Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
10% rabatt på alle navnelapper
7 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
7 Mnd.
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

12. Desember

Om dagen

12. Desember er dag 347 i 2024, og er i uke 50. Det er 19 dager igjen av året.
Bahai-kalenderen: 19-dagsfesten Masá'il starter (Spørsmål)

Historie

17 år siden

2006: «Alle elsker Raymond» stjernen Peter Boyle, dør av blodkreft, 71 år gammel

Peter Boyle var en amerikansk skuespiller.

Før Boyle bestemte seg for å bli skuespiller var han munk ved «the Christian Brothers order». Han var kanskje best kjent for sin rolle som «Frank Barone» i TV-serien «Alle elsker Raymond», og for sine filmroller i «Frankenstein Junior» (1973) , «Taxi Driver» (1976) og «Monster's Ball» (2001).

Det var på settet til «Young Frankenstein» at han møtte sin kone, Rolling Stone-reporteren Loraine Alterman, en venn av Yoko Ono. Gjennom henne ble Boyle kjent med John Lennon, som var forlover i bryllupet deres i 1977.

Boyle var bosatt i New York, og etterlot seg de to døtrene Lucy og Amy, og konen Loraine Alterman Boyle. Han var anerkjent både for komiske og dramatiske roller, og vant en Emmy-pris i 1996. Wikipedia
20 år siden

2003: Spekkhoggeren Keiko dør av lungebetennelse i Taknesbukta i Halsa kommune i Møre og Romsdal

Keiko var en spekkhogger, kjent som Willy i den første av tre Free Willy-filmer.

Han ble fanget av en fiskebåt utenfor Island i 1979 og ble fraktet til et akvarium. Han ble så solgt til Marineland i Canada, hvor han der ble trent opp til å være et oppvisningsdyr. Siden ble han solgt videre til Mexico by for 350.000 USD, hvor han var hovedattraksjon i fornøyelsesparken Reino Aventura.

I 1992 begynte innspillingen av Free Willy, en film om en liten gutt som prøver å redde en spekkhogger. Året etter ble filmen en stor hit på kinoene i USA, og det ble satt fokus på hvordan Keiko ble behandlet i Mexico by. Dette gjorde at filmstudioet Warner bros., fornøyelsesparken og dyrerettighetsbevegelsen begynte å lete etter et nytt hjem til Keiko.

Free Willy Foundation ble stiftet i november 1994 ved hjelp av Warner bros. og en anonym giver. Året etter ble Keiko gitt til stiftelsen som offentliggjorde at Keiko skulle bli flyttet til et nytt 7,3 millioner dollars rehabiliteringssenter ved Oregon Coast Aquarium.

United Parcel Service sponset flyttingen av Keiko som foregikk den 7. januar 1996. På denne tiden veide Keiko bare 3 og et halvt tonn, det normale for en hannspekkhogger er 4-6 tonn. Han ble plassert i sitt nye basseng og opplevde sjøvann for første gang på over 14 år. Han gikk opp et halvt tonn dette året og hans hudproblemer begynte å minke. Han havnet på forsiden av Time magazine og i en populær dokumentar «The Free Willy Story» på Discovery Channel. Mer enn 2 millioner mennesker besøkte Keiko i Oregon.

I 1997 begynte man å fore han med levende fisk for å nå sitt mål om å frigjøre Keiko i en inngjerdet bukt i Nord-Atlanteren før slutten av 1998. Etter lang diskusjon med forskjellige myndigheter i mange nordatlantiske land ble det bestemt at Keiko skulle returnere hjem til Island. Etter at et legepanel hadde erklært at Keiko var frisk og rask nok ble han den 9. september fraktet med et C-17 transportfly direkte fra Newport til Klettsvikbukta på Vestmannaeyjar, Island. Der ble Keiko plassert i en inngjerding inne i bukta.

Etter 18 måneder var Keiko endelig klar til å slippe fri i den nå inngjerda bukta. Bukta har størrelsen av ca. 22 fotballbaner og en dybde på opptil 15 meter, noe som gjorde at Keiko kunne få trent på dykking. Det var på denne tiden han ble lært opp til å ignorere båter, den eneste båten han skulle komme bort til var Ocean Futures (de som var ansvarlige for Keikos tilbakevending fra Island).

Keiko døde av lungebetennelse 12. desember 2003 i Taknesbukta i Halsa, der han hadde holdt seg i noen måneder. Wikipedia
172 år siden

1851: Det Bergenske Dampskibsselskab blir stiftet

Det Bergenske Dampskibsselskab (BDS) var et norsk rederi som ble stiftet i Bergen 12. desember 1851. Formålet var å drive rutetrafikk mellom Bergen og hansestaden Hamburg i Tyskland.

Rederiet fikk sitt første skip DS «Bergen» året etter etableringen. Opp gjennom årene startet BDS flere ruter til andre europeiske land, og senere også til Amerika. BDS var også et hurtigruterederi fra 1894 til 1979. I 1927 fikk BDS overlevert luksus-cruiseskipet MY «Stella Polaris» som skulle gjøre rederiets navn kjent over hele verden.

Under andre verdenskrig, og Thomas Falcks ledelse, tok BDS på seg en mengde oppdrag for den tyske okkupasjonsmakten, deriblant frakt av sement fra Tyskland til Norge. Samtidig var 13 av rederiets skip underlagt Nortraships (og dermed alliert) kontroll.

Selskapet ble oppkjøpt av Sandefjordselskapet Kosmos AS i november 1984, og ble videresolgt til RoNoTro AS i desember 1988. BDS ble da stykket opp, og virksomheten videreført av de nye eierne. BDS' skorsteinsmerke med tre hvite ringer forsvant for alltid. J. Ludwig Mowinckels rederi kjøpte i 1990 arkivet, kontorbygningen og rettighetene til å bruke navnet og symbolene til Det Bergenske Dampskibsselskab. Rederiet eksisterer derfor fortsatt på papiret og har et eget styre, men lite tyder på at Mowinckels noensinne kommer til å gjøre bruk av sine rettigheter og aktivere rederiet igjen. Wikipedia

Fødsler

41 år
Heidi Løke (Håndballspiller)
1982

Heidi Løke (Norge)

Håndballspiller

Født:
12. desember 1982 (41 år)

Heidi Løke er en norsk håndballspiller som spiller for Vipers Kristiansand i Eliteserien i håndball for kvinner. Hun ble toppscorer med Larvik HK i eliteserien i håndball for kvinner (Postenligaen) i både 2008/09-sesongen, 2009/2010 og 2010/2011-sesongen med henholdsvis 216, 204 og 221 mål. Hun ble også kåret til Postenligaens beste strekspiller og Årets Postenligaspiller i alle disse tre sesongene.

Hun debuterte på A-landslaget mot Ungarn den 7. april 2006, men etablerte seg aldri på landslaget før i forkant av EM-sluttspillet i Makedonia i desember 2008 etter at Else-Marthe Sørlie Lybekk ga seg på landslaget. Løke ble premiert med gull sammen med resten av det norske laget i EM 2008. Det samme skjedde i EM 2010, og der ble hun kåret til mesterskapets beste strekspiller for første gang. Senere har også Løke vunnet gull i VM 2011 og OL 2012, hvor hun også ble kåret til mesterskapets beste strekspiller. I tillegg har hun en VM-bronse fra 2009 og et EM-sølv fra 2012. Hun ble Norges nest beste målscorer med 37 mål da Norge vant EM 2014.

Norge fikk bronse ved Sommer-OL 2016, etter tap for Russland i semifinalen og seier mot Nederland i bronsefinalen, og Løke ble av IHF kåret til mesterskapets beste strekspiller.

Heidi Løke signerte en 2 års kontrakt med Vipers Kristiansand den 14. juni 2019.

Løkes storebror Frank Løke er tidligere profil på det norske herrelandslaget, og lillesøster Lise Løke spiller for Storhamar. Søstrene spilte også sammen i Gjerpen. Alle de tre søsknene er strekspillere. Heidi Løke vant også TV 2 Superstars som gikk på TV 2 i julen/romjulen 2010. Wikipedia

29 år
Jeret Peterson (Freestylekjører)
1981 - 2011

Jeret Peterson (USA)

Freestylekjører

Født:
12. desember 1981 (42 år siden)

Døde:
25. juli 2011 (29 år) (12 år siden)

Jeret Peterson var en amerikansk freestylekjører som deltok i de olympiske vinterleker 2002 i Salt Lake City, 2006 i Torino og 2010 i Vancouver.

Peterson vant en olympisk sølvmedalje i freestyle under 2010 i Vancouver. Han kom på andreplass i hopp for menn bak Alexei Grishin fra Hviterussland.

Peterson ble funnet død 25. juli 2011 i Lambs Canyon, mellom Salt Lake City og Park City i delstaten Utah. Wikipedia

51 år
Wilson Kipketer (Friidrettsutøver)
1972

Wilson Kipketer (Danmark)

Friidrettsutøver, Mellomdistanseløper

Født:
12. desember 1972 (51 år)

Wilson Kipketer er en kenyanskfødt dansk mellomdistanseløper. Han er (juli 2007) innehaver av verdensrekorden på 800 meter.

Wilson Kipketer kom til Danmark i 1990 for å studere ved Københavns Universitet. Han søkte senere om dansk statsborgerskap, og stilte for første gang opp for Danmark under verdensmesterskapet i 1995, der han vant 800 meter. Han forsvarte gullet på 800 meter både i VM 1997 og VM 1999. Sin beste sesong hadde Kipketer i 1997, da han i to omganger forbedret Sebastian Coes verdensrekord på 800 meter, slik at den endte på 1.41,11.

Han tok sølv under OL 2000 i Sydney, og bronse i Athen fire år senere. Wikipedia

54 år
Gry Moursund (Illustratør)
1969

Gry Moursund (Norge)

Illustratør, barnebokforfatter

Født:
12. desember 1969 (54 år)

Gry Moursund er en norsk illustratør og barnebokforfatter. Hun har særlig illustrert bildebøker.

Gry Moursund har utdannelse fra Kunstskolen i Kabelvåg (1989–1990), Wiiks Folkhögskola i Uppsala (1990–1991), Statens Håndverks- og kunstindustriskole i Oslo (1991–1995) og Royal College of Art i London (1995).

Moursund har en vilter og fargerik tegne- og malestil med morsomme figurer og trekk fra barnetegninger. Bildeboka Bukkene Bruse på badeland, med leken tekst av Bjørn F. Rørvik og naivistiske illustrasjoner av Moursund, er blitt en av Norges største bildeboksuksesser noensinne med 130 000 trykte eksemplarer fordelt på en rekke opplag fram til og med høsten 2014. Oppfølgeren Bukkene Bruse vender tilbake ble trykt i 43.000 eksemplarer i løpet av utgivelsesåret 2014.

Gry Moursund har fått flere priser for barnebokillustrasjonene sine. I 2011, 2012 og 2013 var hun nominert som norsk illustratør til den internasjonale Astrid Lindgren-prisen.

Moursund er gift med den svenske billedkunstneren Mattias Härenstam. Etter å ha bodd og arbeidet i Berlin i flere år, er hun nå bosatt i Oslo. Hun er storesøster av illustratøren Jill Moursund. Wikipedia

63 år
Gjermund Hagesæter (Politiker)
1960

Gjermund Hagesæter (Norge)

Politiker

Født:
12. desember 1960 (63 år)

Gjermund Hagesæter er en norsk politiker for Fremskrittspartiet. Han var innvalgt på Stortinget for Hordaland fra 2001 til 2017. Han var vararepresentant i periodene 1989–1993 og 1997–2001. Fra 2013 til 2015 var han nestleder i Fremskrittspartiets stortingsgruppe. Fra 19. juni 2015 var han statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet. Han gikk av 20. desember 2016.

Hagesæter har befalsutdanning i infanteriet, Heistadmoen 1979-1980, Nordfjordeid videregående skole, allmennfag 1981-1983, juridisk embetseksamen (UiB) 1986-1992 og er bedriftsøkonom, Norges Handelshøyskole 1995-1999 (kveldskurs).

Hagesæter var befal og offiser i Forsvaret 1980-1981 og 1983-1985, FN-tjeneste UNIFIL 1993-1994, assisterende helse- og sosialsjef i Lindås kommune 1994-1998, juridisk konsulent i Lindås kommune 1998-2000 og selvstendig forretningsdrivende (investeringsvirksomhet) 2000-2001. Han har også vært medlem av Europabevegelsens styre.

Etter medieomtale av opprullingen rundt hemmelige og ulovlige bankkonti i Liechtenstein i 2008, forsvarte han skatteparadis som en kilde til lavere skatter i høykostland.

Hagesæter var medlem av kommunestyret i Lindås 1987–95 og 1999–2001. Wikipedia

70 år
Bruce Kulick (Musiker)
1953

Bruce Kulick (USA)

Musiker, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Bruce Howard Kulick

Født:
12. desember 1953 (70 år)

Bruce Howard Kulick er en amerikansk gitarist og medlem av bandet Grand Funk Railroad. Han er mest kjent for å ha vært gitarist i bandet KISS fra 1984 til 1996. Wikipedia

74 år
Bill Nighy (Skuespiller)
1949

Bill Nighy (Storbritannia)

Skuespiller, dubber

Fullt navn / Fødenavn:
William Francis Nighy

Født:
12. desember 1949 (74 år)

William Francis Nighy er en engelsk skuespiller. Han er mest kjent for sine roller i Still Crazy og Love Actually.

Nighy er født og oppvokst i Caterham, Surrey i England der faren drev et bilverksted og moren var sykepleier. På skolen utmerket han seg i engelsk og engelsk litteratur, og var en stor beundrer av Ernest Hemingway. Han ønsket å bli journalist, men hadde ikke gode nok karakterer til utdanningen. Han fikk derimot jobb som bud i Field Magazine. Etter dette dro han til Paris for å skrive sin store roman, men kom ikke lenger enn til tittelen. Da han gikk tom for penger, ble han sendt hjem til England av den britiske ambassaden. Da han kom hjem, foreslo en venninne at han kunne prøve seg som skuespiller. Han begynte dermed på Guildford School of Dance and Drama, og har etter dette arbeidet som skuespiller innen teater, radio, fjernsyn og film.

Filmkarrieren begynte i 1976, men det er først med roller i Still Crazy i 1998 og Love Actually i 2002 at han har fått et større publikum

Han bor sammen med Diana Quick, som han fikk datteren Mary sammen med i 1984. De har vært sammen lenge, men Diana vil ikke gifte seg selv om Bill har fridd. Han kaller seg imidlertid gift, siden han synes det sparer han for en masse bortforklaringer. Datteren går i sin fars fotspor, og har allerede hatt sine første roller etter skuespillerutdannelsen. Wikipedia

78 år
Joop van Oosterom (Sjakkspiller)
1937 - 2016

Joop van Oosterom (Nederland)

Sjakkspiller, fjernsjakkspiller

Født:
12. desember 1937 (86 år siden)

Døde:
22. oktober 2016 (78 år) (7 år siden)

Joop van Oosterom var en nederlandsk forretningsmann og sjakkspiller. Han var kåret til den 18. verdensmester i postsjakk.

I 1955 ble han nederlandsk juniormester, og kom på 7.-plass i junior-VM. Etter avsluttet utdannelse satset han imidlertid på sjakk, men grunnla IT-firmaet Volmac. I 1988 solgte han sin andel for om lag 1 milliard euro, og regnes i dag som en av de ti rikeste nederlendere.

Fra 1992 har han sponset en sjakkturnering i hans nye hjemland Monaco, og oppkalt den etter sin datter, Melody Amber. Verdens sterkeste spillere inviteres til å delta i hurtigsjakk og blindsjakk.

Van Oosterom er en sterk postsjakkspiller. Allerede i 1980 vant han det nederlandske mesterskapet. Etter at han i 2002 kom på 2.-plass i det 15. postsjakk-VM, lyktes det ham i 2005 å vinne det 18. verdensmesterskapet og igjen i 2007 i det 21. verdensmesterskapet. Det er kjent at han i stor omfang bruker sjakkprogrammer og mottar hjelp fra stormestere. Dette er imidlertid ikke forbudt i henhold til postsjakkreglene, og motstanderne hans har de samme mulighetene. Wikipedia

91 år
Asbjørn Jordahl (Politiker)
1932

Asbjørn Jordahl (Norge)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Asbjørn Reidar Jordahl

Født:
12. desember 1932 (91 år)

Asbjørn Reidar Jordahl er en norsk tidligere avisredaktør og politiker (Ap).

Han er sønn av elektriker Alf Jordahl og husmor Ragnhild Mathisen. Etter realskolen i ble han laborant ved Industrilaboratoriet i Kristiansund i 1949, og gikk over til en kontorstilling i 1953. Han tok handelsskolen ved siden av arbeidet. I 1959 ble han journalist i Tidens Krav i Kristiansund. Etter over ti år som politiker var han redaktør 1981–1990 og politisk redaktør 1990–1999.

Jordahl var formann i Kristiansund AUF, formann i Møre og Romsdal AUF og medlem av AUFs landsstyre i 1950- og 1960-årene. Han var medlem av Kristiansund bystyre og formannskap 1964–1979, ordfører 1968–1977 og medlem av Møre og Romsdal fylkesting og fylkesutvalg 1968–1975. Jordahl var innvalgt på Stortinget fra Møre og Romsdal 1977–1981 og samferdselsminister i Odvar Nordlis regjering 1978–1979. På Stortinget satt Jordahl i Stortingets kirke- og undervisningskomité 1977–1978 og Stortingets justiskomité 1979–1981. Jordahl kom tilbake som leder i Kristiansund Arbeiderparti 1999–2003 og medlem av bystyret 2003–2007.

Jordahl ble tildelt Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner i 2002. Wikipedia

79 år
Tsjingiz Ajtmatov (Politiker)
1928 - 2008

Tsjingiz Ajtmatov (Kirgisistan)

Politiker, diplomat, journalist, oversetter, romanforfatter, manusforfatter, science fiction-forfatter

Født:
12. desember 1928 (95 år siden)

Døde:
10. juni 2008 (79 år) (15 år siden)

Tjingiz Ajtmatov (kirgisisk: Чыңгыз Айтматов (Çıňğız Aytmatov); russisk Чингиз Торекулович Айтматов, født 12. desember 1928 i Sjeker, Kirgisistan, død 10. juni 2008 i Nürnberg, Tyskland) var en kirgisisk forfatter, redaktør og diplomat. Ajtmatov skrev både på kirgisisk og russisk.

Han var født inn i en nomadefamilie, opplevde som 9-åring at faren ble arrestert, dømt og henrettet for borgerlige avvik, og sluttet seg selv til kommunistpartiet og hadde partiverv og -oppgaver. Han ble likevel regnet som en moderat kritiker, og var en venn og alliert av Mikhail Gorbatsjov i dennes perestrojkabestrebelser. Ajtmatov utga sine første fortellinger i 1952, mens han studerte til agronom. Ajtmatov var sekretær på kollektivbruk, journalist i Pravda, og redaktør for tidsskriftene Literaturnaja gazeta og Novyj mir.

«Ajtmatov skrev fantastiske romaner om ung kjærlighet som "Dsjamilia" og "Tidlige traner", og var dessuten en slags kirgisisk variant av Mikkjel Fønhus med glitrende, men pessimistiske dyreskildringer. Han hadde ingen glødende tro på framskrittet [...] Hans beskrivelser av kollisjonene mellom nomadenes tradisjoner og kollektiviseringen har en utrolig litterær kraft»

Ajtmatov var fra 1990 Kirgisistans ambassadør til EU, NATO, UNESCO og Benelux-landene, senere også til Frankrike. Han var far til den kirgisiske utenriksministeren Askar Ajtmatov.

Han mottok Leninprisen i 1963, og ble Helt av sosialistisk innsats i 1978. Wikipedia

69 år
Ernst-Hugo Järegård (Filmskuespiller)
1928 - 1998

Ernst-Hugo Järegård (Sverige)

Filmskuespiller

Født:
12. desember 1928 (95 år siden)

Døde:
6. september 1998 (69 år) (25 år siden)

Ernst-Hugo Alfred Järegård var en svensk skuespiller. Han var i sin tid en av svensk teaters mest kjente, ikke minst også på grunn av flere opptredener i svensk fjernsyn.

Järegård spilte rollen som Hjalmar Ekdahl i Ibsens Vildanden. Han har også spilt i Lars von Triers film Europa (1991) og den danske TV-serien Riget (1994) og Riget II (1997) (også regissert av Trier).

Han mottok O'Neill-stipendiet i 1975. Wikipedia

82 år
Frank Sinatra (Skuespiller)
1915 - 1998

Frank Sinatra (USA)

Skuespiller, sanger, jazzmusiker, låtskriver, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Francis Albert Sinatra

Født:
12. desember 1915 (108 år siden)

Døde:
14. mai 1998 (82 år) (26 år siden)

Francis Albert «Frank» Sinatra var en amerikansk sanger og skuespiller som blir oppfattet som av én av de aller best vokalister på sin tid, spesielt anerkjent for sin perfekte frasering og timing. Mange kritikere plasserer ham på siden av Bing Crosby, Elvis Presley, og The Beatles som de viktigste navnene innenfor populærmusikk på midten av 1900-tallet.

Han var far til sangerinnen Nancy Sinatra. Han var gift fire ganger, med Nancy Sinatra (1939–1951), Ava Gardner (1951–1957), Mia Farrow (1966–1968) og Barbara Sinatra (1976–1998).

I en alder av 37 år startet Sinatra sin andre karriere som filmskuespiller, og ble anerkjent som en filmpersonlighet betydelig tøffere enn hans behagelige sangstil. Sinatra hadde også en større-enn-livet framtreden i øynene på sitt publikum, særlig det amerikanske, og som «The Chairman of the Board» ble han et amerikansk ikon, kjent for sin arrogante, noen ganger selvgode framtreden, tydeliggjort i hans signatursang «My Way».

Etter en film- og musikkarriere som i slutten av 1960-årene og begynnelsen av 1970-årene gikk i nedadgående retning, la Frank Sinatra opp i 1971, for så i 1973 å gjøre comeback. Han spilte inn flere album og fikk til slutt en megahit i 1980 med «(Theme From) New York, New York»

Albumet In the Wee Small Hours regnes som en klassiker av musikkavisen Panorama. I 1960-årene sang han sangen I Won't Dance.

Sinatra var sammen med Dean Martin og Sammy Davis jr. supergruppa The Rat Pack. Wikipedia

85 år
Patrick O'Brian (Forfatter)
1914 - 2000

Patrick O'Brian (Storbritannia)

Forfatter, oversetter, språkforsker, skribent, romanforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Richard Patrick Russ

Født:
12. desember 1914 (109 år siden)

Døde:
2. januar 2000 (85 år) (24 år siden)

Patrick O’Brian (døpenavn Richard Patrick Russ; født 12. desember 1914 i Chalfont St. Peter i Buckinghamshire i England, død 2. januar 2000 i Dublin) var en engelsk forfatter.

Patrick O’Brian er først og fremst kjent for Aubrey/Maturin-serien, 20 marinehistoriske romaner fra Napoleonskrigene sentrert rundt vennskapet mellom den engelske marineoffiseren Jack Aubrey og den irsk–katalanske legen Stephen Maturin. Serien er kjent for sin grundige research, autentiske sjømannsterminologi og -språk, og detaljerte beskrivelse av livet tidlig på 1800-tallet. En delvis ferdigstilt 21. roman i serien ble publisert posthumt. Wikipedia

78 år
Thorbjørn Egner (Forfatter)
1912 - 1990

Thorbjørn Egner (Norge)

Forfatter, tegner, illustratør

Født:
12. desember 1912 (111 år siden)

Døde:
24. desember 1990 (78 år) (33 år siden)

Thorbjørn Egner var en norsk forfatter, illustratør, billedkunstner, reklametegner, visedikter, komponist og lesebokredaktør.

Han er kjent i flere land for sine fortellinger for barn, særlig de tre hovedverkene Karius og Baktus (1949), Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen (1953) og Folk og røvere i Kardemomme by (1955), som han selv bearbeidet og framførte i flere medier: i Barnetimen i NRK, i bokform, som dukketeater, som dukkefilm og som sceneteater. Selv regnet han de 16 bindene av Thorbjørn Egners lesebøker (1950–72) som sitt hovedverk, og som det viktigste han hadde gjort. Egner var også visebokredaktør, stilte ut tresnitt og tegninger på Høstutstillingen og ga ut to kulturhistoriske reiseskildringer for voksne, fra Vågå og Rauland.

Forfatterskapet har to poler. På den ene siden var Egner, slik det ble påpekt i en biografi til 100-årsjubileet, «en dannelsesagent, en nasjonal strateg som produserte den samme ideologien for den oppvoksende slekt, som Arbeiderpartiet presenterte for de voksne», som fremhevet flid og samarbeid. Dette kommer særlig til uttrykk i Hakkebakkeskogen og Kardemomme by. På den annen side var det sentralt for ham å understreke kunstens egenverdi, og nytten ved skjønnheten og det unyttige, synliggjort i den bohemaktige hovedpersonen Klatremus i Hakkebakkeskogen, og i det siste verket Musikantene kommer til byen (1978).

Bøkene og platene hans solgte i store opplag, og er blitt oversatt til en rekke språk. Han mottok St. Olavs Orden i 1972, særlig for arbeidet med lesebøkene. I Kristiansand dyrepark ble Kardemomme by bygget i full skala og åpnet i 1991, og i 2015 åpnet anlegget Hakkebakkeskogen. Wikipedia

75 år
Henry Armstrong (Bokser)
1912 - 1988

Henry Armstrong (USA)

Bokser

Fullt navn / Fødenavn:
Henry Jackson jr.

Født:
12. desember 1912 (111 år siden)

Døde:
22. oktober 1988 (75 år) (35 år siden)

Henry Armstrong, også kjent som Henry Jackson jr. var en amerikansk bokser. Han ble født i Columbus, Mississippi, USA. Wikipedia

77 år
Egil Aarvik (Politiker)
1912 - 1990

Egil Aarvik (Norge)

Politiker, redaktør, faglitterær forfatter, journalist

Født:
12. desember 1912 (111 år siden)

Døde:
19. juli 1990 (77 år) (33 år siden)

Egil Aarvik var en norsk journalist, emissær, redaktør og KrF-politiker.

Egil Aarvik gikk på folkehøgskole og Det norske lutherske Indremisjonsselskaps bibelskole og arbeidet i årene 1934-1946 som predikant og sekretær Indremisjonsselskapet, i Dansk Indremisjon og Stavanger Indremisjon. Han var journalist i Dagsavisa, Trondheim 1947-1950 og redaktør i samme avis 1950-1955. Han var redaktør i KrF-avisen Folkets Framtid 1948-1965. I årene 1977-1981 var han konsulent og personalsjef i Kirkens Nødhjelp.

Per Bortens regjering ble utnevnt 12. oktober 1965 og satt til 17. mars 1971. Bildet viser første statsråd på Slottet 21. oktober 1965. Statsminister Borten (Sp) står foran (fra venstre) forsvarsminister Otto Grieg Tidemand (H), arbeids- og sosialminister Egil Aarvik (KrF), industriminister Sverre Walter Rostoft (H), justis- og politiminister Elisabeth Schweigaard Selmer (H), kommunal- og arbeidsminister Helge Seip (V), handels- og skipsfartsminister Kåre Willoch (H), finans- og tollminister Ole Myrvoll (V), familie- og forbrukerminister Elsa Skjerven (KrF), kirke- og udervisningsminister Kjell Bondevik (KrF, bak Bortens høyre skulder), Oddmund Myklebust (bak Bortens venstre skulder), landbruksminister Bjarne Lyngstad (V), utenriksminister John Lyng (H), samferdselsminister Håkon Kyllingmark (H) og lønns- og prisminister Dagfinn Vårvik (Sp).

Foto: Bjørn Glorvigen, NÅ’’ / Riksarkivet

Egil Aarvik var stortingsrepresentant for Oslo 1961-1965 og for Akershus 1969-1977. I perioden 1958–1961 var han vararepresentant for Oslo. Han var sosialminister i Per Bortens regjering 12. oktober 1965-17. mars 1971, president i Lagtinget 1972-1973 og visepresident 1973-1977. I sin tid som sosialminister stod han ansvarlig for innføringen av Folketrygden (1967), en av de største sosialpolitiske reformer i norsk historie.

Aarvik var medlem i Den norske Nobelkomite 1974–1990, varaformann 1976–1981 og formann fra 1982 inntil han døde sommeren 1990.

Han var formann i landsstyret i Blå Kors i 1960–1962 og formann i bedriftsforsamlingen i Statoil 1973-1984. Wikipedia

80 år
Edvard Munch (Kunstmaler)
1863 - 1944

Edvard Munch (Norge)

Kunstmaler, grafiker

Født:
12. desember 1863 (160 år siden)

Døde:
23. januar 1944 (80 år) (80 år siden)

Edvard Munch var en norsk maler, grafiker, tidlig representant for ekspresjonismen, og den internasjonalt best kjente norske bildende kunstner. Wikipedia

84 år
Peter Qvam (Pedagog)
1822 - 1907

Peter Qvam (Norge)

Pedagog

Født:
12. desember 1822 (201 år siden)

Døde:
11. mai 1907 (84 år) (117 år siden)

Peter Qvam var en norsk skolemann, kjent for å ha startet tradisjonen med barnetog på 17. mai i 1869.

Hans far var bonde og politiker Ole Larssen Kvam (1782–1844) fra Kvam i Hafslo. Han flyttet til Mek vest for Molde i 1810, og endret senere gårdens navn til Kvam. Hans bror var stortingspolitiker og skolemann Ole Anton Qvam (1834–1904).

Peter Qvam tok eksamen ved Molde middelskole, og flyttet til Christiania i 1842. I 1857 etablerte han Qvams skole i Teatergata 3. Senere flyttet skolen til Mariboes gate 11, og fikk navnet Maribogadens Latin- og Realskole. Her tok en av landets første kvinnelige elever, Charlotte Lund, middelskole-eksamen i 1875. På få år steg antallet kvinnelige elever jevnt, og dette var en viktig faktor da Stortinget i 1878 tillot kvinner å ta middelskoleeksamen. Skolen hadde flere kjente elever, deriblant Arne Garborg.

Qvam ble en god kollega av den noe yngre skribenten Bjørnstjerne Bjørnson, som var en av Qvams timelærere og blant annet drev frem det andre barnetog i 1870, etter Peter Qvam hadde testet det året før med tretti gutter fra sin skole. Wikipedia

76 år
Andreas Hauge (Politiker)
1815 - 1892

Andreas Hauge (Norge)

Politiker, prest

Født:
12. desember 1815 (208 år siden)

Døde:
13. januar 1892 (76 år) (132 år siden)

Andreas Hauge var en norsk prest og salmebokutgiver.

Andreas Hauge var sønnen til lekpredikanten Hans Nielsen Hauge og Andrea Andersdatter Nyhus. Han studerte teologi, og ble Cand. theol i 1839. Hauge ble medbestyrer ved en pikeskole i Trondheim i 1843, og fra 1846 var han lærer ved den samme skolen. Fra 1850 var han den første sekretær i Det norske Misjonsselskap. Hauge ble i 1852 sogneprest i Nordre Undal før han i 1856 tok over Skiens sognekall etter at sogneprest Lammers sluttet etter å ha dannet egen frimenighet. Den offisielle utnevnelsen kom 11. juni 1857 og 11 år senere, i 1868 ble han prost i Skien prosti.

Andreas Hauge grunnla, og redigerte «Norsk Misjonstidende» midt på 1800-tallet. I 1863 gav han ut «Psalmebog til Kirke- og Huus-Andagt», et utkast til en ny salmebok, kalt «Hauges Salmebok». Boken gikk gjennom noen mindre redigeringer og ble autorisert til bruk i gudstjenester i 1873. Det var en mer konservativ versjon enn Landstads salmebok. Selv om den ble brukt i over 10 % av landets kirkesogn inn mot århundreskiftet, ble den aldri så ansett som Landstads og ble tatt ut av bruk.

Andreas Hauge var stortingsrepresentant for Skien 1865–1866, kommunestyrerepresentant for Skien fra 1868, og ble utnevnt til ridder av St. Olavs Orden i 1875.

Andreas Hauge giftet seg med Gabrielle Caspara Sigismunda (Ella) Kielland, datter av Gabriel Kirsebom Kielland og Gustava Kielland, og de ble foreldre til ti barn, deriblant Hans Nilsen Hauge, også han prest og politiker. Wikipedia

Dødsfall

87 år
Thor Ole Rimejorde (Håndballtrener)
1933 - 2020

Thor Ole Rimejorde (Norge)

Håndballtrener

Født:
14. september 1933 (90 år siden)

Døde:
12. desember 2020 (87 år) (3 år siden)

Thor Ole Rimejorde fra Krødsherad var en norsk idrettsleder og håndballtrener. Han var fra 1970 til 1973 hovedtrener for håndballandslaget for menn, etter at han en periode tidligere i 1970 hadde vært landslagets assistenttrener. Delvis samtidig, fra 1966 til 1973, var han også assistenttrener for kvinnenes håndballandslag. Deretter var han utdanningsleder i Norges Idrettsforbund til 1984. Rimejorde startet i 1984 Prosjekt 88, som var forløperen til Olympiatoppen. Han har dessuten arbeidet for toppidrett for funksjonshemmede, blant annet som norsk delegasjonsleder ved flere paralympiske leker.

I 2010 ble han tildelt Idrettsgallaens hederspris. Wikipedia

89 år
John le Carré (Forfatter)
1931 - 2020

John le Carré (Storbritannia)

Forfatter, skribent, romanforfatter, manusforfatter, filmprodusent, skuespiller, spion

Fullt navn / Fødenavn:
David John Moore Cornwell

Født:
19. oktober 1931 (92 år siden)

Døde:
12. desember 2020 (89 år) (3 år siden)

John le Carré var en britisk forfatter som spesialiserte seg på spionromaner.

I løpet av 1950- og 1960-tallet arbeidet han for den britiske sikkerhetstjenesten MI5 og etterretningstjenesten MI6, og begynte å skrive romaner under pseudonym. Hans tredje roman, Spionen som kom inn fra kulden (The Spy Who Came In from the Cold, 1963), ble en internasjonal bestselger og har forblitt en av hans mest kjente romaner. Han forlot sikkerhetstjenesten og ble forfatter på fulltid.

I 1990 mottok han Helmerich-prisen som blir presentert årlig av Tulsa Library Trust. I 2008 rangerte den britiske avisen The Times ham på 22.-plass i en liste over de «50 største britiske forfattere siden 1945.» I 2011 mottok han Goethemedaljen, en årlig pris gitt av Goethe-Institut. Wikipedia

99 år
Jack Steinberger (Fysiker)
1921 - 2020

Jack Steinberger (Tyskland)

Fysiker, universitetslærer

Fullt navn / Fødenavn:
Hans Jakob Steinberger

Født:
25. mai 1921 (103 år siden)

Døde:
12. desember 2020 (99 år) (3 år siden)

Hans Jakob «Jack» Steinberger var en tysk-amerikansk fysiker som i 1988 mottok Nobelprisen i fysikk. Han ble tildelt prisen på bakgrunn av metoden med nøytrinostråler og påvisningen av leptonenes dobbeltstruktur gjennom oppdagelsen av myonnøytrino. Prispengene ble delt med Leon M. Lederman og Melvin Schwartz. Wikipedia

86 år
Charley Pride (Baseballspiller)
1934 - 2020

Charley Pride (USA)

Baseballspiller, musiker, sanger, låtskriver, gitarist, forretningsdrivende

Fullt navn / Fødenavn:
Charley Frank Pride

Født:
18. mars 1934 (90 år siden)

Døde:
12. desember 2020 (86 år) (3 år siden)

Charley Pride var en amerikansk countrysanger og baseballspiller. Pride kom fra enkle kår i Mississippi og arbeidet selv en periode på bomullsåkrene. Han spilte profesjonell baseball før han satset helt på karriere i musikken.

Han var den første sorte countrystjernen i USA og den første som ble innlemmet i Country Music Hall of Fame. Han hadde 50 «top 10» hits i countrysjangeren. Wikipedia

93 år
Stig Sollander (Alpinist)
1926 - 2019

Stig Sollander (Sverige)

Alpinist

Fullt navn / Fødenavn:
Stig Oskar Sollander

Født:
25. juni 1926 (97 år siden)

Døde:
12. desember 2019 (93 år) (4 år siden)

Stig Oskar «Solla» Sollander var en svensk alpinist.

Sollander kom på tredjeplass i slalåm under vinter-OL i 1956 og ble dermed Sveriges første olympiske medaljør i alpint. I løpet av sin skikarriere vant han også tre VM-medaljer, alle i bronse. Wikipedia

86 år
Danny Aiello (Skuespiller)
1933 - 2019

Danny Aiello (USA)

Skuespiller

Født:
20. juni 1933 (90 år siden)

Døde:
12. desember 2019 (86 år) (4 år siden)

Danny Aiello var en amerikansk skuespiller som spilte i en rekke høyt profilerte filmer, blant annet Once Upon a Time in America, Ruby, Gudfaren 2, Hudson Hawk, Kairos røde rose, Forhekset av månen, Léon, Two Days in the Valley og Dinner Rush.

Aiello begynte som skuespiller i 1970-årene. En av hans tidligste roller var som en baseballspiller i 1973 i baseballdramaet Bang the Drum Slowly med Robert De Niro. Aiello hadde rollen som Tony Rosato i Gudfaren 2 fra 1974, der han hadde den berømte setningen «Michael Corleone sier hallo!» under en hit på en rivaliserende gangster som het Michael V. Gazzo.

Selv om mange av figurene hans var vulgære og voldelige, skildret Aiello også følsomme og vennlige mennesker med en jordnær sans for humor. Han spilte nattklubbeieren og Lee Harvey Oswalds attentatmann Jack Ruby i den biografiske filmen Ruby fra 1992.

Han debuterte som skuespiller i filmene Den siste kampen og The Godmothers i 1973. Hans siste rolle (per 2008) var som skomaker i filmen The Shoemaker fra 2006. Wikipedia

73 år
John Persen (Komponist)
1941 - 2014

John Persen (Norge)

Komponist

Født:
9. november 1941 (82 år siden)

Døde:
12. desember 2014 (73 år) (9 år siden)

John Persen var en samisk komponist.

Persen vokste opp i et læstadiansk miljø på Ráigeadja i Porsanger før han begynte å studere. Han var utdannet agronom og tok lærerutdanning i Tromsø (1963–1967), etterfulgt av studier i musikkpedagogikk, satslære og komposisjon ved Musikkonservatoriet i Oslo (1968–1974). Persen studerte også komposisjon under György Ligeti i Tyskland.

Han var studentenes representant i Norsk kulturråds utvalg for opprettelse av statlig musikkhøgskole (1969–1971), ledet aksjonene for opprettelse av Norges musikkhøgskole, var leder for UNM, Ung Nordisk Musikkfest (1970–1973) og formann i Ny Musikk (1973-1976). Sammen med Olav Anton Thommessen var han initiativtaker for opprettelse av Norsk Musikkinformasjon på første halvdel av 1970-tallet. Videre var han styremedlem i Norsk Musikkinformasjon i flere perioder på 1970- og 1980-tallet samt en av initiativtakerne til, og leder for, aksjonskomiteen for Kunstneraksjonen 1974 , initiativtaker og leder for musikk- og teatersommerskolen For Full Musikk1979 –1984), styremedlem i Norsk Komponistforenings plateselskap Norsk Musikkproduksjon (1986–87), konstituert direktør for Norsk Musikkproduksjon (1987), initiativtaker og festivaldirektør for ULTIMA Oslo Contemporary Music Festival (1990–1994), manager for Oslo Sinfonietta (1995-2001) og direktør for Norsk Musikkinformasjon (2001).

Persen var siden 1968 en deltaker og debattant i norsk musikk- og kulturliv, både som foredragsholder og skribent i tidsskrifter og aviser.

Som komponist er John Persen kanskje mest kjent for operaen Under kors og krone (1985), et aldri oppført bestillingsverk for Den Norske Opera & Ballett basert på det blodige Kautokeino-opprøret i 1852, og for orkesterverket Over kors og krone, med utgangspunkt i det samme materialet og urfremført av Oslo-Filharmonien i 1999. I 1977 vant han en av prisene i Komponistkonkurransen i forbindelse med åpningen av Oslo Konserthus med orkesterverket čSv. Tittelen er en samisk forkortelse og betyr «Våg å vise at du er same». Wikipedia

92 år
Van Johnson (Skuespiller)
1916 - 2008

Van Johnson (USA)

Skuespiller, danser, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Charles Johnson

Født:
25. august 1916 (107 år siden)

Døde:
12. desember 2008 (92 år) (15 år siden)

Charles «Van» Johnson var en amerikansk skuespiller.

Johnson begynte sin karriere i revyer på Broadway. Hans filmdebut i 1941 var Murder in the Big House. Han var mest populær på begynnelsen av 1940-tallet. Med sitt røde hår, blå øyne og fregner var han en «svigersmorsdrøm» og ble dyrket av horder av tenåringsjenter, som skrek og besvimte ved bare et blikk av ham. Van Johnson døde 12. desember 2008. Wikipedia

85 år
Carleton Gaidusek (Forsker)
1923 - 2008

Carleton Gaidusek (USA)

Forsker, lege, virolog, biolog, antropolog

Fullt navn / Fødenavn:
Daniel Carleton Gaidusek

Født:
9. september 1923 (100 år siden)

Døde:
12. desember 2008 (85 år) (15 år siden)

Daniel Carleton Gaidusek var en amerikansk lege og forsker.

Han var medmottaker (sammen med Baruch S. Blumberg) av Nobelprisen i fysiologi eller medisin i 1976 for deres felles arbeid med sykdommen Kuru, en meget farlig og smittsom sykdom som oftest settes i forbindelse med kannibalisme på Papua Ny-Guinea. Wikipedia

76 år
Ike Turner (Musiker)
1931 - 2007

Ike Turner (USA)

Musiker, gitarist, pianist, skuespiller, orkesterleder, dirigent, sanger, plateprodusent, saksofonist

Født:
5. november 1931 (92 år siden)

Døde:
12. desember 2007 (76 år) (16 år siden)

Ike Wister Turner var en amerikansk musiker, låtskriver, orkesterleder, talentspeider og plateprodusent, som var best kjent for sitt samarbeid med sin tidligere kone Tina Turner i duoen Ike & Tina Turner. I denne sammenhengen oppnådde han også en plass i Rock and Roll Hall of Fame i 1991. I 2005 ble han valgt inn i Blues Hall of Fame.

I 1951 skrev han og var med på å spille inn Rocket 88 som ble gitt ut under navnet Jackie Brenston and his Delta Cats. Dette regnes som tidenes første rockeplate.

På 1960-tallet og tidlig på 1970-tallet oppnådde duoen flere store hits som «I Want to Take You Higher», «Nutbush City Limits» og «River Deep – Mountain High».

Hans ettermæle har blitt noe svertet da det på 1980-tallet ble kjent at han ved flere anledninger hadde mishandlet sin kone, Tina Turner, mens de var gift på 1960- og 1970-tallet. Dette kom frem i hennes selvbiografi Jeg Tina fra 1986 og i filmen What's Love Got to Do with It.

Turner døde av en overdose kokain 12. desember 2007. Wikipedia

71 år
Peter Boyle (Skuespiller)
1935 - 2006

Peter Boyle (USA)

Skuespiller, offiser, filmklipper

Født:
18. oktober 1935 (88 år siden)

Døde:
12. desember 2006 (71 år) (17 år siden)

Peter Boyle var en amerikansk skuespiller.

Før Boyle bestemte seg for å bli skuespiller var han munk ved «the Christian Brothers order». Han var kanskje best kjent for sin rolle som «Frank Barone» i TV-serien Alle elsker Raymond, og for sine filmroller i Frankenstein Junior (1973) , Taxi Driver (1976) og Monster's Ball (2001).

Det var på settet til Young Frankenstein at han møtte sin kone, Rolling Stone-reporteren Loraine Alterman, en venn av Yoko Ono. Gjennom henne ble Boyle kjent med John Lennon, som var forlover i bryllupet deres i 1977.

Boyle var bosatt i New York, og etterlot seg de to døtrene Lucy og Amy, og konen Loraine Alterman Boyle. Han var anerkjent både for komiske og dramatiske roller, og vant en Emmy-pris i 1996. Wikipedia

83 år
Eyvind Retzius (Arkitekt)
1921 - 2004

Eyvind Retzius (Norge)

Arkitekt

Født:
16. mai 1921 (103 år siden)

Døde:
12. desember 2004 (83 år) (19 år siden)

Eyvind Tor Ragnar Retzius var en norsk arkitekt.

I 1952 inngikk han kompaniskap med Svein Bjoland, og sammen vant de flere konkurranser, blant annet om Norges ambassade i Finland.

Andre kjente arbeider er hovedkontor for Stavanger Aftenblad, utvidelsen av Stavanger museum i 1964, Olavsgården ved Breiavatnet, Kuppelhallen i Bjergsted og Bryne rådhus. Retzius og Bjoland var også arkitekter for Hinna kirke. Wikipedia

82 år
Peder Alhaug (Sanger)
1921 - 2003

Peder Alhaug (Norge)

Sanger

Født:
19. desember 1921 (102 år siden)

Døde:
12. desember 2003 (82 år) (20 år siden)

Peder Alhaug var en norsk barytonsanger. Han er særlig kjent for sin plateinnspillinger med tolkninger av kristne sanger. Wikipedia

61 år
Stuart Roosa (Astronaut)
1933 - 1994

Stuart Roosa (USA)

Astronaut, romfarer, offiser, flyger, luftfartsingeniør

Fullt navn / Fødenavn:
Stuart Allen Roosa

Født:
16. august 1933 (90 år siden)

Døde:
12. desember 1994 (61 år) (29 år siden)

Stuart Allen Roosa var en NASA astronaut, som var kommandomodul-pilot for Apollo 14 romferden. Romferden ble utført mellom 31. januar og 9. februar 1971 og var den tredje romferden som landsatte astronautene (Alan Shepard og Edgar Mitchell) på Månen. Mens Shepard og Mitchell oppholdt seg to dager på måneoverflaten utførte Roosa eksperimenter i bane rundt månen fra kommandomodulen «Kitty Hawk». Han var en av kun 24 personer som reiste til Månen.

Roosa ble født i Durango i Colorado, og vokste opp i Claremore i Oklahoma. Han studerte ved Oklahoma State University og University of Arizona. Wikipedia

47 år
Ian Stewart (Musiker)
1938 - 1985

Ian Stewart (Storbritannia)

Musiker, keyboardist, road manager, pianist, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Ian Andrew Robert Stewart

Født:
18. juli 1938 (85 år siden)

Døde:
12. desember 1985 (47 år) (38 år siden)

Ian Andrew Robert Stewart var en britisk musiker, et av de opprinnelige medlemmene i The Rolling Stones. Han spilte tangentinstrumenter i gruppa det første året. Seinere virka han som turneleder, samtidig som han spilte piano og orgel ved plateinnspillinger. Wikipedia

62 år
Anne Baxter (Skuespiller)
1923 - 1985

Anne Baxter (USA)

Skuespiller

Født:
7. mai 1923 (101 år siden)

Døde:
12. desember 1985 (62 år) (38 år siden)

Anne Baxter, var en amerikansk skuespiller, blant annet kjent fra rollen som Eve Harrington i spillefilmen Alt om Eva (1950).

For sin rolle som «Sophie MacDonald» i filmen Knivseggen (The Razor's Edge) vant Baxter en Oscar for beste kvinnelige birolle. Hun har en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

82 år
Alf Larsen (Skribent)
1885 - 1967

Alf Larsen (Norge)

Skribent, lyriker

Født:
22. juli 1885 (138 år siden)

Døde:
12. desember 1967 (82 år) (56 år siden)

Alf Larsen var en norsk forfatter. Han er særlig kjent for sin naturlyrikk og sitt virke som kulturkritiker og tidsskriftredaktør. Wikipedia

56 år
Douglas Fairbanks (Skuespiller)
1883 - 1939

Douglas Fairbanks (USA)

Skuespiller, Manusforfatter, filmregissør, filmprodusent, skribent, forretningsdrivende, stunt performer,

Fullt navn / Fødenavn:
Douglas Elton Thomas Ullman

Født:
23. mai 1883 (141 år siden)

Døde:
12. desember 1939 (56 år) (84 år siden)

Douglas Fairbanks sr. var en amerikansk skuespiller, filmforfatter, regissør og filmprodusent, og som er kjent for fartsfylte, atletiske roller i stumfilmer som Zorros merke (1920), De tre musketerer (1921), Robin Hood (1922), Tyven i Bagdad (1924) og Den sorte pirat (1926).

Douglas ble født i Denver i Colorado, sønn av Hezekiah Charles Ullman og Ella Adelaide Marsh. Hans halvbror var John Fairbanks; og hans bror var Robert Payne Ullman (13. mars 1882 – 22. februar 1948).

Fairbanks' sønn var Douglas Fairbanks jr. (9. desember 1909 – 7. mai 2000), også en amerikansk skuespiller. Han var gift med skuespilleren Mary Pickford (1892–1979) 1920–1936. Han har en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

50 år
William Sharp (Poet)
1855 - 1905

William Sharp (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Poet, biograf

Født:
12. september 1855 (168 år siden)

Døde:
12. desember 1905 (50 år) (118 år siden)

William Sharp var en skotsk forfatter som først og fremst skrev poesi og biografier. Fra 1893 benyttet han også psevdonymet Fiona MacLeod, noe som ble holdt skjult så lenge han levde. Han redigerte også poesien til «Ossian», Walter Scott, Matthew Arnold, Algernon Swinburne og Eugene Lee-Hamilton. Wikipedia

<<
12. Desember
>>