Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Gratis frakt på ordre over 799,-
5 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
5 Mnd.
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

25. April

Om dagen

25. April er dag 116 i 2024, og er i uke 17. Det er 250 dager igjen av året.
Verdens malariadag (Innført av WHO i 2007)
ANZAC-dagen (Feires av Australia og New Zealand samt rundtliggende øyer)

Valutakurser Oppdatert 25. April kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

16 år siden

2008: En bombe går av på en buss like utenfor Colombo på Sri Lanka

Terrorangrepet i Piliyandala 25. april 2008 skjedde da en bombe gikk av på en buss i byen i Piliyandala like ved Colombo på Sri Lanka.

Tamiltigrene har slåss siden 1983 for en uavhengig stat for Sri Lankas etniske tamilminoritet i nord og øst, etter tiår med å bli marginalisert av den Sinhalese-dominerte regjeringer. Kampen har krevd livene til mer enn 70 000 mennesker.

Sentrale representanter for regjeringen har lovet å knuse opprørsgruppen innen 2008, og kampene har rast i månedsvis på frontlinjene av den de facto staten i nord.

Den srilankiske hæren har i tiden før dette terrorangrepet drevet med flere militære offensiver nord i landet hvor Tamiltigrene er sterkest. Tidligere i uka ble nesten 60 opprørere drept i løpet av to dager med kamper. I januar 2008 brøt regjeringen en våpenhvileavtale fra 2002. Myndighetene hevdet at våpenhvilen ble brukt av Tamiltigrene til å omorganisere seg og ruste opp.

En bombe plassert på taket, gikk av ombord på en buss på ettermiddagen. Ti mennesker ble drept momentant iflg meldinger i media, mens 14 skal ha dødd på vei til sykehus, mens 63 ble såret i terrorangrepet. Alle drepte og sårede var sivile, ifølge politiet. To av de sårede døde senere.

Ingen tok på seg ansvaret, men tilsvarende angrep har en beskyldt Tamiltigrene for å stå bak. Myndighetene arresterte etterhvert 9 personer, som de anklaget for å ha noe med angrepet å gjøre. Wikipedia
50 år siden

1974: Framtiden i våre hender blir stiftet på et folkemøte i Nadderudhallen i Bærum

Framtiden i våre hender er en ideell organisasjon som arbeider for et grønt forbruk og en rettferdig fordeling av verdens ressurser. Organisasjonen er kritisk til det stadig økende forbruket i rike land som Norge og mener at hensynet til natur og klima er viktigere enn vekst i forbruk og økonomi. Organisasjonen ble grunnlagt av Erik Dammann i 1974, og ledes i dag av Anja Bakken Riise. Wikipedia
216 år siden

1808: Slaget ved Trangen, et militært slag mellom norske og svenske styrker under krigen med Sverige

Slaget ved Trangen var et militært slag mellom norske og svenske styrker 25. april 1808, under krigen med Sverige 1808–1809.

Våren 1808 sto den svenske oberst Gahn på svensk side av grensen ved Åsnes. På den norske siden sto oberst Staffeldts brigade, som besto av 2. Throndhjemske Infanteriregiments grenaderbataljon under major Ræder, Den søndenfjeldske Skiløberbataljon under major Stabell, det lærdalske lette kompani under kaptein Jürgensen, samt noen avdelinger av Oplandske Dragonregiment. Gahn skulle etter planen rykke inn i Åsnes langs bredden av Flisa, men i april hadde nordmennene avstengt veien i Trangen, sør for Flisa, ved en forhugning. Veien på Flisas nordre bredd ble også gjort ufarbar.

Gahn rykket over grensen 24. april 1808 med ca. 500 mann. Ved budet om Gahns fremrykning 25. april ga Staffeldt kaptein Elias Nægler befaling om å besette forhugningene ved Trangen med to kompanier av Den throndhjemske grenaderbataljon, mens han selv med to andre kompanier av grenaderer og skarpskytterbataljonen under major Ræder, samt de elverumske skiløpere, marsjerte til Nya, på nordsiden av Flisa. Oberst Gahn nærmet seg Trangen uten noen som helst sidebevoktning.

Da Staffeldt antok at en fiendtlig styrke var under fremrykning også på Flisas nordre bredd, besluttet han å forbli på nordsiden ved Nya, mens Ræder med tre kompanier trøndere og de elverumske skiløpere gikk over Flisa og satte etter de svenske styrkene, som slik ble avskåret fra tilbaketog. Svenskenes baktropp ble kastet inn mot hovedstyrken, og det utspant seg et voldsomt sammenstøt i dalen mellom Kjelsås og Buttenås. Gahn forsøkte å bryte seg vei tilbake den vei han var kommet, og det lyktes svenskene ved gjentagne anfall å stanse nordmennene for en tid og trenge dem noe tilbake. Men snart ble de angrepet også fra den andre siden, da Næglers to kompanier rykket fram fra forhugningene i Trangen, hvor de hadde ligget og ventet på svenskene. Gahn måtte da danne front mot to sider.

Da Gahns soldater snart ikke hadde mer ammunisjon igjen, måtte han overgi seg. Etter slaget fant nordmennene 25 døde og 57 sårede svensker, mens de selv hadde 15 døde og 52 sårede. Kaptein Nikolai Peder Dreyer ble dødelig såret i slaget og døde fire dager senere. De døde ble begravet på Åsnes kirkegård. 445 svensker, hvorav 11 offiserer, ble tatt til fange. Av hele Gahns korps unnkom bare 115 mann, som samlet seg ved Klara i Värmland. Wikipedia

Fødsler

18 år
Johanna Bassani (Kombinertløper)
2002 - 2020

Johanna Bassani (Østerrike)

Kombinertløper, skihopper

Født:
25. april 2002 (22 år siden)

Døde:
5. mai 2020 (18 år) (4 år siden)

Johanna Bassani var en østerriksk kombinertløper som representerte klubben UVB Hinzenbach. Hun ble trent av Bernhard Aicher.

Bassani debuterte internasjonalt under OPA-lekene 2018 (Nordische Skispiele der OPA), som er en årlig konkurranse for ungdom og junior blant land i Alpene. Der fikk hun bronse i lagkonkurransen i kombinert sammen med Østerrikes førstelag. Individuelt kom hun på sjetteplass i ungdomsklassen (U18). Hun deltok i to renn i Alpen cup i kombinert 2017/18, og kom på 61.-plass totalt med 15 poeng.

Under OPA-lekene 2019 i Sveits kom Østerrike på nytt på tredjeplass i lagkonkurransen i kombinert for kvinner. Individuelt kom hun på 12.-plass i kombinasjonen. Hun deltok i fire renn i Alpen cup i kombinert 2018/19, med en 13.-plass som beste enkeltresultat, og endte der på 49.-plass totalt med 45 poeng.

Sommer Grand Prix i kombinert 2019 gikk over tre renn i august-september 2019, og Bassani kom der på 25.-plass sammenlagt med 13 poeng, etter en 18.-plass i rennet i Klingenthal. Hun deltok i Østerriksk mesterskap i kombinert 2019 i oktober, og kom der på andreplass, bak Lisa Hirner.

Hun representerte Østerrike under Vinter-OL for ungdom 2020. I den individuelle konkurransen i kombinert kom hun på åttendeplass. Hun deltok også i mikslagkonkurransen i kombinert, der Østerrike fikk sølv. Hun deltok også i Junior-VM på ski 2020, der hun kom på 15.-plass i kombinert individuelt, i juniorklassen.

Under Kontinentalcupen i kombinert for kvinner 2019/20 kom hun på 18.-plass totalt, med 117 poeng. Wikipedia

41 år
Paul Baloff (Vokalist)
1960 - 2002

Paul Baloff (USA)

Vokalist, sanger

Født:
25. april 1960 (64 år siden)

Døde:
2. februar 2002 (41 år) (22 år siden)

Paul Baloff var en amerikansk sanger, mest kjent som vokalisten i thrash metal-bandet Exodus. Han var medlem av Exodus i periodene 1981–1986, 1996–1998 og 2001–2002. Baloff var også medlem av Heathen en kort periode i 1988.

I begynnelsen av 2002 fikk Baloff slag og havnet i koma. Den pårørende familien fikk bekreftet at Baloff aldri ville bli den samme igjen og at han ville være kraftig funksjonshemmet om han kom ut av komaen. Familien bestemte seg derfor til å stanse maskinen som holdt han i live. 2. februar ble Baloff erklært død. Wikipedia

75 år
Vladimir Zjirinovskij (Politiker)
1946 - 2022

Vladimir Zjirinovskij (Russland)

Politiker, advokat, militær

Fullt navn / Fødenavn:
Владимир Вольфович Эйдельштейн

Født:
25. april 1946 (78 år siden)

Døde:
6. april 2022 (75 år) (2 år siden)

Vladimir Volfovitsj Zjirinovskij var en russisk høyreradikal politiker. Han var leder av det høyrepopulistiske liberaldemokratiske partiet, og satt i Statsdumaen.

Zjirinovskij var født inn i en russisk-jødisk familie i Kasakhstan. Han studerte språk og jus ved Universitetet i Moskva. I 1989 grunnla han Russlands liberaldemokratiske parti, som han siden har ledet. Han satt i den russiske Statsdumaen fra 1993 og stilte til presidentvalgene i 1991, 1996 og 2000, og fikk henholdsvis 8 %, 6 % og 2,7 %.

Han uttalte blant annet at Norge bør bli en del av Sverige og at alle «svake stater» i Europa burde fjernes, og at Nord-Europa burde deles mellom Russland, Tyskland og Sverige. Disse meningene kom til uttrykk under et intervju med den svenske journalisten Robert Aschberg i desember 1993.

I februar 2022 ble Zjirinovskij innlagt på sykehus i Moskva i kritisk tilstand med Covid-19. I mars gjennomgikk han behandling for Covid-19-komplikasjoner som sepsis og respirasjonssvikt.

Den 6. april kunngjorde presidenten for Statsdumaen i Russland, Vjatsjeslav Volodin, at Zjirinovskij var død. Wikipedia

80 år
Finn H. Andreassen (Journalist)
1944

Finn H. Andreassen (Norge)

Journalist, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Finn Harald Andreassen

Født:
25. april 1944 (80 år)

Finn Harald Andreassen er en norsk journalist med lang fartstid i både NRK og TV 2. I 2011 ble han president i Norges Golfforbund.

Andreassen gikk fra NRK til TV 2 i 1991. Her var han først nyhetsredaktør. Siden avanserte han til viseadministrerende direktør. Han skal ha vært aktuell som ny TV 2-sjef da Arne A. Jensen ga seg i 1999. Ifølge ham selv ble han vraket etter en intern strid. I mai 2000 sa han opp sin stilling i TV2 etter uenighet med kanalens nye sjef, Kåre Valebrokk om TV2s profil. Han startet deretter opp web-kanalen Cee.tv sammen med Trygve Rønningen. I 2008 ble han ansatt som sjef for TV-kanalen Frikanalen, den første åpne riksdekkende TV-kanalen i sitt slag i Europa. Wikipedia

77 år
Berit Berthelsen (Friidrettsutøver)
1944 - 2022

Berit Berthelsen (Norge)

Friidrettsutøver

Fullt navn / Fødenavn:
Berit Tøien

Født:
25. april 1944 (80 år siden)

Døde:
13. februar 2022 (77 år) (2 år siden)

Berit Berthelsen var en norsk friidrettsutøver som på 1960-tallet satte 33 norske rekorder i sprint og lengdehopp, tok fire kongepokaler og vant to EM-gullmedaljer.

Hun representerte Hakadal Idrettslag og Idrettslaget Tyrving.

Hun dominerte sprint- og hoppøvelsene i Norden på 1960-tallet. I Nordisk mesterskap i 1965 vant hun fem gullmedaljer (100 m, 200 m, 400 m, lengde og stafett). Hun vant innendørs-EM i lengde i 1967 og 1968, og tok bronse i utendørs-EM 1969 i Athen.

Berthelsen satte 33 norske rekorder. Lengderekorden fra 1968 på 6,56 m var norgesrekord frem til august 2009, da Margrethe Renstrøm hoppet 6,64 m.

I løpet av karrieren vant hun fire kongepokaler; i 1963, 64, 66 og 68. Videre tok hun 35 individuelle norgesmesterskap fordelt på fem på 100 meter, ni på 200 meter, fire på 400 meter, én på 100 m hekk, elleve i lengde, én i femkamp samt fire i terrengløp.

I 1964 mottok hun Porsgrunds Porselænsfabriks Ærespris. Året etter ble Berit Berthelsen tildelt Morgenbladets gullmedalje. Hun var gift med Roar Berthelsen, også han en norsk lengdehopper.

Berthelsen var Norges første kvinnelige flaggbærer, i Sommer-OL 1968 i Mexico by. Hun kom på syvendeplass i lengde og 18.-plass i femkamp. Hun deltok også i Sommer-OL 1964 i Tokyo, hvor hun fikk niendeplass i lengde. Wikipedia

79 år
Bertrand Tavernier (Skuespiller)
1941 - 2021

Bertrand Tavernier (Frankrike)

Skuespiller, Filmregissør, manusforfatter, filmprodusent, skribent, , filmkritiker

Født:
25. april 1941 (83 år siden)

Døde:
25. mars 2021 (79 år) (3 år siden)

Bertrand Tavernier var en fransk regissør, manusforfatter, skuespiller og filmprodusent. Han arbeidet som filmkritiker, manusforfatter og kortfilmregissør før spillefilmdebuten med Urmakeren (1974).

En av hans mest populære filmer var Rent bord (1981), et kriminaldrama med understrømninger av svart humor inspirert av en roman av den amerikanske forfatteren Jim Thompson. Tavernier regisserte også engelskspråklige filmer som Round Midnight (1986), med Dexter Gordon inspirert av livene til jazzmusikerne Lester Young og Bud Powell. Wikipedia

92 år
Albert Uderzo (Tegneserieskaper)
1927 - 2020

Albert Uderzo (Frankrike)

Tegneserieskaper, kunstmaler, manusforfatter, forfatter, filmregissør, colorist

Fullt navn / Fødenavn:
Alberto Aleandro Uderzo

Født:
25. april 1927 (97 år siden)

Døde:
24. mars 2020 (92 år) (4 år siden)

Albert Uderzo var en fransk tegneserieskaper. Han er kjent for sitt arbeide med å tegne Asterix, men tegnet også andre serier, som Ompa-Pa, begge i samarbeid med forfatteren René Goscinny. Wikipedia

85 år
Karel Appel (Kunstmaler)
1921 - 2006

Karel Appel (Kongeriket Nederlandene)

Kunstmaler, billedhugger, grafiker, muralist, illustratør, lyriker

Født:
25. april 1921 (103 år siden)

Døde:
3. mai 2006 (85 år) (18 år siden)

Karel Appel var en nederlandsk maler, billedhugger og keramiker.

Appel studerte ved det statlige akademiet i Amsterdam fra 1940–1943. Etter annen verdenskrig arbeidet han med barnetegninger og hadde sin første utstilling i Groningen i 1946.

I 1950 flyttet han til Paris. Under tiden i Paris ble hans malerier mer groteske, de forestilte dyr, monstere og mennesker. Han ble også symbol for kunstergruppen Cobra.

Han har blant annet laget veggmaleriene på Stedelijk Museum (Amsterdams bymuseum) og illustreret diktsamlinger. I 1954 fikk han UNESCOs pris i Biennalen i Venezia og Guggenheims internasjonale pris 1960. Appel begynte å male relieffer 1968 og etter det store skulpturer i tre, polyester og senere i aluminium.

Appel døde den 3. mai 2006, 85 år gammel i sitt hjem i Zürich i Sveits. Wikipedia

92 år
Finn Helgesen (Skøyteløper)
1919 - 2011

Finn Helgesen (Norge)

Skøyteløper

Født:
25. april 1919 (105 år siden)

Døde:
3. september 2011 (92 år) (12 år siden)

Finn Helgesen var en norsk skøyteløper som deltok i de olympiske vinterleker 1948 i St. Moritz og 1952 i Oslo.

Under OL i St. Moritz i 1948 tok han gull på 500 m, ett tidels sekund foran tre løpere som delte sølvmedaljen. I Oslo fire år seinere fikk han samme tid som Gordon Audley og Arne Johansen som delte bronseplassen, men fordi han ble dømt bak Audley i mål i parløp, ble han henvist til femteplass.

Helgesen representerte Oslo Skøiteklub. Wikipedia

97 år
Per Aabel (Skuespiller)
1902 - 1999

Per Aabel (Norge)

Skuespiller, danser, koreograf

Født:
25. april 1902 (122 år siden)

Døde:
22. desember 1999 (97 år) (24 år siden)

Per Pavels Aabel var en norsk skuespiller, tegner, danser, koreograf og instruktør.

Per Aabel var sønn av skuespillerne Hauk Aabel og Svanhild Johannessen, og fikk utdannelse innen tegning i Paris og ballett i London. Hans første kunstneriske oppdrag var å illustrere en barnebok, men han ofret raskt tegnekarrieren til fordel for dansen.

Som ballettdanser debuterte han i 1921 på Mayol i balletten Carneval. Etter å ha vært danselærer i Oslo i flere år, fikk han i 1926 sitt første instruktøroppdrag ved Nationaltheatret. Først i 1931 debuterte han som skuespiller på Det Nye Teater.

Aabel var direktør for Carl Johan Teatret i perioden 1933 til 1938. Sammen med blant annet Thorleif Reiss og Wenche Foss sto han bak en rekke forestillinger i forskjellige genre. Aabel og Foss videreførte sitt samarbeide i andre sammenhenger i årtier framover, blant annet i teateroppsetningen av Soloppgang i Riga (1979).

Han var ansatt ved Centralteatret fra 1938 til 1940 og ved Nationaltheatret fra 1940 til 1972. Som pensjonist arbeidet han frilans, og gjestet Nationaltheatret jevnlig. Han deltok under teatrets 100-årsjubileum i 1999, kun uker før han døde. Aabel var da 97 år gammel.

Som teatermann med bred fagbakgrunn ble Per Aabel en sentral kulturpersonlighet innen norsk scenekunst og underholdning i størstedelen av forrige århundre. Han spilte en rekke roller, særlig i komedier, på teater og i film, blant annet i flere Holberg-stykker og som populær oppleser av H.C. Andersens eventyr.

Per Aabel fikk statens æreslønn fra 1973. Han mottok Storkors av St. Olavs Orden i 1988. Han vant Spellemannprisen 1975 i åpen klasse. En statue av ham, utført av Nina Sundbye,«Per Aabel som Jean de France» ble avduket på Johanne Dybwads plass i 1999. Han ble begravet på statens bekostning. Wikipedia

Dødsfall

85 år
Per Olov Enquist (Forfatter)
1934 - 2020

Per Olov Enquist (Sverige)

Forfatter, regissør, dramatiker, oversetter

Født:
23. september 1934 (89 år siden)

Døde:
25. april 2020 (85 år) (4 år siden)

Per Olov Enquist var en svensk forfatter.

For å hedre ham på hans 70-årsdag innstiftet hans forlegger litteraturprisen PO Enquists pris, som siden har blitt utdelt hvert år til en yngre, europeisk forfatter «på vei ut i Europa». Wikipedia

91 år
Rolf Fjeldvær (Politiker)
1926 - 2017

Rolf Fjeldvær (Norge)

Politiker

Født:
1. januar 1926 (98 år siden)

Døde:
25. april 2017 (91 år) (7 år siden)

Rolf Fjeldvær var en norsk politiker (Ap). Han ble innvalgt på Stortinget fra Sør-Trøndelag i 1965.

Fjeldvær var formann i Kommunikasjonsnemnda i perioden 1964–1967, formann i Arbeidsdirektoratets styre i 1975–1979, formann i Sjømannsnemnda i 1975–1979 og riksrevisor i Riksrevisjonen i 1979–1994. Wikipedia

74 år
Thorbjørn Kultorp (Politiker)
1929 - 2004

Thorbjørn Kultorp (Norge)

Politiker

Født:
19. oktober 1929 (94 år siden)

Døde:
25. april 2004 (74 år) (20 år siden)

Thorbjørn Kultorp var en norsk politiker (Ap). Han ble innvalgt på Stortinget fra Østfold i 1969. Wikipedia

82 år
William Riley Burnett (Forfatter)
1899 - 1982

William Riley Burnett (USA)

Forfatter, manusforfatter

Født:
25. november 1899 (124 år siden)

Døde:
25. april 1982 (82 år) (42 år siden)

William Riley Burnett, var en amerikansk forfatter og manusforfatter for film. Som forfatternavn brukte han oftest W. R. Burnett eller William R. Burnett.

Burnett var utdannet ved Miami Military Institute og Ohio State University. Han arbeidet i Ohios delstatsadministrasjon som statistiker inntil han 28 år gammel flyttet til Chicago og tok ansettelse som natt-portier på et hotell i et mindre bra strøk. Han hadde da skrevet omkring hundre noveller og fem naturalstiske romaner, alle upubliserte. I sine nye omgivelser fant han inspirasjon til gangster-romanen Little Caesar (1929), som ble en øyeblikkelig bestselger. Han ble invitert av First National Pictures (senere Warner Brothers) til å skrive et filmmanus basert på romanen. Filmen Lille Cæsar (1931) er blitt stående som en fimklassiker. Den markerte også begynnelsen på Burnetts lange karriere som en av filmhistoriens mest innflytelsesrike manusforfattere.

Burnett skal i sin levetid ha skrevet 36 romaner, 60 film- og tv-manus, 100 sanger, 20 skuespill, et stort antall noveller og flere hørespill. Blant hans mest kjente filmer er Lille Cæsar (1931), Scarface (1932), High Sierra (1941), Til siste mann (1942), Asfaltjungelen (1950) og Den store flukten (1963). Han ble nominert til Oscar for beste originalmanus for Til siste mann. Wikipedia

87 år
François Tourte (Gitarmaker)
1747 - 1835

François Tourte (Frankrike)

Gitarmaker, instrumentmaker

Født:
1747 (277 år siden)

Døde:
25. april 1835 (87 år) (189 år siden)

François Tourte var en fransk instrumentmaker som er mest kjent for å ha laget utsøkte fiolinbuer. Han arbeidet som urmaker i åtte år, han gikk inn som assistent hos sin far, som hadde buemakerverksted i Paris. Han eksperimenterte lenge med å gjøre buen anvendelig for den stadig mer avanserte fiolinteknikken, blant annet ved hjelp av ulike tresorter, modeller og mål. På slutten av 1770-årene fram til den modellen av fiolinbue som fremdeles er i bruk. Tourte’s buer er av utsøkt kvalitet og de er veldig ettertraktet. Wikipedia

42 år
Anders Celsius (Astronom)
1701 - 1744

Anders Celsius (Sverige)

Astronom, fysiker, matematiker, universitetslærer, oppfinner, kjemiker, meteorolog

Født:
27. november 1701 (322 år siden)

Døde:
25. april 1744 (42 år) (280 år siden)

Anders Celsius var en svensk astronom (til dels også geograf og kjemiker). Han er likevel hovedsakelig kjent som fysiker, fordi han i 1742 oppfant temperaturskalaen som i dag bærer hans navn (celsius).

Anders Celsius var i mange år ansatt som professor i astronomi ved Universitetet i Uppsala, men store deler av denne tiden tilbrakte han på utenlandsreiser. Wikipedia

<<
25. April
>>