Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
6. August

Om dagen

6. August er dag 218 i 2019, og er i uke 32. Det er 147 dager igjen av året.
Uavhengighetsdag i Bolivia
Uavhengighetsdag på Jamaica
Valutakurser Oppdatert 6. August kl.14:00
Henter valutakurser, vent litt...
Historie
Wikipedia_6-8.1984
35 år siden
Wikipedia
1984: Fjellklatrerne Hans Christian Doseth og Finn Dæhli omkommer, da et rappellanker svikter i Himalaya
Hans Christian Doseth var en norsk fjellklatrer. Han var en allsidig klatrer som brøt grenser innenfor både sportsklatring, alpinklatring og teknisk klatring, og regnes som sin tids største norske klatrepionér.

I løpet av juli og august 1984 fullførte Doseth, sammen med klatrepartnerne Finn Dæhli, Stein P. Aasheim og Dag Kolsrud «Norskeruta», eller «Norskepilaren», en estetisk vakker og teknisk svært krevende linje opp den 1500 meter høye veggen. Denne bestigningen har blitt stående som en av Himalaya-klatringens største bedrifter og den til da vanskeligste tekniske veggklatringen utført i Himalaya. Noen hundre meter under toppen måtte Aasheim og Kolsrud returnere på grunn av matmangel. Doseth og Dæhli fortsatte til topps, men forsvant etterpå under returen ned veggen, trolig etter at et rappellanker sviktet. Wikipedia
Wikipedia_6-8.1955
64 år siden
Wikipedia
1955: 25 personer, derav 10 norske kvinner, omkommer i en flyulykke i tidligere Sovjetunionen
Voronezj-ulykken inntraff den 6. august 1955 da et mindre passasjerfly styrtet ved byen Voronezj. Alle ombord døde, derav ti norske kvinner.

Flyet var rundt 1000 meter oppe i luften da den ringte ned til flyplassen i Voronezj om at det brant i høyre motor. Man sendte ut brannmannskaper mens flyet gikk inn for landing. Motoren falt ganske snart av sammen med vingen, og flyet styrtet rett ned.

De ti norske kvinnene var med i en kvinnedelegasjon på oppdrag i Moskva. Nyberg og Olsen hadde drøftet saken om Osvald Harjo som satt fengslet i Russland på den tiden, forøvrig løslatt i november samme år etter at Einar Gerhardsen hadde besøkt Moskva. Med på flyet var tre russiske møtedeltakere også. De omkomne ble først brakt til Moskva.

Ulykken ble den første på mange år som ble offentlig omtalt, på side 2 av det nasjonale Pravda (Sannhet). Til ulykkesstedet reiste sekretær Niels Lauritz Dahl fra Norges ambassade i Moskva. Han tok noen bilder, mens chargé d'affaires Per Henrik Borgen ble orientert i Moskva av viseutenriksministeren, Valerian Aleksandrovitsj Zorin. En minnehøytidelighet ble avholdt ved krematoriet Donskoy utenfor Moskva, mens de ni urner og de ene kiste ankom Fornebu den 11. august, mottatt av statsminister Halvard Lange og statsråd Aase Bjerkholt, deretter sendt til Borggården på Akershus festning for høytideligheter. Wikipedia
Wikipedia_6-8.1945
74 år siden
Wikipedia
1945: USA slipper en atombombe over Hiroshima i Japan
Atombombene over Hiroshima og Nagasaki ble sluppet 6. og 9. august 1945 over de japanske byene Hiroshima og Nagasaki.

De to atombombene drepte minst 120.000 mennesker av direkte dødelig stråling, brannskader og skader av fallende og flyvende gjenstander. Over noe tid døde rundt dobbelt så mange av påførte skader, skader av direkte stråling, innånding av radioaktivt støv og inntak av radioaktivt forurenset mat og drikke.

I tillegg har de som overlevde bombene og etterkommerne deres, slitt med senskader som kreft og misdanninger. Wikipedia
Fødsler
47 år
Geri Halliwell (Musiker)
1972

Geri Halliwell (Storbritannia)

Musiker, skuespiller, skribent, sanger, barnebokforfatter, modell, filmskuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Geraldine Estelle Halliwell

Født:
6. august 1972 (47 år)

Geri Halliwell ble verdenskjent da hun slo igjennom som «Ginger Spice» i pop-fenomenet Spice Girls på slutten av 1990-tallet. Hun har i ettertid gitt ut tre soloalbum. Kranglig mellom henne og Melanie Brown (Mel B) skal være en av grunnene til at gruppen gikk i oppløsning. Hun fikk i 2006 datteren Bluebell Madonna, og er i dag en nær venn av Victoria Beckham. Halliwell ble igjen offisielt medlem av Spice Girls da de hadde sitt comeback i juni 2007. Giftet seg med Christian Horner ( Mai 2015 ) Teamsjefen i F1 Red Bull Racing. Wikipedia

34 år
Elliott Smith (Musiker)
1969 - 2003

Elliott Smith (USA)

Musiker, sanger, komponist, skribent, gitarist

Født:
6. august 1969 (50 år siden)

Døde:
21. oktober 2003 (34 år) (16 år siden)

Elliott Smith var en amerikansk sangskriver og musiker. Smith ble født i Omaha, Nebraska, USA, vokste opp i Texas og bodde en betydelig del av sitt liv i Portland, Oregon. Smiths primære instrument var gitar, men han var også dyktig på piano, klarinett, bass gitar, trommer og munnspill. Smith er kjent for sin særegne vokal og akkordsammensetninger. Etter å ha spilt i rockebandet Heatmiser i flere år, begynte Smith sin solokarriere i 1994. Etter samarbeid med ulike plateselskaper, som Cavity Search og Kill Rock Stars, signerte han i 1997 en kontrakt med DreamWorks Records. I 1998 ble han nominert til Oscar for beste sang («Miss Misery») fra filmen Good Will Hunting.

Smith døde 21. oktober 2003 etter to knivstikk i brystet. Den umiddelbare konklusjonen var selvmord, som var det mest naturlige med tanke på Smiths livsstil; preget av rusmidler og depresjon. Dødsårsaken har likevel vært meget omstridt ettersom obduksjonen ikke kunne bevise at sårene var selvforskyldt. Mange av hans nærmeste påpekte etter dødsfallet at han på det tidspunktet endelig var rusfri, men de så også at han hadde andre problemer, trolig på grunn av hans forhold til sin stefar. Til tross for at mye peker mot selvmord, ville den senere politirapporten ikke utelukke drap. I tiden før han døde jobbet han med sitt sjette album From a Basement on the Hill som ble utgitt etter hans død. Wikipedia

59 år
Erik Solér (Fotballspiller)
1960

Erik Solér (Norge)

Fotballspiller, spilleragent, psykolog

Født:
6. august 1960 (59 år)

Erik Francisco Solér er en norsk tidligere fotballspiller. Han har også vært spilleragent og investor i Start. Han spilte 39 kamper for det norske landslaget, og var blant annet med på seieren over Italia i 1985.
Solér vokste opp på Lillestrøm med norsk mor og spansk far. Faren flyttet tidlig tilbake til Spania og moren ble aleneforsørger. Med forbildet Tom Lund i naboblokka ble det naturlig for Solér å begynne med en fotballkarriere i Lillestrøm SK. De første årene var han midtbanespiller, men han ble senere omskolert til høyreback. Solér forlot Lillestrøm i 1984, og hadde et kort opphold i Eik-Tønsberg før han ble proff i Hamburger Sportverein. Etter én og en halv sesong i tysk fotball returnerte Solér til Norge og signerte for Brann. Han hadde også et opphold i danske AGF Aarhus før han avsluttet karrieren med et nytt opphold i Lillestrøm. Han ble dansk cupmester for Aarhus i 1988 og scoret i finalen.
På siste halvdel av 1990-årene var Solér, som er utdannet psykolog, en av Norges mest profilerte spilleragenter. To av hans mest kjente klienter var Erik Mykland og Steffen Iversen. Han sluttet som agent i 2003 da han kjøpte seg inn i Start. Han jobber også som ekspertkommentator i Viasat 4. Den 7. desember 2009 ble han presentert som general manager og sportsdirektør for New York Red Bulls i Major League Soccer en jobb han hadde frem til 2014. Wikipedia

71 år
Lars Larsen (Gründer)
1948 - 2019

Lars Larsen (Danmark)

Gründer, forretningsmann

Fullt navn / Fødenavn:
Lars Kristinus Larsen

Født:
6. august 1948 (71 år siden)

Døde:
19. august 2019 (71 år) (Leverkreft) (0 år siden)

Lars Kristinus Larsen var en dansk forretningsmann, eier og grunnlegger av butikkjeden Jysk.
Larsen var også kjent under navnet «Dyne-Larsen», og var grunnleggeren av butikkjeden Jysk. Fram til 2001 fikk kjeden navnet «Jysk Sengetøjslager».
I forbindelse med 30-årsjubileet til Jysk i 2009, ga Larsen ut boka «30 år med Jysk». Han sendte en gratis kopi til hver husholdning i Danmark, og boken ble da #1 i landet.
Forbes kåret ham til den 435. rikeste mannen i verden i august 2015.
I juni 2019 ble det kunngjort at Larsen ville trekke seg fra sin stilling med umiddelbar virkning, da han fikk diagnosen alvorlig leverkreft. Sønnen Jacob Brunsborg, tok da over stillingen hans. Wikipedia

49 år
Mohammed Najibullah (Politiker)
1947 - 1996

Mohammed Najibullah (Afghanistan)

Politiker, diplomat, lege, gynekolog

Fullt navn / Fødenavn:
Najibullah Ahmadzai

Født:
6. august 1947 (72 år siden)

Døde:
28. september 1996 (49 år) (Lynsjet av taliban) (23 år siden)

Mohammad Najibullah var den fjerde presidenten i Afghanistan i Den demokratiske republikken Afghanistan.
Najibullah ble født i Kabul. Han utdannet seg innen medisin ved universitetet i Kabul og tok eksamen i 1975.
Han sluttet seg til Parcham-fraksjonen i det afghanske kommunistpartiet i 1965. Til tross for at han ble regnet som en intelligent mann, gikk han under kallenavnet Najib-e Gaw (oksen) av sine motstandere pga hans fysikk. Kommunistpartiet gjennomførte et vellykket kupp i 1978, men Khalq-fraksjonen fikk overtaket og etter et kort opphold som ambassadør i Teheran ble Najibullah fjernet fra politiske verv og reiste i eksil i Europa.
Han vendte tilbake til Kabul etter den sovjetiske invasjonen i 1979. I 1980 ble han utropt til leder av KHAD, det hemmelige politi. Det er hevdet at KHAD under Najibullah arresterte, torturerte og henrettet titusenvis av afghanere. Najibullah erstattet Babrak Karmal som president i 1986.
Etter at Sovjetunionen trakk seg ut av landet i 1989, slo han ned et kupp som ble ledet av hans forsvarsminister Shahnawaz Tanai i 1990 og dempet sin personlige politiske kontroll for å få mer støtte. Men i 1992 gikk Najibullah med på å trekke seg for å slippe til en overgangsregjering. Han prøvde å flykte fra Kabul, men hans avreise ble hindret av Abdul Rashid Dostum. Najibullah søkte asyl i FN i Kabul. Han ble der til september 1996 da Taliban erobret Kabul. Taliban dro Najibullah fra FN-leiren og hengte ham fra et trafikklys i en av hovedstadens gater. Wikipedia

61 år
Terje Dalby (Journalist)
1944 - 2006

Terje Dalby (Norge)

Journalist

Født:
6. august 1944 (75 år siden)

Døde:
14. mars 2006 (61 år) (13 år siden)

Terje Dalby var en norsk journalist, mest kjent fra årene i TV-sporten i NRK.
Dalby vokste opp i Vardal og Gjøvik. Han begynte sin karriere i Oppland Arbeiderblad i 1963. Han ble senere ansatt i Hærens overkommando, før han begynte i Arbeiderbladet (i dag Dagsavisen) i 1966/67. I tiden etter Dagsavisen jobbet han for både Finnmark Dagblad, Altaposten og Norsk Telegrambyrå, før han i 1976 begynte i NRK Dagsnytt.
I 1985 begynte han i TV-sporten i NRK, hvor han ble vaktsjef i 1990/91, og kommenterte blant annet OL i 1992 og 1994.
Terje Dalby døde 61 år gammel, etter lengre tids kreftsykdom. Wikipedia

76 år
Kjartan Slettemark (Kunstmaler)
1932 - 2008

Kjartan Slettemark (Sverige)

Kunstmaler, billedhugger

Født:
6. august 1932 (87 år siden)

Døde:
13. desember 2008 (76 år) (10 år siden)

Kjartan Slettemark var en svensk-norsk kunstner, særlig kjent for sine kontroversielle bilder på 60- og 70-tallet. Han var utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole 1956–1959 og Statens kunstakademi i Oslo 1959–1960, deretter ved Gerlesborgskolan og Konsthögskolan i Stockholm. Slettemark ble svensk statsborger i 1966. Wikipedia

83 år
Alfred Tennyson (Poet)
1809 - 1892

Alfred Tennyson (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Poet, lyriker, politiker, skribent

Født:
6. august 1809 (210 år siden)

Døde:
6. oktober 1892 (83 år) (127 år siden)

Alfred Tennyson, 1. baron Tennyson var en britisk lyriker og en av de mest populære engelske poeter noensinne. Han betraktes som hovedrepresentant for lyrikken i viktoriansk tid.
Han etterfulgte William Wordsworth i 1850 som britisk hoffdikter (poet laureate), hvilket var medvirkende til Tennysons store popularitet, dengang som i dag. Tennysons spesiale var korte tekster, noe dikt som «In the Valley of Cauteretz», «The Charge of the Light Brigade», «Crossing Bar» og «Tears, Idle Tears» og andre vitner om. Wikipedia

Dødsfall
58 år
Willy DeVille (Musiker)
1950 - 2009

Willy DeVille (USA)

Musiker, sanger, låtskriver, komponist, gitarist

Fullt navn / Fødenavn:
William Paul Borsay

Født:
25. august 1950 (69 år siden)

Døde:
6. august 2009 (58 år) (10 år siden)

Willy DeVille var en amerikansk sanger og låtskriver. Han var vokalist og komponist i rockegruppa Mink DeVille som eksisterte i årene 1974 til 1985. Senere hadde han en solokarriere som varte fram til hans død.
DeVilles musikk bygger på rhythm and blues iblandet latinamerikanske rytmer, bluesriff, doo-wop, Cajun-musikk, elementer fra fransk kabaret og tidlig 1960s uptown soul. Han samarbeidet med musikere som Jack Nitzsche, Doc Pomus, Dr. John, Mark Knopfler, Allen Toussaint og Eddie Bo.
Han døde sent om kvelden 6. august 2009 av kreft i bukspyttkjertelen. Wikipedia

59 år
John Hughes (Regissør)
1950 - 2009

John Hughes (USA)

Regissør, manusforfatter, filmprodusent, skribent, gårdbruker, skuespiller

Født:
18. februar 1950 (69 år siden)

Døde:
6. august 2009 (59 år) (10 år siden)

John Hughes var en amerikansk filmregissør, filmprodusent og manusforfatter som på 1980- og 1990-tallet lagde i en rekke kjente og populære ungdomsfilmer. Blant dem filmer som The Breakfast Club, Sixteen Candles og Pretty in Pink. Han huskes også for familiekomediene Hjelp, vi må på ferie (1983) og Alene hjemme (1990). Hans karriere dabbet av utover 90-tallet og på slutten av tiåret trakk han seg tilbake fra filmbransjen. Han fortsatte imidlertid som manusforfatter under psevdonymet Edmond Dantès. «High school-filmene» er det John Hughes først og fremst huskes for, og da spesielt Breakfast Club. Hans filmer bidro til å sette er særpreg på 80-tallsepoken i Hollywood. Wikipedia

57 år
Beppe Wolgers (Skuespiller)
1928 - 1986

Beppe Wolgers (Sverige)

Skuespiller, Filmregissør, komponist, forfatter, lyriker, manusforfatter, oversetter, tegneserieskaper, låtskriver, filmmusikkomponist, musiker, skribent

Født:
10. november 1928 (90 år siden)

Døde:
6. august 1986 (57 år) (33 år siden)

Beppe Wolgers var en svensk forfatter, skuespiller og filmregissør. Han skrev barnebøker og sangtekster, blant annet «Sakta vi går genom stan» («Walkin' My Baby Back Home»). Wolgers ledet også barneprogrammet Beppes godnattstund på svensk TV. Han skrev både manus og var en av hovedrolleinnehaverne i animasjonsfilmen Dunderklumpen!, og han spilte rollen som Kaptein Efraim Langstrømpe i Olle Hellboms TV-serie og tre filmer om Pippi Langstrømpe fra 1969 til 1973 basert på Astrid Lindgrens bøker. Wikipedia

66 år
Aksel Sandemose (Skribent)
1899 - 1965

Aksel Sandemose (Danmark)

Skribent, journalist

Fullt navn / Fødenavn:
Axel Nielsen

Født:
19. mars 1899 (120 år siden)

Døde:
6. august 1965 (66 år) (54 år siden)

Aksel Sandemose var en danskfødt forfatter, kjent for de psykologiske romanene En sjømann går i land (1931) og En flyktning krysser sitt spor (1933). Han er særlig kjent som mannen bak Janteloven, en tekst over de uskrevne «lovene» som preger mange skandinaviske småsamfunn. Sandemose emigrerte til Norge i 1929 og skrev på norsk, men med innslag av dansk. Med over 300 artikler var Sandemose blant de største bidragsyterne i bladet Aktuell i årene 1945–1965. Sandemose skrev innenfor mange sjangre i Aktuell. Blant annet rapporterte han fra rettssaken mot sexforbryteren Carl Jacob Schnitler og advarte mot hevn, fordi han mente Schnitler var en «meget syk mann». Wikipedia

<<
6. August
>>