Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Få 10% rabatt på din første ordre
5 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
5 Mnd.
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

9. Desember

Om dagen

9. Desember er dag 344 i 2024, og er i uke 50. Det er 22 dager igjen av året.

Historie

16 år siden

2007: Thore Skogman dør av slag, få dager etter han blir lagt inn på sykehus med benbrudd, 76 år gammel

Elof Lars Tore Skogman, kjent som Thore Skogman, var en svensk sanger, komponist, tekstforfatter, skuespiller og musiker. Han var en av Sveriges mest populære sangere.

Thore Skogman var kjent og kjær også i Norge. Flere av sangene hans ble populære også i her, han gjorde turnéer i Norge, og flere norske artister spilte inn sanger av ham med stor suksess. Jan Høilands innspilling av Tio tusen röda rosor er allerede nevnt. Arve Opsahl spilte inn en versjon av Jämtgubben, på norsk kalt Medisin, medisin med det samme. Lille Eris sang Jeg vil ha en liten hund, med melodi av Thore Skogman og norsk tekst av L.A. Solstad (svensk tekst Kicki Oscarsson). Thore Skogman deltok på fire Refrenget-plater sammen med Inger Jacobsen mellom 1967 og 1977. Han laget også to LP-er og skrev flere sanger sammen med Jan Borseths orkester.

I tillegg til dette spilte Thore Skogman inn flere av Vidar Sandbecks viser i svensk versjon, deriblant Penninggaloppen (Pengegaloppen), som ble en av Skogmans første store slagere i 1959. I 1976 ga han ut plate på norsk, Svenske Skogman med norsk tunge. Wikipedia
76 år siden

1947: «Legeprosessen» i forbindelse med «Nürnbergprosessene» starter, der syv tyske leger får dødsstraff

Legeprosessen var den første av de tolv rettssakene som ble ført av et amerikansk militærtribunal under Nürnbergprosessene.

Den ble ført på samme sted som den internasjonale Nürnbergprosessen, men i Legeprosessen hadde domstolen kun amerikanske medlemmer.

De 23 tiltalte var leger som var tiltalt for å ha tatt del i medisinske eksperimenter på mennesker. Et unntak var Rudolf Brandt, som ikke selv var lege, men som tok del i eksperimentene og dermed falt inn under samme tiltalebeslutning.

Dommerne i saken var Walter B. Beals (rettens president), Harold L. Sebring og Johnson T. Crawford. Victor T. Swearingen var reservedommer. Aktoratet ble ledet av Telford Taylor, mens James M. McHaney presenterte saken. USAs militære myndigheter hadde jurisdiksjon i saken gjennom Kontrollrådets lov nr. 10, utstedt av Det allierte kontrollrådet, som gav okkupasjonsmaktene i Tyskland mulighet til å føre saker mot krigsforbrytere innenfor deres okkupasjonssoner.

Tiltalebeslutningen ble tatt ut 25. oktober 1946, mens rettssaken ble ført fra 9. desember samme år til 20. august 1947. Fem av de tiltalte ble frikjent. Av de atten som ble dømt fikk syv dødsdommer mens resten fikk fengselsstraffer som varierte fra ti år til livstid. Wikipedia
79 år siden

1944: Kystruteskip DS «Havda» er på vei fra Trondheim til Bergen, da allierte fly senker skipet ved Askvoll

DS «Havda» var i perioden 1922-1944 en kystruteskip i kystrutefart på strekningen Steinkjer-Trondheim-Bergen-Stavanger-Sandnes for Indherreds Aktie-Dampskibsselskab. Før dette tilhørte skipet i perioden 1903-1918 Søndmøre Dampskibsselskab som «Hjørungavaag».

9. desember 1944: «Havda» var på vei sørover i ruten med 12 passasjerer (noen av dem tyske) og gods. Etter anløp av Florø, ble skipet ved Askvoll angrepet av allierte fly med bomber og mitraljøser, og sank. Seks mennesker omkom: 3 passasjerer, styrmann Sverre Martin Sundfær, trise Inga Vesterdal og kystlos Eilert Sørgaard. De tre siste ble drept på broen av mitraljøseild. Dette hendte ganske nær land, og de overlevende klarte å komme seg opp på noen holmer like ved. 11 var skadde, to så alvorlig at de døde på vei til sykehus i Florø. De resterende; 3 passasjerer og 14 av besetningen ble hentet til Askvoll. Wikipedia

Fødsler

49 år
Tone Mostraum (Skuespiller)
1974

Tone Mostraum (Norge)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Tone Beate Mostraum

Født:
9. desember 1974 (49 år)

Tone Beate Mostraum er en norsk skuespiller.

Hun er oppvokst på Trysil og i Porsgrunn og har studert i Roma, litt ved Menighetsfakultetet, før hun tok Statens Teaterhøyskole 1996–99. Mostraum har etter endt utdannelse fått bred erfaring fra mange teatre. Før hun ble hentet til Trøndelag Teater, spilte hun ved Teater Ibsen, Hordaland Teater og Thesbieteatret, i tillegg til jobber for Radioteatret og NRK Drama.

Mange ble kjent med henne i rollen som «Randi» i thriller-serien Svarte penger - Hvite løgner, som gikk på NRK vinteren 2004.

Hun debuterte på Trøndelag Teater i 2003 som Nora i Et dukkehjem – som var en del av storsatsningen 24 mislykte nordmenn. Senere har hun vært å se i Lilleskogen, som «Hilde Wangel» i Byggmester Solness, i Terrorisme, som fjøstausa i An-Magritt og som «mor Lovis» i Ronja Røverdatter. I 2005 var hun å se som Kristin i Kristin Lavransdatter.

Fra 1. januar 2009 er hun fast ansatt ved Nationaltheatret.

I 2012 spilte hun moren til Kevin i NRKs julekalender, Julekongen.

Hun ble i 2016 nominert til Amanda for Den stundesløse.

I 2016 og 2018 spilte hun rollen som Kristin Husebye i NRK-serien Presten (TV-serie). Wikipedia

49 år
Daniel Franck (Snøbrettkjører)
1974

Daniel Franck (Norge)

Snøbrettkjører

Født:
9. desember 1974 (49 år)

Daniel Franck er en tidligere profesjonell norsk snøbrettkjører fra Gjerdrum.

Franck konkurrerte i half pipe, slope style og big jump. Han var første nordmann til å vinne X Games-gull i freestylegrenen slope style i 1997 i Snow Summit, California. Under samme mesterskap tok han sølv i half pipe.

I 1998 tok Franck sølv i OL i Nagano (hvor han forøvrig var påmeldt for det fiktive klubblaget «Grorud Hasjplankeklubb»), men gjorde det ikke like bra i OL fire år etter grunnet skade. Daniel Franck var tatt ut i Norges tropp til OL 2006, men måtte trekke seg på grunn av røket korsbånd.

I 1999-/2000-sesongen vant han VM, EM og World Cup sammenlagt. Det er fremdeles ingen andre som har vunnet alle disse tre titlene i en og samme sesong.

Han har tilsammen seks VM- og EM-medaljer, 16 World Cup-seire, 47 internasjonale pall-plasseringer og tre Kongepokaler.

Daniel Franck har sluttet med konkurranser, men er fremdeles aktiv. Wikipedia

51 år
Tré Cool (Trommeslager)
1972

Tré Cool (USA)

Trommeslager

Fullt navn / Fødenavn:
Frank Edwin Wright III

Født:
9. desember 1972 (51 år)

Tré Cool er kjent som trommeslager i punkgruppen Green Day. Han erstattet gruppas tidligere trommeslager John Kiffmeyer. Wikipedia

51 år
Dagfinn Enerly (Fotballspiller)
1972

Dagfinn Enerly (Norge)

Fotballspiller

Fullt navn / Fødenavn:
Arne Dagfinn Enerly

Født:
9. desember 1972 (51 år)

Arne Dagfinn Enerly er en norsk tidligere fotballspiller.

Enerly, som vokste opp på Ammerud, ble vanligvis brukt som høyreving, og spilte sist for Fredrikstad. Han hadde tidligere spilt eliteseriefotball for Skeid, Moss og Rosenborg.

Enerly debuterte i Tippeligaen i 1996 som Skeid-spiller, og gjorde seg bemerket med sin fart, teknikk og sine langskudd. I 1998 var Skeid tilbake i 1. divisjon og gikk på en økonomisk smell som førte til at han gikk til Moss, hvor han spilte tre sesonger før han ble signert av Rosenborg. Enerly tilbrakte tre og en halv sesong på Lerkendal, og fikk med seg tre seriegull – men han ble aldri fast på laget, og etter å ha fått svært lite spilletid i 2004, gikk han til Fredrikstad midtveis i sesongen.

I 2005-sesongens siste kamp, mot Start, den 29. oktober, kolliderte Enerly med lagkamerat Øyvind Hoås, og brakk nakken. Han begynte å bruke rullestol og var førstemann som gjennomførte ti kilometer i Oslo Maraton i elektrisk rullestol.

I august 2007 ble det, etter initiativ fra FFKs supporterklubb Plankehaugen, fattet styrevedtak om at drakt nr 8 i FFK, nummeret Enerly brukte i den skjebnesvangre Start-kampen, skulle fredes og således aldri kunne benyttes av noen av FFK-spiller. I 2014 var han en stund del av trenerteamet i FFK.

I et portrettintervju i Aftenpostens Aften den 8. februar 2007 omtalte Skeids daglige leder Terje Martinsen, Enerly som tidenes beste Skeid-spiller.

Han ble kåret til Årets forbilde på Idrettsgallaen 2008. Wikipedia

53 år
Kara DioGuardi (Musiker)
1970

Kara DioGuardi (USA)

Musiker, sanger, låtskriver, plateprodusent, produsent

Fullt navn / Fødenavn:
Kara Elizabeth DioGuardi

Født:
9. desember 1970 (53 år)

Kara Elizabeth DioGuardi er en amerikansk låtskriver, produsent og sanger.

Hun skriver popmusikk og har skrevet sanger for Celine Dion, Hilary Duff, Kelly Clarkson, Carrie Underwood, Christina Aguilera, Britney Spears og mange flere.

Frem til 2009 har hun bidratt til 39 musikkalbum som har vært på Billboard Top 200 albumlisten i USA. Hun har skrevet hovedsakelig for amerikanske kvinnelige artister innen pop-sjangeren. I 2000 skrev hun låten «Spinning Around» for Kylie Minogue sammen med Paula Abdul, som hun er dommer sammen med i den åttende sesongen av American Idol. Låten kom på førsteplass i Storbritannia.

Er i slekt med TV-veteran Regis Philbin, oppført i Guinness rekordbok for flest antall timer på TV. Hun giftet seg 5. juli 2009 med Mike McCuddy i Maine, New England. Wikipedia

61 år
Felicity Huffman (Skuespiller)
1962

Felicity Huffman (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Felicity Kendall Huffman

Født:
9. desember 1962 (61 år)

Felicity Kendall Huffman er en amerikansk skuespiller. Hun er mest kjent som «Lynette Scavo», den hektiske supermammaen, i TV-serien Frustrerte fruer. Huffman vant en Emmy-pris for rollen som Lynette Scavo. Huffmans rolle som en transkvinne i filmen Transamerica, ga henne en Golden Globe-pris og en Oscar-nominasjon. Hun er gift med skuespilleren William H. Macy og har to barn. I sesong to av Frustrerte fruer tjente hun 250 000 dollar per episode, men hun har også spilt i en rekke spillefilmer, blant annet Reversal of Fortune, The Spanish Prisoner, Magnolia, Path to War, Georgia Rule og Phoebe in Wonderland. Wikipedia

67 år
Kari Bremnes (Sanger)
1956

Kari Bremnes (Norge)

Sanger, låtskriver, skuespiller

Født:
9. desember 1956 (67 år)

Kari Bremnes er en norsk musiker, låtskriver, tekstforfatter og skuespiller.

Via storebroren Ola Bremnes ble hun tidlig kjent med musikken til artister som Joni Mitchell, Frank Zappa, Donovan, Leonard Cohen, Bob Dylan, Simon and Garfunkel, The Beatles, Led Zeppelin og Pink Floyd. Hun satset til å begynne med ikke på musikk, før hun som 20-åring reiste til Oslo i 1977. Her begynte hun å lese med en skuespiller og jobbet på et psykiatrisk sykehus.

Kari Bremnes debuterte som plateartist med utgivelsen Folk i husan i 1980 sammen med broren Ola Bremnes. Hun medvirket også i Melodi Grand Prix 1982 med låten Romantikk. På denne tiden jobbet Kari Bremnes som journalist i Nationen og etter hvert i Aftenpostens kulturavdeling.

Det store gjennombruddet kom i 1987, med albumet Mitt ville hjerte, som også var hennes første soloalbum, hvor hun sang dikt av Tove Ditlevsen, akkompagnert av musikk komponert av Petter Henriksen og hvor Erik Hillestad og Kirkelig kulturverksted sto for utgivelsen. Mitt ville hjerte mottok Spellemannprisen samme året. Etter dette bestemte Kari Bremnes seg for å satse for fullt på musikken og det neste albumet, Blå krukke, kom i 1989. Dette albumet besto av egne tekster og var særlig preget av at Bremnes på denne tiden var gravid. Erik Hillestad sto igjen for utgivelsen.

Siden har Bremnes gitt ut en rekke album, både alene og i samarbeid med andre artister som søskene Ola og Lars Bremnes, Lars Klevstrand, Ole Paus og Mari Boine. Hun har vunnet en rekke priser og har blant annet mottatt Spellemannprisen tre ganger og vært nominert til ytterligere seks Spellemannpriser. I 2018 ble hun innlemmet i Rockheim Hall of Fame etter å ha blitt nominert fire ganger. Kari Bremnes har turnert i Japan, Tyskland, Frankrike og Østerrike, og har blitt spesielt godt mottatt i Tyskland.

Kari Bremnes har med tiden blitt godt etablert som en av landets fremste kvinnelige sangere, tekstforfattere og melodiskapere.

Sangen «Københavnerkneipe», som kom ut på albumet Spor fra 1991 regnes idag som en av de mest kjente sangene av Kari Bremnes. Sangen er også den første Bremnes selv skrev. Den handler om et møte med en ung jente i København. I 2012 utga den svenske hiphop-artisten Timbuktu en egen versjon av låten i programmet Cover Me på TV 2. Og Kari Bremnes fremførte en norsk versjon av Timbuktus hitlåt, «Alla vill till himlen men ingen vill dø».

I en dokumentar på TV 2 høsten 2013 fortalte Bremnes at hun har hatt kreft i 20 år og at hun lever med frykten for at sykdommen skal blusse opp. I dokumentaren «Dokument 2: Mitt hjerte» kom det frem at kreften sitter i både ryggrad og lever, skyldes sykdom i immunsystemet.

Bremnes er cand.mag. i nordisk språk og litteratur, historie og teatervitenskap fra Universitetet i Oslo.

Hun er datter av dikteren Ole H. Bremnes. Wikipedia

70 år
John Malkovich (Skuespiller)
1953

John Malkovich (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
John Gavin Malkovich

Født:
9. desember 1953 (70 år)

John Gavin Malkovich er en amerikansk skuespiller.

Malkovich har et bredt repertoar, spiller i kostymedrama, slapstickkomedier og han har endog spilt iskald morder i flere filmer. Han spiller også i mange franske filmer. I Spike Jonzes film, Being John Malkovich, harselerer han med sitt eget image. Blant hans filmer kan nevnes Dødsmarkene, Con air, Mannen med jernmasken og Jekyll/Hyde i Mary Reilly.

John Malkovich debuterte som regissør i 2002 med The dancer upstairs. Wikipedia

71 år
Michael Dorn (Skuespiller)
1952

Michael Dorn (USA)

Skuespiller, filmregissør, flyger, manusforfatter, filmprodusent

Født:
9. desember 1952 (71 år)

Michael Dorn er en amerikansk skuespiller, kjent for ha spilt Worf i flere Star Trek-serier og filmer. Wikipedia

74 år
Anne Enger (Embedskvinne)
1949

Anne Enger (Norge)

Embedskvinne, sykepleier

Født:
9. desember 1949 (74 år)

Anne Enger, Østfold. Tidligere gift Lahnstein, er en norsk embedskvinne og tidligere politiker (Sp). Hun var stortingsrepresentant 1985–2001, kulturminister 1997–1999, fungerende statsminister i 1998 og fungerende olje- og energiminister i 1999. Enger var leder i Senterpartiet 1991–1999. Kampen mot norsk EU-medlemskap gjorde henne til en sentral politiker også utenfor eget parti, og hun fikk tilnavnet «Nei-dronningen» av mediene. Fra 2004 til 2015 var hun fylkesmann i Østfold. Fra 2018 er hun medlem av Den Norske Nobelkomite. Wikipedia

75 år
Neil Innes (Musiker)
1944 - 2019

Neil Innes (Storbritannia)

Musiker, komiker

Fullt navn / Fødenavn:
Neil James Innes

Født:
9. desember 1944 (79 år siden)

Døde:
29. desember 2019 (75 år) (4 år siden)

Neil James Innes er en engelsk musiker, komponist og tekstforfatter innenfor genrene komikk, swingjazz, music hall og rock. Han er nok mest kjent for sitt samarbeid med Monty Python, og for å være medlem av Bonzo Dog Doo-Dah Band og senere The Rutles. Wikipedia

89 år
Judi Dench (Skuespiller)
1934

Judi Dench (Storbritannia)

Skuespiller, forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Judith Olivia Dench

Født:
9. desember 1934 (89 år)

Judith Olivia Dench er en britisk skuespiller. Hun ble tildelt Oscar for beste kvinnelige birolle under den 71. Oscar-utdelingen i 1999 for sin rolle som dronning Elisabeth I i Shakespeare in Love. En annen rolle hun er kjent for, er rollen som M i James Bond-filmene.

Dench ble nominert til Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for sin rolle i filmen Notes on a Scandal under den 79. Oscar-utdelingen. Hun har tre ganger vunnet BAFTA–prisen. På 1960-tallet hadde hun hovedrollen i Franco Zeffirellis oppsetning av Romeo og Julie på Old Vic.

I 2008 spilte hun i musikalen Nine sammen med Oscar vinnerne Daniel Day-Lewis, Marion Cotillard, Penélope Cruz, Nicole Kidman og Sophia Loren med Oscar-nominerte Kate Hudson og Grammy Award-vinner «Fergie» i biroller. Filmen hadde premiere i november 2009.

Dench ble i 1988 utnevnt til Dame Commander av Order of the British Empire. Hun ble dermed adlet og fikk rett til å føre tiltaleformen Dame foran sitt navn. Hun ble i 2005 utnevnt til medlem av Order of the Companions of Honour. Wikipedia

80 år
Donald Byrd (Trompetist)
1932 - 2013

Donald Byrd (USA)

Trompetist, musikkpedagog, jazzmusiker, komponist

Fullt navn / Fødenavn:
Donaldson Toussaint L'Ouverture Byrd II

Født:
9. desember 1932 (91 år siden)

Døde:
4. februar 2013 (80 år) (11 år siden)

Donaldson Toussaint L'Ouverture Byrd II var en amerikansk jazztrompetist. Han er født i Detroit i Michigan og opptrådte med legenden Lionel Hampton innen han var ferdig på skolen. Etter å ha spilt i et musikkorps mens han tjenestegjorde i flyvåpenet, fikk han en bachelorgrad i musikk fra Wayne State University og en mastergrad fra Manhattan School of Music. Mens han studerte på Manhattan ble han med i Art Blakeys jazzband, som erstatning for Clifford Brown.

I 1970-årene gled han over fra sin tidligere base i hard bop mot fusion og rhythm and blues. Sammen med Mizell-brødrene produserte han albumet Black Byrd, som fikk enorm suksess og ble Blue Note Records' mestselgende album. Oppfølgerne Places and Spaces, Steppin' Into Tomorrow og Street Lady ble også bestselgere, og har senere vært en stor kilde for samples for hiphopartister som Us3.

Byrd underviste i musikk ved Rutgers University, Hampton Institute, New York University, Howard University og Oberlin College. I 1974 dannet han The Blackbyrds, en fusion-gruppe bestående av hans beste elever. Gruppen laget flere bestselgere, inkludert «Walking In Rhythm» og «Blackbyrds Theme». Byrd døde den 4. februar 2013 i en alder av 80 år. Wikipedia

63 år
Øistein Ringstad (Pianist)
1927 - 1991

Øistein Ringstad (Norge)

Pianist

Født:
9. desember 1927 (96 år siden)

Døde:
27. juni 1991 (63 år) (33 år siden)

Øistein «Tinka» Ringstad var en norsk jazzmusiker (piano og vibrafon), kjent fra Oslo's jazzmiljø og ansett for en av landets ypperste innen swingjazz.

Han spilte i orkestre ledet av Rowland Greenberg, Bjarne Nerem og Lasse Gerlyng på 40-tallet, og turnerte en tid med amerikanske Anthony Ortega på 50-tallet. Senere spilte han i band ledet av Hein Paulsen, Pete Brown, Karl Otto Hoff og Per Borthen. På 60-tallet ledet han eget husband på Metropol Jazz Club, mottok Buddyprisen 1964 og spilte med Ben Webster da denne besøkte Moldejazz (1969). Han ble beæret med albumet Øistein Ringstad 50 år (1967). På 70-tallet ledet han kvintett med Kristian Bergheim (plateinnspilling 1977). Wikipedia

91 år
Mikal Kirkholt (Langrennsløper)
1920 - 2012

Mikal Kirkholt (Norge)

Langrennsløper

Født:
9. desember 1920 (103 år siden)

Døde:
28. juni 2012 (91 år) (12 år siden)

Mikal Kirkholt var en norsk langrennsløper som deltok i De olympiske vinterleker i 1952 i Oslo. Kirkholt representerte Sportsklubben Troll i Rindal.

Kirkholt vant en olympisk sølvmedalje i langrenn under vinter-OL 1952 i Oslo. Han gikk andre etappe på det norske stafettlaget som kom på andreplass på 4 × 10 km bak Finland. De andre på laget var Magnar Estenstad, Martin Stokken og Hallgeir Brenden. Wikipedia

92 år
Helge Sverre Nesheim (Barneunderholder)
1919 - 2012

Helge Sverre Nesheim (Norge)

Barneunderholder, forfatter, journalist, barnebokforfatter

Født:
9. desember 1919 (104 år siden)

Døde:
4. april 2012 (92 år) (12 år siden)

Helge Sverre Nesheim var en norsk barneunderholder og kringkastingsmann.

Helge Sverre Nesheims vennlige haugesundsstemme ble særlig kjent gjennom NRKs populære radioprogrammer Barnetimen for de minste og Lørdagsbarnetimen. Der kom han med som programleder i pionertida på 1950-tallet, sang viser og hadde flere opplesningsserier for barn, blant annet bygd over egne barndomsopplevelser. Omkring 1960 overtok han som leder for barne- og ungdomsavdelingen i NRK etter Lauritz Johnson. Sammen med Ragne Tangen laget han det første norske barne-TV-programmet «Kosekroken» som ble sendt fast hver fredag fra høsten 1960.

Helge Sverre Nesheim skrev, oversatte og redigerte også enkelte barnebøker og samlinger med populære sanger, blant annet sin egen julefortelling Imal, Levi og Lea fra 1956 og samlingene Morn igjen fra 1957 og De 100 beste for allsang fra 1961. Flere av visetekstene hans fikk melodier av NRK-akkompagnatøren og komponisten Johan Øian.

Helge Sverre Nesheim spilte dessuten inn plater, deriblant Troll i eske sammen med dukkespilleren Birgit Strøm i 1969, en samling med norske versjoner av de populære barnesangene til den svenske musikkpedagogen Gullan Bornemark. Han ga også ut LP-en Titelitue i 1975, sammen med musikeren Harald Gundhus. Wikipedia

68 år
James Rainwater (Fysiker)
1917 - 1986

James Rainwater (USA)

Fysiker, kjernefysiker, universitetslærer

Fullt navn / Fødenavn:
Leo James Rainwater

Født:
9. desember 1917 (106 år siden)

Døde:
31. mai 1986 (68 år) (38 år siden)

Leo James Rainwater var en amerikansk fysiker og nobelprisvinner.

Sammen med Aage Niels Bohr og Ben Mottelson ble han tildelt Nobelprisen i fysikk i 1975 for oppdagelsen av forbindelsen mellom kollektive bevegelser og partikkelbevegelser i atomkjerner, samt den derpå baserte utviklingen av teorien for atomkjernens struktur. Wikipedia

103 år
Kirk Douglas (Skuespiller)
1916 - 2020

Kirk Douglas (USA)

Skuespiller, Filmprodusent, filmregissør, manusforfatter, forretningsdrivende, forfatter, soldat,

Fullt navn / Fødenavn:
Issur Danielovich Demsky

Født:
9. desember 1916 (107 år siden)

Døde:
5. februar 2020 (103 år) (4 år siden)

Kirk Douglas var en amerikansk skuespiller, filmprodusent, regissør og forfatter.

Han begynte som teaterskuespiller og gjennombruddet som filmskuespiller kom med Champion (1949). Etter Champion fikk han høye honorarer og roller i filmer av ledende regissører som Billy Wilder, William Wyler og Vincente Minnelli. Douglas ble nominert til Oscar for beste mannlige hovedrolle for rolletolkningene sine i filmene Champion (1949) og Blendende løgn (1952), samt for rollen som Vincent van Gogh i filmen Han som elsket livet (1956). Han har videre hatt ledende roller i filmer som En verdensomseiling under havet (1954), Vikingene (1958, delvis innspilt i Norge), Spartacus (1960), Helter i Telemark (1965, innspilt i Norge) og USS Nimitz forsvunnet i Stillehavet (1980).

Douglas' filmkarriere stanset i 1996 etter at han fikk et hjerneslag. Slaget medførte at han fikk problemer med taleevnen. Han har imidlertid hatt noen spesialtilpassede filmroller etter det. Douglas blogget på Myspace fra 2007 til 2011 og ble i denne perioden omtalt den eldste kjendisbloggeren på nettstedet.

Douglas fikk en stjerne på Hollywood Walk of Fame i 1960. Han ble belønnet med en Cecil B. DeMille Award i 1968, en AFI Life Achievement Award i 1991 og en æres-Oscar i 1996. I 1999 ble Douglas kåret til tidenes 17. største mannlige filmlegende av Det amerikanske filminstituttet.

Dalton Trumbo var svartelistet som «kommunist» på 1950-tallet, og Douglas bidro til å bryte denne praksisen ved å føre Trumbo opp som manusforfatter for Spartacus.

Han tilbragte flere måneder i Norge forbindelse med innspilling av Helter i Telemark. Sønnen Michal var med som assistent. I forbindelse med Vikingene (som var delvis innspilt på Vestlandet) besøkte Douglas og andre stjerner Norge. Wikipedia

72 år
Claus Egil Feyling (Politiker)
1916 - 1989

Claus Egil Feyling (Norge)

Politiker

Født:
9. desember 1916 (107 år siden)

Døde:
2. mars 1989 (72 år) (35 år siden)

Claus Egil Feyling var en norsk politiker (H). Han ble innvalgt på Stortinget fra Rogaland i 1977.

Feyling var ordfører i Sokndal i perioden 1971–1975. Wikipedia

90 år
Elisabeth Schwarzkopf (Sanger)
1915 - 2006

Elisabeth Schwarzkopf (Storbritannia)

Sanger, operasanger, musikkpedagog

Fullt navn / Fødenavn:
Olga Maria Elisabeth Frederike Legge-Schwarzkopf

Født:
9. desember 1915 (108 år siden)

Døde:
3. august 2006 (90 år) (17 år siden)

Olga Maria Elisabeth Frederike Legge-Schwarzkopf var en tysk operasangerinne, og en av etterkrigstidens mest fremtredende sopraner. Hun er særlig kjent som Mozart- og Strauss-tolker. Gjennom sitt ekteskap med den fremtredende britiske klassiske musikkprodusenten og senere direktøren for Royal Opera House Covent Garden i London Walter Legge, ble hun i 1953 britisk statsborger. I 1992 ble hun adlet av dronning Elisabeth II. Wikipedia

92 år
Svein Molaug (Arkeolog)
1914 - 2007

Svein Molaug (Norge)

Arkeolog, kunsthistoriker

Fullt navn / Fødenavn:
Svein Geirfinn Molaug

Født:
9. desember 1914 (109 år siden)

Døde:
27. februar 2007 (92 år) (17 år siden)

Svein Geirfinn Molaug var en marinarkeolog, museumsmann og kulturhistoriker. Han er særlig kjent for sin tid som leder av Norsk Sjøfartsmuseum i Oslo, hvor han la ned stor innsats for å synliggjøre den gamle kystkulturen i Norge. I 1985 ga han ut tobindsverket «Vår gamle kystkultur».

Molaug var sønn av en lærer i Stavanger. Sjøl tok han til å studere ved Universitetet i Oslo, etter at han hadde unnagjort militærtjenesten. Han tok magistergraden i kunsthistorie i 1946, men før den tid hadde han fungert som fylkeskonservator i Vestfold i perioden 1944-45. Fra 1947 var han konservator ved Norsk Folkemuseum i Oslo, der han hadde ansvar for by- og bygdesamlingene.

I 1956 ble Molaug ansatt som direktør ved Norsk Sjøfartsmuseum i Oslo. Gjennom sine 28 år som leder for museet la han ned en formidabel innsats. Han fornya sjøfartshistorien og skapte begrepet «kystkultur». Han fikk engasjert mange lokallag og -miljø langs kysten, deriblant lokale dykkerklubber, som var aktive deltakere ved marinarkeologiske søk. I tillegg sørget han for å få gjort en mengde intervjuer med gamle seilskutefolk og andre som hadde hatt sitt virke langs kysten.

I 1967 ledet Molaug sammen med Arne Emil Christensen en marinarkeologisk utgravning av fregatten «Lossen». Utgravningen var en av den første i sitt slag i Norge og vakte også internasjonal oppmerksomhet, ettersom dykking med SCUBA-utstyr fortsatt var relativt nytt. Utgravningen av «Lossen» var en av de første større vitenskapelige undervannsutgravningene her til lands og var med på å etablere norsk marinarkeologi som et fagfelt.

Gjennom åra skrev Molaug en rekke artikler om folkekunst, kulturhistorie og marinarkeologi. Hovedverket, tobindsverket «Vår gamle kystkultur» fra 1985, regnes som et standardverk om levevis i norske kystsamfunn og har siden utgivelsen kommet ut i flere opplag. Wikipedia

81 år
Max Manus (Selvbiograf)
1914 - 1996

Max Manus (Norge)

Selvbiograf, skribent, forretningsdrivende, motstandskjemper

Fullt navn / Fødenavn:
Maximo Guillermo Manus

Født:
9. desember 1914 (109 år siden)

Døde:
20. september 1996 (81 år) (27 år siden)

Maximo Guillermo Manus, bedre kjent som Max Manus, var en norsk motstandsmann under andre verdenskrig og løytnant i Kompani Linge, senere bedriftsleder. Wikipedia

37 år
Gustav II Adolf av Sverige (Konge av Sverige)
1594 - 1632

Gustav II Adolf av Sverige (Sverige)

Konge av Sverige

Fullt navn / Fødenavn:
Gustav II Adolf

Født:
9. desember 1594 (429 år siden)

Døde:
6. november 1632 (37 år) (391 år siden)

Gustav II Adolf, og kjent som Gustav Adolf den store, var konge av Sverige fra 1611 til 1632.

Han var sønn av kong Karl IX, av huset Vasa, og Kristina av Holstein-Gottorp. Wikipedia

Dødsfall

61 år
Marie Fredriksson (Sanger)
1958 - 2019

Marie Fredriksson (Sverige)

Sanger, musiker, låtskriver, gitarist

Født:
30. mai 1958 (66 år siden)

Døde:
9. desember 2019 (61 år) (4 år siden)

Marie Fredriksson var en svensk popsanger, kjent fra den svenske duoen Roxette og som soloartist. Hun skrev også musikken til den svenske TV-drama-miniserien Sparvöga.

Marie Fredriksson var yngst av fem barn til landpostbudet Gösta Fredriksson (1914–1981) og fabrikkarbeidersken Inez, født Hoffert (1922–1998). Hun vokste delvis upp i Östra Ljungby i Skåne, men flyttet senere til Halmstad. Mellom 1975 og 1977 gikk hun musikklinjen på Fridhems folkhögskola i Svalöv.

Allerede før Roxette hadde Marie Fredriksson slått gjennom som soloartist med visepop og rock. Hennes første store hit var «Ännu doftar kärlek» fra debutalbumet Het vind, som utkom i 1984.

Hun fikk hjelp av sangskrivere som Ulf Lundell og Niklas Strömstedt. Lasse Lindbom inntok tidlig en viktig rolle som produsent, musiker og sangskriver, men med årene tok Marie Fredriksson større ansvar for sine produksjoner like fra tekster, melodier, arrangement og produksjon. Tekstene ble i 1980-årene preget av sterke naturlyriske innslag, mens de i 1990-årene blev mer spirituelle, for eksempel i hiten «Tro» fra 1996. I løpet av 1990-årene avtok det rockede islett noe til fordel for et mere balladeaktig preg.

I 1986 dannet hun Roxette sammen med Per Gessle. Det første albumet, Pearls of Passion, var tiltenkt et internasjonalt publikum, noe det imidlertid ikke nådde. I Sverige ble det imidlertid populært. Med oppfølgeren Look Sharp! i 1988, som inneholdt sanger som «Dressed for Success», «Listen to Your Heart» og «The Look», kom det internasjonale gjennombrudd. Sangen «It Must Have Been Love» ble utgitt to ganger; som en julesang i 1987 og igjen i 1990, da den inngikk i soundtracket til Pretty Woman. Marie Fredrikssons bidrag til Roxette var primært som sangerinne, mens musikk og tekst ble skrevet av Per Gessle. Noen sanger var imidlertid delvis forfattet av Fredriksson.

I september 2002 fikk Frederiksson konstatert en ondartet tumor i hjernen, men ble helbredet. På soloalbumet The Change fra 2004 beskriver hun sine tanker under sykdomsforløpet. I sommeren 2010 gav Fredriksson sammen med Gessle de første opptredener etter sykdommen. De fremførte blant annet sangen «The Look» til hyldestkonserten forut for kronprinsesse Victoria og prins Daniels bryllup, likesom de gav to konserter i Sverige, én i Norge og én i Tivoli i København.

Marie Fredriksson var gift med musikeren Mikael Bolyos, som hun hadde to barn med. Wikipedia

96 år
Imre Varga (Billedhugger)
1923 - 2019

Imre Varga (Ungarn)

Billedhugger, politiker

Født:
1. november 1923 (100 år siden)

Døde:
9. desember 2019 (96 år) (4 år siden)

Imre Varga var en ungarsk billedhugger. Han tok utdanning ved kunsthøyskolen i Budapest og vakte allerede som student stor oppmerksomhet med sine arbeider. Varga gjorde bevisst bruk av nye uttrykksmidler, og tok ofte i bruk skulpturens fremtidige naturlige omgivelse som kompositorisk middel.

I sine arbeider benyttet han gjerne elementer fra popkunsten og konstruktivismen uten å helt bryte med den tradisjonelle figurativitet. Han regnes som en av sin tids betydeligste ungarske kunstnere. Wikipedia

90 år
Alf R. Bjercke (Politiker)
1921 - 2011

Alf R. Bjercke (Norge)

Politiker, forretningsdrivende, idrettsleder

Født:
30. mai 1921 (103 år siden)

Døde:
9. desember 2011 (90 år) (12 år siden)

Alf Richard Bjercke var en norsk forretningsmann, generalkonsul og idrettsleder. Wikipedia

86 år
Mia Berner (Filosof)
1923 - 2009

Mia Berner (Sverige)

Filosof, forfatter, journalist, samfunnsviter

Født:
13. juni 1923 (101 år siden)

Døde:
9. desember 2009 (86 år) (14 år siden)

Mia Berner var en norsk-svensk sosiolog, filosof, forfatter, journalist og samfunnsviter som bodde i Sverige fra 1943 til 2003.

Berner arbeidet som akademisk lærer og skrev flere lærebøker og vitenskapelige artikler innen filosofi, psykologi og sosiologi. Fra 1985 hadde hun en betydelig litterær produksjon. Mia Berner var jevnlig bidragsyter i flere tidsskrifter, blant annet Vinduet, gjennom flere tiår.

På grunn av sitt arbeide i motstandsbevegelsen flyktet Berner til Sverige under andre verdenskrig. Hun var med i den såkalte Næss-gruppa på Universitetet i Oslo under krigen. Motstandsgruppa var ledet av den unge filosofiprofessoren Arne Næss og jusstudenten Vilhelm Aubert, den senere så kjente sosiologen. Berner lot seg omfavne av Arne Næss, og ikke bare rent logisk. Hun ble hans assistent og «evige venn».

I åtte år var hun gift med den finske poeten Pentti Saarikoski, inntil hans død i 1983.

I 2003 flyttet Mia Berner fra et vestsvensk økologisk småbruk og til Oslo. Hun døde 9. desember 2009 etter lengre tids sykeleie. Diktsamlingen Et leskur for vinden og erindringsromanen Tretten ble gitt ut posthumt i 2010. Wikipedia

76 år
Thore Skogman (Sanger)
1931 - 2007

Thore Skogman (Sverige)

Sanger, komponist

Fullt navn / Fødenavn:
Elof Lars Tore Skogman

Født:
9. mars 1931 (93 år siden)

Døde:
9. desember 2007 (76 år) (16 år siden)

Elof Lars Tore Skogman, kjent som Thore Skogman, var en svensk sanger, komponist, tekstforfatter, skuespiller og musiker. Han var en av Sveriges mest populære sangere, og var også godt kjent og populær i Norge. Wikipedia

78 år
Randi Bratteli (Journalist)
1924 - 2002

Randi Bratteli (Norge)

Journalist, skribent

Født:
17. september 1924 (99 år siden)

Døde:
9. desember 2002 (78 år) (21 år siden)

Randi Bratteli var en norsk journalist og forfatter, som var datter av redaktør i Arbeiderbladet, Olav Larssen og gift med Ap-statsministeren Trygve Bratteli. Hun begynte som journalist i ukebladet Aktuell. Sammen med sin mann, ble hun tildelt Snill Gutt-prisen for 1974. Hun var blant stifterne av Venner av Israel i Norsk Arbeiderbevegelse (VINA), og styremedlem fram til sin død. 15. januar 2002 ble hun overrakt den tyske fortjenstorden i Tysklands ambassade i Oslo. Wikipedia

85 år
Archie Moore (Bokser)
1913 - 1998

Archie Moore (USA)

Bokser, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Archibald Lee Wright

Født:
13. desember 1913 (110 år siden)

Døde:
9. desember 1998 (85 år) (25 år siden)

Archie Moore eller Archibald Lee Wright var en amerikansk bokser. Wikipedia

75 år
Gudrun Brauti Knutslid (Forfatter)
1914 - 1989

Gudrun Brauti Knutslid (Norge)

Forfatter, lyriker, skribent

Født:
23. desember 1914 (109 år siden)

Døde:
9. desember 1989 (75 år) (34 år siden)

Gudrun Brauti Knutslid var en norsk forfatter som for det meste skrev lyrikk innenfor den religiøse tradisjonen på 1900-tallet.

Gudrun Brauti Knutslid ble født i Seljord i Telemark der hun bodde hele livet. Det meste av livet drev hun forretning, og var aktivt med i Seljord Kunstforening. Det var først i en alder av seksti år at Gudrun Brauti Knutslid ble heltids forfatter. Hun debuterte med diktsamlingen «Tonar i ord» i 1976. Fram til hun døde i 1989 gav hun ut åtte diktsamlinger og to dokumentarromaner. Disse romanene omhandler Olea Crøger og Magnus Brostrup Landstad.

Komponisten Gisle Kverndokk har satt musikk til to av hennes dikt. Wikipedia

49 år
Eva Nansen (Mezzosopran)
1858 - 1907

Eva Nansen (Norge)

Mezzosopran

Fullt navn / Fødenavn:
Eva Helene Sars Nansen

Født:
17. desember 1858 (165 år siden)

Døde:
9. desember 1907 (49 år) (116 år siden)

Eva Helene Sars Nansen var en norsk mezzosopran, datter av zoologen Michael Sars og moren Maren Sars, som var søster til Johan Sebastian Welhaven (se slekten Heiberg). Hun var gift med Fridtjof Nansen.

Hennes brødre var historikeren Ernst Sars og naturforskeren Ossian Sars. Hun ble født da moren var 47 år, og hun var dermed yngst i en stor søskenflokk. Eva vokste opp i et rikt kulturelt hjem der moren tok aktivt del i selskapslivet med sin litterære salong hver søndag. Faren døde da hun var 11 år, og økonomisk var det trangt for moren å drive husholdningen. Sammen med sin musikalske søster Marie Christine gikk hun på musikkskole hos Thorvald Lammers (kommende svoger), og de ble begge med i hans nystartede sangkor Cæciliaforeningen 1880. Eva debuterte i Christiania Musikforening 1881. I perioden 1885-88 studerte hun med den belgiske mezzosopranen Désirée Artôt i Berlin, og turnerte Norden med Erika Nissen.

I 1889 giftet hun seg med Fridtjof Nansen som nettopp hadde fått godkjent sin avhandling om slimålens nervesystem. På sin siste konsert i 1899 framførte hun Haugtussa. De flyttet i 1901 til Polhøgda i Lysaker, tegnet av hennes fetter Hjalmar Welhaven. Der fikk hun sønnen Odd Nansen samme år. Eva og Fridtjof hadde tilsammen fem barn. Hun døde i 1907 av lungebetennelse.

Albumet Til Eva (2009) er dedikert henne av Isa Katharina Gericke og Christian Ihle Hadland. Opptakene ble gjort på Polhøgda og gjengir de lieder som Eva Nansen ble kjent for, samt den nasjonalistiske stemning som Lysaker-kretsen innebar. Wikipedia

<<
9. Desember
>>