Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Gratis frakt på ordre over 799,-
9 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
9 Mnd.
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
10% rabatt på alle navnelapper
9 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
9 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

18. April

Om dagen

18. April er dag 109 i 2024, og er i uke 16. Det er 257 dager igjen av året.
Verdensarvens dag (Foreslått av ICOMOS i 1982, godkjent av UNESCO i 1983)
Zimbabwes nasjonaldag

Historie

9 år siden

2014: Et snøskred går på Mount Everest nær Everest Base Camp, og dreper 16 nepalske fjellførere

Mount Everest-snøskredet i 2014 var et snøskred som gikk 18. april 2014 på Mount Everest ved Everest Base Camp. Dette drepte 16 nepalske fjellførere. Per 20. april var bare 13 av de omkomne funnet, og søket etter de resterende tre ble avsluttet på grunn av vanskelighetene og faren som letemannskapene ble utsatt for. Noen sherpa-fjellførere ble svært oppbrakte over den lave kompensasjonen som familiene til de omkomne ble tilbudt fra myndighetene og innstilte videre virksomhet for resten av sesongen. Wikipedia
21 år siden

2002: Thor Heyerdahl dør av hjernesvulst, 87 år gammel

Thor Heyerdahl var en eksperimentell arkeolog, forfatter og eventyrer.

Hans navn ble for alvor kjent gjennom en ekspedisjon med «Kon-Tiki» i 1947, da han seilte 8 000 km over Stillehavet i en håndbygget flåte fra Sør-Amerika til Tuamotuøyene. Ekspedisjonen skulle vise at folk for lenge siden kunne ha gjort lange sjøreiser og skapt kontakter mellom tilsynelatende separate kulturer. Dette var knyttet til en diffusjonsmodell for kulturell utvikling som skulle kjennetegne det meste av Heyerdahls arbeid. Han gjennomførte også andre seilaser med sivbåtene «Ra», «Ra II» og «Tigris» for å demonstrere muligheten for kontakt mellom vidt atskilte folkeslag i oldtiden.

Heyerdahl skrev mange bøker og artikler om sine ekspedisjoner og funn. Han ledet også flere arkeologiske utgravninger på Galápagosøyene, Påskeøya, Maldivene, Tucume i Peru, Güímar på Tenerife og Azov i Russland. Heyerdahl fikk flere æresdoktorgrader og andre priser, deriblant Royal Geographical Societys gullmedalje. Han var statsstipendiat fra 1984. Han ble utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden i 1951, kommandør med stjerne av St. Olavs Orden i 1970 og fikk ordenens høyeste grad, storkorset av St. Olavs Orden i 1987. I kontrast til æresbevisningene står kritikken fra akademisk hold. De færreste av hans teorier vant frem i fagmiljøene, og hans teorier ble kritisert for å være pseudovitenskapelige og bygge på selektiv kildebruk.

Thor Heyerdahl døde i 2002, 87 år gammel. Han ble bisatt på statens bekostning i Oslo domkirke 26. april. Heyerdahls urne er satt ned på familiens gods i Colla Micheri i Italia.

Thor Heyerdahls arkiv ble i 2011 oppført på UNESCOs register over verdensminner. Arkivene inkluderte da 238 samlinger fra hele verden. Heyerdahlarkivet spenner over årene 1937–2002 og omfatter hans fotosamling, dagbøker, private brev, ekspedisjonsplaner, artikler, avisutklipp, originale bok- og artikkelmanuskripter. De administreres av Kon-Tiki Museet og Nasjonalbiblioteket i Oslo. Wikipedia
68 år siden

1955: Albert Einsteins hovedpulsåre sprekker, han dør morgenen etter på Princeton Hospital, 76 år gammel

Albert Einstein var en tyskfødt teoretisk fysiker og nobelprisvinner som er mest kjent for å ha formulert relativitetsteorien og vist at masse og energi er ekvivalente ved masseenergiloven, E = mc2. Gjennom den spesielle relativitetsteorien revolusjonerte han mekanikken og presiserte tidsbegrepet. Han var sentral i utviklingen av kvantemekanikken og er grunnleggeren av moderne kosmologi. Han regnes for å være en av de mest betydningsfulle vitenskapsmenn i det 20. århundre.

Einstein bodde de første årene av sin vitenskapelige karrière hovedsakelig i Sveits, hvor han senest var professor ved Eidgenössische Technische Hochschule Zürich. I 1913 aksepterte han et tilbud om å bli professor ved Universitetet i Berlin, medlem av det prøyssiske vitenskapsakademiet og etterhvert den første direktøren for Keiser Wilhelm-instituttet for fysikk; han ble senere også valgt som president for Deutsche Physikalische Gesellschaft for perioden 1916–18. Under årene i Berlin fikk han i 1921 Nobelprisen i fysikk, blant annet for sin oppdagelse av loven om fotoelektrisk effekt. Han publiserte mer enn 300 vitenskapelige verk og 150 verk om andre temaer enn fysikk, blant annet om politikk. Einstein var på en foredragsturné i USA da nazistene kom til makten i Tyskland, og ble derfor værende i USA, der han ble professor ved Princeton University.

I populærkultur har Einstein blitt synonymt med høy intelligens og det ypperste geniet. Hans ansikt er et av de mest kjente i verden, og i 1999 ble Einstein utnevnt som «Person of the Century» av tidsskriftet Time.

100-årsjubileet for relativitetsteorien ble markert med verdens fysikkår 2005. Wikipedia
117 år siden

1906: Et jordskjelv med en antatt styrke på 7,8 ødelegger store deler av San Francisco

San Francisco-skjelvet i 1906 var et kraftig jordskjelv i San Francisco, California som fant sted tidlig om morgenen onsdag 18. april 1906. Etter jordskjelvet ødela påfølgende branner mesteparten av byen, også det av bygninger som hadde overlevd skjelvet. Dette jordskjelvet er kanskje historiens mest berømte og omtalte skjelv, ved siden av jordskjelvet i Lisboa 1755, som la Lisboa i Portugal totalt i ruiner.

Jordskjelvet i 1906 er antagelig blitt såpass mye omtalt fordi det var den første store naturkatastrofen som ble dokumentert med fotografier samtidig som interessen for geologi og seismologi begynte å blomstre for fullt.

Det offisielle antallet døde var 700, men man regner i dag med at det korrekte tallet er nærmere 3 000, de fleste i det sentrale San Francisco, 198 ble innrapportert annensteds fra. Av en befolkning på 400 000 ble 225 000 hjemløse.

Det første førskjelvet ble registrert tidlig om morgenen klokka 05:12, 18. april 1906. Selve hovedskjelvet som hadde episenter nær San Francisco by, kom drøye 20–25 sekunder senere og varte i 47 sekunder. Rystelsene var så kraftige at jordskjelvet kunne kjennes fra Oregon til Los Angeles, og så langt inn i landet som det sentrale Nevada. Den ødeleggende brannen

I tiden etter kom det flere sterke etterskjelv, men det som la hele byen i ruiner, bokstavelig talt, var alle brannene som oppsto i forbindelse med at gassledninger under skjelvet ble ødelagt og antent. Det aller meste av vannforsyningssystemet i byen hadde naturlig nok også brutt sammen og brannvesenet sto maktesløs. Flere branner slo seg raskt sammen og ble til store flammeinferno. En journalist poengterte at hele San Francisco sto i flammer. Brannen ødela mesteparten av bebyggelsen i sentrum, ca. 500 kvartaler.

General Frederick Funston fikk raskt erklærte unntakstilstand, og fikk etterhvert brannene under kontroll ved å sprenge i stykker bygninger rundt brannene slik at flammene sluttet å spre seg. Wikipedia

Fødsler

71 år
Jesper Juul (Psykoterapeut)
1948 - 2019

Jesper Juul (Danmark)

Psykoterapeut, faglitterær forfatter

Født:
18. april 1948 (75 år siden)

Døde:
25. juli 2019 (71 år) (4 år siden)

Jesper Juul var en dansk familieterapeut og forfatter som særlig hadde fokus på samliv, barn og barneoppdragelse.

I perioden 1979 til 2004 ledet Juul Kempler Instituttet i Danmark, som primært utdanner familierådgivere og familieterapeuter. Han arbeidet dessuten – på frivillig basis – med barn, unge og familier i flyktningleire under krigen i det tidligere Jugoslavia.

Han var i 2005 aktuell med boka Livet i familien: de viktigste verdiene i samliv og barneoppdragelse.

Juul var faglig leder i famlab.no.

Juul døde 25. juli 2019 etter lengre tids sykdom. Han ble 71 år gammel. Wikipedia

81 år
Samuel P. Huntington (Filosof)
1927 - 2008

Samuel P. Huntington (USA)

Filosof, geopolitiker, statsviter, skribent, universitetslærer, sosiolog, samfunnsøkonom

Fullt navn / Fødenavn:
Samuel Phillips Huntington

Født:
18. april 1927 (96 år siden)

Døde:
24. desember 2008 (81 år) (15 år siden)

Samuel Phillips Huntington var en amerikansk statsviter.

Han ble uteksaminert med laud fra Yale University som 18-åring, og etter å ha tjenestegjort en tid i United States Army, tok han mastergrad ved University of Chicago. Deretter tok han doktorgrad ved Harvard University, hvor han begynte å undervise som 23-åring i 1950. Huntington underviste ved Harvard University 1950–1959, og var professor i statsvitenskap og visedirektør ved Institutt for krigs- og fredsstudier ved Columbia University 1959–1963. I 1963 kom han tilbake som professor ved Harvard University, hvor han ble værende til sin død i 2008.

Huntington var med på å grunnlegge Foreign Policy i 1970, og fungerte som medredaktør frem til 1977. Han bidro ellers som konsulent for Utenriksdepartementet, utenrikspolitisk rådgiver for presidentkandidat Hubert Humphrey i 1968 og koordinator for sikkerhetsplanlegging i Nasjonalt sikkerhetsråd under president Jimmy Carter 1977–1978.

Huntington var tidligere kjent for sine analyser av sivile og militære regimer, ikke minst i Latin-Amerika. Han ble først kjent i 1960-årene, da han hevdet at økonomisk fremgang ikke uten videre vil føre til demokrati i tidligere kolonier i den tredje verden. Første gang Huntington lanserte teorien om «sivilisasjonenes sammenstøt», var i en artikkel i tidsskriftet Foreign Affairs i 1993. Teorien ble siden bearbeidet i bokform, og har øvet stor innflytelse på samfunnsdebatten siden 1990-årene.

Han ble tatt opp som medlem i American Academy of Arts and Sciences i 1965. Wikipedia

82 år
Bjarne A. Waaler (Lege)
1925 - 2007

Bjarne A. Waaler (Norge)

Lege, professor i medisin

Fullt navn / Fødenavn:
Bjarne Arentz Waaler

Født:
18. april 1925 (98 år siden)

Døde:
17. juni 2007 (82 år) (16 år siden)

Bjarne Arentz Waaler var professor i medisin og rektor ved Universitetet i Oslo fra 1977 til 1984. Før han ble rektor var han dekanus ved det medisinske fakultet fra 1973 til 1976.

Han begynte sine studier under andre verdenskrig, men gikk med i Milorg som 19-åring i 1943. I maidagene 1945 ble han sendt for å innta Slottet. Det ble senere populært sagt at han erobret Slottet alene til sykkel, kun med en enkel Colt pistol.

Waaler tok doktorgraden i 1959 på en avhandling om blod: «Contact Activation in the Intrinsic Blood Clotting System: Studies on a Plasma Product Formed on Contact With Glass and Similar Surfaces.» Wikipedia

92 år
George H. Hitchings (Lege)
1905 - 1998

George H. Hitchings (USA)

Lege, biokjemiker, farmakolog, farmasøyt, kjemiker

Fullt navn / Fødenavn:
George Herbert Hitchings

Født:
18. april 1905 (118 år siden)

Døde:
27. februar 1998 (92 år) (26 år siden)

George Herbert Hitchings var en amerikansk lege som fikk Nobelprisen i fysiologi eller medisin for 1988 sammen med forskerne Sir James Black og Gertrude Elion.

Han vokste opp både i Berkeley, California, San Diego, Bellingham, Washington, og Seattle. Han ble uteksaminert fra Seattle's Franklin High School i 1923, og derfra studerte han videre til University of Washington, hvor han ble uteksaminert med en grad innen kjemi cum laude i 1927, etter å ha blitt valgt til Phi Beta Kappa som junior året før. Denne sommeren, jobbet han ved universitetets biologiske stasjon på Friday Harbor på San Juan Island, og fikk sin mastergrad der det neste året for sin avhandling basert på sine grunndige arbeider der. Fra Universitetet i Washington, reiste Hitchings videre til Harvard University og han endte opp ved Harvard Medical School. Før han fikk sin Ph.D. i 1933, ble han utnevnt til Alpha Chi Sigma ved dette universitetet i 1929.

I løpet av de neste ti årene arbeidet han både ved Harvard og Case Western Reserve University. I 1942 dro han å jobbe for Wellcome Research Laboratories, der han begynte å jobbe sammen med forskeren Gertrude Elion i 1944. De samarbeidet blant annet om å finne opp behandlingsformer for flere dødelige sykdommer som f. eks. Leukemi, malaria, herpes, aids og flere bakterielle infeksjoner som kan få en dødelig utgang uten medisiner.

Hitchings var spesielt kjent for sitt arbeid angående kjemoterapi. Wikipedia

Dødsfall

33 år
Tremaine Stewart (Fotballspiller)
1988 - 2021

Tremaine Stewart (Jamaica)

Fotballspiller

Født:
5. januar 1988 (36 år siden)

Døde:
18. april 2021 (33 år) (2 år siden)

Tremaine Stewart var en jamaicansk fotballspiller.

Han spilte for Aalesunds Fotballklubb fra 2012 til 2014, og ble stort sett benyttet på høyrekanten. Stewart ble hentet til Aalesunds Fotballklubb fra Portmore United for en overgangssum som ble rapportert å være omkring 7-10 millioner norske kroner. Stewart ble beskrevet som en kjapp teknisk frisparkspesialist. Stewart spilte til sammen 46 obligatoriske kamper for Aalesunds Fotballklubb, og scoret ti mål.

Stewart døde i 2021, 33 år gammel, etter å ha kollapset under en kamp på Jamaica. Wikipedia

74 år
Åge Storhaug (Turner)
1938 - 2012

Åge Storhaug (Norge)

Turner

Født:
5. april 1938 (85 år siden)

Døde:
18. april 2012 (74 år) (11 år siden)

Åge Storhaug var en norsk turner som representerte Klepp Idrettslag. Han deltok i to OL, var nordisk mester seks ganger og vant fjorten NM-gull og kongepokaler.

Åge Storhaug ble født i Klepp på Jæren og vokste opp på gården Storhaug. Da krigen kom i 1940 var faren Lars Storhaug formann i idrettslaget. De tyske okkupasjonsmaktene beslagla den lokale turnhallen, og turnapparatene ble da flyttet til låven på Storhaug. Åge trente her som barn og ungdom, med sin far som trener.

Faren mente at allsidig trening var viktig, og Åge ble norsk militær mester i høyde, med 1,87.

Åge vant sin første NM-tittel ved junior-NM i 1956. Sin første seniortittel fikk han i 1958, da han vant NM i Kristiansand og fikk kongepokalen. Han vant alle NM-gull sammenlagt fram til 1972, bortsett fra NM i 1965, da han ble skadet under mesterskapet. Til sammen vant han 14 NM-gull og kongepokaler, samt ca. 100 NM-titler i enkeltapparater.

I perioden 1961–1971 vant han samtlige seks nordiske mesterskap i turn. Han deltok i sitt første EM i 1957, og ved EM i 1965 fikk han sølvmedalje i sprang, og 5.-plass i mangekampen. Han deltok i flere landskamper og internasjonale stevner i disse årene, og han deltok ved OL i 1960 og OL i 1964. I 1960 kom han på 42.-plass sammenlagt, med 53,95 poeng i de obligatoriske øvelsene og 55,65 i de selvvalgte øvelsene. I 1964 kom han på 32.-plass, med hhv. 55,45 og 55,75 poeng. Hans beste plassering i OL var i bøylehest, der han kom på 14.-plass i 1964 med 9,45 i den obligatoriske øvelsen og 9,30 i selvvalgt. Landsmannen Harald Wigaard kom på femteplass i bøylehest i samme OL.

Etter handelsgymnas i Stavanger studerte Storhaug økonomi i Köln fra 1962 til 1967. Her møtte han også Gloria fra Stockholm, som han senere giftet seg med. I Köln trente han med gode turnere fra Japan og Tyskland, og han er tysk mester både i lag og individuelt.

I perioden 1974–1983 var han trener for det norske herrelandslaget i turn. Han var trener også i Vest-Tyskland, og han har vært gjestelandslagstrener i Spania, Brasil, Hellas, Sør-Afrika og USA. I 1966 gav han ut boka Med helskru. Åge var svært interessert i språk og snakket ni europeiske språk. Wikipedia

87 år
Thor Heyerdahl (Eksperimentell arkeolog)
1914 - 2002

Thor Heyerdahl (Norge)

Eksperimentell arkeolog, forfatter, eventyrer

Født:
6. oktober 1914 (109 år siden)

Døde:
18. april 2002 (87 år) (21 år siden)

Thor Heyerdahl var en eksperimentell arkeolog, forfatter og eventyrer.

Hans navn ble for alvor kjent gjennom en ekspedisjon med «Kon-Tiki» i 1947, da han seilte 8 000 km over Stillehavet i en håndbygget flåte fra Sør-Amerika til Tuamotuøyene. Ekspedisjonen skulle vise at folk for lenge siden kunne ha gjort lange sjøreiser og skapt kontakter mellom tilsynelatende separate kulturer. Dette var knyttet til en diffusjonsmodell for kulturell utvikling som skulle kjennetegne det meste av Heyerdahls arbeid. Han gjennomførte også andre seilaser med sivbåtene «Ra», «Ra II» og «Tigris» for å demonstrere muligheten for kontakt mellom vidt atskilte folkeslag i oldtiden.

Heyerdahl skrev mange bøker og artikler om sine ekspedisjoner og funn. Han ledet også flere arkeologiske utgravninger på Galápagosøyene, Påskeøya, Maldivene, Tucume i Peru, Güímar på Tenerife og Azov i Russland. Heyerdahl fikk flere æresdoktorgrader og andre priser, deriblant Royal Geographical Societys gullmedalje. Han var statsstipendiat fra 1984. Han ble utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden i 1951, kommandør med stjerne av St. Olavs Orden i 1970 og fikk ordenens høyeste grad, storkorset av St. Olavs Orden i 1987. I kontrast til æresbevisningene står kritikken fra akademisk hold. De færreste av hans teorier vant frem i fagmiljøene, og hans teorier ble kritisert for å være pseudovitenskapelige og bygge på selektiv kildebruk.

Thor Heyerdahl døde i 2002, 87 år gammel. Han ble bisatt på statens bekostning i Oslo domkirke 26. april. Heyerdahls urne er satt ned på familiens gods i Colla Micheri i Italia.

Thor Heyerdahls arkiv ble i 2011 oppført på UNESCOs register over verdensminner. Arkivene inkluderte da 238 samlinger fra hele verden. Heyerdahlarkivet spenner over årene 1937–2002 og omfatter hans fotosamling, dagbøker, private brev, ekspedisjonsplaner, artikler, avisutklipp, originale bok- og artikkelmanuskripter. De administreres av Kon-Tiki Museet og Nasjonalbiblioteket i Oslo. Wikipedia

82 år
Herbert Czaja (Politiker)
1914 - 1997

Herbert Czaja (Tyskland)

Politiker

Født:
5. november 1914 (109 år siden)

Døde:
18. april 1997 (82 år) (26 år siden)

Herbert Czaja, død 18. april 1997 i Stuttgart) var en tysk politiker (CDU). Han var gjennom 37 år medlem av Forbundsdagen. Fra 1970 til 1994 var han president for Bund der Vertriebenen. Wikipedia

<<
18. April
>>