Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
10% rabatt på alle navnelapper
5 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
5 Mnd.
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Få 10% rabatt på din første ordre
5 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
5 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

5. August

Om dagen

5. August er dag 218 i 2024, og er i uke 32. Det er 148 dager igjen av året.

Historie

23 år siden

2000: Skuespiller Alec Guinness, best kjent som Obi-Wan Kenobi i «Star Wars», dør av leverkreft, 86 år gammel

Alec Guinness de Cuffe var en britisk skuespiller. Guinness vant en Oscar for rollen som oberstløytnant Nicholson i filmen «Broen over Kwai» (1957). Den mest prominente rollefiguren i hans senere karriere var som Obi-Wan Kenobi i Star Wars-trilogien.

Guinness vokste opp i London. Han studerte drama etter grunnskolen og hadde sin første spillejobb på teater på sin 20-årsdag.

I 1936 spilte han en rolle i John Gielguds oppsetting av Hamlet. Samme år ble han ansett ved teatret Old Vic. I løpet av 1930-tallet spilte Guinness blant annet i Richard II, Kjøpmannen i Venedig, Romeo og Julie og Stormen av Shakespeare.

I 1939 omarbeidet Guinness romanen Store forventninger av Charles Dickens til teaterstykke, der han selv spilte Herbert Pocket. Stykket ble en scenesuksess.

Regissør David Lean, som så stykket, filmatiserte det og gav det ut i 1946. Igjen spilte Guinness Herbert Pocket, og dette ble han debuten hans som filmskudespiller (bortsett fra en statistrolle fra 1934). Guinness tjenestegjorde i marinen under andre verdenskrig.

I 1946 vendte han tilbake til Old Vic og ble der i to år etter mange teaterroller. Etter dette spilte han ved andre teater, og hadde sin siste rolle i 1989.

Guinness spilte dessuten i mange store filmproduksjoner fra 1950-årene og utover. I 1956 spilte han sammen med Grace Kelly i «Svanen». Året etter spilte han mot William Holden i krigsfilmen «Broen over Kwai», som Guinness vant Oscar for som beste skuespiller.

I 1959 hadde han hovedrollen i «Vår mann i Havana», i 1962 var han med i storproduksjonen «Lawrence of Arabia» i rollen som Prins Feisal, og i 1964 spilte han Marcus Aurelius i «Romerrikets fall». Året etter var han bolsjevikleder i filmatiseringen av Doktor Zhivago av Boris Pasternak. I 1970 spilte han Kong Karl I i den historiske filmen «Cromwell». Selv mente Guinness at hans beste filmopptreden var som Adolf Hitler i «Hitlers ti siste dager» (1973).

I 1977 fikk Guinness rollen som jediridderen Obi Wan-Kenobi i «Star Wars – Stjernekrigen». Disse George Lucas-filmene gav Guinness et helt nytt publikum. Han hadde den same rollen i «Imperiet slår tilbake» fra 1980 og «Jediridderen vender tilbake» fra 1983. Det året fylte Guinness 69 år. Han spilte i noen filmer også etter Star Wars, men hadde sin siste filmrolle i 1996, 82 år gammel.

I 1959 ble Guinness utnevnt til Knight Bachelor, og dermed slått til ridder. I 1980 ble han belønnet med en æres-Oscar for sitt lange filmvirke. Guinness har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Guinness utga i 1985 selvbiografien «Blessings in Disguise», og i 1996 og i 1999 fulgte dagboknedtegnelsene «My Name Escapes Me» og «A Positively Final Appearance». Wikipedia
61 år siden

1962: Marilyn Monroe dør av en overdose sovemedisin i sitt hjem i Brentwood på vestkanten av Los Angeles, 36 år gammel

Marilyn Monroe var en amerikansk skuespillerinne, sangerinne, filmprodusent og modell.

Etter å ha tilbragt mesteparten av barndommen i fosterhjem, giftet hun seg som 16-åring med James Dougherty. Hun begynte å jobbe som modell, noe som førte til hennes første filmkontrakt i 1946. De første rollene hennes var små, men hun spilte blant annet i de kritikerroste filmene Asfaltjungelen og Alt om Eva. Gjennombruddet kom i filmen Niagara i 1953. Hun fikk ros for sitt komiske talent i filmer som «Herrer liker blonde piker» (1953), «Gift med en millionær» (1953) og «Gresskar i nød» (1955), og ble en av de mest populære filmstjernene i Hollywood. Et ekteskap og påfølgende skilsmisse fra den tidligere baseballspilleren Joe DiMaggio økte også hennes kjendisstatus.

Monroe var misfornøyd med å stadig måtte spille rollen som «dum blondine» og startet sitt eget produksjonsselskap, Marilyn Monroe Productions, for å få større kontroll over sin egen karriere. Hun giftet seg også med forfatteren og dramatikeren Arthur Miller. Hennes kritikerroste rolletolkning i filmen «Bus Stop» (1956) fikk henne nominert til Golden Globe. Hun vant denne prisen for sin rolletolkning i filmen «Noen har det hett» (1959).

De siste årene av livet hennes var preget av sykdom, personlige problemer og et rykte for å være upålitelig og vanskelig å jobbe sammen med. Omstendighetene rundt hennes død som følge av en overdose sovemedisin har vært preget av manglende beviser. Dødsårsaken ble satt til «sannsynlig selvmord», men muligheten for en uforskyldt overdose har ikke blitt utelukket. I tillegg går en rekke konspirasjonsteorier ut på at hun ble myrdet.

Som en av de mest kjente kulturpersonlighetene i det 20. århundre blir Monroe ofte imitert og referert til i populærkulturen. I 1999 ble hun kåret til tidenes sjette største kvinnelige filmlegende av Det amerikanske filminstituttet. Wikipedia
209 år siden

1814: Slaget ved Matrand, det blodigste slaget under svenskenes felttog i Norge

Slaget ved Matrand var et militært slag 5. august 1814 mellom norske og svenske styrker under den svensk-norske krigen i 1814 ved stedet Matrand i Eidskog.

Det var den blodigste trefningen i denne krigen, hvor svenskene hadde omkring 50 falne og 126 sårede, mens det på norsk side var det ca. 50 falne og 64 sårede. Dette var det eneste viktige norske seieren under hele krigen, men det bidro til at Norge oppnådde bedre betingelser ved å tre inn i den egentlig uunngåelige unionen med Sverige.

Dette var også siste gang norske militære styrker var i strid med en fremmed invasjonsstyrke, inntil den tyske invasjonen i 1940. Wikipedia

Fødsler

46 år
Håvard Bjerkeli (Langrennsløper)
1977

Håvard Bjerkeli (Norge)

Langrennsløper

Født:
5. august 1977 (46 år)

Håvard Bjerkeli er en norsk langrennsløper og har blant annet deltatt i vinter OL. Han gjorde seg tidlig bemerket som skiløper og slo gjennom i 1996.

Håvard Bjerkeli vokste opp i Isfjorden i Rauma kommune og representerte Isfjorden IL. Senere har han bodd en periode ved Lillehammer, da han var en del av det norske ski-landslaget. Han er gift med langrennsløperen Marit Bjerkeli fra Molde. Håvard er søskenbarn med friidrettsutøveren Karoline Grøvdal Bjerkeli.

Økende revmatismeplager gjorde at han i 2006 bestemte han seg for å slutte sin profesjonelle karriere som langrennsløper. Bjerkeli har bosatt seg i Molde hvor har blant annet arbeider som trener.

Håvard Bjerkeli var en av ildsjelene bak Tour de Romsdal, en tre dagers lang konkurranse på Åndalsnes, Midsund og i Fræna. Konkurransen består av motbakkeløp fra Åndalsnes sentrum og opp på 688 meter høye Nesaksla. Triatlon (løp, sykling og svømming) i Midsund. Sykkelritt fra Elnesvågen og ut til Hustadvika. Wikipedia

55 år
Marine Le Pen (Politiker)
1968

Marine Le Pen (Frankrike)

Politiker, advokat

Fullt navn / Fødenavn:
Marion Anne Perrine Le Pen

Født:
5. august 1968 (55 år)

Marine Le Pen er en fransk advokat og politiker. Hun har fra 2011 vært leder for det politiske partiet Front national. Wikipedia

39 år
Colin McRae (Rallykjører)
1968 - 2007

Colin McRae (Storbritannia)

Rallykjører

Født:
5. august 1968 (55 år siden)

Døde:
15. september 2007 (39 år) (16 år siden)

Colin McRae var en skotsk WRC-kjører. Han var å regne som en av verdens beste og mest legendariske rallyførere gjennom tidene. Han begynte sin rallykarriere i 1986. Fra 1993 til 2002 vant han til sammen 25 VM rally. Han ble i 1996 utnevnt til medlem av Order of the British Empire.

Den første seieren i VM sin tok han i 1993 i New Zealand i en Subaru Legacy. McRae var da den yngste verdensmester noensinne. Han kom som nummer to i 1996, 1997 og 2001. Etter mange år som Subaru-fører skiftet han i 1999 til en Ford Focus WRC. I 2003 bestemte han seg for å skifte bil igjen, denne gangen gikk han til den franske produsenten Citroën. I de siste to årene kjørte han Rally Paris–Dakar med svenske Tina Thörner som kartleser.

En av McRaes brødre, Alistair, kjører også rally. Han var gift med barndomskjæresten Alison Hamilton, og sammen hadde de to barn.

Den 15. september 2007 styrtet McRaes AS350B2 «Squirrel»-helikopter omtrent 1,5 kilometer nord for Lanark i Skottland, ikke langt fra familiens eiendom. Det meldes at McRae selv var pilot i helikopteret da det styrtet, og at ingen av passasjerene overlevde ulykken.

For å hedre landsmannen og kameraten kjørte formel 1-føreren David Coulthard Japans Grand Prix med et hjelmdesign som var likt det McRae brukte.

McRae ble gravlagt den 26. september sammen med sønnen fra en kirke i Glasgow. Wikipedia

47 år
Adam Yauch (Musiker)
1964 - 2012

Adam Yauch (USA)

Musiker, plateprodusent, filmregissør, låtskriver, gitarist, rapper

Født:
5. august 1964 (59 år siden)

Døde:
4. mai 2012 (47 år) (12 år siden)

Adam Nathaniel Yauch var en amerikansk rapper og låtskriver, best kjent som en av grunnleggerne av hiphop-trioen Beastie Boys. Han var ofte kjent under artistnavnet MCA.

Yauch var praktiserende buddhist. Han opprettet Milarepa Fund, en ideell organisasjon viet til tibetansk uavhengighet og organiserte flere konserter til støtte for saken, inkludert den tibetanske Freedom Concert.

Han og hans kone, Dechen Wangdu, fikk i 1998 en datter, Tenzin Losel. Han var til behandling for kreft i spyttkjertelen fra 2009 og frem til han døde. Wikipedia

57 år
Pete Burns (Sanger)
1959 - 2016

Pete Burns (Storbritannia)

Sanger, komponist, selvbiograf

Fullt navn / Fødenavn:
Peter Jozzepi Burns

Født:
5. august 1959 (64 år siden)

Døde:
23. oktober 2016 (57 år) (7 år siden)

Pete Burns var en engelsk sanger og TV-person.

Han grunnla bandet Dead or Alive i 1980, hvor han var vokalist og sangskriver. Bandet ble berømt i 1985 med singlen You Spin Me Round (Like a Record). Burns forsterket sin berømmelse i 2006 som deltager i Celebrity Big Brother. Wikipedia

68 år
Lise Christoffersen (Politiker)
1955

Lise Christoffersen (Norge)

Politiker, forsker

Født:
5. august 1955 (68 år)

Lise Christoffersen er en norsk politiker (Ap).

Hun ble innvalgt på Stortinget fra Buskerud i 2005 og gjenvalgt ved stortingsvalget 2009. Lise Christoffersen er utdannet statsviter fra Universitetet i Oslo 1989 og har tidligere arbeidet som forsker, lengst ved Institutt for sosialforskning, INAS. Hun var seniorrådgiver i rådgivningsselskapet Asplan VIAK AS 2003-2005.

Christoffersen var ordfører i Drammen fra 1995 til 2003, varaordfører 1992-95. Hun var medlem av Drammen bystyre 1980–2003, og formannskap (1984–2003). Lise Christoffersen mottok i 2003 på vegne av kommunen Bymiljøprisen, utdelt av daværende statsminister Bondevik.

Hun var medlem av Planlovutvalget som i 2003 avga sin siste delinnstilling til ny plan- og bygningslov. Hun har verv i styret for Strømsgodset siden 2003. Hun er datter av tidligere forbundsleder i Norsk Grafisk Forbund Kjell Christoffersen. Wikipedia

72 år
Ray Clemence (Fotballkamper)
1948 - 2020

Ray Clemence (Storbritannia)

Fotballkamper, fotballtrener

Fullt navn / Fødenavn:
Raymond Neal Clemence

Født:
5. august 1948 (75 år siden)

Døde:
15. november 2020 (72 år) (3 år siden)

Raymond Neal «Clem» Clemence var en britisk fotballspiller.

Han var en av Englands fremste keepere på 1970-tallet samtidig som han rivaliserte med Peter Shilton på engelske landslaget. Han spilte 61 landskamper for England og 470 ligakamper og totalt 665 kamper for Liverpool. Clemence slapp ikke inn mål i 323 av alle sine kamper for Liverpool. Han var også manager for klubben Barnet FC. Wikipedia

82 år
Neil Armstrong (Astronaut)
1930 - 2012

Neil Armstrong (USA)

Astronaut

Fullt navn / Fødenavn:
Neil Alden Armstrong

Født:
5. august 1930 (94 år siden)

Døde:
25. august 2012 (82 år) (11 år siden)

Neil Alden Armstrong var en amerikansk astronaut og den første personen som gikk på månen. Han var også flyingeniør, marineoffiser, testpilot og universitetsprofessor. Wikipedia

81 år
John Huston (Skuespiller)
1906 - 1987

John Huston (USA)

Skuespiller, filmregissør, manusforfatter, filmprodusent, skribent

Født:
5. august 1906 (118 år siden)

Døde:
28. august 1987 (81 år) (36 år siden)

John Marcellus Huston var en irsk-amerikansk filmregissør og skuespiller.

John Huston vant i 1948 Oscar for beste regi og beste filmatisering med filmen Sierra Madres skatt, (Treasure of the Sierra Madre). Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame

John er sønn av skuespiller Walter Huston og selv far til skuespillerne Anjelica Huston og Danny Huston. Wikipedia

27 år
Joseph Merrick (Elefantmannen)
1862 - 1890

Joseph Merrick (Storbritannia)

Elefantmannen, kunstner

Fullt navn / Fødenavn:
Joseph Carey Merrick

Født:
5. august 1862 (162 år siden)

Døde:
11. april 1890 (27 år) (134 år siden)

Joseph Carey Merrick, også kjent som «Elefantmannen» (The Elephant Man på engelsk), var en britisk underholdningsartist og medisinsk kuriositet som fikk stor oppmerksomhet i viktoriatidens England. Hans deformerte utseende førte til sympati blant mange, og hans liv og person har inspirert til flere bøker, skuespill og fjernsynsprogrammer siden.

Merricks frastøtende og fascinerende kropp ble en periode vist fram i folkelige «freakshow» der han tjente seg en liten formue. I 1886 kom han til London. Forestillingene var da blitt forbudt og han var skadet, men ble oppdaget av legen Frederick Treves, som undersøkte og hjalp ham. Joseph Merrick led av underernæring og bronkitt og ble innlagt på Royal London Hospital der han tilbrakte de siste årene av livet.

David Lynchs prisbelønte spillefilm Elefantmannen fra 1980 skildrer Merricks liv fra han blir funnet av Treves til han dør. Filmen er likevel en fri dramatisering som på flere punkter avviker fra virkeligheten. «Elefantmannen» kalles for eksempel feilaktig «John» Merrick både i filmen og i Frederick Treves biografi fra 1923, et kallenavn Treves bare brukte i sine notater.

En antok lenge at Merrick led av tropesykdommen elefantiasis, men seinere DNA-tester har vist at han hadde det sjeldne Proteus syndrom, som han viste symptomer på fra toårsalderen. Merrick døde av vekten av sitt eget hode da det falt bakover og han knekte nakken i søvne.

Merricks skjelett er bevart og til utstilling på Royal London Hospital. Wikipedia

69 år
Ole Anton Qvam (Politiker)
1834 - 1904

Ole Anton Qvam (Norge)

Politiker, høyesterettsadvokat

Fullt navn / Fødenavn:
Ole Anton Qvam

Født:
5. august 1834 (190 år siden)

Døde:
8. juli 1904 (69 år) (120 år siden)

Ole Anton Qvam var en norsk høyesterettsadvokat, proprietær og politiker (V). Han var en av Venstres ledende politikere fra rundt 1870 og frem til sin død; han var innvalgt på Stortinget 1874–1888 og 1895–1900. Qvam var partiformann to ganger, justisminister tre ganger, samt Norges statsminister i Stockholm, indreminister, revisjonsminister og landbruksminister én gang.

Han tilhørte Venstres radikale fløy, og gjorde kanskje sin største innsats i forarbeidet til en ny straffeprosesslov og innføringen av juryordningen av 1887. Hans radikale og kompromissløse linje førte nok til at han alltid ble Venstres andremann, først under Johan Sverdrup, så under Johannes Steen og Otto Blehr. I debatter kunne han være «brutal», ifølge motstandere i Høyre. Privat avreagerte han gjennom musikken og skrev flere komposisjoner. Qvam var gift med den ledende kvinnesaksforkjemperen og humanitære lederen Fredrikke Marie Qvam og var selv medstifter av Norsk Kvinnesaksforening der ektefellen ble leder. Wikipedia

83 år
Ivar Aasen (Språkforsker)
1813 - 1896

Ivar Aasen (Norge)

Språkforsker, dikter, planteforsker

Født:
5. august 1813 (211 år siden)

Døde:
23. september 1896 (83 år) (127 år siden)

Ivar Andreas Aasen var en norsk språkforsker og dikter. Han er mest kjent som opphavsmannen til nynorsk (landsmål) som skriftspråk, men var også en respektert dikter, han skrev blant annet diktet «Nordmannen» («Millom bakkar og berg»). Aasen ble i 1873 tildelt St. Olavs Orden for «for litterair Fortjeneste». Wikipedia

Dødsfall

81 år
Egil Fossum (Forfatter)
1939 - 2021

Egil Fossum (Norge)

Forfatter, redaktør, statsviter

Født:
16. desember 1939 (84 år siden)

Døde:
5. august 2021 (81 år) (2 år siden)

Egil Fossum var en norsk statsviter, forfatter og pressemann.

Fossum var magister i statsvitenskap. Han arbeidet en periode ved Institutt for fredsforskning. Senere var han førsteamanuensis i journalistikk og dekan ved Avdeling for journalistikk, bibliotek- og informasjonsfag ved Høyskolen i Oslo. Han var også dosent II i journalistikk ved Høgskolen i Bodø.

På 1970-tallet var han engasjert i den norske ml-bevegelsen og satt i en periode i sentralkomiteen i AKP(m-l). I perioden 1977–1979 var han redaktør i Klassekampen, den siste del av perioden sammen med Sigurd Allern.

Fossum var også kjent for sin interesse for Midtøsten-spørsmål, for situasjonen for de kristne i Midt Østen og for sin støtte til palestinernes sak.

Fossum skrev flere bøker, blant annet om latin-amerikansk politikk, om kildekritkk for journalister og om de kristne i Midtøsten. Wikipedia

71 år
Aritana Yawalapiti (Høvding)
1949 - 2020

Aritana Yawalapiti (Brasil)

Høvding, urfolksleder, miljøverner

Født:
1949 (75 år siden)

Døde:
5. august 2020 (71 år) (Covid-19) (3 år siden)

Aritana Yawalapiti var høvding for xingu-folket i Mato Grosso i Brasil og president for miljøforskningsinstituttet Xingu Ethno (IPEAX).

Han ble fra barnsben av forberedt på at han skulle bli høvding. På 1980-tallet ble han høvding for yawalapitifolket, og engasjerte seg for deres og andre urinnvåneres rettigheter, særlig hva angår landavgrensning, miljøvern, helse og utdanning.

Han ble på grunn av denne virksomheten også en lederskikkelse for langt flere urfolksgrupper, især for dem som bodde i Xingu nasjonalpark.

Yawalapiti døde 5. august 2020 i en alder av 71 år av covid-19. Wikipedia

88 år
Toni Morrison (Forfatter)
1931 - 2019

Toni Morrison (USA)

Forfatter, romanforfatter, librettist, universitetslærer, lyriker, barnebokforfatter, lydboksinnleser

Fullt navn / Fødenavn:
Chloe Ardelia Wofford

Født:
18. februar 1931 (93 år siden)

Døde:
5. august 2019 (88 år) (4 år siden)

Toni Morrison var en amerikansk forfatter og mottaker av nobelprisen i litteratur i 1993.[32] Wikipedia

86 år
Alec Guinness (Skuespiller)
1914 - 2000

Alec Guinness (Storbritannia)

Skuespiller

Født:
2. april 1914 (110 år siden)

Døde:
5. august 2000 (86 år) (23 år siden)

Alec Guinness de Cuffe var en britisk skuespiller. Guinness vant en Oscar for rollen som oberstløytnant Nicholson i filmen Broen over Kwai (1957). Den mest prominente rollefiguren i hans senere karriere var som Obi-Wan Kenobi i Star Wars-trilogien. Wikipedia

75 år
John Larsen (Skytter)
1913 - 1989

John Larsen (Norge)

Skytter

Fullt navn / Fødenavn:
John Harry Larsen

Født:
27. august 1913 (110 år siden)

Døde:
5. august 1989 (75 år) (34 år siden)

John Harry Larsen var en norsk skytter som tok olympisk gullmedalje i øvelsen løpende hjort under Sommer-OL 1952 i Helsingfors. Han tok tre gull, to individuelt og ett for lag, under VM i Buenos Aires i 1949. Under VM i Oslo i 1952 tok han ikke mindre enn fire gull, to indivduelt og to for lag, og to år senere, da VM gikk i Caracas i Venezuela tok han sølv- og bronsemedalje for lag. Han deltok også under Sommer-OL 1956 i Melbourne med åttendeplass på 100 m løpende hjort enkelt-/dobbeltskudd. Wikipedia

84 år
Olav Kielland (Dirigent)
1901 - 1985

Olav Kielland (Norge)

Dirigent, komponist

Fullt navn / Fødenavn:
Olav Løchen Kielland

Født:
16. august 1901 (122 år siden)

Døde:
5. august 1985 (84 år) (38 år siden)

Olav Løchen Kielland var en norsk komponist og orkesterdirigent.

Han var sønn av kunstneren Gabriel Kielland, dattersønn av Antonie og Olaf Løchen, og oldebarn av Herman Løchen.

Han studerte til arkitekt som sin far ved NTH fra 1919 til 1921, før han avbrøt studiene og reiste til Musikkonservatoriet i Leipzig, der han studerte direksjon, komposisjon, piano og fagott. I 1929 deltok han i Felix Weingartners «Meisterkurs für Dirigenten» i Basel, Sveits. Wikipedia

64 år
Gunvor Galtung Haavik (Spion)
1912 - 1977

Gunvor Galtung Haavik (Norge)

Spion, medarbeider i Utenriksdepartementet, sovjetisk KGB-agent

Født:
7. oktober 1912 (111 år siden)

Døde:
5. august 1977 (64 år) (46 år siden)

Gunvor Galtung Haavik var en norsk medarbeider i Utenriksdepartementet ansatt ved den norske ambassaden i Moskva. Hun ble i 1977 anklaget og tiltalt for å være spion for Sovjetunionen, men døde før rettssaken. I avhørene etter fengslingen i januar 1977 tilstod hun at hun hadde vært i KGBs tjeneste.

Ifølge Utenriksdepartementets vurdering hadde Haavik i mange år hatt adgang til høyt graderte opplysninger. Hennes virksomhet hadde således sannsynligvis voldt betydelige skader for Norge. Wikipedia

36 år
Marilyn Monroe (Skuespiller)
1926 - 1962

Marilyn Monroe (USA)

Skuespiller, modell, filmprodusent, sanger, selvbiograf, playmate

Fullt navn / Fødenavn:
Norma Jeane Mortenson

Født:
1. juni 1926 (98 år siden)

Døde:
5. august 1962 (36 år) (61 år siden)

Marilyn Monroe var en amerikansk skuespillerinne, sangerinne, filmprodusent og modell.

Etter å ha tilbragt mesteparten av barndommen i fosterhjem, giftet hun seg som 16-åring med James Dougherty. Hun begynte å jobbe som modell, noe som førte til hennes første filmkontrakt i 1946. De første rollene hennes var små, men hun spilte blant annet i de kritikerroste filmene Asfaltjungelen og Alt om Eva (begge fra 1950). Gjennombruddet kom i filmen Niagara i 1953. Hun fikk ros for sitt komiske talent i filmer som Herrer liker blonde piker (1953), Gift med en millionær (1953) og Gresskar i nød (1955), og ble en av de mest populære filmstjernene i Hollywood. Et ekteskap og påfølgende skilsmisse fra den tidligere baseballspilleren Joe DiMaggio økte også hennes kjendisstatus.

Monroe var misfornøyd med å stadig måtte spille rollen som «dum blondine» og startet sitt eget produksjonsselskap, Marilyn Monroe Productions, for å få større kontroll over sin egen karriere. Hun giftet seg også med forfatteren og dramatikeren Arthur Miller. Hennes kritikerroste rolletolkning i filmen Bus Stop (1956) fikk henne nominert til Golden Globe. Hun vant denne prisen for sin rolletolkning i filmen Noen har det hett (1959).

De siste årene av livet hennes var preget av sykdom, personlige problemer og et rykte for å være upålitelig og vanskelig å jobbe sammen med. Omstendighetene rundt hennes død som følge av en overdose sovemedisin har vært preget av manglende beviser. Dødsårsaken ble satt til «sannsynlig selvmord», men muligheten for en uforskyldt overdose har ikke blitt utelukket. I tillegg går en rekke konspirasjonsteorier ut på at hun ble myrdet.

Som en av de mest kjente kulturpersonlighetene i det 20. århundre blir Monroe ofte imitert og referert til i populærkulturen. I 1999 ble hun kåret til tidenes sjette største kvinnelige filmlegende av Det amerikanske filminstituttet. Wikipedia

60 år
Victoria av Tyskland (Keiserinne av Tyskland)
1840 - 1901

Victoria av Tyskland (Tyskland)

Keiserinne av Tyskland, kunstmaler, billedhugger, tegner

Fullt navn / Fødenavn:
Victoria Adelaide Mary Louisa

Født:
21. november 1840 (183 år siden)

Døde:
5. august 1901 (60 år) (123 år siden)

Victoria av Sachsen-Coburg-Gotha var keiserinne av Tyskland og dronning av Preussen i 1888.

Hun var datter og eldste barn av prins Albert av Sachsen-Coburg-Gotha og dronning Victoria av Storbritannia, og gift med Fredrik III av Tyskland. Hun var mor til keiser Vilhelm II. Hun var en svært liberal person, og påvirket sin mann med sine liberale synspunkter. Wikipedia

<<
5. August
>>