Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
26. Mai

Om dagen

26. Mai er dag 147 i 2020, og er i uke 22. Det er 219 dager igjen av året.
Valutakurser Oppdatert 26. Mai kl.14:00
Henter valutakurser, vent litt...
Historie
Wikipedia_26-5.2008
12 år siden
Wikipedia
2008: Romsonden Phoenix foretar en vellykket landing på Mars
Phoenix er en ubemannet romferd og en del av Mars Scout-programmet i regi av NASA med den hensikt å gjennomføre vitenskapelige studier av planeten Mars.

Phoenix ble skutt opp 4. august 2007, og landet på Mars like etter midnatt den 26. mai 2008 norsk tid. Radiosignaler mottatt klokken 4:53:44 p.m. Pacific Daylight Time (PDT) den 25. mai bekreftet at Phoenix hadde lykkes i nedstigningen og landet 15 minutter tidligere. Sonden hadde dermed gjennomført den 680 millioner kilometer lange ferden fra Jorden.

Wikipedia
Wikipedia_26-5.2008
12 år siden
Wikipedia
2008: Filmskaperen Sydney Pollack dør av kreft, 73 år gammel
Sydney Pollack var en amerikansk skuespiller, filmprodusent og regissør. Hans karriere begynte i 1960-årene gjennom å regissere episoder i TV-serier som The Fugitive og Alfred Hitchcock Presents. Han mottok en Oscar for beste regi for filmen Mitt Afrika (1985).

Pollack studerte under Sanford Meisner ved skolen Neighborhood Playhouse i New York før han begynte sin skuespillerkarriere. Han spilte i drøyt tredve Hollywoodfilmer. Pollack flyttet etterhvert bak kamera for å regissere og produsere. Han hadde regien på over tyve og var produsent for drøyt førti produksjoner. Pollack var Oscar-nominert for beste regi for filmene De skyter jo hester og Tootsie. Han regisserte også dramafilmen Våre beste år fra 1973 med Robert Redford og Barbra Streisand i hovedrollene. Wikipedia
Wikipedia_26-5.1822
198 år siden
Wikipedia
1822: 113 mennesker omkommer da Grue kirke brenner ned
Brannen i Grue kirke 26. mai 1822 krevde minst 113 menneskeliv, kanskje 116 eller 117 - flere enn ved noen annen kjent brann i Norge. Hendelsen ble dokumentert av Kristian Østberg (1897) i Kirkebranden i Grue 1ste pinsedag 1822.

Den gamle Grue kirke sto ved Skulstad, nordvest for Kirkenær i Solør. Den eldste delen av kirken var fra 1200-tallet og bygd i stavteknikk. Omkring 1600 ble kirken påbygd med to laftede sidefløyer og et høyt sentraltårn. Over midtskipet og de to sideskipene var det brede gallerier, slik at kirken i alt kunne romme 600-700 mennesker.

Det var inngangsdører på alle tre skip; disse slo innover, og stengte samtidig i åpen stilling trappen til galleriene. Vinduene med blyinnfattede glass var plassert høyt oppe på veggen og forsynt med jerngitter utvendig. Utvendig var kirken tjærebredd. Det er gjort beregninger som viser at kirken i tidsrommet 1600 til 1822 i alt var blitt innsatt med 17 tonn tjære.

1. pinsedag 1822 var kirken fylt til siste plass. Det var en klar og varm forsommerdag. Midt under sogneprest Iver Hesselbergs preken begynte det å brenne i ytterveggen på sørskipet, og brannen slo raskt inn. I løpet av 10-15 minutter var kirken fullstendig overtent og brant raskt ned til grunnen.

Evakueringen ble vanskeliggjort av måten dørene var konstruert på, og det oppsto raskt panikk inne i kirken og en alles kamp mot alle for å komme seg ut. Det offisielle tallet på omkomne er 113. Men tallet 116 og 117 er også nevnt. Av dem som brant inne, var betegnende nok bare 7 voksne menn. Minst 45 av de omkomne var barn under 16 år. Mange ble fanget i trappene ned fra galleriene, der de ugifte kvinnene pleide å sitte. De som var kommet seg ut, forsøkte å holde dørene åpne, men arbeidet ble vanskeliggjort av presset mot dørene innenfra og den voldsomme varmen. Noen reddet seg ut gjennom vinduene, blant dem sogneprest Hesselberg. Mange av de overlevende hadde svære forbrenninger. Bare én av de omkomne kunne identifiseres – fogd Dines Guldberg Høegh – ved hjelp av sabelen og uniformsknappene. Sabelen er i dag utstilt i sakristiet i Grue kirke.

1. juni ble ofrene gravlagt i fem kister på branntomten, hvorav Høegh i egen kiste.

Brannårsaken ble aldri funnet. Én teori er at en gnist fra et fyrfat som kirketjeneren hentet glør i på nabogarden til å tenne alterlysene med, kunne ha antent veggen. En annen versjon var at en person skulle ha eksperimentert med et brennglass utenfor kirken. Wikipedia
Fødsler
61 år
Sally Ride (Astronaut)
1951 - 2012

Sally Ride (USA)

Astronaut, Fysiker, astrofysiker, skribent, universitetslærer, barnebokforfatter

Født:
26. mai 1951 (69 år siden)

Døde:
23. juli 2012 (61 år) (7 år siden)

Sally Kristen Ride var den første amerikanske kvinnen i verdensrommet. Dette skjedde i 1983, ombord i romfergen Challenger, på STS-7. Hun er den eneste som har vært med i etterforskningskommisjonene etter både STS-51-L (Challenger-ulykken, 28. januar 1986) og STS-107 (Columbia-ulykken, 1. februar 2003).
Hun hadde en doktorgrad i fysikk fra Stanford-universitetet.
Ride ble i 2013 posthumt tildelt Presidentens frihetsmedalje. I 1988 ble hun innvotert i National Women's Hall of Fame. Wikipedia

79 år
Aldrich Ames (Spion)
1941

Aldrich Ames (USA)

Spion, CIA-agent, muldvarp

Fullt navn / Fødenavn:
Aldrich Hazen Ames

Født:
26. mai 1941 (79 år)

Aldrich «Rick»Hazen Ames er en tidligere CIA-analytiker. I 1994 ble han arrestert og dømt til fengsel på livstid for å ha spionert for Sovjetunionen og Russland. Wikipedia

65 år
Miles Davis (Musiker)
1926 - 1991

Miles Davis (USA)

Musiker, komponist, trompetist, orkesterleder, dirigent, selvbiograf, jazzmusiker, skuespiller, låtskriver, filmmusikkomponist

Fullt navn / Fødenavn:
Miles Dewey Davis III

Født:
26. mai 1926 (94 år siden)

Døde:
28. september 1991 (65 år) (28 år siden)

Miles Dewey Davis III var en amerikansk jazztrompetist, komponist og multi-instrumentalist. Han var en av de mest innflytelsesrike jazzmusikere i det 20. århundre.
Miles Davis hadde en umiskjennelig stil og spilte innen en rekke stilarter, slik som bebop og cool jazz over modal jazz til jazz-rock fusion. Han ble kjent for sin langtrukne, melodiske stil og for sin til tider kontroversielle oppførsel.
Miles Davis stammet fra velhavende foreldre, faren var tannlege. Han begynte å spille musikk i en alder av 13 år. Kort tid etter begynte han å opptre i Jazzlokaler. I St. Louis traff han Charlie Parker og Dizzy Gillespie, som engasjerte ham for en bebop-konsert. Davis dro deretter til New York for å studere klassisk musikk på Juilliard. Om kveldene spilte han jazz i klubbene. 1945 ble hans første plate innspilt. Han begynte å opptre i bandene til Parker og Gillespie. Han startet sitt eget band, og ga på 1950-tallet ut flere plater. På denne tiden begynte han å bruke heroin, som det senere lyktes ham å løse seg fra.
I 1967 møtte han Betty Mabry, som ble hans andre kone. De var gift i ett år.
I de følgende årtier spilte han med en rekke jazz-ensembler og -solister. Han utviklet nye retninger innen jazzen, og blandet forskjellige stilretninger i sin musikk. Hans album Bitches Brew fra 1969 regnes blant de tidlige fusion-platene.
Davis døde i Santa Monica i 1991. Wikipedia

85 år
Horst Tappert (Skuespiller)
1923 - 2008

Horst Tappert (Tyskland)

Skuespiller, filmregissør

Født:
26. mai 1923 (97 år siden)

Døde:
13. desember 2008 (85 år) (11 år siden)

Horst Tappert var en tysk skuespiller.

Tappert var sønn av en embedsmann. Etter folkeskolen gikk han fra 1937 til 1940 i lære som industriøkonom. I 1940 ble han innkalt til militærtjeneste som luftvernsoldat og ble i 1943 overført til 3. SS-Panzergrenadier-Division «Totenkopf» som panzergrenader/antitanksoldat, der han senere avanserte til løytnant. Han ble alvorlig såret på østfronten og tilbrakte lang tid på flere feltsykehus og senere på sykehus i Tyskland, noe som var grunnen til at han også overlevde krigen.

Tappert begynte etter annen verdenskrig i teateret, gikk over til hørespill, kino- og fjernsynsfilmer, og fikk etterhvert sin egen serie med detektivserien Derrick. Han spilte der sjefinspektør Stephan Derrick ved kriminalpolitiet i München, som sammen med sin assistent Harry Klein løste kompliserte kriminalsaker.

Han ble regnet som en stor norgesvenn og likte å feriere i Norge. Tappert og kona Ursula hadde hytte i Hamarøy kommune i Nordland fra 1990 til 2008, da de pga. sin alder og sviktende helse måtte selge den. Konen Ursula Pistor er også skuespiller, utdannet fra den samme skuespillerskolen i Berlin som Ellinor Hamsun, datteren til Knut Hamsun.

I 2002 fikk Tappert den norsk-tyske Willy Brandt-prisen. Prisutdelingen ble foretatt i Bergen av ministerpresident Harald Ringstorff (Mecklenburg-Vorpommern) og den norske finansminister Ansgar Gabrielsen. (Wenche Myhre mottok også denne prisen ved samme anledning.)

Våren 2013 kom det fram opplysninger om at Horst Tappert under andre verdenskrig hadde tjenestegjort på østfronten i en Waffen-SS-enhet. Dette førte til at fjernsynskanalen ZDF, som produserte de i alt 280 episodene av serien i årene 1974 til 1998, innstilte reprisesendingene av Derrick. Også i Nederland ble sendingene innstilt.

Det som per mai 2013 syntes å stå fast, var at Tappert allerede i 1940, som 17-åring, ble innkalt som vernepliktig soldat i hæren. Han tjenestegjorde senere som luftvernsoldat, og ble utdannet til dette i Arolsen og siden - sannsynligvis en av de første månedene av 1943 - sendt som menig luftvernsoldat til 3. SS-Panzergrenadier-Division «Totenkopf», som kjempet på østfronten. Der ble han såret eller skadet i mars 1943, nærmere bestemt ved Kharkov. Han ble behandlet ved tre lasaretter, det siste i Wien. Historikeren Jan Erik Schulte, med SS-historie som spesialfelt, har fremholdt at omstendighetene rundt Tapperts medlemskap i SS og hvorvidt han kan ha vært presset eller tvunget inn i våpengrenen, ikke fremgår av kildene. Wikipedia

81 år
Peter Cushing (Skuespiller)
1913 - 1994

Peter Cushing (Storbritannia)

Skuespiller, oppdagelsesreisende, kunstmaler

Fullt navn / Fødenavn:
Peter Wilton Cushing

Født:
26. mai 1913 (107 år siden)

Døde:
11. august 1994 (81 år) (25 år siden)

Peter Cushing var en engelsk skuespiller, best kjent for sin rolle som «Baron Frankenstein» og «Professor van Helsing» i Hammer Horror-filmer. Han spilte ofte mot sin nære venn Christopher Lee (et typisk eksempel er Horror Express fra 1973).
Cushing vokste opp i Kenley og Dulwich i Sør-London. Han tok sin utdannelse på Guildhall School of Music and Drama. I 1939 reiste han til Hollywood, men kom tilbake til hjemlandet i 1941 etter å ha spilt i en rekke filmer. Hans første store filmrolle var som «Osric» i Hamlet (1948) med Laurence Olivier.
På 1950-tallet jobbet han i fjernsynet, og ble mest kjent i rollen som «Winston Smith» i BBCs TV-adapsjon av George Orwells roman 1984 i 1954.
Hans første opptredener i hans to mest kjente roller var i Terence Fishers filmer The Curse of Frankenstein (1957) og Dracula (1958).
På midten av 1960-tallet spilte han den eksentriske «Dr. Who» i to filmer (Dr. Who og Dalekene (orig. Dr. Who and the Daleks) og Dalekene invaderer jorden (orig. Daleks – Invasion Earth 2150 AD) basert på TV-serien Doctor Who. I 1986 spilte han rollen som «Colonel William Raymond» i Biggles i skuddlinjen. I Space: 1999 opptrådte han som den Prospero-liknende karakteren «Raan».
Cushing spilte «Sherlock Holmes» mange ganger, hvor første gang var Hammer Horrors Hunden fra Baskerville (orig. The Hound of the Baskervilles) i 1959. Han fulgte opp med en opptreden i 16 episoder av BBC-serien Sir Arthur Conan Doyles Sherlock Holmes i 1968. Dessverre har kun seks episoder av denne serien overlevd. Mot slutten av sitt liv spilte Cushing detektiven som gammel i Dødsmaskene (orig. The Masks of Death (1984) for Channel 4.
I 1977 opptrådte han i Star Wars Episode IV: Et nytt håp i en av sine nå mest kjente roller, «Grand Moff Tarkin».
I 1989 ble han Officer of the Order of the British Empire. Wikipedia

80 år
Paul Lukas (Skuespiller)
1891 - 1971

Paul Lukas (Ungarn)

Skuespiller

Født:
26. mai 1891 (129 år siden)

Døde:
15. august 1971 (80 år) (48 år siden)

Paul Lukas var en ungarsk-amerikansk skuespiller. Han vant Oscar for beste mannlige hovedrolle for rollen som Kurt Muller i filmen En dag skal komme (1943). Lukas har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

72 år
Engebret Soot (Ingeniør)
1786 - 1859

Engebret Soot (Norge)

Ingeniør, kanalbygger

Født:
26. mai 1786 (234 år siden)

Døde:
3. mars 1859 (72 år) (161 år siden)

Engebret Soot er kjent som Haldenkanalens far. Han bygde sluser og kanaler for transport av båter og tømmer. Han ble respektfullt omtalt av forfatterne Jonas Lie og Aasmund Olavsson Vinje. Wikipedia

Dødsfall
96 år
Jack Vance (Forfatter)
1916 - 2013

Jack Vance (USA)

Forfatter, skribent, romanforfatter, science fiction-forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
John Holbrook Vance

Født:
28. august 1916 (103 år siden)

Døde:
26. mai 2013 (96 år) (7 år siden)

John Holbrook Vance blir vanligvis beskrevet som en amerikansk fantasy- og science fiction-forfatter. Mesteparten av hans arbeid er utgitt under navnet Jack Vance. Vance ga også ut elleve kriminalromaner som John Holbrook Vance og tre som Ellery Queen. Andre pseudonymer han benyttet er Alan Wade, Peter Held, John van See, Jay Kavanse.
Blant prisene han er tildelt er: Hugo Award i 1963 for The Dragon Masters og i 1967 for The Last Castle, en Nebula Award i 1966, også for The Last Castle, en Jupiter Award i 1975, World Fantasy Award i 1984 for livslange prestasjoner og i 1990 for Lyonesse: Madouc, og en Edgar (kriminalromanenes parallell til Nebula) for den beste debut-kriminalromanen i 1961 for The Man in the Cage. I 1992 var han æresgjest ved WorldCon i Orlando, Florida, og i 1996 ble han utnevnt til SFWA Grand Master.
Han er generelt sett høyt ansett blant kolleger og kritikere, og mange mener han overgår genregrensene og bør betraktes som en viktig forfatter også etter konvensjonelle standarder. Poul Anderson har en gang kalt han den største nålevende amerikanske forfatter «i» science fiction (ikke «av» science fiction). Wikipedia

73 år
Sydney Pollack (Skuespiller)
1934 - 2008

Sydney Pollack (USA)

Skuespiller, Filmprodusent, TV-regissør, filmregissør, flyger

Født:
1. juli 1934 (86 år siden)

Døde:
26. mai 2008 (73 år) (12 år siden)

Sydney Pollack var en amerikansk skuespiller, filmprodusent og regissør. Hans karriere begynte i 1960-årene gjennom å regissere episoder i TV-serier som The Fugitive og Alfred Hitchcock Presents. Han mottok en Oscar for beste regi for filmen Mitt Afrika (1985).

Pollack studerte under Sanford Meisner ved skolen Neighborhood Playhouse i New York før han begynte sin skuespillerkarriere. Han spilte i drøyt tredve Hollywoodfilmer. Pollack flyttet etterhvert bak kamera for å regissere og produsere. Han hadde regien på over tyve og var produsent for drøyt førti produksjoner. Pollack var Oscar-nominert for beste regi for filmene De skyter jo hester og Tootsie. Han regisserte også dramafilmen Våre beste år fra 1973 med Robert Redford og Barbra Streisand i hovedrollene. Wikipedia

68 år
Jacob Otto Lange (Politiker)
1833 - 1902

Jacob Otto Lange (Norge)

Politiker

Født:
12. november 1833 (186 år siden)

Døde:
26. mai 1902 (68 år) (118 år siden)

Jacob Otto Lange var en norsk forstmann og politiker (V).

Han var medlem av statsrådsavdelingen i Stockholm i Johannes Steens første regjering fra mars 1891 til juni 1892, da han ble statsråd i Revisjonsdepartementet frem til regjeringens avgang 2. mai 1893.

Han var i periodene 1877–1879, 1883–1885, 1886–1888 og 1889–1891 stortingsrepresentant fra Kongsberg.

Lange studerte forstvesen i Tyskland og var overførster ved Kongsberg Sølvverk og bestyrer av skogskolen. Han var ordfører i Kongsberg 1875–1876 og fikk i 1987 en gate oppkalt etter seg på Kongsberg – Jacob Langes vei i Gamlegrendåsen.

Han ble i 1892 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.

Lange var sønn av prost Alexander Lange og hustru Christine Castberg. Han var gift med Thekla Bøbert (f. 1840), datter av sølvverksdirektør Karl Friedrich Bøbert og hustru Elisabeth Magdalene Abel. Wikipedia

<<
26. Mai
>>