Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Gratis frakt på ordre over 799,-
5 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
5 Mnd.
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
10% rabatt på alle navnelapper
5 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
5 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

10. April

Om dagen

10. April er dag 101 i 2024, og er i uke 15. Det er 265 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 10. April kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

14 år siden

2010: Polens president og flere andre polske politikere dør i en flyulykke i Russland

Smolensk-ulykken var en flyulykke som inntraff ved den militære flybasen i Smolensk i Russland den 10. april 2010. Ulykken skjedde med en Tupolev Tu-154M fra det polske luftforsvaret (Siły Powietrzne). Ifølge offisielle kilder var det totalt 96 personer ombord. Alle omkom, blant dem den polske presidenten Lech Kaczyński og landets hærsjef, sentralbanksjef og flere andre polske politikere. Hendelsen har blitt omtalt som den største tragedien i polsk historie etter andre verdenskrig.

Den polske presidenten Lech Kaczyński med følge skulle til Russland for å delta på en markering for Katyn-massakren, og flyet hadde dermed også med etterlatte etter massakren. Etter Lech Kaczyńskis død overtok parlamentspresident Bronisław Komorowski posten som Polens midlertidige president, og erklærte samtidig landesorg fra 10. til 18. april.

Flyhavarikommisjonen bestående av de tidligere russiske stater, The Interstate Aviation Committee (IAC)/(russiske MAK) publiserte/avga den 12. januar 2011 rapport vedrørende luftfartsulykken ved Smolensk "Severny" flyplassen som fant sted den 10. april 2010. Den endelige rapporten er skrevet på russisk og oversatt til engelsk. Oversettelser er fritt tilgjengelige fra flyhavarikommisjonens hjemmeside. Den 27. juli 2011 overrakk den polske etterforsknings komiteen for nasjonale flyulykker sin rapport (Miller rapporten) vedrørende luftfartsulykken til den polske statsministeren Donald Tusk. Den 29. juli 2011 ble rapporten publisert med både en russisk og engelsk oversettelse. Den polske rapporten er fritt tilgjengelig ved etterforskings komiteens hjemmeside. Konklusjonene nedenfor tar utgangspunkt i både den engelske oversettelsen av den endelige rapporten fra IAC samt den polske rapporten. Wikipedia
26 år siden

1998: Belfastavtalen mellom Storbritannia og Irland ble undertegnet

Belfastavtalen, også kalt Langfredagsavtalen, var en prinsippavtale om fredsprosessen i Nord-Irland mellom den britiske og den irske regjeringen som ble signert 10. april 1998, og som ble støttet av de fleste politiske partier i Nord-Irland. Den ble bekreftet gjennom separate folkeavstemninger i Nord-Irland og Irland i mai 1998. Wikipedia
54 år siden

1970: Paul McCartney annonserer at The Beatles har blitt oppløst

McCartney bekjentgjorde at han forlot The Beatles i forbindelse med at han lanserte sitt første soloalbum, McCartney en måned før «Let It Be» utkom. Han sirkulerte et ferdigskrevet intervju med seg selv til medier, slik at de visste hva som kom. Han sa ikke at han så bort ifra samarbeid med Beatles, men benektet skrivesamarbeid med Lennon. Media tolket imidlertid dette som at Beatles hadde gått hvert til sitt. Ettersom dette ble gjort før Let It Be, følte de andre medlemmene at dette var unødvendig. McCartney, som ikke jobbet med Allan Klein og ikke var særlig begeistret for tanken på at Phil Spector skulle mikse albumet, hadde ikke noe forhold til utgivelsesdatoen, som var en avgjørelse tatt av Klein. Da Ringo prøvde å forhandle med McCartney om dette, ble han kastet ut.

Samtlige medlemmer hadde mer eller mindre vellykkede musikkarrierer etter The Beatles. Samtidig var det et marked for Beatles fortsatt. Klein samlet og ga ut de doble samlealbumene 1962–1966 (ofte kalt «det røde album») og 1967-1970 («det blå album») på Apple. Dette var den første samlingen med Beatles-singler som ikke var gitt ut på album, og begge samleplatene solgte til platina. Wikipedia

Fødsler

42 år
Halyna Hutchins (Filmfotograf)
1979 - 2021

Halyna Hutchins (Ukraina)

Filmfotograf, undersøkende journalist

Fullt navn / Fødenavn:
Галина Андросович

Født:
10. april 1979 (45 år siden)

Døde:
21. oktober 2021 (42 år) (2 år siden)

Halyna Hutchins var en ukrainsk-amerikansk filmfotograf og journalist. Hun døde i en ulykke der skuespilleren Alec Baldwin avfyrte en rekvisittrevolver.

Halyna Androsovytsj ble født i Ukraina, men vokste opp på en militærforlegning i Murmansk; faren hennes tjenestegjorde i den sovjetiske Nordflåten.

Hun studerte økonomi ved Det nasjonale landbruksakademi i Kiev og deretter økonomi, deretter journalistikk, ved Kiev nasjonaluniversitet. Hun tok slutteksamen innen internasjonal journalistikk og arbeidet med dokumentarfilmer som gravejornalist i Øst-Europa. Hun møtte sin ektemann Matthew, som var amerikaner, i Kiev.

Hennes karriere begynte i 2015. Hun arbeidet med 30 kinofilmer og fjernsynsshow. Hennes best kjente er Archenemy, Darlin' og Blindfire.

Den 21. oktober 2021 arbeidet Hutchins i Santa Fe i New Mexico på settet for Rust, da skuespilleren Alec Baldwin fyrte av rekvisittvåpenet som rammet henne. Hun døde senere av skuddsåret på et sykehus i Albuquerque, 42 år gammel. Wikipedia

30 år
Jan Werner Danielsen (Sanger)
1976 - 2006

Jan Werner Danielsen (Norge)

Sanger

Født:
10. april 1976 (48 år siden)

Døde:
28. september 2006 (30 år) (17 år siden)

Jan Werner Danielsen, også kjent under artistnavnet Jan Werner var en norsk sanger. Han var særlig kjent for sine tolkninger av populære musikalsanger og sin stemme, som strakte seg over fire og en halv oktav. Han var både tenor og kontratenor.

Jan Werner Danielsen ble funnet død av sin manager i sin leilighet på Frogner i Oslo 29. september 2006. Dødsårsaken ble i obduksjonsrapporten fastslått å være hjertesvikt, trolig som følge av betennelse i bronkiene. Dette satte en stopp for rykter om at han hadde begått selvmord, en teori som hadde blitt forsterket av at politiet på et tidlig tidspunkt omtalte dødsfallet som en «personlig tragedie».

9. oktober 2006 var det en stor minnegudstjeneste i Uranienborg kirke i Oslo. Elisabeth Andreassen sang ved Jan Werners kiste en duett til opptak av Jan Werner med sangen «You Raise Me Up» sammen med Ole Edvard Antonsen og Rolf Løvland på trompet og piano. Han ble senere begravet i Sand kirke i Nord-Odal med de nærmeste til stede. Familien ønsket å ha minneseremonien i Oslo fordi Sand kirke ikke var stor nok til å romme alle dem som ønsket å vise den avdøde artisten en siste ære. Wikipedia

66 år
Torhild Bransdal (Politiker)
1956 - 2022

Torhild Bransdal (Norge)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Magny Torhild Roland Bransdal

Født:
10. april 1956 (68 år siden)

Døde:
28. september 2022 (66 år) (1 år siden)

Magny Torhild Roland Bransdal var en norsk politiker (KrF) som var ordfører i Vennesla kommune fra 1999 til 2017, og stortingsrepresentant i perioden 2017–2021. I 2015 var hun Norges lengstsittende kvinnelige ordfører.

Bransdal var fylkesleder i Vest-Agder KrF fra 2005 til 2011 og fra 2013 til 2015. Fra 2011 til 2013 var hun avløst av Hans Fredrik Grøvan i ordførerstolen.

Bransdal var leder i Knutepunkt Sørlandet. Hun sto på andreplass på Kristelig Folkepartis liste foran stortingsvalget 2013 i Vest-Agder.

Hun kom inn på Stortinget i 2017 som følge av et utjevningsmandat for KrF i Vest-Agder. Wikipedia

73 år
Bunny Wailer (Musiker)
1947 - 2021

Bunny Wailer (Jamaica)

Musiker, reggaemusiker, perkusjonist, plateartist

Fullt navn / Fødenavn:
Neville O'Riley Livingston

Født:
10. april 1947 (77 år siden)

Døde:
2. mars 2021 (73 år) (3 år siden)

Bunny Wailer var en jamaikansk reggaemusiker, og en av grunnleggerne av The Wailers sammen med Bob Marley og Peter Tosh.

Wailer ga ut en rekke albumer, blant annet hans debutalbum som soloartist, Blackheart Man fra 1976. Denne plata inneholder noen av Wailers mest kjente låter; «Reincarnated Souls», «The Oppressed Song» og «Armagideon».

Wailer var også en av Bob Marleys beste venner. Etter Marleys død ga Bunny Wailer ut albumet Tribute til ære for Bob Marley. Wikipedia

90 år
Max von Sydow (Skuespiller)
1929 - 2020

Max von Sydow (Sverige)

Skuespiller, filmregissør, regissør

Fullt navn / Fødenavn:
Carl Adolf von Sydow

Født:
10. april 1929 (95 år siden)

Døde:
8. mars 2020 (90 år) (4 år siden)

Max von Sydow var en svensk-fransk skuespiller og regissør. Han ble i 2002 fransk statsborger.

Max von Sydow var sønn av professor Carl Wilhelm von Sydow og friherrinnen Greta Rappe.

Etter artium (1947) gikk von Sydow på Dramatens elevskola (sammen med blant andre Jan-Olof Strandberg, Allan Edwall, Margaretha Krook, Ingrid Thulin, Yvonne Lombard og Jan Malmsjö) 1948–1951.

Han ble så ansatt ved byteateret i Norrköping-Linköping 1951–1953. von Sydow er spesielt kjent for sitt samarbeid med den svenske filmskaperen Ingmar Bergman. På slutten av1950-talet dro han stor nytte av Bergmans dramatiske evner, for eksempel i teateroppsetninger som Peer Gynt, Misantropen, Värmlänningarna, Sagan og Faust. De to sistnevnte gjestspilte med stor suksess i Paris og London. I 1958 ble han tildelt utmerkelsen Thaliapriset. I årene 1960–1972 var han igjen ved Dramaten og kom igjen tilbake dit en periode i årene 1988–1994.

I de filmene som fulgte ble han Bergmans særlige tolker av eksistensiell kamp og grubling, som i Vargtimmen, Nattvardsgästerna, Jungfrukällan, Såsom i en spegel, Skammen, En passion, Nära livet, Ansiktet og Beröringen. Rollen som korsfareren som spiller sjakk med døden i Det sjunde inseglet vakte internasjonal oppmerksomhet.

Han er kjent fra en rekke amerikanske filmer, blant annet Exorcisten (1973), superskurken Ernst Stavro Blofeld i James Bond-filmen Aldri si aldri (1983), Hannah og hennes søstre (1985), Judge Dredd (1995), Minority Report (2002) og Robin Hood (2010) og i nordisk sammenheng fra filmer som Utvandrerne, Nybyggerne, Pelle Erobreren og Hamsun, og den svenske tv-serien Utvandrerne.

Han fremstilte Jesus i filmen The Greatest Story Ever Told, og dessuten Satan i filmen Needful Things, og er dermed den eneste skuespiller som har fremstilt begge disse skikkelsene på film. Wikipedia

82 år
Marshall Warren Nirenberg (Forsker)
1927 - 2010

Marshall Warren Nirenberg (USA)

Forsker, biolog, kjemiker, genetiker

Født:
10. april 1927 (97 år siden)

Døde:
15. januar 2010 (82 år) (14 år siden)

Marshall Warren Nirenberg var en amerikansk biokjemiker, genetiker og kjemiker. Han ble tildelt Nobelprisen i fysiologi eller medisin sammen med kollegene Har Gobind Khorana og Robert W. Holley i 1968 for sitt bidrag innen genetisk koding og forklaringen av genets oppgave i proteinsyntesen. Samme år ble han også tildelt "The Louisa Gross Horwitz Prize" sammen med Khorana av Colombia University for sine oppdagelser. Wikipedia

96 år
Harry Morgan (Skuespiller)
1915 - 2011

Harry Morgan (USA)

Skuespiller, manusforfatter, TV-regissør

Fullt navn / Fødenavn:
Harry Bratsberg

Født:
10. april 1915 (109 år siden)

Døde:
7. desember 2011 (96 år) (12 år siden)

Harry Morgan var en amerikansk skuespiller med svenske og norske aner. Han er kjent for sin rolle som leirkommandant oberst Sherman T. Potter i TV-serien M*A*S*H. Wikipedia

77 år
George Arliss (Skuespiller)
1868 - 1946

George Arliss (Storbritannia)

Skuespiller, forfatter, dramatiker, filmskaper

Født:
10. april 1868 (156 år siden)

Døde:
5. februar 1946 (77 år) (78 år siden)

George Arliss var en engelsk skuespiller. Han vant Oscar for beste mannlige hovedrolle for rollen som Benjamin Disraeli i filmen Disraeli (1929).

Arliss begynte sin karriere som skuespiller på britisk teater i 1887. I 1900 opptrådte han på West End i London med flere biroller. Arliss reiste til USA i 1901, og han bodde i Nord-Amerika i tyve år. Arliss begynte sin filmkarriere i USA med filmen The Devil (1921), etterfulgt av Disraeli og fire andre stumfilmer før han begynte med lydfilmer.

Arliss dukket ofte opp sammen med sin kone, Florence Arliss (1871–1950), som han var gift med fra 16. september 1899 til hans død. De hadde ingen barn, men Leslie Arliss, som var en kjent produsent og regissør er flere ganger blitt feilaktig referert til som sønnen til Arliss i enkelte oppslagsverk. Ekteparet var i London i 1939, og utbruddet av andre verdenskrig forhindret deres retur til Nord-Amerika.

Arliss har en stjerne på Hollywood Walk of Fame som ligger ved 6648 Hollywood Boulevard. Wikipedia

83 år
William Booth (Frelsesarmeens grunnlegger)
1829 - 1912

William Booth (Storbritannia)

Frelsesarmeens grunnlegger, Teolog

Født:
10. april 1829 (195 år siden)

Døde:
20. august 1912 (83 år) (111 år siden)

William Booth var Frelsesarmeens grunnlegger og første general.

2. juli 1865 startet William Booth The Christian Revival Society (Kristen vekkelsesforening) i Øst-London. De holdt møter på søndagene og målgruppen var Londons de dypest falne: alkoholikere, prostituerte og kriminelle. Snart skiftet de navn til Øst-London kristne misjon. For det var nettopp i Øst-London at mange av de som William Booth ønsket å nå bodde. De første møtene som ble holdt var teltmøter på en kveker-kirkegård, men ganske snart så ble det leid lokaler.

I 1878 skiftet de navn igjen til Frelsesarmeen etter militær modell med uniformer, flagg og sin egen musikk, ofte kristne tekster til drikkeviser og annen populærmusikk. Dette ble starten på en av de største kristne vekkelser i moderne tid. Før sin død fikk William Booth se 1000 korps bli virkelighet i Storbritannia og at bevegelsen han startet spredde seg til 58 land og kolonier. Wikipedia

Dødsfall

85 år
Jon Herwig Carlsen (Journalist)
1937 - 2022

Jon Herwig Carlsen (Norge)

Journalist, håndballspiller

Født:
15. april 1937 (87 år siden)

Døde:
10. april 2022 (85 år) (2 år siden)

Jon Herwig Carlsen var en norsk sportsjournalist. Carlsen var ansatt i NRK mellom 1967 og 2007, og som frilanser til 2012. Han kommenterte skiskyting, langrenn, skihopping, ishockey, motorsport, seiling, padling, roing, sykling og curling, og var programleder for sports- og trafikksendinger i fjernsynet.

Carlsen vokste opp på Kampen i Oslo, utdannet seg som lærer, og jobbet som lærer på Kampen skole. Han var også norgesmester i både ishockey og håndball; han ble juniornorgesmester i ishockey i 1955, for Gamlebyen IF, og norgesmester i håndball utendørs i 1962 og innendørs i 1963 for Grønland IF.

Carlsen begynte i NRK TV som trafikkmedarbeider i 1967, og ledet programmet Trafikkposten.

Carlsen kommenterte langrenn og skiskyting i OL og VM fra 1970-tallet. Frem til 2008 kommenterte han sammen med Kjell Kristian Rike. En sentral del av sendingene var Carlsens opplesning av limericks. «Nordigarden», som er et pseudonym som benyttes av Per Nørgaard Sørensen, var limerick-leverandør for Jon Herwig Carlsen, på hobbybasis. Samarbeidet begynte så smått i forbindelse med OL på Lillehammer i 1994. Sammen har de to gitt ut boken Poeski for sportsidioter.

Før Rike ble langrennskommentator, kommenterte Carlsen som regel grenen sammen med Rolf Hovden. Etter at Rike døde i 2008 ble Andreas Stabrun Smith hans nye kommentatormakker i skiskyting. Carlsen hadde sin siste sending som skiskytterkommentator 18. mars 2012, som var sesongavslutning. Senere samme år kommenter han seiling under OL i London 2012.

I tolv år kommenterte Carlsen skihopp sammen med Arne Scheie. Carlsen har også kommentert ishockey, motorsport (bla. Formel 1), seiling, padling, roing, sykling og curling for NRK, samt vært programleder for sportssendingene i fjernsynet.

Under Gullruten 2007 fikk Carlsen og Rike hedersprisen for innsatsen som sportskommentatorer på NRK.

Carlsen var fast speaker når Askers herrelag spiller hjemmekamper på Føyka stadion. Wikipedia

89 år
Bab Christensen (Skuespiller)
1928 - 2017

Bab Christensen (Norge)

Skuespiller

Født:
8. januar 1928 (96 år siden)

Døde:
10. april 2017 (89 år) (7 år siden)

Barbra Karine Kolstad, kjent som Bab Christensen, var en norsk skuespiller som var ansatt ved Det Norske Teatret i en årrekke.

Christensen var datter av skuespillerne Gerda Ring (1891–1999) og Halfdan Christensen (1873–1950), og lillesøster til skuespilleren Pelle Christensen (1923–95).

Christensen var elev ved Nationaltheatret i 1947. Etter det var hun tilsatt ved Den Nationale Scene (1949–52), ved Nationaltheatret (1952–63), ved Trøndelag Teater (1963–64) og ved Fjernsynsteatret (1964–70). Hun ble ansatt ved Det norske teater i 1970 og var der til hun gikk av med pensjon i 1999.

Stein Grieg Halvorsen og Bab Christensen i Når den ny vin blomstrer av Bjørnstjerne Bjørnson, Nationaltheatret, 1955-56

Foto: Svein Abraham Sturlason/Nasjonalbibliotekets bildesamling

Christensen slo igjennom som Julie i Romeo og Julie på Den Nationale Scene i 1951, fulgt av rollen som Hilde i Fruen fra havet samme år. Hun spilte senere i flere Shakespeare-roller som Hermia i En midtsommernattsdrøm på Nationaltheatret (1958) og Lady Macbeth i Macbeth på Det norske teater i 1977. Hun viste også styrke i realistisk samtidsdrama som blant annet fru Abigael i Arthur Millers Smeltedigelen (1953) og Charlotta i O'Neills Ei natt lengre enn livet (1991). Hennes innsats i Fjernsynsteatret spenner fra Olga i Sartres Skitne hender i 1963 til overlegen i Friedrich Dürrenmatts Fysikerne i 1988.

Christensen filmdebuterte i 1954 som hovedrolleinnehaver i Heksenetter og fikk en ny hovedrolle i thrilleren På slaget åtte (1957). Hun hadde ellers filmroller i Stevnemøte med glemte år (1957) og i Ture Sventon - Privatdetektiv (1972).

Christensen TV-debuterte i 1963 på Fjernsynsteatrets oppsetning av Skitne hender. Mest notablel er kanskje hennes rolle som Fru Sørby i NRK Fjernsynsteatrets legendariske oppsetning av Vildanden i 1970. I perioden 2000-2001 hadde hun rollen som Inga-Lill i TV-serien Soria Moria på NRK. Wikipedia

60 år
Larry Linville (Skuespiller)
1939 - 2000

Larry Linville (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Lawrence Lavon Linville

Født:
29. september 1939 (84 år siden)

Døde:
10. april 2000 (60 år) (24 år siden)

Lawrence Lavon Linville var en amerikansk skuespiller, mest kjent for sin rolle som den arrogante og obsternasige majoren Frank Burns i TV-serien M*A*S*H.

I sterk kontrast til den egoistiske og gjerrige Frank, var Linville selv en av de best likte skuespillerne blant sine kolleger. Han signerte opprinnelig på en femårskontrakt, og ble tilbudt en to års fornyelse, men han avviste tilbudet. Linville var blitt lei av å spille den stadig samme negative rollen, særlig ettersom Franks kjæreste Hot Lips Houlihan, spilt av Loretta Swit, hadde brutt med ham. Selv på Hot Lips' verste viste hun mer medmenneskelighet enn Frank.

Larry var gift fire ganger med henholdsvis Vana Tribbey, Kate Geer, Melissa Gallant og Deborah Guydon. Han har ett barn, Kelly Linville.

Larry Linville spilte i tilsammen 28 filmer og TV-serier. Han hadde også mange gjesteroller, blant annet i Murder, She Wrote, Fantasy Island, The Love Boat og Mannix. Han hadde også en rolle i Mission:Impossible. I TV-filmen The Night Stalker spilte han lege. Etter M*A*S*H spilte han Crazy General, sammen med Edward Winter i TV-serien Misfits.

Linville døde av lungebetennelse i New York etter komplikasjoner fra en kreftoperasjon i en alder av 60. Wikipedia

38 år
Sam Kinison (Skuespiller)
1953 - 1992

Sam Kinison (USA)

Skuespiller, , stand-up-komiker, predikant (1970–1977)

Fullt navn / Fødenavn:
Samuel Burl Kinison

Født:
8. desember 1953 (70 år siden)

Døde:
10. april 1992 (38 år) (32 år siden)

Samuel Burl «Sam» Kinison var en amerikansk stand-up-komiker og skuespiller. Kinison ble kjent for sin intense, tøffe og politiske ukorrekte humor. Han var en tidligere pinsepredikant, og numrene hans var prega av en intens stil i likhet med andre predikanter, samt hans karakteristiske skrik.

Kinison døde i en bilulykke 10. april 1992 da han frontkolliderte med en 17 år gammel fyllekjører som kom over i hans kjørebane. Kinisons kone, Malika Souiri, ble alvorlig skadet. De hadde vært gift i seks dager. Wikipedia

65 år
Oscar Mathisen (Skøyteløper)
1888 - 1954

Oscar Mathisen (Norge)

Skøyteløper, stuper

Fullt navn / Fødenavn:
Oscar Wilhelm Mathisen

Født:
4. oktober 1888 (135 år siden)

Døde:
10. april 1954 (65 år) (70 år siden)

Oscar Wilhelm Mathisen var en norsk skøyteløper som representerte Kristiania Skøiteklubb.

Oscar Mathisen vokste opp i arbeiderbydelene Vaterland og Vika i Kristiania, som den yngste av syv søsken. Broren Sigurd deltok i VM fra 1902, og ble verdensmester 19 år gammel i 1904. Oscar startet i løp så snart familien fikk råd til to par skøyter, og slo nesten umiddelbart igjennom. Oscar måtte pantsette premier for å klare seg økonomisk, og da pantelåneren utlyste premiene for salg, ble skøyteløperen diskvalifisert for profesjonalisme. Han brukte karantenesesongen 1911 til å tilegne seg ny svingteknikk, introdusert av russerne i 1910.

Mathisen ble verdensmester i 1908, 1909, 1912, 1913 og 1914, europamester i 1909, 1912 og 1914 og norgesmester i 1907, 1909, 1910, 1912, 1913 og 1915. Han ble også kåret til «profesjonell verdensmester» etter løp mot amerikaneren Bobby McLean i Kristiania 1920 (vant tre av fire løp).

Fra 1912 var Oscar «uslåelig», og forbedret samtlige verdensrekorder. 1500-meterrekorden fra 18. januar 1914, 2.17,4, ble først tangert i 1936 og slått i 1937. Hans siste 500 m-rekord (43,7 fra 1914) sto i 14 år. Rekorden på 1000 m fra 1909 (1.31,8 i Davos) sto i 21 år. Rekorden på 10 000 m (17.22,6 på Frogner i 1913) ble ikke underskredet før i 1928. Mathisen toppet Adelskalenderen fra 1. februar 1909 til 11. januar 1930. Mathisen må regnes som Norges største skøyteløper gjennom tidene.

Fra 1916 konkurrerte han som profesjonell i USA. Etter seieren over McLean i Kristiania 1920 deltok han bare sporadisk i konkurranser; sist i Davos 1929 da han underskred gjeldende verdensrekorder på 500 og 1000 m. Han gikk oppvisningsløp og deltok i trening med yngre løpere frem til krigen, og Mathisens sportsforretning i Pløens gate var et møtested for norske og utenlandske løpere. I yngre år konkurrerte Oscar Mathisen også i stup og sykling. Wikipedia

<<
10. April
>>