Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
8 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
8 Mnd.
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

6. Desember

Om dagen

6. Desember er dag 341 i 2024, og er i uke 49. Det er 25 dager igjen av året.
Finlands uavhengighetsdag (Løsrevet fra Russland i 1917)

Historie

35 år siden

1988: Roy Orbison dør av et hjerteinfarkt mens han er på besøk hos sin mor i Nashville, bare 52 år gammel

Roy Kelton Orbison, også kalt «The Big O», var en amerikansk sanger og låtskriver. Han er en av pionerene i rock 'n' roll-historien, med en karriere som strakk seg over fire tiår. Orbisons emosjonelle ballader om tapt kjærlighet gjorde ham verdensberømt på midten av 1960-tallet. Hans operalignende stemme, melankolske tekster og polerte, intrikate poparrangementer, ble hans varemerke. I 1987 ble han innvotert i Rockens æresgalleri (Rock and Roll Hall of Fame); introduksjonen var ved Bruce Springsteen.

Et av Orbisons særtrekk var at han alltid viste seg med svarte solbriller. En utbredt oppfatning vil ha det til at han var blind. Fenomenet skriver seg imidlertid fra en turné med da ennå ukjente The Beatles i 1963. Han fikk så mye oppmerksomhet for brillene at han valgte å fortsette med dem som en del av imaget.

Under en konsert i Antwerpen, kun få dager før hans død, fremførte han for første og eneste gang «You Got It». Sangen vakte stor begeistring hos publikumet i konserthallen.

Orbison, som hadde røykt gjennom det meste av livet, gjennomgikk i januar 1978 en trippel hjerteoperasjon. Det var et hjerteinfarkt som 6. desember 1988 tok livet av ham, bare 52 år gammel. Dette skjedde under et besøk hos hans mor i Nashville.

Han ble gravlagt 15. desember på Westwood Village Memorial Park Cemetery i Los Angeles. Wikipedia
77 år siden

1946: Heimevernet opprettes etter modell av hjemmefrontstyrkene under andre verdenskrig

Heimevernet (HV) er en forsvarsgren i det norske Forsvaret som fungerer som en hurtigmobiliseringsstyrke. Heimevernet ble opprettet 6. desember 1946 etter erfaringer fra andre verdenskrig. Styrken ble opprettet etter modell fra Hjemmefronten, med et stort antall soldater spredt over hele landet, som oppbevarer utrustningen sin hjemme. Fram til 2000-tallet hadde de også våpen og ammunisjon hjemme.

Soldatmassen i Heimevernet består av soldater som har avtjent et 3–6 måneders grunnkurs, eller full førstegangstjeneste før de ble overført til Heimevernet. I tillegg er det mulig å søke seg til Heimevernet som frivillig. HV består av ca. 45.000 soldater fordelt på tre styrker: innsats-, forsterknings- og oppfølgingsstyrker. Tidligere var styrken ca. 83.000 soldater, men ifølge med omorganisering av Heimevernet er dette redusert.

Heimevernet har nær kontakt med det sivile samfunn. I tillegg til at mannskapene og de fleste offiserene er sivilister til daglig, så er det også en formell kontakt med det sivile samfunn via at hvert distrikt har et råd hvor også sivile organisasjoner er representert. Dette samarbeidet finnes også på landsbasis. Et annet organ er heimevernsnemndene, hvor lokale politikere sammen med politirepresentanter er med på å avgjøre hvem som er skikket for tjeneste i Heimevernet. Wikipedia
106 år siden

1917: Om lag 2000 mennesker omkommer i en enorm eksplosjonen i Halifax i Nova Scotia i Canada

Eksplosjonen i Halifax skjedde 6. desember 1917 da byen Halifax i Nova Scotia, Canada ble sterkt skadet av en gigantisk eksplosjon i det franske lasteskipet SS «Mont-Blanc». Det franske skipet hadde like før kollidert med det norske lasteskipet DS «Imo» fra Sandefjord i det trange innseilingsområdet, the Narrows. Om lag 2000 mennesker, de fleste canadiere, omkom ved eksplosjonen og rundt 9000 mennesker ble skadet. Dette var til da den største menneskeskapte eksplosjon inntil den første atomprøvesprengningen i 1945 og den regnes fortsatt blant de største konvensjonelle eksplosjoner i verden.

Klokken 08.40 om morgenen var det franske lasteskipet SS «Mont-Blanc» fullastet med høyeksplosiver, ammunisjon og tønner med drivstoff på vei inn til havnen for å slå følge med en konvoi til Bordaux i Frankrike. Der kolliderte det i omtrent én knops fart med DS «Imo», et norsk kornskip som var på vei ut fra havnen.

«Mont-Blanc» begynte å brenne 10 minutter etter kollisjonen og eksploderte om lag 25 minutter etter (nøyaktig klokkeslett for eksplosjonen var 09.04:35). Alle bygninger og strukturer nær eksplosjonsstedet ble ødelagt og eksplosjonen skapte en tsunami samt en trykkbølge som knakk trær, ødela bygninger og spredte restene av skipet i kilometers avstand.

Mannskapet i «Mont-Blanc» ble umiddelbart etter kollisjonen beordret i livbåtene, rodde vekk så hardt de kunne og berget dermed livet. Mannskapet på DS «Imo» trodde at franskmennene bare flyktet fra skipsbrannen, og led en fatal skjebne. Av en besetning på 39, ble kapteinen og fem besetningsmedlemmer på DS «Imo» drept i tillegg til losen.

Til slutt endte saken med skylddeling mellom de to skipene. Wikipedia

Fødsler

39 år
Sofia av Sverige (Svensk prinsesse)
1984

Sofia av Sverige (Sverige)

Svensk prinsesse

Fullt navn / Fødenavn:
Sofia Kristina Hellqvist

Født:
6. desember 1984 (39 år)

Sofia, prinsesse av Sverige, hertuginne av Värmland er en svensk prinsesse og tidligere modell. Hun er gift med prins Carl Philip, hertug av Värmland.

Sofia ble født i Täby og flyttet til Älvdalen da hun var seks år. Senere flyttet hun for å studere i Stockholm, hvor hun også arbeidet som servitrise og glamourmodell. Hun deltok i fjernsynsprogrammet Paradise Hotel i 2005. Deretter flyttet hun til New York City for å bli yogainstruktør.

27. juni 2014 kunngjorde Sofia og Carl Philip at de var forlovet. Bryllupet fant sted 13. juni 2015 i Stockholm.

Den 19. april 2016 fikk Sofia og Carl Philip sitt første barn, prins Alexander. Prinsen ble født på Danderyds sjukhus i Stockholm, og døpes 9. september 2016 i Drottningholms slottskyrka. I mars 2017 ble det kjent at prinsparet venter sitt andre barn. Prins Gabriel ble født 31. august 2017. Wikipedia

51 år
Alex Callier (Musiker)
1972

Alex Callier (Belgia)

Musiker, komponist, gitarist, plateprodusent, trommeslager

Født:
6. desember 1972 (51 år)

Alex Callier er en belgisk musiker. Han er gitarist, bassist, keyboardist og programmerer i det belgiske popbandet Hooverphonic, som han ble medlem av i 1996.

Callier er også ledende låtskriver i bandet og skrev låten for åpningsseremonien til Europamesterskapet i fotball 2000, som ble holdt i Brussel, Belgia. Resultatet ble en 12 minutter lang sang kalt «Visions» som tilslutt ble kjenningsmelodien for hele mesterskapet. Åpningsseremonien ble forøvrig sett og hørt av over en milliard mennesker.

Hans musikalske forbilder spenner seg fra Miles Davis, Dizzy Gillespie, Sly & the Family Stone, The Smiths, New Order, Cocteau Twins, David Sylvian og The Pixies. Wikipedia

55 år
Karl Ove Knausgård (Romanforfatter)
1968

Karl Ove Knausgård (Norge)

Romanforfatter, selvbiograf, skribent

Født:
6. desember 1968 (55 år)

Karl Ove Knausgård er en norsk forfatter og forlegger. Bøkene hans er oversatt til 30 språk. Hans romanserie Min kamp har på norsk kommet ut i et opplag på nær 500 000 eksemplarer (per 2015). Wikipedia

62 år
Anne Gerd Holt (Illustratør)
1961

Anne Gerd Holt (Norge)

Illustratør

Født:
6. desember 1961 (62 år)

Anne Gerd Holt er en norsk illustratør.

Anne Holt har utdannelse fra Westerdals Reklameskole og Kunst- og håndverksskolen i Oslo der hun studerte fra 1981 til 1985. Hun er særlig kjent fra en lang rekke barnebøker, blant annet rundt 40 titler i den populære serien om Karsten og Petra (siden 1992) samt flere om Løveungen og Frøken Kanin og Kokos, alle småbarnsbøker skrevet av Tor Åge Bringsværd.

Illustrasjonene hennes er ofte laget i akvarellteknikk. De er barnevennlige, med tydelige detaljer og figurer tegnet med sikker strek i en forenklet, forklarende stil. Wikipedia

25 år
Randy Rhoads (Gitarist)
1956 - 1982

Randy Rhoads (USA)

Gitarist, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Randall William Rhoads

Født:
6. desember 1956 (67 år siden)

Døde:
19. mars 1982 (25 år) (42 år siden)

Randall William «Randy» Rhoads var en amerikansk gitarist, mest kjent for å ha spilt med Ozzy Osbourne. Han regnes blant en av tidenes mest innflytelsesrike gitarister. Han ble kjent for sin unike spillestil, sterkt inspirert av klassisk gitar. Når han var på turne med Osbourne hendte det ofte at han oppsøkte musikklærere som kunne hjelpe ham med hans klassiske gitarspilling. Han ble i 2011 ranket som nummer 85 på «Rolling Stones liste over 100 største gitarister gjennom tidene». Wikipedia

68 år
Kurt Aust (Forfatter)
1955

Kurt Aust (Danmark)

Forfatter, frilansskribent, manusforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Kurt Østergaard

Født:
6. desember 1955 (68 år)

Kurt Aust, pseudonym for Kurt Østergaard, er forfatter og frilansskribent. Aust debuterte ved å skrive manus til en historisk tegneserie om slaveskipet «Fredensborg», i 1997, og dernest som romanforfatter i 1999. Hans bøker er oversatt til dansk, tysk, nederlandsk, spansk, russisk, bulgarsk, slovensk, italiensk, sørkoreansk, gresk, tsjekkisk og fransk.

Aust har skrevet flere historiske kriminalromaner fra Danmark-Norge omkring begynnelsen av 1700-tallet. Hovedpersoner her er professor Thomas av Boueberge ved Københavns Universitet og hans tjener, den uskolerte nordmannen Petter Hortten. I 2006 utga han sin første samtidsroman, thrilleren De usynlige brødre, og sin første barnebok Den store kaosdagen. Han har også skrevet to skuespill: Det historiske Sagn, svermeri og svartekunst ved Olavskilden, samt et bestillingsverk om løytnant Dons og START som ble oppført i forbindelse med Norsk Flyvåpens 100-årsjubileum og markeringen av Norges første flying. Skuespillet om Dons ble også vist på en lukket forestilling i Oslo for kong Harald og forsvarsledelsen.

I 2015 kom sportskrimmen Dødt løp hvor handlingen er lagt til sykkelløpet Tour de France. Sammen med vennen Tom Egeland, har Kurt Aust gitt ut Quiz og grøss, en quizbok for hele familien med fokus på det nifse og skumle. I tillegg til det vanlig med spørsmål og svar, har boken grøsser-noveller og «grufulle fakta om mørkets hemmeligheter». I 2018 utga Kin Wessel og Kurt Aust thrilleren Udyr, som de skrev sammen etter en reise til Afrika. Handlingen er lagt til Maasai Mara i Kenya og handler om krypskytteri og handel med elfenben.

Østergaard er utdannet pedagog. Han har vært bosatt i Horten i Norge siden 1982 og skriver på norsk, men er dansk statsborger. Kurt Østergaard er gift med tegneren Kin Wessel (Ann-Carin Wessel). Hun har blant annet illustrert tegneserien om Fredensborg og barneboka Kasper & Måns. Den store kaosdagen. Wikipedia

74 år
Terje Falk Formoe (Artist)
1949

Terje Falk Formoe (Norge)

Artist

Født:
6. desember 1949 (74 år)

Terje Falk Formoe er en norsk artist, låtskriver og forfatter. Han er særlig kjent for Kaptein Sabeltann, en oppdiktet sjørøverskikkelse som første gang ble presentert i en sommermusikal for barn i Kristiansand Dyrepark i 1990. Wikipedia

81 år
Peter Handke (Forfatter)
1942

Peter Handke (Østerrike)

Forfatter, dramatiker, skribent, filmregissør, manusforfatter, oversetter

Født:
6. desember 1942 (81 år)

Peter Handke (IPA: [ˈhantkə]) er en østerriksk dramatiker og forfatter. I oktober 2019 ble det kunngjort at han er tildelt Nobelprisen i litteratur for 2019. Wikipedia

81 år
Herbjørg Wassmo (Forfatter)
1942

Herbjørg Wassmo (Norge)

Forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Herbjørg Margretha Wassmo

Født:
6. desember 1942 (81 år)

Herbjørg Margretha Wassmo er en norsk forfatter. Hun fikk sitt gjennombrudd i 1981 med sin første romanutgivelse, Huset med den blinde glassveranda, og har i mange år vært en av Norges mest solgte forfattere. Wikipedia

76 år
Henryk Górecki (Komponist)
1933 - 2010

Henryk Górecki (Polen)

Komponist, pedagog, musikkforsker, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Henryk Mikołaj Górecki

Født:
6. desember 1933 (90 år siden)

Døde:
12. november 2010 (76 år) (13 år siden)

Henryk Mikołaj Górecki var en polsk komponist, særlig innen sjangeren minimalistisk musikk. Han har også vært professor i musikkvitenskap ved Musikkakademiet i Katowice, hvor han også fikk sin egen utdannelse.

Han regnes blant Polens ledende etterkrigskomponister, sammen med Witold Lutosławski, Krzysztof Penderecki, Wojciech Kilar og Andrzej Panufnik. Wikipedia

81 år
Marie Takvam (Skuespiller)
1926 - 2008

Marie Takvam (Norge)

Skuespiller, lyriker, skribent, dramatiker, barnebokforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Marie Ragnhild Takvam

Født:
6. desember 1926 (97 år siden)

Døde:
28. januar 2008 (81 år) (16 år siden)

Marie Ragnhild Takvam, født Skylstad, var en norsk forfatter og skuespiller.

Takvam vokste opp i Hjørundfjord i Ørsta. Hun studerte psykologi ved Universitetet i Oslo, uten å avlegge eksamen. 25 år gammel debuterte hun med diktsamlingen Dåp under sju stjerner. Hennes forfatterskap omfatter en rekke diktsamlinger, to romaner, drama og en barnebok. Hun mottok en lang rekke priser for sitt virke.

Etter at hun flyttet til Oslo for å studere ble Takvam boende i byen i mange år. I hennes omgamgskrets var Aslaug Vaa, Inger Hagerup, Halldis Moren og Tarjei Vesaas.

Takvam arbeidet også i Barnetimen for de minste. I 1977 spilte hun hovedrollen i filmen Åpenbaringen, regissert av Vibeke Løkkeberg. Hun hadde samme år også en rolle i Svend Wams Det tause flertall. I 2003 var hun festspilldikter ved Dei Nynorske Festspela.

Hun er mor til politisk kommentator i NRK Magnus Takvam. Wikipedia

92 år
Dave Brubeck (Pianist)
1920 - 2012

Dave Brubeck (USA)

Pianist, komponist, låtskriver, orkesterleder, jazzmusiker, arrangør

Fullt navn / Fødenavn:
David Warren Brubeck

Født:
6. desember 1920 (103 år siden)

Døde:
5. desember 2012 (92 år) (11 år siden)

David Warren Brubeck var en amerikansk jazzpianist og komponist.

Som komponist har Brubeck komponert flere balletter, en musikal, ett oratorium, verk for solo piano, verk for mindre jazzgrupper og verk for større orkester, med mer. Brubeck har en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Brubecks musikk er preget av hans klassiske musikalske bakgrunn og hans evne til improvisasjon. Musikken inneholder ofte uvanlige taktarter.

Brubeck fikk som barn pianoundervisning av moren som var utdannet pianist fra England. Den unge Dave gikk imidlertid heller sine egne veier, og foretrakk å spille egne melodier enn å følge et partitur. Han begynte først på veterinær-studiet for å bli cowboy som sin far, men skiftet andre året til musikk. På universitetet var han nær ved å bli utvist da det kom fram at han ikke leste partiturene særlig godt, men en rekke av lærerne fremholdt hans forståelse for kontrapunkt og harmonier. Skolen var imidlertid redd for skandale og han ble uteksaminert under løfte å aldri gi pianoundervisning. Wikipedia

102 år
Ève Curie (Forfatter)
1904 - 2007

Ève Curie (Frankrike)

Forfatter, pianist, journalist

Født:
6. desember 1904 (119 år siden)

Døde:
22. oktober 2007 (102 år) (16 år siden)

Ève Curie (6. desember 1904 – 22. oktober 2007) var en fransk og amerikansk skribent, journalist og pianist. Hun var den yngste datteren av Marie Curie og Pierre Curie. Hennes søster var Irène Joliot-Curie og hennes svoger var Frédéric Joliot-Curie. Ève var den eneste medlem av familien som ikke valgte en karriere innen vitenskapen og som ikke vant en Nobelpris, skjønt hennes ektefelle Henry Richardson Labouisse, Jr. kunne ta imot en Nobelpris i 1965 på vegne av UNICEF. Hun arbeidet som journalist og forfattet sin mors biografi Madame Curie og en bok om krigsreportasje, Journey Among Warriors. Fra 1960-tallet dedikerte hun seg til å arbeide for UNICEF, og skaffet hjelp til barn og mødre i utviklingsland. Wikipedia

88 år
Arne Sunde (Politiker)
1883 - 1972

Arne Sunde (Norge)

Politiker, dommer, banksjef, advokat, skytter, diplomat

Født:
6. desember 1883 (140 år siden)

Døde:
30. juli 1972 (88 år) (51 år siden)

Arne Toralf Sunde var en norsk offiser, jurist og politiker (V). Han var justisminister 1930–1931 og 1933–1935, medlem av eksilregjeringen i London 1940–1945 og Norges FN-ambassadør 1949–1952. Wikipedia

66 år
Rudolf Gundersen (Skøyteløper)
1879 - 1946

Rudolf Gundersen (Norge)

Skøyteløper

Født:
6. desember 1879 (144 år siden)

Døde:
21. august 1946 (66 år) (77 år siden)

Rudolf Gundersen var en norsk skøyteløper. Han gikk for Kristiania Skøiteklub, og var en av Norges og verdens fremste løpere i åra omkring forrige århundreskifte.

Gundersen ble europamester på skøyter tre ganger – i 1901, 1904 og 1906. Under EM i Davos i 1906 satte han verdensrekord på 500 m med 44,8, og ble den første som gikk under 45 sekunder på distansen. Under VM i Helsingfors i 1902 vant Gundersen de to korte distansene og finnen Jussi Wiinikainen de to lengste, og det kunne ikke kåres noen mester. Også i VM i 1900, 1901, 1904 og 1906 plasserte Gundersen seg blant de fremste.

Han ble norgesmester i 1901, 1902 og 1905 og nr. 2 i 1899, 1900 og 1903. Wikipedia

74 år
Josef Stalin (Politiker)
1878 - 1953

Josef Stalin (Russland)

Politiker, revolusjonær, forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Josef Vissarionovitsj Stalin

Født:
6. desember 1878 (145 år siden)

Døde:
5. mars 1953 (74 år) (71 år siden)

Josef (Iosif) Vissarionovitsj Stalin, opprinnelig: Josef (Iosef) Vissarionovitsj Dzjugasjvili, var Sovjetunionens leder fra 1924 til 1953. Det russiske navnet Stalin, som han tok i bruk i 1913, betyr «av stål» eller «stålmann».

Stalins styre var preget av sterk personkult, ekstrem maktkonsentrasjon, og lite omtanke for de hardere konsekvenser av hans politikk. Stalin forsøkte å undertrykke enhver opposisjon gjennom et byråkratisk og vilkårlig terrormaskineri. Overslagene over antall mennesker som mistet livet som følge av tiltak gjennomført under Stalins lederskap er svært varierende, men det antas å dreie seg om millioner over en 23-årsperiode.

Nikita Khrusjtsjov, som kom til makten etter Stalin, fordømte både undertrykkelsene og personkulten i 1956 og igangsatte en avstaliniseringsprosess, men historikere har vist at Khrusjtsjov selv var en av Stalins verste og ivrigste mordere.

Stalin ble generalsekretær for det sovjetiske kommunistpartiet i 1922, og bygde opp sin innflytelse med dette som grunnlag. Under maktkampen etter Vladimir Lenins død klarte Stalin å tilsidesette sin rival Leon Trotskij. I 1930-årene iverksatte han omfattende utrenskninger, som toppet seg i 1937. Ettersom mange bønder motsatte seg tvangskollektiviseringen av landbruket, satte Stalins regime inn brutale maktmidler mot «kulakkene», og sultet millioner til døde. I hungersnøden i 1932–1933 mistet omtrent seks millioner mennesker livet.

Stalin anses for å ha vært den viktigste enkeltperson for utformingen av sovjetregimet til 1991, skjønt mange maoister, anti-revisjonister og andre anser at den sanne sovjetsosialistiske ånd ble forrådt like etter Stalins egen død. Stalins styresett basert på marxist-leninismen blir ofte karakterisert som et distinkt styresett (stalinisme) og ansees som en totalitær ideologi.

Stalin erstattet Lenins nye økonomiske politikk (NEP) med femårsplaner i 1928, omtrent samtidig som han begynte å drive igjennom kollektiviseringen av landsbruket. Et mål var å omdanne Sovjetunionen fra et i hovedsak bondesamfunn til en moderne industristat og en geopolitisk supermakt. Etter annen verdenskrig klarte Sovjetunionen raskt å nå dette mål, og i omtrent fire årtier etter hans død beholdt landet sin stilling som den ene av verdens to supermakter. Som følge av den andre verdenskrig klarte Stalin også å underlegge seg det meste av Øst-Europa og deler av Sentral-Europa, der sovjetlojale kommunistiske ledere ble innsatt. Wikipedia

49 år
Henrik VI av England (Konge av England)
1421 - 1471

Henrik VI av England (England)

Konge av England

Født:
6. desember 1421 (602 år siden)

Døde:
22. mai 1471 (49 år) (553 år siden)

Henrik VI var konge av England fra 31. august 1422 til 4. mars 1461 og igjen fra 31. oktober 1470 til 11. april 1471. Han var konge da rosekrigene brøt ut og var en av de sentrale brikkene i spillet om tronen. Wikipedia

Dødsfall

93 år
Kåre Willoch (Statsminister)
1928 - 2021

Kåre Willoch (Norge)

Statsminister, politiker, selvbiograf, samfunnsøkonom

Fullt navn / Fødenavn:
Kåre Isaachsen Willoch

Født:
3. oktober 1928 (95 år siden)

Døde:
6. desember 2021 (93 år) (2 år siden)

Kåre Isaachsen Willoch var en norsk politiker (H). Han var Høyres generalsekretær fra 1963 til 1965, leder av Høyre fra 1970 til 1974, handelsminister i 1963 og 1965–1970 og Norges statsminister fra 1981 til 1986. Etter at han trakk seg fra rikspolitikken var han fylkesmann i Oslo og Akershus (1989–1998) og styreleder i NRK (1998–2000). Wikipedia

84 år
Franzl Lang (Skuespiller)
1930 - 2015

Franzl Lang (Tyskland)

Skuespiller, Sanger, musiker, jodler, gitarist, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Franz Lang

Født:
28. desember 1930 (93 år siden)

Døde:
6. desember 2015 (84 år) (8 år siden)

Franz «Franzl» Lang, også kjent som «Jodlerkongen» (tysk: Jodlerkönig), var en kjent jodler fra Bayern. I tillegg sang han og spilte gitar og trekkspill. Videre har han skrevet flere bøker om jodling. Langs sjanger er tysk folkemusikk. Han gikk over til jodling på et punkt i løpet av hver eneste sang. Selv etter at han pensjonerte seg som artist gjorde han fortsatt iblant innspillinger av sanger. Wikipedia

79 år
Sivert Donali (Billedhugger)
1931 - 2010

Sivert Donali (Norge)

Billedhugger

Født:
19. april 1931 (93 år siden)

Døde:
6. desember 2010 (79 år) (13 år siden)

Sivert Donali var en norsk billedhugger.

Donali har blant annet stått for Kong Sverre-monumentet ved Ilaparken i Trondheim (1983), Bergmannsmonumentet på Røros (1965), Alf Prøysen-statuen på Rudshøgda (1984), strikkemonumentet «Morsarven» i Selbu og deltatt i restaureringen av Nidarosdomen (1957 —63).

Donali er utdannet ved Kunstskolen i Trondheim 1948-50, Statens kunstakademi under Per Palle Storm 1950-53 og Kunstakademiet i København 1953-54.

Donali deltok på Høstutstillingen første gang i 1953, og har siden blitt utstilt på blant annet Galleri Hornemann, Østlandsutstillingen, Trondheim Kunstforening, Larvik Kunstforening og i Split i det tidligere Jugoslavia.

Verker av Donali har blitt kjøpt inn blant annet av Nasjonalgalleriet og Trondheim Kunstforening. Wikipedia

57 år
Ellen Ugland (Forretningsdrivende)
1953 - 2010

Ellen Ugland (Norge)

Forretningsdrivende

Fullt navn / Fødenavn:
Ellen Hansen

Født:
19. mai 1953 (70 år siden)

Døde:
6. desember 2010 (57 år) (13 år siden)

Ellen Ugland var en milliardær-arving fra Grimstad.

Ellen Hansen var datter av Henry Gottfred Hansen, som drev bilforretning, og hans hustru Edith Kristine. Hun hadde en ni år eldre søster, som var mor til siviløkonomen og forfatteren Ellen Kristin Dahl-Pedersen.

Hun gikk på økonomisk gymnas i Arendal, og arbeidet på Strand Hotell i Fevik som servitør og resepsjonsmedarbeider i sommerferiene.

Ellen arbeidet som sekretær for Johan Jørgen Ugland fra begynnelsen av 1980-tallet frem til de giftet seg 15. mai 1989 i kapellet på Bygdøy, tre år etter at Uglands første kone døde i en bilulykke i Spania. Hun ble etterhvert redaktør av Ugland-gruppens interntidsskrift «Uglita».

Etter ektemannens død i 28. mars 2010 arvet hun 45 % av aksjene i Ugland selskapene, som totalt sett da var verd over tre milliarder. Ugland satt som styremedlem i femten Ugland-selskaper. Hun var en av tre medlemmer i forvaltningsrådet som skal styre hovedaksjonær og hovedarving Knut Nikolai Tønnevolds aksjeposter frem til 2021, når Tønnevold blir 35 år.

Etter sin død ble det kjent at hun testamenterte sine aksjer i Ugland-selskapene til Knut Nikolai Tønnevold, som da ble eier av alle aksjene i selskapet, verdt rundt 3 milliarder kroner. Hun testamenterte også bort verdier for mellom 40 og 70 millioner til niesen Ellen Kristin Dahl-Pedersen.

Ugland ble begravet ved Fjære kirke i Grimstad 17. desember 2010. Wikipedia

87 år
Birger Rasmussen (Motstandskjemper)
1920 - 2007

Birger Rasmussen (Norge)

Motstandskjemper, forretningsdrivende

Fullt navn / Fødenavn:
Birger Braathen Rasmussen

Født:
23. august 1920 (103 år siden)

Døde:
6. desember 2007 (87 år) (16 år siden)

Birger Braathen Rasmussen var en norsk motstandsmann under andre verdenskrig. Han var blant annet fenrik i Kompani Linge. Senere president i Norges Industriforbund og formann i Papirindustriens Sentralforbund.

Rasmussen var ved Tysklands invasjon av Norge i 1940 handelsgymnasiast. Han hadde ennå ikke avtjent verneplikten. Rasmussen forlot Norge ombord på MB «Soløy» den 2. august 1941 sammen med 27 andre, hvorav 6 kvinner, over til Shetland. Soløy var en gammel gavlbåt. Båten var i svært dårlig stand, og sank ved kai i Lerwick kort tid etter ankomsten den 5. august . Den 20. august samme år ble Rasmussen innrullert i Kompani Linge.

Den 12. november 1943 hoppet Rasmussen sammen med Edvard Tallaksen og Armand Trønnes ut i fallskjerm over Aust-Agder, hvor de sprengte transformatorene ved Arendal Smelteverk («Operasjon Company»). Etter sprengningen tok de seg, hovedsakelig til fots, til Oslo. Her ble alle tre tilsluttet «Operasjon Goldfinch».

Goldfinch drev opplæring av Milorg-personell og mottak av våpenslipp til hjemmestyrkene, men utførte også spesialoppdrag som sabotasjeaksjoner mot blant annet skip og Arbeidstjenesten.

Fra våren/sommeren 1944 var Rasmussen tilknyttet Oslogjengen. Operasjoner han deltok i var blant annet sabotasjen av Arbeidstjenesten 7. juni sammen med Gunnar Sønsteby, da de tok seg over takene fra City-Passasjen i Pilestredet til Norske Folks kontorer i Grensen 17 for å sprenge en hullkortmaskin. I september var han med på å sprenge et lokomotiv fra den krigsviktige Thamshavnbanen som var til reparasjon i Oslo. I slutten av november ledet han en operasjon som sprengte Kongens gate i Oslo og ødela 60 tonn kulelagre. 23. januar 1945 var han med på å sprenge et lager med 350 tonn olje i Schwensens gate 3 i Oslo.

Den 6. mars ble Rasmussen alvorlig såret i skuddveksling med norske nazister i Fredensborgveien i Oslo. Viggo Axelssen kom til, skjøt og jaget rifleskytteren, og fikk hjulpet Rasmussen i sikkerhet, først noen dager i ly hos Solveig Widerøe. Ved slutten av måneden ble det gjort forsøk på å få ham til Sverige. På Nøtterøy ble gruppen beskutt av en tysk patrulje, men klarte å unnslippe. Rasmussen ble brakt til Stockholm, hvor han måtte gjennom flere operasjoner.

Rasmussen studerte etter krigen i USA og Frankrike. Han var bedriftsleder for Katfos Fabriker på Modum 1956–68, leder for Borregaards treforedlingssektor 1968–75 og leder for Follum Fabrikker på Hønefoss 1975–87. I perioden 1985–87 var han president i Norges Industriforbund. Han var også formann i Papirindustriens Sentralforbund.

I statsråd 7. mars 1947 ble Rasmussen tildelt Krigskorset med sverd. Han ble også hedret med St. Olavsmedaljen med ekegren, Deltagermedaljen, Haakon VIIs 70-årsmedalje og den britiske Military Cross med barre. For innsatsen som livvakt for kongefamilien i frigjøringsdagene 1945 ble Rasmussen, sammen med atten andre livvakter, i 1946 tildelt H.M. Kongens erindringsmedalje med spenne «1940–1945».

For sin innsats for norsk industri ble han i 1988 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. Wikipedia

93 år
Otto Øgrim (Fysiker)
1913 - 2006

Otto Øgrim (Norge)

Fysiker

Fullt navn / Fødenavn:
Johan Otto Øgrim

Født:
1. oktober 1913 (110 år siden)

Døde:
6. desember 2006 (93 år) (17 år siden)

Johan Otto Øgrim var en norsk fysiker og forfatter. Han ble sammen med Helmut Ormestad rikskjent gjennom NRKs programserie Fysikk på Roterommet.

De to skrev også sammen med Kåre Lunde et meget brukt fysikkverk for videregående skole, Rom Stoff Tid, som de tre vant Cappelenprisen for i 1983.

Under andre verdenskrig var Øgrim et sentralt medlem i den norske etterretningsorganisasjonen XU, hvor han gikk under kallenavnene «Nr. 8» og «Jørgen».

Allerede høsten 1940 ble han involvert i ettertningsarbeid sammen med Sverre Midtskau, som kom fra Storbritannia i oppdrag for SIS.

Øgrim var i mange år ansatt som universitetslektor i fysikk ved Universitetet i Oslo. Han er forfatter og medforfatter av ei rekke bøker om fysikk, blant annet i forbindelse med Roterommet-serien, skolebøker og målestandarder.

Øgrim var sønn av Tobias Immanuel Øgrim, som blant annet var leder for Frelsesarmeen i Norge. Otto Øgrim var far til forfatteren Tron Øgrim, og professor Leikny Øgrim. Han var bestefar til rapperne Elling og Aslak Borgersrud i Gatas Parlament, og til journalist og politiker Liv Gulbrandsen. Wikipedia

52 år
Roy Orbison (Musiker)
1936 - 1988

Roy Orbison (USA)

Musiker, sanger, gitarist, komponist, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Roy Kelton Orbison

Født:
23. april 1936 (88 år siden)

Døde:
6. desember 1988 (52 år) (35 år siden)

Roy Kelton Orbison, også kalt «The Big O», var en amerikansk sanger og låtskriver. Han er en av pionerene i rock 'n' roll-historien, med en karriere som strakk seg over fire tiår. Orbisons emosjonelle ballader om tapt kjærlighet gjorde ham verdensberømt på midten av 1960-tallet. Hans operalignende stemme, melankolske tekster og polerte, intrikate poparrangementer, ble hans varemerke. I 1987 ble han innvotert i Rock and Roll Hall of Fame; introduksjonen var ved Bruce Springsteen.

Et av Orbisons særtrekk var at han alltid viste seg med svarte solbriller. En utbredt oppfatning vil ha det til at han var blind. Fenomenet skriver seg imidlertid fra en turné med da ennå ukjente The Beatles i 1963. Han fikk så mye oppmerksomhet for brillene at han valgte å fortsette med dem som en del av imaget. Wikipedia

69 år
Dan Fosse (Skuespiller)
1918 - 1987

Dan Fosse (Norge)

Skuespiller

Født:
26. februar 1918 (106 år siden)

Døde:
6. desember 1987 (69 år) (36 år siden)

Dan Fosse var en norsk skuespiller. Han er mest kjent for sin rolle som vaktmester Haukås i Stompa-filmene og som stemmen til Bodø i hørespillene om Stompa & Co.

Fosse opptrådte på Edderkoppen i 1962 og 1963 i oppsetningene Skikk og bruk og Julebokken 1961. Han opptrådte også som skuespiller på Nationaltheatret i 1968 og 1969 og medvirket i oppsetningene Sirkulæret og Rosenkrantz og Gyldenstern er døde.

Dan Fosse var språkfenomenet fremfor noen i norsk revy, ettersom han behersket mange ulike dialekter, noe han hadde stor nytte av i tolkningen av sine mange rolletyper. Han er også kjent fra et par filmer om Olsenbanden, som vakt og butler.

For Dan Fosse var radio også et viktig medium. I tillegg til Stompa-hørespillene som var en stor suksess på lørdags-barnetimen, har han også bidratt til mange av NRK Radioteatret sine hørespill på 70-tallet. Noen av hans mest kjente bidrag finnes i seriene «Dickie Dick Dickens» og «God aften, mitt navn er Cox». Wikipedia

68 år
Margot Bennett (Forfatter)
1912 - 1980

Margot Bennett (Storbritannia)

Forfatter, dramatiker, dikter

Født:
1. januar 1912 (112 år siden)

Døde:
6. desember 1980 (68 år) (43 år siden)

Margot Bennett var en britisk forfatter.

Bennett arbeidet i reklamebransjen i Sydney og London. Under den spanske borgerkrigen deltok hun som frivillig sykepleier.

Som forfatter er hun særlig kjent for sine kriminalromaner, selv om hun også skrev innen andre sjangre. Hennes roman Someone From the Past vant i 1958 den fjerde Gold Dagger (den gang kalt The Red Herring Award) for beste krimroman publisert på engelsk.

Best kjent av hennes produksjon er trolig kriminalromanen The Widow of Bath (1952, filmet for fjernsyn av BBC i 1959) og sciencefictionromanen The Long Way Back (1954) som tar opp tema omkring rasisme. Sistnevnte skildrer en afrikansk ekspedisjon til et fremtidig England i ruiner, hvor de siste hvite er redusert til huleboere.

Fra 1957 og frem til midten av 1960-årene arbeidet Bennett for fjernsyn, og skrev blant annet manus for flere tv-serier på BBC. Wikipedia

74 år
Hans Heiberg (Forfatter)
1904 - 1978

Hans Heiberg (Norge)

Forfatter, kritiker, teatersjef, språkforsker, journalist, litteraturkritiker, biograf, oversetter

Fullt navn / Fødenavn:
Hans Dedichen Heiberg

Født:
28. januar 1904 (120 år siden)

Døde:
6. desember 1978 (74 år) (45 år siden)

Hans Dedichen Heiberg, død 6. desember 1978 samme sted) var en norsk kritiker, forfatter og teatersjef.

Etter examen artium 1922 studerte han til cand.jur. 1927 mens han var aktiv i Mot Dag og skrev for Omnibus og teaterspalten i Norges kommunistblad. I flere år arbeidet han som utenrikskorrespondent til Storbritannia og Irland (1929), Finland (1930), Japan og Kina (1932). Fra 1931 til 1940 var han litteraturkritiker i Arbeiderbladet. «Mot slutten av den annen verdenskrig skrev han en rekke illegale opprop under signaturen Frimand, ble arrestert og satt på fangeleiren på Grini». Fra 1945 til 1952 arbeidet han som litteratur- og teaterkritiker i Verdens Gang. I VG var han også kulturredaktør. Fra 1952 til 1973 var han sjef for NRK Radioteatret, og fra 1946 til 1965 var han formann i Den Norske Forfatterforening der han gjorde et stort arbeid for å bedre forfatternes kår.. Han gav ut to skjønnlitterære bøker og skrev også skuespill og noen kunstnerbiografier, blant annet Ibsenbiografien …født til kunstner, som han ble nominert til Nordisk råds litteraturpris for i 1969 og fikk Bokhandlerprisen for i 1968. Boka har kommet i mange nyutgivelser, senest i 2003, og den er også oversatt til svensk og engelsk. Han introduserte kriminalhørespill i NRK og oversatte selv svært mange, blant andre Dickie Dick Dickens.

Han var sønn av rådmannen i Oslo, Jacob Vilhelm Rode Heiberg (1860–1946) og Christiane Jeanette Aimée Dedichen (1872–1959). Hans bror var arkitekten Edvard Heiberg (1897–1958) som etablerte seg i Danmark. Wikipedia

77 år
Ivar Lykke (Politiker)
1872 - 1949

Ivar Lykke (Norge)

Politiker, kjøpmann

Født:
8. januar 1872 (152 år siden)

Døde:
6. desember 1949 (77 år) (74 år siden)

Ivar Lykke var en norsk kjøpmann og politiker (H). Han var innvalgt på Stortinget 1916–1945, og var en av næringslivets mest fremtredende stortingsrepresentanter. Lykke var stortingspresident 1919–1927, partiformann 1923–1926, parlamentarisk leder 1920–1921 og 1924–1926 samt statsminister og utenriksminister 1926–1928. Selv om han innehadde alle de øverste posisjonene i norsk politikk, forsøkte Lykke hver gang å unngå de vervene han ble innstilt til, og hadde liten tro på sine egne lederevner. Han blir allikevel stående som en av Norges viktigste politikere i mellomkrigstiden. Wikipedia

<<
6. Desember
>>