Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
10% rabatt på alle navnelapper
6 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
6 Mnd.
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

16. Mars

Om dagen

16. Mars er dag 76 i 2024, og er i uke 11. Det er 290 dager igjen av året.
Bakkanal (Overdådig feiring i Italia under romerriket til ære for den romerske vinguden Bacchus)

Valutakurser Oppdatert 16. Mars kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

11 år siden

2013: Trond Brænne dør etter et massivt slag han fikk på jobb ett døgn tidligere, 59 år gammel

Trond Brænne var en norsk skuespiller, forfatter og tekstforfatter. Han skrev bøker for barn og ungdom i tillegg til hørespill og sangtekster til plater og teaterstykker. Brænne mottok Kardemommestipendiet i 1998 og Teskjekjerringprisen i 2001, sammen med Maj Britt Andersen og Geir Holmsen. I 2009 ga han ut barneplaten Bamsen er borte og ble for den nominert til Spellemannprisen 2009 i klassen barneplater. For barn og unge var han særlig kjent som Bassefar, faren til Kjell i filmene om Olsenbanden Jr.

Brænne var også en aktiv skuespiller og medvirket på 1990-tallet i flere sketsjer i satireserien Egentlig. Han hadde en rekke mindre roller på film samt gjesteopptredener i en rekke TV-serier.

Trond Brænne var far til musiker Bendik Brænne. Han var dessuten nevø til skuespillerne Randi Brænne og Berit Brænne.

I 1999 får Brænne en rekke hjerteinfarkt, noe som gjør at han må gjennom en hjertetransplantasjon. Han forblir likevel svært aktiv etter operasjonen, og returnerer til sitt normale liv.

15. mars 2013 kollapser Brænne på jobb, etter et massivt slag da hovedpulsåren sprekker. Etter nesten 24 kritisk timer, dør Brænne, tre og en halv måned før sin 60-årsdag. Wikipedia
56 år siden

1968: My Lai-massakren: Amerikanske styrker dreper mellom 350 og 500 menn, kvinner og barn

Mỹ Lai-massakren var en massakre av sivile sørvietnamesere under Vietnamkrigen, begått av amerikanske soldater tilhørende Kompani C i 1. bataljon, 20. infanteriregiment, 11. brigade, 23. infanteridivisjon, under ledelse av troppsjef sekondløytnant William Calley, den 16. mars 1968. Totalt ble mellom 347 og 504 mennesker, hovedsakelig eldre, kvinner og barn, drept av de amerikanske styrkene. Mange ble i tillegg torturert og voldtatt.

Ifølge USAs armé ble 347 mennesker drept, men det er i dette tallet bare medregnet det som skjedde i bygda My Lai, og ikke det som skjedde i nabobygda My Khe. Ifølge Vietnams folkehær ble 504 drept – i både My Khe og My Lai. Ofre fra My Khe er ofte inkludert som tilhørende My Lai-massakren.

Massakren ble stoppet av et amerikansk helikopter som landet mellom de amerikanske soldatene og de gjenværende vietnamesiske sivilistene. Helikopterpiloten Hugh Thompson jr. gav de amerikanske soldatene et ultimatum om å stoppe massakren eller bli beskutt fra helikopteret, der skytterne Spc. Lawrence Colburn og Spc. Glenn Andreotta satt klar bak hver sine mitraljøser. Helikopterbesetningen reddet på denne måten minst elleve liv.

30 år senere ble de tre gitt medaljen Soldier's Medal, hærens høyeste utmerkelse for «mot ikke tilknyttet direkte strid med fienden». USA forsøkte først å dekke over saken, men da verdenspressen fikk kjennskap til massakren, eksploderte skandalen. My Lai ble for mange et symbol på amerikanske overgrep i Vietnam. En amerikansk offiser sa senere at hver større enhet i Vietnam hadde sitt My Lai.

Den ansvarlige for massakren, løytnant William Calley, ble dømt til livsvarig fengsel for mord, men presidenten beordret ham løslatt to dager etter, i påvente av ankebehandlingen. Calley satt 3½ år i husarrest i militærbasen Fort Benning i Georgia, og ble deretter løslatt. Calley skyldte på sine overordnede, blant annet kaptein Ernest Medina, noe Medina benektet. De øvrige involverte soldatene var forlengst dimittert innen denne saken nådde offentlighetens lys, men av totalt 26 menn som ble siktet, var det bare Calley som ble dømt. Saken blir i dag referert til som Medina-standarden, noe som avklarer overordnedes ansvar for underordnedes handlinger, når de ikke kjenner til dem. Wikipedia
67 år siden

1957: Kongsberg Sølvverk nedlegger driften etter 333 år

Kongsberg Sølvverk er et tidligere gruveselskap som ble startet i 1623 og formelt opprettet ved kongelig resolusjon i 1624. Verket er et av Norges eldste og mest kjente bergverk. Det regnes også som Norges største bedrift i førindustriell tid og nådde et omfang av om lag 1000 km gruveganger, 300 sjakter og mellom 1500 og 2000 skjerp. Kongsberg Sølvverk var i kontinuerlig drift til 1958. Sølvverket er fredet som kulturmiljø etter kulturminneloven.

Driften av Kongsberg Sølvverk foregikk vesentlig i gruvekompleksene Underberget og Overberget, og resultatene svingte mellom 2–12 tonn sølv per år. Den samlede produksjon fra Kongsberg Sølvverk beløper seg offisielt til vel 1 350 tonn sølv, men det er sannsynlig at det reelle uttaket var større. Sølvforekomstene var vesentlig gedigent sølv, delvis som del av en kompleks malm knyttet til mektige ganger i berget. Wikipedia

Fødsler

48 år
Sindika Dokolo (Kunstsamler)
1972 - 2020

Sindika Dokolo (Den demokratiske republikken Kongo)

Kunstsamler, forretningsdrivende

Født:
16. mars 1972 (52 år siden)

Døde:
29. oktober 2020 (48 år) (3 år siden)

Sindika Dokolo var en kongolesisk forretningsmann og kunstsamler. Han var gift med Isabel dos Santos, Afrikas rikeste kvinne og datter av Angolas president fra 1979 til 2017, José Eduardo dos Santos. Wikipedia

54 år
Joakim Berg (Vokalist)
1970

Joakim Berg (Sverige)

Vokalist, komponist, låtskriver

Født:
16. mars 1970 (54 år)

Joakim Berg er en svensk komponist, tekstforfatter, vokalist og gitarist, mest kjent som frontfigur i det svenske pop-rockbandet Kent. Han er en av de to opprinnelige medlemmene som grunnla bandet under navnet Jones & Giftet som først skiftet navn til Havsänglar og til slutt til Kent. Han er storebroren til musikkvideoregissøren Adam Berg.

Ved siden av Kent har han samarbeidet med Peter Svensson fra The Cardigans, og sammen har de utgitt ett album som Paus. I tillegg har han jobbet med Lisa Miskovsky, Titiyo, Morten Harket fra a-ha, Petra Marklund, Adrian Lux og mange andre. Wikipedia

56 år
Sol Kjøk (Kunstmaler)
1968

Sol Kjøk (Norge)

Kunstmaler, tegner

Født:
16. mars 1968 (56 år)

Sol Kjøk er en norsk tegner og billedkunstner.

Hun debuterte i 1985 og har siden deltatt på mer enn 60 separat- og gruppeutstillinger i USA, Norge, Frankrike, Colombia og Tyskland. Hun er utdannet ved Parsons School of Design New York, hvor hun i 1998 fikk tittelen Master of Fine Arts in Painting. Hun har også undervist ved dette lærestedet.

Av separatutstillinger kan nevnes utstillingen "Swift and Slow" i Nordic Heritage Museum i Seattle og "Strings of Beads" i Manifest Gallery, Cincinnati, OH i 2006, "Perlestrenger" Galleri 27, Oslo, og "Skeins & Veins" i Samuel S.T.Chen Fine Arts Center, CT, i 2005, "Swirling•Sviv" Tegnerforbundets Galleri, Oslo i 2001 og «Allegro Non Troppo» i Brodie Gallery i Cincinnati i 1996. Wikipedia

54 år
Bjørn Inge Mo (Politiker)
1968 - 2022

Bjørn Inge Mo (Norge)

Politiker

Født:
16. mars 1968 (56 år siden)

Døde:
10. juli 2022 (54 år) (1 år siden)

Bjørn Inge Mo var en norsk lokalpolitiker (Ap) som var ordfører i Kåfjord kommune fra 2003 til 2015. Mo var også leder av Troms Arbeiderparti, og sitter i sentralstyret i Arbeiderpartiet.

Fra 2017 var han innvalgt i Sametinget, fra valgkrets Gáisi.

Mo var styreleder i Kåfjord Vekst AS, og jobbet som bonde med storfedrift og melkeproduksjon. Wikipedia

57 år
Lauren Graham (Skuespiller)
1967

Lauren Graham (USA)

Skuespiller, filmprodusent, forfatter

Født:
16. mars 1967 (57 år)

Lauren Graham er en amerikansk skuespiller og produsent. Hennes mest kjente roller er Lorelai Gilmore i Gilmore Girls og Sarah Braverman i Parenthood. Wikipedia

65 år
Jens Stoltenberg (Politiker)
1959

Jens Stoltenberg (Norge)

Politiker, statsminister, samfunnsøkonom, generalsekretær i NATO

Født:
16. mars 1959 (65 år)

Jens Stoltenberg er en norsk sosialøkonom og tidligere politiker (Ap), som siden 1. oktober 2014 har vært generalsekretær i NATO. Han var Norges statsminister 2000–2001 og 2005–2013, Norges finansminister 1996–1997, Norges energi- og næringsminister 1993–1996 og leder i Arbeiderpartiet fra 2002 til 2014. Da Stoltenberg tiltrådte i 2000 ble han Norges yngste statsminister noensinne med sine 41 år, men hadde allerede da en omfattende politisk karriere bak seg. Han var innvalgt som stortingsrepresentant for Oslo 1993–2017. Stoltenberg var leder i Arbeidernes ungdomsfylking (AUF) 1985–1989. Wikipedia

71 år
Richard Stallman (Programmerer)
1953

Richard Stallman (USA)

Programmerer, informatiker, blogger, ingeniør, oppfinner, free sofware activist

Fullt navn / Fødenavn:
Richard Matthew Stallman

Født:
16. mars 1953 (71 år)

Richard Matthew Stallman er en amerikansk programvareutvikler og fri programvare-forkjemper. Han er best kjent som grunnleggeren av GNU-prosjektet og Free Software Foundation, som mannen bak programvarelisenser som GNU General Public License og som opphavsmannen til teksteditoren Emacs, GNU C Compiler (GCC) og GNU Debugger (GDB). Wikipedia

73 år
Oddvar Brå (Langrennsløper)
1951

Oddvar Brå (Norge)

Langrennsløper, langrennstrener

Født:
16. mars 1951 (73 år)

Oddvar Brå er en norsk tidligere langrennsløper. Han er to ganger verdensmester, vant verdenscupen sammenlagt to ganger og har seksten norske mesterskap. Han representerte Leik Idrettslag, Hølonda i Sør-Trøndelag. Brå var i en årrekke den dominerende løperen i Norge og verdens ledende løper, men traff sjelden toppformen til de store mesterskapene. Wikipedia

75 år
Victor Garber (Skuespiller)
1949

Victor Garber (Canada)

Skuespiller, sanger, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Victor Joseph Garber

Født:
16. mars 1949 (75 år)

Victor Joseph Garber er en canadisk sanger og skuespiller som har opptrådt på mange filmer, teater og i TV-serier.

Garber er kanskje mest kjent for sin rolle som karakteren Jesus i filmen Godspell, og som Jack Bristow i TV-serien Alias og fra filmen Titanic fra 1997, som ble regissert av James Cameron. Garber er opprinnelig av russisk-jødisk avstamning. Hans foreldre het Joe Garber (død 1995) og hans hustru, Hope Wolf (skuespillerinne, sangerinne og programleder for TV-serien At Home with Hope Garber). Garber har en bror, Nathan, og en søster, Alisa.

Da Garber var 12 år ble han diagnostisert med type 1 Diabetes. Han gikk på Ryerson Elementary School. Han ble innrullert i et barneprogram i regi av Grand Theatre, og i en alder av 16 år, ble han, akseptert på ett seks ukers sommerteater og opplæringsprogram på Hart House ved Universitetet i Toronto med Robert Gill som lærer.

Garber begynte som skuespiller i en alder av ni, og studerte ved University of Torontos Hart House i 16-årsalderen. I 1967, etter en periode jobbet som folkesanger, dannet han en folkelig band som heter The Sugar Shoppe med Peter Mann, Laurie Hood og Lee Harris. Gruppen har hatt moderat suksess. De har blant annet opptrådt på The Ed Sullivan Show og The Tonight Show Starring Johnny Carson før bandet brøt opp. Han har jobbet i ulike amerikanske og kanadiske filmer og TV-programmer, blant annet James Camerons Titanic (1997), hvor han brukte en nordirsk aksent for å spille skipsbygger Thomas Andrews. Wikipedia

77 år
Erling Lae (Politiker)
1947

Erling Lae (Norge)

Politiker, fylkesmann

Fullt navn / Fødenavn:
Erling Reidar Lae

Født:
16. mars 1947 (77 år)

Erling Reidar Lae er en norsk tidligere politiker (H).

Han er kjent som byrådsleder i Oslo 2000–2009 og 2. nestleder i Høyre 2008–2010. Han var fylkesmann i Vestfold fra 1. juni 2010 til 30. juni 2016.

Han ble i 2017 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs orden. Wikipedia

78 år
Sigmund Groven (Komponist)
1946

Sigmund Groven (Norge)

Komponist, musiker

Født:
16. mars 1946 (78 år)

Sigmund Groven er en norsk musiker og komponist. Han er særlig kjent for sitt spill på munnspill og har gitt ut flere plater og har medvirket jevnlig i programmer på radio og fjernsyn siden 60-tallet.

Wikipedia

78 år
Jerry Jeff Walker (Musiker)
1942 - 2020

Jerry Jeff Walker (USA)

Musiker, låtskriver, sanger

Født:
16. mars 1942 (82 år siden)

Døde:
23. oktober 2020 (78 år) (3 år siden)

Jerry Jeff Walker var en amerikansk countrymusikksanger og låtskriver. Han er mest kjent for å skrive 1968-sangen "Mr. Bojangles". Wikipedia

83 år
Heidrun Kringen (Billedvevkunstner)
1941

Heidrun Kringen (Norge)

Billedvevkunstner

Fullt navn / Fødenavn:
Heidrun Oline Kringen

Født:
16. mars 1941 (83 år)

Heidrun Oline Kringen er en norsk billedvevkunstner, kjent som daglig leder av Vevloftet i Hegra.

Hun begynte å veve for salg allerede som tenåring, og utdannet seg innen kunst og håndverk. Etter at hun i 1963 giftet seg og flyttet til Stjørdal, tok hun etter hvert opp virksomheten Vevloftet i en nedlagt skole. I samme bygning drev hun også skolemuseum og laksemuseum. Kringens arbeider har blant annet vært brukt som gave til Dronning Sonja og Paven.

For sin innsats for vevkunst, vevtradisjoner og kulturliv ellers mottok hun i 1995 Nord-Trøndelag fylkes kulturpris.

Hun spilte i 1997 rollen som vevkunstneren Hannah Ryggen i dokumentarfilmen Mennesket i veven. Wikipedia

91 år
Gunnar Vada (Politiker)
1927 - 2018

Gunnar Vada (Norge)

Politiker, bonde, agronom

Født:
16. mars 1927 (97 år siden)

Døde:
14. juni 2018 (91 år) (6 år siden)

Gunnar Vada var en norsk agronom, gårdbruker og politiker (H). Han arbeidet med husdyrspørsmål gjennom hele sitt yrkesliv i landbruket, blant annet som fylkesagronom i Nord-Trøndelag 1960–1977. Vada var stortingsrepresentant for Nord-Trøndelag 1977–1986. I sin gjerning oppfattet Vada seg selv som bygdenes talsmann, og han var med på å folkeliggjøre Høyre i fylket. Wikipedia

91 år
Jerry Lewis (Komiker)
1926 - 2017

Jerry Lewis (USA)

Komiker, skuespiller, Filmprodusent, filmregissør, sanger, forfatter, manusforfatter, musiker, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Jerome Levitch

Født:
16. mars 1926 (98 år siden)

Døde:
20. august 2017 (91 år) (6 år siden)

Jerry Lewis var en amerikansk komiker og skuespiller. Han er best kjent for sine roller i mange komediefilmer fra 1950- og 1960-tallet. Han hjalp også til med å samle inn penger til mennesker med Duchennes muskeldystrofi (muskulær dystrofi) gjennom Muscular Dystrophy Association. Wikipedia

80 år
Frederick Reines (Fysiker)
1918 - 1998

Frederick Reines (USA)

Fysiker

Født:
16. mars 1918 (106 år siden)

Døde:
26. august 1998 (80 år) (25 år siden)

Frederick Reines var en amerikansk fysiker. Reines mottok Nobelprisen i fysikk i 1995 for påvisningen av nøytrinoer. Han delte prisen med landsmannen Martin Lewis Perl.

Reines tok en Master of Science i fysikk i 1941 og tok senere en doktorgrad i fysikk ved New York University i 1944. Han begynte å jobbe ved Los Alamos Scientific Laboratory under ledelse av Richard Feynman og deltok i Manhattanprosjektet for å produsere den første atombomben.

Hypotesen om nøytrinoens eksistens er fra 1930-tallet. Nøytrino «oppstod» som en hypotetisk partikkel i et brev fra 1930 av Wolfgang Pauli (Nobelprisen i 1945). På den tiden var det kjent at mange atomkjerner endte sine liv ved å sende ut en elektron. Denne prosessen, som kalles betahenfall, ga forskerne mye hodebry, blant annet ved at fysikkens hellige lover – energiprinsippet – ikke syntes å gjelde. For å gjenopprette orden i fysikkens lovbok kom Pauli med det han kalte en «desperat løsning» – kjernen sendte ikke ut elektronet alene. Den ble fulgt av en annen småpartikkel, som ikke hadde elektrisk ladning og reagerte svært lite med sine omgivelser. Den lille partikkelen, som etter hvert fikk navnet nøytrino, tok en del av energien med seg og forsvant sporløst i det tomme intet. Energibalansen ble som forventet, bare man tok hensyn til den andelen som nøytrinoet hadde tatt med seg.

Det drøyde enda helt til 1956 før Reines og hans kollega Clyde L. Cowan lykkes med å påvise nøytrinoets eksistens. Wikipedia

88 år
Mercedes McCambridge (Skuespiller)
1916 - 2004

Mercedes McCambridge (USA)

Skuespiller

Født:
16. mars 1916 (108 år siden)

Døde:
2. mars 2004 (88 år) (20 år siden)

Mercedes McCambridge var en amerikansk skuespiller.

For sin rolle som «Sadie Burke» i filmen Det kan hende overalt, (All the King's Men) vant McCambridge i 1949 en Oscar for beste kvinnelige birolle. Hun har fått to stjerner på Hollywood Walk of Fame, en for film og en for TV. Wikipedia

67 år
Josef Mengele (Krigsforbryter)
1911 - 1979

Josef Mengele (Tyskland)

Krigsforbryter, antropolog, militærlege, politiker, medisinsk forfatter

Født:
16. mars 1911 (113 år siden)

Døde:
7. februar 1979 (67 år) (45 år siden)

Josef Mengele var en tysk nasjonalsosialist, lege, hauptsturmführer i SS og krigsforbryter. Under andre verdenskrig utførte Mengele ekstreme og umenneskelige eksperimenter på fanger i konsentrasjonsleiren Auschwitz. Wikipedia

68 år
Sully Prudhomme (Forfatter)
1839 - 1907

Sully Prudhomme (Frankrike)

Forfatter, essayist

Fullt navn / Fødenavn:
René Francois Armand Prudhomme

Født:
16. mars 1839 (185 år siden)

Døde:
6. september 1907 (68 år) (116 år siden)

Sully Prudhomme (egentlig René François Armand Prudhomme; født 16. mars 1839 i Paris, død 6. september 1907) var en fransk forfatter og essayist. Han mottok den første Nobelprisen i litteratur i 1901. Wikipedia

85 år
James Madison (Amerikansk president)
1751 - 1836

James Madison (USA)

Amerikansk president, politiker, forfatter, diplomat, filosof, jurist, statsmann, slaveeier

Fullt navn / Fødenavn:
James Madison, Jr.

Født:
16. mars 1751 (273 år siden)

Døde:
28. juni 1836 (85 år) (188 år siden)

James Madison var USAs fjerde president. Han satt som president i to perioder, fra 1809 til 1817. Han er regnet som den viktigste forfatteren av USAs grunnlov. Han var også medforfatter sammen med John Jay og Alexander Hamilton av «Federalist Papers». Wikipedia

Dødsfall

51 år
Sabine Schmitz (Programleder)
1969 - 2021

Sabine Schmitz (Tyskland)

Programleder, racerbilfører

Født:
14. mai 1969 (55 år siden)

Døde:
16. mars 2021 (51 år) (3 år siden)

Sabine Schmitz var en tysk profesjonell motorsportsjåfør for BMW og Porsche, også kjent for å ha kjørt BMW «ringtaxi» rundt racerbanen Nürburgring i tillegg til å være en TV-personlighet.

Schmitz ble verdenskjent da hun deltok i flere episoder av den populære TV-serien Top Gear, som også ble svært populær i Norge. Hun deltok for første gang i programmet i 2004 og ble i 2015 en av fem programledere for showet, etter at Jeremy Clarkson, James May og Richard Hammond forlot programlederrollen.

Schmitz og hennes to eldre søstre ble født i Adenau til lokale restauranteiere og vokste opp i «Hotel am Tiergarten» (i kjelleren er restauranten Pistenklause) i Nürburg i Nürburgring Nordschleife.

Schmitz utdannet seg som Hotelfachfrau (utdannet innen hotell- og cateringvirksomhet) og sommelier. I løpet av ekteskapet med en hotellmann bodde hun i Pulheim, men etter skilsmissen i 2000, frem til 2003, eide hun en bar-restaurant i Nürburg som het Fuchsröhre (Foxhole) etter en sporavdeling. Hun var også kvalifisert helikopterpilot.

I juli 2020 avslørte Schmitz via et Facebook-innlegg at hun hadde hatt «en ekstremt vedvarende kreft» siden slutten av 2017. Hun forklarte at hun hadde søkt behandling og hennes tilstand var i bedring, men hun hadde fått tilbakefall og ville være i behandling igjen. På tidspunktet for avsløringen var Schmitz fremdeles gjenganger på Top Gear. Schmitz døde av kreft 16. mars 2021, 51 år gammel. Wikipedia

74 år
Ranveig Frøiland (Politiker)
1945 - 2020

Ranveig Frøiland (Norge)

Politiker

Født:
15. september 1945 (78 år siden)

Døde:
16. mars 2020 (74 år) (4 år siden)

Ranveig Hjørdis Frøiland var en norsk politiker (Ap).

Hun var stortingsrepresentant for Hordaland i 1985-2005 og var olje- og energiminister i Thorbjørn Jaglands regjering 1996-1997. Hun var varaordfører i tidligere Fjell kommune fra 1983 til 1985.

Frøiland var oppnevnt riksrevisor fra 2006. Hun var styreleder i Helse Bergen 2006-2016. Wikipedia

59 år
Trond Brænne (Skuespiller)
1953 - 2013

Trond Brænne (Norge)

Skuespiller, forfatter, barnebokforfatter, tekstforfatter

Født:
31. juli 1953 (70 år siden)

Døde:
16. mars 2013 (59 år) (11 år siden)

Trond Brænne var en norsk skuespiller, forfatter og tekstforfatter. Han skrev bøker for barn og ungdom i tillegg til hørespill og sangtekster til plater og teaterstykker. Brænne mottok Kardemommestipendiet i 1998 og Teskjekjerringprisen i 2001 (sammen med Maj Britt Andersen og Geir Holmsen). I 2009 ga han ut barneplaten Bamsen er borte og ble for den nominert til Spellemannprisen 2009 i klassen barneplater. For barn og unge var han særlig kjent som Bassefar, faren til Kjell i filmene om Olsenbanden Jr..

Brænne var også en aktiv skuespiller og medvirket på 1990-tallet i flere sketsjer i satireserien Egentlig. Han hadde en rekke mindre roller på film samt gjesteopptredener i en rekke TV-serier.

Han ble bisatt i Haslum krematorium 2. april 2013.

Trond Brænne var far til musiker Bendik Brænne. Han var dessuten nevø til skuespillerne Randi Brænne og Berit Brænne. Wikipedia

88 år
Victor Sparre (Kunstmaler)
1919 - 2008

Victor Sparre (Norge)

Kunstmaler, billedkunstner

Født:
4. november 1919 (104 år siden)

Døde:
16. mars 2008 (88 år) (16 år siden)

Victor Sparre (Victor Smith til han var 50) var en norsk billedkunstner. Han var særlig kjent for sin fargesterke malerkunst og sine glassmalerier.

Victor Sparre var sønn av sjefsbibliotekar ved Bergen Offentlige Bibliotek, Victor Smith (d. 23. august 1937) og hustru, kunstneren Eli Sparre Smith. Victor Sparre het i utgangspunktet Victor Smith og var i en stor del av karrièren kjent under dette navnet, men valgte å bytte til morens pikenavn, Sparre, i 1971.

Da Victor Sparre var tre år flyttet familien fra Lysaker til Bergen da faren fikk bibliotekar stillingen der. Faren jobbet også som musikk, teater og litteratur kritiker. Som tenåring fikk Sparre oppleve Louvre og Det sixtinske kapell da familien leide seg inn på fraktbåter for en reise rundt i Europa. I 1936 døde faren og familien flyttet tilbake til Østlandet og bosatte seg i Oslo, hvorpå Sparre begynte på Statens håndverks- og kunstindustriskole. I 1938 kom han inn på Statens Kunstakademi hvor han studerte under Axel Revold.

Da Norge ble invadert av Tyskland 1940 var Sparre i Nord Norge ombord MS «Brand IV» som straks ble konvertert til sanitetsskip. Sparre hjalp til som frivillig inntil de ble bombet. Han ble såret og fem personer ble drept. I 1941 ble akademiet, som en del av nazistenes nyordning, nazifisert og NS medlem Søren Onsager tok over som professor. Sparre var da med å organisere et illegalt akademi. Det illegale akademiet ble kalt ”Fabrikken” da de i begynnelsen holdt til i en nedlagt korsettfabrikk. I 1944 ble han også medlem av Milorg.

I 1942 debuterte han på gruppeutstillingen “6 unge” i Kunstnerforbundet. Hans første separatutstilling fant sted i 1945 og samme år hadde han også utstilling i Bergen Kunstforening og debuterte på Høstutstillingen.

Sparre var aktiv deltaker i den protestantiske Oxfordbevegelsen (senere kjent som Moralsk Opprustning). Det var i utgangspunktet moren Eli som hadde blitt med i gruppen etter mannens dødsfall og introduserte bevegelsen i hjemmet. Sparres tro kom ofte til uttrykk i hans kunst som kunne være symbolfylt og med religiøse undertoner. Maleren var også engasjert i menneskerettsbevegelsen, spesielt var han opptatt av den vanskelige situasjonen for sovjetiske dissidenter. I 1973 reiser han til Moskva for å treffe opposisjonelle personlig og møtte blant annet fredsprisvinner Andrej Sakharov, forfatter Vladimir Maksimov og forfatter/dikter Aleksandr Galitsj. Året etter ble Galitsj tvunget til å forlate Sovjetunionen og han bodde da hjemme hos Sparre-familien i dere hjem på Landøya i flere måneder. Blant hans mest kjente aksjoner var en internasjonal sultestreik for å redde Sakharov samt hans kampanje for å skaffe Aleksandr Solzjenitsyn asyl og æresbolig i Norge, før denne vant Nobelprisen i litteratur. Sparre hadde tidligere brevvekslet med Solzjenitsyn og invitert han til Norge. I 1974 ble han fengslet og deretter tvunget i eksil, han dro da til Norge og reiste i tre dager rundt i landet med Sparre og Per Egil Hegge. På denne turen bodde de hjemme hos Jacob Weidemanns mor Therese på Lillehammer.

Victor Sparres glassutsmykning av Ishavskatedralen i Tromsø (1972), tittel: Jesu gjenkomst

I 1955 vant han konkurransen om glassmalerier til Stavanger domkirke. Disse glassmaleriene ble utført i en slags nygotisk stil. Siden begynte han å bruke la dalle-glass, 2-3 centimeter tykt glass som støpes med betong, og gir et annet forenklet uttrykk. Sparre var blant de første som benyttet denne teknikken i Norge. I denne stilen laget han utsmykninger til 25 norske kirker, bl. a. Ishavskatedralen, Hinna kirke, Jeløy kirke som han etter eget ønske ble bisatt fra, og Gruben kirke. Han har laget alterbildet til Immanuelskirken i Tel Aviv. Wikipedia

95 år
Åsta Holth (Forfatter)
1904 - 1999

Åsta Holth (Norge)

Forfatter, lyriker

Fullt navn / Fødenavn:
Åsta Holth Vestlien

Født:
13. februar 1904 (120 år siden)

Døde:
16. mars 1999 (95 år) (25 år siden)

Åsta Holth Vestlien var en norsk forfatter, kjent for flere romaner om folket sitt, skogfinner, som innvandret til Finnskogen. Wikipedia

79 år
Derek Harold Richard Barton (Kjemiker)
1918 - 1998

Derek Harold Richard Barton (Britisk)

Kjemiker, universitetslærer

Fullt navn / Fødenavn:
Derek Harold Richard Barton

Født:
8. september 1918 (105 år siden)

Døde:
16. mars 1998 (79 år) (26 år siden)

Derek Harold Richard Barton var en britisk fysikalsk kjemiker og mottok nobelprisen i kjemi i 1969 sammen med nordmannen Odd Hassel.

Barton ble i 1972 utnevnt til Knight Bachelor og derved adlet. Han fikk da rett til å føre tiltaleformen sir foran sitt navn. Wikipedia

52 år
Asbjørn Andersen (Politiker)
1941 - 1994

Asbjørn Andersen (Norge)

Politiker

Født:
14. juli 1941 (83 år siden)

Døde:
16. mars 1994 (52 år) (30 år siden)

Asbjørn Andersen var en norsk politiker (Ap). Han ble innvalgt på Stortinget fra Aust-Agder i 1985. Han var vararepresentant i periodene 1973–1977, 1981–1985 og 1989–1993. Wikipedia

70 år
Bebe Daniels (Skuespiller)
1901 - 1971

Bebe Daniels (USA)

Skuespiller, filmprodusent, manusforfatter, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Phyllis Virginia Daniels

Født:
14. januar 1901 (123 år siden)

Døde:
16. mars 1971 (70 år) (53 år siden)

Bebe Daniels var en amerikansk skuespillerinne. Wikipedia

60 år
Jakob Sande (Forfatter)
1906 - 1967

Jakob Sande (Norge)

Forfatter, lektor

Født:
1. desember 1906 (117 år siden)

Døde:
16. mars 1967 (60 år) (57 år siden)

Jakob Sande var en norsk forfatter fra Dale i Sunnfjord i Fjaler kommune.

Han gav i sin levetid ut ti diktsamlinger og tre novellesamlinger. Mange av diktene hans ble tonesatt og ble populære viser. Sande ble en folkekjær dikter i løpet av sin karriere, og flere av diktene er fremdelessvært populære.

Diktningen spinner rundt flere temaer som vestlandsnaturen, sjømannslivet, livet på bygden, dikt som tar opp sosiale spørsmål og dikt som tar for seg klassiske temaer som kjærligheten og døden. Diktene veksler fra grotesk humor, som i «Kallen og katten» og «Likfunn», til sentimentale og følelsesladde dikt som «Fløytelåt» (tonesatt av Geirr Tveitt) og «Vesle Daniel». Han er også representert i salmebøker med «Det lyser i stille grender» og «Du som låg i natti seine». Wikipedia

88 år
Emil Abrahamsen (Kunstmaler)
1875 - 1964

Emil Abrahamsen (Norge)

Kunstmaler

Født:
7. juni 1875 (149 år siden)

Døde:
16. mars 1964 (88 år) (60 år siden)

Emil Abrahamsen (1875–1964) var norsk kunstmaler, hovedsakelig med maleri fra Jæren.

Abrahamsen var i 1900 elev av Sigurd Moe i Stavanger. I 1920 var han også elev av André Lhote på Académie Moderne i Paris.

Etter studiet i utlandet slo Abrahamsen seg ned for godt utenfor Stavanger. Han hentet motivene hovedsakelig fra Jæren: Gamle hus, åkrer og marker, overgrodde trær. Han hadde en stor og omfattende produksjon. Maleri av Abrahamsen er i eie av Rogaland Kunstmuseum, Rasmus Meyers samlinger, Haugesund Billedgalleri, Sandnes Kunstforening og Christiansands Kunstforening.

Abrahamsen debuterte på De unges utstilling i Kristiania i 1906. Han deltok på Høstutstillingen første gang i 1908. Senere hadde han en rekke separatutstillinger og bidrag til kollektivutstillinger. Wikipedia

81 år
Selma Lagerlöf (Forfatter)
1858 - 1940

Selma Lagerlöf (Sverige)

Forfatter, biograf, lærer, lyriker, oversetter, kunstner, selvbiograf

Fullt navn / Fødenavn:
Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf

Født:
20. november 1858 (165 år siden)

Døde:
16. mars 1940 (81 år) (84 år siden)

Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf var en svensk forfatter, internasjonalt anerkjent for barneboken Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Hun fikk Nobelprisen i litteratur i 1909. Flesteparten av hennes historier er lagt til hennes hjemlige Värmland. Hun engasjerte seg også sterkt i kampen om kvinners stemmerett. Mellom 1991 og 30. juni 2016 var hun avbildet på den svenske 20-kroneseddelen. Wikipedia

55 år
Andreas Silbermann (Orgelbygger)
1678 - 1734

Andreas Silbermann (Kurfyrstedømmet Sachsen)

Orgelbygger, instrumentmaker

Født:
16. mai 1678 (346 år siden)

Døde:
16. mars 1734 (55 år) (290 år siden)

Andreas Silbermann, død 16. mars 1734 i Strassburg) var en tysk orgelbygger fra barokktiden som var virksom i Alsace.

Silbermann var den eldre broren til den berømte saksiske orgelbyggeren Gottfried Silbermann. Orglene som brødrene Silbermann og Andreas' sønn Johann Andreas Silbermann bygde er kollektivt kjent som «Silbermann-orgler». Wikipedia

<<
16. Mars
>>