Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
20. April
Om dagen
20. April er dag 110 i 2019, og er i uke 16. Det er 255 dager igjen av året.
Historie
Wikipedia_20-4.2018
1 år siden
Wikipedia
2018: Tim «Avicii» Bergling dør av selvpåførte skader fra en knust vinflaske, 28 år gammel
Tim Bergling, bedre kjent som Avicii og Tim Berg, var en svensk disc jockey, remixer og plateprodusent. Hans debutalbum Seek Bromance nådde topp 20-listene i mange land, inkludert Frankrike, Belgia, Storbritannia og Sverige.

Navnet "Avicii" kommer fra "Avīci" som betyr det laveste nivået av Naraka eller "helvete" i Buddhismen. Wikipedia
Wikipedia_20-4.1999
20 år siden
Wikipedia
1999: To studenter begår massedrap på Columbine High School, tolv personer blir drept
Columbine-massakren var en skolemassakre som skjedde tirsdag 20. april 1999 på Columbine High School i Jefferson County i Colorado. To elever ved skolen, Eric Harris og Dylan Klebold, skjøt og drepte tolv andre elever og en lærer, mens ytterligere 21 ble skadet, 3 av dem mens de rømte fra skolen. Skytingen startet ved lunsjtid, og da var de fleste elevene i skolens kantine. Likevel ble ingen drept i kantina, da de fleste klarte å komme seg ut av kantina da skytingen startet utenfor skolen. Harris og Klebold hadde 10 minutter før skytingen begynte plassert ut 2 propanbomber i kantina som skulle gå av 11.17, da kantina var full. Harris og Klebold skulle stå ved inngangene og skyte alle som overlevde bombene. Bombene gikk ikke av, og Harris og Klebold valgte derfor å gå inn i skolen og skyte. De fleste av ofrene ble drept i skolens bibliotek. Etter skytingen tok de to elevene sine egne liv ved å skyte seg selv i biblioteket på skolen, bare noen få meter fra noen av sine ofre.

Dagen skytingen ble utført på har ført til mange forskjellige teorier, blant annet er det fødselsdagen til Adolf Hitler og det er dagen etter både årsdagen for Beleiringen i Waco og Oklahoma City-bombingen. Wikipedia
Wikipedia_20-4.1912
107 år siden
Wikipedia
1912: Bram Stoker, best kjent for å ha skrevet «Dracula», dør av slag, 64 år gammel
Abraham «Bram» Stoker var en irsk forfatter. Han er mest kjent for å ha skrevet grøsseren Dracula.

Han ble født 8. november 1847 i Clontarf i Irland, en kystlandsby ikke så langt fra Dublin. Før han ble 8 år gammel var han syk og kunne hverken reise seg opp eller gå på egen hånd. Denne sykdommen og hjelpeløsheten var en traumatisk opplevelse som man finner igjen i mange av hans bøker. Evigvarende søvn og oppstandelsen fra de døde er sentrale emner i Dracula, og var veldig viktig for ham siden han var sengeliggende mesteparten av livet sitt.

Ikke bare var hans sykdom, men enda mer hans bedring, et mysterium for legene. Etter sykdommen vokste han og ble en ganske normal ung mann, som tilogmed ble friidretts- og fotballstjerne ved University of Dublin. Han studerte historie, litteratur og fysikk ved Trinity College. Etter ferdig utdannelse ble han en vanlig byråkrat, en jobb som aldri tilfredsstilte ham. Derfor begynte han å jobbe som journalist og teateranmelder i avisen The Evening Mail. Hans interesse for teateret førte til hans livslange vennskap med skuespilleren Henry Irving.

Stoker giftet seg med Oscar Wildes tidligere kjæreste Florence Balcombe i 1878 og flyttet sammen med henne til London, der han ble sjef for Irvings Lyceum Theatre. Samarbeidet med Irving var veldig viktig for Stoker. Igjennom Irving ble Stoker involvert i sosieteten i London. Der han møtte blant annet James McNeill Whistler og Arthur Conan Doyle

Han økte inntekten ved å skrive en god del sensasjonelle romaner, hans mest berømte var vampyrgrøsseren Dracula (utgitt i 1897). Deler av denne fortellingen er lagt til kystbyen Whitby, hvor Stoker bodde en stund.

I 1890 møtte Stoker den ungarske professoren Ármin Vámbéry, som fortalte ham legenden om den rumenske fyrsten Vlad Tepes, bedre kjent som Dracula. Denne personen ble senere til vampyren grev Dracula, som er tittelpersonen i Stokers bok Dracula. Like etter begynte Stoker å skrive boken, som han fullførte syv år senere. Han gjorde grundige dykk i bakgrunnsmaterialet og studerte lenge kulturene og religionene på Balkan og livet til den historiske personen Vlad Tepes.

Bram Stoker døde 20. april 1912 etter en rekke slag. Han er begravet ved Golders Green Crematorium i London. Wikipedia
Fødsler
83 år
Sten Andersson (Politiker)
1923 - 2006

Sten Andersson (Sverige)

Politiker, diplomat, minister

Fullt navn / Fødenavn:
Sten Sture Andersson

Født:
20. april 1923

Døde:
16. september 2006 (83 år)

Sten Sture Andersson, partisekretær for Socialdemokraterna i Sverige 1962–82, riksdagsmedlem 1966–94, sosialminister 1982–85, utenriksminister 1985–91.

Andersson ble født på Södermalm i Stockholm, men vokste opp i Enskede. Etter grunnskole i Skarpnäck gikk han på gymnaset ved Statens aftonskola i Kungsholmens høyere allmenne undervinsingsinstitusjon. Etter å ha fullført gymnaset i april 1944 ble han innrullert i Svea livgarde. Han ble med i SSU allerede i 1942 og ble leder i den lokale SSU-klubben Frihet. Andersson begynte også å studere ved Stockholms högskola men avla aldri pol mag-examen.

I 1949 ble Andersson valgt som representant till SSU-kongressen. 1953 ble han ansatt av Stockholms arbeiderkommune som ombudsman med oppgave å organisere de offentlige tjenestemenn i Stockholm politisk.

Etter valget 1962 ble Socialdemokraternes partisekretær Sven Aspling sosialminister og Andersson ble valgt til hans etterfølger i 1964. Han ble dermed også representant i partiledelsen. Andersson ble ved valget 1966 innvalgt i riksdagen.

1975 valgt til leder i Stockholms arbeiderkommune. Etter riksdagsvalget i 1982 ble han sosialminister og var blant annet ansvarlig for at offentlige pensjoner ble indeksregulert.

I ble han 1985 utnevnt til utenriksminister. I sin tid som utenriksminister brukte han tid blant annet til å arbeide med Israel-Palestina-konflikten og kunne holde nær kontakt med PLOs leder Yasir Arafat.

I tiden i Enskede SSU traff han Eivorm som han giftet seg med i 1950. De fikk tre barn. Etter hennes bortgang giftet han seg påny med Britta. Wikipedia

38 år
Vibeke Skofterud (Langrennsløper)
1980 - 2018

Vibeke Skofterud (Norge)

Langrennsløper

Fullt navn / Fødenavn:
Vibeke Westbye Skofterud

Født:
20. april 1980

Døde:
29. juli 2018 (38 år)

Vibeke Westbye Skofterud var en norsk langrennsløper fra Slitu i Eidsberg kommune i Østfold som representerte Slitu IF og Team Centric. Hun ble olympisk mester i stafett i 2010 og verdensmester i stafett i 2005 og 2011. I 2012 vant hun og satte ny rekord i kvinneklassen i Vasaloppet. Hun ble norsk mester i sprint i 2002.

Skofterud omkom i en vannscooterulykke 29. juli 2018. Wikipedia

Dødsfall
82 år
Osvald Harjo (Motstandsmann)
1910 - 1993

Osvald Harjo (Norge)

Motstandsmann, partisan, gulag-fange

Født:
30. september 1910

Døde:
20. april 1993 (82 år)

Osvald Harjo var en norsk motstandsmann under andre verdenskrig og senere fange i sovjetisk Gulag.

I oktober 1940 flyktet Harjo sammen med et hundretalls andre finnmarkinger fra det okkuperte Norge til Sovjetunionen. Han ble rekruttert av den sovjetiske etterretningstjenesten NKVD, og drev fram til 1942 partisan-virksomhet (etterretning) i Sør-Varanger.

Han ble i august 1942 arrestert og torturert av Gestapo, men klarte noen måneder senere å rømme og ta seg over grensen til Sovjetunionen sammen med politimannen Harald Rygh som hjalp ham til å flykte. Vel fremme i Sovjetunionen ble han anklaget for å være tysk spion, og i 1944 dømt til 15 års opphold i det beryktede sovjetiske GULag-systemet av fangeleire. Ukjent for Harjo pågikk det hjemme i Norge underskriftskampanjer til støtte for hans sak. Etter at Einar Gerhardsen under sitt besøk i Moskva i november 1955 hadde tatt opp hans sak, ble Harjo få dager senere løslatt. Han vendte tilbake til Norge 3. desember samme år.

Harjo skrev siden en dokumentarbok (Moskva kjenner ingen tårer) om sine opplevelser i sovjetiske fangeleire, og opplevde å bli beskyldt for løgn av tidligere forbundsfeller blant norske venstrerorienterte og kommunister. Han ble på den annen side brukt av Arbeiderpartiet i kampen mot kommunismen og ble et symbol på grusomhetene i det sovjetiske fangeleirsystemet. Wikipedia

28 år
Avicii (Musiker)
1989 - 2018

Avicii (Sverige)

Musiker, DJ, remikser, plateprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Tim Bergling

Født:
8. september 1989

Døde:
20. april 2018 (28 år)

Tim Bergling, bedre kjent som Avicii og Tim Berg, var en svensk disc jockey, remixer og plateprodusent. Hans debutalbum Seek Bromance nådde topp 20-listene i mange land, inkludert Frankrike, Belgia, Storbritannia og Sverige.

Navnet «Avicii» kommer fra Avīci, som betyr det laveste nivået av Naraka eller «helvete» i Buddhismen. Wikipedia

<<
20. April
>>