Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Få 10% rabatt på din første ordre
9 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
9 Mnd.
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
9 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
9 Mnd.
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

25. Juli

Om dagen

25. Juli er dag 207 i 2024, og er i uke 30. Det er 159 dager igjen av året.

Historie

23 år siden

2000: Air France Concorde Flight 4590 forulykker i Paris. Dette var begynnelsen på slutten for Concorde

Air France Flight 4590 var en chartret Concorde-flyvning som ble operert av Air France mellom Charles de Gaulle internasjonale lufthavn utenfor Paris og John F. Kennedy internasjonale lufthavn i New York. Den 25. juli 2000 tok flyet, F-BTSC, fyr og styrtet halvannet minutt etter avgang inn i et hotell i Gonesse i Frankrike, seks kilometer sørvest for Charles de Gaulle internasjonale lufthavn. Alle de 100 passasjerene og mannskapet på ni om bord omkom i ulykken. På bakken ble fire mennesker drept og én kritisk skadet.

Flyvningen var chartret av det tyske reiseselskapet Peter Deilmann Cruises i Neustadt nord for Hamburg. Passasjerene om bord på flyet var på vei til New York, hvor de skulle stige om bord på cruiseskipet MS «Deutschland» for å legge ut på en 16 dagers seilas til Manta i Ecuador, via Bahamas og Cuba. Dette var den eneste dødsulykken i løpet av Concordes 27 år lange operative historie.

Den endelige havarirapporten konkluderte med at årsaken til den dødelige brannen på Concorde var en rundt 43 cm lang metallgjenstand som hadde falt av på rullebanen av et foregående McDonnell Douglas DC-10 tilhørende Continental Airlines. Metallgjenstanden punkterte et eller flere av hjulene på Concordes venstre side ved takeoff, og et stort fragment fra de punkterte hjulene traff deretter undersiden av flyvingen i en beregnet hastighet på 140 m/s (504 km/t). Det kraftige sammenstøtet sendte ut en trykkbølge som fikk drivstofftank nr. 5 til å sprekke på det svakeste punktet, rett over de bakre landingshjulene. Lekkende drivstoff som strømmet ut fra bunnen av vingen ble mest sannsynlig antent av en elektrisk gnist i hjulbrønnen eller ved kontakt med ødelagte elektriske kabler. Wikipedia
89 år siden

1934: Nasjonalsosialistiske kuppmakere myrder Østerrikes kansler og fascistiske diktator Engelbert Dollfuß

Engelbert Dollfuß var Østerrikes forbundskansler og senere diktator (1932–1934). Han ble født i Texing i Niederösterreich i 1892.

Tre måneder etter demokratiets fall, i juni 1933, ble det utformet et regelrett forbud mot nazistpartiet. Sosialdemokratene, som hadde utrustet egne skytterenheter, ble knust under noen dagers kaotiske gatekamper (Den østerrikske borgerkrig) i februar det påfølgende år, hvorpå Dollfuß etablerte et diktatur med støtte fra det fascistiske Italias diktator Benito Mussolini. Løftet om å bevare landets selvstendighet gjorde at opposisjonen forholdt seg passiv, ettersom alle de politiske partier erstattet med en av Dollfuß opprettet masseorganisasjon, Vaterländische Front (VF). Hitler roet seg nå etter å ha mottatt advarsler, ikke bare fra vestmaktene, men også fra Mussolini, som foretrakk å ha lille Østerrike som motspiller i problemet rundt Syd-Tirol, fremfor et digert Tyskland.

Den 1. mai 1934 utformet Dollfuß' regjering en ny forfatning (Maiverfassung) som forvandlet landet til en Ständesstaat etter korporative og fascistiske forbilder, forent med autoritær katolisisme.

Den 25. juli samme år ble han skutt ned og dødelig såret i et nazistisk angrep på forbundskanselliet (Julikuppet). Han ble nektet legehjelp og blødde langsomt i hjel. Hans kone og barn var da på ferie hos Mussolinis familie, og det var Mussolini som måtte overbringe dem nyheten.

Han ble etterfulgt noen dager senere av Kurt Schuschnigg etter at en forventet tysk invasjon var blitt forhindret, idet Mussolini truet med krig hvis Schuschnigg ble styrtet. Attentatsmennene, som etter den tyske invasjon i 1938 ble gjort til nazistiske martyrer, ble dømt til døden og henrettet ved hengning.

Engelbert Dollfuß var så kortvokst at østerrikerne spøkte med at frimerkene viste ham i full legemsstørrelse. Wikipedia
1717 år siden

306: Konstantin den store blir proklamert romersk keiser av sine tropper

Konstantin den store, også nevnt som Konstantin den første eller sankt Konstantin, var romersk keiser fra 306 og til 337. Konstantin var sønn av Flavius Valerius Konstantius, en romersk militæroffiser, og hans hustru Helena. Hans far ble cæsar, stedfortredende keiser i Vest-Europa i 293. Konstantin ble sendt til den østlige delen av riket, hvor han steg i rang til å bli militær tribune under keiserne Diokletian og Galerius. I 305 steg Konstantin til rangen av Augustus, seniorkeiser i vest, og han ble kalt til vesten for å drive krig under sin fars kommando i romerske Britannia. Utropt som keiser av hæren etter sin fars død i 306, framsto Konstantin som seierrik i en rekke borgerkriger mot keiserne Maxentius og Licinius, til han ble enehersker av både det vestlige som det østlige Romerriket ved 324.

Som keiser vedtok Konstantin mange administrative, finansielle, sosiale og militære reformer, for å styrke riket. Regjeringen ble restrukturert, og den sivile og militære autoriteten ble adskilt. En ny gullmynt, solidus, ble introdusert for å bekjempe inflasjon. Denne ble standarden for bysantinsk og europeisk valuta i mer enn tusen år. Han var den første romerske keiser som omvendte seg til kristendommen, og spilte en innflytelsesrik rolle i proklameringen av Milanoediktet (Edictum Mediolanense), som bestemte religiøs toleranse over hele riket. Han tilkalte det første konsilet i Nikea i 325 hvor den nikenske trosbekjennelse ble knesatt av de kristne. I militære saker ble den romerske hæren reorganisert til å bestå av mobile feltenheter og garnisonsoldater, i stand til å stå imot interne trusler og invasjoner fra barbarer. Konstantin utførte suksessfulle militære kampanjer mot fiendtlige stammer langs de romerske grensene — frankere, alamannerne, gotere, og sarmatere — og besatte på nytt områder som hans forgjengere hadde oppgitt i løpet av uroen i forgående århundre.

Konstantins tidsalder markerte en særskilt epoke i historien til Romerriket. Han bygde ny keiserresidens i Bysants, og døpte det til Nye Roma, men for å ære ham kalte romerne byen Konstantinopel. Den ble senere hovedstaden for det som ble kjent som Det bysantinske rike i over tusen år. Hans mer umiddelbare politiske arv, var at han etterlot riket til sine sønner, og erstattet Diokletians tetrarkiet med prinsippet av dynastisk etterfølgelse. Hans omdømme blomstret i løpet av levetiden til hans barn, og i århundrene etter hans styre. Middelalderkirken fremmet ham som et mønster på dyd, mens sekulære herskere fremmet ham som en prototype, et referansepunkt, og som symbolet på keiserlig berettigelse og identitet. Fra og med renessansen kom det kritiske vurderinger av hans styre, grunnet gjenoppdagelsen av anti-konstantinske kilder. Kritikerne framstilte ham som en despotisk tyrann. Trender i moderne og nyere forskning har derimot forsøkt å balansere ekstreme synspunkter i tidligere historieskrivning.

Konstantin — som den første kristne keiser — er en betydelig figur i kristendommens historie. Den hellige gravs kirke, bygd på hans ordre på det antatte stedet for Jesus' grav i Jerusalem, ble det helligste stedet i kristendommen. Pavedømmet krevde verdslig makt via Konstantin og den konstantinske skjenkelse. Han er opphøyd til helgen av den østlige ortodokse kirke, orientalsk-ortodokse kirker, orientalske katolske kirker og den anglikanske kirke. Østlige kristne kirker holder hans minne i særlig høy anseelse og anser Konstantin som isapostolos, eller «likestilt-med-apostlene». Wikipedia

Fødsler

25 år
Brad Renfro (Skuespiller)
1982 - 2008

Brad Renfro (USA)

Skuespiller, musiker, manusforfatter, filmprodusent

Født:
25. juli 1982 (41 år siden)

Døde:
15. januar 2008 (25 år) (Overdose heroin og morfin) (16 år siden)

Brad Barron Renfro var en amerikansk skuespiller. Som innbygger av staten Tennessee, gjorde han sin filmdebut i 1994 med Klienten kun 12 år gammel. Han opptrådte i 24 filmer og flere TV-serier i løpet av karrieren. I 2006 tilbrakte han 10 dager i fengsel, dømt skyldig i bilkjøring i påvirket tilstand og bruk av heroin.

Renfro døde 15. januar 2008 i en leilighet i Los Angeles, hvor han hadde tilbrakt natten sammen med venner. Politiet har bekreftet at Renfro døde av en overdose heroin og morfin, men at han døde ved et ulykkestilfelle. Renfro etterlater seg en sønn, Yamato, som bor i Japan med moren sin. Wikipedia

54 år
D. B. Woodside (Skuespiller)
1969

D. B. Woodside (USA)

Skuespiller

Født:
25. juli 1969 (54 år)

David Bryan "D.B." Woodside is an American actor, perhaps best known for his portrayal of the White House Chief of Staff (and later President) Wayne Palmer on the Fox action/drama series 24.

Additionally, he is noted for his roles as the bass singer Melvin Franklin in the NBC miniseries The Temptations, and starring as Robin Wood on the WB/UPN series Buffy the Vampire Slayer in their seventh season, as Malcolm Franks in Single Ladies, and as Dr. Joseph Prestridge on Parenthood. He played SEC Prosecutor Jeff Malone in the fourth season of Suits, and plays the angel Amenadiel in the Netflix original series Lucifer. Wikipedia

56 år
Matt LeBlanc (Skuespiller)
1967

Matt LeBlanc (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Matthew Steven LeBlanc

Født:
25. juli 1967 (56 år)

Matthew Steven LeBlanc er en amerikansk skuespiller mest kjent for rollen som Joey Tribbiani i TV-seriene Venner for livet og Joey.

Han vokste opp i noe stusslige kår sammen med moren sin. I tenårene var han veldig opptatt av kjøretøy og hadde et brennende ønske om å bli profesjonell. Slik gikk det ikke og han flyttet til New York, hvor han prøvde seg som modell. Han kom også med i noen TV-reklamer i 1987 bla. for merker som Levi's, Coca-Cola og Heinz ketchup. I New York tok han teater-timer og flyttet til Los Angeles hvor han fikk en rolle i serien TV 101 i 1988 til 1989 for en sesong. Siden fikk han noen flere roller før han fikk rollen som Joey i «Venner for livet».

Etter dette fikk han hovedrollen i spinnoffserien Joey fra 2004 til 2006. Serien ble for øvrig en flopp og ble nedlagt etter bare 2 sesonger. Samme år ble han skilt fra kona Melissa McKnight etter å ha innledet et forhold til medspilleren sin i Joey, Andrea Anders. De var et par fra 2006 til 2015. LeBlanc har en datter Marina, født i 2004 sammen med McKnight.

Han har hatt filmroller i Lookin' Italian (1994), Ed (1996), Lost in Space (1998), Charlie's Angels (2000), og All the Queen's Men (2001).

I 2011 er han med i den britisk-amerikanske serien "Episodes", en rolle han vant Golden Globe 2012 for.

Fra 2016 til 2018 var han programleder i det britiske bilprogrammet Top Gear. Wikipedia

56 år
Magdalena Forsberg (Skiskytter)
1967

Magdalena Forsberg (Sverige)

Skiskytter, langrennsløper

Født:
25. juli 1967 (56 år)

Magdalena «Magda» Forsberg er en svensk tidligere skiskytter. Som aktiv deltok hun først på det svenske landslaget i langrenn før hun i 1993, som sin mann Henrik Forsberg gikk over til skiskyting. Wikipedia

49 år
Rolf Hovden (Journalist)
1947 - 1996

Rolf Hovden (Norge)

Journalist

Født:
25. juli 1947 (76 år siden)

Døde:
7. desember 1996 (49 år) (27 år siden)

Rolf Hovden var en norsk sportsjournalist og TV-kjendis.

Hovden begynte i Sarpsborg Arbeiderblad før han gikk til Bergens Tidende og Dagbladet. Han jobbet for NRK fra 1971, der han blant annet kommenterte turn, langrenn og fotball til og med Ski-VM 1985.

Hovden huskes av mange fra herrestafetten under ski-VM i Oslo i 1982, da Oddvar Brå brakk staven. Hovden kommenterte for NRK TV sammen med Jon Herwig Carlsen. Carlsen utbrøt: «La ham få en stav da, mann!» da han i TV-bildet så en mann løpe mot Brå. Denne mannen viste seg senere å være Terje Bogen. Hovden sa da: «La ham få en stav!». Senere er dette ofte sitert som «Gi mannen en stav!».

Hovden kommenterte Tippekampen 35 ganger, frem til kampen mellom Norwich City FC og Southampton FC den 12. januar 1985, da Øivind Johnssen overtok midtveis grunnet mageonde fra dårlig gulasj.

Senere virket han som frilans, skrev bøker og rapporterte for TV3. For Janco Visjon rapporterte han fra NM i boksing med Steffen Tangstad. Wikipedia

75 år
Arne Rettedal (Politiker)
1926 - 2001

Arne Rettedal (Norge)

Politiker, ingeniør, forretningsdrivende

Født:
25. juli 1926 (97 år siden)

Døde:
28. desember 2001 (75 år) (22 år siden)

Arne Rettedal var en norsk sivilingeniør og politiker (H). Han var kommunal- og arbeidsminister i Willoch-regjeringen 1981–1986, fylkesordfører i Rogaland og ordfører i Stavanger 1965–1967 og 1972–1981. Han har fått mye av æren for at Stavanger ble valgt som Norges oljehovedstad. Wikipedia

83 år
Maria Gripe (Forfatter)
1923 - 2007

Maria Gripe (Sverige)

Forfatter, barnebokforfatter, manusforfatter

Født:
25. juli 1923 (100 år siden)

Døde:
5. april 2007 (83 år) (16 år siden)

Maria Gripe var en svensk forfatter.

Maria Gripe ble født i Vaxholm. Seks år gammel flyttet hun til Örebro, som hun noen år senere forlot for å gå på gymnaset i Stockholm. Gripe studerte ved filosofi og religionshistorie ved universitetet i Stockholm..

Hun giftet seg i 1946 med kunstneren Harald Gripe, som illustrerte de fleste av omslagene til bøkene hennes.

Ekteparets karrierer startet samtidig, hans som illustratør, i samband med at Maria Gripe i 1954 debuterte som forfatter med boken I vår lilla stad.

Gripe skrev hovedsakelig barne- og ungdomsbøker, og beveget seg gjennom tre-fire sjangre i løpet av årene som forfatter. De første bøkene er ukompliserte, naive fortellinger som ikke skiller seg ut på noe vis. Gjennombruddet kom med bøkene om Josefin, som først og fremst er alvorlige sjeleportretter av alvorlige, ensomme barn i bygdemiljø. Bøkene har også fine glimt av pastoral, eller landlig, idyll i skildringen av vennskapet mellom de to barna, et element som ble fremhevet i Kjell Gredes filmatisering Hugo og Josefin i 1967. Med bøkene om Julia, og om Elvis, skriver hun seg inn i 70-tallets samfunnsrealisme. Mange av hennes senere arbeider inneholder overnaturlige eller litt mystiske elementer. Gjennom hele forfatterskapet går imidlertid barns søken etter en trygg, selvstendig identitet som en rød tråd.

I løpet av karrieren skrev hun 38 bøker som har blitt oversatt til 29 språk. Dette gjorde henne til en av Sveriges mest produktive forfattere. Hennes siste bok heter Annas blomma og ble utgitt i 1997. I årenes løp mottok hun mange priser for sine bøker.

Flere av Maria Gripes bøker har blitt filmatisert, blant disse er Hugo og Josefin, Elvis, Glassblåserens barn, Agnes Cecilia og Skyggeserien. I 1971 laget Sveriges Television en TV-serie basert på boken Julia och nattpappaen. Oversatte versjoner av Tordivelen flyr i skumringen og Agnes Cecilia har også blitt sendt som hørespill i Lørdagsbarnetimen på NRK radio. «Tordivelen» har blitt kåret til Tidenes beste hørespill av Lørdagsbarnetimens lyttere.

Maria og Haralds datter Camilla Gripe er barnebokforfatter. I størstedelen av sitt voksne liv bodde Maria Gripe i Nyköping, der også filmatiseringen av hennes bok Agnes Cecilia fant sted.

Etter en lengre tids demenssykdom døde Maria Gripe i 2007 på et sykehjem i Rönninge. Wikipedia

85 år
Estelle Getty (Skuespiller)
1923 - 2008

Estelle Getty (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Estelle Scher-Gettleman

Født:
25. juli 1923 (100 år siden)

Døde:
22. juli 2008 (85 år) (15 år siden)

Estelle Scher-Gettleman, best kjent under kunstnernavnet Estelle Getty, var en amerikansk film-, teater- og TV-skuespillerinne. Hun huskes best for sin rolle som Sophia i serien Pantertanter og fikk både en Emmy og en Golden Globe for rollen. I de senere år slet hun med demens. Wikipedia

Dødsfall

83 år
Paul Sorvino (Skuespiller)
1939 - 2022

Paul Sorvino (USA)

Skuespiller, filmregissør, teaterregissør

Født:
13. april 1939 (84 år siden)

Døde:
25. juli 2022 (83 år) (1 år siden)

Paul Sorvino var en amerikansk skuespiller.

Sorvino var far til skuespillerinnen Mira Sorvino. I skuespilleryrket skildret Sorvino ofte autoriteter på begge sider av loven, og han er kjent for rollen som Paulie Cicero i filmen Goodfellas og som kriminalbetjent Phil Cerreta i TV-serien Law & Order.

Sorvino begynte sin karriere som tekstforfatter i et reklamebyrå. Mens han studerte ved The American Musical and Dramatic Academy, bestemte han seg for å begynne på en karriere innenfor teater og skuespill. Sorvino gjorde sin debut på Broadway i 1964 med musikalen Bajour, og seks år senere medvirket han i sin første film, Where's Poppa? Sorvino grunnla Paul Sorvino Astma Foundation, med det mål å bygge sentre for å forebygge astma både blant barn og voksne over hele USA. Fra 2000 til 2002 hadde Sorvino hovedrollen som Frank DeLucca i TV-dramaserien That's Life. Wikipedia

79 år
Geir Børresen (Skuespiller)
1942 - 2022

Geir Børresen (Norge)

Skuespiller, sanger, plateartist, kunstmaler

Født:
16. november 1942 (81 år siden)

Døde:
25. juli 2022 (79 år) (1 år siden)

Geir Børresen er en norsk skuespiller og sanger kjent for medvirkning i NRK barne-TV 1970–1990. Han hadde i perioden 1978–81 suksess med barnefigurene Smurfene og solgte 400 000 plater på ett år. Børresens debuterte som programleder på TV sammen med Vibeke Sæther i barne-TV-serien Lekestue i 1971, men hadde før dette har han hatt ulike gjesteopptrederne i TV, blant annet i underholdningsprogrammet Fjeleboden i 1968. I 1978 ble han kjent for å lage musikk til tegneseriefigurene Smurfene. Den første platen ble en stor hit, og tre oppfølgere kom i 1979 og 1981. Samlet salg for de tre første platene var 380 000. Fra 1982 og til 1989 spilte han (utkledd) rollen som hunden Labbetuss i barne-TV-serien Tre-fire-fem, etter det spilte han rollen som Max Mekker i barne-TV-serien Sesam Stasjon (1991–2000).

Parallelt med oppgavene i Barne-TV og plateutgivelsene, har Børresen vært skuespiller i både film- og teatersammenheng. Han har blant annet spilt i filmer som Marikens bryllup (1972) og komedien Noe helt annet (1985).

Børresen debuterte i 1968 på Nationaltheatret i stykket Den stundesløse. Han var ansatt ved teatret til 1988 da han begynte som frilans. Noen av hans roller i denne perioden har vært Edgar i Kong Lear og Nick i Hvem er redd for Virginia Wolf. Etter 1988 har han blant annet spilt Keiser Josef II i Amadeus på Oslo Nye Teater. Ole Brumm i Ole Brumm, Centralteatret, Oslo. Medvirkende i pantomimikeren Nola Raes bearbeidelse av Ibsens Vildanden på Centralteatret, Oslo.

Han har siden 1990-tallet drevet med en kunstform han kaller «undervannsmaling». Børresen har fire års utdannelse ved Statens Teaterskole.

Børresen har beskrevet seg selv som en Israel-venn og uttalte i 2008 at han har vært 20 ganger i landet siden slutten av 1970-årene. Han er også medlem av Den bibelske arkeologiske forening. Wikipedia

77 år
David Trimble (Politiker)
1944 - 2022

David Trimble (Storbritannia)

Politiker, universitetslærer, skrankeadvokat

Født:
15. oktober 1944 (79 år siden)

Døde:
25. juli 2022 (77 år) (1 år siden)

David Trimble var en nordirsk politiker, formann i Ulster Unionist Party og Nord-Irlands førsteminister 1998–2002. Han mottok Nobels fredspris i 1998 sammen med John Hume. Wikipedia

71 år
Jesper Juul (Psykoterapeut)
1948 - 2019

Jesper Juul (Danmark)

Psykoterapeut, faglitterær forfatter

Født:
18. april 1948 (75 år siden)

Døde:
25. juli 2019 (71 år) (4 år siden)

Jesper Juul var en dansk familieterapeut og forfatter som særlig hadde fokus på samliv, barn og barneoppdragelse.

I perioden 1979 til 2004 ledet Juul Kempler Instituttet i Danmark, som primært utdanner familierådgivere og familieterapeuter. Han arbeidet dessuten – på frivillig basis – med barn, unge og familier i flyktningleire under krigen i det tidligere Jugoslavia.

Han var i 2005 aktuell med boka Livet i familien: de viktigste verdiene i samliv og barneoppdragelse.

Juul var faglig leder i famlab.no.

Juul døde 25. juli 2019 etter lengre tids sykdom. Han ble 71 år gammel. Wikipedia

29 år
Jeret Peterson (Freestylekjører)
1981 - 2011

Jeret Peterson (USA)

Freestylekjører

Født:
12. desember 1981 (42 år siden)

Døde:
25. juli 2011 (29 år) (12 år siden)

Jeret Peterson var en amerikansk freestylekjører som deltok i de olympiske vinterleker 2002 i Salt Lake City, 2006 i Torino og 2010 i Vancouver.

Peterson vant en olympisk sølvmedalje i freestyle under 2010 i Vancouver. Han kom på andreplass i hopp for menn bak Alexei Grishin fra Hviterussland.

Peterson ble funnet død 25. juli 2011 i Lambs Canyon, mellom Salt Lake City og Park City i delstaten Utah. Wikipedia

47 år
Randy Pausch (Informatiker)
1960 - 2008

Randy Pausch (USA)

Informatiker, mental trener, skribent, pedagog, universitetslærer

Født:
23. oktober 1960 (63 år siden)

Døde:
25. juli 2008 (47 år) (15 år siden)

Randolph Frederick Pausch var en amerikansk professor i informatikk, menneske–maskin-interaksjon og design ved Carnegie Mellon University i Pittsburgh i Pennsylvania i USA.

Han var også forfatter og utga bestselgeren The Last Lecture (Livet skal leves på norsk, ISBN 9788203236587) som var basert på en tale som ble holdt 18. september 2007 på Carnegie Mellon University. Boken har solgt over tre millioner eksemplarer i USA, og er oversatt til over 30 språk. Wikipedia

75 år
Svein Byhring (Skuespiller)
1932 - 2007

Svein Byhring (Norge)

Skuespiller, programleder

Fullt navn / Fødenavn:
Svein Bjarne Byhring

Født:
5. februar 1932 (92 år siden)

Døde:
25. juli 2007 (75 år) (16 år siden)

Svein Bjarne Byhring var en norsk skuespiller og radiomedarbeider.

Byhring filmdebuterte som høne i Gategutter fra 1949, sammen med Tom Tellefsen og Pål Bang-Hansen. Fra 1954 til 1961 var han ved Riksteatret, der han var statist i en landsomfattende oppsetning av Kong Lear, Han ble så skuespiller i det nystartede NRK Fjernsyn fra 1960 til 1967 og var med på å lage Kunden har alltid rett som gikk 1964–66. I 1965 var han med i komiteateret Lysthuset. Fra 1967 til 1999 var han programsekretær. For Barne-TV var han «Vaktmesteren» i Du og jeg og vi to med Ragne Tangen og Ulf Wengård, der Tannpussevise fra 1969 ble en folkesang. På 70-tallet var han ofte i komiserien Fleksnes, foruten at han satt som programleder i radioprogram som Norsktoppen (1977–86) og Nostalgia (1994–) med Erik Heyerdahl. På 1990-tallet var han å se i ungdomslige innslag som Revolvermagasinet, Lille Lørdag og Åpen post. Han gikk av for alder i 1999. Samme året ble han æresmedlem i Norsk revyforfatterforening.

Han var sønn av Bjarne Byhring (1888–1976) og Haldis Hansen (1892–1974), samt bror til skuespilleren Carsten Byhring (1918–90). Wikipedia

57 år
Big Mama Thornton (Musiker)
1926 - 1984

Big Mama Thornton (USA)

Musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Willie Mae Thornton

Født:
11. desember 1926 (97 år siden)

Døde:
25. juli 1984 (57 år) (39 år siden)

Willie Mae «Big Mama» Thornton var en amerikansk bluessangerinne. I 1984 ble hun valgt inn i Blues Hall of Fame. Wikipedia

44 år
Per Hasselberg (Billedhugger)
1850 - 1894

Per Hasselberg (Sverige)

Billedhugger, kunstner

Fullt navn / Fødenavn:
Karl Petter Hasselberg

Født:
1. januar 1850 (174 år siden)

Døde:
25. juli 1894 (44 år) (129 år siden)

Per Hasselberg, egentlig Karl Petter Hasselberg, (før 1870 Åkesson), var sin tids mest suksessrike svenske skulptør, først og fremst kjent for allegoriske skulpturer av sensuelle kvinnefigurer, men også impresjonistiske portrettbyster. Wikipedia

<<
25. Juli
>>