Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
8. November

Om dagen

8. November er dag 312 i 2019, og er i uke 45. Det er 53 dager igjen av året.
Historie
Wikipedia_8-11.2007
12 år siden
Wikipedia
2007: Den norsk soldaten Kristoffer Sørli Jørgensen omkommer, da en veibombe går av i Afghanistan
Kristoffer Sørli Jørgensen var en soldat i den norske Hæren som tjenestegjorde i Opplandske Heimevernsdistrikt 05. Sørli Jørgensen ble drept da hans kjøretøy ble rammet av en veibombe nær basen til den norske stabiliseringsstyrken i Meymaneh, klokken 19.07, afghansk tid, 8. november 2007.

Sørli Jørgensen var tilknyttet Opplandske Heimevernsdistrikt 05, og jobbet som vognfører i Nord-Afghanistan. Den 29. januar 2008 viste NRKs Brennpunkt dokumentaren «Soldaten», som omhandlet Sørli Jørgensen.

Sørli Jørgensen ble drept og soldaten Kjetil Bragstad (da 20 år gammel) ble hardt såret da deres upansrede Toyota Landcruiser kjørte på en veisidebombe (en såkalt IED) nær basen til den norske stabiliseringsstyrken i Meymaneh. De var på vei til skytetrening i Maymaneh. Begge soldatene stammet fra Stange kommune. Wikipedia
Wikipedia_8-11.1933
86 år siden
Wikipedia
1933: Mohammed Zahir Shah blir utropt til konge i Afghanistan, bare 19 år gammel
Mohammed Zahir Shah var Afghanistans siste konge fra 1933 til 1973. Han var gift med Dronning Humaira Begum Shah, som død 26. juni 2002, 83 år gammel. Sammen fikk de åtte barn.

Hans familie var pashtoer (afghanere) og dominerte de afghanske etniske gruppene. Han var utdannet innen elitekulturen til den persiskspråklige minoriteten, som dermed gav ham adgang til begge folkegruppene.

8. november 1933 ble han utropt til konge bare 19 år gammel, bare timer etter at hans far, Mohammed Nadir Shah, var blitt drept foran hans egne øyne. Han var aldri en svært sterk statsleder og i begynnelsen av hans kongedømme var det mange onkler og andre nære slektninger som hadde mye makt. Han førte gjennom sine 40 år ved tronen Afghanistan nærmere å bli en moderne demokratisk stat. Han bygget også Afghanistans første universitet.

Utenrikspolitisk var Zahir Shah ganske nøytral. Han klarte å holde Afghanistan nøytralt og ute av andre verdenskrig og holdte også nasjonen nøytral i den kalde krigen så lenge han satt ved tronen. Dette til tross for at Afghanistan var en grensestat til Sovjet. Han utviklet kulturelle og handelsmessige bånd til vesten, og Afghanistan ble et populært turistmål i hans regjeringstid.

I 1964 innførte han en ny grunnlov som endret Afghanistan fra å være et eneveldendende kongedømme til et konstitusjonelt monarki. Den nye grunnloven var et steg mot demokrati og gjorde grunnskole obligatorisk, ga kvinner stemmerett, samt mulighet til å ta utdannelse og arbeid. Men siden han var redd for å gi fra seg for mye makt, gikk ikke reformene hans like langt på alle områder. Politiske partier ble aldri legalisert og parlamentet og statsministeren hadde lite makt.

Det kan være noe av motivasjonen til at hans fetter og tidligere statsminister Mohammed Daoud Khan gjennomførte et kupp og etablerte Afghanistans første republikk, mens Mohammed Zahir Shah var i Italia. Daoud Khan var for sterkere modernisering, men den sovjetiske invasjonen og videre destabilisering av landet umuliggjorde dette. For å unngå vold etter statskuppet i 1973, abdiserte Zahir Shah i august og med det endte et 300 år gammelt dynasti. Wikipedia
Wikipedia_8-11.1895
124 år siden
Wikipedia
1895: Wilhelm Conrad Röntgen oppdager røntgenstråling mens han eksperimenterer med elektrisitet
Wilhelm Conrad Röntgen var en tysk fysiker og vitenskapsmann ved universitetet i Würzburg, som oppdaget det som etter ham er blitt kjent som røntgenstråler.

I 1875 ble han professor i fysikk i Hohenheim, fra 1876 i Straßburg, fra 1879 i Gießen, fra 1888 i Würzburg og endelig fra 1900 til 1920 i München.

Han beskjeftiget seg med krystallografi, termodynamikk og elektrodynamikk.

Mens han eksperimenterte med elektrisitet, oppdaget han den 8. november 1895 en ny form for stråling, som han kalte X-stråler, da de var ukjente. Denne betegnelse henger fortsatt ved i mange deler av verden, men i visse språk, som tysk og skandinavisk, anvendes betegnelsen røntgenstråling selv om Röntgen selv ikke ønsket sitt navn anvendt i betegnelsen for strålingen.

Det første røntgenrør ble fremstilt i Stützerbach, Thüringen etter Röntgens anvisninger.

Röntgen dro motvillig til Stockholm for å motta sin nobelpris, den første nobelprisen noensinne i fysikk. Nobelforedraget ville han imidlertid ikke holde, for han stod fast på at det her jo dreide seg om «gammelt nytt». Han ville av moralske grunner heller ikke ta patent på sin oppfinnelse og tjene penger på den, så Edison grep sjansen og gjorde det i stedet.

Grunnstoffet røntgenium, oppdaget lenge etter hans død, er oppkalt etter ham. Wikipedia
Fødsler
66 år
Paul Foot (Journalist)
1937 - 2004

Paul Foot (Storbritannia)

Journalist, aktivist, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Paul Mackintosh Foot

Født:
8. november 1937 (81 år siden)

Døde:
18. juli 2004 (66 år) (15 år siden)

Paul Mackintosh Foot var en britisk undersøkende journalist og mangeårig medlem av Socialist Workers Party (SWP).
Han var utdannet ved University College i Oxford. Han ble med i International Socialists, som var forløperen for SWP da han jobbet som fersk reporter i Glasgow i 1960-årene. Fra 1972 til 1980 skrev han for Socialist Worker, partiavisen til SWP, før han gikk over til Daily Mirror. Han forlot the Daily Mirror i 1993 da avisen nektet å trykke artikler som var kritiske til avisens ledelse. Han var med å stifte magasinet Private Eye og har skrevet for The Guardian.
I 1977 stilte han som kandidat for SWP i Birmingham. Fra 2001 og utover stilte han som kandidat for Socialist Alliance, en valgallianse bestående av blant annet SWP og Communist Party of Great Britain, ved flere anledninger. I 2002 kom han på tredjeplass i valget til ordfører i bydelen Hackney i London, og slo dermed kandidaten fra liberaldemokratene. Han stilte som kandidat for RESPECT i valget til Europaparlamentet i 2004.
Paul Foot var sønn av Hugh Foot, senere Lord Caradon, som var guvernør på Kypros under uavhengighetskampen mot Storbritannia i 1950-årene. Fra 1964 til 1970 representerte Hugh Foot Storbritannia i FN. Paul Foot var nevøen til Michael Foot, tidligere leder av det britiske arbeiderpartiet, Labour.
I 1972 og 1989 fikk Paul Foot for Årets journalist i What The Papers Say Awards, han vant George Orwells Journalistpris i 1994, og han ble valgt som Campaigning Journalist of the Decade i 2000 av British Press Awards. Wikipedia

78 år
Ingrid Bjoner (Operasanger)
1927 - 2006

Ingrid Bjoner (Norge)

Operasanger, Sanger, universitetslærer

Fullt navn / Fødenavn:
Ingrid Kristine Bjoner Pierpoint

Født:
8. november 1927 (92 år siden)

Døde:
4. september 2006 (78 år) (13 år siden)

Ingrid Kristine Bjoner Pierpoint var en norsk operasanger. Hun forbindes mest med Richard Wagner og Richard Strauss' musikk. Bjoners scenekarriere strakk seg gjennom perioden 1957-1990. Wikipedia

48 år
Margaret Mitchell (Forfatter)
1900 - 1949

Margaret Mitchell (USA)

Forfatter, skribent, romanforfatter, manusforfatter, journalist

Fullt navn / Fødenavn:
Margaret Munnerlyn Mitchell

Født:
8. november 1900 (119 år siden)

Døde:
16. august 1949 (48 år) (70 år siden)

Margaret Mitchell var en amerikansk forfatter. Hun huskes for romanen Tatt av vinden, som kom ut i 1936. Den har lagt handlingen til tiden for borgerkrigen sett fra sørstatenes synpunkt i 1926–1929.
Historien ble filmatisert i 1939 med Vivien Leigh og Clark Gable i hovedrollene.Filmen vant åtte Oscar-statuetter, blant annet som årets beste film. Wikipedia

Dødsfall
84 år
Anna Rogstad (Aktivist)
1854 - 1938

Anna Rogstad (Norge)

Aktivist, politiker, suffragette, rektor, lærer, forfatter

Født:
26. juli 1854 (165 år siden)

Døde:
8. november 1938 (84 år) (80 år siden)

Anna Georgine Rogstad var en norsk lærerinne, kvinnesaksforkjemper og politiker. Hun representerte Frisinnede Venstre i valgsamarbeid med Høyre da hun, som første kvinne, møtte på Stortinget den 17. mars 1911. Hun møtte senere fast fra 20. februar 1912 til 30. januar 1913 som vararepresentant for statsminister Jens Bratlie.
Rogstad stod sentralt i arbeidet for alminnelig stemmerett for kvinner, lærerinnenes arbeidsvilkår og utdannelse for jenter og kvinner. Hun stiftet i 1912 Norges Lærerinneforbund, der hun også ble første formann, og styrte Kristiania kommunale fortsettelsesskole for piker (den senere Oslo framhaldsskole) fra 1900 til 1923. Hun skrev mange lærebøker og metodiske veiledninger for skoleverket. Wikipedia

<<
8. November
>>