Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
4. Mars

Om dagen

4. Mars er dag 64 i 2020, og er i uke 10. Det er 302 dager igjen av året.
Historie
Wikipedia_4-3.2010
10 år siden
Wikipedia
2010: Lurt av Karlsen har premiere på TV 2
Lurt av Karlsen var en norsk skjult kamera TV-serie basert på amerikanske Punk'd fra MTV. Serien hadde premiere på TV 2 torsdag 4. mars 2010.

Serien gikk ut på at Jan Fredrik Karlsen lurer kjendiser med skjult kamera. For å få til det bruker han såkalte muldvarper. Muldvarpene er noen som står den som blir lurt nær, og som hjelper til med å lure. Den som blir lurt blir etterpå bedt om å se inn i kamera, og si at de har blitt "lurt av Karlsen".

Programmet ble nominert til Gullruten 2010 i kategorien «Beste Humorprogram», men tapte til fordel for Torsdag kveld fra Nydalen

Serien skiftet i 2012 navn til Kompani Karlsen, og den ble flyttet over til TVNorge. Dette førte til et stort fall av seertall, og at serien kun fikk en sesong på kanalen, før den ble kansellert. Wikipedia
Wikipedia_4-3.1994
26 år siden
Wikipedia
1994: John Candy dør av hjerteinfarkt, 43 år gammel
John Franklin Candy var en canadisk komiker og skuespiller. Hans mest kjente filmer er kanskje Onkel Buck (Uncle Buck) og Neste stopp, Chicago? (Planes, Trains and Automobiles) og Hjemme alene. Han var født og vokste opp i forstadsbyen Newmarket i Ontario i Canada. Hans eldre bror, Jim, døde 64 år gammel av hjerteinfarkt. Han mistet også faren tidlig av denne årsaken. Han studerte ved Neil McNeil High Schools idrettslinje. Han drev også med fotball.

På 1980-tallet og begynnelsen av 1990-tallet var han en av verdens mest populære skuespillere. Han slet imidlertid med depresjoner, og begynte å røyke og drikke mer og mer. Han gikk stadig ned i vekt, og 1. mars 1994 ble han innlagt på sykehus med hjerteinfarkt. Han døde tre dager senere, 43 år gammel. Wikipedia
Wikipedia_4-3.1966
54 år siden
Wikipedia
1966: John Lennon sier at «vi er mer populære enn Jesus». Dette går ikke upåaktet hen i USA
Lennons introspektive stil ble åpenbar allerede på albumet Rubber Soul. Det var også det siste albumet der han dominerte. Han hadde også innen da blitt introdusert til LSD. I tillegg til narkotika, hadde Lennon også blitt slappere og mer tilbaketrukken. I et intverju med Maureen Cleave beskrev hun at «Han kan sove nesten uavbrutt, er sannsynligvis den lateste personen i England. «Fysisk lat», sa han, «Det er greit nok å skrive eller lese eller se på TV eller snakke, men sex er den eneste fysiske aktiviteten jeg gidder å beskjeftige meg med.» I intervjuet framstår han også som lite begeistret for sønnen Julian, og han kommenterte at mange stygge mennesker er utlendinger. Imidlertid var det ikke det som skapte de største overskriftene.

Før dette kommenterte han at «Kristendommen vil forsvinne. Den vil skrumpe inn og synke hen. Jeg trenger ikke å argumentere for det. Jeg har rett og det vil tiden vise. Vi er mer populær enn hva Jesus er nå. Jeg vet ikke hva som vil forsvinne først, rock’n’roll eller kristendommen. Jesus var en flott fyr, men hans disipler var dumme og enkle. Det er deres fordreining som har ødelagt det hele for meg.».

Intervjet skapte få overskrifter i Storbritannia. I USA ble det annerledes, da intervjuet først ble kjent. Den 29. juli trykket det da ukjente ungdomsbladet Datebook sitatet til Lennon om Jesus tatt ut av sammenheng, og Beatles-skeptikere klarte å vri sitatet slik at det hørtes ut som om Lennon hadde sagt at The Beatles var større enn Jesus. Dette medførte i august at flere radiostasjoner og butikker boikottet Beatles-plater. I Sør-Afrika og sør i USA ble det gjennomført bål der de brente Beatles-effekter. Den 12. august måtte Lennon beklage og oppklare utsagnet, og det hjalp noe på stormen. Wikipedia
Fødsler
75 år
Bent Larsen (Sjakkspiller)
1935 - 2010

Bent Larsen (Danmark)

Sjakkspiller, skribent

Født:
4. mars 1935 (84 år siden)

Døde:
9. september 2010 (75 år) (9 år siden)

Bent Larsen, var en dansk sjakkspiller. Han bodde de siste årene av sitt liv i Buenos Aires. Han ble internasjonal mester (IM) 19 år gammel i 1954, samme år som han vant det danske mesterskapet for første gang. To år senere ble han Danmarks første stormester. Det skjedde ved avslutningen av Sjakkolympiaden i Moskva i 1956, der Bent Larsen blant annet imponerte ved å spille remis mot verdensmesteren Mikhail Botvinnik.
Larsen anses for å være Danmarks sterkeste spiller noensinne. Om han ikke er den høyest ratede, så er han den som har nådd lengst i internasjonal sjakk. Han har vunnet intersoneturneringen tre ganger: I 1964 i Amsterdam, 1967 i Sousse i Tunisia, og i 1976 i Biel/Bienne i Sveits.
I kandidatmatchene i 1965 tapte han i semifinalen for tidligere verdensmester Mikhail Tal. I 1968 tapte han i semifinalen mot Boris Spasskij, og i 1971 tapte han semifinalen 0-6 for Bobby Fischer, som endte med å bli verdensmester.
I 1988 tapte han et parti for Deep Thought i Software Toolworks Championship, og ble dermed den høyest rangerte FIDE-spiller (2560) og den første stormester som ble slått av en datamaskin i en turnering. I 1999 endte han som nummer sju av ti i det danske mesterskapet, og ble nummer fire i 2002 i Najdorf Memorial knock-out i Buenos Aires. Larsens Elo-rating i FIDEs liste fra oktober 2008 er 2461.
Larsen var kjent for at han av og til bruker temmelig uvanlige åpninger. Han er en av få moderne stormestre som iblant har brukt Birds åpning (1.f4), og åpningstrekket 1.b3 blir kalt Larsens åpning mens 1.Sf3 sammen med 2.b3 noen ganger kalles Nimzo-Larsen-angrepet til ære for ham (og Aaron Nimzowitsch). Wikipedia

76 år
Miriam Makeba (Artist)
1932 - 2008

Miriam Makeba (Sør-Afrika)

Artist, musiker, menneskerettighetsforkjemper

Født:
4. mars 1932 (87 år siden)

Døde:
10. november 2008 (76 år) (11 år siden)

Miriam Zenzi Makeba var en sørafrikansk sanger av xhosa- og swazi-opprinnelse. Hun er også kjent som Mama Afrika. Hun vant Grammyprisen for etnisk folkemusikk i 1966.

Makebas mor tilhørte Swazifolket og var sangoma eller tradisjonell healer. Hennes far var av Xhosafolket. Han døde i 1938 da datteren var bare seks år. Miriam Makeba begynte å synge i 1950, da med gruppen Manhattan Brothers. Senere startet hun sin egen gruppe, The Skylarks, som laget musikk i en blanding av jazz og tradisjonelle sørafrikanske melodier.

I 1959 var hun med i musikalen King Kong sammen med sin fremtidige mann, Hugh Masekela. Hun solgte godt som plateartist, men fikk lite provisjon fra salget og søkte seg bort fra Sør-Afrika. Da hun ble med i anti-Apartheid-dokumentaren Come Back, Africa i 1959 fikk hun sin sjanse. Hun ble invitert til Filmfestivalen i Venezia i Italia, hvorpå hun valgte å ikke returnere hjem. Etter dette ble hennes sørafrikanske pass inndratt og ble fratatt statsborgerskapet. Wikipedia

63 år
Antonio Vivaldi (Komponist)
1678 - 1741

Antonio Vivaldi (Italia)

Komponist

Fullt navn / Fødenavn:
Antonio Lucio Vivaldi

Født:
4. mars 1678 (342 år siden)

Døde:
28. juli 1741 (63 år) (Spiserørskreft) (278 år siden)

Antonio Lucio Vivaldi var en italiensk komponist, fiolinist og katolsk prest. Wikipedia

66 år
Henrik Sjøfareren (Oppdager)
1394 - 1460

Henrik Sjøfareren (Portugal)

Oppdager, prins, politiker

Født:
4. mars 1394 (626 år siden)

Døde:
13. november 1460 (66 år) (559 år siden)

Henrik Sjøfareren var en portugisisk prins kjent for å ha støttet de første portugisiske oppdagelsesferdene langs Afrikas vestkyst.

Prins Henrik var fjerde sønn av Johan I av Portugal og av hans hustru Philippa av Lancaster, bror av Ferdinand den hellige.

Han ledet i 1415 erobringen av Ceuta i Nord-Afrika, hvor han ble guvernør. I 1419 ble han også guvernør over provinsen Algarve i Portugal og i 1420 stormester i Kristusordenen. Som guvernør av Ceuta ble han i 1416 oppmerksom på de store handelskaravanene som kom fra sør over Saharaørkenen med gull, elfenben og slaver. Straks karavaneførerne innså at Ceuta var blitt okkupert av de kristne «hedningene», stoppet karavanetrafikken til byen opp.

Men Henriks interesse for rikdommene sør for Sahara var vakt, og han drømte om å finne sjøveien dit for å opprette handel den veien. Etter at han i 1419 ble guvernør over Algarve, samlet han samlet landets mest erfarne kapteiner for å utforske kystene sørover langs Afrikas vestkyst med mål for øye å nå rikdommene. Det er blitt skrevet at han etablerte han et sjøfartssenter i klosteret på Kapp St. Vincent ved Sagres i Vila do Bispo, den sørvestligste odden av Portugal, men historikere har i senere tid avvist det som rent oppspinn. Som stormester av Kristusordenen hadde han også som mål å finne det sagnomsuste kristne riket til den mytiske Prestekongen Johannes. Med en allianse med ham ville muslimene kunne beseires for godt. Prestekongen Johannes ble aldri funnet, men vestkysten av Afrika ble kartlagt skritt for skritt. All opparbeidet kunnskap ble grundig drøftet og tatt vare på i sjøfartssenteret i Sagres.

Utforskingsseilasene fikk en flying start allerede første året, da Madeira ble oppdaget. I de påfølgende årene ble vind og strømforhold i Atlanterhavet studert, noe som førte ekspedisjonene langt til havs og helt ut til Azorene, som ble grundig utforsket og kartlagt. Deler av øygruppen var kjent fra før, men nå ble de lagt under portugisisk kontroll. Kanariøyene var allerede oppdaget og tatt under kontroll av Spania i 1402. I 1432 ble Kapp Bojador litt sør for Marokko passert. Odden var det sørligste punktet noen kjent sjøfarer hadde seilt før, og strømmene og det farlige farvannet gjorde at odden ble sett på som umulig å passere. Når den nå endelig var passert og grunnene kartlagt, var ferden videre sørover enklere. I 1444 nådde de portugisiske kapteinene Senegal; de tørre kystene av Vest-Sahara og Mauritania var passert, og det fruktbare Afrika var nådd. I 1456 nådde de Gambia og Guinea-Bissau, og oppdaget Kapp Verde-øyene.

Handelen med afrikanerne kom i gang, med god fortjeneste for prins Henrik. Han deltok ikke på noen av ekspedisjonene, men stod for organiseringen og finansieringen.

På grunn av hans initiativ rundt sjøfarten sørover, fikk han tilnavnet Henrik Sjøfareren. Men han fikk bare kortvarig økonomisk gevinst av sitt arbeid, ettersom han døde i 1460. Det var først etter hans død at hans kapteiner oppdaget at kysten dreide mot øst, og ideen om å nå India ved å seile rundt Afrika tok feste. Wikipedia

Dødsfall
43 år
John Candy (Skuespiller)
1950 - 1994

John Candy (Canada)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
John Franklin Candy

Født:
31. oktober 1950 (69 år siden)

Døde:
4. mars 1994 (43 år) (25 år siden)

John Franklin Candy var en canadisk komiker og skuespiller. Hans mest kjente filmer er kanskje Onkel Buck (Uncle Buck) og Neste stopp, Chicago? (Planes, Trains and Automobiles) og Hjemme alene. Han var født og vokste opp i forstadsbyen Newmarket i Ontario i Canada. Hans eldre bror, Jim, døde 64 år gammel av hjerteinfarkt. Han mistet også faren tidlig av denne årsaken. Han studerte ved Neil McNeil High Schools idrettslinje. Han drev også med fotball.

På 1980-tallet og begynnelsen av 1990-tallet var han en av verdens mest populære skuespillere. Han slet imidlertid med depresjoner, og begynte å røyke og drikke mer og mer. Han gikk stadig ned i vekt, og 1. mars 1994 ble han innlagt på sykehus med hjerteinfarkt. Han døde tre dager senere, 43 år gammel. Wikipedia

<<
4. Mars
>>