politiker, diplomat, samfunnsøkonom, forretningsdrivende

Fullt navn / Fødenavn:
Viktor Stepanovitsj Tsjernomyrdin

Født:
9. april 1938 (86 år siden)

Døde:
3. november 2010 (72 år) (13 år siden)

Viktor Stepanovitsj Tsjernomyrdin var en russisk politiker, blant annet statsminister i Russland (1992-1998) og fungerende president 5.–6. november 1996.

Han gav et stort bidrag til overgangen fra planøkonomi i russisk politikk. Tsjernomyrdin var kjent i Russland og russisktalende land for sin helt unike språkstil. Wikipedia

83 år
Reidar Berge (Kunstmaler)
1922 - 2006

Reidar Berge (Norge)

Kunstmaler, billedhugger

Født:
11. desember 1922 (101 år siden)

Døde:
3. november 2006 (83 år) (17 år siden)

Reidar Berge var norsk kunstmaler og billedhugger.

Berge var en aktiv maler i hjembyen Stavanger, og en omfattende produksjon av maleriene spenner over et vidt spekter av motiv. Han bidro til en rekke separatutstillinger og kollektivutstillinger, hovedsakelig i Rogaland. Berge var selv initiativtaker til et museum i Stavanger, Reidar Berge-muséet, for å gjøre arbeidene hans tilgjengelig for publikum. I tillegg er han representert i Rogaland Kunstmuseum og Haugesund Billedgalleri.

Like før han døde mottok Reidar Berge Kongens fortjenstmedalje i gull, for sin innsats som kunstner og for sin generøse museumsgave til offentligheten. Wikipedia

47 år
Petar II av Jugoslavia (Konge av Jugoslavia)
1923 - 1970

Petar II av Jugoslavia (Jugoslavia)

Konge av Jugoslavia

Født:
6. september 1923 (100 år siden)

Døde:
3. november 1970 (47 år) (53 år siden)

Petar II av Jugoslavia var Jugoslavias siste konge. Han regjerte fra 1941 da han ble gitt makten etter et militærkupp av hærgeneral Dušan Simović. Han var da bare 19 år gammel. Han mistet makten til kommunistene etter andre verdenskrig. Han giftet seg med prinsesse Alexandra av Hellas og fikk med henne kronprins Aleksandar. Wikipedia

60 år
Wilhelm Reich (Psykiater)
1897 - 1957

Wilhelm Reich (Østerrike)

Psykiater, filosof, akademiker, seksualpedagog, forfatter, psykoanalytiker

Født:
24. mars 1897 (127 år siden)

Døde:
3. november 1957 (60 år) (66 år siden)

Wilhelm Reich var en psykiater, psykoanalytiker og forfatter født av jødiske foreldre i Ukraina (dengang del av Østerrike-Ungarn). Han studerte medisin i Wien og ble interessert i psykoanalyse og Sigmund Freuds lære.

Han var ferdig utdannet lege i 1922, og samme året startet han privat praksis som psykoanalytiker.

På 1920-tallet brøt han med Freud og dannet en egen retning innen psykoanalysen: den såkalte «karakteranalysen». I 1930-årene mente han å ha oppdaget en fysisk energi, «orgon», som han mente eksisterte i atmosfæren og i alt levende. Han utviklet instrumenter som han mente kunne utnytte denne energien til å behandle sykdommer som f.eks. kreft.

Han var opptatt av hvordan den borgerlige, seksualfiendtlige moralen ødela en naturlig livsutfoldelse, og førte til fascisme og maktovergrep. Han gikk derfor inn for seksuell frigjøring.

I 1930 flyttet Reich til Tyskland, hvor han ble medlem av det tyske kommunistpartiet.

I 1933 kom Hitler til makten i Tyskland. Reich ga ut boken Fascismens massepsykologi som ble forbudt av nazistene. Han ble ekskludert fra både kommunistpartiet og den psykoanalytiske foreningen. Han rømte fra Tyskland og flyttet efter utvisning fra Danmark til Norge.

I Norge underviste han på psykologisk institutt, og arbeidet sammen med ledende norske psykiatere og psykologer. Ved Blindern universitet monterte han opp lange antenner med kabler som ledet til et eget rom hvor han samlet Ogoner. Disse ogonene skulle hjelpe mot flere typer psykiske lidelser så vel som kreft. Han forsket også på elektriske spenninger på huden under angstanfall og under orgasme. Dette falt ikke i god jord, og han ble angrepet i dagspressen. I 1939 flyttet han til USA hvor han fortsatte med forskningen på orgon. Reich ville behandle kreft med orgonterapi. Dette førte til at praksisen hans i 1947 ble etterforsket. Fordi han ikke kunne påvise at orgonmetodene kunne hjelpe kreftpasienter, fikk han forbud mot å fortsette med denne formen for terapi. Bøkene hans ble beslaglagt og brent av FDA (Food and Drug Administration). Han ble tiltalt og dømt til to års fengsel i 1955. Han døde av hjerteinfarkt i fengselet i 1957.

Wilhelm Reich mente han hadde greid å skape liv gjennom fysiske eksperimenter han foretok mens han bodde som flyktning i Norge på 1930-tallet. Det dreide seg angivelig om levende organismer som han kalte bioner. Slik såkalt spontan generasjon var da forlengst tilbakevist av Louis Pasteur.

Reich hadde mange tilhengere i det psykoanalytiske miljøet i Norge. Blant de mest trofaste, norske tilhengerne var Nic Waal og Ola Raknes. Også sosiologen Erik Grønseth var fascinert av Reich, og hans bror Rolf Grønseth utviklet også sin egen retning innen vegetoterapi («eksistensiell vegetoterapi»). Det norske, reichianske miljøet betegnes internasjonalt som et av de sterkeste Reich-orienterte, psykoanalytiske miljøene. Mye av dagens Norske Psykodynamiske miljø og dynamisk terapi har sitt opphav og inspirasjon i Reich sine tilhengere. Wikipedia

84 år
Henri Matisse (Kunstmaler)
1869 - 1954

Henri Matisse (Frankrike)

Kunstmaler, billedhugger, grafiker, designer

Fullt navn / Fødenavn:
Henri Émile Benoît Matisse

Født:
31. desember 1869 (154 år siden)

Døde:
3. november 1954 (84 år) (69 år siden)

Henri Émile Benoît Matisse var en fransk bildekunstner.

Matisse regnes som en av de største blant de tidlige modernistene, og han arbeidet med ulike uttrykksformer og materialer, men var hovedsakelig maler. Wikipedia

46 år
Olav Aukrust (Lyriker)
1883 - 1929

Olav Aukrust (Norge)

Lyriker, pedagog, skribent, skuespiller

Født:
21. januar 1883 (141 år siden)

Døde:
3. november 1929 (46 år) (94 år siden)

Olav Aukrust var lyriker, og en tid folkehøgskolestyrer, fra Lom i Oppland. Aukrust var musikalsk, og ville blitt musiker, men fikk leddtuberkulose. Han spilte imidlertid litt folkemusikk fra heimetraktene på fele og munnharpe.

Til tross for at han delvis er blitt genierklært, har Olav Aukrust ingen sentral plass i litteraturhistorien i dag. Han har aldri vært lett tilgjengelig med sitt litt arkaiske nynorsk og innslag av Gudbrandsdalsdialekt, og dertil med åpenbaringer av spirituell/religiøs karakter. Wikipedia

77 år
Peder Fylling (Lokalhistoriker)
1818 - 1895

Peder Fylling (Norge)

Lokalhistoriker, forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Peder Carolus Jonsen Fylling

Født:
26. september 1818 (205 år siden)

Døde:
3. november 1895 (77 år) (128 år siden)

Peder Carolus Jonsen Fylling også kjent som Per Fylling var en norsk folkeminnesamler, bok- og antikvitetssamler, lokalhistoriker og forfatter av kulturhistoriske bøker og skrifter. Wikipedia

<<
3. November
>>