Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
5 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
5 Mnd.
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

19. Desember

Om dagen

19. Desember er dag 354 i 2024, og er i uke 51. Det er 12 dager igjen av året.

Historie

7 år siden

2016: 12 mennesker blir drept og 49 skadd i et terrorangrep på et julemarked i Berlin

Terrorangrepet i Berlin 19. desember 2016 medførte at tolv mennesker mistet livet da en semitrailer kjørte gjennom julemarkedet ved Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche på Breitscheidplatz. Ytterligere 56 personer ble fysisk skadet ved angrepet.

Kjøretøyet førte til elleve av dødsfallene. Det tolvte offeret var lastebilsjåføren som ble skutt av attentatmannen. Drapsmannen rømte fra åstedet.

Den 24 år gamle tunisieren Anis Amri ble etter kort tid etterlyst av politiet. Han ble 23. desember stanset av italiensk politi, i en rutinekontroll i byen Sesto San Giovanni. Amri løsnet skudd mot politiet, og ble deretter selv skutt. Tysklands riksadvokat slo i januar 2017 med sikkerhet fast at Amri var gjerningsmannen.

Gjennom informasjonskanalen Amaq, som står militærorganisasjonen IS nær, ble det dagen etter drapene, påstått at gjerningen var utført av en soldat i IS. Tyske myndigheter som hadde holdt oppsikt med Amri, har ikke bekreftet dette.

Amri som hadde fått avslag på søknad om oppholdstillatelse, hadde vært i terrormyndighetenes søkelys. Ifølge myndighetene i Nordrhein-Westfalen, var deres observasjoner før angrepet at han hadde fjernet seg fra salafistiske miljøer, og i stedet søkte mot alminnelig kriminalitet og rusmiljøer.

Angrepet i Berlin bar likhetstrekk med angrepet i Nice samme år. I begge tilfeller ble et stort kjøretøy styrt av attentatmannen inn i en stor menneskemengde, med et stort antall drepte og skadde til følge. Wikipedia
8 år siden

2015: Et snøskred i Longyearbyen tar livet av 2 personer og ødelegger 10 hus

Snøskredet i Longyearbyen 2015 inntraff lørdag 19. desember 2015 i Longyeardalen på Svalbard. Skredet ble utløst fra Sukkertoppen under en storm på øygruppa. Elleve hus (Spisshus) i vei 230 ble tatt av skredet. Syv i rekke nr to og fire i bakerste rekke. I tillegg ble hele øverste rekka i vei 228 totalskadd og kondemnert.

Etter skredet beordret den statlige myndigheten på øygruppa, Sysselmannen på Svalbard, evakuering av hus i Vei 228 (nummer 6–16 og 15–21, Vei 226 (nummer 10, 12 og 31–37) og Vei 222 (nummer 5–17), samt det gamle sykehuset. Senere, rundt klokken 16.30, ble det klart at også hus i Vei 230 (nummer 29–39) og hele Nybyen måtte evakueres. Longyearbyen lokalstyre ba innbyggere ta med spade og melde seg for å hjelpe med å grave.

Tre leger ble sendt til øya i hvert sitt ambulansefly. I tillegg ble et medisinsk operasjonsteam sendt, bestående av anestesileger, kirurger og operasjonssykepleiere.

To personer omkom i skredet; et barn og en mann i 40-årene. I alt ble ni mennesker skadet; fire barn og fem voksne. Wikipedia
80 år siden

1943: Over 35 mennesker omkommer i en brann i et kullopplag på havneområdet Filipstad i Oslo

Filipstad-ulykken 19. desember 1943 var en større eksplosjon og etterfølgende brann i et kullopplag på havneområdet Filipstad og nærliggende boligområder på Skillebekk i Oslo. Ved siden av eksplosjonen på Vågen var Filipstad-ulykken den største katastrofe av sitt slag under okkupasjonen av Norge.

Eksplosjonen skjedde under lossing av ammunisjon fra DS «Selma». Over 800 tonn ammunisjon eksploderte, og drepte umiddelbart 22 havnearbeidere. Eksplosjonen og den påfølgende brannen ødela mer enn 400 bygninger, og raserte et område på 60 dekar. Tilsammen 45 nordmenn (deriblant fem brannmenn) og omkring 75 tyskere ble drept. Ca. 400 mennesker ble skadet. Det samlede skadebeløpet ble beregnet til 30 millioner kroner.

«Selma» ble slept fra kai for at resten av ammunisjonen skulle kunne reddes. Imidlertid eksploderte skipet 11. januar 1944 og sank.

Årsaken til eksplosjonene kan ha vært sabotasje. Ingen tok imidlertid på seg ansvaret for en slik aksjon. Tyskerne skal ha hatt mistanke om sabotasje i egne rekker, og iverksatte ingen represalier. Offisielt ble hendelsen presentert som en ulykke. Wikipedia

Fødsler

43 år
Jake Gyllenhaal (Skuespiller)
1980

Jake Gyllenhaal (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Jacob Benjamin Gyllenhaal

Født:
19. desember 1980 (43 år)

Jacob Benjamin «Jake» Gyllenhaal er en amerikansk skuespiller med svenske aner. Han er sønn av regissøren Stephen Gyllenhaal og manusforfatteren Naomi Foner Gyllenhaal, og tilhører den adelige svenske familien Gyllenhaal.

Han startet skuespillerkarrieren sin i en alder av ti år, og har vært i en rekke roller siden sin første hovedrolle i October Sky fra 1999. Han hadde en hovedrolle Donnie Darko, en kultfilm fra 2001, hvor han framstilte en psykologisk plaget tenåring, og hvor hans eldre søster Maggie Gyllenhaal også hadde en rolle i. I 2002 spilte han i en annen indiefilm, The Good Girl. I 2004 opptrådte han i science-fiction-filmen The Day After Tomorrow, hvor han framstilte en student fanget inn i en ødeleggende global nedkjøling av Jorden. I Brokeback Mountain (2005) spilte han mot Heath Ledger. Denne rollen gav ham en Oscar-nominasjon.

Gyllenhaal er svært samfunns- og miljøengasjert samt politisk aktiv. Han spilte inn en reklame for den ideelle organisasjonen Rock the Vote og sammen med sin søster besøkte han University of Southern California for å oppmuntre studenter til å bruke stemmeretten under presidentvalget i USA 2004. Han drev også kampanje for Det demokratiske partiets presidentkandidat John Kerry. Wikipedia

57 år
Sylvia Brustad (Politiker)
1966

Sylvia Brustad (Norge)

Politiker

Født:
19. desember 1966 (57 år)

Sylvia Kristin Brustad fra Drevsjø i Hedmark er en norsk tidligere Arbeiderparti-politiker og tidligere stortingsrepresentant og statsråd i fire departementer.

Brustad har eksamen fra videregående skole 1985 og var elev ved Arbeiderbevegelsens Folkehøgskole, Ringsaker (medialinjen) 1985–87. Hun har arbeidet som journalist i LO-bladene LO-Aktuelt (1987–88) og Aktuelt perspektiv (1988–1989). Hun ble stortingsrepresentant i 1989 og var fulltidspolitiker i 20 år. Hun tok ikke gjenvalg til Stortinget i 2009. Sylvia Brustad er gift for andre gang, og har en datter. Brustad var statsråd i Thorbjørn Jaglands regjering og i Jens Stoltenbergs første og andre regjering. Hun gikk av som statsråd høsten 2009. Fra februar 2010 til 2013 var Sylvia Brustad konstituert som fylkesmann i Hedmark.

I oktober 2013 ble det kjent at hun blir daglig leder for Aker Kværner Holding AS, fire år etter at hun var sentral i striden mellom Aker og regjeringen i 2009. Wikipedia

57 år
Alberto Tomba (Alpinist)
1966

Alberto Tomba (Italia)

Alpinist, skuespiller

Født:
19. desember 1966 (57 år)

Alberto Tomba er en italiensk tidligere alpinist.

Tomba var den første som tok gull i alpint i to OL på rad (Kjetil André Aamodt kopierte bedriften i 2002–2006). Tomba la opp som alpinist i 1998.

Sammen med Ingemar Stenmark er Tomba den eneste sammenlagtvinneren av verdenscupen i alpint som ikke har kjørt mer enn to disipliner (slalåm og storslalåm). Wikipedia

58 år
Iren Reppen (Skuespiller)
1965

Iren Reppen (Norge)

Skuespiller

Født:
19. desember 1965 (58 år)

Iren Reppen er en norsk skuespiller, tekstforfatter og sanger. Hun er ansatt som skuespiller ved Det Norske Teatret.

Reppen er oppvokst i Harstad, og gikk på Statens Teaterhøgskole i perioden 1987 til 1990. Hun hadde sin scenedebut i 1990 som «Julie» i Romeo og Julie på Trøndelag Teater. Reppen har vært ansatt ved Det norske teatret siden 1992, men er også kjent fra ulike oppdrag for NRK TV og nyvinningen «Det e hardt å være mainn». Iren Reppen var teatersjef for Hålogaland Teater fra 2009 til 2013. Hun var medlem av Norsk kulturråd i perioden 2012 til 2015. Wikipedia

41 år
Børre Løvik (Gitarist)
1965 - 2007

Børre Løvik (Norge)

Gitarist

Født:
19. desember 1965 (58 år siden)

Døde:
17. mars 2007 (41 år) (17 år siden)

Børre Løvik var en norsk gitarist fra Molde.

Børre Løvik var gitarist i en rekke norske hardcore/punk-band. Han ble regnet som en svært talentfull gitarist og fikk oppmerksomhet også utenfor punk- og hardcorescenen. Spillestilen var inspirert av hans forkjærlighet for Jimi Hendrix. I Molde spilte han i band som Psykisk terror og Bannlyst, sistnevnte ga ut en EP (på X-port Plater) og en split-tape sammen med Angor Wat fra Trondheim.

Han flyttet så til Oslo og ble med i Blitz-bandene Stengte dører og So Much Hate. Både Stengte dører og So Much Hate ble regnet blant de store norske hardcore-bandene på slutten av 80- og begynnelsen av 90-tallet. Begge bandene gav ut flere plater og turnerte mye i Europa, spesielt Tyskland. So Much Hate alene skal ha spilt mellom 350 og 400 konserter utenlands. Han spilte senere i Captain Not Responsible. Alle disse bandene regnes i dag blant de viktigste innen norsk hardcore punk. Han var svært engasjert i den norske hardcore punkscenen og jobbet også som lydmann både på konserter og i studio med en rekke kjente og mindre kjente norske punk- og hardcoreband.

Det siste året av sitt liv bodde han i Berlin der han i en kort periode spilte i Coolerking inntil han døde i mars 2007, 41 år gammel. 30. og 31. mai 2008 ble det arrangert minnekonserter for Børre Løvik i Oslo. Band som Life... But How To Live It?, Israelvis og britiske Leatherface spilte. Det var i overkant av 1400 publikummere tilstede. Da My Midnight Creeps i 2007 mottok Spellemannprisen i kategorien rock ble Børre Løvik nevnt i takketalen. Wikipedia

60 år
Til Schweiger (Skuespiller)
1963

Til Schweiger (Tyskland)

Skuespiller, Filmregissør, manusforfatter, filmprodusent, filmklipper, modell

Fullt navn / Fødenavn:
Tilman Valentin Schweiger

Født:
19. desember 1963 (60 år)

Til Schweiger (egentlig Tilman Valentin Schweiger; født 19. desember 1963 i Freiburg im Breisgau) er en tysk skuespiller, filmregissør og produsent. Wikipedia

60 år
Jennifer Beals (Skuespiller)
1963

Jennifer Beals (USA)

Skuespiller, , modell

Født:
19. desember 1963 (60 år)

Jennifer Beals er en tidligere tenåringsmodell og amerikansk skuespillerinne, best kjent for rollen som Alex Owens i filmen Flashdance (1983) og som Bette Porter i TV-serien The L Word. Hun har opptrådt i mer enn 50 filmer.

Beals var gift med Alexandre Rockwell fra 1986 til 1996, og siden 1998 har hun vært gift med Ken Dixon. Hun og Dixon fikk en datter i oktober 2005. Wikipedia

79 år
Arne Lindtner Næss (Skuespiller)
1944

Arne Lindtner Næss (Norge)

Skuespiller, filmregissør, manusforfatter, TV-produsent

Født:
19. desember 1944 (79 år)

Arne Lindtner Næss er en norsk skuespiller, regissør, TV-produsent og manusforfatter. Han har hatt flere film- og tv-roller. Mest kjent er han kanskje som Frode Birkeland i TV-serien Familiesagaen De syv søstre på TV 2.

Lindtner Næss kommer fra en familie av skuespillere og scenekunstnere. Han er sønn av Randi Lindtner Næss, bror av skuespiller Berit Søder, og far til regissør og manusforfatter Peder Hamdahl Næss. Han er videre fetter til skuespiller Lasse Lindtner, nevø av skuespiller Lothar Lindtner, og svoger av Rolf Søder. Wikipedia

81 år
Brit Hoel (Politiker)
1942

Brit Hoel (Norge)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Brit Karen Jørgensen

Født:
19. desember 1942 (81 år)

Brit Karen Hoel er en norsk politiker (Ap). Hun ble innvalgt på Stortinget fra Aust-Agder i 1981 og satt i 16 år, til 1997. Lokalt var hun medlem av kommunestyret i Øyestad i perioden 1975 til 1979. Fra 1979 til 1983 var hun medlem av Aust-Agder fylkesting. Etter tiden på Stortinget var hun medlem av Riksrevisjonen fra 2000 til 2002. Fra 2004 engasjerte hun seg i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke med flere sentrale verv. Brit Hoel ble 23.10.11 enstemming valgt til styreleder for LHL nasjonalt.

Av utdanning hadde hun realskole og handelsskole. Deretter jobbet hun i butikk. Fra 1975 til hun kom på Stortinget jobbet hun på kontor. Wikipedia

83 år
Gudmund Restad (Politiker)
1937 - 2021

Gudmund Restad (Norge)

Politiker, lensmann

Fullt navn / Fødenavn:
Gudmund Olav Restad

Født:
19. desember 1937 (86 år siden)

Døde:
18. september 2021 (83 år) (2 år siden)

Gudmund Olav Restad var en norsk lensmann og politiker (Sp). Han var stortingsrepresentant for Møre og Romsdal fra 1985–2001 og var Norges finansminister under den første Bondevikregjeringen (1997–2000).

Restad vokste opp i Skaun i Sør-Trøndelag. Han tok realskole og handelsskole som privatist og gikk Luftvernartilleriets befalskole og Politiskolen. Han var lensmannsbetjent på Ørland og i Orkdal 1961–1967, politibetjent/førstebetjent ved Kriminalpolitisentralen 1967–1973 og lærer ved Politiskolen 1973–1975. I 1975 ble han lensmann på Smøla. Han var også konstituert lensmann på Averøy og Frei 1977–1979.

Restad var ordfører i Smøla kommune 1980–1985, medlem av Senterpartiets sentralstyre 1983–1989 og stortingsrepresentant for Møre og Romsdal 1985–2001. På Stortinget satt han i kontrollkomiteen 1985–1989 (fra 1986 som leder), justiskomiteen 1985–1989, finanskomiteen 1989–1997 samt forsvarskomiteen 2000–2001. Restad var statsråd i Finansdepartementet i Kjell Magne Bondeviks første regjering, «sentrumsregjeringen», 1997–2000.

Restad ble tildelt Norsk Politiforbunds hederstegn i 1975, Motorførernes Avholdsforbunds hederstegn i 1983, Norges Politiidrettsforbunds gullmansjettknapper i 1999, Kongens fortjenstmedalje i gull i 2002 samt Senterpartiets hedersmerke i 2002. Wikipedia

87 år
Kolbein Falkeid (Lyriker)
1933 - 2021

Kolbein Falkeid (Norge)

Lyriker, skribent

Født:
19. desember 1933 (90 år siden)

Døde:
27. juni 2021 (87 år) (3 år siden)

Kolbein Falkeid var en norsk lyriker.

Falkeid nådde et stort publikum, både med egne diktsamlinger og gjennom sitt samarbeid med visegruppa Vamp. Han var en samfunnsengasjert poet som påtalte harde livsvilkår for ressurssvake.

Han var medlem av Forfatterforeningens litterære råd 1978–1984. Fra 1978 var han Forfatterforeningens representant i Norsk språkråd. I 1998 var han årets festspilldikter under Festspillene i Bergen.

I 2010 ble Falkeid slått til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for sitt litterære virke. Falkeid fikk Rogaland fylkeskommunes kulturpris i 2016. Wikipedia

91 år
Reidar Andreassen (Langrennsløper)
1932

Reidar Andreassen (Norge)

Langrennsløper, friidrettsutøver

Født:
19. desember 1932 (91 år)

Reidar Andreassen er en tidligere langrennsløper og friidrettsutøver.

Reidar Andreassen er to ganger norsk mester på 50 km langrenn, i 1958 og 1960, og er premiert 13 ganger på Holmenkollrennene.

I 1960 ble han også norgesmester på 10 000 meter baneløp. Han representerte idrettsklubbene Herefoss IL og IL i BUL, Oslo, og fikk seks landskamper for Norge i friidrett.

I 1963 satte Andreassen ny rekord på Besseggløpet over fjellryggen Besseggen i Vågå kommune i Oppland fylke, på rekordtiden 1.16,48.

I 1960 ble Andreassen tildelt Egebergs Ærespris. Wikipedia

84 år
Knut Helle (Professor)
1930 - 2015

Knut Helle (Norge)

Professor, historiker

Født:
19. desember 1930 (93 år siden)

Døde:
27. juni 2015 (84 år) (9 år siden)

Knut Helle var en norsk historiker som var professor i middelalderhistorie ved Universitetet i Bergen.

17 år gammel flyttet han til Stavanger og tok senere hovedfag i norrøn filologi ved Universitetet i Bergen. Han var dosent i middelalderhistorie ved Historiske institutt ved Universitet i Bergen fra 1963 og var professor samme sted fra 1973 til han gikk av for aldersgrensen i 2001.

Hans avhandlinger som Konge og gode menn i riksstyring ca. 1150-1319 og Gulatinget og Gulatingslova er standardverk i norsk middelalderhistorie.

Helle var hovedredaktør for Aschehougs Norgeshistorie (1994–1998) og skrev bindet Under kirke og kongemakt 1130–1350. Han var også en av hovedredaktørene for Aschehougs Verdenshistorie (1999–2001) hvor han skrev bindet Nomadefolk og høykultur 1000-1300.

Han var også redaktør og bidragsyter til en rekke andre bokprosjekter som The Cambridge History of Scandinavia, Vestlandets historie og byhistoriene til Bergen og Stavanger.

Helle har utgitt bøker om sagalitteraturen, om historieforskningens metode og teori, samtidshistorie, norsk middelalder og verdenshistorie.

Han var bror til Ingvar Helle. Wikipedia

96 år
Cicely Tyson (Skuespiller)
1924 - 2021

Cicely Tyson (USA)

Skuespiller, modell

Født:
19. desember 1924 (99 år siden)

Døde:
28. januar 2021 (96 år) (3 år siden)

Cicely L. Tyson var en amerikansk skuespillerinne.

Nye kilder indikerer at hun ble født i 1924, til tross for at de fleste kilder har oppgitt 1933; at fødselsdatoen er 19. desember er ikke omstridt.

Tyson ble nominert til Oscar for beste kvinnelige hovedrolle og Golden Globe for rollen som Rebecca Morgan i Kampen for tilværelsen (1972). For denne rollen vant hun også en NSFC Award og en NBR Award for beste skuespillerinne. Tyson hadde en hovedrolle i The Autobiography of Miss Jane Pittman (1974), som resulterte i to Emmy-priser, samt en BAFTA-nominasjon.

Tyson ble i løpet av sin karriere nominert til 11 Primetime Emmy-priser, og vant prisen tre ganger. I 2011 spilte hun Constantine Jefferson i spillefilmversjonen av Barnepiken, og mottok en Critics Choice Award, en NBR Award og en SAG Award for sitt ensemblearbeid. Tyson hadde tidligere vært nominert til tre SAG Awards.

Tyson hadde en hovedrolle på Broadway i The Trip to Bountiful som Carrie Watts, og vant en Tony Award, en Outer Critics Circle Award og en Drama Desk Award for beste skuespillerinne i et teaterstykke. I 1962 mottok hun en Drama Desk Award for sin rolle i Moon on a Rainbow Shawl off-Broadway. Wikipedia

82 år
Peder Alhaug (Sanger)
1921 - 2003

Peder Alhaug (Norge)

Sanger

Født:
19. desember 1921 (102 år siden)

Døde:
12. desember 2003 (82 år) (20 år siden)

Peder Alhaug var en norsk barytonsanger. Han er særlig kjent for sin plateinnspillinger med tolkninger av kristne sanger. Wikipedia

47 år
Édith Piaf (Sanger)
1915 - 1963

Édith Piaf (Frankrike)

Sanger, gateartist, låtskriver, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Édith Giovanna Gassion

Født:
19. desember 1915 (108 år siden)

Døde:
10. oktober 1963 (47 år) (60 år siden)

Édith Piaf var en fransk sangerinne. Hun er allment betraktet som Frankrikes største populærmusikkartist.[trenger bedre kilde] Piaf var arvtager til en sterk tradisjon av parisisk chanson (vise og sang), og den logiske etterfølgeren til 1920-tallets Chanson réaliste: Yvonne George, Damia og Fréhel. Hennes tolkninger av Marguerite Monnots Mon légionnaire (1937) og Michel Emers L'Accordéoniste (1940) tilhører den gamle music hall-tradisjonen. Piafs dramatiske tolkninger av tekstene hun framførte, samt hennes karakteristiske stemme, harmonerte godt med hennes egne kompliserte livsforhold, som inkluderte alkoholmisbruk og andre rusproblemer. Hun hadde framgang med sanger som La Vie en Rose (1946; egen tekst), Milord (1959) og Non, je ne regrette rien (1960). Hun var den franske chanson-tradisjonens fremste representant på 1950- og 1960-tallet. Piaf medvirket også i filmer. Wikipedia

75 år
Leonid Bresjnev (Politiker)
1906 - 1982

Leonid Bresjnev (Russland)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Leonid Iljitsj Bresjnev

Født:
19. desember 1906 (117 år siden)

Døde:
10. november 1982 (75 år) (41 år siden)

Leonid Iljitsj Bresjnev, født 6. desemberjul./ 19. desember 1906greg. (ifølge andre kilder 19. desember 1906jul./ 1. januar 1907greg.) i Kamenskoje i Det russiske keiserdømmet, død 10. november 1982 i Moskva) var en sovjetisk kommunistisk politiker. Som generalsekretær i Sovjetunionens kommunistiske parti var Bresjnev i realiteten landets og kommunistpartiets leder fra 1964 til 1982. Under hans styre økte Sovjetunionen sin globale innflytelse, til dels etter en betydelig militær opprustning. Hans lederperiode markerte også begynnelsen på en periode med økonomisk og sosial stagnasjon.

Bresjnev ble født i en arbeiderfamilie i Ukraina. Etter å ha studert metallurgi ved hjembyens ingeniørhøyskole, arbeidet han i metallindustrien i Ukraina. Han meldte seg inn i Komsomol i 1923 og Sovjetunionens kommunistiske parti i 1929. Under den andre verdenskrig tjenestegjorde han i Den røde hær, og forlot aktiv tjeneste som generalmajor i 1946. Josef Stalin ble etter hvert oppmerksom på hans dyktighet, og han steg i gradene fram til 1952 da han ble medlem av kommunistpartiets sentralkomité. Etter reorganiseringen som fulgte etter Stalins død i 1953 ble han sjef for det politiske arbeidet i hæren og marinen, før han ble hentet tilbake av Nikita Khrusjtsjov, som han hadde kjent fra Ukraina. Bresjnev ble medlem av partiets politbyrå i 1956, og tilhørte den nye partieliten som fikk Khrusjtsjov avsatt som generalsekretær i 1964.

Som generalsekretær pleide Bresjnev å søke andres råd før han fattet beslutninger. Bresjnev delegerte mange politiske oppgaver, og konsentrerte seg om utenriks- og forsvarspolitikken. Da Warszawapakten invaderte Tsjekkoslovakia for å stanse Prahavåren i 1968, formulerte han Bresjnev-doktrinen. Han la til grunn en avspenningspolitikk overfor Vestblokken. Hans siste store avgjørelse var invasjonen av Afghanistan i 1979. Hans forsøk på å styre uten meningsfulle økonomiske reformer, førte derimot til stagnasjon fra midten av 1970-årene. Dette skyldtes i stor grad en betydelig økning i militærutgiftene, som ved Bresjnevs død utgjorde om lag 15 % av BNP, og en sterkt aldrende og passiv partiledelse. Spørreundersøkelser viser likevel at Bresjnev er den mest populære russiske lederen på 1900-tallet.

Etter flere års sykdom døde Bresjnev i 1982 og ble raskt etterfulgt som generalsekretær av KGB-sjef Jurij Andropov. Bresjnev var kjent for sin forfengelighet, men personkulten hans hadde en mildere karakter enn Stalins. Mikail Gorbatsjov tok avstand fra arven etter Bresjnev og ledet en prosess med økonomisk og politisk liberalisering i Sovjetunionen i 1980-årene. Wikipedia

94 år
Ingeborg Refling Hagen (Forfatter)
1895 - 1989

Ingeborg Refling Hagen (Norge)

Forfatter, skribent, lyriker

Fullt navn / Fødenavn:
Ingeborg Nancy Refling Hagen

Født:
19. desember 1895 (128 år siden)

Døde:
30. november 1989 (94 år) (34 år siden)

Ingeborg Nancy Refling Hagen var en norsk forfatter og kulturarbeider. Hun debuterte i 1920 med Naar elv skifter leie, noveller fra gammelt Hedmarksmiljø. I tiåret som fulgte kom det en rekke romaner og novellistiske fortellinger skrevet i en fortettet, lyrisk-musikalsk stil. I 1932 stod hun fram som lyriker med samlinga Jeg vil hem att, en nordisk salgssuksess for lyrikk.

Under andre verdenskrig gikk hun inn i motstandsbevegelsen og var aktiv i arbeidet med flyktningtransport, og utgivelse av illegale aviser. Sommeren 1941 startet hun Send Videre, en avis som i september endret navn og ble kjent som Jøssingposten. Denne virksomheten førte til at hun ble arrestert i desember 1941.

Ingeborg Refling Hagen er opphavet til et kulturarbeid som etter krigen ble kjent som Suttung-bevegelsen. Den hadde utspring i hennes eget hjem Fredheim. Et resultat av dette arbeidet var Suttungteateret på Tangen, gjennom mange år Norges eneste statsstøttede friteatergruppe. Wikipedia

45 år
Edmund Biernacki (Nevrolog)
1866 - 1911

Edmund Biernacki (Polen)

Nevrolog, patolog

Fullt navn / Fødenavn:
Edmund Faustyn Biernacki

Født:
19. desember 1866 (157 år siden)

Døde:
29. desember 1911 (45 år) (112 år siden)

Edmund Faustyn Biernacki var en polsk lege som først oppdaget sammenhengen mellom blodlegemers senkningshastighet og kroppens generelle helsetilstand. Denne metoden, kjent som Biernackireaksjonen eller SR (senkningsreaksjon), er en av de mest grunnleggende diagnostiske undersøkelser, og gjennomføres på laboratorier over hele verden.

Biernacki fullførte medisinstudiet ved universitetet i Warszawa i 1889, hvor han også tok sin doktorgrad. Fra 1902 bodde han i Lviv, og ble der i 1907 professor ved universitetet. Biernacki arbeidet innen felt som metabolisme, ernæring eller nevrologi (Biernackisyndromet), men han er mest kjent for sitt arbeid innen hematologien, da han i 1897 var den første til å oppdage og utnytte sammenhengen mellom senkningshastigheten til erytrocytter (erytrocyttsedimenteringshastigheten) og menneskekroppens helsetilstand som metode i medisinsk diagnostikk. Senkningshastigheten er hastigheten til blodlegemer som synker til bunns i en beholder når koagulering forhindres. Senkningshastigheten påvirkes av en rekke sykdommer (især betennelser og svulstsykdommer), og kan av den grunn bidra til å stille diagnoser. Wikipedia

Dødsfall

58 år
Kim Peek (Savant)
1951 - 2009

Kim Peek (USA)

Savant

Født:
11. november 1951 (72 år siden)

Døde:
19. desember 2009 (58 år) (14 år siden)

Kim Peek var en savant med en ekstrem hukommelse. Han bodde i Salt Lake City i Utah, og var inspirasjonen til rollefiguren Raymond Babbit, som ble spilt av Dustin Hoffman i filmen Rain Man.

Han ble født uten hjernebjelke, og med encephalocele, en lidelse hvor platene som danner kraniet ikke slutter tett, eller at hans høyre og venstre hjernehalvdel trolig hadde direkte kontakt med hverandre.

Ifølge Peeks far, Fran, var Peek i stand til å memorere vesentlig fra en alderen av 16-20 måneder. Han leste bøker, memorerte dem og plasserte dem opp ned i bokhyllen for å vise at bøkene var ferdigleste. Han leste en bok i løpet av omkring en time, og husket tilnærmelsesvis 98% av alt han hadde lest. Han memorerte store mengder informasjon om alt fra historie og litteratur, geografi og numre, til sport, musikk og datoer. Han hadde evnen til å fortelle hvilken ukedag en gitt dato faller på, og var i stand til å gjøre rede for innholdet i mer enn 12 000 bøker.

Kim Peek døde 58 år gammel på et sykehus i Salt Lake City. Wikipedia

78 år
Jakob Weidemann (Kunstmaler)
1923 - 2001

Jakob Weidemann (Norge)

Kunstmaler

Født:
14. juni 1923 (101 år siden)

Døde:
19. desember 2001 (78 år) (22 år siden)

Jakob Weidemann var en norsk kunstner. Weidemann regnes som en av de viktigste kunstnerne innen norsk modernisme på 1950-tallet, og han var en foregangsperson for det abstrakte maleriet i Norge i tiårene etter andre verdenskrig. Weidemanns verk «Storfuglen letter» (1959) er kåret til et av Morgenbladets 12 viktigste kunstverk.

Han vokste opp på Steinkjer og 11 år gammel flyttet han til Oslo for å bo hos moren, som da var gift. Han er utdannet ved Bergen Kunsthåndverkskole (1939), Ole B. Eides malerskole (Bergen 1940-) og Kunstakademiet i Oslo (1941–). Jacob Weidemanns første utstilling – på Blomqvist, Oslo i 1946 – ble et kunstnerisk gjennombrudd.

Karakteristisk er hans abstrakte, ekspresjonistiske malerier med naturen som inspirasjonskilde. Etter en del eksperimentering med forskjellige stilarter på 40 og 50-tallet slo Weidemann endelig rot i noe som kan kalles en ekspressiv, lyrisk-abstrakt kunst med naturen som inspirasjonskilde og utgangspunkt. Flere av hans senere arbeider kalles «Inntrykk fra naturen». Andre kjente titler er «Interiør», «Veien til Jerusalem», «Storfuglen letter», «Tåke i Getsemane» og «Hommage à El Greco».

Han har utført monumentalarbeider i Steinkjer kirke (1965) og i Store Maihaugsal på Lillehammer (1967).

Weidemann var gift med Anne Marie Frøisland, datter av Frøis Frøisland. Deres kunstnerhjem Ringsveen ved Lillehammer er overdratt til en stiftelse, som har til formål å stille eiendommen til disposisjon som bolig for yngre kunstnere. Wikipedia

85 år
Desmond «Q» Llewelyn (Skuespiller)
1914 - 1999

Desmond «Q» Llewelyn (Storbritannia)

Skuespiller, filmskuespiller

Født:
12. september 1914 (109 år siden)

Døde:
19. desember 1999 (85 år) (24 år siden)

Desmond Llewelyn var en walisisk skuespiller som er kjent for sin rolle som oppfinneren «Q» i James Bond-filmene i tiden mellom 1963 og 1999.

Han har også spilt i en filmatisering William Shakespeares drama Hamlet, men rollen han hadde var relativt ubetydelig.

Llewelyn døde i en bilulykke i nærheten av landsbyen Berwick i East Sussex. Ulykken skjedde 19. desember 1999, mindre to uker etter premieren av The World is Not Enough. Roger Moore, som spilte sammen Llewelyn i seks av hans sju Bond-filmer, talte i hans begravelse. Llewelyns hustru Pamela Mary Llewelyn døde i East Sussex i 2001, 85 år, og hans sønn Justin Llewelyn døde i 2012, 59 år. Wikipedia

78 år
Alf Nordhus (Advokat)
1919 - 1997

Alf Nordhus (Norge)

Advokat, forsvarsadvokater

Født:
25. august 1919 (104 år siden)

Døde:
19. desember 1997 (78 år) (26 år siden)

Alf Magnus Nordhus var en av Norges mest kjente forsvarsadvokater.

Han var født i Bergen og ble cand.jur. i 1943 og høyesterettsadvokat i 1953. Mens han studerte under 2. verdenskrig ledet han et illegalt studentutvalg ved det juridiske fakultetet.

Han var hjelpestatsadvokat 1946–1947, juridisk konsulent for Norsk Sjømannsforbund fra desember 1947 , senere juridisk konsulent for Norsk bygningsindustriarbeiderforening fra 1952, sensor ved juridisk embedseksamen fra 1955 og fast forsvarer i Oslo byrett fra 1961. I årene 1956–1959 var Nordhus leder for avviklingsstyret for Kongsberg Sølvverk, et styre hvor forøvrig Harry Lindstrøm var sekretær.

Han ble etter hvert en meget kjent og etterspurt forsvarsadvokat og introduserte begrepet «aktivt forsvar». Med dette begrepet mente han at forsvaret ikke skulle overlate all etterforskning til politiet, og at forsvaret skulle drive egen etterforskning med private etterforskere og fremskaffe egne sakkyndige.

Han var forsvarer i mange alvorlige straffesaker. Han var for eksempel forsvarer i Liland-saken i 1970 og forsøkte å få denne saken gjenopptatt i 1971 etter at Sten og Vibeke Ekroth hadde drevet privat etterforskning og innlevert en dokumentsamling på 1700 sider. Gjenopptakelsessaken ble forkastet av Eidsivating lagmannsrett i 1975 og avvist av Høyesteretts kjæremålsutvalg i 1976. (Per Liland ble forøvrig frifunnet i 1994). Alf Nordhus var også medforsvarer sammen med Arne Haugestad for Arne Treholt i ankesaken hans. Det oppstod etter hvert samarbeidsproblemer mellom de to forsvarerne, og oppdraget endte med et brudd mellom Nordhus og Treholt etter Nordhus' håndtering av Treholts fluktplaner.

En av hans mest kjente saker er Hollekim-saken i 1965, der han gikk imot sin egen klient, Sigurd Hollekim, som hadde tilstått mordet på frisøren Astrid Aardal og fastholdt tilståelsen i retten, og fikk ham frikjent, fordi Alf Nordhus mente at han umulig kunne ha begått drapet.

Nordhus var en profilert røyker.

Nordhus var i mange år fast deltager i radioprogrammet 20 spørsmål på NRK, der han bl.a. gjorde seg bemerket med sin høylytte latter. Ved en anledning var løsningen på en oppgave (som ble foreslått av lytterne) «Latteren til Nordhus». Wikipedia

47 år
Michael Clarke (Trommeslager)
1946 - 1993

Michael Clarke (USA)

Trommeslager

Fullt navn / Fødenavn:
Michael James Dick

Født:
3. juni 1946 (78 år siden)

Døde:
19. desember 1993 (47 år) (30 år siden)

Michael Clarke var trommeslager.

Clarke startet sin karriere som trommeslager i The Byrds. Til tross for at han var offisielt medlem av bandet spilte han ikke alltid på platene deres. Han skrev heller ikke mye materiale til gruppen.

Clarke fortsatte sin musikaliske bane i gruppene The Flying Burrito Brothers og Firefall. Han døde i 1993 av leverskader etter lang tids alkoholmisbruk. Wikipedia

79 år
Karen Grønn-Hagen (Politiker)
1903 - 1982

Karen Grønn-Hagen (Norge)

Politiker

Født:
27. november 1903 (120 år siden)

Døde:
19. desember 1982 (79 år) (41 år siden)

Karen Grønn-Hagen var en norsk politiker (Sp) og gårdbruker fra Tynset.

Hun var stortingsrepresentant for Hedmark 1955-57 og 1961-65. I den første perioden var hun valgt som vararepresentant, men møtte som fast representant etter Einar Frogners død 10.7.1955. Hun var statsråd og sjef for Familie- og forbrukerdepartementet i John Lyngs regjering 1963. Hun var Senterpartiets første kvinnelige stortingsrepresentant, den første kvinnelige statsråd i en borgerlig regjering, og landets fjerde kvinnelige statsråd.

Karen Grønn-Hagen hadde artium fra 1922 og husmorskole. Hun arbeidet som budeie, lærervikar, husmor og som bonde fra 1929. Hun var mor til Sp-politikeren Per N. Hagen, og bestemor til tidligere bondelagsleder og nå stortingsrepresentant Nils T. Bjørke, jurist og målkvinne Kari Bjørke og forlegger Arnstein Bjørke. Wikipedia

59 år
Carl Gustav Fleischer (Militær)
1883 - 1942

Carl Gustav Fleischer (Norge)

Militær

Født:
28. desember 1883 (140 år siden)

Døde:
19. desember 1942 (59 år) (81 år siden)

Carl Gustav Fleischer var en norsk offiser (generalmajor). Under slaget om Narvik hadde han ansvaret for de norske styrkene, som sloss mot tyskerne sammen med britiske, franske og polske styrker og som påførte tyskerne det første nederlag under andre verdenskrig da Narvik ble gjenerobret. Fleischer fulgte med til Storbritannia da kong Haakon og Johan Nygaardsvolds regjering forlot Norge 7. juni 1940. I Storbritannia var Fleischer sjef for den norske hærens overkommando. Den 1. desember 1942 ble Fleischer beordret til militærattaché og sjef for den norske militærmisjonen i Washington, DC. Før han fikk tiltrådt, tok han sitt eget liv 19. desember 1942. Dagen før ble han i statsråd i London tildelt Norges fremste utmerkelse, Krigskorset med sverd. Wikipedia

85 år
Peter Andreas Sæther (Politiker)
1812 - 1897

Peter Andreas Sæther (Norge)

Politiker, lærer, klokker

Født:
24. april 1812 (212 år siden)

Døde:
19. desember 1897 (85 år) (126 år siden)

Peter Andreas Sæther var en norsk lærer, klokker og politiker. Han var stortingsmann for Nordre Trondhjems amt (Nord-Trøndelag) 1851–1853 og 1857–1879.

Han var sønn av sjømann Lars Sæther og Maren Torp. Faren døde tidlig, så gutten ble oppfostret hos morfaren. I unge år var han i fire år huslærer hos sogneprest Hans Severin Arentz på Skogn, hvor han samtidig gikk i lære for å bli skoleholder. Sæther var lærer og klokker i Levanger 1832–1835, deretter lærer på Skjerpingen og klokker i Alstadhaug kirke på Skogn. Som lærer gjorde han seg bemerket som «evnerik og tiltaksom». Han giftet seg i 1834 med Anna Krogstad, datter av gårdbruker og klokker Ole Krogstad på Skogn. Deres datter Oline Kathrine giftet seg med lærer, organist og banksjef Peder Falstad og ble mor til overrettssakfører, banksjef, ordfører og stortingsmann Arne Falstad i Levanger.

Sæther var Skogns ordfører 1852–1861 og 1870–1873, i et par år også direktør (styremedlem) i Levanger og Skogns Sparebank. Han var stortingsmann for Nordre Trondhjems amt 1851–1853 og 1857–1879. Av de grupperingene som begynte å avtegne seg mot slutten av hans tid på Stortinget, var Sæther helst å regne som bondevenn. Sæther fulgte for det meste Søren Jaabæks sparepolitikk, til forskjell fra den yngre generasjonen på stortingsbenken, som Ole Anton Qvam og Ole Richter.

Som stortingsmann var han medlem av Stortingets kirkekomité 1852–1858, medlem av Stortingets veikomité 1859–1860 og 1865–1866, sekretær i Stortingets kirkekomité og medlem av Stortingets jernbanekomité 1862–1863, medlem av Stortingets tollkomité 1868–1869 og 1871–1877. I Lagtinget ble han medlem i 1857 og sekretær 1864–1866, 1868–1869 og 1871–1873. Han arbeidet særlig for vei- og jernbaneutbygging, men under et stiftslærermøte på hjemtraktene ble han også hyllet for sin medvirkning til allmueskoleloven av 1860. I 1877 reise Sæther hjem fra Stortinget med den påbegynte Rørosbanen. Han satt på en provisorisk benk i en åpen vogn, falt av i en sving, og «skamslo seg så stygt i ansiktet at han sluttet som både stortingsmann og klokker».

Etter avskjed som lærer og klokker ble Peter Andreas og Anna Sæther boende på Skogn frem til 1886, da de flyttet til Levanger. Han døde på amtssykehuset i 1897 og ble begravet fra Levanger kirke. Wikipedia

66 år
Axel Winge (Politiker)
1827 - 1893

Axel Winge (Norge)

Politiker, forretningsdrivende

Født:
21. mai 1827 (197 år siden)

Døde:
19. desember 1893 (66 år) (130 år siden)

Axel Winge var en norsk politiker og stortingsrepresentant for Høyre. Han ble valgt til Stortinget i stortingsvalget i 1888 og representerte Kristiania, Hønefoss og Kongsvinger i perioden 1889-1890. Han var sønn av Paul Claussøn Winge og Anna Jakobine Gandil. Etter perioden på Stortinget var han kommisjonær på Børsen og konsul.

Axel Winge fikk med Elisabeth Marie («Betzy») Lasson, barna Per Winge (komponist) og Lizzie Winge (pianist). Wikipedia

33 år
Ole Vig (Lærer)
1824 - 1857

Ole Vig (Norge)

Lærer, redaktør, forfatter, lyriker

Født:
6. februar 1824 (200 år siden)

Døde:
19. desember 1857 (33 år) (166 år siden)

Ole Vig var en norsk skole- og folkeopplysningsmann som arbeidet for utdanning for alle. I Rune Slagstads bok De nasjonale strateger karakteriseres Vig som «en folkeopplysningsmann og nasjonsbygger som har hatt stor betydning for utviklingen av vårt demokrati». Vig regnes av mange som den norske folkehøyskolens far, selv om Vig selv ikke fikk oppleve skoleslagets etablering i løpet av sitt korte liv. Wikipedia

30 år
Emily Brontë (Skribent)
1818 - 1848

Emily Brontë (Storbritannia)

Skribent, lyriker, romanforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Emily Jane Brontë

Født:
30. juli 1818 (206 år siden)

Døde:
19. desember 1848 (30 år) (175 år siden)

Emily Jane Brontë var en engelsk forfatter. Hennes eneste roman, Stormfulle høyder (Wuthering Heights, 1847), regnes som en betydelig klassiker og er et godt eksempel på gotisk litteratur. Wikipedia

<<
19. Desember
>>