Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

9. September

Om dagen

9. September er dag 253 i 2024, og er i uke 37. Det er 113 dager igjen av året.

Historie

42 år siden

1981: Der blåser han! Der blåser han! Norge har slått England 2-1 i fotball! Vi er best i verden!

Norge slo England 2–1 under en kvalifiseringskamp til verdensmesterskapet i fotball 1982. Kampen fant sted 9. september 1981 på Ullevaal Stadion i Oslo og ble kommentert over radio av Bjørge Lillelien. Utropet fra Lillelien da dommeren blåste av kampen har senere blitt verdenskjent og klippet av Lilleliens kommentering ble innlemmet i Norges dokumentarv i 2012, et register over de viktigste dokumentene i Norges historie. Registeret er en nasjonal utgave av UNESCOs Verdensminne-program (Memory of the World).

«Der blåser han! Der blåser han! Norge har slått England 2-1 i fotball! Vi er best i verden! Vi er best i verden! Vi har slått England 2-1 i fotball! Det er aldeles utrolig! Vi har slått England! England, kjempers fødeland – Lord Nelson, Lord Beaverbrook, Sir Winston Churchill, Sir Anthony Eden, Clement Attlee, Henry Cooper, Lady Diana, vi har slått dem alle sammen, vi har slått dem alle sammen. Maggie Thatcher, can you hear me? Maggie Thatcher, jeg har et budskap til deg midt under valgkampen, jeg har et budskap til deg: Vi har slått England ut av verdensmesterskapet i fotball. Maggie Thatcher, som de sier på ditt språk i boksebarene rundt Madison Square Garden i New York: –Your boys took a hell of a beating! Your boys took a hell of a beating! Maggie Thatcher: Norge har slått England i fotball! Vi er best i verden!»

I 2002 kåret den britiske avisen The Observer dette utropet til den beste prestasjonen av en kommentator noensinne.

Englands Bryan Robson scoret kampens første mål etter 14 minutter. I det 34 minutt utlignet Roger Albertsen, og ett minutt før pause gikk Norge opp i ledelsen etter at Hallvar Thoresen scoret. Kampen hadde avspark kl 19 og ble sendt direkte på TV i sin helhet, bortsett fra det siste kvarteret av første omgang der Norge snudde kampen og pausen. Da gikk nemlig Dagsrevyen og det ble stille fra Ullevaal, men begge gangene Norge scoret avbrøt programleder Einar Slyngstad og opplyste om målene, det andre med «Norges bredeste glis». Hele andre omgang og Lilleliens utrop ble sendt direkte. Radiooverføringen gikk på NRK P2.

Et annet kanskje ikke fullt så kjent sitat fra samme kamp av Bjørge Lillelien er følgende utsagn:
«Så blir han felt av grisen Phil Neal. Rampen Phil Neal sparker Tommy overende bakfra. Phil «Gris» Neal! Begynn å ta igjen gutter! Begynn å ta igjen! Engelskmennene har ramp både på banen og tribunen. Tom Lund gikk forbi to engelskmenn, Phil Neal overfalt ham bakfra! For en gris! For en fotballramp Phil Neal er! Dette skal han ha igjen gutter, ta ham ved første anledning.» Wikipedia
47 år siden

1976: Mao Zedong dør som følge av amyotrofisk lateral sklerose og hjerte-/lungesykdom, 82 år gammel

Mao Zedong var en kinesisk kommunistisk statsleder, revolusjonær og teoretiker. Han ledet Det kinesiske kommunistparti til seier i den kinesiske borgerkrigen og grunnla Folkerepublikken Kina i 1949, som han ledet fram til sin død i 1976. Mao er også grunnleggeren av en retning innen marxismen-leninismen kjent som maoismen.

Under hans lederskap fikk partiet makten over mesteparten av Kina som følge av utfallet av den kinesiske borgerkrig. I Folkerepublikken Kina får Mao æren for å ha skapt et (nesten) forent Kina uten utenlandsk dominans for første gang siden opiumskrigene. Samtidig er han kritisert for sin politikk, ikke minst for mangelfull respekt for menneskeliv og for politikken på det økonomiske området.

Mao er noen ganger omtalt som den fire store: store lærer, store leder, store øverstkommanderende og store styrmann. Kallenavnet formann Mao var det som ble best kjent i Vesten.

Til tross for den nevnte kritikken er Mao fortsatt svært populær i Kina. Man minnes at det under hans ledelse ble satt i gang en rekke velferdstiltak, som blant annet gratis skolegang, gratis helsetjeneste, garantert arbeid. Fattigdommen gikk ned, den utbredte analfabetismen ble på kort tid kraftig redusert, og levealderen og folketallet steg.

Mye av den takknemligheten kineserne har overfor Mao, skyldes propagandaens styrke. I viktige perioder svekket han faktisk skolevesenet, både før og ikke minst under kulturrevolusjonen. Han tvangsinndrev så meget av jordbruksproduksjonen at det førte til en forferdelig hungersnød. Det er vanskelig å tallfeste hvor mange som mistet livet enten direkte ved henrettelser eller indirekte ved vanstyre i Maos maktperiode, tall på mellom 40 og 70 millioner har vært nevnt.

Mao døde den 9. september 1976 i Beijing, 82 år gammel. Hans helse hadde da vært synlig svekket i flere måneder. Han ble stedt til hvile i Folkets Store Sal, og en minnehøytidelighet ble arrangert på Den himmelske freds plass den 18. september. Tre minutters stillhet inngikk i minnestunden.

Etterpå ble hans nærmeste medarbeidere utsatt for forfølgelser. De ble arrestert, og hans kone Jiang Qing ble dømt til døden. Dommen ble ikke eksekvert, hun ble benådet. Wikipedia
510 år siden

1513: Skottland led et knusende nederlag i slaget ved Flodden Field. Kong Jakob IV av Skottland og 9 jarler falt også i slaget

Slaget ved Flodden eller Flodden Field ble utkjempet i fylket Northumberland i nordlige England den 9. september 1513 mellom en invaderende styrke fra Skottland under ledelse av kong Jakob IV og en engelsk hær ledet av Thomas Howard, jarl av Surrey. Slaget endte i et blodig og katastrofalt nederlag for skottene og var det største slaget som ble utkjempet mellom de to nasjonene. Wikipedia

Fødsler

43 år
Michelle Williams (Skuespiller)
1980

Michelle Williams (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Michelle Ingrid Williams

Født:
9. september 1980 (43 år)

Michelle Ingrid Williams er en amerikansk skuespiller.

Williams vokste opp i Montana i USA, og er norsk-amerikaner da tippoldemoren på morsiden var norsk emigrant, det samme var også hennes oldefar, som vokste opp i Namdalseid, N. Trøndelag, og reiste til USA i 1902. Som 9 åring flyttet hun og foreldrene til Los Angeles, slik at hun kunne satse på å bli skuespiller. Gjennombruddet kom i ungdomsserien Dawson's Creek i 1998, der hun fikk rollen som den trøblete nabojenta Jen Lindley.

Williams er nok mest kjent som Alma Del Mar i filmen Brokeback Mountain fra 2005. Film førte til at hun ble nominert til Oscar for beste kvinnelige birolle. Under innspillingen av Brokeback Mountain i 2004 innledet hun og Heath Ledger et forhold, og i oktober 2005 fikk de en datter sammen.

Williams ble nominert til Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for rollen som Cindy i Blue Valentine til Oscar 2011.

I 2018 giftet Williams seg med musikeren Phil Elverum. Wikipedia

43 år
Kristian Kjelling (Håndballspiller)
1980

Kristian Kjelling (Norge)

Håndballspiller

Født:
9. september 1980 (43 år)

Kristian Kato Walby Kjelling er en norsk håndballspiller som spiller for Drammen Håndballklubb. Kjelling var i perioden 1996-1999 elev ved NTG Bærum, og er nå tilbake som hovedtrener for håndballavdelingen. Wikipedia

50 år
Frode Andresen (Skiskytter)
1973

Frode Andresen (Norge)

Skiskytter, langrennsløper

Født:
9. september 1973 (50 år)

Frode Andresen er en norsk tidligere skiskytter fra Hønefoss. Hans fremste meritter er gull på 4 x 7,5 km stafett fra Vinter-OL 2002 og gull på 10 km sprint fra VM i skiskyting 2000.

Han flyttet til Norge da han var tre og et halvt år gammel. Wikipedia

51 år
Sigurd Grytten (Politiker)
1972

Sigurd Grytten (Norge)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Sigurd Klyve Grytten

Født:
9. september 1972 (51 år)

Sigurd Klyve Grytten er tidligere norsk politiker. Han var stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet under Jens Stoltenbergs første regjering (2000–2001), leder av Arbeiderpartiet i Bergen (2000–2002) og leder av Europabevegelsen (2001–2003).

Grytten ble i 2003 kommunikasjonsrådgiver i Burson-Marsteller. I 2006 ble han leder for selskapets samfunnsavdeling i Norge, og i 2008 fikk han også rollen som nestleder for fagområdet «public affairs» (myndighetskontakt) i Europa. I 2009 overtok Grytten som administrerende direktør for Burson-Marsteller i Norge.

Grytten gikk i 2012 inn som partner i Zynk Communication & Leadership. Zynk Communication & Leadership AS ble etablert i september 2010. Wikipedia

53 år
Vidar Kvalshaug (Journalist)
1970

Vidar Kvalshaug (Norge)

Journalist, forfatter, forlegger

Født:
9. september 1970 (53 år)

Vidar Kvalshaug er en norsk forfatter, som også har vært litteraturanmelder- og kommentator i Aftenposten og Dagbladet, vært kulturredaktør i Nationen og redaktør i Kagge Forlag og Forlaget Press. Han har også vært morgenkåsør i NRK P2. I tillegg til at han tar oppdrag som foredragsholder og debattleder er han per 2019 redaksjonssjef for nettstedet bok365.no.

Kvalshaugs litterære debut kom i 1996 med romanen Ingen landevei tilbake.

I juni 2013 kunngjorde han at han skulle starte eget forlag i samarbeid med Juritzen Forlag. Kvalshaugs forlag ble nedlagt i 2015, da han måtte oppsummere at det var kommet «for lite penger inn, og for få bøker ut».

Vidar Kvalshaug er sønn av politikeren John Harry Kvalshaug. Han er bosatt i Oslo og var tidligere gift med journalisten Elisabeth Skarsbø Moen, som han har tre barn med. Wikipedia

57 år
Adam Sandler (Skuespiller)
1966

Adam Sandler (USA)

Skuespiller, filmprodusent, sanger, manusforfatter, musiker, skribent, komiker

Fullt navn / Fødenavn:
Adam Richard Sandler

Født:
9. september 1966 (57 år)

Adam Richard Sandler er en amerikansk skuespiller, komiker, filmprodusent og musiker. Han ble født i Brooklyn i New York, og vokste opp i Manchester i New Hampshire. Wikipedia

60 år
Roberto Donadoni (Fotballtrener)
1963

Roberto Donadoni (Italia)

Fotballtrener, fotballspiller

Født:
9. september 1963 (60 år)

Roberto Donadoni er en italiensk fotballtrener og tidligere fotballspiller

Han spilte på midtbanen til storklubben AC Milan, og var en av pionerene i Major League Soccer, der han spilte to sesonger for NY/NJ MetroStars. Han har vært landslagssjef for Italia. Wikipedia

60 år
Markus Wasmeier (Alpinist)
1963

Markus Wasmeier (Tyskland)

Alpinist

Født:
9. september 1963 (60 år)

Markus Wasmeier er en tidligere tysk alpinist.

Wasmeier vant en overraskende gullmedalje i storslalåm under alpin-VM i 1985 i italienske Bormio. Under OL på Lillehammer i 1994 vant han to gullmedaljer, i super-G og i storslalåm.

I tillegg har Wasmeier bronse i super-G fra alpin-VM 1987 i Crans Montana, ni verdenscupseire (to i utfor, seks i super-G, én i kombinasjon), og én sammenlagtseier i super-G-cupen (1987).

Etter dobbeltseieren på Lillehammer i 1994 la Wasmeier opp som alpinist. Wikipedia

61 år
Liza Marklund (Forfatter)
1962

Liza Marklund (Sverige)

Forfatter, skribent, journalist

Fullt navn / Fødenavn:
Eva Elisabeth Marklund

Født:
9. september 1962 (61 år)

Eva Sara Elisabeth Marklund er en svensk forfatter, feminist og journalist.

Marklund vokste opp i Pålmark mellom Piteå og Älvsbyn. Hun gikk journalistlinjen på folkehøgskole i Kalix, men tok aldri høyere utdannelse. Hun arbeidet i 15 år som journalist, sist som sjefredaktør for et nyhetsprogram på svensk fjernsyn. Fra 1998 er hun forfatter på heltid. Marklund er også medeier av Piratförlaget.

Hun har uttalt at hun angret på at hun ikke lagde rabalder på programmet Først & sist i februar 2002, da politiker Bjarne Håkon Hanssen uttalte: «… det er få som er like vakre som deg som kaller seg feminister i Norge.»

Hun er også UNICEF-ambassadør. Wikipedia

63 år
Hugh Grant (Skuespiller)
1960

Hugh Grant (Storbritannia)

Skuespiller, komiker, filmprodusent, teaterskuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Hugh John Mungo Grant

Født:
9. september 1960 (63 år)

Hugh John Mungo Grant er en Golden Globe-vinnende, britisk filmskuespiller. Han fikk sin debut i 1982 i filmen Privileged. Han spilte senere i noen mindre filmer og TV-serier. Han blir av mange sett på som romantiske komediers store konge.

Hans første store rolle kom i filmen The Remains of the Day i 1993. Populariteten hans steg betydelig da han forlovet seg med skuespillerkollegaen Elizabeth Hurley som han hadde vært sammen med siden 1987. I 1993 kom det helt store gjennombruddet med filmen Fire bryllup og en gravferd. Dette gjorde ham til en stor stjerne, også utenfor Storbritannia.

Hugh Grant har hatt flere uheldige episoder privat. I 1995 ble han arrestert av politiet etter å ha hatt oralsex med en prostituert. Denne episoden ga ham mye negativ publisitet, og han prøvde å rette på inntrykket folk hadde fått, blant annet ved å komme med en offisiell unnskyldning i talkshowet The Tonight Show med Jay Leno. Han ble tilgitt av Hurley, men de skilte lag bare et par år senere.

Etter episoden med den prostituerte i 1995, holdt Grant en lav profil. Han spilte knapt i noen filmer før han i 1999 takket ja til rollen som William Tacker i filmen Notting Hill. Filmen ble en kjempesuksess, og etter dette strømmet rollene på. Wikipedia

70 år
Dag Alveng (Billedkunstner)
1953

Dag Alveng (Norge)

Billedkunstner, fotograf

Født:
9. september 1953 (70 år)

Dag Alveng er en norsk fotograf og billedkunstner.

Alveng er utdannet ved Trent Polytechnic i Nottingham i England (1976–1977). Wikipedia

74 år
Susilo Bambang Yudhoyono (Politiker)
1949

Susilo Bambang Yudhoyono (Indonesia)

Politiker, president i Indonesia, militær

Født:
9. september 1949 (74 år)

Susilo Bambang Yudhoyono er en indonesisk politiker. Han var president i Indonesia fra 2004 til 2014. Wikipedia

57 år
Reidar Bjørnestad (Fotballdommer)
1947 - 2005

Reidar Bjørnestad (Norge)

Fotballdommer

Født:
9. september 1947 (76 år siden)

Døde:
9. mars 2005 (57 år) (19 år siden)

Reidar Bjørnestad var en norsk toppdommer i fotball. Som fotballdommer dømte han 103 kamper i eliteserien mellom 1973 og 1985, i tillegg til cupfinalen mellom Lillestrøm og Brann i 1978. På 1990-tallet var han ansatt som hjelpetrener i Sogndal.

De senere årene var han medlem av UEFAs dommerkomité, og bidro som dommerobservatør under fotball-EM i 2004. Bjørnestad var dommeransvarlig i Norges Fotballforbund da han døde 9. mars 2005, bare 57 år gammel. Wikipedia

81 år
Ulf Guttormsen (Politiker)
1942

Ulf Guttormsen (Norge)

Politiker, fagforeningsperson

Født:
9. september 1942 (81 år)

Ulf Guttormsen er en norsk politiker (Ap). Han ble innvalgt på Stortinget fra Sør-Trøndelag i 1989. Han var vararepresentant i perioden 1977 – 1981. Wikipedia

26 år
Otis Redding (Sanger)
1941 - 1967

Otis Redding (USA)

Sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Otis Ray Redding jr.

Født:
9. september 1941 (82 år siden)

Døde:
10. desember 1967 (26 år) (56 år siden)

Otis Ray Redding jr. var en innflytelsesrik soulsanger og låtskriver fra USA. Han er mest kjent for bestselgeren «(Sittin' On) the Dock of the Bay».

Redding ble født i den lille byen Dawson i Georgia. Da han var fem år, flyttet han med familien sin til Macon i Georgia. Der sang han i kor i Vineville Baptist Church. I tenårene ble han en lokal kjendis, etter han hadde vunnet den lokale talentkonkurransen 15 ganger på rad.

I 1960 begynte han å turnere i Sørstatene med Johnny Jenkins and The Pinetoppers. Det samme året ga han ut sin første plate, «She's All Right» og «Shout Bamalana», med denne gruppen, under navnet Otis and The Shooters.

I 1962 gjorde han sin første store inntog i musikkindustrien ved å synge inn sangen «These Arms of Mine» sammen med Johnny Jenkins. Otis hadde selv skrevet balladen. Låten ble en mindre hit.

Otis skrev mange av sangene sine selv, noe som var uvanlig på den tiden. Han skrev ofte sammen med Steve Cropper.

Et drøyt halvår før han døde, besøkte Otis Oslo. 7. april 1967 holdt han konsert i Njårdhallen. Konserten ble filmet av NRK, med producer Johnny Bergh i spissen, og det norske opptaket har i nyere tid blitt gitt ut på DVD i USA.

Otis Redding og seks andre omkom, da flyet de reiste med, styrtet i Lake Monona i Madison i Wisconsin 10. desember 1967. Ben Cauley, som var medlem av Otis Reddings reserveband The Bar-Kays, var den eneste som overlevde styrten. Han hadde sovet få sekunder før flyet krasjet, og han husket at han så bandmedlemmet Phalon Jones se ut av vinduet og si «Oh, no!». Cauley løsnet setebeltet sitt og husker til slutt at han var i det iskalde vannet, mens han klamret seg fast til en pute for å holde seg flytende. Årsaken til ulykken er aldri blitt nøyaktig kjent.

Redding ble gravlagt på sin private ranch i Round Oak i Georgia.

«(Sittin' on) the Dock of the Bay» ble spilt inn tre dager før Reddings død. Låten ble berømt året etter, og den ble Reddings første nr. 1 singel og hans første låt som solgte en million. Den har en annen stil enn hans tidligere låter.

På den norske VG-lista lå låten i ni uker med en andreplass som beste plassering. Albumet med samme navn lå på lista i 16 uker med en tredjeplass som beste. Også samleplata History of Otis Redding var på lista noen uker.

I 1989 ble Redding innvotert i Rock and Roll Hall of Fame. Wikipedia

82 år
Lars Velsand (Politiker)
1941

Lars Velsand (Norge)

Politiker

Født:
9. september 1941 (82 år)

Lars Velsand er en norsk politiker (Sp). Han ble innvalgt på Stortinget fra Oppland i 1981. Wikipedia

70 år
Dennis Ritchie (Programmerer)
1941 - 2011

Dennis Ritchie (USA)

Programmerer, Informatiker, skribent, matematiker

Fullt navn / Fødenavn:
Dennis MacAlistair Ritchie

Født:
9. september 1941 (82 år siden)

Døde:
12. oktober 2011 (70 år) (12 år siden)

Dennis MacAlister Ritchie var en amerikansk ingeniør, kjent for sin innflytelse på programmeringsspråkene ALTRAN, B, BCPL og C, samt operativsystemene Multics og Unix. Han mottok Turing-prisen i 1983, og den amerikanske National Medal of Technology i 1998.

Ritchie var uteksaminert fra Harvard University med en grad i fysikk og anvendt matematikk. I 1967 begynte han å arbeide i dataavdelingen til Bell Laboratories. Wikipedia

88 år
Cliff Robertson (Skuespiller)
1923 - 2011

Cliff Robertson (USA)

Skuespiller

Født:
9. september 1923 (100 år siden)

Døde:
10. september 2011 (88 år) (Bussulykke) (12 år siden)

Clifford Parker «Cliff» Robertson III var en amerikansk skuespiller. Han vant Oscar for beste mannlige hovedrolle for rollen som Charly Gordon i filmen Charly (1968).

Robertson tjenestegjorde i den amerikanske handelsflåten under andre verdenskrig, før han ble innmakulert ved Antioch College i Ohio. Han droppet ut kort tid senere for begynne som journalist. I 1957 giftet Robertson seg med skuespiller Jack Lemmons ekskone, Cynthia Stone. De fikk datteren Stephanie sammen, før de ble skilt i 1959. I 1966 giftet Robertson seg med Dina Merrill. De fikk datteren Heather sammen, før de ble skilt i 1989. Datteren Heather døde av kreft i 2007.

I 1989 var Robertson medlem av juryen under den 39. filmfestivalen i Berlin. Robertson fikk en utmerkelse fra Antioch College Alumni i 2007 for hans bidrag til sitt arbeidsfelt. I tillegg til hans Oscar og Emmy og flere Lifetime Achievement Awards fra forskjellige filmfestivaler, ble Robertson tildelt en stjerne på Hollywood Walk of Fame, som ligger ved 6801 Hollywood Boulevard. I 2008 ble han tildelt Ambassador of Good Will Aviation Award av National Transportation Safety Board Bar Association i Alexandria i Virginia. Robertson døde 10. september 2011, dagen etter hans 88. bursdag. Wikipedia

85 år
Carleton Gaidusek (Forsker)
1923 - 2008

Carleton Gaidusek (USA)

Forsker, lege, virolog, biolog, antropolog

Fullt navn / Fødenavn:
Daniel Carleton Gaidusek

Født:
9. september 1923 (100 år siden)

Døde:
12. desember 2008 (85 år) (15 år siden)

Daniel Carleton Gaidusek var en amerikansk lege og forsker.

Han var medmottaker (sammen med Baruch S. Blumberg) av Nobelprisen i fysiologi eller medisin i 1976 for deres felles arbeid med sykdommen Kuru, en meget farlig og smittsom sykdom som oftest settes i forbindelse med kannibalisme på Papua Ny-Guinea. Wikipedia

78 år
Maj Sønstevold (Komponist)
1917 - 1996

Maj Sønstevold (Norge)

Komponist, musikkpedagog

Fullt navn / Fødenavn:
Maj Lundén

Født:
9. september 1917 (106 år siden)

Døde:
14. mars 1996 (78 år) (28 år siden)

Maj Sønstevold var en svensk-norsk komponist.

Hun giftet seg i 1945 med Gunnar Sønstevold og ble norsk statsborger. Hun komponerte orkesterverker, kammermusikk, sanger og musikkstykker for piano og harpe. Hun skrev også musikk for teater, film, radio og fjernsyn, og etterlot seg mer enn 50 forskjellige produksjoner. Elleve av disse produksjonene utførte hun i samarbeid med ektemannen.

Hennes kanskje best kjente komposisjon idag er «Eventyrvisa» fra filmen Toya (1956), som Sønstevold skrev musikken til. Hun skrev også tittelmelodien til filmen Lån meg din kone (1958) og musikk til filmen Skøytekongen (1953). For sangen «Balladen om Selma Brøter», fra tv-filmen Selma Brøter, fikk hun NOPA-prisen Årets verk i 1981.

Sønstevolds verkliste omfatter orkesterverker, kammermusikk, sanger, viser, korverk og verker for soloinstrumenter (især for piano og harpe). Også i disse frittstående komposisjonene varierer hennes musikalske stil - her finnes ren underholdningsmusikk og verk hvor det er benyttet nyere komposisjonsteknikker. Av hennes orkesterverker kan nevnes Den gamle majors forunderlige drømme, Sørlandssommer og Festouverture. Neun Haiku for altstemme, fløyte og harpe, - komponert i temmelig streng tolvtonestil, fremhever seg blant hennes kammermusikk som et sentralt verk. Et klaververk som er karakteristisk for Maj Sønstevolds allsidighet er 11 Polytonaleblues.

I tillegg til et allsidig og omfattende virke som komponist drev Sønstevold også utstrakt undervisning. Hun skrev boken Veien min vise vil vandre, en innføringsbok i arrangement og komposisjonsteknikk for piano som hun skrev flere små komposisjoner og arrangementer til. I årene 1971- 1985 var Sønstevold ansatt ved Institutt for musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo, hvor hun har undervist i besifringsspill, instrumentasjon, kontrapunkt, partiturlesning, jazz, dramatisk musikk og repertoar-kunnskap. I den samme tiden var hun også ansatt som musikklærer i NRK i tilknytning til utdannelsen av programingeniører og teknikere. Sammen med sin mann startet hun i 1974 Maj og Gunnar Sønstevold Musikkinstitutt i Rakkestad i Østfold, en skole som senere er overtatt av lokale myndigheter.Hun hadde også privatundervisning med enkeltelever fra sitt hjem på Etterstadsletta i Oslo helt til det siste.

Maj Sønstevold hadde flere styreverv, bl.a. i MIC Norsk Musikkinformasjon, Norsk Komponistforening og ved Norges musikkhøgskole.

Maj Sønstevold døde i 1996 som følge av komplikasjoner etter et lårbensbrudd. Wikipedia

86 år
August Jacobsen (Kunstmaler)
1868 - 1955

August Jacobsen (Norge)

Kunstmaler

Født:
9. september 1868 (155 år siden)

Døde:
28. januar 1955 (86 år) (69 år siden)

August Jacobsen var norsk kunstmaler, hovedsakelig med landskapsmaleri og portretter.

Jacobsens bilder favner flere stilarter, både nyromantikk, naturalisme og impresjonisme. Maleri av Jacobsen er i eie blant annet av Nasjonalgalleriet, Rogaland Kunstmuseum , Sørlandets Kunstmuseum og Trondheim Kunstmuseum. Wikipedia

54 år
Carl Tellefsen (Skihopper)
1854 - 1908

Carl Tellefsen (Norge)

Skihopper

Født:
9. september 1854 (169 år siden)

Døde:
24. oktober 1908 (54 år) (115 år siden)

Carl Tellefsen var den første lederen i USAs nasjonale skiforbund.

Tellefsen var aktiv som skihopper, og var den første lederen i Trondhjems Skiløberforening (senere kalt Trondhjems Skiklub). Han emigrerte til USA i 1887, og slo seg ned i Ishpeming, Michigan i mars 1888. Tellefsen ble medlem i Norden Ski Club i Ishpeming, der han fortsatte som skihopper og i løpet av kort tid ble valgt til leder. Klubben skiftet navn til Ishpeming Ski Club i 1891.

Alt i 1891 tok skiklubben i Ishpeming initiativet til å få stiftet et nasjonalt skiforbund, men lite konkret skjedde inntil det nasjonale hopprennet der i februar 1904, som fikk status som USAs første nasjonale mesterskap i hopp. Året etter, 21. februar 1905, ble skiforbundet stiftet under navnet National Ski Association. Ishpeming Ski Clubs leder Carl Tellefsen ble valgt til leder for forbundet.

Skiforbundet arbeidet for å fastsette regler og organisere idretten. Den amerikanske skisportens tidlige historie var i stor grad dominert av utvandrede nordmenn, men i 1904 minnet Tellefsen medlemmene i Ishpeming Ski Club om at alle medlemmene var amerikanere, ikke engelskmenn, svensker eller nordmenn.

Carl Tellefsen ble innlemmet i National Ski Hall of Fame i 1956. Wikipedia

82 år
Lev Tolstoj (Forfatter)
1828 - 1910

Lev Tolstoj (Russland)

Forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Lev Nikolajevitsj Tolstoj

Født:
9. september 1828 (195 år siden)

Døde:
20. november 1910 (82 år) (113 år siden)

Lev Nikolajevitsj Tolstoj var en russisk forfatter av romaner og essayer, han var dramatiker og filosof – så vel som pasifist, kristen anarkist og utdannelsesreformator. Han er det kanskje mest innflytelsesrike medlemmet av den aristokratiske Tolstoj-familien.

Som forfatter er Tolstoj vidt anerkjent som en av verdenslitteraturens viktigste romanforfattere, men senere i livet skrev han også skuespill og essay. Han er spesielt kjent for sine mesterverker Krig og fred (1865–69) og Anna Karenina (1875–77). I omfang, bredde og realistisk fremstilling av det russiske liv i det 19. århundre, er de to romanene ansett som det fremste innen realistisk fiksjon.

Tolstoj er også kjent for sin kompliserte og paradoksale personlighet og sine ekstreme moralistiske og asketiske synspunkter, som han utviklet etter en moralsk krise og åndelig oppvåkning på 1870-tallet, da han også ble oppfattet som moralfilosof og sosial reformator. Han betraktes også som en av portalfigurene innen anarkismen, han ble blant annet inspirert av Henry David Thoreau.

Som moralfilosof var Tolstoj kjent for sine idéer om ikkevoldelig motstand, og tankene verk som Guds rike finnes hos deg skulle komme til å påvirke slike sentrale skikkelser i det 20. århundre som Mahatma Gandhi og Martin Luther King jr. Wikipedia

81 år
Fredrik I av Baden (Riksforstander)
1826 - 1907

Fredrik I av Baden (Tyskland)

Riksforstander, aristokrat

Fullt navn / Fødenavn:
Friedrich Wilhelm Ludwig von Baden

Født:
9. september 1826 (197 år siden)

Døde:
28. september 1907 (81 år) (116 år siden)

Fredrik I var storhertug av Baden fra 1856 til 1907.

Fredrik var sønn av Leopold av Baden og Sofia Vilhelmina av Wasa, som var datter av kong Gustav VI Adolf av Sverige.

Da hans eldre bror, Ludvig II, var uhelbredelig syk, ble Fredrik I regent ad interim i Baden etter sin fars død i 1852. Fra 1856 var han storhertug av Baden. Han ble regnet for å være en liberal tilhenger av Konstitusjonelt monarki. Under hans styre ble viktige og retningsvisende reformer gjennomført, blant annet muligheten for borgerlig ekteskap.

I 1856 giftet han seg med Louise av Preussen, datter av den senere keiser Vilhelm I og keiserinne Augusta, født som prinsesse av Sachsen-Weimar. Paret hadde tre barn:

Storhertug Fredrik II av Baden (1857–1928), den siste av storhertugene før det tyske monarkiet falt under novemberrevolusjonen i 1918.

Victoria (1862–1930), dronning av Sverige, gift med Gustav V.

Ludvig av Baden (1865–1888).

Storhertug Fredrik ble 20. september 1881 utnevnt til storkors av St. Olavs Orden. Wikipedia

Dødsfall

87 år
Leif Frode Onarheim (Politiker)
1934 - 2021

Leif Frode Onarheim (Norge)

Politiker, næringslivsleder, forretningsdrivende

Født:
23. august 1934 (89 år siden)

Døde:
9. september 2021 (87 år) (2 år siden)

Leif Frode Onarheim var en norsk næringslivsleder og politiker (H).

Han vokste opp på Raufoss, Hamar og Oslo. Han tok artium i 1953, studentfagkurs ved Oslo handelsgymnasium i 1954, befalsskolen for Hærens våpentekniske korps (HVK) i 1954/1955 og eksamen som siviløkonom ved NHH i 1960. Deretter arbeidet han som salgssekretær ved Norsk Impregneringskompani AS, og så som konsulent i konsulentfirmaet Asbjørn Habberstad AS. Han var også kontorsjef ved det norsk-indiske utviklingsprosjektet i Kerala.

Onarheim var administrerende direktør i Nora-Sunrose Konservesfabrikker 1970–1980 og konsernsjef i Nora Industrier 1980–1991. Han spilte en avgjørende rolle i arbeidet for å bevare det norske eierskapet i konsernet, hvilket skjedde gjennom en fusjon med Orkla i 1991. Deretter var Onarheim styreformann i Orkla 1991–1992 og rektor ved BI 1993–1997. Som rektor ved BI arbeidet han særlig med konsolidering av BIs økonomiske situasjon.

Onarheim var styreformann i H. Aschehoug & Co. 1991–2001, Narvesen AS 1993–2001, Netcom AS 1995–2001, Løvenskiold–Vækerø 2000–2007 og Fjord Seafood 2005–2006, og konstituert konsernsjef i Marine Harvest 2007–2008. Blant andre foretak som han har hatt styreverv i, er Norges Varemesse, Helly Hansen, Idun Industri, Bjølsen Valsemølle, Nidar Bergene, Fjeldhammer Brug, Forenede Forsikring, Wilh. Wilhelmsen, Standard Telefon og Kabelfabrik og Volvo Norge.

Onarheim var særlig opptatt av å bevisstgjøre næringslivet på etiske problemstillinger. Han var president i Norges Industriforbund 1981–1983 og president i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) 1996–2000.

Onarheim var innvalgt på Stortinget fra Akershus 2001–2005, og engasjerte seg i all hovedsak i spørsmål knyttet til næringslivets vilkår og behovet for sikker tilgang på energi. Onarheim var saksordfører i Stortinget for utbyggingen av Snøhvitfeltet.

Han ble valgt inn i Asker kommunestyre i 2007 og var varaordfører 2015-2019.

Onarheim ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 1986, og ble samme år kåret til «Årets leder» av tidsskriftet Farmand. I 2008 ble han tildelt Dagligvareprisen for utviklingen av Pizza Grandiosa, som ble lansert av Nora Industrier i 1980. I 2013 ble han tildelt prisen Årets Askerladd. Wikipedia

70 år
Frank Aarebrot (Statsviter)
1947 - 2017

Frank Aarebrot (Norge)

Statsviter

Fullt navn / Fødenavn:
Frank Henrik Aarebrot

Født:
19. januar 1947 (77 år siden)

Døde:
9. september 2017 (70 år) (6 år siden)

Frank Henrik Aarebrot var en norsk statsviter. Han var professor i sammenlignende politikk ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen og adjungert professor i demokratiutvikling ved Örebro universitet i Sverige. Han foreleste blant annet ved Sciences Po i Frankrike og ved Humboldt-universitetet i Berlin.

Aarebrot ledet flere internasjonale prosjekter. Han var også redaktør og medforfatter av en rekke bøker om demokratisering i Europa etter kommunismens sammenbrudd. Han forsket på nye demokratier og demokratisering, valganalyse og metodikk, europeisk integrasjon og viet mye tid til forskningsformidling, men er i Norge kanskje mest kjent som politisk kommentator og valgekspert. Wikipedia

87 år
Lawrence «Laurie» Hughes (Fotballspiller)
1924 - 2011

Lawrence «Laurie» Hughes (Storbritannia)

Fotballspiller

Født:
2. mars 1924 (100 år siden)

Døde:
9. september 2011 (87 år) (Hjerneslag) (12 år siden)

Lawrence «Laurie» Hughes var en engelsk fotballspiller som spilte for Tranmere Rovers og Liverpool FC. Wikipedia

75 år
Bent Larsen (Sjakkspiller)
1935 - 2010

Bent Larsen (Danmark)

Sjakkspiller, skribent

Født:
4. mars 1935 (89 år siden)

Døde:
9. september 2010 (75 år) (13 år siden)

Bent Larsen, var en dansk sjakkspiller. Han bodde de siste årene av sitt liv i Buenos Aires. Han ble internasjonal mester (IM) 19 år gammel i 1954, samme år som han vant det danske mesterskapet for første gang. To år senere ble han Danmarks første stormester. Det skjedde ved avslutningen av Sjakkolympiaden i Moskva i 1956, der Bent Larsen blant annet imponerte ved å spille remis mot verdensmesteren Mikhail Botvinnik.

Larsen anses for å være Danmarks sterkeste spiller noensinne. Om han ikke er den høyest ratede, så er han den som har nådd lengst i internasjonal sjakk. Han har vunnet intersoneturneringen tre ganger: I 1964 i Amsterdam, 1967 i Sousse i Tunisia, og i 1976 i Biel/Bienne i Sveits.

I kandidatmatchene i 1965 tapte han i semifinalen for tidligere verdensmester Mikhail Tal. I 1968 tapte han i semifinalen mot Boris Spasskij, og i 1971 tapte han semifinalen 0-6 for Bobby Fischer, som endte med å bli verdensmester.

I 1988 tapte han et parti for Deep Thought i Software Toolworks Championship, og ble dermed den høyest rangerte FIDE-spiller (2560) og den første stormester som ble slått av en datamaskin i en turnering. I 1999 endte han som nummer sju av ti i det danske mesterskapet, og ble nummer fire i 2002 i Najdorf Memorial knock-out i Buenos Aires. Larsens Elo-rating i FIDEs liste fra oktober 2008 er 2461.

Larsen var kjent for at han av og til bruker temmelig uvanlige åpninger. Han er en av få moderne stormestre som iblant har brukt Birds åpning (1.f4), og åpningstrekket 1.b3 blir kalt Larsens åpning mens 1.Sf3 sammen med 2.b3 noen ganger kalles Nimzo-Larsen-angrepet til ære for ham (og Aaron Nimzowitsch). Wikipedia

98 år
Nouhak Phoumsavanh (Politiker)
1910 - 2008

Nouhak Phoumsavanh (Laos)

Politiker

Født:
9. april 1910 (114 år siden)

Døde:
9. september 2008 (98 år) (15 år siden)

Nouhak Phoumsavanh var en laotisk politiker. Han var et langvarig medlem av den revolusjonære og kommunistiske politiske bevegelsen Pathet Lao, og var president i Laos i perioden 1992-1998. Wikipedia

95 år
Edward Teller (Kjernefysiker)
1908 - 2003

Edward Teller (USA)

Kjernefysiker, faglitterær forfatter, universitetslærer, teoretisk fysiker, oppfinner

Født:
15. januar 1908 (116 år siden)

Døde:
9. september 2003 (95 år) (20 år siden)

Edward Teller (ungarsk: Teller Ede, født 15. januar 1908 i Budapest, død 9. september 2003 i Stanford, California) var en amerikansk teoretisk fysiker, på folkemunne kjent som «hydrogenbombens far», selv om han hevdet at han ikke brydde seg om tittelen. Han reiste til USA i 1935 og ble amerikanske statsborger. Wikipedia

48 år
Ahmed Shah Massoud (Militær leder)
1953 - 2001

Ahmed Shah Massoud (Afghanistan)

Militær leder, Forsvarsminister, Ingeniør

Født:
2. september 1953 (70 år siden)

Døde:
9. september 2001 (48 år) (22 år siden)

Ahmed Shah Massoud var en afghansk militærleder som spilte en ledende rolle i å kaste Sovjetunionens militære styrker ut av Afghanistan. Han fikk kallenavnet «Løven av Panjshir». Massoud var etnisk tadsjiker. På begynnelsen av 90-tallet ble han forsvarsminister under president Burhanuddin Rabbani. Etter at Rabbanis regjering kollapset og Taliban dukket opp, ble Massoud den militære lederen av Nordalliansen, en koalisjon som bestod av forskjellige afghanske opposisjonsgrupper i borgerkrigen. Da Taliban etablerte kontroll over mesteparten av Afghanistan, ble Massouds styrker presset lenger og lenger inn i det fjellrike området i nord, hvor de kontrollerte rundt 10% av territoriet til Afghanistan og kanskje 30% av befolkningen. Wikipedia

82 år
Mao Zedong (Statsleder)
1893 - 1976

Mao Zedong (Kina)

Statsleder, politiker, lyriker, skribent, filosof

Født:
26. desember 1893 (130 år siden)

Døde:
9. september 1976 (82 år) (47 år siden)

Mao Zedong var en kinesisk kommunist, statsleder, revolusjonær og teoretiker. Han ledet Kinas kommunistparti til seier i den kinesiske borgerkrigen og grunnla Folkerepublikken Kina i 1949, som han ledet fram til sin død i 1976. Mao er også grunnleggeren av en retning innen marxismen-leninismen kjent som maoismen.

Under hans lederskap fikk partiet makten over mesteparten av Kina som følge av utfallet av den kinesiske borgerkrig. I Folkerepublikken Kina får Mao æren for å ha skapt et (nesten) forent Kina uten utenlandsk dominans for første gang siden opiumskrigene. Samtidig er han kritisert for sin politikk, ikke minst for mangelfull respekt for menneskeliv og for politikken på det økonomiske området.

Mao er noen ganger omtalt som den fire store: store lærer, store leder, store øverstkommanderende og store styrmann. Kallenavnet formann Mao var det som ble best kjent i Vesten.

Til tross for den nevnte kritikken er Mao fortsatt svært populær i Kina. Man minnes at det under hans ledelse ble satt i gang en rekke velferdstiltak, som blant annet gratis skolegang, gratis helsetjeneste, garantert arbeid. Fattigdommen gikk ned, den utbredte analfabetismen ble på kort tid kraftig redusert, og levealderen og folketallet steg.

Mye av den takknemligheten kineserne har overfor Mao, skyldes propagandaens styrke. I viktige perioder svekket han faktisk skolevesenet, både før og ikke minst under kulturrevolusjonen. Han tvangsinndrev så meget av jordbruksproduksjonen at det førte til en forferdelig hungersnød. Det er vanskelig å tallfeste hvor mange som mistet livet enten direkte ved henrettelser eller indirekte ved vanstyre i Maos maktperiode, tall på mellom 40 og 70 millioner har vært nevnt. Wikipedia

49 år
Jussi Björling (Operasanger)
1911 - 1960

Jussi Björling (Sverige)

Operasanger, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Johan Jonatan Björling

Født:
2. februar 1911 (113 år siden)

Døde:
9. september 1960 (49 år) (63 år siden)

Johan Jonatan «Jussi» Björling var en svensk tenorsanger, betraktet som en av 1900-tallets fremste operasangere. Han ble utnevnt som hovsångare i 1944 og tildelt Litteris et Artibus i 1945. Wikipedia

36 år
Henri de Toulouse-Lautrec (Plakatkunstner)
1864 - 1901

Henri de Toulouse-Lautrec (Frankrike)

Plakatkunstner, litograf, kunstmaler, kunstner, grafiker

Fullt navn / Fødenavn:
Henri Mari Raymond de Toulouse-Lautrec

Født:
24. november 1864 (159 år siden)

Døde:
9. september 1901 (36 år) (122 år siden)

Henri Mari Raymond de Toulouse-Lautrec var en fransk kunstmaler og litograf.

Lautrec er mest kjent for plakatene han lagde. Han var i motsetning til andre impressjonister mer interessert i formen enn lyset. Han utstilte kunsten sin på Salon des Indépendants i 1889 og ble med i kunstnergruppen Les XX i Brussel. Hans første plakat fikk masse oppmerksomhet i 1891 og året etter på arbeidet han med fargelitografi. Kjennetegnene med plakaten hans var bruken av sterke farger, klart avgrensede flater og den faste konturen. Lautrec har jobbet med både litografi, pastell, akvarell og olje. I tillegg til plakatene lagde han også typiske impressjonistiske malerier med tydelige penselstrøk. Han malte blant annet prostituerte og underholdningsartister som han besøkte. Wikipedia

56 år
Stéphane Mallarmé (Forfatter)
1842 - 1898

Stéphane Mallarmé (Frankrike)

Forfatter, poet

Fullt navn / Fødenavn:
Étienne Mallarmé

Født:
18. mars 1842 (182 år siden)

Døde:
9. september 1898 (56 år) (125 år siden)

Stéphane Mallarmé var en fransk forfatter, poet og litteraturkritiker. Han var en betydelig symbolistisk poet i Frankrike på slutten av 1800-tallet, og inspirerte flere revolusjonære kunstneristiske retninger tidlig på 1900-tallet, blant annet kubisme, futurisme, dadaisme og surrealisme. Han var således en viktig forløper for modernismen i litteraturen. Wikipedia

84 år
Jules Grévy (Advokat)
1807 - 1891

Jules Grévy (Frankrike)

Advokat

Født:
15. august 1807 (217 år siden)

Døde:
9. september 1891 (84 år) (132 år siden)

Jules Grévy var en fransk politiker, statsmann og president av den tredje franske republikk. Han var også en av lederne for partiet Républicains opportunistes, de republikanske moderate (Modérés).

Hans tre forgjengere til presidentembetet under den tredje republikken var enten monarkister eller militære personer som uten hell hadde forsøkt å gjenopprette det franske monarkiet. Derfor ble Grévy sett på som et friskt pust og den første virkelige republikanske presidenten for Frankrike. Wikipedia

<<
9. September
>>