Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
15. April
Om dagen
15. April er dag 105 i 2019, og er i uke 16. Det er 260 dager igjen av året.
Navnedag
Historie
Wikipedia_15-4.2013
6 år siden
Wikipedia
2013: To bomber eksploderer nær mållinjen i Boston Marathon
Bombeangrepene ved Boston Marathon 2013 var et terrorangrep der to bomber eksploderte nær mållinjen til Boston Marathon den 15. april 2013. Omtrent 14.45 lokal tid, over to timer etter at vinnerne av løpet hadde passert mållinjen, hørtes to kraftige eksplosjoner fra Copley Square, rett før mållinjen. Eksplosjonen drepte tre personer og minst 144 ble skadet, hvorav 17 kritisk. Blant de drepte var en gutt på 8 år. Ingen advarsel ble gitt om bombene og ingen tok på seg ansvaret. Federal Bureau of Investigation (FBI) ledet etterforskningen og to bilder av mistenkte ble sluppet.

Natten den 18. april ble en politimann drept som følge av en skyteepisode i Cambridge (Massachusetts) på området til Massachusetts Institute of Technology, etterfulgt av en menneskejakt på de to mistenkte, brødrene Tamerlan og Dzhokhar Tsarnaev. Tamerlan døde på sykehuset tidlig på morgenen den 19. april. Innbyggerne ble bedt om å forbli innendørs hjemme med sine dører låste. Kollektivtransport i Boston ble stoppet, inkludert Massachusetts Bay Transportation Authority og Amtrak, skoler og universitetet holdt stengt sammen med mange andre næringsvirksomheter. En rekke politistyrker koordinert av delstatspolitiet utførte en menneskejakt i Watertown og som et resultat av ledetråder ble Dzhokhar Tsarnaev arrestert rundt 20.45 ET den 19. april. Wikipedia
Wikipedia_15-4.1990
29 år siden
Wikipedia
1990: Greta Garbo dør av lungebetennelse og nyresvikt, 84 år gammel
Greta Garbo var en svensk skuespillerinne. Hun ble nominert til Oscar for beste kvinnelige hovedrolle fire ganger og ble belønnet med en æres-Oscar i 1955. Garbo er kjent som en av filmhistoriens mest myteomspunne personer; berømt for sin karisma, klassiske skjønnhet og gåtefullhet. I 1999 ble hun kåret til tidenes femte største kvinnelige filmlegende av Det amerikanske filminstituttet.

Garbo ble behandlet for brystkreft i 1984. Mot slutten av hennes liv visste bare Garbos nærmeste venner at hun fikk dialysebehandlinger i seks timer tre ganger i uken på The Rogosin Institute i New York Hospital. Et fotografi dukker opp i media tidlig på 90 tallet, som viser hushjelpen Claire Koger hjelpe Garbo, som gikk med en stokk, inn på sykehuset.

Greta Garbo døde 15. april 1990, 84 år, på sykehuset, som et resultat av lungebetennelse og nyresvikt. Wikipedia
Wikipedia_15-4.1989
30 år siden
Wikipedia
1989: 96 Liverpool-fans blir drept i en ulykke på Hillsborough Stadium i Sheffield
Hillsborough-tragedien var en tribuneulykke den 15. april 1989 der 96 mennesker omkom.

Denne dagen skulle de engelske fotballklubbene Liverpool og Nottingham Forest møtes i FA-cupens semifinale. Kampen skulle spilles på nøytral bane, nemlig Hillsborough Stadium i Sheffield. For å unngå tribunebråk ble lagenes supportere adskilt og for å unngå storming av banen hadde de fleste engelske fotballarenaer på denne tiden gjerder rundt banen og for å adskille seksjoner på tribunene.

Det var på forhånd stor misnøye blant Liverpool-tilhengerne, da de hadde fått for få og dyre billetter til kampen. Dette kunne vært løst om Liverpool-tilhengerne og Nottingham Forest-tilhengerne hadde byttet plass, men politiet satte seg i mot dette, da dette gjorde det mer krevende å holde gruppene adskilt, slik de ankom området.

Dette førte til at det kom en rekke Liverpool-tilhengere til stadion uten billett og satset på å komme inn gjennom telleapparatene hvor det ikke var forhåndssalg, til tross for at det ble advart mot dette på forhånd. Denne tribuneseksjonen, mot gaten Lepping Lane, hadde imidlertid bare to telleapparater, og det ble kaos utenfor. De som kom inn, ble plassert i inngjerdede bokser, noe som skulle bli fatalt. Inngjerding av tribuneseksjoner var noe en hadde begynt med på 1970-tallet, for å unngå uro på tvers av seksjonene og storming av banen.

En forsinkelse på grunn av veiarbeid på motorveien M62 gjennom Penninene førte til at en del ble forsinket. Men en halv time før kampstart var det blitt store ansamlinger på de små områdene utenfor inngangene ved Lepping Lane og folk begynte å presse på for å komme inn. De tilskuere med billett som havnet ved gal inngang, slapp ikke inn, men kunne heller ikke komme seg videre til riktig inngang på grunn av presset av folkeansamlingen. Rundt 10 minutter før kampstart var tribuneseksjonene fulle, men stor kø utenfor inngangene, og mange Liverpool-tilhengere hadde fortsatt ikke kommet seg inn på stadion. Politiet fryktet det kunne bli bråk da kampen ble startet og ba om at avspark skulle bli utsatt til en fikk kontroll over situasjonen. Da dette ble avslått, bestemte politiet å åpne en utgangsport (gate C), slik at folk kunne komme seg raskere inn. Det ble da et enormt trykk da denne folkemassen presset seg inn på den allerede overfylte tribunen. Det er i ettertid beregnet at det var rundt 3 000 mennesker inne på et område som ikke hadde kapasitet til mer enn 1 600. Dette førte til at de tilskuerne som sto nærmest gjerdene ble klemt mot gjerdene. En del Liverpool-tilhengere klatret da over gjerdene til de mindre fylte tribuneseksjonene ved siden av.

Politiet merket ikke dette før klokken 15.06 da et gjerde ga etter i en av seksjonene og mange mennesker falt oppå hverandre. Flere klatret over gjerder for å komme seg unna, mens andre ble løftet opp på seksjonene overfor av andre tilskuere, og kom seg slik i sikkerhet. En politimann løp da ut på banen og beordret dommeren til å stoppe kampen. En del mennesker over gjerdet og stormet ut på banen og kom seg slik unna.

Mange døde av asfyksi, og ble kvalt av oksygenmangel mens de fortsatt sto i trengselen. Politiet og hjelpearbeidene ble fullstendig overrumplet av katastrofens omfang. Fansen hjalp hverandre, noen prøvde hjerte-lungeredning mens andre lagde provisoriske bårer av reklameskiltene. Wikipedia
Fødsler
77 år
Nikita Khrusjtsjov (Politiker)
1894 - 1971

Nikita Khrusjtsjov (Det russiske keiserdømmet)

Politiker, militær

Fullt navn / Fødenavn:
Nikita Sergejevitsj Khrusjtsjov

Født:
15. april 1894

Døde:
11. september 1971 (77 år)

Nikita Sergejevitsj Khrusjtsjov (russisk Никита Сергеевич Хрущёв; født 3. apriljul./ 15. april 1894greg. i landbyen Kalinovka i Kursk oblast, død 11. september 1971 i Moskva) var en sovjetisk politiker. Han var leder av Sovjetunionen fra 1953 til 1964. Han førte en politikk som er blitt kjent som «avstalinisering». Wikipedia

80 år
Frank Vincent (Skuespiller)
1937 - 2017

Frank Vincent (USA)

Skuespiller, skribent, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Frank Vincent Gattuso

Født:
15. april 1937

Døde:
13. september 2017 (80 år)

Frank Vincent Gattuso var en amerikansk skuespiller av italiensk herkomst som hadde en rekke roller som mafia både på film og TV. Han hadde sentrale biroller i både Mafiabrødre (1990) og Casino (1995). I ettertid ble han mest kjent for rollen som Phil Leotardo i den prisbelønte dramaserien The Sopranos, hvor han medvirket fra 2004 til 2007.

Vincent hadde sin filmdebut i 1976 i en sentral birolle i gangsterfilmen The Death Collector (også kjent som The Enforcer). Han hadde i 1980 en sentral birolle i Martin Scorseses prisbelønte film Den rasende oksen. Han fikk i 2004 rollen som Phil Leotardo i mafiaserien The Sopranos, en rolle der han spilte kaptein i New York-mafiaen og etterhvert boss; han er en rival og fiende til Tony Soprano, et uvennskap som har sin bakgrunn i at Tonys fetter drepte Phils bror.

Frank Vincent lånte stemmen sin til flere av Grand Theft Auto-spillene.

Vincent gav i 2006 ut boka A Guy's Guide to Being a Man's Man.

Han døde som følge av komplikasjoner etter en hjerteoperasjon etter et hjerteinfarkt. Wikipedia

29 år
Emma Watson (Skuespiller)
1990

Emma Watson (Storbritannia)

Skuespiller, modell, teaterskuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Emma Charlotte Duerre Watson

Født:
15. april 1990 (29 år)

Emma Charlotte Duerre Watson er en britisk skuespiller, modell og aktivist. Hun er født i Paris og oppvokst i Oxfordshire. Watson deltok på «Dragon School» og besøkte Oxford-skolen Stagecoach Theatre Arts.

Hun ble verdenskjent av sin første profesjonelle skuespillerrolle som Hermine Grang (På engelsk Hermione Granger) i Harry Potter-filmserien, etter bare å ha vært med i skolespill tidligere. Watson var med i alle åtte Harry Potter-filmene fra 2001 til 2011, noe som ga verdensomspennende berømmelse, anerkjennelse fra kritikere og rundt 60 millioner dollar.

Watson fortsatte å jobbe utenfor Harry Potter-filmene, blant annet som stemmeskuespiller i Historien om Despereaux (2008). Siden har hun hatt en hovedrolle i The Perks of Being a Wallflower (2012) og The Bling Ring (2013). Hun er med i This Is the End (2013), og portretterte tittelkarakterens adopterte datter i Noah (2014). I 2017 var hun Belle i en spillefilm-oppsetning av Skjønnheten og udyret. Hun har også vært med i Regression (2015), Colonia (2015) og The Circle (2017).

Foreldrene hennes, Chris Watson og Jaqueline Luesby, som begge er advokater, er skilt. Emma Watson har også en yngre bror ved navn Alexander.

Før rollen i Harry Potter-filmene, var hennes skuespillererfaring begrenset, med kun mindre roller i skolestykker, som for eksempel Arthur: The Young Years og The Happy Prince. Hun ble interessert i teater gjennom skolen, og syv år gammel vant hun førstepris i Daisy Pratt Poetry Competition. Da hun var ni år gammel fikk hun rollen som Hermine Grang, karakteren hun har spilt gjennom hele Harry Potter-serien.

Emma Watson er med i Historien om Desperaux, og hadde en rolle i TV-filmen Ballet Shoes. Hun har også fått en rolle i Marilyn Monroe-biografien My Week With Marilyn. I tillegg skal hun spille i det romantiske dramaet The Perks of Being a Wallflower med Logan Lerman.

På det personlige plan har hun flere ganger uttalt at hun har et svært nært forhold til Daniel Radcliffe og Rupert Grint etter deres oppvekst sammen på Harry Potter-settet, men benekter at hun har hatt romantiske forhold med noen av dem. Watson har hatt flere kjærester opp gjennom årene, og er nå for tiden sammen med William Knight. Hun er 1,65 meter høy. Wikipedia

Dødsfall
84 år
Greta Garbo (Skuespillerinne)
1905 - 1990

Greta Garbo (Sverige)

Skuespillerinne

Født:
18. september 1905

Døde:
15. april 1990 (84 år)

Greta Garbo var en svensk skuespillerinne. Hun ble nominert til Oscar for beste kvinnelige hovedrolle fire ganger og ble belønnet med en æres-Oscar i 1955. Garbo er kjent som en av filmhistoriens mest myteomspunne personer; berømt for sin karisma, klassiske skjønnhet og gåtefullhet. I 1999 ble hun kåret til tidenes femte største kvinnelige filmlegende av Det amerikanske filminstituttet. Wikipedia

<<
15. April
>>