Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
Dagen i dag 15. April
Navnedag i dag
Historiske hendelser
Wikipedia_15-4.2013
6 år siden
Wikipedia
2013: To bomber eksploderer nær mållinjen i Boston Marathon
Bombeangrepene ved Boston Marathon 2013 var et terrorangrep der to bomber eksploderte nær mållinjen til Boston Marathon den 15. april 2013. Omtrent 14.45 lokal tid, over to timer etter at vinnerne av løpet hadde passert mållinjen, hørtes to kraftige eksplosjoner fra Copley Square, rett før mållinjen. Eksplosjonen drepte tre personer og minst 144 ble skadet, hvorav 17 kritisk. Blant de drepte var en gutt på 8 år. Ingen advarsel ble gitt om bombene og ingen tok på seg ansvaret. Federal Bureau of Investigation (FBI) ledet etterforskningen og to bilder av mistenkte ble sluppet.

Natten den 18. april ble en politimann drept som følge av en skyteepisode i Cambridge (Massachusetts) på området til Massachusetts Institute of Technology, etterfulgt av en menneskejakt på de to mistenkte, brødrene Tamerlan og Dzhokhar Tsarnaev. Tamerlan døde på sykehuset tidlig på morgenen den 19. april. Innbyggerne ble bedt om å forbli innendørs hjemme med sine dører låste. Kollektivtransport i Boston ble stoppet, inkludert Massachusetts Bay Transportation Authority og Amtrak, skoler og universitetet holdt stengt sammen med mange andre næringsvirksomheter. En rekke politistyrker koordinert av delstatspolitiet utførte en menneskejakt i Watertown og som et resultat av ledetråder ble Dzhokhar Tsarnaev arrestert rundt 20.45 ET den 19. april. Wikipedia
Wikipedia_15-4.1990
29 år siden
Wikipedia
1990: Greta Garbo dør av lungebetennelse og nyresvikt, 84 år gammel
Greta Garbo var en svensk skuespillerinne. Hun ble nominert til Oscar for beste kvinnelige hovedrolle fire ganger og ble belønnet med en æres-Oscar i 1955. Garbo er kjent som en av filmhistoriens mest myteomspunne personer; berømt for sin karisma, klassiske skjønnhet og gåtefullhet. I 1999 ble hun kåret til tidenes femte største kvinnelige filmlegende av Det amerikanske filminstituttet.

Garbo ble behandlet for brystkreft i 1984. Mot slutten av hennes liv visste bare Garbos nærmeste venner at hun fikk dialysebehandlinger i seks timer tre ganger i uken på The Rogosin Institute i New York Hospital. Et fotografi dukker opp i media tidlig på 90 tallet, som viser hushjelpen Claire Koger hjelpe Garbo, som gikk med en stokk, inn på sykehuset.

Greta Garbo døde 15. april 1990, 84 år, på sykehuset, som et resultat av lungebetennelse og nyresvikt. Wikipedia
Wikipedia_15-4.1989
30 år siden
Wikipedia
1989: 96 Liverpool-fans blir drept i en ulykke på Hillsborough Stadium i Sheffield
Hillsborough-tragedien var en tribuneulykke den 15. april 1989 der 96 mennesker omkom.

Denne dagen skulle de engelske fotballklubbene Liverpool og Nottingham Forest møtes i FA-cupens semifinale. Kampen skulle spilles på nøytral bane, nemlig Hillsborough Stadium i Sheffield. For å unngå tribunebråk ble lagenes supportere adskilt og for å unngå storming av banen hadde de fleste engelske fotballarenaer på denne tiden gjerder rundt banen og for å adskille seksjoner på tribunene.

Det var på forhånd stor misnøye blant Liverpool-tilhengerne, da de hadde fått for få og dyre billetter til kampen. Dette kunne vært løst om Liverpool-tilhengerne og Nottingham Forest-tilhengerne hadde byttet plass, men politiet satte seg i mot dette, da dette gjorde det mer krevende å holde gruppene adskilt, slik de ankom området.

Dette førte til at det kom en rekke Liverpool-tilhengere til stadion uten billett og satset på å komme inn gjennom telleapparatene hvor det ikke var forhåndssalg, til tross for at det ble advart mot dette på forhånd. Denne tribuneseksjonen, mot gaten Lepping Lane, hadde imidlertid bare to telleapparater, og det ble kaos utenfor. De som kom inn, ble plassert i inngjerdede bokser, noe som skulle bli fatalt. Inngjerding av tribuneseksjoner var noe en hadde begynt med på 1970-tallet, for å unngå uro på tvers av seksjonene og storming av banen.

En forsinkelse på grunn av veiarbeid på motorveien M62 gjennom Penninene førte til at en del ble forsinket. Men en halv time før kampstart var det blitt store ansamlinger på de små områdene utenfor inngangene ved Lepping Lane og folk begynte å presse på for å komme inn. De tilskuere med billett som havnet ved gal inngang, slapp ikke inn, men kunne heller ikke komme seg videre til riktig inngang på grunn av presset av folkeansamlingen. Rundt 10 minutter før kampstart var tribuneseksjonene fulle, men stor kø utenfor inngangene, og mange Liverpool-tilhengere hadde fortsatt ikke kommet seg inn på stadion. Politiet fryktet det kunne bli bråk da kampen ble startet og ba om at avspark skulle bli utsatt til en fikk kontroll over situasjonen. Da dette ble avslått, bestemte politiet å åpne en utgangsport (gate C), slik at folk kunne komme seg raskere inn. Det ble da et enormt trykk da denne folkemassen presset seg inn på den allerede overfylte tribunen. Det er i ettertid beregnet at det var rundt 3 000 mennesker inne på et område som ikke hadde kapasitet til mer enn 1 600. Dette førte til at de tilskuerne som sto nærmest gjerdene ble klemt mot gjerdene. En del Liverpool-tilhengere klatret da over gjerdene til de mindre fylte tribuneseksjonene ved siden av.

Politiet merket ikke dette før klokken 15.06 da et gjerde ga etter i en av seksjonene og mange mennesker falt oppå hverandre. Flere klatret over gjerder for å komme seg unna, mens andre ble løftet opp på seksjonene overfor av andre tilskuere, og kom seg slik i sikkerhet. En politimann løp da ut på banen og beordret dommeren til å stoppe kampen. En del mennesker over gjerdet og stormet ut på banen og kom seg slik unna.

Mange døde av asfyksi, og ble kvalt av oksygenmangel mens de fortsatt sto i trengselen. Politiet og hjelpearbeidene ble fullstendig overrumplet av katastrofens omfang. Fansen hjalp hverandre, noen prøvde hjerte-lungeredning mens andre lagde provisoriske bårer av reklameskiltene. Wikipedia
<<
15. April
>>