Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
14. Desember
Navnedag
Historie
Wikipedia_14-12.1995
24 år siden
Wikipedia
1995: Daytonavtalen blir signert i Paris, og avslutter Bosniakrigen
Daytonavtalen fra 1995 avsluttet den tre og et halv år gamle Bosnia-krigen. Avtalen utgjør rettsgrunnlaget for dagens Bosnia-Hercegovina.

Avtalens parter var den daværende føderale republikken Jugoslavia, Kroatia og Bosnia-Hercegovina. Forhandlingene om avtalen ble ført i Dayton, Ohio, USA fra 1. til 21. november 1995. Daytonavtalen ble underskrevet i Paris 14. desember 1995, i nærvær av USA, Russland, Storbritannia, Tyskland, Frankrike og EU. Wikipedia
Wikipedia_14-12.1911
108 år siden
Wikipedia
1911: Roald Amundsen blir den første person som når Sydpolen
Amundsen nådde Sydpolen den 14. desember 1911. Basen på polpunktet fikk navnet Polheim. Amundsen gav polplatået navnet Kong Haakon VIIs vidde (nå Kong Håkon VII Vidde), men dette navnet har ikke vunnet innpass internasjonalt. På basen etterlot de et telt, enkelte unødvendige gjenstander og et brev til kong Haakon i tilfelle de ikke skulle komme trygt tilbake til Framheim. I tillegg lå det et kort brev til Scott hvor Amundsen ba ham om å sende brevet til Kongen og beskjed om at Scott kunne bruke det han eventuelt hadde bruk for av gjenstandene i teltet. Brevet avsluttes med at Amundsen ønsker Scott en trygg reise hjem igjen.

Tilbaketuren fra polpunktet gikk fortere enn Amundsen hadde beregnet, noe som medførte at mye av maten og utstyret som lå på depotene ikke ble tatt med. Tilsammen skal det ha vært 500 kilo med utstyr og mat igjen på ruten fra polpunktet.

Ekspedisjonen returnerte til Framheim den 25. januar 1912 med elleve hunder. Turen hadde til sammen tatt 99 dager. Amundsen hadde på forhånd beregnet at den ville ta 100 dager. I løpet av denne tiden hadde de tilbakelagt i underkant av 3000 kilometer. Allerede den 30. januar forlot «Fram» Framheim. Grunnen til at Amundsen forlot Antarktis så hurtig, var at han ville sikre at han var først med nyheten om at han hadde vært på Sydpolen. Dersom Scott fikk sin erobring publisert først, ville det få overskriftene, selv om Amundsen var først til polpunktet.

Den 7. mars 1912 ankom «Fram» Hobart i Australia. Amundsen sendte da et kodet telegram til sin bror, som igjen skulle informere Kongen og Fridtjof Nansen. Først neste dag ble nyheten offisielt kjent. Wikipedia
Wikipedia_14-12.1773
246 år siden
Wikipedia
1773: «Statens kartverk» blir stiftet, da under navnet «Norges geografiske oppmåling»
Statens kartverk (kortnavn Kartverket) er en norsk statlig forvaltningsbedrift under Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Hovedkontoret ligger på Hvervenmoen ved Hønefoss i Ringerike kommune.

Statens kartverk har vært etatens navn siden 1986 og er fortsatt det navnet som benyttes i offisielle sammenhenger, men fra mars 2012 er det kortformen Kartverket som brukes i kommunikasjon utad.

Kartverkets sjef fra 1. april 2008 er Anne Cathrine Frøstrup.

Kartverket skal sørge for at tidsriktig, stedfestet informasjon fra det offentlige finnes og er lett tilgjengelig for det norske samfunn til enhver tid. Kartverket er statens fagmyndighet innen kart, geodata og offentlig eiendomsinformasjon, og er også landets tinglysingsmyndighet.

Ansvarsområdet omfatter Norges land-, kyst- og havområder, inkludert kysten rundt Svalbard og Jan Mayen.

Forløperen til Kartverket, Norges geografiske oppmåling (NGO), ble stiftet av offiseren Heinrich Wilhelm von Huth 14. desember 1773. Oppmålingen av Norge begynte med vitenskapelig basert triangulering i 1779, sjø- og kystmåling i 1785 og eget karttrykkeri og reproduksjonsanstalt i 1854. Det aller første kartet som ble utgitt av Norges geografiske oppmåling var sjøkart over kysten utenfor Trøndelag, fra Halten til Leka, fra 1835.

Norges Sjøkartverk - sjømålingen - var utskilt som egen institusjon fra 1932. De to institusjonene ble igjen samlet i 1986, og dannet Statens kartverk sammen med landets 18 fylkeskartkontorer (i dag er det 12). Wikipedia
Fødsler
86 år
Don Hewitt (Journalist)
1922 - 2009

Don Hewitt (USA)

Journalist, nyhetsprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Don S. Hewitt

Født:
14. desember 1922

Døde:
19. august 2009 (86 år)

Don S. Hewitt var en amerikansk journalist og nyhetsprodusent som var ansatt en mannsalder i TV-kanalen CBS. Her skapte han blant annet det kjente aktualitetsprogrammet 60 Minutes.

Hewitt studerte ved New York University og begyndte sin journalistiske karriere ved New York Herald Tribune i 1942. Senere kom han til Associated Press. I 1948 ble han ansatt i den amerikanske TV-kanalen CBS, og her ble han resten av sitt yrkesaktive liv inntil han pensjonerte seg i 2004. Under tiden ved CBS produserte han i 1960 den første TV-sendte presidentdebatten i USA, mellom John F. Kennedy og Richard Nixon. På slutten av 1960-tallet fikk han gjennomslag for sin idé om et timelangt program dedikert til nyheter, og 60 Minutes.

Det var Don Hewitt som i 1996 engasjerte CNNs utenrikskorrespondent og nyhetsanker Christiane Amanpour til å levere 4-5 nyhetsreportasjer årlig til 60 Minutes ved siden av fulltidsjobben i CNN. Da hun kunngjorde i 2005 at hun ikke fornyet kontrakten med CBS og 60 Minutes, hadde Hewitt trukket seg tilbake fra kanalen. Han uttalte at dersom han fortsatt hadde vært ansvarlig, ville han ha sørget for at Amanpour fortsatte.

Hewitt ble født i New York City som sønn av Frieda (pikenavn Pike) og Ely S. Hewitt. Hans far var en jødisk immigrant fra Russland, mens hans amerikanskfødte mors familie hadde tysk-jødisk opphav.

Hewitt døde av bukspyttkjertelkreft i sitt eget hjem i Suffolk County i delstaten New York, en måned etter at en annen CBS-legende, Walter Cronkite, gikk bort. Wikipedia

75 år
George Furth 3 (Skuespiller)
1932 - 2008

George Furth 3 (USA)

Skuespiller, librettist, skribent, forfatter

Født:
14. desember 1932

Døde:
11. august 2008 (75 år)

George Furth var en Tony Award-vinnende amerikansk librettist, dramatiker og skuespiller. Bl.a. kjent fra filmen «The Cannonball Run» fra 1981. Wikipedia

Dødsfall
81 år
Peter O'Toole (Skuespiller)
1932 - 2013

Peter O'Toole (Irland)

Skuespiller, skuespiller, filmregissør

Født:
2. august 1932

Døde:
14. desember 2013 (81 år)

Peter O'Toole var en irskfødt skuespiller, oppvokst i den engelske byen Leeds. Han var utdannet ved Royal Academy of Dramatic Art, begynte deretter sin karriere på britiske teatre, fikk anerkjennelse som Shakespeare-fortolker ved Bristol Old Vic og med English Stage Company, før han gjorde sin spillefilmdebut. Han var ganske ukjent da han slo igjennom som hovedrolleinnehaver i filmen Lawrence av Arabia i 1962. Foruten denne hadde han sentrale roller i filmer som Lord Jim (1965), og Den siste keiseren (1987). Rollen som Lawrence av Arabia er den han husket best for.

O'Toole fikk stjernestatus etter å ha framstilt T. E. Lawrence i spillefilmen Lawrence av Arabia (1962) som han mottok sin første nominasjon for Oscar. Han fikk ytterligere sju nominasjoner, for Becket (1964), Løven om vinteren (1968), Goodbye, Mr. Chips (1969), The Ruling Class (1972), The Stunt Man (1980), My Favorite Year (1982) og Venus (2006) – og holder rekorden for de fleste Oscar-nominasjoner uten å vinne dem. Han vant Golden Globes, en BAFTA og en Emmy, og mottok en Oscar-æresbevisning i 2003.

Hans skuespillerkarriere vedvarte helt frem til det siste - da han døde var det fremdeles filmer under ferdigstilling med ham blant rollene. Wikipedia

<<
14. Desember
>>