Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
10% rabatt på alle navnelapper
8 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
8 Mnd.
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Gratis frakt på ordre over 799,-
8 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
8 Mnd.
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

19. April

Om dagen

19. April er dag 110 i 2024, og er i uke 16. Det er 256 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 19. April kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

13 år siden

2011: Grete Waitz dør etter en lengre tids kamp mot kreft

Grete Waitz var en norsk friidrettsutøver, og Norges mestvinnende langdistanseløper gjennom alle tider. Mest kjent var hun som maratonløper, med VM-gull, OL-sølv og hele ni seire i New York City Marathon. Hennes innsats som banebrytende kvinnelig langdistanseløper har hatt stor betydning for utviklingen av kvinneidrett. Wikipedia
29 år siden

1995: En kraftig bilbombe går av utenfor Murrah-bygningen i Oklahoma City. 168 mennesker mister livet

Oklahoma City-bombingen var et terrorangrep i 1995 der Alfred P. Murrah Federal Building, et kontorbygg for de amerikanske føderale myndighetene i Oklahoma City sentrum, ble sprengt og 168 mennesker ble drept. Det var det største terrorangrepet i USAs historie og er i dag det nest største.

Klokken 09.02 på morgenen onsdag 19. april 1995 eksploderte en leiebil med omtrent 2,3 tonn eksplosiver på gata foran Murrah-bygningen. Bomben i leiebilen var laget av ammoniumnitrat, brukt i kunstgjødsel, og drivstoffet nitrometan – en blanding som kalles ANNM. Timothy McVeigh, en Gulfkrig-veteran, ble stanset en time etter bombingen av politiet på grunn av manglende skilter på bilen.

I rettssaken ble det argumentert fra aktor at McVeighs motivasjon for angrepet var å hevne de døde Branch Davidians etter beleiringen i Waco, Texas, som McVeigh mente hadde blitt myrdet av føderale agenter. Bombingen ble gjennomført på toårs-dagen for beleiringen i Waco. McVeigh omtalte de omkomne i eksplosjonen som «collateral damage» – krigsofre, og sammenlignet bombingen med oppdrag han hadde utført under Gulfkrigen. McVeigh hentet antageligvis planene for bombingen fra en lignende hendelse beskrevet i The Turner Diaries, en rasistisk bok som ble funnet hos McVeigh idet han ble pågrepet. Både hendelsen i boka og McVeighs bombing sammenfaller med datoen for begynnelsen på den amerikanske borgerkrigen, og noen mener at han valgte denne datoen nettopp fordi den representerer dristig handling.

Effekten bombingen fikk på byen var enorm. Utover de 168 dødsofrene (inkludert 19 barn og en redningsarbeider) ble 800 mennesker skadet. Mer enn 300 nærliggende bygninger ble enten ødelagte eller sterkt skadet, slik at hundrevis av mennesker ble husløse og mange arbeidsplasser ble stengt. Noen beregninger sier at en tredjedel av Oklahoma Citys halv million innbyggere kjenner noen som ble drept eller skadet i bombingen. Over 12 000 mennesker deltok i redningsoperasjonene som pågikk i dagevis etter sprengningen – hvorav mange senere utviklet post-traumatisk stressyndrom. Den nasjonale og globale reaksjonen var umiddelbar og overveldende, i likhet med medias reaksjon. Området ble flommet med bistandsorganisasjoner og redningsarbeidere fra hele USA, sammen med hundrevis av kjøretøy fra pressen for å dekke saken.

Det nasjonale fokuset toppet seg 23. april, da president Bill Clinton hold en appell i Oklahoma City. I ukene etter bombene ble redningsarbeidet trappet ned, bygningen var implodert og medias oppmerksomhet skiftet til rettssaken mot Timothy McVeigh og hans medsammensvorne. Wikipedia
31 år siden

1993: FBI stormer bygningen til sekten «Branch-Davidianerne» på Mount Carmel utenfor Waco i Texas

Da det amerikanske føderale byrået Bureau of Alcohol, Tobacco and Firearms (ATF) skulle ransake sekten Branch Davidians eiendom på Mount Carmel utenfor Waco, Texas i februar 1993 brøt det ut intens skuddveksling. FBI ble kalt inn og omringet Mount Carmel i 51 dager, før 76 mennesker, inkludert 20 barn under 17, døde i et flammehav inne i hovedbygningen på Mount Carmel.

Det knytter seg stor ueninghet rundt viktige punkter på hendelsesforløpet, og det er kontroverser om skyldspørsmålene den dag i dag.

Tidlig om morgenen 19. april ringte FBI til davidianerne og advarte dem om at et angrep med tåregass var nærstående. En beskjed over høyttalerne fortalte davidianerne at de var under arrest, og måtte komme ut. Få minutter senere kjørte stridsvogner mot hovedbygningen fra ulike sider, og pumpet gass inn i huset gjennom kraner. Davidianerne åpnet ild, men gassangrepet fortsatte hele morgenen. Andre stridsvogner slo huller i veggene på bygningen for å lage rømningsveier. Noen davidianere rømte ut og ble pågrepet, mens de aller fleste forble i bygningen og opprettholdt ildgivningen.

Bygningen tok etter hvert fyr, og i løpet av få timer var den brent ned. 76 menn, kvinner og barn lå døde i ruinene – blant disse var David Koresh selv. Wikipedia

Fødsler

34 år
Jayne Mansfield (Skuespiller)
1933 - 1967

Jayne Mansfield (USA)

Skuespiller, sanger, modell

Fullt navn / Fødenavn:
Vera Jayne Palmer

Født:
19. april 1933 (91 år siden)

Døde:
29. juni 1967 (34 år) (56 år siden)

Jayne Mansfield var en amerikansk skuespillerinne, sangerinne og modell.

Etter å ha drømt om å bli filmstjerne siden tidlig barndom reiste hun til Hollywood i 1954. Hun fikk raskt oppmerksomhet ved hjelp av aktiv selvpromotering, men greide ikke å følge opp på filmlerretet. Gjennombruddet kom da hun spilte hovedrollen i Broadway-teaterstykket Will Success Spoil Rock Hunter? i 1955.

Suksessen på teaterscenen resulterte i en filmkontrakt med 20th Century Fox. Mansfield ble kjent for sitt platinablonde hår, yppige former og dristige klesvalg, og ble stadig sammenlignet med Marilyn Monroe. Hun gjorde seg spesielt bemerket i komediene Hun kan'ke for det (1956) og Åh, for en mann (1957), men fikk også ros for rolletolkningene sine i dramafilmene Buss på avveier og Innbruddstyvens æresord (begge fra 1957).

Mansfields to neste filmer, Flåten er i by'n (1957) og Vestens tøffeste sheriff (1958), imponerte ikke kritikerne. De neste årene lånte filmselskapet henne ut til ulike lavbudsjettsfilmer, før kontrakten hennes ble avsluttet i 1962. Mansfield fikk mye oppmerksomhet for å ha vist seg toppløs i filmen Promises! Promises! (1963), men fikk aldri den store suksessen på filmlerretet igjen. Hun var likevel en populær kjendis og turnerte med både nattklubbforestillinger og teaterstykker.

Mansfield døde i en bilulykke 34 år gammel. Tre av hennes fem barn befant seg også i bilen, men overlevde. Wikipedia

79 år
Sivert Donali (Billedhugger)
1931 - 2010

Sivert Donali (Norge)

Billedhugger

Født:
19. april 1931 (93 år siden)

Døde:
6. desember 2010 (79 år) (13 år siden)

Sivert Donali var en norsk billedhugger.

Donali har blant annet stått for Kong Sverre-monumentet ved Ilaparken i Trondheim (1983), Bergmannsmonumentet på Røros (1965), Alf Prøysen-statuen på Rudshøgda (1984), strikkemonumentet «Morsarven» i Selbu og deltatt i restaureringen av Nidarosdomen (1957 —63).

Donali er utdannet ved Kunstskolen i Trondheim 1948-50, Statens kunstakademi under Per Palle Storm 1950-53 og Kunstakademiet i København 1953-54.

Donali deltok på Høstutstillingen første gang i 1953, og har siden blitt utstilt på blant annet Galleri Hornemann, Østlandsutstillingen, Trondheim Kunstforening, Larvik Kunstforening og i Split i det tidligere Jugoslavia.

Verker av Donali har blitt kjøpt inn blant annet av Nasjonalgalleriet og Trondheim Kunstforening. Wikipedia

99 år
Ragnar Ulstein (Journalist)
1920 - 2019

Ragnar Ulstein (Norge)

Journalist, skribent, motstandskjemper

Fullt navn / Fødenavn:
Ragnar Leif Ulstein

Født:
19. april 1920 (104 år siden)

Døde:
3. desember 2019 (99 år) (4 år siden)

Ragnar Leif Ulstein var en norsk journalist, sakprosaforfatter og statsstipendiat, kjent for flere bøker om norsk deltagelse i andre verdenskrig. Under krigen var han løytnant i Kompani Linge.

Ulstein var bondesønn og ble født i Ulstein på Sunnmøre i 1920.

Han tok artium i 1940 og dro 1941 over til Storbritannia for å delta i de norske styrkene. Han deltok med Kompani Linge under landgangen i Reine i desember 1941. I september 1943 deltok han sammen med Harald Svindseth og Nils Fjeld i operasjon Vestige I, en sabotasjeaksjon mot et forsynings- og troppeskip i Nord-Gulen, utenfor Svelgen, der det lå til ankers for natten, beskyttet av en torpedojager. To limpetladninger ble festet på skipet som het «Hartmut». Ladningene skulle ha gått av ett døgn senere, men eksploderte etter tre kvarter. Synkeferdig klarte skipet å nå inn til en sandstrand, hvor det ble liggende. Det viste seg senere at det var en feil ved forsinkelsesordningen.

Fra høsten 1944 ledet Ulstein oppbyggingen av hjemmestyrker Siskin i Sogn.

Hans militære karriere fortsatte etter krigen, først i Tysklandsbrigaden. Han var medforfatter av bokverket Kompani Linge (1948).

Ulsteins journalistkarriere startet i Filmavisen og fortsatte fra 1954 i Bergens Tidende og Sunnmørsposten. Som journalist fikk han Hirschfeldtprisen for sin innsats for krigsfanger og krigsinvalide.

Som krigshistoriker vil han særlig bli husket for verkene Englandsfarten (2. bind, 1965–67), Svensketrafikken (3. bind, 1974–77) og Etterretningstjenesten i Norge 1940–45 (3. bind, 1989–92). For ham personlig var det kanskje like viktig å skrive den omfattende skildringen fra hjembygda: Lagunen og stormen: Ulstein – bygd i Europa 1940–45 (1999). Han har skrevet flere bøker, også to romaner, og noen lokalhistoriske bøker om bank, avis og samferdsel. Wikipedia

95 år
Sven Hazel (Forfatter)
1917 - 2012

Sven Hazel (Danmark)

Forfatter, skribent, militær

Født:
19. april 1917 (107 år siden)

Døde:
21. september 2012 (95 år) (11 år siden)

Sven Hazel var en dansk forfatter. Han het opprinnelig Børge Willy Pedersen Arbing, men byttet senere navn til Hazel (også Hassel). Wikipedia

Dødsfall

93 år
Walter Mondale (Politiker)
1928 - 2021

Walter Mondale (USA)

Politiker, jurist, diplomat, selvbiograf

Fullt navn / Fødenavn:
Walter Frederick Mondale

Født:
5. januar 1928 (96 år siden)

Døde:
19. april 2021 (93 år) (3 år siden)

Walter Frederick «Fritz» Mondale var en norskættet amerikansk politiker og medlem av Democratic-Farmer-Labor Party. Han hadde utdannelse som jurist. Mondale var USAs 42. visepresident 1977–1981 under president Jimmy Carter. Wikipedia

73 år
Jim Steinman (Komponist)
1947 - 2021

Jim Steinman (USA)

Komponist, sanger, musiker, låtskriver, plateprodusent, pianist

Fullt navn / Fødenavn:
James Richard Steinman

Født:
1. november 1947 (76 år siden)

Døde:
19. april 2021 (73 år) (3 år siden)

James Richard «Jim» Steinman var en amerikansk plateprodusent, låtskriver og pianist. Steinman er kjent for sine dramatiske, pompøse og svulstige sanger, med tilhørende følelsesladde tekster. Hans største inspirasjonskilder var produksjonsteknikken til Phil Spector, instrumenteringen og tekstene til Bruce Springsteen, og Richard Wagners pompøsitet og dramatikk.

Steinman skrev en rekke sanger for andre artister, og er mest kjent for sangene på albumene Bat Out of Hell, Dead Ringer og Bat Out of Hell II: Back Into Hell, samt en rekke andre sanger for Meat Loaf. Han skrev også sangen «Total Eclipse of the Heart» for Bonnie Tyler, som han også produserte album for. Blant andre artister som har spilt inn Steinmans sanger er Air Supply, Celine Dion, Barbra Streisand, Barry Manilow, The Sisters of Mercy og Boyzone. Steinman skrev også flere musikaler, og samarbeidet med Andrew Lloyd Webber. Wikipedia

93 år
Cecil Bødker (Forfatter)
1927 - 2020

Cecil Bødker (Danmark)

Forfatter, barnebokforfatter, lyriker, designer

Fullt navn / Fødenavn:
Cecil Skaar Bødker

Født:
27. mars 1927 (97 år siden)

Døde:
19. april 2020 (93 år) (4 år siden)

Cecil Skaar Bødker var en dansk forfatter, særlig av barnebøker.

Faren hennes, Hans Peter Jacobsen, var tegner ved en sølvvarefabrikk. Hun ble utlært som sølvsmed i 1948. Deretter arbeidet hun som sølvsmed, men forlot yrket til fordel for sitt forfatterskap.

Allerede som barn hadde hun begynt hun å skrive. Hennes første diktsamlinger ble utgitt under navnet Cecil Skaar. Etternavnet Bødker stammer fra ekteskapet med Arne Bødker i perioden 1953-1974.

Hennes debut var diktsamlingen Luseblomster, 1955. Den ble vel mottatt og plasserte henne sammen med de følgende diktsamlinger Fygende Heste, 1956, og Anadyomene, 1959, som en viktig forfatter innenfor etterkrigstidens mytisk orienterte modernisme.

Hun utga sin første barnebok i 1967, og skrev siden en barnebok i året, stort sett. Hun er mest kjent for bøkene om Silas; den første av dem, Silas og den sorte hoppe (1967) er innlemmet i Danmarks kulturkanons «barnekanon». Hungerbarnet ble i 2002 filmatisert under tittelen Ulvepigen Tinke.

Hun har også skrevet flere bøker fra bibelhistorien. Et opphold i Etiopia i 1969 var bakgrunn for bøkene Leoparden og Dimma Gole.

Formodentlig inspirert av sine opplevelser i Etiopia gjenopptok hun i I Fortællinger omkring Tavs (1971) tanken om det primitive liv som midlet mod det moderne menneskes fremmedgjorthet. Hun beskriver oppdragelsens betydning for den enkeltes selvrealisering. Ofte har hun skrevet om undertrykkelse, angst og sosial nød, og forfatterskapet rommer dypt engasjerte replikker til historiens gang.

I 1998 mottok hun Det Danske Akademis Store Pris. Hun anvender bevisst gale stavemåter – for eksempel «hoderne» (korrekt dansk: «hovederne»), «lårt» (lort), «ihjæl» (ihjel), «somom» (som om) og «treerne» (træerne).

Mange av hennes bøker er oversatt til andre språk.

Bødker innstiftet Silas-Prisen, som er blitt utdelt hvert annet år siden 2001. Wikipedia

57 år
Grete Waitz (Maratonløper)
1953 - 2011

Grete Waitz (Norge)

Maratonløper, langdistanseløper, friidrettsutøver

Fullt navn / Fødenavn:
Grete Andersen

Født:
1. oktober 1953 (70 år siden)

Døde:
19. april 2011 (57 år) (13 år siden)

Grete Waitz var en norsk friidrettsutøver, og Norges mestvinnende langdistanseløper gjennom alle tider. Mest kjent var hun som maratonløper, med VM-gull, OL-sølv og hele ni seire i New York City Marathon. Hennes innsats som banebrytende kvinnelig langdistanseløper har hatt stor betydning for utviklingen av kvinneidrett. Wikipedia

63 år
Jahn-Arill Skogholt (Skribent)
1943 - 2007

Jahn-Arill Skogholt (Norge)

Skribent

Født:
30. desember 1943 (80 år siden)

Døde:
19. april 2007 (63 år) (17 år siden)

Jahn-Arill Skogholt var en forfatter fra Storfjell i Vågan kommune. Han er mest kjent for å ha skrevet «Bygdevise», bedre kjent som «Kor e hammaren, Edvard?». Han har produsert alt fra viser og dikt til biografier og romaner. Skogholt var daglig leder i Noregs Mållag i 1971–1973. Han fikk Blix-prisen i 1987. Wikipedia

33 år
David Koresh (Sektleder)
1959 - 1993

David Koresh (USA)

Sektleder

Fullt navn / Fødenavn:
Vernon Wayne Howell

Født:
17. august 1959 (64 år siden)

Døde:
19. april 1993 (33 år) (31 år siden)

David Koresh var leder for sekten Branch Davidians fra 1988 frem til beleiringen i Waco, da et raid utført av Bureau of Alcohol, Tobacco and Firearms førte til at Federal Bureau of Investigation beleiret gården hvor sektmedlemmene oppholdt seg. Koresh døde i brannen som ble utløst på slutten av beleiringen. Wikipedia

73 år
Charles Darwin (Naturforsker)
1809 - 1882

Charles Darwin (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Naturforsker

Fullt navn / Fødenavn:
Charles Robert Darwin

Født:
12. februar 1809 (215 år siden)

Døde:
19. april 1882 (73 år) (142 år siden)

Charles Robert Darwin var en britisk naturforsker. Han er mest kjent for å ha grunnlagt den moderne evolusjonsteorien (se også darwinisme), men bidro også med en rekke andre arbeider innen systematikk, økologi og paleontologi.

Darwins bidrag til biologien kan knapt overvurderes. Evolusjonslæren ga endelig den linneiske systematikken et teoretisk fundament, og gjorde det for første gang mulig med en vitenskapelig teori på dyrs og planters tilpasninger og deres utrolige biologiske mangfold. I dag er Darwins lære om naturlig utvalg det helt grunnleggende fundamentet for all biologisk forskning, og finner stadig nye anvendelsesområder, blant annet innen medisin og ernæring.

Boka Artenes opprinnelse, som kom ut i 1859, regnes som hans hovedverk. Boka redegjør meget grundig for naturlig utvalg med talløse eksempler. Da den kom vakte den stor debatt og til dels forargelse, men Darwin ble anerkjent som sin tids største britiske naturvitenskapsmann, og ble etter sin død gravlagt i Westminster Abbey ved siden av Sir Isaac Newton. Wikipedia

36 år
Lord Byron (Poet)
1788 - 1824

Lord Byron (Storbritannia)

Poet

Fullt navn / Fødenavn:
George Gordon Byron

Født:
22. januar 1788 (236 år siden)

Døde:
19. april 1824 (36 år) (200 år siden)

George Gordon Byron, 6. baron Byron, vanligvis omtalt som lord Byron, var en engelsk poet og ledende figur i den romantiske bevegelse på begynnelsen av 1800-tallet. Blant Byrons mest kjente verker er de lange fortellende diktene Don Juan og Childe Harold's Pilgrimage, og det korte lyriske stykket She Walks in Beauty. Han er ansett som en av de store britiske poeter og har forblitt meget lest og innflytelsesrik.

I 1816 forlot han sitt hjemland etter en skandaleombrust skilsmisse, og vendte siden aldri tilbake. Han reiste østover i 1823 for å delta i den greske frihetskampen mot den osmanske undertrykkelsen av Hellas. Av den grunn er han blitt anerkjent av grekerne som en nasjonalhelt. Han døde av smittefeber i Messolonghi i en alder av 36 år. Selv om han reiste en privat hær og ikke fikk større innvirkning på krigen, var hans deltagelse og ikke minst for tidlige død, avgjørende faktorer for å gi den greske saken oppmerksomhet i Vesten. Han skrev på sitt hovedverk, den store samfunnssatiren Don Juan i årene 1819–1824, men rakk ikke å fullføre det helt.

Han var far til Ada Byron Lovelace, kjent for sin store matematiske innsikt. Byron ble feiret og omtalt i sin levetid for sin aristokratiske utsvevelser, inkludert store gjeld, tallrike kjærlighetsaffærer, rykter om en skandaløs incestuøs forbindelse med sin halvsøster, og selvpåførte landflyktighet.

Som poet var Byron i all vesentlighet lyriker. Hans styrke lå i retorikkens fargeprakt, i de ypperlige naturskildringene og i tonegangenes mangfold som gjorde mulig for ham med lekende velbehag, bitende satire eller harmløs humor å gå fra den høyeste patos til den trivielle virkelighet. Hans figurer lider derimot av en viss ensformighet ved at de ligner mer eller mindre på hverandre, og er formet etter hans eget vesen. Mer mangfoldig er hans galleri av kvinner. Hans dramaer fungerer gjennom fortellingens prakt og dens tankeinnhold, mindre gjennom karakter og handling. Byron ble satt mer pris på i utlandet enn i England, noe som har sin årsak både i hans skarpe kritikk av de engelske samfunnsforholdene og at hans poesi ikke var perfekte. Særlig i begynnelsen ble det rettet kritikk mot hans teknikk, blant annet av Algernon Swinburne. Wikipedia

<<
19. April
>>