Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
10% rabatt på alle navnelapper
6 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
6 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

5. September

Om dagen

5. September er dag 249 i 2024, og er i uke 36. Det er 117 dager igjen av året.

Historie

15 år siden

2008: Magnus Carlsen troner øverst på sjakkens «Live Top List» for første gang, som den yngste gjennom tidene

Sven Magnus Øen Carlsen er en norsk sjakkspiller.

Magnus Carlsen ble den 22. november 2013 verdensmester i sjakk og forsvarte mestertittelen i november 2014 og november 2016. Han vant VM i lynsjakk i 2009, 2014 og 2017, og VM i hurtigsjakk i 2014 og 2015. I januar 2013 oppnådde han den høyeste FIDE-ratingen blant alle sjakkspillere gjennom tidene med 2861, senere økt til 2882 (mai 2014). Carlsen ble stormester (GM) i sjakk i 2004 i en alder av 13 år og 148 dager. Han var da den nest yngste stormester gjennom tidene, senere forbigått til fjerde yngste.

Carlsen ble i januar 2006, nylig fylt 15 år, for første gang rangert som en av verdens 100 beste sjakkspillere. I 2007, som 16 åring, vant han sin første superturnering (Biel) og i april 2008, 17 år gammel, ble han for første gang rangert som en av verdens 10 beste sjakkspillere. Carlsen har siden januar 2010, 19 år gammel, med bare tre unntak (da nr. 2 etter Viswanathan Anand, sist i mai 2011) vært rangert som verdens beste sjakkspiller.

Magnus Carlsen ble tildelt Sjakk-Oscar, som verdens beste sjakkspiller, fra og med 2009 til og med 2013. I 2009 ble han tildelt juryens ekstrapris under den norske Idrettsgallaen. I 2011 ble han tildelt Peer Gynt-prisen som den yngste vinneren av prisen noensinne. Carlsen var elev ved NTG Bærum i perioden 2006–2009. Wikipedia
26 år siden

1997: Moder Teresa av Calcutta dør av sviktende helse etter malaria og hjerteoperasjon, 87 år gammel

Moder Teresa av Calcutta var en nonne av albansk avstamming og grunnlegger av Missionaries of Charity, en katolsk kongregasjon som arbeidet blant fattige i Calcutta (nå Kolkata) og andre steder i verden.

Mor Teresa ble helligkåret av pave Frans den 4. september 2016 på Petersplassen, dagen før Mor Teresas 19. dødsdag. Til helligkåringsmessen møtte rundt 130 000 pilegrimer, blant dem flere statsoverhoder. Pave Frans erklærte at den nye hellige ikke skal kalles «den hellige Teresa», slik det er vanlig, men beholde tittelen «Mor» og kalles «den hellige Mor Teresa».

Hun mottok Templetonprisen i 1973, Nobels fredspris i 1979 og Indias høyeste sivile utmerkelse, Bharat Ratna, i 1980. I 1996 ble hun æresborger i USA, en æresbevisning som bare har blitt seks andre personer til del. Etter hennes død fravek pave Johannes Paul II den generelle regelen om at en saligkåringssak ikke kan startes før fem år etter en persons død, slik at den kunne starte allerede i 1999. Den 19. oktober 2003 forrettet han ved saligkåringsmessen på Petersplassen, samme dag som han feiret 25-årsjubileum som pave. I desember 2015 kunngjorde Vatikanet at hun vil bli helligkåret i en seremoni i september 2016.

I 1983 hadde hun et hjerteinfarkt i Roma, under et besøk hos pave Johannes Paul II. I 1989 kom et nytt infarkt, og hun fikk operert inn en pacemaker. Hjerteproblemene kom tilbake i 1991, da hun fikk lungebetennelse under et opphold i Mexico. Allikevel klarte hun samme år å åpne et nytt ordenshus i Tirana i Albania.

På grunn av helsetilstanden tilbød hun seg å tre av som leder for kongregasjonen. Det ble utført en hemmelig avstemning, og samtlige søstre unntatt henne selv stemte for å beholde henne som leder, noe hun aksepterte.

I april 1997 falt hun og brakk kragebenet. Samme år ble hun angrepet av malaria, og svikt i venstre hjerteklaff. Selv om hjerteoperasjonen var vellykket, var det klart at hennes helse var meget dårlig. Den 13. mars 1997 gikk hun av som leder for kongregasjonen, og 5. september samme år døde hun, ni dager etter sin 87-årsdag.

På det tidspunkt hvor hun døde hadde Missionaries of Charity over 4000 søstre, en mannlig gren med 300 brødre, over 100 000 legmedhjelpere og 610 institusjoner fordelt på 123 land.

Den indiske regjeringen innvilget statsbegravelse med fulle æresbevisninger, noe som normalt bare gis til presidenter og statsministere. Wikipedia
31 år siden

1992: TV 2 starter sine første sendinger

TV 2 er en norsk reklamefinansiert tv-kanal som er eid av TV 2 Gruppen. Kanalen startet sine sendinger 5. september 1992. Kanalen er en kommersiell allmennkringkaster som tilbyr nyheter, aktualitetsprogrammer, sport og underholdning.

TV2 har hovedkontor på Nøstet i Bergen med alle redaksjoner i tillegg til administrasjon. Kanalen har også avdelingskontorer i Tromsø, Bodø, Trondheim, Ålesund, Hamar, Oslo og Stavanger. Wikipedia

Fødsler

19 år
Einár (Rapper)
2002 - 2021

Einár (Sverige)

Rapper, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Nils Kurt Erik Einar Grönberg

Født:
5. september 2002 (21 år siden)

Døde:
21. oktober 2021 (19 år) (2 år siden)

Nils Kurt Erik Einar Grönberg, med kunstnernavnet Einár, var en svensk rapper.

Nils «Einár» Grönberg vokste opp i Enskededalen i den sørlige delen av Stockholm. Han var sønn av restauranteieren Erik Grönberg og den kjente skuespilleren Lena Nilsson.

Grönberg begynte tidlig å legge ut rap-klipp på Instagram. Han fikk mer oppmerksomhet i 2018 med utgivelsen av sangen «Duckar Popo». Musikkvideoen til sangen hadde i april 2019 blitt vist over en million ganger på YouTube.

Einár slo igjennom i 2019 med sangen «Katten i trakten». I mars tok sangen førsteplassen på Sverigetopplistan og var der i tre uker. I april 2019 hadde sangen blitt spilt over 11 millioner ganger på Spotify og 2,5 millioner ganger på YouTube. Musikkvideoen er tilegnet en venn som ble skutt i Enskededalen på slutten av 2018, og handler ellers om en tøff jente. Sjangeren er rap, og musikkvideoen gjenspeiler miljøet med våpen og narkotika.

Den 26. april 2019 utga Einár sangen «Touch Me». Den fikk nærmere 500 000 avspillinger på Spotify i løpet av et døgn, og i mai 2019 hadde den blitt spilt mer enn 3 millioner ganger.

Under den svenske Grammisgalan 2020 vant Einár i kategoriene «Årets hiphop» og «Årets nykomling» for albumene Första Klass og Nummer 1, samt nominert til «Årets artist». Wikipedia

27 år
Sigrid (Sanger)
1996

Sigrid (Norge)

Sanger, låtskriver, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Sigrid Solbakk Raabe

Født:
5. september 1996 (27 år)

Sigrid Solbakk Raabe, kjent under artistnavnet Sigrid, er en norsk sanger og låtskriver. Hun er søster av musikeren og låtskriveren Tellef Raabe. Wikipedia

32 år
Skandar Keynes (Skuespiller)
1991

Skandar Keynes (Storbritannia)

Skuespiller, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Alexander Amin Casper Keynes

Født:
5. september 1991 (32 år)

Skandar Keynes er en britisk skuespiller, mest kjent for å spille Edmund Pevensie i Walt Disney Productions' Legenden om Narnia, Løven, Heksa og klesskapet, Legenden om Narnia, Prins Caspian og Legenden om Narnia, Reisen til det ytterste hav, men har også spilt i filmer som Ferrari (2003) og Victoria died 1901 and is still alive today (2001). Han har også vært med å spille inn en lydbok.

Skandar trener Taekwondo (grønt belte) og spiller kornett, fløyte og gitar. Siden Skandar kom i stemmeskiftet mens de spilte Løven, Heksa og klesskapet, måtte den eldre søsteren hans, Soumaya, spille stemmen hans i noen av scenene. Hans navn, Skandar er kort for Iskandar, som er tyrkisk og betyr Alexander. Hans foreldre er forfatteren Randal Keynes og Zelfa Cecil Hourani.

Skandar er i slekt med Charles Darwin, han er altså tipp-tipp-tipp-oldebarnet hans. Skandar prøvespilte for rollen som Simon Brown i Nanny McPhee men fikk ikke rollen.

I Ferrari spilte han unge Enzo Ferrari. Sergio Castellitto, som Skandar fikk møte igjen i Prins Caspian, spilte den eldre. Wikipedia

34 år
Atle Pettersen (Sanger)
1989

Atle Pettersen (Norge)

Sanger, låtskriver, programleder

Født:
5. september 1989 (34 år)

Atle Pettersen er en norsk vokalist, låtskriver, programleder og skuespiller fra Skien. Pettersen er tidligere kjent som vokalist i bandet Above Symmetry, som spiller melodiøs progressiv metal, men han er nå vokalist i det norske rockebandet The Scheen. I 2014 vant The Scheen Emergenza festival, verdens største musikkonkurranse for usignerte band med hele 34 000 deltakere fra 150 land. Pettersen er også kjent for å ha kommet på andreplass i X Factor og som vinner av Skal vi danse i 2011. Han var også med i Soot-spelet i Ørje med rollen Engebret Soot sommeren 2018. Wikipedia

37 år
Chris Anker Sørensen (Syklist)
1984 - 2021

Chris Anker Sørensen (Danmark)

Syklist, sportskommentator

Født:
5. september 1984 (39 år siden)

Døde:
18. september 2021 (37 år) (2 år siden)

Chris Anker Sørensen var en dansk landeveissyklist. Sørensen var en typisk klatrer og han deltok i store sykkelritt som Criterium International, Tour de Romandie og Tour de France.

Han tok sin første seier som profesjonell på den 6. etappen i Dauphiné Libéré 2008. Sørensen vant i tillegg en etappeseier i Giro d'Italia og ble i 2012 kåret til den mest offensive rytter i Tour de France.

Sørensen omkom i en ulykke i Belgia 18. september 2021. Wikipedia

41 år
Sondre Lerche (Musiker)
1982

Sondre Lerche (Norge)

Musiker, sanger, gitarist, filmmusikkomponist

Fullt navn / Fødenavn:
Sondre Lerche Vaular

Født:
5. september 1982 (41 år)

Sondre Lerche Vaular er en norsk musiker og låtskriver. Wikipedia

44 år
Kjersti Beck (Håndballspiller)
1979

Kjersti Beck (Norge)

Håndballspiller, journalist

Født:
5. september 1979 (44 år)

Kjersti Beck er en norsk tidligere håndballspiller og fotograf fra Totenvika i Østre Toten. Hun har medalje fra både EM i håndball og beachhåndball.

Hun arbeider nå som kontorsjef og prosjektleder for Ungdoms-OL 2016 på Lillehammer. Hennes og mannen Per-Erik Bjørnbacks blogg ble kåret til Norges beste reiseblogg i 2010 av magasinet Reiser & ferie i samarbeid med Nettavisen og Ticket. Wikipedia

72 år
Michael Keaton (Skuespiller)
1951

Michael Keaton (USA)

Skuespiller, produsent, regissør

Født:
5. september 1951 (72 år)

Michael John Douglas, bedre kjent som Michael Keaton, er en amerikansk skuespiller, produsent og regissør. Han er kjent for filmer som Batman fra 1989 og Batman Returns fra 1992. Wikipedia

73 år
Bjørn Skagestad (Skuespiller)
1950

Bjørn Skagestad (Norge)

Skuespiller

Født:
5. september 1950 (73 år)

Bjørn Skagestad er en norsk skuespiller.

Han debuterte i 1969 på Det Norske Teatret og gjorde seg bemerket i roller som Benjamin i August Strindbergs Påske og Konstantin i Anton Tsjekhovs Måken. Skagestad vant en stor seier i dobbeltrollen som keiser Julianus og mystikeren Maximus i den første fullstendige oppsetningen av Henrik Ibsens Kejser og Galilæer (1987). Siden 1988 er han ved Nationaltheatret der han har hatt en rekke betydelige roller, blant annet Helmer i Et dukkehjem, Hjalmar Ekdal og grosserer Werle i Vildanden og assessor Brack i Hedda Gabler av Ibsen, Sganarelle i Molières Don Juan, Don José i Prosper Mérimées Carmen, James Tyrone jr. i Eugene O'Neills Lang dags ferd mot natt, Lange i Bjørnstjerne Bjørnsons Paul Lange og Tora Parsberg, Trigorin i Tsjekhovs Måken og vennen i Jon Fosses Dødsvariasjonar.

På film har Skagestad hatt hovedroller i Min älskade (1979), Liv og død (1980), Forfølgelsen (1981), Martin (1981) og Svarte fugler (1983). I Liv Ullmanns filmatisering av Kristin Lavransdatter (1995) spilte han Erlend. Skagestad hadde også en rolle i TV-serien Vestavind (1994–1995).

Høsten 2016 blir han å se som Kåre Krogstad, faren til Pelle og Beate Krogstad i såpeserien Hotel Cæsar.

Bjørn Skagestad er sønn av teatersjef Tormod Skagestad. Wikipedia

45 år
Freddie Mercury (Musiker)
1946 - 1991

Freddie Mercury (Storbritannia)

Musiker, sanger, låtskriver, gitarist, pianist, komponist, plateprodusent, produsent, kunstmaler, lyriker

Fullt navn / Fødenavn:
Farrokh Bulsara

Født:
5. september 1946 (77 år siden)

Døde:
24. november 1991 (45 år) (32 år siden)

Freddie Mercury var både en kunstner og sanger, men var mest kjent som vokalisten i det britiske rockebandet Queen. Wikipedia

72 år
Erling Lægreid (Journalist)
1939 - 2011

Erling Lægreid (Norge)

Journalist, forfatter

Født:
5. september 1939 (84 år siden)

Døde:
25. november 2011 (72 år) (12 år siden)

Erling Lægreid var en norsk journalist og forfatter.

Erling Lægreid vokste opp på Årdalstangen i Sogn og Fjordane. Han arbeidet i NRK fra 1970 til han gikk av med pensjon i 2009. Der jobbet han i Barne- og ungdomsavdelingen og var programleder i Ungdommens radioavis, Flimra og Søndagsavisa. Han var også med på å etablere radiomagasinene Ekko og Dagsnytt Atten og var ansvarlig for en rekke kulturprogrammer i NRK P1 og P2.

Erling Lægreid skrev og framførte flere kåserier og kommentarer, ofte med provoserende meninger, skarp ironi og kritikk av kultureliten og andre. Han utga også flere bøker. Den siste, Nærgåande skisser fra 2011, inneholder miniportretter av 40 personer i norsk kultur- og samfunnsliv. Erling Lægreid markerte seg dessuten som en ivrig nynorskmann. Wikipedia

85 år
Johnny Briggs (Skuespiller)
1935 - 2021

Johnny Briggs (Storbritannia)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
John Ernest Briggs

Født:
5. september 1935 (88 år siden)

Døde:
28. februar 2021 (85 år) (3 år siden)

John Ernest Briggs var en engelsk skuespiller. Han var kjent for sin rolle som Mike Baldwin i såpeoperaen Coronation Street, der han dukket opp fra 1976 til 2006. Wikipedia

92 år
Paul Volcker (Samfunnsøkonom)
1927 - 2019

Paul Volcker (USA)

Samfunnsøkonom, bankansatt, politiker

Født:
5. september 1927 (96 år siden)

Døde:
8. desember 2019 (92 år) (4 år siden)

Paul Adolph Volcker var formann for den amerikanske sentralbanken Federal Reserve fra august 1979 til august 1987.

Volcker har fått æren for å ta knekken på inflasjonen som plaget amerikansk økonomi på 1970-tallet, gjennom å holde igjen på pengemengden. Denne politikken førte til en resesjon på kort sikt med tilhørende arbeidsledighet, men fikk også ned inflasjonen fra 13,5% i 1981 til 3,1% i 1983.

Volcker begynte utdannelsen på Princeton University, før han tok mastergrad i politisk økonomi ved Harvard University i 1951. Fra 1951 til 1952 gikk han på London School of Economics.

Etter endt utdannelse begynte Volcker å jobbe ved Federal Reserve Bank of New York. Fra 1957 var han i Chase Manhattan Bank. I 1962 gikk han over i finansdepartementet, før han i 1965 dro tilbake til Chase, nå som visepresident.

Fra 1969 til 1974 var Volcker igjen ansatt i finansdepartementet, der han spilte en viktig rolle i beslutningen om at dollaren ikke lenger skulle backes av gull. Dette ble slutten på Bretton Woods-systemet.

I 1975 ble Volcker leder for Federal Reserve Bank of New York, noe han var frem til han gikk over i Board of Governors som sentralbanksjef. Wikipedia

77 år
Otto Bastiansen (Kjemiker)
1918 - 1995

Otto Bastiansen (Norge)

Kjemiker, fysiker, professor

Fullt navn / Fødenavn:
Otto Christian Astrup Bastiansen

Født:
5. september 1918 (105 år siden)

Døde:
2. oktober 1995 (77 år) (28 år siden)

Otto Christian Astrup Bastiansen var en prisbelønt norsk professor i kjemi.

Han ble cand.real. ved UiO i 1943 og dr.philos. i 1949. Han var i Odd Hassels forskergruppe ved Kjemisk institutt (UiO) fra 1945 før han i 1955 etterfulgte avdøde Christen Finbak som professor i teoretisk kjemi ved Norges tekniske høgskole i Trondheim. Dette ble overtatt av Tormod Førland da Bastiansen i 1962 meldte overgang til Universitetet i Oslo som professor i teoretisk kjemi, og to år etter overtok han professoratet i fysikalsk kjemi etter Odd Hassel som mottok Nobelprisen i kjemi for dette i 1969. Bastiansen var prorektor 1970-72 og rektor ved Universitetet i Oslo 1973-76.

Han var av slekten Astrup, blant annet var hans onkel maleren Nikolai Astrup og han var bror av Peter Bastiansen. Wikipedia

70 år
Anders Lange (Politiker)
1904 - 1974

Anders Lange (Norge)

Politiker, redaktør, fotballspiller

Fullt navn / Fødenavn:
Anders Sigurd Lange

Født:
5. september 1904 (119 år siden)

Døde:
18. oktober 1974 (70 år) (49 år siden)

Anders Sigurd Lange var en norsk organisasjonsmann, journalist, redaktør, småbruker og politiker. Hans foreldre var legen Alf Lange (1869–1929) og klaverpedagogen Anna Elisabeth Svensson (1873–1955). Slekten til Anders Lange stammet fra den frankiske byen Langenburg, som i dag er en del av Baden-Württemberg i Tyskland. Anders Lange var gift to ganger, første gang med Anne-Marie Bach-Evensen (1906–1967) og deretter med tannlegesekretær Karin Thurmann-Moe (1927–1978).

Politisk stod Anders Lange forholdsvis langt til høyre. Fra 1930 til 1938 var han sekretær i den borgerlige samlingsorganisasjonen Fedrelandslaget. Under andre verdenskrig markerte han seg som motstander av den tyske okkupasjonen, og ble flere ganger arrestert under krigen. På 1950- og 1960 markerte han seg som en av Norges mest kjente politiske agitatorer, deriblant gjennom Hundeavisen som han var redaktør for. I borgerlige kretser var han en yndet foredragsholder. Han reiste land og strand rundt på diverse folkemøter og agiterte for mer personlig frihet, lavere skatter og avgifter og mindre byråkrati.

Under et folkemøte i Saga Kino i Oslo den 8. april 1973 grunnla han Anders Langes Parti til sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep (ALP) – forløperen til Fremskrittspartiet. Under Stortingsvalget 1973 fikk dette partiet 5.0 % og 4 stortingsmandater, og Anders Lange ble valgt inn på Stortinget som den tiende representanten fra Oslo for perioden 1973–1977. Han var medlem av administrasjonskomiteen i ALP og formann i ALPs gruppestyre frem til sin død året etterpå. Wikipedia

77 år
Darryl F. Zanuck (Filmprodusent)
1902 - 1979

Darryl F. Zanuck (USA)

Filmprodusent, manusforfatter, skuespiller, filmregissør

Fullt navn / Fødenavn:
Darryl Francis Zanuck

Født:
5. september 1902 (121 år siden)

Døde:
22. desember 1979 (77 år) (44 år siden)

Darryl Francis Zanuck var en amerikansk filmprodusent, manusforfatter og studiosjef. Han var med på å stifte Twentieth Century Pictures, som senere fusjonerte med Fox Film Corporation og ble Twentieth Century-Fox.

Zanuck vant David di Donatello og ble nominert til Oscar for beste film for produksjonen av Den lengste dagen (1962). Han ble også belønnet med tre Irving G. Thalberg Memorial Awards, én Cecil B. DeMille Award og har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Zanuck var gift med skuespillerinnen Virginia Fox og far til filmprodusenten Richard D. Zanuck. De siste årene av livet led han av Alzheimers sykdom. Zanuck døde 77 år gammel av komplikajoner som følge av lungebetennelse. Wikipedia

95 år
Morris Carnovsky (Teaterskuespiller)
1897 - 1992

Morris Carnovsky (USA)

Teaterskuespiller, filmskuespiller

Født:
5. september 1897 (126 år siden)

Døde:
1. september 1992 (95 år) (31 år siden)

Morris Carnovsky var en amerikansk skuespiller som var aktiv både på Broadway og i Hollywood. Han ble svartelistet i Hollywood sammen med konen Phoebe Brand under Mccarthyismen.

Carnovsky døde 94 år gammel av naturlige årsaker. Wikipedia

34 år
Jesse James (Bankraner)
1847 - 1882

Jesse James (USA)

Bankraner, lovløs, cowboy, fredløs

Fullt navn / Fødenavn:
Jesse Woodson James

Født:
5. september 1847 (176 år siden)

Døde:
3. april 1882 (34 år) (142 år siden)

Jesse Woodson James var en amerikansk lovløs i Missouri og det mest berømte medlemmet av James-Younger-gjengen. Han var svært kjent i sin levetid, men ble med tiden en legendarisk figur etter sin død. Historikere i dag plasserer ham inn i en kontekst der han heller sees på som en del av den regionale uroen som ble utført av eks-soldater som under den amerikanske borgerkrigen hadde kjempet for konføderasjonen enn en manifestasjon av lovløshet eller kamp for rettferdig økonomisk fordeling.

James-brødrene, Frank James og Jesse, var soldater for CSA under den amerikanske borgerkrigen og ble da beskyldt for å ha deltatt i grusomheter begått mot Unionsoldater. Etter krigen, som medlemmer av flere gjenger, utførte de mange bankran som ofte førte til drap på bankansatte eller tilskuere. De ranet også fraktevogner og tog.

Han giftet seg 24. april 1875 med Zerelda Mimms og de fikk to barn.

Jesse ble skutt og drept av Bob Ford som var en av medlemmene i James' ranerliga. Ved anledningen bodde Bob og hans bror Charley Ford hjemme hos James i den hensikt å forberede et ran. De bodde der som hans nevøer, noe de ikke var. Ifølge Fords redegjørelse gav James mer eller mindre opp i sitt eget hjem da han forstod at Ford var der på oppdrag av guvernøren for å arrestere James i håp om å få en dusør. Jesse James tok av seg sitt revolverbelte (noe han aldri ellers gjorde) og stilte seg deretter for å pusse støv av et bilde, da Ford så sin sjanse og skjøt ham bakfra.

Selv om James ofte har blitt fremstilt, også før sin død, som en amerikansk Robin Hood som stjal fra de rike og gav til de fattige, er dette kun en myte. Hans ran beriket kun ham selv og hans gjeng. Wikipedia

58 år
Hans Nysom (Politiker)
1845 - 1903

Hans Nysom (Norge)

Politiker, offiser, ingeniør, embetsmann

Fullt navn / Fødenavn:
Hans Hein Theodor Nysom

Født:
5. september 1845 (178 år siden)

Døde:
28. august 1903 (58 år) (120 år siden)

Hans Hein Theodor Nysom var en norsk offiser, ingeniør og politiker (V).

Han var statsråd i både i Revisjonsdepartementet og Arbeidsdepartementet i Johannes Steens første regjering fra 6. mars 1891, fra 28. november bare i sistnevnte departement til regjeringen fratrådte 2. mai 1893.

I Johannes Steens andre regjering som tiltrådte 17. februar 1898 var han først medlem av statsrådsavdelingen i Stockholm til mars 1899, deretter statsråd i Arbeidsdepartementet til juni 1900 og deretter igjen i Stockholm frem til 6. november 1900.

Han var i periodene 1895–1897 og 1898–1900 stortingsrepresentant fra valgkretsen Kristiania, Hønefoss og Kongsvinger.

Nysom var utdannet artillerioffiser, men ble i 1874 ble han ansatt i kanalvesenet. Han studerte elveregulering utenlands og hadde flere offentlige verv innen vassdrag og regulering. Som arbeidsminister sto han for den offisielle åpningen av Bandak–Norsjøkanalen i 1892. I 1900 ble han generaldirektør for Norges Statsbaner.

Nysom var formann i Polyteknisk Forening fra 1885 til 1891.

Han var sønnesønn av sogneprest og eidsvollsmann Hans Hein Nysom og halvbror til offiser og stortingsmann Anton David Svendsen Hjorth.

Nysom ble i 1892 utnevnt til ridder av St. Olavs Orden og forfremmet til kommandør av 1. klasse i 1899. Han mottok også den svenske Nordstjerneordenen. Wikipedia

55 år
Vincent Stoltenberg Lerche (Kunstmaler)
1837 - 1892

Vincent Stoltenberg Lerche (Norge)

Kunstmaler, forfatter, illustratør, tegneserieskaper

Født:
5. september 1837 (186 år siden)

Døde:
28. desember 1892 (55 år) (131 år siden)

Vincent Stoltenberg Lerche var en norsk maler og forfatter. Han brukte selv ofte navnetrekket Vinc. St. Lerche.

Han var sønn av skipsreder Vincent Stoltenberg Lerche (1809-1994) og Jane Matthew Døderlein (1804-1860). Faren giftet seg på nytt etter morens død, og blant hans fem yngre halvsøstre var Norges første kvinnelige teolog, Valborg Lerche. Wikipedia

78 år
Lester Allan Pelton (Oppfinner)
1829 - 1908

Lester Allan Pelton (USA)

Oppfinner, ingeniør, tømrer

Født:
5. september 1829 (194 år siden)

Døde:
14. mars 1908 (78 år) (116 år siden)

Lester Allan Pelton var en amerikansk oppfinner som bidro vesentlig til utviklingen av vannkraft og vannkraftmaskiner i Det amerikanske ville vesten og i resten av verden. På slutten av 1870-tallet oppfant han impulsturbinen som bærer hans navn, altså peltonturbinen, som på den tiden hadde den mest vellykkede utformingen av datidens kjente vannturbiner. Han er av ettertiden anerkjent som en av fedrene for vannkraftmaskiner, og han ble tildelt Elliott Cresson-medaljen i løpet av sin levetid. I 2006 ble han også innlemmet i National Inventors Hall of Fame. Wikipedia

46 år
Johann Christian Bach (Komponist)
1735 - 1782

Johann Christian Bach (Tyskland)

Komponist, musiker, pianist

Født:
5. september 1735 (288 år siden)

Døde:
1. januar 1782 (46 år) (242 år siden)

Johann Christian Bach var en tidligklassisistisk komponist av den tyske musikerfamilien Bach og den yngste av Johann Sebastian Bachs fire komponerende sønner.

Johann Christian Bach var bare knapt 15 år da faren døde, så han tilbrakte fire læreår i Berlin hos halvbroren Carl Philipp Emanuel Bach, senere var han en periode i Milano, før han slo seg ned i London for godt. Her hadde han lenge en sentral posisjon i byens musikkliv.

Johann Christian Bach fikk stor innflytelse på den unge Mozarts stil. Wikipedia

Dødsfall

89 år
Ludvig Eikaas (Kunstmaler)
1920 - 2010

Ludvig Eikaas (Norge)

Kunstmaler, professor

Født:
20. desember 1920 (103 år siden)

Døde:
5. september 2010 (89 år) (13 år siden)

Ludvig Eikaas var en norsk kunstmaler, grafiker og kunstprofessor. Navnet kan også staves Ludvik Eikaas. Han blir regnet som en svært sentral kunstner i siste halvdelen av 1900-tallet pga arbeidet hans med maling, skulpturer og særlig grafikk.

Han var utdannet ved SHKS 1942-46; Kunstakademiet 1946-48 og Kunstakademiet i København 1948. Han ble professor ved Kunstakademiet i Oslo i 1970.

Eikaas var ridder av første klasse av St. Olavs Orden. Han var gift med tekstilkunstneren Synnøve Anker Aurdal (1908–2000). Far til sønnen Stig Eikaas, voksenpedagog, billedkunstner og forfatter.

Eikaasgalleriet i Jølster ble etablert med grunnlag i en kunstgave fra ham til Jølster kommune. Wikipedia

88 år
Guillaume Cornelis van Beverloo (Kunstmaler)
1922 - 2010

Guillaume Cornelis van Beverloo (Kongeriket Nederlandene)

Kunstmaler, grafiker, billedhugger, keramiker, lyriker

Født:
3. juli 1922 (102 år siden)

Døde:
5. september 2010 (88 år) (13 år siden)

Guillaume Cornelis van Beverloo var bedre kjent under sitt pseudonym Corneille, var en nederlandsk kunstner.

Corneille ble født i Belgia selv om hans foreldre var nederlandske og flyttet tilbake til Nederland da han var 12 år gammel. Han studerte kunst ved Kunstakademiet i Amsterdam, Nederland. Han var en av grunnleggerne av REFLEX-bevegelsen i 1948 og i 1949 var han også en av grunnleggerne av COBRA-bevegelsen, som har hatt stor innflytelse på skandinavisk kunst. Han var aktiv innenfor denne gruppen fra begynnelsen, ikke bare når det gjaldt maleri, men også publisering av poesi i Cobra-magasinet.

Han var medstifter av Experimentele Groep i Nederland. Frem til sin død både bodde og arbeidet Corneille i Paris, og han gjorde flere besøk til Israel der han jobbet med Jaffa Atalier. Han døde i Auvers-sur-Oise, Frankrike, i oktober 2010, i en alder av 88 år. Wikipedia

31 år
Thomas Hansen (Musiker)
1976 - 2007

Thomas Hansen (Norge)

Musiker, sanger, gitarist, låtskriver

Født:
13. februar 1976 (48 år siden)

Døde:
5. september 2007 (31 år) (16 år siden)

Thomas Hansen var en norsk musiker kjent under artistnavnene St. Thomas og Saint Thomas.

Han var også en lovende juniorspiller på Skeid Fotball, men gav opp karrieren for å satse på musikken. Wikipedia

84 år
Harry Hansen (Politiker)
1919 - 2003

Harry Hansen (Norge)

Politiker

Født:
14. januar 1919 (105 år siden)

Døde:
5. september 2003 (84 år) (20 år siden)

Harry Anfinn Hansen var en norsk politiker (Ap). Han ble innvalgt på Stortinget fra Bergen i 1969. Han var vararepresentant i perioden 1954–1957.

Hansen var varaordfører i Bergen i perioden 1955–1959 og ordfører i periodene 1963–1967 og 1967–1969. Wikipedia

87 år
Moder Teresa (Nonne)
1910 - 1997

Moder Teresa (Albania)

Nonne, medlem av katolsk orden

Født:
26. august 1910 (113 år siden)

Døde:
5. september 1997 (87 år) (26 år siden)

Moder Teresa av Calcutta var en nonne av albansk avstamming og grunnlegger av Missionaries of Charity, en katolsk kongregasjon som arbeidet blant fattige i Calcutta (nå Kolkata) og andre steder i verden.

Mor Teresa ble helligkåret av pave Frans den 4. september 2016 på Petersplassen, dagen før Mor Teresas 19. dødsdag. Til helligkåringsmessen møtte rundt 130 000 pilegrimer, blant dem flere statsoverhoder. Pave Frans erklærte at den nye hellige ikke skal kalles «den hellige Teresa», slik det er vanlig, men beholde tittelen «Mor» og kalles «den hellige Mor Teresa».

Hun mottok Templetonprisen i 1973, Nobels fredspris i 1979 og Indias høyeste sivile utmerkelse, Bharat Ratna, i 1980. I 1996 ble hun æresborger i USA, en æresbevisning som bare har blitt seks andre personer til del. Etter hennes død fravek pave Johannes Paul II den generelle regelen om at en saligkåringssak ikke kan startes før fem år etter en persons død, slik at den kunne starte allerede i 1999. Den 19. oktober 2003 forrettet han ved saligkåringsmessen på Petersplassen, samme dag som han feiret 25-årsjubileum som pave. I desember 2015 kunngjorde Vatikanet at hun vil bli helligkåret i en seremoni i september 2016. Wikipedia

86 år
Jens Arup Seip (Professor)
1905 - 1992

Jens Arup Seip (Norge)

Professor, historiker

Fullt navn / Fødenavn:
Jens Lauritz Arup Seip

Født:
11. oktober 1905 (118 år siden)

Døde:
5. september 1992 (86 år) (31 år siden)

Jens Lauritz Arup Seip var en norsk historiker. Seip var utdannet middelalderhistoriker, men markerte seg sterkest som sin tids fremste tolker av norsk politisk historie på 1800-tallet, der han er særlig kjent for å ha skapt begrepet «embedsmannsstaten». Jens Arup Seips språkbruk og skrivestil blir av mange historikere karakterisert som glimrende, og er ofte forsøkt etterlignet. Mange uttrykk og aforismer fra Seip er innarbeidet i de fleste moderne historieverk. Seip ble inkludert blant 16 forfatterne i «Den norske litterære kanon» fra 1900 til 1960 og hans essay «Fra embedsmannsstat til ettpartistat» ble kåret til etterkrigstidens nest viktigste norske sakprosautgivelse i en kåring av sakprosaforfattere utført av Dagbladet i 2008. Seip ble i 1975 utnevnt til æresdoktor ved Universitetet i Bergen. Wikipedia

63 år
Vic Suneson (Forfatter)
1911 - 1975

Vic Suneson (Sverige)

Forfatter, Skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Sune Viktor Lundquist

Født:
11. november 1911 (112 år siden)

Døde:
5. september 1975 (63 år) (48 år siden)

Vic Suneson er et pseudonym for Sune Viktor Lundquist.

Lundquist var utdannet sivilingeniør fra Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Under andre verdenskrig skrev han en sakprosabok under eget navn, Detta är ditt krig. Hemmafronten och dess problem (1943). Han debuterte som Vic Suneson med kriminalromanen Mord kring Maud i 1948. I hjemlandet regnes han sammen med Stieg Trenter, Maria Lang och H-K Rönblom som en av de «fire store» fra svensk kriminallitteraturs gullalder. Han er særlig kjent for sine politiromaner med kommisarie Kjell Myhrman og overkonstabel (senere kommisarie) O. P. Nilsson (som tidvis opptrer som P. O. Nilsson). Wikipedia

71 år
Alfred Maurstad (Skuespiller)
1896 - 1967

Alfred Maurstad (Norge)

Skuespiller, filmregissør, manusforfatter

Født:
26. juli 1896 (127 år siden)

Døde:
5. september 1967 (71 år) (56 år siden)

Alfred Maurstad var en norsk skuespiller, spillemann, teatersjef og regissør som i ettertid er mest kjent fra rollen som Gjest i filmen Gjest Baardsen.

Fra ungdommen spilte Alfred Maurstad til dans i Nordfjord, og gjorde flere store konsertinnspillinger av norske slåtter med hardingfele. Han spilte tradisjonsmusikk fra Nordfjord, Telemark og Voss. Han var en virtuos på hardingfele og bidro til å gjøre denne populær i Nordfjord der vanlig fele dominerte.

Maurstad var en av de første hardingfelespelemennene som spilte i radio i 1920-årene, og ble, i likhet med Sigbjørn Bernhoft Osa, med i Hardingfeletrioen som Eivind Groven opprettet i 1932. Trioen spilte slåtter og folketoner for tre hardingfeler i Grovens arrangement. Hardingfeletrioen opptrådte jevnlig i folkemusikkprogram i radio i 1930-årene. Maurstad ble ikke minst kjent som spelemann gjennom sin framføring av «Fanitullen», en slått som Johan Halvorsen skal ha lært av spelemannen Olav Moe fra Aurdal (Valdres). Slåtten inngår i Halvorsens orkestersuite Fossegrimen, skrevet til et skuespill av Sigurd Eldegard. Maurstad framførte slåtten både som rent solonummer og sammen med orkester.

Maurstad tok underoffisersskolen i Bergen. Han debuterte på Det norske teatret i 1920, og arbeidet på Nationaltheatret fra 1931. Han var sjef for Trøndelag Teater fra 1945 til 1950. Han spilte hovedrollene i flere suksessfilmer som Fant, Tørres Snørtevold og Gjest Baardsen.

I feriene bodde Alfred Maurstad på småbruket på Maurstad. Det ble siden overtatt av skuespillersønnen Toralv Maurstad, som han fikk i ekteskapet med Tordis Maurstad. Alfred Maurstad er også, fra sitt annet ekteskap med Gro Scott-Ruud, far til skuespiller Mari Maurstad.

Alfred Maurstad var kommandør av St. Olavs Orden. I 1977 ble Maurstad-monumentet (av Arnold Haukeland) avduket i Maurstad-parken på Nordfjordeid. Wikipedia

<<
5. September
>>