Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
6 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
6 Mnd.
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

8. Desember

Om dagen

8. Desember er dag 343 i 2024, og er i uke 49. Det er 23 dager igjen av året.

Historie

36 år siden

1987: Ronald Reagan og Mikhail Gorbatsjov undertegner nedrustningsavtalen «INF-avtalen»

INF-avtalen (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) var en nedrustningsavtale mellom USA og Sovjetunionen underskrevet 8. desember 1987 av Ronald Reagan og Mikhail Gorbatsjov. Avtalen hadde i hovedsak følgende klausuler:


• Eliminering av alle landbaserte atommissiler av mellomdistansetypen.
• Overvåkning av atomeksplosjoner.
• Løfter om nedskjæringer av strategiske våpen.


Av de våpen som ble bestemt destruert ved avtalen, var RT-21M (NATO-betegnelse SS-20) og de amerikanske missilene BGM-109 Tomahawk og Pershing II.

INF-avtalen ble i 1991 etterfulgt av den første Start-avtalen (Strategic Arms Reduction Treaty), også kalt Start I, der antallet langtrekkende atomvåpen ble redusert ytterligere. Wikipedia
43 år siden

1980: John Lennon blir skutt og drept av den mentalt syke Mark David Chapman utenfor sitt hjem i New York, 40 år gammel

John Winston Lennon (endret til John Ono Lennon etter inngått ekteskap med Yoko Ono), bedre kjent som bare John Lennon, var låtskriver, vokalist og gitarist i det verdensberømte bandet The Beatles. Blant de mest kjente sangene fra Beatles-perioden er «I Want to Hold Your Hand», «Help!», «Norwegian Wood», «Strawberry Fields Forever», «Lucy in the Sky with Diamonds», «Come Together» og «Across The Universe». Kjente sanger fra solokarrieren er «Give Peace a Chance», «Imagine» og «Happy Xmas (War Is Over)».

Lennon gjorde seg bemerket som politisk aktivist, kunstner og forfatter. Han var først gift med Cynthia Powell, men forlot henne til fordel for den japanske avantgarde-kunstneren Yoko Ono i 1969.

Etter Beatles' oppløsning i 1970 hadde han ei solokarriere med politiske og eksperimentelle album, men tok pause fra musikken i 1975 for å være mer sammen med familien. Comebacket skjedde med albumet Double Fantasy i 1980.

John Lennon ble skutt med fire skudd av den mentalt syke Mark David Chapman utenfor sitt hjem i New York like før kl. 23.00 den 8. desember 1980. Wikipedia
47 år siden

1976: Den amerikanske bandet The Eagles, gir ut et av de mest solgte album noensinne, «Hotel California»

Eagles er et amerikansk band som ble dannet i Los Angeles, California tidlig på 1970-tallet.

Med fem topp én-singler og fire topp én-album, er Eagles blant de mest vellykkede plateartistene på 1970-tallet. På slutten av 1990-tallet var to av deres musikkalbum, «Their Greatest Hits 1971–1975» og «Hotel California», blant topp 10 av verdens mest solgte album, ifølge Recording Industry Association of America.

«Hotel California» er et studioalbum, og var det første Eagles-albumet uten Bernie Leadon, som grunnla bandet, og det første med hans erstatter Joe Walsh. Det var også det siste albumet Randy Meisner var med på å lage.

I 2003 kom albumet på 37.-plass på musikkmagasinet Rolling Stones liste over «Tidenes 500 beste album». Wikipedia

Fødsler

19 år
Hana Mazi Jamnik (Langrennsløper)
2002 - 2022

Hana Mazi Jamnik (Slovenia)

Langrennsløper

Født:
8. desember 2002 (21 år siden)

Døde:
11. august 2022 (19 år) (1 år siden)

Hana Mazi Jamnik var en slovensk langrennsløper.

Hun ble født i Medvode, Slovenia. Hun deltok i Vinter-OL for ungdom 2020. I september 2021 ble hun juniorverdensmester på rulleski i italienske Val di Fiemme. Hun endte på tolvteplass på fem kilometeren i junior-VM finske Vuokatti i februar 2021, hennes beste individuelle resultat på snø. Hun deltok også på Junior-VM på ski 2022 på Lygna i februar 2022. Hun var på Slovenias landslag og ble trent av norske Ola Vigen Hattestad.

Jamnik var på et treningsopphold i Sandnes sammen med Slovenias landslag da hun omkom 11. august 2022 i ei ulykke i Botsheitunnelen like sør for Jørpeland i Strand kommune i Rogaland. Hun var ute på rulleski da hun kolliderte med en lastebil. Hun ble fraktet med ambulansehelikopter til Stavanger universitetssjukehus, men livet hennes kunne ikke reddes. Hun ble 19 år gammel. Wikipedia

47 år
Dominic Monaghan (Skuespiller)
1976

Dominic Monaghan (Storbritannia)

Skuespiller, manusforfatter

Født:
8. desember 1976 (47 år)

Dominic Monaghan er en engelsk skuespiller, mest kjent for rollen som Munti i Peter Jacksons filmatisering av Ringenes herre og som Charlie Pace i TV-suksessen Lost. Wikipedia

57 år
Sinéad O'Connor (Sanger)
1966

Sinéad O'Connor (Irland)

Sanger, låtskriver

Født:
8. desember 1966 (57 år)

Sinéad Marie Bernadette O'Connor er en irsk sanger og låtskriver. Sinéad O'Connor er oppkalt etter Sinéad de Valera, kona til den irske presidenten Éamon de Valera. I 2017 ble det meldt at hun har skiftet navn til Magda Davitt. I oktober 2018 ble det kjent at hun igjen hadde skiftet navn, denne gang til Shuhada’ Davitt, og at hun hadde konvertert til Islam. Wikipedia

59 år
Teri Hatcher (Skuespiller)
1964

Teri Hatcher (USA)

Skuespiller, modell, skribent, youtuber

Fullt navn / Fødenavn:
Teri Lynn Hatcher

Født:
8. desember 1964 (59 år)

Teri Lynn Hatcher er en amerikansk skuespiller. Hun fikk sitt gjennombrudd i serien Lois and Clark: The New Adventures of Superman som Lois Lane, og har oppnådd størst suksess i serien Frustrerte fruer.

Hatcher har vært med i flere filmer og TV-serier, blant andre James Bond-filmen Tomorrow Never Dies, Star Trek-serien The Next Generation, Seinfeld og MacGyver.

For tiden spiller Hatcher rollen som alenemoren Susan i serien Frustrerte fruer, som hun vant en Golden Globe for i januar 2005. I juli 2005 ble hun nominert til en Emmy for «beste skuespillerinne i en komiserie», som også hennes medskuespillere Felicity Huffman og Marcia Cross (Huffman vant for øvrig prisen). Wikipedia

61 år
Marty Friedman (Gitarist)
1962

Marty Friedman (USA)

Gitarist, komponist, musikkritiker, programleder, audioingeniør, produsent, plateprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Martin Adam Friedman

Født:
8. desember 1962 (61 år)

Marty Friedman er en amerikansk musiker.

Han dannet gruppen Cacophony sammen med Jason Becker. Hans store gjennombrudd kom da han ble tilbudt en plass som sologitarist i thrash metal-bandet Megadeth (1990) som han i 1999 forlot for å samarbeide med j-pop-sangerinnen Aikawa Nanase.

Han er berømt for soloer i låter som «Lucretia» og «Tornado Of Souls». Han har også gitt ut endel soloalbum og i en kortere periode etter bruddet med Megadeth (2000) gikk han under psevdonymet Dr A. Wikipedia

62 år
Ann Coulter (Forfatter)
1961

Ann Coulter (USA)

Forfatter, kronikør, skribent, journalist, kommentator, advokat

Født:
8. desember 1961 (62 år)

Ann Coulter er en konservativ amerikansk forfatter, skribent og politisk kommentator, kjent for sin polemiske stil og sterke standpunkter.

Blant bøkene hennes er Hvordan snakke med en liberal person (hvis du må) og Forræderi: Liberalt forræderi fra den kalde krigen til krigen mot terror.

Hennes standpunkt angående likestilling og islam har gjort Coulter omstridt i noen[hvilke?] kretser. Etter terrorangrepet 11. september 2001 skrev hun om muslimer i sin spalte i det konservative tidsskrift National Review at «vi burde invadere deres land, drepe deres ledere, og konvertere dem til kristendommen». Senere skrev hun at alle arabiske innvandrere i USA burde utvises. Disse uttalelsene skapte strid mellom henne og redaktørene i National Review, og spalten hennes ble nedlagt.

I kjølvannet av terrorangrepet i Manchester 22. mai 2017 oppfordret hun til å «drop a nuke on some majority-Muslim city involved in terrorism», som respons for hvert eneste terrorangrep i vesten.

Coulter er utdannet jurist fra University of Michigan. Wikipedia

63 år
Inger Helene Nybråten (Langrennsløper)
1960

Inger Helene Nybråten (Norge)

Langrennsløper

Født:
8. desember 1960 (63 år)

Inger Helene Nybråten er en norsk tidligere langrennsløper.

Hun fikk sitt internasjonale gjennombrudd med VM-gull på stafetten i Oslo 1982. I OL 1984 gjentok hun bedriften. I 1989 tok hun VM-bronse på stafetten hun gjorde også det samme i 1991 og 1993. Hun tok OL-sølv på stafetten i 1992 og 1994. Hun vant VM-bronse på 15 km og sølv på stafetten i 1995. Wikipedia

65 år
Bird Thongchai McIntyre (Skuespiller)
1958

Bird Thongchai McIntyre (Thailand)

Skuespiller, Sanger

Født:
8. desember 1958 (65 år)

Albert «Bird» Thongchai McIntyre er en thailandsk popartist som ga ut sitt debutalbum i 1986. Han er også kjent som Thongchai McIntyre (thai: ธงไชย แมคอินไตย์) og Pi Bird (th. พี่เบิร์ด, «storebror Bird»).

Bird McIntyre er mest kjent for sin thai pop og luk-thung-musikk. Han har og spilt i filmer, tv-serier og reklamer. Bird er sønn av James og Udom McIntyre. James som var halvt skotsk, døde da Bird fortsatt var et lite barn og han har vært den største artisten i Thailand siden han ble artist i på 80-tallet.

Birds mest minneverdige rolle i thai-TV-drama inkluderer Captain Kobori fra Khu Kam (th. คู่กรรม), en kjærlighetshistorie om en japansk soldat og en lokal thai-jente under andre verdenskrig. Nylig har Bird gitt ut singler med bl.a Jintara Poonlarp, Nat Myria Bennedetti og Katreeya English. Wikipedia

66 år
Randi Hobøl (Illustratør)
1957

Randi Hobøl (Norge)

Illustratør

Født:
8. desember 1957 (66 år)

Randi Hobøl er en norsk illustratør. Hun har illustrert blant annet eventyret om Smottene i Trysilfjellets vintersportssenter. Hun arbeider også med grafisk design, billedkunst, utsmykning og tekster.

Randi Hobøl jobber i dag som lektor i kunstfag og studieleder for illustrasjon ved Norges Kreative Fagskole i Oslo.

Randi Hobøl er gift med trombonisten Dag Eriksen. Wikipedia

38 år
Sam Kinison (Skuespiller)
1953 - 1992

Sam Kinison (USA)

Skuespiller, , stand-up-komiker, predikant (1970–1977)

Fullt navn / Fødenavn:
Samuel Burl Kinison

Født:
8. desember 1953 (70 år siden)

Døde:
10. april 1992 (38 år) (32 år siden)

Samuel Burl «Sam» Kinison var en amerikansk stand-up-komiker og skuespiller. Kinison ble kjent for sin intense, tøffe og politiske ukorrekte humor. Han var en tidligere pinsepredikant, og numrene hans var prega av en intens stil i likhet med andre predikanter, samt hans karakteristiske skrik.

Kinison døde i en bilulykke 10. april 1992 da han frontkolliderte med en 17 år gammel fyllekjører som kom over i hans kjørebane. Kinisons kone, Malika Souiri, ble alvorlig skadet. De hadde vært gift i seks dager. Wikipedia

70 år
Kim Basinger (Skuespiller)
1953

Kim Basinger (USA)

Skuespiller, modell, sanger, filmprodusent,

Fullt navn / Fødenavn:
Kimila Ann Basinger

Født:
8. desember 1953 (70 år)

Kimila Ann Basinger er amerikansk filmskuespiller.

Basinger ble skuespiller etter først å ha vært modell, og hennes mest omtalte roller inkluderer 9½ Weeks (1986), Batman (1989), og L.A. Confidential (1997). For sistnevnte fikk hun Oscar for beste kvinnelige birolle. Fra 1993 til 2002 var hun gift med skuespiller Alec Baldwin, som hun senere ble involvert i en lengre juridisk prosess angående tvist om deres felles barn.

Basinger kjøpte den lille byen Braselton i Georgia i 1989 for $20 millioner med den hensikt å etablere byen som en turistattraksjon med filmstudioer og filmfestival, men hun fikk finansielle problemer og solgte den i 1993. Byen er eid av utvikler Wayne Mason. Basinger har en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

71 år
Knut Hjeltnes (Friidrettsutøver)
1952

Knut Hjeltnes (Norge)

Friidrettsutøver

Født:
8. desember 1952 (71 år)

Knut Hjeltnes er en norsk tidligere diskoskaster og kulestøter. Han er en av få nordmenn som har deltatt i en verdenscupfinale. I 1979 deltok han og ble nummer 4. På slutten av 1970-åra og begynnelsen av 80-åra var han en av de beste norske mannlige friidrettsutøvere. Han vant de fleste NM i kule og diskos i den perioden. Wikipedia

72 år
Jan Eggum (Sanger)
1951

Jan Eggum (Norge)

Sanger, gitarist, låtskriver

Født:
8. desember 1951 (72 år)

Jan Eggum er en norsk visesanger og artist som har vært aktiv siden 1975. Han karakteriseres ofte som et «ansikt for melankolien», og temaene i sangene hans er ofte kjærlighetssorg, ensomhet og tungsinn. Men han viser også ofte både samfunnskritiske og mer trivielle og morsomme sider av seg selv i sine sanger.

Han begynte som pubsanger i London, og livnærte seg i to år på å skrive engelske sanger. Blant annet ble en av hans mest kjente sanger – «En natt forbi» – opprinnelig skrevet på engelsk, med tittelen «Alone, Awake». Tor Endresen har senere spilt inn denne sangen i engelsk språkdrakt.

Eggum fikk i 1975 platekontrakt med den norske avdelingen av det internasjonale plateselskapet CBS, og spilte der inn sin debutplate Jan Eggum høsten samme år. Men gjennombruddet hans kom først for fullt etter hans tredje utgivelse, albumet Heksedans fra 1977. For dette fikk han «Bransjeprisen» som opphavsmann under Spellemannprisen 1977. På albumet finner vi blant annet klassikeren «Mor, jeg vil tilbake».

Etter dette har Eggum vært en av Norges mest kjente artister, både som soloartist og i andre sammenhenger. Blant annet som medlem av Gitarkameratene. Flere av hans album har solgt til gullplate og han har vunnet en rekke priser og utmerkelser, blant annet seks Spellemannpriser, både som soloartist og sammen med Gitarkameratene. Blant annet ble han tildelt hedersprisen under Spellemannprisen 2011, og i 2016 blir han tildelt Solprisen for "å ha spredd sol og glede til det norske folk". Eggum ble i 2012 innlemmet i Rockheim Hall of Fame. Han bor i Oslo. Wikipedia

27 år
Jim Morrison (Sanger)
1943 - 1971

Jim Morrison (USA)

Sanger, regissør, sangtekstforfatter, komponist, skuespiller, lyriker

Fullt navn / Fødenavn:
James Douglas Morrison

Født:
8. desember 1943 (80 år siden)

Døde:
3. juli 1971 (27 år) (53 år siden)

James Douglas Morrison var vokalist og låtskriver i det amerikanske rockebandet The Doors. I tillegg produserte han flere diktsamlinger. Wikipedia

66 år
Arne Næss jr. (Skipsreder)
1937 - 2004

Arne Næss jr. (Norge)

Skipsreder, fjellklatrer, forretningsmann

Fullt navn / Fødenavn:
Arne Rudolf Ludvig Raab

Født:
8. desember 1937 (86 år siden)

Døde:
13. januar 2004 (66 år) (20 år siden)

Arne Næss jr. var en norsk fjellklatrer, skipsreder og forretningsmann. Utenfor Norges grenser er han kanskje mest kjent som tidligere ektemann av sangerinnen Diana Ross.

Han var sønn av den tyske legen August Oskar German[sic] Raab (1901-1993) og Kirsten «Kiki» Dekke Næss (1907–2001). Moren var søster av den kjente filosofen og fjellklatreren Arne Næss (sr.) som hadde en sterk påvirkning på sin nevø. Næss' familie levde i Tyskland under andre verdenskrig. Etter krigen ble foreldrene skilt og Næss flyttet til Norge sammen med sin mor. Der tok de begge morens pikenavn (Næss) til etternavn. Wikipedia

72 år
David Carradine (Skuespiller)
1936 - 2009

David Carradine (USA)

Skuespiller, filmregissør, filmprodusent, manusforfatter, TV-produsent

Fullt navn / Fødenavn:
John Arthur

Født:
8. desember 1936 (87 år siden)

Døde:
3. juni 2009 (72 år) (15 år siden)

David Carradine var en amerikansk Emmy- og Golden Globe-nominert skuespiller. Carradines døpenavn var John Arthur.

I Norge er Carradine mest kjent for å ha spilt Bill i Tarantinos Kill Bill-serie (2003–04), samt i miniserien Nord og sør (1985-86), men han har tidligere spilt i Martin Scorseses Boxcar Bertha (1972), The Long Goodbye (1973) (også Scorsese) og Ingmar Bergmans Ormens egg (1977). I sistnevnte spilte han mot Liv Ullmann.

Carradine er også kjent for sine roller i en rekke kung fu-filmer. Wikipedia

64 år
Sammy Davis jr. (Skuespiller)
1925 - 1990

Sammy Davis jr. (USA)

Skuespiller, kunstner, selvbiograf, jazzmusiker, programleder, sanger, danser

Født:
8. desember 1925 (98 år siden)

Døde:
16. mai 1990 (64 år) (34 år siden)

Sammy Davis jr. var en amerikansk underholdningsartist. Han danset, imiterte, sang og spilte vibrafon, trompet og slagverk. Wikipedia

83 år
Hans Haga (Politiker)
1924 - 2008

Hans Haga (Norge)

Politiker, fagforeningsperson

Født:
8. desember 1924 (99 år siden)

Døde:
22. juni 2008 (83 år) (16 år siden)

Hans Haga var en norsk bondelagsleder.

Haga var ferdig utdannet sivilagronom i 1951. Året etter ble han ansatt som fylkessekretær i Oppland Bondelag. Fram til han pensjonerte seg i 1992 fortsatte han i Norges Bondelag som ansatt eller tillitsvalgt. Fra 1960 var han bonde på Henni i Nes kommune, samtidig som han hadde tillitsverv i Bondelaget og Norsk Landbrukssamvirke. Han ble valgt inn i styret i Norges Bondelag i 1965, og var Bondelagets leder fra 1974 til 1980. Han var Bondelagets generalsekretær fra 1980 til 1988, og ansatt som spesialrådgiver 1988–92. Han fikk et ettermæle som en sterk leder, særlig under landbruksforhandlingene på 1970-tallet.

Hans Haga var far til Åslaug Haga, statsråd og leder av Senterpartiet. Wikipedia

86 år
Marius Eriksen (Flyger)
1922 - 2009

Marius Eriksen (Norge)

Flyger, alpinist, skuespiller

Født:
8. desember 1922 (101 år siden)

Døde:
6. juli 2009 (86 år) (14 år siden)

Marius Eriksen var en norsk alpinist og jagerflyver.

Løytnant Eriksen var jagerflyver i 332 (N) Squadron under andre verdenskrig. Han fikk sin flyverutdannelse fra Little Norway i Canada, etter å ha flyktet fra Norge til Skottland, via Ålesund 5. november 1940, bare 17 år gammel. Han klarte dette ved å lyge om at han var 18 år gammel. Han skjøt ned ni fiendtlige fly og skadet tre. Med mer enn fem nedskutte fly kvalifiserte han seg til betegnelsen flyveress.

Han ble selv skutt ned i sin Spitfire 2. mai 1943 av Hauptmann Dietrich Wickop fra Jagdgeschwader 1, Woensdrecht utenfor kysten av Nederland, og satt som krigsfange ved Stalag Luft III nær byen Żagań i Polen til frigjøringen 1945. Wickop måtte selv nødlande med sin Focke-Wulf Fw 190 etter duellen med Eriksen.

Han ble norgesmester i slalåm i 1947 og 1948. Han deltok under vinter-OL for Norge i 1948 i St. Moritz med 20.-plass i utfor og 20.-plass i alpin kombinasjon.

I 1954 debuterte Eriksen som filmskuespiller og hadde rollen som skiinstruktør i komedien Troll i ord av Jon Lennart Mjøen og samme år som journalist i Kasserer Jensen av Nils R. Müller. I filmen Slalåm under himmelen (regi: Edith Carlmar 1957) spiller han flyger på F-84 Thunderjet.

Etter krigen drev Eriksen egen sportsforretning og åpnet klesbutikken «Bentestova» i Oslo.

Han var sønn av turneren Marius Eriksen sr., bror av alpinisten Stein Eriksen, svigersønn av Bjart Ording og far til Beate Eriksen. Den såkalte mariusgenseren er oppkalt etter ham.

For sin krigsinnsats ble Eriksen høyt dekorert. Han mottok Norges høyeste utmerkelse, Krigskorset med sverd. Han ble også tildelt St. Olavsmedaljen med ekegren, Krigsmedaljen, Deltagermedaljen og Haakon VIIs 70-årsmedalje. Han fikk i tillegg de britiske utmerkelsene Distinguished Flying Cross og Distinguished Flying Medal, samt den amerikanske Silver Star. Wikipedia

97 år
Ivar Martinsen (Skøyteløper)
1920 - 2018

Ivar Martinsen (Norge)

Skøyteløper

Fullt navn / Fødenavn:
Karl Ivar Martinsen

Født:
8. desember 1920 (103 år siden)

Døde:
24. september 2018 (97 år) (5 år siden)

Karl Ivar Martinsen var en norsk skøyteløper som representerte Hamar Idrettslag.

Ivar Martinsens største bragder på isen skjedde på hjemmebane; i 1952 ble han nr. 3 i VM og året etter nr. 3 i EM – begge ganger på Hamar. Under OL i Oslo i 1952 tok han en åttendeplass på 1 500 meter. Han ble norgesmester for junior i 1946, men fikk aldri noen topplassering i et senior-NM. Han fikk to uoffisielle verdensrekorder som junior, på 1 500 meter: én på Hamar, og én på Bislett. Wikipedia

70 år
Hans Børli (Lyriker)
1918 - 1989

Hans Børli (Norge)

Lyriker, skribent

Født:
8. desember 1918 (105 år siden)

Døde:
26. august 1989 (70 år) (34 år siden)

Hans Børli var en norsk lyriker.

I sine første diktsamlinger skrev han i en tradisjonalistisk retning, med vers og rim. Etter hvert beveget han seg i en mer modernistisk retning med frie dikt.

Han arbeidet hele sitt yrkesaktive liv som tømmerhogger og var forfatter i tillegg, og fikk merkelappen «skogens dikter». Børlis utgangspunkt var skogen og livet der, i diktingen var han også opptatt av politikk og i økende grad eksistensielle problem som angst, tro og død. Han er først og fremst kjent som lyriker, men han skrev også romaner, noveller og skuespill.

Enkelte av hans dikt er tonesatte, slik som «Skoging» (av Jack Roberth) og «Vesle Ka'l» (av Finn Ludt). I 2009 kom cd-en "Junikveld" med musikk av Svein Olav Blindheim, og i 2013 ga Erik Lukashaugen ut albumet «Av en sliters memoarer», med 13 tonesatte Børli-dikt.

Hans dikt er oversatt til flere språk, blant annet russisk, engelsk og tsjekkisk.

Børli ble tildelt en rekke litterære priser, blant annet Kritikerprisen for 1970 og Doblougprisen for 1972. I tillegg ble han nominert til Nordisk råds litteraturpris i 1972. Børlis fødested Oppistun Børli er bevart og brukes til kulturarrangement til minne om ham. Wikipedia

71 år
Carsten Byhring (Skuespiller)
1918 - 1990

Carsten Byhring (Norge)

Skuespiller, filmregissør, manusforfatter, filmklipper

Født:
8. desember 1918 (105 år siden)

Døde:
5. april 1990 (71 år) (Kreft) (34 år siden)

Carsten Byhring var en norsk skuespiller på scene, i fjernsyn og i film.

Byhrings karriere startet i studietiden, da han fremførte små pantomimer med komisk innhold. På revyscenen debuterte han i 1941, ved Søilen Teater i Oslo. I perioden 1947–1959 var han ansatt ved revyscenen Chat Noir, men gjorde mange gjesteopptredener ved Centralteatret, Det norske teatret, Den norske opera og Oslo Nye Teater.

Byhring opptrådte gjerne i dramatiske roller, men var mest kjent for sitt komiske talent, og han rendyrket særlig monologsjangeren. Han har gitt flere klassiske karakterforestillinger; hans tolkning av Doolittle i George Bernard Shaw-stykket Pygmalion er blant hans mest kjente. Han hadde mange filmroller, men spesielt huskes han som Kjell i de 13 første filmene om «Olsenbanden».

5. april 1990 døde Carsten Byhring av kreft 71 år gammel. Ifølge eget utsagn hadde han vært røyker siden ungdomstiden.

Byhring produserte og regisserte også to barnefilmer: Bjørnepatruljen (1956) og På tokt med Terna (1958). Wikipedia

77 år
Bjørnstjerne Bjørnson (Lyriker)
1832 - 1910

Bjørnstjerne Bjørnson (Norge)

Lyriker, dramatiker, skribent, journalist, prosaforfatter, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Bjørnstjerne Martinius Bjørnson

Født:
8. desember 1832 (191 år siden)

Døde:
26. april 1910 (77 år) (114 år siden)

Bjørnstjerne Martinius Bjørnson var en norsk dikter, samfunnsdebattant, redaktør, folketaler og teaterpersonlighet. Hans produksjon er meget omfattende med bondefortellinger, skuespill, poesi, romaner, artikler, taler og en enorm mengde brev.[note 1] Som dikter og samfunnsaktør agerte Bjørnson både i nasjonal og nordisk ånd.

Mens forfatterens bondefortellinger er forankret i norsk nasjonalromantikk med hensyn til form, stil og menneskeskildring, beveget Bjørnson seg siden over det moderne sagadrama og det borgerlige samtidsdrama til de første realistiske problemdramaene.

Bjørnson var også en produktiv lyriker, og mange av hans dikt er tonesatt, blant annet av Rikard Nordraak, Halfdan Kjerulf og Edvard Grieg. Også andre nordiske komponister har tonesatt hans dikt. En av hans fedrelandssanger, Ja, vi elsker dette landet med tone av Rikard Nordraak, er blitt Norges nasjonalsang.[note 2]

Stortinget bevilget ham diktergasje i 1863. I 1903 ble han som første norske dikter tildelt Nobelprisen i litteratur. Han er også kjent som Riksmålsforbundets grunnlegger. Sammen med Henrik Ibsen, Jonas Lie og Alexander Kielland, ble Bjørnson i mellom- og etterkrigstiden markedsført av Gyldendal forlag som en av de fire store norske dikterne. Wikipedia

70 år
John Brett (Kunstmaler)
1831 - 1902

John Brett (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Kunstmaler, astronom

Født:
8. desember 1831 (192 år siden)

Døde:
7. januar 1902 (70 år) (122 år siden)

John Brett var en engelsk landskapsmaler som er blitt assosiert med pre-rafaelittene, mest for hans ekstremt detaljerte landskapsbilder.

Brett ble født i nærheten av Reigate i 1831 som sønn av en veteran fra militæret. Han fikk først undervisning av landskapsmaleren J.D. Harding og deretter under Richard Redgrave. I 1853 begynte han på Royal Academy, men var mer interessert i filosofien om kunst og geologi til John Ruskin og møtte pre-rafaelitten William Holman Hunt via sin venn poeten Coventry Patmore. Inspirert av Hunts ideal om vitenskapelige landskapsmalerier besøkte Brett Sveits hvor han arbeidet på topografiske landsskaper og ble videre influert av John William Inchbold, en annen realistisk landskapsmaler. Det ble Bretts overbevisning å male «detaljene i naturen».

Han stilte først ut i Royal Academy i 1856 og det påfølgende året viste han fram The Glacier of Rosenlaui, et særdeles detaljert landskap som viste hvordan isbreen formet omgivelsene, og med brøytende isblokker i forgrunnen. Dette bildet etablerte Brett som kunstner, og The Stonebreaker kom det påfølgende året. Det viste en ungdom som knuste steiner for å jevne en veg, sittende i et skinnende og detaljert landskap. Presisjonen av de geologiske og botaniske detaljene imponerte John Ruskin som priset bildene høyt og forutså at Brett ville bli i stand til å male sitt mesterverk om han reiste til Val d'Aosta i Italia. Delvis finansiert av Ruskin reiste Brett til stedet, malte sitt bilde Val d'Aosta i 1859, og fikk enda mer ros fra Ruskin som også kjøpte maleriet. Andre kritikere var mindre overstrømmende, og en av dem beskrev det som «gravstein for post-ruskinisme».

Brett fortsatte å male omhyggelige detaljerte landskapsscener, oppholdt seg i Italia ved mange anledninger i løpet av 1880-tallet. Han var alltid ivrig etter å legge vekt på vitenskapelig presisjon på sin avbildning av naturen, men fylte ofte sine bilder med moralistiske og religiøse betydning, noe som var anbefalt av Ruskin. I løpet av sine senere år malte han flere sjølandskapet langs kysten av England. Et godt eksempel er hans Ramsgate Sands fra 1894. Han skaffet seg også i 1883 en skonnert som han seilte rundt med i Middelhavet.

Brett var også en ivrig astronom, og hadde studert astronomi siden barndommen. Han ble innvalgt som medlem i Royal Astronomical Society i 1871. Han bodde i London, men satte i 1887 opp et hus, «Daisyfield», i Putney, , som han selv tegnet – komplett med tårn og teleskop. Han ble innvalgt i Royal Academy i 1881.

Hans The Glacier of Rosenlaui er i Tate Gallery, og The Stonebreaker er i Walker Art Gallery i Liverpool. Eksempler av hans senere kystlandskaper finnes i Walker, Russell-Cotes i Bournemouth, i Nottingham, og i Tate. Senere i livet da den offentlige kunstsmaken endret seg i retning av impresjonisme og ekspresjonisme dalte interessen for vitenskapelig observerte landskapsmalerier drastisk og John Brett døde bortimot som glemt i 1902. Wikipedia

89 år
Adolph von Menzel (Kunstmaler)
1815 - 1905

Adolph von Menzel (Tyskland)

Kunstmaler, illustratør

Fullt navn / Fødenavn:
Adolph Friedrich Erdmann von Menzel

Født:
8. desember 1815 (208 år siden)

Døde:
9. februar 1905 (89 år) (119 år siden)

Adolph Friedrich Erdmann von Menzel var en tysk kunstner kjent for tegninger, raderinger og malerier.

Faren var rektor på en pikeskole, og ville utdanne sin sønn til å bli professor, men uten å ødelegge guttens kunstneriske tilbøyeligheter. Han ble foreldreløs som 17-åring, og fikk da ansvaret for å forsørge sine småsøsken.

Året etter (1833) fikk han illustrere Goethes lille dikt Künstlers Erdenwallen med pennetegninger som ble omsatt til litografier. Samme teknikk ble brukt på flere andre verker, som: Denkwürdigkeiten aus der Brandenburgisch-Preußischen Geschichte og Die fünf Sinne foruten diplomer og andre stasdokumenter for selskaper og foreninger.

Avisleser, blyant, Menzel, 1891.

Fra 1839 til 1842 laget han 400 tegninger til illustrasjoner for Franz Kuglers verk Geschichte Friedrichs des Grossen (Fredrik den stores historie). Han fulgte opp med Friedrichs der Grossen Armee in ihrer Uniformierung(Armeuniformene under Fredrik den store), Soldaten Friedrichs der Grossen (Fredrik den stores soldater) og endelig, på bestilling av kong Friedrich Wilhelm IV: Illustrationen zu den Werken Friedrichs des Grossen (1843–1849) (illustrasjoner til Fredrik den stores egne verker).

Disse verkene etablerte Menzel blant de største illustratørene på den tid.

Samtidig hadde han sett seg som oppgave å lære malerkunst uten lærerhjelp. Etterhvert ble det en variert samling bilder som dels dreide seg om Fredrik den stores tid, og dels var scener fra hverdag og fest i hans samtid. Det var titler som: Tuileriene, Festmiddag, Til skrifte, Smia, Markedsplassen i Verona. Da han fikk bestilling på et maleri fra kroningen av Wilhelm I av Tyskland i Königsberg, malte han nøyaktig det han så uten hensyn til de tradisjoner som slike offisielle malerier skulle ta hensyn til.

Han ble etter hvert tildelt priser og andre æresbevisninger, blant annet «Den svarte ørns orden» i 1898, som var en adelig sak med rett til å kalle seg von Menzel. Wikipedia

44 år
Maria Stuart (Dronning av Skottland)
1542 - 1587

Maria Stuart (Skottland)

Dronning av Skottland, politiker

Født:
8. desember 1542 (481 år siden)

Døde:
8. februar 1587 (44 år) (437 år siden)

Maria Stuart eller Maria I av Skottland, på engelsk tradisjonelt omtalt som Mary, Queen of Scots («Maria, skottenes dronning»), på fransk Marie Stuart, reine d'Écosse, var Skottlands dronning fra 14. desember 1542 til 24. juli 1567.

Maria var datter kong Jakob V av Skottland, og det eneste av hans legitime barn som vokste opp.

Hun var seks dager gammel da faren døde, og ble da umiddelbart Skottlands dronning. Moren, Maria av Guise, overtok regentskapet, og datteren ble kronet ni måneder senere. I 1558 ble Maria gift med François, Le Dauphin (kronarving) av Frankrike. Han overtok kronen som François II (Frans II av Frankrike) i 1559. Imidlertid var Maria ikke dronning av Frankrike lenge; hun ble enke knapt året etter den 5. desember 1560. Som det første medlemmet av Huset Stuart, tok Maria i bruk den franske stavemåte «Stuart» (tidligere skrevet Stewart), en praksis som siden festet seg.

Da Maria var blitt enke, vendte hun tilbake til Skottland og kom til Leith den 19. august 1561. Fire år senere giftet hun seg med sin fetter, Henry Stuart, Lord Darnley. Ekteskapet var ikke lykkelig, men de fikk et barn sammen: Sønnen Jakob. I februar 1567 ble Darnley funnet død i hagen ved Kirk o'Field, etter en stor eksplosjon i huset.

Hun giftet seg snart for tredje gang, med James Hepburn, 4. jarl av Bothwell, som det er grunn til å anta sto bak mordet på Darnley. Etter et opprør mot ekteparet ble Maria fengslet i Loch Leven Castle den 15. juni og tvunget til å abdisere til fordel for sin et år gamle sønn, Jakob VI av Skottland. Etter et mislykket forsøk på å gjenerobre tronen flyktet Maria til England og søkte beskyttelse hos farens kusine, dronning Elisabeth I av England. Maria hadde tidligere fremmet seg selv som arveberettiget til Englands trone. Elisabeth I opplevde henne som en trussel, og beordret henne arrestert. Mange engelske katolikker betraktet imidlertid Maria Stuart som Englands rettmessige hersker.

Etter rundt tyve år i fangenskap ble hun tiltalt og henrettet for forræderi. Grunnen var at hun hadde deltatt i tre konspirasjoner som hadde som mål å få Englands dronning myrdet slik at hun selv kunne overta tronen. Wikipedia

Dødsfall

92 år
Paul Volcker (Samfunnsøkonom)
1927 - 2019

Paul Volcker (USA)

Samfunnsøkonom, bankansatt, politiker

Født:
5. september 1927 (96 år siden)

Døde:
8. desember 2019 (92 år) (4 år siden)

Paul Adolph Volcker var formann for den amerikanske sentralbanken Federal Reserve fra august 1979 til august 1987.

Volcker har fått æren for å ta knekken på inflasjonen som plaget amerikansk økonomi på 1970-tallet, gjennom å holde igjen på pengemengden. Denne politikken førte til en resesjon på kort sikt med tilhørende arbeidsledighet, men fikk også ned inflasjonen fra 13,5% i 1981 til 3,1% i 1983.

Volcker begynte utdannelsen på Princeton University, før han tok mastergrad i politisk økonomi ved Harvard University i 1951. Fra 1951 til 1952 gikk han på London School of Economics.

Etter endt utdannelse begynte Volcker å jobbe ved Federal Reserve Bank of New York. Fra 1957 var han i Chase Manhattan Bank. I 1962 gikk han over i finansdepartementet, før han i 1965 dro tilbake til Chase, nå som visepresident.

Fra 1969 til 1974 var Volcker igjen ansatt i finansdepartementet, der han spilte en viktig rolle i beslutningen om at dollaren ikke lenger skulle backes av gull. Dette ble slutten på Bretton Woods-systemet.

I 1975 ble Volcker leder for Federal Reserve Bank of New York, noe han var frem til han gikk over i Board of Governors som sentralbanksjef. Wikipedia

21 år
Juice Wrld (Rapper)
1998 - 2019

Juice Wrld (USA)

Rapper, sanger, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Jarad Anthony Higgins

Født:
2. desember 1998 (25 år siden)

Døde:
8. desember 2019 (21 år) (Overdose smertestillende) (4 år siden)

Jarad Anthony Higgins, kjent under artistnavnet Juice WRLD eller Juice Wrld, var en amerikansk rapper, sanger og låtskriver. Han var mest kjent for sangene «All Girls Are the Same», «Lucid Dreams» og «Bandit».

Han var født og oppvokst i Chicago i Illinois, før han flyttet til Los Angeles, California. Wikipedia

88 år
Hillary Waugh (Skribent)
1920 - 2008

Hillary Waugh (USA)

Skribent, romanforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Hillary Baldwin Waugh

Født:
22. juni 1920 (104 år siden)

Døde:
8. desember 2008 (88 år) (15 år siden)

Hillary Baldwin Waugh var en amerikansk forfatter og pioner for politiromanen.

Waugh studerte kunst og musikk ved Yale University. Etter avsluttede studier vervet han seg i 1942 til United States Navy Air Corps. Han kvalifiserte seg som pilot, og tjenestegjorde inntil slutten av andre verdenskrig i Panama. Etter krigen arbeidet han som lærer i high school, avisredaktør og tegneserietegner. Han fikk på 1940-tallet utgitt tre romaner som ikke oppnådde noen særlig oppmerksomhet.

Etter å ha lest en bok om virkelige kriminalsaker, bestemte han seg i 1949 for å prøve å skrive en realistisk kriminalroman. I 1952 utga han Last Seen Wearing..., en tilsiktet nøktern og realistisk roman om en mordetterforskning på et oppdiktet college for kvinner. Romanen fikk i begynnelsen dårlige kritikker, men etter å ha blitt prist av blant andre Raymond Chandler og Julian Symons oppnådde den etterhvert stor suksess hos både lesere og kritikere. Boken regnes nå som en klassiker innen subgenren politiromaner.

Hillary Waugh utga nesten 50 kriminalromaner. Han anses som en pioner på området politiromaner, men har også skrevet romaner innen andre subgenre som hardkokt krim og mysteriekrim. Waugh var i en periode president i Mystery Writers of America. Han skrev også under pseudonymene Elissa Grandower, Harry Walker og H. Baldwin Taylor. Wikipedia

38 år
Dimebag Darrell (Musiker)
1966 - 2004

Dimebag Darrell (USA)

Musiker, gitarist, komponist

Født:
20. august 1966 (57 år siden)

Døde:
8. desember 2004 (38 år) (19 år siden)

«Dimebag» Darrell Abbott også kjent som Diamond Darrell, var en amerikansk musiker, som var gitarist i bandene Pantera og Damageplan. 17. mai 2007 ble han innført i Hollywood's Rock Walk, rockeverdens «walk of fame». Wikipedia

65 år
Sverre Arvid Bergh (Komponist)
1915 - 1980

Sverre Arvid Bergh (Norge)

Komponist, organist, pianist

Født:
2. november 1915 (108 år siden)

Døde:
8. desember 1980 (65 år) (43 år siden)

Sverre Arvid Bergh var en norsk musiker, komponist og musikkorganisasjonsmann. Han var direktør for Festspillene i Bergen 1976-1980.

Bergh studerte med Fartein Valen. Han komponerte blant annet to strykekvartetter, en strykekvintett, en duo og en trio for strykere, korverk, konsert for klarinett og orkester, flere kantater. Korverket «And Death Shall Have No Dominion» (1976) til tekst av Dylan Thomas regnes som hans hovedverk. Han ble to ganger tildelt NOPA-prisen Årets verk: for «Fanitullen» i 1968 og for «Mini-kantate» i 1970.

Han var gift med skuespiller Eva Bergh (1926–2013) og bror av dirigenten Øivind Bergh (1909–1987). Wikipedia

40 år
John Lennon (Musiker)
1940 - 1980

John Lennon (Storbritannia)

Musiker, sangforfatter, gitarist, vokalist

Fullt navn / Fødenavn:
John Winston Lennon

Født:
9. oktober 1940 (83 år siden)

Døde:
8. desember 1980 (40 år) (43 år siden)

John Winston Lennon, kjent som John Lennon (endret til John Ono Lennon etter inngått ekteskap med Yoko Ono; født 9. oktober 1940 i Liverpool, død 8. desember 1980), var en britisk låtskriver, vokalist og gitarist. Han dannet The Beatles, som etter hvert ble verdens kommersielt mest suksessrike band, bestående av Lennon, Paul McCartney, George Harrison og Richard Starkey. Sammen med McCartney komponerte John Lennon en rekke sanger. Til sammen 27 av dem toppet listene enten i Storbritannia eller i USA. Av disse regnes åtte som helt eller nesten helt Lennon-skrevne: «A Hard Day's Night», «I Feel Fine», «Ticket to Ride», «Help!», «Day Tripper», «All You Need Is Love», «The Ballad of John and Yoko» og «Come Together».[a] Lennon har også markert seg med andre sanger som «Lucy in the Sky with Diamonds», «Strawberry Fields Forever», «Tomorrow Never Knows» og «Across The Universe» blant flere.

Mot slutten av The Beatles' karriere ble John Lennon introdusert for den amerikanske avantgardistiske kunstneren Yoko Ono, og sammen utforsket de avantgardistisk musikk. Da The Beatles ble oppløst, delvis på Lennons initiativ, ga han ut flere album og singler, enten i samarbeid med Ono og Plastic Ono Band, eller på egen hånd. Albumene var ujevne og musikkstilen varierte fra klassisk rock 'n' roll til popmusikk til eksperimentell og avantgardistisk musikk, både politisk og ikke-politisk. Lennon oppnådde relativt gode salgstall, men hadde bare én nummer 1-hit i USA som single-artist, «Whatever Gets You thru the Night». Flere andre sanger huskes i ettertiden, deriblant «Imagine», «(Just Like) Starting Over», «Power to the People», «Give Peace a Chance» og «Happy Xmas (War Is Over)».

Lennon var ofte rastløs. Hans første ekteskap, med Cynthia Powell i 1962, gikk dårlig trolig fordi han var mye vekk fra familien. Ekteskapet med Ono ble preget av mange utfordringer, deriblant Lennons kamp for å få innreise- og arbeidstillatelse i USA og Onos kamp for å få foreldreretten til sin datter fra et tidligere ekteskap. I 1973 kastet Ono ham ut av parets felles bolig i New York by. Lennon brukte da tiden på å spille inn sanger på egen hånd og å feste. Perioden på til sammen atten måneder ble av Lennon selv kalt «Den tapte helgen» («The Lost Weekend»). Da Lennon ble ferdig med platekontrakten med Apple Records og Ono tok ham tilbake, tilbrakte han de neste fem årene hjemme som husfar. Først i 1980 gikk han tilbake i platestudio, der han ga ut albumet Double Fantasy. Kort tid etter utgivelsen ble han skutt med fire skudd utenfor sin bolig i Dakota-bygningen i New York like før kl. 23.00 den 8. desember 1980. Han ble kjørt til sykehus og erklært død ved ankomst.

Lennon er blant de mest fremgangsrike låtskriverne i historien. Han ble innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame både som del av The Beatles og på egen hånd. Wikipedia

78 år
Oscar II (Konge av Sverige)
1829 - 1907

Oscar II (Sverige)

Konge av Sverige, konge av Norge, Monark

Født:
21. januar 1829 (195 år siden)

Døde:
8. desember 1907 (78 år) (116 år siden)

Oscar II (fullstendig navn: Oscar Fredrik Bernadotte); født 21. januar 1829 i Stockholm, død 8. desember 1907 i Stockholm) var konge av Sverige (1872–1907), konge av Norge (1872–1905) og hertug av Östergötland. Han giftet seg i 1857 med Sophie av Nassau. Deres barn var Gustav V (1858), prins Oscar (1859), prins Carl (1861) og prins Eugen (1865). (Han selv og moderne skribenter har stavet kongenavnet Oscar, mens det svenske kongehuset benytter Oskar.)

I 1873 ble Oscar II kronet som svensk konge i Storkyrkan i Stockholm, og deretter som norsk konge den 18. juli i Nidarosdomen av biskop Andreas Grimelund. Det sies om ham at han var den mest majestetiske av unionskongene. Som ny konge fikk han en vanskelig rolle å fylle. Han etterfulgte sin bror, som hadde oppnådd en umåtelig stor popularitet i begge land. Oscar IIs tid som monark omtales noen ganger som oskariansk. Wikipedia

57 år
Bolette Christine Pavels Larsen (Forfatter)
1847 - 1904

Bolette Christine Pavels Larsen (Norge)

Forfatter

Født:
18. oktober 1847 (176 år siden)

Døde:
8. desember 1904 (57 år) (119 år siden)

Bolette Christine Pavels Larsen var en norsk forfatter. Hun var kjent som publisist og kulturmenneske. Wikipedia

66 år
Edvard Skari (Kunstmaler)
1837 - 1903

Edvard Skari (Norge)

Kunstmaler, fotograf

Fullt navn / Fødenavn:
Edvard Otto Rossing Skari

Født:
9. juni 1837 (187 år siden)

Døde:
8. desember 1903 (66 år) (120 år siden)

Edvard Otto Rossing Skari var en norsk marinemaler.

Han var oppvokst på Hadeland og studerte hos professor og marinemaler Carl Frederik Sørensen ved Det Kongelige Danske Kunstakademi i København 1870-72. Bosatt i Kristiania, men hadde fast sommeratelier på Hvasser. På Verdensutstillingen i Wien (1873) deltok han med Fiskere for storm søgende havn (NKL). Andre kjente malerier av Skari, han ble vel strengt tatt ikke særlig kjent, er Ny-Hellesund (1875, Elverum kunstforening), Elva i Flekkefjord (1880, Flekkefjord kunstforening), Ved Torungen (1881). Skari var også en ivrig fotograf fra 1870. Wikipedia

<<
8. Desember
>>