Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Få 10% rabatt på din første ordre
8 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
8 Mnd.
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
8 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
8 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

7. Juni

Om dagen

7. Juni er dag 159 i 2024, og er i uke 23. Det er 207 dager igjen av året.

Historie

17 år siden

2006: En meteoritt slår ned i Reisadalen i Nord-Troms. Det kraftigste meteorittnedslaget i moderne tid i Norge

Den 7. juni 2006, klokken 02.05 skjedde en svært kraftig meteoreksplosjon over Nord-Troms. Det kraftige smellet kunne høres fra Lyngen til Nordreisa, et område på mer enn 100 km i diameter. Dette er et uvalig stort område for slike fenomener. Objektet ble omtalt som en rødlig lyskule som lyste opp som en blitz. Selv om det var midnattssol var det sterke lysfenomenet synlig over store avstander, i alle fall til Narvik i Nordland. Flere fotografier ble tatt av meteor-fenomenet.

Sjokkbølgene fra eksplosjonen ble registrert av NORSAR i Karasjok kl. 02.13.25. Også seismiske forstyrrelser ble registrert. Det ble framsatt en teori av avisa Nordlys om at det hadde skjedd et nedslag i Reisadalen i Troms. Men lokale beboere i dalen informerte senere om at dette var et ras-sår som hadde oppstått tidligere dette året.

En forsker ved Nordlysobservatoriet uttalte at det nok er en meteoroide på 10-12 kilo som har kommet inn i atmosfæren. Men sannsynligvis var objektet en god del større enn dette. Amerikanske eksperter på området har beregnet at energien i eksplosjonen var 1/20 til 1/100 av styrken til atombomben som ble sluppet over Hiroshima i 1945.

Folk oppfordres til å lete etter fragmenter av et mulig nedfall av meteoritten i Reisadalen og omkringliggende områder. Slike kan være verdt mange tusen kroner. Men alle leteforsøk så langt har vært resultatløse. Dette kan også ha sin forklaring i at materialet i den innkommende meteoroide hadde en lav egenvekt og styrke. Wikipedia
55 år siden

1968: Den første av Legoland-pakene åpner i Billund i Danmark

Legoland er en fornøyelsespark som tar utgangspunkt i LEGO-figurer. Den første Leogoland-parken ble åpnet den 7. juni 1968 i Billund i Danmark. Denne parken inneholder detaljerte modeller av miniatyrbyer som var bygget kun av LEGO-klosser. Det norske innslaget er en modell av Bryggen i Bergen, samt noen hus fra en gate i Lærdal i Sogn og Fjordane.

Den 12 mål store parken hadde mer enn 625 000 gjester det første året, og siden da har den fortsatt å vokse. I tillegg til alle miniatyrene har parken fått mange flere attraksjoner, blant annet flere karuseller og berg- og dalbaner. I løpet av de neste 20 årene vokste parken til mer enn åtte ganger den originale størrelsen, og etter hvert hadde den i gjennomsnitt rundt én million besøkende hvert år. I juni 2006 ble besøkende nummer 40 million feiret i Billund.

Etter hvert ble det bygget flere fornøyelsesparker rundt omkring i verden. Alle har storskala modeller av kjente landemerker. Wikipedia
118 år siden

1905: Stortinget erklærer at Unionen mellom Norge og Sverige er oppløst

Unionen mellom Sverige og Norge var en forening av de to separate og selvstendige kongerikene Norge og Sverige i perioden fra 1814 til 1905, da de to statene var i personalunion under én felles monark. Periodevis misnøye ble gradvis erstattet av innbitt kamp for symbolsaker gjennom 1800-tallet, og etter 1884 var Norges krav stadig mer uforenlige med unionens eksistensgrunnlag.

Unionen blir av og til betegnet som «Sverige-Norge», men dette er misvisende ettersom det antyder én samlet statsdannelse, i likhet med Danmark-Norge, som etter 1660 var å regne som én stat dannet av to forente kongeriker.

Sverige og Norge hadde tidligere ved to anledninger vært forent under samme krone, fra 1319 til 1343, og kortvarig under Karl Knutsson fra 1449 til 1450, i opposisjon til Christian av Oldenburg, som av danskene var valgt til ny konge av Kalmarunionen. Wikipedia

Fødsler

45 år
Mini Anden (Skuespiller)
1978

Mini Anden (Sverige)

Skuespiller, modell, prominense

Fullt navn / Fødenavn:
Susanna Andén

Født:
7. juni 1978 (45 år)

Mini Anden er en svensk fotomodell og skuespillerinne. Hun er født i Stockholm og bosatt i Los Angeles.

Anden ble oppdaget allerede i tredjeklasse på barneskolen. Etter gymnaset forsøkte hun seg som fotomodell på heltid i Paris, men hun likte New York bedre. I flere år har hun kunnet titulere seg selv supermodell med kampanjer for Louis Vuitton, Gucci, Donna Karan, Boss og Chloé på merittlisten.

Hun er gift med modellen og skuespilleren Taber Schroeder.

Anden har spilt fotomodell i filmer som Ocean's Twelve og fjernsynsserier som Ugly Betty. Hun har spilt som rollen Carina Miller i den amerikanske action-komedie serien Chuck. Hun har siden begynnelsen av 2006 en av de ledende rollene i den amerikanske dramaserien Fashion House. Wikipedia

55 år
Morten Schakenda (Kokk)
1966 - 2022

Morten Schakenda (Norge)

Kokk, kjøkkensjef, baker

Født:
7. juni 1966 (57 år siden)

Døde:
14. mars 2022 (55 år) (2 år siden)

Morten Schakenda var en norsk kokk og baker.

Schakenda var opprinnelig fra Gjerdsvika på Sunnmøre.

Etter utdannelse på skoleskipet MS «Gann» arbeidet han på Ulstein Hotell. Videre var han ansatt ved Gastronomisk institutt i Stavanger i åtte år, hvorav han var leder ved instututtet i de siste to. Han debuterte på kokkelandslaget (1997). Han har arbeidet på Bagatelle, Jans Mat og Vinhus, Terra Restaurant, D'Artagnan og Holmenkollen Restaurant.

Etter tre år som lærling på Åpent Bakeri etablerte han bakeri i Lom i 2004.

I 2019 hadde filmen Hel ved – Historien om Morten Schakenda premiere. Dokumentaren var regissert av Samy El Mekkaoui, og produsert av Jannicke Tolfsen. Wikipedia

58 år
Mick Foley (Fribryter)
1965

Mick Foley (USA)

Fribryter, skuespiller, romanforfatter, barnebokforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Michael Francis Foley

Født:
7. juni 1965 (58 år)

Michael «Mick» Francis Foley er en amerikansk fribryter Mick Foley er signert med WWE World Wrestling Entertainment på deres RAW Show. Han er også kjent under navnene Cactus Jack, Mankind og Dude Love. I 2009 signerte Mick Foley med TNA Impact Wrestling. Foley var med TNA i 2 år frem til januar 2011 før han gikk lei og signerte med WWE 1. mai 2011 og gjorde comeback på RAW, 14. november 2011. Wikipedia

68 år
Libuše Šafránková (Skuespiller)
1953 - 2021

Libuše Šafránková (Tsjekkia)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Libuše Šafránková

Født:
7. juni 1953 (70 år siden)

Døde:
9. juni 2021 (68 år) (2 år siden)

Libuše Šafránková var en tsjekkisk skuespiller.

Hun gikk på konservatoriet i Brno frem til 1971. Hun fikk sitt internasjonale gjennombrudd 20 år gammel med hovedrollen i filmen Tre nøtter til Askepott i 1973. Hun spilte også Klára i filmen Kolya (Kolja) fra 1996, som året etter vant Oscar for beste fremmedspråklige film.

I 2008 mottok hun prisen Hvězda mého srdce («Mitt hjertes stjerne»), tildelt av Česká televize (tsjekkisk fjernsyn).

Šafránková var gift med skuespilleren Josef Abrhám. Wikipedia

69 år
Lennart Johansson (ishockeyspiller) (Ishockeyspiller)
1941 - 2010

Lennart Johansson (ishockeyspiller) (Sverige)

Ishockeyspiller

Født:
7. juni 1941 (82 år siden)

Døde:
23. oktober 2010 (69 år) (13 år siden)

Lennart Johansson var en svensk ishockeyspiller som deltok i de olympiske vinterleker 1964 i Innsbruck.

Johansson vant en olympisk sølvmedalje i ishockey under vinter-OL 1964 i Innsbruck. Han var med på det svenske laget som kom på andreplass i turneringen bak Sovjetunionen. Det var seksten lag som deltok, etter en kvalifiseringsrunde gikk de åtte vinnerne videre til finalegruppe som spilte en enkeltserie der alle lagene møttes en gang. Sovjetunionen vant alle sju kampene og vant serien med maksimale 14 poeng foran Sverige, Tsjekkoslovakia og Canada alle med ti poeng. OL-turneringen var også det 31. verdensmesterskapet i ishockey.

Johansson spilte 8 landskamper for Sveriges herrelandslag i ishockey. Han ble svensk mester i ishockey sju ganger med Brynäs IF i perioden 1964–1972. Wikipedia

82 år
Ian St John (Fotballspiller)
1938 - 2021

Ian St John (Storbritannia)

Fotballspiller, fotballtrener

Født:
7. juni 1938 (85 år siden)

Døde:
1. mars 2021 (82 år) (3 år siden)

Ian St John var en britisk fotballspiller og -manager kjent fra tiden i Liverpool FC.

St John startet sin karriere i klubben han hadde holdt med som barn, den skotske klubben Motherwell FC. Her scoret han det som fortsatt er klubbens raskeste hat-trick gjennom tidende, da han scorte de tre målene på 2 minutter og 30 sekunder mot Hibernian FC i 1959.

I 1961 forlot han Motherwell til fordel for Liverpool. Overgangssummen lå på 37 500 pund, noe som var over dobbelt så mye som Liverpool noensinne hadde betalt for en spiller. Samme sommer kjøpte også Liverpool Ron Yeats fra Dundee United FC, og disse to ble viktige brikker da Liverpool-manager Bill Shankly skapte sitt første av to store Liverpool-lag.

St John gjorde sin debut 19. august 1961 borte mot Bristol Rovers FC i 2. divisjon, i en kamp Liverpool vant 2-0.

I sitt første Merseyside derby mot de lokale rivalene Everton FC scoret han alle fire ? målene for Liverpool i en kamp Everton vant 4-3 ?. Dette var typisk for St John. I sine tre første sensonger for Liverpool gjorde han henholdsvis 18, 19 og 21 mål for klubben.

Han scoret vinnermålet mot Leeds United FC i 2. ekstraomgang i FA-Cupen i 1965 på en susende heading. Dette var Liverpools første seier i denne turneringen.

Akkurat som resten av Bill Shanklys første store Liverpool lag hadde han sin topp på midten av 1960-årene. Da han nærmet seg 30-årene opplevde han i likhet av mange av de andre stjernene at formen begynte å falle. Dette fortsatte helt til det kulminerte i det fatale FA-Cup-tapet mot Watford FC i 1970.

St John ble solgt fra Liverpool til Coventry City FC foran 1971/1972-sesongen etter å ha spilt 424 kamper og scoret 118 mål for Liverpool. Han ble kun en sesong i Coventry før han byttet klubb til Tranmere Rovers FC foran 1972/1973-sesongen. Her ble han helt til han ga seg som aktiv fotballspiller.

Han var manager både for Portsmouth FC og moderklubben Motherwell. Wikipedia

91 år
John Turner (Statsminister)
1929 - 2020

John Turner (Canada)

Statsminister, politiker, jurist, friidrettsutøver

Fullt navn / Fødenavn:
John Napier Wyndham Turner

Født:
7. juni 1929 (94 år siden)

Døde:
18. september 2020 (91 år) (3 år siden)

John Napier Wyndham Turner var statsminister i Canada fra 30. juni 1984 til 17. september 1984. Wikipedia

100 år
Jakob Skarstein (Journalist)
1921 - 2021

Jakob Skarstein (Norge)

Journalist, TV-programleder

Fullt navn / Fødenavn:
Jakob Sæthre Skarstein

Født:
7. juni 1921 (102 år siden)

Døde:
6. august 2021 (100 år) (2 år siden)

Jakob Sæthre Skarstein var en norsk journalist og programleder for NRK radio.

Etter examen artium 1940 tok han handelsgym i Bergen i 1941. Under kampene i april 1940 arbeidet han for Røde Kors på hospitalskipet Brand IV. drev illegal kulturaktivitet under den andre verdenskrig. Fra 1945 til 1991 var han ansatt i NRKs Bergenskontor (NRK Hordaland), med varierte programansvar. I 1949 rapporterte han fra det nystartede FN i New York. Han var stasjonert ved BBC i England 1952–1954 (den norske avdelingen av BBC World Service) og ledet også NRKs lokalkontor i Vadsø i et år. I 1966 etablerte han Middagsstunden, også kalt Barnetimen for de eldre, basert på BBC-programmet Home this afternoon. Han drev det i alle år, ofte sammen med Wenche Margrethe Myhre.

Skarstein pensjonerte seg i 1991, to år før Norgesglasset overtok for Middagsstunden. Han vant i 2000 Meltzerprisen på 50 000 kroner fra Universitetet i Bergen for sin innsats for Senioruniversitetet som han startet i 1997. Ellers har han skrevet revyviser for studentrevyer, Den Nationale Scene og Bookns teater, samt hørespill for Barnetimen.

Hans foreldre var ingeniør Karl Skarstein (1892–1941) og Svanhild Sæthre (1898–1941). Jakob giftet seg i 1965 med Inger-Lise Skarstein, daværende «hallodame» og senere stortingsrepresentant. Wikipedia

78 år
Dean Martin (Skuespiller)
1917 - 1995

Dean Martin (USA)

Skuespiller, komiker, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Dino Crocetti

Født:
7. juni 1917 (106 år siden)

Døde:
25. desember 1995 (78 år) (28 år siden)

Dean Martin var en amerikansk skuespiller, musiker, programleder og sanger.

Dean Martin har fått tre stjerner på Hollywood Walk of Fame for sin innsats innen film, musikk og TV.

Dean var sammen med Frank Sinatra, Peter Lawford, Joey Bishop og Sammy Davis jr. i gruppa The Rat Pack.

Martin spilte i flere filmkomedier sammen med Jerry Lewis i 1940- og 1950-årene. Wikipedia

74 år
Erling Johnson (Kjemiker)
1893 - 1967

Erling Johnson (Norge)

Kjemiker, Ingeniør

Fullt navn / Fødenavn:
Erling Bjarne Johnson

Født:
7. juni 1893 (130 år siden)

Døde:
5. november 1967 (74 år) (56 år siden)

Erling Bjarne Johnson utviklet i årene 1927-28 Oddaprosessen. Prosessen er anerkjent internasjonalt som viktig i forbindelse med produksjon av kunstgjødsel, men er lite kjent i Norge. Johnson var utdannet kjemiingeniør, med eksamen fra Kristiania Tekniske skole i 1913. Amanuensis ved kjemisk institutt ved Norges landbrukshøgskole fra 1913 til 1916, der han var assistent for professor Sebelien. Arbeidet konsentrerte seg om gjødslingsspørsmål.

Forsøkskjemiker ved North Western Cyanamide Company i Odda fra 1915 til 1921, her også med vekt på gjødslingsspørsmål. Statens Råstoffkomité 1921. Kjemisk og teknisk leder for A/S Monopol malingsfabrikk ved Florvåg på Askøy ved Bergen, i tillegg til arbeid ved Jakobsens Fabrikker A/S i Oslo fra 1921 til 1924. Sjefskjemiker ved Odda Smelteverk A/S fra 1925. Johnson var trolig den fremste kjemikeren ved Odda Smelteverk. Han ble ved bedriften til han i 1963 gikk av med pensjon.

I 1964 ble Johnson tildelt Guldberg og Waage-medaljen av Norsk kjemisk selskap. Wikipedia

88 år
Emil Abrahamsen (Kunstmaler)
1875 - 1964

Emil Abrahamsen (Norge)

Kunstmaler

Født:
7. juni 1875 (148 år siden)

Døde:
16. mars 1964 (88 år) (60 år siden)

Emil Abrahamsen (1875–1964) var norsk kunstmaler, hovedsakelig med maleri fra Jæren.

Abrahamsen var i 1900 elev av Sigurd Moe i Stavanger. I 1920 var han også elev av André Lhote på Académie Moderne i Paris.

Etter studiet i utlandet slo Abrahamsen seg ned for godt utenfor Stavanger. Han hentet motivene hovedsakelig fra Jæren: Gamle hus, åkrer og marker, overgrodde trær. Han hadde en stor og omfattende produksjon. Maleri av Abrahamsen er i eie av Rogaland Kunstmuseum, Rasmus Meyers samlinger, Haugesund Billedgalleri, Sandnes Kunstforening og Christiansands Kunstforening.

Abrahamsen debuterte på De unges utstilling i Kristiania i 1906. Han deltok på Høstutstillingen første gang i 1908. Senere hadde han en rekke separatutstillinger og bidrag til kollektivutstillinger. Wikipedia

83 år
William Forbes Skene (Historiker)
1809 - 1892

William Forbes Skene (Storbritannia)

Historiker

Født:
7. juni 1809 (215 år siden)

Døde:
29. august 1892 (83 år) (131 år siden)

William Forbes Skene var en skotsk historiker og antikvariat, den andre sønnen til Walter Scotts kamerat, James Skene (1775–1864), født i Kincardineshire, men vokste opp i Rubislaw i nærheten av Aberdeen.

Skene ble utdannet ved Edinburgh Academy i Edinburgh og ved University of St Andrews i St. Andrews i Skottland, med en spesiell interesse for studiet av keltisk filologi og litteratur. I 1832 begynte han som skribent under den korte signaturen WS, og kort tid etter fikk han en stilling ved Den skotsk høyesteretten (Court of Session) som han hadde fram til 1865. Hans første interesse for historien og fornminnene fra de skotske Høylandene bar frukter i 1837 da han publiserte verket The Highlanders of Scotland, their Origin, History and Antiquities.

I 1847 under potetsulten på Høylandene ble han utpekt som sekretær for den statlige nødhjelpen (Central Board for Highland Relief). I denne posisjonen arbeidet han tett sammen med Charles Trevelyan i Det britiske finansdepartementet (The Treasury).

Skenes hovedverk var derimot hans Celtic Scotland, a History of Ancient Alban (5 bind, Edinburgh, 1876-1880), kanskje det viktigste bidrag til skotsk historie skrevet på 1800-tallet. Hans andre verker var utgave av John av Forduns Chronica geniis Scotorum (Edinburgh, 1871–1872); Four Ancient Books of Wales (Edinburgh, 1868); Chronicles of the Picts and Scots (Edinburgh, 1867); Adamuan's Vita S. olumbae (Edinburgh, 1874); Essay on the Coronation Stone of Scone (Edinburgh, 1869); og Memorials of the Family of Skene of Skene (Aberdeen, 1887).

I 1879 fikk han utmerkelsen Doctor of Civil Law (DCL) fra University of Oxford, og i 1881 Historiographer Royal for Scotland. Han døde i Edinburgh i 1892. Wikipedia

Dødsfall

84 år
Jean Bolinder (Forfatter)
1935 - 2020

Jean Bolinder (Sverige)

Forfatter, dramatiker, regissør

Født:
5. desember 1935 (88 år siden)

Døde:
7. juni 2020 (84 år) (3 år siden)

Jean Bolinder var en svensk forfatter, dramatiker og kunstner. Han skrev også under pseudonymene Elisabeth Schalin og Jesper Borghamn.

Bolinder ble født å Laggarps säteri i Östergötland, men flyttet senere med sin familie til Enköping. Han gikk på gymnaset i Motala, en by hvis historie han senere skulle skrive. Bolinder studerte ved Uppsala universitet og tok deretter graden licentiatus philologiæ i historie ved Lunds universitet.

Han var lektor i historie, svensk og drama i Lund ved gymnasene Katedralskolan og Polhemskolan i Lund og arbeidet med film og teater.

Han var redaktør for forlaget Hermods/Liber. Han skapte da Libers idrottslexikon og Motalas officiella historia. Som sjef for Libers teaterböcker utgav han blant annet tre stykker av Astrid Lindgren.

Som forfatter var han mest kjent for sine kriminalromaner. Han fikk Svenska Deckarakademins pris för bästa svenska kriminalroman to ganger, i 1985 for För älskarns och mördarns skull og i 1990 for Dödisgropen. Han var en del av forfatterkollektivet Bo Lagevi og var æresmedlem av Svenska Deckarakademin. I 2012 fikk han foreningens Grand Master-diplom.

Utover sitt kriminallitterære forfatterskap skrev Bolinder drama, hørespill, skjønnlitterære romaner, lokalhistorie, litteraturhistorie og barnebøker. Som forsker arbeidet han med å klarlegge detaljene omkring August Strindbergs død (Strindbergina 1922).

NRK Radioteatret har sendt to av Bolinders kriminalhørespill: Klassefesten, fire episoder, 1980 og Den onde sirkelen, også fire episoder, 1984. Wikipedia

91 år
Edith Thallaug (Skuespiller)
1929 - 2020

Edith Thallaug (Norge)

Skuespiller, operasanger

Født:
16. juni 1929 (94 år siden)

Døde:
7. juni 2020 (91 år) (3 år siden)

Edith Thora Thallaug, også omtalt som Edith Thallaug-Benczy, var en norsk sanger (mezzosopran), skuespiller og krimforfatter. Wikipedia

62 år
Minken Fosheim (Skuespiller)
1956 - 2018

Minken Fosheim (Norge)

Skuespiller, forfatter, barnebokforfatter

Født:
20. mars 1956 (68 år siden)

Døde:
7. juni 2018 (62 år) (Bukspyttkjertelkreft) (5 år siden)

Birte «Minken» Fosheim Wienskol var en norsk skuespiller og barnebokforfatter. Hun var bokoppleser i TV-serien God bok som gikk på NRK på 1980- og 1990-tallet. Som forfatter ble hun spesielt kjent gjennom bøkene om kjente komponister. Hun var nominert til Spellemannprisen fire ganger i klassen barneplater; i 1995 for Eventyret om Mozart, i 1996 for Eventyret om Beethoven, i 1997 for Eventyret om Grieg og i 2000 for Eventyret om Vivaldi.

I 1992 startet hun Minkens Barne- og Ungdomsteater. I 1996 mottok hun Riksmålsforbundets barne- og ungdomsbokpris.

Minken Fosheim var søster til Lage Fosheim (1958–2013, som var ett av to medlemmer i The Monroes), Hans Lapstun, Elen Fosheim og Ylva Fosheim

Hun døde 7. juni 2018 på Lovisenberg sykehus i Oslo etter å ha fått påvist bukspyttkjertelkreft et halvt år tidligere. Wikipedia

93 år
Christopher Lee (Skuespiller)
1922 - 2015

Christopher Lee (Storbritannia)

Skuespiller, sanger, operasanger, skribent, militær, filmprodusent, orator

Fullt navn / Fødenavn:
Christopher Frank Carandini Lee

Født:
27. mai 1922 (101 år siden)

Døde:
7. juni 2015 (93 år) (8 år siden)

Christopher Frank Carandini Lee var en britisk skuespiller, kjent fra både film og teater. Han spilte Sarumann i Ringenes herre-filmene, grev Dooku i Star Wars-filmene og James Bond-skurk i Mannen med den gyldne pistol. Han er også kjent for rollen som Dracula i en rekke britiske Hammer-filmer. Wikipedia

38 år
Quorthon (Musiker)
1966 - 2004

Quorthon (Sverige)

Musiker, gitarist, sanger, plateprodusent, trommeslager

Fullt navn / Fødenavn:
Thomas Forsberg

Født:
17. februar 1966 (58 år siden)

Døde:
7. juni 2004 (38 år) (Hjertesvikt) (19 år siden)

Thomas «Quorthon» Forsberg var en svensk musiker. Quorthon var en multi-instrumentalist og stifteren og eneste faste medlem av thrash/viking/black metal-bandet Bathory. Han er av mange kjent som «black metalens far» og også en pioner av viking metal-sjangeren.

I 1993 startet Quorthon et sideprosjekt han kalte «Quorthon». Under dette navnet ga han ut albumet Album i 1994 og Purity of Essence i 1997.

Quorthon har variert mye av materialet sitt. Under Bathory har han laget både black metal, thrash metal og viking metal, samt ulike kombinasjoner av disse. Under navnet Quorthon ga han ut eksperimentelt punk-inspirert alternativ grunge rock/metal.

Quorthon var skaperen og eieren av plateselskapet Black Mark Productions, helt til sin død. Da tok faren, Börje «Boss» Forsberg, over Black Mark.

Quorthon døde 7. juni 2004 av hjertesvikt. Wikipedia

43 år
Judy Holliday (Skuespiller)
1921 - 1965

Judy Holliday (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Judith Tuvim

Født:
21. juni 1921 (102 år siden)

Døde:
7. juni 1965 (43 år) (58 år siden)

Judy Holliday var en amerikansk skuespiller. Hun vant Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for rollen som Emma «Billie» Down i filmen Født i går (1950). Holliday vant Tony-prisen for beste kvinnelige hovedrolle i en musikal for rollen som Ella Peterson i musikalen Bells Are Ringing. Hun har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

59 år
Edwin Booth (Skuespiller)
1833 - 1893

Edwin Booth (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Edwin Thomas Booth

Født:
13. november 1833 (190 år siden)

Døde:
7. juni 1893 (59 år) (130 år siden)

Edwin Thomas Booth var en berømt amerikansk skuespiller. Han var sønn av en annen kjent skuespiller, Junius Brutus Booth, som oppkalte Edwin etter Edwin Forrest og Thomas Flynn, to av sine skuespillerkollegaer. Wikipedia

75 år
Franz Xaver Gruber (Komponist)
1787 - 1863

Franz Xaver Gruber (Østerrike)

Komponist, lyriker, organist

Fullt navn / Fødenavn:
Conrad Franz Xaver Gruber

Født:
25. november 1787 (236 år siden)

Døde:
7. juni 1863 (75 år) (160 år siden)

Franz Xaver Gruber var en østerriksk lærer og organist – først i Oberndorf, og så i Hallein, Salzburg. Sammen med den katolske presten Josef Mohr, som skrev den opprinnelige teksten på tysk, komponerte han julesangen Stille natt (eller Glade jul på norsk) i 1818. Sangen ble første gang fremført i kirken i Oberndorf i Østerrike 25. desember 1818. Wikipedia

<<
7. Juni
>>