Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Få 10% rabatt på din første ordre
7 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
7 Mnd.
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
7 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
7 Mnd.
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

13. April

Om dagen

13. April er dag 104 i 2024, og er i uke 15. Det er 262 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 13. April kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

12 år siden

2012: Inge Bråten dør etter kort tids sykdom, 63 år gammel

Inge Vidar Bråten var en norsk langrennstrener. Fra 2010 var han også ekspertkommentator for TV-kanalen Eurosport.

Bråten var landslagssjef og trener for det norske herrelandslaget fra 1990 til 1994, og det svenske landslaget fra 2005 til 2007. I hans tid som hovedtrener tok norske utøvere 15 OL- og VM-gull: tre i VM 1991, fem i OL 1992, fire i VM 1993 og tre i OL 1994. Vegard Ulvang, Bjørn Dæhlie og Thomas Alsgaard var blant de mest fremtrendende løperne under Bråtens ledelse. Bråten var også landslagstrener i Canada og Sveits.

Han døde om morgenen fredag 13. april 2012 etter kort tids sykdom. Wikipedia
120 år siden

1904: Borgund kyrkje frå kring 1630 brenn ned, påtent av ein sinnsjuk mann

Borgund kyrkje (Borgund kirke) er ei krosskyrkje frå 1130 i Ålesund kommune Møre og Romsdal fylke.

Byggverket er i stein og har 850 plassar.

Steinkyrkja er frå mellomalderen, truleg bygd før 1250. 13. april 1904 vart kyrkja påtent av ein gjerningsmann som i politirapporten blir omtalt som "sinnsforvirra". Den nye kyrkja vart bygd opp i gamal stil, med rike treutskjeringar.

Borgund er tidlegare prestegjeld. Borgund kaupangen ved kyrkja var eit lite handelssentrum i mellomalderen. Sunnmøre museum like ved vart sett opp på Borgund prestegard. Wikipedia
129 år siden

1895: Norsk Arbeidsmandsforbund blir stiftet

Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) er et norsk fagforbund som ble opprettet 13. april 1895 som Det norske vei- og jernbanearbeiderforbund. Første formann ble Olav Strøm. I 1898 ble navnet endret til Det norske sten-, jord- og bergarbeiderforbund, mens organisasjonen fikk dagens navn i 1900, samtidig som forbundet meldte seg inn i LO.

Forbundet organiserer vel 32 000 arbeidstakere innenfor forvaltning, anleggs- og vedlikeholdsarbeid i offentlig regi, anleggsrelatert entreprenørarbeid, renholdsbransjen, vaktmestere, skadesanering, spesialrenhold og vedlikehold, asfaltarbeid, bergindustrien, kystverket, vaktselskaper, parkeringselskaper, tunnel-, bom- og bruselskaper, servicevirksomhet på Svalbard og fritids- og fornøyelsestilbud som drives i privat regi. Forbundet organiserer også grupper som ikke faller inn under bestemte fag- eller industriforbunds virkeområder. Wikipedia

Fødsler

62 år
Christopher Hitchens (Journalist)
1949 - 2011

Christopher Hitchens (Storbritannia)

Journalist, skribent, essayist, selvbiograf, litteraturkritiker, statsviter

Fullt navn / Fødenavn:
Christopher Eric Hitchens

Født:
13. april 1949 (75 år siden)

Døde:
15. desember 2011 (62 år) (12 år siden)

Christopher Eric Hitchens var en britiskfødt forfatter, journalist og litteraturkritiker. Hitchens var spaltist i Vanity Fair, The Atlantic, The Nation, Slate og Free Inquiry; i tillegg bidro han også til andre publikasjoner og fikk jevnlig publisert artikler i The Wall Street Journal. Hans bror er den britiske journalisten Peter Hitchens.

Hitchens var kjent som en markert samfunnsdebattant og for sin ateisme, antiteisme, antifascisme og anti-monarkisme. I boken The Missionary Position kom han med sterk kritikk av Mor Teresa. Han har også kritisert Bill Clinton og Henry Kissinger, samtidig som han har hyllet andre forfattere, som blant andre Thomas Paine, Thomas Jefferson og George Orwell. Sistnevnte skrev han en bok om, med tittelen Why Orwell Matters. Han tar et oppgjør med religion i sin bok God is not Great: How Religion Poisons Everything (2007).

I mai 2007 kom han kraftig hard kritikk av den nylig avdøde pastoren og evangelisten Jerry Falwell som han blant annet kalte en bedrager, og uttalte videre at «Falwell har gjort stor skade på forholdet mellom Israel og USA ved å støtte opp om jødiske ekstremister på den okkuperte Vestbredden». Han regnet seg opprinnelig som en marxist og trotskist, men begynte å bryte med den etablerte politiske venstreside etter det han kalte en «lunken reaksjon» fra vesten i kontroversen rundt Sataniske vers, samt venstresidens omfavnelse av Bill Clinton, og antikrigsbevegelsens motstand mot NATOs intervensjon i Bosnia og Hercegovina på 1990-tallet. Han ble senere en liberal hawk, og støttet George W. Bushs krig mot terror etter terroraksjonen den 11. september 2001. Likevel definerte han seg aldri som konservativ, og begrunnet støtten til krigen som en solidarisk handling til blant andre kurderne i Irak, samt motstand til totalitarisme og religiøs fundamentalisme. Han gav også støtte til de danske karikaturtegnerne som avbildet Muhammed i Jyllands-Posten. Hitchens støttet også sin kollega Salman Rushdies kontroversielle bok, Sataniske Vers, og fordømte Ayatollah Khomeinis fatwā mot Rushdie.

Hitchens’ sterke religionsmotstand og hans svært direkte og konstruktive kritikk mot politikere ga ham innflytelse innenfor media, og politikk. I 2009 ble han plassert som nummer fjorten på Forbes' liste over «de 25 mest innflytelsesrike liberalere i amerikanske media». I 2011 plasserte magasinet Time Hitchens som den åttende mest innflytelserike personen i verden.

Hitchens ble amerikansk statsborger på sin 58-årsdag den 13. april 2007. I juni 2010 publiserte han sin selvbiografi, Hitch-22: A Memoir. Senere samme måned kunngjorde han at han hadde fått kreft i spiserøret og sannsynligvis hadde kort tid igjen å leve. Hitchens døde 15. desember 2011 etter komplikasjoner av kreft, han ble 62 år. Wikipedia

83 år
Paul Sorvino (Skuespiller)
1939 - 2022

Paul Sorvino (USA)

Skuespiller, filmregissør, teaterregissør

Født:
13. april 1939 (85 år siden)

Døde:
25. juli 2022 (83 år) (1 år siden)

Paul Sorvino var en amerikansk skuespiller.

Sorvino var far til skuespillerinnen Mira Sorvino. I skuespilleryrket skildret Sorvino ofte autoriteter på begge sider av loven, og han er kjent for rollen som Paulie Cicero i filmen Goodfellas og som kriminalbetjent Phil Cerreta i TV-serien Law & Order.

Sorvino begynte sin karriere som tekstforfatter i et reklamebyrå. Mens han studerte ved The American Musical and Dramatic Academy, bestemte han seg for å begynne på en karriere innenfor teater og skuespill. Sorvino gjorde sin debut på Broadway i 1964 med musikalen Bajour, og seks år senere medvirket han i sin første film, Where's Poppa? Sorvino grunnla Paul Sorvino Astma Foundation, med det mål å bygge sentre for å forebygge astma både blant barn og voksne over hele USA. Fra 2000 til 2002 hadde Sorvino hovedrollen som Frank DeLucca i TV-dramaserien That's Life. Wikipedia

89 år
Thorbjørn Berntsen (Politiker)
1935

Thorbjørn Berntsen (Norge)

Politiker, rørlegger

Født:
13. april 1935 (89 år)

Thorbjørn Berntsen er norsk tidligere politiker (Ap). Han var i en årrekke stortingsrepresentant, og var også miljøvernminister 1990–1997.

Som miljøvernminister ble Berntsen kjent som en arg motstander av det britiske kjernefysiske reprosesseringsanlegget Sellafield. Det vakte internasjonal oppsikt da han i august 1993 kalte sin britiske kollega John Gummer en «drittsekk» i forbindelse med en disputt om sur nedbør og Sellafield-anlegget. Berntsen kom med karakteristikken på norsk, men uttalelsen ble av engelske aviser oversatt som «John Gummer is the biggest shitbag I have ever met».

Han var stortingsrepresentant fra 1977 til 1997, men møtte allerede som vararepresentant i 1971. Han ble nestleder i Ap i 1989.

Før politikken jobbet Berntsen som skipsrørlegger i Nylands verksted i 1951–1966, og er en av få sentrale Ap-politikere i nyere tid som har bakgrunn som industriarbeider.

Berntsen har også vært hovedmannen bak den arbeidsmiljøloven Norge har i dag. På bakgrunn av dette har han fått tittelen «arbeidsmiljølovens far».

Berntsen ble i løpet av sin politiske karriere kjent for en rekke «friske utspill». Blant annet vakte det oppsikt i mediene da han i 2002 uttalte «... at noen har truet seg til å danse med Anniken Huitfeldt på et fylkespartimøte - den personen må ha vært jævla full». Feiden mellom han og Huitfeldt ble avsluttet kort tid etter.

I 2006 ble han tildelt æresprisen «Bypatrioten» av Oslo Byes Vel. Wikipedia

65 år
Ingebrigt Davik (Musiker)
1925 - 1991

Ingebrigt Davik (Norge)

Musiker, sanger, låtskriver, forfatter

Født:
13. april 1925 (99 år siden)

Døde:
29. januar 1991 (65 år) (33 år siden)

Ingebrigt Davik var en norsk forfatter, kringkastingsmann og barneunderholder. Han er mest kjent for historiene fra «Taremareby», en serie med fortellinger og viser han debuterte med i NRK radios Barnetimen for de minste i 1959.

Ingebrigt Davik var fra øya Fjørtofta i Haram kommune på Sunnmøre. Familien flyttet til Brattvåg da Ingebrigt var 6 år gammel. Under krigen i Norge i 1940 dro familien til Island om bord på familiens båt «Koralen» . Han utdannet seg som lærer på Hamar, og siden som musikkpedagog.

Han begynte i radio i 1959 med fortellingene fra Taremareby, et eventyrlig undervannssamfunn av skalldyr, fisk og vekster. Oppfølgeren om Rokke-Gina kom i 1962. Seinere lagde han barnetimer om det underlige i Lissomskogen og om måkefamilien i Kekkek og Kjia på Kjaholmen.

Davik deltok i flere episoder av barne-tv-programserien Kosekroken på 1960-tallet. I episoden som ble sendt 15. desember 1966 gjorde NRK nytte av at Davik behersket islandsk flytende. Episoden hadde Island som hovedtema, og et stykke ut i handlingen kom Davik inn døren til «tante Ragne» (Ragne Tangen), «vaktmesteren» (Svein Byhring) og «postmannen» (Ulf Wengård), som ikke skjønte hva Davik sa til dem fordi han henvendte seg til dem på islandsk.

Mye av stoffet, særlig om Taremareby og Rokke-Gina, ble også brukt i barneprogram på fjernsynet. Ingebrigt Davik var også norsk forteller i den britiske animasjonsserien Romlingane (The Clangers) som ble sendt på NRKs Barne-TV i 1972 og 1986.

Ingebrigt Davik utgav flere barnebøker, både med historiene fra opplesningsseriene og visesamlinger med egne og andres viser. Han oversatte også flere radiodramatiseringer av barnebøker til norsk. Wikipedia

97 år
Per Kleppe (Politiker)
1923 - 2021

Per Kleppe (Norge)

Politiker, samfunnsøkonom, forfatter, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Per Andreas Hildhe Kleppe

Født:
13. april 1923 (101 år siden)

Døde:
10. mars 2021 (97 år) (3 år siden)

Per Andreas Hildhe Kleppe var en norsk sosialøkonom og politiker (Ap). Han var statsråd i alle Arbeiderparti-regjeringene i 1970-årene, herunder den lengstsittende finansministeren på 1900-tallet med sine seks år i departementet 1973–1979. Han var ellers handels- og skipsfartsminister 1971–1972 og minister for samordnet langtidsplanlegging 1980–1981. Kleppe stod «sentralt i utformingen av norsk økonomisk politikk i årene da grunnlaget for norsk oljeøkonomi ble lagt.» Wikipedia

85 år
Howard Keel (Skuespiller)
1919 - 2004

Howard Keel (USA)

Skuespiller, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Harold Clifford Keel

Født:
13. april 1919 (105 år siden)

Døde:
7. november 2004 (85 år) (19 år siden)

Howard Keel var en amerikansk skuespiller og musicalartist.

Howard Keel forteller selv at han hadde en forferdelig dårlig, "rotten", barndom med en brutal far og en meget religiøs og streng mor. Han karakteriserer seg selv som en ondsinnet opprører med et skrekkelig temperament. Han flyttet til Los Angeles i 20-årsalderen og begynteå å ta sangundervisning. På denne tiden turnerte mange teatergrupper rundt i USA med musikalen Oklahoma! og Keel fikk rollen som Curly i en av disse gruppene. Dette førte til at han fikk rollen da stykket skulle settes opp i London.

Han hadde bare spilt i en film da MGM ga ham rollen som Frank Butler da Annie Get Your Gun. Judy Garland skulle spille Annie, men hun ble etter kort tid byttet ut med Betty Hutton. Filmen ble en stor suksess. I 1951 spilte han sammen med Kathryn Grayson og Ava Gardner i en meget populær og vellykket nyinnspilling av Jerome Kern og Oscar Hammerstein II's Show Boat. I 1953 laget Warner, med stor suksess, western-musicalen Calamity Jane med Doris Day og Howard Keel. Etter Seven Brides For Seven Brothers som var Keels egen favoritt, gikk musikaltiden mot en slutt og dermed også Keels karriere. Han begynte å reise på turneer og han spilte i noen westernfilmer, blant annet The War Wagon med John Wayne og Kirk Douglas.

I 1981, Keel var da 64 år gammel, fikk han rollen som han vel i dag er mest kjent for i Norge: Clayton Farlow i TV-serien Dallas. Han fortalte selv at rollen forandret livet hans totalt; plutselig var han igjen stjerne, og nå meget større enn noen gang. Han spilte i denne TV-serien helt til serien ble avsluttet i mai 1991.

Etter at hans popularitet fikk den kraftige oppturen pga TV-serien, begynte han også å gi ut egne album med blant annet musikalsanger.

Howard Keel var gift tre ganger, men gjennom hele sin karriere holdt han fast ved at hans privatliv var hans privatliv. Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

91 år
Lars Leiro (Politiker)
1914 - 2005

Lars Leiro (Norge)

Politiker, samferdselsminister, gårdbruker, parlamentarisk leder

Født:
13. april 1914 (110 år siden)

Døde:
22. mars 2005 (91 år) (19 år siden)

Lars Leiro var en norsk politiker (Sp) og gårdbruker.

Lars Leiro var ordfører på Voss i perioden 1956–1958. Han var samferdselsminister i John Lyngs regjering i 1963 og ble valgt til parlamentarisk leder for Senterpartiet i 1965, i perioden 1961–1969 var han også nestformann for partiet. Han representerte Hordaland for Senterpartiet på Stortinget mellom 1958 og 1969.

I 1966 ble han utnevnt til fylkesmann i Bergen og Hordaland. Han gikk av med pensjon i 1984. Leiro var kommandør av St. Olavs Orden. Wikipedia

83 år
Samuel Beckett (Forfatter)
1906 - 1989

Samuel Beckett (Irland)

Forfatter, skribent, språkforsker, filmregissør, manusforfatter, cricketspiller, lyriker, dramatiker, oversetter, kunstner

Fullt navn / Fødenavn:
Samuel Barclay Beckett

Født:
13. april 1906 (118 år siden)

Døde:
22. desember 1989 (83 år) (34 år siden)

Samuel Barclay Beckett var en anglo-irsk-fransk forfatter og dramatiker.

Familien Beckett var medlemmer av den anglikanske Church of Ireland. Deres hjem, Cooldrinagh i Dublin-forstaden Foxrock, var et stort hus med have og tennisbane, som Samuels far hadde bygget i 1903.

Samuel Beckett var sønn av William Frank Beckett, som var oppsynsmann og nedstammet fra hugenotter, og Maria Jones Roe, som var sykepleier. De giftet seg i 1901. Året etter ble Samuels eldre bror Frank Edward Beckett født. Foreldrene var begge 35 år gamle da Samuel ble født i 1906.

I 1919 begynte Beckett på Portora Royal School i Enniskillen i County Fermanagh (som Oscar Wilde også hadde gått på). Beckett utmerket seg i cricket, og skulle senere spille for Dublin Universitys lag.

Beckett ligger begravet på Montparnasse-kirkegården i Paris.

Blant hans tidlige arbeider finnes lyrikk og prosa skrevet på engelsk, men etter et oppgjør med sin mor i 1937 flyttet han til Paris og begynte å skrive på fransk. (Senere flyttet han fra Paris til Provence.) Resten av livet vekslet han på å skrive på fransk og engelsk, og oversatte også stort sett alle sine verker mellom disse to språkene.

Det absurde teaters gjennombrudd regnes for å ha kommet med Becketts Mens vi venter på Godot i 1952. (Stykket fikk tittelen Vente på Godot i Nationaltheatrets oppsetning i 2005.) Beckett anses for å være en av de fremste absurde forfatterne, sammen med Eugène Ionesco og Jean Genet. Han ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1969. I 1984 fikk han tittelen «Saoi», Den vise, av den irske kunstnersammenslutningen Aosdána. Wikipedia

78 år
Josephine Elizabeth Butler (Sosialarbeider)
1828 - 1906

Josephine Elizabeth Butler (Storbritannia)

Sosialarbeider, redaktør, aktivist, skribent, feminist, sosial reformator, aktivist

Fullt navn / Fødenavn:
Josephine Elizabeth Grey

Født:
13. april 1828 (196 år siden)

Døde:
30. desember 1906 (78 år) (117 år siden)

Josephine Elizabeth Butler var en britisk feminist og forfatter i viktoriatiden. I 1875 grunnlag hun en organisasjon som kjempet for at prostitusjon skulle bli forbudt. Hun kjempet også for at alle kvinner uansett sosial status skulle få studere ved universiteter og høyskoler. Wikipedia

Dødsfall

68 år
Øyvind Norderval (Prest)
1953 - 2022

Øyvind Norderval (Norge)

Prest, professor

Fullt navn / Fødenavn:
Øyvind Molland Norderval

Født:
24. august 1953 (70 år siden)

Døde:
13. april 2022 (68 år) (2 år siden)

Øyvind Molland Norderval var en norsk teolog, prest og professor i kirkehistorie.

Øyvind var sønn av biskop Monrad Norderval.

Norderval var cand.theol. fra Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo 1978, avla praktisk teologisk eksamen samme sted 1979 og ble ordinert til prest i Oslo domkirke 16. desember 1979.

Han var vikarprest Oslo bispedømme 1980, forskningsstipendiat NAVF i kirkehistorie ved Det teologiske fakultet 1980-1983, universitetsstipendiat samme sted 1983-1987, Alexander von Humboldt-stipendiat i Kiel 1988-1989, amanuensisvikar i kirkehistorie ved Det teologiske fakultet 1989-1991, kapellan i Gamle Aker menighet, Oslo, 1991-1996, førsteamanuensis i kirkehistorie ved Religionsvitenskapelig institutt ved NTNU 1994-1995, førsteamanuensis ved Institutt for religionsvitenskap ved Universitetet i Tromsø 1996 med kristendom som særskilt ansvarsområde, professor samme sted 2001-2008, professor i oldkirkens kirke- og teologihistorie ved Det teologiske fakultet ved UiO 2008-2020.

Norderval var leder for oppbyggingen av det nye religionsfaget ved Universitetet i Tromsø (1996–2004), der fagtilbudet som det eneste i landet kombinerer en studieretning i allmenn religionsvitenskap og en i teologi.

Nordervals forskning hadde tyngdepunkt i oldkirkens kirke- og dogmehistorie og i nyere norsk kirkehistorie, men han har også publisert flere bidrag innenfor middelalderens kirkehistorie. Wikipedia

90 år
Sarah Maldoror (Filmregissør)
1929 - 2020

Sarah Maldoror (Frankrike)

Filmregissør, aktivist, teaterregissør

Fullt navn / Fødenavn:
Sarah Durados

Født:
19. juli 1929 (94 år siden)

Døde:
13. april 2020 (90 år) (4 år siden)

Sarah Maldoror, opprinnelig Sarah Durados, var en fransk filmregissør. Hun er blitt betraktet som en ledende skikkelse innen afrikansk film[trenger bedre kilde] og kontinentets første kvinnelige regissør.[trenger bedre kilde] Wikipedia

63 år
Inge Bråten (Langrennstrener)
1948 - 2012

Inge Bråten (Norge)

Langrennstrener, ekspertkommentator

Fullt navn / Fødenavn:
Inge Vidar Bråten

Født:
31. juli 1948 (75 år siden)

Døde:
13. april 2012 (63 år) (12 år siden)

Inge Vidar Bråten var en norsk langrennstrener. Fra 2010 var han også ekspertkommentator for TV-kanalen Eurosport.

Bråten var landslagssjef og trener for det norske herrelandslaget fra 1990 til 1994, og det svenske landslaget fra 2005 til 2007. I hans tid som hovedtrener tok norske utøvere 15 OL- og VM-gull: tre i VM 1991, fem i OL 1992, fire i VM 1993 og tre i OL 1994. Vegard Ulvang, Bjørn Dæhlie og Thomas Alsgaard var blant de mest fremtrendende løperne under Bråtens ledelse. Bråten var også landslagstrener i Canada og Sveits.

Han døde 13. april 2012 etter et kort sykleie. Wikipedia

75 år
Johan M. Nyland (Politiker)
1931 - 2007

Johan M. Nyland (Norge)

Politiker

Født:
6. oktober 1931 (92 år siden)

Døde:
13. april 2007 (75 år) (17 år siden)

Johan M. Nyland var en norsk politiker (Ap). Han var innvalgt på Stortinget fra Oppland i tidsrommet 1985–1997. Nyland var vararepresentant i perioden 1981–1985.

Johan Nyland var sønn av baker Johan Markus Nyland (1905–1975) og hjemmeværende/konfeksjonsarbeider Nora Amalie f. Engh (1908–2003). Etter yrkesskoleutdanning ble han i 1947 ansatt som læregutt ved Mustad på Gjøvik. Her skulle Nyland ha sitt yrkesvirke til han i 1985 ble valgt inn på Stortinget. Ved Mustad ble Nyland også engasjert i fagforeningsarbeid, og i perioden 1964-1968 var han nestformann i Brusveen jern og metall.

Alt som 24-åring (1955) ble Nyland valgt inn i kommunestyret i hjembygda Østre Toten. Han satt som representant i dette organet til 1975. Nyland var varaordfører i Østre Toten i 1971–1975 og formann i Østre Toten Aps partigruppe i kommunestyret. Også fylkespolitisk var Nyland sentral, blant annet som fylkesvaraordfører fra 1975 til 1987.

Som stortingsmann var Johan Nyland hele tida medlem av samferdselskomiteen. Han var særlig kjent for sitt engasjement for jernbanen. Som totning og representant for Oppland var naturligvis Gjøvikbanen viktig for Nyland, men han var også en av forkjemperne for bygging av Gardermobanen. Wikipedia

82 år
John Austrheim (Politiker)
1912 - 1995

John Austrheim (Norge)

Politiker, bonde

Født:
10. oktober 1912 (111 år siden)

Døde:
13. april 1995 (82 år) (29 år siden)

John A. Austrheim var en norsk politiker, leder for Senterpartiet, samferdselsminister, og ordfører fra Gloppen kommune. Han hadde sin bakgrunn som bonde. Wikipedia

87 år
Dagmar Hansen (Sanger)
1871 - 1959

Dagmar Hansen (Danmark)

Sanger, skuespiller, modell

Fullt navn / Fødenavn:
Dagmar Julie Augusta Hansen

Født:
12. november 1871 (152 år siden)

Døde:
13. april 1959 (87 år) (65 år siden)

Dagmar Julie Augusta Hansen, gift Heinemann, var en dansk sangerinne og Danmarks første pinupgirl.

Hun er begravet på Assistens Kirkegård i København. Wikipedia

83 år
Aasta Hansteen (Kunstmaler)
1824 - 1908

Aasta Hansteen (Norge)

Kunstmaler, forfatter, skribent

Født:
10. desember 1824 (199 år siden)

Døde:
13. april 1908 (83 år) (116 år siden)

Aasta Hansteen var en norsk maler, forfatter og forkjemper for kvinnesaken. Hun var datter av Christopher Hansteen som var professor i astronomi og anvendt matematikk ved Universitetet i Oslo. Wikipedia

61 år
Vasilij Veresjtsjagin (Kunstmaler)
1842 - 1904

Vasilij Veresjtsjagin (Russland)

Kunstmaler

Født:
26. oktober 1842 (181 år siden)

Døde:
13. april 1904 (61 år) (120 år siden)

Vasilij Vasiljevitsj Veresjtsjagin var en av de mest kjente russiske malerne av slagscener fra krigsområder.

Wikipedia

<<
13. April
>>