Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
3. April

Om dagen

3. April er dag 93 i 2019, og er i uke 14. Det er 272 dager igjen av året.
Valutakurser Oppdatert 3. April kl.14:00
Henter valutakurser, vent litt...
Historie
Wikipedia_3-4.1882
137 år siden
Wikipedia
1882: Jesse James blir skutt i ryggen i sitt eget hjem av Bob Ford
Jesse Woodson James var en amerikansk lovløs i Missouri og det mest berømte medlemmet av James-Younger-gjengen. Han var svært kjent i sin levetid, men ble med tiden en legendarisk figur etter sin død. Historikere i dag plasserer ham inn i en kontekst der han heller sees på som en del av den regionale uroen som ble utført av eks-soldater som under den amerikanske borgerkrigen hadde kjempet for konføderasjonen enn en manifestasjon av lovløshet eller kamp for rettferdig økonomisk fordeling.

James-brødrene, Frank James og Jesse, var geriljasoldater for CSA under den amerikanske borgerkrigen og ble da beskyldt for å ha deltatt i grusomheter begått mot Unionsoldater. Etter krigen, som medlemmer av flere gjenger, utførte de mange bankran som ofte førte til drap på bankansatte eller tilskuere. De ranet også fraktevogner og tog.

Han giftet seg 24. april 1875 med Zerelda Mimms og de fikk to barn.

Jesse ble skutt og drept av Bob Ford som var en av medlemmene i James' ranerliga. Ved anledningen bodde Bob og hans bror Charley Ford hjemme hos James i den hensikt å forberede et ran. De bodde der som hans nevøer, noe de ikke var. Ifølge Fords redegjørelse gav James mer eller mindre opp i sitt eget hjem da han forstod at Ford var der på oppdrag av guvernøren for å arrestere James i håp om å få en dusør. Jesse James tok av seg sitt revolverbelte (noe han aldri ellers gjorde) og stilte seg deretter for å pusse støv av et bilde, da Ford så sin sjanse og skjøt ham bakfra.

Selv om James ofte har blitt fremstilt, også før sin død, som en amerikansk Robin Hood som stjal fra de rike og gav til de fattige, er dette kun en myte. Hans ran beriket kun ham selv og hans gjeng. Wikipedia
Wikipedia_3-4.1869
150 år siden
Wikipedia
1869: Edvard Griegs pianokonsert i a-moll har premiere i København
Klaverkonsert i a-moll, op. 16, (ofte kalt a-moll-konserten), er Griegs første og eneste klaverkonsert, skrevet da han var 25 år gammel. Det er uten tvil hans mest kjente verk av stort format, og blant verdens mest populære pianokonserter. Verket viser tydelig hans interesse for norsk folkemusikk; åpningen er basert på et motiv man ofte finner i vår folkemusikk – en nedadgående liten sekund (se intervall) etterfulgt av en nedadgående stor ters. I siste sats av konserten finner man likheter med springaren, og etterlikninger av hardingfela kan spores. Originalmanuskriptet eies i dag av Nasjonalbiblioteket og er innlemmet i Norges dokumentarv, et register over de viktigste dokumentene i Norges historie og kultur. Registeret er en nasjonal utgave av UNESCOs verdensminne-program.

Grieg var selv en glimrende pianist, men på premieren 3. april 1869 i Casino Store Sal i København, ble konserten spilt av Edmund Neupert. Grieg hadde ikke anledning til å være til stede på premieren, grunnet forpliktelser med et orkester i Christiania. Storheter fantes imidlertid blant publikum; først og fremst den musikkinteresserte dronning Louise, men også fremtredende skikkelser som Niels W. Gade og den russiske pianisten Anton Rubinstein. Rubinstein var selv på turné på den tiden, og stilte med sitt eget flygel til Neuperts disposisjon under premieren. En norsk framføring fulgte i Kristiania 7. august samme år, og konserten ble senere også framført i Tyskland i 1872 og England i 1874. Ved Griegs besøk hos Franz Liszt i Roma 1870 spilte sistnevnte hele konserten rett fra bladet, noe som Grieg så på som svært imponerende. Wikipedia
Wikipedia_3-4.1194
825 år siden
Wikipedia
1194: Kong Sverre utsletter nesten Øyskjeggene i «Slaget ved Florvåg»
Slaget ved Florvåg eller Florvågslaget var et stort sjøslag utkjempet 3. april 1194 utenfor Florvåg på Askøy. Motstanderne var Kong Sverre og «Øyskjeggene» (opprørere organisert på Orknøyene), ledet av blant andre Olav Jarlsmåg, svoger av Orknøy-jarlen Harald Maddadsson. Nærmere 2000 mann falt, deriblant øyskjeggenes kongsemne Sigurd Magnusson og Olav Jarlsmåg. Store verdier gikk tapt. Kong Sverre gikk seirende ut av striden. Øyskjeggenes flåte (Orknøyflåten) ble nesten utslettet etter dette slaget. Wikipedia
Fødsler
64 år
Mille-Marie Treschow (Forretningsdrivende)
1954 - 2018

Mille-Marie Treschow (Norge)

Forretningsdrivende

Født:
3. april 1954 (65 år siden)

Døde:
29. september 2018 (64 år) (1 år siden)

Mille-Marie Treschow var en norsk bruks- og skogeier og forretningskvinne.
Mille-Marie Treschow var datter av brukseier Gerhard Aage Treschow (1923–2001) og Nanna f. Meidell. Slekten Treschow nedstammer fra Niels Hansen (død i 1593), som var en av de mest velstående kjøpmenn i Næstved på Sjælland. Hans sønn var kjøpmann Niels Nielsen (død i 1633) med tilnavnet Træskomager. Deretter fulgte kjøpmann Rasmus Nielsen (fl. 1605 –1629), som i likhet med faren kalte seg Træskomager. Derfra utviklet navnet seg til fast slektsnavn, og samtidig ble det forkortet til Træsko og gitt ny skrivemåte, nemlig Treschow.
Treschow giftet seg i 1980 med Morten Henrik Kielland, så i 1984 med Andreas Stang av Stang (slekt fra Halden) og i 2004 med Stein Erik Hagen, «Rimi-Hagen». I august 2012 ble det gjort kjent at Treschow og Hagen hadde tatt ut separasjon.
Treschow eide og bodde på Fritzøehus slott, Norges største privateide bolig. Hun sørget for omfattende restaurering og modernisering av slottet.
Treschow gikk på kostskolen Croft House School i Dorset i England. Hun tok examen artium i Norge og studerte til siviløkonomi i Sveits og USA.
Med utgangspunkt i Larvik-området ledet Treschow en omfattende samling av næringsvirksomheter. Dette omfattet store skog- og jordeiendommer, industri, handel og videre. Hun var eneeier av Treschow-Fritzøe AS, som hun i 1986 overtok etter sin far. Ifølge Kapitals liste over rike mennesker var hun den femte rikeste kvinne i Norge.
Treschow var styremedlem i Steen & Strøm ASA. Wikipedia

75 år
Don Gibson (Sanger)
1928 - 2003

Don Gibson (USA)

Sanger, låtskriver

Født:
3. april 1928 (91 år siden)

Døde:
17. november 2003 (75 år) (16 år siden)

Don Gibson var en amerikansk countryartist og låtskriver. Hans mest kjente sanger er «I Can't Stop Loving You», særlig berømt gjennom Ray Charles' innspilling, «Oh Lonesome Me», som Neil Young gjorde en populær versjon av på syttitallet og «Sea of Heartbreak».

En annen av hans sanger som gjennom innspillinger av både The Hep Stars og The Pussycats ble en stor hit i Norden var «Cadillac», som han skrev sammen med Michael Brown, Graham Johnson, Ian Mallett og Vince Taylor. Wikipedia

23 år
Otto Weininger (Filosof)
1880 - 1903

Otto Weininger (Østerrike)

Filosof, skribent, psykolog

Født:
3. april 1880 (139 år siden)

Døde:
4. oktober 1903 (23 år) (116 år siden)

Otto Weininger var en østerriksk filosof.
Otto Weininger kom fra en ungarsk-jødisk familie. Han var sønn av den velstående jødiske gullsmed Leopold Weininger og hans hustru Adelheid. Han viste seg som allsidig begavet allerede under barndom og tidlige skoleår. Allerede som 16-åring forsøkte han seg på en etymologisk oppsats om greske talevendinger som var særegne for Homer. I juli 1898 tok han sin maturaeksamen.
Som 18-åring behersket han gresk, latin, fransk og engelsk flytende, i tillegg til sitt morsmål tysk. Gjennom lesning av Strindberg og Ibsen tilegnet han seg også kunnskaper i svensk og norsk.
Han begynte å studere naturvitenskaper, biologi, matematikk og filologi ved Universität Wien i 1896, og beskjeftiget seg videre med språk. Han ble særlig påvirket av Kants tenkning, og i 1901 fikk han kontakt med Sigmund Freud. Han fullførte doktorgraden i 1902 og konverterte samme år til protestantisk kristendom.
I 1903 publiserte han boken Geschlecht und Charakter, som oppnådde stor berømmelse etter Weiningers teatralske selvmord som 23-åring kort tid etter. Geschlecht und Charakter blir av mange ansett som et stort verk, men av andre ansett som antisemittisk og sexistisk.
Weininger skjøt seg selv i huset hvor Beethoven døde. Dette selvmordet skal ha påvirket filosofen Ludwig Wittgenstein, som så på mordet som en «etisk handling i en råtten verden».
Otto Weiningers selvmord er blitt betraktet som et resultat av hans manglende kraft til å heve seg over sin selvforakt, som hans grubleri over homoseksualitet og jødedommen hadde ført ham inn i.
Weiningers geni- og maskulinitetsskult utøvet under nittenhundretallets begynnelse en betydelig innflytelse innen kulturlivet i Europa. Til dem som ble inspirert av hans tanker regnes Ludwig Wittgenstein, August Strindberg, Gottfried Benn, Ernst Jünger, Carl Schmitt, Robert Musil, Julius Evola, Georg Trakl, E.M. Cioran, Karl Kraus, Alfred Kubin og Franz Kafka. Wikipedia

Dødsfall
80 år
Lill-Babs (Sanger)
1938 - 2018

Lill-Babs (Sverige)

Sanger, skuespiller, programleder, selvbiograf

Fullt navn / Fødenavn:
Barbro Margareta Svensson

Født:
9. mars 1938 (81 år siden)

Døde:
3. april 2018 (80 år) (Kreft) (1 år siden)

Barbro Margareta «Lill-Babs» Svensson var en svensk sanger og skuespiller.
Svensson var datter av Ragnar Svensson (1911–1999) og Brita, født Brolin (1917–2007). Hun hadde sin første offentlige opptreden under festivalen Barnens dag i Järvsö 1953. Kort tid etter fikk hun komme til Wivex i Sundsvall og synge med Lasse Schönnings orkester.
I 1961 fikk Svensson representere Sverige i Eurovision Song Contest i Cannes. Hun sang «April, april», som Siw Malmkvist hadde sunget i den svenske finalen. Lill-Babs hadde selv konkurrert med to andre sanger samme år. Hun medvirket i melodifestivalene i 1960, 1961 og 1973. I begynnelsen av 1960-årene ble hun lansert i Vest-Tyskland, der hun også medvirket i flere filmer, i tillegg til to engelskspråklige singelplater som ble sluppet i USA.
Til hennes meritter hørte at hun skrev autografer til The Beatles-medlemmene. Året var 1963, og Lill-Babs og den da ukjente gruppen The Beatles medvirket i TV-programmet Drop-In.
Lill-Babs gjorde flere kro-show, blant annet på Berns i Stockholm, Trädgår'n i Göteborg og Kronprinsen i Malmö. I 1970-årene spilte hun revy hos Kar de Mumma på Folkan ogh gjorde suksess i rollen som Annie Oakley i musikalen Annie Get Your Gun i Scandinavium i Göteborg.
Hun var gift med artisten Lasse Berghagen fra 1965 til1968, og med den norske tidligere landslagsmålvakten i fotball, Kjell Kaspersen, fra 1969 til 1973. Hun var mor til Monica Svensson, Malin Berghagen og Kristin Kaspersen.
Svensson var i løpet av sin lange karriere en av den svenske sladrepressens største favoritter. Utallige oppslag om romanser, forelskelser, skilsmisser og konkurser ble jevnlig slått opp i ukebladene. Da hun var hovedgjest i Här är ditt liv, hadde redaksjonen med Lasse Holmqvist i spissen samlet en lang rekke av hennes mannlige bekjentskaper som dukket opp og overrasket henne i studio.Under sendingen tok hun det tilsynelatende med godt humør, men i ettertid ga hun uttrykk for at hun opplevde det som meget sårende.
Svensson gav ut sin selvbiografi Hon är jag i 1996.
19. februar 2004 hadde hun premiere på sitt jubileumsshow 50 år i lyxförpackning på Rondo i Göteborg. Tittelen henspiller på slageren hennes fra 1961, En tuff brud i lyxförpackning.
Lill-Babs døde 3. april 2018 etter å ha blitt innlagt på sykehus for hjerteproblemer noen uker tidligere. Da oppdaget legene også en ondartet kreftsvulst. Wikipedia

34 år
Jesse James (Bankraner)
1847 - 1882

Jesse James (USA)

Bankraner, lovløs, cowboy, fredløs

Fullt navn / Fødenavn:
Jesse Woodson James

Født:
5. september 1847 (172 år siden)

Døde:
3. april 1882 (34 år) (137 år siden)

Jesse Woodson James var en amerikansk lovløs i Missouri og det mest berømte medlemmet av James-Younger-gjengen. Han var svært kjent i sin levetid, men ble med tiden en legendarisk figur etter sin død. Historikere i dag plasserer ham inn i en kontekst der han heller sees på som en del av den regionale uroen som ble utført av eks-soldater som under den amerikanske borgerkrigen hadde kjempet for konføderasjonen enn en manifestasjon av lovløshet eller kamp for rettferdig økonomisk fordeling.
James-brødrene, Frank James og Jesse, var soldater for CSA under den amerikanske borgerkrigen og ble da beskyldt for å ha deltatt i grusomheter begått mot Unionsoldater. Etter krigen, som medlemmer av flere gjenger, utførte de mange bankran som ofte førte til drap på bankansatte eller tilskuere. De ranet også fraktevogner og tog.
Han giftet seg 24. april 1875 med Zerelda Mimms og de fikk to barn.
Jesse ble skutt og drept av Bob Ford som var en av medlemmene i James' ranerliga. Ved anledningen bodde Bob og hans bror Charley Ford hjemme hos James i den hensikt å forberede et ran. De bodde der som hans nevøer, noe de ikke var. Ifølge Fords redegjørelse gav James mer eller mindre opp i sitt eget hjem da han forstod at Ford var der på oppdrag av guvernøren for å arrestere James i håp om å få en dusør. Jesse James tok av seg sitt revolverbelte (noe han aldri ellers gjorde) og stilte seg deretter for å pusse støv av et bilde, da Ford så sin sjanse og skjøt ham bakfra.
Selv om James ofte har blitt fremstilt, også før sin død, som en amerikansk Robin Hood som stjal fra de rike og gav til de fattige, er dette kun en myte. Hans ran beriket kun ham selv og hans gjeng. Wikipedia

<<
3. April
>>