Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Få 10% rabatt på din første ordre
5 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
5 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
5 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
5 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

24. September

Om dagen

24. September er dag 268 i 2024, og er i uke 39. Det er 98 dager igjen av året.

Historie

8 år siden

2015: Mina-tragedien i Saudi-Arabia, der minst 2070 pilegrimer blir drept i trengsel

Mina-tragedien fant sted i Mekka i Saudi-Arabia 24. september 2015, minst 2070 pilegrimer ble drept i trengsel ved den årlige Hajj, den største Haji-tragedien i historien. Det nøyaktige antall døde er fremdeles uklart, nyhetsbyrået Associated Press meldte om 2389 døde, Reuters anslag var 2070, mens Agence France-Presse rapporterte et antall døde på i alt 2236. Basert på totalt antall drepte meldt fra ulike nasjoner er det anslått at minst 2427 mennesker døde. Offisielt antall døde oppgitt av regjeringen i Saudi-Arabia har vært uendret siden to dager etter hendelsen, med 769 døde og 934 skadde.

Hendelsen fant sted i bydelen Mina i krysset mellom gatene 204 og 223 frem mot broen Jamaraat. Årsaken til tragedien er uklar. Mina-tragedien har fått spenningen mellom Saudi-Arabia og Iran til å øke, forholdet mellom de to var allerede svært anstrengt grunnet uroen i området, som borgerkrigen i Syria og borgerkrigen i Jemen. I en pressekonferanse som ble holdt samme dag som hendelsen forsøkte pressetalsmann Mansour Al-Turki fra det Saudi-Arabiske innenriksministeriet å besvare spørsmål rundt hendelsen. Han sa at det pågikk en etterforskning og at den nøyaktige årsaken til ansamlingen av menneskemassen som ledet til Mina-tragedien fremdeles gjenstod å bestemme. Wikipedia
115 år siden

1908: Ford Motor Company bygger sin første «T-Ford»

Ford Motor Company (bedre kjent som Ford) er en bil- og traktorprodusent som ble grunnlagt av Henry Ford i Highland Park i Michigan i 1903. Selskapets første bil var modell A, men Henry Ford laget derimot sin første bil allerede i 1896, og sin første racerbil i 1901. Den første fabrikken lå i Detroit i USA, men Ford har nå fabrikker og samarbeidspartnere i alle verdensdeler.

Henry Ford ferdigproduserte sin første Ford Model T den 24. september 1908. Med T-Ford regnes Henry Ford som den som oppfant samlebåndet. Dette er imidlertid ikke helt korrekt, siden våpenprodusenten Colt allerede gjorde dette under den amerikanske borgerkrigen, og Oldsmobile praktiserte samlebåndteknologi sju år tidligere. Wikipedia
171 år siden

1852: Verdens første luftskipet, bygget av Henri Giffard, tar av fra Paris

Det første luftskipet ble bygget av Henri Giffard og startet fra Paris den 24. september 1852, det ble drevet av en dampmaskin og styrt med et seil. Den mest kjente personen når det gjelder luftskip er Grev Ferdinand von Zeppelin. Han begynte på et styrbart luftskip i 1899 og i 1900 foretok han tre flyginger over Bodensjøen. Hans drøm var å bruke luftskip i militæret, men under første verdenskrig ble det klart at de ikke var egnet for krigsbruk.

Før 1937 ble det brukt hydrogen til oppdrift i luftskip, men dette ble erstattet med helium i 1937 grunnet flere ulykker på 1930-tallet. I 1937 skjedde en ulykke som satte en stopper for luftskip med hydrogen da «Hindenburg» tok fyr ved landing i Lakehurst. Etter 60 år er hydrogenet frikjent ettersom det bare var en dårlig lakkering på luftskipet. Etter Hindenburg-ulykken ble produksjonen redusert, dessuten begynte flyreiser å bli en mer effektiv reisemåte også på langdistanser. Passasjerene ville nå heller ta fly enn å reise med langsomme luftskip.

I dag blir luftskip fremfor alt brukt til reklameformål, men også til rundturer i luften, til landskapsfotografi og til forskning. I Kosovo ble i år 2000 et luftskip utstyrt med radar brukt til minesøkning.

I Norge har man bare hatt ett eneste luftskip, N1 «Norge», som ble brukt av Roald Amundsen i 1926. Wikipedia

Fødsler

34 år
Chi Chi DeVayne (Dragartist)
1985 - 2020

Chi Chi DeVayne (USA)

Dragartist, reality-kjendis

Fullt navn / Fødenavn:
Zavion Michael Davenport

Født:
24. september 1985 (38 år siden)

Døde:
20. august 2020 (34 år) (3 år siden)

Zavion Michael Davenport, bedre kjent under scenenavnet Chi Chi DeVayne, var en amerikansk dragdronning og reality-tv-personlighet som kom til internasjonal oppmerksomhet på den åttende sesongen av RuPaul's Drag Race og den tredje sesongen av RuPaul's Drag Race All Stars. Wikipedia

43 år
John Arne Riise (Fotballspiller)
1980

John Arne Riise (Norge)

Fotballspiller

Fullt navn / Fødenavn:
John Arne Semundseth Riise

Født:
24. september 1980 (43 år)

John Arne Semundseth Riise er en norsk tidligere fotballspiller. Han var fast på det norske fotballandslaget frem til han ga seg i 2013, og han er den som har spilt flest kamper for det norske landslaget.

Riise spilte 234 kamper for den engelske klubben Liverpool, der han blant annet var med å vinne Mesterligafinalen i fotball for menn 2004/05 mot AC Milan.

John Arne Riise er storebror til fotballspilleren Bjørn Helge Riise. Wikipedia

46 år
Ørjan Stedjeberg (Sanger)
1977

Ørjan Stedjeberg (Norge)

Sanger, komponist, musiker, gitarist

Født:
24. september 1977 (46 år)

Ørjan Stedjeberg er en norsk musiker som er kjent under artistnavnet «Hoest».

Han er gitarist, trommeslager og vokalist i Taake og synger live for Gorgoroth. Han er kjent særlig for sin markante, spøkelsesaktige vokal på klingende bergensk og energiske konsertopptredener, foruten å være låtskriver i Taake. Wikipedia

49 år
Kenneth Braaten (Kombinertløper)
1974

Kenneth Braaten (Norge)

Kombinertløper

Født:
24. september 1974 (49 år)

Kenneth Braaten er en norsk kombinertløper som representerer Bossmo Ytteren.

Han var med på det norske laget som vant gull i lagkonkurransen under OL 1998 i Nagano. Tidligere samme år vant han sin første, og karrierens eneste, seier i verdenscupen, i et sprintrenn i Ramsau. Han var også med på å vinne gull i lagkonkurransen under VM 2001 i Lahtis.

Braatens siste internasjonale mesterskap var VM 2005 i Oberstdorf. Etter skuffende resultalter i dette mesterskapet valgte Braaten å legge opp. Wikipedia

54 år
Shawn Crahan (Trommeslager)
1969

Shawn Crahan (USA)

Trommeslager, musiker, sanger, perkusjonist, pianist, plateprodusent

Født:
24. september 1969 (54 år)

Shawn Crahan er en amerikansk musiker, og det eldste medlemmet i bandet Slipknot og den andre slagverkeren. Chris Fehn er den første.

Han dannet bandet sammen med Paul Gray og den tidligere vokalisten Anders Colsefni. Crahan utfører bakgrunnsskrik i mange låter og innimellom slår han på øltønner med balltre, mest for å øke den aggressive delen av musikken.

Slipknot er kjent for at alle musikerne bærer masker på alle sine musikkvideoer og opptredener, og Crahan brukte tidligere en vanlig klovnemaske. Han har i den senere tid gjort den mer «ond», med bandasje og blod. I Iowa-perioden hadde han den ondeste masken – en klovnemaske med et pentagram risset inn over hele ansiktet og med en åpen hjerne som han brukte å grave i, under liveopptredener og på musikkvideoer. Shawn Crahan er han som får ganske mye oppmerksomhet i sangen Duality. Wikipedia

65 år
Kim Haugen (Komiker)
1958

Kim Haugen (Norge)

Komiker, skuespiller

Født:
24. september 1958 (65 år)

Kim Haugen er en norsk skuespiller og komiker. Ansatt ved Nationaltheatret siden 1978. Utdannet ved Statens Teaterhøgskole i 1982. Han er sønn av skuespillerne Per Theodor Haugen og Sidsel Sellæg og bror til skuespiller Helle Haugen. Han har siden 1991 vært gift med programlederen Nadia Hasnaoui.

Kim Haugen er kjent for roller i filmer som Olsenbandens siste stikk (1999), Mads Høgberg i TV-serien Kodenavn Hunter (2007–08) , Ulvenatten (2007) som stemmer i Apenes eventyr (1999) og Karlsson på taket (2001). I 2010 var han aktuell som TV-kjendisen Harald Nissen jr. i TV-serien Den unge Fleksnes. Haugen har også vært paneldektaker i Løvebakken på NRK1. I 2005 dukket han opp i Hos Martin, i episoden «Hevnens Time», hvor han spilte Noras (Hege Schøyen) eks-mann. Haugen hadde også en birolle i den danske kriminalserien Forbrydelsen. Han er seg selv i Presten. Wikipedia

65 år
Bjørg Tørresdal (Politiker)
1958

Bjørg Tørresdal (Norge)

Politiker

Født:
24. september 1958 (65 år)

Bjørg Tørresdal er en norsk skoleleder og politiker (KrF).

Hun har examen artium fra engelsklinjen ved St. Svithun gymnas fra 1977, almenlærerutdannelse med spesialpedagogikk fra Stavanger lærerhøgskole fra 1980 og grunnfag i engelsk fra Stavanger lærerhøgskole fra 1981. Tørresdal var lærer ved Kristianslyst skole i Stavanger 1981–1988, rådgiver ved samme skole 1988–1991, undervisningsinspektør ved Øygard ungdomsskole i Sandnes 1991–1994 og rektor ved samme skole 1994–2001. Etter åtte år som stortingspolitiker var hun arbeidende styreleder i Rock City Namsos 2009–2010, og pedagogisk leder for grunnskolen i Levanger kommune fra 2010 til 2012. Hun var rektor og enhetsleder ved Frol oppvekstsenter i Levanger i 2012, og rektor for Frol og Nesset ungdomsskole fram til skolene ble lagt ned i 2015. Hun er nå rektor på nye Levanger ungdomsskole. Hun har flere styreverv, leder for Omsetningsrådet for Landbruksvarer i Norge og nesteleder i styret for Nord universitet.

Bjørg Tørresdal ble enke med to små barn 30 år gammel. Hun giftet seg høsten 2005 med sin stortingskollega Inge Ryan fra Sosialistisk Venstreparti. Høsten 2009 bosatte de seg i Levanger i Nord-Trøndelag, da Ryan tiltrådte som fylkesmann.

Tørresdal var medlem av landsstyret i Kristelig Folkepartis Ungdom1982–1983 og var leder i Sandnes KrFK 1990–1992. Hun var innvalgt på Stortinget fra Rogaland 2001–2009 hvor hun var hun medlem av Stortingets finanskomité 2001–2005 og 1. nestleder i Stortingets kommunal- og forvaltningskomité 2005–2009.

Som politiker har hun markert seg som forkjemper for en mer human asyl- og innvandringspolitikk, og som forslagsstiller for loven som forbyr kjøp av seksuelle tjenester. Wikipedia

71 år
Jonas Fjeld (Musiker)
1952

Jonas Fjeld (Norge)

Musiker, sanger, gitarist

Født:
24. september 1952 (71 år)

Jonas Fjeld, egentlig Terje Lillegård Jensen, er en norsk sanger, låtskriver og gitarist. Fjeld, som har tatt sitt artistnavn etter Øvre Richter Frichs romanfigur, begynte sin musikkarriere i Jonas Fjeld Rock n' Rolf Band (hvor også Herodes Falsk var medlem). JFRRB spilte rock, blant annet inspirert av artister som Frank Zappa og Captain Beefheart, og gjorde seg ellers bemerket med sitt teatralske sceneshow. Wikipedia

71 år
Ivar Hartviksen (Filmregissør)
1952

Ivar Hartviksen (Norge)

Filmregissør

Født:
24. september 1952 (71 år)

Ivar Leonhard Hartviksen er en norsk forfatter og filmskaper. Han er medlem i Nordnorsk Forfatterlag, Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) og Norsk Filmforbund. Hartviksen var leder i Nordnorsk avdeling av Norsk Filmforbund fra 2000 til 2008. Han har for sitt virke mottatt Rana kommunes kulturpris i 2005. Wikipedia

72 år
Astri Kleppe (Forfatter)
1951

Astri Kleppe (Norge)

Forfatter, skribent, lyriker

Fullt navn / Fødenavn:
Astri Cecilie Margarethe Kleppe

Født:
24. september 1951 (72 år)

Astri Cecilie Margarethe Kleppe er en norsk forfatter. Hun debuterte i 1990 med diktsamlinga Bilder tegnet i dagslys, og har seinere gitt ut tre andre diktsamlinger og en novellesamling. Astri Kleppe har også en doktorgrad i teoretisk fysikk fra universitetet i Lund fra 1997 (avhandlingens tittel: Some Aspects of Chirality) og jobber med fysikk ved siden av forfatterkarrieren sin.

Hun er av både svensk og norsk herkomst. Astri Kleppe er datter av Per Kleppe og vokste opp på Lambertseter i Oslo og senere i Sveits. Wikipedia

49 år
Phil Hartman (Komiker)
1948 - 1998

Phil Hartman (USA)

Komiker, manusforfatter, grafisk designer, stemmeskuespiller, fjernsynsskuespiller, filmskuespiller, teaterskuespiller

Født:
24. september 1948 (75 år siden)

Døde:
28. mai 1998 (49 år) (26 år siden)

Philip Edward «Phil» Hartmann var en canadisk født amerikansk skuespiller, komiker og grafisk designer. Han begynte karrieren i et komikerensemble sammen med blant andre Jon Lovitz. Hartman han designet logoen til Crosby, Stills & Nash og de tre første albumene til America. I 1986 ble han medlem av Saturday Night Live og nøt stor suksess. Han deltok i 52 episoder av Simpsons som (blant andre) advokaten Lionel Hutz og filmstjernen Troy McClure. Blant filmene han spilte i, finner vi Pee-Wee's Big Adventure, Greedy, Houseguest, Coneheads, Stuart Saves His Family, Sgt. Bilko, Saken er biff, CB4, Bjelleklang og Small Soldiers.

Den 28. mai 1998 ble Phil Hartman drept av sin kone, Brynn Hartman, i deres hjem i Encino, California. Brynn skjøt Phil tre ganger mens han sov, og noen timer senere skjøt hun seg selv. Wikipedia

76 år
Erik Hivju (Skuespiller)
1947

Erik Hivju (Norge)

Skuespiller

Født:
24. september 1947 (76 år)

Erik Hivju er en norsk skuespiller. Han har mottatt flere utmerkelser og fikk Amandaprisen i 1988, Teaterforeningens stipend og Nationaltheatrets venners stipend i 1994.

Han har vært engasjert ved Nationaltheatret siden 1968, og har hatt en rekke større og mindre roller, blant annet i flere av Henrik Ibsens skuespill og andre klassikere. I 2009 spilte han tittelrollen i John Gabriel Borkman ved Trøndelag Teater, hvor også sønnen Kristofer var med. Han er også kjent for rollen som Pozzo i Vente på Godot av Samuel Beckett. Han gjorde seg også bemerket i rollen som Sigmund Freud i Gjesten av Éric-Emmanuel Schmitt.

Erik Hivju er sønn av skuespiller Inger Worren (25. desember 1908 – 20. september 1997) og far til skuespiller Kristofer Hivju.

Hivju er også en mye brukt lydbokinnleser. Han har blant annet lest inn trilogien om Bjørn Beltø av Tom Egeland og Idioten av Fjodor Dostojevskij, hvor han også spilte rollen som Rogosjin i Oslo Nye Teaters oppsetning i 1996. Han har også lest inn bøker av forfatterne Dan Brown og Arto Paasilinna. Wikipedia

77 år
Kjell «Kjaperud» Asperud (Musiker)
1946

Kjell «Kjaperud» Asperud (Norge)

Musiker

Født:
24. september 1946 (77 år)

Kjell Asperud er en norsk musiker, best kjent under artistnavnet Kjaperud.

Kjaperud startet som trommeslager i The Cannons, men da denne gruppa gikk i oppløsning samlet han nye medlemmer, som gitaristen Svein Finjarn fra The Beatniks, Finn John Andresen, sang og gitar og Arild Krosby, bass. Da The Beatniks begynte å gå i oppløsning, kom også trommeslageren deres, Truls Lorck, til å opptre noe sammen med The Cannons. Wikipedia

61 år
Leif Lund (Politiker)
1942 - 2004

Leif Lund (Norge)

Politiker

Født:
24. september 1942 (81 år siden)

Døde:
30. mai 2004 (61 år) (20 år siden)

Leif Lund var en norsk politiker (A). Han var innvalgt på Stortinget fra Hordaland for periodene 1997–2005. Han var vararepresentant i perioden 1993–1997 og møtte fast for Grete Knudsen. Wikipedia

56 år
Linda McCartney (Fotograf)
1941 - 1998

Linda McCartney (USA)

Fotograf, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Linda Louise Eastman

Født:
24. september 1941 (82 år siden)

Døde:
17. april 1998 (56 år) (26 år siden)

Linda Louise, Lady McCartney (Eastman) var en amerikansk fotograf og musiker.

Hun fotograferte rockartister, og kom også til å fotografere for dobbeltalbumet The Beatles. 12. mars 1969 giftet hun seg med The Beatles-medlemmet Paul McCartney. Etter bruddet i The Beatles ble hun fast medlem av ektemannens nye band, Wings, og det til tross for at hun ikke hadde noen erfaring som musiker. Vanligvis koret hun og spilte keyboard.

Hun hadde et barn fra sitt tidligere ekteskap, Heather. Sammen med Paul fikk hun tre barn til. Det mest kjente av disse er motedesigneren Stella McCartney. Wikipedia

82 år
Jan Birger Medhaug (Politiker)
1941

Jan Birger Medhaug (Norge)

Politiker

Født:
24. september 1941 (82 år)

Jan Birger Medhaug er en uavhengig norsk politiker. Han var frem til valget i 2007 representert i Karmøy kommunestyre og Rogaland fylkesting. Medhaug var tidligere medlem av KrF, men meldte seg ut i 2005. Han har vært leder av Karmøy KrF og Rogaland KrF. Wikipedia

76 år
Børre Knudsen (Prest)
1937 - 2014

Børre Knudsen (Norge)

Prest, biskop og politisk aktivist

Fullt navn / Fødenavn:
Børre Arnold Knudsen

Født:
24. september 1937 (86 år siden)

Døde:
17. august 2014 (76 år) (9 år siden)

Børre Arnold Knudsen var en luthersk teolog og prest som ble kjent som en av Norges mest markante motstandere av selvbestemt abort og liberale synspunkter i Den norske kirke. Han var biskop i det uavhengige Strandebarm prosti fra 1997 til 2008.

Etter at retten til selvbestemt abort ble lovfestet i 1978 la Knudsen i 1979 ned den statlige delen av embetet som sokneprest i Balsfjord og nektet å motta lønn fra staten, men han fortsatte å utføre de kirkelige embetspliktene.

I 1980 reiste Staten ved kirkeminister Einar Førde avskjedssak mot Knudsen for embetsforsømmelse. I Malangen herredsrett ble Knudsen frikjent. Dommeren la til grunn at abortloven var uforenlig med evangelisk-luthersk religion og dermed i strid med Grunnlovens paragraf 2.

Høsten 1983 avsa Høyesterett dom i ankesaken. Knudsen ble da avskjediget fra embetet som sogneprest i Balsfjord. Han startet deretter det såkalte «Strandebarm prosti» sammen med likesinnede. Wikipedia

60 år
Ingvard Sverdrup (Politiker)
1936 - 1997

Ingvard Sverdrup (Norge)

Politiker, disponent, bokhandler, bokhandler

Født:
24. september 1936 (87 år siden)

Døde:
9. mars 1997 (60 år) (27 år siden)

Ingvard Christian Berner Sverdrup var en norsk bokhandler og politiker (H). Han var innvalgt på Stortinget i to perioder og var også fylkesordfører i Møre og Romsdal.

Sverdrup hadde studentereksamen fra 1956 og studentfagkurs i handel og økonomi fra 1958, og var ansatt i familiebedriften Sverdrups Bokhandel A/S 1959–1997, i årene fra 1969 til 1997 som salgssjef og disponent. Sverdrup var formann i Nordmøre Sparebanks forstanderskap 1978–1983, styremedlem i Sentral Bokahandel 1976–1977, Norsk Bokimport 1977–1978, Fiskernes Banks avdeling i Kristiansund fra 1983 og Vestbase A/S 1993–1996 samt styreformann i Midtnorske Baseservice A/S 1993–1996. Han var også viseformann i Kristiansund Handelsstands Forening 1976–1978 og lokalt tillitsvalgt i Den Norske Turistforening.

Sverdrup var formann i Kristiansund Unge Høyre 1957–1959, formann i Møre og Romsdal Unge Høyre 1959–1961, medlem av Unge Høyres sentralstyre 1961–1963, formann i Kristiansund Høyre 1962–1964 og styremedlem i Møre og Romsdal Høyre 1962–1994, herav viseformann 1967–1969 og 1981–1983. Han var også gruppeleder i Kristiansund bystyre og formannskap 1963–1971, medlem av Høyres sentralstyre 1969–1978 og medlem av Møre og Romsdal fylkesting 1963–1985, herav gruppeleder 1971–1983, fylkesvaraordfører 1980–1983 og fungerende fylkesordfører i 1981 og 1983. I årene 1985–1993 var Sverdrup innvalgt på Stortinget fra Møre og Romsdal. Han var medlem av Stortingets kommunal- og miljøvernkomité 1985–1989, medlem av Stortingets samferdselskomité 1989–1993 og Stortingets 1. visepresident 1989–1993.

Ingvard Sverdup var sønn av disponent Ingvard B. Sverdrup (f. 1903, d. 1969) og Astrid Louise (pikenavn Bakken) (f. 1907, d. 1997). Han var gift med Brita Marie (f. 1944). Han er far til Liv Astrid Sverdrup, og tvillingene statsviter og direktør Ulf Sverdrup og statsviter Bjørn Otto Sverdrup. Wikipedia

59 år
Manfred Wörner (Politiker)
1934 - 1994

Manfred Wörner (Tyskland)

Politiker, jurist, diplomat

Fullt navn / Fødenavn:
Manfred Hermann Wörner

Født:
24. september 1934 (89 år siden)

Døde:
13. august 1994 (59 år) (29 år siden)

Manfred Hermann Wörner var en tysk konservativ politiker (CDU) og diplomat.

Han var forsvarsminister i Tyskland fra 1982 til 1988, og generalsekretær i NATO fra 1988 til sin død i 1994. Den kalde krigens avslutning fant sted i hans embedsperiode. Han fikk kreftdiagnosen i perioden som generalsekretær, men han valgte å bli i stillingen til få dager før han døde av sykdommen. Wikipedia

26 år
Fats Navarro (Jazzmusiker)
1923 - 1950

Fats Navarro (USA)

Jazzmusiker, komponist, trompetist

Fullt navn / Fødenavn:
Theodore Navarro jr.

Født:
24. september 1923 (100 år siden)

Døde:
7. juli 1950 (26 år) (74 år siden)

Theodore «Fats» Navarro jr. var en amerikansk jazzmusiker (trompet), i sin korte karriere kjent som en av de ypperste på sitt instrument og tidlig utøver av hard bop. Wikipedia

86 år
Ayatollah Khomeini (Religiøs leder)
1902 - 1989

Ayatollah Khomeini (Iran)

Religiøs leder, politiker, lyriker, akhund, teolog, mystiker

Fullt navn / Fødenavn:
Ruhollah Khomeini

Født:
24. september 1902 (121 år siden)

Døde:
3. juni 1989 (86 år) (35 år siden)

Ruhollah Khomeini (آیت‌الله روح‌الله خمینی på persisk, født 24. september 1902, død 3. juni 1989), kjent som ayatollah Khomeini, var en iransk sjia-muslimsk geistlig og den politiske og åndelige lederen av den islamske revolusjon som kastet Muhammed Reza Pahlavi, den siste sjahen i Iran. Han ble regnet som den åndelige lederen for mange sjiamuslimer og styrte Iran fra sjahen ble kastet, til han selv døde i 1989. Khomeini er regnet av mange som en av de mest innflytelsesrike menn i det 20. århundre, og ble kåret til «årets mann» av Time Magazine i 1979. Khomeini ble også regnet av mange i den vestlige verden som en skruppelløs fiende av Vesten og hjernen bak internasjonal terrorisme.

Han ble født i byen Khomein som Ruhollah Mousavi i 1902. Som etterkommer av profeten Muhammed hadde han krav på å bruke sayyid foran navnet sitt. Khomeini fikk tittelen ayatollah i 1950-årene.

I 1964 ble han tvunget i eksil fra Iran for sin konstante kritikk av regjeringen til sjah Muhammed Reza Pahlavi. Han ble innledningsvis sendt til Tyrkia, før han senere fikk flytte til Irak, hvor han ble til han ble tvunget til å forlate landet i 1978 til Neauphle-le-Château i Frankrike. Ifølge Alexandre de Marenches (da leder for den franske etterretningstjenesten), foreslo Frankrike for sjahen at de kunne «sørge for at Khomeini ble utsatt for en dødelig ulykke.» Sjahen avslo attentattilbudet, og begrunnet dette med at noe slikt ville gjøre ham til martyr.

Khomeini ble en av de mest innflytelsesrike motstanderne til styret til sjahen. Han ble sett på som åndelig leder av de som bekjempet hans styre. Under eksilet skrev Khomeini en bok med tittelen Vokterne av de islamske jurister, som la ut hans tanker om at hele regelverket i et islamsk samfunn skulle være basert på lovene til islam, alle lover og aktiviteter skulle overvåkes av autoriteter på islamsk lov (voktere) og der skulle ikke være noen konge (islamske land skulle være republikker og ikke et monarki). Khomeini mente at lederen av en islamsk stat skulle være en faqih (islamsk jurist) som skulle være valgt av en gruppe geistlige. Disse faqihene skulle ha absolutt autoritet og kunne bare fjernes fra makten av den samme gruppen geistlige. Offentligheten kan ikke stemme på faqihene, men ifølge grunnloven til Den islamske republikk Iran velger folket en gruppe geistlige kalt ekspertrådet hvert åttende år og de velger faqihene. Denne boken gir et innblikk i den politiske bakgrunnen for Den islamske republikk Iran. Han erstattet sjahens styre med et religiøst styre. Wikipedia

44 år
F. Scott Fitzgerald (Forfatter)
1896 - 1940

F. Scott Fitzgerald (USA)

Forfatter, skribent, manusforfatter

Født:
24. september 1896 (127 år siden)

Døde:
21. desember 1940 (44 år) (83 år siden)

Francis Scott Key Fitzgerald var en irsk-amerikansk roman- og novelleforfatter. Han regnes som en av de største amerikanske forfatterne i det 20. århundre. Fitzgerald var selvoppnevnt representant for den fortapte generasjon (the Lost Generation), amerikanere født på 1890-tallet som ble voksne under første verdenskrig. Han skrev fire romaner, etterlot seg én ufullendt, og skrev dusinvis av noveller med temaer som ungdom, fortvilelse og alderdom. Wikipedia

Dødsfall

80 år
Ronald Bye (Politiker)
1937 - 2018

Ronald Bye (Norge)

Politiker, forfatter

Født:
23. november 1937 (86 år siden)

Døde:
24. september 2018 (80 år) (5 år siden)

Ronald Joseph Bye var en norsk forfatter og politiker (Ap).

Bye ble født og vokste opp på Høyenhall og Manglerud i Oslo. Hans far var brannformann, og hans mor var renholder. Som maskinreparatørlærling ble Bye engasjert i faglig-politisk arbeid, før han i 1960 ble faglig sekretær i Arbeidernes ungdomsfylking.

Tre år senere ble han hentet til Landsorganisasjonen i Norge (LO), der han ble distriktssekretær for Finnmark, og i 1967 overtok han tilsvarende stilling i Oppland, før han ble hentet til LOs sentrale sekretariat. I 1969 tok han over som partisekretær i Arbeiderpartiet etter Haakon Lie, en stilling han hadde til 1975. Det ble klart da han tok over stillingen, at partisekretæren ikke ville ha like stor makt som Lie hadde hatt.

Mellom 1979 og 1981 var han samferdselsminister i Odvar Nordlis og Gro Harlem Brundtlands regjeringer. Etter det var han direktør i Norsk Folkeferie og Norges Reiselivsråd og direktør i Statskog Miljø og Anlegg A/S. Mellom 1988 og 2001 hadde han et eget konsulentfirma.

I 1987 ga han ut selvbiografien Sersjanten der han kom med flere avsløringer om overvåkning av kommunister og andre venstreorienterte innen arbeiderbevegelsen. På dette tidspunktet var han ute av maktens korridorer innen Arbeiderpartiet. Han brukte siden mye tid på å bidra til å avsløre den politiske overvåkningen som er drevet innen arbeiderbevegelsen. Han skrev også noen skjønnlitterære verk.

Bye var æresmedlem av Arbeiderpartiet og fikk Heimevernets fortjenstmedalje. I 1959 fikk han UNEF-medaljen. Wikipedia

97 år
Ivar Martinsen (Skøyteløper)
1920 - 2018

Ivar Martinsen (Norge)

Skøyteløper

Fullt navn / Fødenavn:
Karl Ivar Martinsen

Født:
8. desember 1920 (103 år siden)

Døde:
24. september 2018 (97 år) (5 år siden)

Karl Ivar Martinsen var en norsk skøyteløper som representerte Hamar Idrettslag.

Ivar Martinsens største bragder på isen skjedde på hjemmebane; i 1952 ble han nr. 3 i VM og året etter nr. 3 i EM – begge ganger på Hamar. Under OL i Oslo i 1952 tok han en åttendeplass på 1 500 meter. Han ble norgesmester for junior i 1946, men fikk aldri noen topplassering i et senior-NM. Han fikk to uoffisielle verdensrekorder som junior, på 1 500 meter: én på Hamar, og én på Bislett. Wikipedia

90 år
Wenche Lowzow (Politiker)
1926 - 2016

Wenche Lowzow (Norge)

Politiker

Født:
27. mai 1926 (98 år siden)

Døde:
24. september 2016 (90 år) (7 år siden)

Wenche Bryn Lowzow var en norsk lærer og politiker (H). Hun var stortingsrepresentant for Oslo i perioden 1977–1985.

Lowzow var utdannet med treårig lærerskoleeksamen fra Hamar fra 1958 og engelsk mellomfag fra Universitetet i Oslo fra 1962. Hun arbeidet som lærer ved Lakkegata skole 1958–1969 og som rektor ved Trosterud skole 1969–1977.

Lowzow var medlem av Oslo bystyre 1968–1975 og medlem av formannskapet 1972–1975. Hun var vararepresentant til Stortinget 1969–1977, før hun fikk fast plass og satt to perioder frem til 1985. Hun satt i Justiskomiteen i første periode og i Kirke- og undervisningskomiteen i andre periode på Stortinget. Hun ble ikke renominert foran valget i 1985; blant andre Astrid Nøklebye Heiberg vant kampen om nominasjon.

Hun var første norske stortingsrepresentant som sto frem som homofil. Wikipedia

70 år
Ailo Gaup (Forfatter)
1944 - 2014

Ailo Gaup (Norge)

Forfatter, skribent, sjaman, lyriker

Født:
18. juni 1944 (80 år siden)

Døde:
24. september 2014 (70 år) (9 år siden)

Ailo Gaup var en samisk forfatter og noaidi, som var bosatt i Oslo.

Gaup skrev sine romaner og dikt på norsk, men romanene er oversatt til engelsk, tysk, fransk og polsk. Han var med på å grunnlegge det samiske teateret Beaivvas i Kautokeino, og har også skrevet oppsetninger for teateret. Wikipedia

66 år
Frank Stubb Micaelsen (Forfatter)
1947 - 2013

Frank Stubb Micaelsen (Norge)

Forfatter, lyriker

Født:
9. mai 1947 (77 år siden)

Døde:
24. september 2013 (66 år) (10 år siden)

Frank Stubb Micaelsen var en norsk forfatter, bosatt i Halden.

Han debuterte i 1975 med diktsamlingen Kamerat Sirius. I 1985 mottok han Hartvig Kirans Minnepris, nå Bokklubbens lyrikkpris. Wikipedia

80 år
Nicole Macé (Filmregissør)
1931 - 2011

Nicole Macé (Norge)

Filmregissør, manusforfatter, filmklipper, lyriker

Født:
17. mai 1931 (93 år siden)

Døde:
24. september 2011 (80 år) (12 år siden)

Nicole Macé var en norsk teater- og filmregissør samt forfatter, med opphav i Frankrike.

Macé hadde utdannelse fra Paris og USA, da hun flyttet til Norge i 1953. Macé har også arbeidet som lektor i fransk, journalist og teaterinstruktør.

I 1960-årene bemerket hun seg som leder av «Teaterverkstedet» ved Universitetet i Oslo. Macés instruktørdebut i Radioteatret var med Gilgamesj i 1967, opprinnelig satt opp på «Teaterverkstedet». Gjennom tre årtier satte hun opp langt over 100 hørespill for barn og voksne, deriblant Dialog om en reise (1975, improvisasjon for to skuespillere over en tekst av Henning Mankell), Hjulene stanser på Rabben (1975, av Arnljot Eggen), Utkastelsen (1976, av Fredrik Skagen) samt Helge Hagerups spenningsserie Vennlig hilsen, Lucifer (seks deler, 1976). Sin største suksess fikk Macé med vinneren av Prix Italia, Måkespisere, av Cecilie Løveid. De samarbeidet også på Fødsel er musikk (1988) og Sapfokjolen (1998).

Hun var gift med filmregissør Knut Andersen siden 1965, og samarbeidet med ham om filmen Marikens bryllup (1972), hvor hun skrev manus og han hadde regi. Hun regisserte filmene 3 (1971) og Formynderne (1978). Hun laget også kortfilmer og TV-programmer.

Fra 1981 ga hun ut diktsamlinger, scenedramaer, romaner og essays. Hun fikk Riksmålsforbundets barne- og ungdomsbokpris i 1992 for ungdomsromanen Opp over Månefjellet. Macé har også skrevet hørespill, hvor hun dels jobbet med antikt mytestoff, sett i kvinneperspektiv. Wikipedia

88 år
Bengt Anderberg (Forfatter)
1920 - 2008

Bengt Anderberg (Sverige)

Forfatter

Født:
17. april 1920 (104 år siden)

Døde:
24. september 2008 (88 år) (15 år siden)

Bengt Anderberg var en svensk forfatter, bosatt på Bornholm i Danmark. Wikipedia

80 år
Per Stavem (Kulestøter)
1926 - 2006

Per Stavem (Norge)

Kulestøter, diskoskaster, tikjemper, professor

Født:
1. mars 1926 (98 år siden)

Døde:
24. september 2006 (80 år) (17 år siden)

Per Johan Stavem var en norsk lege, flyger og friidrettsutøver. Wikipedia

84 år
Gunnar Hagen Hartvedt (Journalist)
1918 - 2002

Gunnar Hagen Hartvedt (Norge)

Journalist, forfatter, skribent

Født:
9. mars 1918 (106 år siden)

Døde:
24. september 2002 (84 år) (21 år siden)

Gunnar Hagen Hartvedt var en norsk journalist og forfatter.

Han begynte med en sesong i hovedstadens Arbeiderbladet, men gikk tilbake til hjembyens Bergen Arbeiderblad (1945), fortsatte i Bergens Tidende (1953) med pseudonymet Brodden og Urias, og senere i Morgenavisen. Senere var han i NRK, ble informasjonssjef for Bergenshallen (1968) samt pressesjef ved Festspillene i Bergen. Han var kjent for en rekke lokalhistoriske bøker fra Bergen, samt hyppig bidragsyter til Radioteatret på 60-tallet. Endel oversettelser ble det også. Wikipedia

60 år
Johan Støa (Politiker)
1913 - 1973

Johan Støa (Norge)

Politiker

Født:
20. februar 1913 (111 år siden)

Døde:
24. september 1973 (60 år) (50 år siden)

Johan Støa var en norsk politiker (Ap).

Han var sønn av småbruker Helmer Støa og Birgitte Myhrvoll. Etter fortsettelsesskolen i 1927/1928 var han gårdsarbeider i Verdal og skogs- og bygningsarbeider flere steder i Trøndelag. En tid var han formann i Norsk Skog- og Landarbeiderforbunds avdeling i Nord-Trøndelag. Støa var ansatt som fylkessekretær i Nord-Trøndelag Arbeiderparti 1957–1959, byggeleder i Verdal kommune 1959–1963 og tiltakssekretær i kommunen 1963–1965.

Støa var medlem av Verdal kommunestyre 1948–1965, medlem av formannskapet 1956–1965 og ordfører 1963–1967. Han var medlem av Nord-Trøndelag fylkesting og fylkesutvalg 1964–1967. Han var innvalgt på Stortinget fra Nord-Trøndelag fra 1965, og satt i Stortingets kommunalkomité 1965–1971, Stortingets finanskomité 1971–1972 og Stortingets kommunal- og miljøvernkomité 1972–1973. Steiner Kvalø møtte som fast representant etter Johan Støas død i 1973. Wikipedia

63 år
Hans Geiger (Fysiker)
1882 - 1945

Hans Geiger (Tyskland)

Fysiker

Fullt navn / Fødenavn:
Johannes Wilhelm Geiger

Født:
30. september 1882 (141 år siden)

Døde:
24. september 1945 (63 år) (78 år siden)

Johannes «Hans» Wilhelm Geiger var en tysk fysiker. Han er best kjent på grunn av geigertelleren som han og kollegaen Walther Müller utviklet.

Etter å ha studert under Ernest Rutherford, vendte Geiger tilbake til Tyskland, der han snart fikk ledende akademiske stillinger. Han var en av de mest aktive blant de ledende tyske fysikere som støttet Adolf Hitlers vei til makten. Geiger vendte seg mot sine jødiske kolleger, også de som i sin tid hadde hjulpet ham, og så ut til å ha glede av det når han kunne avvise deres bønn om hjelp til å få stillinger i utlandet. Wikipedia

33 år
Gunnar Piltingsrud (Flyger)
1911 - 1944

Gunnar Piltingsrud (Norge)

Flyger

Født:
23. april 1911 (113 år siden)

Døde:
24. september 1944 (33 år) (Omkom i luftkamp under 2. verdenskrig) (79 år siden)

Gunnar Piltingsrud var en norsk offiser og flyger, som omkom under annen verdenskrig.

Før krigen var Piltingsrud til sjøs som styrmann, før han sammen med broren Arvid fikk flygeropplæring hos Widerøe. Arvid fikk jobb hos Widerøe, mens Gunnar en tid jobbet for Wessels flyveselskap.

Ved utbruddet av annen verdenskrig var han igjen til sjøs. Han var påmønstret Wilh. Wilhelmsen MS «Tudor» som 4.styrmann og ble torpedert nordvest av Kapp Finisterre på veg til Storbritannia. Piltingsrud og resten av mannskapet, mellom de salongpike Margit Johnsen, med unntak av én, overlevde torpederingen.

Etter å ha kommet seg til Little Norway, der han ble instruktør, var han med på opprettelsen av 331 (Norwegian) Squadron på Catterick. Han ble forflyttet til en britisk skvadron, 615 Squadron, før han igjen var med på opprettelsen av en ny skvadron, denne gang 332 (Norwegian) Squadron, fra januar til juni 1942. Deretter var han ved 56 Squadron frem til juli 1943, før han fikk en hvileperiode som instruktør.

I januar 1944 kom han tilbake til 56 Sqdn. for en kort periode, før han ble forfremmet til major og beordret til en ny skvadron, 137 Squadron, der han ble skvadronsjef i april 1944. Denne skvadronen inngikk i den wing Erik Haabjørn var blitt operasjonsgruppesjef (Wing Commander Flying) for, 124 Wing. Ikke lenge etter var Piltingsrud en periode fungerende sjef for wingen.

24. september 1944 omkom Piltingsrud da flyet hans ble skutt ned av tyske fly nær Üdem.

I 1947 ble det avduket et minnesmerke over Piltingsrud i Begnadalen i Sør-Aurdal der speiderne hver 17. mai legger ned krans.

Hans bror Arvid var også flyger under krigen, og fortsatte som passasjerflyger for blant annet Widerøe etter krigen. En tredje bror, Rasmus, var forsyningssjef for Milorg-basen Elg i Begnadalen. Wikipedia

<<
24. September
>>