Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Få 10% rabatt på din første ordre
8 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
8 Mnd.
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

6. Juli

Om dagen

6. Juli er dag 188 i 2024, og er i uke 27. Det er 178 dager igjen av året.

Historie

35 år siden

1988: En gasslekkasje antenner på produksjonsplattformen Piper Alpha i Nordsjøen. 167 mennesker omkommer

Ulykken skjedde da en gasslekkasje antente på produksjonsplattformen Piper Alpha, som lå på Piperfeltet i den britiske sektoren i Nordsjøen, rundt 190 km nord-øst for Aberdeen i Skottland. 167 mennesker omkom i ulykken. To av dem var mannskap på en redningsbåt som kom til unnsetning. Tretti av de omkomne ble aldri funnet. Store norske leksikon
52 år siden

1971: Jazzmusikeren Louis Armstrong dør av hjerteinfarkt, 69 år gammel

Louis Daniel Armstrong var en amerikansk jazzmusiker.

Armstrong er en av tidenes mest berømte jazzmusikere, med betydelig ansvar for jazzens utvikling fra lokal dansemusikk i New Orleans til verdensomspennende kunstform. Han ble kjent under kjælenavnet «Satchmo» (kort for satchelmouth), på grunn av sitt brede smil.

Hans ensembler fra 1920-årene fikk avgjørende innflytelse og opptakene fra denne perioden blir regnet blant tidenes ypperste jazzinnspillinger. Hans duetter med Ella Fitzgerald 30 år seinere er også blitt klassikere, og i 1968, da helseproblemer omtrent hadde satt en stopper for hans karriere som jazzmusiker, opplevde han stor suksess med What a Wonderful World. Denne melodien kan neppe kalles jazz, men er meget karakteristisk for Armstrongs positive og optimistiske holdning.

Armstrong var kanskje like kjent for sin karismatiske tilstedeværelse på scenen og den hese stemmen som for sitt trompetspill. Hans innflytelse strakk seg langt utover jazzmusikken, og ved slutten av karrieren i 1960 ble han ansett som en sterk innflytelse på populærmusikken generelt.

Armstrong var en av de første virkelig populære afrikansk-amerikanske artistene hvis hudfarge var sekundær til hans musikk i det sterkt rasedelte USA. Hans artisteri og personlighet ga ham en tilgang til de øvre lag av det amerikanske samfunnet som på den tiden var svært uvanlig for en svart mann. Wikipedia
211 år siden

1812: Skipet «Najaden» senkes av den engelske marinen i slaget ved Lyngør

Slaget ved Lyngør var et sjøslag som ble utkjempet mellom den dansk-norske og den britiske flåte ved Lyngør havn 6. juli 1812. Bakgrunnen for slaget var at de britiske styrkene hadde blitt sendt mot Norge for å nøytralisere den nybyggede fregatten «Najaden». Wikipedia

Fødsler

43 år
Kristian Hammerstad (Illustratør)
1980

Kristian Hammerstad (Norge)

Illustratør

Født:
6. juli 1980 (43 år)

Kristian Hammerstad er en norsk illustratør, tegneserieskaper og animatør bosatt i Oslo. Han er utdannet ved Central Saint Martins College i England. Wikipedia

43 år
Eva Green (Skuespiller)
1980

Eva Green (Frankrike)

Skuespiller, Komponist, modell

Fullt navn / Fødenavn:
Eva Gaëlle Green

Født:
6. juli 1980 (43 år)

Eva Gaëlle Green er en fransk skuespillerinne og modell, som vokste opp i både Paris og i London. Hun har blitt nevnt i Vogue hvor både utseende og skuespillerpersonligheten hennes ble beskrevet. Hun har også blitt nevnt i The Independent og ble beskrevet som «goth, livlig og sexy».

Hun er datteren til skuespillerinnen Marlène Jobert. Green spilte i teater før hun debuterte i den kontroversielle spillefilmen The Dreamers (2003) som vekte stor oppmerksomhet på grunn av flere naken scener. Etter at hun spilte i Kingdom of Heaven (2005) og i James Bond-filmen Casino Royale (2006) ble hun mer berømt. Hun vant en BAFTA-pris for Bond-filmen og hun har også jobbet som modell for flere merkevarer. Wikipedia

48 år
50 Cent (Rapper)
1975

50 Cent (USA)

Rapper, skuespiller, filmregissør, filmprodusent, komponist, gründer, plateprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Curtis James Jackson III

Født:
6. juli 1975 (48 år)

Curtis James Jackson III, bedre kjent som 50 Cent, er en amerikansk rapper, entreprenør, investor, produsent og skuespiller. Han slo gjennom med Get Rich or Die Tryin' i 2003, The Massacre i 2005 og Escape Plan i 2013.

Han er medlem i rap/hiphopgruppa G-Unit. Wikipedia

60 år
Rolf Terje Klungland (Politiker)
1963

Rolf Terje Klungland (Norge)

Politiker

Født:
6. juli 1963 (60 år)

Rolf Terje Klungland er en norsk politiker (Ap).

Han ble innvalgt på Stortinget fra Vest-Agder i 1993. Han var vararepresentant i perioden 1997–2001, og ble igjen innvalgt som stortingsrepresentant i 2001 og 2005. I mars 2007 meddelte han at han ikke ville stille til gjenvalg ved stortingsvalget 2009, fordi han følte at Vest-Agder fikk for lite gjennomslag både i partiledelsen og i regjeringen.

Klungland har arbeidet som platearbeider og prosessoperatør fra 1980 til 1998, det meste av tiden ved Øye smelteverk. Han er personalkonsulent i Sirdal kommune siden 1999.

Medlem Vest-Agder fylkesting 1991-1995. I 1996 var han delegat til FNs generalforsamling. Han har vært medlem av fylkesstyret i Europabevegelsen i Vest-Agder siden 1997.

Klungland har vært leder for Kvinesdal Ap siden 1997 og han har en rekke verv i partiet og fagforening. Wikipedia

65 år
Jennifer Saunders (Skuespiller)
1958

Jennifer Saunders (Storbritannia)

Skuespiller, komiker, manusforfatter, selvbiograf, lærer

Fullt navn / Fødenavn:
Jennifer Jane Saunders

Født:
6. juli 1958 (65 år)

Jennifer Jane Saunders er en engelsk komiker, skuespiller og komedieforfatter. Hun utgjør sammen med Dawn French komikerduoen French and Saunders og er mest kjent for å ha skrevet og spilt i den britiske komedieserien Absolutt fabelaktig. Wikipedia

67 år
Dag Olav Hessen (Biolog)
1956

Dag Olav Hessen (Norge)

Biolog, professor, skribent

Født:
6. juli 1956 (67 år)

Dag Olav Hessen er en norsk biolog og professor ved Universitetet i Oslo. Han er mest kjent for sin forskning innen vann, økologi og evolusjon, samt sitt engasjement i krysningsfeltet mellom biologi, miljø og filosofi.

Hessen ble cand.real. i zoologi i 1982, tok mellomfag i offentlig rett i 1984 og ble dr.philos. i biologi i 1988. Han ble utnevnt til professor i biologi ved Universitetet i Oslo i 1993. Hessen er fra 1998 medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi.

Han har skrevet en mengde fagartikler og utgitt flere bøker. I 1998 mottok han Norges forskningsråds formidlingspris for sin «popularisering og formidling både i mediene og i bokform av en naturvitenskapelig, evolusjonsbiologisk teori og tankegang som premissbidrag til samfunnsdebatten»., Han har senere mottatt Universitetet i Oslos formidlingspris (2008), Riksmålsforbundets litteraturpris (2008), Biomangfoldprisen (2010), Akademikerprisen (2010), Fritt Ords honnør (2010), Humanistprisen (2013) og Bonnevieprisen (2014). ASLO Martin Award for "high impact research article" (2017).

Han leder nå det tverrfaglige forskningssenteret Centre of Biogeochemistry in the Anthropocene (CBA) ved Universitetet i Oslo, et senter som forsker på klimasystemer, tilbakekoblinger og karbonsyklus. Wikipedia

68 år
Nanci Griffith (Sanger)
1953 - 2021

Nanci Griffith (USA)

Sanger, låtskriver, gitarist, plateartist

Fullt navn / Fødenavn:
Nanci Caroline Griffith

Født:
6. juli 1953 (70 år siden)

Døde:
13. august 2021 (68 år) (2 år siden)

Nanci Caroline Griffith var en amerikansk sanger, gitarist og låtskriver fra Austin i Texas. Etter debutalbumet There´s A Light beyond these Woods, som kom i 1978, beveget hun seg i grenselandet mellom folkemusikk, popmusikk/folkrock og country. Selv kalte hun musikkstilen sin for «folk-a-billy», der akustiske instrumenter som fele, banjo, dobro og gitar akkompagnerte en lys og lyrisk vokal med innlevelse og følsomhet. Wikipedia

72 år
Geoffrey Rush (Skuespiller)
1951

Geoffrey Rush (Australia)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Geoffrey Roy Rush

Født:
6. juli 1951 (72 år)

Geoffrey Roy Rush er en australsk skuespiller. Han er født i Toowoomba i Queensland, og begynte sin skuespillerkarriere ved Queensland teaterkompani i Brisbane. Rush studerte ved universitetet i Queensland, der han bodde sammen med Mel Gibson.

Rush vant Oscar, Golden Globe, BAFTA og Screen Actors Guild Award for rollen som David Helfgott i filmen Shine (1996). Han vant Golden Globe, Emmy og Screen Actors Guild Award for rollen som Peter Sellers i TV-filmen The Life and Death of Peter Sellers (2004). Rush ble nominert til Oscar for beste mannlige birolle for rollen som Lionel Logue i Kongens tale (2010). Han har også spilt rollen som Hector Barbossa i Pirates of the Caribbean-filmene, produsert av Jerry Bruckheimer.

Rush ble utnevnt til Companion of the Order of Australia (AC) i 2014. Wikipedia

75 år
Inger S. Enger (Politiker)
1948

Inger S. Enger (Norge)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Inger Sofie Enger

Født:
6. juli 1948 (75 år)

Inger Sofie Enger er en norsk politiker (Sp). Hun satt to perioder på Stortinget fra Oppland, fra 2001 til 2009. Hun var leder for Senterkvinnene og sentralstyremedlem i Senterpartiet 2000–2005.

Enger var ordfører i Gausdal kommune 1994–2001, og hun var varordfører fra 1991. Etter at hun gikk av som stortingsrepresentant høsten 2009 tiltrådte hun som rektor på Gausdal videregående skole.

Hun er søster til tidligere partileder Anne Enger Lahnstein. Hun er skilt, og har tre barn. Wikipedia

77 år
Sylvester Stallone (Skuespiller)
1946

Sylvester Stallone (USA)

Skuespiller, regissør, manusforfatter

Født:
6. juli 1946 (77 år)

Sylvester Gardenzio Stallone er en amerikansk skuespiller, regissør og manusforfatter som har hatt hatt stor suksess i roller som muskuløs actionhelt, spesielt i filmserier som Rambo og Rocky.

Stallone ble født i Manhattan, New York, som sønn av frisøren Frank Stallone SR. og astrologen Jacqueline Frances Stallone.

Han gikk på Notre Dame Academy og Lincoln High School i Philadelphia, Charlotte Hall Military Academy i ett år før han studerte ved Miami Dade College og University of Miami.

Han ble i 1977 nominert til Oscar for beste mannlige hovedrolle og for beste manus for filmen Rocky. I 1983 fikk han en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Sønnen hans; Sage Stallone, ble funnet død i hans Studio City hjem den 13. juli 2012. Sage døde av sykdommen aterosklerose som forårsaket et hjerteinfarkt. Wikipedia

77 år
Peter Singer (Filosof)
1946

Peter Singer (Australia)

Filosof, professor, skribent, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Peter Albert David Singer

Født:
6. juli 1946 (77 år)

Peter Albert David Singer er en australsk moralfilosof av østerriksk-jødisk opprinnelse. Han regnes som utilitarist og er særlig kjent som en tilhenger av eutanasi. Singer er svært kontroversiell i mange miljøer. Han er professor ved Princeton-universitetet i USA.

Singer ble i 2012 utnevnt til følgesvenn (companion, AC) av Australiaordenen for sin innsats innen bioetikk og filosofi. Wikipedia

77 år
George W. Bush (Politiker)
1946

George W. Bush (USA)

Politiker, selvbiograf, kunstmaler, rugbyspiller, offiser

Fullt navn / Fødenavn:
George Walker Bush

Født:
6. juli 1946 (77 år)

George Walker Bush er en amerikansk politiker og forretningsmann. Bush tjente som USAs 43. president fra 2001 til 2009, og var Texas' 46. guvernør fra 1995 til 2000. George Bush er eldste sønn av USAs tidligere president George H.W. Bush og førstedame Barbara Bush. Etter å ha gjennomført sin utdanning ved Yale University i 1968, etterfulgt av Harvard Business School i 1975, arbeidet Bush i oljeindustrien. Han giftet seg i 1977 med Laura Welch, og stilte til valg for Representantenes hus kort tid etter, uten å bli valgt inn. Bush ble senere medeier av baseballaget Texas Rangers, før han i 1994 slo ut Ann Richards i guvernørvalget i Texas. Bush ble valgt til president i 2000 etter et jevnt og kontroversielt valg, hvor han som fjerde president i USA gjennom tidene ble valgt inn med færre stemmer på landsbasis enn sin motkandidat. Bush er også andre president i USA som er sønn av en tidligere president. George Bush er også bror av Jeb Bush, tidligere guvernør i Florida.

Den 11. september 2001, åtte måneder inn i Bushs første presidentperiode ble USA rammet av et omfattende terrorangrep. Bush erklærte krig mot terror, et internasjonalt felttog som inkluderte krigen i Afghanistan, som startet samme år som terrorangrepet, og som pågår fortsatt, samt Irak-krigen, som pågikk fra 2003 til 2010. I tillegg til en offensiv utenrikspolitikk for fremming av nasjonal sikkerhet, fremmet også Bush endringer innen økonomi, helse, utdanning og velferd, samt et forslag til tillegg til grunnloven for forbud mot likekjønnede ekteskap. Bush gjennomførte omfattende skattekutt, og signerte innføringen av PATRIOT Act, No Child Left Behind Act , Partial-Birth Abortion Ban Act, innførte dekning av medisinutgifter for seniorer omfattet av Medicare, samt finansiering av et program for bekjempelse av aids kjent som PEPFAR. Bush annonserte at USA ikke kom til å implementere Kyoto-avtalen til bekjempelse mot global oppvarming, framforhandlet av president Clintons regjering i 1997, hvor totalt 178 land var blitt enige, men hvor avtalen aldri ble ratifisert av USAs senat.

Den 20. januar 2009 gikk George W. Bush av som president, og ble etterfulgt av Barack Obama fra Det demokratiske parti. Wikipedia

80 år
Trond Nordby (Professor)
1943

Trond Nordby (Norge)

Professor, historiker, statsviter

Født:
6. juli 1943 (80 år)

Trond Nordby er en norsk historiker.

Han er professor emeritus i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, der han siden 1995 har vært professor. Han overtok professoratet til Thomas Christian Wyller. Nordby er også professor II i samfunnsfag ved lærerutdanningen på Høgskolen i Sør-Trøndelag.

Han er kjent som en sterk forkjemper for at Norge skal bli republikk. Han har også argumentert for at parlamentarismen ikke ble innført i Norge i 1884, slik det normalt hevdes fra historikere og jurister, men snarere var en politisk prosess som strakte seg fra ca. 1870 til ca. 1930, og endelig bekreftet med grunnlovsendring i 2007.

Nordby var tidligere gift med journalist Gro Holm (skilt i 2002).

Trond Nordby stilte som kandidat for partiet Rødt i Oslo ved Kommunestyre- og fylkestingsvalget 2015. Wikipedia

80 år
Jan Fridthjof Bernt (Professor)
1943

Jan Fridthjof Bernt (Norge)

Professor, jurist

Født:
6. juli 1943 (80 år)

Jan Fridthjof Bernt er en norsk jurist. Han er professor i juss, tidligere rektor (1996–1998) ved Universitetet i Bergen, tidligere styreleder for Holbergprisen og tidligere preses i Det Norske Videnskaps-Akademi.

Bernt tok juridisk embedseksamen ved Universitetet i Oslo i 1968, tok doktorgrad i juss ved Universitetet i Bergen i 1971 og ble utnevnt til professor i 1980.

Han har utgitt en rekke bøker og artikler innen blant annet forvaltningsrett, kommunalrett og i generell rettsvitenskap. Bernt har vært medlem og leder for en rekke offentlige lovutvalg, blant annet utvalgene som utredet universitetsloven og kommuneloven. I 1990-årene var han medlem av arbeidsutvalget i Arbeiderpartiets landskommunalutvalg.

I 2005 var Bernt preses i Det Norske Videnskaps-Akademi og han er i dag visepreses i akademiet. Han både vært rektor ved Universitetet i Bergen og prodekanus ved Det juridiske fakultet.

Han ble utnevnt til ridder av første klasse av St. Olavs orden i 2000. I 1997 ble Bernt utnevnt til storridder av Den islandske falkeorden. Wikipedia

63 år
Kristine Rusten (Politiker)
1940 - 2003

Kristine Rusten (Norge)

Politiker

Født:
6. juli 1940 (83 år siden)

Døde:
3. desember 2003 (63 år) (20 år siden)

Kristine Rusten var en norsk politiker (Ap). Hun ble innvalgt på Stortinget fra Oppland i 1977. Wikipedia

86 år
Inger-Lise Skarstein (Politiker)
1937

Inger-Lise Skarstein (Norge)

Politiker

Født:
6. juli 1937 (86 år)

Inger-Lise Skarstein er en norsk politiker (Høyre). Hun ble innvalgt på Stortinget fra Hordaland i 1977. Hun er også kjent for å ha vært kanalvert i NRK.

I 1959 ble hun den første kanalverten i NRK TV, og var blant annet «hallodame» (TV-vertinne) den første kvelden NRK sendte offisielle sendinger 20. august 1960.

Skarstein var i nærmere syv år styreleder i stiftelsen Norsk Kulturarv. Skarstein var medlem av fylkestinget i Hordaland 1975-1979. Hun har hatt en rekke andre verv, blant annet som leder av Statens Byggeskikkutvalg, styremedlem i landsstyret for Norges Naturvernforbund og styremedlem i Fortidsminneforeningens hovedstyre. I 1998 ble hun tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull for sin innsats for friluftsliv, naturvern og kultur gjennom sitt engasjement i frivillige organisasjoner og i politisk arbeid.

Inger-Lise Skarstein er gift med kringkastingsmannen Jakob Skarstein. Wikipedia

88 år
Tenzin Gyatso (Dalai Lama)
1935

Tenzin Gyatso (Tibet)

Dalai Lama, Bhikkhu, politiker

Født:
6. juli 1935 (88 år)

Tenzin Gyatso er den fjortende og nåværende Dalai Lama, og blir i media ofte bare referert til som Dalai Lama. Han var det femte av 16 barn i en bondefamilie fra Amdo-provinsen i Tibet, og to år gammel ble han gjenkjent som en gjenfødelse av den trettende Dalai Lama. Den 7. november 1950 ble han innsatt som Tibets statsoverhode, 15 år gammel, på et tidspunkt da Tibet sto overfor okkupasjon fra Folkerepublikken Kina.

Da den tibetanske motstandsbevegelsen gikk i oppløsning i 1959-opprøret flyktet Tenzin Gyatso til India, hvor han var aktiv i opprettelsen av den tibetanske eksilregjeringen, og med å bevare den tibetanske kulturen og utdannelsen blant de mange tusen tibetanske flyktningene.

Med sin karismatiske figur er Tenzin Gyatso blitt en anerkjent foredragsholder. Han er den første Dalai Lama som har reist til den vestlige verden, hvor han har bidratt til å spre buddhismen i vest og arbeidet for å gjøre den tibetanske frigjøringssaken kjent.

I 1989 ble han tildelt Nobels fredspris.

Siden 1960 har han bodd i den lille fjellbyen Dharamsala i det nordlige India. Wikipedia

82 år
Merv Griffin (Programleder)
1925 - 2007

Merv Griffin (USA)

Programleder, sanger, skuespiller, manusforfatter, forretningsdrivende, komponist, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Mervyn Edward «Merv» Griffin jr.

Født:
6. juli 1925 (98 år siden)

Døde:
12. august 2007 (82 år) (16 år siden)

Mervyn Edward «Merv» Griffin jr. var en amerikansk TV-programleder av talkshow og spørrekonkurranser, underholder, pianist og forteller. Han begynte som sanger og han har også spilt i filmer og på Broadway. Han fikk senere jobben som programleder for sitt eget show, The Merv Griffin Show, og han skapte Jeopardy! og Ønskehjulet. Wikipedia

55 år
Bill Haley (Musiker)
1925 - 1981

Bill Haley (USA)

Musiker, orkesterleder, dirigent, jodler, komponist, skuespiller, gitarist, radioprogramleder, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
William John Clifton Haley

Født:
6. juli 1925 (98 år siden)

Døde:
9. februar 1981 (55 år) (43 år siden)

Bill Haley var en av de første amerikanske «rock 'n roll»-musikerne. Han var grunnlegger av gruppa Bill Haley and His Comets, først som The Saddlemen, på slutten av 1940-tallet sammen med John Grande og Billy Williamson.

Han regnes av mange sammen med Elvis Presley for å være rockens grunnlegger. Han er kjent for sanger som «Rock Around the Clock», som kom ut i 1954. Filmmusikalen med samme navn ble lansert i 1956. Låta ble også brukt som tittelmelodi i dramafilmen Vend dem ikke ryggen fra 1955.

Haley ble i 1987 innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame. Wikipedia

64 år
Thorolf Thistel Rafto (Professor i økonomisk historie)
1922 - 1986

Thorolf Thistel Rafto (Norge)

Professor i økonomisk historie

Fullt navn / Fødenavn:
Thorolf Sjursen

Født:
6. juli 1922 (101 år siden)

Døde:
4. november 1986 (64 år) (37 år siden)

Thorolf Thistel Rafto var professor i økonomisk historie ved Norges Handelshøyskole. Han var en aktiv tikjemper, og tjenestegjorde i RAF i England under den andre verdenskrig. Han studerte språk og historie ved Universitetet i Bergen etter krigen.

Rafto hadde et sterkt engasjement for undertrykte og forfulgte, spesielt bak jernteppet. Under et besøk i Praha i 1979 trosset han de kommunistiske myndighetene og holdt private forelesninger for studenter som var utvist fra universitetet for politisk aktivisme. Dette førte til at han ble arrestert og mishandlet av det tsjekkoslovakiske politiet. Blant annet ble Rafto slått kraftig i hodet. Han kom seg aldri etter skadene og døde etter lang tids sykeleie i 1986. Wikipedia

87 år
Charlotte Blindheim (Arkeolog)
1917 - 2005

Charlotte Blindheim (Norge)

Arkeolog

Fullt navn / Fødenavn:
Charlotte Undset Thomas

Født:
6. juli 1917 (106 år siden)

Døde:
5. mars 2005 (87 år) (19 år siden)

Charlotte Blindheim, født Undset Thomas, var en norsk arkeolog. Hun var barnebarn av arkeologen Ingvald Martin Undset, niese av Sigrid Undset.

Blindheim tok magistergrad i arkeologi i 1946 med en avhandling om vikingtidens drakt og smykker. Hun ble ansatt som konservator ved Universitetet i Oslo i 1946, som museets første fast ansatte kvinnelige vitenskapelige medarbeider. I 1968 ble hun tilkjent stilling som førstekonservator, med spesielt ansvar for gjenstandssamlingene og fornminnevern i Vestfold. Hun fratrådte i 1987.

I 1950 gjorde hun sine første utgravninger på gravfeltet på Bikjholberget ved Kaupang. Her var det undersøkelser hvert år framover, samt en sesong i 1974. I løpet av denne tiden fikk hun også åpnet deler av selve bosetningsområdet. Blindheims resultater ga en utmerket bakgrunn for de videre undersøkelsene av Kaupang, i regi av Dagfinn Skre. Wikipedia

78 år
Arnstein Arneberg (Arkitekt)
1882 - 1961

Arnstein Arneberg (Norge)

Arkitekt

Fullt navn / Fødenavn:
Arnstein Rynning Arneberg

Født:
6. juli 1882 (141 år siden)

Døde:
9. juni 1961 (78 år) (62 år siden)

Arnstein Rynning Arneberg var en norsk arkitekt. Han var barn av Mauritz Otto Edvard Arneberg og Hermine Nicoline Mathilde Rynning, og bror til Eilif Arneberg. Han var først gift med Aagot Kielland Skavlan (1888–1960) datter av Olaf Skavlan og deretter med Eva Elisabeth Reimers (1901–1987). Wikipedia

89 år
Gabriel Kielland (Kunstmaler)
1871 - 1960

Gabriel Kielland (Norge)

Kunstmaler, arkitekt

Født:
6. juli 1871 (152 år siden)

Døde:
28. september 1960 (89 år) (63 år siden)

Gabriel Kielland var en norsk maler, glassarbeider og arkitekt.

Kielland studerte først til arkitekt i Hannover og dro deretter til München i 1892 for å bli maler. Han var tegner i «Simplicissimus» 1895–96, nedsatte seg så i Trondhjem som arkitekt og maler. Var også lærer i frihåndstegning ved Trondhjems Tekniske Læreanstalt, og ledet utgravingene på Steinvikholmen for Fortidsminneforeningen 1899–1902. Som arkitekt har han tegnet blant annet Trondhjems elektrisitetsverks primærstasjon ved Øvre Leirfoss, Finnes barnehjem og Dr. Henrik Ourens klinikk og privatbolig i Trondheim.

I 1908 vant han konkurransen om glassmalerier til rekonstruksjonen av Nidarosdomen og han jobbet med dette fram til 1934. Han var der blant annet ansvarlig for det store rosevinduet på vestfronten på Nidarosdomen.

Han jobbet også som arkitekt og maler i Trondheim. Wikipedia

Dødsfall

82 år
James Caan (Skuespiller)
1940 - 2022

James Caan (USA)

Skuespiller, , karateutøver, filmregissør

Født:
26. mars 1940 (84 år siden)

Døde:
6. juli 2022 (82 år) (1 år siden)

James Caan var en amerikansk skuespiller. Han er blant annet kjent for sin rolle som Sonny Corleone i Gudfaren fra 1972, en rolle han ble Oscar-nominert for.

James Caan ble født i The Bronx i New York til Sophie og Arthur Caan som var jødiske immigranter fra Tyskland.

Caan begynte sin skuespillerkarriere innen TV-bransjen, i TV-serier som De Ubestikklige og Alfred Hitchcock. Hans første betydelige filmrolle var som skurk i filmen Lady in A Cage fra 1964. I 1967 spilte Caan i El Dorado med John Wayne. I 1971 fikk han rollen som Sonny Corleone i Francis Ford Coppolas Gudfaren, som også hjalp Al Pacinos karriere. Caan ble nominert for en Oscar for den rollen. I 2003 fikk han rollen som Ed Deline i TV-serien Las Vegas.

Caan var gift fire ganger. I 1960 giftet han seg med Dee Jay Mathis; de fikk et barn og skiltes i 1966. Hans neste ekteskap med Sheila Ryan i 1976 varte ikke lenge, og de skiltes året etter. Hans sønn Scott ble født i 1976.

I tiden fra september 1990 til mars 1995 var Caan gift med Ingrid Hajek; de fikk også et barn sammen. Han giftet seg så med Linda Stokes i oktober 1996, men skilte seg i april 2005. De fikk to barn sammen.

Caan trente kampsport, han trente med mester Tak Kubota i mange år. Han trente også Culver City Police Department i kampsport. Wikipedia

91 år
Ennio Morricone (Komponist)
1928 - 2020

Ennio Morricone (Spania)

Komponist, dirigent, pianist, musiker, filmmusikkomponist, arrangør, sjakkspiller

Født:
10. november 1928 (95 år siden)

Døde:
6. juli 2020 (91 år) (3 år siden)

Ennio Morricone var en italiensk komponist, som hovedsakelig komponerte filmmusikk. Med musikk fra over 500 filmer og TV-serier har han utmerket seg som en av de største innen den sjangeren, spesielt når det gjelder westernfilmer (selv om han bare har satt toner til ca. 30 slike). I 2007 vant Morricone en æres-Oscar under den 79. Oscar-utdelingen, og under den 88. Oscar-utdelingen i 2016 vant han Oscar for beste originalmusikk for Quentin Tarantinos The Hateful Eight (2015). Morricones filmmusikk i The Mission (1986) ble kåret til tidenes 23. beste filmlydspor fra USA av det amerikanske filminstituttet.

Blant de mest kjente westernfilmene han har skrevet musikken til, finner vi Sergio Leones Dollar-trilogien, som består av For en neve dollar (1964), For noen få dollar mer (1965) og Den gode, den onde og den grusomme 1966, samt klassikeren Ondt blod i Vesten (1968, også regissert av Leone).

Ennio Morricone var invitert til Norge i mars 2009 for å dirigere Trondheim Symfoniorkester under Kosmorama, men meldte avbud pga. sykdom.

Morricone ble i 2020 tildelt Fyrstinnen av Asturias' pris for kunst. Wikipedia

20 år
Cameron Boyce (Skuespiller)
1999 - 2019

Cameron Boyce (USA)

Skuespiller, modell, danser

Fullt navn / Fødenavn:
Cameron Mica Boyce

Født:
28. mai 1999 (24 år siden)

Døde:
6. juli 2019 (20 år) (4 år siden)

Cameron Mica Boyce var en amerikansk skuespiller.

Boyce spilte Luke Ross i komiserien Jessie, som gikk på Disney Channel. Han hadde også stemmen til Jake i originalversjonen av Jake and the Never Land Pirates, og spilte også hovedrollen Conor i en TV-serie på Disney Channel, Gamer's Guide to Pretty Much Everything. Han hadde også en av hovedrollene i Disney Channels originale film Descendants (2015) og oppfølgerne Descendants 2 (2017) og Descendants 3 som blir utgitt posthumt i 2019. Han spilte i filmene Mirrors (2008), Eagle Eye (2008), Grown Ups (2010) og Grown Ups 2 (2013).

Boyce døde 6. juli 2019 av et anfall som følge av epilepsi. Wikipedia

94 år
Kristofer Leirdal (Billedhugger)
1915 - 2010

Kristofer Leirdal (Norge)

Billedhugger

Født:
15. desember 1915 (108 år siden)

Døde:
6. juli 2010 (94 år) (13 år siden)

Kristofer Leirdal var en norsk billedhugger, bosatt i Trondheim. Han er særlig kjent for sitt virke med skulptur til Nidarosdomen, men han utførte også andre betydelige arbeider rundt om i landet. Wikipedia

86 år
Marius Eriksen (Flyger)
1922 - 2009

Marius Eriksen (Norge)

Flyger, alpinist, skuespiller

Født:
8. desember 1922 (101 år siden)

Døde:
6. juli 2009 (86 år) (14 år siden)

Marius Eriksen var en norsk alpinist og jagerflyver.

Løytnant Eriksen var jagerflyver i 332 (N) Squadron under andre verdenskrig. Han fikk sin flyverutdannelse fra Little Norway i Canada, etter å ha flyktet fra Norge til Skottland, via Ålesund 5. november 1940, bare 17 år gammel. Han klarte dette ved å lyge om at han var 18 år gammel. Han skjøt ned ni fiendtlige fly og skadet tre. Med mer enn fem nedskutte fly kvalifiserte han seg til betegnelsen flyveress.

Han ble selv skutt ned i sin Spitfire 2. mai 1943 av Hauptmann Dietrich Wickop fra Jagdgeschwader 1, Woensdrecht utenfor kysten av Nederland, og satt som krigsfange ved Stalag Luft III nær byen Żagań i Polen til frigjøringen 1945. Wickop måtte selv nødlande med sin Focke-Wulf Fw 190 etter duellen med Eriksen.

Han ble norgesmester i slalåm i 1947 og 1948. Han deltok under vinter-OL for Norge i 1948 i St. Moritz med 20.-plass i utfor og 20.-plass i alpin kombinasjon.

I 1954 debuterte Eriksen som filmskuespiller og hadde rollen som skiinstruktør i komedien Troll i ord av Jon Lennart Mjøen og samme år som journalist i Kasserer Jensen av Nils R. Müller. I filmen Slalåm under himmelen (regi: Edith Carlmar 1957) spiller han flyger på F-84 Thunderjet.

Etter krigen drev Eriksen egen sportsforretning og åpnet klesbutikken «Bentestova» i Oslo.

Han var sønn av turneren Marius Eriksen sr., bror av alpinisten Stein Eriksen, svigersønn av Bjart Ording og far til Beate Eriksen. Den såkalte mariusgenseren er oppkalt etter ham.

For sin krigsinnsats ble Eriksen høyt dekorert. Han mottok Norges høyeste utmerkelse, Krigskorset med sverd. Han ble også tildelt St. Olavsmedaljen med ekegren, Krigsmedaljen, Deltagermedaljen og Haakon VIIs 70-årsmedalje. Han fikk i tillegg de britiske utmerkelsene Distinguished Flying Cross og Distinguished Flying Medal, samt den amerikanske Silver Star. Wikipedia

91 år
Claude Simon (Forfatter)
1913 - 2005

Claude Simon (Frankrike)

Forfatter

Født:
10. oktober 1913 (110 år siden)

Døde:
6. juli 2005 (91 år) (18 år siden)

Claude Simon var en fransk forfatter som fikk Nobelprisen i litteratur i 1985 ved at han «… forener i sine romaner poetens og malerens skapende gjerning med en dyp samtidsbevissthet i skildringen av menneskelige kår.»

Simon ble født i Antananarivo på Madagaskar, som da var en fransk koloni, av franske foreldre. Hans far var en yrkesmilitær som døde under det første året av den første verdenskrig. Han vokste opp med sin mor og hennes familie i Perpignan ved foten av Pyreneene, midt i vindistriktet i Roussillon. Blant hans forfedre var en general i tiden til den franske revolusjon. Han bodde ofte i dette området, og var selv vindyrker i tiden etter krigen. Området danner bakgrunn for blant annet romanene Le vent (Vinden, 1957) og L'herbe (Gresset, 1958).

Etter videregående skole ved Collège Stanislas i Paris og kortere opphold ved University of Oxford og i Cambridge, tok han undervisning i maling ved akademiet til André Lhote.

I 1937 meldte han seg som frivillig i den spanske borgerkrigen. Han opplevde hvordan det republikanske styret ble ødelagt innenfra grunnet kommunistenes kamp mot anarko-syndikalistene. Gatekampene i Barcelona i 1937 dannet bakgrunnen for blant annet romanen Le palace (1962). Etter Francos seier streifet Simon rundt, og var blant annet i Spania, Tyskland, Sovjetunionen, Italia og Hellas. Denne erfaringen, foruten også den andre verdenskrig, viste seg i hans litterære arbeid.

I begynnelsen av krigen deltok Simon i slaget ved Meuse i 1940, hvor han ble tatt til fange. Det dumdristige i å stille fransk kavaleri mot tyske panservogner beskrev han i La routes des Flandres (Veien gjennom Flandern, 1960). Han greide å rømme og gikk inn i den franske motstandsbevegelsen. På samme tid fullførte han sin første roman, Le tricheur (Fuskeren, utgitt i 1946), som han hadde begynt å skrive før krigen. Som hans samtidige Albert Camus' Den fremmede er dette en roman i eksistensialismens ånd, og en nær plagsom analyse av en syk samvittighet.

Først med Vinden (1957) fant Simon sin stil, og med Gresset og Veien gjennom Flandern befestet han sin posisjon som en forfatter av format. I førstnevnte har hovedpersonen arvet noen vingårder, og nekter å selge dem, men er ikke i stand til å drive dem. Han betraktes som en idiot av naboene, nærmest i Dostojevskijs ånd, «en hellig dåre». En annen hovedperson er vinden selv, den evige naturkraft som leker med menneskene.

Som sin viktigste forløper har Simon selv oppgitt Marcel Proust, men med Vinden er det tydelig at det fremste forbildet er William Faulkner, nobelprisvinner fra 1949. Slektskapet er enda tydeligere i Veien gjennom Flandern. Kronologien som går i oppløsning i romanen er betegnende for alle Simons romaner, når det gjelder hans opplevelser av tid og rom. Personene søker en mening og et mønster i en virvel av hendelser. Simon er fascinert av krigen, kvinnen og kunsten, og tidvis virker det som om han skriver på samme roman ved at mønsteret er det samme. Ofte går han ut fra et bilde hvor en assosiasjonsrekke spinnes.

Etter krigen bodde han i Paris, men tilbrakte deler av året ved Salses ved Pyreneene. I 1961 mottok han litteraturprisen til L'Express for La Route des Flandres og i 1967 Médicis-prisen for Histoire. Universitetet i East Anglia gjorde ham til æresdoktor i 1973. I 1985 fikk han Nobelprisen i litteratur. Han døde i 2005 og ble begravet på Cimetière de Montmartre. Wikipedia

63 år
Arne Kielland (Politiker)
1939 - 2003

Arne Kielland (Norge)

Politiker, redaktør

Født:
8. september 1939 (84 år siden)

Døde:
6. juli 2003 (63 år) (20 år siden)

Arne Kielland var en norsk politiker (V, Ap og SV) og avisredaktør.

Han ble ansatt som landssekretær for Norges Unge Venstre i 1958, men brøt med partiet Venstre med overgang til Arbeiderpartiet i 1959. Han tok initiativ til «Ungdomsaksjonen for samnorsk» som senere ble til Landslaget for språklig samling. Ansatt som journalist i Porsgrunns Dagblad. Deltok et halvt år i FNs fredsbevarende styrke til Kongo 1963 med sersjants grad. Oppholdt seg 1964-65 syv måneder i Nigeria-provinsen Biafra som to år senere søkte selvstendighet.

Arne Kielland var formann for AUF i Telemark 1966-67. I 1967 tok han magistergraden i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo og var i perioden 1967-1969 ansatt som redaksjonsekretær i Arbeidets Rett, Røros. Han var stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet i Sør-Trøndelag 1969. Som medlem av Stortingets justiskomiteen var han særlig opptatt av avkriminaliseringen av mannlig homofili. Han fremmet en interpellasjon om opphevelse av lovparagrafen i 1970, og fikk gjennomslag to år senere. Kielland var saksordfører for denne saken som var en naturlig avslutning av et sterkt engasjement for det han kalte «denne skampletten i straffeloven».

Han forlot Arbeiderpartiet etter folkeavstemningen om EF i 1972, og meldte overgang til Sosialistisk Folkeparti 25. september 1972, samme dag som folkeavstemningen ble avholdt. Tidspunktet var ikke tilfeldig valgt. Han ville vise at utfallet av avstemningen ikke hadde betydning for skiftet. Han ble gjenvalgt til Stortinget for Sosialistisk Venstreparti i Telemark i1973.

I sin tid som stortingsrepresentant var han medlem av justiskomiteen 1969-1973, utenriks- og konstitusjonskomiteen 1973-1975 og forsvarskomiteen 1975-1977.

Etter stortingsperioden ble han tilknyttet Telemark distriktshøgskole i Bø, som amanuensis 1985 – 1987. I 1986 startet han lokalavisen Bø Blad, hvor han arbeidet som redaktør og journalist fra 1987, og fortsatte som avisens redaktør til sin død i 2003.

Kielland hadde tillitsverv i Fellesrådet for det sørlige Afrika og Norsk-Cubansk Forening, og kombinerte sin interesse for idrett med tillitsverv i styret for Norges Cykleforbund. Wikipedia

72 år
Halvard Grude Forfang (Rektor)
1914 - 1987

Halvard Grude Forfang (Norge)

Rektor, pedagog

Født:
24. desember 1914 (109 år siden)

Døde:
6. juli 1987 (72 år) (36 år siden)

Halvard Grude Forfang var en norsk skolemann, kjent som rektor ved Nansenskolen i mer enn 20 år.

Han vokste opp i et kulturrikt borgerhjem i Bærum, preget av målsak og folkeviseleik. Han tok artium i 1934, og ble cand.philol. i 1941 på en avhandling om Ivar Kleiven, som ble utgitt i 1945. Etter noen år som lærer i Asker og på Lillehammer ble han i 1946 ansatt ved Nansenskolen. Han ble raskt rektor ved skolen, og fortsatte som rektor til 1971. I Forfangs tid utviklet skolen seg til dagens form, den kom inn under lov om folkehøgskoler i 1959.

Han fortsatte ved skolen til han ble pensjonist i 1981. Han var statsstipendiat fra 1978. Hans forfatterskap omfatter boken om Kleiven, to bøker om Nansenskolen og boken Voltaire i Vågå (1982). Boken Paul Botten-Hansen og hollenderkretsen utkom posthumt i 1990.

Halvard Grude Forfang var søstersønn av Karen Grude Koht. Wikipedia

39 år
Van McCoy (Plateprodusent)
1940 - 1979

Van McCoy (USA)

Plateprodusent, sanger, musiker, låtskriver, dirigent

Fullt navn / Fødenavn:
Van Allen Clinton McCoy

Født:
6. januar 1940 (84 år siden)

Døde:
6. juli 1979 (39 år) (44 år siden)

Van Allen Clinton McCoy var en musikkprodusent, musiker, låtskriver og dirigent som er mest kjent for sin enorme hitlåt «The Hustle» fra 1975 som selv i dag blir spilt omkring på dansegulvene, 30 år etter hans død. Han er også kjent for å ha produsert 70-tallsartister som Gladys Knight and the Pips, The Stylistics, Aretha Franklin, Stacy Lattisaw og The Softones. Wikipedia

69 år
Louis Armstrong (Musiker)
1901 - 1971

Louis Armstrong (USA)

Musiker, trompetist, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Louis Daniel Armstrong

Født:
4. august 1901 (122 år siden)

Døde:
6. juli 1971 (69 år) (52 år siden)

Louis Daniel Armstrong var en amerikansk jazzmusiker (trompetist og sanger).

Armstrong er en av tidenes mest berømte jazzmusikere, med betydelig ansvar for jazzens utvikling fra lokal dansemusikk i New Orleans til verdensomspennende kunstform. Han ble kjent under kjælenavnet «Satchmo» (kort for satchelmouth), på grunn av sitt brede smil.

Hans ensembler fra 1920-årene fikk avgjørende innflytelse og opptakene fra denne perioden blir regnet blant tidenes ypperste jazzinnspillinger. Hans duetter med Ella Fitzgerald 30 år seinere er også blitt klassikere, og i 1968, da helseproblemer omtrent hadde satt en stopper for hans karriere som jazzmusiker, opplevde han stor suksess med What a Wonderful World. Denne melodien kan neppe kalles jazz, men er meget karakteristisk for Armstrongs positive og optimistiske holdning.

Armstrong var kanskje like kjent for sin karismatiske tilstedeværelse på scenen og den hese stemmen som for sitt trompetspill. Hans innflytelse strakk seg langt utover jazzmusikken, og ved slutten av karrieren i 1960 ble han ansett som en sterk innflytelse på populærmusikken generelt.

Armstrong var en av de første virkelig populære afrikansk-amerikanske artistene hvis hudfarge var sekundær til hans musikk i det sterkt rasedelte USA. Hans artisteri og personlighet ga ham en tilgang til de øvre lag av det amerikanske samfunnet som på den tiden var svært uvanlig for en svart mann. Wikipedia

64 år
William Faulkner (Forfatter)
1897 - 1962

William Faulkner (USA)

Forfatter, manusforfatter, lyriker, romanforfatter, novelleforfatter, dramatiker, barnebokforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
William Cuthbert Falkner

Født:
25. september 1897 (126 år siden)

Døde:
6. juli 1962 (64 år) (61 år siden)

William Faulkner var en amerikansk forfatter.

Faulkner debuterte som lyriker, men det er som romanforfatter han har fått størst innflytelse. Hans første roman Soldatens sold (1926) handler om en mann som kommer hjem fra første verdenskrig. Faulkner selv ville gi inntrykk av at han var blitt skadd i krigen som pilot. Han fikk til og med sydd en uniform han kunne vise fram hjemme, men i virkeligheten kom han aldri lenger enn til flygerskolen i Toronto.

Etter en mislykket roman, Mosquitoes, anbefalte forfatterkollegaen Sherwood Anderson at Faulkner skulle skrive om det han kjente best: de amerikanske sørstatene. Faulkner begynte å skrive romaner som utspilte seg i det fiktive «Yoknapatawpha County», og noen av hans fremste verk så dagens lys: Larmen og vreden (1929), Lys i august (1932) og Absalom Absalom! (1936).

Faulkner tilhørte den modernistiske tradisjonen. Han brukte iblant indre monologer, og romanene er ofte fortalt fra romankarakterenes ulike perspektiver. Med lange og komplekse setninger var han en motpol til den samtidige Ernest Hemingway.

Faulkner behandlet ofte de amerikanske Sørstatenes problemer i sine romaner: forfallet, raseproblemene og arven fra den amerikanske borgerkrigen. De fleste av Faulkners romaner er sterkt pessimistiske. Selv om han fikk oppmerksomhet i litterære kretser, ble han ikke videre kjent før han fikk nobelprisen i litteratur i 1949. I 1955 ble han tildelt Pulitzerprisen for romanen A fable. Han fikk også samme pris i 1963 (posthumt) for romanen Tyveknektene.

I 2002 ble Faulkners romaner, Larmen og vreden og Absalom, Absalom! kåret til to av litteraturhistoriens 100 viktigste verker da ble valgt inn i Verdensbiblioteket. Wikipedia

<<
6. Juli
>>