Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
9. Desember

Om dagen

9. Desember er dag 343 i 2019, og er i uke 50. Det er 22 dager igjen av året.
Historie
Wikipedia_9-12.2007
12 år siden
Wikipedia
2007: Thore Skogman dør av slag, få dager etter han blir lagt inn på sykehus med benbrudd, 76 år gammel
Elof Lars Tore Skogman, kjent som Thore Skogman, var en svensk sanger, komponist, tekstforfatter, skuespiller og musiker. Han var en av Sveriges mest populære sangere.

Thore Skogman var kjent og kjær også i Norge. Flere av sangene hans ble populære også i her, han gjorde turnéer i Norge, og flere norske artister spilte inn sanger av ham med stor suksess. Jan Høilands innspilling av Tio tusen röda rosor er allerede nevnt. Arve Opsahl spilte inn en versjon av Jämtgubben, på norsk kalt Medisin, medisin med det samme. Lille Eris sang Jeg vil ha en liten hund, med melodi av Thore Skogman og norsk tekst av L.A. Solstad (svensk tekst Kicki Oscarsson). Thore Skogman deltok på fire Refrenget-plater sammen med Inger Jacobsen mellom 1967 og 1977. Han laget også to LP-er og skrev flere sanger sammen med Jan Borseths orkester.

I tillegg til dette spilte Thore Skogman inn flere av Vidar Sandbecks viser i svensk versjon, deriblant Penninggaloppen (Pengegaloppen), som ble en av Skogmans første store slagere i 1959. I 1976 ga han ut plate på norsk, Svenske Skogman med norsk tunge. Wikipedia
Wikipedia_9-12.1947
72 år siden
Wikipedia
1947: «Legeprosessen» i forbindelse med «Nürnbergprosessene» starter, der syv tyske leger får dødsstraff
Legeprosessen var den første av de tolv rettssakene som ble ført av et amerikansk militærtribunal under Nürnbergprosessene.

Den ble ført på samme sted som den internasjonale Nürnbergprosessen, men i Legeprosessen hadde domstolen kun amerikanske medlemmer.

De 23 tiltalte var leger som var tiltalt for å ha tatt del i medisinske eksperimenter på mennesker. Et unntak var Rudolf Brandt, som ikke selv var lege, men som tok del i eksperimentene og dermed falt inn under samme tiltalebeslutning.

Dommerne i saken var Walter B. Beals (rettens president), Harold L. Sebring og Johnson T. Crawford. Victor T. Swearingen var reservedommer. Aktoratet ble ledet av Telford Taylor, mens James M. McHaney presenterte saken. USAs militære myndigheter hadde jurisdiksjon i saken gjennom Kontrollrådets lov nr. 10, utstedt av Det allierte kontrollrådet, som gav okkupasjonsmaktene i Tyskland mulighet til å føre saker mot krigsforbrytere innenfor deres okkupasjonssoner.

Tiltalebeslutningen ble tatt ut 25. oktober 1946, mens rettssaken ble ført fra 9. desember samme år til 20. august 1947. Fem av de tiltalte ble frikjent. Av de atten som ble dømt fikk syv dødsdommer mens resten fikk fengselsstraffer som varierte fra ti år til livstid. Wikipedia
Wikipedia_9-12.1944
75 år siden
Wikipedia
1944: Kystruteskip DS «Havda» er på vei fra Trondheim til Bergen, da allierte fly senker skipet ved Askvoll
DS «Havda» var i perioden 1922-1944 en kystruteskip i kystrutefart på strekningen Steinkjer-Trondheim-Bergen-Stavanger-Sandnes for Indherreds Aktie-Dampskibsselskab. Før dette tilhørte skipet i perioden 1903-1918 Søndmøre Dampskibsselskab som «Hjørungavaag».

9. desember 1944: «Havda» var på vei sørover i ruten med 12 passasjerer (noen av dem tyske) og gods. Etter anløp av Florø, ble skipet ved Askvoll angrepet av allierte fly med bomber og mitraljøser, og sank. Seks mennesker omkom: 3 passasjerer, styrmann Sverre Martin Sundfær, trise Inga Vesterdal og kystlos Eilert Sørgaard. De tre siste ble drept på broen av mitraljøseild. Dette hendte ganske nær land, og de overlevende klarte å komme seg opp på noen holmer like ved. 11 var skadde, to så alvorlig at de døde på vei til sykehus i Florø. De resterende; 3 passasjerer og 14 av besetningen ble hentet til Askvoll. Wikipedia
Fødsler
81 år
Max Manus (Selvbiograf)
1914 - 1996

Max Manus (Norge)

Selvbiograf, skribent, forretningsdrivende, motstandskjemper

Fullt navn / Fødenavn:
Maximo Guillermo Manus

Født:
9. desember 1914 (104 år siden)

Døde:
20. september 1996 (81 år) (23 år siden)

Maximo Guillermo Manus, bedre kjent som Max Manus, var en norsk motstandsmann under andre verdenskrig og løytnant i Kompani Linge, senere bedriftsleder. Wikipedia

<<
9. Desember
>>