Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Få 10% rabatt på din første ordre
7 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
7 Mnd.
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

27. Mars

Om dagen

27. Mars er dag 87 i 2024, og er i uke 13. Det er 279 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 27. Mars kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

30 år siden

1994: Eurofighter Typhoon har sin jomfrutur

Eurofighter Typhoon er et tomotors canard-deltavinge kampfly utviklet av et konsortium av europeiske stater.

Det produseres av Eurofighter GmbH, som ble stiftet i 1983 og har hovedsete i Hallbergmoos i Tyskland. Konsortiet er: britiske British Aerospace (33 % av produksjonen), tyske Daimler-Benz (33 %), italienske Aeritalia (21 %) og spanske EADS CASA (13 %)

Serieproduksjon av Eurofighter er godt i gang og flyet er operativt i både Storbritannia, Italia, Tyskland og Spania. Storbritannias flyvåpen fikk sine første operative Typhoon 18. desember 2003, og vil i løpet av 2007 ha fem operative skvadroner, den fjerde ble aktivert 29. mars, og to til fire til er planlagt utstyrt med Typhoon. Det tyske flyvåpenet har én ving som i 2004 ble utstyrt med Eurofighter, og én ving som vil bli helt utstyrt med Eurofighter i løpet av 2008. Ytterligere tre vinger vil bli utstyrt med Eurofighter i løpet av 2015. Italias flyvåpen fikk sine første operative Typhoon 23. mars 2004 og har to skvadroner og ytterligere tre som etter hvert skal ta flyet i bruk. Det spanske flyvåpen skal ha i alt 72 en-setere og 15 to-setere, som går under de lokale betegnelsene henholdsvis C.16 Tifón og CE.16 Tifón, og vil ha to vinger utstyrt med flyet i løpet av 2015. I tillegg har Østerrike kjøpt 15 Typhoons, hvor av første fly ble levert 12. juli 2007, og Saudi-Arabia annonserte kjøp av 72 fly i august 2006.

De opprinnelige medlemmene av utviklingsprogrammet var Tyskland, Italia, Spania, Storbritannia og Frankrike. Frankrike trakk seg i 1985 til fordel for det franske prosjektet Avions de Combat Expérimentaux (ACX) (som senere ble Dassault Rafale).

Flyet var, sammen med JAS 39 Gripen og F-35 Lightning II, under vurdering av det norske forsvaret som erstatter av de aldrende F-16-flyene, inntil Eurofighter GmbH trakk seg i desember 2007. Wikipedia
44 år siden

1980: 123 arbeidere omkommer, da oljeplattformen Alexander L. Kielland velter på Ekofiskfeltet i Nordsjøen

«Alexander L. Kielland» var en norsk halvt nedsenkbar plattform som var brukt som boligplattform på Ekofiskfeltet i Nordsjøen. Den hadde navn etter den norske forfatteren Alexander Lange Kielland. Plattformen ble kjent grunnet Alexander L. Kielland-ulykken som inntraff 27. mars 1980 da plattformen veltet. Ulykken var den verste i Nordsjøen på norsk område siden den andre verdenskrig. Av 212 personer om bord omkom 123. Av de 123 omkomne ble 87 funnet mens 36 forble savnet. Etter snuingen i 1983 ble ytterligere seks av de 36 savnede funnet.

Årsaken til ulykken er fastslått til å være et utmattingsbrudd i et støttestag i plattformens bærende konstruksjon. Dette førte til at en av de fem søylene som bar plattformen brakk av. Etter ca. 20 minutter kantret plattformen. Ulykken førte til en rekke endringer i kravene til kontroll mot utmatting og redundans av bærende konstruksjoner, flytestabilitet, beredskap og sikkerhetsutstyr på plattformer. Wikipedia
47 år siden

1977: To jumbojeter kolliderer på en rullebane på Tenerife. 583 mennesker omkommer

Tenerife-ulykken 27. mars 1977 var en kollisjon mellom to Boeing 747 jumbojetfly på rullebanen på Los Rodeos-flyplassen på Tenerife i Kanariøyene. Til sammen 583 mennesker omkom i ulykken, noe som gjør den til tidenes dødligste flyulykke.

Etterforskningen viste at det ene flyet hadde misforstått en melding fra kontrolltårnet og startet avgangen før rullebanen var klar. De to flyene så ikke hverandre på grunn av tett tåke. Wikipedia
60 år siden

1964: Langfredagsjordskjelvet i Alaska: Det var det kraftigste jordskjelvet i USAs historie med en styrke på 9.2 på Richters skala

Langfredagsjordskjelvet i Alaska (Good Friday Earthquake eller Great Alaska Earthquake) fant sted den 27. mars 1964, og var det kraftigste jordskjelvet i USA i historisk tid. Det hadde en styrke på 9.2, og tok livet av 131 mennesker. De fleste som døde, druknet som følge av flodbølgen jordskjelvet skapte. Episenteret var i Prince William-sundet. Wikipedia

Fødsler

54 år
Siri Økland (Forfatter)
1967 - 2021

Siri Økland (Norge)

Forfatter, journalist

Født:
27. mars 1967 (57 år siden)

Døde:
26. oktober 2021 (54 år) (2 år siden)

Siri Camilla Økland var en norsk journalist og forfatter, opprinnelig fra Stord, senere bosatt i Bergen.

Økland var utdannet litteraturviter og arbeidet som journalist i Bergens Tidende.

Hun bokdebuterte i 2017 med Det står til liv, en samling korttekster og egne fotografier, om kreft og det å ha døden fremfor seg. Wikipedia

58 år
Maria Schneider (Skuespiller)
1952 - 2011

Maria Schneider (Frankrike)

Skuespiller, modell

Født:
27. mars 1952 (72 år siden)

Døde:
3. februar 2011 (58 år) (13 år siden)

Maria Schneider var en fransk skuespiller.

Hun var datter av den franske skuespilleren Daniel Gélin og den tyske modellen Marie Christine Schneider.

Maria Schneider fikk sin debut med filmen Madly fra 1969 og medvirket deretter i forskjellige andre mindre filmer før hun i 1972 fikk sitt store internasjonale gjennombrudd i filmen Siste tango i Paris med Marlon Brando som motspiller.

Etter suksessen med Siste tango i Paris forsvant hun for en tid fra rampelyset. I 1975 forlot hun en filminnspilling for å la seg legge inn på et sykehus. Etter en pause på flere år gjenopptok hun sin skuespillerkarriere og medvirket deretter i over 30 filmer, hovedsakelig europeiske.

I januar 2010 ble hun tildelt Ordre des Arts et des Lettres.

3. februar 2011 meddelte hennes familie at hun var død etter lang sykdom. Wikipedia

64 år
Iacob Heiberg (Designer)
1943 - 2007

Iacob Heiberg (Norge)

Designer

Født:
27. mars 1943 (81 år siden)

Døde:
21. september 2007 (64 år) (16 år siden)

Iacob Heiberg var en norsk interiørarkitekt og designer.

Heiberg var utdanna som interiørarkitekt og møbeldesigner ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. I den første tida etter eksamen i 1969 var han i privat praksis. I perioden 1984-2001 var han designsjef for Norges Statsbaner, senere NSB BA. Fra 2001 var han fagdirektør for design i Norsk Form.

I tida som privatpraktiserende var arbeidet med innredning av lasteskip viktig. Han deltok blant annet i et prosjekt med Arbeidspsykologisk institutt, der en undersøkte hvilke tiltak som kunne gjøres for å bedre de sosiale forholda og redusere klasseskillene innen mannskapet. På bakgrunn av dette prosjektet blei det mer vanlig med enkeltlugarer.

I NSB var han med på å utvikle en samla profil for nye tog, uniformer, stasjoner og trykksaker. Selskapet hadde også et eget designprogram under Lillehammer-OL.

I 1978-80 var Heiberg formann i Norske interiørarkitekters landsforening (NIL, seinere Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening). Wikipedia

84 år
Hans J. Eriksen (Politiker)
1936 - 2020

Hans J. Eriksen (Norge)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Hans Johannes Andreas Eriksen

Født:
27. mars 1936 (88 år siden)

Døde:
1. oktober 2020 (84 år) (3 år siden)

Hans Johannes Andreas Eriksen (Erkke Hánssa Hánsa) var en norsk samisk politiker, som representerte Fremskrittspartiet. Han ble valgt inn på Sametinget for perioden 2009–13, der han var medlem av i oppvekst-, omsorgs- og utdanningskomiteen. Wikipedia

59 år
Anne Ramsey (Skuespiller)
1929 - 1988

Anne Ramsey (USA)

Skuespiller

Født:
27. mars 1929 (95 år siden)

Døde:
11. august 1988 (59 år) (Spiserørskreft) (35 år siden)

Anne Ramsey var en amerikansk film- og TV-skuespillerinne. Hun er mest kjent for å ha spilte rollene som Mama Fratelli i The Goonies og Mrs. Lift, Danny DeVitos rollefigurs mor, i Kast mamma av toget.

Foreldrene hennes er Eleanor og Nathan Mobley. Hun giftet seg med skuespilleren Logan Ramsey i 1954. Ramsey fikk sitt gjennombrudd på 1970-tallet, og ble Oscarnominert i 1988 til beste kvinnelige birolle for Kast mamma av toget. Hun ble også nominert til Golden Globe og vant en Saturn Award for beste kvinnelige birolle for innsatsen sin i denne filmen. Skuespilleren vant også Saturn Award-prisen bare et par år tidligere; denne gangen for prestasjonen i The Goonies. Hun døde av spiserørskreft i 1988. Wikipedia

93 år
Cecil Bødker (Forfatter)
1927 - 2020

Cecil Bødker (Danmark)

Forfatter, barnebokforfatter, lyriker, designer

Fullt navn / Fødenavn:
Cecil Skaar Bødker

Født:
27. mars 1927 (97 år siden)

Døde:
19. april 2020 (93 år) (4 år siden)

Cecil Skaar Bødker var en dansk forfatter, særlig av barnebøker.

Faren hennes, Hans Peter Jacobsen, var tegner ved en sølvvarefabrikk. Hun ble utlært som sølvsmed i 1948. Deretter arbeidet hun som sølvsmed, men forlot yrket til fordel for sitt forfatterskap.

Allerede som barn hadde hun begynt hun å skrive. Hennes første diktsamlinger ble utgitt under navnet Cecil Skaar. Etternavnet Bødker stammer fra ekteskapet med Arne Bødker i perioden 1953-1974.

Hennes debut var diktsamlingen Luseblomster, 1955. Den ble vel mottatt og plasserte henne sammen med de følgende diktsamlinger Fygende Heste, 1956, og Anadyomene, 1959, som en viktig forfatter innenfor etterkrigstidens mytisk orienterte modernisme.

Hun utga sin første barnebok i 1967, og skrev siden en barnebok i året, stort sett. Hun er mest kjent for bøkene om Silas; den første av dem, Silas og den sorte hoppe (1967) er innlemmet i Danmarks kulturkanons «barnekanon». Hungerbarnet ble i 2002 filmatisert under tittelen Ulvepigen Tinke.

Hun har også skrevet flere bøker fra bibelhistorien. Et opphold i Etiopia i 1969 var bakgrunn for bøkene Leoparden og Dimma Gole.

Formodentlig inspirert av sine opplevelser i Etiopia gjenopptok hun i I Fortællinger omkring Tavs (1971) tanken om det primitive liv som midlet mod det moderne menneskes fremmedgjorthet. Hun beskriver oppdragelsens betydning for den enkeltes selvrealisering. Ofte har hun skrevet om undertrykkelse, angst og sosial nød, og forfatterskapet rommer dypt engasjerte replikker til historiens gang.

I 1998 mottok hun Det Danske Akademis Store Pris. Hun anvender bevisst gale stavemåter – for eksempel «hoderne» (korrekt dansk: «hovederne»), «lårt» (lort), «ihjæl» (ihjel), «somom» (som om) og «treerne» (træerne).

Mange av hennes bøker er oversatt til andre språk.

Bødker innstiftet Silas-Prisen, som er blitt utdelt hvert annet år siden 2001. Wikipedia

99 år
Carl Barks (Tegneserieskaper)
1901 - 2000

Carl Barks (USA)

Tegneserieskaper

Født:
27. mars 1901 (123 år siden)

Døde:
25. august 2000 (99 år) (23 år siden)

Carl Barks var en kjent tegneserieskaper som regnes for å ha gjort mest for Andeby-universet i Disney-tegneseriene. Hans samlede verk er utgitt i Carl Barks Samlede Verk. Wikipedia

77 år
Wilhelm Conrad Röntgen (Fysiker)
1845 - 1923

Wilhelm Conrad Röntgen (Tyskland)

Fysiker, professor, ingeniør

Født:
27. mars 1845 (179 år siden)

Døde:
10. februar 1923 (77 år) (101 år siden)

Wilhelm Conrad Röntgen var en tysk fysiker og vitenskapsmann ved universitetet i Würzburg, som oppdaget det som etter ham er blitt kjent som røntgenstråler.

Han fikk Nobelprisen i fysikk i 1901. Wikipedia

Dødsfall

71 år
Helene Rognli (Ordfører)
1948 - 2020

Helene Rognli (Norge)

Ordfører, politiker

Født:
15. oktober 1948 (75 år siden)

Døde:
27. mars 2020 (71 år) (4 år siden)

Helene Rognli var en norsk lokalpolitiker for Høyre. Rognli ble i 2011 den første kvinnelige ordføreren i Målselv kommune. Hun var ordfører til 2015, deretter varaordfører til hun fikk amyotrofisk lateralsklerose i 2018 og måtte gå av. Wikipedia

90 år
Hjalmar Andersen (Skøyteløper)
1923 - 2013

Hjalmar Andersen (Norge)

Skøyteløper, roer

Fullt navn / Fødenavn:
Hjalmar Johan Andersen

Født:
12. mars 1923 (101 år siden)

Døde:
27. mars 2013 (90 år) (11 år siden)

Hjalmar Johan «Hjallis» Andersen var en norsk skøyteløper. Han representerte Trondheimsklubben Falken, og er mest kjent som vinner av tre gull under Vinter-OL i Oslo 1952. Wikipedia

84 år
H.R.F. Keating (Forfatter)
1926 - 2011

H.R.F. Keating (Storbritannia)

Forfatter

Født:
31. oktober 1926 (97 år siden)

Døde:
27. mars 2011 (84 år) (13 år siden)

Henry Reymond Fitzwalter Keating var en engelsk krimforfatter og kritiker. Han skrev hovedsakelig under signaturen H.R.F. Keating, men benyttet tidvis pseudonymer. Han bodde i London sammen med sin hustru, skuespilleren Sheila Mitchell, fra til sin død i 2011, 84 år gammel. Wikipedia

95 år
Harald Sæverud (Komponist)
1897 - 1992

Harald Sæverud (Norge)

Komponist, akademisk musiker, pianist

Født:
17. april 1897 (127 år siden)

Døde:
27. mars 1992 (95 år) (32 år siden)

Harald Sigurd Johan Sæverud var en norsk nyklassisk komponist, og var en av Norges mest betydelige komponister i sin tid.

Sæverud bodde mange år i Rådal i tidligere Fana kommune, hvor hans romslige eiendom, Siljustøl, i 1997 åpnet som museum.

Hans sønn Ketil Hvoslef er også komponist. Wikipedia

<<
27. Mars
>>