Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
6. Mars
Om dagen
6. Mars er dag 65 i 2019, og er i uke 10. Det er 300 dager igjen av året.
Navnedag
Merkedager
Ghanas nasjonaldag
Historie
Wikipedia_6-3.1992
27 år siden
Wikipedia
1992: Dataviruset «Michelangelo» slår til
Michelangelo-viruset er et datavirus først oppdaget 4. februar 1991 i Australia. Viruset ble utviklet for å infisere DOS-systemer. Michelangelo, som alle boot-sektor virus, opererer på BIOS nivå. Viruset ligger i dvalemodus, helt til 6. mars, bursdagen til den kjente italienske maleren, poeten og skulptøren Michelangelo. Det er ingen referanse til Michelangelo i viruset, og det er tvilsomt at virusforfatteren mente at Michelangelo skulle refereres til i viruset. Navnet ble valgt av forskere som merket seg aktiveringsdatoen. Den faktiske betydningen av datoen for forfatteren er ukjent. Wikipedia
Wikipedia_6-3.1895
124 år siden
Wikipedia
1895: Camilla Collett dør, 82 år gammel
Jacobine Camilla Collett var en norsk skjønnlitterær forfatter, essayist og kvinnesaksforkjemper. Både som romanforfatter og kvinnesaksforkjemper var hun en pionér.

Hun er best kjent for sin ene roman, Amtmandens Døtre (1854–1855), som drøfter kjærlighetsekteskap kontra fornuftsekteskap, og viser hvilke begrensede muligheter kvinner har til å bli lykkelige i ekteskapet. Collett utga artikler, reisebrev og essay fra 1868 til 1885 og disse utgjør hovedtyngden av forfatterskapet. Et hovedtema i disse sakprosatekstene hennes er kvinnens begrensede stilling i historien, i litteraturen og i samfunnet. Collett skrev også erindringsboken I de lange Nætter (1862) om sin egen familie. I ettertid er også hennes brev og dagbøker fra ungdomsårene utgitt.

I Colletts familie og krets finner man også flere andre fremtredende skikkelser i det norske samfunnet på 1800-tallet. Faren Nicolai Wergeland var prest og eidsvollsmann. Dikteren Henrik Wergeland var hennes bror. Wikipedia
Wikipedia_6-3.1836
183 år siden
Wikipedia
1836: Slaget ved Alamo slutter med meksikansk seier. Davy Crockett og 188 andre blir drept
Slaget ved Alamo var et slag mellom Mexico og opprørske texanske styrker ved Alamo misjonsstasjon i San Antonio, Texas i februar–mars 1836. Den tretten dager lange beleiringen endte 6. mars med at de meksikanske styrkene erobret misjonsstasjonen og at nesten alle de texanske forsvarerne døde med unntak av noen få slaver, kvinner og barn. Til tross for nederlaget førte forsvaret av Alamo gjennom tretten dager til at Sam Houston kunne samle tropper og forsyninger for sitt senere vellykkede slag ved San Jacinto.

Forsvarerne av Alamo kjempet teknisk sett for gjeninnføringen av den tidligere meksikanske grunnloven av 1824 og ikke nødvendigvis for faktisk uavhengighet fra Mexico. Det er svært lite sannsynlig at forsvarerne var klar over at uavhengighet formelt sett var erklært før slutten av slaget. Wikipedia
Wikipedia_6-3.2008
11 år siden
Wikipedia
2008: 8 blir drept og over 35 såret da geværmenn inntar en religiøs jødisk skole i Jerusalem
Terrorangrepet i Jerusalem 6. mars 2008 fant sted da en bevæpnet person gikk til angrep i en bygning i Mercaz Harav-komplekset i Kiryat Moshe-kvarteret i Jerusalem med automatvåpen. Mercaz Harav er en religiøs jødisk skole som ligger i Kiryat Moshe-kvarteret ved inngangen til Jerusalem. Skolen er et velkjent senter for jødiske studier, og regnes som en støttespiller for de israelske bosettingene på Vestbredden.

Studentene var samlet på skolen i forberedelser av en seremoni i forbindelse med at den jødiske kalenderen nå går inn i en ny måned, der høytiden Purim er blant merkedagene.

En angriper gikk inn på skolen gjennom hovedinngangen, og videre inn i biblioteket på skolen der omtrent 80 mennesker var samlet, og åpnet så ild med automatvåpen mot disse. Angriperen skal ha tatt seg inn i den jødiske skolen ved å gi seg ut for å være utkledd som ortodoks jøde eller student.

Skytingen skal ha pågått i ti minutter. En student ved skolen, Yitzhak Dadon, fortalte etter hendelsen at han hadde skutt mot angriperen fra et tak like ved, og at han hadde truffet ham i hodet med to skudd, før en israelsk soldat drepte angriperen. Skader

Åtte ble drept og mellom 35 og 40 skadd i angrepet. Én av de drepte var 26 år gammel, de andre var mellom 15 og 19 år gamle. Gjerningsmann Angriperen var en israelsk statsborger av palestinsk avstamning, som av israelsk politi ble identifisert som Alaa Hisham Abu Dheim. Ifølge ulike kilder skal Abu Dheim tidligere ha jobbet som sjåfør på rabbinerskolen. Abu Dheim bodde sammen med sin familie i det israelsk-okkuperte Øst-Jerusalem. Wikipedia
Fødsler
68 år
Karl I av Württemberg (Monark)
1823 - 1891

Karl I av Württemberg (Tyskland)

Monark

Fullt navn / Fødenavn:
Karl Friedrich Alexander

Født:
6. mars 1823

Døde:
6. oktober 1891 (68 år)

Karl av Württemberg var den tredje kongen av Württemberg og satt på tronen fra 25. juni 1864 til sin død i 1891.

Han var sønn av Vilhelm I av Württemberg (1781–1864) og hans tredje hustru Pauline av Württemberg (1800–1873).

Karl studerte i Berlin og Tübingen. 13. juli 1846 giftet han seg med den russiske Olga Nikolajevna Romanova, datter av tsar Nikolaj I av Russland og Charlotte av Russland. Sistnevnte var datter av kong Fredrik Vilhelm III av Preussen og Louise av Mecklenburg-Strelitz. Ved inngåelsen av ekteskapet tok hun regentnavnet Alexandra.

Det var i Karl Is regjeringstid at Kongeriket Württemberg ble en del av Det tyske keiserriket i 1871.

Karl I døde barnløs, noe som angivelig skyldes at han var homofil. Det var i hans regjeringstid noen skandaler med mannlige venner, blant dem den amerikanske Charles Woodcock, som kongen til og med adlet, noe som utløste en skandale og Woodcock måtte reise tilbake til New York i 1890.

Både kong Karl og hustruen Olga er begravet i krypten under slottskirken i Altes Schloss i Stuttgart.

Han ble etterfulgt av sin nevø Vilhelm II av Württemberg, sønn av søsteren Katharina. Wikipedia

66 år
Peter Glotz (Politiker)
1939 - 2005

Peter Glotz (Tyskland)

Politiker, statsviter, universitetslærer, sosiolog

Født:
6. mars 1939

Døde:
25. august 2005 (66 år)

Peter Glotz var en tysk politiker (SPD) og intellektuell.

Han var sønn av en tysk forsikringsagent og en tsjekkisk mor. I 1945 ble familien fordrevet fra Bøhmen, og kom som flyktninger til Bayern. Han studerte journalistikk, filosofi, germanistikk og sosiologi ved Ludwig-Maximilians-Universität München og Universität Wien, og tok doktorgraden i 1968. Året etter ble han prorektor for Ludwig-Maximilians-Universität.

I 1970 ble han innvalgt i Bayerns landdag (parlament), og fra 1972 til 1977 var han medlem av Forbundsdagen. Mellom 1974 og 1977 var han statssekretær i det føderale utdannelses- og forskningsministeriet. Deretter var han fra 1977 til 1981 senator i Berlin. Han var igjen medlem av Forbundsdagen fra 1983 til 1996. Fra 1981 til 1987 var han generalsekretær for SPD.

I 1996 ble han rektor for Universität Erfurt, og fra januar 2000 til sin død var han professor i medier og samfunn ved universitetet i St. Gallen i Sveits. I 2002 var han representant for den tyske kansleren til Det europeiske konventet. Sammen med Erika Steinbach var han initiativtager og formann for Zentrum gegen Vertreibungen fra september 2000 til sin død. Fra 2004 til sin død var han også medlem av presidiet i Deutsch-Arabische Gesellschaft. Wikipedia

56 år
Nils Johan Ringdal (Forfatter)
1952 - 2008

Nils Johan Ringdal (Norge)

Forfatter, historiker, oversetter, skribent

Født:
6. mars 1952

Døde:
11. september 2008 (56 år)

Nils Johan Ringdal var en norsk historiker og forfatter. Hans liv som forfatter og historiker omfatter byhistorie, flere jubileumsberetninger fra litterære organisasjoner og oppsiktsvekkende bokutgivelser fra homomiljøet – som han kjente fra innsida.

Han tok latinartium med gresk ved Oslo katedralskole, studerte ved Universitetet i Tübingen og Universitetet i Oslo og har vært visiting scholar ved Columbia University i New York. Ringdal var formann i Kommunistisk Universitetslag; KUL 1976–1978 og Historikerforeningen HIFO 1985–1987, og forberedte sammenslåingen av den yngre foreningen med Den norske historiske forening under fellesnavnet HIFO. Ringdal har oversatt flere bøker fra tysk, men er i Norge mest kjent for sine bøker om norsk kulturhistorie og okkupasjonshistorie. I 1989 kom det viktige arbeidet Gal mann til rett tid, om okkupasjonstidens justisminister Sverre Riisnæs, et verk som ble lagt merke til også utenfor fagkretser.

Han fikk et bredt gjennombrudd i media med sitt halvt selvbiografiske essay Lystens død? fra 1991. Ringdal var åpen rundt sin homofile legning og skrev flere bøker om emnet. Han ble ansett som kompromissløs i sine beskrivelser av homomiljøet slik han oppfattet det, og om sjokket hans generasjon gjennomgikk da hiv-epidemien kom. Han gjorde en viktig jobb med å informere om aids da han kom tilbake til Norge fra USA i 1983.

Jubileumsboka Nationaltheatrets historie 1899-1999 vakte oppstyr. Kritikere av boka erklærte i 2001 at det skulle komme en «motbok».

Ringdal var bosatt i Oslo, og siden 1989 også deltidsbosatt i Sørøst-Asia, der hans norske partner, legen Georg Petersen, har arbeidet for Verdens helseorganisasjon. De siste årene bodde han i Denpasar på den indonesiske øya Bali.

Ringdal drev også aktiv idrett med blant annet judo og kroppsbygging. Wikipedia

Dødsfall
49 år
Davy Crockett (Folkehelt)
1786 - 1836

Davy Crockett (USA)

Folkehelt, soldat, Frontiersman, politiker, oppdagelsesreisende

Fullt navn / Fødenavn:
David Stern Crockett

Født:
17. august 1786

Døde:
6. mars 1836 (49 år)

David Stern Crockett var en amerikansk folkehelt på 1800-tallet. Han representerte Tennessee i Kongressen for Demokratene, deltok i Texasrevolusjonen og døde i slaget ved Alamo.

Han var gift to ganger. Første gang med Mary (Polly) Finley, som Crockett fikk tre barn med før hun døde. Andre gang med Elisabeth Patton, som var enke etter creek-krigen. Polly døde mens Davy var i creek-krigen. Wikipedia

82 år
Oddmund Jensen (Langrennsløper)
1928 - 2011

Oddmund Jensen (Norge)

Langrennsløper

Fullt navn / Fødenavn:
Oddmund Ingvald Jensen

Født:
26. september 1928

Døde:
6. mars 2011 (82 år)

Oddmund Ingvald Jensen var en norsk skiløper, senere langrennstrener. Han representerte Alvdal Idrettslag og Lillehammer Skiklub. Jensen var utdannet skogtekniker fra Evenstad skogskole og arbeidet i elleve år i Mjøsen Skogeierforening. Han avsluttet sin yrkeskarriere som disponent i Fjällräven Norge.

Jensen vant NM på 50 km i 1959. For denne prestasjonen ble han tildelt kongepokal. Han ble norgesmester i 3 x 10 km stafett i 1958 og 1959 og vant Birkebeinerrennet fem ganger. Han vant Monolittrennet i 1958, 1959 og 1964. Han deltok under vinter-OL for Norge i 1956 i Cortina d'Ampezzo med 14.-plass på 50 km og 17.-plass på 30 km og i 1960 i Squaw Valley med 10.-plass på 30 km og 11.-plass på 50 km.

Han var trener for herrelandslaget i langrenn i perioden 1964–1978. Han arbeidet deretter som smører og i diverse lederfunksjoner, og han var løypesjef under OL 1994 på Lillehammer. Han mottok Norges Skiforbunds gullmedalje og store plakett. Wikipedia

<<
6. Mars
>>