Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Gratis frakt på ordre over 799,-
8 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
8 Mnd.
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
10% rabatt på alle navnelapper
8 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
8 Mnd.
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

3. April

Om dagen

3. April er dag 94 i 2024, og er i uke 14. Det er 272 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 3. April kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

142 år siden

1882: Jesse James blir skutt i ryggen i sitt eget hjem av Bob Ford

Jesse Woodson James var en amerikansk lovløs i Missouri og det mest berømte medlemmet av James-Younger-gjengen. Han var svært kjent i sin levetid, men ble med tiden en legendarisk figur etter sin død. Historikere i dag plasserer ham inn i en kontekst der han heller sees på som en del av den regionale uroen som ble utført av eks-soldater som under den amerikanske borgerkrigen hadde kjempet for konføderasjonen enn en manifestasjon av lovløshet eller kamp for rettferdig økonomisk fordeling.

James-brødrene, Frank James og Jesse, var geriljasoldater for CSA under den amerikanske borgerkrigen og ble da beskyldt for å ha deltatt i grusomheter begått mot Unionsoldater. Etter krigen, som medlemmer av flere gjenger, utførte de mange bankran som ofte førte til drap på bankansatte eller tilskuere. De ranet også fraktevogner og tog.

Han giftet seg 24. april 1875 med Zerelda Mimms og de fikk to barn.

Jesse ble skutt og drept av Bob Ford som var en av medlemmene i James' ranerliga. Ved anledningen bodde Bob og hans bror Charley Ford hjemme hos James i den hensikt å forberede et ran. De bodde der som hans nevøer, noe de ikke var. Ifølge Fords redegjørelse gav James mer eller mindre opp i sitt eget hjem da han forstod at Ford var der på oppdrag av guvernøren for å arrestere James i håp om å få en dusør. Jesse James tok av seg sitt revolverbelte (noe han aldri ellers gjorde) og stilte seg deretter for å pusse støv av et bilde, da Ford så sin sjanse og skjøt ham bakfra.

Selv om James ofte har blitt fremstilt, også før sin død, som en amerikansk Robin Hood som stjal fra de rike og gav til de fattige, er dette kun en myte. Hans ran beriket kun ham selv og hans gjeng. Wikipedia
155 år siden

1869: Edvard Griegs pianokonsert i a-moll har premiere i København

Klaverkonsert i a-moll, op. 16, (ofte kalt a-moll-konserten), er Griegs første og eneste klaverkonsert, skrevet da han var 25 år gammel. Det er uten tvil hans mest kjente verk av stort format, og blant verdens mest populære pianokonserter. Verket viser tydelig hans interesse for norsk folkemusikk; åpningen er basert på et motiv man ofte finner i vår folkemusikk – en nedadgående liten sekund (se intervall) etterfulgt av en nedadgående stor ters. I siste sats av konserten finner man likheter med springaren, og etterlikninger av hardingfela kan spores. Originalmanuskriptet eies i dag av Nasjonalbiblioteket og er innlemmet i Norges dokumentarv, et register over de viktigste dokumentene i Norges historie og kultur. Registeret er en nasjonal utgave av UNESCOs verdensminne-program.

Grieg var selv en glimrende pianist, men på premieren 3. april 1869 i Casino Store Sal i København, ble konserten spilt av Edmund Neupert. Grieg hadde ikke anledning til å være til stede på premieren, grunnet forpliktelser med et orkester i Christiania. Storheter fantes imidlertid blant publikum; først og fremst den musikkinteresserte dronning Louise, men også fremtredende skikkelser som Niels W. Gade og den russiske pianisten Anton Rubinstein. Rubinstein var selv på turné på den tiden, og stilte med sitt eget flygel til Neuperts disposisjon under premieren. En norsk framføring fulgte i Kristiania 7. august samme år, og konserten ble senere også framført i Tyskland i 1872 og England i 1874. Ved Griegs besøk hos Franz Liszt i Roma 1870 spilte sistnevnte hele konserten rett fra bladet, noe som Grieg så på som svært imponerende. Wikipedia
830 år siden

1194: Kong Sverre utsletter nesten Øyskjeggene i «Slaget ved Florvåg»

Slaget ved Florvåg eller Florvågslaget var et stort sjøslag utkjempet 3. april 1194 utenfor Florvåg på Askøy. Motstanderne var Kong Sverre og «Øyskjeggene» (opprørere organisert på Orknøyene), ledet av blant andre Olav Jarlsmåg, svoger av Orknøy-jarlen Harald Maddadsson. Nærmere 2000 mann falt, deriblant øyskjeggenes kongsemne Sigurd Magnusson og Olav Jarlsmåg. Store verdier gikk tapt. Kong Sverre gikk seirende ut av striden. Øyskjeggenes flåte (Orknøyflåten) ble nesten utslettet etter dette slaget. Wikipedia

Fødsler

34 år
Dorothea Wierer (Skiskytter)
1990

Dorothea Wierer (Italia)

Skiskytter, military athlete

Fullt navn / Fødenavn:
Dorothea Wierer Corradini

Født:
3. april 1990 (34 år)

Dorothea Wierer Corradini er en italiensk skiskytter. Hun har tre VM-gull og har vunnet verdenscupen sammenlagt to ganger.

Wierer var med på Italias lag som tok bronse på stafett både under VM i skiskyting 2013 i Nové Město og i 2015 i Kontiolax. Hun vant sitt første verdenscuprenn da hun vant normaldistansen i Östersund 3. desember 2014.

Hun representerte landet sitt under Vinter-OL 2014 i Sotsji, der hun var med på Italias lag som tok bronse på mixed stafett. Hennes beste individuelle resultat var nummer 6 på sprinten.

Hun var med på Italias lag som tok bronse på mixed stafett under Vinter-OL 2018 i Pyeongchang.

Hun ble verdensmester på fellesstart under VM i skiskyting 2019 i Östersund og på både normaldistanse og jaktstart på hjemmebane i VM i skiskyting 2020 i Antholz.

Hun vant verdenscupen i skiskyting 2018/19 og 2019/20. Wikipedia

64 år
Mille-Marie Treschow (Forretningsdrivende)
1954 - 2018

Mille-Marie Treschow (Norge)

Forretningsdrivende

Født:
3. april 1954 (70 år siden)

Døde:
29. september 2018 (64 år) (5 år siden)

Mille-Marie Treschow var en norsk bruks- og skogeier og forretningskvinne.

Mille-Marie Treschow var datter av brukseier Gerhard Aage Treschow (1923–2001) og Nanna f. Meidell. Slekten Treschow nedstammer fra Niels Hansen (død i 1593), som var en av de mest velstående kjøpmenn i Næstved på Sjælland. Hans sønn var kjøpmann Niels Nielsen (død i 1633) med tilnavnet Træskomager. Deretter fulgte kjøpmann Rasmus Nielsen (fl. 1605 –1629), som i likhet med faren kalte seg Træskomager. Derfra utviklet navnet seg til fast slektsnavn, og samtidig ble det forkortet til Træsko og gitt ny skrivemåte, nemlig Treschow.

Treschow giftet seg i 1980 med Morten Henrik Kielland, så i 1984 med Andreas Stang av Stang (slekt fra Halden) og i 2004 med Stein Erik Hagen, «Rimi-Hagen». I august 2012 ble det gjort kjent at Treschow og Hagen hadde tatt ut separasjon.

Treschow eide og bodde på Fritzøehus slott, Norges største privateide bolig. Hun sørget for omfattende restaurering og modernisering av slottet.

Treschow gikk på kostskolen Croft House School i Dorset i England. Hun tok examen artium i Norge og studerte til siviløkonomi i Sveits og USA.

Med utgangspunkt i Larvik-området ledet Treschow en omfattende samling av næringsvirksomheter. Dette omfattet store skog- og jordeiendommer, industri, handel og videre. Hun var eneeier av Treschow-Fritzøe AS, som hun i 1986 overtok etter sin far. Ifølge Kapitals liste over rike mennesker var hun den femte rikeste kvinne i Norge.

Treschow var styremedlem i Steen & Strøm ASA. Wikipedia

77 år
Nils Sletta (Skuespiller)
1943 - 2020

Nils Sletta (Norge)

Skuespiller

Født:
3. april 1943 (81 år siden)

Døde:
26. november 2020 (77 år) (3 år siden)

Nils Sletta var en norsk skuespiller.

Han hadde sin debut på Riksteatret i 1965. Han spilte ved Trøndelag Teater og var fast ansatt ved Det norske teatret fra 1969. Sletta spilte roller som Peer Gynt, Ivar Aasen i Tusen fjordar, tusen fjell, Bellest i Vestavind, tittelrollen i Barabas og Alfred i Karsten og Petra på skattejakt. Han ble tildelt Kritikerprisen for rollen som Mattis i Fuglane i 1997.

Sletta spilte også rollen som grisebonden Tor Neshov i Berlinerpoplene på NRK. For rollen ble han tildelt Gullruten 2008 i klassen beste mannlige skuespiller.

Han var samboer med Grethe Ryen og hadde en sønn med skuespillerkollega Anne Marit Jacobsen fra et tidligere forhold. Wikipedia

75 år
Reginald Hill (Forfatter)
1936 - 2012

Reginald Hill (Storbritannia)

Forfatter, romanforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Reginald Charles Hill

Født:
3. april 1936 (88 år siden)

Døde:
12. januar 2012 (75 år) (12 år siden)

Reginald Hill var en britisk forfatter.

Etter å ha studert engelsk ved University of Oxford arbeidet Hill som lærer fram til 1980. Deretter var han forfatter på fulltid.

Hill er best kjent for sin serie kriminalromaner fra Yorkshire, med politimennene Andrew Dalziel og Peter Pascoe i hovedrollene. ITV laget i 1993 en TV-serie over en av romanene i serien (A Pinch of Snuff, 1978). Fra 1996 har BBC produsert den suksessfulle serien Dalziel and Pascoe. En raritet er kortromanen One Small Step fra (1990), der Dalziel og Pascoe i år 2010 etterforsker et mord på månen.

Han har også skrevet en serie kriminalromaner fra Luton, med den sympatiske vestindiske privatdetektiven Joe Sixsmith i hovedrollen.

For sitt forfatterskap har Hill blitt belønnet med flere internasjonale priser. Romanen Bones and Silence vant i 1990 The Gold Dagger, Crime Writers Associations pris for årets beste krimroman. Samme bok ble i 2005 som én av syv nominert til The Dagger of Daggers, CWAs jubileumspris for beste kriminalroman utgitt de siste 50 år.

Hill benyttet pseudonymene Patrick Ruell (flere thrillere), Dick Morland (to satiriske fremtidsromaner) og Charles Underhill (en røverroman fra 1700-tallet). Wikipedia

87 år
Helmut Kohl (Kansler)
1930 - 2017

Helmut Kohl (Weimarrepublikken)

Kansler, politiker, historiker

Fullt navn / Fødenavn:
Helmut Josef Michael Kohl

Født:
3. april 1930 (94 år siden)

Døde:
16. juni 2017 (87 år) (6 år siden)

Helmut Josef Michael Kohl var en tysk politiker (CDU). Han var Tysklands kansler fra 1982 til 1998 og formann for CDU fra 1973 til 1998.

Hans 16 år lange regjeringstid var den lengste for noen tysk kansler siden Otto von Bismarck. I sin regjeringstid var han arkitekten bak Tysklands gjenforening og da tidligere DDR gikk inn i forbundsrepublikken 3. oktober 1990 ble han kansler for hele Tyskland. Sammen med den franske presidenten François Mitterrand fikk han i stand Maastricht-traktaten som opprettet Den europeiske union.

Kohl og Mitterrand mottok Karlsprisen i 1988. I 1998 ble Kohl, som den første siden Jean Monnet, utnevnt til æresborger av Europa av de europeiske stats- og regjeringssjefene. Wikipedia

92 år
Poul Schlüter (Dansk statsminister)
1929 - 2021

Poul Schlüter (Danmark)

Dansk statsminister, politiker, jurist

Fullt navn / Fødenavn:
Poul Holmskov Schlüter

Født:
3. april 1929 (95 år siden)

Døde:
27. mai 2021 (92 år) (2 år siden)

Poul Holmskov Schlüter var en dansk politiker. Han var den ledende konservative politiker i Danmark fra 1970- til 1990-årene, og som Danmarks statsminister fra 1982 til 1993 var han blant landets lengst sittende regjeringssjefer. Poul Schlüter er den eneste konservative statsminister etter systemskiftet.

Schlüters regjeringsperiode forbindes med økonomisk vekst, men også vanskelige samarbeidsforhold i Folketinget. Schlüters borgerlige «firkløverregjering» førte en offentlig sparepolitikk for å redusere utenlandsgjelden og statsunderskuddet. Hjulpet av en internasjonal høykonjunktur klarte regjeringens såkalte gjenopprettingspolitikk å redusere arbeidsledigheten, forbedre handels- og betalingsbalansen, og stabilisere rentene og inflasjonen. Han klarte også å bryte opp den såkalte fotnotepolitikken, der Danmark tok avstand fra beslutninger i NATO. Schlüter var en pragmatiker, en slagferdig debattant og en dyktig taktiker, både innad i regjeringen og i møte med opposisjonen. Han gikk av som følge av den såkalte tamil-saken.

Schlüter forlot i 1994 sin plass i Folketinget, hvor han hadde sittet siden 1964. Han lot seg i stedet velge til medlem av Europaparlamentet med et rekordhøyt stemmetall. Han søkte ikke gjenvalg i 1999. Wikipedia

75 år
Don Gibson (Sanger)
1928 - 2003

Don Gibson (USA)

Sanger, låtskriver

Født:
3. april 1928 (96 år siden)

Døde:
17. november 2003 (75 år) (20 år siden)

Don Gibson var en amerikansk countryartist og låtskriver. Hans mest kjente sanger er «I Can't Stop Loving You», særlig berømt gjennom Ray Charles' innspilling, «Oh Lonesome Me», som Neil Young gjorde en populær versjon av på syttitallet og «Sea of Heartbreak».

En annen av hans sanger som gjennom innspillinger av både The Hep Stars og The Pussycats ble en stor hit i Norden var «Cadillac», som han skrev sammen med Michael Brown, Graham Johnson, Ian Mallett og Vince Taylor. Wikipedia

80 år
Marlon Brando (Skuespiller)
1924 - 2004

Marlon Brando (USA)

Skuespiller, filmregissør

Fullt navn / Fødenavn:
Marlon Brando jr.

Født:
3. april 1924 (100 år siden)

Døde:
1. juli 2004 (80 år) (19 år siden)

Marlon Brando jr. var en amerikansk skuespiller. Han spilte i filmer som En sporvogn til Begjær (1951), Vill ungdom (1953), Storbyhavnen (1954), Gudfaren (1972) og Apokalypse nå! (1979).

I 1998 ble Brando kåret til et av de 100 viktigste menneskene i det 20. århundre av Time. Året etter ble han kåret til tidenes fjerde største mannlige filmlegende av Det amerikanske filminstituttet.

Brandos mor, som elsket teater, introduserte sin sønn tidlig for skuespill. Etter noen års militærtjeneste, gjorde han alvor av drømmen om å bli skuespiller. Brando hadde stor suksess på Broadway i rollen som Stanley Kowalski i dramaet En sporvogn til Begjær i slutten av 1940-årene. Han hadde sin filmdebut i dramafilmen Mennene (1950). Brando fikk sitt internasjonale gjennombrudd i filmversjonen av En sporvogn til Begjær (1951) og ble nominert til Oscar for beste mannlige hovedrolle for rolletolkningen sin.

Brando spilte den meksikanske opprørslederen Emiliano Zapata i den biografiske filmen Viva Zapata! (1952) og den romerske generalen Marcus Antonius i den historiske dramafilmen Julius Cæsar (1953). Han vant BAFTA og ble nominert til Oscar for begge rolletolkningene. Brando spilte deretter Johnny Strabler, leder for motorsykkelgjengen The Black Rebels, i ungdomsdramaet Vill ungdom (1953). Brando ble belønnet med Oscar, Golden Globe og BAFTA for rollen som Terry Malloy i dramafilmen Storbyhavnen (1954). Han spilte deretter i filmer som det historiske dramaet Désirée (1954), filmmusikalen Typer og kjei (1955) og komedien Tehuset Augustmånen (1956).

Brandos karriere gikk nedover i 1960-årene. Han spilte rollen som Fletcher Christian i en nyinnspilling av det historiske dramaet Mytteriet på Bounty (1962). Brandos oppførsel under innspillingen førte til at han fikk et rykte for å være vanskelig å arbeide med. Filmen tjente inn under halvparten av produksjonskostnadene. De neste årene spilte Brando i filmer som eventyrfilmen Den stygge amerikaneren (1963), dramafilmen Reflekser i et gyllent øye (1967) og komedien Grevinnen fra Hong Kong (1967), Charlie Chaplins siste film.

Brando gjorde comeback med rollen som mafialederen Don Vito Corleone i Gudfaren (1972). For denne rolleprestasjonen vant han sin andre Oscar-statuett. Brando ønsket ikke å motta prisen og sendte i stedet indianerkvinnen Sacheen Littlefeather, som på hans oppfordring leste opp noen ord. Dette gjorde han som protest mot Hollywoods behandling av den amerikanske urbefolkning. Talen ble møtt med både buing og applaus fra publikum. Brando vant også en Golden Globe som han ikke ville motta, som protest mot USAs «imperialisme og rasisme».

Samme året som Gudfaren hadde premiere, hadde han suksess i det erotisk-psykologiske dramet Siste tango i Paris. Noen år senere hadde han suksess i krigsfilmen Apokalypse nå! (1979).

I sine senere år opptrådte Brando mer sporadisk på lerretet, og privat slet han hovedsakelig med tre ting – overvekt, utallige rettssaker og sorg over sin unge datters selvmord. I 1990 drepte hans sønn, Christian, sin søster Cheyennes kjæreste – noe søsteren aldri kom over, hun tok sitt liv fem år senere. Brando døde av respirasjonssvikt 1. juli 2004 i Los Angeles. Han ble kremert, og asken hans ble fordelt mellom familie og venner.

Brando har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. I 1998 ble han kåret til et av de 100 viktigste menneskene i det 20. århundre av Time. Året etter ble Brando kåret til tidenes fjerde største mannlige filmlegende av Det amerikanske filminstituttet. I 2005 ble han kåret til et av århundrets ti største ikoner av Variety. Wikipedia

91 år
Kay Stammers (Tennisspiller)
1914 - 2005

Kay Stammers (Storbritannia)

Tennisspiller

Fullt navn / Fødenavn:
Kartharine Esther Stammers

Født:
3. april 1914 (110 år siden)

Døde:
23. desember 2005 (91 år) (18 år siden)

Katherine «Kay» Esther Stammers var en britisk tennisspiller.

Stammers vant tre Grand Slam-turneringer, alle i double, i løpet av sin tenniskarriere. Hun vant både Franske Mesterskapet og Wimbledon i 1935 og hun vant også damedoublen i Wimbledon 1936. Doublefinalene i Wimbledon vant hun sammen med Freda James, i 1935 beseiret de Simone Mathieu/Hilde Krahwinkel Sperling med 6-1, 6-4 og i 1936 det amerikanske paret Sarah Palfrey/Helen Jacobs med 6-2, 6-1. Doubletittelen i Franske mesterskapet vant hun sammen med Margaret Scriven.

Som singlespiller i[Grand Slam-sammenheng gjorde hun sin beste innsats i Wimbledon i 1939. På vei til finalen beseiret hun blant andre både Sarah Palfrey og Helen Jacobs. I finalen møtte hun Alice Marble, som hun tapte til med 2-6, 0-6. Wikipedia

91 år
Per Borten (Politiker)
1913 - 2005

Per Borten (Norge)

Politiker, gårdbruker

Født:
3. april 1913 (111 år siden)

Døde:
20. januar 2005 (91 år) (19 år siden)

Per Borten var en norsk politiker fra Senterpartiet. Han var Norges statsminister fra 1965 til 1971, og ledet en borgerlig koalisjonsregjering som bestod av Høyre, Venstre, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet.

Borten begynte sin politiske karrière som ordfører i Flå fra 1946 til 1955, og kom inn på Stortinget i 1949. Han var fra 1955 også Senterpartiets formann, og på Stortinget var han i mange år odelstingspresident og parlamentarisk leder. Borten ble sittende på Stortinget frem til 1977.

Som statsminister ledet Borten en koalisjonsregjering med sterke interne motsetninger, og han hadde en vanskelig jobb med å balansere de fire partienes ulike syn og interesser. De borgerlige hadde fått flertall i stortingsvalget 1965, og dannet dermed (med unntak av den kortvarige Lyng-regjeringen i 1963) den første norske regjeringen i etterkrigstiden som ikke kom fra Arbeiderpartiet. Borten kom likevel ikke til å endre den politiske kursen i Norge nevneverdig, men bidro til ytterligere å styrke velferdsstaten og offentlig sektor. Blant de viktigste sakene Borten-regjeringen fikk gjennomført, var innføringen av folketrygden, offentlighetsloven og pressestøtten. Borten var også tidlig ute med å fokusere på miljøpolitikk, i en tid hvor begrepet knapt nok eksisterte.

EF-spørsmålet gjorde at regjeringen etterhvert gikk opp i limingen, og etter den såkalte lekkasjesaken der Borten ble beskyldt for å ha lekket et fortrolig notat til Dagbladet ble han tvunget til å gå av. Tilbake på Stortinget markerte Borten seg som en tidlig kritiker av de hemmelige tjenestenes politiske overvåkning, og senere i livet var han også aktiv i kampen for et internasjonalt forbud mot kjernefysiske våpen. Wikipedia

23 år
Otto Weininger (Filosof)
1880 - 1903

Otto Weininger (Østerrike)

Filosof, skribent, psykolog

Født:
3. april 1880 (144 år siden)

Døde:
4. oktober 1903 (23 år) (120 år siden)

Otto Weininger var en østerriksk filosof.

Otto Weininger kom fra en ungarsk-jødisk familie. Han var sønn av den velstående jødiske gullsmed Leopold Weininger og hans hustru Adelheid. Han viste seg som allsidig begavet allerede under barndom og tidlige skoleår. Allerede som 16-åring forsøkte han seg på en etymologisk oppsats om greske talevendinger som var særegne for Homer. I juli 1898 tok han sin maturaeksamen.

Som 18-åring behersket han gresk, latin, fransk og engelsk flytende, i tillegg til sitt morsmål tysk. Gjennom lesning av Strindberg og Ibsen tilegnet han seg også kunnskaper i svensk og norsk.

Han begynte å studere naturvitenskaper, biologi, matematikk og filologi ved Universität Wien i 1896, og beskjeftiget seg videre med språk. Han ble særlig påvirket av Kants tenkning, og i 1901 fikk han kontakt med Sigmund Freud. Han fullførte doktorgraden i 1902 og konverterte samme år til protestantisk kristendom.

I 1903 publiserte han boken Geschlecht und Charakter, som oppnådde stor berømmelse etter Weiningers teatralske selvmord som 23-åring kort tid etter. Geschlecht und Charakter blir av mange ansett som et stort verk, men av andre ansett som antisemittisk og sexistisk.

Weininger skjøt seg selv i huset hvor Beethoven døde. Dette selvmordet skal ha påvirket filosofen Ludwig Wittgenstein, som så på mordet som en «etisk handling i en råtten verden».

Otto Weiningers selvmord er blitt betraktet som et resultat av hans manglende kraft til å heve seg over sin selvforakt, som hans grubleri over homoseksualitet og jødedommen hadde ført ham inn i.

Weiningers geni- og maskulinitetsskult utøvet under nittenhundretallets begynnelse en betydelig innflytelse innen kulturlivet i Europa. Til dem som ble inspirert av hans tanker regnes Ludwig Wittgenstein, August Strindberg, Gottfried Benn, Ernst Jünger, Carl Schmitt, Robert Musil, Julius Evola, Georg Trakl, E.M. Cioran, Karl Kraus, Alfred Kubin og Franz Kafka. Wikipedia

Dødsfall

86 år
Einar Østby (Langrennsløper)
1935 - 2022

Einar Østby (Norge)

Langrennsløper, friidrettsutøver

Født:
17. september 1935 (88 år siden)

Døde:
3. april 2022 (86 år) (2 år siden)

Einar Østby var en norsk langrennsløper. Han konkurrerte for Jaren IL utenfor Kongsvinger. Einar Østby deltok i de olympiske vinterleker 1960 i Squaw Valley og 1964 i Innsbruck.

Østby vant en olympisk sølvmedalje i langrenn under vinter-OL 1960 i Squaw Valley. Han var med på det norske stafettlaget som kom på andreplass på 4 x 10 km bak Finland. Einar Østby og Norge ledet med 20 sekunder på Finland på 3 etappen da han veklset med Håkon Brusveen som gikk siste etappen, og tapte med 0,8 sekunder til Finland. Harald Grønningen og Hallgeir Brenden gikk de første to etappene.

I VM i 1962 i Zakopane gikk Østby inn til bronse på 15 km, etter Assar Rönnlund og Harald Grønningen. Østby ble nummer fem på 30 km og gikk på det norske laget som ble nummer fire på stafetten. Der gikk han sammen med Magnar Lundemo, Hallgeir Brenden og Harald Grønningen. Wikipedia

80 år
Lill-Babs (Sanger)
1938 - 2018

Lill-Babs (Sverige)

Sanger, skuespiller, programleder, selvbiograf

Fullt navn / Fødenavn:
Barbro Margareta Svensson

Født:
9. mars 1938 (86 år siden)

Døde:
3. april 2018 (80 år) (Kreft) (6 år siden)

Barbro Margareta «Lill-Babs» Svensson var en svensk sanger og skuespiller.

Svensson var datter av Ragnar Svensson (1911–1999) og Brita, født Brolin (1917–2007). Hun hadde sin første offentlige opptreden under festivalen Barnens dag i Järvsö 1953. Kort tid etter fikk hun komme til Wivex i Sundsvall og synge med Lasse Schönnings orkester.

I 1961 fikk Svensson representere Sverige i Eurovision Song Contest i Cannes. Hun sang «April, april», som Siw Malmkvist hadde sunget i den svenske finalen. Lill-Babs hadde selv konkurrert med to andre sanger samme år. Hun medvirket i melodifestivalene i 1960, 1961 og 1973. I begynnelsen av 1960-årene ble hun lansert i Vest-Tyskland, der hun også medvirket i flere filmer, i tillegg til to engelskspråklige singelplater som ble sluppet i USA.

Til hennes meritter hørte at hun skrev autografer til The Beatles-medlemmene. Året var 1963, og Lill-Babs og den da ukjente gruppen The Beatles medvirket i TV-programmet Drop-In.

Lill-Babs gjorde flere kro-show, blant annet på Berns i Stockholm, Trädgår'n i Göteborg og Kronprinsen i Malmö. I 1970-årene spilte hun revy hos Kar de Mumma på Folkan ogh gjorde suksess i rollen som Annie Oakley i musikalen Annie Get Your Gun i Scandinavium i Göteborg.

Hun var gift med artisten Lasse Berghagen fra 1965 til1968, og med den norske tidligere landslagsmålvakten i fotball, Kjell Kaspersen, fra 1969 til 1973. Hun var mor til Monica Svensson, Malin Berghagen og Kristin Kaspersen.

Svensson var i løpet av sin lange karriere en av den svenske sladrepressens største favoritter. Utallige oppslag om romanser, forelskelser, skilsmisser og konkurser ble jevnlig slått opp i ukebladene. Da hun var hovedgjest i Här är ditt liv, hadde redaksjonen med Lasse Holmqvist i spissen samlet en lang rekke av hennes mannlige bekjentskaper som dukket opp og overrasket henne i studio.Under sendingen tok hun det tilsynelatende med godt humør, men i ettertid ga hun uttrykk for at hun opplevde det som meget sårende.

Svensson gav ut sin selvbiografi Hon är jag i 1996.

19. februar 2004 hadde hun premiere på sitt jubileumsshow 50 år i lyxförpackning på Rondo i Göteborg. Tittelen henspiller på slageren hennes fra 1961, En tuff brud i lyxförpackning.

Lill-Babs døde 3. april 2018 etter å ha blitt innlagt på sykehus for hjerteproblemer noen uker tidligere. Da oppdaget legene også en ondartet kreftsvulst. Wikipedia

68 år
Arne Aas (Skuespiller)
1931 - 2000

Arne Aas (Norge)

Skuespiller, filmregissør, manusforfatter

Født:
7. juli 1931 (92 år siden)

Døde:
3. april 2000 (68 år) (24 år siden)

Arne Martin Aas var en norsk skuespiller og regissør som var kjent både fra teater, film og TV.

Fra 1970 til 1973 var han teatersjef ved Trøndelag Teater, der han også hadde sin debut 1957 i Strindbergs Erik XIV. Han hadde også regioppdrag ved teatret og var ansatt der fra 1963. På Trøndelag Teater spilte han i stykker som Se deg om i vrede, Helligtrekongersaften og tittelrollen i Brand.

Han har også vært tilknyttet Fjernsynsteatret (1966-70 og 1973-75) hvor han blant annet ble landskjent i rollen som Hans Nilsen Fennefoss i serien Skipper Worse. Aas var i mange år også tilknyttet Oslo Nye Teater og foruten en rekke komedier, gjorde han seg der særlig bemerket i stykket Dagen vender.

Fra 1978 til 1983 var han instruktør for Olsokspelet på Stiklestad. For sin innsats her mottok han Stiklestad-prisen i 1980.

De siste årene før sin død hadde han flere gjesteopptredener ved Nordland Teater.

Aas hadde sin filmdebut 1964 i Alle tiders kupp, og hadde en rekke roller i norske filmer både på 1960- og 1970-tallet. Blant de mest nevneverdige filmene er Smuglere (1968), Skulle det dukke opp flere lik er det bare å ringe (1970) og Rallarblod (1979), samt flere filmer i serien om Olsenbanden.

Også på fjernsyn har Aas hatt en rekke opptredener, blant annet miniserien Skipper Worse i 1968, og ved flere anledninger sammen med Rolv Wesenlund i serien om Fleksnes. Fra Fleksnes-serien huskes han kanskje best fra rollen som svirbroren "Rødhette" i den klassiske episoden Rotbløyte fra 1981, og som hysterisk lege i episoden Det går alltid et tog fra 1974. Arne Aas hadde sin siste rolle på TV i kortfilmen Operasjon Popcorn i 1998. Wikipedia

93 år
Cora Sandel (Skribent)
1880 - 1974

Cora Sandel (Norge)

Skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Sara Fabricius

Født:
20. desember 1880 (143 år siden)

Døde:
3. april 1974 (93 år) (50 år siden)

Cora Sandel er et pseudonym for den norske forfatteren Sara Cecilia Gørvell Fabricius.

Sara Cecilia Gørvell Fabricius ble født i Kristiania (Oslo). Hennes foreldre het Jens Schow Fabricius (1839–1910) og Anna Margareta Greger (1858–1903). Da hun var 12 år førte økonomiske problemer til at familien måtte flytte til Tromsø, hvor hennes far arbeidet som marineoffiser. Cora Sandel gikk på malerskole hos maleren Harriet Backer og reiste til Paris i 1905 da hun var 25 år. Hun bodde i Paris i 15 år. I 1913 giftet hun seg med den svenske skulptøren Anders Jönsson (1883–1965). I 1921 flyttet de til Sverige. Paret tok ut separasjon i 1922. Skilsmissen ble fullført i 1926, det samme året som Alberte og Jakob ble utgitt. Da var hun 46 år.

Under oppholdet i Frankrike begynte hun å skrive reiseskildringer og noveller. Diktningen hennes bærer preg av scenisk kvalitet og har en meget poetisk stil.

Alberte og Jakob (1926) ble den første i en trilogi sammen med Alberte og friheten (1931) og Bare Alberte (1939). Romanene om Alberte er en kvinnelig kunstners utviklingshistorie. Trilogien er sterkt inspirert av Cora Sandels eget liv. Alberte og Jakob forteller om livet i en nordnorsk by, Alberte og friheten er lagt til Paris i årene 1912-1913 og i Bare Alberte er handlingen lagt til både Norge og Frankrike.

I 2004 kom trilogien ut i en tekstkritisk utgave basert på førsteutgavene av bøkene. Dette fordi det i 1997 ble oppdaget at det var store uoverensstemmelser mellom disse og senere utgaver av bøkene, hvor både passasjer var blitt utelatt og ord hadde blitt byttet ut. Spesielt gjelder dette for Bare Alberte da det i 1941 ble fjernet tilsammen fire sider med politisk innhold. Passasjene, som ble sensurert av forlaget som måtte trå varsomt for ikke å bli overtatt av nazistene, inneholdt krasse utsagn om Tyskland og første verdenskrig.

Etterkrigsromanen Kranes konditori (1945) ble en enda større publikumssuksess, og ble dramatisert av Helge Krog bare noen måneder etter at boka kom ut. Romanen Kranes konditori handler om et tilfeldig møte mellom en mann og en kvinne på en kafé. Handlingen er konsentrert rundt dette møtet og hvordan sladderen og snakket om de to utvikler seg. Stykket er blitt satt opp med jevne mellomrom helt fram til i dag. Kranes konditori ble også filmatisert av den danske regissøren Astrid Henning-Jensen i 1951.

Romanene hennes førte til at hun fikk en umiddelbar plass i skandinavisk kanon, men det var ikke før 1960-tallet at hun fikk et gjennombrudd for et engelskspråklig publikum. Hun ble hedret med St. Olavsorden i 1957. Hennes hjem i Tromsø, bygget i 1838, huser nå Perspektivet Museum.

Til tross for stor litterær suksess skjulte Sara Fabricius seg bak sitt pseudonym og levde et nokså tilbaketrukket liv. Hun døde i Uppsala. Wikipedia

34 år
Jesse James (Bankraner)
1847 - 1882

Jesse James (USA)

Bankraner, lovløs, cowboy, fredløs

Fullt navn / Fødenavn:
Jesse Woodson James

Født:
5. september 1847 (176 år siden)

Døde:
3. april 1882 (34 år) (142 år siden)

Jesse Woodson James var en amerikansk lovløs i Missouri og det mest berømte medlemmet av James-Younger-gjengen. Han var svært kjent i sin levetid, men ble med tiden en legendarisk figur etter sin død. Historikere i dag plasserer ham inn i en kontekst der han heller sees på som en del av den regionale uroen som ble utført av eks-soldater som under den amerikanske borgerkrigen hadde kjempet for konføderasjonen enn en manifestasjon av lovløshet eller kamp for rettferdig økonomisk fordeling.

James-brødrene, Frank James og Jesse, var soldater for CSA under den amerikanske borgerkrigen og ble da beskyldt for å ha deltatt i grusomheter begått mot Unionsoldater. Etter krigen, som medlemmer av flere gjenger, utførte de mange bankran som ofte førte til drap på bankansatte eller tilskuere. De ranet også fraktevogner og tog.

Han giftet seg 24. april 1875 med Zerelda Mimms og de fikk to barn.

Jesse ble skutt og drept av Bob Ford som var en av medlemmene i James' ranerliga. Ved anledningen bodde Bob og hans bror Charley Ford hjemme hos James i den hensikt å forberede et ran. De bodde der som hans nevøer, noe de ikke var. Ifølge Fords redegjørelse gav James mer eller mindre opp i sitt eget hjem da han forstod at Ford var der på oppdrag av guvernøren for å arrestere James i håp om å få en dusør. Jesse James tok av seg sitt revolverbelte (noe han aldri ellers gjorde) og stilte seg deretter for å pusse støv av et bilde, da Ford så sin sjanse og skjøt ham bakfra.

Selv om James ofte har blitt fremstilt, også før sin død, som en amerikansk Robin Hood som stjal fra de rike og gav til de fattige, er dette kun en myte. Hans ran beriket kun ham selv og hans gjeng. Wikipedia

64 år
Bartolomé Esteban Murillo (Kunstmaler)
1617 - 1682

Bartolomé Esteban Murillo (Spansk)

Kunstmaler

Fullt navn / Fødenavn:
Bartolomé Esteban y Pérez

Født:
31. desember 1617 (406 år siden)

Døde:
3. april 1682 (64 år) (342 år siden)

Bartolomé Esteban Murillo var en spansk barokkmaler. Murillo er best kjent for sine religiøse motiver, men han malte også sjangermalerier av kvinner og barn. Disse levende og realistiske portretter av blomsterpiker, gategutter, og tiggere utgjør en omfattende og tiltalende framstilling av dagliglivet i hans samtid.

Han opplevde stor suksess som kunstner i sin levetid, selv om han kom i skyggen av Diego Velázquez. På 1600- og 1700-tallet var Murillo en av de aller mest kjente kunstnere i Europa, langt mer kjent enn selv Velázquez, og hans malerier ble betraktet som barokkens triumf. På slutten av 1900-tallet og begynnelsen av 2000-tallet er Murillo mest husket som maler av lys og søthet; hans gammeldags unge piker med rosekinn og skøyeraktig gategutter gjorde at han i moderne tid ble avvist som sentimental og likegyldig i kontrast til hans langt mørkere, mer alvorlige samtidige som Ribera, Zurbarán og ikke minst Velázquez. På grunn av langt fra flatterende gjengivelser av hans malerier, har de først i nyere tid kommet tilbake til kunsthistoriebøker og blir vurdert på nytt. Wikipedia

<<
3. April
>>