Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
25. Desember

Om dagen

25. Desember er dag 359 i 2019, og er i uke 52. Det er 6 dager igjen av året.
Ingen navnedag...
Ingen namndag...
Historie
Wikipedia_25-12.2016
3 år siden
Wikipedia
2016: Et russisk fly med 93 personer om bord, inkludert 64 musikere i Aleksandrov-ensemblet, styrter i Svartehavet
Flystyrten i Svartehavet 2016 fant sted 25. desember 2016, da et militærfly av typen Tupolev Tu-154, tilhørende det russiske forsvarsdepartementet styrtet i Svartehavet, på vei fra Sotsji i Russland til Hmeimim i Syria. Alle de 92 personene om bord omkom i ulykken.

Flyet tok opprinnelig av fra Tsjkalovskij lufthavn utenfor Moskva og mellomlandet i Sotsji for å etterfylle drivstoff. Flyet forsvant fra radaren bare et par minutter etter avgang fra Sotsji klokken 05.27 lokal tid.

Flyet som var involvert i ulykken var en Tupolev Tu-154B-2-maskin, med registreringsnummer RA-85572, som hadde blitt produsert i Sovjetunionen og vært i drift siden 1983.

Flyet styrtet kort tid etter avgang fra Sotsji internasjonale lufthavn i Russland, med den russiske Hmeimim-basen utenfor den syriske byen Latakia som sin destinasjon. Flyet tok av fra svartehavsbyen Sotsji med 92 personer om bord klokken 05.27 lokal tid. Om bord på flyet var 64 medlemmer i det berømte Aleksandrov-ensemblet (det offisielle koret til Russlands væpnede styrker), inkludert dets dirigent Valerij Khalilov. Ni av passasjerene var journalister, tre hver fra Pervyj kanal, NTV og Zvezda. Flymannskapet besto av åtte personer. I tillegg var det med åtte militære, to embetsmenn og en lege.

Flyet styrtet i Svartehavet 1,5 kilometer utenfor kysten av Sotsji. Det ble gjort funn av vrakrester på 50–70 meters dyp, halvannen til seks kilometer fra kysten. Ingen av 93 personene om bord overlevde styrten. Tolv omkomne ble hentet opp fra havet på havaristedet. Wikipedia
Wikipedia_25-12.2016
3 år siden
Wikipedia
2016: George Michael dør av hjertesvikt i sitt hjem i Oxfordshire i England, 53 år gammel
George Michael, som egentlig het Georgios Kyriacos Panayiotou, var en britisk artist. Han sang og spilte hovedsakelig pop og funk.

George Michael begynte sin karriere med å stifte bandet med navnet The Executive sammen med sine venner David Austin og Andrew Ridgeley, en klassekamerat på Bushey Meads School, men bandet eksisterte bare kort tid.

Det var først da han dannet duoen Wham!, også sammen med Ridgeley, i 1981 at han fikk framgang med bandet. Deres første album, Fantastic!, ble en suksess med det samme, og i løpet av mindre enn ett år kom duoens debutsingel «Wham Rap!» og deres annen singel, «Young Guns (Go For It)». Disse ble de første i en rekke topp 10-hits på UK Singles Chart. Kort tid etter kom «Bad Boys», «Club Tropicana», «Wake Me Up Before You Go Go», «Freedom», «Last Christmas/Everything She Wants», «I'm Your Man» og et annet album, Make It Big.

George sang også på den første Band Aid-innspillingen av Do They Know It's Christmas fra 1984.

På grunn av suksess med soloutgivelsene Careless Whisper (1984) og A Different Corner (1986) oppstod det rykter om snarlig oppløsning av Wham!, og duoen ble oppløst sommeren 1986 etter en avskjedssingel, «The Edge Of Heaven», og et album, samt en utsolgt konsert på Wembley Stadium (over 1 million mennesker søkte om de 72 000 billettene.)

Senere gjorde Michael stor suksess som soloartist.

Michael solgte over 100 millioner plater. Han hadde tolv singler og syv album på førsteplass i Storbritannia, og ti singler og ett album på førsteplass i USA.

Alle hans fire studioalbum har ligget som nummer én på hitlistene i Storbritannia og har dessuten blitt store internasjonale suksesser.

Han skal ha gått bort «fredelig i hjemmet sitt» etter antatt hjertesvikt. Obdusjonsrapporten, som ble lagt frem 7.3.2017, viste ifølge NTB at George Michael led av en hjertesykdom og døde av naturlige årsaker.

George Michael sto fram som homofil og var siden 2012 i et forhold med den australske hårstylisten og frilansfotografen Fadi Fawaz. Det var Fawaz som fant Michael død. Wikipedia
Wikipedia_25-12.1989
30 år siden
Wikipedia
1989: Den tidligere diktatoren i Romania, Nicolae Ceausescu, blir dømt til døden og henrettet
Nicolae Ceausescu var en rumensk kommunistisk politiker og Romanias diktator fra 1967 til 1989.

Ceausescu var tredje barn i en fattig bondefamilie som til slutt hadde ti barn. Han gikk fireårig grunnskole i Scornicesti, og flyttet da han var ti år gammel til Bucuresti til sin søster og hennes mann. Der ble han skomakerlærling.

Ceausescu ble medlem av det rumenske kommunistpartiets ungdomsorganisasjon i 1933 og av selve kommunistpartiet i 1936. I 1936 ble han arrestert for første gang og dømt til to års fengsel og en bot på 2000 leuer for oppbevaring av kommunistisk propaganda, et halvt år for fornærming av retten (han hadde sagt i retten at saken hans han ble behandlet av en fascistisk rett) og til husarrest i ett år etter løslatelsen.

Da Nazityskland invaderte Polen, ble Romania alliert med tyskerne som en del av aksemaktene. Mange av de omkring 800 kommunistene i Romania ble da fengslet og satt i en interneringsleir. Ceausescu klarte å holde seg gjemt en stund, men i 1940 ble han tatt og satt i fengsel igjen: de tre første årene satt han i Jilava-fengslet og fra 1943 av i Târgu Jiu-leiren, der han ble kjent med andre ledende kommunister, så som Gheorghe Gheorghiu-Dej og Chivu Stoica. Den 23. august 1944 allierte Romania seg med Sovjetunionen, og de rumenske kommunistene ble løslatt fra leiren.

Ceausescu var fra august 1944 til juni 1945 førstesekretær for det rumenske kommunistpartiets ungdomsforbund. Etter den kommunistiske maktovertakelsen i 1947 ble han medlem av Gheorghiu-Dejs regjering, først som visejordbruksminister og senere som viseforsvarsminister.

I 1952 ble han valgt inn i kommunistpartiets sentralkomité og i 1954 i politbyrået som varamedlem.

I 1965 ble han partiets generalsekretær og i 1974 ble han Romanias president, etter å ha vært president av det såkalte «statsrådet» (consiliul de stat). Ceausescu drev en utenrikspolitikk som var relativt uavhengig av Sovjetunionen. Blant annet fordømte han og avslo å delta i den sovjetiske invasjonen av Tsjekkoslovakia i 1968. Dette økte hans popularitet i vesten. Innenrikspolitisk var imidlertid Ceausescu en brutal diktator.

Ceausescus styre var preget av en enorm personkult han lyktes i å skape omkring seg selv. Rumenske historikere har i ettertid pekt på at selv om den nasjonalistiske fascisten Corneliu Zelea Codreanu ble fordømt etter den kommunistiske maktovertakelsen etter andre verdenskrig, bar den siste perioden med Ceausescu preg av den samme personkultusen.

Mens Ceausescu levde i luksus sammen med sin familie, levde store deler av folket i stor fattigdom. Ceausescu var også en hensynsløs diktator som systematisk forfulgte annerledestenkende og minoriteter gjennom sitt fryktede sikkerhetspoliti, Securitate. Få våget imidlertid å protestere på grunn av redsel for regimets represalier.

I likhet med mange andre land i Øst-Europa gjorde befolkningen opprør på slutten av 1980-årene, men i Romania ble dette betydelig blodigere enn i de andre landene. Dråpen som fikk begeret til å renne over var Ceausescus ordre om å skyte ubevæpnede demonstranter i Timisoara. Den 22. desember 1989 flyktet Ceausescu sammen med konen og noen få medarbeidere med helikopter fra taket på kommunistpartiets sentralkomitébygningen i Bucuresti, men ble tatt til fange og stilt for en militærdomstol. Etter en summarisk rettergang ble ekteparet Ceausescu dømt til døden og henrettet ved skyting den 25. desember 1989 i Târgoviste.

Ceausescu ble i 1980 tildelt storkors av St. Olavs Orden i forbindelse med statsbesøk i Norge. Ordenen ble trukket tilbake i 1989. Wikipedia
Fødsler
48 år
David Thompson (Politiker)
1961 - 2010

David Thompson (Barbados)

Politiker, advokat, jurist

Født:
25. desember 1961 (57 år siden)

Døde:
23. oktober 2010 (48 år) (9 år siden)

David Thompson var den sjette statsministeren på Barbados. Han var statsminister fra januar 2008 og frem til sin død av kreft i bukspyttkjertelen den 23. oktober 2010.

Thompson er den tredje sittende statsministeren på Barbados som døde i statsministerembedet, etter Tom Adams i 1985 og Errol Barrow i 1987. Han er også den 7. regjeringssjef i et CARICOM-land som døde som regjeringssjef siden CARICOM ble grunnlagt i 1973.

Thompson gikk på barneskolen ved St Gabriel's Junior School og senere på Combermere videregående skole. Han har juridisk utdannelse fra Hugh Wooding Law School. Thompson ble uteksaminert med laud fra University of the West Indies Law School i 1984. Han underviste som lærer på deltidsstudium i juss ved University of the West Indies, fra 1986 til 1988.

Thompson var gift med Marie Josephine-Mara, som ble født i Saint Lucia. Paret fikk tre døtre. Misha, Oya og Osa-Marie Familien bodde i Mapps, St. Philip, men Thompson bodde for det meste i den offisielle statsministerresidensen. Wikipedia

80 år
Ossi Reichert (Alpinist)
1925 - 2006

Ossi Reichert (Tyskland)

Alpinist

Fullt navn / Fødenavn:
Rosa "Ossi" Reichert

Født:
25. desember 1925 (94 år siden)

Døde:
16. juli 2006 (80 år) (13 år siden)

Rosa «Ossi» Reichert er en tidligere tysk alpinist.
Hun deltok i OL 1952 i Oslo, hvor hun tok sølv i slalåm etter Andrea Mead-Lawrence og foran lagvenninnen Annemarie Buchner, som tok bronsemedaljen.
Fire år senere vant Reichert gull i storslalåm under OL 1956 i Cortina d’Ampezzo. Wikipedia

65 år
Anders Askevold (Kunstmaler)
1834 - 1900

Anders Askevold (Norge)

Kunstmaler

Fullt navn / Fødenavn:
Anders Monsen Askevold

Født:
25. desember 1834 (185 år siden)

Døde:
22. oktober 1900 (65 år) (119 år siden)

Anders Monsen Askevold var en norsk kunstmaler. Han tok sin utdannelse som kunstmaler i Düsseldorf, men fortsatte sine studier i Paris og München.

Tretten år gammel kom Askevold til Bergen og en av lærerne hans der var Frantz Wilhelm Schiertz som i Norge dokumenterte stavkirkene etter oppfordring fra I.C. Dahl. Askevold kom til Düsseldorf i 1855 og ble værende i tre år som elev av Hans Fredrik Gude. I 1866 flyttet Askevold tilbake til Norge og slo seg ned i Bergen. Det var svært vanskelig å livnære seg som kunstmaler i Norge og det gikk lang tid før kjente norske malere våget å etablere seg i Norge.

Askevold er særlig kjent for sine motiv med buskapen som en naturlig del av det norske landskapet. Han er også kjent for å ha malt bilder fra vestlandsfjordene med dampbåt og litt bebyggelse langs fjorden. Ifølge Warberg finnes omkring 950 bilder av Askevold og av disse har omtrent en tredel kyr som motiv, en tredel har vestlandsfjord som motiv. I den tiden han var bosatt i Bergen gav han undervisning til unge kunstnere når han så at de hadde talent. En av de som fikk undervisning var Ole Juul fra Vågan.

Askevolds malerier ble vist på flere internasjonale kunstutstillinger og han var blant annet representert på verdensutstillingen i London 1862, i Paris i 1867, Wien i 1873, Philadelphia i 1876 og i Paris i 1878. På tre av utstillingene mottok han medaljer.

Askevold er representert i Nasjonalgalleriet og Bergen Billedgalleri.

Det ble reist en bauta over Askevold i Askvoll kommune i 1934.

Blant hans elever var Lars Kinsarvik. Wikipedia

Dødsfall
94 år
Halfdan Hegtun (Politiker)
1918 - 2012

Halfdan Hegtun (Norge)

Politiker, journalist, forfatter

Født:
8. oktober 1918 (101 år siden)

Døde:
25. desember 2012 (94 år) (6 år siden)

Halfdan Anthony Hegtun var en norsk filolog, journalist, forfatter og politiker. Han arbeidet for BBC 1948–1949, og gikk deretter over til NRK, hvor han senere ble programdirektør for NRK radio (1973–1981).
Han representerte partiet Venstre, og senere Det Liberale Folkepartiet, på Stortinget i perioden 1965–1973, i det han fulgte med Røiseland-fraksjonen etter det opprivende årsmøtet på Røros i 1972 i forbindelse med striden om EF-avstemningen. Han gikk senere tilbake til Venstre, og representerte partiet i kommunestyret i Bærum.
Som bokforfatter skrev han to bøker under pseudonymet Even Brattbakken. Det var også navnet på en komisk figur han opptrådte som.
Som sportsjournalist var hans mest kjente reportasje fra OL i Melbourne i 1956, hvor han rapporterte på kortbølgeradio om Norges første gull i friidrett i et sommer-OL på 36 år (Egil Danielsen i spydkast). Hegtun kommenterte også under Boysens bronse i samme OL på 800 m. Han kommenterte alpine øvelser (sammen med Jakob Vaage) og langrenn- og skihoppøvelser (sammen med Rolf Kirkvaag) under Vinter-OL 1952 i Oslo.
Hegtun ble tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull 2. februar 2010. Wikipedia

96 år
Bjarne Slapgard (Forfatter)
1901 - 1997

Bjarne Slapgard (Norge)

Forfatter, skribent, lyriker, barnebokforfatter

Født:
11. november 1901 (118 år siden)

Døde:
25. desember 1997 (96 år) (21 år siden)

Bjarne Slapgard var en norsk forfatter og folkehøgskole-lærer.

Han ble født på gården Halset i Verdal. Han tok lærereksamen ved Levanger lærerskole i 1924, og arbeidet først som lærer i Øyestad og Skaun, deretter lærer ved Nordmøre folkehøgskole i Surnadal fra 1931 til 1938. Slapgards hovedvirke i skolen var som rektor ved Hardanger Folkehøgskole fra 1938 til 1957, og deretter på Frosta til 1966.

Slapgard skrev over 70 bøker, for det meste romaner, men også noen essays og 18 barne- og ungdomsbøker. Han debuterte med romanen Liv av leir i 1942. For den romanen fikk han norsk førstepris i en nordisk konkurranse. I 1945 kom romanen Frende og varg, og i 1948 Blind kamp. For Dagen du gav oss (1950) fikk han Melsomprisen. Slapgard vant konkurransen om beste manus til Stiklestadspelet, men måtte se at arrangørene valgte å fortsette med Olav Gullvågs stykke. I 1961 gav han ut en biografi om dikteren Edin Holme.

Han var aktiv i den frilynde ungdomsrørsla, i målsaken, i avholdssaken, i fredsbevegelsen og som medlem av Bjørgvin bispedømmeråd. Han var aktiv i Norges Fredslag, var en periode formann i Noregs Mållag.

Slapgard mottok Nord-Trøndelag fylkes kulturpris i 1986.

Han var bestefar til NRK-journalisten og forfatteren Sigrun Slapgard. Wikipedia

<<
25. Desember
>>