Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Få 10% rabatt på din første ordre
7 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
7 Mnd.
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

15. April

Om dagen

15. April er dag 106 i 2024, og er i uke 16. Det er 260 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 15. April kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

11 år siden

2013: To bomber eksploderer nær mållinjen i Boston Marathon

Bombeangrepene ved Boston Marathon 2013 var et terrorangrep der to bomber eksploderte nær mållinjen til Boston Marathon den 15. april 2013. Omtrent 14.45 lokal tid, over to timer etter at vinnerne av løpet hadde passert mållinjen, hørtes to kraftige eksplosjoner fra Copley Square, rett før mållinjen. Eksplosjonen drepte tre personer og minst 144 ble skadet, hvorav 17 kritisk. Blant de drepte var en gutt på 8 år. Ingen advarsel ble gitt om bombene og ingen tok på seg ansvaret. Federal Bureau of Investigation (FBI) ledet etterforskningen og to bilder av mistenkte ble sluppet.

Natten den 18. april ble en politimann drept som følge av en skyteepisode i Cambridge (Massachusetts) på området til Massachusetts Institute of Technology, etterfulgt av en menneskejakt på de to mistenkte, brødrene Tamerlan og Dzhokhar Tsarnaev. Tamerlan døde på sykehuset tidlig på morgenen den 19. april. Innbyggerne ble bedt om å forbli innendørs hjemme med sine dører låste. Kollektivtransport i Boston ble stoppet, inkludert Massachusetts Bay Transportation Authority og Amtrak, skoler og universitetet holdt stengt sammen med mange andre næringsvirksomheter. En rekke politistyrker koordinert av delstatspolitiet utførte en menneskejakt i Watertown og som et resultat av ledetråder ble Dzhokhar Tsarnaev arrestert rundt 20.45 ET den 19. april. Wikipedia
34 år siden

1990: Greta Garbo dør av lungebetennelse og nyresvikt, 84 år gammel

Greta Garbo var en svensk skuespillerinne. Hun ble nominert til Oscar for beste kvinnelige hovedrolle fire ganger og ble belønnet med en æres-Oscar i 1955. Garbo er kjent som en av filmhistoriens mest myteomspunne personer; berømt for sin karisma, klassiske skjønnhet og gåtefullhet. I 1999 ble hun kåret til tidenes femte største kvinnelige filmlegende av Det amerikanske filminstituttet.

Garbo ble behandlet for brystkreft i 1984. Mot slutten av hennes liv visste bare Garbos nærmeste venner at hun fikk dialysebehandlinger i seks timer tre ganger i uken på The Rogosin Institute i New York Hospital. Et fotografi dukker opp i media tidlig på 90 tallet, som viser hushjelpen Claire Koger hjelpe Garbo, som gikk med en stokk, inn på sykehuset.

Greta Garbo døde 15. april 1990, 84 år, på sykehuset, som et resultat av lungebetennelse og nyresvikt. Wikipedia
35 år siden

1989: 96 Liverpool-fans blir drept i en ulykke på Hillsborough Stadium i Sheffield

Hillsborough-tragedien var en tribuneulykke den 15. april 1989 der 96 mennesker omkom.

Denne dagen skulle de engelske fotballklubbene Liverpool og Nottingham Forest møtes i FA-cupens semifinale. Kampen skulle spilles på nøytral bane, nemlig Hillsborough Stadium i Sheffield. For å unngå tribunebråk ble lagenes supportere adskilt og for å unngå storming av banen hadde de fleste engelske fotballarenaer på denne tiden gjerder rundt banen og for å adskille seksjoner på tribunene.

Det var på forhånd stor misnøye blant Liverpool-tilhengerne, da de hadde fått for få og dyre billetter til kampen. Dette kunne vært løst om Liverpool-tilhengerne og Nottingham Forest-tilhengerne hadde byttet plass, men politiet satte seg i mot dette, da dette gjorde det mer krevende å holde gruppene adskilt, slik de ankom området.

Dette førte til at det kom en rekke Liverpool-tilhengere til stadion uten billett og satset på å komme inn gjennom telleapparatene hvor det ikke var forhåndssalg, til tross for at det ble advart mot dette på forhånd. Denne tribuneseksjonen, mot gaten Lepping Lane, hadde imidlertid bare to telleapparater, og det ble kaos utenfor. De som kom inn, ble plassert i inngjerdede bokser, noe som skulle bli fatalt. Inngjerding av tribuneseksjoner var noe en hadde begynt med på 1970-tallet, for å unngå uro på tvers av seksjonene og storming av banen.

En forsinkelse på grunn av veiarbeid på motorveien M62 gjennom Penninene førte til at en del ble forsinket. Men en halv time før kampstart var det blitt store ansamlinger på de små områdene utenfor inngangene ved Lepping Lane og folk begynte å presse på for å komme inn. De tilskuere med billett som havnet ved gal inngang, slapp ikke inn, men kunne heller ikke komme seg videre til riktig inngang på grunn av presset av folkeansamlingen. Rundt 10 minutter før kampstart var tribuneseksjonene fulle, men stor kø utenfor inngangene, og mange Liverpool-tilhengere hadde fortsatt ikke kommet seg inn på stadion. Politiet fryktet det kunne bli bråk da kampen ble startet og ba om at avspark skulle bli utsatt til en fikk kontroll over situasjonen. Da dette ble avslått, bestemte politiet å åpne en utgangsport (gate C), slik at folk kunne komme seg raskere inn. Det ble da et enormt trykk da denne folkemassen presset seg inn på den allerede overfylte tribunen. Det er i ettertid beregnet at det var rundt 3 000 mennesker inne på et område som ikke hadde kapasitet til mer enn 1 600. Dette førte til at de tilskuerne som sto nærmest gjerdene ble klemt mot gjerdene. En del Liverpool-tilhengere klatret da over gjerdene til de mindre fylte tribuneseksjonene ved siden av.

Politiet merket ikke dette før klokken 15.06 da et gjerde ga etter i en av seksjonene og mange mennesker falt oppå hverandre. Flere klatret over gjerder for å komme seg unna, mens andre ble løftet opp på seksjonene overfor av andre tilskuere, og kom seg slik i sikkerhet. En politimann løp da ut på banen og beordret dommeren til å stoppe kampen. En del mennesker over gjerdet og stormet ut på banen og kom seg slik unna.

Mange døde av asfyksi, og ble kvalt av oksygenmangel mens de fortsatt sto i trengselen. Politiet og hjelpearbeidene ble fullstendig overrumplet av katastrofens omfang. Fansen hjalp hverandre, noen prøvde hjerte-lungeredning mens andre lagde provisoriske bårer av reklameskiltene. Wikipedia

Fødsler

34 år
Emma Watson (Skuespiller)
1990

Emma Watson (Storbritannia)

Skuespiller, modell, teaterskuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Emma Charlotte Duerre Watson

Født:
15. april 1990 (34 år)

Emma Charlotte Duerre Watson er en britisk skuespiller, modell og aktivist. Hun er født i Paris og oppvokst i Oxfordshire. Watson deltok på «Dragon School» og besøkte Oxford-skolen Stagecoach Theatre Arts.

Hun ble verdenskjent av sin første profesjonelle skuespillerrolle som Hermine Grang (På engelsk Hermione Granger) i Harry Potter-filmserien, etter bare å ha vært med i skolespill tidligere. Watson var med i alle åtte Harry Potter-filmene fra 2001 til 2011, noe som ga verdensomspennende berømmelse, anerkjennelse fra kritikere og rundt 60 millioner dollar.

Watson fortsatte å jobbe utenfor Harry Potter-filmene, blant annet som stemmeskuespiller i Historien om Despereaux (2008). Siden har hun hatt en hovedrolle i The Perks of Being a Wallflower (2012) og The Bling Ring (2013). Hun er med i This Is the End (2013), og portretterte tittelkarakterens adopterte datter i Noah (2014). I 2017 var hun Belle i en spillefilm-oppsetning av Skjønnheten og udyret. Hun har også vært med i Regression (2015), Colonia (2015) og The Circle (2017).

Foreldrene hennes, Chris Watson og Jaqueline Luesby, som begge er advokater, er skilt. Emma Watson har også en yngre bror ved navn Alexander.

Før rollen i Harry Potter-filmene, var hennes skuespillererfaring begrenset, med kun mindre roller i skolestykker, som for eksempel Arthur: The Young Years og The Happy Prince. Hun ble interessert i teater gjennom skolen, og syv år gammel vant hun førstepris i Daisy Pratt Poetry Competition. Da hun var ni år gammel fikk hun rollen som Hermine Grang, karakteren hun har spilt gjennom hele Harry Potter-serien.

Emma Watson er med i Historien om Desperaux, og hadde en rolle i TV-filmen Ballet Shoes. Hun har også fått en rolle i Marilyn Monroe-biografien My Week With Marilyn. I tillegg skal hun spille i det romantiske dramaet The Perks of Being a Wallflower med Logan Lerman.

På det personlige plan har hun flere ganger uttalt at hun har et svært nært forhold til Daniel Radcliffe og Rupert Grint etter deres oppvekst sammen på Harry Potter-settet, men benekter at hun har hatt romantiske forhold med noen av dem. Watson har hatt flere kjærester opp gjennom årene, og er nå for tiden sammen med William Knight. Hun er 1,65 meter høy. Wikipedia

59 år
Connie Barr (Journalist)
1965

Connie Barr (Norge)

Journalist, programleder

Fullt navn / Fødenavn:
Connie Beate Barr

Født:
15. april 1965 (59 år)

Connie Barr er en norsk dokumentarfilmskaper, journalist og tidligere programleder i NRK og TV 2.

Barr gikk på Bjerke videregående skole i Oslo og studerte siden ved Universitetet i Oslo.

Hun startet sin karriere i ungdomsredaksjonen NRK som programleder for ungdomsprogrammet Kluzz. Hun ble ansatt i TV 2 ved oppstarten i 1992, og arbeidet der som nyhetreporter, programleder og dokumentarjournalist frem til 2010.

Barr er nominert til Gullruten fire ganger, og vant Gullruten for beste fakta- og aktualitetsprogram i 2008, med dokumentaren I kø for livet. Med sitt eget produksjonsselskap Storia AS produserte og regisserte hun i 2012 Beretninger om begynnelser, en serie i seks episoder som ble nominert til Gullruten i kategorien for beste dokumentarserie.

Barr står også bak de mye omtalte dokumentarene Vaksineeksperimentet og Et løfte om beskyttelse. Dokumentarene omhandlet det største medisinske forsøk i norgeshistorien, der en ny vaksine mot hjernehinnebetennelse ble testet ut på 200 000 norske ungdommer og rekrutter i årene rundt 1990. På tross av en statlig garanti om erstatning hvis noe skulle gå galt, nektet staten å betale erstatning til rundt 300 unge som mener de ble skadet i forsøket. Et regjeringsoppnevnt utvalg stemplet senere Folkehelseinstituttets og Statens håndtering av forsøket som uetisk.

Siden 2013 har Barr vært redaktør av programserien Hver gang vi møtes, et musikkprogram der norske artister samles for å snakke om sine karrierer og tolke hverandres låtmateriale.

Barr er gift med Richard Kongsteien. Wikipedia

59 år
Nick Kamen (Modell)
1962 - 2021

Nick Kamen (Storbritannia)

Modell, sanger, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Ivor Neville Kamen

Født:
15. april 1962 (62 år siden)

Døde:
4. mai 2021 (59 år) (3 år siden)

Nick Kamen var en britisk modell og musiker.

Han spilte inn blant annet en reklamefilm for Levi's 501, hvor han går inn i en automatvask og tar av seg buksa og vasker den, mens han sitter i boksershortsen og venter.

Hans første singel var «Each Time You Break My Heart» fra 1986, som kom på en femteplass på hitlisten i Storbritannia. Singelen er tatt fra hans selvtitulerte debutalbum som ble utgitt i 1987. Sangen ble skrevet av Madonna og Stephen Bray, og kom inn på listene i USA og Canada også. Maddonna sang også bakgrunnsvokal på sangen. Oppfølgersingelen «Loving You Is Sweeter Than Ever» kom på 16.-plass i Storbritannia.

Oppfølgeralbumet Us, som kom i 1988, ble produsert av Patrick Leonard, og på denne sang Madonna bakgrunnvokal på sporet «Tell Me».

I 1990 kom hans største hit, «I Promised Myself» fra albumet Move Until We Fly. Den nådde toppen i åtte europeiske land. Sangen har senere blitt coveret av Dead or Alive (1999), A-Teens (2004) og Basshunter (2009). Wikipedia

53 år
Trond Skauen (Travkusk)
1953 - 2006

Trond Skauen (Norge)

Travkusk

Født:
15. april 1953 (71 år siden)

Døde:
20. oktober 2006 (53 år) (17 år siden)

Trond Skauen, var en norsk travkusk som vant 2444 seirer i sin karriere. 10. november 1993 fikk han gullklokke av kong Harald for ett tusen seire. Wikipedia

85 år
Jon Herwig Carlsen (Journalist)
1937 - 2022

Jon Herwig Carlsen (Norge)

Journalist, håndballspiller

Født:
15. april 1937 (87 år siden)

Døde:
10. april 2022 (85 år) (2 år siden)

Jon Herwig Carlsen var en norsk sportsjournalist. Carlsen var ansatt i NRK mellom 1967 og 2007, og som frilanser til 2012. Han kommenterte skiskyting, langrenn, skihopping, ishockey, motorsport, seiling, padling, roing, sykling og curling, og var programleder for sports- og trafikksendinger i fjernsynet.

Carlsen vokste opp på Kampen i Oslo, utdannet seg som lærer, og jobbet som lærer på Kampen skole. Han var også norgesmester i både ishockey og håndball; han ble juniornorgesmester i ishockey i 1955, for Gamlebyen IF, og norgesmester i håndball utendørs i 1962 og innendørs i 1963 for Grønland IF.

Carlsen begynte i NRK TV som trafikkmedarbeider i 1967, og ledet programmet Trafikkposten.

Carlsen kommenterte langrenn og skiskyting i OL og VM fra 1970-tallet. Frem til 2008 kommenterte han sammen med Kjell Kristian Rike. En sentral del av sendingene var Carlsens opplesning av limericks. «Nordigarden», som er et pseudonym som benyttes av Per Nørgaard Sørensen, var limerick-leverandør for Jon Herwig Carlsen, på hobbybasis. Samarbeidet begynte så smått i forbindelse med OL på Lillehammer i 1994. Sammen har de to gitt ut boken Poeski for sportsidioter.

Før Rike ble langrennskommentator, kommenterte Carlsen som regel grenen sammen med Rolf Hovden. Etter at Rike døde i 2008 ble Andreas Stabrun Smith hans nye kommentatormakker i skiskyting. Carlsen hadde sin siste sending som skiskytterkommentator 18. mars 2012, som var sesongavslutning. Senere samme år kommenter han seiling under OL i London 2012.

I tolv år kommenterte Carlsen skihopp sammen med Arne Scheie. Carlsen har også kommentert ishockey, motorsport (bla. Formel 1), seiling, padling, roing, sykling og curling for NRK, samt vært programleder for sportssendingene i fjernsynet.

Under Gullruten 2007 fikk Carlsen og Rike hedersprisen for innsatsen som sportskommentatorer på NRK.

Carlsen var fast speaker når Askers herrelag spiller hjemmekamper på Føyka stadion. Wikipedia

80 år
Frank Vincent (Skuespiller)
1937 - 2017

Frank Vincent (USA)

Skuespiller, skribent, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Frank Vincent Gattuso

Født:
15. april 1937 (87 år siden)

Døde:
13. september 2017 (80 år) (6 år siden)

Frank Vincent Gattuso var en amerikansk skuespiller av italiensk herkomst som hadde en rekke roller som mafia både på film og TV. Han hadde sentrale biroller i både Mafiabrødre (1990) og Casino (1995). I ettertid ble han mest kjent for rollen som Phil Leotardo i den prisbelønte dramaserien The Sopranos, hvor han medvirket fra 2004 til 2007.

Vincent hadde sin filmdebut i 1976 i en sentral birolle i gangsterfilmen The Death Collector (også kjent som The Enforcer). Han hadde i 1980 en sentral birolle i Martin Scorseses prisbelønte film Den rasende oksen. Han fikk i 2004 rollen som Phil Leotardo i mafiaserien The Sopranos, en rolle der han spilte kaptein i New York-mafiaen og etterhvert boss; han er en rival og fiende til Tony Soprano, et uvennskap som har sin bakgrunn i at Tonys fetter drepte Phils bror.

Frank Vincent lånte stemmen sin til flere av Grand Theft Auto-spillene.

Vincent gav i 2006 ut boka A Guy's Guide to Being a Man's Man.

Han døde som følge av komplikasjoner etter en hjerteoperasjon etter et hjerteinfarkt. Wikipedia

84 år
Peter Moffatt (Regissør)
1923 - 2007

Peter Moffatt (Storbritannia)

Regissør, filmregissør

Født:
15. april 1923 (101 år siden)

Døde:
21. oktober 2007 (84 år) (16 år siden)

Peter Moffatt var en regissør.

Moffatt gikk på Bootham School i York og han vervet seg i Royal Air Force under andre verdenskrig. Han ble skutt ned og tilbrakte tre og et halvt år i den tyske fangeleiren Stalag Luft III. I denne perioden hjalp han til med å oppføre over 100 produksjoner for fangene.

Han begynte som skuespiller etter krigen i Colchester. Der møtte han og giftet seg med Joan Kemp-Welch i 1959. Hun begynte å jobbe i TV i 1950-årene og hjalp ham i gang med å jobbe som regissør. I 1960-årene regisserte han blant annet episoder av de populære TV-seriene Crane og No Hiding Place.

I 1970- og 1980-årene regisserte han blant annet flere episoder av All Creatures Great and Small og de fem Doctor Who-historiene State of Decay, The Visitation, Mawdryn Undead, The Five Doctors, The Twin Dilemma og The Two Doctors. Han pensjonerte seg i slutten av 1980-årene.

Moffatt ble intervjuet i dokumentarene A New Body at Last og Directing Who: Peter Moffatt i forbindelse med sitt arbeid på Doctor Who for DVD-utgivelsene av noen av disse historiene. Wikipedia

82 år
Kim Il-sung (Statsleder)
1912 - 1994

Kim Il-sung (Nord-Korea)

Statsleder, politiker, skribent, partisan

Født:
15. april 1912 (112 år siden)

Døde:
8. juli 1994 (82 år) (29 år siden)

Kim Il-sung var en nordkoreansk kommunistisk politiker. Han proklamerte Den demokratiske folkerepublikken Korea, kjent som Nord-Korea, i 1948 og var deretter statsleder frem til sin død, offisielt under titlene som formann i Koreas arbeiderparti 1949–1966, partiets generalsekretær 1966–1994, statsminister 1948–1972 og president 1972–1994. Med dette ble han den kalde krigens suverent lengstsittende kommunistiske statsleder.

Han har blitt tillagt ansvaret for Koreakrigen 1950–1953. Kim Il-sung sørget for å gjøre Nord-Korea til verdens mest militariserte og lukkede land, med seg selv som totalitær diktator. Han var inspirert av kinesisk kommunisme og økonomisk planlegging, men arbeidet også for en nasjonal koreansk kommunisme, hvor tanken om selvberging – juche – etterhvert ble den dominerende økonomiske ideologi. Kim Il-sungs regime myrdet anslagsvis 1,6 millioner mennesker. Kim Il-sungs Kina- og Sovjet-inspirerte planøkonomiske og isolasjonistiske politikk opplevde omkring 1990 et sammenbrudd som følge av andre kommuniststaters fall, især Sovjetunionens, idet landet var fullstendig avhengig av utenlandsk bistand. Dette kulminerte etter Kim Il-sungs død i en hungersnød, av regimet kalt «den besværlige marsjen», hvor mellom 900 000 og 3,5 millioner mennesker mistet livet.

Kim Il-sung etablerte også en personkultus som kunne minne om religiøs tilbedelse. Han fremstilte seg selv som en konfutsiansk farsfigur som fortjente hele folkets totale respekt og kjærlighet, ikke ulikt de japanske keiserne. På grunn av dette innehadde han en rekke mer eller mindre offisielle titler, slik som «den store leder», «den store marskalk», «den store sol», «Asias lysende fyrtårn» og «menneskehetens strålende sol som aldri går ned i våre hjerter». Kim Il-sung ble erklært «evig president» etter sin død. Sønnen Kim Jong-il overtok likevel som de facto statsleder i 1994, og sønnesønnen Kim Jong-un i 2011, og Nord-Korea ble dermed verdenshistoriens første kommunistiske familiedynasti. Kim Il-sungs balsamerte legeme hviler på lit de parade i et offentlig marmormausoleum i hovedstaden Pyongyang. Wikipedia

77 år
Nikita Khrusjtsjov (Politiker)
1894 - 1971

Nikita Khrusjtsjov (Sovjetunionen)

Politiker, militær

Fullt navn / Fødenavn:
Nikita Sergejevitsj Khrusjtsjov

Født:
15. april 1894 (130 år siden)

Døde:
11. september 1971 (77 år) (52 år siden)

Nikita Sergejevitsj Khrusjtsjov var en sovjetisk politiker. Han var leder av Sovjetunionen fra 1953 til 1964. Han førte en politikk som er blitt kjent som «avstalinisering». Wikipedia

Dødsfall

64 år
Knut Jøran Helmers (Sjakkspiller)
1957 - 2021

Knut Jøran Helmers (Norge)

Sjakkspiller

Født:
7. februar 1957 (67 år siden)

Døde:
15. april 2021 (64 år) (3 år siden)

Knut Jøran Helmers var en norsk sjakkspiller. Han ble norgesmester i sjakk to ganger, i 1976 og 1977. Han ble også nordisk mester i sjakk i Reykjavík i 1981. Han vant junior-NM i sjakk i 1972, etter omkamp.

I 1978 ble Helmers Internasjonal mester i sjakk (IM), som den sjette i Norge som klarte kravene til denne tittelen. Han spilte fem sjakk-olympiader (lag-VM i sjakk) for Norge, i 1976, 1978, 1980, 1982 og 1984. I 1980 og 1982 spilte han på første bord. I disse fem turneringene spilte han til sammen 52 parti, og fikk 30 poeng etter 15 seire, 30 remis og 7 tap.

Han var trener for mange markante sjakkspillere, deriblant Simen Agdestein, Jon Ludvig Hammer og svenske Harry Schüsler.

Han skrev i mange år sjakkspalten i Arbeiderbladet.

Helmers la opp som aktiv turneringsspiller etter 1986.

Han var medlem av Oslo Schakselskap og Sjakklubben Stjernen. Wikipedia

51 år
Adam Alsing (Programleder)
1968 - 2020

Adam Alsing (Sverige)

Programleder, journalist

Fullt navn / Fødenavn:
Rolf Adam Engelbrekt Alsing

Født:
12. oktober 1968 (55 år siden)

Døde:
15. april 2020 (51 år) (4 år siden)

Rolf Adam Engelbrekt Alsing, kjent som Adam Alsing, var en svensk TV-programleder.

Alsing var kjent som programleder for den svenske utgaven av Big Brother fra 2000 til 2004, samt den norsksvenske samproduksjonen av serien sammen med Brita Møystad Engseth i 2005. Han har dessuten hatt sitt eget talkshow, Adam, samt ledet reality-TV-serien Masterplan.

På slutten av sitt liv var Alsing programleder for Jeopardy! på TV4, samtidig som han sammen med Gry Forsell var programleder for morgenprogrammet Äntligen morgon på radiokanalen Mixmegapol.

Alsing var bosatt i Bromma i Stockholm med kone og to barn.

Han døde i 2020 av Covid-19. Wikipedia

74 år
R. Lee Ermey (Skuespiller)
1944 - 2018

R. Lee Ermey (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Ronald Lee Ermey

Født:
24. mars 1944 (80 år siden)

Døde:
15. april 2018 (74 år) (6 år siden)

Ronald Lee Ermey var en amerikansk film-, tv- og stemmeskuespiller, og Marine. Han oppnådde berømmelse for sin rolle som Gunnery Sergeant Hartman i filmen «Full Metal Jacket» fra 1987, som ga ham en Golden Globe-nominasjon for beste skuespiller. Ermey var også en sersjant og æresgunnersersjant i marinen. Wikipedia

74 år
Roald Åsmund Bye (Politiker)
1928 - 2003

Roald Åsmund Bye (Norge)

Politiker, byråkrat, kulturarbeider

Født:
7. november 1928 (95 år siden)

Døde:
15. april 2003 (74 år) (21 år siden)

Roald Åsmund Bye var en norsk politiker (Ap), byråkrat og kulturarbeider. Dattersønn av tidligere statsminister Johan Nygaardsvold. Bestyrer ved Arbeidskontoret for Stjørdalen 1962–81. Instituttleder ved Statens Attføringsinstitutt, Trondheim, 1982–90. Formann i Sør-Trøndelag Arbeiderparti 1957–69. Vararepresentant til Stortinget 1954–69, fast representant fra Sør-Trøndelag 1969–81.

Bye var opptatt av sosialpolitiske spørsmål. I alle sine tre perioder som fast representant på Stortinget var han medlem av sosialkomiteen. Han var opptatt av saker som dreide seg om barnetrygd, krigspensjon, dagpenger og sykepenger. I sitt arbeid på Stortinget var han saksordfører for viktige trygdesaker som nedsettelse av pensjonsalderen fra 70 til 67 år, sykepengereformen, som gav full lønn under sykdom, og for opprettelsen av Likestillingsrådet. Han arbeidet også aktivt for at det ble bygd ut et godt helsestasjonstilbud til alle barn i Norge.

Bye var en aktiv frivillig lokal kulturarbeider. Han var bl.a manusforfatter og regissør for lokalrevyen i Hommelvik, aktiv i lokalhistorisk formidling og engasjert i barne og ungdomsarbeid i Framfylkingen. Wikipedia

84 år
Greta Garbo (Skuespiller)
1905 - 1990

Greta Garbo (Sverige)

Skuespiller

Født:
18. september 1905 (118 år siden)

Døde:
15. april 1990 (84 år) (34 år siden)

Greta Garbo var en svensk skuespillerinne. Hun ble nominert til Oscar for beste kvinnelige hovedrolle fire ganger og ble belønnet med en æres-Oscar i 1955. Garbo er kjent som en av filmhistoriens mest myteomspunne personer; berømt for sin karisma, klassiske skjønnhet og gåtefullhet. I 1999 ble hun kåret til tidenes femte største kvinnelige filmlegende av Det amerikanske filminstituttet. Wikipedia

61 år
Robert Musil (Forfatter)
1880 - 1942

Robert Musil (Østerrike)

Forfatter, skribent, bibliotekar, romanforfatter, dramatiker, manusforfatter, essayist, ingeniør

Fullt navn / Fødenavn:
Robert Edler von Musil

Født:
6. november 1880 (143 år siden)

Døde:
15. april 1942 (61 år) (82 år siden)

Robert Edler von Musil var en østerriksk forfatter. Hans hovedverk er den ufullendte Der Mann ohne Eigenschaften (Mannen uten egenskaper), en av modernismens viktigste romaner. Romanen behandler det moralske og intellektuelle forfall i det østerriksk-ungarske rike og foregår i det oppdiktede «Kakanien», en operetteaktig stat hvis navn Musil skapte av de to k'ene i det både keiserlige og kongelige Østerrike. Handlingen foregår i hovedstaden Wien i tiden like før utbruddet av første verdenskrig. Musil gjorde tjeneste som offiser i den østerrikske hæren ved Italiafronten 1914–1918. Wikipedia

56 år
Abraham Lincoln (Advokat)
1809 - 1865

Abraham Lincoln (USA)

Advokat

Født:
12. februar 1809 (215 år siden)

Døde:
15. april 1865 (56 år) (159 år siden)

Abraham Lincoln var en amerikansk republikansk politiker. Han var USAs 16. president fra 1861 til han ble myrdet i 1865. Han ledet landet gjennom den amerikanske borgerkrigen, bevarte unionen, og avskaffet slaveriet. Lincoln ble skutt og drept i et attentat da krigen var over, bare en drøy måned etter at han var blitt gjenvalgt til president for en andre periode. Før Lincoln ble den første republikanske presidenten, var han advokat og medlem av Representantenes hus og Illinois' lovgivende forsamling. To ganger var han kandidat til Senatet, men ble ikke valgt.

Som en uttalt motstander av en utvidelse av slaveriet i USA, ble Lincoln nominert som republikanernes presidentkandidat i 1860, og ble valgt til president senere samme år. Som president bidro han til å bevare unionen ved å bekjempe utbryterstatene som dannet Amerikas konfødererte stater under borgerkrigen. Han avskaffet slaveriet gjennom Emansipasjonserklæringen i 1863 og det 13. tillegg til USAs grunnlov i 1865.

Krigsmotstandere, kalt Copperheads, kritiserte Lincoln for å nekte å inngå kompromiss i slaverisaken. På den andre siden ble han kritisert av radikale republikanere, en utbryterfraksjon fra Det republikanske parti, for å gå for sakte frem i å forby slaveri. På tross av dette klarte Lincoln å overbevise gjennom sine retoriske evner. Gettysburg-talen i 1863 ble ikonisk i sin hyllest til prinsippene om nasjonalisme, republikanisme, likhet for loven, frihet og demokrati. Han ble, som første amerikanske president, myrdet i 1865, og ble stående som en martyr for idealet om en forent nasjon. Lincoln har gjennomgående blitt rangert som en av de største amerikanske presidentene gjennom tidene. Wikipedia

<<
15. April
>>