Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
5 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
5 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
5 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
5 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

14. Desember

Om dagen

14. Desember er dag 349 i 2024, og er i uke 50. Det er 17 dager igjen av året.

Historie

28 år siden

1995: Daytonavtalen blir signert i Paris, og avslutter Bosniakrigen

Daytonavtalen fra 1995 avsluttet den tre og et halv år gamle Bosnia-krigen. Avtalen utgjør rettsgrunnlaget for dagens Bosnia-Hercegovina.

Avtalens parter var den daværende føderale republikken Jugoslavia, Kroatia og Bosnia-Hercegovina. Forhandlingene om avtalen ble ført i Dayton, Ohio, USA fra 1. til 21. november 1995. Daytonavtalen ble underskrevet i Paris 14. desember 1995, i nærvær av USA, Russland, Storbritannia, Tyskland, Frankrike og EU. Wikipedia
112 år siden

1911: Roald Amundsen blir den første person som når Sydpolen

Amundsen nådde Sydpolen den 14. desember 1911. Basen på polpunktet fikk navnet Polheim. Amundsen gav polplatået navnet Kong Haakon VIIs vidde (nå Kong Håkon VII Vidde), men dette navnet har ikke vunnet innpass internasjonalt. På basen etterlot de et telt, enkelte unødvendige gjenstander og et brev til kong Haakon i tilfelle de ikke skulle komme trygt tilbake til Framheim. I tillegg lå det et kort brev til Scott hvor Amundsen ba ham om å sende brevet til Kongen og beskjed om at Scott kunne bruke det han eventuelt hadde bruk for av gjenstandene i teltet. Brevet avsluttes med at Amundsen ønsker Scott en trygg reise hjem igjen.

Tilbaketuren fra polpunktet gikk fortere enn Amundsen hadde beregnet, noe som medførte at mye av maten og utstyret som lå på depotene ikke ble tatt med. Tilsammen skal det ha vært 500 kilo med utstyr og mat igjen på ruten fra polpunktet.

Ekspedisjonen returnerte til Framheim den 25. januar 1912 med elleve hunder. Turen hadde til sammen tatt 99 dager. Amundsen hadde på forhånd beregnet at den ville ta 100 dager. I løpet av denne tiden hadde de tilbakelagt i underkant av 3000 kilometer. Allerede den 30. januar forlot «Fram» Framheim. Grunnen til at Amundsen forlot Antarktis så hurtig, var at han ville sikre at han var først med nyheten om at han hadde vært på Sydpolen. Dersom Scott fikk sin erobring publisert først, ville det få overskriftene, selv om Amundsen var først til polpunktet.

Den 7. mars 1912 ankom «Fram» Hobart i Australia. Amundsen sendte da et kodet telegram til sin bror, som igjen skulle informere Kongen og Fridtjof Nansen. Først neste dag ble nyheten offisielt kjent. Wikipedia
250 år siden

1773: «Statens kartverk» blir stiftet, da under navnet «Norges geografiske oppmåling»

Statens kartverk (kortnavn Kartverket) er en norsk statlig forvaltningsbedrift under Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Hovedkontoret ligger på Hvervenmoen ved Hønefoss i Ringerike kommune.

Statens kartverk har vært etatens navn siden 1986 og er fortsatt det navnet som benyttes i offisielle sammenhenger, men fra mars 2012 er det kortformen Kartverket som brukes i kommunikasjon utad.

Kartverkets sjef fra 1. april 2008 er Anne Cathrine Frøstrup.

Kartverket skal sørge for at tidsriktig, stedfestet informasjon fra det offentlige finnes og er lett tilgjengelig for det norske samfunn til enhver tid. Kartverket er statens fagmyndighet innen kart, geodata og offentlig eiendomsinformasjon, og er også landets tinglysingsmyndighet.

Ansvarsområdet omfatter Norges land-, kyst- og havområder, inkludert kysten rundt Svalbard og Jan Mayen.

Forløperen til Kartverket, Norges geografiske oppmåling (NGO), ble stiftet av offiseren Heinrich Wilhelm von Huth 14. desember 1773. Oppmålingen av Norge begynte med vitenskapelig basert triangulering i 1779, sjø- og kystmåling i 1785 og eget karttrykkeri og reproduksjonsanstalt i 1854. Det aller første kartet som ble utgitt av Norges geografiske oppmåling var sjøkart over kysten utenfor Trøndelag, fra Halten til Leka, fra 1835.

Norges Sjøkartverk - sjømålingen - var utskilt som egen institusjon fra 1932. De to institusjonene ble igjen samlet i 1986, og dannet Statens kartverk sammen med landets 18 fylkeskartkontorer (i dag er det 12). Wikipedia

Fødsler

35 år
Vanessa Hudgens (Skuespiller)
1988

Vanessa Hudgens (USA)

Skuespiller, sanger, modell, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Vanessa Anne Hudgens

Født:
14. desember 1988 (35 år)

Vanessa Anne Hudgens er en amerikansk sanger og skuespiller. Hun debuterte i 2003 og var med i Hollywood-filmene Thirteen og Thunderbirds før hun ble kjent i 2006 i Disney Channel-filmen, High School Musical. Hudgens begynte også som sanger og lanserte debutalbumet V, i 2006. I 2007 var hun modell for Neutrogena. Wikipedia

44 år
Sophie Monk (Sanger)
1979

Sophie Monk (Australia)

Sanger, skuespiller

Født:
14. desember 1979 (44 år)

Sophie Charlene Akland Monk er en australsk sangerinne og skuespillerinne.

Monk ble født i England, men hennes foreldre flyttet til Australia og Gold Coast i Queensland. Hun var en periode medlem av den kvinnelige popgruppen Bardot, og har siden gjort solokarriere med utgivelsen av albumet Calendar Girl. Hun har også spilt i filmer som Date Movie (2006), Click (2006) og Sex and Death 101 (2007).

Hennes profesjonelle karriere innenfor musikk begynte i 1999 da hun svarte på en annonse hvor det ble søkt etter jenter med erfaring fra sang og dans. Dette var rekruttering til den australske TV-serien Popstars, et program med mål om å skape en ny vellykket jentegruppe. Etter mange runder med sang og dans ble Monk valgt som medlem av gruppen som ble kalt Bardot.

Kort tid etter at medlemmene i Bardot skilte lag, begynte Monk å arbeide for sin solokarriere. Hun reiste utenlands for å arbeide med kjente produsenter, og dette resulterte oktober 2002 i hennes første solosingel Inside Outside. I mai 2003 lanserte Sophie Monk sitt første soloalbum Calendar Girl, som overrasket mange ved å være en blanding mellom moderne pop og dance, og også klassisk opera, ettersom Monk hadde fått undervisning i klassisk sang.

Sophie Monk har siden etablert seg i Hollywood, selv om de fleste av hennes roller har vært forholdsvis beskjedne. I februar 2006 spilte hun i sin første rolle i en spillefilm som den flørtende og forførende Andy i komedien Date Movie. I juni 2006 var hun aktuell med filmen Click, en fortelling om en universell fjernkontroll. Monk spiller en liten rolle i denne filmen som Stacey, en sekretær som er en flørtende bimbo. Wikipedia

47 år
Kari Anne Moe (Politiker)
1976

Kari Anne Moe (Norge)

Politiker, filmregissør

Født:
14. desember 1976 (47 år)

Kari Anne Moe er en norsk filmregissør og tidligere leder for Sosialistisk Ungdom (1999–2002), opprinnelig fra Sandefjord. Hun ble valgt til SU-leder etter kampvotering mot Inga Marte Thorkildsen, noe som markerte et politisk veiskille i organisasjonens historie. Under hennes ledelse tok SU et klart skritt til venstre. På landsmøtet det påfølgende året vedtok organisasjonen et prinisipprogram som sa at SU skulle være revolusjonært. Moe har tidligere vært leder i Ungdom mot EU og kvinnepolitisk leder i Sosialistisk Venstreparti (SV) i perioden 2003-2005.

Moe er utdannet dokumentarfilmregissør ved dokumentarregilinjen på Høgskulen i Volda. Hennes debutfilm Tamburinmannen kom høsten 2005. Hun regisserte også Til ungdommen som kom i 2012, som handlet om Terrorangrepene i Norge 2011. Hun jobber som regissør og produsent ved Sant & Usant. Wikipedia

56 år
Hanne Haugland (Høydehopper)
1967

Hanne Haugland (Norge)

Høydehopper

Fullt navn / Fødenavn:
Hanne Birgit Haugland

Født:
14. desember 1967 (56 år)

Hanne Birgit Haugland er en norsk tidligere friidrettsutøver som konkurrerte i høydehopp og lengdehopp. Hun representerte klubbene Haugesund Idrettslag, IL i BUL, Sportsklubben Vidar og Minerva Friidrett.

Haugeland deltok i flere internasjonale mesterskap, blant annet fem verdensmesterskap og to OL. Det store høydepunktet i karrieren var gullet i høydehopp fra VM 1997 i Athen.

For denne prestasjonen ble hun tildelt Aftenpostens gullmedalje og Sportsjournalistenes statuett som «Årets idrettsnavn». I 1997 mottok hun Porsgrunds Porselænsfabriks Ærespris.

Haugland var gift med den tidligere høydehopperen Håkon Särnblom. Hennes far, Terje Haugland, var lengdehopper og norsk mester fra 1969. Hennes farfar, Eugen Haugland, var tresteghopper, olympisk deltager i Sommer-OL 1936 og seks ganger norsk mester fra 1930-årene. Wikipedia

59 år
Erik Skjoldbjærg (Filmregissør)
1964

Erik Skjoldbjærg (Norge)

Filmregissør, manusforfatter

Født:
14. desember 1964 (59 år)

Erik Skjoldbjærg er en norsk filmregissør. Han er utdannet ved National Film and Television School i London.

Hans sjette spillefilm, Pyromanen fra 2016, var basert på Gaute Heivolls roman Før jeg brenner ned. Wikipedia

65 år
Harald Haave (Redaktør)
1958

Harald Haave (Norge)

Redaktør, journalist

Født:
14. desember 1958 (65 år)

Harald Haave er en norsk journalist og redaktør. Han var reporter i NTB, reporter og avdelingsleder i Dagbladet samt sjefredaktør i ukebladet Se og Hør fra november 2007 til oktober 2012.

Haave har jobbet fem år i Norsk Telegrambyrå (NTB), hvorav to år i utenriksavdelingen. I innenriksavdelingen var han allround-reporter og dekket blant annet litteratur og film. Haave jobbet tolv år i Dagbladet, hvorav fire år som kriminalreporter og tre år som avdelingsleder for kultur- og underholdningsavdelingen, Signaler. Han dekket blant annet Golf-krigen i 1991 for Dagbladet. Haave har også vært informasjonssjef i legemiddelfirmaet Merck Sharp and Dome (MSD).

Fra 1. oktober 2005 ble Haave ansatt som assisterende sjefredaktør i ukebladet Se og Hør, og han ble deretter sjefredaktør i ukebladet i november 2007. Haave arbeidet som sjefredaktør i fem år før han i oktober 2012 sluttet og overlot sjefredaktørstillingen til Ellen Arnstad.

Han har skrevet flere romaner, noen av disse under pseudonymet Wiggo Meyer.

Hsarald Haave driver Pr- og kommunikasjonsselskapet Prguru. Han er også daglig leder i Vinsentralen AS.

Harald Haave er gift med maler og grafisk designer Gerd Margrethe Borchgrevink. De bor i Bærum i Akershus. Wikipedia

66 år
Runar Tafjord (Valthornist)
1957

Runar Tafjord (Norge)

Valthornist, jazzmusiker, dirigent

Født:
14. desember 1957 (66 år)

Runar Tafjord er fra Langevåg i Sula kommune og er valthornist. Han er en del av The Brazz Brothers og er bror til Stein Erik Tafjord.

Runar Tafjord er utdannet ved Norges musikkhøyskole i Oslo. Han har i flere år spilt i ulike skandinaviske symfoniorkestre, blant annet Oslo Filharmoniske Orkester, Den Norske Operas Orkester, Bergen Filharmoniske Orkester og Göteborg Filharmoniske Orkester. Han er også en mye benyttet soloartist og studiomusiker og er en av kun fem skandinaviske valthornister som spiller jazz. I tillegg til dette er han dirigent og instruktør for brassensembler. Wikipedia

72 år
Jan Timman (Sjakkspiller)
1951

Jan Timman (Nederland)

Sjakkspiller, journalist, faglitterær forfatter

Født:
14. desember 1951 (72 år)

Jan Timman er en nederlandsk stormester i sjakk som hadde sin storhetstid innen sjakken på 70- og 80-tallet. Han har vunnet nederlandsk mesterskap ni ganger. Han har vært kandidat for Verdensmesterskapet flere ganger. Han spilte for FIDEs Verdensmesterskapstittel i 1993. Da tapte han for Anatolij Karpov. På 80-tallet og i begynnelsen av 90-årene var han regnet for å være den beste ikke-sovjetiske spiller, og kjent som «best i vest». Timman har fortsatt å spille aktivt. På FIDEs rankingliste for januar 2013 har han en rating på 2566. Han spilte likt med Krishnan Sasikiran for førsteplassen i Sigeman-sjakkturnering 2005 i København/Malmö.

Han er en av sjefredaktørene av magasinet New In Chess.

Hans bok The Art of Chess Analysis (ISBN 1-85744-179-6) er regnet for å være en av de moderne klassikerne av sjakklitteraturen. Wikipedia

74 år
Inger Lise Rypdal (Skuespiller)
1949

Inger Lise Rypdal (Norge)

Skuespiller, Sanger, forfatter, plateartist

Fullt navn / Fødenavn:
Inger Lise Andersen

Født:
14. desember 1949 (74 år)

Inger Lise Rypdal er en norsk artist. Hun arbeider og har en lang karriere innen flere genre, som sanger, skuespiller og forfatter.

Rypdal hadde et gjennombrudd i 1968 som popartist med Terje Mosnes' norske versjoner av sangene «Romeo og Julie» og «Fru Johnsen», og var den dominerende kvinnelige artisten i norsk populærmusikk i 1970-årene. Hun har senere vært mest aktiv som skuespiller. Rypdal vant Spellemannprisen i 1973.

Inger Lise Rypdal er søster av Maj Britt Andersen. Hun ble gift i 1969 med komponist og musiker Terje Rypdal (1947–). Ekteskapet ble oppløst i 1985. Sammen fikk de sønnene Daniel i 1970 og Marius i 1977.

Rypdal ble portrettert på frimerke 16. september 2011 da Posten utga en serie med fire frimerker med tema «Norsk populærmusikk III – Kvinnelige artister». Wikipedia

69 år
Patty Duke (Skuespiller)
1946 - 2016

Patty Duke (USA)

Skuespiller, sanger, politiker, fagforeningsperson

Fullt navn / Fødenavn:
Anna Marie Duke

Født:
14. desember 1946 (77 år siden)

Døde:
29. mars 2016 (69 år) (8 år siden)

Anna Marie «Patty» Duke var en amerikansk skuespiller.

Duke hadde stor suksess på Broadway i 1959 som den blinde og døve unge Helen Keller i stykket Mirakelet. I 1962 gjentok hun suksessen som Helen Keller i filmen Mirakelet Helen Keller (The Miracle Worker) og vant en Oscar for beste kvinnelige birolle.

Duke har en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

77 år
Antony Beevor (Militærhistoriker)
1946

Antony Beevor (Storbritannia)

Militærhistoriker, romanforfatter, historiker, faglitterær forfatter, forfatter, skribent

Født:
14. desember 1946 (77 år)

Antony Beevor er en britisk forfatter og historiker. Han er utdannet ved Winchester College og Sandhurst og tjenestegjorde som offiser i den britiske hæren i Storbritannia og Forbundsrepublikken Tyskland i årene 1967–1970.

Som forfatter av historiske verker kjennetegnes Beevors bøker av utstrakt bruk av kilder og hans omfattende tilgang til arkivmateriale. Samtidig er hans fortellerteknikk slik at leseren også følger individuelle skjebner og opplevelser. Hans omfattende dokumentasjon av de sovjetiske overgrepene både i Stalingrad, men særlig i Tyskland, medførte kritikk fra Russland.

Bevoors bøker er oversatt til 30 språk og solgt i 6 millioner eksemplarer.

Nyttårsaften 2016 ble Beevor utnevnt til Knight Bachelor. Han ble dermed opphøyd i ridderstanden og fikk rett til å føre tiltaleformen sir foran sitt navn.

Beevor ble i 1997 gjort til ridder av den franske Ordre des Arts et des Lettres. I 2008 ble han tildelt den estiske Terra Mariana-korsets orden, og i 2016 ble han kommandør av den belgiske Kroneordenen. Wikipedia

80 år
Per Jansen (Skuespiller)
1941 - 2022

Per Jansen (Norge)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Per Johan Jansen

Født:
14. desember 1941 (82 år siden)

Døde:
8. august 2022 (80 år) (1 år siden)

Per Johan Jansen var en norsk skuespiller.

Han gikk ut fra Teaterhøgskolen i 1965, og spilte siden ved en rekke teatre, blant annet Det norske teatret, Oslo Nye Teater, Hålogaland Teater, Nationaltheatret og Den Nationale Scene. Har var dessuten aktiv i både Riksteatret og Fjernsynsteatret.

Jansen filmdebuterte i Klimaks i 1965. Etter den tid har han medvirket i blant annet Balladen om mestertyven Ole Høiland (1970), Kjærleikens ferjereiser (1979), Hud (1986), Drømmeslottet (1986), En håndfull tid (1990), Høyere enn himmelen (1993), Den som frykter ulven (2004), En folkefiende (2005) og Varg Veum – Bitre blomster (2007).

Jansen er også kjent fra diverse TV-serier. Han hadde roller i blant annet Brødrene Dal og spektralsteinene, Vertshuset den gyldne hale og Fortuna. Han spilte dessuten en av de mest sentrale rollene i slektskrøniken Vestavind på NRK.

Per Jansen døde 8. august 2022, etter kort tids sykeleie. Wikipedia

83 år
Oddvar Bull Tuhus (Filmregissør)
1940

Oddvar Bull Tuhus (Norge)

Filmregissør, manusforfatter, filmprodusent

Født:
14. desember 1940 (83 år)

Oddvar Bull Tuhus er en norsk regissør og filmskaper som har vært med på å lage spillefilmer og TV-serier siden hans spillefilmdebut Rødblått paradis i 1971. I sin første film bar stilen hans preg av å være inspirert av fransk ny bølgefilm og de modernistiske filmene på 1960- og 1970-tallet. Med hans neste film, Maria Marusjka fra 1973 heller Tuhus mer mot den realistiske filmen og vant også Filmkritikerprisen for sitt arbeid. På 80-tallet gikk Tuhus igjen nye veier og laget tre ungdomsfilmer og en spenningsfilm, hans siste filmer var mer i retning populærfilmen og spesielt hans siste film, Blücher fra 1988 bar preg av de store blockbuster- og actionfilmene fra 80-tallet.

Han er også grunnlegger og styreformann i de private produksjonsselskapene Vampyrfilm (grunnlagt 1970) og Marcusfilm (grunnlagt 1974). Wikipedia

82 år
Torgny Björk (Musiker)
1938 - 2021

Torgny Björk (Sverige)

Musiker, sanger, komponist

Født:
14. desember 1938 (85 år siden)

Døde:
9. juni 2021 (82 år) (3 år siden)

Torgny Björk var en svensk trubadur som siden 1965 var med som frontfigur i gruppen Herr T och hans spelmän. Han var mest kjent for sine komposisjoner til tekster av Gustaf Fröding. Han har også fremført sanger av Rudolf Nilsen, Birger Sjöberg, Cornelis Vreeswijk og Nils Ferlin. Wikipedia

81 år
Frank Cullotta (Gangster)
1938 - 2020

Frank Cullotta (USA)

Gangster

Født:
14. desember 1938 (85 år siden)

Døde:
20. august 2020 (81 år) (3 år siden)

Frank Cullotta var en amerikansk forbryter fra den såkalte Chicago Outfit, og medlem av «Hole in the Wall Gang» i Las Vegas sammen med Tony Spilotro. Etter at han ble arrestert i 1982 samarbeidet han med myndighetene og ble deres vitne i rettssaker, og ble ivaretatt i myndighetenes witness protection program. Cullotta ble senere forfatter og tourguide. Wikipedia

87 år
Arve Tellefsen (Fiolinist)
1936

Arve Tellefsen (Norge)

Fiolinist, musiker

Født:
14. desember 1936 (87 år)

Arve Tellefsen er en norsk fiolinist.

Han er født og oppvokst i Trondheim. Som seksåring begynte han å spille fiolin ved Trondhjems musikskole. I 1955 begynte han å studere ved musikkonservatoriet i København hvor professor Henry Holst var hans hovedlærer, og i 1959 debuterte han i Universitetets aula i Oslo.

I løpet av en mangeårig solistkarriere har han spilt med flere av verdens fremste orkestre og dirigenter. Han har utgitt flere plater og mottatt mange priser, blant annet fem Spellemannpriser.

Arve Tellefsen er tatt opp som frimurer i St. Johanneslogen Nordlyset. I 2009 ble det avduket en statue av Tellefsen i Trondheim, mellom Frimurerlogen og Vår Frue Kirke. Statuen var utført av den norske billedhuggeren Per Ung og ble donert av kjøpmann Trond Lykke. Avdukingen ble utført av Tellefsens døtre. Wikipedia

75 år
George Furth 3 (Skuespiller)
1932 - 2008

George Furth 3 (USA)

Skuespiller, librettist, skribent, forfatter

Født:
14. desember 1932 (91 år siden)

Døde:
11. august 2008 (75 år) (15 år siden)

George Furth var en Tony Award-vinnende amerikansk librettist, dramatiker og skuespiller. Bl.a. kjent fra filmen «The Cannonball Run» fra 1981. Wikipedia

93 år
Tor Jacobsen (Forfatter)
1930

Tor Jacobsen (Norge)

Forfatter, journalist

Født:
14. desember 1930 (93 år)

Tor Jacobsen er en norsk forfatter og journalist, lenge ansatt i hjembyens Rana Blad der han startet som lærling (1948), samt journalist i NRK der han bygde opp Helgelands-radioen. Jacobsen startet eget forlag, Arctic Books (1990–), der han har gitt ut flere bøker om «Hotell-Per» sentrert rundt oppvekststedet Toraneset og Båsmoen gruver i Mo i Rana. Han har vært med i styret i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, og har den senere tid gjenopptatt sitt virke for Rana Blad (2008). Wikipedia

82 år
Magnar G. Huseby (Elektroingeniør)
1928 - 2011

Magnar G. Huseby (Norge)

Elektroingeniør

Født:
14. desember 1928 (95 år siden)

Døde:
2. juli 2011 (82 år) (13 år siden)

Magnar Gunnbjørn Huseby var en norsk elektroingeniør og politiker (H). Han var innvalgt på Stortinget fra Sør-Trøndelag 1981–1989.

Han hadde examen artium fra Levanger kommunale høyere almenskole fra 1948, eksamen fra elektrolinjen ved NTH fra 1952 og montørsertifikat i sterkstrøm fra 1953. Senere hospiterte han ved NTH 1957–1959 og tok diverse kurs i arbeidsledelse, EDB, vernearbeid, politikk, organisasjonsutvikling, personaladministrasjon og kommunal saksbehandling. I 1979 ble han godkjent av NVE som sakkyndig driftsleder. Huseby var lærling og hjelpemontør ved Åsen elektrisitetsverk og Siemens 1947–1950, tekniker, ingeniør, avdelingsingeniør og vernesjef ved Trondheim Elektrisitetsverk 1952–1979 samt prosjektleder/overingeniør i Miljøpakke-prosjektet i Trondheim kommune 1990–1994.

Gjennom sin karrière hadde han en lang rekke tillitsverv i NITO, blant annet som formann i Trondheim-avdelingen 1961–1964, medlem av hovedstyret 1964–1968, ordfører i representantskapet 1973–1976, formann i skolekomiteen 1973–1981 og leder i miljøutvalget 1991–1994. Han var også styremedlem i Trondhjems Polytekniske Forening 1965–1981 og 1992–1998, medlem av Akademikernes Fellesorganisasjons utdannelsesutvalg 1977–1979, leder i Trondheim kommunale pensjonistforening 1995–2001, leder i Munkholmens Venner 1995–1999, nestleder i Pensjonistenes fellesorganisasjon i Trondheim 1997–1999, styremedlem i Sør-Trøndelag fylkesforening av Norsk Pensjonistforbund 1996–2006 og styremedlem i Norsk Pensjonistforbund 2002–2007.

Huseby var formann i Berg krets av Trondheim Høyre 1965–1970, styremedlem i Trondheim Høyre 1967–1970 og formann i Sør-Trøndelag Høyres politiske utvalg 1976–1980. Som lokalpolitiker var han medlem av Trondheim bystyre 1968–1983, medlem av formannskapet 1976–1983 og kommunalråd 1980–1981.

Huseby var innvalgt på Stortinget fra Sør-Trøndelag 1981–1989, etter å ha vært 1. vararepresentant 1977–1981. Gjennom hele sin tid på Stortinget var han sekretær i Lagtinget og medlem av Stortingets kommunal- og miljøvernkomité. Han markerte seg særlig i boligpolitiske spørsmål, og ledet sogar Høyres boligpolitiske utvalg 1986–1988.

Etter tiden på Stortinget var han leder i Høyrepensjonistenes Landsforbunds politiske utvalg i Trondheim og omegn 1990–1994 og styremedlem i Høyrepensjonistenes Landsforbund 1992–1994. Wikipedia

86 år
Don Hewitt (Journalist)
1922 - 2009

Don Hewitt (USA)

Journalist, nyhetsprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Don S. Hewitt

Født:
14. desember 1922 (101 år siden)

Døde:
19. august 2009 (86 år) (14 år siden)

Don S. Hewitt var en amerikansk journalist og nyhetsprodusent som var ansatt en mannsalder i TV-kanalen CBS. Her skapte han blant annet det kjente aktualitetsprogrammet 60 Minutes.

Hewitt studerte ved New York University og begyndte sin journalistiske karriere ved New York Herald Tribune i 1942. Senere kom han til Associated Press. I 1948 ble han ansatt i den amerikanske TV-kanalen CBS, og her ble han resten av sitt yrkesaktive liv inntil han pensjonerte seg i 2004. Under tiden ved CBS produserte han i 1960 den første TV-sendte presidentdebatten i USA, mellom John F. Kennedy og Richard Nixon. På slutten av 1960-tallet fikk han gjennomslag for sin idé om et timelangt program dedikert til nyheter, og 60 Minutes.

Det var Don Hewitt som i 1996 engasjerte CNNs utenrikskorrespondent og nyhetsanker Christiane Amanpour til å levere 4-5 nyhetsreportasjer årlig til 60 Minutes ved siden av fulltidsjobben i CNN. Da hun kunngjorde i 2005 at hun ikke fornyet kontrakten med CBS og 60 Minutes, hadde Hewitt trukket seg tilbake fra kanalen. Han uttalte at dersom han fortsatt hadde vært ansvarlig, ville han ha sørget for at Amanpour fortsatte.

Hewitt ble født i New York City som sønn av Frieda (pikenavn Pike) og Ely S. Hewitt. Hans far var en jødisk immigrant fra Russland, mens hans amerikanskfødte mors familie hadde tysk-jødisk opphav.

Hewitt døde av bukspyttkjertelkreft i sitt eget hjem i Suffolk County i delstaten New York, en måned etter at en annen CBS-legende, Walter Cronkite, gikk bort. Wikipedia

94 år
Clark Terry (Komponist)
1920 - 2015

Clark Terry (USA)

Komponist, trompetist, låtskriver, orkesterleder, musikkpedagog, jazzmusiker

Født:
14. desember 1920 (103 år siden)

Døde:
21. februar 2015 (94 år) (9 år siden)

Clark «Mumbles» Terry var en amerikansk jazzmusiker (trompet og flygelhorn), kjent fra en rekke innspillinger.

Etter å ha tjenestegjort i US Navy (1942–45) spilte han med Charles Barnet (1947) og Count Basie (1948–51). Hans berømmelse steg som medvirkende i Duke Ellingtons orkester (1951–59), og han ble (med Miles Davis) en av de tidligste jazzutøvere på flygelhorn (1958). Terry spilte så i NBCs fjernsynsorkester under Doc Severinsen (1959–71) der han utviklet sin særegne mumlende scatteknikk. Han besøkte Paris med Quincy Jones (1959–60).

Med Oscar Petersons trio og Bob Brookmeyer kvintett ga han ut flere bestselgere i 1966. Samme året var han og Dexter Gordon trekkplaster på Kongsberg Jazzfestival, men begge meldte avbud en uke før. Han var på Moldejazz i 1971 med Jaki Byard på piano, Niels-Henning Ørsted Pedersen på bass og nordmannen Espen Rud på trommer. I 1973 var han tilbake i Molde med Clark Terry Big Band (amerikanske musikere). Ellers var han instruktør og utøver i det norske Bodega Band i Trondheim og gjorde opptak med de i 1978. Andre skandinaver han samarbeidet med var Arne Domnérus, Mads Vinding og Lennart Åberg. I 1985 reiste han rett fra cruisejazz på SS «Norway» til konsert på Oslo Jazzhus. Han meldte avbud til Moldejazz i 1988 men rakk Oslo Jazzfestival uka efter. Atter var han ved Oslo Jazzfestival med egen kvintett i 1992. I 1996 gjestet han Sandvika med kvintett. I 1999 rakk han Molde Jazzfestival med påfølgende visitt ved Oslo Jazzfestival på Cosmopolite. Fra 2000 ledet han sin egen «Clark Terry Jazz Festival» ved University of New Hampshire. Wikipedia

58 år
Tove Ditlevsen (Forfatter)
1917 - 1976

Tove Ditlevsen (Danmark)

Forfatter, lyriker, skribent, selvbiograf, barnebokforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Tove Irma Margit Ditlevsen

Født:
14. desember 1917 (106 år siden)

Døde:
7. mars 1976 (58 år) (48 år siden)

Tove Irma Margit Ditlevsen var en dansk lyriker og forfatter. Som en av Danmarks mest folkekjære forfattere noen gang ble hun hyllet med en rekke arrangementer ved hundreårsdagen for sin fødsel. Wikipedia

89 år
Rainer Hildebrandt (Forfatter)
1914 - 2004

Rainer Hildebrandt (Tyskland)

Forfatter, historiker, skribent

Født:
14. desember 1914 (109 år siden)

Døde:
9. januar 2004 (89 år) (20 år siden)

Dr. Rainer Hildebrandt var frihetskjemper, historiker, forfatter og publisist. Han hørte til grunnleggerne av den antikommunistiske motstandsorganisasjonen Kampfgruppe gegen Unmenschlichkeit (KgU), sammen med forfatteren Günther Birkenfeld, jusstudenten og Junge Union-lederen Ernst Benda, FDP-parlamentarikeren Geissler og v. Wedel Parlow.

Av Stasi var KgU en av de mest forhatte motstandsorganisasjonene. Den distribuerte millioner av flyveblader i DDR, delvis ved hjelp av ballonger, og gjennomførte sabotasjeaksjoner og brannstiftelser. Stasi forsøkte å bortføre Hildebrandt fra Vest-Berlin allerede i 1949, og to nye forsøk slo også feil.

Kort etter byggingen av Berlinmuren grunnla han Arbeitsgemeinschaft 13. August, og grunnla og ledet murmuseet i Haus am Checkpoint Charlie like til det siste. Han hjalp flere ganger flyktninger fra kommunistregimet, og dokumenterte ofrene for muren og flyktningenes historie i museet.

I 1992 mottok Hildebrandt Berlins fortjenstorden og i 1994 mottok han Tysklands fortjenstorden 1. klasse av president Roman Herzog.

Hildebrandt døde 89 år gammel i Berlin i 2004. Hans siste ønske var å bli begravet ved siden av vennen Albrecht Haushofer, noe som det imidlertid ikke ble gitt tillatelse til. Hans kone Alexandra Hildebrandt (f. 1959 i Kiev) er kunstner og nå leder for murmuseet. Wikipedia

77 år
Karl Carstens (Tysk president)
1914 - 1992

Karl Carstens (Tyskland)

Tysk president, politiker, jurist

Født:
14. desember 1914 (109 år siden)

Døde:
30. mai 1992 (77 år) (32 år siden)

Karl Carstens var en tysk konservativ politiker (CDU). Han var Forbundsrepublikken Tysklands president fra 1979 til 1984.

Etter Abitur i 1933 studerte han jus og statsvitenskap i Frankfurt am Main, Dijon (Frankrike), München, Königsberg og Hamburg, hvor han i 1936 tok den første og i 1939 den andre juridiske statseksamen. Han ble medlem av SA i 1933 og meldte seg inn i NSDAP av karrièregrunner i 1940. I 1938 ble han dr. jur. Han deltok som soldat under krigen, og virket deretter som advokat. I 1949 tok han dessuten en LL.M.-grad ved Yale University i USA.

Han arbeidet som rådgiver for senatet i Bremen frem til 1953, og var tilknyttet universitetet i Köln, hvor han tok sin habilisasjon i 1952. I 1954 trådte han inn i den tyske utenrikstjenesten. Han var fast representant ved Europarådet i Strasbourg frem til 1955, og var deretter ved ministeriet i Bonn, hvor han ledet avdelingen for Vest-Europa. I 1960 ble han professor i stats- og folkerett ved universitetet i Köln. Mellom 1970 og 1972 ledet han Forschungsinstitut der Deutschen Gesellschaft für Auswärtiges Politik i Bonn.

I 1955 ble han medlem av CDU. Han var statssekretær i utenriksministeriet fra juli 1960 til desember 1966, og deretter frem til 1968 statssekretær i forsvarsministeriet. Fra 1968 til 1969 var han som statssekretær sjef for kanslerkontoret. Mellom 1972 og 1979 var han medlem av det tyske parlamentet. Fra mai 1973 til oktober 1976 var han formann for CDU/CSU-fraksjonen. Etter de føderale valgene i 1976 ble han valgt til forbundsdagspresident. 23. mai 1979 ble han valgt til tysk president. Av aldersgrunner avsto han fra en andre periode og ble etterfulgt i 1984 av sin partifelle baron Richard von Weizsäcker.

Carstens er bl.a. kjent for å ha fordømt forfatteren Heinrich Böll for å være en tilhenger av venstreekstrem terrorisme (særlig RAF). Wikipedia

69 år
Sigurd Hoel (Forfatter)
1890 - 1960

Sigurd Hoel (Norge)

Forfatter, skribent, litteraturkritiker

Født:
14. desember 1890 (133 år siden)

Døde:
14. oktober 1960 (69 år) (63 år siden)

Sigurd Hoel var en norsk forfatter og forlagskonsulent. Han debuterte med novellesamlingen Veien vi gaar i 1922. Gjennombruddet kom med Syndere i sommersol (1927), som ble filmatisert i 1934 og i 2001. Wikipedia

73 år
Pierre Puvis de Chavannes (Kunstmaler)
1824 - 1898

Pierre Puvis de Chavannes (Frankrike)

Kunstmaler

Født:
14. desember 1824 (199 år siden)

Døde:
24. oktober 1898 (73 år) (125 år siden)

Pierre Cécile Puvis de Chavannes var en fransk maler.

Pierre Puvis de Chavannes var sønn av en gruveingeniør tilhørende en gammel adelig slekt. Pierre Puvis studerte i Lyon og deretter ved Lycée Henri IV i Paris, og hadde tenkt å følge i farens yrke. En reise til Italia åpnet imidlertid hans sinn for nye idéer, og da han vendte tilbake til Paris i år 1844, hadde han bestemt seg for å bli kunstner.

Han gikk i lære hos Eugène Delacroix, Henri Scheffer og senere under Thomas Couture. Det var ikke før flere år senere da den franske regjeringen kjøpte et av hans arbeider, at hans anerkjennelse ble utbredt. Selv om han studerte med noen av romantikerne, er hans arbeider sett på som symbolistiske i natur, og han er kreditert fordi han fikk innflytelse på en hel generasjon kunstnere.

I 1852 innrettet han sitt eget atelier ved Place Pigalle, og virket der hele sitt liv. Han arbeidet der med en vennekrets som omfattet blant andre malerne Alexandre Bida (1813–1895) og Louis-Gustave Ricard (1823–1873) og gravøren Victor Florence Pollet (1811–1882). Fra 1887 til 1889 studerte prins Eugen hos ham.

En av hans protesjéer var Georges de Feure. Blant skandinaviske kunstnere fikk han også innflytelse; de danske malerne Anna Ancher og Marie Triepcke studerte i Paris blant annet under Puvis de Chavannes. Marie Triepcke er i dag bedre kjent under navnet Marie Krøyer Alfvén. I 1890-91 var den norske maleren Mimi Falsen elev av Puvis de Chavannes, og våren 1892 studerte den norske maleren Ingerid Dahl hos ham i noen måneder.

På Montmartre hadde han en affære med en av sine modeller, Suzanne Valadon, som skulle bli en av de ledende, franske kvinnelige kunstnere på denne tiden.

Puvis de Chavannes er blant annet kjent for sine freskomalerier, som fremdeles kan ses blant annet på rådhuset (Hôtel de Ville) i henholdsvis Paris og Poitiers, Sorbonne, og Panthéon i Paris, og dessuten i USA, på biblioteket i Boston, Massachusetts. Hans malerier på lerret finnes i mange amerikanske og europeiske gallerier. Wikipedia

70 år
James Prescott Joule (Fysiker)
1818 - 1889

James Prescott Joule (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Fysiker

Født:
14. desember 1818 (205 år siden)

Døde:
11. oktober 1889 (70 år) (134 år siden)

James Prescott Joule var en britisk fysiker født i Salford, nær Manchester i England. Han studerte varme og oppdaget at den hadde likheter til mekaniske lover (energi). Måleenheten joule er oppkalt etter ham.

James var sønnen til Benjamin Joule (1784–1858), en velstående brygger, og ble undervist hjemme til 1834 da han, sammen med sin eldre bror Benjamin, ble sendt for å studere under John Dalton ved Manchester Literary and Philosophical Society. De to brødrene fikk bare to års utdanning da Dalton måtte pensjonere seg følgende et hjerneslag. Til tross for deres korte periode sammen gjorde Daltons, samt hans kollegers (kjemiker William Henry) og ingeniørene Peter Ewart og Eaton Hodgkinson), undervisning inntrykk på James. James ble siden undervist av John Davis. Joule var fascinert av elektrisitet, han og broren eksperimenterte ofte ved å gi hverandre og familiens tjenere elektriske sjokk.

Joule jobbet som bestyrer ved familiens bryggeri til det ble solgt i 1854. Mange år før dette begynte han å undersøke muligheten for å bytte ut bryggeriets dampmotorer med nyoppfunnede elektriske motorer. I 1838 ble hans første vitenskapelige avhandlinger om elektrisitet del av Annals of Electricity, et vitenskapelig magasin grunnlagt og drevet av John Davis kollega William Sturgeon. I 1840 oppdaget James Joules lov og håpet å imponere Royal Society, men ble avfeid som en amatør. Da Sturgeon flyttet til Manchester i 1840 ble han og Joule kjernen i en sirkel av byens intellektuelle. Begge var enige om at vitenskap og teologi kunne og burde være integrerte. Joule begynte siden å undervise ved Sturgeons Royal Victoria Gallery of Practical Science.

Joule publiserte i 1840 påstanden om at mengden varme per sekund som utvikles i en strømførende ledning, er proporsjonal med den elektriske motstanden i ledningen og kvadratet av strømmen.

I 1843 bestemte han mengden arbeid som trengtes for å produsere en enhet varme. Han brukte mange, stadig mer nøyaktige, metoder for å oppnå dette. Den første var ved å måle temperaturøkningen, strømmen og det mekaniske arbeidet som var et resultat av roteringen av en liten elektromagnet i vannet mellom to magnetpoler.

I 1852 oppdaget Joule, sammen med Lord Kelvin, at når en gass utvider seg uten å utføre et ytre arbeid, synker temperaturen til gassen. Dette blir kalt Joule-Kelvin-effekten.

Etter lang tids sykdom døde James Prescott Joule i sitt hjem i Sale. Wikipedia

62 år
Nostradamus (Medisinsk forfatter)
1503 - 1566

Nostradamus (Frankrike)

Medisinsk forfatter, farmasøyt, forfatter, astrolog, matematiker, dikter

Fullt navn / Fødenavn:
Michael Do Santo Do Silva

Født:
14. desember 1503 (520 år siden)

Døde:
2. juli 1566 (62 år) (458 år siden)

Nostradamus var en fransk farmasøyt, astrolog og matematiker, som spesielt er kjent for sin Les Propheties, en bok bestående av dikt på fire linjer, gruppert i grupper på 100, og derfor kalt Centuries. Boka inneholder profetier, og ble utgitt i 1555. Wikipedia

Dødsfall

73 år
Gérard Houllier (Fotballtrener)
1947 - 2020

Gérard Houllier (Frankrike)

Fotballtrener, fotballspiller

Født:
3. september 1947 (76 år siden)

Døde:
14. desember 2020 (73 år) (3 år siden)

Gérard Houllier var en fransk fotballtrener som sist var manager for Aston Villa i engelsk Premier League. Han signerte kontrakt med klubben fra Birmingham 8. september 2010.

Houllier var manager i RC Lens, Paris Saint-Germain, Liverpool og Lyon. Han var også landslagstrener for Frankrike. Han døde 14. desember 2020, én dag etter han kom hjem fra sykehuset etter en operasjon i hovedpulsåren. Wikipedia

79 år
Anna Karina (Skuespiller)
1940 - 2019

Anna Karina (Danmark)

Skuespiller, Sanger, filmregissør, romanforfatter, manusforfatter, modell, skribent,

Fullt navn / Fødenavn:
Hanne Karin Blarke Bayer

Født:
22. september 1940 (83 år siden)

Døde:
14. desember 2019 (79 år) (4 år siden)

Anna Karina var en danskfødt skuespiller, regissør og manuskriptforfatter som tilbrakte det meste av sitt voksne liv i Frankrike. Wikipedia

81 år
Peter O'Toole (Skuespiller)
1932 - 2013

Peter O'Toole (Storbritannia)

Skuespiller, skuespiller, filmregissør

Født:
2. august 1932 (92 år siden)

Døde:
14. desember 2013 (81 år) (10 år siden)

Peter O'Toole var en irskfødt skuespiller, oppvokst i den engelske byen Leeds. Han var utdannet ved Royal Academy of Dramatic Art, begynte deretter sin karriere på britiske teatre, fikk anerkjennelse som Shakespeare-fortolker ved Bristol Old Vic og med English Stage Company, før han gjorde sin spillefilmdebut. Han var ganske ukjent da han slo igjennom som hovedrolleinnehaver i filmen Lawrence av Arabia i 1962. Foruten denne hadde han sentrale roller i filmer som Lord Jim (1965), og Den siste keiseren (1987). Rollen som Lawrence av Arabia er den han husket best for.

O'Toole fikk stjernestatus etter å ha framstilt T. E. Lawrence i spillefilmen Lawrence av Arabia (1962) som han mottok sin første nominasjon for Oscar. Han fikk ytterligere sju nominasjoner, for Becket (1964), Løven om vinteren (1968), Goodbye, Mr. Chips (1969), The Ruling Class (1972), The Stunt Man (1980), My Favorite Year (1982) og Venus (2006) – og holder rekorden for de fleste Oscar-nominasjoner uten å vinne dem. Han vant Golden Globes, en BAFTA og en Emmy, og mottok en Oscar-æresbevisning i 2003.

Hans skuespillerkarriere vedvarte helt frem til det siste - da han døde var det fremdeles filmer under ferdigstilling med ham blant rollene. Wikipedia

98 år
Joe Simon (Tegneserieskaper)
1913 - 2011

Joe Simon (USA)

Tegneserieskaper, tegneserieskaper, redaktør, skribent, manusforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Joseph Simon

Født:
11. oktober 1913 (110 år siden)

Døde:
14. desember 2011 (98 år) (12 år siden)

Joseph «Joe» Simon var en amerikansk tegneserieskaper og redaktør.

Han er mest kjent som den ene av skaperne av superhelten Captain America. Joe Simon innledet på slutten av 1930-tallet et usedvanlig fruktbart samarbeid med Jack Kirby. Sammen skapte (eller gjenskapte) de en rekke suksessfulle tegneserier frem til midten av 1950-tallet som Captain America, Boy Commandos, Newsboy Legion, Sandman, Boy's ranch, Young Romance, Black Magic, Headline Comics og Fighting American. I 1968 skapte laget Simon serien Brother Power, the Geek for DC Comics og i 1973 kom Prez, en serie om USAs første tenåringspresident. Prez ble tegnet av Jerry Grandenetti. Wikipedia

88 år
Håkon Christie (Arkitekt)
1922 - 2010

Håkon Christie (Norge)

Arkitekt, arkeolog

Født:
30. august 1922 (101 år siden)

Døde:
14. desember 2010 (88 år) (13 år siden)

Håkon Andreas Christie var en norsk arkitekt, kjent for sitt arbeid med de norske stavkirkene.

Christie ble født på Holter prestegård i Nannestad i Akershus. Hans mor, Elisabeth Theodora Stabell (1898–1977) var redaktør av firebindsverket Prestegårdsliv (1966–69) og faren Hartvig Caspar Christie (1893–1959) var prost og stortingsmann for Høyre.

Se Christie for farsslekta og Stabel (slekt) for morsslekta

Christie studerte arkitektur ved arkitektlinjen ved NTH i Trondheim, og i 1949 ble han uteksaminert med en diplomoppgave om restaurering. I studietiden arbeidet han med undersøkelser, oppmåling og utgraving av middelalderbygninger i Bergen og Trondheim som assistent for arkitekt Gerhard Fischer, blant annet ved Nidarosdomen, Håkonshallen og Bergenhus festning. I 1944 ble han engasjert av Riksantikvaren og ansatt der i 1950. Fra 1979 var han ansatt som førsteantikvar til han ble alderspensjonist i 1991. Deretter ble han engasjert som forsker hos Riksantikvaren og fra 1994 ved Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU).

I 1949 giftet han seg med Sigrid Marie Bing Refsum (1923–2004) og sammen arbeidet de for bevaring og vern av kulturarven ikke minst med bokverket Norges kirker.

Christie gjorde et banebrytende arbeid innen norsk stavkirkeforskning og skrevet en rekke verk om emnet. Ikke minst er hans tegninger av stavkirkene av stor verdi.

Håkon Christie ble i 1976 innvalgt i Det norske Videnskaps-Akademi. I 1995 ble han ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. I 1999 fikk han Urnesmedaljen, og senere ble han æresmedlem i Fortidsminneforeningen. I 2005 ble han tildelt Grosch-medaljen og hedret med æresmedaljen Europa Nostra. Wikipedia

91 år
Finn Seyersted (Professor)
1915 - 2006

Finn Seyersted (Norge)

Professor

Fullt navn / Fødenavn:
Finn Johannes Seyersted

Født:
29. desember 1915 (108 år siden)

Døde:
14. desember 2006 (91 år) (17 år siden)

Finn Johannes Seyersted var en norsk professor i folkerett. Han ble dr. juris i 1966 på avhandlingen United Nations Forces in the Law of Peace and War.

Seyersted ble cand. jur. i 1942 og var deretter dommerfullmektig fra 1942 til 1943. I årene etter jobbet han i Justisdepartementet, UD, Norges delegasjon til FN (1946–1949) og i UNESCO. Han arbeidet med folkerett ved Utenriksdepartementet fra 1951 til 1959, i 1955 ble han byråsjef, senere direktør i rettsavdelingen. Han ledet deretter rettsavdelingen i Det internasjonale atomenergibyrået. Fra 1966 arbeidet han igjen i utenrikstjenesten, og var først generalkonsul i Minneapolis, så ambassadør ved Norges ambassade i Buenos Aires fra 1968 til 1973. I 1974 ble han professor i rettsvitenskap ved Det juridiske fakultet, Universitetet i Oslo, hvor han ble frem til han gikk av for aldersgrensen i 1985.

Seyersted var medlem av Folkerettsinstituttet (Institut de droit international) og fra 1979 var han dommer i Den internasjonale voldgiftsretten. På 1970-tallet deltok han i forhandlingene om opprettelsen av INMARSAT.

Han var bror av litteraturprofessor Per Seyersted og tidligere direktør Knut Seyersted.

Sammen med jusprofessorene Johs. Andenæs og Anders Bratholm arbeidet han for å legalisere aktiv dødshjelp. Wikipedia

68 år
Andrej Sakharov (Fysiker)
1921 - 1989

Andrej Sakharov (Russland)

Fysiker, menneskerettsaktivist, kjernefysiker

Fullt navn / Fødenavn:
Andrej Dmitrijevitsj Sakharov

Født:
21. mai 1921 (103 år siden)

Døde:
14. desember 1989 (68 år) (34 år siden)

Andrej Dmitrijevitsj Sakharov, var en sovjetisk vitenskapsmann som ble tildelt Nobels fredspris i 1975.

Fredsprisen ble overrakt til hans hustru Jelena Bonner, da han selv ikke fikk utreisetillatelse. Han ble forvist til Gorkij i 1980 og politisk rehabilitert av Mikhail Gorbatsjov i 1986. Wikipedia

86 år
Vicente Aleixandre (Poet)
1898 - 1984

Vicente Aleixandre (Spania)

Poet

Fullt navn / Fødenavn:
Vicente Pío Marcelino Cirilo Aleixandre y Merlo

Født:
26. april 1898 (126 år siden)

Døde:
14. desember 1984 (86 år) (39 år siden)

Vicente Aleixandre, fullt navn Vicente Pío Marcelino Cirilo Aleixandre y Merlo var en spansk poet. Han ble tildelt nobelprisen i litteratur i 1977 «for en nyskapende diktning som illustrerer den menneskelige tilstand i kosmos og i dagens samfunn samtidig som det representerer mellomkrigstiden store fornyelse av den spanske poesiens tradisjoner».

Aleixandre tilhørte den innflytelserike poetgenerasjonen Generasjon 27 sammen med blant andre Federico García Lorca, Jorge Guillén, Rafael Alberti og Luis Cernuda og var tidlig påvirked av surrealismen. Den spanske borgerkrig innebar en forandring av hans poesi til et enklere billedspråk. Han ble i 1949 innvalgt i Det spanske akademi. Wikipedia

65 år
Fartein Valen (Komponist)
1887 - 1952

Fartein Valen (Norge)

Komponist, musiker, musikkforsker, musikkteoretiker

Født:
25. august 1887 (136 år siden)

Døde:
14. desember 1952 (65 år) (71 år siden)

Fartein Valen var en norsk komponist. I dag er han høyt respektert, og regnes som en banebryter for moderne musikk i Norge med sine atonale polyfone verk. Hans mest kjente komposisjon er orkesterstykket «Kirkegården ved havet». Den kanadiske pianisten Glenn Gould sa en gang om Valen at han for første gang på mange år hadde funnet en ruvende skikkelse i det 20. århundres musikk.

Fartein Valen vokste opp i en misjonærfamilie, og var hele livet dypt kristen. Wikipedia

25 år
Belgrave Edward Sutton Ninnis (Polfarer)
1887 - 1912

Belgrave Edward Sutton Ninnis (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Polfarer, oppdagelsesreisende, offiser

Født:
22. januar 1887 (137 år siden)

Døde:
14. desember 1912 (25 år) (111 år siden)

Belgrave Edward Sutton Ninnis var en australsk løytnant i hæren og medlem av den australasiatiske antarktisekspedisjonen under ledelse av Douglas Mawson fra 1911.

Ninnis hadde tidligere vært medlem av George Nares' ekspedisjon til Arktis mellom 1875 og 1876. Han ble med Mawsons ekspedisjon særlig for å se til sledehundene. Sammen med Mawson og Xavier Mertz dro han den 10. november 1912 fra hovedbasen til for å utforske George V Land.

I det de krysset Ninnisbreen, 400 kilometer øst for basen, falt Ninnis gjennom en snødekt bresprekk og forsvant sammen med seks hunder og en slede som inneholdt mesteparten av gruppens forsyninger. Han ble aldri sett igjen. Mertz døde fire uker senere, mens Mawson kom seg tilbake til basen. Wikipedia

67 år
George Washington (Amerikansk president)
1732 - 1799

George Washington (USA)

Amerikansk president, Plantasjeeier, militær leder, politiker

Født:
22. februar 1732 (292 år siden)

Døde:
14. desember 1799 (67 år) (224 år siden)

George Washington var en plantasjeeier, militær leder og USAs første president. Han var av britisk opphav og oppvokst i en velstående familie i provinsen Virginia. Washington arbeidet som oppmålingsingeniør før han arvet plantasjen Mount Vernon etter sine foreldre.

Washington var en leder i den britiske hær under krigen mot franskmenn og indianere og andre konflikter, men sa senere opp sin stilling for å gifte seg med Martha Dandrigde Custis, en rik enke med to barn. Han ble medlem av Burgesse-huset og da den amerikanske revolusjonen startet, ble han en revolusjonær leder og deltok både på den første og andre kontinentale kongressen. Washington ble utnevnt til øverste leder av den kontinentale hær i den amerikanske revolusjonskrigen (1775–1783) som endte i amerikanernes seier over britene. Etter krigen tjente han som president av konstitusjonskonvensjonen i 1787.

Washington var enormt populær, og ble valgt som den første presidenten i USA (1789–1797) etter at den amerikanske grunnloven trådte ikraft. De to periodene til Washington-administrasjonen var preget av etableringen av amerikanske nøkkelinstitusjoner som fortsatt eksisterer. Etter at hans andre periode var over, trakk Washington seg tilbake til Mount Vernon for resten av livet, etter at han igjen frivillig oppgav makten, selv om noen ønsket å gi ham den på livstid.

På grunn av sin sentrale posisjon i grunnleggelsen av USA er Washington regnet som en av nasjonens viktigste personer gjennom tidene, og blir ofte omtalt som «landsfader». Wikipedia

<<
14. Desember
>>