Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
7. Juni
Om dagen
7. Juni er dag 158 i 2019, og er i uke 23. Det er 207 dager igjen av året.
Navnedag
Historie
Wikipedia_7-6.2006
13 år siden
Wikipedia
2006: En meteoritt slår ned i Reisadalen i Nord-Troms. Det kraftigste meteorittnedslaget i moderne tid i Norge
Den 7. juni 2006, klokken 02.05 skjedde en svært kraftig meteoreksplosjon over Nord-Troms. Det kraftige smellet kunne høres fra Lyngen til Nordreisa, et område på mer enn 100 km i diameter. Dette er et uvalig stort område for slike fenomener. Objektet ble omtalt som en rødlig lyskule som lyste opp som en blitz. Selv om det var midnattssol var det sterke lysfenomenet synlig over store avstander, i alle fall til Narvik i Nordland. Flere fotografier ble tatt av meteor-fenomenet.

Sjokkbølgene fra eksplosjonen ble registrert av NORSAR i Karasjok kl. 02.13.25. Også seismiske forstyrrelser ble registrert. Det ble framsatt en teori av avisa Nordlys om at det hadde skjedd et nedslag i Reisadalen i Troms. Men lokale beboere i dalen informerte senere om at dette var et ras-sår som hadde oppstått tidligere dette året.

En forsker ved Nordlysobservatoriet uttalte at det nok er en meteoroide på 10-12 kilo som har kommet inn i atmosfæren. Men sannsynligvis var objektet en god del større enn dette. Amerikanske eksperter på området har beregnet at energien i eksplosjonen var 1/20 til 1/100 av styrken til atombomben som ble sluppet over Hiroshima i 1945.

Folk oppfordres til å lete etter fragmenter av et mulig nedfall av meteoritten i Reisadalen og omkringliggende områder. Slike kan være verdt mange tusen kroner. Men alle leteforsøk så langt har vært resultatløse. Dette kan også ha sin forklaring i at materialet i den innkommende meteoroide hadde en lav egenvekt og styrke. Wikipedia
Wikipedia_7-6.1968
51 år siden
Wikipedia
1968: Den første av Legoland-pakene åpner i Billund i Danmark
Legoland er en fornøyelsespark som tar utgangspunkt i LEGO-figurer. Den første Leogoland-parken ble åpnet den 7. juni 1968 i Billund i Danmark. Denne parken inneholder detaljerte modeller av miniatyrbyer som var bygget kun av LEGO-klosser. Det norske innslaget er en modell av Bryggen i Bergen, samt noen hus fra en gate i Lærdal i Sogn og Fjordane.

Den 12 mål store parken hadde mer enn 625 000 gjester det første året, og siden da har den fortsatt å vokse. I tillegg til alle miniatyrene har parken fått mange flere attraksjoner, blant annet flere karuseller og berg- og dalbaner. I løpet av de neste 20 årene vokste parken til mer enn åtte ganger den originale størrelsen, og etter hvert hadde den i gjennomsnitt rundt én million besøkende hvert år. I juni 2006 ble besøkende nummer 40 million feiret i Billund.

Etter hvert ble det bygget flere fornøyelsesparker rundt omkring i verden. Alle har storskala modeller av kjente landemerker. Wikipedia
Wikipedia_7-6.1905
114 år siden
Wikipedia
1905: Stortinget erklærer at Unionen mellom Norge og Sverige er oppløst
Unionen mellom Sverige og Norge var en forening av de to separate og selvstendige kongerikene Norge og Sverige i perioden fra 1814 til 1905, da de to statene var i personalunion under én felles monark. Periodevis misnøye ble gradvis erstattet av innbitt kamp for symbolsaker gjennom 1800-tallet, og etter 1884 var Norges krav stadig mer uforenlige med unionens eksistensgrunnlag.

Unionen blir av og til betegnet som «Sverige-Norge», men dette er misvisende ettersom det antyder én samlet statsdannelse, i likhet med Danmark-Norge, som etter 1660 var å regne som én stat dannet av to forente kongeriker.

Sverige og Norge hadde tidligere ved to anledninger vært forent under samme krone, fra 1319 til 1343, og kortvarig under Karl Knutsson fra 1449 til 1450, i opposisjon til Christian av Oldenburg, som av danskene var valgt til ny konge av Kalmarunionen. Wikipedia
Fødsler
83 år
William Forbes Skene (Historiker)
1809 - 1892

William Forbes Skene (Storbritannia)

Historiker

Født:
7. juni 1809

Døde:
29. august 1892 (83 år)

William Forbes Skene var en skotsk historiker og antikvariat, den andre sønnen til Walter Scotts kamerat, James Skene (1775–1864), født i Kincardineshire, men vokste opp i Rubislaw i nærheten av Aberdeen.

Skene ble utdannet ved Edinburgh Academy i Edinburgh og ved University of St Andrews i St. Andrews i Skottland, med en spesiell interesse for studiet av keltisk filologi og litteratur. I 1832 begynte han som skribent under den korte signaturen WS, og kort tid etter fikk han en stilling ved Den skotsk høyesteretten (Court of Session) som han hadde fram til 1865. Hans første interesse for historien og fornminnene fra de skotske Høylandene bar frukter i 1837 da han publiserte verket The Highlanders of Scotland, their Origin, History and Antiquities.

I 1847 under potetsulten på Høylandene ble han utpekt som sekretær for den statlige nødhjelpen (Central Board for Highland Relief). I denne posisjonen arbeidet han tett sammen med Charles Trevelyan i Det britiske finansdepartementet (The Treasury).

Skenes hovedverk var derimot hans Celtic Scotland, a History of Ancient Alban (5 bind, Edinburgh, 1876-1880), kanskje det viktigste bidrag til skotsk historie skrevet på 1800-tallet. Hans andre verker var utgave av John av Forduns Chronica geniis Scotorum (Edinburgh, 1871–1872); Four Ancient Books of Wales (Edinburgh, 1868); Chronicles of the Picts and Scots (Edinburgh, 1867); Adamuan's Vita S. olumbae (Edinburgh, 1874); Essay on the Coronation Stone of Scone (Edinburgh, 1869); og Memorials of the Family of Skene of Skene (Aberdeen, 1887).

I 1879 fikk han utmerkelsen Doctor of Civil Law (DCL) fra University of Oxford, og i 1881 Historiographer Royal for Scotland. Han døde i Edinburgh i 1892. Wikipedia

<<
7. Juni
>>