Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
29. Desember
Om dagen
29. Desember er dag 363 i 2019, og er i uke 52. Det er 2 dager igjen av året.
Navnedag
Historie
Wikipedia_29-12.2003
16 år siden
Wikipedia
2003: Det samiske språket «akkalasamisk» dør ut på Kolahalvøya i Russland
Akkalasamisk er et kolasamisk språk som ble talt i de samiske byene A´kkel og Ču´kksuâl i innlandet på Kolahalvøya i Russland. Språket ble tidligere ansett som en dialekt av kildinsamisk, men har i senere tid blitt ansett som et selvstendig språk som er nærmest beslektet med skoltesamisk, dets vestlige nabo.

I dag finnes det flere personer som har passive kunnskaper i akkalasamisk på ulike nivåer og minst én taler bruker akkalasamisk aktivt i samtale med talere av andre beslektede samiske språk.[1

Akkalasamisk er det dårligst dokumenterte samiske språket. Det finnes en akkalasamisk grammatikk, en samling av akkalasamiske tekster og lydopptak på akkalasamisk som ble gjort av Det russiske vitenskapsakademiet på 1950-, 1960- og 1970-tallet og som bør kunne brukes i språkrevitaliseringsarbeid. Wikipedia
Wikipedia_29-12.1890
129 år siden
Wikipedia
1890: Massakren ved Wounded Knee i det nåværende Sør-Dakota i USA finner sted
Massakren ved Wounded Knee, også kalt «slaget ved Wounded Knee», var det siste væpnede sammenstøtet mellom den innfødte Lakotanasjonen og USA. Det skjedde 29. desember 1890 ved Wounded Knee i Pine Ridge-reservatet i Territoriet Dakota. Den amerikanske hæren brukte fire Hotchkiss M1875 Mountain Gun, mens lakotakrigerne knapt hadde våpen. Da kanonaden stilnet, lå 153 (menn, kvinner og barn) av 350 indianere døde igjen i snøen, 51 var skadet (fire menn, 47 kvinner og barn) hvorav noen døde senere. Wikipedia
Wikipedia_29-12.1859
160 år siden
Wikipedia
1859: Asbjørn Kloster stifter Det Norske Totalavholdsselskap, noe som gjør DNT til Nordens eldste avholdsorganisasjon
DNT Edru Livsstil, tidligere Det Norske Totalavholdsselskap, er en norsk organisasjon som arbeider for totalavhold fra rusdrikk og rusmidler, og for fred og menneskeverd. DNT er den eldste avholdsorganisasjonen i Norden.

Den offisielle datoen for oppstarten av DNT er 29. desember 1859, da Stavanger yngre Afholdenhedsforening ble startet opp etter initiativ av Asbjørn Kloster. 120 menn, kvinner og barn hadde møtt opp i privatskolelærer Klosters skolehus i Stavanger for å delta på oppstarten. Ved oppstarten hadde foreningen 30 medlemmer og et midlertidig styre bestående av fem personer, med Kloster som formann. I mars 1861 hadde foreningen fått 270 medlemmer. Av disse var 135 menn, 77 kvinner og 58 barn under 15 år, de yngste syv år. I prinsippet var kvinner valgbare og hadde stemmerett på lik linje med mennene i organisasjonen, men det var ingen kvinnelige styremedlemmer i oppstartsfasen.

Medlemmene i foreningen begynte tidlig å reise rundt for å holde foredrag og dele ut litteratur om avholdssaken. I 1860 dro Kloster ut på en lengre reise med dampskip langs kysten helt til Finnmark. Den andre totalavholdsforeningen i Norge ble dannet som et direkte resultat av denne reisen. Denne ble dannet i Bodø. Den tredje totalavholdsforeningen, «Ekers nye Afholdsforening» ble stiftet på Skotselv 27. oktober 1860.

9. juli 1875 ble den landsomfattende organisasjonen Det norske Totalafholdsselskab formelt stiftet. Asbjørn Kloster ble valgt til formann, men han døde 18. januar 1876. Han ble da erstattet av Peder Sunde. Det ble opprettet kontor i Oslo, og medlemsbladet Menneskevennen startet. Dette bladet gis ut ennå den dag i dag som medlemsblad for DNT Edru Livsstil.

Når man ser på medlemstallet til DNT, hadde de et toppår i 1913 med 139 500 medlemmer, 1433 lokallag og 29 fylkeslag. DNT var da Norges største frivillige organisasjon. Formann på denne tida var Sven Aarrestad.

Det Norske Totalavholdsselskaps Ungdomsforbund (DNTU), som ble opprettet i 1924, slo seg i 1992 sammen med Norges Godtemplar Ungdomsforbund (NGU) til avholdsorganisasjonen Juvente.

Organisasjonen vedtok på sitt landsmøte i 2015 å endre navn fra Det Norske Totalavholdsselskap til DNT Edru Livsstil. Wikipedia
Fødsler
90 år
Anton Skulberg (Politiker)
1921 - 2012

Anton Skulberg (Norge)

Politiker, veterinær

Født:
29. desember 1921

Døde:
30. august 2012 (90 år) (Spiserørskreft)

Anton Skulberg var en norsk politiker og professor. Han tok doktorgraden (dr.med.vet.) ved Veterinærhøgskolen i 1965. Skulberg var sønn av Ragnvald Skulberg og Anna Maria Busch. Han representerte Senterpartiet. Skulberg var stortingsrepresentant for Østfold fra 1969 til 1977, og var kirke- og undervisningsminister 1972–1973 i Lars Korvalds regjering. Wikipedia

Dødsfall
43 år
Johan Herman Wessel (Lyriker)
1742 - 1785

Johan Herman Wessel (Norge)

Lyriker, dramatiker, skribent, oversetter

Født:
6. oktober 1742

Døde:
29. desember 1785 (43 år)

Johan Herman Wessel var en norsk dikter og forfatter, og en av de viktigste litterære skikkelsene i Danmark-Norge i opplysningstiden. Sentralt i forfatterskapet står komedien Kiærlighet uden Strømper og Comiske Fortællinger, vitser og anekdoter i verseform.

En av Wessels største komiske fortellinger er Herremanden. Her forteller han om en godseier som kommer til helvete fordi sønnen har brukt opp hele formuen hans på kvinner og spill. Dette fører til at han må kreve så mye penger av bøndene at han blir sendt til helvete. Her møter han overraskende kusken Jochum, som også har lidd samme skjebne. Han har nemlig stått i med kona til herremannen, og det er han som er faren til denne spille- og kvinnegale sønnen.

Wessels største og betydeligste verk er Kiærlighet uden Strømper, et parodisk sørgespill med satire over det franske psevdoklassiske drama. Stykket ble en kjempesuksess og gjorde Wessel til en berømt forfatter. Det ble fremført for første gang i 1772, og er fortsatt mye spilt den dag i dag. Et annet av hans skuespill er Anno 7603 fra 1781. Dette er lite kjent, og det har trolig aldri vært oppført – men det har oppnådd en kultstatus i science fiction-kretser, siden dette er et av verdenslitteraturens første eksempler på en tidsreise.

I mange av sine verk har Wessel laget en humoristisk ramme rundt et alvorlig tema. Det mest kjente av de komiske diktene er Smeden og Bageren. Det handler hovedsakelig om lovens makt, og den glemte fornuften. Han har også skrevet Hundemordet, Gaffelen og en hel del småvers som fremdeles leses av nordmenn og dansker den dag i dag. Wessel prøvde seg også som forfatter av mer seriøst stoff, med oder til søvnen og nøysomheten. Wikipedia

<<
29. Desember
>>