Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
6. Desember

Om dagen

6. Desember er dag 340 i 2019, og er i uke 49. Det er 25 dager igjen av året.
Historie
Wikipedia_6-12.1988
31 år siden
Wikipedia
1988: Roy Orbison dør av et hjerteinfarkt mens han er på besøk hos sin mor i Nashville, bare 52 år gammel
Roy Kelton Orbison, også kalt «The Big O», var en amerikansk sanger og låtskriver. Han er en av pionerene i rock 'n' roll-historien, med en karriere som strakk seg over fire tiår. Orbisons emosjonelle ballader om tapt kjærlighet gjorde ham verdensberømt på midten av 1960-tallet. Hans operalignende stemme, melankolske tekster og polerte, intrikate poparrangementer, ble hans varemerke. I 1987 ble han innvotert i Rockens æresgalleri (Rock and Roll Hall of Fame); introduksjonen var ved Bruce Springsteen.

Et av Orbisons særtrekk var at han alltid viste seg med svarte solbriller. En utbredt oppfatning vil ha det til at han var blind. Fenomenet skriver seg imidlertid fra en turné med da ennå ukjente The Beatles i 1963. Han fikk så mye oppmerksomhet for brillene at han valgte å fortsette med dem som en del av imaget.

Under en konsert i Antwerpen, kun få dager før hans død, fremførte han for første og eneste gang «You Got It». Sangen vakte stor begeistring hos publikumet i konserthallen.

Orbison, som hadde røykt gjennom det meste av livet, gjennomgikk i januar 1978 en trippel hjerteoperasjon. Det var et hjerteinfarkt som 6. desember 1988 tok livet av ham, bare 52 år gammel. Dette skjedde under et besøk hos hans mor i Nashville.

Han ble gravlagt 15. desember på Westwood Village Memorial Park Cemetery i Los Angeles. Wikipedia
Wikipedia_6-12.1946
73 år siden
Wikipedia
1946: Heimevernet opprettes etter modell av hjemmefrontstyrkene under andre verdenskrig
Heimevernet (HV) er en forsvarsgren i det norske Forsvaret som fungerer som en hurtigmobiliseringsstyrke. Heimevernet ble opprettet 6. desember 1946 etter erfaringer fra andre verdenskrig. Styrken ble opprettet etter modell fra Hjemmefronten, med et stort antall soldater spredt over hele landet, som oppbevarer utrustningen sin hjemme. Fram til 2000-tallet hadde de også våpen og ammunisjon hjemme.

Soldatmassen i Heimevernet består av soldater som har avtjent et 3–6 måneders grunnkurs, eller full førstegangstjeneste før de ble overført til Heimevernet. I tillegg er det mulig å søke seg til Heimevernet som frivillig. HV består av ca. 45.000 soldater fordelt på tre styrker: innsats-, forsterknings- og oppfølgingsstyrker. Tidligere var styrken ca. 83.000 soldater, men ifølge med omorganisering av Heimevernet er dette redusert.

Heimevernet har nær kontakt med det sivile samfunn. I tillegg til at mannskapene og de fleste offiserene er sivilister til daglig, så er det også en formell kontakt med det sivile samfunn via at hvert distrikt har et råd hvor også sivile organisasjoner er representert. Dette samarbeidet finnes også på landsbasis. Et annet organ er heimevernsnemndene, hvor lokale politikere sammen med politirepresentanter er med på å avgjøre hvem som er skikket for tjeneste i Heimevernet. Wikipedia
Wikipedia_6-12.1917
102 år siden
Wikipedia
1917: Om lag 2000 mennesker omkommer i en enorm eksplosjonen i Halifax i Nova Scotia i Canada
Eksplosjonen i Halifax skjedde 6. desember 1917 da byen Halifax i Nova Scotia, Canada ble sterkt skadet av en gigantisk eksplosjon i det franske lasteskipet SS «Mont-Blanc». Det franske skipet hadde like før kollidert med det norske lasteskipet DS «Imo» fra Sandefjord i det trange innseilingsområdet, the Narrows. Om lag 2000 mennesker, de fleste canadiere, omkom ved eksplosjonen og rundt 9000 mennesker ble skadet. Dette var til da den største menneskeskapte eksplosjon inntil den første atomprøvesprengningen i 1945 og den regnes fortsatt blant de største konvensjonelle eksplosjoner i verden.

Klokken 08.40 om morgenen var det franske lasteskipet SS «Mont-Blanc» fullastet med høyeksplosiver, ammunisjon og tønner med drivstoff på vei inn til havnen for å slå følge med en konvoi til Bordaux i Frankrike. Der kolliderte det i omtrent én knops fart med DS «Imo», et norsk kornskip som var på vei ut fra havnen.

«Mont-Blanc» begynte å brenne 10 minutter etter kollisjonen og eksploderte om lag 25 minutter etter (nøyaktig klokkeslett for eksplosjonen var 09.04:35). Alle bygninger og strukturer nær eksplosjonsstedet ble ødelagt og eksplosjonen skapte en tsunami samt en trykkbølge som knakk trær, ødela bygninger og spredte restene av skipet i kilometers avstand.

Mannskapet i «Mont-Blanc» ble umiddelbart etter kollisjonen beordret i livbåtene, rodde vekk så hardt de kunne og berget dermed livet. Mannskapet på DS «Imo» trodde at franskmennene bare flyktet fra skipsbrannen, og led en fatal skjebne. Av en besetning på 39, ble kapteinen og fem besetningsmedlemmer på DS «Imo» drept i tillegg til losen.

Til slutt endte saken med skylddeling mellom de to skipene. Wikipedia
Fødsler
102 år
Ève Curie (Forfatter)
1904 - 2007

Ève Curie (Frankrike)

Forfatter, pianist, journalist

Født:
6. desember 1904 (114 år siden)

Døde:
22. oktober 2007 (102 år) (11 år siden)

Ève Curie (6. desember 1904 – 22. oktober 2007) var en fransk og amerikansk skribent, journalist og pianist. Hun var den yngste datteren av Marie Curie og Pierre Curie. Hennes søster var Irène Joliot-Curie og hennes svoger var Frédéric Joliot-Curie. Ève var den eneste medlem av familien som ikke valgte en karriere innen vitenskapen og som ikke vant en Nobelpris, skjønt hennes ektefelle Henry Richardson Labouisse, Jr. kunne ta imot en Nobelpris i 1965 på vegne av UNICEF. Hun arbeidet som journalist og forfattet sin mors biografi Madame Curie og en bok om krigsreportasje, Journey Among Warriors. Fra 1960-tallet dedikerte hun seg til å arbeide for UNICEF, og skaffet hjelp til barn og mødre i utviklingsland. Wikipedia

88 år
Arne Sunde (Politiker)
1883 - 1972

Arne Sunde (Norge)

Politiker, dommer, banksjef, advokat, skytter, diplomat

Født:
6. desember 1883 (135 år siden)

Døde:
30. juli 1972 (88 år) (47 år siden)

Arne Toralf Sunde var en norsk offiser, jurist og politiker (V). Han var justisminister 1930–1931 og 1933–1935, medlem av eksilregjeringen i London 1940–1945 og Norges FN-ambassadør 1949–1952. Wikipedia

Dødsfall
93 år
Otto Øgrim (Fysiker)
1913 - 2006

Otto Øgrim (Norge)

Fysiker

Fullt navn / Fødenavn:
Johan Otto Øgrim

Født:
1. oktober 1913 (106 år siden)

Døde:
6. desember 2006 (93 år) (12 år siden)

Johan Otto Øgrim var en norsk fysiker og forfatter. Han ble sammen med Helmut Ormestad rikskjent gjennom NRKs programserie Fysikk på Roterommet.
De to skrev også sammen med Kåre Lunde et meget brukt fysikkverk for videregående skole, Rom Stoff Tid, som de tre vant Cappelenprisen for i 1983.
Under andre verdenskrig var Øgrim et sentralt medlem i den norske etterretningsorganisasjonen XU, hvor han gikk under kallenavnene «Nr. 8» og «Jørgen».
Allerede høsten 1940 ble han involvert i ettertningsarbeid sammen med Sverre Midtskau, som kom fra Storbritannia i oppdrag for SIS.
Øgrim var i mange år ansatt som universitetslektor i fysikk ved Universitetet i Oslo. Han er forfatter og medforfatter av ei rekke bøker om fysikk, blant annet i forbindelse med Roterommet-serien, skolebøker og målestandarder.
Øgrim var sønn av Tobias Immanuel Øgrim, som blant annet var leder for Frelsesarmeen i Norge. Otto Øgrim var far til forfatteren Tron Øgrim, og professor Leikny Øgrim. Han var bestefar til rapperne Elling og Aslak Borgersrud i Gatas Parlament, og til journalist og politiker Liv Gulbrandsen. Wikipedia

<<
6. Desember
>>