Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
27. Desember

Om dagen

27. Desember er dag 361 i 2019, og er i uke 52. Det er 4 dager igjen av året.
Historie
Wikipedia_27-12.2016
3 år siden
Wikipedia
2016: Skuespiller Carrie Fisher, best kjent som «Prinsesse Leia» i Star Wars-filmene, dør av hjerteinfarkt, 60 år gammel
Carrie Frances Fisher var en amerikansk skuespiller, manusforfatter og forfatter, best kjent som «Prinsesse Leia» i Star Wars-filmene.

Fisher fikk et hjerteinfarkt på et fly på fra London til Los Angeles i desember 2016, og hun døde bare noen dager senere. Et halvt år senere ble det klart at rettsmedisinerne ikke kunne si med klarhet hvorfor hun døde, men at søvnapné og «andre ubestemte faktorer» spilte inn. I tillegg ble det funnet spor av kokain og ecstasy i kroppen, uten at man vet om det hadde betydning for dødsfallet. Opphopning av fettvev i blodårene skal også ha vært en medvirkende årsak til dødsfallet. Moren, Debbie Reynolds, døde dagen etter. Wikipedia
Wikipedia_27-12.2007
12 år siden
Wikipedia
2007: Leder for opposisjonspartiet Pakistans folkeparti Benazir Bhutto, blir drept i et attentat i Rawalpindi
Mordet på Benazir Bhutto, tidligere pakistansk statsminister og leder for opposisjonspartiet Pakistans folkeparti, fant sted 27. desember 2007 da en eller to attentatmenn åpnet ild og detonerte en selvmordsbombe i det Bhutto forlot et valgmøte i Rawalpindi.

Benazir Bhutto var også tidligere blitt utsatt for attentat. Den 18. oktober 2007 kom hun uskadet fra et angrep i Karachi som tok livet av 136 mennesker og såret mange hundre flere. To kraftige eksplosjoner fant sted rett etter at hun hadde ankommet med fly til og forlatt Jinnah internasjonale lufthavn. Det ble fastslått at det dreide seg om selvmordsangrep, der en selvmordsbomber først kastet en liten håndgranat inn i den folkemengden rundt bussen Bhutto var i, før han tyve sekunder senere sprengte seg selv i luften like ved bussen.

27. desember 2007 deltok Bhutto i et valgmøte i Rawalpindi. Her talte hun til titusenvis av fremmøtte tilhengere av Pakistan Peoples Party, før hun forlot podiet og steg inn i den pansrede bilen som ventet på henne utenfor hovedinngangen. Angrepet skjedde da hun forlot møtet i en bil. Minst en angriper avfyrte 3 skudd, 2 av disse rettet mot Bhutto da hun stod oppreist i takluken på sin pansrede bil. Sekunder etterpå detonerte en bombe i nærheten av bilen, sannsynligvis en selvmordsbomber.

Bhutto ble etter angrepet fraktet rett til sykehuset Rawalpindi General Hospital med kritiske skader og kort tid etter kom meldingen om at den tidligere pakistanske statsministeren var død. Wasif Ali Khan, som er medlem i Bhuttos parti, var til stede på sykehuset da Bhutto døde og kunne fortelle at Bhutto gikk bort klokken 18.16 lokal tid. Wikipedia
Wikipedia_27-12.1831
188 år siden
Wikipedia
1831: Charles Darwin starter sin historiske reise med HMS «Beagle», som ga grunnlaget til sin evolusjonteori
HMS «Beagle» var et britisk seilkrigsskip. Det ble sjøsatt den 11. mai 1820 og ble utstyrt med ti kanoner. Etter noen år i reserve ble HMS «Beagle» utrustet som ekspedisjonsskip og utførte så tre store ekspedisjoner.

På den andre ekspedisjonen fra 27. desember 1831 til 2. oktober 1836 var Charles Darwin med, og han samlet inn materiale og gjorde artsbeskrivelser og undersøkelser under ekspedisjonen som dannet grunnlag for hans senere teori om «Artenes opprinnelse» (1859). Under reisen skrev Darwin notater og brev som senere ble utgitt som reiseskildringen «The Voyage of the Beagle». Wikipedia
Fødsler
58 år
Johannes Kepler (Astrolog)
1571 - 1630

Johannes Kepler (Tyskland)

Astrolog, naturviter, teolog, matematiker, astronom, musikkforsker, fysiker, kosmolog, musikkteoretiker, filosof

Fullt navn / Fødenavn:
Johannes Kepler

Født:
27. desember 1571 (448 år siden)

Døde:
15. november 1630 (58 år) (389 år siden)

Johannes Kepler var en tysk matematiker, astronom og astrolog. Han var en av nøkkelpersonene under den vitenskapelige revolusjonen på 1600-tallet og er best kjent for hans selvtitulerte lover om planetenes bevegelser, kodifisert av senere astronomer, og basert på hans verker Astronomia nova, Harmonices Mundi og Epitome Astronomiae Copernicanae. Disse verkene ga også grunnlaget for Isaac Newtons teori om universell gravitasjon.

I løpet av karrieren underviste Kepler i matematikk ved en seminarskole i Graz, Østerrike, hvor han ble medarbeider til Hans Ulrich von Eggenberg. Senere ble han assistent til den danske astronomen Tycho Brahe, og etter dennes død ble han hoffmatematiker for Rudolf II - og senere hans to etterfølgere Matthias og Ferdinand II. Han var også matematikklærer i Linz, Østerrike, og en rådgiver for General Wallenstein. I tillegg gjorde han grunnleggende arbeider innen optikk, oppfant en forbedret refraktor og nevnte de teleskopiske funnene til Galileo Galilei.

Kepler levde i en æra hvor det ikke fantes noe klart skille mellom astronomi og astrologi, men det fantes et sterkt skille mellom astronomi (en gren av matematikken innenfor de frie kunstene) og fysikk (en gren av naturfilosofien). Kepler innlemmet også religiøse argumenter og resonnementer i sitt arbeid, motivert av religiøs overbevisning og tro om at Gud hadde skapt verden ifølge en forståelig plan tilgjengelig gjennom naturlig lys av fornuft. Kepler beskrev hans nye astronomi som «himmelfysikk», som «en utflukt i Aristoteles' metafysikk» og som et supplement til Aristoteles' På himmelen, og han forandret den gamle tradisjonen med fysisk kosmologi ved å behandle astronomien som en del av en universell matematisk fysikk. Wikipedia

Dødsfall
60 år
Carrie Fisher (Skuespiller)
1956 - 2016

Carrie Fisher (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Carrie Frances Fisher

Født:
21. oktober 1956 (63 år siden)

Døde:
27. desember 2016 (60 år) (2 år siden)

Carrie Frances Fisher var en amerikansk skuespiller, manusforfatter og forfatter, best kjent for sin rolle som Prinsesse Leia i George Lucas' fiktive Star Wars-univers. Wikipedia

61 år
Gunn Olsen (Politiker)
1952 - 2013

Gunn Olsen (Norge)

Politiker

Født:
18. september 1952 (67 år siden)

Døde:
27. desember 2013 (61 år) (Kreft) (5 år siden)

Gunn Olsen var en norsk politiker (Ap). Hun satt på Stortinget fra Telemark siden 1997, etter å ha vært vararepresentant i perioden 1993–1997.
Gunn Olsen gikk ut av Kragerø Handelsskole i 1969, og arbeidet deretter som kontorfullmektig i 21 år, fram til 1990. Hun hadde styreverv i blant annet Kragerø Elektrisitetsverk og Sannidal og Skåtøy Sparebank. Olsen hadde en lang lokalpolitisk forankring, hun var medlem av fylkestinget fra 1983 og var fylkesvaraordfører i Telemark i årene 1990–1995.
Olsen var åpen om kreftsykdommen hun ble rammet av den siste delen av livet.
Politisk var hun en forkjemper for mammografiundersøkelse av kvinner, og var med på å samle inn penger til et mammografiapparat ved Sykehuset Telemarks seksjon for radiologi i Porsgrunn. Hun var også sentral i arbeidet med ny innfartsvei til Kragerø. Wikipedia

74 år
Hank Garland (Jazzmusiker)
1930 - 2004

Hank Garland (USA)

Jazzmusiker, gitarist, jazzgitarist

Fullt navn / Fødenavn:
Walter Hank Garland

Født:
11. november 1930 (89 år siden)

Døde:
27. desember 2004 (74 år) (14 år siden)

Walter Hank Garland var en amerikansk gitarist. Wikipedia

64 år
Per Høst (Filmprodusent)
1907 - 1971

Per Høst (Norge)

Filmprodusent, filmregissør, fotograf, filmklipper, zoolog

Født:
5. desember 1907 (112 år siden)

Døde:
27. desember 1971 (64 år) (47 år siden)

Per Høst var en norsk zoolog og filmprodusent.

Per Høst er ansett som en foregangsmann for dokumentarfilm i Norge. Han startet filmproduksjonen på 1930-tallet i forbindelse med viltforskning på Hardangervidda og forskning på sel og selfangst i Nordishavet.

Som forsker stod han for gjennombruddet i forståelsen av hvordan lyset påvirker mange dyrs hamskifte og parringssyklus. Dette arbeidet, som vakte internasjonal oppsikt, var ifølge Per Høst inspirert av minnene om virkningen som rødt krepp-papir rundt lampene hadde på deltakerne på gymnasets dansetilstelninger.

Høst dro til USA i 1939 for å studere amerikansk viltpleie. Under krigen dro han til Little Norway i Canada, der Ole Reistad ga ham i spesialoppdrag å intensivere bruken av film i Norges-propaganda og instruksjon av norske og allierte styrker i USA og Canada. Han produserte i denne tiden flere kortfilmer i farger, bl. a. Wings for Norway.

Etter krigen arbeidet han for American Museum of Natural History i New York, og gjennomførte flere ekspedisjoner til Mellom- og Sør-Amerika i årene fram til 1950. På disse ekspedisjonene samlet han også etnografisk materiale for American Museum of Natural History og US Library of Congress. Høst var i denne tiden en svært etterspurt filmkåsør i USA, og kunne bl.a. fylle Constitution Hall i Washington med begeistrede tilskuere på foredrags-aftner i regi av National Geographic Society. I etterkrigsårene drev han et vekselbruk mellom forskning og film fra henholdsvis Norge og Amerika, som han stadig foredro på begge sider av Atlanterhavet.

I Norge fikk Per Høst i 1950 sitt store kino-gjennombrudd med de hel-aftens dokumentarfilmene Gjensyn med Jungelfolket og Naturen og Eventyret, som senere ble fulgt opp med Ecuador og Galapagos, den siste en samproduksjon med hans mangeårige venn fra studietiden, Thor Heyerdahl. I 1951 skrev han boken Hva verden viste meg, som ble en internasjonal bestselger, oversatt til elleve språk.

Per Høst brant sterkt for urbefolkningenes situasjon og utvikling. I 1957 hadde han premiere på sitt hovedverk Same Jakki, som er en dokumentarisk spillefilm om årssyklusen i reindriftsamenes liv i Finnmark før mekaniseringen påvirket livsmønsteret. Filmen oppnådde stor nasjonal og internasjonal anerkjennelse, den fikk en rekke priser, og deltok i Cannes-festivalen under stor medieoppmerksomhet. Same Ællin fra 1971 representerte en oppsummering av samenes overgang til industrisamfunnet.

Per Høst startet produksjon av TV-programmer på midten av 1950-tallet, etter invitasjon fra BBC. Dette innledet en intenst produktiv periode der han de neste 15 år produserte et utall filmer og fjernsynsprogrammer for norske og utenlandske fjernsynsstasjoner, bl.a. i samarbeid med David Attenborough og Brian Branston i BBC. Tematisk spente de over natur og naturvitenskap, urbefolkninger, norske fiskerier, selfangst, Arktis m.m. Han avsluttet sin TV-produksjon i 1969/70 med å lage ikke mindre enn elleve fjernsynsprogrammer for NRK på mindre enn ett år.

Per Høst ble æresmedlem i Norsk Zoologisk Forening i 1971 for sin innsats for forskning og populærvitenskapelig formidling til et stort publikum. Han var blant initiativtakere til etableringen av World Wildlife Fund i Norge. Han ledet an i arbeidet med å sikre våtmarksområdene i Coto de Doñana i Sør-Spania, som er et viktig mål for nordeuropeiske trekkfugler, bl.a. den norske grågåsa.

Per Høst er et særfenomen i norsk filmproduksjon. Han arbeidet for egen regning og risiko, og mottok liten anerkjennelse fra det offentlige i form av finansiell støtte. Dette resulterte i at han på 1960- og 70-tallet konstant arbeidet under karrige vilkår, ofte over grensen for det økonomisk forsvarlige. Da han døde i 1971, var han en gjeldstynget mann. Gjennom sitt virke bidro han likevel til å sette søkelyset på viktigheten av å gi dokumentarfilmen levelige vilkår i Norge. Hans livsverk er i dag en unik kilde til natur- og kulturdokumentasjon, som vil få betydning også for ettertiden.

Han mottok Filmkritikerprisen og Aamot-statuetten 1957 for Same-Jakki (1957). Filmen ble vist på Cannes Filmfestival og oppnådde stor nordisk suksess. Videre fikk han Petter Dass-medaljen 1967 for sine beskrivelser av livet i Nord-Norge. Senere kom Sami Ællin (1971). Wikipedia

24 år
Eivind Astrup (Oppdagelsesreisende)
1871 - 1895

Eivind Astrup (Norge)

Oppdagelsesreisende

Født:
17. september 1871 (148 år siden)

Døde:
27. desember 1895 (24 år) (124 år siden)

Eivind Astrup var en norsk oppdagelsesreisende og forfatter.
Astrup deltok i to av Robert Pearys ekspedisjoner til Grønland. På den første var han med Peary og kartla Nord-Grønland, på den andre kartla han Melville Bay på nordvestkysten av Grønland.
I sin tid fikk Astrup en oppmerksomhet i Norge på linje med den som ellers bare ble Fridtjof Nansen og Roald Amundsen til del. Han ble tildelt St. Olavs Orden i en alder av 21 år og er per 2014 den yngste som har fått utmerkelsen. Wikipedia

<<
27. Desember
>>