Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
7 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
7 Mnd.
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
10% rabatt på alle navnelapper
7 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
7 Mnd.
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

20. April

Om dagen

20. April er dag 111 i 2024, og er i uke 16. Det er 255 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 20. April kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

6 år siden

2018: Tim «Avicii» Bergling dør av selvpåførte skader fra en knust vinflaske, 28 år gammel

Tim Bergling, bedre kjent som Avicii og Tim Berg, var en svensk disc jockey, remixer og plateprodusent. Hans debutalbum Seek Bromance nådde topp 20-listene i mange land, inkludert Frankrike, Belgia, Storbritannia og Sverige.

Navnet "Avicii" kommer fra "Avīci" som betyr det laveste nivået av Naraka eller "helvete" i Buddhismen. Wikipedia
25 år siden

1999: To studenter begår massedrap på Columbine High School, tolv personer blir drept

Columbine-massakren var en skolemassakre som skjedde tirsdag 20. april 1999 på Columbine High School i Jefferson County i Colorado. To elever ved skolen, Eric Harris og Dylan Klebold, skjøt og drepte tolv andre elever og en lærer, mens ytterligere 21 ble skadet, 3 av dem mens de rømte fra skolen. Skytingen startet ved lunsjtid, og da var de fleste elevene i skolens kantine. Likevel ble ingen drept i kantina, da de fleste klarte å komme seg ut av kantina da skytingen startet utenfor skolen. Harris og Klebold hadde 10 minutter før skytingen begynte plassert ut 2 propanbomber i kantina som skulle gå av 11.17, da kantina var full. Harris og Klebold skulle stå ved inngangene og skyte alle som overlevde bombene. Bombene gikk ikke av, og Harris og Klebold valgte derfor å gå inn i skolen og skyte. De fleste av ofrene ble drept i skolens bibliotek. Etter skytingen tok de to elevene sine egne liv ved å skyte seg selv i biblioteket på skolen, bare noen få meter fra noen av sine ofre.

Dagen skytingen ble utført på har ført til mange forskjellige teorier, blant annet er det fødselsdagen til Adolf Hitler og det er dagen etter både årsdagen for Beleiringen i Waco og Oklahoma City-bombingen. Wikipedia
112 år siden

1912: Bram Stoker, best kjent for å ha skrevet «Dracula», dør av slag, 64 år gammel

Abraham «Bram» Stoker var en irsk forfatter. Han er mest kjent for å ha skrevet grøsseren Dracula.

Han ble født 8. november 1847 i Clontarf i Irland, en kystlandsby ikke så langt fra Dublin. Før han ble 8 år gammel var han syk og kunne hverken reise seg opp eller gå på egen hånd. Denne sykdommen og hjelpeløsheten var en traumatisk opplevelse som man finner igjen i mange av hans bøker. Evigvarende søvn og oppstandelsen fra de døde er sentrale emner i Dracula, og var veldig viktig for ham siden han var sengeliggende mesteparten av livet sitt.

Ikke bare var hans sykdom, men enda mer hans bedring, et mysterium for legene. Etter sykdommen vokste han og ble en ganske normal ung mann, som tilogmed ble friidretts- og fotballstjerne ved University of Dublin. Han studerte historie, litteratur og fysikk ved Trinity College. Etter ferdig utdannelse ble han en vanlig byråkrat, en jobb som aldri tilfredsstilte ham. Derfor begynte han å jobbe som journalist og teateranmelder i avisen The Evening Mail. Hans interesse for teateret førte til hans livslange vennskap med skuespilleren Henry Irving.

Stoker giftet seg med Oscar Wildes tidligere kjæreste Florence Balcombe i 1878 og flyttet sammen med henne til London, der han ble sjef for Irvings Lyceum Theatre. Samarbeidet med Irving var veldig viktig for Stoker. Igjennom Irving ble Stoker involvert i sosieteten i London. Der han møtte blant annet James McNeill Whistler og Arthur Conan Doyle

Han økte inntekten ved å skrive en god del sensasjonelle romaner, hans mest berømte var vampyrgrøsseren Dracula (utgitt i 1897). Deler av denne fortellingen er lagt til kystbyen Whitby, hvor Stoker bodde en stund.

I 1890 møtte Stoker den ungarske professoren Ármin Vámbéry, som fortalte ham legenden om den rumenske fyrsten Vlad Tepes, bedre kjent som Dracula. Denne personen ble senere til vampyren grev Dracula, som er tittelpersonen i Stokers bok Dracula. Like etter begynte Stoker å skrive boken, som han fullførte syv år senere. Han gjorde grundige dykk i bakgrunnsmaterialet og studerte lenge kulturene og religionene på Balkan og livet til den historiske personen Vlad Tepes.

Bram Stoker døde 20. april 1912 etter en rekke slag. Han er begravet ved Golders Green Crematorium i London. Wikipedia

Fødsler

38 år
Vibeke Skofterud (Langrennsløper)
1980 - 2018

Vibeke Skofterud (Norge)

Langrennsløper

Fullt navn / Fødenavn:
Vibeke Westbye Skofterud

Født:
20. april 1980 (44 år siden)

Døde:
29. juli 2018 (38 år) (5 år siden)

Vibeke Westbye Skofterud var en norsk langrennsløper fra Slitu i Eidsberg kommune i Østfold som representerte Slitu IF og Team Centric. Hun ble olympisk mester i stafett i 2010 og verdensmester i stafett i 2005 og 2011. I 2012 vant hun og satte ny rekord i kvinneklassen i Vasaloppet. Hun ble norsk mester i sprint i 2002.

Skofterud omkom i en vannscooterulykke 29. juli 2018. Wikipedia

72 år
Nils A. Røhne (Politiker)
1949 - 2022

Nils A. Røhne (Norge)

Politiker, ordfører

Fullt navn / Fødenavn:
Nils Amund Røhne

Født:
20. april 1949 (75 år siden)

Døde:
10. januar 2022 (72 år) (2 år siden)

Nils Amund Røhne var en norsk politiker og ordfører i Stange kommune for Arbeiderpartiet.

Røhne var i politisk rådgiver i Administrasjonsdepartementet fra 1994 til 1996 og deretter statssekretær i Nærings- og handelsdepartementet til 1997. Han var lærer fra 1973 og lektor fra slutten av 1980-årene. Han var ansatt som rådgiver i internasjonale spørsmål i Norges forskningsråd i årene 1997 til 1998 og deretter utenlandssjef i Norsk Folkehjelp frem til 2005. Han begynte da som rådgiver i Hedmark fylkeskommune fra 2005 og var der frem til han ble ordfører i 2007. Røhne ble gjenvalgt i 2011 da Arbeiderpartiet fikk over 50 % av stemmene i Stange.

Høsten 2020 fikk Røhne påvist kreft. Den 10. januar 2022 døde han av sykdommen. Wikipedia

77 år
Charles David Keeling (Oseanograf)
1928 - 2005

Charles David Keeling (USA)

Oseanograf, kjemiker, forsker

Født:
20. april 1928 (96 år siden)

Døde:
20. juni 2005 (77 år) (18 år siden)

Charles David Keeling var en amerikansk professor i oseanografi, særlig kjent for å være den første som varslet verden om muligheten av et menneskeskapt bidrag til drivhuseffekten og dermed global oppvarming i 1960-årene. Keeling-kurven viser den progressive økningen av drivhusgassen karbondioksid i atmosfæren og er oppkalt etter ham. Wikipedia

83 år
Sten Andersson (Politiker)
1923 - 2006

Sten Andersson (Sverige)

Politiker, diplomat, minister

Fullt navn / Fødenavn:
Sten Sture Andersson

Født:
20. april 1923 (101 år siden)

Døde:
16. september 2006 (83 år) (17 år siden)

Sten Sture Andersson, partisekretær for Socialdemokraterna i Sverige 1962–82, riksdagsmedlem 1966–94, sosialminister 1982–85, utenriksminister 1985–91.

Andersson ble født på Södermalm i Stockholm, men vokste opp i Enskede. Etter grunnskole i Skarpnäck gikk han på gymnaset ved Statens aftonskola i Kungsholmens høyere allmenne undervinsingsinstitusjon. Etter å ha fullført gymnaset i april 1944 ble han innrullert i Svea livgarde. Han ble med i SSU allerede i 1942 og ble leder i den lokale SSU-klubben Frihet. Andersson begynte også å studere ved Stockholms högskola men avla aldri pol mag-examen.

I 1949 ble Andersson valgt som representant till SSU-kongressen. 1953 ble han ansatt av Stockholms arbeiderkommune som ombudsman med oppgave å organisere de offentlige tjenestemenn i Stockholm politisk.

Etter valget 1962 ble Socialdemokraternes partisekretær Sven Aspling sosialminister og Andersson ble valgt til hans etterfølger i 1964. Han ble dermed også representant i partiledelsen. Andersson ble ved valget 1966 innvalgt i riksdagen.

1975 valgt til leder i Stockholms arbeiderkommune. Etter riksdagsvalget i 1982 ble han sosialminister og var blant annet ansvarlig for at offentlige pensjoner ble indeksregulert.

I ble han 1985 utnevnt til utenriksminister. I sin tid som utenriksminister brukte han tid blant annet til å arbeide med Israel-Palestina-konflikten og kunne holde nær kontakt med PLOs leder Yasir Arafat.

I tiden i Enskede SSU traff han Eivorm som han giftet seg med i 1950. De fikk tre barn. Etter hennes bortgang giftet han seg påny med Britta. Wikipedia

85 år
Knut Mykland (Professor)
1920 - 2005

Knut Mykland (Norge)

Professor, historiker

Født:
20. april 1920 (104 år siden)

Døde:
4. november 2005 (85 år) (18 år siden)

Knut Mykland var norsk historiker og spesialist på Dansketiden og 1814. Han var blant annet en av de to første professorene ved Universitetet i Bergen, en av initiativtakerne til digitalisering av folketellingen fra 1801 og mottaker av Sverre Steen-prisen.

Han begynte å studere ved Universitetet i Oslo i 1940. Men krigen førte til stans i studiene og han flyktet til Sverige og ble norsk politisoldat. Etter frigjøringa begynte han på hovedfag med Sverre Steen som veileder.

Mykland ble sammen med Alf Kaartvedt utnevnt til den første professor i historie ved det nyopprettede Universitetet i Bergen i 1957. Denne stillingen innehadde han til 1987. Han var hovedredaktør for verket Cappelens Norgeshistorie, hvor han også skrev bindene om tiden fra 30-årskrigen til Store nordiske krig og Napoleonskrigene. Da sosialhistorien fikk fornyet kraft på 1970-tallet, var Mykland en av initiativtagerne til digitaliseringen av folketellingen fra 1801. Senere dette tiåret igangsatte han det nordiske forskningsprosjektet Sentralmakt og lokalsamfunn der Danmark-Norge og Sverige-Finland ble systematisk sammenlignet.

Myklands skrivestil bar preg av grundig kildekunnskap, og han illustrerte sine poeng rikelig med uttalelser fra primærkildene, slik at sitatene var tilsynelatende helt innvevd i teksten. Professor Ståle Dyrvik beskrev det slik, dels med et sitat fra Mykland selv, i minnetalen han holdt 9. november 2006:

«Kombinasjonen av skarp problemstilling og lødig form ser ein aller tydelegast i det vesle formatet, i artiklane. Nokre av dei han skreiv om 1814, høyrer til det mest glitrande i den norske historiske litteraturen. Ein gong vi snakka om dei små arbeida hans, uttrykte han si glede over dei, men la også til: ”Husk likevel at jeg aldri har arbeidet med et ”lite” emne. Jeg har bestandig forsøkt å se det store i det små.”»

Knut Mykland ble i 1992 tildelt Admiral Carl Hammerichs minnelegat fra Fondet for dansk-norsk samarbeid. I 2003 ble han belønnet med Sverre Steen-prisen, i anerkjennelse av hans faglige tyngde og levende formidlingsstil. Han trosset sin svake helse og mottok prisen personlig under en seremoni i Stavanger. Han ble også tildelt Froland kommunes kulturpris blant annet for sitt arbeid med bygdebøkene i Mykland. Wikipedia

90 år
Hans Chr. Mamen (Teolog)
1919 - 2009

Hans Chr. Mamen (Norge)

Teolog, prest

Fullt navn / Fødenavn:
Hans Christen Mamen

Født:
20. april 1919 (105 år siden)

Døde:
14. oktober 2009 (90 år) (14 år siden)

Hans Christen Mamen var en norsk teolog, prost, lokalhistoriker og motstandsmann. Slektsnavnet hans skriver seg fra Mammen i Danmark. Wikipedia

115 år
Edna Parker (Verdens eldste)
1893 - 2008

Edna Parker (USA)

Verdens eldste, lærer

Fullt navn / Fødenavn:
Edna Scott Parker

Født:
20. april 1893 (131 år siden)

Døde:
26. november 2008 (115 år) (15 år siden)

Edna Scott Parker var med sine 115 år og 220 dager verdens eldste person ved sin død.

Edna arbeidet som lærerinne frem til hun i 1913 ble gift med Earl Parker, som døde av hjerteinfarkt i 1939, 54 år gammel. Hun ble mor til to sønner, henholdsvis i 1913 og 1919. Som enke fortsatte hun i mange år driften av gården, som hun og ektemannen hadde bygget opp.

En av hennes sønnesønner fortalte pressen i anledning 115-årsdagen at hun en gang var nær døden da hun var omkring 100 år gammel. Hun hadde da flyttet inn hos eldstesønnen og dennes hustru, men da de to kom hjem fra en basketballkamp en kveld, kunne de ikke finne Edna noe sted i huset og slo alarm til sønnesønnen, som kom for å delta i letingen etter farmoren. Etter kort tid fant han Edna sterkt nedkjølt i en snøhaug i nærheten av huset og fikk båret henne inn og lagt henne foran ovnen, mens de ventet på legen. Da hun kom seg igjen etter denne episoden var hun frisk og rask i mange år, men familien mente likevel det var best å få ordnet med plass til henne på et gamlehjem i nærheten, hvor hun ble boende resten av sitt liv.

Hennes høye alder gjorde at hun opplevde begge sønnenes bortgang, og så sent som i juni 2008 mistet hun sin 90 år gamle svigerdatter. En av hennes søstre ble 99 år gammel. Selv om hun opplevde en usedvanlig høy alder led hun aldri av demens eller hjerteproblemer, men hun satt for det meste i rullestol fra hun var 109 år gammel, etter et stygt fall. De 2-3 siste årene opplevde både Edna selv og hennes nære familie stor pågang fra diverse presse, som ville ha en bit av hennes lange livshistorie. Både 114-årsdagen og 115-årsdagen var begivenheter, som ble dekket av fjernsynskanaler og diverse aviser verden over. Wikipedia

56 år
Adolf Hitler (Diktator)
1889 - 1945

Adolf Hitler (Tyskland)

Diktator, politiker, nasjonalsosialist, nazist, rasist, soldat, kunstmaler

Født:
20. april 1889 (135 år siden)

Døde:
30. april 1945 (56 år) (79 år siden)

Adolf Hitler var en tysk nasjonalsosialistisk politiker som var Tysklands leder fra 1933 til han tok sitt liv ved slutten av andre verdenskrig. Under Hitler ble Tyskland et diktatur og innledet andre verdenskrig ved invasjon av nabolandene. Tyskland ble på slutten av krigen okkupert av de allierte og regimet avsatt.

Han var fra 1921 var «fører» for Det nasjonalsosialistiske tyske Arbeiderparti, fra 1933 rikskansler og fra 1934 «fører og rikskansler» og samtidig regjeringssjef og statsoverhode for Det tyske rike. Han var østerriksk av fødsel og bakgrunn, men flyttet til Tyskland i 1913 og ble tysk statsborger i 1932. Han tjenestgjorde under første verdenskrig med korporals grad. Hitler hadde grunnskoleutdanning og arbeidet før første verdenskrig som kunstmaler.

Han kom til makten etter den økonomiske krisen som oppstod i Tyskland i etterkant av første verdenskrig og den store depresjonen etter børskrakket i 1929. Ved bruk av propaganda og karismatisk tale appellerte han til arbeider- og middelklassens økonomiske behov, og slo an nasjonalistiske, antisemittiske og antikommunistiske toner.

Etter å ha kommet til makten etablerte han det nasjonalsosialistiske diktaturet «det tredje riket» i Tyskland. Han forbød alle opposisjonspartier og forfulgte politiske, ideologiske og kulturelle motstandere og personer tilhørende forskjellige minoritetsgrupper, rasemessig eller på annet vis. Samtidig restrukturerte han økonomien og satte igang store sosiale programmer og utbygging av infrastruktur og teknologi. Han fremmet samtidig en ekspansiv utenrikspolitikk, og Tyskland og dets allierte i aksemaktene kontrollerte på det meste store deler av Europa. På den annen side fremmet han en rasistisk «blod og rase»-ideologi, og bedrev en systematisk diskriminering og senere forfølgelse av bl.a. jødene og sigøynerne – som kostet rundt seks millioner europeiske jøder livet i holocaust. Wikipedia

Dødsfall

68 år
Idriss Déby (President)
1952 - 2021

Idriss Déby (Tsjad)

President, politiker, offiser

Fullt navn / Fødenavn:
Idriss Déby Itno

Født:
18. juni 1952 (71 år siden)

Døde:
20. april 2021 (68 år) (3 år siden)

Idriss Déby Itno var Tsjads president og leder for partiet MPS fra 1990 til sin død i 2021. Déby var tidligere militæroffiser, og tok makten i desember 1990 etter han inntok hovedstaden N'Djamena og avsatte president Hissène Habré, som hadde styrt landet i elleve år med et ettpartisystem. Han satt ved makten i 30 år til tross for væpnet opprør mot hans styre, fram til han ble drept av opprørere i 2021. Wikipedia

28 år
Avicii (Musiker)
1989 - 2018

Avicii (Sverige)

Musiker, DJ, remikser, plateprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Tim Bergling

Født:
8. september 1989 (34 år siden)

Døde:
20. april 2018 (28 år) (6 år siden)

Tim Bergling, bedre kjent som Avicii og Tim Berg, var en svensk disc jockey, remixer og plateprodusent. Hans debutalbum Seek Bromance nådde topp 20-listene i mange land, inkludert Frankrike, Belgia, Storbritannia og Sverige.

Navnet «Avicii» kommer fra Avīci, som betyr det laveste nivået av Naraka eller «helvete» i Buddhismen. Wikipedia

82 år
Osvald Harjo (Motstandsmann)
1910 - 1993

Osvald Harjo (Norge)

Motstandsmann, partisan, gulag-fange

Født:
30. september 1910 (113 år siden)

Døde:
20. april 1993 (82 år) (31 år siden)

Osvald Harjo var en norsk motstandsmann under andre verdenskrig og senere fange i sovjetisk Gulag.

I oktober 1940 flyktet Harjo sammen med et hundretalls andre finnmarkinger fra det okkuperte Norge til Sovjetunionen. Han ble rekruttert av den sovjetiske etterretningstjenesten NKVD, og drev fram til 1942 partisan-virksomhet (etterretning) i Sør-Varanger.

Han ble i august 1942 arrestert og torturert av Gestapo, men klarte noen måneder senere å rømme og ta seg over grensen til Sovjetunionen sammen med politimannen Harald Rygh som hjalp ham til å flykte. Vel fremme i Sovjetunionen ble han anklaget for å være tysk spion, og i 1944 dømt til 15 års opphold i det beryktede sovjetiske GULag-systemet av fangeleire. Ukjent for Harjo pågikk det hjemme i Norge underskriftskampanjer til støtte for hans sak. Etter at Einar Gerhardsen under sitt besøk i Moskva i november 1955 hadde tatt opp hans sak, ble Harjo få dager senere løslatt. Han vendte tilbake til Norge 3. desember samme år.

Harjo skrev siden en dokumentarbok (Moskva kjenner ingen tårer) om sine opplevelser i sovjetiske fangeleire, og opplevde å bli beskyldt for løgn av tidligere forbundsfeller blant norske venstrerorienterte og kommunister. Han ble på den annen side brukt av Arbeiderpartiet i kampen mot kommunismen og ble et symbol på grusomhetene i det sovjetiske fangeleirsystemet. Wikipedia

64 år
Bram Stoker (Forfatter)
1847 - 1912

Bram Stoker (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Forfatter, skribent, journalist, romanforfatter, teaterkritiker, manusforfatter, kontorist, teatersjef

Fullt navn / Fødenavn:
Abraham Stoker

Født:
8. november 1847 (176 år siden)

Døde:
20. april 1912 (64 år) (112 år siden)

Abraham «Bram» Stoker var en irsk forfatter. Han er kjent for å ha skrevet grøsseren Dracula.

Han ble født 8. november 1847 i Clontarf i Irland, en kystlandsby ikke så langt fra Dublin. Før han ble åtte år gammel var han syk og kunne hverken reise seg opp eller gå på egen hånd. Denne sykdommen og hjelpeløsheten var en traumatisk opplevelse som man finner igjen i mange av hans bøker. Evigvarende søvn og oppstandelsen fra de døde er sentrale emner i Dracula, og var veldig viktig for ham siden han var sengeliggende mesteparten av livet sitt.

Ikke bare var hans sykdom, men enda mer hans bedring, et mysterium for legene. Etter sykdommen vokste han og ble en ganske normal ung mann, som tilogmed ble friidretts- og fotballstjerne ved University of Dublin. Han studerte historie, litteratur og fysikk ved Trinity College. Etter ferdig utdannelse ble han en vanlig byråkrat, en jobb som aldri tilfredsstilte ham. Derfor begynte han å jobbe som journalist og teateranmelder i avisen The Evening Mail. Hans interesse for teateret førte til hans livslange vennskap med skuespilleren Henry Irving.

Stoker giftet seg med Oscar Wildes tidligere kjæreste Florence Balcombe i 1878 og flyttet sammen med henne til London, der han ble sjef for Irvings Lyceum Theatre. Samarbeidet med Irving var veldig viktig for Stoker. Igjennom Irving ble Stoker involvert i sosieteten i London. Der han møtte blant andre James McNeill Whistler og Arthur Conan Doyle.

Han økte inntekten ved å skrive en god del sensasjonelle romaner, hans mest berømte var vampyrgrøsseren Dracula (utgitt i 1897). Deler av denne fortellingen er lagt til kystbyen Whitby, hvor Stoker bodde en stund.

I 1890 møtte Stoker den ungarske professoren Ármin Vámbéry, som fortalte ham legenden om den rumenske fyrsten Vlad Tepes, bedre kjent som Dracula. Denne personen ble senere til vampyren grev Dracula, som er tittelpersonen i Stokers bok Dracula. Like etter begynte Stoker å skrive boken, som han fullførte syv år senere. Han gjorde grundige dykk i bakgrunnsmaterialet og studerte lenge kulturene og religionene på Balkan og livet til den historiske personen Vlad Tepes.

Bram Stoker døde 20. april 1912 og er begravet ved Golders Green Crematorium i London. Wikipedia

<<
20. April
>>