Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
Dagen i dag 14. August
Navnedag i dag
Historiske hendelser
Wikipedia_14-8.1988
31 år siden
Wikipedia
1988: Grunnleggeren av Ferrari, Enzo Ferrari dør, 90 år gammel
Enzo Anselmo Ferrari stiftet racingteamet Scuderia Ferrari, og senere bilfabrikken Ferrari.

Enzo ble født i Emilia-Romagna distriktet i Italia. der han ble introdusert til motorsport av faren sin, Alfredo, som drev en moderat metallfabrikerende forretning. Da han var 10 år tok faren han med til Bologna for å se Coppa Flori løpet der en mann ved navn Felice Nazzaro vant for Fiat, og dermed var Enzo hektet. Han fikk lite formell utdannelse, og hadde fra denne dag av en sterk interesse av motorsport og racing.

Det første racet med en Ferrari-model var i Torino i 1948, og den første seieren kom senere samme år i Lago di Garda. Ferrari deltok i Formel 1-mesterskapet fra begynnelsen i 1950, men tok ikke sin første seier før i det Storbritannias Grand Prix i 1951. Selskapet solgte sportsbiler for å finansiere racinginnsatsen, ikke bare i Formel 1, men også i løp som Mille Miglia og 24-timersløpet på Le Mans. Mange av selskapets største seire kom på Le Mans (14 seire, 6 på rad i 1960-65), og ikke i Formel 1.

I 1960 ble Ferrari tvunget til å selge deler av selskapet til Fiat på grunn av redusert etterspørsel og økonomiske problemer. Ford hadde forsøkt å kjøpe selskapet i 1963 for 18 millioner dollar, men ble avvist. Fiat kjøpte en liten andel i 1965, og økte eierskapet sitt til 50% i 1969. (I 1988 var Fiats andel hele 90%).

Ferrari satt som administrerende direktør frem til 1971, og selv etter sin avgang hadde han innvirkning på den daglige driften av selskapet. I 1975 begynte Ferrari igjen å vinne i Formel 1, fordi sjåførens dyktighet og motorens egenskaper veide opp for ulempene ved et svakt chassis og dårlig aerodynamikk. Etter noen suksesser mot slutten av 1970-tallet gikk det igjen dårlig for Ferraris Formel 1-satsing.

Sesongen 1982 åpnet med en god bil, 126C2, sjåfører i verdensklasse og lovende resultater i de første løpene. Men, i mai 1982 ble Gilles Villeneuve drept i 126C2, og lagkameraten Didier Pironis karriere fikk en brå slutt da bilen snurret på en rettstrekke på Hockenheim-banen i august. På det tidspunktet lå Pironi i ledelsen i sjåførmesterskapet, men tapte ledelsen da han måtte stå over de resterende løpene i sesongen. Enzo Ferrari fikk ikke oppleve flere seire for Ferrari-teamet, han døde i Modena i 1988 i en alder av 90 år.

Scuderia Ferrari Formula 1 Team begynte å dominere Formel 1 mot slutten av 1990-tallet, og vant seks mesterskap på rad i 1999–2004 med Michael Schumacher bak rattet. Wikipedia
Wikipedia_14-8.1984
35 år siden
Wikipedia
1984: IBM lanserer IBM Personal Computer/AT
IBM Personal Computer AT, også kalt IBM AT og noen ganger PC AT eller PC/AT, var IBMs andre generasjons personlige datamaskin. Modellen ble lansert den 14. august 1984 og var konstruert omkring en 6 MHz 16-biter Intel 80286 mikroprosessor. Prisen var omkring $6000. Den hadde støtte for mellom 256 Kb og 16 Mb minne, hadde en harddisk på 20 Mb og ble solgt i over 100,000 enheter.

Navnet AT stod for Advanced Technology og ble valgt fordi datamaskinen tilbød mange forskjellige teknologier som var nye i personlige datamaskiner på denne tiden, deriblant den beskyttede modus i mikroprosessoren Intel 80286. IBM lanserte senere en 8 Mhz versjon av AT.

IBM AT ble levert sammen med operativsystemet PC-DOS 3.0. Senere ble også OS/2 1.x tilgjengelig, såvel som Unix-avartene PC/IX 1.1 og IBM/SCO Xenix.

IBM avsluttet produksjonen av IBM AT den 2. april 1987. Wikipedia
Store norske leksikon_14-8.1925
94 år siden
Store norske leksikon
1925: Svalbardtraktaten trer i kraft, og Norge overtar suvereniteten over Svalbard og Bjørnøya
Svalbardtraktaten er en internasjonal avtale som sikrer Norge suvereniteten over Svalbard, med visse begrensninger når det gjelder militæranlegg og retten til å drive næringsvirksomhet.

Traktaten ble inngått 9. februar 1920 og trådte i kraft 14. august 1925. Den var da ratifisert av Nederland, Storbritannia, Danmark, USA, Italia, Frankrike, Sverige, Norge og Japan. Senere ble traktaten ratifisert av mange flere stater, blant dem Sovjetunionen (Russland) og Canada, i alt 44 land.

Traktaten slår fast Norges «fulle og uinnskrenkede høihetsrett» over Svalbard, inklusive Bjørnøya, og at norske lover og regler gjelder for området.

Samtidig er det full anledning for borgere av alle signatarlandene til å bosette seg og å drive næringsvirksomhet, jakt og fiske i området. Svalbard er i tillegg definert som demilitarisert område, det vil si at det ikke er lov å etablere militære anlegg, baser eller ha soldater stasjonert der. Store norske leksikon
<<
14. August
>>