Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

29. Desember

Om dagen

29. Desember er dag 364 i 2024, og er i uke 52. Det er 2 dager igjen av året.

Historie

20 år siden

2003: Det samiske språket «akkalasamisk» dør ut på Kolahalvøya i Russland

Akkalasamisk er et kolasamisk språk som ble talt i de samiske byene A´kkel og Ču´kksuâl i innlandet på Kolahalvøya i Russland. Språket ble tidligere ansett som en dialekt av kildinsamisk, men har i senere tid blitt ansett som et selvstendig språk som er nærmest beslektet med skoltesamisk, dets vestlige nabo.

I dag finnes det flere personer som har passive kunnskaper i akkalasamisk på ulike nivåer og minst én taler bruker akkalasamisk aktivt i samtale med talere av andre beslektede samiske språk.[1

Akkalasamisk er det dårligst dokumenterte samiske språket. Det finnes en akkalasamisk grammatikk, en samling av akkalasamiske tekster og lydopptak på akkalasamisk som ble gjort av Det russiske vitenskapsakademiet på 1950-, 1960- og 1970-tallet og som bør kunne brukes i språkrevitaliseringsarbeid. Wikipedia
133 år siden

1890: Massakren ved Wounded Knee i det nåværende Sør-Dakota i USA finner sted

Massakren ved Wounded Knee, også kalt «slaget ved Wounded Knee», var det siste væpnede sammenstøtet mellom den innfødte Lakotanasjonen og USA. Det skjedde 29. desember 1890 ved Wounded Knee i Pine Ridge-reservatet i Territoriet Dakota. Den amerikanske hæren brukte fire Hotchkiss M1875 Mountain Gun, mens lakotakrigerne knapt hadde våpen. Da kanonaden stilnet, lå 153 (menn, kvinner og barn) av 350 indianere døde igjen i snøen, 51 var skadet (fire menn, 47 kvinner og barn) hvorav noen døde senere. Wikipedia
164 år siden

1859: Asbjørn Kloster stifter Det Norske Totalavholdsselskap, noe som gjør DNT til Nordens eldste avholdsorganisasjon

DNT Edru Livsstil, tidligere Det Norske Totalavholdsselskap, er en norsk organisasjon som arbeider for totalavhold fra rusdrikk og rusmidler, og for fred og menneskeverd. DNT er den eldste avholdsorganisasjonen i Norden.

Den offisielle datoen for oppstarten av DNT er 29. desember 1859, da Stavanger yngre Afholdenhedsforening ble startet opp etter initiativ av Asbjørn Kloster. 120 menn, kvinner og barn hadde møtt opp i privatskolelærer Klosters skolehus i Stavanger for å delta på oppstarten. Ved oppstarten hadde foreningen 30 medlemmer og et midlertidig styre bestående av fem personer, med Kloster som formann. I mars 1861 hadde foreningen fått 270 medlemmer. Av disse var 135 menn, 77 kvinner og 58 barn under 15 år, de yngste syv år. I prinsippet var kvinner valgbare og hadde stemmerett på lik linje med mennene i organisasjonen, men det var ingen kvinnelige styremedlemmer i oppstartsfasen.

Medlemmene i foreningen begynte tidlig å reise rundt for å holde foredrag og dele ut litteratur om avholdssaken. I 1860 dro Kloster ut på en lengre reise med dampskip langs kysten helt til Finnmark. Den andre totalavholdsforeningen i Norge ble dannet som et direkte resultat av denne reisen. Denne ble dannet i Bodø. Den tredje totalavholdsforeningen, «Ekers nye Afholdsforening» ble stiftet på Skotselv 27. oktober 1860.

9. juli 1875 ble den landsomfattende organisasjonen Det norske Totalafholdsselskab formelt stiftet. Asbjørn Kloster ble valgt til formann, men han døde 18. januar 1876. Han ble da erstattet av Peder Sunde. Det ble opprettet kontor i Oslo, og medlemsbladet Menneskevennen startet. Dette bladet gis ut ennå den dag i dag som medlemsblad for DNT Edru Livsstil.

Når man ser på medlemstallet til DNT, hadde de et toppår i 1913 med 139 500 medlemmer, 1433 lokallag og 29 fylkeslag. DNT var da Norges største frivillige organisasjon. Formann på denne tida var Sven Aarrestad.

Det Norske Totalavholdsselskaps Ungdomsforbund (DNTU), som ble opprettet i 1924, slo seg i 1992 sammen med Norges Godtemplar Ungdomsforbund (NGU) til avholdsorganisasjonen Juvente.

Organisasjonen vedtok på sitt landsmøte i 2015 å endre navn fra Det Norske Totalavholdsselskap til DNT Edru Livsstil. Wikipedia

Fødsler

49 år
Andrine Flemmen (Alpinist)
1974

Andrine Flemmen (Norge)

Alpinist

Født:
29. desember 1974 (49 år)

Andrine Flemmen er en norsk tidligere alpinist. Hun tok sølv i sin favorittdisiplin storslalåm i VM i alpint 1999 i Vail/Beaver Creek. Hun vant også tre storslalåm-renn i verdenscupen.

Etter den aktive alpint-karrieren deltok Flemmen blant annet i TV-programmene Mesternes mester våren 2010, Skal vi danse høsten 2010 og 71° nord i 2013. Wikipedia

50 år
Maja Ratkje (Sanger)
1973

Maja Ratkje (Norge)

Sanger, musiker, komponist

Fullt navn / Fødenavn:
Maja Solveig Kjelstrup Ratkje

Født:
29. desember 1973 (50 år)

Maja Solveig Kjelstrup Ratkje er en norsk komponist og musiker. Hun ble i 2017 medlem av Akademie der Künste i Berlin. Wikipedia

51 år
Jude Law (Skuespiller)
1972

Jude Law (Storbritannia)

Skuespiller, filmprodusent, filmregissør, TV-regissør

Fullt navn / Fødenavn:
David Jude Heyworth Law

Født:
29. desember 1972 (51 år)

David Jude Heyworth Law er en engelsk skuespiller. Han var Oscar-nominert for beste mannlige hovedrolle for sin rolle som Inman i filmen Cold Mountain.

Law i 2006

Law begynte som skuespiller ved National Youth Music Theatre i 1987, og han hadde sin første TV-rolle i 1989, med en film basert på barneboken The Tailor of Gloucester skrevet av Beatrix Potter. Etter mindre roller på britisk fjernsyn fikk Law sitt gjennombrudd med den britiske krimdrama-serien Shopping, der hans fremtidige kone, Sadie Frost, var med. Etter hovedrollen i flere filmer regissert av Andrew Niccol, Clint Eastwood og David Cronenberg, ble han nominert til Oscar for beste mannlige birolle i 1999 for sin rolle i The Talented Mr. Ripley. For denne filmen måtte han lære seg å spille saksofon.

I 2001 hadde Law rollen som den sovjetiske snikskytteren Vasily Zaytsev i filmen Enemy At The Gates der han spilte mot Ed Harris. I 2002 spilte han en leiemorder i filmen Road to Perdition. I 2003 ble Law nominert til Academy Award for beste skuespiller for sin rolle i filmen Cold Mountain. I 2006 var Law med på kjendis-fotball til inntekt for UNICEF. Han var medlem av juryen under Cannes Film Festival i 2011. Han støtter veledighetsorganisasjonene Make-A-Wish Foundation og Pride of Britain Awards.

I juli 2007 var Jude Law i Afghanistan over en periode på 10 dager for å lage en dokumentar til FNs internasjonale fredsdag. Sammen med en representant fra UNICEF filmet de i farlige områder i Øst-Afghanistan med et filmteam, intervjuet barn, regjeringsmedlemmer, samfunnsledere og tjenestemenn fra FN. Filmen, som het The Day After Peace, hadde premiere under Cannes Film Festival. Law hadde et forhold med skuespillerinne Sienna Miller, og de tok ut seperasjon i 2006. I 2008 hadde han et forhold med den amerikanske modellen Samantha Burke. Burke fødte en datter, Sophia, den 22. september 2009 i New York. Wikipedia

51 år
Annar Follesø (Musiker)
1972

Annar Follesø (Norge)

Musiker

Født:
29. desember 1972 (51 år)

Annar Follesø er en norsk fiolinist. Han har sin utdannelse fra Barratt Due musikkinstitutt i Oslo og Indiana University i Bloomington, IN, USA. Han har vakt oppsikt blant annet for sine tolkninger av Bela Bartok og Ole Bull. Follesø spiller inn for det norske plateselskapet 2L. Sammen med Wolfgang Plagge er han kunstnerisk leder for Sunnmøre Kammermusikkfestival. Wikipedia

64 år
Jørn Christensen (Skuespiller)
1959

Jørn Christensen (Norge)

Skuespiller, plateprodusent, komponist, gitarist

Fullt navn / Fødenavn:
Jørn Reidar Christensen

Født:
29. desember 1959 (64 år)

Jørn Reidar Christensen er en norsk musiker (gitar), musikkprodusent og skuespiller. Han er blitt kalt en nyskapende gitarist og er kjent fra en rekke norske band. I flere av gruppene har Christensen spilt sammen med trommeslageren Ola Snortheim. I norsk rockehistorie er det De Press og Cirkus Modern som står i et spesielt lys i så måte. Han er for tiden medlem av bandene CC Cowboys og Young Neils.

Elektronika-gruppa Langsomt Mot Nord ble også startet som et samarbeid mellom Snortheim og Christensen. Christensen var opphavsmannen til navnet på gruppa. Sammen med Vibeke Saugestad ga han i 1999 ut albumet Thinkerbell under navnet Thinkerbell. For sangen «Velvet Days» fra albumet fikk han Edvard-prisen i klassen populærmusikk – mindre verk i 1999. Christensen er også produsent og har blant annet produsert flere av albumene til deLillos.

Han hadde også hovedrollen i den Amanda-belønte filmen X fra 1986.

I 2008 var Christensen også med på barneplaten «Magiske kroker & hemmeligheter» produsert av Linn Skåber og Jacob Young med sangen «Vinteren er her». Andre artister som var med, var Simone Larsen, Maria Haukaas Storeng, Egil Hegerberg, Venke Knutson, Alejandro Fuentes, Julius Winger, Live Maria Roggen, Alexander Rybak, Paal Flaata og Andrea Bræin Hovig. Wikipedia

74 år
Marie Louise Tank (Skuespiller)
1949

Marie Louise Tank (Norge)

Skuespiller

Født:
29. desember 1949 (74 år)

Marie Louise Tank er en norsk skuespillerinne.

Hun er utdannet ved Statens teaterhøgskole, hadde roller ved Nationaltheatret 1972–73, og jobbet frem til 1982 ved hovedstadens scener (institusjonsteatrene), herunder fem år ved Det norske teatret og fem år ved Fjernsynsteatret.

Fra 1982 har hun bedrevet undervisning og omkring 1983 startet hun eget teaterkompani Lilith Frisk & Vilt som holdt det gående i mange år. Denne frigruppens første oppsetning var Julian Garners "En reisebeskrivelse" og fant sted i foajeen på Nationaltheatret i mars 1983 med Foruten Tank, Minken Fosheim, Inger Teien, Jannik Bonnevie, Renata Mauer og Rita Abrahamsen.

Fra 1988 har hun studert, fått en mastergrad i 2008 og 2009–12 vært rådgiver for Direktoratet for forvaltning og IKT. I 2014 utga hun en bok om å ta ordet.

Hun er datter av advokat Yngvar Tank (1915–74) og bibliotekar Frida Bjørg Østbye (1914–88). Selv giftet Marie seg i 1974 med regissør Per Bronken (1935–2002) som også regisserte flere stykker som hun var med i. Wikipedia

76 år
Ted Danson (Skuespiller)
1947

Ted Danson (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Edward Bridge Danson III

Født:
29. desember 1947 (76 år)

Edward Bridge «Ted» Danson III er en amerikansk skuespiller.

Ted Danson ble født i San Diego, men vokste opp rett utenfor Flagstaff i Arizona. Han gikk på Stanforduniversitetet der han ble intressert av drama og skuespilleri i sitt annet studieår. I 1972 gikk han over til Carnegie-Mellon University i Pittsburgh.

Etter eksamen ble han ansatt som lærling på Tom Stoppards Off Broadway-oppsetning The Real Inspector Hound. Han flyttet til Los Angeles i 1978 og fikk undervisning av Dan Fauci på skuespillerinstituttet der han også selv hadde noen klasser.

Danson begynte sin karriere som skuespiller på TV i såpeoperaen Somerset, der han spilte rollen som Tom Conway fra 1975 til 1976. Han var også med i en rekke reklamefilmer. Han hadde en rekke gjesteopptredener i forskjellige TV-serier i 1970- og 1980-årene, inkludert i Laverne and Shirley, Magnum, P.I., og Tuckers Witch. Danson er mest kjent for sitt arbeid innenfor TV-serier, og spesielt for rollen som Sam Malone i den klassiske komedien Cheers og for hans rolle som Dokton John Becker i Becker produsert av Paramount Television, som også produserte TV-serien Cheers.

Senere har han blant annet vært fast rolleinnhaver i TV-seriene Help Me Help You, Curb Your Enthusiasm, Damages, Bored to Death. Fra og med september 2011, har Danson hatt en hovedrolle i TV-serien CSI: Crime Scene Investigation som sendes på CBS.

Danson har vunnet to Golden Globe og to Emmy Award-priser, begge for rollen i Cheers. Han fikk også en Golden Globe for Something About Amelia. I 1999 ble Danson tildelt en stjerne på Hollywoods Walk of Fame. Danson har også opptrådt i filmer som The Onion Field, Creepshow, Body Heat, Little Treasure, Just Between Friends, A Fine Mess, Made in America og Saving Private Ryan.

Danson og hans første kone, Randy Gosch giftet seg i 1970 og tok ut skilsmisse fem år senere. Danson giftet seg med sin andre kone Casey Coates i 1977. I 1979, mens hun fødte deres første barn, fikk Coates et slag, og Danson tilbrakte de kommende årene med å ta seg av henne. Paret adopterte senere en datter. Danson hadde en affære med Whoopi Goldberg som førte til skilsmisse mellom paret i 1993. Dette var en av Hollywoods dyreste skilsmisser gjennom tidene og skal angivelig ha kostet Danson minst 30 millioner dollar.

Danson giftet seg senere med skuespillerinnen Mary Steenburgen den 7. oktober 1995. Han er stefar til hennes datter, Lilly og sønnen, Charles, som er barn av skuespilleren Malcolm McDowell.

I mars 2011 utga Danson sin første bok, Oceana: Our Endangered Oceans and what we can do to save them, som ble skrevet i samarbeid med journalist Michael D'Orso. Danson er en nær venn av den tidligere amerikanske presidenten Bill Clinton. Danson har i årenes løp donert mer enn 85 000 dollar til forskjellige demokratiske presidentkandidater, blant annet Al Gore, John Edwards, Barbara Boxer, Bill Clinton og John Kerry. Danson var til stede i bryllupet til Bill Clintons datter Chelsea, den 31. juli 2010. Wikipedia

76 år
Solfrid Sivertsen (Forfatter)
1947

Solfrid Sivertsen (Norge)

Forfatter, barnebokforfatter, lyriker

Født:
29. desember 1947 (76 år)

Solfrid Sivertsen er en norsk forfatter, lyriker og bibliotekar. Hun debuterte i 1986 med novellesamlingen Porselensfiguren. Sivertsen har fått anerkjennelse som en forfatter som kan skrive innsiktsfullt og klisjefritt om dypet bak det tilsynelatende hverdagslige. Wikipedia

76 år
Odd-Arne Jacobsen (Låtskriver)
1947

Odd-Arne Jacobsen (Norge)

Låtskriver, gitarist, komponist, pedagog

Født:
29. desember 1947 (76 år)

Odd-Arne Jacobsen er en norsk jazz- og samtidsmusiker som har fremført sine verker i store deler av verden. Han har blant annet holdt solokonsert med egne komposisjoner i Carnegie Hall i New York. Han har turnert i USA, Mexico, Russland, Frankrike, Kina, Kuwait, Skottland, Japan og på Færøyene. I Russland hadde han et eget tv-program: Vinternattens hemmeligheter. I Russland holdt han også en solokonsert på Moscow International Jazz Festival. Her spilte han sammen med den russiske gitarlegenden Aleksej Kuznetsov.

I Norge har Jacobsen blant annet holdt åpningskonserten under Nordlysfestivalen i Tromsø Kulturhus den 22. januar 2007. Sammen med MIN Ensemblet og den færøyske bassisten Edvard Debess førstegangsfremførte Jacobsen sitt verk For Strings Only for strykekvintett og gitar. Han gjorde også en minnekonsert for Robert Normann i Sarpsborg, sammen med sin svenske venn og kollega Rune Gustafsson. I 2004 fremførte Odd-Arne sitt verk Music For The Silence Minority for gitar, strykekvartett og fagott i forbindelse med åpningen av en utstilling med Edvard Munch og Gustav Vigeland på Munchmuseet. Wikipedia

76 år
Kari Stokke (Pianist)
1947

Kari Stokke (Norge)

Pianist, musiker

Født:
29. desember 1947 (76 år)

Kari Stokke er en norsk pianist, kjent fra flere engasjement i NRK og bidrag til innspillinger. Stokke viste seg tidlig å være musikalsk begavet, da hun i ung alder tok sin utdannelse ved Norges musikkhøgskole, og senere i Europa.

Stokke var i den 1. ekspertjury for Norsk Melodi Grand Prix 1978, og spilte ved Det norske teatret i oppsetningen Piaf! (1980).

Utover en rekke underholdningsshow (som huspianist) bidro hun til NRK-oppsetningen Den spanske flue (1990), til TVNorge-serien Wesenstund (1994–2000), de fire barneplatene til Mari Maurstad (1995–1999), Klaus Hagerups lydbok Så rart (2005), Arvid Martinsens It's just a game (1983), Erik Byes Støv og stjerner (2003) og musikk til stumfilmen The Cook av Roscoe Arbuckle (DVD, 1918/2001).

Stokke var musikalsk leder for suksessforestillingen "Les Misérables" på Lillestrøm kultursenter, og hadde høsten 2009 musikalsk innstudering og musikalsk ansvar for norgespremieren på Disneys High School Musical "on Stage" på samme sted. Wikipedia

77 år
Marianne Faithfull (Skuespiller)
1946

Marianne Faithfull (Storbritannia)

Skuespiller, sanger, selvbiograf, dagbokskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Marianne Evelyn Gabriel Faithfull

Født:
29. desember 1946 (77 år)

Marianne Faithfull er en engelsk sanger og skuespiller.

Faithfull, som er datter av en østerriksk baronesse, ble oppdaget da hun var 16 år av Rolling Stones' manager Andrew Loog Oldham, og slo igjennom i 1964 med Stones-låten As Tears Go By. Hun fulgte opp med ytterligere to hits «Summer Nights» og «This Little Bird» fra 1965. Etter stormfulle forhold til Rolling Stones' Keith Richards og Mick Jagger ga hun igjen ut musikk fra slutten av 1970-årene.

Hun har samarbeidet med bl.a. Pink Floyd, Tom Waits, Metallica, Beck, Jarvis Cocker, PJ Harvey og Nick Cave.

Per 2016 bodde hun i Paris og Irland. Wikipedia

77 år
Bernhard Ramstad (Skuespiller)
1946

Bernhard Ramstad (Norge)

Skuespiller

Født:
29. desember 1946 (77 år)

Bernhard Ramstad er en norsk skuespiller, som er kjent fra NRKs Barne-TV som Kalle i Kalle og Molo .

Bernhard Ramstad debuterte 1966 ved Trøndelag Teater, der han var ansatt 1968–70 og 1981–84 og bl.a. satte opp barnestykker og spilte i Patrick Süskinds enmannsforestilling Kontrabassen. 1970–71 var han knyttet til Nationaltheatret og 1971–77 var han en drivende kraft ved Hålogaland Teater. 1977-86 arbeidet Ramstad ved Telemark Teater før han vendte tilbake til Hålogaland Teater som teaterets første sjef 1986-89, og gjorde fremragende skuespillerinnsats i Klaus Hagerups Heartbreak Hotel. Fra 1989 ved Det norske teatret, der han bl.a. har vært faren i Astrid Lindgrens Emil i Lønneberget, Ruckly i Gaukereiret av Ken Kesey og Ludvig i Norvald Tveits Splint. Flere roller i Robert Wilsons oppsetning av Peer Gynt i 2005. Ramstad har hatt flere filmroller etter debuten i Under en steinhimmel (1974). I 2013 spilte han rollen som bjeffende historieforteller i Ylvis-musikkvideoen The Fox.

Ramstad var leder for Norsk Skuespillerforbund 1994–99 og er fra 2013 leder av Det norske Shakespeareselskap. Wikipedia

80 år
Geir Kaufmann (Psykolog)
1943

Geir Kaufmann (Norge)

Psykolog

Født:
29. desember 1943 (80 år)

Geir Kaufmann er en norsk psykolog med doktorgrad. Han har vært professor i arbeidspsykologi ved Norges Handelshøyskole, professor i kognitiv psykologi ved Universitetet i Bergen og professor i organisasjonspsykologi ved Handelshøyskolen BI i Oslo. Kaufmann har hovedsakelig arbeidet med spørsmål knyttet til organisasjon, ledelse, problemløsning og kreativitet.

Han er utdannet cand.psychol. ved Universitetet i Oslo i 1970, og var blant de første psykologene som ble offentlig godkjent psykolog i 1974 etter at godkjenningsordningen ble innført året før. Han ble dr.philos. i psykologi i 1975. Han ble i 1979 utnevnt til professor i arbeidspsykologi ved Norges Handelshøyskole.

Han har i 2006 utgitt Hva er kreativitet i Universitetsforlaget serie Hva er. Kaufmann har vært gjesteforeleser ved University of California og Yale University. Han mottok i 2005 prisen «Emerald Citation of Excellence» for ledelsesforskning.

Han er gift med Astrid Kaufmann, som også er foreleser i psykologi ved BI. Sammen har de skrevet boken Psykologi i organisasjon og ledelse. Det er kommet ut fire utgaver av denne boken.

Festskriftet Creativity and problem-solving in the context of business management: a festschrift in honour of Geir Kaufmann for his 60-year anniversary ble utgitt i 2004. Wikipedia

84 år
Cotty Stenby (Skuespiller)
1939

Cotty Stenby (Norge)

Skuespiller, danser, koreograf, ballettdanser, gallerist, journalist

Fullt navn / Fødenavn:
Tove Klara Stenby

Født:
29. desember 1939 (84 år)

Tove Klara «Cotty» Stenby er en norsk ballettdanser, koreograf og skuespiller. Hun har deltatt i NRKs Eldrebølgen (2003) og hadde i 2006 en gjesterolle i såpeserien Hotel Cæsar på TV 2. I tillegg hadde hun rollen som moren i miniserien Mens far var på Grini på NRK i 1977. Stenby har også jobbet også som kulturjournalist i Demokraten. Hun drev kunstgalleriet Galleri Clara mellom 2003 og 2015.

Hun er mor til musiker Kyrre Fritzner. Wikipedia

85 år
Jon Voight (Skuespiller)
1938

Jon Voight (USA)

Skuespiller

Født:
29. desember 1938 (85 år)

Jonathan Vincent «Jon» Voight, uttales våit er en amerikansk skuespiller. Han vant en Oscar for rolletolkningen sin i filmen Hjemkomsten (1978). Voight er far til skuespillerne Angelina Jolie og James Haven. Wikipedia

86 år
Hjalmar Sunde (Militær leder)
1937

Hjalmar Sunde (Norge)

Militær leder

Født:
29. desember 1937 (86 år)

Hjalmar Inge Sunde var fylkesmann i Aust-Agder fra 10. januar 1995 til 1. januar 2008.

Han gikk ut fra økonomisk gymnas ved Stavanger Handelsgymnasium i 1956 og tok så Befalskolen for Infanteriet i 1957. Etter Krigsskolen ble han tilsatt som løytnant i Infanteriet i 1960. Han gikk ut av Hærens stabsskole i 1971, U.S. Command and General Staff College i Kansas i USA i 1974, Forsvarets høgskole i 1982 og U.S. Army War College i Carlisle i Pennsylvania i 1986.

Sunde har vært kompanisjef ved Garnisonen i Sør-Varanger, bataljonsjef for Bn 2/Brig N, brigadesjef for Brig 12, forsvarsdistriktsjef for FDI 12/IR 12, divisjonssjef for 6. Divisjon. Han utnevnt til generalløytnant i 1987 og var øverstkommanderende i Sør-Norge (ØKS) frem til 1991.

Han har tjenestegjort som instruktør ved Befalsskolen for Infanteriet i Sør-Norge, Befalsskolens øverste avdeling, Krigsskolen og Hærens stabsskole. Han var tidligere Norges representant i NATOs militærkomite med graden generalløytnant.

Sunde var fra 1995 til 2001 president i Norges Forsvarsforening. Han var også medlem av regjeringens forsvarspolitiske utvalg i 2000, har vært president i Grimstad Rotaryklubb og medlem av faglig forum på Institutt for forsvarsstudier.

Sunde har gitt ut bøkene Av Sør-Trøndelag Infanteriregiment nr. 12's historie (1984) og Siegfried. Kanonen på Møvik: en beretning om tyskernes Batterie Vara (2015). Wikipedia

80 år
Mary Tyler Moore (Skuespiller)
1936 - 2017

Mary Tyler Moore (USA)

Skuespiller, filmprodusent, produsent, sanger

Født:
29. desember 1936 (87 år siden)

Døde:
25. januar 2017 (80 år) (7 år siden)

Mary Tyler Moore var en amerikansk skuespiller, danser og fjernsynsprodusent, best kjent for TV-situasjonskomediene The Mary Tyler Moore Show som gikk fra 1970 til 1977 og The Dick Van Dyke Show fra 1961 til 1966, begge på TV-kanalen CBS. Wikipedia

81 år
Geirmund Ihle (Politiker)
1934 - 2016

Geirmund Ihle (Norge)

Politiker

Født:
29. desember 1934 (89 år siden)

Døde:
4. juni 2016 (81 år) (8 år siden)

Geirmund Ihle var en norsk politiker (Ap). Han ble innvalgt på Stortinget fra Rogaland i 1969 og satt som representant for samme fylke fram til 1981. Wikipedia

72 år
Arnljot Norwich (Politiker)
1922 - 1994

Arnljot Norwich (Norge)

Politiker

Født:
29. desember 1922 (101 år siden)

Døde:
28. desember 1994 (72 år) (29 år siden)

Arnljot Norwich var en norsk forretningsmann og politiker (H). Han ble innvalgt på Stortinget fra Troms i 1977. Han var vararepresentant i perioden 1973–1977.

Norwich var varaordfører i Harstad i perioden 1967–1969, ordfører i periodene 1970–1971, 1971–1975 og 1975–1977.

Gjennom mange år eide han elektrofirmaet Brødrene Norwich i Harstad. Han var gift med Signe Marie Norwich (1927–1993). Wikipedia

90 år
Anton Skulberg (Politiker)
1921 - 2012

Anton Skulberg (Norge)

Politiker, veterinær

Født:
29. desember 1921 (102 år siden)

Døde:
30. august 2012 (90 år) (11 år siden)

Anton Skulberg var en norsk politiker og professor. Han tok doktorgraden (dr.med.vet.) ved Veterinærhøgskolen i 1965. Skulberg var sønn av Ragnvald Skulberg og Anna Maria Busch. Han representerte Senterpartiet. Skulberg var stortingsrepresentant for Østfold fra 1969 til 1977, og var kirke- og undervisningsminister 1972–1973 i Lars Korvalds regjering. Wikipedia

97 år
Thore Heramb (Kunstmaler)
1916 - 2014

Thore Heramb (Norge)

Kunstmaler, illustratør

Født:
29. desember 1916 (107 år siden)

Døde:
16. juni 2014 (97 år) (10 år siden)

Thore Heramb var en norsk kunstner og maler.

Han debuterte på Høstutstillingen i 1939 etter å ha studert ved Statens håndverks- og kunstindustriskole fra 1935 til 1937 samt Kunstakademiet under Jean Heiberg fra januar 1939 og fram til den tyske okkupasjonen våren 1940. Han foretok en studiereise til København og Italia og hadde to lengre opphold i Paris etter krigen.

I 1947 og 1948 utførte han utsmykningen av daværende Akers herredshus. Han gikk omtrent på den tid inn på en stil preget av abstraksjon og gråtoner, men ble senere mere koloristisk. .Fransk maleri betydde mye for Herambs billedskapende utvikling. Fram til 1956 var han fast ansatt som fargekonsulent for Oslo kommune, men ble så kunstner på heltid.

Foruten utstillinger i inn- og utland, satt han i Nasjonalgalleriets råd for anskaffelser. Han er representert i nasjonalgalleriene i Stockholm og København, foruten Museet for samtidskunst i Oslo og andre større norske kunstmuseer. Wikipedia

91 år
Finn Seyersted (Professor)
1915 - 2006

Finn Seyersted (Norge)

Professor

Fullt navn / Fødenavn:
Finn Johannes Seyersted

Født:
29. desember 1915 (108 år siden)

Døde:
14. desember 2006 (91 år) (17 år siden)

Finn Johannes Seyersted var en norsk professor i folkerett. Han ble dr. juris i 1966 på avhandlingen United Nations Forces in the Law of Peace and War.

Seyersted ble cand. jur. i 1942 og var deretter dommerfullmektig fra 1942 til 1943. I årene etter jobbet han i Justisdepartementet, UD, Norges delegasjon til FN (1946–1949) og i UNESCO. Han arbeidet med folkerett ved Utenriksdepartementet fra 1951 til 1959, i 1955 ble han byråsjef, senere direktør i rettsavdelingen. Han ledet deretter rettsavdelingen i Det internasjonale atomenergibyrået. Fra 1966 arbeidet han igjen i utenrikstjenesten, og var først generalkonsul i Minneapolis, så ambassadør ved Norges ambassade i Buenos Aires fra 1968 til 1973. I 1974 ble han professor i rettsvitenskap ved Det juridiske fakultet, Universitetet i Oslo, hvor han ble frem til han gikk av for aldersgrensen i 1985.

Seyersted var medlem av Folkerettsinstituttet (Institut de droit international) og fra 1979 var han dommer i Den internasjonale voldgiftsretten. På 1970-tallet deltok han i forhandlingene om opprettelsen av INMARSAT.

Han var bror av litteraturprofessor Per Seyersted og tidligere direktør Knut Seyersted.

Sammen med jusprofessorene Johs. Andenæs og Anders Bratholm arbeidet han for å legalisere aktiv dødshjelp. Wikipedia

83 år
Nora Gulbrandsen (Keramiker)
1894 - 1978

Nora Gulbrandsen (Norge)

Keramiker, kunstmaler

Født:
29. desember 1894 (129 år siden)

Døde:
14. februar 1978 (83 år) (46 år siden)

Nora Gulbrandsen var en norsk keramiker og designer.

Nora Gulbrandsen var utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i perioden 1923-27. Siden hadde hun studieopphold ved en rekke porselensfabrikker, for eksempel ved Manufacture nationale de Sèvres i Frankrike.

Etter endt utdanning kom hun til Porsgrunds Porselænsfabrik (PP) som designer, og her var hun kunstnerisk leder fra 1929 til 1945. Som sjefsdesigner ved PP var hun Norges første kvinnelige industridesigner.

Ved siden av arbeidet ved Porsgrund laget hun utkast til tekstiler, tapeter, voksduker, glass og bokbind, og i 1930 tegnet hun to messehagler til Trondheim Domkirke. Da hun sluttet ved Porsgrunds Porselænsfabrik i 1945 startet hun eget keramikkverksted i Oslo.

Nora Gulbrandsen var en sterk og målbevisst kvinne. Blant annet ordnet hun det slik at hun ikke behøvde å være i Porsgrunn hele året. Bare halve året hadde hun plikt til å være ved fabrikken. Skissene til mange av produktene som er signert Gulbrandsen ble til utenfor fabrikken og Porsgrunn. Mye av det hun har designet for Porsgrunds Porselænsfabrik er signert NG, men servisene som ble serieprodusert har ikke denne signaturen. Designet er likevel lett gjenkjennelig, hun var tydelig inspirert av Art Deco. Kubistiske former og funksjonalitet ble vektlagt da hun designet. Fargevalg var også uortodokse, ofte kontraster, lyst mot mørkt. Designet hennes ble et friskt pust i porselenstradisjonen ved PP, hun innførte moderne design og la om hele produksjonen ved fabrikken. Sortimentet ble utvidet og endret. Hun designet 180 ulike modeller i sin tid på PP. Regner man enkeltdeler i servisene, blir det snakk om 300 ulike design. I tillegg kommer spesialbestillinger og gjenstander som ble produsert under krigen. Det er prydgjenstander i grovt gods, keramikk.

Ved hjelp av 4,5 millioner kroner fra DnB NOR kjøpte Telemark Museum den store PP-samlingen av Atle Brynestad i 2011. Samlingen består av 6.000 objekter, 538 av disse er signert Nora Gulbrandsen. De er nå ivaretatt og registrert i Telemark Museums magasin i Skien. Wikipedia

85 år
Ingeborg Møller (Biograf)
1878 - 1964

Ingeborg Møller (Norge)

Biograf, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Katharina Elisabeth Storm

Født:
29. desember 1878 (145 år siden)

Døde:
18. februar 1964 (85 år) (60 år siden)

Ingeborg Møller var en norsk forfatter.

Møller debuterte litterært i 1904 med skuespillet Fru Karen. Blant hennes mest kjente verker er den kulturhistoriske romantrilogien Job Sveinungsson (1925), Vandringsmann (1928) og Herrens regn (1929). Romantrilogien var en kulturhistorisk skildring fra slutten av 1700-tallet. Ved siden av forfatterskapet var Ingeborg Møller fast medarbeider i avisa Nationen. Wikipedia

66 år
Andrew Johnson (Amerikansk president)
1808 - 1875

Andrew Johnson (USA)

Amerikansk president, politiker, offiser, slaveeier, statsmann, skredder

Født:
29. desember 1808 (215 år siden)

Døde:
31. juli 1875 (66 år) (148 år siden)

Andrew Johnson var visepresident under Abraham Lincoln og ble USAs 17. president etter at Lincoln ble drept i 1865. Johnson hadde ansvaret for oppbyggingen og samlingen av USA etter borgerkrigen. I dette arbeidet kom Johnson på kant med Kongressen som i 1868 vedtok riksrettstiltale mot ham. Han ble stilt for riksrett samme år, men frikjent i Senatet. Wikipedia

Dødsfall

98 år
Pierre Cardin (Moteskaper)
1922 - 2020

Pierre Cardin (Frankrike)

Moteskaper, motehusdesigner, forretningsdrivende

Fullt navn / Fødenavn:
Pietro Costante Cardini

Født:
2. juli 1922 (102 år siden)

Døde:
29. desember 2020 (98 år) (3 år siden)

Pierre Cardin var en fransk moteskaper, kjent for sin avant-garde-stil og romfartsinspirerte drakter.

Cardin studerte arkitektur og etablerte sitt eget motehus i 1950. Cardin bygget opp virksomheten uten banklån. Wikipedia

66 år
Arne A. Jensen (Sjefredaktør)
1954 - 2020

Arne A. Jensen (Norge)

Sjefredaktør, siviløkonom, jurist, næringslivsleder

Fullt navn / Fødenavn:
Arne Agner Jensen

Født:
15. november 1954 (69 år siden)

Døde:
29. desember 2020 (66 år) (3 år siden)

Arne Agner Jensen var en norsk næringslivsleder. Han var utdannet siviløkonom fra Norges handelshøyskole i 1974 og cand.jur. i 1979 og hadde flere lederstillinger i norsk næringsliv.

Han var administrerende direktør i ScanPartner Norge 1984–1985 og ScanPartner Int. 1985–1988, administrerende direktør i Bates 1989–1993 samt sjefredaktør og administrerende direktør i TV 2 Gruppen 1993–1999. Han var administrerende direktør i Braathens fra 1999 til 2001. Fra 2001 var han konsernsjef i Merkantildata som i 2003 skiftet navn til Ementor. Han sluttet der i desember 2004. Wikipedia

75 år
Neil Innes (Musiker)
1944 - 2019

Neil Innes (Storbritannia)

Musiker, komiker

Fullt navn / Fødenavn:
Neil James Innes

Født:
9. desember 1944 (79 år siden)

Døde:
29. desember 2019 (75 år) (4 år siden)

Neil James Innes er en engelsk musiker, komponist og tekstforfatter innenfor genrene komikk, swingjazz, music hall og rock. Han er nok mest kjent for sitt samarbeid med Monty Python, og for å være medlem av Bonzo Dog Doo-Dah Band og senere The Rutles. Wikipedia

44 år
Dina Birte Al-Erhayem (Skuespiller)
1975 - 2019

Dina Birte Al-Erhayem (Danmark)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Dina Birte Al-Erhayem

Født:
2. oktober 1975 (48 år siden)

Døde:
29. desember 2019 (44 år) (4 år siden)

Dina Birte Al-Erhayem var en dansk skuespillerinne med irakisk bakgrunn. Wikipedia

69 år
Odd Iversen (Fotballspiller)
1945 - 2014

Odd Iversen (Norge)

Fotballspiller

Fullt navn / Fødenavn:
Odd Helge Iversen

Født:
6. november 1945 (78 år siden)

Døde:
29. desember 2014 (69 år) (9 år siden)

Odd Helge Iversen («Ivers») var en norsk fotballspiller. Han spilte for Rosenborg, Racing Mechelen og Vålerenga og var toppscorer i fire sesonger i norsk eliteserie. Fortsatt står Iversens rekord på 30 scoringer i én sesong fra 1968. Totalt scoret han 158 mål i eliteserien, og ligger med det på fjerdeplass på listen over mestscorende i norsk fotball. Iversen spilte 45 landskamper og scoret 19 mål på landslaget. Som liten spilte han mye fotball og basse. Wikipedia

70 år
Freddie Hubbard (Trompetist)
1938 - 2008

Freddie Hubbard (USA)

Trompetist, komponist, jazzmusiker

Fullt navn / Fødenavn:
Frederick Dewayne Hubbard

Født:
7. april 1938 (86 år siden)

Døde:
29. desember 2008 (70 år) (15 år siden)

Frederick Dewayne «Freddie» Hubbard var en amerikansk jazztrompetist. Han var først og fremst kjent for å spille bebop, hard bop og post bop fra det tidlige 1960-tallet og fremover. Hans lett gjenkjenbare tone bidro til nye perspektiver innen moderne jazz og bebop. Wikipedia

87 år
Werner Christie (Flyger)
1917 - 2004

Werner Christie (Norge)

Flyger, offiser

Fullt navn / Fødenavn:
Werner Hosewinckel Christie

Født:
13. desember 1917 (106 år siden)

Døde:
29. desember 2004 (87 år) (19 år siden)

Werner Hosewinckel Christie var en norsk offiser og jagerflyver under andre verdenskrig.

Han var sønn av professor Werner Hosewinckel Christie og Karen f. baronesse Wedel-Jarlsberg, bror av generalmajor Johan Koren Christie og pianist Amalie Christie, og onkel (farbror) til tidligere helseminister Werner Christie.

Christie var flyelev ved Hærens Flyveskole fra 1938 til 1939. Ved krigens utbrudd i Norge den 9. april 1940 var han stasjonert på Sola lufthavn i Stavanger, og deltok i forsvaret da tyske fallskjermsoldater inntok flyplassen. Christie deltok som infanterist i kampene i Rogaland fram til 23. april. Den 11. november gikk Christie sammen med kullkameraten Reidar From på ski til Sverige. Via Sovjetunionen, Japan og USA kom han 1. februar 1941 til Little Norway i Toronto, der han ble instruktør.

Sammen med personellet som skulle opprette 331 (Norwegian) Squadron reiste han med skip fra Halifax 22. mai som nyutnevnt løytnant. Etter et opphold ved en britisk treningsenhet, No. 56 Operational Training Unit, kom han i september 1941 til 331 skvadron, som da var utstyrt med Hawker Hurricane. Der var det blitt for mange flygere, og Christie og to andre norske flygere ble overført til en annen Hurricane-skvadron, 253 Squadron RAF. I januar 1942 ble en ny norsk jagerflyskvadron, 332 (Norwegian) Squadron, opprettet, og Christie ble beordret dit. Etterhvert avanserte han til major og sjef for skvadronen, deretter som oberstløytnant sjef for den britiske 234 Squadron, den britiske 150 Wing og den britiske Hunsdon Wing. Den 18. april 1945 måtte Christie hoppe ut i fallskjerm over Tyskland, og han tilbrakte den siste krigsmåneden som krigsfange i Oflag X-C (Offizierlager 10-C) i Lübeck.

Christie var flyveress, og ble kreditert 11 nedskutte tyske fly, det siste to dager før han selv ble tatt til fange etter å ha hoppet ut av flyet på grunn av brann i motoren over Schleswig.

Etter krigen arbeidet Christie en periode i SAS, men startet fra 1949 en ny karriere i Luftforsvaret. I 1956 ble Christie avgitt fra Flyvåpnet for å fungere som generalsekretær i Norsk Aero Klubb. Han satt i stillingen helt til Riksrevisjonen i 1959 kom frem til at Flyvåpnet ikke hadde hjemmel til en slik beordring, og han ble beordret tilbake. Han var i perioden 1968–71 sjef for Luftkommando Nord-Norge, i perioden 1971–76 kommandør for luftstridskreftene i Sør-Norge.

Han forlot Luftforsvaret som generalmajor i 1977. Han begynte da i Helly-Hansen A/S, før han fra 1978 ledet utenlandsavdelingen i Norges Røde Kors.

For sin innsats under krigen ble Christie tildelt Krigskorset med sverd, St. Olavsmedaljen med ekegren, Krigsmedaljen og Deltagermedaljen med rosett. Han ble også dekorert med de britiske utmerkelsene Distinguished Service Order, Distinguished Flying Cross, 1939–1945 Star og Atlantic Star med rosett. Christie var også ridder av 1. klasse av den svenske Sverdordenen og ble i 1969 tildelt Norsk Aero Klubbs hederstegn i sølv. Wikipedia

84 år
Karl Viktor Hall (Kirurg)
1917 - 2001

Karl Viktor Hall (Norge)

Kirurg

Født:
19. juni 1917 (107 år siden)

Døde:
29. desember 2001 (84 år) (22 år siden)

Karl Viktor Hall, var en norsk thoraxkirurg. Hall utviklet den mekaniske hjerteventil (Hall-ventilen). Han utførte den første koronare bypass-operasjon i Norge i 1969.

Kar Viktor Hall var sønn av Carl Viktor Hall og sønnesønn av Birger Anneus Hall. Wikipedia

76 år
Tony Strobl (Tegneserieskaper)
1915 - 1991

Tony Strobl (USA)

Tegneserieskaper, animatør

Fullt navn / Fødenavn:
Anthony Joseph Strobl

Født:
12. mai 1915 (109 år siden)

Døde:
29. desember 1991 (76 år) (32 år siden)

Anthony Joseph Strobl var en amerikansk tegneserieskaper.

I desember 1938 begynte han på sitt første oppdrag; animasjon til pastoralsymfoniavsnittet i Fantasia. Senere jobbet han med Dumbo og Pinocchio, helt til krigen kom og han ble kalt inn.

Etter krigen gikk han tilbake til filmen, og fikk øynene oppe for tegneseriebransjen, og fant ut at det var bedre betalt enn animasjonsjobben. Noen år hadde han en rekke korte tegnejobber, helt til han i 1947 tok steget inn i Western Publishings lokaler i Beverly Hills og ga en søknad på en jobb, som han også fikk. Western Publishing var forlaget som utga de fleste funny animal-seriene, med figurer fra filmstudioer som Disney, Warner Brothers (Snurre Sprett etc.) og Walter Lantz (Hakke Hakkespett). De tegnerene som ville, fikk derfor jobbe i et bredt spekter av figurer, og av de tegnerene var Tony Strobl.

Strobls første verk hos Western var en serie om Bucky Bug (ikke utgitt i Norge) til Walt Disney's Comics and Stories nr. 100 i januar 1949. Han ble etter hvert mest kjent for sine Donald Duck-historier, men tegnet også andre figurer, som Mikke Mus og Langbein. På femtitallet økte utgivningen av Disney-blader, ettersom de solgte så bra. Walt Disney's Comics and Stories solgte nesten 4 millioner pr. nummer toppåret 1952. Western Publishing begynte å utgi bladene Donald Duck, Mickey Mouse og Uncle Scrooge annenhver måned. Mange gode tegnere tegnet Donald den gangen, som Carl Barks, Jack Bradbury, Phil de Lara, Dick Moores, Paul Murry og selvfølgelig Tony Strobl. Etter 1954 sto han for det meste av innholdet i Donald Duck, mens Murry og Bradbury dominerte Mikke Mus-serier.

Den 29. desember 1991 døde Tony Strobl, tegneren som bortsett fra Vicar og Barks har fått publisert flest sider med Donald-serier. Wikipedia

92 år
Harold Macmillan (Politiker)
1894 - 1986

Harold Macmillan (Storbritannia)

Politiker, diplomat, militær

Fullt navn / Fødenavn:
Maurice Harold Macmillan

Født:
10. februar 1894 (130 år siden)

Døde:
29. desember 1986 (92 år) (37 år siden)

Maurice Harold Macmillan, 1. jarl av Stockton, var en britisk politiker for det konservative partiet. Under Andre verdenskrig var han den britiske regjeringens representant ved middelhavsområdet. Her knyttet han varige vennskapsbånd med Dwight Eisenhower, noe som skulle få stor betydning senere i hans politiske karriere. I Winston Churchills andre regjering ble han i 1951 boligminister, og i 1954 forsvarsminister. I en kort periode i 1955 var han utenriksminister. I Anthony Edens påfølgende regjeringen var han fra 1955 og frem til 1957 finansminister. Han fremstod som en naturlig kandidat til statsministerembetet ved Edens avgang i 1957, men det kom likevel overraskende at det ble han som overtok som statsminister og ikke Richard Austen Butler. Macmillan var britisk statsminister frem til 1963. Etter at han trakk seg fra politikken ble han formann for forlagshuset Macmillan. Wikipedia

39 år
Tim Hardin (Musiker)
1941 - 1980

Tim Hardin (USA)

Musiker, sanger, komponist, pianist

Født:
23. desember 1941 (82 år siden)

Døde:
29. desember 1980 (39 år) (43 år siden)

Timothy Hardin var en amerikansk sanger, musiker og komponist.

Da han var 18 år sluttet han på High School og vervet seg til Marinekorpset. Da han etter to år ble dimittert, flyttet han i 1961 til New York, hvor han en kort stund gikk på American Academy of Dramatic Arts. Men mye skulking gjorde at han måtte slutte her. Han konsentrerte seg da om en musikalsk karriere, og ble en del av miljøet i Greenwich Village særlig som bluesmusiker.

Han flyttet til Boston i Massachusetts i 1963 hvor han ble oppdaget av plateprodusenten Erik Jacobsen (som senere produserte for The Lovin' Spoonful), og Jacobsen fikk til et møte med Columbia Records. Året etter flyttet han tilbake til Greenwich Village for å gjøre opptak til sin kontrakt med. Columbia var imidlertid ikke fornøyd, og valgte å ikke gi ut dette før i 1969, på albumet Tim Hardin IV. Også annet demo-materiale fra perioden 1963/64 ble gitt ut senere på 1960-tallet på albumet This Is Tim Hardin, på merket Atco.

I 1965 traff han Susan Yardsley Morss (Susan Moore) i Los Angeles, og flyttet sammen med henne i New York. Med plateselskapet Verve Forecast ga han ut sitt første album Tim Hardin 1 i 1966. Dette albumet viste overgangen fra hans tidligere tradisjonelle bluesstil til den folkemusikkbaserte stilen som skalle prege hans karriere. Albumet inneholder en av hans mest kjente sanger «Reason To Believe» som både Rod Stewart og en rekke andre artister har spilt inn senere. Albumet Tim Hardin 2 kom i 1967 og inkluderte en annen av hans kjente sanger «If I Were A Carpenter», som Bobby Darin hadde fått en stor hit med året før, senere har særlig Johnny Cash og June Carter hatt suksessfulle innspillinger av denne sangen, men den er også innspilt av The Four Tops, Doc Watson, Joan Baez.

I 1969 hadde Hardin en av sine få kommersielle suksesser med en innspilling av Bobby Darins sang «A Simple Song Of Freedom». Hardin kunne ikke støtte sine plateutgivelser ved å reise på turne på grunn av sitt heroinmisbruk og sceneskrekk, noe som gjorde at hans sceneopptredener svært ujevne. Albumet This is Tim Hardin fra 1967 inkluderer blant annet en innspilling av sangen «House of the Rising Sun», Fred Neils «Blues on the Ceilin'» og Willie Dixons «Hoochie Coochie Man». Ifølge teksten på coveret ble disse sangene spilt inn allerede i 1963-64, altså lenge før hans første utgivelse. Albumet Tim Hardin 3 fra 1968 er en samling liveopptredener og nyinnspillinger av tidligere sanger. Han er også kjent for sin innspilling fra 1971 av Leonard Cohens sang «Bird on a Wire». Wikipedia

76 år
Anton Flettner (Luftfartsingeniør)
1885 - 1961

Anton Flettner (Tyskland)

Luftfartsingeniør, oppfinner, ingeniør

Født:
11. november 1885 (138 år siden)

Døde:
29. desember 1961 (76 år) (62 år siden)

Anton Flettner var en tysk flyingeniør og oppfinner. Han har mange bidrag til dagens utforming av fly og helikopter. Han har også beskrevet Magnuseffekten som er årsaken til at fotballspillere kan skru en ball slik at den forandrer retning i lufta. Han utviklet trimror/servoror som finnes på nesten alle fly og mange skip.

Han har også utviklet en roterende ventilator som er vanlig på skip og mange andre innretninger, men denne ble samtidig også beskrevet av finnen Savorius, og det er usikkert hvem som har æren for utformingen. Flere av disse ventilatorene produseres av det engelske firmaet Flettner Ventilator Ltd. Wikipedia

79 år
Oscar Borg (Komponist)
1851 - 1930

Oscar Borg (Norge)

Komponist, dirigent, musikkforsker

Fullt navn / Fødenavn:
Alfred Oscar Johannessen

Født:
11. juni 1851 (173 år siden)

Døde:
29. desember 1930 (79 år) (93 år siden)

Oscar Borg (døpt Alfred Oscar Johannessen, født 11. juni 1851 i Halden, død 29. desember 1930) var en norsk komponist. Han er mest kjent for sine marsjer for korps.

Hans far var fra gården Borg, Hof i Solør, og var musikksersjant i 1. Brigades Musikkorps på Fredriksten festning i Halden. I 1870 tar Alfred Oscar gårdsnavnet Borg som etternavn og skriver A. Oscar Borg.

Som 5-6-åring slo han stortromme i farens danseorkester. Som 11-åring spilte han både fiolin, fløyte og kornett. Han hadde sitt eget «orkester» på 6-7 gutter som han arrangerte musikkstykker for, også egne. «Tistedalsgaloppen» er et av hans første komposisjonsforsøk. 13 år gammel ble han opptatt som musikkelev i 1. Brigades Musikkorps under dirigent Friedrich August Reissiger, men gjorde fra første stund full tjeneste som 1. fløytist.

Kronprins Oscar, som var preses for Musikaliska Akademien i Stockholm, fikk høre om guttens musikalske begavelse, og i 1869 ble Oscar Borg opptatt ved akademiet. I 1872 tok han musikkdirektøreksamen ved Musikaliska Akademien som bestemann i sitt kull.

Han vendte tilbake som musiker i Brigademusikken i Halden. Da Reissiger i 1881 gikk av som dirigent og instruktør for 1. Brigades Musikkorps på grunn av «høy alder og dårlig helbred», var Oscar Borg selvskreven til å overta. Et av de siste arrangementene Reissiger og Borg hadde sammen var i Halden da kong Oscar II. åpnet "Smaalensbanen" og "Dalslandsbanen" i 1879. Reissiger dirigerte og Borg spilte i korpset. Det var til denne åpningen Borg komponerte sin kjente og humoristiske "Jernbane-Galop". Fra 1872 var Borg instruktør for Saugbrugets Hornsekstett, som utviklet seg til "Saugbrugssekstetten" og Tistedalens Musikkforening under hans ledelse. Borg overtok også ledelsen av Fredrikshalds Sangforening etter Reissiger. Med dette koret oppførte han sitt hovedverk «Leif Eriksson», et dramatisk kvad for mannskor og orkester som handler om Leiv Eirikssons oppdagelse av Amerika, med tekst av pastor Hans Woll.

Borg var også sanglærer ved "Fredrikshalds offentlige høiere Almenskole" 1887 – 1915. Han komponerte melodi til mange kjente sanger, blant dem " Gud signe Noregs Land ", tekst Arne Garborg. I 1882 overtok han stillingen etter Reissiger som organist i Immanuels kirke, en stilling han hadde i 45 år.

Oscar Borg er ofte benevnt som "Norges marsjkonge" og hadde mange æresbevisninger både i Norge, Sverige og Amerika. Han fikk Kongens fortjenstmedalje i gull og var ridder av 1. klasse av den svenske Vasaordenen. Han hadde Kong Oscar IIs medalje til belønning for fortjenstlig virksomhet i gull, keiser Wilhelms Kriegs Verdienstmedalje og var æresmedlem av Sangerforbundet. Oscar Borg etterlot seg ca. 275 komposisjoner og ca. 170 arrangementer.

1. brigades musikkorps er ført videre som sivilt ensemble fra januar 2003, og har fått navnet Det Norske Blåseensemble. Ensemblet har som en av sine oppgaver å samle Borgs musikk på CD-er i original besetning og på gamle instrumenter. Wikipedia

51 år
Rainer Maria Rilke (Skribent)
1875 - 1926

Rainer Maria Rilke (Tyskland)

Skribent, lyriker, dramatiker, oversetter, romanforfatter, forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
René Karl Wilhelm Johann Josef Maria Rilke

Født:
4. desember 1875 (148 år siden)

Døde:
29. desember 1926 (51 år) (97 år siden)

Rainer Maria Rilke, fullt navn René Karl Wilhelm Johann Josef Maria Rilke, var en tysk lyriker.

Han skrev også fortellinger, én roman og tekster om kunst og kultur, samt tallrike oversettelser av litteratur og lyrikk fra blant annet fransk til tysk. Hans omfattende brevveksling er en viktig del av hans litterære verk. Wikipedia

45 år
Edmund Biernacki (Nevrolog)
1866 - 1911

Edmund Biernacki (Polen)

Nevrolog, patolog

Fullt navn / Fødenavn:
Edmund Faustyn Biernacki

Født:
19. desember 1866 (157 år siden)

Døde:
29. desember 1911 (45 år) (112 år siden)

Edmund Faustyn Biernacki var en polsk lege som først oppdaget sammenhengen mellom blodlegemers senkningshastighet og kroppens generelle helsetilstand. Denne metoden, kjent som Biernackireaksjonen eller SR (senkningsreaksjon), er en av de mest grunnleggende diagnostiske undersøkelser, og gjennomføres på laboratorier over hele verden.

Biernacki fullførte medisinstudiet ved universitetet i Warszawa i 1889, hvor han også tok sin doktorgrad. Fra 1902 bodde han i Lviv, og ble der i 1907 professor ved universitetet. Biernacki arbeidet innen felt som metabolisme, ernæring eller nevrologi (Biernackisyndromet), men han er mest kjent for sitt arbeid innen hematologien, da han i 1897 var den første til å oppdage og utnytte sammenhengen mellom senkningshastigheten til erytrocytter (erytrocyttsedimenteringshastigheten) og menneskekroppens helsetilstand som metode i medisinsk diagnostikk. Senkningshastigheten er hastigheten til blodlegemer som synker til bunns i en beholder når koagulering forhindres. Senkningshastigheten påvirkes av en rekke sykdommer (især betennelser og svulstsykdommer), og kan av den grunn bidra til å stille diagnoser. Wikipedia

51 år
Herman af Sillén (Kunstmaler)
1857 - 1908

Herman af Sillén (Sverige)

Kunstmaler, militær

Født:
20. mai 1857 (167 år siden)

Døde:
29. desember 1908 (51 år) (115 år siden)

Herman af Sillén var en svensk sjøoffiser og marinemaler. Han fikk sin kunstnerlige utdannelse i Paris og Berlin.

Som sjøoffiser var Herman af Sillén blant annet fartøysjef på HMS Drott i dennes egenskap av kunglig jakt for kong Oscar II. Han ble utnevnt til kommandørkaptein av første grad i 1901.

Herman af Sillén anses å være en av Sveriges fremste marinemalere og som sådan er han kjent for sin evne å gjengi vannoverflaten på et troverdig måte. Wikipedia

64 år
Christina Georgina Rossetti (Lyriker)
1830 - 1894

Christina Georgina Rossetti (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Lyriker, skribent, salmedikter

Født:
5. desember 1830 (193 år siden)

Døde:
29. desember 1894 (64 år) (129 år siden)

Christina Georgina Rossetti var en britisk dikter som skrev romantiske og åndelige dikt og også barnedikt. Hun skrev diktene Goblin Market og Remember, og teksten til julesangen In the Bleak Midwinter som i norsk oversettelse er med i Norsk salmebok 2013. Wikipedia

43 år
Johan Herman Wessel (Forfatter)
1742 - 1785

Johan Herman Wessel (Norge)

Forfatter, lyriker, dramatiker, skribent, oversetter

Født:
6. oktober 1742 (281 år siden)

Døde:
29. desember 1785 (43 år) (238 år siden)

Johan Herman Wessel var en norsk dikter og forfatter, og en av de viktigste litterære skikkelsene i Danmark-Norge i opplysningstiden. Sentralt i forfatterskapet står komedien Kiærlighet uden Strømper og Comiske Fortællinger, vitser og anekdoter i verseform.

En av Wessels største komiske fortellinger er Herremanden. Her forteller han om en godseier som kommer til helvete fordi sønnen har brukt opp hele formuen hans på kvinner og spill. Dette fører til at han må kreve så mye penger av bøndene at han blir sendt til helvete. Her møter han overraskende kusken Jochum, som også har lidd samme skjebne. Han har nemlig stått i med kona til herremannen, og det er han som er faren til denne spille- og kvinnegale sønnen.

Wessels største og betydeligste verk er Kiærlighet uden Strømper, et parodisk sørgespill med satire over det franske psevdoklassiske drama. Stykket ble en kjempesuksess og gjorde Wessel til en berømt forfatter. Det ble fremført for første gang i 1772, og er fortsatt mye spilt den dag i dag. Et annet av hans skuespill er Anno 7603 fra 1781. Dette er lite kjent, og det har trolig aldri vært oppført – men det har oppnådd en kultstatus i science fiction-kretser, siden dette er et av verdenslitteraturens første eksempler på en tidsreise.

I mange av sine verk har Wessel laget en humoristisk ramme rundt et alvorlig tema. Det mest kjente av de komiske diktene er Smeden og Bageren. Det handler hovedsakelig om lovens makt, og den glemte fornuften. Han har også skrevet Hundemordet, Gaffelen og en hel del småvers som fremdeles leses av nordmenn og dansker den dag i dag. Wessel prøvde seg også som forfatter av mer seriøst stoff, med oder til søvnen og nøysomheten. Wikipedia

<<
29. Desember
>>