Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
Dagen i dag 12. Desember
Navnedag i dag
Historiske hendelser
Wikipedia_12-12.2003
16 år siden
Wikipedia
2003: Spekkhoggeren Keiko dør av lungebetennelse i Taknesbukta i Halsa kommune i Møre og Romsdal
Keiko var en spekkhogger, kjent som Willy i den første av tre Free Willy-filmer.

Han ble fanget av en fiskebåt utenfor Island i 1979 og ble fraktet til et akvarium. Han ble så solgt til Marineland i Canada, hvor han der ble trent opp til å være et oppvisningsdyr. Siden ble han solgt videre til Mexico by for 350.000 USD, hvor han var hovedattraksjon i fornøyelsesparken Reino Aventura.

I 1992 begynte innspillingen av Free Willy, en film om en liten gutt som prøver å redde en spekkhogger. Året etter ble filmen en stor hit på kinoene i USA, og det ble satt fokus på hvordan Keiko ble behandlet i Mexico by. Dette gjorde at filmstudioet Warner bros., fornøyelsesparken og dyrerettighetsbevegelsen begynte å lete etter et nytt hjem til Keiko.

Free Willy Foundation ble stiftet i november 1994 ved hjelp av Warner bros. og en anonym giver. Året etter ble Keiko gitt til stiftelsen som offentliggjorde at Keiko skulle bli flyttet til et nytt 7,3 millioner dollars rehabiliteringssenter ved Oregon Coast Aquarium.

United Parcel Service sponset flyttingen av Keiko som foregikk den 7. januar 1996. På denne tiden veide Keiko bare 3 og et halvt tonn, det normale for en hannspekkhogger er 4-6 tonn. Han ble plassert i sitt nye basseng og opplevde sjøvann for første gang på over 14 år. Han gikk opp et halvt tonn dette året og hans hudproblemer begynte å minke. Han havnet på forsiden av Time magazine og i en populær dokumentar «The Free Willy Story» på Discovery Channel. Mer enn 2 millioner mennesker besøkte Keiko i Oregon.

I 1997 begynte man å fore han med levende fisk for å nå sitt mål om å frigjøre Keiko i en inngjerdet bukt i Nord-Atlanteren før slutten av 1998. Etter lang diskusjon med forskjellige myndigheter i mange nordatlantiske land ble det bestemt at Keiko skulle returnere hjem til Island. Etter at et legepanel hadde erklært at Keiko var frisk og rask nok ble han den 9. september fraktet med et C-17 transportfly direkte fra Newport til Klettsvikbukta på Vestmannaeyjar, Island. Der ble Keiko plassert i en inngjerding inne i bukta.

Etter 18 måneder var Keiko endelig klar til å slippe fri i den nå inngjerda bukta. Bukta har størrelsen av ca. 22 fotballbaner og en dybde på opptil 15 meter, noe som gjorde at Keiko kunne få trent på dykking. Det var på denne tiden han ble lært opp til å ignorere båter, den eneste båten han skulle komme bort til var Ocean Futures (de som var ansvarlige for Keikos tilbakevending fra Island).

Keiko døde av lungebetennelse 12. desember 2003 i Taknesbukta i Halsa, der han hadde holdt seg i noen måneder. Wikipedia
Wikipedia_12-12.2006
13 år siden
Wikipedia
2006: «Alle elsker Raymond» stjernen Peter Boyle, dør av blodkreft, 71 år gammel
Peter Boyle var en amerikansk skuespiller.

Før Boyle bestemte seg for å bli skuespiller var han munk ved «the Christian Brothers order». Han var kanskje best kjent for sin rolle som «Frank Barone» i TV-serien «Alle elsker Raymond», og for sine filmroller i «Frankenstein Junior» (1973) , «Taxi Driver» (1976) og «Monster's Ball» (2001).

Det var på settet til «Young Frankenstein» at han møtte sin kone, Rolling Stone-reporteren Loraine Alterman, en venn av Yoko Ono. Gjennom henne ble Boyle kjent med John Lennon, som var forlover i bryllupet deres i 1977.

Boyle var bosatt i New York, og etterlot seg de to døtrene Lucy og Amy, og konen Loraine Alterman Boyle. Han var anerkjent både for komiske og dramatiske roller, og vant en Emmy-pris i 1996. Wikipedia
Wikipedia_12-12.1851
168 år siden
Wikipedia
1851: Det Bergenske Dampskibsselskab blir stiftet
Det Bergenske Dampskibsselskab (BDS) var et norsk rederi som ble stiftet i Bergen 12. desember 1851. Formålet var å drive rutetrafikk mellom Bergen og hansestaden Hamburg i Tyskland.

Rederiet fikk sitt første skip DS «Bergen» året etter etableringen. Opp gjennom årene startet BDS flere ruter til andre europeiske land, og senere også til Amerika. BDS var også et hurtigruterederi fra 1894 til 1979. I 1927 fikk BDS overlevert luksus-cruiseskipet MY «Stella Polaris» som skulle gjøre rederiets navn kjent over hele verden.

Under andre verdenskrig, og Thomas Falcks ledelse, tok BDS på seg en mengde oppdrag for den tyske okkupasjonsmakten, deriblant frakt av sement fra Tyskland til Norge. Samtidig var 13 av rederiets skip underlagt Nortraships (og dermed alliert) kontroll.

Selskapet ble oppkjøpt av Sandefjordselskapet Kosmos AS i november 1984, og ble videresolgt til RoNoTro AS i desember 1988. BDS ble da stykket opp, og virksomheten videreført av de nye eierne. BDS' skorsteinsmerke med tre hvite ringer forsvant for alltid. J. Ludwig Mowinckels rederi kjøpte i 1990 arkivet, kontorbygningen og rettighetene til å bruke navnet og symbolene til Det Bergenske Dampskibsselskab. Rederiet eksisterer derfor fortsatt på papiret og har et eget styre, men lite tyder på at Mowinckels noensinne kommer til å gjøre bruk av sine rettigheter og aktivere rederiet igjen. Wikipedia
<<
12. Desember
>>