Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Få 10% rabatt på din første ordre
7 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
7 Mnd.
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

8. November

Om dagen

8. November er dag 313 i 2024, og er i uke 45. Det er 53 dager igjen av året.

Historie

16 år siden

2007: Den norsk soldaten Kristoffer Sørli Jørgensen omkommer, da en veibombe går av i Afghanistan

Kristoffer Sørli Jørgensen var en soldat i den norske Hæren som tjenestegjorde i Opplandske Heimevernsdistrikt 05. Sørli Jørgensen ble drept da hans kjøretøy ble rammet av en veibombe nær basen til den norske stabiliseringsstyrken i Meymaneh, klokken 19.07, afghansk tid, 8. november 2007.

Sørli Jørgensen var tilknyttet Opplandske Heimevernsdistrikt 05, og jobbet som vognfører i Nord-Afghanistan. Den 29. januar 2008 viste NRKs Brennpunkt dokumentaren «Soldaten», som omhandlet Sørli Jørgensen.

Sørli Jørgensen ble drept og soldaten Kjetil Bragstad (da 20 år gammel) ble hardt såret da deres upansrede Toyota Landcruiser kjørte på en veisidebombe (en såkalt IED) nær basen til den norske stabiliseringsstyrken i Meymaneh. De var på vei til skytetrening i Maymaneh. Begge soldatene stammet fra Stange kommune. Wikipedia
90 år siden

1933: Mohammed Zahir Shah blir utropt til konge i Afghanistan, bare 19 år gammel

Mohammed Zahir Shah var Afghanistans siste konge fra 1933 til 1973. Han var gift med Dronning Humaira Begum Shah, som død 26. juni 2002, 83 år gammel. Sammen fikk de åtte barn.

Hans familie var pashtoer (afghanere) og dominerte de afghanske etniske gruppene. Han var utdannet innen elitekulturen til den persiskspråklige minoriteten, som dermed gav ham adgang til begge folkegruppene.

8. november 1933 ble han utropt til konge bare 19 år gammel, bare timer etter at hans far, Mohammed Nadir Shah, var blitt drept foran hans egne øyne. Han var aldri en svært sterk statsleder og i begynnelsen av hans kongedømme var det mange onkler og andre nære slektninger som hadde mye makt. Han førte gjennom sine 40 år ved tronen Afghanistan nærmere å bli en moderne demokratisk stat. Han bygget også Afghanistans første universitet.

Utenrikspolitisk var Zahir Shah ganske nøytral. Han klarte å holde Afghanistan nøytralt og ute av andre verdenskrig og holdte også nasjonen nøytral i den kalde krigen så lenge han satt ved tronen. Dette til tross for at Afghanistan var en grensestat til Sovjet. Han utviklet kulturelle og handelsmessige bånd til vesten, og Afghanistan ble et populært turistmål i hans regjeringstid.

I 1964 innførte han en ny grunnlov som endret Afghanistan fra å være et eneveldendende kongedømme til et konstitusjonelt monarki. Den nye grunnloven var et steg mot demokrati og gjorde grunnskole obligatorisk, ga kvinner stemmerett, samt mulighet til å ta utdannelse og arbeid. Men siden han var redd for å gi fra seg for mye makt, gikk ikke reformene hans like langt på alle områder. Politiske partier ble aldri legalisert og parlamentet og statsministeren hadde lite makt.

Det kan være noe av motivasjonen til at hans fetter og tidligere statsminister Mohammed Daoud Khan gjennomførte et kupp og etablerte Afghanistans første republikk, mens Mohammed Zahir Shah var i Italia. Daoud Khan var for sterkere modernisering, men den sovjetiske invasjonen og videre destabilisering av landet umuliggjorde dette. For å unngå vold etter statskuppet i 1973, abdiserte Zahir Shah i august og med det endte et 300 år gammelt dynasti. Wikipedia
128 år siden

1895: Wilhelm Conrad Röntgen oppdager røntgenstråling mens han eksperimenterer med elektrisitet

Wilhelm Conrad Röntgen var en tysk fysiker og vitenskapsmann ved universitetet i Würzburg, som oppdaget det som etter ham er blitt kjent som røntgenstråler.

I 1875 ble han professor i fysikk i Hohenheim, fra 1876 i Straßburg, fra 1879 i Gießen, fra 1888 i Würzburg og endelig fra 1900 til 1920 i München.

Han beskjeftiget seg med krystallografi, termodynamikk og elektrodynamikk.

Mens han eksperimenterte med elektrisitet, oppdaget han den 8. november 1895 en ny form for stråling, som han kalte X-stråler, da de var ukjente. Denne betegnelse henger fortsatt ved i mange deler av verden, men i visse språk, som tysk og skandinavisk, anvendes betegnelsen røntgenstråling selv om Röntgen selv ikke ønsket sitt navn anvendt i betegnelsen for strålingen.

Det første røntgenrør ble fremstilt i Stützerbach, Thüringen etter Röntgens anvisninger.

Röntgen dro motvillig til Stockholm for å motta sin nobelpris, den første nobelprisen noensinne i fysikk. Nobelforedraget ville han imidlertid ikke holde, for han stod fast på at det her jo dreide seg om «gammelt nytt». Han ville av moralske grunner heller ikke ta patent på sin oppfinnelse og tjene penger på den, så Edison grep sjansen og gjorde det i stedet.

Grunnstoffet røntgenium, oppdaget lenge etter hans død, er oppkalt etter ham. Wikipedia

Fødsler

20 år
Louise Windsor (Aristokrat)
2003

Louise Windsor (Storbritannia)

Aristokrat

Fullt navn / Fødenavn:
Louise Alice Elizabeth Mary Mountbatten-Windsor

Født:
8. november 2003 (20 år)

Louise Windsor er et medlem av den britiske kongefamilien.

Hun er datter av prins Edward, som er dronning Elizabeths yngste sønn, og av grevinne Sophie. Louise er nummer 12 i arvefølgen til den britiske tronen.

Louise omtales formelt som Lady. Det har vært diskusjon rundt dronningens valg av Louises tittel, ettersom hun egentlig skulle hatt tittelen Hennes Kongelige Høyhet Prinsesse Louise av Wessex, på samme måte som prins Andrews døtre er prinsesser. Det har likevel ikke blitt gjort noen endring av tittelen. Wikipedia

38 år
Jack Osbourne (Programleder)
1985

Jack Osbourne (Storbritannia)

Programleder, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Jack Joseph Osbourne

Født:
8. november 1985 (38 år)

Jack Joseph Osbourne er en engelsk reality-deltaker fra The Osbournes og Jack Osbourne: Adrenaline Junkie.

Osbourne er sønn av Ozzy og Sharon Osbourne og bror av Aimee og Kelly Osbourne. Wikipedia

40 år
Chris Rankin (Skuespiller)
1983

Chris Rankin (Storbritannia)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Christopher William Rankin

Født:
8. november 1983 (40 år)

Christopher William Rankin er en britisk skuespiller, som er mest kjent for rollen som «Perry Wiltersen» i Harry Potter-filmene. Wikipedia

41 år
Lynndie England (Krigsforbryter)
1982

Lynndie England (USA)

Krigsforbryter, militær

Født:
8. november 1982 (41 år)

Lynndie Rana England er en tidligere amerikansk soldat i militærpolitireserven som ble kjent for tortur av irakiske krigsfanger i Abu Ghraib. I 2005 gikk bilder av torturscener som hennes medsoldater hadde tatt verden rundt. Hun ble dømt i en amerikansk krigsrett til tre år i fengsel.

Hun ble født i Ashland, Kentucky, USA, og vokste opp i Fort Ashby, West Virginia, som datter av en jernbanearbeider. Wikipedia

45 år
Erling Sande (Næringslivsleder)
1978

Erling Sande (Norge)

Næringslivsleder, politiker

Født:
8. november 1978 (45 år)

Erling Sande er en norsk næringslivsleder og tidligere politiker (Sp). Han var 1. vararepresentant til Stortinget fra Sogn og Fjordane 2005–2013, og møtte fast hele perioden for statsråd Liv Signe Navarsete. Etter tiden på Stortinget ble Sande konserndirektør for strategi og utvikling i Sogn og Fjordane Energi AS.

Han er oppvokst i Davik i Bremanger kommune som sønn av gårdbruker Steinar Sande (1947–) og sekretær Inger Johanne Indredavik (1945–). Erling Sande er gift, har barn, og er bosatt på Vereide i Gloppen kommune. Han har studiekompetanse fra Firda videregående skole fra 1997 og utdannelse som cand.mag. med mellomfag i historie og samfunnsgeografi og grunnfag i sammenlignende politikk fra Universitetet i Bergen fra 2004.

Sande var medlem av Bremanger kommunestyre 1999–2003 og Sogn og Fjordane fylkesting 1999–2007, og satt i fylkesutvalget 2003–2005. Han har hatt en rekke tillitsverv i Senterungdommen, blant annet som leder av studentlaget i Bergen og varamedlem av sentralstyret. Sande var ansatt som politisk rådgiver for Senterpartiets stortingsgruppe 2003–2005. Han møtte som vararepresentant på Stortinget 2005–2013, og tok ikke renominasjon av familiære hensyn. Sande var 2. nestleder i Stortingets familie- og kulturkomité 2005–2007 og medlem av Stortingets energi- og miljøkomité 2007–2013, i årene 2009–2013 som komitéleder. Han var også Senterpartiets parlamentariske nestleder og innpisker 2009–2010. Wikipedia

48 år
Tara Reid (Skuespiller)
1975

Tara Reid (USA)

Skuespiller, playmate

Født:
8. november 1975 (48 år)

Tara Reid er en amerikansk skuespillerinne som har medvirket i filmer som American Pie (1999), American Pie 2 (2001), National Lampoon's Van Wilder (2002) og Dr. T og kvinnene (2000). I 2005 hadde hun hovedrollen i filmen Alone in the Dark, som var en filmtilpasning av videospillet med med samme navn.

Reid ble født i Wyckoff i New Jersey, og er av irsk, engelsk, ungarsk, fransk og italiensk opphav. Hun begynte sin karriere i en alder av seks i 1982 da hun opptrådte i det kortlivete amerikanske spørreprogrammet Child's Play. Som barn hadde hun også roller i flere reklamefilmer, blant annet for McDonald's. Hun vokste opp i New York City, og gikk på Professional Children's School sammen med andre kjendiser som Ben Taylor, Jerry O'Connell, Sarah Michelle Gellar og Macaulay Culkin.

Selv om Reids gjennombrudd var i filmen American Pie i 1999, kjente fans av filmen Den store Lebowski henne allerede som Bunny Lebowski. Wikipedia

49 år
Raymond Kvisvik (Fotballspiller)
1974

Raymond Kvisvik (Norge)

Fotballspiller, futsalspiller, innebandyspiller

Født:
8. november 1974 (49 år)

Raymond Kvisvik er en norsk fotballspiller med en lang og inneholdsrik karriere bak seg. Kvisvik har spilt for Greåker IF, Sarpsborg FK, Moss, Austria Wien, Brann, Fredrikstad og Kvik Halden. I 2012 spilte han i de lavere divisjoner og bidro til Sarpsborg FKs opprykk til 4. divisjon. Kvisvik har tidligere uttalt at han ønsker å avslutte sin karriere der det hele en gang startet, i Greåker IF.

I 2010 og 2011 var han også ekspertkommentator for NRK. Wikipedia

49 år
Masashi Kishimoto (Tegneserieskaper)
1974

Masashi Kishimoto (Japan)

Tegneserieskaper

Født:
8. november 1974 (49 år)

Masashi Kishimoto er en japansk tegneserietegner. Han er opphavsmannen til den populære mangaserien Naruto. Kishimoto debuterte som tegneserietegner i 1996 med Karakuri. Det neste serien hans, Naruto, ble utgitt i mangabladet Shonen Jump.

Hans tvillingbror Seishi Kishimoto tegner også manga. Han har blant annet stått bak serien 666 Satan. Verkene til Seishi og Masashi Kishimoto har blitt karakterisert som svært like. I en av sine mangabøker skriver Seishi at grunnen til fellestrekkene i både Naruto og 666 Satan, er at de begge to har blitt påvirket av de samme inspirasjonskildene da de vokste opp. Wikipedia

52 år
Øyvind Rojahn (Golfspiller)
1971

Øyvind Rojahn (Norge)

Golfspiller

Født:
8. november 1971 (52 år)

Øyvind Rojahn er en profesjonell golfspiller. Hjemmeklubben hans er Moss & Rygge Golfklubb. Øyvind bor i Son i Vestby kommune.

Han er i dag ansatt i Norges Golfforbund som ansvarlig trener for Challenge-laget, en undergruppe av Team Norway. Han vil i 2006 også spille enkelte turneringer på Challenge-touren.

Han ble norgesmester for andre gang på Sorknes i 2005. Wikipedia

53 år
Johann Mühlegg (Langrennsløper)
1970

Johann Mühlegg (Spania)

Langrennsløper

Født:
8. november 1970 (53 år)

Johann Mühlegg er en tidligere tysk langrennsløper. I 1999 byttet han statsborgerskap og begynte å konkurrere for Spania. Han ble felt i en dopingkontroll i løpet av Vinter-OL 2002 i Salt Lake City.

Mühlegg konkurrerte for Tyskland i OL 1992, 1994 og 1998, selv om han begynte å få et anstrengt forhold til sitt eget skiforbund i 1993, noe som førte til at han brøt med dem i 1998. Mühleggs gode forhold til det spanske landslaget fikk Mühlegg til å søke om spansk statsborgerskap.

Sent i 1999, da han gikk for Spania, vant han sitt første verdenscupløp, og vant verdenscupen sammenlagt i 1999/00-sesongen. Under Ski-VM 2001 vant han sølv på 20 km jaktstart (han fikk bronsemedalje, men ble gjort om til sølv etter at Jari Isometsä ble diskvalifisert p.ga. doping), og ble verdensmester på 50 km. Under OL 2002 vant Mühlegg gull på 30 km og 10 km jaktstart.

Mühlegg fikk best tid på femmila, som ble arrangert på lekenes siste dag, 23. februar, men ble diskvalifisert fra dette løpet etter at han testet positivt på darbepoetin (et legemiddel som øker antallet røde blodlegemer; stoffet stod ikke på forbudslisten den gang fordi det nylig var blitt utviklet).

Etter dopingskandalen besluttet først IOC at Mühlegg skulle få beholde gullmedaljene fra de to første løpene. Men i desember 2003 bestemte den internasjonale voldgiftsretten for sport at også disse medaljene skulle inndras. Wikipedia

58 år
Jahn Ivar «Mini» Jakobsen (Fotballspiller)
1965

Jahn Ivar «Mini» Jakobsen (Norge)

Fotballspiller

Fullt navn / Fødenavn:
Jahn Ivar Jakobsen

Født:
8. november 1965 (58 år)

Jahn Ivar «Mini» Jakobsen er en tidligere fotballspiller (venstreving/spiss) som har spilt for en rekke lag, blant annet Bodø/Glimt og Rosenborg Ballklub. Jakobsen var aktiv på elitenivå fra 1984 til han la opp i 1999. Han spilte totalt 65 landskamper for Norge.

I sin tidlige karriere spilte Jakobsen for I.K. Junkeren, Idrettsklubben Grand Bodø, to mindre klubber fra Bodø, samt Mehamn IL. Jakobsens karriere tok av da han begynte å spille for Bodø/Glimt. På denne tiden spilte Glimt i den regionale andre divisjonen (den tredje øverste divisjonen). Jakobsen var med på Glimts opprykk i 1986. I 1987-sesongen ble Glimt nr. 7 i førstedivisjon. I sesongene fra 1984 til 1987 ble Jakobsen toppscorer for Glimt: 1984 7 mål (2. divisjon), 1985 18 mål (2.divisjon), 1986 26 mål (2. divisjon), 1987 16 mål (1. divisjon).

Foran 1988-sesongen ble Jakobsen sammen med lagkameraten Ørjan Berg kjøpt av Rosenborg. Dette ble en suksess og Jakobsen og Berg var sterkt delaktig i at Rosenborg vant både serien og cupen det året.

Jakobsen ble toppscorer for Rosenborg med 18 mål i 1989 og 17 mål i 1990. Evnen til å score mål gjorde at Jakobsen ble kjøpt av sveitsiske BSC Young Boys etter sesongen 1990. De neste fire årene spilte Jakobsen i en rekke klubber på kontinentet; i Sveits, Tyskland (MSV Duisburg) og Belgia (Lierse).

I 1994 returnerte Jakobsen til Rosenborg og ble med på klubbens overraskende kvartfinalespill i Mesterligaen 1996/1997.

Jakobsen avsluttet sin karriere i 1999 ved å vinne både serie og cup med Rosenborg.

I landslagssammenheng deltok Jakobsen i to VM-sluttspill (USA 1994 og Frankrike 1998). I 1994 ble Jakobsen og Norge slått ut etter de tre innledende kampene. I 1998 gikk Norge videre fra gruppespillet, men ble slått ut av Italia (1–0) i første cup-runde etter mål av Christian Vieri.

Jakobsen spilte totalt 65 landskamper for Norge, og scoret til sammen 11 mål. Hans siste landslagsmål var i 5–0-kampen mot Sveits 10. september 1997, i Norges siste kvalifiseringskamp til VM i Frankrike.

I 1989, mens han var aktiv fotballspiller i Rosenborg, var Jakobsen programleder for underholdningsprogrammet Minitimen på Radio KonRad. Jakobsen har etter fotballkarrieren arbeidet som ekspertkommentator på TV 2 (1999-2016), men har uttalt selv at han ønsker en karriere som trener. Jakobsen lanserte seg selv som trener for Bodø/Glimt høsten 2004 uten å få jobben. Derimot ønsket Bodø/Glimt Jakobsen som sportsdirektør, men dette takket han nei til på grunn av familiens ønsker. I 1997 var han programleder for TV-serien Minitimen som ble sendt på TV3.

Han var sportslig leder i Strindheim i ett år, fra 2014 til 2015.

Favorittklubben hans utenfor Norge er Liverpool FC. Wikipedia

63 år
Trine Dehli Cleve (Dansedommer)
1960

Trine Dehli Cleve (Norge)

Dansedommer, danser, dommer i programmet «Skal vi danse» på TV 2

Født:
8. november 1960 (63 år)

Trine Dehli Cleve er en tidligere danser som i en årrekke konkurrerte i sportsdans og selskapsdans sammen med sin dansepartner Geir Bakke. Hun er fire ganger verdensmester og fem ganger europamester i disse grenene og har til sammen 23 medaljer fra VM og EM. Hun har vunnet kongepokalen tre ganger.

Etter at hun la opp som danser, grunnla hun selskapet Dehli-Cleve Collection AS som utvikler og selger selvbruningsprodukter og kremer til fjerning av selvbruningskrem.

Trine Dehli Cleve er nasjonal og internasjonal dommer i sportsdans og selskapsdans og har vært med fra starten i 2006 som dommer i programmet Skal vi danse på TV 2. Wikipedia

67 år
Richard Curtis (Regissør)
1956

Richard Curtis (New Zealand)

Regissør, manusforfatter, filmprodusent, TV-produsent, skribent, komiker

Fullt navn / Fødenavn:
Richard Whalley Anthony Curtis

Født:
8. november 1956 (67 år)

Richard Whalley Anthony Curtis er en New Zealand-født manusforfatter best kjent for TV-seriene Sorte Orm og The Vicar of Dibley, samt filmene Fire bryllup og en gravferd og Notting Hill. Han debuterte som filmregissør i 2003 med filmen Love Actually.

Faren hadde en lederstilling i Unilever, og familien bodde i mange land (inklusive Sverige og Filippinene), før de foreløpig slo seg ned i England da Curtis var 11. Curtis gikk på Christ Church college i Oxford, der han studerte engelsk og litteratur. Det var også der han møtte Rowan Atkinson, som han kom til å jobbe mye med senere.

Sammen med Philip Pope skrev han sangen «Meaningless Songs» til gruppen Hee Bee Gee Bees i 1980, som var en parodi på Bee Gees sine mange diskohits. Etter dette begynte han å skrive for film og fjernsyn. Den første TV-serien han var involvert i var Not the Nine O'Clock News, før han skapte Sorte Orm sammen med Atkinson i 1983. Selv om den første sesongen ikke ble noen umiddelbar suksess, men de tilsammen fire sesongene med serien regnes i dag som klassikere innen britisk TV-humor.

I 1985 var han med på å starte Comic Relief, en veldedighetsorganisasjon som jobber mot fattidom og sult i Afrika. Han var også en av grunnleggerne av Make Poverty History.

Curtis har skrevet manus til flere filmer, der de største suksessene har vært Fire bryllup og en gravferd, Notting Hill og senest Love Actually (som han også regisserte).

Han er kommandør av Order of the British Empire.

Curtis er gift med Emma Freud, som har jobbet mye med Curtis på manusene hans, og sammen har de fire barn. Wikipedia

67 år
Mari Boine (Sanger)
1956

Mari Boine (Norge)

Sanger, musiker, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Mari Boine Persen

Født:
8. november 1956 (67 år)

Mari Boine, tidligere Mari Boine Persen, er en norsk sanger, musiker og utøver av såkalt «verdensmusikk». Hun har fornyet joik og modernisert samisk musikk ved å oppta elementer fra blant annet jazz, rock og folkemusikalske tradisjoner fra en rekke forskjellige kulturer. Hun har vunnet totalt fire Spellemannpriser og en rekke andre priser. I 2018 mottok hun Spellemannprisens hederspris. Wikipedia

69 år
Rickie Lee Jones (Sanger)
1954

Rickie Lee Jones (USA)

Sanger, musiker, låtskriver, komponist, jazzmusiker, gitarist, plateprodusent, tekstforfatter

Født:
8. november 1954 (69 år)

Rickie Lee Jones er vokalist og tekstforfatter fra Amerika.

Hun ble født i Chicago, hvor hun vokste opp i en familie som hun senere har beskrevet som «lower-middle-class-hillbilly-hipster». Familien var også bosatt i Los Angeles, Phoenix, og Olympia. Hun flyttet til L.A. da hun ble 19 år og arbeidet som kelner og nattklubbspiller. I 1979 fikk hun kontrakt med Warner Brothers Records som resulterte i hennes første album (og single hit) «Chuck E's in Love». Med dette albumet vant hun Best New Artist Grammy sammen med fem andre nominasjoner.

Jones har en datter fra ekteskapet med den franske musikeren Pascal Nabet Meyer. Wikipedia

72 år
Heidi Larssen (Politiker)
1951

Heidi Larssen (Norge)

Politiker, jurist

Født:
8. november 1951 (72 år)

Heidi Larssen er en norsk politiker (H) og kommunal tjenestekvinne.

Hun satt på Stortinget fra Oslo fra 2001 til 2005 og var medlem av Finanskomitéen. I perioden 2005-2009 var hun første vararepresentant.

Heidi Larssen har vært leder i Oslo Høyre og finansbyråd i Oslo. Hun er nå bydelsdirektør i Bydel Grünerløkka. Wikipedia

74 år
Clement Endresen (Dommer)
1949

Clement Endresen (Norge)

Dommer, advokat

Født:
8. november 1949 (74 år)

Clement Endresen er en norsk jurist. Han ble utnevnt til høyesterettsdommer i april 2006. Han er sønn av avdøde høyesterettsdommer Egil Endresen. Han tok juridisk embetseksamen ved Universitetet i Oslo i 1974. Han jobbet som universitetslektor samme sted et par år etter fullført utdannelse, da var han tilknyttet Institutt for privatrett og Institutt for kriminologi og strafferett. Han har også jobbet som saksbehandler i Forsvarets bygningstjeneste, som dommerfullmektig i Sandnes herredsrett, advokatfullmektig hos Regjeringsadvokaten og som advokat og partner i Kluge Advokatfirma fra 1980. Wikipedia

77 år
Guus Hiddink (Fotballtrener)
1946

Guus Hiddink (Kongeriket Nederlandene)

Fotballtrener, fotballspiller, trener

Født:
8. november 1946 (77 år)

Guus Hiddink er en nederlandsk fotballtrener. Han ble i 2014 ansatt som trener for Nederlands herrelandslag.

Hiddink ble nasjonalhelt i Sør-Korea etter lagets overraskende resultater i VM i 2002, der han ledet Sør-Korea til den første VM-semifinalen noensinne. Samme år ble han kåret til årets trener av World Soccer Awards.

Hiddink var senere australsk landslagssjef og i tillegg trener for PSV Eindhoven. I Fotball-VM i 2006 tok Australia seg overraskende videre fra gruppespillet, men ble i neste runde slått ut av Italia.

Han var sist landslagssjef for Russland, før han 11. februar 2009 ble ansatt som interimtrener for Chelsea FC ut sesongen. Ettersom Russland ikke kvalifiserte seg for VM 2010, bestemte Hiddink seg for å gi seg. Har var hovedtrener for Tyrkias landslag en periode etter dette. Hiddink var inntil mars 2014 trener for FC Anzji Makhatsjkala. Wikipedia

78 år
Oscar Douglas Hillgaar (Politiker)
1945

Oscar Douglas Hillgaar (Norge)

Politiker

Født:
8. november 1945 (78 år)

Oscar Douglas Hillgaar er en norsk politiker som representerer Arbeiderpartiet. Han ble innvalgt på Stortinget fra Vestfold i 1989 for Fremskrittspartiet. Han var uavhengig representant fra 22. april 1994, og har senere, ved kommunevalget i 2003, blitt valgt inn i Sandefjord bystyre som representant for Arbeiderpartiet.

Hillgaar var varaordfører i Sandefjord i 1987–1989. Wikipedia

53 år
Atle Austestad (Forfatter)
1942 - 1996

Atle Austestad (Norge)

Forfatter, Skribent

Født:
8. november 1942 (81 år siden)

Døde:
14. april 1996 (53 år) (28 år siden)

Atle Austestad var undervisningsinspektør, ungdomsskolelærer, lokalpolitiker (Ap), forfatter og forlagsmann.

Atle Austestad var til daglig lærer på ungdomsskolen i Øystese. Han hadde sammen med venner stiftet det lokalhistoriske forlaget Friske Tankar AS, der han selv var den sentrale personligheten, og som også utga hans egne bøker. Austestad var også medlem av Øystese Arbeidarlag. Wikipedia

66 år
Paul Foot (Journalist)
1937 - 2004

Paul Foot (Storbritannia)

Journalist, aktivist, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Paul Mackintosh Foot

Født:
8. november 1937 (86 år siden)

Døde:
18. juli 2004 (66 år) (19 år siden)

Paul Mackintosh Foot var en britisk undersøkende journalist og mangeårig medlem av Socialist Workers Party (SWP).

Han var utdannet ved University College i Oxford. Han ble med i International Socialists, som var forløperen for SWP da han jobbet som fersk reporter i Glasgow i 1960-årene. Fra 1972 til 1980 skrev han for Socialist Worker, partiavisen til SWP, før han gikk over til Daily Mirror. Han forlot the Daily Mirror i 1993 da avisen nektet å trykke artikler som var kritiske til avisens ledelse. Han var med å stifte magasinet Private Eye og har skrevet for The Guardian.

I 1977 stilte han som kandidat for SWP i Birmingham. Fra 2001 og utover stilte han som kandidat for Socialist Alliance, en valgallianse bestående av blant annet SWP og Communist Party of Great Britain, ved flere anledninger. I 2002 kom han på tredjeplass i valget til ordfører i bydelen Hackney i London, og slo dermed kandidaten fra liberaldemokratene. Han stilte som kandidat for RESPECT i valget til Europaparlamentet i 2004.

Paul Foot var sønn av Hugh Foot, senere Lord Caradon, som var guvernør på Kypros under uavhengighetskampen mot Storbritannia i 1950-årene. Fra 1964 til 1970 representerte Hugh Foot Storbritannia i FN. Paul Foot var nevøen til Michael Foot, tidligere leder av det britiske arbeiderpartiet, Labour.

I 1972 og 1989 fikk Paul Foot for Årets journalist i What The Papers Say Awards, han vant George Orwells Journalistpris i 1994, og han ble valgt som Campaigning Journalist of the Decade i 2000 av British Press Awards. Wikipedia

72 år
Peer Hultberg (Forfatter)
1935 - 2007

Peer Hultberg (Danmark)

Forfatter, Oversetter, skribent

Født:
8. november 1935 (88 år siden)

Døde:
20. desember 2007 (72 år) (16 år siden)

Peer Hultberg var en dansk forfatter og psykoanalytiker.

Hultberg studerte fransk, musikk og slavistikk ved Københavns Universitet og University of London. Han tok doktorgraden i polsk språk i 1967. Fortsatte studier ved C. G. Jung Instituttet i Zürich i 1973–1978.

I perioden 1963–68 arbeidet han som lektor i polsk språk og litteratur ved University of London. I 1968–73 lektor med samme fagområde ved Københavns Universitet. Han har vært læreranalytiker ved C.G. Jung Instituttet og ved Deutsche Gesellschaft für Psykoanalyse und Tiefenpsykologie. Fra 1993 mottok han livsvarig kunstnerlønn fra det danske Statens Kunstfond.

Han debuterte i 1966 med romanen Mytologisk landskab med Daphnes forvandling. Sentralt i forfatterskapet står, foruten romanen Præludier (1990) (om Chopin), de fortettede historiene i verkene Requiem (1985) og Byen og Verden (1992).

I 1993 ble Peer Hultberg tildelt Nordisk råds litteraturpris for romanen Byen og Verden. Wikipedia

88 år
Alain Delon (Skuespiller)
1935

Alain Delon (Frankrike)

Skuespiller, manusforfatter, filmregissør, militær, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Alain Fabien Maurice Marcel Delon

Født:
8. november 1935 (88 år)

Alain Delon er en fransk skuespiller. Han ble tidlig en stjerne; da han var 23 år gammel, ble han sammenlignet med skuespillere som Gérard Philipe og Jean Marais, såvel som med James Dean. Han ble av og til kalt den mannlige Brigitte Bardot. I løpet av sin karriere har Delon jobbet med flere kjente regissører, som Luchino Visconti, Jean-Luc Godard, Jean-Pierre Melville , Michelangelo Antonioni og Louis Malle. Delon har vunnet César-prisen. Han fikk sveitsisk statsborgerskap i 1999, og selskapet som selger produkter med hans navn, har sin base i Genève. Wikipedia

90 år
Eli Kristiansen (Politiker)
1933

Eli Kristiansen (Norge)

Politiker, fagforeningsperson

Født:
8. november 1933 (90 år)

Eli Kristiansen er en norsk politiker (KrF). Hun ble innvalgt på Stortinget fra Oslo i 1977. Hun var vararepresentant i perioden 1973–1977. Hun er utdannet sykepleier, og avsluttet sin yrkesaktive karriere som høyskolelektor ved Høyskolen i Nordland i Bodø. Med unntak av en kort periode som statssekretær, har hun ikke vært politisk aktiv på riksplan etter at hun sluttet på Stortinget. Men hun har hatt en rekke tillitsverv i lokallaget i Bodø og fylkeslaget i Nordland. Hun bor nå i Namsos. Wikipedia

84 år
Morley Safer (Forfatter)
1931 - 2016

Morley Safer (Canada)

Forfatter, Krigskorrespondent, programleder, journalist, skribent

Født:
8. november 1931 (92 år siden)

Døde:
19. mai 2016 (84 år) (8 år siden)

Morley Safer var en canadisk journalist og reporter for CBS-programmet 60 Minutes.

Safer ble ansatt i CBS i 1964 som London-korrespondent. I 1965 ble han overført til Saigon i Vietnam hvor han fulgte en gruppe soldater fra U.S. Marine Corps på tokt i en vietnamesisk landsby. Da soldatene ankom landsbyen Cam Ne beordret de innbyggerne å forlate stedet, hvorpå de brente ned husene deres. Safers rapport ble sendt på CBS like etter, og var en av de første rapportene fra Vietnamkrigen som viste hvor hensynsløs den amerikanske krigføringen var. Men mange militærledere og politikere i USA hevdet at reportasjen skadet USAs interesser, og president Lyndon B. Johnson beordret Safer etterforsket som mulig kommunist.

Tre år etter ble Safer sendt tilbake til London. I 1970 dro han til USA for å bli korrespondent i TV-programmet 60 Minutes, som hadde startet opp året før. Safers avskjedssending gikk på luften søndag 15. mai 2016, bare fire dager før han døde.

Safer utga boka Flashbacks: On Returning to Vietnam, som ble en bestselger. Han vant flere priser for sin journalistikk, blant annet tolv Emmy Awards. Wikipedia

84 år
Kåre Øistein Hansen (Politiker)
1927 - 2012

Kåre Øistein Hansen (Norge)

Politiker

Født:
8. november 1927 (96 år siden)

Døde:
6. mai 2012 (84 år) (12 år siden)

Kåre Øistein Hansen var en norsk fagforeningsmann og politiker (SV). Hansen jobbet som fabrikkarbeider i metallindustrien i hjembyen Drammen i det meste av sitt yrkesliv, og ble først aktiv i den lokale fagforeningen. Han var medlem av forbundsstyret i Jern og Metall 1966-1973 og var innvalgt på Stortinget fra Buskerud for SV i perioden 1973-1977. Etter at han forlot Stortinget arbeidet han som inspektør i Arbeidstilsynet og som verne- og miljøleder i kontoret for eldreomsorg i Oslo kommune. Wikipedia

78 år
Ingrid Bjoner (Operasanger)
1927 - 2006

Ingrid Bjoner (Norge)

Operasanger, Sanger, universitetslærer

Fullt navn / Fødenavn:
Ingrid Kristine Bjoner Pierpoint

Født:
8. november 1927 (96 år siden)

Døde:
4. september 2006 (78 år) (17 år siden)

Ingrid Kristine Bjoner Pierpoint var en norsk operasanger. Hun forbindes mest med Richard Wagner og Richard Strauss' musikk. Bjoners scenekarriere strakk seg gjennom perioden 1957-1990. Wikipedia

81 år
Jack Kilby (Oppfinner)
1923 - 2005

Jack Kilby (USA)

Oppfinner, universitetslærer, informatiker, fotograf, ingeniør, fysiker

Fullt navn / Fødenavn:
Jack St. Clair Kilby

Født:
8. november 1923 (100 år siden)

Døde:
20. juni 2005 (81 år) (18 år siden)

Jack St. Clair Kilby var en amerikansk fysiker og vinner av Nobelprisen i fysikk i år 2000. Han ble tildelt prisen «for sin del i oppfinningen av den integrerte kretsen» (mikrobrikken). Han ble tildelt halve prissummen, og den andre halvparten tilfalt tyske Herbert Kroemer og russiske Zjores Alfjorov «for utvikling av halvlederheterostrukturer brukt i høyhastighets- og optoelektronikk».

Kilby fikk en bachelor of science fra University of Illinois at Urbana-Champaign hvor han er æresmedlem av Acacia Fraternity, og i 1947 fikk han en grad i elektroteknikk. Han tok videre en master of science i elektroteknikk fra University of Wisconsin i Milwaukee samtidig som han jobbet ved Centralab i Milwaukee.

Kilby var ansatt ved Texas Instruments siden 1958 og professor ved Texas A&M University 1978–85. Wikipedia

85 år
Tor Aukrust (Forfatter)
1921 - 2007

Tor Aukrust (Norge)

Forfatter, teolog, Prest

Født:
8. november 1921 (102 år siden)

Døde:
28. april 2007 (85 år) (17 år siden)

Tor Aukrust var en norsk teolog, prest og forfatter. Han var sønn av Paal O. og Torlaug Aukrust

Dikteren Olav Aukrust var hans onkel, sosialøkonomen Odd Aukrust og humoristen Kjell Aukrust var hans fettere.

Tor Aukrust avla teologisk embetseksamen i 1949 ved Universitetet i Oslo og tok praktikum året etter. På 1950-tallet jobbet han som stipendiat ved universitetet, men hadde også studieopphold i København (1952), Göttingen (1955) og Basel (1957). I 1958 disputerte han for doktorgraden med avhandlingen Forkynnelse og historie.

Wikipedia

27 år
Karl Rasmussen (Motstandsmann)
1916 - 1944

Karl Rasmussen (Norge)

Motstandsmann, leder for radiosenderen Ida

Fullt navn / Fødenavn:
Karl Halvdan Rasmussen

Født:
8. november 1916 (107 år siden)

Døde:
16. juni 1944 (27 år) (79 år siden)

Karl Halvdan Rasmussen var en norsk motstandsmann under andre verdenskrig, og leder for radiosenderen Ida under andre verdenskrig, på oppdrag fra britiske Secret Intelligence Service. Wikipedia

Dødsfall

48 år
Vegar Hoel (Skuespiller)
1973 - 2021

Vegar Hoel (Norge)

Skuespiller, filmregissør

Fullt navn / Fødenavn:
Geir Vegar Hoel

Født:
15. november 1973 (50 år siden)

Døde:
8. november 2021 (48 år) (2 år siden)

Geir Vegar Hoel var en norsk skuespiller.

Han spilte i en rekke kortfilmer, men var kanskje mest kjent for filmen Mongoland. Hoel hadde også mange roller på TV, blant annet i Melonas. Han spilte på Rogaland Teater og Haugesund Teater og utgjorde Skamteateret sammen med Jørgen Tjemsland.

I 2005 ble han utnevnt til «årets stavangerkunstner» av Stavanger kommune. Wikipedia

80 år
Alex Trebek (Programleder)
1940 - 2020

Alex Trebek (USA)

Programleder, skuespiller

Født:
22. juli 1940 (83 år siden)

Døde:
8. november 2020 (80 år) (3 år siden)

George Alexander Trebek OC var en kanadisk-amerikansk TV-personlighet, programleder og skuespiller. Han var programleder for det syndikerte spillprogrammet Jeopardy. Wikipedia

82 år
Jimmy Adamson (Fotballspiller)
1929 - 2011

Jimmy Adamson (Storbritannia)

Fotballspiller, fotballtrener

Født:
4. april 1929 (95 år siden)

Døde:
8. november 2011 (82 år) (12 år siden)

James Adamson, var en engelsk tidligere fotballspiller og trener. Han var mest kjent for sin tid som spiller for Burnley. Han ble kåret til Football Writers' Association Footballer of the Year i 1962.

Adamson startet karrieren hos Burnley i januar 1947 etter en tid som amatørspiller på det lokale laget Ashington. Han måtte avtjene verneplikten så derfor debuterte han ikke før i februar 1951. Han ble ligamester med Burnley i 1959-60, og var lagkaptein for Burnley da de tapte FA-cupfinalen i 1962. Adamson var regnet som en teknisk god og kreativ midtbanespiller. Han spilte 426 ligakamper for Burnley.

Han la opp som aktiv spiller i 1964 og fikk tilbud om å ta over som landslagstrener for England, men takket nei. Han hadde vært en del av trenerstaben til England under VM i fotball 1962 og ble derfor regnet som skikket til å ta jobben. Men den stillingen fikk i stedet Alf Ramsey.

I februar 1970 tok han over som manager for Burnley, en jobb han hadde fram til januar 1976. I mai samme år fikk han trener-jobben i den nederlandske klubben Sparta Rotterdam, men der ble han bare i en måned. Så i november 1976 takket han ja til å bli manager for Sunderland og ble der til november 1978 da han tok over Leeds etter at Jock Stein forlot klubben. Han var i Leeds til oktober 1980. Wikipedia

93 år
Vitalij Ginzburg (Fysiker)
1916 - 2009

Vitalij Ginzburg (Russland)

Fysiker, astrofysiker, oppfinner, universitetslærer, forsker, teoretisk fysiker

Fullt navn / Fødenavn:
Vitalij Lazarevitsj Ginzburg

Født:
21. september 1916 (107 år siden)

Døde:
8. november 2009 (93 år) (14 år siden)

Vitalij Lazarevitsj Ginzburg, russisk Виталий Лазаревич Гинзбург, var en russisk fysiker. Han regnes som den sovjetiske hydrogenbombens far.

Ginzburg tok doktorgrad i fysikk ved Statsuniversitetet i Moskva i 1940. Han var etterfølgeren til Igor Tamm som leder for teorigruppen på P.N. Lebedev Physical Institute i Moskva ved det russiske vitenskapsakademi. Han var også ateist.

I 2003 mottok han Nobelprisen i fysikk for banebrytende innsatser innen teorien for superledere og superfluider. Han fikk halvparten av prispengene, mens russiske Aleksej Abrikosov og britiske Anthony J. Leggett mottok den andre halvparten. Han har også mottatt Wolfprisen i fysikk.

Ginzburg ble født i en jødisk familie i Moskva i 1916, faren hans var Lazar Jefimovitsj Ginzburg og moren hans var Augusta Felgenauer. Faren hans hadde skole med han hjemme i elleve år. Han ble uteksaminert fra Statsuniversitetet i Moskva i 1938. I 1994 ble han med i det sovjetiske kommunistisk parti. I 1950 utviklet han Ginzburg-Landau-teorien sammen med Lev Landau; dette er en teori om superledning og hvordan elektromagnetiske bølger oppfører seg i plasma, samt en teori om opphavet til kosmisk stråling. Han er også kjent blant biologer for å hjelpe med å fjerne Trofim Lysenkos styre over den sovjetiske landsbrukforskningen, hvilket tillot genetisk vitenskap å bli forsket på i Sovjetunionen.

I 1937 giftet han seg med Olga Zamsja.

I 1946 giftet han seg igjen, med Nina Ginzburg, som hadde vært ett år i fengsel etter falske anklager for å ha prøvd å mydre Josef Stalin.

Ginzburg var sjefsredaktør i den vitenskapelige journalen Uspekhi Fizitsjeskikh Nauk. Han var også leder ved det akademiske departementet for fysikk og astrofysiske problemer, som Ginzburg grunnla ved Instituttet for fysikk og teknologi i 1968.

Ginzburg var en sekulær jøde, og etter at kommunismen falt i Sovjetunionen var han veldig aktiv innenfor jødisk liv, spesielt i Russland. Han var også kjent for å være imot antisemitisme, han støttet også Israel som en stat.

På 2000-tallet var Ginzburg politisk aktiv, og støttet den politiske liberale bevegelsen og menneskerettighetsbevegelsen. Han forsvarte Igor Sutjagin og Valentin Danilov mot anklager om spionasje fra staten. 2. april 2009 sa Ginzburg at FSB var en farlig institusjon og drev med tilnærmet stalinisme.

Ginzburg arbeidet ved Lebedev fysikk institutt for sovjetisk og russisk vitenskap i Moskva siden 1940.

Ginzburg døde 8. november 2009 på grunn av hjerteinfarkt. Han ble begravd 11. november 2009 i Novodevitsjijkirkegården i Moskva.[31][32] Wikipedia

86 år
Bodil Aakre (Politiker)
1922 - 2008

Bodil Aakre (Norge)

Politiker, advokat, dommer

Født:
7. september 1922 (101 år siden)

Døde:
8. november 2008 (86 år) (15 år siden)

Bodil Aakre var en norsk jurist og politiker. Hun har fått æren for at Brønnøysundregistrene ble lagt til Brønnøysund, og ble gjerne kalt «Brønnøysundregistrenes mor».

Aakre var stortingsrepresentant fra Nordland for Høyre i perioden 1969–1973. I hennes yrkesaktive karriere var hun blant annet dommerfullmektig i Alta, advokat og har vært sorenskriver i Brønnøy tingrett og ordfører i Brønnøy kommune (1975–1979). Fra 1980 til 1988 var hun sjef for Løsøreregisteret. I 2002 ble hun hedret med en byste, laget av Ola Stavseng, utenfor hovedinngangen til Brønnøysundregistrene.

Aakre hadde en cand.jur.-grad fra 1948. Wikipedia

22 år
Kristoffer Sørli Jørgensen (Soldat)
1985 - 2007

Kristoffer Sørli Jørgensen (Norge)

Soldat

Født:
1. november 1985 (38 år siden)

Døde:
8. november 2007 (22 år) (16 år siden)

Kristoffer Sørli Jørgensen var en soldat i den norske Hæren som tjenestegjorde i Opplandske Heimevernsdistrikt 05. Sørli Jørgensen ble drept da hans kjøretøy ble rammet av en veibombe nær basen til den norske stabiliseringsstyrken i Meymaneh, klokken 19.07, afghansk tid, 8. november 2007.

Sørli Jørgensen var tilknyttet Opplandske Heimevernsdistrikt 05, og jobbet som vognfører i Nord-Afghanistan. Den 29. januar 2008 viste NRKs Brennpunkt dokumentaren «Soldaten», som omhandlet Sørli Jørgensen.

Sørli Jørgensen ble drept og soldaten Kjetil Bragstad (da 20 år gammel) ble hardt såret da deres upansrede Toyota Landcruiser kjørte på en veisidebombe (en såkalt IED) nær basen til den norske stabiliseringsstyrken i Meymaneh. De var på vei til skytetrening i Maymaneh. Begge soldatene stammet fra Stange kommune. Wikipedia

65 år
Red Mitchell (Forfatter)
1927 - 1992

Red Mitchell (USA)

Forfatter, Komponist, jazzmusiker, låtskriver, sangtekst

Fullt navn / Fødenavn:
Keith More Mitchell

Født:
20. september 1927 (96 år siden)

Døde:
8. november 1992 (65 år) (31 år siden)

Keith More (Red) Mitchell var en amerikansk jazzmusiker (kontrabass og piano), kjent i Norge for sitt samarbeid med flere skandinaviske jazzmusikere.

Mitchell var skolert på piano, saksofon og klarinett, men var i sin første jazztrio utøver på kontrabass (1947), etter å ha studert ved Cornell University og på en tid da han var i US Army.

Mitchell samarbeidet i sin «østkyst-periode» med Jackie Paris, Mundell Lowe, Chubby Jackson, Charlie Ventura, Woody Herman, Red Norvo, Gerry Mulligan; på vestkysten arbeidet han med André Previn, Shelly Manne, Hampton Hawes, Billie Holiday, Ornette Coleman, Barney Kessel o.a., samt medvirket i film- og TV-musikk og i dokumentarer om Tal Farlow og Zoot Sims; han var i så måte «førstebassist» hos selskapet MGM.

På 1960-tallet var han i egen kvintett, og utviklet etterhvert en spesiell bass-stemming, benevnt fifth-tuned (kvint-stemt) ala det man finner på fiolin og cello; en teknikk som avstedkom flere nyvinninger i faget og ble adoptert av flere samtidige utøvere. Mitchell hadde flere seminar rundt bass-spillet, benevnt «Communication», «Bass Workshop» og «The Fifth-Tuned Bass», som ble fulgt av bl.a. Charlie Haden.

I 1968 flyttet han til Stockholm og innledet sitt lange samarbeid med skandinaviske jazzmusikere, også norske. Mitchell var fast bassist på jazzklubben Stampen og ga ut plater med bl.a. Putte Wickman (Stockholm '81, 1981). Han vant den svenske Grammy (1986, 1991) for sine utgivelser som pianist, bassist og også vokalist, samt hans komposisjoner og lyriske nedtegnelser. Mitchell var artist ved Kongsberg Jazzfestival i 1976 og 1987, og hadde plateinnspillinger med Karin Krog (1977 og I Remember You, 1980). Han bistod i Jan Erik Volds memorering rundt Billie Holliday, sammen med Nisse Sandström, Terje Venaas og Egil Kapstad (Den dagen Lady Day døde, 1986); samt medvirket med Ole Jacob Hansen (1982). Med Laila Dalseth utga han Time for love (1986).

Andre samtidige som han arbeidet med var amerikanske Clark Terry, Lee Konitz, Herb Ellis, Jim Hall, Joe Pass, Kenny Barron, Hank Jones, Bill Mays, Warne Marsh, Jimmy Rowles, Phil Woods, Roger Kellaway (åtte utgivelser 1987-1992) og andre.

I 1991 var han med Horace Parlan i en mye omtalt turné til Moskva, og påfølgende utgivelse. Han bosatte seg i Oregon 1992, og etter hans død (hjerneslag) ble hans lyrikk utgitt, og en biografi er også under utarbeidelse av hans kone. «Red Mitchell Memorial Fund Scholarship» ble etablert og først delt ut i 1997 til Larry Holloway. Wikipedia

84 år
Norman Rockwell (Kunstmaler)
1894 - 1978

Norman Rockwell (USA)

Kunstmaler, illustratør, kunstner, fotograf

Født:
3. februar 1894 (130 år siden)

Døde:
8. november 1978 (84 år) (45 år siden)

Norman Rockwell var en amerikansk maler og illustratør. Han ble særlig kjent for en stor mengde poengterte omslagsillustrasjoner til det populære ukebladet The Saturday Evening Post mellom 1916 og 1963.

Norman Rockwell arbeidet i en realistisk, fotobasert malertradisjon med detaljerte, ofte humoristiske hverdagsmotiver fra amerikansk folkeliv. Han ble enormt populær hos publikum, og høstet stor anerkjennelse også av kunstkjennere, for sine håndverksferdigheter og som samtidsskildrer. Rockwells forføreriske bilder er samtidig blitt anklaget for å være overtydelig, kitschaktig fortellerkunst med sentimental idyll, konservative holdninger og endimensjonale poenger. De representerer likevel noe av det beste innen 1900-tallets illustrasjonskunst og populærkultur, og har hatt stor betydning for amerikaneres syn på seg selv og landets nyere historie.

Norman Rockwell påvirket også flere illustratører, blant annet den svenske ukebladtegneren Gerd Miller (1925–1988) og den danske, internasjonalt kjente Kurt Ard som leverte Rockwell-inspirerte forsideillustrasjoner til Allers Familiejournal og andre magasiner på 1960- og 1970-tallet. Wikipedia

84 år
Anna Rogstad (Aktivist)
1854 - 1938

Anna Rogstad (Norge)

Aktivist, politiker, suffragette, rektor, lærer, forfatter

Født:
26. juli 1854 (169 år siden)

Døde:
8. november 1938 (84 år) (85 år siden)

Anna Georgine Rogstad var en norsk lærerinne, kvinnesaksforkjemper og politiker. Hun representerte Frisinnede Venstre i valgsamarbeid med Høyre da hun, som første kvinne, møtte på Stortinget den 17. mars 1911. Hun møtte senere fast fra 20. februar 1912 til 30. januar 1913 som vararepresentant for statsminister Jens Bratlie.

Rogstad stod sentralt i arbeidet for alminnelig stemmerett for kvinner, lærerinnenes arbeidsvilkår og utdannelse for jenter og kvinner. Hun stiftet i 1912 Norges Lærerinneforbund, der hun også ble første formann, og styrte Kristiania kommunale fortsettelsesskole for piker (den senere Oslo framhaldsskole) fra 1900 til 1923. Hun skrev mange lærebøker og metodiske veiledninger for skoleverket. Wikipedia

77 år
Victorien Sardou (Forfatter)
1831 - 1908

Victorien Sardou (Frankrike)

Forfatter, dramatiker

Født:
7. september 1831 (192 år siden)

Døde:
8. november 1908 (77 år) (115 år siden)

Victorien Sardou (5. september 1831 – 8. november 1908) var en fransk dramatiker og forfatter.

Sardou skrev historiske dramaer, komedier og libretti for operaer og operetter. I 1877 ble han medlem av Académie française. Han er i dag best husket for hans utvikling, ved siden av Eugène Scribe, av det velgjorte skuespill. Han skreve flere skuespill som ble omformet til populære operaer på 1800-tallet, slike som hans drama La Tosca som førte til Giacomo Puccinis opera av samme navn (1900), og Fedora av Umberto Giordano, et verk som også gjorde fedorahatten populær. Wikipedia

65 år
Anton Rubinstein (Komponist)
1829 - 1894

Anton Rubinstein (Det russiske keiserdømmet)

Komponist, pianist, dirigent, musikkforsker, musikkpedagog, universitetslærer

Fullt navn / Fødenavn:
Anton Grigorjevitsj Rubinstein

Født:
16. november 1829 (194 år siden)

Døde:
8. november 1894 (65 år) (129 år siden)

Anton Grigorjevitsj Rubinstein var en russisk pianist, komponist og dirigent. Som pianist ble han regnet som en av Franz Liszts rivaler, og anses som en av tidenes største virtuoser. Wikipedia

67 år
César Franck (Komponist)
1822 - 1890

César Franck (Frankrike)

Komponist, organist, musikkpedagog, pianist

Fullt navn / Fødenavn:
César Auguste-Jean-Guillaume-Hubert Franck

Født:
10. desember 1822 (201 år siden)

Døde:
8. november 1890 (67 år) (133 år siden)

César-Auguste-Jean-Guillaume-Hubert Franck var en belgisk pianist, organist og komponist.

Franck ble født i Liège. Hans far hadde store ambisjoner for ham, og ville at han skulle bli konsertpianist. Han studerte ved konservatoriet i Liège før han begynte ved Paris-konservatoriet i 1837. I 1842 dro han tilbake til Belgia for en periode, men dro tilbake til Paris i 1844 og ble der resten av sitt liv.

Franck var en god pianist, og gjorde snart mange konsertturnéer. Likevel var det ved orgelet han skulle ha sin arbeidsplass, og han ble ansatt som organist i St. Clotilde-kirken i 1858, noe han fortsatte med til sin død. Fra 1872 og livet ut var han også orgelprofessor ved Paris-konservatoriet. Blant hans elever var Vincent d'Indy, Ernest Chausson og Henri Duparc. Som organist var han særlig kjent for sin store improvisasjonskunst, og det er på grunnlag av kun 12 større orgelverker at Franck av mange regnes som historiens største orgelkomponist etter Bach.

Mange av Francks verker utnytter en «syklisk form» (bruk av samme tema i flere satser av et verk). Hans musikk er ofte kontrapunktisk kompleks, med et harmonisk språk som er lett romantisk, med noe innflytelse fra Richard Wagner.

Francks berømmelse hviler i stor grad på noen få verker skrevet i hans senere år; særlig hans symfoni (1886–88), de «symfoniske variasjoner» for piano og orkester (1885), Preludium, koral og fuge for solopiano (1884) og en sonate for fiolin og piano (1886).

Det siste verket han fullførte (og et av hans største), er koral nr. 3, i a-moll. Franck døde i 1890 og ble gravlagt på Cimetière du Montparnasse i Paris. Wikipedia

<<
8. November
>>