Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Gratis frakt på ordre over 799,-
5 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
5 Mnd.
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

10. Desember

Om dagen

10. Desember er dag 345 i 2024, og er i uke 50. Det er 21 dager igjen av året.

Historie

75 år siden

1948: Menneskerettighetserklæringen blir vedtatt av FN i Paris

Menneskerettighetserklæringen ble vedtatt av De forente nasjoners tredje generalforsamling den 10. desember 1948 ved Palais de Chaillot i Paris, med 48 lands ja-stemmer. Ingen land stemte mot. Åtte land avsto fra å stemme.

Sovjetunionens og Polens delegerte protesterte mot det de hevdet var erklæringens utpreget borgerlige ånd: «Det er de eiendomsløse klassers krav på beskyttelse for sine økonomiske vitale krav som er viktige, ikke slike formelle rettigheter som likhet for loven osv.»

Menneskerettighetserklæringen er oversatt til omkring 330 språk pr. 2004, noe som ifølge Guinness rekordbok gir erklæringen status som det dokumentet som er oversatt til flest språk. Wikipedia
122 år siden

1901: Den første Nobelprisen blir utdelt

Nobelprisene er fem priser innstiftet av industrimannen Alfred Nobel som utdeles årlig av svenske og norske komiteer som anerkjennelse av kulturelle, vitenskapelige og politiske fremskritt. Nobel etablerte prisene gjennom sitt testamente i 1895. De fem prisene, i fysikk, kjemi, fysiologi eller medisin, litteratur og fred, ble første gang utdelt i 1901. Fredsprisen deles ut i Oslo, mens de andre prisene deles ut i Stockholm. Hver nobelpris er regnet som den mest prestisjetunge prisen innenfor sitt område.

Kungliga Vetenskapsakademien velger i henhold til testamentet ut vinnerne av nobelprisene i fysikk og kjemi. Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet ved Karolinska Institutet velger vinnerne av nobelprisen i medisin, Svenska Akademien velger vinnerne av nobelprisen i litteratur og Den norske Nobelkomite, utpekt av Stortinget, velger vinnerne av Nobels fredspris.

Hver mottaker, eller prisvinner, mottar en gullmedalje, et diplom og en sum penger som avhenger av Nobelstiftelsens inntekt det året. I 2010 var hver premie verdt 10 millioner svenske kroner. Prisen kan ikke deles ut posthumt med mindre vinneren av prisen har dødd etter at tildelingen ble kunngjort. En pris kan heller ikke deles mellom flere enn tre personer. Gjennomsnittlig antall vinnere per pris har økt betydelig over det 20. århundre.

I 1968 innstiftet Sveriges Riksbank prisen Sveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel. Den første prisen ble tildelt i 1969. Prisvinnerne velges av Kungliga Vetenskapsakademien. Selv om det ikke er en nobelpris, blir den utdelt under det samme arrangementet som de fire nobelprisene i Stockholm. Wikipedia
127 år siden

1896: Alfred Nobel, innstifter av de fem Nobelprisene, dør av slag i San Remo i Italia, 63 år gammel

Alfred Bernhard Nobel var en svensk kjemiker, ingeniør, oppfinner og filantrop, mest kjent for å ha innstiftet de fem Nobelprisene ved en testamentarisk gave.

Nobel var tredje sønn av Immanuel Nobel (1801–1872) og familien bodde i Stockholm til Alfred var åtte år gammel. Da flyttet familien til St. Petersburg hvor faren hadde startet en våpenfabrikk noen år tidligere.

Han gikk ikke på skole, men fikk privatundervisning av gode lærere og behersket snart fire fremmedspråk og viste store evner i kjemi.

I 1863 flyttet han tilbake til Sverige og begynte å arbeide som kjemiker ved farens verksted i Helenborg. Han videreutviklet sprengstoffet glyserolnitrat (nitroglyserin) og startet industriell produksjon av dette i 1864. I 1867 fikk han patent på en type sprengstoff han ga navnet dynamitt, etter å ha funnet opp dette året før. Denne oppfinnelsen fikk stor betydning for anleggsvirksomhet i mange land og la grunnlaget for Nobels store formue. Den opprinnelige form for dynamitt ble etter hvert erstattet av gelatin-dynamitten, som var sikrere å behandle. Også i denne utvikling spilte Nobel en viktig rolle.

I 1895 testamenterte Alfred Nobel det meste av sin formue til et fond hvor inntektene skulle nyttes til å dele ut priser til dem som hvert år hadde gjort menneskeheten den største nytte – Nobelprisene. I sitt testamente etterlot Nobel ingen forklaring på hvorfor fredsprisen, i motsetning til de andre Nobelprisene, skulle utdeles av en norsk komité.

Ifølge The Oxford International Encyclopedia of Peace, er fredsprisen den mest prestisjefulle utmerkelsen i verden. Wikipedia

Fødsler

41 år
Sultan Kösen (Skuespiller)
1982

Sultan Kösen (Tyrkia)

Skuespiller, gårdbruker

Født:
10. desember 1982 (41 år)

Sultan Kösen er den høyeste nålevende mannen i verden. Kösen er fra Tyrkia og ble med sine 2,47 meter kåret til verdens høyeste mann av Guinness rekordbok 25. august 2009. Den 9. februar 2011 ble Sultan målt til 251 cm.

Kösen giftet seg søndag den 27. oktober 2013 med sin kone Merve Dibo fra Syria. Wikipedia

43 år
Sarah Chang (Musiker)
1980

Sarah Chang (USA)

Musiker, fiolinist

Født:
10. desember 1980 (43 år)

Sarah Chang er en amerikansk fiolinist av koreansk opprinnelse.

Chang har oppnådd stor internasjonal berømmelse. Wikipedia

46 år
Andrea Henkel (Skiskyting)
1977

Andrea Henkel (Tyskland)

Skiskyting

Født:
10. desember 1977 (46 år)

Andrea Henkel er en tysk tidligere skiskytter. Hun tok to gullmedaljer under OL i Salt Lake City i 2002 og har åtte gullmedaljer fra verdensmesterskap. Henkel var den første som vant gullmedalje i samtlige individuelle øvelser i skiskyting. I verdenscupen lå hun mange år i toppsjiktet og vant i sesongen 2006/2007 sammenlagttittelen. Hun har 22 individuelle enkeltseire i verdenscuprenn.

Andreas søster er langrennsløperen Manuela Henkel. Wikipedia

51 år
Odd Nordstoga (Sanger)
1972

Odd Nordstoga (Norge)

Sanger, låtskriver

Født:
10. desember 1972 (51 år)

Odd Nordstoga er en norsk musiker, sanger og komponist fra Vinje i Telemark. Han er kjent som soloartist og for sitt samarbeid med andre artister som Sissel Kyrkjebø. Han har vunnet flere priser, og ble kåret til Årets spellemann under Spellemannprisen 2004. Nordstoga fikk sitt store gjennombrudd i 2004 med soloalbumet Luring. Albumet, som en blanding av populærmusikk og tradisjonell folkemusikk og med tekster på nynorsk, har solgt 160 000 eksemplarer i Norge. Wikipedia

54 år
Rune Høydahl (Syklist)
1969

Rune Høydahl (Norge)

Syklist

Fullt navn / Fødenavn:
Rune Christopher Høydahl

Født:
10. desember 1969 (54 år)

Rune Christopher Høydahl er en tidligere profesjonell norsk terrengsyklist fra Sande i Vestfold, gründer av semiprofflaget Team United Bakeries (tidligere Team Etto Høydahl) og sportsforretningen Høydahl Sport, og terrengsykkelambassadør. Wikipedia

59 år
Ellen Christine Christiansen (Politiker)
1964

Ellen Christine Christiansen (Norge)

Politiker, direktør

Født:
10. desember 1964 (59 år)

Ellen Christine Christiansen er en norsk politiker (Høyre) og direktør. Hun var innvalgt på Stortinget fra Oslo i perioden 1993–1997, opprinnelig valgt inn for FrP, men uavhengig representant fra 3. mai 1994.

Christiansen er utdannet cand. mag. med engelsk, statsvitenskap og økonomisk college. Hun har vært informasjonssjef i TV3 Norge (1997-2000), organisasjonssekretær i Europabevegelsen, kommunalråd og gruppesekretær i Oslo kommune. Hun hadde stillingen som underdirektør Oppfølgings- og sykestønadsavdelingen i Rikstrygdeverket (2003-04), direktør for fylkestrygekontoret i Akershus (2004–2006) og var fylkesdirektør i NAV Akershus (2006-2012). Hun har siden 2012 vært direktør for NAV Forvaltning.

Etter bruddet med Frp i 1994 stiftet hun og en del andre utbrytere et ny organisasjon kalt FRIdemokratene. Hun var organisasjonens første leder 1994-95. Hun meldte seg senere inn i Høyre. Christiansen har sittet i byrådet i Oslo for både Frp og Høyre. Wikipedia

60 år
Ole Amund Gjersvik (Komponist)
1963

Ole Amund Gjersvik (Norge)

Komponist, jazzmusiker

Fullt navn / Fødenavn:
Ole Amund Gjersvik

Født:
10. desember 1963 (60 år)

Ole Amund Gjersvik er en norsk musiker, komponist, bassist og musikkprodusent, som hovedsakelig spiller kontrabass og bassgitar.

Gjersvik er utdannet kontrabassist ved Bergen Musikkonservatorium, Griegakademiet i Bergen.

Han er kjent både som soloartist og som bassist i blant annet Trang Fødsel og i Rune Larsens Lollipop.

I 1990 startet Gjersvik enkeltpersonsforetaket Acoustic Records, som blant annet utgir plater. Samme år debuterte han med sin første soloplate A Voice from the Past. I 2009 sluttet han i Trang Fødsel.

Gjersvik har samarbeidet med en rekke andre norske artister. Han har også hatt egne bandprosjekter, med navn som Ole Amund Gjersvik Quintet, Ole Amund Gjersvik Quartet, Ole Amund Gjersvik Trio og Combo Tango. Dessuten har han vært orkesterleder og arrangør for Britt Synnøve Johansens tangoprosjekt Skyt meg med tre roser.

Han har videre spilt jevnlig på oppsetninger ved Den Nationale Scene og på diverse kabaret og revyoppsetninger. Eksempler på dette er «Sound of Newsweek» og «Norge mitt Norge» med Ole Paus, «Sweet Charity» med Wenche Myhre, «Evyen» med Frode Rasmussen, «Alltid til Stede» med Jan Eggum, Anne Marit Jacobsen og Marit Voldsæter. I tillegg til dette har han spilt i en rekke husorkestre i NRK og TV 2, blant annet i Rune Larsens Lollipop, Casablanca, God ettermiddag Norge, i Gunnars Bakgård, og under åpningen av TV 2. Han har også samarbeidet med Frode Grytten; Gjersvik og Grytten har blant annet hatt oppdrag for Den kulturelle skolesekken sammen.

I 2000 mottok Gjersvik Gammleng-prisen for sin innsats som studiomusiker. Wikipedia

63 år
Kenneth Branagh (Skuespiller)
1960

Kenneth Branagh (Storbritannia)

Skuespiller, , filmregissør, manusforfatter, , filmprodusent, teaterregissør

Fullt navn / Fødenavn:
Kenneth Charles Branagh

Født:
10. desember 1960 (63 år)

Kenneth Charles Branagh er en Emmy Award-vinnende, nordirsk skuespiller og filmregissør.

Branagh ble født i Belfast, men familien flyttet til Reading i Berkshire i England da han var ni. Skuespilleren oppnådde noe suksess i Nord-Irland for sin rolle som tittelfiguren i BBCs serie Billy Plays.

Han har arbeidet både på scenen og skjermen. Han mottok anerkjennelse i Storbritannia for sine sceneopptredener, inkludert tittelrollen i Hamlet. Han er antakeligvis mest kjent for sine populære filmversjoner av William Shakespeares verk Stor ståhei for ingenting (1993), Danser med Shakespeare (2000) og Hamlet (1996). Han har også medvirket i en rekke filmer som ikke er relatert til Shakespeares arbeider. I de siste årene har han arbeidet mest med filmer til TV, kun som skuespiller, ikke regissør. Branagh vant en Emmy Award for sin opptreden i TV-filmen Conspiracy fra 2001.

Branagh har vært nominert til fire Oscar-priser, inkludert to for regi og skuespill i Henry V, og en annen for manuset til Hamlet. Branagh ble også nominert i den 20. Razzie-utdelingen for verste mannlige birolle i Wild Wild West.

Han har medvirket i flere filmer sammen med sin daværende kone Emma Thompson. De giftet seg i 1989, og tok ut skilsmisse i 1995. I flere år, mens han fortsatt var gift med Thompson, hadde han et velpublisert forhold med Helena Bonham Carter, som han også medvirket i filmer sammen med. I 2003 giftet han seg igjen, denne gangen med Lindsay Brunnock, som Carter hadde introdusert ham for i 1997

Han har også vært forteller for lydboken av Drømmen om Narnia av C.S. Lewis for Harper Audio.

I 2011 regisserte han eventyrfilmen Thor, som viste seg å bli en stor suksess i Branaghs hender. Filmen hadde et budsjett på rundt 150 millioner dollar, og i løpet av to helger spilte den inn rundt 90 millioner av disse (hvorav 66 millioner ble spilt inn den første helgen i USA). Den fikk også svært gode kritikker fra et samlet pressekorps, til tross for skepsis på forhånd.

Branagh ble i 2012 utnevnt til Knight Bachelor. Han ble dermed gjort til ridder og fikk rett til å føre tiltaleformen sir foran sitt navn. Branagh mottok en æresdoktorgrad i litteratur fra Queen's University of Belfast i 1990. Wikipedia

25 år
Hans Christian Doseth (Fjellklatrer)
1958 - 1984

Hans Christian Doseth (Norge)

Fjellklatrer

Født:
10. desember 1958 (65 år siden)

Døde:
6. august 1984 (25 år) (39 år siden)

Hans Christian Doseth var en norsk fjellklatrer. Han var en allsidig klatrer som brøt grenser innenfor både sportsklatring, alpinklatring og teknisk klatring, og regnes som sin tids største norske klatrepionér.

Doseth gjorde mange legendariske førstebestigninger, særlig i Romsdalen med flere bestigninger av ruter i Trollveggen, både sommer og vinter. Doseth var den første som klatret en rute i Trollveggen fullstendig i fri (Rimmon-ruta i 1979, med Ragnhild Amundsen), og han gjorde første vinterbestigning av Svenskeruta i 1980 (med Håvard Nesheim og Kjetil Svanemyr). Samme år gikk han også denne ruta i fri for første gang (med Steve Bancroft og Choe Brooks), en bragd som ble behørig dokumentert av et filmteam fra BBC hengende i veggen. Men spesielt hans førstebestigning av Trollkjerringruta merker seg ut, der han først gjorde en teknisk vinterbestigning av den 950 meter lange ruta (1982, med Choe Brooks, Sjur og Håvard Nesheim), og sommeren etter ledet samtlige taulengder i fri. Trollkjerringruta er gradert 7, men er likevel så krevende at det skulle gå 12 år før den ble repetert av et annet taulag. Trollkjerringruta er en seriøs storveggsrute som byr på vedvarende vanskelig klatring gjennom tildels løst og tynt sikret fjell, og ruta har den dag i dag bare to eller tre repetisjoner.

Doseth gjorde seg også bemerket som den fremste sportsklatreren i Norden, og etablerte mange klipperuter i øverste del av graderingsskalaen. I 1981 etablerte han den første klipperute av grad 8-, og året etter den første rene grad 8 i Norge. Han etablerte også mange vanskelige ruter i Bohuslän i Sverige på denne tiden – ruter som er kjent for å være harde for graden, og som representerer en utfordring selv for de beste klatrerne på dagens nivå.

En fingerskade fikk Doseth til å ta en pause fra sportsklatringen, for igjen å konsentrere seg om storveggsklatring. Han repeterte som første skandinav de tekniske rutene «The Shield» og «North American Wall» på El Capitan i Yosemite i California. I 1983 etablerte han en ny rute på fjellet Thalay Sagar i indisk Himalaya, via nordøstpilaren (med Frode Guldal, Håvard Nesheim og to polske klatrere). På dette tidspunktet var Doseth en sentral del av planene for den første norske bestigning av Mount Everest (1985). Men før denne turen ville han forsøke seg på det ubestegete «verdens høyeste vertikale stup»: den enorme østveggen på Great Trango Tower i Karakorum, Pakistan.

I løpet av juli og august 1984 fullførte Doseth, sammen med klatrepartnerne Finn Dæhli, Stein P. Aasheim og Dag Kolsrud «Norskeruta», eller «Norskepilaren», en estetisk vakker og teknisk svært krevende linje opp den 1500 meter høye veggen. Denne bestigningen har blitt stående som en av Himalaya-klatringens største bedrifter og den til da vanskeligste tekniske veggklatringen utført i Himalaya. Noen hundre meter under toppen måtte Aasheim og Kolsrud returnere på grunn av matmangel. Doseth og Dæhli fortsatte til topps, men forsvant etterpå under returen ned veggen, trolig etter at et rappellanker sviktet. Wikipedia

54 år
Michael Clarke Duncan (Skuespiller)
1957 - 2012

Michael Clarke Duncan (USA)

Skuespiller

Født:
10. desember 1957 (66 år siden)

Døde:
3. september 2012 (54 år) (11 år siden)

Michael Clarke Duncan var en amerikansk skuespiller mest kjent for sin rolle som John Coffey i Den grønne mil, en rolle han ble nominert til Oscar og Golden Globe for.

Duncan arbeidet som sikkerhetsvakt i Los Angeles mens han prøvde å begynne som skuespiller i reklamefilmer. I løpet av denne tiden, arbeidet Duncan som livvakt for flere kjente skuespillere, blant andre Will Smith, Martin Lawrence, Jamie Foxx og LL Cool J. Duncan var livvakt for Notorious B.I.G., som han også var en nær venn med. Notorious B.I.G. ble drept i 1997 og dette drapet er grunnen til at Duncan avsluttet denne type arbeid.

I 1998 fikk Duncan en rolle i filmen Armageddon, der han ble kjent med Bruce Willis. Det var Bruce Willis sin innflytelse som gjorde at Duncan fikk rollen som John Coffey i regissør Frank Darabont sin film The Green Mile, en rolle som ga Duncan en Oscar-nominasjon for beste skuespiller i en birolle.

Duncan fikk deretter roller i en rekke filmer som bidro til å etablere ham som en stjerne. Blant disse filmene var The Whole Nine Yards, Planet of the Apes, The Scorpion King, The Island og Daredevil. I 2005 spilte Duncan i filmen Sin City, igjen sammen med Bruce Willis, som Manute, en mektig gangster. Duncan dukket opp i en mindre rolle i filmen Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby i 2006 som Lucius Washington.

Duncan har også hatt gjesteroller i en rekke TV-serier. Han dukket opp i en episode av The Suite Life of Zack and Cody som en basketball-trener. Duncan hadde en rolle i TV-serien CSI: NY og i en episode av TV-serien Chuck. Duncan har også hatt roller i TV-serier som Two and a Half Men med Charlie Sheen. I april 2011 hadde Duncan en gjesterolle i en episode av TV-serien Bones som karakteren Leo Knox. De siste 2 årene spilte han en av hovedrollene i den amerikanske serien "The Finder", der han spiller medhjelperen til en tidligere soldat som nå driver med etterforskning (spilt av Geoff Stults). Serien ble avlyst 9. mai 2012.

Duncan døde på et sykehus i Los Angeles etter to måneders behandling etter et hjerteinfarkt. Wikipedia

67 år
Øystein Hauge (Forfatter)
1956

Øystein Hauge (Norge)

Forfatter, skribent, lyriker

Født:
10. desember 1956 (67 år)

Øystein Hauge er en norsk forfatter og poet. Han er siden 1982 bosatt i Hustadvika i Romsdal.

Fra 1982 - 2005 tilsatt i Justisdepartementet som rådgiver for militærnekterne i Norge. Fra 2005 - 2019 som seniorrådgiver i Kriminalomsorgen. Han arbeider i dag som litteraturkritiker og poet (medlem Norsk Kritikerlag, Den norske Forfatterforening og Norsk Forfattersentrum). Han har tidligere vært programansvarlig for Bjørnsonfestivalen i Molde samt styremedlem i Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet og er i dag medlem av Internasjonalt utvalg i Den norske Forfatterforening. Hauge har sammen med Madlen Behrendt tegnet og utformet kommunevåpenet «Plogen og fisken» som fra 2020 vil bli tatt i bruk av Hustadvika kommune. Wikipedia

72 år
Ellen Nikolaysen (Skuespiller)
1951

Ellen Nikolaysen (Norge)

Skuespiller, Sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Ellen Helen Nikolaysen

Født:
10. desember 1951 (72 år)

Ellen Helen Nikolaysen er en norsk sangartist og skuespiller.

Ellen Nikolaysen begynte karrieren da hun vant NRKs Talent '70. Hun deltok i Eurovision Song Contest som del av Bendik Singers i 1973, med «Å for et spill», og igjen i 1975 som solo-artist med «Det skulle ha vært sommer nå». I 1974 vant hun «Best Performance Award» i World Popular Song Festival i Tokyo. Hun var nominert til Spellemannprisen i 1973 og 1976.

I 1977 giftet hun seg med Terje Gulbrandsen, og fikk barna Christer Gulbrandsen og Lene Viktoria Gulbrandsen. Hun tonet da ned sin musikalske karriere noen år, før hun gjorde come-back på musicalscenen på begynnelsen av 1990-tallet i rollen som Mrs. Lovett i Sweeney Todd på Det Norske Teatret.

Utover på 1990-tallet ble hun i større grad skuespiller. Hun har siden spilt i flere utgaver av Bærums Verk spillet, og i "Den Gode Hensigt" ,

sommermusikalen i Svelvik med Ole Christian Øen som regissør. Wikipedia

75 år
Jens-Petter Johnsen (Pensjonist)
1948

Jens-Petter Johnsen (Norge)

Pensjonist

Født:
10. desember 1948 (75 år)

Jens-Petter Johnsen var Kirkerådets direktør 2006-2018. Stillingen som kirkerådsdirektør er tillagt ansvaret som øverste administrative leder av virksomheten i det felles sekretariatet for Kirkerådet, Mellomkirkelig råd og Samisk kirkeråd. Kirkerådet er Kirkemøtets forberedende og iverksettende organ og leder arbeidet mellom Kirkemøtets samlinger.

Johnsen har i to perioder arbeidet i Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag (NKSS). Først som ledertreningssekretær (1975–1979) og assisterende generalsekretær (1979–1982). Etter fem år som kapellan i Jar menighet i Bærum, kom Johnsen tilbake til NKSS som generalsekretær i perioden 1987–1999. Fram til 2006 var han sokneprest på Lambertseter.

Johnsen har vært formann i Organisasjonenes Fellesråd, medlem av sentralstyret i Kristelig Folkeparti og medlem av det regjeringsoppnevnte stat/kirke-utvalget (Gjønnes-utvalget) 2003-2005. Wikipedia

84 år
Thor Helland (Langdistanseløper)
1936 - 2021

Thor Helland (Norge)

Langdistanseløper, mellomdistanseløper

Fullt navn / Fødenavn:
Thor Oluf Helland

Født:
10. desember 1936 (87 år siden)

Døde:
2. august 2021 (84 år) (2 år siden)

Thor Oluf Helland var en norsk langdistanseløper innen friidrett som deltok i Sommer-OL 1964 i Tokyo. Han ble der nummer åtte på 5000 meter. Før han flyttet sørover på slutten av 50-tallet løp han for moderklubben IL Trio Fauske. Han tok da overgang til IL i BUL i Oslo.

Helland ble norsk mester tolv ganger i perioden 1961–67, med ett gull på 1500 meter, tre på 5000 meter, fire på 10 000 meter og fire i terrengløp. Han satte norsk rekord seks ganger, med tre på 3000 meter, to på 5000 meter og 10 000 meter én gang. Av disse rekordene var resultatene fra 1965 med 7.54,8 på 3000 meter og 13.37,4 på 5000 meter også nordiske rekorder. Hans personlig rekord på 10 000 meter er 29.20,8.

I 1966 ble han den første mottaker av Bislett-medaljen sammen med spydkasteren Terje Pedersen og sprinteren Carl Fredrik Bunæs.

Han var, sammen med sin kone Unni Helland, uunnværlig i IL i BUL og i oppdagelsen av nye lovende talenter innen norsk friidrett. De var blant annet en stor del av arrangementene Sentrumsløpet 2012 og Bislett Games.

Thor og Unni Helland fikk to barn, Ståle (f. 1961) og Lasse (f. 1963), og to barnebarn, Anine (f. 1992) og Emilie Josephine (f. 1993). Wikipedia

68 år
Ludvig Karlsen (Predikant)
1935 - 2004

Ludvig Karlsen (Norge)

Predikant, daglig leder av Evangeliesenteret

Fullt navn / Fødenavn:
Ludvig Walentin Karlsen

Født:
10. desember 1935 (88 år siden)

Døde:
21. mars 2004 (68 år) (20 år siden)

Ludvig Walentin Karlsen var en norsk predikant innen pinsebevegelsen. Sammen med sin kone Lise Karlsen grunnla han i 1983 Stiftelsen Pinsevennenes Evangeliesenter, Norges største hjelpetiltak for russkadde. Han var forstander i flere pinsemenigheter, deriblant Evangeliesalen Berøa. Karlsen var romani.

Ludvig Karlsen ble gravlagt på statens bekostning fra Trefoldighetskirken i Oslo 26. mars 2004. Wikipedia

72 år
Mako (Skuespiller)
1933 - 2006

Mako (Japan)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Makoto Iwamatsu

Født:
10. desember 1933 (90 år siden)

Døde:
21. juli 2006 (72 år) (17 år siden)

Mako var en japansk-amerikansk skuespiller som har hatt mange roller på både film, TV og teater. Han filmdebuterte i 1959 i Never So Few. Hans mest notable opptredener var i filmer som Kanonbåten San Pablo (1966), The Hawaiians (1970), Conan – Barbaren (1982) og Conan ødeleggeren (1984). Wikipedia

49 år
Gunnar Engedahl (Sanger)
1919 - 1969

Gunnar Engedahl (Norge)

Sanger, låtskriver

Født:
10. desember 1919 (104 år siden)

Døde:
23. mars 1969 (49 år) (55 år siden)

Gunnar Engedahl var en kjent norsk sanger og låtskriver i norsk platehistorie. Han er mest kjent for sitt samarbeid med Erling Stordahl, til inntekt for Norges Blindeforbund; begge var blinde. De var aktive på platemerket Odeon. EMI gav i 2007 ut en samle-CD, Diamanter – Vil Du Gjøre Verden Bedre, med Gunnar Engedahl og Erling Stordahl. Wikipedia

83 år
Olivier Messiaen (Komponist)
1908 - 1992

Olivier Messiaen (Frankrike)

Komponist, organist, ornitolog, musikkpedagog, musikkforsker, musikkteoretiker, pianist, universitetslærer

Fullt navn / Fødenavn:
Olivier Eugène Charles Prosper Messiaen

Født:
10. desember 1908 (115 år siden)

Døde:
28. april 1992 (83 år) (32 år siden)

Olivier Eugène Charles Prosper Messiaen var en fransk komponist, organist og ornitolog. Først og fremst var Messiaen en av det 20. århundres vesentligste komponister av orgelmusikk. I tillegg er han særlig kjent for sin store Turangalila-symfoni og sin Quattuor pour la fin de temps («Kvartett for tidens slutt»), som ble komponert mens han satt i et ni måneders langt krigsfangenskap i Wehrmachts Stammlager VIII A i Görlitz. Denne ble komponert for de fire tilgjengelige instrumentene piano, fiolin, cello og klarinett. Stykket ble første gang framført av Messiaen og andre krigsfanger for et publikum bestående av andre fanger og fangevokterne. Wikipedia

82 år
Gregers Gram (Politiker)
1846 - 1929

Gregers Gram (Norge)

Politiker, dommer

Fullt navn / Fødenavn:
Gregers Winther Wulfsberg Gram

Født:
10. desember 1846 (177 år siden)

Døde:
1. august 1929 (82 år) (95 år siden)

Gregers Winther Wulfsberg Gram var en norsk jurist og politiker (H).

Gram var utdannet cand.jur. fra Det Kongelige Frederiks Universitet. Han ble ansatt i Justisdepartementet i 1873. Fra 1875 var han tilsatt ved De blandede domstoler i Egypt, der europeiske jurister virket sammen med egyptiske dommere. Han var først medlem av retten, senere rettsformann, i Ismailia. Deretter arbeidet han ved retten i Kairo, i Mansourah, og til slutt i Alexandria fra 1879 til 1882. Etter å ha vendt tilbake til Norge ble han konstituert amtmann i Nordland i 1883 og deretter ekstraordinær assessor (dommer) i Høyesterett i 1884.

Emil Stangs andre regjering. Stående fra venstre: Johannes Winding Harbitz, Peder Nilsen, Wilhelm Olssøn og Peter Birch-Reichenwald. Sittende fra venstre: Anton Christian Bang, Ole Andreas Furu, Emil Stang d.e., Gregers Gram, Ernst Motzfeldt og Francis Hagerup.

Foto: Ludwik Szacinski ca.1894–95

I Emil Stangs første regjering var Gram Norges statsminister i Stockholm 1889–91. Her knyttet han sterke bånd både til kongen og viktige politiske kretser i Sverige, og er i ettertid blitt nevnt som den kanskje beste talsmann for Norges sak blant de som innehadde dette embedet. Etter et mellomspill som dommer i Høyesterett ble han igjen Norges statsminister i Stockholm i Francis Hagerups første regjering 1895–98.

Gram var 1898–1915 stiftsamtmann i Hamar stiftsamt og amtmann i Hedemarkens amt. Her fikk han et godt ettermæle for sin store innsats for jordbruk, skogbruk og kommunikasjoner.

Ved opprettelsen av Den faste voldgiftsdomstol i Haag i 1899, ble Gram oppnevnt som norsk medlem. Oppnevnelsen var for seks år, men ble fornyet så lenge han levde. Han ble en av domstolens mest benyttede dommere, og tjente som voldgiftsdommer i flere høyt profilerte saker. Han vant et internasjonalt ry, og fikk flere smigrende tilbud om stillinger i diplomatiet som han takket nei til. Dette omfattet blant annet posisjoner som svensk-norsk ambassadør i flere europeiske hovedsteder, og et tilbud fra prins Georg av Hellas om å bli gresk høykommissær på Kreta.

Gram ble i 1889 utnevnt til ridder av St. Olavs Orden. I 1893 ble han forfremmet til storkorset av St. Olavs orden «for fortjenstfuld Udførsel af ham overdraget internationalt Hverv». I 1898 ble han utnevnt til ridder av Serafimerordenen..

Gregers Gram var far til byfogd i Oslo Harald Gram og farfar til motstandsmannen Gregers Gram. Wikipedia

72 år
Yrjö Sakari Yrjö-Koskinen (Forfatter)
1830 - 1903

Yrjö Sakari Yrjö-Koskinen (Det russiske keiserdømmet)

Forfatter, Politiker, historiker, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Baron Yrjö Sakari Yrjö-Koskinen

Født:
10. desember 1830 (193 år siden)

Døde:
13. november 1903 (72 år) (120 år siden)

Baron Yrjö Sakari Yrjö-Koskinen var en innflytelsesrik finsk friherre, forfatter, professor, politiker og historiker. Hans fødenavn var Georg Zakarias Forsman og hans familie på farsiden hadde sin opprinnelse i Sverige. Yrjö-Koskinen var en sentral skikkelse innenfor fennomanibevegelsen, og gjorde seg til talsmann for dens idéer som leder av Finska partiet på slutten av 1800-tallet. Wikipedia

55 år
Emily Dickinson (Poet)
1830 - 1886

Emily Dickinson (USA)

Poet, skribent, lyriker

Fullt navn / Fødenavn:
Emily Elizabeth Dickinson

Født:
10. desember 1830 (193 år siden)

Døde:
15. mai 1886 (55 år) (138 år siden)

Emily Elizabeth Dickinson var en amerikansk poet. Selv om hun var nærmest ukjent i sin levetid, regnes hun nå som en av USAs viktigste diktere i det nittende århundre. Alt i alt skrev hun snaut 1 800 dikt, hvorav de færreste ble publisert mens hun levde. Wikipedia

83 år
Aasta Hansteen (Kunstmaler)
1824 - 1908

Aasta Hansteen (Norge)

Kunstmaler, forfatter, skribent

Født:
10. desember 1824 (199 år siden)

Døde:
13. april 1908 (83 år) (116 år siden)

Aasta Hansteen var en norsk maler, forfatter og forkjemper for kvinnesaken. Hun var datter av Christopher Hansteen som var professor i astronomi og anvendt matematikk ved Universitetet i Oslo. Wikipedia

67 år
César Franck (Komponist)
1822 - 1890

César Franck (Frankrike)

Komponist, organist, musikkpedagog, pianist

Fullt navn / Fødenavn:
César Auguste-Jean-Guillaume-Hubert Franck

Født:
10. desember 1822 (201 år siden)

Døde:
8. november 1890 (67 år) (133 år siden)

César-Auguste-Jean-Guillaume-Hubert Franck var en belgisk pianist, organist og komponist.

Franck ble født i Liège. Hans far hadde store ambisjoner for ham, og ville at han skulle bli konsertpianist. Han studerte ved konservatoriet i Liège før han begynte ved Paris-konservatoriet i 1837. I 1842 dro han tilbake til Belgia for en periode, men dro tilbake til Paris i 1844 og ble der resten av sitt liv.

Franck var en god pianist, og gjorde snart mange konsertturnéer. Likevel var det ved orgelet han skulle ha sin arbeidsplass, og han ble ansatt som organist i St. Clotilde-kirken i 1858, noe han fortsatte med til sin død. Fra 1872 og livet ut var han også orgelprofessor ved Paris-konservatoriet. Blant hans elever var Vincent d'Indy, Ernest Chausson og Henri Duparc. Som organist var han særlig kjent for sin store improvisasjonskunst, og det er på grunnlag av kun 12 større orgelverker at Franck av mange regnes som historiens største orgelkomponist etter Bach.

Mange av Francks verker utnytter en «syklisk form» (bruk av samme tema i flere satser av et verk). Hans musikk er ofte kontrapunktisk kompleks, med et harmonisk språk som er lett romantisk, med noe innflytelse fra Richard Wagner.

Francks berømmelse hviler i stor grad på noen få verker skrevet i hans senere år; særlig hans symfoni (1886–88), de «symfoniske variasjoner» for piano og orkester (1885), Preludium, koral og fuge for solopiano (1884) og en sonate for fiolin og piano (1886).

Det siste verket han fullførte (og et av hans største), er koral nr. 3, i a-moll. Franck døde i 1890 og ble gravlagt på Cimetière du Montparnasse i Paris. Wikipedia

36 år
Ada Lovelace (Matematiker)
1815 - 1852

Ada Lovelace (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Matematiker, programmerer, lyriker, informatiker, oppfinner, oversetter, forfatter, ingeniør

Fullt navn / Fødenavn:
Augusta Ada Byron

Født:
10. desember 1815 (208 år siden)

Døde:
27. november 1852 (36 år) (171 år siden)

Augusta Ada Byron King, grevinne av Lovelace var en britisk grevinne og datapioner. Mest kjent er hun for å ha laget en beskrivelse av Charles Babbages mekaniske, generelle datamaskin, Den analytiske maskinen. Hun blir ansett som verdens første dataprogrammerer. Wikipedia

Dødsfall

93 år
John Bennett Fenn (Kjemiker)
1917 - 2010

John Bennett Fenn (USA)

Kjemiker, universitetslærer

Født:
15. juni 1917 (107 år siden)

Døde:
10. desember 2010 (93 år) (13 år siden)

John Bennett Fenn var en amerikansk kjemiforsker og nobelprisvinner. Han mottok Nobelprisen i kjemi i 2002 sammen med japaneren Koichi Tanaka for utvikling av metoder for identifisering og strukturanalyse av biologiske makromolekyler. Sveitseren Kurt Wüthrich ble tildelt den andre halvdelen av prispengene.

Fenn ble født i New York, men vokste opp i Kentucky. Han tok doktorgrad i kjemi i 1940, og ble professor emeritus ved Yale University i 1987, og professor ved Virginia Commonwealth University i Richmond, Virginia.

Massespektrometri er en svært viktig analysemetode ved de fleste kjemiske laboratorier. Tidligere kunne bare mindre molekyler identifiseres, men Fenn og Tanaka utviklet metoder som gjorde det mulig å analysere biologiske makromolekyler også. Metoden som Fenn publiserte i 1988, electrospray ionisation, går ut på å produsere små ladde dråper av protein som krymper med en gang vannet fordamper. Etter hvert gjenstår fritt svevende proteinioner, hvis masser kan bestemmes. Dette kan gjøres ved å sette fart på dem og måle flytiden over en kjent strekning. Samtidig introduserte Tanaka en annen teknikk for å få proteinene til å sveve fritt med myk laserdesorpsjon, soft laser desorption. En laserpuls får treffe prøven, som «sprenges» i småbiter slik at molekylene frigjøres. Wikipedia

77 år
Franjo Tudjman (Politiker)
1922 - 1999

Franjo Tudjman (Kroatia)

Politiker, politisk kommissær, universitetslærer

Fullt navn / Fødenavn:
Franjo Tuđman

Født:
14. mai 1922 (102 år siden)

Døde:
10. desember 1999 (77 år) (24 år siden)

Franjo Tudjman (kroatisk Franjo Tuđman, født 14. mai 1922, død 10. desember 1999) var det selvstendige Kroatias første president (predsjednik), fra 1990 til sin død.

Han tilhørte det nasjonalistiske partiet HDZ og regnes i Kroatia som nasjonalhelt etter sitt livslange engasjement for kroatisk uavhengighet. Tudjman regnes av mange som hjernen bak Operasjon Flash og Operasjon Storm, som sikret at landet fikk sine nåværende grenser som samsvarer med de historiske grensene, og at de serbiske okkupasjonsstyrkene i den serbiske republikken Krajina ble fordrevet. Han unngikk ved sin død å bli tiltalt for krigsforbrytelser i denne forbindelse.

En rekke statuer av Tudjman er satt opp i Kroatia, og noen byer har en gate eller et torv oppkalt etter Tudjman. Wikipedia

84 år
Trygve Haugeland (Politiker)
1914 - 1998

Trygve Haugeland (Norge)

Politiker

Født:
18. mars 1914 (110 år siden)

Døde:
10. desember 1998 (84 år) (25 år siden)

Trygve Haugeland var en norsk politiker (Sp). Han var innvalgt på Stortinget fra Vest-Agder 1958–1961, og var vararepresentant 1945–1953. Han var miljøvernminister i Lars Korvalds regjering 1972–1973. Haugeland var varaordfører i Lyngdal 1948–1955.

Haugeland var medlem av Den norske Nobelkomite fra 31. mai 1974 til 31. desember 1984. Han ledet det såkalte Ressursutvalget 1968–1971, som førte frem til opprettelsen av Miljøverndepartementet.

I 2003 ble det gitt ut en biografi om Haugeland: Ådne Fardal Klev: Med Trygve Haugeland i upløgt mark ISBN 9788299439732 Wikipedia

26 år
Otis Redding (Sanger)
1941 - 1967

Otis Redding (USA)

Sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Otis Ray Redding jr.

Født:
9. september 1941 (82 år siden)

Døde:
10. desember 1967 (26 år) (56 år siden)

Otis Ray Redding jr. var en innflytelsesrik soulsanger og låtskriver fra USA. Han er mest kjent for bestselgeren «(Sittin' On) the Dock of the Bay».

Redding ble født i den lille byen Dawson i Georgia. Da han var fem år, flyttet han med familien sin til Macon i Georgia. Der sang han i kor i Vineville Baptist Church. I tenårene ble han en lokal kjendis, etter han hadde vunnet den lokale talentkonkurransen 15 ganger på rad.

I 1960 begynte han å turnere i Sørstatene med Johnny Jenkins and The Pinetoppers. Det samme året ga han ut sin første plate, «She's All Right» og «Shout Bamalana», med denne gruppen, under navnet Otis and The Shooters.

I 1962 gjorde han sin første store inntog i musikkindustrien ved å synge inn sangen «These Arms of Mine» sammen med Johnny Jenkins. Otis hadde selv skrevet balladen. Låten ble en mindre hit.

Otis skrev mange av sangene sine selv, noe som var uvanlig på den tiden. Han skrev ofte sammen med Steve Cropper.

Et drøyt halvår før han døde, besøkte Otis Oslo. 7. april 1967 holdt han konsert i Njårdhallen. Konserten ble filmet av NRK, med producer Johnny Bergh i spissen, og det norske opptaket har i nyere tid blitt gitt ut på DVD i USA.

Otis Redding og seks andre omkom, da flyet de reiste med, styrtet i Lake Monona i Madison i Wisconsin 10. desember 1967. Ben Cauley, som var medlem av Otis Reddings reserveband The Bar-Kays, var den eneste som overlevde styrten. Han hadde sovet få sekunder før flyet krasjet, og han husket at han så bandmedlemmet Phalon Jones se ut av vinduet og si «Oh, no!». Cauley løsnet setebeltet sitt og husker til slutt at han var i det iskalde vannet, mens han klamret seg fast til en pute for å holde seg flytende. Årsaken til ulykken er aldri blitt nøyaktig kjent.

Redding ble gravlagt på sin private ranch i Round Oak i Georgia.

«(Sittin' on) the Dock of the Bay» ble spilt inn tre dager før Reddings død. Låten ble berømt året etter, og den ble Reddings første nr. 1 singel og hans første låt som solgte en million. Den har en annen stil enn hans tidligere låter.

På den norske VG-lista lå låten i ni uker med en andreplass som beste plassering. Albumet med samme navn lå på lista i 16 uker med en tredjeplass som beste. Også samleplata History of Otis Redding var på lista noen uker.

I 1989 ble Redding innvotert i Rock and Roll Hall of Fame. Wikipedia

63 år
Alfred Nobel (Kjemiker)
1833 - 1896

Alfred Nobel (Sverige)

Kjemiker, industrieier, filantrop, fotograf, våpenprodusent, ingeniør

Fullt navn / Fødenavn:
Alfred Bernhard Nobel

Født:
21. oktober 1833 (190 år siden)

Døde:
10. desember 1896 (63 år) (127 år siden)

Alfred Bernhard Nobel var en svensk kjemiker, ingeniør, oppfinner og filantrop, mest kjent for å ha innstiftet de fem Nobelprisene ved en testamentarisk gave.

Nobel var tredje sønn av Immanuel Nobel (1801–1872) og familien bodde i Stockholm til Alfred var åtte år gammel. Da flyttet familien til St. Petersburg hvor faren hadde startet en våpenfabrikk noen år tidligere.

Han gikk ikke på skole, men fikk privatundervisning av gode lærere og behersket snart fire fremmedspråk og viste store evner i kjemi.

I 1863 flyttet han tilbake til Sverige og begynte å arbeide som kjemiker ved farens verksted i Helenborg. Han videreutviklet sprengstoffet glyserolnitrat (nitroglyserin) og startet industriell produksjon av dette i 1864. I 1867 fikk han patent på en type sprengstoff han ga navnet dynamitt, etter å ha funnet opp dette året før. Denne oppfinnelsen fikk stor betydning for anleggsvirksomhet i mange land og la grunnlaget for Nobels store formue. Den opprinnelige form for dynamitt ble etter hvert erstattet av gelatin-dynamitten, som var sikrere å behandle. Også i denne utvikling spilte Nobel en viktig rolle.

I 1895 testamenterte Alfred Nobel det meste av sin formue til et fond hvor inntektene skulle nyttes til å dele ut priser til dem som hvert år hadde gjort menneskeheten den største nytte – Nobelprisene. I sitt testamente etterlot Nobel ingen forklaring på hvorfor fredsprisen, i motsetning til de andre Nobelprisene, skulle utdeles av en norsk komité.

Ifølge The Oxford International Encyclopedia of Peace, er fredsprisen den mest prestisjefulle utmerkelsen i verden. Wikipedia

<<
10. Desember
>>