Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
15. August

Om dagen

15. August er dag 227 i 2019, og er i uke 33. Det er 138 dager igjen av året.
Valutakurser Oppdatert 15. August kl.14:00
Henter valutakurser, vent litt...
Historie
Wikipedia_15-8.1988
31 år siden
Wikipedia
1988: En buss med skolebarn og foreldre kolliderer i Måbødalen i Hordaland. Tolv barn og fire voksne omkommer i ulykken
Måbødal-ulykken var en bussulykke som skjedde 15. august 1988 ved utløpet av Måbøtunnelen på riksvei 7 i Måbødalen i Eidfjord.

En buss med skolebarn og foreldre fra Kista i Sverige var på skoletur underveis til Bergen for å ta båt til Shetland. Ulykken skyldtes bremsesvikt. Bremsene var slitt, de virket på bare to av fire hjul, og nedbremsningen fra Hardangervidda hadde ført til varmgang slik at bremsevirkningen var helt vekk i tunnelen. Under forsøk på å gire ned, koblet giret i kardangen ikke inn, og drivverket på bussen gikk i fri. Dermed virket ikke hjelpebremsen, og sjåføren fikk ikke girt ned og redusert farten i bakken som har 8 prosent stigning. Sjåføren valgte selv å legge bussen i tunnelveggen, siden farten økte og en ville vært sjanseløs i hårnålssvingene lengre nede. I et valg mellom to onder valgte sjåføren å begrense ulykken i tunnelmunningen i Måbøtunnelen. Bussen kjørte inn i den betongkledde veggen på høyre side ved tunnelutløpet. Hastigheten ble anslått til å være mellom 64 og 100 km/t da ulykken skjedde.

Totalt omkom 16 mennesker, hvorav 12 barn i 11–12-årsalderen og fire voksne (foreldre og bussjåføren). 18 mennesker ble skadet. Wikipedia
Wikipedia_15-8.1969
50 år siden
Wikipedia
1969: Over 500.000 deltar på Woodstockfestivalen som åpner i Bethel i New York
Woodstock Music & Art Fair (ofte bare kalt Woodstock eller Woodstockfestivalen) var en rockefestival som ble avholdt i USA i august 1969. Den skulle opprinnelig avholdes i Woodstock, New York, men ble flyttet til en melkegård i byen Bethel i delstaten New York. Navnet Woodstock ble imidlertid beholdt. Det var ventet et publikum på 200.000 personer, men det kom 500.000 mennesker som samlet seg under mottoet «Three Days of Peace, Music and Love» («Tre dager med fred, musikk og kjærlighet»).

Festivalen var typisk for motkulturen sent på 1960- og 1970-tallet og hippie-tiden. 34 musikere og grupper opptrådte i løpet av en helg, ofte avbrutt av torden og kraftige regnbyger. Festivalen er anerkjent som et av de mest historiske øyeblikk innen popmusikk, og oppført av magasinet Rolling Stone som 50 Moments That Changed the History of Rock and Roll («Femti hendelser som har endret rock'n'roll-historien»).

De enorme folkemassene skapte kaos, og trafikken gikk i stå. Ferdselen på utfartsveiene nordover fra New York City sto nesten stille i to dager. Regn og tordenvær bidro til vanskene. Siden arrangørene ikke sto rustet for den store tilstrømningen var det mangel på ressurser, slik som flyttbare toaletter og førstehjelpstelt.

Festivalen avløp fredelig med bare to registrerte dødsfall: ett fra en antatt heroinoverdose, et annet da en person i en sovepose ved et uhell ble overkjørt av en traktor på en nærliggende gresseng. I tillegg til de store logistiskkproblemer ble det også registrert to fødsler.

Woodstockfestivalen hadde noen av datidens største rockstjerner på programmet, blant andre Richie Havens, Country Joe & the Fish, John Sebastian, The Incredible String Band, Tim Hardin, Ravi Shankar, Melanie, Arlo Guthrie, Joan Baez (den gang svanger i sjette mnd), The Grease Band, Santana, Canned Heat, Mountain, Janis Joplin, Grateful Dead, Creedence Clearwater Revival, Sly & the Family Stone, Sonny & Cher, The Who, Jefferson Airplane, Mountain, Joe Cocker, Ten Years After, The Band, Blood, Sweat & Tears, Johnny Winter (med broren Edgar Winter på to låter), Crosby, Stills, Nash & Young, Paul Butterfield Blues Band, Sha-Na-Na, Jimi Hendrix & «Gypsy Sun and Rainbows». Wikipedia
Wikipedia_15-8.1914
105 år siden
Wikipedia
1914: Panamakanalen åpner, som på denne tiden var et av de største ingeniørprosjektene noensinne
Panamakanalen (spansk: Canal de Panamá, engelsk: Panama Canal) er en stor kanal som skjærer gjennom Panamas smaleste parti, og gjør det mulig for skip å ta en «snarvei» mellom Atlanterhavet og Stillehavet, via Gatúnsjøen. Anlegget var, da det ble bygget, blant de største og vanskeligste ingeniørprosjekter noensinne.

Ved siden av Suezkanalen er Panamakanalen verdens viktigste kanal. Kanalen har hatt stor innflytelse på sjøfarten, ettersom skip ikke lenger behøver å dra den lange og utsatte reisen via Drakestredet rundt Kapp Horn på Sør-Amerikas sørspiss. En seilingsrute fra New York til San Francisco gjennom kanalen er på 5 130 nautiske mil (9 500 kilometer), noe som er under halvparten av den tidigere ruten rundt Kapp Horn, som er 12 150 nm (22 500 kilometer) lang.

De første ideene om en kanal i Panama dukket opp på begynnelsen av 1600-tallet, men det første forsøket på å konstruere en kanal skjedde først i 1880 under fransk lederskap. Etter at forsøket kollapset fullstendig, ble arbeidet overtatt av USA, og kanalen kunne åpnes i 1914. Utbyggingen av den 80 kilometer lange kanalen ble hjemsøkt av problemer, inkludert sykdommer (spesielt malaria og gulfeber) og massive jordskred. Så mange som 27 500 arbeidere skal ha mistet livet under byggingen av kanalen.

Kanalen har siden åpningen vært en nøkkelkanal for internasjonal sjøfart. Hvert år trafikkeres kanalen av mer enn 14.000 fartøy, som frakter mer enn 203 millioner tonn last. Over 900.000 fartøy har passert gjennom kanalen siden åpningen i 1914 og fram til 2005.

Panama og USA inngikk i 1903 en avtale som innebar at USA skulle bygge og forvalte Panamakanalen samt en åtte kilometer bred landremse på hver side av kanalen, Panamakanalsonen. Konstruksjonen av kanalen ble siden overvåket av ingeniørtropper fra USAs hær mellom 1904 og 1914. I 1977 gikk USA med på krav om tilbakeføring av kanalen og ved midnatt 31. desember 1999 overtok Panama kontrollen.

I 2007 startet arbeidet med å utvide kanalen med ekstra sluser, slik at kanalens kapasitet kan dobles. Det første skipet seilte inn i den utvidete kanalen den 26. juni 2016. Wikipedia
Fødsler
30 år
Joe Jonas (Musiker)
1989

Joe Jonas (USA)

Musiker, sanger, skuespiller, fjernsynsskuespiller, filmskuespiller, gitarist

Fullt navn / Fødenavn:
Joseph Adam Jonas

Født:
15. august 1989 (30 år)

Joseph Adam Jonas er en av de tre brødrene i det amerikanske bandet Jonas Brothers.
Han er vokalist sammen med broren Nick Jonas og han spiller tamburin og gitar. Joe er den nest eldste av de tre Jonas-brødrene (Nick Jonas, Joe Jonas og Kevin Jonas). Wikipedia

34 år
Carina Dahl (Musiker)
1985

Carina Dahl (Norge)

Musiker, sanger, modell

Fullt navn / Fødenavn:
Carina Jeanette Dahl

Født:
15. august 1985 (34 år)

Carina Jeanette Dahl er en norsk sanger, låtskriver, tidligere modell og reality-TV-deltaker. Wikipedia

47 år
Ben Affleck (Skuespiller)
1972

Ben Affleck (USA)

Skuespiller, manusforfatter, filmregissør, filmprodusent, pokerspiller, skribent, ansvarlig produsent

Fullt navn / Fødenavn:
Benjamin Geza Affleck

Født:
15. august 1972 (47 år)

Benjamin Geza Affleck er en amerikansk skuespiller. Han vokste opp i området rundt Boston, Massachusetts, og bor i Santa Monica i California.
Affleck ble tidlig skuespiller, og allerede som barn hadde han roller i TV-serier og filmer laget for TV. Etter å ha spilt i mange Kevin Smith filmer på nittitalet fikk han hovedrollen i filmen Chasing Amy fra 1997 som var det store gjennombruddet hans. Han ble for alvor kjent som en av de største skuespillerne i Hollywood da han og hans gode venn Matt Damon skrev manuskriptet til filmen Den enestående Will Hunting (1997), som de vant en Oscar for.
Sammen med Matt Damon og produsent Chris Moore har Affleck opprettet produksjonsselskapet LivePlanet. Dette selskapet har produsert de tre vennenes dokumentarprosjekt Project Greenlight.
I november 2002 bekreftet Affleck forlovelse med skuespilleren Jennifer Lopez. Han hadde da vært sammen med henne siden juli 2002. Forholdet og forlovelsen ble brutt i januar 2004.
Affleck har foruten Den enestående Will Hunting spilt i kjente som Armageddon (1998), Shakespeare in Love (1998), Pearl Harbor (2001), Changing Lanes (2002), The Sum of All Fears (2002), Daredevil (2003), Gigli (2003), Paycheck (2003), Jersey Girl (2004), Smokin' Aces (2006), Han er faktisk ikke interessert (2009), State of Play (2009) og The Town (2010), som han også skrev og regisserte. Han har også regissert Gone Baby Gone (2007). I 2012 kom Operasjon Argo, som han både var regissør, manusforfatter og hovedrolleskuespiller i. I 2016 hadde Affleck regien og hovedrollen i Live by Night, basert på romanen Live by Night. I 2016 fikk Affleck rollen som Batman, som han spilte i Batman v Superman, Suicide Squad og Justice League. Wikipedia

54 år
Frederic Hauge (Naturverner)
1965

Frederic Hauge (Norge)

Naturverner

Født:
15. august 1965 (54 år)

Frederic Hauge er en norsk miljøaktivist og leder av miljøstiftelsen Bellona. Etter å ha avbrutt vidergående skole da han var 17 år gammel for å fokusere på miljøkampen stiftet Hauge i 1986 miljøstiftelsen Bellona sammen med Rune Haaland. Før han avbrøt sitt videregående utdanningsløp var han aktiv i Natur og Ungdom. Aksjonsformene hans har ført til at han har blitt arrestert og bøtelagt en rekke ganger. Hauge har i årenes løp drevet organisasjonen frem til å bli en viktig faktor i miljøvernarbeidet i Norge.
I 2007 ble Hauge valgt til viseformann i Europakommisjonens teknologiplattform for CO2-håndtering (ZEP), og oktober samme år kåret det amerikanske nyhetsmagasinet Time Magazine ham som en av verdens miljøhelter (sammen med blant andre Al Gore og Robert Redford). Wikipedia

50 år
Stieg Larsson (Forfatter)
1954 - 2004

Stieg Larsson (Sverige)

Forfatter, journalist

Fullt navn / Fødenavn:
Karl Stig-Erland Larsson

Født:
15. august 1954 (65 år siden)

Døde:
9. november 2004 (50 år) (15 år siden)

Stieg Larsson, døpenavn Karl Stig-Erland Larsson, var en svensk forfatter, journalist og redaktør.
Larsson arbeidet i 20 år som nyhetsgrafiker og journalist i Tidningarnas Telegrambyrå. I sitt virke som journalist og sakprosaforfatter var han særlig kjent for sitt engasjement mot høyreekstremisme og rasisme. Han var en av initiativtagerne til stiftelsen eXpo med formål å «studere og kartlegge antidemokratiske, høyreekstreme og rasistiske tendenser i samfunnet». De siste årene av sitt liv arbeidet han som sjefredaktør for stiftelsens tidsskrift Expo. Larsson var én av Sveriges og Europas fremste eksperter på høyreekstremisme og nynazisme.
Før han begynte å skrive kriminalromaner, manifesterte Larssons interesse for sjangerlitteratur seg først og fremst gjennom at han tidlig i livet utga science fiction-fanziner. Han satt lenge i styret for og ble tilsist (1980) formann i Skandinavisk förening för science fiction.
På 2000-tallet forfattet Larsson kriminalromaner under samlenavnet Millennium-serien, med en handling vevd rundt det umake paret Mikael Blomkvist og Lisbeth Salander. Ingen av bøkene var utgitt før Larssons død, men da den første (Män som hatar kvinnor, 2005) kom et år etter dødsfallet ble den en øyeblikkelig bestselger. Romanen ble belønnet med Skandinaviska Kriminalsällskapets pris Glassnøkkelen. En fjerde bok i serien var påbegynt da Larsson døde brått av hjerteinfarkt, men familien har blitt enige om at den ikke vil bli publisert. Wikipedia

93 år
Martin Ljung (Skuespiller)
1917 - 2010

Martin Ljung (Sverige)

Skuespiller, filmskuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Martin Vilhelm Ljung

Født:
15. august 1917 (102 år siden)

Døde:
30. september 2010 (93 år) (9 år siden)

Martin Vilhelm Ljung i Sverige, død 30. september 2010) var en svensk komiker og skuespiller.
Han begynte sitt karriereløp som smed hjemme i Norrbotten, men ble snart komiker og skuespiller. Han tilhørte kjernetroppen i Povel Ramels Knäppupp-produksjoner. Samarbeidet med Ramel begynte med at Ljung med sin karakteristiske bassrøst imiterte et kinoorgel i radioprogrammet Frukostklubben i 1947. I den aller første Knäppupp-revyen Akta huvet i 1952 gjorde han suksess som hypokonderen Viking. Wikipedia

92 år
William Mikalsen (Politiker)
1899 - 1991

William Mikalsen (Norge)

Politiker, redaktør

Fullt navn / Fødenavn:
William Sverre Mikalsen

Født:
15. august 1899 (120 år siden)

Døde:
26. august 1991 (92 år) (28 år siden)

William Sverre Mikalsen var en norsk politiker, redaktør og motstandsmann, hjemmehørende i Norges Kommunistiske Parti.
Av yrke var han linjemontør, og arbeidet ved Tune E-verk i Østfold. Han deltok i Sannesund sosialistiske ungdomslag, og var i 1927 engasjert i diskusjonene om samling mellom de tre arbeiderpartiene som da eksisterte. Da samlinga skjedde uten kommunistenes deltagelse, meldte Mikalsen seg inn i NKP. Wikipedia

84 år
Jules Grévy (Advokat)
1807 - 1891

Jules Grévy (Frankrike)

Advokat

Født:
15. august 1807 (212 år siden)

Døde:
9. september 1891 (84 år) (128 år siden)

Jules Grévy var en fransk politiker, statsmann og president av den tredje franske republikk. Han var også en av lederne for partiet Républicains opportunistes, de republikanske moderate (Modérés).
Hans tre forgjengere til presidentembetet under den tredje republikken var enten monarkister eller militære personer som uten hell hadde forsøkt å gjenopprette det franske monarkiet. Derfor ble Grévy sett på som et friskt pust og den første virkelige republikanske presidenten for Frankrike. Wikipedia

51 år
Napoléon Bonaparte (Keiser)
1769 - 1821

Napoléon Bonaparte (Frankrike)

Keiser, politiker, statsmann, offiser, kunstsamler

Fullt navn / Fødenavn:
Napulione Buonaparte

Født:
15. august 1769 (250 år siden)

Døde:
5. mai 1821 (51 år) (198 år siden)

Napoléon Bonaparte var en fransk militær og politisk leder som ved slutten av den franske revolusjon ble Frankrikes mektigste politiker, og som er husket for sitt lederskap av Frankrike under Napoleonskrigene. Han utropte seg selv til keiser av Frankrike under navnet Napoléon I den 18. mai 1804, og hans regime varte til han ble tvunget til å gå av 6. april 1814 etter å ha lidd nederlag i Napoleonskrigene.
Hans juridiske reform, Code civil des français eller populært Code Napoléon, har hatt en betydelig innflytelse på sivile lovsystemer verden over, men han er best husket for sin rolle i de kriger som ble ledet mot Frankrike av en rekke forbund hvor særlig Storbritannia sto sentralt, de såkalte Napoleonskrigene. Han etablerte sitt hegemoni over det meste kontinentale Europa og søkte å spre idealene til den franske revolusjon, samtidig som han konsoliderte et keiserlig monarki med restaurerte aspekter av Ancien Régime. Grunnet hans suksess i disse krigene, ofte mot tallmessige overlegne motstandere, er han ansett som en av de største militære ledere gjennom alle tider, og hans militære kampanjer er studert ved militærakademier over det meste av verden.
Napoléon ble født på Korsika og hans foreldre nedstammet fra genovesisk adel. Han var utdannet artillerioffiser på det franske fastlandet. Han kom seg opp og fram under den første franske republikk og ledet vellykkede felttog under den første og andre koalisjonskrigen mot Frankrike. Han gikk også seirende ut av et felttog på Den italienske halvøya.
I 1799 ledet han et statskupp og installerte seg selv som førstekonsul. Fem år senere ble han formelt erklært som landets keiser av det franske senatet, da en forsamling helt dominert av ham selv. I det første tiåret av 1800-tallet var Frankrike under Napoléon engasjert i en rekke med konflikter – Napoleonskrigene – som involverte nær sagt alle statsmakter i Europa. Etter en rekke militære seire sikret Frankrike seg en dominerende posisjon på det europeiske fastlandet og Napoléon opprettholdt en fransk innflytelsessfære gjennom en rekke omfattende allianser og ved å utnevne venner og familiemedlemmer til å styre andre europeiske stater som franske klientstater.
Den spanske selvstendighetskrigen og den franske invasjonen av Russland i 1812 ble vendepunktet for Napoléon. Hans La grande armée ble hardt svekket under felttoget mot Russland og av den russiske vinteren og kom seg aldri helt. I 1813 beseiret den sjette koalisjonen hans styrker ved Leipzig; det påfølgende året invaderte koalisjonen Frankrike og tvang Napoléon til å abdisere. Han ble sendt i landsforvisning på øya Elba 20 km utenfor Toscana i Italia. Mindre enn et år senere rømte han fra Elba og grep makten på nytt i Frankrike, men han ble beseiret i slaget ved Waterloo i juni 1815. Napoleon tilbrakte de neste seks årene av sitt liv i britisk fangenskap på øya St. Helena sør i Atlanterhavet. En obduksjon konkluderte med at han døde av magekreft, men det har vært debatt om hans død; blant annet har det vært hevdet at han var offer for en bevisst arsenikkforgiftning.
Få personer i historien er blitt mer omtalt og forsket på enn Napoléon. Hans historiske betydning er stadig omdiskutert, og de ulike syn på ham har ofte skapt debatt og uenighet. I Frankrike regnes han av mange som en nasjonalhelt og fremheves da gjerne først og fremst som en dyktig feltherre og militær strateg. Andre ser ham hovedsakelig som politiker og samfunnsreformator. Av andre blir han betraktet som en stor despot, tyrann eller usurpator. Wikipedia

Dødsfall
87 år
Harry Harrison (Forfatter)
1925 - 2012

Harry Harrison (USA)

Forfatter, skribent, romanforfatter, esperantist, science fiction-forfatter, prosaforfatter, manusforfatter, tegneserieskaper

Fullt navn / Fødenavn:
Henry Maxwell Dempsey

Født:
12. mars 1925 (94 år siden)

Døde:
15. august 2012 (87 år) (7 år siden)

Harry Harrison var en amerikansk sciencefictionforfatter. Han var best kjent for romanen Make Room! Make Room! (1966), basis for filmen Soylent Green (1973). Hans best kjente gjennomgangsfigur i bokserie er Slippery Jim deGris i bøkene om The Stainless Steel Rat. Wikipedia

81 år
Kolbjørn Hauge (Forfatter)
1926 - 2007

Kolbjørn Hauge (Norge)

Forfatter, gårdbruker, skribent

Født:
2. april 1926 (93 år siden)

Døde:
15. august 2007 (81 år) (12 år siden)

Kolbjørn Hauge var en norsk forfatter, tidligere stein- og jordarbeider, gårdsgutt, gartner, fisker, veiarbeider, kontorist, sjømann og lærer. Hauge var utdannet adjunkt, med 4-årig lærerskole fra Stord i 1951 og videreutdanning i gymnastikk, forming, historie, spesialpedagogikk og pedagogisk rettledning. Han underviste i alle ledd i folkeskolen og på lærerhøgskole.
Hauge slo igjennom som skjønnlitterær forfatter i 1993 med kriminalromanen Heit juice. Romanen seiret samme år i en konkurranse om beste nordiske kriminalroman. I romanen presenteres også Hauges krimhelt, Petter Eliassen, som er en gjenganger i de fleste av forfatterens kriminalromaner. Hauge skrev fagbøker, barnebøker og prisbelønnede klassiske detektivfortellinger/politiromaner fra vestnorsk bygdemiljø. Sammen med Magnhild Bruheim regnes han som en av de fremste eksponentene for subgenren «bygdekrim».
Kolbjørn Hauge var bror av forfatteren Alfred Hauge. Wikipedia

80 år
Paul Lukas (Skuespiller)
1891 - 1971

Paul Lukas (Ungarn)

Skuespiller

Født:
26. mai 1891 (128 år siden)

Døde:
15. august 1971 (80 år) (48 år siden)

Paul Lukas var en ungarsk-amerikansk skuespiller. Han vant Oscar for beste mannlige hovedrolle for rollen som Kurt Muller i filmen En dag skal komme (1943). Lukas har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

64 år
Jan Kiepura (Operasanger)
1902 - 1966

Jan Kiepura (Polen)

Operasanger, sanger, teaterskuespiller, filmskuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Jan Wiktor Kiepura

Født:
16. mai 1902 (117 år siden)

Døde:
15. august 1966 (64 år) (53 år siden)

Jan Wiktor Kiepura var en verdensberømt polsk operasanger og skuespiller – en av det 20. århundres største tenorer. Han var kanskje den mest kjente polske sanger i mellomkrigstiden, og sang til stor suksess ved verdens største operahus og konsertsaler, samtidig som han også ble feiret på filmlerretet. Wikipedia

64 år
Grazia Deledda (Forfatter)
1871 - 1936

Grazia Deledda (Italia)

Forfatter, skribent, lyriker, romanforfatter, dramatiker, prosaforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Maria Grazia Cosima Deledda

Født:
27. september 1871 (148 år siden)

Døde:
15. august 1936 (64 år) (83 år siden)

Grazia Deledda var en italiensk forfatter. Hun ble tildelt nobelprisen i litteratur i 1926. Wikipedia

75 år
Julie von Hausmann (Forfatter)
1826 - 1901

Julie von Hausmann (Latvia)

Forfatter, lyriker, skribent

Født:
19. mars 1826 (193 år siden)

Døde:
15. august 1901 (75 år) (118 år siden)

Julie von Hausmann var en baltertysk dikter. Det er hovedsakelig gjennom salmen «Så ta da mine hender» at hun er blitt kjent. Friedrich Silcher laget melodien til salmen, som er den eneste av en baltisk dikter i «Norsk Salmebok». Hun er også representert i Norsk salmebok 2013. Wikipedia

67 år
Meïr Aron Goldschmidt (Forfatter)
1819 - 1887

Meïr Aron Goldschmidt (Danmark)

Forfatter, redaktør

Født:
26. oktober 1819 (200 år siden)

Døde:
15. august 1887 (67 år) (132 år siden)

Meïr Aron Goldschmidt var en dansk-jødisk forfatter, satiriker og politisk iakttaker.

Goldschmidt utga i årene 1840–1846 det satiriske ukestidsskriftet Corsaren, som ikke hadde noen klar ideologisk tendens, men til gjengjeld var nokså frispråklig og direkte. Skriftet var elsket, fryktet og hatet i alle fløyer av den samtidige politiske debatten. Tidsskriftet ble jevnlig sensurert og Goldschmidt måtte periodevis bruke stråmenn for å få det ut.

Goldschmidts årganger av Corsaren ble trykket opp i faksimile i 1981 og utstyrt med utførlige registre m.m. Utgaven er komplett bortsett fra et par numre som det ikke gikk å framskaffe.

I 1846 solgte Goldschmidt Corsaren, som ble videreført av forskjellige skribenter til 1855, da det gikk inn på grunn av manglende opplag. Selv om Goldschmidt forlot satiren og vendte seg mot mer alvorlige emner etter å ha solgt Corsaren, merkes likevel satirikeren ofte i stilen hans.

Goldschmidt debuterte som romanforfatter i 1845, da han etter oppfordring fra vennen P.L. Møller skrev og utga romanen En Jøde, som skildrer den skjebnen som blir en ung idealistisk jøde til del under presset fra omgivelsenes fordommer om ham. Tross gode intensjoner blir han derfor til sist det de forventer av ham: en ågerkarl. Goldschmidts mest omfangsrike roman er Hjemløs, som han offentliggjorde fortløpende i sitt tidsskrift Nord og Syd mellom 1853 og 1857. Wikipedia

<<
15. August
>>