Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
25. April

Om dagen

25. April er dag 115 i 2019, og er i uke 17. Det er 250 dager igjen av året.
Verdens malariadag (Innført av WHO i 2007)
ANZAC-dagen (Feires av Australia og New Zealand samt rundtliggende øyer)
Valutakurser Oppdatert 25. April kl.14:00
Henter valutakurser, vent litt...
Historie
Wikipedia_25-4.2008
11 år siden
Wikipedia
2008: En bombe går av på en buss like utenfor Colombo på Sri Lanka
Terrorangrepet i Piliyandala 25. april 2008 skjedde da en bombe gikk av på en buss i byen i Piliyandala like ved Colombo på Sri Lanka.

Tamiltigrene har slåss siden 1983 for en uavhengig stat for Sri Lankas etniske tamilminoritet i nord og øst, etter tiår med å bli marginalisert av den Sinhalese-dominerte regjeringer. Kampen har krevd livene til mer enn 70 000 mennesker.

Sentrale representanter for regjeringen har lovet å knuse opprørsgruppen innen 2008, og kampene har rast i månedsvis på frontlinjene av den de facto staten i nord.

Den srilankiske hæren har i tiden før dette terrorangrepet drevet med flere militære offensiver nord i landet hvor Tamiltigrene er sterkest. Tidligere i uka ble nesten 60 opprørere drept i løpet av to dager med kamper. I januar 2008 brøt regjeringen en våpenhvileavtale fra 2002. Myndighetene hevdet at våpenhvilen ble brukt av Tamiltigrene til å omorganisere seg og ruste opp.

En bombe plassert på taket, gikk av ombord på en buss på ettermiddagen. Ti mennesker ble drept momentant iflg meldinger i media, mens 14 skal ha dødd på vei til sykehus, mens 63 ble såret i terrorangrepet. Alle drepte og sårede var sivile, ifølge politiet. To av de sårede døde senere.

Ingen tok på seg ansvaret, men tilsvarende angrep har en beskyldt Tamiltigrene for å stå bak. Myndighetene arresterte etterhvert 9 personer, som de anklaget for å ha noe med angrepet å gjøre. Wikipedia
Wikipedia_25-4.1974
45 år siden
Wikipedia
1974: Framtiden i våre hender blir stiftet på et folkemøte i Nadderudhallen i Bærum
Framtiden i våre hender er en ideell organisasjon som arbeider for et grønt forbruk og en rettferdig fordeling av verdens ressurser. Organisasjonen er kritisk til det stadig økende forbruket i rike land som Norge og mener at hensynet til natur og klima er viktigere enn vekst i forbruk og økonomi. Organisasjonen ble grunnlagt av Erik Dammann i 1974, og ledes i dag av Anja Bakken Riise. Wikipedia
Wikipedia_25-4.1808
211 år siden
Wikipedia
1808: Slaget ved Trangen, et militært slag mellom norske og svenske styrker under krigen med Sverige
Slaget ved Trangen var et militært slag mellom norske og svenske styrker 25. april 1808, under krigen med Sverige 1808–1809.

Våren 1808 sto den svenske oberst Gahn på svensk side av grensen ved Åsnes. På den norske siden sto oberst Staffeldts brigade, som besto av 2. Throndhjemske Infanteriregiments grenaderbataljon under major Ræder, Den søndenfjeldske Skiløberbataljon under major Stabell, det lærdalske lette kompani under kaptein Jürgensen, samt noen avdelinger av Oplandske Dragonregiment. Gahn skulle etter planen rykke inn i Åsnes langs bredden av Flisa, men i april hadde nordmennene avstengt veien i Trangen, sør for Flisa, ved en forhugning. Veien på Flisas nordre bredd ble også gjort ufarbar.

Gahn rykket over grensen 24. april 1808 med ca. 500 mann. Ved budet om Gahns fremrykning 25. april ga Staffeldt kaptein Elias Nægler befaling om å besette forhugningene ved Trangen med to kompanier av Den throndhjemske grenaderbataljon, mens han selv med to andre kompanier av grenaderer og skarpskytterbataljonen under major Ræder, samt de elverumske skiløpere, marsjerte til Nya, på nordsiden av Flisa. Oberst Gahn nærmet seg Trangen uten noen som helst sidebevoktning.

Da Staffeldt antok at en fiendtlig styrke var under fremrykning også på Flisas nordre bredd, besluttet han å forbli på nordsiden ved Nya, mens Ræder med tre kompanier trøndere og de elverumske skiløpere gikk over Flisa og satte etter de svenske styrkene, som slik ble avskåret fra tilbaketog. Svenskenes baktropp ble kastet inn mot hovedstyrken, og det utspant seg et voldsomt sammenstøt i dalen mellom Kjelsås og Buttenås. Gahn forsøkte å bryte seg vei tilbake den vei han var kommet, og det lyktes svenskene ved gjentagne anfall å stanse nordmennene for en tid og trenge dem noe tilbake. Men snart ble de angrepet også fra den andre siden, da Næglers to kompanier rykket fram fra forhugningene i Trangen, hvor de hadde ligget og ventet på svenskene. Gahn måtte da danne front mot to sider.

Da Gahns soldater snart ikke hadde mer ammunisjon igjen, måtte han overgi seg. Etter slaget fant nordmennene 25 døde og 57 sårede svensker, mens de selv hadde 15 døde og 52 sårede. Kaptein Nikolai Peder Dreyer ble dødelig såret i slaget og døde fire dager senere. De døde ble begravet på Åsnes kirkegård. 445 svensker, hvorav 11 offiserer, ble tatt til fange. Av hele Gahns korps unnkom bare 115 mann, som samlet seg ved Klara i Värmland. Wikipedia
Fødsler
92 år
Finn Helgesen (Skøyteløper)
1919 - 2011

Finn Helgesen (Norge)

Skøyteløper

Født:
25. april 1919 (100 år siden)

Døde:
3. september 2011 (92 år) (8 år siden)

Finn Helgesen var en norsk skøyteløper som deltok i de olympiske vinterleker 1948 i St. Moritz og 1952 i Oslo.
Under OL i St. Moritz i 1948 tok han gull på 500 m, ett tidels sekund foran tre løpere som delte sølvmedaljen. I Oslo fire år seinere fikk han samme tid som Gordon Audley og Arne Johansen som delte bronseplassen, men fordi han ble dømt bak Audley i mål i parløp, ble han henvist til femteplass.
Helgesen representerte Oslo Skøiteklub. Wikipedia

Dødsfall
74 år
Thorbjørn Kultorp (Politiker)
1929 - 2004

Thorbjørn Kultorp (Norge)

Politiker

Født:
19. oktober 1929 (90 år siden)

Døde:
25. april 2004 (74 år) (15 år siden)

Thorbjørn Kultorp var en norsk politiker (Ap). Han ble innvalgt på Stortinget fra Østfold i 1969. Wikipedia

<<
25. April
>>