Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
19. Desember
Om dagen
19. Desember er dag 353 i 2019, og er i uke 51. Det er 12 dager igjen av året.
Navnedag
Historie
Wikipedia_19-12.2016
3 år siden
Wikipedia
2016: 12 mennesker blir drept og 49 skadd i et terrorangrep på et julemarked i Berlin
Terrorangrepet i Berlin 19. desember 2016 medførte at tolv mennesker mistet livet da en semitrailer kjørte gjennom julemarkedet ved Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche på Breitscheidplatz. Ytterligere 56 personer ble fysisk skadet ved angrepet.

Kjøretøyet førte til elleve av dødsfallene. Det tolvte offeret var lastebilsjåføren som ble skutt av attentatmannen. Drapsmannen rømte fra åstedet.

Den 24 år gamle tunisieren Anis Amri ble etter kort tid etterlyst av politiet. Han ble 23. desember stanset av italiensk politi, i en rutinekontroll i byen Sesto San Giovanni. Amri løsnet skudd mot politiet, og ble deretter selv skutt. Tysklands riksadvokat slo i januar 2017 med sikkerhet fast at Amri var gjerningsmannen.

Gjennom informasjonskanalen Amaq, som står militærorganisasjonen IS nær, ble det dagen etter drapene, påstått at gjerningen var utført av en soldat i IS. Tyske myndigheter som hadde holdt oppsikt med Amri, har ikke bekreftet dette.

Amri som hadde fått avslag på søknad om oppholdstillatelse, hadde vært i terrormyndighetenes søkelys. Ifølge myndighetene i Nordrhein-Westfalen, var deres observasjoner før angrepet at han hadde fjernet seg fra salafistiske miljøer, og i stedet søkte mot alminnelig kriminalitet og rusmiljøer.

Angrepet i Berlin bar likhetstrekk med angrepet i Nice samme år. I begge tilfeller ble et stort kjøretøy styrt av attentatmannen inn i en stor menneskemengde, med et stort antall drepte og skadde til følge. Wikipedia
Wikipedia_19-12.2015
4 år siden
Wikipedia
2015: Et snøskred i Longyearbyen tar livet av 2 personer og ødelegger 10 hus
Snøskredet i Longyearbyen 2015 inntraff lørdag 19. desember 2015 i Longyeardalen på Svalbard. Skredet ble utløst fra Sukkertoppen under en storm på øygruppa. Elleve hus (Spisshus) i vei 230 ble tatt av skredet. Syv i rekke nr to og fire i bakerste rekke. I tillegg ble hele øverste rekka i vei 228 totalskadd og kondemnert.

Etter skredet beordret den statlige myndigheten på øygruppa, Sysselmannen på Svalbard, evakuering av hus i Vei 228 (nummer 6–16 og 15–21, Vei 226 (nummer 10, 12 og 31–37) og Vei 222 (nummer 5–17), samt det gamle sykehuset. Senere, rundt klokken 16.30, ble det klart at også hus i Vei 230 (nummer 29–39) og hele Nybyen måtte evakueres. Longyearbyen lokalstyre ba innbyggere ta med spade og melde seg for å hjelpe med å grave.

Tre leger ble sendt til øya i hvert sitt ambulansefly. I tillegg ble et medisinsk operasjonsteam sendt, bestående av anestesileger, kirurger og operasjonssykepleiere.

To personer omkom i skredet; et barn og en mann i 40-årene. I alt ble ni mennesker skadet; fire barn og fem voksne. Wikipedia
Wikipedia_19-12.1943
76 år siden
Wikipedia
1943: Over 35 mennesker omkommer i en brann i et kullopplag på havneområdet Filipstad i Oslo
Filipstad-ulykken 19. desember 1943 var en større eksplosjon og etterfølgende brann i et kullopplag på havneområdet Filipstad og nærliggende boligområder på Skillebekk i Oslo. Ved siden av eksplosjonen på Vågen var Filipstad-ulykken den største katastrofe av sitt slag under okkupasjonen av Norge.

Eksplosjonen skjedde under lossing av ammunisjon fra DS «Selma». Over 800 tonn ammunisjon eksploderte, og drepte umiddelbart 22 havnearbeidere. Eksplosjonen og den påfølgende brannen ødela mer enn 400 bygninger, og raserte et område på 60 dekar. Tilsammen 45 nordmenn (deriblant fem brannmenn) og omkring 75 tyskere ble drept. Ca. 400 mennesker ble skadet. Det samlede skadebeløpet ble beregnet til 30 millioner kroner.

«Selma» ble slept fra kai for at resten av ammunisjonen skulle kunne reddes. Imidlertid eksploderte skipet 11. januar 1944 og sank.

Årsaken til eksplosjonene kan ha vært sabotasje. Ingen tok imidlertid på seg ansvaret for en slik aksjon. Tyskerne skal ha hatt mistanke om sabotasje i egne rekker, og iverksatte ingen represalier. Offisielt ble hendelsen presentert som en ulykke. Wikipedia
Dødsfall
85 år
Desmond «Q» Llewelyn (Skuespiller)
1914 - 1999

Desmond «Q» Llewelyn (Storbritannia)

Skuespiller, filmskuespiller

Født:
12. september 1914

Døde:
19. desember 1999 (85 år)

Desmond Llewelyn var en walisisk skuespiller som er kjent for sin rolle som oppfinneren «Q» i James Bond-filmene i tiden mellom 1963 og 1999.

Han har også spilt i en filmatisering William Shakespeares drama Hamlet, men rollen han hadde var relativt ubetydelig.

Llewelyn døde i en bilulykke i nærheten av landsbyen Berwick i East Sussex. Ulykken skjedde 19. desember 1999, mindre to uker etter premieren av The World is Not Enough. Roger Moore, som spilte sammen Llewelyn i seks av hans sju Bond-filmer, talte i hans begravelse. Llewelyns hustru Pamela Mary Llewelyn døde i East Sussex i 2001, 85 år, og hans sønn Justin Llewelyn døde i 2012, 59 år. Wikipedia

<<
19. Desember
>>