Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
Dagen i dag 24. September
Navnedag i dag
Historiske hendelser
Wikipedia_24-9.2015
4 år siden
Wikipedia
2015: Mina-tragedien i Saudi-Arabia, der minst 2070 pilegrimer blir drept i trengsel
Mina-tragedien fant sted i Mekka i Saudi-Arabia 24. september 2015, minst 2070 pilegrimer ble drept i trengsel ved den årlige Hajj, den største Haji-tragedien i historien. Det nøyaktige antall døde er fremdeles uklart, nyhetsbyrået Associated Press meldte om 2389 døde, Reuters anslag var 2070, mens Agence France-Presse rapporterte et antall døde på i alt 2236. Basert på totalt antall drepte meldt fra ulike nasjoner er det anslått at minst 2427 mennesker døde. Offisielt antall døde oppgitt av regjeringen i Saudi-Arabia har vært uendret siden to dager etter hendelsen, med 769 døde og 934 skadde.

Hendelsen fant sted i bydelen Mina i krysset mellom gatene 204 og 223 frem mot broen Jamaraat. Årsaken til tragedien er uklar. Mina-tragedien har fått spenningen mellom Saudi-Arabia og Iran til å øke, forholdet mellom de to var allerede svært anstrengt grunnet uroen i området, som borgerkrigen i Syria og borgerkrigen i Jemen. I en pressekonferanse som ble holdt samme dag som hendelsen forsøkte pressetalsmann Mansour Al-Turki fra det Saudi-Arabiske innenriksministeriet å besvare spørsmål rundt hendelsen. Han sa at det pågikk en etterforskning og at den nøyaktige årsaken til ansamlingen av menneskemassen som ledet til Mina-tragedien fremdeles gjenstod å bestemme. Wikipedia
Wikipedia_24-9.1908
111 år siden
Wikipedia
1908: Ford Motor Company bygger sin første «T-Ford»
Ford Motor Company (bedre kjent som Ford) er en bil- og traktorprodusent som ble grunnlagt av Henry Ford i Highland Park i Michigan i 1903. Selskapets første bil var modell A, men Henry Ford laget derimot sin første bil allerede i 1896, og sin første racerbil i 1901. Den første fabrikken lå i Detroit i USA, men Ford har nå fabrikker og samarbeidspartnere i alle verdensdeler.

Henry Ford ferdigproduserte sin første Ford Model T den 24. september 1908. Med T-Ford regnes Henry Ford som den som oppfant samlebåndet. Dette er imidlertid ikke helt korrekt, siden våpenprodusenten Colt allerede gjorde dette under den amerikanske borgerkrigen, og Oldsmobile praktiserte samlebåndteknologi sju år tidligere. Wikipedia
Wikipedia_24-9.1852
167 år siden
Wikipedia
1852: Verdens første luftskipet, bygget av Henri Giffard, tar av fra Paris
Det første luftskipet ble bygget av Henri Giffard og startet fra Paris den 24. september 1852, det ble drevet av en dampmaskin og styrt med et seil. Den mest kjente personen når det gjelder luftskip er Grev Ferdinand von Zeppelin. Han begynte på et styrbart luftskip i 1899 og i 1900 foretok han tre flyginger over Bodensjøen. Hans drøm var å bruke luftskip i militæret, men under første verdenskrig ble det klart at de ikke var egnet for krigsbruk.

Før 1937 ble det brukt hydrogen til oppdrift i luftskip, men dette ble erstattet med helium i 1937 grunnet flere ulykker på 1930-tallet. I 1937 skjedde en ulykke som satte en stopper for luftskip med hydrogen da «Hindenburg» tok fyr ved landing i Lakehurst. Etter 60 år er hydrogenet frikjent ettersom det bare var en dårlig lakkering på luftskipet. Etter Hindenburg-ulykken ble produksjonen redusert, dessuten begynte flyreiser å bli en mer effektiv reisemåte også på langdistanser. Passasjerene ville nå heller ta fly enn å reise med langsomme luftskip.

I dag blir luftskip fremfor alt brukt til reklameformål, men også til rundturer i luften, til landskapsfotografi og til forskning. I Kosovo ble i år 2000 et luftskip utstyrt med radar brukt til minesøkning.

I Norge har man bare hatt ett eneste luftskip, N1 «Norge», som ble brukt av Roald Amundsen i 1926. Wikipedia
<<
24. September
>>