Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
6 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
6 Mnd.
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Gratis frakt på ordre over 799,-
6 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
6 Mnd.
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
10% rabatt på alle navnelapper
6 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
6 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

14. August

Om dagen

14. August er dag 227 i 2024, og er i uke 33. Det er 139 dager igjen av året.
Pakistans uavhengighetsdag (Løsrevet fra Storbritannia i 1947)

Historie

35 år siden

1988: Grunnleggeren av Ferrari, Enzo Ferrari dør, 90 år gammel

Enzo Anselmo Ferrari stiftet racingteamet Scuderia Ferrari, og senere bilfabrikken Ferrari.

Enzo ble født i Emilia-Romagna distriktet i Italia. der han ble introdusert til motorsport av faren sin, Alfredo, som drev en moderat metallfabrikerende forretning. Da han var 10 år tok faren han med til Bologna for å se Coppa Flori løpet der en mann ved navn Felice Nazzaro vant for Fiat, og dermed var Enzo hektet. Han fikk lite formell utdannelse, og hadde fra denne dag av en sterk interesse av motorsport og racing.

Det første racet med en Ferrari-model var i Torino i 1948, og den første seieren kom senere samme år i Lago di Garda. Ferrari deltok i Formel 1-mesterskapet fra begynnelsen i 1950, men tok ikke sin første seier før i det Storbritannias Grand Prix i 1951. Selskapet solgte sportsbiler for å finansiere racinginnsatsen, ikke bare i Formel 1, men også i løp som Mille Miglia og 24-timersløpet på Le Mans. Mange av selskapets største seire kom på Le Mans (14 seire, 6 på rad i 1960-65), og ikke i Formel 1.

I 1960 ble Ferrari tvunget til å selge deler av selskapet til Fiat på grunn av redusert etterspørsel og økonomiske problemer. Ford hadde forsøkt å kjøpe selskapet i 1963 for 18 millioner dollar, men ble avvist. Fiat kjøpte en liten andel i 1965, og økte eierskapet sitt til 50% i 1969. (I 1988 var Fiats andel hele 90%).

Ferrari satt som administrerende direktør frem til 1971, og selv etter sin avgang hadde han innvirkning på den daglige driften av selskapet. I 1975 begynte Ferrari igjen å vinne i Formel 1, fordi sjåførens dyktighet og motorens egenskaper veide opp for ulempene ved et svakt chassis og dårlig aerodynamikk. Etter noen suksesser mot slutten av 1970-tallet gikk det igjen dårlig for Ferraris Formel 1-satsing.

Sesongen 1982 åpnet med en god bil, 126C2, sjåfører i verdensklasse og lovende resultater i de første løpene. Men, i mai 1982 ble Gilles Villeneuve drept i 126C2, og lagkameraten Didier Pironis karriere fikk en brå slutt da bilen snurret på en rettstrekke på Hockenheim-banen i august. På det tidspunktet lå Pironi i ledelsen i sjåførmesterskapet, men tapte ledelsen da han måtte stå over de resterende løpene i sesongen. Enzo Ferrari fikk ikke oppleve flere seire for Ferrari-teamet, han døde i Modena i 1988 i en alder av 90 år.

Scuderia Ferrari Formula 1 Team begynte å dominere Formel 1 mot slutten av 1990-tallet, og vant seks mesterskap på rad i 1999–2004 med Michael Schumacher bak rattet. Wikipedia
39 år siden

1984: IBM lanserer IBM Personal Computer/AT

IBM Personal Computer AT, også kalt IBM AT og noen ganger PC AT eller PC/AT, var IBMs andre generasjons personlige datamaskin. Modellen ble lansert den 14. august 1984 og var konstruert omkring en 6 MHz 16-biter Intel 80286 mikroprosessor. Prisen var omkring $6000. Den hadde støtte for mellom 256 Kb og 16 Mb minne, hadde en harddisk på 20 Mb og ble solgt i over 100,000 enheter.

Navnet AT stod for Advanced Technology og ble valgt fordi datamaskinen tilbød mange forskjellige teknologier som var nye i personlige datamaskiner på denne tiden, deriblant den beskyttede modus i mikroprosessoren Intel 80286. IBM lanserte senere en 8 Mhz versjon av AT.

IBM AT ble levert sammen med operativsystemet PC-DOS 3.0. Senere ble også OS/2 1.x tilgjengelig, såvel som Unix-avartene PC/IX 1.1 og IBM/SCO Xenix.

IBM avsluttet produksjonen av IBM AT den 2. april 1987. Wikipedia
98 år siden

1925: Svalbardtraktaten trer i kraft, og Norge overtar suvereniteten over Svalbard og Bjørnøya

Svalbardtraktaten er en internasjonal avtale som sikrer Norge suvereniteten over Svalbard, med visse begrensninger når det gjelder militæranlegg og retten til å drive næringsvirksomhet.

Traktaten ble inngått 9. februar 1920 og trådte i kraft 14. august 1925. Den var da ratifisert av Nederland, Storbritannia, Danmark, USA, Italia, Frankrike, Sverige, Norge og Japan. Senere ble traktaten ratifisert av mange flere stater, blant dem Sovjetunionen (Russland) og Canada, i alt 44 land.

Traktaten slår fast Norges «fulle og uinnskrenkede høihetsrett» over Svalbard, inklusive Bjørnøya, og at norske lover og regler gjelder for området.

Samtidig er det full anledning for borgere av alle signatarlandene til å bosette seg og å drive næringsvirksomhet, jakt og fiske i området. Svalbard er i tillegg definert som demilitarisert område, det vil si at det ikke er lov å etablere militære anlegg, baser eller ha soldater stasjonert der. Store norske leksikon

Fødsler

51 år
Cristian Zorzi (Langrennsløper)
1972

Cristian Zorzi (Italia)

Langrennsløper

Født:
14. august 1972 (51 år)

Cristian Zorzi er en italiensk langrennsløper.

Zorzi har spesialisert seg på sprint. Han debuterte i verdenscupen i Milano i desember 1997. I mars 2000 vant han sin første verdenscupseier i Lahtis. Han har tatt totalt fire verdenscupseire (per mars 2007).

Under VM 2001 i Lahtis fikk Zorzi sølv på sprinten bak Tor-Arne Hetland. Under OL 2002 i Salt Lake City fikk han igjen medalje på sprinten, denne gang ble det bronse.

Under OL 2006 i Torino var Zorzi ankermann på det italienske laget som ble olympiske mestre på hjemmebane. Under VM 2007 i Sapporo vant han VM-gull i sprintstafett sammen med Renato Pasini. Wikipedia

57 år
Karl-Petter Løken (Fotballspiller)
1966

Karl-Petter Løken (Norge)

Fotballspiller, administrerende direktør

Fullt navn / Fødenavn:
Karl-Petter «Kalle» Løken

Født:
14. august 1966 (57 år)

Karl-Petter «Kalle» Løken er en norsk bedriftsleder og tidligere fotballspiller oppvokst Askim. Han er siden mai 2018 konsernsjef i Kværner ASA. Han var NRKs fotballekspert i 22 år. Wikipedia

57 år
Halle Berry (Skuespiller)
1966

Halle Berry (USA)

Skuespiller, tidligere modell

Fullt navn / Fødenavn:
Halle Maria Berry

Født:
14. august 1966 (57 år)

Halle Maria Berry er en amerikansk skuespiller og tidligere fotomodell. Hun vant en Oscar for rollen som Leticia Musgrove i filmen Monster's Ball.

I 1989 spilte hun rollen som Emily Franklin i de kortlivede TV-serien Living Dolls. Gjennombruddet som skuespiller kom med filmen Jungle Fever, der Berry spilte rollen som narkomane Vivian. Hennes første hovedrolle var i 1991 med filmen Strictly Business.

I 1992 spilte Berry en karrierekvinne som falt for Eddie Murphys rollefigur i den romantiske komedien Boomerang. Året etter fikk hun stor oppmerksomhet med miniserien Alex Haley's Queen, basert på en bok av Alex Haley. Berry spilte en tidligere narkoman som slet med å gjenvinne foreldreretten til sin sønn i filmen Losing Isaiah fra 1995. Hun vant flere priser for rolletolkningen sin, deriblant en Emmy og en Golden Globe. Berry portretterte den muterte superhelten Storm i filmatiseringen av tegneserien X-Men (2000) og dens oppfølgere, X-Men 2 (2003) og X-Men: The Last Stand (2006).

I 2001 dukket Berry opp i filmen Swordfish, med hennes første toppløsscene. Først nektet hun å bli filmet toppløs, men hun ombestemte seg da Warner Bros. hevet lønnen hennes vesentlig. Hun skal ha fått betalt 500 000 dollar for det korte glimtet av brystene hennes. I 2001 dukket Berry opp som Leticia Musgrove, kona til en henrettet morder, i filmen Monster's Ball. Hun vant Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for rolletolkningen sin, og ble også belønnet med National Board of Review Award og Screen Actors Guild Award som beste skuespillerinne.

I 2007 ble Berry tildelt en stjerne på Hollywood Walk of Fame for sine mange bidrag til filmindustrien. Stjernen ligger ved 6801 Hollywood Boulevard. Wikipedia

61 år
Per Elvestuen (Kunstner)
1962

Per Elvestuen (Norge)

Kunstner, kunstmaler, skribent, illustratør

Født:
14. august 1962 (61 år)

Per Elvestuen er en norsk tegner.

Per Elvestuen var i mange år særlig kjent for sine karikaturer i Dagens Næringsliv (DN), der han var fast avistegner fra 1988 til 2009. Han skrev også reportasjer, artikler og kommentarer, som ble illustrert med egne tegninger eller fotografier, særlig i DNs Magasinet på lørdager. Elvestuen har også vært fast spaltist i e24 der han ukentlig kommenterte norske forhold med tegning og tekst.

Han har illustrert og gitt ut flere bøker, deriblant en egen barnebok i 1995, Pytte, gutten som ville bytte. I 1999 utga han Rampestreker, en samling på hundre «sarkastiske og hardtslående» tegninger innenfor politikk og næringsliv fra Dagens Næringsliv. I 2004 kom en tilsvarende bok: Norsk reality - tegninger fra Dagens næringsliv. Han utga en bok om hundekjøring i Alaska sammen med Bjørn Gabrielsen i 2005. Elvestuen ble kåret til Årets avistegner i 2003.

Per Elvestuen er bror av Ola Elvestuen, som er miljøvernminister og nestleder i Venstre, og som tidligere var stortingsrepresentant og byråd for miljø og samferdsel i Oslo. Wikipedia

63 år
Tom Sterri (Teatersjef)
1960

Tom Sterri (Norge)

Teatersjef, programleder, skuespiller, revyforfatter, instruktør, TV-produsent

Født:
14. august 1960 (63 år)

Tom Sterri er en norsk programleder, skuespiller, revyforfatter, instruktør, teatersjef og TV-produsent.

Sterri var programleder for Lekende lett og Skjult kamera på TVNorge. I 2008 var han juryformann i Grease. Han var også regissør for oppsetningen på Oslo Spektrum samme år. Den hadde premiere 20. november 2008

Sterri startet sin skuespillerkarriere på Nordstrandrevyen i 1978. Wikipedia

64 år
Marcia Gay Harden (Skuespiller)
1959

Marcia Gay Harden (USA)

Skuespiller

Født:
14. august 1959 (64 år)

Marcia Gay Harden er en amerikansk skuespiller.

I 2000 ble hun tildelt en Oscar for beste kvinnelige birolle for sin tolkning av «Lee Krasner» i filmen Pollock. Wikipedia

64 år
Magic Johnson (Basketballspiller)
1959

Magic Johnson (USA)

Basketballspiller, mental trener, basketballtrener, gründer, investor, forretningsdrivende, filmprodusent, skuespiller, TV-produsent

Fullt navn / Fødenavn:
Earvin «Magic» Johnson jr.

Født:
14. august 1959 (64 år)

Earvin «Magic» Johnson jr. er en tidligere amerikansk basketballspiller som spilte profesjonelt for Los Angeles Lakers på 1980-tallet og tidlig på 1990-tallet. Med sine 206 cm er han den høyeste point guarden i NBAs historie. Wikipedia

71 år
Tom Mathisen (Komiker)
1952

Tom Mathisen (Norge)

Komiker, musiker og skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Tom Erik Mathisen

Født:
14. august 1952 (71 år)

Tom Erik Mathisen er en norsk komiker, musiker og skuespiller. Mathisen ble først kjent som bassist i visegruppa Snu. I perioden 1976 til 1984 var han med i komediegruppen Prima Vera sammen med Jahn Teigen og Herodes Falsk før han og Falsk startet for seg selv og ga ut den første plata si under pseudonymene Viggo & Reidar på plata En jul i containeren. Tom Mathisen hadde også rollen som fortelleren i TV-seriene om Brødrene Dal på NRK og har blitt en velkjent komedieskuespiller i Norge i 1980- og i 1990-årene. Han deltok også i mange av radiosketsjene til Knut Lystad og Lars Mjøen gjennom 70- og 80-tallet, blant annet i humorprogrammet Bedre sent enn alvor.

Sammen med Herodes Falsk og mange andre kjente skuespillere var han med i filmen Showbiz (1989). Han har vært med på mer enn 40 plateinnspillinger og har skrevet og spilt i ni TV-serier. Den tiende gikk på TVNorge høsten 2006. Mathisen spiller også jazz-gitar med bandet Mulens Portland Combo.

Tom Mathisen turnerer med sine show sammen med Herodes Falsk. Wikipedia

72 år
Torstein Rudihagen (Politiker)
1951

Torstein Rudihagen (Norge)

Politiker

Født:
14. august 1951 (72 år)

Torstein Rudihagen er en norsk politiker (Ap). Han ble innvalgt på Stortinget fra Oppland i 1997 og gjenvalgt i 2001, 2005 og 2009. Rudihagen har vært statssekretær i Samferdselsdepartementet. Mellom 1991 og 1997 var han ordfører i Sør-Fron. Wikipedia

43 år
Gunn Vigdis Olsen-Hagen (Politiker)
1946 - 1989

Gunn Vigdis Olsen-Hagen (Norge)

Politiker

Født:
14. august 1946 (77 år siden)

Døde:
30. desember 1989 (43 år) (34 år siden)

Gunn Vigdis Olsen-Hagen var en norsk politiker (Ap). Hun ble innvalgt på Stortinget fra Rogaland i 1977. Hun ble ansett å tilhøre den daværende venstresiden i Arbeiderpartiet. I Frank Rossaviks bok «Stikk i strid. Ein biografi om Einar Førde» som ble utgitt i august 2007, ble det offisielt kjent at Gunn Vigdis Olsen-Hagen og Einar Førde hadde et forhold frem til 1988. Wikipedia

78 år
Steve Martin (Komiker)
1945

Steve Martin (USA)

Komiker, skribent, produsent, skuespiller, musiker, komponist

Fullt navn / Fødenavn:
Stephen «Steve» Glenn Martin

Født:
14. august 1945 (78 år)

Stephen «Steve» Glenn Martin er en amerikansk komiker, skribent, produsent, skuespiller, musiker og komponist. Han er kanskje best kjent for sin rolle i Brudens far og Brudens far 2, som han vant en Golden Globe for i 1996 og for Svindlere med stil fra 1988. Wikipedia

82 år
David Crosby (Musiker)
1941

David Crosby (USA)

Musiker, gitarist, sanger, låtskriver, skuespiller, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
David Van Cortland Crosby

Født:
14. august 1941 (82 år)

David Van Cortland Crosby er en amerikansk sanger, gitarist og komponist.

Crosby satset tidlig på et liv som musiker. I 1964 dannet han The Byrds. Han var gitarist i bandet frem til 1967 da han sluttet etter å ikke ha fått gjennom en av sine idéer. Han var til stor del ansvarlig for den mer psykedeliske musikken The Byrds begynte å spille etter sin folk-rock-periode.

I 1968 begynte Crosby å spille sammen med Stephen Stills fra det splittede Buffalo Springfield. Sammen med Graham Nash fra The Hollies dannet de folk-rock-gruppen Crosby, Stills & Nash, som var aktiv i perioden 1969–1971. Senere har de vært gjenforent noen ganger.

Han har senere spilt inn flere soloalbum, noen av dem med medlemmer av tidligere Crosby, Stills & Nash.

«David Crosby er en av mine soleklare favorittartister», uttalte Knut Schreiner fra Turboneger i 2006.

Crosby er medlem av Rock and Roll Hall of Fame både med The Byrds og Crosby, Stills & Nash. I 1991 ble han tildelt MusiCares Person of the Year, som første mottaker av denne prisen. Wikipedia

85 år
Poul Hartling (Statsminister)
1914 - 2000

Poul Hartling (Danmark)

Statsminister, politiker, diplomat, prest

Født:
14. august 1914 (109 år siden)

Døde:
30. april 2000 (85 år) (24 år siden)

Poul Hartling var en dansk politiker. Han var Danmarks statsminister i perioden fra 19. desember 1973 til 13. februar 1975. Han var FNs høykommissær for flyktninger fra 1978 til 1985. Wikipedia

65 år
John Galsworthy (Forfatter)
1867 - 1933

John Galsworthy (Storbritannia)

Forfatter, dramatiker, romanforfatter, manusforfatter

Født:
14. august 1867 (156 år siden)

Døde:
31. januar 1933 (65 år) (91 år siden)

John Galsworthy var en britisk forfatter.

Han skrev blant annet noveller, skuespill og essays, men er først og fremst berømt for romanserien Forsytesagaen (1906–21), som skildrer en typisk engelsk overklassefamilie i årene 1886-1926.

Han ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1932. Wikipedia

62 år
Adolph Tidemand (Kunstmaler)
1814 - 1876

Adolph Tidemand (Norge)

Kunstmaler

Født:
14. august 1814 (209 år siden)

Døde:
8. august 1876 (62 år) (147 år siden)

Adolph Tidemand var en norsk maler. Flere av hans verk regnes for å være blant de mest kjente fra norsk nasjonalromantikk på 1840- og 1850-tallet. I særklasse står «Brudeferd i Hardanger» (1848) som han laget sammen med Hans Fredrik Gude. Verdt å nevne er også «Haugianerne» (1852). Tidemand var sammen med blant andre Hans Gude sentral i det som kom til å bli kjent som Düsseldorfskolen. Wikipedia

Dødsfall

71 år
Petter Lyshol (Ordfører)
1949 - 2021

Petter Lyshol (Norge)

Ordfører, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Petter Normann Lyshol

Født:
15. desember 1949 (74 år siden)

Døde:
14. august 2021 (71 år) (2 år siden)

Petter Normann Lyshol var en norsk lokalpolitiker som representerte Høyre. Han var ordfører i Sykkylven i Møre og Romsdal fra 2011 til 2015.

Lyshol var salgssjef i emballasjefabrikken West Pack AS i Ålesund. Han var også tidligere fotballdommer og leder av Sunnmøre Fotballkrets. Wikipedia

59 år
Linda Manz (Skuespiller)
1961 - 2020

Linda Manz (USA)

Skuespiller

Født:
20. august 1961 (62 år siden)

Døde:
14. august 2020 (59 år) (3 år siden)

Linda Manz var en amerikansk skuespillerinne, hovedsakelig aktiv fra 1978 til 1997. Hun var kjent for sine roller i «Days of Heaven», «Out of the Blue» og «Gummo». Wikipedia

87 år
Julian Bream (Musiker)
1933 - 2020

Julian Bream (Storbritannia)

Musiker, gitarist, musikkpedagog, lutenist, klassisk gitarist, komponist

Fullt navn / Fødenavn:
Julian Alexander Bream

Født:
15. juli 1933 (90 år siden)

Døde:
14. august 2020 (87 år) (3 år siden)

Julian Alexander Bream var en britisk klassisk gitarist og luttenist. Han er særlig kjent for sin innsats for å gjenopplive populariteten til luttmusikk.

Bream ble født i Battersea i London, men vokste opp i Hampton. Hans far spilte jazzgitar og piano. Han studerte piano og komposisjon ved Royal College of Music. I 1960 grunnla han Julian Bream Consort, et ensemble som spilte på instrumenter fra elisabethansk tid. Bream gjorde et stort antall innspillinger på plateselskapene RCA og EMI Classics. For disse ble han tildelt fire Grammy-priser.

Han ble utnevnt til OBE i 1964 og CBE i 1985. Wikipedia

88 år
Terje Stigen (Forfatter)
1922 - 2010

Terje Stigen (Norge)

Forfatter, skribent, manusforfatter

Født:
28. juni 1922 (102 år siden)

Døde:
14. august 2010 (88 år) (13 år siden)

Terje Stigen var en norsk forfatter. Han ble kjent i 1950-årene med historiske fortellinger fra Nord-Norge.

Stigen debuterte som forfatter i 1950 med romanen To døgn. Senere gav han ut en rekke bøker, mest romaner, og var også en flittig kåsør og hørespillforfatter. Han skrev på riksmål og var medlem av Det Norske Akademi for Sprog og Litteratur. Han utga sine bøker på Gyldendal. Wikipedia

66 år
Jan Reinås (Forretningsdrivende)
1944 - 2010

Jan Reinås (Norge)

Forretningsdrivende

Fullt navn / Fødenavn:
Jan Audun Reinås

Født:
19. juli 1944 (79 år siden)

Døde:
14. august 2010 (66 år) (Hjerneblødning) (13 år siden)

Jan Audun Reinås var en norsk bedriftsleder, kjent blant annet som administrerende direktør i Norske Skog 1994–2003. Han var utdannet bedriftsøkonom.

Reinås var administrerende direktør i Fosen Trafikklag 1983–1984 og i Trondheim Trafikkselskap 1984–1987. Ansatt i SAS Norge fra 1987, administrerende direktør 1990–1993, konsernsjef i SAS 1993–1994. Konsernsjef i Norske Skog 1994–2003. I 2004 ble han valgt til ny styreleder i Norsk Hydro etter Egil Myklebust. Reinås beholdt noen verv som styremedlem i noen svenske selskaper også etter at han ble styreleder i Norsk Hydro, men kvittet seg med andre verv. Reinås var tidligere styreleder i Sparebanken Midt-Norge, Postverket og NSB, samt styremedlem i Schibsted ASA og Swiss International Air Lines. Han er også kjent for å ha ledet Reinås-utvalget som evaluerte Utenriksdepartementets krisehåndtering etter tsunamikatastrofen i Thailand og Sri Lanka og som kom med kraftig kritikk av UD.

5. august 2007 valgte Jan Reinås å trekke seg som styreleder i Norsk Hydro etter direkte press fra nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen og Arbeiderpartiets sentralstyre. Konflikten rundt avviklingen av Norsk Hydros opsjonsprogram var kjernen i saken.

Han var gift og hadde fem barn, og var fetter av Johan Arnt Elverum.

Reinås døde etter lengre tids sykeleie 14. august 2010. Wikipedia

94 år
Tikhon Khrennikov (Komponist)
1913 - 2007

Tikhon Khrennikov (Russland)

Komponist, koreograf, musikkforsker, universitetslærer, pianist, musikkritiker, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Tikhon Nikolajevitsj Khrennikov

Født:
28. mai 1913 (111 år siden)

Døde:
14. august 2007 (94 år) (16 år siden)

Tikhon Nikolajevitsj Khrennikov var en russisk komponist og pianist. Wikipedia

79 år
Waldemar Brøgger (Forfatter)
1911 - 1991

Waldemar Brøgger (Norge)

Forfatter, oversetter, journalist, filosof, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Waldemar Christofer Brøgger

Født:
5. desember 1911 (112 år siden)

Døde:
14. august 1991 (79 år) (32 år siden)

Waldemar Christofer Brøgger var en norsk forfatter, journalist, oversetter, litteratur- og teateranmelder og forlagsmann.

Brøgger skrev kriminalromaner, historiske romaner, historie, filosofi, dokumentar og fagbøker. På slutten av 1950-tallet oppnådde han sukess med en serie kriminalromaner i en periode da norsk kriminallitteratur var en sjeldenhet. Han skrev også hørespill for NRK radio i samarbeide med André Bjerke, Torolf Elster, Arild Feldborg og Odd Eidem. Brøgger var en ansett oversetter, kanskje mest kjent for den hittil eneste tilnærmet fullstendige norske oversettelsen av Tusen og en natt.

Under andre verdenskrig ble Brøgger arrestert av okkupantene, og satt i Grini fangeleir fra september 1941 til mars 1942. I 1943 flyktet han til Sverige. En del av Brøggers bøker ble skrevet på svensk mens han var flyktning i Sverige, og foreligger ikke på norsk. Blant disse er kriminalromanen Inom tolv timmar om likvideringen av en Gestapo-offiser i Stockholm, som ble filmatisert av Ingmar Bergman. Den Usynlige Fronten var et kampskrift og analyse av motstandskampen i Norge, og ble brukt som modell av flere andre motstandsbevegelser i tyskokkuperte land.

Brøgger var også redaktør for flere av Cappelens leksika, blant annet Skikk og bruk (1960), Combi (1968-70) og Media (1977-79).

Waldemar Brøgger var sønn av arkeologen Anton Wilhelm Brøgger, bror til forfatteren og oversetteren Niels Christian Brøgger og far til antropologiprofessoren og skribenten Jan Brøgger. Wikipedia

90 år
Enzo Ferrari (Gründer)
1898 - 1988

Enzo Ferrari (Italia)

Gründer, ingeniør, racerfører

Fullt navn / Fødenavn:
Enzo Anselmo Giuseppe Maria Ferrari

Født:
20. februar 1898 (126 år siden)

Døde:
14. august 1988 (90 år) (35 år siden)

Enzo Anselmo Ferrari stiftet racingteamet Scuderia Ferrari, og senere av bilfabrikken Ferrari.

Enzo ble født i Emilia-Romagna distriktet i Italia. der han ble introdusert til motorsport av faren sin, Alfredo, som drev en moderat metallfabrikerende forretning. Da han var 10 år tok faren han med til Bologna for å se Coppa Flori løpet der en mann ved navn Felice Nazzaro vant for Fiat, og dermed var Enzo hektet. Han fikk lite formell utdannelse, og hadde fra denne dag av en sterk interesse av motorsport og racing.

Ferrari tjenestegjorde for den italienske hæren under første verdenskrig, men ble dimittert etter å bli smittet av influensaepidemien som oppsto i 1918. Da hadde både faren og broren hans dødd det forrige året. Da han kom tilbake til hjembyen hadde familieselskapet kollapset, og alene i verden begynte han å jobbe i bilhandelen som foregikk i Torino. Han begynte å danne vennskap og nettverk. Wikipedia

<<
14. August
>>