Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
12. April
Om dagen
12. April er dag 102 i 2019, og er i uke 15. Det er 263 dager igjen av året.
Navnedag
Merkedager
Historie
Wikipedia_12-4.2008
11 år siden
Wikipedia
2008: Åpning av det nye operahuset i Oslo
Operahuset i Oslo er Den Norske Opera & Balletts operahus i Bjørvika innerst i Oslofjorden. Det har adresse Kirsten Flagstads plass 1 etter operaens første sjef Kirsten Flagstad. Huset er tegnet av arkitekt- og designkontoret Snøhetta, som vant en arkitektkonkurranse i 2000. Det ble høytidelig åpnet 12. april 2008. Bygningen har fått mange priser, og er fredet av Riksantikvaren. Wikipedia
Wikipedia_12-4.1990
29 år siden
Wikipedia
1990: En Twin Otter fra Widerøe styrter i havet utenfor Værøy. Alle fem om bord omkommer
Værøy-ulykken var en flyulykke ved Værøy lufthavn den 12. april 1990. Ulykkesflyet, en de Havilland DHC-6/300 Twin Otter fra Widerøe, styrtet i havet umiddelbart etter avgang og alle fem ombord mistet livet.

Værøy-ulykken førte til en kraftig debatt om sikkerheten på kortbaneflyplassen på Værøy. Flyplassen hadde åpnet bare fire år tidligere, og hadde lav regularitet på grunn av sterke vindbegrensninger. Etter ulykken ble flyplassen stengt for offentlig trafikk og øya er etter det betjent luftveien fra og til Bodø med Norges eneste passasjer-rute med helikopter.

Rapport fra Havarikommisjonen forelå 25. februar 1991 og konkluderte med at årsaken til havariet var at flyet kom inn i vindforhold som oversteg det flyet var konstruert for. Dermed oppstod brudd i haleroret som medførte at flyet ikke lenger kunne kontrolleres.

Det fremkom også at vindstyrken på flyplassen var over selskapets begrensninger for avgang og at både selskapet og flygerne hadde fra flere hold vært utsatt for betydelig press relatert til regulariteten ved flyplassen.

Inn- og utflygingen samt selve landingsfasen og området der flyet havarerte, var kjent for spesielle turbulensproblemer. En spesiell gruppe flygere med omfattende erfaring, ansatt i Widerøe, hadde også frarådet den valgte plassering av flyplassen.

Etter ulykken og frem til lufthavnen ble lukket, var det bare to flygere ansatt i Widerøe, som gjennomførte flygninger til og fra Værøy lufthavn. Wikipedia
Wikipedia_12-4.1961
58 år siden
Wikipedia
1961: Jurij Gagarin blir det første menneske i verdensrommet i romkapselen Vostok 1
Jurij Aleksejevitsj Gagarin var en sovjetisk kosmonaut som ble det første menneske i verdensrommet og til å fly i bane rundt jorden i 12. april 1961.

Etter romferden ble Gagarin en verdenskjendis, og han ble hyllet rundt om i hele verden. Han ble tildelt den offisielle tittelen ”Helt av Sovjetunionen”. Mens han var i bane rundt jorden ble han faktisk forfremmet fra løytnant til major. Han dro på turne rundt om i verden, men Gagarin taklet ikke den nye livsstilen så godt. Han begynte etter hvert å få problemer med depresjoner og drikking. Han begynte å arbeide ved treningssenteret for kosmonauter hvor han selv engang ble utdannet. Myndighetene ville holde han unna å delta på fremtidige romferder, i fare for å miste en så stor helt i en eventuell ulykke. I 1967 var han likevel reservepilot på Sojuz 1. På treningssenteret hjalp han blant annet til med å utdanne den første kvinnen som dro til rommet, Valentina Teresjkova.

Jurij Gagarin døde den 27. mars 1968 i en flyulykke utenfor Moskva. Gagarin og Vladimir Seregin fløy en rutinemessig trening med et MiG-15-fly, da flyet kom ut av kontroll og styrtet. Det har vært mange teorier om hvorfor flyet kom ut av kontroll, men et endelig svar har ikke kommet. Begge to ble begravd i Kremls vegger på Den Røde Plass som mange andre sovjetiske helter. Wikipedia
Fødsler
92 år
Erik Ninn-Hansen (Politiker)
1922 - 2014

Erik Ninn-Hansen (Danmark)

Politiker, høyesterettsadvokat

Født:
12. april 1922

Døde:
20. september 2014 (92 år)

Erik Ninn-Hansen var en dansk høyesterettsadvokat og konservativ politiker. Wikipedia

83 år
Raymond Barre (Politiker)
1924 - 2007

Raymond Barre (Frankrike)

Politiker, samfunnsøkonom

Født:
12. april 1924

Døde:
25. august 2007 (83 år)

Raymond Barre var en fransk sentrum-høyre politiker og økonom. Han var statsminister under president Valéry Giscard d'Estaing fra 27. august 1976 til 13. mai 1981.

Raymond Barre var professor i økonomi ved Institutt for politiske studier i Paris. Wikipedia

75 år
Charles Napier (Skuespiller)
1936 - 2011

Charles Napier (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Charles Lewis Napier

Født:
12. april 1936

Døde:
5. oktober 2011 (75 år)

Charles L. Napier var en amerikansk skuespiller.

Før Charles Napier flyttet til Hollywood for å prøve lykken som skuespiller var han en lovende squaredanser. En av hans første filmer var i sex-komedien Cherry, Harry & Raquel (1970), redigert av Russ Meyer, i hvilken han spilte mot blant andre Uschi Digard. Deretter medvirket han i ytterligere tre filmer av Meyer, Beyond the Valley of the Dolls (1970), The Seven Minutes (1971) og Supervixens (1975). Napier medvirket også i en rekke andre b-filmer og i enkelte episoder av ulike TV-serier, slik som Kojak, Star Trek: The Original Series og Star Trek: Deep Space Nine.

1980 spilte Charkes Napier Tucker McElroy i filmen Blues Brothers. En annen av hans mest kjente roller er som Marshall Murdock i Rambo: First Blood II (1985).

Napier medvirket videre i et stort antall b-filmer og TV-serier samt i en del storfilmer, som Philadelphia (1993) og Austin Powers. Napier kollapset den 5. oktober 2011 i sitt hjem og døde senere på sykehus. Wikipedia

66 år
Tom Clancy (Forfatter)
1947 - 2013

Tom Clancy (USA)

Forfatter, skribent, romanforfatter, faglitterær forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Thomas Leo Clancy, Jr.

Født:
12. april 1947

Døde:
1. oktober 2013 (66 år)

Thomas Leo Clancy jr. var en amerikansk forfatter av politiske thrillere som i stor grad baserer seg på etterretnings- og militærteknologiske konsepter; andre forfattere som skriver samme type bøker blir ofte sammenlignet med Clancy – nesten som om han representerer en mal for hvordan slike historier skal fortelles. Clancys tidligste bøker har en definitiv fokus på den kalde krigen.

Selv om mange profesjonelle forfattere og anmeldere kritiserer Clancys prosa for å være dårlig, har de aller fleste av bøkene hans vært bestselgere; Clancys tilhengere liker hans utspekulerte plott og den gjennomgående sansen for tekniske detaljer, spesielt når det gjelder militærteknologi, men også når det gjelder de «dype verdenspolitiske aspektene».

Clancy har i det siste kritisert den USA-ledede invasjonen av Irak, og mener invasjonen er et godt bevis på at «gode mennesker gjør feil». Hans siste bok, Battle Ready, er skrevet i samarbeid med en annen kritiker av invasjonen, tidligere general Anthony Zinni, noe som har ført til heftige diskusjoner med blant annet Richard Perle. Wikipedia

<<
12. April
>>