Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Få 10% rabatt på din første ordre
7 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
7 Mnd.
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

20. Mai

Om dagen

20. Mai er dag 141 i 2024, og er i uke 21. Det er 225 dager igjen av året.

Historie

11 år siden

2012: Robin Gibb fra bandet Bee Gees, dør av leverkreft, 62 år gammel

Robin Hugh Gibb var en britisk sanger og sangskribent. Han er best kjent for å være medlem i Bee Gees, som han startet sammen med tvillingbroren Maurice Gibb og storebroren Barry Gibb. Han hadde også en yngre bror, Andy Gibb, som også var en svært populær sanger.

Han var født på Isle of Man av engelske foreldre. Familien flyttet senere til Manchester før de slo seg ned i Brisbane i Australia. Gibb begynte sin karriere som del av familietrioen og da gruppen fikk suksess returnerte de til Storbritannia. Gruppen ble deretter verdenskjente. I 2004 mottok Bee Gees ordenen Order of the British Empire. De fikk utmerkelsen for sitt «bidrag til musikk». Med rekordsalg av plater anslått til 200 millioner eksemplarer, ble Bee Gees et av verdens mest suksessrike popband noensinne.

Den 14. august 2010, mens han hadde opptredener i Belgia, begynte Gibb å føle magesmerter. Den 18. august ble han fraktet til sykehus i Oxford, England og gjennomgikk akutt kirurgi på grunn av en blokkert tarm. Dette var samme tilstand som tvillingbroren Maurice døde av i januar 2003. Gibb var snart restituert og var snart med på konserter i New Zealand og Australia. Den 20. november 2011, ble det avslørt at Gibb hadde blitt diagnostisert med leverkreft flere måneder tidligere.

Etter en karriere som spente over seks tiår stod Robin Gibb på scenen for siste gang i februar 2012 (i London Palladium) under en støttekonsert til ære for britisk militært personell. 20. mai 2012 døde Robin Gibb 62 år gammel etter lengre kreftsykdom.

Musikkhistorikeren Paul Gambaccini beskrev Gibb som «en av de største skikkelsene i britisk musikkhistorie» og som «en av de beste hvite soulstemmenene noensinne», og han fremholdt Bee Gees som «den mest suksessfulle sangskapende enheten i britisk populærmusikk etter Lennon og McCartney.» Wikipedia
12 år siden

2011: Randy Savage dør av hjerteinfarkt og en følgende kollisjon i bil

Randall Mario Poffo, bedre kjent under artistnavnet «Macho Man» Randy Savage, var en amerikansk profesjonell bryter og skuespiller, best kjent for sin tid under World Wrestling Federation (WWF) og World Championship Wrestling (WCW). Han hadde også en kort karriere i Total Nonstop Action Wrestling (TNA).

Savage vant tjue mesterskap i løpet av sin karriere som profesjonell bryter og er sju ganger verdensmester; to ganger WWF Champion, fire ganger WCW World Heavyweight Champion, og én gang USWA Unified World Heavyweight Champion. Han var også WWF Intercontinental Champion.

WWE har kalt Savage den største internasjonale bryteren noensinne og har kreditert ham for å bringe «et høyere nivå av troverdighet til tittelen gjennom sin fantastiske forestillinger i ringen». Savage var WWF «kongen i ringen» 1987, og vinner av 1995 WCW World War 3.

Om morgenen den 20. mai 2011 døde Savage i en alder av 58 år, da han får et hjerteinfarkt mens han kjører bil sammen med sin kone i Seminole, Florida. Han mister kontrollen over sin Jeep Wrangler, og krasjer inn i et tre. Innledende rapporter om Savages død, indikerte at han hadde blitt drept i kollisjonen, men han og hans kone hadde på seg setebelter, og fikk bare mindre fysiske skader i selve ulykken. Wikipedia
16 år siden

2007: Kurt Asle Arvesen vinner 8. etappe i sykkelrittet Giro d'Italia

Kurt Asle Arvesen er en norsk tidligere profesjonell sykkelrytter fra Eresfjord, som nå er sportsdirektør i Team Sky. Fra 2017 vil Arvesen være sportslig leder for det norske kontinentallaget Uno-X Hydrogen Development Team.

Arvesen har deltatt i alle de store Grand Tours. Han har deltatt i Tour de France fem ganger og har vunnet én etappeseier (2008). Han har vært med i Giro d'Italia to ganger, i 2003 og 2007 og vant en etappe begge ganger. Han har også deltatt i fire utgaver av Vuelta a España. Wikipedia
517 år siden

1506: Christofer Columbus dør sannsynligvis som følge av infeksjon og matforgiftning, 54 år gammel

Christofer Columbus var opprinnelig en italiensk oppdagelsesreisende og handelsmann. Han var mest sannsynlig fra Genova i Italia, og navnet hans er Cristoforo Colombo på italiensk (Columbus er en latinsk variant av Colombo) og Cristóbal Colón på spansk. Han krysset Atlanterhavet, og nådde Amerika i 1492 under kastiljansk flagg (en del av Spania). Dette var egentlig et forsøk på å nå India, derav navnet «indianere».

Columbus kalte seg guvernør over de områdene han fant, etter avtale med det spanske kongehuset. Selv om mange anså ham for å være en utmerket sjøfarer og navigatør, var det mange i hans samtid som så på ham som en dårlig administrator, og han ble fratatt guvernørtittelen i 1500.

Columbus er en kontroversiell historisk person. Mange mener han er indirekte ansvarlig for at millioner av innfødte døde, at europeerne utnyttet de innfødte amerikanerne, og for slaveriet på De vestindiske øyer. Andre gir ham æren for å være startskuddet for den geografiske utbredelsen og videreutviklingen av den vestlige kultur. Mange regner ham for å ha oppdaget Amerika, siden han åpnet sjøruten til det nye kontinent, selv om Leiv Eiriksson i dag anses for å være den første europeer i Amerika, omkring år 1000, da han reiste for å finne det landet Bjarne Herjolvsson hadde sett i vest. Men det var først da italieneren Amerigo Vespucci etter en ekspedisjon til Brasil i 1500-1501 berettet om sin reise at Europa ble klar over at et nytt kontinent var oppdaget. Kontinentet ble gitt navnet Amerika i 1507 for å hedre Amerigo Vespucci, som ble sett på som den egentlige oppdageren. (Men alle skjønner jo at det var Amerikas urbefolkning som var de første menneskene som oppdaget den verdensdelen som i dag heter Amerika. Det skjedde for mer enn 10000 år siden.) Wikipedia

Fødsler

34 år
Stanislav Markelov (Journalist)
1974 - 2009

Stanislav Markelov (Russland)

Journalist, menneskerettsaktivist, advokat

Fullt navn / Fødenavn:
Stanislav Jurjevitsj Markelov

Født:
20. mai 1974 (50 år siden)

Døde:
19. januar 2009 (34 år) (15 år siden)

Stanislav Jurjevitsj Markelov var en russisk menneskerettighets-advokat og journalist som skrev undersøkende artikler om Tsjetsjenia. Markelov hadde vært advokat for familien til Elsa Kungaeva, en ung tsjetsjensk kvinne voldtatt og drept av den russiske obersten Jurij Budanov, som var løslatt fra fengsel i midten av januar, 15 måneder før den opprinnelige dommen hans var sonet ferdig. Markelov ble myrdet 19. januar 2009 i Moskva. Wikipedia

78 år
Dietrich Mateschitz (Gründer)
1944 - 2022

Dietrich Mateschitz (Østerrike)

Gründer, forretningsmann

Født:
20. mai 1944 (80 år siden)

Døde:
22. oktober 2022 (78 år) (1 år siden)

Dietrich Mateschitz var en østerriksk forretningsmann. Han grunnla energidrikkselskapet Red Bull GmbH, og eide 49 prosent av aksjene i selskapet.

Mateschitz ble født i Sankt Marein im Mürztal i Steiermark av foreldre av kroatisk herkomst. Begge foreldrene var lærere i grunnskoleen og ble separert da han var svært ung. Han har aldri vært gift, men har en sønn.

Han studerte markedsføring ved Hochschule für Welthandel (nå Wirtschaftsuniversität Wien), og hans første arbeidsgiver var Unilever, hvor han arbeidet med markedsføring av vaskemidler. Han gikk deretter til det tyske kosmetikkselskapet Blendax (som senere ble kjøpt opp av Procter & Gamble), hvor han blant annet arbeidet med markedsføring av Blendax tannkrem. Det var under en av hans reiser for Blendax at han oppdaget Krating Daeng, drikken som senere skulle bli til Red Bull. I 1984 grunnla han Red Bull GmbH sammen med sine thailandske partnere Chaleo Yoovidhya og hans sønn Chalerm Yoovidhya, med lansering i Østerrike i 1987. Han gjorde senere Red Bull til en ledende energidrikk på verdensbasis.

Sammen med motocross verdensmesteren Heinz Kinigadner var han gründer av stiftelsen Wings for Life som finanserer prosjekter om ryggmargforskning. Stiftelsen arrangerer hvert år siden 2014 Wings for Life World Run for å samle donasjoner .

Han bodde i Salzburg i Østerrike, men eide også øya Laucala ved Fiji, som han kjøpte av Forbes-familien for 7 millioner GBP.

I november 2004 kjøpte Mateschitz Formel 1-teamet Jaguar Racing av Ford, og navnet ble endret til Red Bull Racing. I september 2005 gikk Mateschitz sammen med sin venn og tidligere F1-fører Gerhard Berger og kjøpte det italienske Minardi-teamet fra dets australske eier Paul Stoddart, og navnet ble endret til Scuderia Toro Rosso (Toro Rosso er italiensk for «Red Bull»). I 2010 vant Red Bull Racing Formel 1s konstruktørmesterskap og Red Bull-føreren Sebastian Vettel vant førermesterskapet, og både teamet og Vettel gjentok senere bragden ved å vinne begge mesterskapene i både 2011 og 2012.

Han eide også et NASCAR-team kalt Team Red Bull, som konkurrerte fra 2006 til 2011.

I 2004 kjøpte han den tidligere Formel 1-banen A1-Ring, og omdøpte den til Red Bull Ring. Banen ble gjenåpnet i mai 2011 og arrangerte en runde av DTM-mesterskapet i 2011.

I april 2005 kjøpte han den østerrikske fotballklubben SV Austria Salzburg og i mars 2006 kjøpte han den amerikanske klubben MetroStars. Begge klubbene ble deretter oppkalt etter hans berømte drikk, som henholdsvis Red Bull Salzburg og Red Bull New York. I 2007 grunnla han Red Bull Brasil, en fotballklubb basert i Campinas, Brasil. I mai 2009 grunnla han en tysk fotballklubb kalt RB Leipzig. Fra 2012 er han også eier av den tyske ishockeyklubben EHC München, som også fikk navnet endret til Red Bull München. Wikipedia

82 år
Astrid Kirchherr (Fotograf)
1938 - 2020

Astrid Kirchherr (Tyskland)

Fotograf, kunstmaler, produsent

Født:
20. mai 1938 (86 år siden)

Døde:
12. mai 2020 (82 år) (4 år siden)

Astrid Kirchherr var en tysk fotograf og kunstner.

Kirchherr studerte foto ved Meisterschule für Textil, Grafik und Werbung.

Hun er kjent for sin tilknytning til The Beatles, for sitt vennskap med Klaus Voormann og Jürgen Vollmer, og for sine bilder av The Beatles i Hamburg-tiden. Kirchherrs foto av bandet medvirket til å danne bandets visuelle stil.

Astrid Kirchherr møtte kunstneren Stu Sutcliffe i Kaiserkeller bar i Hamburg i 1960, hvor han spilte bass med The Beatles. De innledet senere et forhold og holdt sammen inntil hans død i 1962. Historien om Kirchherr og Sutcliff er fortalte i tegneserieform i Baby's in Black av Arne Bellstorf.

Et Rolleicord-kamera, som Kirchherr pleide å bruke

I 1968 tok Kirchherr bilder av George Harrison for hans soloprosjekt Wonderwall Music. Hennes arbeider har vært utstilt både i Hamburg, Bremen, London, Liverpool, New York, Washington, D.C., Tokyo og Wien og i forbindelse med Rock and Roll Hall of Fame. Hun utgav tre fotobøker.

Bill Harry i Mersey Beat påsto at John Lennons låt «Baby's in Black» skildret den sørgende Astrid Kirchherr. «Baby's in Black» handler om Kirchherr.

Hun var gift og skilt to ganger. Hennes første ektemann var Gibson Kemp, trommeslageren som erstattet Ringo Starr i Rory Storm and the Hurricanes. Kirchherr vokste opp i en middelklassefamilie i den velstående forstaden Altona. Bestefaren var fabrikkeier og faren hadde en ledende stilling i Ford Motor Company i Vest-Tyskland. På det private kunstakademiet Meister Schule ble hun kjent med Klaus Voormann. På kunstakademiet gikk hun først på linjen for modellsøm og ble overtalt til å skifte til fotolinjen. Klaus Voorman besøkte klubben Kaiserkeller på Reperbahn sommeren 1960 og ble der betatt av musikken av det ukjente bandet Beatles. Voorman ble kjent med Stu Sutcliff og fikk med seg Kirchherr til klubben. Dagen etter Kirchherrs første besøk i klubben tok hun de første fotografiene av Beatles i byparken Der Dom der et tivoli var rigget opp. Kirchherr klippet håret på Sutcliff og de andre i Beatles slik at frisyren ble forandret fra den tykke stilen fra 1950-tallet til en pannelugg. Hun sydde klær til Sutcliff, blant annet en ettersittende dress i skinn. Sutcliff flyttet en periode inn i Kirchherr-familiens hus. Sutcliff sluttet i bandet for å være i Tyskland hos Kirchherr. I tiden på Reperbahn bodde Beatles til dels under kummerlige forhold og reiste blant annet hjem til Kirchherr for å få vasket seg skikkelig. Ifølge George Harrison var det Kirchherr som skapte Beatles' visuelle stil. Beatles-frisyren var Kirchherrs egen og hun begynte å ta bilder av dem i dress. Omslagetsfotoet til With The Beatles var inspirert av Kirchherrs fotografier fra Hamburg-tiden. Wikipedia

80 år
Jens Marcussen (Politiker)
1926 - 2007

Jens Marcussen (Norge)

Politiker, skipsreder, forretningsdrivende, redaktør

Født:
20. mai 1926 (98 år siden)

Døde:
29. januar 2007 (80 år) (17 år siden)

Jens Marcussen var en norsk skipsreder og politiker (FrP) som var stortingsrepresentant i periodene 1981–1985 og 1989–1993.

Marcussen ble første gang innvalgt i Dypvåg kommunestyre på Høyres liste i 1951, og satt frem til kommunesammenslåingen med Tvedestrand og Holt i 1960, deretter som medlem av Tvedestrand kommunestyre og formannskap frem til 1975. Han var både Tvedestrands ordfører og Aust-Agders fylkesvaraordfører 1968–1971. Marcussen var formann i Dypvåg Høyre og senere i Tvedestrand Høyre; i 1972 ble han formann i Aust-Agder Høyre.

Etter misnøye med nominasjonene i 1975 trakk han seg som fylkesformann i Høyre og meldte overgang til Fremskrittspartiet, hvor han allerede i 1976 ble første viseformann, redaktør i partiavisen Fremskritt og sekretær for stortingsgruppen. I 1978 stilte han som formannskandidat i Fremskrittspartiet, men tapte for Carl I. Hagen, som han likevel kom til å samarbeide tett med. Marcussen ble stortingsrepresentant for Rogaland i 1981, og satt i Stortingets landbrukskomité, men ble ikke gjenvalgt i 1985. I perioden 1989–1993 var han tilbake på Stortinget som representant for Aust-Agder, og ledet Stortingets sjøfarts- og fiskerikomité.

Etter tiden på Stortinget satt han i representantskapet for Norges Bank 1994–2001. Wikipedia

82 år
Henry Valen (Statsviter)
1924 - 2007

Henry Valen (Norge)

Statsviter

Fullt navn / Fødenavn:
Henry Halfdan Valen

Født:
20. mai 1924 (100 år siden)

Døde:
27. januar 2007 (82 år) (17 år siden)

Henry Halfdan Valen var en norsk statsviter med valg, folkemening og representasjon som faglig spesialområde.

Valen var mag.art. fra 1954, og dr. philos fra 1966 ved Universitetet i Oslo. Han var professor ved samme sted fra 1970 og gjorde tjeneste som dekanus ved Samfunnsvitenskapelig fakultet ved Universitetet i Oslo i to perioder (1972–1973 og 1975–1977). Valen hadde fra 1954 sitt arbeidssted ved Institutt for samfunnsforskning, der han virket også etter å ha blitt pensjonist.

Valen, som av noen blir kalt «norsk valgforsknings gudfar», gav betydelige bidrag til forståelsen av valg, folkemening og representasjon. Han samarbeidet nært med Stein Rokkan. Sammen startet de to i 1957 det norske valgforskningsprogrammet. Valen ledet valgforskningsprogrammet fram til 1985 og utga på grunnlag av velgerundersøkelser i forbindelse med det enkelte stortingsvalg en rekke bøker med analyser av velgere og velgervandringer, blant annet bøker som Valg og politikk. Et samfunn i endring (1981, 1992), Konflikt og opinion (med Bernt Aardal, 1995), Velgere, partier og politisk avstand (med Bernt Aardal, 1989), Et valg i perspektiv. En studie av stortingsvalget 1981 (med Bernt Aardal, 1983). Henry Valen publiserte videre flere titalls artikler i norske og internasjonale tidsskrifter og bidro med utallige kapitler til antologier redigert av norske, nordiske og internasjonale kolleger.

Sammen med Daniel Katz skrev han Political Parties in Norway (Oslo, Universitetsforlaget, 1964). Denne utgivelsen tegnet et nytt kart over det politiske Norge, og var et viktig grunnlag for forståelsen av samspillet mellom politiske ledere og velgere.

Han var sentral i opprettelsen av Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste (NSD) og fungerte som styreleder i årene fra 1975 til 1981 da denne tjenesten var under oppbygging.

Ved siden av et omfattende publiseringsarbeid var Valen også kjent for det brede publikum som valgkommentator. Wikipedia

78 år
Eli Krog (Lingvist)
1891 - 1970

Eli Krog (Norge)

Lingvist, oversetter

Født:
20. mai 1891 (133 år siden)

Døde:
23. mars 1970 (78 år) (54 år siden)

Eli Krog var en norsk publisist og oversetter. Hun sto for den første oversettelsen av Doris Lessing til norsk (Det synger i gresset, 1952), som hun også fikk Bastianprisen for. Hun var en viktig pådriver for opprettelsen av Norsk Oversetterforening i 1948, og formann i samme forening fra 1950 til 1960.

Hun var datter av høyesterettsadvokat Ludvig Meyer, og gift med Helge Krog fra 1912 til 1947. Sammen med sine to søsken Rolf og Karl er ble hun malt i 1892 av Edvard Munch i portrettet Ludvig Meyers barn.

Erindringsboken Lek med minner (Aschehoug 1966) byr på skarpe nærbilder fra norsk åndsliv i mellomkrigstiden. Wikipedia

51 år
Herman af Sillén (Kunstmaler)
1857 - 1908

Herman af Sillén (Sverige)

Kunstmaler, militær

Født:
20. mai 1857 (167 år siden)

Døde:
29. desember 1908 (51 år) (115 år siden)

Herman af Sillén var en svensk sjøoffiser og marinemaler. Han fikk sin kunstnerlige utdannelse i Paris og Berlin.

Som sjøoffiser var Herman af Sillén blant annet fartøysjef på HMS Drott i dennes egenskap av kunglig jakt for kong Oscar II. Han ble utnevnt til kommandørkaptein av første grad i 1901.

Herman af Sillén anses å være en av Sveriges fremste marinemalere og som sådan er han kjent for sin evne å gjengi vannoverflaten på et troverdig måte. Wikipedia

Dødsfall

73 år
Ingvar Cronhammar (Billedhugger)
1947 - 2021

Ingvar Cronhammar (Sverige)

Billedhugger, kunstner, filmregissør

Født:
17. desember 1947 (76 år siden)

Døde:
20. mai 2021 (73 år) (3 år siden)

Ingvar Cronhammar (1947–2021) var en svensk-dansk billedhugger.

Han vokste opp i Sverige, men flyttet til Danmark i 1965, hvor han utdannet seg på Århus Kunstakademi i årene 1968–1971. I 1990–95 var han leder for skulpturskolen på Det Fynske Kunstakademi. Han mottok Eckersbergmedaljen i 1993 og Thorvaldsenmedaljen i 2003.

Cronhammar var især kjent for sine monumentale skulpturer i det offentlige byrom. Han er representert ved en rekke danske kunstmuseer. Wikipedia

48 år
Abubakar Shekau (Boko Haram leder)
1973 - 2021

Abubakar Shekau (Nigeria)

Boko Haram leder, Militær

Født:
24. mars 1973 (51 år siden)

Døde:
20. mai 2021 (48 år) (3 år siden)

Abubakar Shekau, også kjent under alias Darul Tawheed («monoteismens hjem»), var en islamistisk lederskikkelse i den nigerianske terrorgruppen Boko Haram. Han fungerte som stedfortreder for gruppens grunnlegger Mohammed Yusuf, frem til Yusuf ble drept 2009. Nigerianske myndigheter trodde først at Shekau ble tatt av dage i 2009 under stridigheter mellom nigerianske sikkerhetsstyrker og militante i Boko Haram, men i juli 2010 dukket Shekau opp i en video der han påtok seg lederskapet i gruppen.

Den 20. mai 2021 meldte en nigeriansk nettavis at han hadde tatt sitt eget liv ved å utløse en bombevest under en trefning mellom Boko Haram og lokale opprørere i provinsen ISWAP. Wikipedia

72 år
Egil Grandhagen (Misjonær)
1947 - 2020

Egil Grandhagen (Norge)

Misjonær, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Egil Johan Grandhagen

Født:
20. september 1947 (76 år siden)

Døde:
20. mai 2020 (72 år) (4 år siden)

Egil Johan Grandhagen var en norsk generalsekretær i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) fra 1982 til 2001.

Grandhagen var cand.theol. fra Menighetsfakultetet i Oslo og hadde også offisersutdannelse fra Forsvaret. Han var assisterende heimesekretær i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) 1972–1973, styrer på Soltun soldatheim 1973-–1976, assisterende heimesekretær ved hovedkontort i NLM fra 1976, assisterende generalsekretær fra 1979 og generalsekretær i fra 1982 til 2001. Han var deretter lærer og veileder på Fjellhaug utdanningssenter.

Han skrev bøkene Du er dyrebar i Herrens øyne (1996), Med den kraft Herren gir (1997), Oppdraget er ikke fullført (1999), og en rekke hefter, som Alle har rett på evangeliet, I Kristi sted og Det gjelder livet.

Kjell Grandhagen, sjef for Forsvarets etterretningstjeneste (2010-2016), var hans bror. Wikipedia

86 år
Simon Flem Devold (Forfatter)
1929 - 2015

Simon Flem Devold (Norge)

Forfatter, journalist, jazzmusiker

Født:
17. mars 1929 (95 år siden)

Døde:
20. mai 2015 (86 år) (9 år siden)

Simon Flem Devold var en norsk forfatter, journalist og jazz-klarinettist.

Da han var tre år gammel flyttet han med sin familie til Ålesund, hvor han vokste opp. Navneskiftet fra Helge til Simon skjedde i forbindelse med hans tilknytning til Subud, en verdensomspennende sammenslutning med indonesiske røtter der «ønsket for den enkelte er å finne frem til det mennesket man vil være her på jord».

Devold mottok i 2012 Fritt Ords honnør for sitt «banebrytende engasjement som formidler av barns stemmer, livserfaringer og rettigheter» gjennom spalten «På skråss» i Aftenposten, ofte med utgangspunkt i tabubelagte temaer. Wikipedia

90 år
Svenn Stray (Politiker)
1922 - 2012

Svenn Stray (Norge)

Politiker, diplomat, advokat

Fullt navn / Fødenavn:
Svenn Thorkild Stray

Født:
11. februar 1922 (102 år siden)

Døde:
20. mai 2012 (90 år) (12 år siden)

Svenn Thorkild Stray var en norsk advokat og politiker (H) som var stortingsrepresentant for Østfold 1958–1985 og utenriksminister i både Borten-regjeringen 1970–1971 og Willoch-regjeringen 1981–1986. Stray markerte seg i hovedsak innen utenrikspolitiske og konstitusjonelle spørsmål, men var også med på å forme Høyres sosialpolitikk, ikke minst i stortingsbehandlingen av folketrygden. Wikipedia

93 år
Erling Hall-Hofsø (Politiker)
1917 - 2010

Erling Hall-Hofsø (Norge)

Politiker, redaktør

Født:
11. januar 1917 (107 år siden)

Døde:
20. mai 2010 (93 år) (14 år siden)

Erling Hall-Hofsø var en norsk pressemann og politiker (A). Han var journalist og redaktør i Folkeviljen og leder for Harstad-kontoret til Nordlys.

Hall-Hofsø starta i Folkeviljen, som var Arbeiderpartiets lokalavis i Harstad, i 1946. Året etter blei han redaktør for avisa. Da den gikk sammen med Nordlys (Tromsø) i 1956, blei han leder for Harstad-avdelinga for denne avisa med tittel redaktør. Denne posisjonen hadde han til han gikk av med pensjon i 1987.

I 1953 ble Hall-Hofsø dømt til tre måneders fengsel i en oppsiktsvekkende rettssak. Avisa hadde omtalt en voldtektssak. Politiet bad om å få oppgitt kilden, men redaktøren nekta, trass i at han fikk flere rettspålegg om å gjøre det. Han blei til sist dømt i Høyesterett og sonte 17 dager, før kilden sjøl meldte seg for politiet. Dette var første gang kildevernet blei prøvd for en domstol i Norge.

Hall-Hofsø var også aktiv som politiker i Arbeiderpartiet. Han var med i Arbeidernes ungdomsfylkings landsstyre fra 1938 til 1945. Fra 1948 og i rundt 30 år var han med i kommunestyret, først i Sandtorg, så i Harstad. Han hadde også en periode fra 1968 i Troms fylkesting. I Harstad var han dessuten med i skolestyret i tolv år, leder i fire. I 2003 blei han æresmedlem av Arbeiderpartiet.

I 1963 var han en av initiativtakerne til Festspillene i Nord-Norge, og han var styremedlem her i de seks første åra. I 1991 fikk han Harstad bys fortjenstmedalje. Wikipedia

76 år
Jon Pertwee (Skuespiller)
1919 - 1996

Jon Pertwee (Storbritannia)

Skuespiller, oppdagelsesreisende, komiker

Fullt navn / Fødenavn:
John Devon Roland Pertwee

Født:
7. juli 1919 (104 år siden)

Døde:
20. mai 1996 (76 år) (28 år siden)

John Devon Roland Pertwee, kjent som Jon Pertwee, var en britisk skuespiller.

Pertwee er mest kjent for å ha spilt den tredje Doktoren i science fiction-serien Doctor Who fra 1970 til 1974 og tittelrollen i serien Worzel Gummidge. Han var også programleder for Whodunnit! fra 1974 til 1978

Pertwee var også en komedieskuespiller. Han spilte kvartermester Pertwee i The Navy Lark og i Waterlogged Spa på radio. Han hadde også rollen som Lycus i 1963 i musikalen A Funny Thing Happened on the Way to the Forum og han spilte en mindre rolle i filmversjonen fra 1966. Han spilte i fire av Carry On-filmene: Carry On Cleo (1964), Carry On Cowboy (1965), Carry On Screaming (1966) og Carry On Columbus (1992). Han har også vært gjesteskuespiller i komiserien The Goodies, hvor han spilte en sogneprest.

14. april 1971 var Pertwee emnet i Thames Televisions This Is Your Life. Dette var også første gang hans sønn, Sean Pertwee, var på TV.

I 1972 ga han ut en versjon av Doctor Whos kjenningsmelodi med tekst, kalt Who is the Doctor og i 1980 ga han ut en single basert på Worzel Gummidge kalt Worzel's Song fra albumet Worzel Gummidge Sings.

Pertwee var en offiser i Royal Navy og han jobbet i etterretningen under andre verdenskrig. Han var en del av mannskapet på HMS «Hood», men han ble forflyttet rett før skipet sank. Han var gift to ganger, først med Jean Marsh (1955–1960), som han skilte seg fra 13. august 1960; og så med Ingeborg Rhoesa, som han hadde to barn med (Sean og Dariel). Han var søskenbarnet til skuespilleren Bill Pertwee, som spilte Hodges i komiserien Dad's Army.

Han returnerte til rollen som Doktoren i 20-årsjubileumsepisoden The Five Doctors (1983) og i veldedighetsspesialen Dimensions in Time (1993). På 1990-tallet hadde han en gjesterolle i episoden «Lords and Ladies» i BBC Radio 4s komiserier Harry Hill's Fruit Corner, hvor han spilte en tidsherre, som er samme rase Doktoren er et medlem av.

Pertwee fortsatte å spille i filmer og TV og gjøre opptredener over hele verden relatert til Doctor Who. Han ble etter hvert mer interessert i å hjelpe prosjekter som han selv foretrakk. Etter å ha overtalt tidligere skuespillere fra Doctor Who (blant annet Patrick Troughton) til å gjøre opptredener på amerikanske science fiction-kongresser, ble han inpirert til å få i gang en radioversjon av Doctor Who etter at den ble satt på pause i 1989. Han prøvde også å finne en britisk produsent for Worzel Gummidge.

Han klarte til slutt å få den tredje Doktoren tilbake på luften i to hørespill produsert av BBC Radio. De het The Paradise of Death og The Ghosts of N-Space. Etter at Worzel Gummidge ble lagt ned i Storbritannia, ble den plukket opp av Television New Zealand etter å ha blitt overbevist av Pertwee.

Pertwee fortsatte å møte opp på kongresser og med skuespill frem til han døde 76 år gammel fra et hjerteinfarkt 20. mai 1996, mens han var på ferie i Connecticut (noen rapporterer at han døde i New York).

Han døde få dager etter at TV-filmen basert på Doctor Who ble vist på amerikansk TV. BBCs visning av TV-filmen hadde en dedikasjon til Pertwee på slutten.

Hans siste forbindelse til serien skjedde etter at han døde. Med tillatelse fra hans enke, Ingeborg, ble stemmen hans brukt i Big Finish Productions' hørespill Zagreus, som ble laget for 40-årsjubileet. Pertwees stemme var tatt fra den fanprodusert Doctor Who-filmen Devious. Wikipedia

<<
20. Mai
>>