Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
7 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
7 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
7 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
7 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
7 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
7 Mnd.
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

25. Desember

Om dagen

25. Desember er dag 360 i 2024, og er i uke 52. Det er 6 dager igjen av året.
Ingen navnedag...
Ingen namndag...

Historie

7 år siden

2016: George Michael dør av hjertesvikt i sitt hjem i Oxfordshire i England, 53 år gammel

George Michael, som egentlig het Georgios Kyriacos Panayiotou, var en britisk artist. Han sang og spilte hovedsakelig pop og funk.

George Michael begynte sin karriere med å stifte bandet med navnet The Executive sammen med sine venner David Austin og Andrew Ridgeley, en klassekamerat på Bushey Meads School, men bandet eksisterte bare kort tid.

Det var først da han dannet duoen Wham!, også sammen med Ridgeley, i 1981 at han fikk framgang med bandet. Deres første album, Fantastic!, ble en suksess med det samme, og i løpet av mindre enn ett år kom duoens debutsingel «Wham Rap!» og deres annen singel, «Young Guns (Go For It)». Disse ble de første i en rekke topp 10-hits på UK Singles Chart. Kort tid etter kom «Bad Boys», «Club Tropicana», «Wake Me Up Before You Go Go», «Freedom», «Last Christmas/Everything She Wants», «I'm Your Man» og et annet album, Make It Big.

George sang også på den første Band Aid-innspillingen av Do They Know It's Christmas fra 1984.

På grunn av suksess med soloutgivelsene Careless Whisper (1984) og A Different Corner (1986) oppstod det rykter om snarlig oppløsning av Wham!, og duoen ble oppløst sommeren 1986 etter en avskjedssingel, «The Edge Of Heaven», og et album, samt en utsolgt konsert på Wembley Stadium (over 1 million mennesker søkte om de 72 000 billettene.)

Senere gjorde Michael stor suksess som soloartist.

Michael solgte over 100 millioner plater. Han hadde tolv singler og syv album på førsteplass i Storbritannia, og ti singler og ett album på førsteplass i USA.

Alle hans fire studioalbum har ligget som nummer én på hitlistene i Storbritannia og har dessuten blitt store internasjonale suksesser.

Han skal ha gått bort «fredelig i hjemmet sitt» etter antatt hjertesvikt. Obdusjonsrapporten, som ble lagt frem 7.3.2017, viste ifølge NTB at George Michael led av en hjertesykdom og døde av naturlige årsaker.

George Michael sto fram som homofil og var siden 2012 i et forhold med den australske hårstylisten og frilansfotografen Fadi Fawaz. Det var Fawaz som fant Michael død. Wikipedia
7 år siden

2016: Et russisk fly med 93 personer om bord, inkludert 64 musikere i Aleksandrov-ensemblet, styrter i Svartehavet

Flystyrten i Svartehavet 2016 fant sted 25. desember 2016, da et militærfly av typen Tupolev Tu-154, tilhørende det russiske forsvarsdepartementet styrtet i Svartehavet, på vei fra Sotsji i Russland til Hmeimim i Syria. Alle de 92 personene om bord omkom i ulykken.

Flyet tok opprinnelig av fra Tsjkalovskij lufthavn utenfor Moskva og mellomlandet i Sotsji for å etterfylle drivstoff. Flyet forsvant fra radaren bare et par minutter etter avgang fra Sotsji klokken 05.27 lokal tid.

Flyet som var involvert i ulykken var en Tupolev Tu-154B-2-maskin, med registreringsnummer RA-85572, som hadde blitt produsert i Sovjetunionen og vært i drift siden 1983.

Flyet styrtet kort tid etter avgang fra Sotsji internasjonale lufthavn i Russland, med den russiske Hmeimim-basen utenfor den syriske byen Latakia som sin destinasjon. Flyet tok av fra svartehavsbyen Sotsji med 92 personer om bord klokken 05.27 lokal tid. Om bord på flyet var 64 medlemmer i det berømte Aleksandrov-ensemblet (det offisielle koret til Russlands væpnede styrker), inkludert dets dirigent Valerij Khalilov. Ni av passasjerene var journalister, tre hver fra Pervyj kanal, NTV og Zvezda. Flymannskapet besto av åtte personer. I tillegg var det med åtte militære, to embetsmenn og en lege.

Flyet styrtet i Svartehavet 1,5 kilometer utenfor kysten av Sotsji. Det ble gjort funn av vrakrester på 50–70 meters dyp, halvannen til seks kilometer fra kysten. Ingen av 93 personene om bord overlevde styrten. Tolv omkomne ble hentet opp fra havet på havaristedet. Wikipedia
34 år siden

1989: Den tidligere diktatoren i Romania, Nicolae Ceausescu, blir dømt til døden og henrettet

Nicolae Ceausescu var en rumensk kommunistisk politiker og Romanias diktator fra 1967 til 1989.

Ceausescu var tredje barn i en fattig bondefamilie som til slutt hadde ti barn. Han gikk fireårig grunnskole i Scornicesti, og flyttet da han var ti år gammel til Bucuresti til sin søster og hennes mann. Der ble han skomakerlærling.

Ceausescu ble medlem av det rumenske kommunistpartiets ungdomsorganisasjon i 1933 og av selve kommunistpartiet i 1936. I 1936 ble han arrestert for første gang og dømt til to års fengsel og en bot på 2000 leuer for oppbevaring av kommunistisk propaganda, et halvt år for fornærming av retten (han hadde sagt i retten at saken hans han ble behandlet av en fascistisk rett) og til husarrest i ett år etter løslatelsen.

Da Nazityskland invaderte Polen, ble Romania alliert med tyskerne som en del av aksemaktene. Mange av de omkring 800 kommunistene i Romania ble da fengslet og satt i en interneringsleir. Ceausescu klarte å holde seg gjemt en stund, men i 1940 ble han tatt og satt i fengsel igjen: de tre første årene satt han i Jilava-fengslet og fra 1943 av i Târgu Jiu-leiren, der han ble kjent med andre ledende kommunister, så som Gheorghe Gheorghiu-Dej og Chivu Stoica. Den 23. august 1944 allierte Romania seg med Sovjetunionen, og de rumenske kommunistene ble løslatt fra leiren.

Ceausescu var fra august 1944 til juni 1945 førstesekretær for det rumenske kommunistpartiets ungdomsforbund. Etter den kommunistiske maktovertakelsen i 1947 ble han medlem av Gheorghiu-Dejs regjering, først som visejordbruksminister og senere som viseforsvarsminister.

I 1952 ble han valgt inn i kommunistpartiets sentralkomité og i 1954 i politbyrået som varamedlem.

I 1965 ble han partiets generalsekretær og i 1974 ble han Romanias president, etter å ha vært president av det såkalte «statsrådet» (consiliul de stat). Ceausescu drev en utenrikspolitikk som var relativt uavhengig av Sovjetunionen. Blant annet fordømte han og avslo å delta i den sovjetiske invasjonen av Tsjekkoslovakia i 1968. Dette økte hans popularitet i vesten. Innenrikspolitisk var imidlertid Ceausescu en brutal diktator.

Ceausescus styre var preget av en enorm personkult han lyktes i å skape omkring seg selv. Rumenske historikere har i ettertid pekt på at selv om den nasjonalistiske fascisten Corneliu Zelea Codreanu ble fordømt etter den kommunistiske maktovertakelsen etter andre verdenskrig, bar den siste perioden med Ceausescu preg av den samme personkultusen.

Mens Ceausescu levde i luksus sammen med sin familie, levde store deler av folket i stor fattigdom. Ceausescu var også en hensynsløs diktator som systematisk forfulgte annerledestenkende og minoriteter gjennom sitt fryktede sikkerhetspoliti, Securitate. Få våget imidlertid å protestere på grunn av redsel for regimets represalier.

I likhet med mange andre land i Øst-Europa gjorde befolkningen opprør på slutten av 1980-årene, men i Romania ble dette betydelig blodigere enn i de andre landene. Dråpen som fikk begeret til å renne over var Ceausescus ordre om å skyte ubevæpnede demonstranter i Timisoara. Den 22. desember 1989 flyktet Ceausescu sammen med konen og noen få medarbeidere med helikopter fra taket på kommunistpartiets sentralkomitébygningen i Bucuresti, men ble tatt til fange og stilt for en militærdomstol. Etter en summarisk rettergang ble ekteparet Ceausescu dømt til døden og henrettet ved skyting den 25. desember 1989 i Târgoviste.

Ceausescu ble i 1980 tildelt storkors av St. Olavs Orden i forbindelse med statsbesøk i Norge. Ordenen ble trukket tilbake i 1989. Wikipedia

Fødsler

43 år
Torkild Haukaas (Politiker)
1980

Torkild Haukaas (Norge)

Politiker, forretningsdrivende

Fullt navn / Fødenavn:
Torkild Hebbert Haukaas

Født:
25. desember 1980 (43 år)

Torkild Hebbert Haukaas er en norsk forretningsmann og politiker (H).

Han er sønn av administrasjonssjef Nils-Gunnar Solli og adjunkt Torunn Haukaas, og vokste opp i Stjørdal og Molde.

Haukaas var medlem av Molde kommunestyre 1999–2004, medlem av Møre og Romsdal fylkesting 1999–2006 og 1. nestleder i Unge Høyres sentralstyre 2004–2006. Han har vært styremedlem i Moldejazz.

Han er utdannet siviløkonom fra NHH fra 2006 med fordypning i finans fra Cornell University. Han har studier i finans fra London Business School og mastergrad i internasjonal politikk fra Columbia University fra 2015. Haukaas har vært praktikant i mediekonsernet Schibsted og journalist i samfunnsavdelingen i VG. I 2008 gikk han inn i ledelsen i oppkjøpsfondet Herkules Capital.

Han var statssekretær med ansvar for økonomi og finans ved Statsministerens kontor i Erna Solbergs regjering 2015–2017.

I 2018 gikk han tilbake til Herkules Capital som én av syv partnere. Wikipedia

45 år
Camilla Holth (Curlingspiller)
1978

Camilla Holth (Norge)

Curlingspiller

Født:
25. desember 1978 (45 år)

Camilla Holth er en norsk curlingspiller. Har representert Norge i 15 senior mesterskap, inkludert olympiske leker i 2002 og 2006

Hun spiller til daglig i Snarøen Curling Club. Wikipedia

46 år
Sylvi Listhaug (Politiker)
1977

Sylvi Listhaug (Norge)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Sylvi Listhaug

Født:
25. desember 1977 (46 år)

Sylvi Listhaug er en norsk stortingspolitiker (FrP) som siden september 2018 er konstituert som FrPs 1. nestleder. Hun er fra 18. desember 2019 olje- og energiminister i Erna Solbergs regjering. Hun var fra 3. mai 2019 eldre- og folkehelseminister.

Hun var landbruks- og matminister (2013–2015), innvandrings- og integreringsminister (2015–2018) og deretter fra 17. januar til 20. mars 2018 justis-, beredskaps- og innvandringsminister og sjef for Justis- og beredskapsdepartementet i Erna Solbergs regjering.

Listhaug har sin politiske bakgrunn fra Fremskrittspartiets Ungdom (FpU), og satt blant annet i FpUs sentralstyre fra 2002-2006. Hun har vært medlem av Fremskrittspartiets sentralstyre siden 2005. Listhaug var byråd med ansvar for pleie- og omsorgstjenesten, sosialtjenesten, rusomsorgen og barnevernet i Oslo 2006–2011. I årene 2009–2011 fungerte hun også som byrådets nestleder. Ved stortingsvalget 2017 var hun Fremskrittspartiets førstekandidat i Møre og Romsdal, og hun ble valgt inn på fast plass. Listhaug er medlem av Stortingets helse- og omsorgskomité. Listhaug har tidligere møtt på Stortinget som vararepresentant for Møre og Romsdal i to perioder og for Oslo i en periode. Wikipedia

38 år
Vladislav Galkin (Skuespiller)
1971 - 2010

Vladislav Galkin (Russland)

Skuespiller, arrangementvert, programleder

Fullt navn / Fødenavn:
Владислав Сухачёв

Født:
25. desember 1971 (52 år siden)

Døde:
25. februar 2010 (38 år) (14 år siden)

Vladislav Borisovitsj Galkin (Владислав Борисович Галкин) – var en russisk skuespiller. Wikipedia

54 år
Fred Børre Lundberg (Kombinertløper)
1969

Fred Børre Lundberg (Norge)

Kombinertløper

Født:
25. desember 1969 (54 år)

Fred Børre Lundberg er en norsk tidligere kombinertløper.

Lundberg dominerte kombinertsporten i begynnelsen av 1990-årene. Han ble to ganger verdensmester (1991 og 1995) og vant olympisk gull på Lillehammer i 1994. I 1998 ble han tildelt Holmenkollmedaljen sammen med Larisa Lazutina, Harri Kirvesniemi og Aleksej Prokurorov. I 1995 ble han tildelt Troms fylkeskommunes kulturpris.

Lundberg er samboer med langrennsløperen Marit Bjørgen. Sammen har de to barn.

Lundberg er daglig leder i Gymtimen AS hvor han sammen med Marit Bjørgen og Knut Leo Abrahamsen arbeider med å få ansatte i bedrifter i form. Wikipedia

59 år
Torbjørn Økland (Musiker)
1964

Torbjørn Økland (Norge)

Musiker, gitarist

Fullt navn / Fødenavn:
Torbjørn Eirik Økland

Født:
25. desember 1964 (59 år)

Torbjørn Eirik Økland er en norsk musiker. Han er mest kjent som gitarist i Haugesunds-gruppen Vamp fra 1991 til 2014.

Torbjørn Økland var sammen med Øyvind Staveland initiativtakeren til Vamp, og fikk med seg Jan Toft som vokalist. De fikk etterhvert med seg bassist Carl Øyvind Apeland og trommeslager Erling Sande, og ga i 1992 ut sin første plate Godmorgen, søster. Økland spilte i hovedsak akustiske gitarinstrumenter på den første Vamp-platen, men har etterhvert brukt elektrisk gitar i større grad. Han har også benyttet seg av bouzouki, mandolin og trompet i Vamp-sammenheng. Sammen med Paul Hansen og Carl Øyvind Apeland, begge tidligere Vamp-medlemmer, startet han i 2015 bandet Blest.

Økland har bare skrevet en sang som Vamp har gitt ut, instrumentalen «Schultz gt 7» fra En annen sol som ble utgitt i 2000. Samtidig har hans måte å fremføre musikken på, gjort ham til en svært viktig del av Vamps lydbilde, ikke minst på konsertene.

Økland har i alle år vært benyttet som studiomusiker av en rekke kjente norske artister. Han er også medlem av den folkemusikkinspirerte gruppen Streif. Wikipedia

62 år
Grete Ingeborg Nykkelmo (Skiskytter)
1961

Grete Ingeborg Nykkelmo (Norge)

Skiskytter, langrennsløper, friidrettsutøver

Født:
25. desember 1961 (62 år)

Grete Ingeborg Nykkelmo er en norsk tidligere langrennsløper og skiskytter. Hun er fra Selbu og representerte Selbu IL i langrenn og Voss Skiskyttarlag i skiskyting.

For sine prestasjoner ble hun tildelt Olavstatuetten i 1985 og Egebergs Ærespris i 1990. Hun var markedssjef under Ski-VM 1997 i Trondheim. I perioden 1999–2003 var hun styremedlem i Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité.

Hun er utdannet ved Heimdal videregående skole og Norges tekniske høgskole. Hun var i mange år ansatt i Telenor, og ble senere kommunikasjonsdirektør i Veidekke ASA.

Hun er gift med Vegard Ulvang. Wikipedia

48 år
David Thompson (Politiker)
1961 - 2010

David Thompson (Barbados)

Politiker, advokat, jurist

Født:
25. desember 1961 (62 år siden)

Døde:
23. oktober 2010 (48 år) (13 år siden)

David Thompson var den sjette statsministeren på Barbados. Han var statsminister fra januar 2008 og frem til sin død av kreft i bukspyttkjertelen den 23. oktober 2010.

Thompson er den tredje sittende statsministeren på Barbados som døde i statsministerembedet, etter Tom Adams i 1985 og Errol Barrow i 1987. Han er også den 7. regjeringssjef i et CARICOM-land som døde som regjeringssjef siden CARICOM ble grunnlagt i 1973.

Thompson gikk på barneskolen ved St Gabriel's Junior School og senere på Combermere videregående skole. Han har juridisk utdannelse fra Hugh Wooding Law School. Thompson ble uteksaminert med laud fra University of the West Indies Law School i 1984. Han underviste som lærer på deltidsstudium i juss ved University of the West Indies, fra 1986 til 1988.

Thompson var gift med Marie Josephine-Mara, som ble født i Saint Lucia. Paret fikk tre døtre. Misha, Oya og Osa-Marie Familien bodde i Mapps, St. Philip, men Thompson bodde for det meste i den offisielle statsministerresidensen. Wikipedia

43 år
Michael Phillip Anderson (Astronaut)
1959 - 2003

Michael Phillip Anderson (USA)

Astronaut, romfarer, offiser, fysiker, flyger

Født:
25. desember 1959 (64 år siden)

Døde:
1. februar 2003 (43 år) (Columbia ulykken) (21 år siden)

Michael Phillip Anderson var en amerikansk romfarer og oberstløytnant i U.S. Air Force. Han var født i Plattsburgh i New York, men anså Spokane i Washington som sin hjemby.

Han ble utpekt som NASA-astronaut i 1994, og deltok på to romferder, STS-89 (Endeavour) og STS-107 (Columbia). Under STS-107 mistet han og de seks andre astronautene om bord livet.

I løpet av NASA-karrieren tilbrakte han 24 døgn, 18 timer og 8 minutter i rommet. Wikipedia

64 år
Eirik Kvalfoss (Skiskytter)
1959

Eirik Kvalfoss (Norge)

Skiskytter

Født:
25. desember 1959 (64 år)

Eirik Kvalfoss er en tidligere skiskytter.

Kvalfoss markerte seg allerede som junior. Under junior-VM 1979 ble han nr 4 på 10 km sprint. Samme år ble han nordisk juniormester på 10 km og i 1980 ble han nordisk juniormester på 15 km. Året etter vant han sin første verdenscupseier da han vant 20 km i Antholz. Han gikk flere gode løp i verdenscupen og ble nr 4 sammenlagt i sin første sesong som senior.

Under VM i Minsk 1982 vant Kvalfoss sitt første VM-gull, i tillegg til to sølv. Seieren på 10 km sprint var overraskende, og kom etter en sterk avslutning. Østtyskeren Frank Ullrich hadde vunnet 4 VM og OL-gull på rad på distansen, og han ledet etter siste skyting. Kvalfoss fikk en strafferunde mer enn Ullrich og lå 14 sekunder bak. Men på sistesløyfa var det ingen som kunne matche Kvalfoss, og i mål var han 6 sekunder foran Ullrich.

Han forsvarte VM-tittelen i Antholz-83 foran jevngamle Peter Angerer, og han var naturlig nok favoritt på sprinten under OL 1984 i Sarajevo. Kvalfoss innfridde forventningene og tok tre medaljer; gull på 10 kilometer, sølv på stafetten og bronse på 20 kilometer.

Etter at skøytingen ble innført permanent i skiskyting fra 1985 ble det noe vanskeligere for Kvalfoss å hevde seg, men han knep sprintsølvet i VM-85 på rutinen. Midt på 80-tallet var det fem år yngre Frank-Peter Roetsch som taklet overgangen best, og han hadde hegemoniet t.o.m OL i Calgary-88. Hjemmebane-VM 1986 var ingen fullklaff for Eirik, til det var skytingen for svak. Svak var også 87-sesongen, men året etter var han tilbake med andreplass i verdenscupen sammenlagt. I Calgary-OL 1988 måtte han likevel ta til takke med en sjetteplass som best på 20-kilometeren.

I VM i Feistritz-89 vant han igjen VM-gull, denne gang på 20 km. I samme mesterskap tok han sølvet på sprinten, fem sekunder bak Frank Luck, samt bronse på stafetten for Norge. På den utsatte sprinten (fra Minsk) i Holmenkollen 1990 ble det nok et sølv, og også Lahtis-VM -91 ble en suksess med tre bronsemedaljer. Mark Kirchner vant alt, og var den dominerende skiskytter en periode. Kvalfoss deltok i OL-92, men de norske hadde bommet på formen. VM-93 ga to fjerdeplasser, men han ble ikke tatt ut til OL på Lillehammer 1994. Han la opp sin lange karriere (14 seniorsesonger) samme år.

I 1989 vant «Eirik'n» endelig verdenscupen sammenlagt, som første ikke-tysker. Kvalfoss fikk i alt 11 individuelle OL- og VM-medaljer i perioden 1982–91 (4-4-3), i tillegg til fem stafettmedaljer (0-2-3).

Han var norsk flaggbærer i OL 1992 i Albertville.

Kvalfoss har vunnet 9 individuelle NM-titler, i tillegg til 9 NM-titler i stafett og lagkonkurranse, i perioden 1982-94. Han ble tildelt Morgenbladets gullmedalje etter VM-tittelen i 1983. Han fikk Sportsjournalistenes statuett som «Årets idrettsnavn» etter OL-gullet i 1984, samt Fearnleys olympiske ærespris. Wikipedia

69 år
Annie Lennox (Sanger)
1954

Annie Lennox (Storbritannia)

Sanger, låtskriver, plateartist, music video director

Født:
25. desember 1954 (69 år)

Annie Lennox er en britisk musiker, vokalist og låtskriver. Hun er kjent for samarbeidet med Dave Stewart i popgruppen Eurythmics og tidligere The Tourists (1976-1980). Lennox har solgt over 80 millioner album og gitt ut tre soloplater siden 1992. Hovedinstrumentet er piano, men hun har også spilt fløyte. Hun deltar aktivt i en rekke veldedige organisasjoner, slik som Amnesty International og Greenpeace.

Lennox' fjerde studioalbum Songs of Mass destruction ble utgitt 15. oktober 2007, og er det siste studioalbumet på plateselskapet BMG/RCA. Albumet ledes an av singelen «Dark Road» som ble sluppet 24. september. Albumet inneholder også sangen «Sing» der Lennox synger duett med 23 andre kvinnelige musikere, blant andre Madonna, Joss Stone, Gladys Knight og P!nk.

Under den 76. Oscar-utdelingen vant Lennox Oscar for beste sang for sangen «Into the West» fra filmen Ringenes herre: Atter en konge hvor hun sammen med Fran Walsh og Howard Shore hadde skrevet både tekst og melodi.

Lennox ble i dronningens nyttårsliste for 2011 utnevnt til offiser av Den britiske imperieordenen for fortjenester av Oxfam. Wikipedia

74 år
Sissy Spacek (Skuespiller)
1949

Sissy Spacek (USA)

Skuespiller, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Mary Elizabeth Spacek

Født:
25. desember 1949 (74 år)

Mary Elizabeth «Sissy» Spacek er en amerikansk skuespiller og sanger. Hun vant Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for rollen som Loretta Lynn i filmen Coal Miner's Daughter i 1980. Hun har vært nominert ytterligere fem ganger i samme kategori. Wikipedia

85 år
Finn Graff (Illustratør)
1938

Finn Graff (Norge)

Illustratør, karikaturtegner

Født:
25. desember 1938 (85 år)

Finn Graff er en norsk avistegner og illustratør. Han har bidratt med daglige karikaturer og satiriske kommentarer i Dagbladet siden 1988. Finn Graff har mottatt priser både i Norge og utlandet, og er en av Norges mest kjente avistegnere. Wikipedia

80 år
Ossi Reichert (Alpinist)
1925 - 2006

Ossi Reichert (Tyskland)

Alpinist

Fullt navn / Fødenavn:
Rosa "Ossi" Reichert

Født:
25. desember 1925 (98 år siden)

Døde:
16. juli 2006 (80 år) (17 år siden)

Rosa «Ossi» Reichert er en tidligere tysk alpinist.

Hun deltok i OL 1952 i Oslo, hvor hun tok sølv i slalåm etter Andrea Mead-Lawrence og foran lagvenninnen Annemarie Buchner, som tok bronsemedaljen.

Fire år senere vant Reichert gull i storslalåm under OL 1956 i Cortina d’Ampezzo. Wikipedia

62 år
Arvid Nilssen (Skuespiller)
1913 - 1976

Arvid Nilssen (Norge)

Skuespiller, sanger

Født:
25. desember 1913 (110 år siden)

Døde:
24. mars 1976 (62 år) (48 år siden)

Arvid Nilssen var en norsk revy-skuespiller.

Han debuterte i 1935 ved Scala Teater og var siden med korte avbrudd knyttet til Chat Noir og Edderkoppen. Filmdebuterte i 1938 i Bør Børson jr, og medvirket siden med biroller i norske filmer. Ved siden av engasjement på Chat Noir og Edderkoppen deltok han i turnélivet, spilte inn filmer, og var en kjær gjest i utallige radioprogrammer.

Av viser forbindes Nilssen først og fremst med «På Enerhaugen» av Alfred Næss fra revyen Folk skal trives (1960), og med Finn Bøs og Bias Bernhofts vise om trikkekonduktøren («Bare døtt på!»), og Arild Hagas vise «Stortingsgatens Mona Lisa». På et par av sine få plateinnspillinger fremførte han «Det er'n Lauritz» (Telefunken) og «Omsetnings-skatten» (Columbia). En stum rolle er som Harry med osloglischet, hvor han hylles i sang av Kari Diesen på «Å Harry, Harry». Nilssen vil også huskes for sin stumme rolle sammen med Kari Diesen i nummeret «Uteliggerne» (skrevet av Bias Bernhoft og Bjørn Sand).

Nilssen ble avbildet på et norsk frimerke i 2001. Wikipedia

57 år
Humphrey Bogart (Skuespiller)
1899 - 1957

Humphrey Bogart (USA)

Skuespiller, manusforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Humphrey DeForest Bogart

Født:
25. desember 1899 (124 år siden)

Døde:
14. januar 1957 (57 år) (67 år siden)

Humphrey DeForest Bogart var en amerikansk skuespiller. Blant hans filmer er Malteserfalken, Casablanca og Afrikadronningen. For sistnevnte film mottok han karrierens eneste Oscar. I 1999 ble han kåret til tidenes største mannlige filmlegende av American Film Institute. Wikipedia

91 år
Conrad Hilton (Hotellmagnat)
1887 - 1979

Conrad Hilton (USA)

Hotellmagnat, gründer, politiker, prominense

Fullt navn / Fødenavn:
Conrad Nicholson Hilton

Født:
25. desember 1887 (136 år siden)

Døde:
3. januar 1979 (91 år) (45 år siden)

Conrad Nicholson Hilton var grunnleggeren av den internasjonale hotellkjeden Hilton. Hans far var født på gården Hilton Søndre på Kløfta i Norge og emigrerte til USA i 1870. Hans amerikanskfødte mor var av tysk bakgrunn.

Han var gift tre ganger. Årene 1942–1947 var han gift med skuespillerinnen Zsa Zsa Gábor. Han er oldefar til Paris Hilton.

Hans formue, inklusive Hilton-hotellene, gikk i pakt med hans testamente nesten i sin helhet til den katolske kirke og til veldedighet, og hans barn fikk kun 225 000 dollar. Etter en lang rettstvist ble det senere til 100 000 mer. Wikipedia

65 år
Anders Askevold (Kunstmaler)
1834 - 1900

Anders Askevold (Norge)

Kunstmaler

Fullt navn / Fødenavn:
Anders Monsen Askevold

Født:
25. desember 1834 (189 år siden)

Døde:
22. oktober 1900 (65 år) (123 år siden)

Anders Monsen Askevold var en norsk kunstmaler. Han tok sin utdannelse som kunstmaler i Düsseldorf, men fortsatte sine studier i Paris og München.

Tretten år gammel kom Askevold til Bergen og en av lærerne hans der var Frantz Wilhelm Schiertz som i Norge dokumenterte stavkirkene etter oppfordring fra I.C. Dahl. Askevold kom til Düsseldorf i 1855 og ble værende i tre år som elev av Hans Fredrik Gude. I 1866 flyttet Askevold tilbake til Norge og slo seg ned i Bergen. Det var svært vanskelig å livnære seg som kunstmaler i Norge og det gikk lang tid før kjente norske malere våget å etablere seg i Norge.

Askevold er særlig kjent for sine motiv med buskapen som en naturlig del av det norske landskapet. Han er også kjent for å ha malt bilder fra vestlandsfjordene med dampbåt og litt bebyggelse langs fjorden. Ifølge Warberg finnes omkring 950 bilder av Askevold og av disse har omtrent en tredel kyr som motiv, en tredel har vestlandsfjord som motiv. I den tiden han var bosatt i Bergen gav han undervisning til unge kunstnere når han så at de hadde talent. En av de som fikk undervisning var Ole Juul fra Vågan.

Askevolds malerier ble vist på flere internasjonale kunstutstillinger og han var blant annet representert på verdensutstillingen i London 1862, i Paris i 1867, Wien i 1873, Philadelphia i 1876 og i Paris i 1878. På tre av utstillingene mottok han medaljer.

Askevold er representert i Nasjonalgalleriet og Bergen Billedgalleri.

Det ble reist en bauta over Askevold i Askvoll kommune i 1934.

Blant hans elever var Lars Kinsarvik. Wikipedia

83 år
Isaac Newton (Matematiker)
1642 - 1726

Isaac Newton (England)

Matematiker, fysiker, filosof, astronom, teolog, oppfinner, alkymist, kjemiker

Født:
25. desember 1642 (381 år siden)

Døde:
20. mars 1726 (83 år) (298 år siden)

Isaac Newton var en engelsk matematiker, fysiker, astronom, alkymist, kjemiker, oppfinner, og naturfilosof. Han blir betraktet som en av tidenes største vitenskapsmenn og matematikere.

Hans hovedverk, Philosophiae Naturalis Principia Mathematica (ofte bare kalt Principia) ble publisert i 1687. Gjennom dette verket la Newton grunnlaget for den klassiske mekanikken. Han gikk ut fra Keplers lover for planetenes bevegelser, og han var den første til å vise at bevegelsen til objekter på jorda og objekter i himmelrommet følger de samme lovene. Newton gjorde også store oppdagelser i matematikken, og sammen med Leibniz regnes han som grunnleggeren av matematisk analyse (ofte kalt kalkulus). Wikipedia

Dødsfall

37 år
Maksim Tsygalko (Fotballspiller)
1983 - 2020

Maksim Tsygalko (Belarus)

Fotballspiller

Født:
27. mai 1983 (41 år siden)

Døde:
25. desember 2020 (37 år) (3 år siden)

Maksim Tsygalko var en hviterussisk fotballspiller, som spilte spiss. Han la opp i 2010, på grunn av vedvarende skadeproblemer. TvillingbrorenJurij var også aktiv profesjonell, og spilte keeper sammen med Maksim i Dinamo Minsk. Wikipedia

47 år
Ari Behn (Forfatter)
1972 - 2019

Ari Behn (Norge)

Forfatter, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Ari Mikael Bjørshol

Født:
30. september 1972 (51 år siden)

Døde:
25. desember 2019 (47 år) (Selvmord) (4 år siden)

Ari Mikael Behn er en norsk forfatter. Han ble gift med prinsesse Märtha Louise i 2002. I 2016 tok paret ut skilsmisse.

Hans debutbok, Trist som faen. Fortellinger (1999) fikk sitt første opplag utsolgt på under en uke. Førsteopplaget var på 1 800 eksemplarer. Boken består av 15 fortellinger og beskriver unge mennesker i Afrika, Las Vegas og Norge som prøver å finne sin plass i samfunnet. Den er utgitt innbundet, som paperback samt som lydbok. Ari Behns debut ble meget godt mottatt blant kritikerne, noe hans neste samling med fortellinger, Talent for lykke (2011), også ble. VGs kritiker omtalte boken som "Fremragende" og ga den terningkast seks.

I tillegg har Ari Behn bidratt med tekster til boken Hot Rod i samarbeid med Jan Walaker og Lars Fr. H. Svendsen. Han har også bidratt i Kolon Forlags antologi Nye Linjer (1995) med fem korttekster. Disse korttekstene blir gjerne omtalt som Behns aller første debut på trykk da noen av dem senere ble utgitt i redigerte versjoner i "Trist som faen". I denne sjeldne antologien skriver Ari Behn under navnet Ari Mikael. Bøkene hans er oversatt til seks språk: svensk, dansk, tysk, fransk, ungarsk og islandsk. Wikipedia

53 år
George Michael (Sanger)
1963 - 2016

George Michael (Storbritannia)

Sanger, låtskriver, multiinstrumentalist, plateprodusent, filmregissør, filmprodusent, sangtekstforfatter, komponist

Fullt navn / Fødenavn:
Georgios Kyriacos Panayiotou

Født:
25. juni 1963 (60 år siden)

Døde:
25. desember 2016 (53 år) (7 år siden)

George Michael (egentlig Georgios Kyriacos Panayiotou, gresk: Γιώργος-Κυριάκος Παναγιώτου; født 25. juni 1963 i East Finchley i London, død 25. desember 2016 i Goring-on-Thames i Oxfordshire) var en britisk artist som sang og spilte hovedsakelig pop og funk. Wikipedia

94 år
Halfdan Hegtun (Politiker)
1918 - 2012

Halfdan Hegtun (Norge)

Politiker, journalist, forfatter

Født:
8. oktober 1918 (105 år siden)

Døde:
25. desember 2012 (94 år) (11 år siden)

Halfdan Anthony Hegtun var en norsk filolog, journalist, forfatter og politiker. Han arbeidet for BBC 1948–1949, og gikk deretter over til NRK, hvor han senere ble programdirektør for NRK radio (1973–1981).

Han representerte partiet Venstre, og senere Det Liberale Folkepartiet, på Stortinget i perioden 1965–1973, i det han fulgte med Røiseland-fraksjonen etter det opprivende årsmøtet på Røros i 1972 i forbindelse med striden om EF-avstemningen. Han gikk senere tilbake til Venstre, og representerte partiet i kommunestyret i Bærum.

Som bokforfatter skrev han to bøker under pseudonymet Even Brattbakken. Det var også navnet på en komisk figur han opptrådte som.

Som sportsjournalist var hans mest kjente reportasje fra OL i Melbourne i 1956, hvor han rapporterte på kortbølgeradio om Norges første gull i friidrett i et sommer-OL på 36 år (Egil Danielsen i spydkast). Hegtun kommenterte også under Boysens bronse i samme OL på 800 m. Han kommenterte alpine øvelser (sammen med Jakob Vaage) og langrenn- og skihoppøvelser (sammen med Rolf Kirkvaag) under Vinter-OL 1952 i Oslo.

Hegtun ble tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull 2. februar 2010. Wikipedia

66 år
Truls Fyhn (Politimester)
1945 - 2011

Truls Fyhn (Norge)

Politimester, jurist

Født:
14. mai 1945 (79 år siden)

Døde:
25. desember 2011 (66 år) (12 år siden)

Truls Fyhn var en norsk jurist. Han var politimester i Troms politidistrikt fra mars 1994 til sin død.

Fyhn avtjente militærtjenesten som militærpoliti. Han tok juridisk embetseksamen ved Universitetet i Oslo i 1973 med vegtrafikkloven som spesialfag. Han jobbet deretter et år i Justisdepartementets politiavdeling i ett år.

Fra 1974 til 1983 gikk han gradene som politijurist (politifullmektig, politiadjutant og sist politiinspektør) i Troms politidistrikt. Han var deretter politiinspektør og sjef for narkotikaseksjonen ved Oslo politidistrikt i syv år fra desember 1983 til september 1990. Fra september 1990 til februar 1994 var Fyhn kriminalsjef i Oslo, før han i mars 1994 ble politimester i Troms politidistrikt. Fyhn har vært aktor i 700 straffesaker. Han var den nest siste politimester i Norge som ikke var i åremålsstilling.

Fra 2001 til 2003 var Fyhn medlem av kvinnevoldsutvalget som skulle foreslå tiltak for å bedre sikkerhet for kvinner som utsettes for fysisk og psykisk vold, trusler og overgrep fra nåværende eller tidligere samlivspartner.

I desember 2011, kort tid før sin død, ble Fyhn kåret til «Årets tromsøværing» av leserne til Bladet Tromsø. Wikipedia

92 år
Knut Haugland (Motstandsmann)
1917 - 2009

Knut Haugland (Norge)

Motstandsmann, museumsdirektør, offiser

Fullt navn / Fødenavn:
Knut Magne Haugland

Født:
23. september 1917 (106 år siden)

Døde:
25. desember 2009 (92 år) (14 år siden)

Knut Magne Haugland var en norsk offiser, oppdager og museumsbestyrer. Under andre verdenskrig gjorde han tjeneste i Kompani Linge og deltok i Vemork-aksjonen mot den tyske produksjonen av tungtvann på Rjukan. Han var med på Thor Heyerdahls Kon-Tiki-ekspedisjon i 1947. Wikipedia

81 år
Eartha Kitt (Sanger)
1927 - 2008

Eartha Kitt (USA)

Sanger, skuespiller, danser, aktivist

Født:
17. januar 1927 (97 år siden)

Døde:
25. desember 2008 (81 år) (15 år siden)

Eartha Mae Kitt var en amerikansk sangerinne og skuespillerinne.

Kitt ble født i byen North i delstaten Sør-Carolina i 1927. Hun skal ha vært et resultat av en voldtekt, en hvit sønn av en plantasjeeier voldtok moren hennes. Kitt havnet i New York som niåring, og tenårene tilbrakte hun på gaten, eller når hun var heldig, hos venner, før hun sang og danset seg opp av rennestenen.

Kitt fikk plass i et afroamerikansk dansekompani, som brakte henne til Europa, hvor hun snart ble populær med sanger som «C'est si bon» og «Santa Baby». Tilbake i USA gav regissøren og skuespilleren Orson Welles henne en rolle i sceneoppsetningen av Doktor Faustus, hvor hun spilte Helena. Welles beskrev henne som «den mest spennende kvinnen i verden».

I 1960-årene gjorde Kitt suksess som Catwoman i TV-serien Batman. Kitt ble frosset ut av underholdningsindustrien etter å ha kommet med kritiske uttalelser mot Vietnamkrigen under et besøk i Det hvite hus i 1968. Hun ble imidlertid tatt imot med åpne armer da hun returnerte til en rolle på Broadway ti år senere.

I 1980-årene markerte Kitt seg i kampen mot Aids. Hun hadde også en hit med discolåta «Where Is My Man». I 1990-årene var hun tilbake på Broadway, og markerte seg som kabaretartist. I løpet av karrieren vant Kitt tre Emmy-priser, og ble i tillegg nominert til to Tony-priser og én Grammy-pris. Wikipedia

73 år
James Brown (Musiker)
1933 - 2006

James Brown (USA)

Musiker, sanger, komponist, danser, plateprodusent, skuespiller, pianist, gitarist, produsent, lyddesigner

Fullt navn / Fødenavn:
James Joseph Brown jr.

Født:
3. mai 1933 (91 år siden)

Døde:
25. desember 2006 (73 år) (17 år siden)

James Joseph Brown jr. var en amerikansk artist som er anerkjent som en av de mest innflytelsesrike innen musikken på 1900-tallet. Brown var kjent som både sanger, låtskriver, bandleder og musikkprodusent, og han var en markant figur i utviklingen av gospel- og blues til soul, rhythm and blues og funk. Han la også igjen spor innen andre musikksjangre, som f.eks. rock, jazz, reggae, disco, dance, elektronisk musikk, og hiphop.

Brown begynte sin musikalske karriere i 1953, og ble verdensberømt mot slutten av 1950-tallet og begynnelsen av 1960-tallet på grunn av sine imponerende konsertopptredener og en rekke slagere. Til tross for en rekke personlige problemer og tilbakeslag, fortsatte han å produsere slagere hvert tiår til og med 1980-tallet. Brown var også aktiv innen den amerikanske politikken på 1960- og 1970-tallet, med et spesielt engasjement for afroamerikanere og fattige, samt støtte til Richard Nixon.

Brown ble innvotert i Rock and Roll Hall of Fame i 1986.

Han døde 25. desember 2006 på sykehuset Emory Crawford Long Memorial Hospital i Atlanta i Georgia av hjertesvikt grunnet komplikasjoner i forbindelse med en lungebetennelse. Wikipedia

87 år
Birgit Nilsson (Operasanger)
1918 - 2005

Birgit Nilsson (Sverige)

Operasanger

Fullt navn / Fødenavn:
Märta Birgit Nilsson

Født:
17. mai 1918 (106 år siden)

Døde:
25. desember 2005 (87 år) (18 år siden)

Märta Birgit Nilsson var en svensk operasanger (sopran). Wikipedia

96 år
Bjarne Slapgard (Forfatter)
1901 - 1997

Bjarne Slapgard (Norge)

Forfatter, skribent, lyriker, barnebokforfatter

Født:
11. november 1901 (122 år siden)

Døde:
25. desember 1997 (96 år) (26 år siden)

Bjarne Slapgard var en norsk forfatter og folkehøgskole-lærer.

Han ble født på gården Halset i Verdal. Han tok lærereksamen ved Levanger lærerskole i 1924, og arbeidet først som lærer i Øyestad og Skaun, deretter lærer ved Nordmøre folkehøgskole i Surnadal fra 1931 til 1938. Slapgards hovedvirke i skolen var som rektor ved Hardanger Folkehøgskole fra 1938 til 1957, og deretter på Frosta til 1966.

Slapgard skrev over 70 bøker, for det meste romaner, men også noen essays og 18 barne- og ungdomsbøker. Han debuterte med romanen Liv av leir i 1942. For den romanen fikk han norsk førstepris i en nordisk konkurranse. I 1945 kom romanen Frende og varg, og i 1948 Blind kamp. For Dagen du gav oss (1950) fikk han Melsomprisen. Slapgard vant konkurransen om beste manus til Stiklestadspelet, men måtte se at arrangørene valgte å fortsette med Olav Gullvågs stykke. I 1961 gav han ut en biografi om dikteren Edin Holme.

Han var aktiv i den frilynde ungdomsrørsla, i målsaken, i avholdssaken, i fredsbevegelsen og som medlem av Bjørgvin bispedømmeråd. Han var aktiv i Norges Fredslag, var en periode formann i Noregs Mållag.

Slapgard mottok Nord-Trøndelag fylkes kulturpris i 1986.

Han var bestefar til NRK-journalisten og forfatteren Sigrun Slapgard. Wikipedia

78 år
Dean Martin (Skuespiller)
1917 - 1995

Dean Martin (USA)

Skuespiller, komiker, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Dino Crocetti

Født:
7. juni 1917 (107 år siden)

Døde:
25. desember 1995 (78 år) (28 år siden)

Dean Martin var en amerikansk skuespiller, musiker, programleder og sanger.

Dean Martin har fått tre stjerner på Hollywood Walk of Fame for sin innsats innen film, musikk og TV.

Dean var sammen med Frank Sinatra, Peter Lawford, Joey Bishop og Sammy Davis jr. i gruppa The Rat Pack.

Martin spilte i flere filmkomedier sammen med Jerry Lewis i 1940- og 1950-årene. Wikipedia

71 år
Nicolae Ceaușescu (Diktator)
1918 - 1989

Nicolae Ceaușescu (Romania)

Diktator, politiker, militær

Født:
26. januar 1918 (106 år siden)

Døde:
25. desember 1989 (71 år) (Henrettet) (34 år siden)

Nicolae Ceaușescu var en rumensk kommunistisk politiker og Romanias statsleder fra 1967 til 1989. Wikipedia

88 år
Charlie Chaplin (Komiker)
1889 - 1977

Charlie Chaplin (Storbritannia)

Komiker, skuespiller, filmregissør

Født:
16. april 1889 (135 år siden)

Døde:
25. desember 1977 (88 år) (46 år siden)

Charles Spencer «Charlie» Chaplin var en engelsk komiker, skuespiller og filmregissør i stumfilmens tid. Han ble en av de mest kjente filmstjerner innen slutten av første verdenskrig. Chaplin benyttet miming, slapstick og andre visuelle komiske virkemidler med sikker sans for hva som var morsomt. Han fortsatte godt inn i lydfilmens tidsalder, men hans filmer kom mer sjelden fra slutten av 1920-årene. Hans mest berømte rolle var som Landstrykeren, som han først framførte i filmselskapet Keystone Studios' film Kid Auto Races at Venice i 1914. Fra og med april samme år, med enrullsfilmene Twenty Minutes of Love og Caught in the Rain, skrev og regisserte han selv de fleste av sine filmer. Fra 1916 var han også produsent, og fra 1918 komponerte han i tillegg musikken. Sammen med Mary Pickford, Douglas Fairbanks og D. W. Griffith var han med på å grunnlegge filmselskapet United Artists i 1919.

Chaplin var en av de mest kreative og innflytelsesrike personlighetene i stumfilmtiden. Han ble inspirert av den franske stumfilmkomikeren Max Linder, som han også dedikerte en av sine filmer til. Chaplins karriere innenfor underholdning strakte seg over 75 år, fra viktoriatiden og varietéer i England som barneutøver og fram til 1970-årene, kort tid før han døde i en alder av 88 år. Hans høyprofilerte offentlige og private liv besto av både overdreven smiger og stridigheter. Under McCarthy-tiden tidlig på 1950-årene tvang Chaplins tilknytning til venstreradikale og hans frihetstanker ham til å forlate USA og bosette seg i Europa.

I 1999 rangerte Det amerikanske filminstituttet Chaplin som den 10. største mannlige filmlegende gjennom alle tider. I 2008 skrev Martin Sieff i en anmeldelse av boken Chaplin: A Life, skrevet av psykoanalytikeren Stephen M. Weissman: «Chaplin var ikke bare «stor», han var enorm. I 1915 brøt han ut i en verden splittet av krig for å gi bort komediens gave, latter og avlastning mens verden ble revet i stykker i første verdenskrig. I løpet av de neste 25 årene, gjennom den store depresjonen og framveksten av Adolf Hitler, ble han værende på jobben... Det er tvilsomt om noen annen noen gang har gitt mer til underholdning, glede og avlastning til så mange mennesker da de trengte det som mest.» George Bernard Shaw kalte Chaplin for «det eneste geni som filmindustrien har frambrakt». Wikipedia

93 år
Gabriel Voisin (Flypioner)
1880 - 1973

Gabriel Voisin (Frankrike)

Flypioner, ingeniør, forretningsdrivende, flyger

Født:
5. februar 1880 (144 år siden)

Døde:
25. desember 1973 (93 år) (50 år siden)

Gabriel Voisin var en fransk flypioner.

Han ble født i Belleville-sur-Saône, Frankrike. Faren forlot familien etter at hans to år yngre bror ble født og moren flyttet tilbake til sitt hjemsted, Neuville-sur-Saône hvor det ble bestefaren, Charles Forestier, en fabrikkeier som tok hånd om guttenes oppdragelse med militær justis Guttene var meget teknisk interessert og bygget på egen hånd ulike tekninske innretninger som en rifle, en dampbåt, et glidefly og en slags bil. Wikipedia

48 år
Karel Čapek (Forfatter)
1890 - 1938

Karel Čapek (Tsjekkoslovakia)

Forfatter, dikter, journalist

Født:
9. januar 1890 (134 år siden)

Døde:
25. desember 1938 (48 år) (85 år siden)

Karel Čapek var en innflytelsesrik tsjekkisk forfatter og journalist. Čapek var på sin tid kjent som en fremstående journalist og forkjemper for demokrati, men er i dag mest kjent som forfatteren av skuespillet R.U.R. (Rossumovi univerzální roboti, Rossums universelle roboter) fra 1920, og romanen Salamanderkrigen fra 1936.

Karel Čapek hadde to søsken: forfatteren Helena, og den kjente kunstneren Josef. I likhet med sin bror var Karel flink til å tegne og illustrerte flere av bøkene sine (hovedsakelig reisebøker) med artige motiver. Som unge dro brødrene Karel og Josef til Praha, som begynte å bli preget av intellektuelle. Karel begynte å studere filosofi og estetikk, samtidig som han publiserte humoristiske og informative prosa sammen med broren under navnet Čapek-brødrene. Karel studerte senere germansk kultur ved Sorbonne i Paris. Karel begynte sin karriere med å skrive kritikk av kunst og litteratur for aviser. Han mente alle forfattere burde interessere seg for journalistikk, fordi det gav et bedre syn på dagliglivet og et mer universelt syn. Čapek lærte seg å snakke fem språk flytende. Han var også aktiv i Utvalget for kunst og litteratur ved Folkeforbundet i Genève.

Karel Čapek begynte å jobbe som journalist sammen med broren for høyrefløy-avisa Národní listy i 1917, men begge gikk over til den liberale avisen Lidové noviny i 1921, hvor Karel var redaktør fram til han døde i 1938. Čapek ble en ledende talsperson for moderne tsjekkisk kultur i bl.a. nyhetsartikler, politiske kommentarer og essay. Han var inspirert av pragmatismen, forsvarte demokrati og kritiserte det han mente var to av de største truslene mot verdenssamfunnet: Sovjetunionens kommunistiske parti og Tysklands nasjonalsosialistiske parti.

Karel Čapek giftet seg med Olga Scheinpflugová i 1936, som senere gav ut biografien En tsjekkisk roman: mitt liv med Karel Čapek, da under navnet Olga Čapek. Wikipedia

<<
25. Desember
>>