Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
Dagen i dag 26. Mai
Navnedag i dag
Historiske hendelser
Wikipedia_26-5.2008
11 år siden
Wikipedia
2008: Romsonden Phoenix foretar en vellykket landing på Mars
Phoenix er en ubemannet romferd og en del av Mars Scout-programmet i regi av NASA med den hensikt å gjennomføre vitenskapelige studier av planeten Mars.

Phoenix ble skutt opp 4. august 2007, og landet på Mars like etter midnatt den 26. mai 2008 norsk tid. Radiosignaler mottatt klokken 4:53:44 p.m. Pacific Daylight Time (PDT) den 25. mai bekreftet at Phoenix hadde lykkes i nedstigningen og landet 15 minutter tidligere. Sonden hadde dermed gjennomført den 680 millioner kilometer lange ferden fra Jorden.

Wikipedia
Wikipedia_26-5.2008
11 år siden
Wikipedia
2008: Filmskaperen Sydney Pollack dør av kreft, 73 år gammel
Sydney Pollack var en amerikansk skuespiller, filmprodusent og regissør. Hans karriere begynte i 1960-årene gjennom å regissere episoder i TV-serier som The Fugitive og Alfred Hitchcock Presents. Han mottok en Oscar for beste regi for filmen Mitt Afrika (1985).

Pollack studerte under Sanford Meisner ved skolen Neighborhood Playhouse i New York før han begynte sin skuespillerkarriere. Han spilte i drøyt tredve Hollywoodfilmer. Pollack flyttet etterhvert bak kamera for å regissere og produsere. Han hadde regien på over tyve og var produsent for drøyt førti produksjoner. Pollack var Oscar-nominert for beste regi for filmene De skyter jo hester og Tootsie. Han regisserte også dramafilmen Våre beste år fra 1973 med Robert Redford og Barbra Streisand i hovedrollene. Wikipedia
Wikipedia_26-5.1822
197 år siden
Wikipedia
1822: 113 mennesker omkommer da Grue kirke brenner ned
Brannen i Grue kirke 26. mai 1822 krevde minst 113 menneskeliv, kanskje 116 eller 117 - flere enn ved noen annen kjent brann i Norge. Hendelsen ble dokumentert av Kristian Østberg (1897) i Kirkebranden i Grue 1ste pinsedag 1822.

Den gamle Grue kirke sto ved Skulstad, nordvest for Kirkenær i Solør. Den eldste delen av kirken var fra 1200-tallet og bygd i stavteknikk. Omkring 1600 ble kirken påbygd med to laftede sidefløyer og et høyt sentraltårn. Over midtskipet og de to sideskipene var det brede gallerier, slik at kirken i alt kunne romme 600-700 mennesker.

Det var inngangsdører på alle tre skip; disse slo innover, og stengte samtidig i åpen stilling trappen til galleriene. Vinduene med blyinnfattede glass var plassert høyt oppe på veggen og forsynt med jerngitter utvendig. Utvendig var kirken tjærebredd. Det er gjort beregninger som viser at kirken i tidsrommet 1600 til 1822 i alt var blitt innsatt med 17 tonn tjære.

1. pinsedag 1822 var kirken fylt til siste plass. Det var en klar og varm forsommerdag. Midt under sogneprest Iver Hesselbergs preken begynte det å brenne i ytterveggen på sørskipet, og brannen slo raskt inn. I løpet av 10-15 minutter var kirken fullstendig overtent og brant raskt ned til grunnen.

Evakueringen ble vanskeliggjort av måten dørene var konstruert på, og det oppsto raskt panikk inne i kirken og en alles kamp mot alle for å komme seg ut. Det offisielle tallet på omkomne er 113. Men tallet 116 og 117 er også nevnt. Av dem som brant inne, var betegnende nok bare 7 voksne menn. Minst 45 av de omkomne var barn under 16 år. Mange ble fanget i trappene ned fra galleriene, der de ugifte kvinnene pleide å sitte. De som var kommet seg ut, forsøkte å holde dørene åpne, men arbeidet ble vanskeliggjort av presset mot dørene innenfra og den voldsomme varmen. Noen reddet seg ut gjennom vinduene, blant dem sogneprest Hesselberg. Mange av de overlevende hadde svære forbrenninger. Bare én av de omkomne kunne identifiseres – fogd Dines Guldberg Høegh – ved hjelp av sabelen og uniformsknappene. Sabelen er i dag utstilt i sakristiet i Grue kirke.

1. juni ble ofrene gravlagt i fem kister på branntomten, hvorav Høegh i egen kiste.

Brannårsaken ble aldri funnet. Én teori er at en gnist fra et fyrfat som kirketjeneren hentet glør i på nabogarden til å tenne alterlysene med, kunne ha antent veggen. En annen versjon var at en person skulle ha eksperimentert med et brennglass utenfor kirken. Wikipedia
<<
26. Mai
>>