Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Få 10% rabatt på din første ordre
5 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
5 Mnd.
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
10% rabatt på alle navnelapper
5 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
5 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

25. November

Om dagen

25. November er dag 330 i 2024, og er i uke 48. Det er 36 dager igjen av året.
Black Week begynner (Oppladning til Black Friday, som markerer starten på julehandelen)

Historie

7 år siden

2016: Fidel Castro dør av ukjente årsaker i Havanna på Cuba, 90 år gammel

Fidel Castro (Speaker Icon.svg audio), opprinnelig Fidel Alejandro Castro Ruz var en cubansk kommunistisk politiker og revolusjonær. Han var statsminister fra 1959 til 1976 og president fra 1976 til 2008.

Castro ble statsminister i januar 1959 etter Den cubanske revolusjonen, da 26. juli-bevegelsen styrtet Fulgencio Batista, og omgjorde i løpet av perioden 1959–1965 Cuba til den første sosialistiske stat på den vestlige halvkule.

Han var statsminister frem til 1976, og overtok deretter vervet som Cubas president. På Cuba gjennomførte han en radikal jordreform og kollektivisering av landbruket og nasjonalisering av bedrifter, bekjempet analfabetisme gjennom en vellykket alfabetiseringskampanje og bygget ut et gratis helsetjeneste- og utdanningssystem. Samtidig har han blitt kritisert for å bryte menneskerettighetene og for dårlig økonomisk politikk.

31. juli 2006 overga Fidel Castro presidentembetet midlertidig til sin bror, visepresident Raúl Castro, etter at en alvorlig tarmlidelse tvang ham til sykesengen. Castro var da den statslederen i verden som hadde sittet lengst ved makta.

19. februar 2008 kunngjorde han via partiavisen Granma at han ikke tok gjenvalg som president. Nasjonalforsamlingen valgte Fidels bror Raul Castro som ny president. Han fortsatte som førstesekretær i kommunistpartiet fram til han trakk seg i april 2011. Wikipedia
28 år siden

1995: Skuespiller, sanger og komiker Leif Juster, dør av lungekreft, 85 år gammel

Leif Normann Nilsen, best kjent som Leif Juster, var en norsk skuespiller, sanger, komiker og teatersjef.

Juster ble født i Sagveien 23D, tredje etasje. Hans far Just Nikolai Nilsen var formann på Sagene brannstasjon som lå inne i bakgården på Hjula Veverier. Juster var gift med Tullik, som også var hans sekretær og regnskapsfører. Ved starten av skuespillerkarrieren tok han navnet "Just-Nilsen", men ble tvunget til å bytte på slutten av 1930-tallet, og tok det konstruerte navnet "Juster".

Leif Juster debuterte i Victor Bernaus Chat Noir høstrevy 1930, i rollen som Kong Haakon. Året etter ble han elev ved Oslo Nye Teater, hvor han fikk kontrakt etter elevtiden. Parallelt med elevskolen leste han privat hos Alfhild Stormoen. Etter å ha prøvespilt for Oslo Nye Teaters sjef Ingolf Schanche, fikk han rollen som 70 år gammel butler i Teaterblod i 1931. På rollelisten sto for øvrig kjente navn som Agnes Mowinckel, Bertha Ræstad og Lillebil Ibsen.

I januar 1934 vendte han tilbake til Chat Noir i sangfarsen George Washington jr. og På asfalten, før han ble med Victor Bernau til Scala Teater. I revyen Det lysner litt spilte han blant annet sammen med Jens Book-Jenssen. Hans virkelige gjennombrudd hos kritikerne kom i Chat Noir-revyen Brøl Oslo i 1936. Her deltok også framtidige store navn som Arvid Nilssen, Ernst Diesen og Kari Steen (senere Kari Diesen). Revyen skulle gå 267 ganger før den ble tatt av plakaten. I 1937 hadde han en fremtredende posisjon i ensemblet som spilte åpningsforestillingen Opp med teppet i Chat Noirs nye teaterbygning i Klingenberggaten. En forkortet versjon av forestillingen (Teppet er oppe) ble spilt sommeren og høsten 1937, med enkelte av de samme skuespillerne, blant annet Juster. Senere ble det den musikalske revyen Si det i toner og storsuksessen Sol i Høiden, som gikk 150 ganger våren 1938. I 1939 deltok Juster i teatrets versjon av operetten Dollarprinsessen. I Norrønafolket vil fare, senere samme år, var han sinna mann og dum konstabel. I Tenk på noe annet, med premiere i januar 1940, opptrådte han med glansnummeret Swing-dilla. Justers siste Chat Noir-revy på mange år ble Orfeus i undergrunnen, høsten 1940.

På siste halvdel av 1930-tallet spilte han ofte den lange og rare i trespann med de korte og runde kollegene Einar Rose og Victor Bernau. Samarbeidet med Ernst Diesen slo godt an blant publikum, og duoen gikk under navnet Just og Dust. Juster hadde en del sangnummer i revyene, men spilte oftest endimensjonale karakterer som var dumme eller sinna.

Flere sketsjer og sanger fra Leif Justers karriere er blitt klassikere i norsk revytradisjon. Dette gjelder blant annet den kjente revymonologen «Mot normalt» fra 1954, skrevet av Fridtjof Granli, hvor Juster harsellerte over værmeldingen og udødeliggjorde normalbegrepet for en hel generasjon nordmenn. I tospann med Ernst Diesen parodierte han norsk språkstrid og samnorsk på 1950-tallet i Skolesketsjen, Juster og Einar Rose gjorde senere Prammen og madammen i 1964. Gerhardsen-sketsjen, skrevet av Dag Frøland, hvor Juster reflekterer over hvordan humor har forandret seg, vakte stor jubel i Chat Noir-revyen Sånn er det blitt i 1971. Wikipedia
118 år siden

1905: Kong Haakon VII trer i land i Norge for første gang, sammen med dronning Maud og kronprins Olav

Statsminister Christian Michelsen mottar kong Haakon VII, dronning Maud og kronprins Olav, da de ankommer Krisiania i Kongeskipet «Heimdal» den 25. november 1905. Wikipedia

Fødsler

38 år
Marit Malm Frafjord (Håndballspiller)
1985

Marit Malm Frafjord (Norge)

Håndballspiller

Født:
25. november 1985 (38 år)

Marit Malm Frafjord er en norsk tidligere håndballspiller som spilte for Byåsen, Viborg, Larvik og CSM București. Hun fikk sin debut på landslaget 28. september 2005 mot Portugal. Hun spilte åtte sesonger i Byåsen før hun gikk til Viborg HK i 2010. På Viborg ble hun cupmester i 2010 og 2011. I 2011 var hun kaptein på Norges lag som tok gull i Håndball-VM i São Paulo (Brasil), da Norge slo Frankrike i finalen 32–24. I 2012 var hun kaptein på Norges lag som tok gull i OL i London. Hun var også kaptein på Norges lag som tok sølv i EM 2012 i Serbia. For sine prestasjoner på klubb- og landslag ble hun i 2012 tildelt Olavstatuetten. I 2014 skrev hun under en treårskontrakt med Larvik. Hun gjorde comeback på landslaget i OL 2016 der Norge tok bronse. I mars 2017 ble det kjent at hun hadde skrevet under på en toårs kontrakt med det rumenske laget CSM București. Etter en sesong med București, hvor laget nådde semifinalen i mesterligaen, brøt hun kontrakten og la opp som toppspiller. Wikipedia

38 år
Marcus Hellner (Langrennsløper)
1985

Marcus Hellner (Sverige)

Langrennsløper

Født:
25. november 1985 (38 år)

Marcus Hellner er en svensk tidligere langrennsløper. Han tok to OL-gull i Vancouver i 2010.

Hellner debuterte i verdenscupen 7. mars 2006 i en sprint i Borlänge. Han var med på det svenske stafettlaget som tok bronse under VM 2007 i Sapporo, og han kom på 9.-plass på 15 km fri.

Han fikk sitt store gjennombrudd i verdenseliten da han vant åpningsrennet i verdenscupen 2008/09, 15 km fri teknikk i svenske Gällivare. Han vant foran italieneren Pietro Piller Cottrer og nordmannen Petter Northug.

I 2009/2010-sesongen tok han tredjeplassen i verdenscupen sammenlagt.

I OL 2010 i Whistler vant han 30 km duatlon foran Tobias Angerer og Johan Olsson. Hellner vant sin andre olympiske gullmedalje på 4 x 10 km stafett. Han gikk siste etappe på det svenske laget som vant foran Norge og Tsjekkia. De andre på laget var Daniel Rickardsson, Johan Olsson og Anders Södergren. Stafettlaget ble tildelt Svenska Dagbladets gullmedalje (Bragdguldet) for 2010. Denne regnes som svensk idretts høyeste utmerkelse.

Hellner ble i 2010 også tildelt Kongens medalje «för idrottsbragd som skidåkare och OS-guld i 30 km skiathlon och i skidstafett».

Under Ski-VM 2011 i Oslo vant han sprinten, foran Petter Northug, med Emil Jönsson på bronseplass. På 2x15 km fellesstart med stilbytte kom han på sjetteplass.

I VM 2015 i Falun gikk Hellner tredje etappe på det svenske laget som tok sølv på 4 x 10 km stafett. Wikipedia

37 år
Gaspard Ulliel (Skuespiller)
1984 - 2022

Gaspard Ulliel (Frankrike)

Skuespiller, modell, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Gaspard Thomas Ulliel

Født:
25. november 1984 (39 år siden)

Døde:
19. januar 2022 (37 år) (Skiulykke) (2 år siden)

Gaspard Ulliel var en fransk skuespiller og modell.

Internasjonalt var han mest kjent internasjonalt for rollen som den unge «Hannibal Lecter» i filmen Hannibal Rising, og for å ha spilt mot Audrey Tautou i kjærlighetsdramaet En langvarig forlovelse. Han spilte også i Xavier Dolans dramafilm Det er bare verdens undergang (2016). Han mottok to César-priser: Mest lovende mannlige skuespiller for En langvarig forlovelse i 2005; og beste mannlige skuespiller for Det er bare verdens undergang i 2017.

18. januar 2022 ble Ulliel hardt skadet etter en kollisjon med en annen skiløper på vintersportsstedet La Rosière i Savoie i Alpene. Han ble fraktet til universitetssykehuset i Grenoble, men døde dagen etter. Wikipedia

57 år
Hans Olav Syversen (Politiker)
1966

Hans Olav Syversen (Norge)

Politiker, jurist

Født:
25. november 1966 (57 år)

Hans Olav Syversen er en norsk jurist og politiker (KrF); stortingsrepresentant for Oslo fra 2005 til 2017 og KrFs parlamentariske leder fra 2011 til 2013. Fra 22. januar 2019 er han statssekretær ved Statsministerens kontor. Wikipedia

58 år
Tim Armstrong (Musiker)
1965

Tim Armstrong (USA)

Musiker, filmregissør, lyriker, plateprodusent, gitarist, produsent

Fullt navn / Fødenavn:
Timothy Lockwood Armstrong

Født:
25. november 1965 (58 år)

Tim Armstrong er en amerikansk musiker, låtskriver og plateselskapeier. Han er aktivt medlem i Rancid og The Transplants. Han har tidligere vært medlem av blant annet Operation Ivy og Dance Hall Crashers99. Armstrong har også sunget på andre bands låter som for eksempel Box Car Racers «Cat like Thief»

Armstrongs plateselskap som han eier er Hellcat, der blant annet The Distillers og Transplants gis ut. Han har også jobbet som produsent de siste årene og har blant annet hjulpet P!nk med et par låter. Wikipedia

57 år
Mark Lanegan (Gitarist)
1964 - 2022

Mark Lanegan (USA)

Gitarist

Fullt navn / Fødenavn:
Mark William Lanegan

Født:
25. november 1964 (59 år siden)

Døde:
22. februar 2022 (57 år) (2 år siden)

Mark William Lanegan var en amerikansk musiker, best kjent som vokalisten i bandet Screaming Trees. Han jobbet også med Layne Staley fra Alice in Chains i bandet Mad Season, og i Queens of the Stone Age, hvor han utover det tidlige 2000-tallet var med på utvalgte konsterter med bandet. Lanegan var dessuten vokalist i The Gutter Twins, et prosjekt han startet med Greg Dulli. I tillegg til soloutgivelser ga han også ut tre plater med Isobell Champbell. Wikipedia

66 år
Jan P. Syse (Politiker)
1930 - 1997

Jan P. Syse (Norge)

Politiker, Funksjonær, konsernadvokat, redaktør, embedsmann

Fullt navn / Fødenavn:
Jan Peder Syse

Født:
25. november 1930 (93 år siden)

Døde:
17. september 1997 (66 år) (Hjerneblødning) (26 år siden)

Jan Peder Syse var en norsk politiker (H). Han nådde toppen av sin politiske karrière som Høyres formann 1988–1990 og Norges statsminister i en koalisjonsregjering av Høyre, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet 1989–1990. Han var formann i Unge Høyre 1959–1963 og statssekretær i Justisdepartementet 1970–1971 før han ble stortingsrepresentant for Oslo i 1973. Syse var industriminister fra 1983 til han ble parlamentarisk leder i 1985.

Syse nøt stor respekt blant politiske allierte så vel som motstandere, og var en betydelig skikkelse i norsk politikk i etterkrigstiden. Han har blitt regnet som den siste i en rekke av verdikonservative ledere i Høyre, og den siste representanten for partiets embedsmannstradisjon, selv om han som jurist hadde sitt virke i rederiet Wilh. Wilhelmsen. Syse ivret for borgerlig samarbeid, og med positivitet og en pragmatisk holdning evnet han å skape kompromisser. Han var særlig kjent for sine retoriske evner, fremfor alt sine tilsynelatende improviserte taler, som i virkeligheten var grundig forberedte.

Fra midten av 1990-årene opplevde han svekket helbred etter et hjerteinfarkt. Etter fire år som lagtingspresident og 25 år på Stortinget stilte han ikke til gjenvalg i 1997, men døde av hjerneblødning to dager etter valget.

Syse deltok på Høyres valgvake 15. september og fikk en hjerneblødning dagen etter og døde noen timer senere på Rikshospitalet 17. september 1997. Syse ble bisatt på statens bekostning fra Uranienborg kirke under ledelse av biskop Sigurd Osberg. Kong Harald og medlemmer av regjeringen var til stede. Regjeringsforhandlingene etter valget ble utsatt til etter gravferden. Wikipedia

74 år
Poul Anderson (Forfatter)
1926 - 2001

Poul Anderson (USA)

Forfatter, Skribent, science fiction-forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Poul William Anderson

Født:
25. november 1926 (97 år siden)

Døde:
31. juli 2001 (74 år) (22 år siden)

Poul William Anderson var en amerikansk sciencefictionforfatter fra SciFi- gullalderen.

Anderson studerte fysikk ved University of Minnesota, hvor han ble uteksaminert i 1948. Han giftet seg med nå avdøde Karen Kruse i 1953. Deres datter Astrid er gift med SciFi forfatteren Greg Bear.

En del av hans tidlige arbeider ble utgitt under pseudonymene A.A.Craig, Michael Karageorge og Winston P. Sanders. Han har også skrevet bøker i fantasysjangren som f. eks. King of Ys serien.

Fem av hans bøker er utgitt på norsk av Romanforlaget og Fredhøis Forlag (se bibliografi). I tillegg er to langnoveller utgitt i bokform («Epilogue» (1962) som «Epilog», STOWA Forlag, 1978 og «The Man Who Came Early» (1956) i Tiden og stjernene, Bok og Magasinforlaget, 1981.)

Fra 1972 til 1973 var han den sjette presidenten i Science Fiction and Fantasy Writers of America. Medlem av Swordsmen and Sorcerers' Guild of America (SAGA) en løst sammenknyttet gruppe forfattere med «heroisk fantasy» på produksjonsplanen. I tillegg var han med på å stifte Society for Creative Anachronism. Wikipedia

82 år
William Riley Burnett (Forfatter)
1899 - 1982

William Riley Burnett (USA)

Forfatter, manusforfatter

Født:
25. november 1899 (124 år siden)

Døde:
25. april 1982 (82 år) (42 år siden)

William Riley Burnett, var en amerikansk forfatter og manusforfatter for film. Som forfatternavn brukte han oftest W. R. Burnett eller William R. Burnett.

Burnett var utdannet ved Miami Military Institute og Ohio State University. Han arbeidet i Ohios delstatsadministrasjon som statistiker inntil han 28 år gammel flyttet til Chicago og tok ansettelse som natt-portier på et hotell i et mindre bra strøk. Han hadde da skrevet omkring hundre noveller og fem naturalstiske romaner, alle upubliserte. I sine nye omgivelser fant han inspirasjon til gangster-romanen Little Caesar (1929), som ble en øyeblikkelig bestselger. Han ble invitert av First National Pictures (senere Warner Brothers) til å skrive et filmmanus basert på romanen. Filmen Lille Cæsar (1931) er blitt stående som en fimklassiker. Den markerte også begynnelsen på Burnetts lange karriere som en av filmhistoriens mest innflytelsesrike manusforfattere.

Burnett skal i sin levetid ha skrevet 36 romaner, 60 film- og tv-manus, 100 sanger, 20 skuespill, et stort antall noveller og flere hørespill. Blant hans mest kjente filmer er Lille Cæsar (1931), Scarface (1932), High Sierra (1941), Til siste mann (1942), Asfaltjungelen (1950) og Den store flukten (1963). Han ble nominert til Oscar for beste originalmanus for Til siste mann. Wikipedia

57 år
Oskar Braaten (Forfatter)
1881 - 1939

Oskar Braaten (Norge)

Forfatter, manusforfatter, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Oskar Alexander Braaten

Født:
25. november 1881 (142 år siden)

Døde:
17. juli 1939 (57 år) (85 år siden)

Oskar Alexander Braaten var en norsk forfatter som skildret arbeidermiljøet i Oslo i sin samtid. Spesielt er han kjent for komedien Den store barnedåpen og skuespillet Ungen. Wikipedia

84 år
Carl Benz (Ingeniør)
1844 - 1929

Carl Benz (Tyskland)

Ingeniør, oppfinner

Fullt navn / Fødenavn:
Karl Friedrich Michael Vaillant

Født:
25. november 1844 (179 år siden)

Døde:
4. april 1929 (84 år) (95 år siden)

Carl Friedrich Benz var en tysk ingeniør som regnes som oppfinneren av den bensindrevne bilen. Flere andre, blant andre Gottlieb Daimler og Wilhelm Maybach, jobbet med samme type oppfinnelse på samme tid, men Benz tok patent på sitt arbeide først, og patenterte så alle hovedkomponentene som gjør en stempelmotor passende for bruk i biler. I 1879 fikk Benz patent på sin første motor, som han bygget i 1878.

I 1885 bygget han Motorwagen, verdens første bil, som ble drevet av en gassmotor. Den hadde tre hjul, ble styrt via forhjulet mens bakhjulene bar passasjerer og motor. Benz oppfant også forgasseren, tennpluggen, clutchen og den vannkjølte radiatoren.

I 1896 designet og patenterte Benz den første boksermotoren med horisontale stempler, som fortsatt er et prinsipp som brukes av blant andre Subaru og Porsche.

Benz stiftet Benz & Cie., forgjengeren til Daimler Benz, Mercedes-Benz og DaimlerChrysler. Før han døde fikk han oppleve at bilbruken eksploderte i 1920-årene takket være hans oppfinnelser. Wikipedia

75 år
Franz Xaver Gruber (Komponist)
1787 - 1863

Franz Xaver Gruber (Østerrike)

Komponist, lyriker, organist

Fullt navn / Fødenavn:
Conrad Franz Xaver Gruber

Født:
25. november 1787 (236 år siden)

Døde:
7. juni 1863 (75 år) (161 år siden)

Franz Xaver Gruber var en østerriksk lærer og organist – først i Oberndorf, og så i Hallein, Salzburg. Sammen med den katolske presten Josef Mohr, som skrev den opprinnelige teksten på tysk, komponerte han julesangen Stille natt (eller Glade jul på norsk) i 1818. Sangen ble første gang fremført i kirken i Oberndorf i Østerrike 25. desember 1818. Wikipedia

Dødsfall

60 år
Diego Maradona (Fotballspiller)
1960 - 2020

Diego Maradona (Argentina)

Fotballspiller, fotballtrener

Fullt navn / Fødenavn:
Diego Armando Maradona

Født:
30. oktober 1960 (63 år siden)

Døde:
25. november 2020 (60 år) (3 år siden)

Diego Armando Maradona var en argentinsk fotballspiller og senere trener. Han regnes av mange som en av verdens beste fotballspillere gjennom alle tider, og ble sammen med Pelé kåret til «Århundrets spiller».

Maradona spilte for klubbene Argentino Juniors, Boca Juniors, FC Barcelona, SSC Napoli, Sevilla FC og til slutt Newell's Old Boys. I italienske Napoli ledet han laget til to gull i Serie A, og han i deltok i VM for Argentina i 1982, 1986, 1990 og 1994. I VM i 1994 endte hans landslagskarriere da det ble funnet spor av efedrin i en dopingkontroll.

Flere titusen var møtt opp da kisten ble fraktet i bilkortesje gjennom Buenos Aires 26. november 2020. Kisten var på lit de parade i presidentpalasset og det ble holdt tre dager landesorg i Argentina i forbindelse med dødsfallet. Wikipedia

54 år
Geggen Mauno (Musiker)
1963 - 2017

Geggen Mauno (Norge)

Musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Geir Bjarne Mauno

Født:
7. juli 1963 (61 år siden)

Døde:
25. november 2017 (54 år) (6 år siden)

Geir Bjarne «Geggen» Mauno var en norsk rockemusiker (sang, gitar og munnspill).

I 1984 var han en av deltakerne Trond-Viggo Torgersens ungdomsdokumentar Nesten voksen. I tenårene deltok Mauno i det lokale musikklivet i Hammerfest som vokalist og låtskriver. Han var i hovedsak inspirert av 60- og 70-tallets rock og hadde blant andre Bob Dylan og Rolling Stones , som forbilder, og sannsynligvis hans aller største forbilde Neil Young. I tillegg var han sterkt inspirert av 70 tallets new wave og punk bølge i England, med bla Shame 69, Sex Pistols, Boomtown rats mfl. Hans aller første plateproduksjon var i 1981, da han ga ut en singel sammen med det lokale bandet Radiolux. Bandets hymne om Hammerfest by «Oh What a Place» slo godt an lokalt. Bandet holdt sammen et par år og avholdt flere konserter i byens ungdomsmiljø. Mauno forlot Radiolux i 1982 og ble med i bandet Norzink og senere Hammerfest Rockensemble. Hans første egne band var «Geggen and the Crew», som ble hans primære band gjennom 80-tallet. Dette ble hans virkelige gjennombrudd som låtskriver, og flere av låtene skrevet i denne perioden ble senere gitt ut på Maunos album. Wikipedia

90 år
Fidel Castro (President)
1926 - 2016

Fidel Castro (Cuba)

President, statsminister, advokat, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Fidel Alejandro Castro Ruz

Født:
13. august 1926 (98 år siden)

Døde:
25. november 2016 (90 år) (7 år siden)

Fidel Castro, opprinnelig Fidel Alejandro Castro Ruz var en cubansk kommunistisk politiker og revolusjonær. Han var statsminister fra 1959 til 1976 og president fra 1976 til 2008.

Castro ble statsminister i januar 1959 etter Den cubanske revolusjonen, da 26. juli-bevegelsen styrtet Fulgencio Batista, og omgjorde i løpet av perioden 1959–1965 Cuba til den første sosialistiske stat på den vestlige halvkule. Han var statsminister frem til 1976, og overtok deretter vervet som Cubas president. På Cuba gjennomførte han en radikal jordreform og kollektivisering av landbruket og nasjonalisering av bedrifter, bekjempet analfabetisme gjennom en vellykket alfabetiseringskampanje og bygget ut et gratis helsetjeneste- og utdanningssystem. Samtidig har han blitt kritisert for å bryte menneskerettighetene og for dårlig økonomisk politikk. 31. juli 2006 overga Fidel Castro presidentembetet midlertidig til sin bror, visepresident Raúl Castro, etter at en alvorlig tarmlidelse tvang ham til sykesengen. Castro var da den statslederen i verden som hadde sittet lengst ved makta. 19. februar 2008 kunngjorde han via partiavisen Granma at han ikke tok gjenvalg som president. Nasjonalforsamlingen valgte Fidels bror Raul Castro som ny president. Han fortsatte som førstesekretær i kommunistpartiet fram til han trakk seg i april 2011. Wikipedia

72 år
Erling Lægreid (Journalist)
1939 - 2011

Erling Lægreid (Norge)

Journalist, forfatter

Født:
5. september 1939 (84 år siden)

Døde:
25. november 2011 (72 år) (12 år siden)

Erling Lægreid var en norsk journalist og forfatter.

Erling Lægreid vokste opp på Årdalstangen i Sogn og Fjordane. Han arbeidet i NRK fra 1970 til han gikk av med pensjon i 2009. Der jobbet han i Barne- og ungdomsavdelingen og var programleder i Ungdommens radioavis, Flimra og Søndagsavisa. Han var også med på å etablere radiomagasinene Ekko og Dagsnytt Atten og var ansvarlig for en rekke kulturprogrammer i NRK P1 og P2.

Erling Lægreid skrev og framførte flere kåserier og kommentarer, ofte med provoserende meninger, skarp ironi og kritikk av kultureliten og andre. Han utga også flere bøker. Den siste, Nærgåande skisser fra 2011, inneholder miniportretter av 40 personer i norsk kultur- og samfunnsliv. Erling Lægreid markerte seg dessuten som en ivrig nynorskmann. Wikipedia

55 år
Peter Christopherson (Musiker)
1955 - 2010

Peter Christopherson (Storbritannia)

Musiker, regissør, filmregissør, plateprodusent, grafisk designer, fotograf

Fullt navn / Fødenavn:
Peter Martin Christopherson

Født:
27. februar 1955 (69 år siden)

Døde:
25. november 2010 (55 år) (13 år siden)

Peter Christopherson var en britisk musiker, regissør og designer, og tidligere medlem av den innflytelsesrike britiske designbyrået Hipgnosis.

Han var en av de opprinnelige medlemmene av den industrielle Records-bandet, Throbbing Gristle. Etter Throbbing Gristle deltok han i stiftelsen av Psychic TV sammen med Geoffrey Rushton, aka John Balance. Etter sin korte tid i Psychic TV, dannet Christopherson Coil sammen med John Balance, som varte i underkant av 23 år, inntil Balance døde. Wikipedia

34 år
Richard Burns (Rallykjører)
1971 - 2005

Richard Burns (Storbritannia)

Rallykjører

Født:
17. januar 1971 (53 år siden)

Døde:
25. november 2005 (34 år) (18 år siden)

Richard Burns var en britisk rallyfører. Han ble verdensmester i 2001.

Allerede det første året han kjørte i det britiske rallymesterskapet, 1993, vant han fire seirer. Han ble den yngste britiske mesteren i rally. I 1994 debuterte han i VM-sirkuset.

Han fikk fabrikksete for Mitsubishi i 1998 og vant sin første VM-seier samme år i Rally Sardinia. Samme år vant han også Rally Storbritannia.

I 2001 ble han den første engelske verdensmester i rally da han kjørte for Subaru.

Etter 2003-sesongen måtte han gi seg i VM-sirkuset etter at det ble oppdaget at han hadde svulst på hjernen. Han gikk gjennom en vellykket operasjon og hadde håp om å komme tilbake i en rallybil.

Men 25. november 2005 – på dagen fire år etter at han vant sin VM-tittel – måtte han gi tapt for sykdommen. Wikipedia

59 år
George Best (Fotballspiller)
1946 - 2005

George Best (Storbritannia)

Fotballspiller, sportskommentator

Født:
22. mai 1946 (78 år siden)

Døde:
25. november 2005 (59 år) (18 år siden)

George Best var en nordirsk fotballspiller. Han spilte for Manchester United mellom 1963 og 1973, der han fikk 466 førstelagskamper og scoret 178 mål. Best ble engelsk ligamester to ganger, og han var i 1968 med på å vinne Serievinnercupen. Der scorte han to mål i finalen mot Benfica, og han ble samme sesong kåret til Europas beste spiller. Dette var også første gang et engelsk lag gikk helt til topps i denne turneringen. Han spilte også 37 landskamper for Nord-Irland. Wikipedia

85 år
Leif Juster (Skuespiller)
1910 - 1995

Leif Juster (Norge)

Skuespiller, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Leif Normann Nilsen

Født:
14. februar 1910 (114 år siden)

Døde:
25. november 1995 (85 år) (28 år siden)

Leif Juster, egentlig Leif Normann Nilsen, var en norsk skuespiller, sanger, komiker og teatersjef.

Leif Juster debuterte som filmskuespiller i 1934, og en del av hans filmer regnes som norske klassikere. Blant de mest kjente er: Den forsvundne pølsemaker, Fjols til fjells, Bustenskjold, Bussen, Freske fraspark, Mannen som ikke kunne le, Balladen om mestertyven Ole Høiland, Flåklypa Grand Prix og Bryllupsfesten. Leif Justers siste opptreden på film var som bitter sykehjemspasient i den norske kortfilmen Jakobsen (1993). Wikipedia

34 år
Albert Ayler (Saksofonist)
1936 - 1970

Albert Ayler (USA)

Saksofonist, komponist, jazzmusiker

Født:
13. juli 1936 (88 år siden)

Døde:
25. november 1970 (34 år) (53 år siden)

Albert Ayler var en amerikansk jazzmusiker, -sanger og -komponist, som regnes til pionerene innen frijazzen.

Hovedinstrumentet til Ayler var tenorsaksofon, men han spilte iblant alt- og sopransaksofon, og sporadisk også sekkepipe. Wikipedia

37 år
Gérard Philipe (Skuespiller)
1922 - 1959

Gérard Philipe (Frankrike)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Gérard Philip

Født:
4. desember 1922 (101 år siden)

Døde:
25. november 1959 (37 år) (64 år siden)

Gérard Philipe var en fransk skuespiller.

Hans far var hotelleier og familiens håp var at sønnen skulle studere medisin. I stedet valgte han skuespilleryrket. Han hadde en del småroller på scene og i film i starten av 1940-tallet

Gjennombruddet og den internasjonale berømmelsen kom i 1947 med filmen Hett blod. I 1951 giftet han seg med Nicole Fourcade (1917–1990). De fikk to barn, men allerede i 1959 døde han av leverkreft, bare 37 år gammel. Han er en av de unge døde i fransk film og har fått legendarisk status i landet. Allerede i 1961 ble det gitt ut et minnefrimerke om ham. En filmfestival er oppkalt etter ham, og flere teatre, skoler og høyskoler i ulike deler av Frankrike. Wikipedia

77 år
Johannes Vilhelm Jensen (Skribent)
1873 - 1950

Johannes Vilhelm Jensen (Danmark)

Skribent, lyriker, romanforfatter, essayist, translator-interpreter, journalist, kolumnist, korrespondent, billedhugger

Født:
20. januar 1873 (151 år siden)

Døde:
25. november 1950 (77 år) (73 år siden)

Johannes Vilhelm Jensen var en dansk forfatter, kjent for sine dikt, artikler, noveller og romaner.

Han mottok Nobelprisen i litteratur i 1944.

Jensen var bror av Thit Jensen. Wikipedia

62 år
Josef Gabriel Rheinberger (Komponist)
1839 - 1901

Josef Gabriel Rheinberger (Liechtenstein)

Komponist, musikkforsker, universitetslærer

Født:
17. mars 1839 (185 år siden)

Døde:
25. november 1901 (62 år) (122 år siden)

Josef Gabriel Rheinberger var en komponist fra Liechtenstein. Han virket det meste av sitt liv i Tyskland. Rheinberger skrev mengder med orgelmusikk, blant annet hele 20 orgelsonater, men også opera, messer, requier og kammermusikk. Som komponist var han, som mange andre, sterkt påvirket av Felix Mendelssohn. Wikipedia

80 år
Malcolm II av Skottland (Konge av Skottland)
954 - 1034

Malcolm II av Skottland (Skottland)

Konge av Skottland

Fullt navn / Fødenavn:
Máel Coluim

Født:
954 (1070 år siden)

Døde:
25. november 1034 (80 år) (990 år siden)

Malcolm (skotsk-gælisk: Máel Coluim; født ca. 954, død 25. november 1034) var konge av Skotland fra 1005 til sin død. Han var sønn av Kenneth II; Bercháns profeti sier at hans mor var en kvinne fra Leinster, og omtaler ham som Forranach, «ødeleggeren».

For de irske annaler, som nedtegnet hans død, var Malcolm ard rí Alban, overkonge av Alba (Skottland). På samme måte som Brian Boru, overkonge av Irland, ikke var den eneste kongen på Irland, var Malcolm en av flere konger innenfor de geografiske grensene av moderne Skottland: de andre kongene var kongen av Strathclyde, som styrte store områder av dagens sørvestlige Skottland, ulike norrøn-gæliske konger på vestkysten og Hebridene, og de nærmeste og farligste rivaler, kongene eller mormaerne i Moray. I sør, i kongeriket England, kontrollerte jarlene i Bernicia og Northumbria (deres forgjengere var konger av det angelsaksiske riket Northumbria og styrte en gang det meste av sørlige Skottland) fortsatt store deler av sørøstlige Skottland. Wikipedia

<<
25. November
>>