Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
6. Juli

Om dagen

6. Juli er dag 188 i 2020, og er i uke 28. Det er 178 dager igjen av året.
Historie
Store norske leksikon_6-7.1988
32 år siden
Store norske leksikon
1988: En gasslekkasje antenner på produksjonsplattformen Piper Alpha i Nordsjøen. 167 mennesker omkommer
Ulykken skjedde da en gasslekkasje antente på produksjonsplattformen Piper Alpha, som lå på Piperfeltet i den britiske sektoren i Nordsjøen, rundt 190 km nord-øst for Aberdeen i Skottland. 167 mennesker omkom i ulykken. To av dem var mannskap på en redningsbåt som kom til unnsetning. Tretti av de omkomne ble aldri funnet. Store norske leksikon
Wikipedia_6-7.1971
49 år siden
Wikipedia
1971: Jazzmusikeren Louis Armstrong dør av hjerteinfarkt, 69 år gammel
Louis Daniel Armstrong var en amerikansk jazzmusiker.

Armstrong er en av tidenes mest berømte jazzmusikere, med betydelig ansvar for jazzens utvikling fra lokal dansemusikk i New Orleans til verdensomspennende kunstform. Han ble kjent under kjælenavnet «Satchmo» (kort for satchelmouth), på grunn av sitt brede smil.

Hans ensembler fra 1920-årene fikk avgjørende innflytelse og opptakene fra denne perioden blir regnet blant tidenes ypperste jazzinnspillinger. Hans duetter med Ella Fitzgerald 30 år seinere er også blitt klassikere, og i 1968, da helseproblemer omtrent hadde satt en stopper for hans karriere som jazzmusiker, opplevde han stor suksess med What a Wonderful World. Denne melodien kan neppe kalles jazz, men er meget karakteristisk for Armstrongs positive og optimistiske holdning.

Armstrong var kanskje like kjent for sin karismatiske tilstedeværelse på scenen og den hese stemmen som for sitt trompetspill. Hans innflytelse strakk seg langt utover jazzmusikken, og ved slutten av karrieren i 1960 ble han ansett som en sterk innflytelse på populærmusikken generelt.

Armstrong var en av de første virkelig populære afrikansk-amerikanske artistene hvis hudfarge var sekundær til hans musikk i det sterkt rasedelte USA. Hans artisteri og personlighet ga ham en tilgang til de øvre lag av det amerikanske samfunnet som på den tiden var svært uvanlig for en svart mann. Wikipedia
Wikipedia_6-7.1812
208 år siden
Wikipedia
1812: Skipet «Najaden» senkes av den engelske marinen i slaget ved Lyngør
Slaget ved Lyngør var et sjøslag som ble utkjempet mellom den dansk-norske og den britiske flåte ved Lyngør havn 6. juli 1812. Bakgrunnen for slaget var at de britiske styrkene hadde blitt sendt mot Norge for å nøytralisere den nybyggede fregatten «Najaden». Wikipedia
Fødsler
63 år
Kristine Rusten (Politiker)
1940 - 2003

Kristine Rusten (Norge)

Politiker

Født:
6. juli 1940 (80 år siden)

Døde:
3. desember 2003 (63 år) (16 år siden)

Kristine Rusten var en norsk politiker (Ap). Hun ble innvalgt på Stortinget fra Oppland i 1977. Wikipedia

82 år
Merv Griffin (Programleder)
1925 - 2007

Merv Griffin (USA)

Programleder, sanger, skuespiller, manusforfatter, forretningsdrivende, komponist, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Mervyn Edward «Merv» Griffin jr.

Født:
6. juli 1925 (95 år siden)

Døde:
12. august 2007 (82 år) (12 år siden)

Mervyn Edward «Merv» Griffin jr. var en amerikansk TV-programleder av talkshow og spørrekonkurranser, underholder, pianist og forteller. Han begynte som sanger og han har også spilt i filmer og på Broadway. Han fikk senere jobben som programleder for sitt eget show, The Merv Griffin Show, og han skapte Jeopardy! og Ønskehjulet. Wikipedia

55 år
Bill Haley (Musiker)
1925 - 1981

Bill Haley (USA)

Musiker, orkesterleder, dirigent, jodler, komponist, skuespiller, gitarist, radioprogramleder, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
William John Clifton Haley

Født:
6. juli 1925 (95 år siden)

Døde:
9. februar 1981 (55 år) (39 år siden)

Bill Haley var en av de første amerikanske «rock 'n roll»-musikerne. Han var grunnlegger av gruppa Bill Haley and His Comets, først som The Saddlemen, på slutten av 1940-tallet sammen med John Grande og Billy Williamson.

Han regnes av mange sammen med Elvis Presley for å være rockens grunnlegger. Han er kjent for sanger som «Rock Around the Clock», som kom ut i 1954. Filmmusikalen med samme navn ble lansert i 1956. Låta ble også brukt som tittelmelodi i dramafilmen Vend dem ikke ryggen fra 1955.

Haley ble i 1987 innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame. Wikipedia

64 år
Thorolf Thistel Rafto (Professor i økonomisk historie)
1922 - 1986

Thorolf Thistel Rafto (Norge)

Professor i økonomisk historie

Fullt navn / Fødenavn:
Thorolf Sjursen

Født:
6. juli 1922 (98 år siden)

Døde:
4. november 1986 (64 år) (33 år siden)

Thorolf Thistel Rafto var professor i økonomisk historie ved Norges Handelshøyskole. Han var en aktiv tikjemper, og tjenestegjorde i RAF i England under den andre verdenskrig. Han studerte språk og historie ved Universitetet i Bergen etter krigen.

Rafto hadde et sterkt engasjement for undertrykte og forfulgte, spesielt bak jernteppet. Under et besøk i Praha i 1979 trosset han de kommunistiske myndighetene og holdt private forelesninger for studenter som var utvist fra universitetet for politisk aktivisme. Dette førte til at han ble arrestert og mishandlet av det tsjekkoslovakiske politiet. Blant annet ble Rafto slått kraftig i hodet. Han kom seg aldri etter skadene og døde etter lang tids sykeleie i 1986. Wikipedia

89 år
Gabriel Kielland (Kunstmaler)
1871 - 1960

Gabriel Kielland (Norge)

Kunstmaler, arkitekt

Født:
6. juli 1871 (149 år siden)

Døde:
28. september 1960 (89 år) (59 år siden)

Gabriel Kielland var en norsk maler, glassarbeider og arkitekt.
Kielland studerte først til arkitekt i Hannover og dro deretter til München i 1892 for å bli maler. Han var tegner i «Simplicissimus» 1895–96, nedsatte seg så i Trondhjem som arkitekt og maler. Var også lærer i frihåndstegning ved Trondhjems Tekniske Læreanstalt, og ledet utgravingene på Steinvikholmen for Fortidsminneforeningen 1899–1902. Som arkitekt har han tegnet blant annet Trondhjems elektrisitetsverks primærstasjon ved Øvre Leirfoss, Finnes barnehjem og Dr. Henrik Ourens klinikk og privatbolig i Trondheim.
I 1908 vant han konkurransen om glassmalerier til rekonstruksjonen av Nidarosdomen og han jobbet med dette fram til 1934. Han var der blant annet ansvarlig for det store rosevinduet på vestfronten på Nidarosdomen.
Han jobbet også som arkitekt og maler i Trondheim. Wikipedia

Dødsfall
94 år
Kristofer Leirdal (Billedhugger)
1915 - 2010

Kristofer Leirdal (Norge)

Billedhugger

Født:
15. desember 1915 (104 år siden)

Døde:
6. juli 2010 (94 år) (9 år siden)

Kristofer Leirdal var en norsk billedhugger, bosatt i Trondheim. Han er særlig kjent for sitt virke med skulptur til Nidarosdomen, men han utførte også andre betydelige arbeider rundt om i landet. Wikipedia

91 år
Claude Simon (Forfatter)
1913 - 2005

Claude Simon (Frankrike)

Forfatter

Født:
10. oktober 1913 (106 år siden)

Døde:
6. juli 2005 (91 år) (15 år siden)

Claude Simon var en fransk forfatter som fikk Nobelprisen i litteratur i 1985 ved at han «… forener i sine romaner poetens og malerens skapende gjerning med en dyp samtidsbevissthet i skildringen av menneskelige kår.»
Simon ble født i Antananarivo på Madagaskar, som da var en fransk koloni, av franske foreldre. Hans far var en yrkesmilitær som døde under det første året av den første verdenskrig. Han vokste opp med sin mor og hennes familie i Perpignan ved foten av Pyreneene, midt i vindistriktet i Roussillon. Blant hans forfedre var en general i tiden til den franske revolusjon. Han bodde ofte i dette området, og var selv vindyrker i tiden etter krigen. Området danner bakgrunn for blant annet romanene Le vent (Vinden, 1957) og L'herbe (Gresset, 1958).
Etter videregående skole ved Collège Stanislas i Paris og kortere opphold ved University of Oxford og i Cambridge, tok han undervisning i maling ved akademiet til André Lhote.
I 1937 meldte han seg som frivillig i den spanske borgerkrigen. Han opplevde hvordan det republikanske styret ble ødelagt innenfra grunnet kommunistenes kamp mot anarko-syndikalistene. Gatekampene i Barcelona i 1937 dannet bakgrunnen for blant annet romanen Le palace (1962). Etter Francos seier streifet Simon rundt, og var blant annet i Spania, Tyskland, Sovjetunionen, Italia og Hellas. Denne erfaringen, foruten også den andre verdenskrig, viste seg i hans litterære arbeid.
I begynnelsen av krigen deltok Simon i slaget ved Meuse i 1940, hvor han ble tatt til fange. Det dumdristige i å stille fransk kavaleri mot tyske panservogner beskrev han i La routes des Flandres (Veien gjennom Flandern, 1960). Han greide å rømme og gikk inn i den franske motstandsbevegelsen. På samme tid fullførte han sin første roman, Le tricheur (Fuskeren, utgitt i 1946), som han hadde begynt å skrive før krigen. Som hans samtidige Albert Camus' Den fremmede er dette en roman i eksistensialismens ånd, og en nær plagsom analyse av en syk samvittighet.
Først med Vinden (1957) fant Simon sin stil, og med Gresset og Veien gjennom Flandern befestet han sin posisjon som en forfatter av format. I førstnevnte har hovedpersonen arvet noen vingårder, og nekter å selge dem, men er ikke i stand til å drive dem. Han betraktes som en idiot av naboene, nærmest i Dostojevskijs ånd, «en hellig dåre». En annen hovedperson er vinden selv, den evige naturkraft som leker med menneskene.
Som sin viktigste forløper har Simon selv oppgitt Marcel Proust, men med Vinden er det tydelig at det fremste forbildet er William Faulkner, nobelprisvinner fra 1949. Slektskapet er enda tydeligere i Veien gjennom Flandern. Kronologien som går i oppløsning i romanen er betegnende for alle Simons romaner, når det gjelder hans opplevelser av tid og rom. Personene søker en mening og et mønster i en virvel av hendelser. Simon er fascinert av krigen, kvinnen og kunsten, og tidvis virker det som om han skriver på samme roman ved at mønsteret er det samme. Ofte går han ut fra et bilde hvor en assosiasjonsrekke spinnes.
Etter krigen bodde han i Paris, men tilbrakte deler av året ved Salses ved Pyreneene. I 1961 mottok han litteraturprisen til L'Express for La Route des Flandres og i 1967 Médicis-prisen for Histoire. Universitetet i East Anglia gjorde ham til æresdoktor i 1973. I 1985 fikk han Nobelprisen i litteratur. Han døde i 2005 og ble begravet på Cimetière de Montmartre. Wikipedia

72 år
Halvard Grude Forfang (Rektor ved Nansenskolen)
1914 - 1987

Halvard Grude Forfang (Norge)

Rektor ved Nansenskolen, pedagog

Født:
24. desember 1914 (105 år siden)

Døde:
6. juli 1987 (72 år) (33 år siden)

Halvard Grude Forfang var en norsk skolemann, kjent som rektor ved Nansenskolen i mer enn 20 år.

Han vokste opp i et kulturrikt borgerhjem i Bærum, preget av målsak og folkeviseleik. Han tok artium i 1934, og ble cand.philol. i 1941 på en avhandling om Ivar Kleiven, som ble utgitt i 1945. Etter noen år som lærer i Asker og på Lillehammer ble han i 1946 ansatt ved Nansenskolen. Han ble raskt rektor ved skolen, og fortsatte som rektor til 1971. I Forfangs tid utviklet skolen seg til dagens form, den kom inn under lov om folkehøgskoler i 1959.

Han fortsatte ved skolen til han ble pensjonist i 1981. Han var statsstipendiat fra 1978. Hans forfatterskap omfatter boken om Kleiven, to bøker om Nansenskolen og boken Voltaire i Vågå (1982). Boken Paul Botten-Hansen og hollenderkretsen utkom posthumt i 1990.

Halvard Grude Forfang var søstersønn av Karen Grude Koht. Wikipedia

39 år
Van McCoy (Plateprodusent)
1940 - 1979

Van McCoy (USA)

Plateprodusent, sanger, musiker, låtskriver, dirigent

Fullt navn / Fødenavn:
Van Allen Clinton McCoy

Født:
6. januar 1940 (80 år siden)

Døde:
6. juli 1979 (39 år) (41 år siden)

Van Allen Clinton McCoy var en musikkprodusent, musiker, låtskriver og dirigent som er mest kjent for sin enorme hitlåt «The Hustle» fra 1975 som selv i dag blir spilt omkring på dansegulvene, 30 år etter hans død. Han er også kjent for å ha produsert 70-tallsartister som Gladys Knight and the Pips, The Stylistics, Aretha Franklin, Stacy Lattisaw og The Softones. Wikipedia

69 år
Louis Armstrong (Musiker)
1901 - 1971

Louis Armstrong (USA)

Musiker, trompetist, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Louis Daniel Armstrong

Født:
4. august 1901 (118 år siden)

Døde:
6. juli 1971 (69 år) (49 år siden)

Louis Daniel Armstrong var en amerikansk jazzmusiker (trompetist og sanger).
Armstrong er en av tidenes mest berømte jazzmusikere, med betydelig ansvar for jazzens utvikling fra lokal dansemusikk i New Orleans til verdensomspennende kunstform. Han ble kjent under kjælenavnet «Satchmo» (kort for satchelmouth), på grunn av sitt brede smil.
Hans ensembler fra 1920-årene fikk avgjørende innflytelse og opptakene fra denne perioden blir regnet blant tidenes ypperste jazzinnspillinger. Hans duetter med Ella Fitzgerald 30 år seinere er også blitt klassikere, og i 1968, da helseproblemer omtrent hadde satt en stopper for hans karriere som jazzmusiker, opplevde han stor suksess med What a Wonderful World. Denne melodien kan neppe kalles jazz, men er meget karakteristisk for Armstrongs positive og optimistiske holdning.
Armstrong var kanskje like kjent for sin karismatiske tilstedeværelse på scenen og den hese stemmen som for sitt trompetspill. Hans innflytelse strakk seg langt utover jazzmusikken, og ved slutten av karrieren i 1960 ble han ansett som en sterk innflytelse på populærmusikken generelt.
Armstrong var en av de første virkelig populære afrikansk-amerikanske artistene hvis hudfarge var sekundær til hans musikk i det sterkt rasedelte USA. Hans artisteri og personlighet ga ham en tilgang til de øvre lag av det amerikanske samfunnet som på den tiden var svært uvanlig for en svart mann. Wikipedia

64 år
William Faulkner (Forfatter)
1897 - 1962

William Faulkner (USA)

Forfatter, manusforfatter, lyriker, romanforfatter, novelleforfatter, dramatiker, barnebokforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
William Cuthbert Falkner

Født:
25. september 1897 (122 år siden)

Døde:
6. juli 1962 (64 år) (58 år siden)

William Faulkner var en amerikansk forfatter.
Faulkner debuterte som lyriker, men det er som romanforfatter han har fått størst innflytelse. Hans første roman Soldatens sold (1926) handler om en mann som kommer hjem fra første verdenskrig. Faulkner selv ville gi inntrykk av at han var blitt skadd i krigen som pilot. Han fikk til og med sydd en uniform han kunne vise fram hjemme, men i virkeligheten kom han aldri lenger enn til flygerskolen i Toronto.
Etter en mislykket roman, Mosquitoes, anbefalte forfatterkollegaen Sherwood Anderson at Faulkner skulle skrive om det han kjente best: de amerikanske sørstatene. Faulkner begynte å skrive romaner som utspilte seg i det fiktive «Yoknapatawpha County», og noen av hans fremste verk så dagens lys: Larmen og vreden (1929), Lys i august (1932) og Absalom Absalom! (1936).
Faulkner tilhørte den modernistiske tradisjonen. Han brukte iblant indre monologer, og romanene er ofte fortalt fra romankarakterenes ulike perspektiver. Med lange og komplekse setninger var han en motpol til den samtidige Ernest Hemingway.
Faulkner behandlet ofte de amerikanske Sørstatenes problemer i sine romaner: forfallet, raseproblemene og arven fra den amerikanske borgerkrigen. De fleste av Faulkners romaner er sterkt pessimistiske. Selv om han fikk oppmerksomhet i litterære kretser, ble han ikke videre kjent før han fikk nobelprisen i litteratur i 1949. I 1955 ble han tildelt Pulitzerprisen for romanen A fable. Han fikk også samme pris i 1963 (posthumt) for romanen Tyveknektene.
I 2002 ble Faulkners romaner, Larmen og vreden og Absalom, Absalom! kåret til to av litteraturhistoriens 100 viktigste verker da ble valgt inn i Verdensbiblioteket. Wikipedia

<<
6. Juli
>>