Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Få 10% rabatt på din første ordre
8 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
8 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
8 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
8 Mnd.
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

29. Juli

Om dagen

29. Juli er dag 211 i 2024, og er i uke 31. Det er 155 dager igjen av året.

Historie

5 år siden

2018: Langrennsløperen Vibeke Skofterud dør i en vannscooterulykke utenfor Arendal, 38 år gammel

Vibeke Westbye Skofterud var en norsk langrennsløper fra Slitu i Eidsberg kommune i Østfold som representerte Slitu IF og Team Centric. Hun ble olympisk mester i stafett i 2010 og verdensmester i stafett i 2005 og 2011. I 2012 vant hun og satte ny rekord i kvinneklassen i Vasaloppet. Hun ble norsk mester i sprint i 2002.

I 2000 gikk Skofterud på det norske laget som tok VM-gull i lagtempo på rulleski.

Hun fikk sitt internasjonale gjennombrudd i sesongen 2001/02 og har tatt flere pallplasseringer i verdenscuprenn. Den første kom 8. desember 2001 på 5 km klassisk i Cogne. Hun var nummer to i verdenscupen før julen 2007, men på grunn av helseproblemer måtte hun avslutte sesongen i midten av februar 2008.

Hun fikk niendeplass sammenlagt i Tour de Ski 2006/07.

Hun ble olympisk mester i 4 × 5 km stafett i OL 2010 i Vancouver. Hun gikk første etappe på det norske laget som ellers bestod av Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Marit Bjørgen. Dette laget ble også verdensmestre i Oslo året etter.

I 2012 vant hun Vasaloppet og satte ny løyperekord i kvinneklassen med 4.08,24. Dette var første gangen en norsk kvinne vant Vasaloppet etter at det ble en offisiell kvinneklasse i 1997. Laila Kveli tok sølvet og sikret dobbelt norsk.

15. januar 2014 fortalte Skofterud at hun gav seg som landslagsløper etter en lengre tyngre periode, og at hun i stedet ville satse videre på langløp.

18. august 2015 kunngjorde Skofterud at hun gav seg som langrennsløper på toppnivå.

Skofterud ble meldt savnet da hun ikke kom tilbake til hytta hvor kjæresten Marit Stenshorne ventet natt til 29. juli 2018. Hun ble funnet død på øya St. Helena i Hovekilen på Tromøy utenfor Arendal samme formiddag. Hun var omkommet i en vannscooterulykke, 38 år gammel. Wikipedia
133 år siden

1890: Maleren Vincent van Gogh dør 2 dager etter et selvpåført skudd i brystet, 37 år gammel

Vincent Willem van Gogh var en nederlandsk postimpresjonistisk maler.

Vincent van Gogh elsket kunst fra en tidlig alder, men begynte ikke å male produktivt før han var nesten 30 år. I de resterende sju årene av sitt liv malte van Gogh mer enn 2000 verk, bestående av 900 malerier og 1100 skisser og tegninger. Før kunstkarrieren arbeidet van Gogh for ulike kunsthandlere, blant annet i London, Paris og Haag. Han fikk liten anerkjennelse i sin levetid. Kun en håndfull mennesker visste om van Goghs talenter, og selv fikk han kun solgt ett maleri mens han levde.

Det gikk tre år fra hans tungsindige malerier der Potetspiserne er representativt, til hans fargeeksplosive malerier som ble gjort i Arles. Noen av van Goghs mest kjente verk er Stjernenatt og Portrett av Dr. Gachet, som er noen av de mest ettertraktede maleriene i verden. Flere av van Goghs malerier har oppnådd noen av de høyeste prisene i kunsthistorien. Maleriet Portrett av Dr. Gachet ble i 1990 solgt for 144 millioner dollar (rundt 800 millioner kroner). Nesten alle av hans malerier er i dag samlet ved Van Gogh-museet i Amsterdam og Kröller-Müller-museet nær Otterloo.

I et år fra mai 1889 til 1890 opplevde van Gogh nye psykiske lidelser. Det er generelt akseptert at van Gogh skjøt seg selv i brystet med et skytevåpen den 27. juli 1890. Dagen etter ble han håndtert av leger, som ikke hadde muligheten til å operere. Han døde den 29. juli, mest sannsynlig av betennelse som følge av kuleskuddet.

Ved van Goghs bortgang fantes det godt over 800 brev, hvorav minst 600 var mellom Vincent og broren Theo. Ett av hans siste brev til broren sier: «Du vet at jeg setter mitt liv inn på mitt arbeid, og at det halvveis har kostet min forstand…».

Vincent van Gogh ble begravd dagen etter, med et oppmøte på rundt 30-40 sørgende. Ved van Goghs død var det kun en håndfull antall mennesker som kjente til hans malertalent, og selv om van Gogh fikk oppleve litt suksess mot slutten av hans liv, var det først etter hans død at verkene ble verdenskjente, men som har medført at van Gogh anses som en av verdens største kunstnere gjennom kunsthistorien. Wikipedia
993 år siden

1030: Olav den Hellige blir drept av Tore Hund under slaget på Stiklestad

Slaget på Stiklestad den 29. juli 1030 er et av de mest berømte slagene i Norges historie. I dette slaget mistet kong Olav Haraldsson livet. Han ble ett år etter helgenerklært, og slaget er regnet som en milepæl innføringen av kristendommen i Norge.

Beretningene om det store slaget dukker ikke opp i sagaene før på 1200-tallet. Eldre historienedtegnelser forteller at kongen ble drept i et langt mindre oppgjør enn det sagaene gir inntrykk av.

I om lag 1028 måtte kong Olav Haraldsson, etter 13 år i Norge, gå i eksil etter at Knut den mektige og Ladejarlen hadde inngått en allianse. Han flyktet til Gardarike (Russland), og oppholdt seg der et års tid.

Da Håkon Eiriksson ladejarl druknet i 1029 øynet Olav igjen muligheten til å komme til makten i Norge. Han vendte tilbake gjennom Sverige og kom fram til Verdal, nord for Nidaros.

Olav hadde på dette tidspunktet ingen vesentlige støttespillere i Norge. Han hadde gjort seg upopulær hos stormennene gjennom sin tyranniske opptreden hos bøndene og ved å utrydde konkurrenter til tronen.

Lite tyder på at slaget hadde noen nevneverdig betydning for kristningen av Norge, men like fullt regnes dette som en sentral begivenhet i kristendommens historie i Norge. Kristendommen kan imidlertid ha blitt innført i lovene på Vestlandet på Mostratinget i 1024. Wikipedia

Fødsler

35 år
Tarjei Bø (Skiskytter)
1988

Tarjei Bø (Norge)

Skiskytter

Født:
29. juli 1988 (35 år)

Tarjei Bø er en norsk skiskytter fra Stryn som representerer Markane IL.

Han ble olympisk mester med det norske stafettlaget under Vinter-OL 2010 i Vancouver. Han har åtte gull i VM i skiskyting, to individuelle og seks på stafett. Individuelt vant han normaldistansen i 2011 i Khanty-Mansijsk og fellesstarten i 2013 i Nové Město na Moravě. I 2011 vant han verdenscupen sammenlagt, som en av de yngste vinnerne gjennom tidene.

Han er utøverambassadør for den humanitære organisasjonen Right To Play, og er storebror til skiskytteren Johannes Thingnes Bø. Wikipedia

42 år
Fernando Alonso (Formel 1-fører)
1981

Fernando Alonso (Spania)

Formel 1-fører

Født:
29. juli 1981 (42 år)

Fernando Alonso Diaz er en spansk Formel 1-fører, og vinner av førermesterskapet i 2005 og 2006. Fra 2015 kjører han for McLaren. Han har tidligere kjørt for Ferrari, Renault og Minardi. Wikipedia

52 år
Lisa Ekdahl (Musiker)
1971

Lisa Ekdahl (Sverige)

Musiker, låtskriver, plateartist

Født:
29. juli 1971 (52 år)

Lisa Ekdahl er en svensk sangerinne og låtskriver innen populærmusikk. Så langt har hun gitt ut nesten 10 album, de fleste på svensk, men noen helt på engelsk. Wikipedia

53 år
Geir Bratland (Musiker)
1970

Geir Bratland (Norge)

Musiker

Født:
29. juli 1970 (53 år)

Geir Bratland, også kjent under sine artistnavn «Gerlioz» og «Brat», er en norsk musiker som spiller keyboard og synthesizer i Dimmu Borgir og God Seed.

Han var medlem av bandet Apoptygma Berzerk, og har også spilt med gruppene The Kovenant og Satyricon, hvor han spilte synthesizer på musikkalbumene Nemesis Divina og Rebel Extravaganza. I Apoptygma Berzerk har han deltatt på albumene 7, Welcome To Earth, Harmonizer, You and Me Against the World og Rocket Science.

I 2002 deltok han i den skandinaviske versjonen av Temptation Island. Wikipedia

61 år
Jan Vardøen (Musiker)
1962

Jan Vardøen (Norge)

Musiker, restauranteier

Født:
29. juli 1962 (61 år)

Jan Vardøen er en norsk restauranteier, musiker, filmregissør og forfatter.

Vardøen ble født i Docklands i London og har norsk mor. Han vokste opp i Irland og England. Han kom til Norge i 1988, og utdannet seg til trebåtbygger i Risør. Her jobbet han i fem år, før han flyttet til Oslo og begynte i utelivsbransjen. Grünerløkka skulle bli hans nedslagsfelt, og han er knyttet til steder som Bar Boca, Los Lobos, Hotel Havana, Parkteatret, Villa Paradiso, Villa Paradiso Solli Plass, Villa Paradiso Majorstua, Aku Aku, The Nighthawk Diner, Smelteverket, Grünerløkka Brygghus, Bar Bellini og Vespa. Vardøen har også opptrådt som dommer i TV3-programmet Masterchef og blant annet TVNORGE-programmet 4-stjerners middag.

I 2008 startet han importselskapet Villa Import, som importerer mat og vin fra Italia.

I 2012 har han stiftet Beacon Isle Productions, et produksjonsselskap der han skriver, regisserer og produserer filmer. I 2013 produserte han kortfilmen Working Stiff, og i 2013/14 spillefilmen Heart of Lightness - Søvnløs i Lofoten. I 2015 kom spillefilmen Høst/Autumn Fall som vant flere internasjonale priser. I 2017 kom den politiske satiren Det norske hus/House of Norway, en langfilm om Norges flyktningpolitikk.

Han har overtatt Frogner Kino, som restaureres tilbake til 1926-standard og skal åpnes sent 2018.

Han har startet filmsenteret OSLO16 på Røverstaden (gamle Stenersensmuseet i Oslo), et lavterskeltilbud for folk som ønsker å lage film.

Under sitt alter ego som låtskriver/sanger Ian Senior har han utgitt flere CD-er, bl.a. The Night, Songs from a Blue Country, Twelve Guitars, The Affair og Shoot The Moon.

Han driver analog-studioet Studio Paradiso på Sinsen, Oslo.

Han driver film postproduksjons-sted og musikkstudioer The Perfume Factory i Seillans, Provence. Wikipedia

74 år
Leslie Easterbrook (Skuespiller)
1949

Leslie Easterbrook (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Leslie Eileen Easterbrook

Født:
29. juli 1949 (74 år)

Leslie Eileen Easterbrook er en amerikansk skuespiller. Hun er kjent i rollen som Debbie Callahan i filmen Politiskolen. I 1985 jobbet hun med regissør George Bowers.

Easterbrook ble født i Los Angeles og hun ble adoptert av en familie i det landlige Arcadia i Nebraska, hvor hun ble oppdratt. Easterbrook er et kjent ansikt blant det amerikanske publikum, med rundt et dusin spillefilmer og over 300 opptredener i forskjellige TV-serier. Easterbrook ble først kjent i rollen som Rhonda Lee i TV-serien Laverne & Shirley. Men den rollen hun er mest kjent for er som Debbie Callahan i den populære filmserien Politiskolen. Blant TV-seriene hun har dukket opp i er Murder, She Wrote, Hangin 'med Mr. Cooper, Baywatch, Matlock, Hunter og The Dukes of Hazzard.

Easterbrook lånte bort stemmen sin til tegneserien Superman og Batman: The Animated Series. Easterbrook har sunget nasjonalsangen under Super Bowl og hun hadde flere roller i musikaler på Broadway og på teater i store deler av USA. Easterbrook har også vært en hyppig paneldeltaker på Match Game i 1980. Leslie sitter i styret for National Law Enforcement Officers minnefond, og hun støtter en rekke veldedighetsorganisasjoner inkludert Girls, Inc., The Sunshine Kids og flere andre velferdsorganisasjoner som er rettet mot barn. Easterbrook er medlem av National Rifle Association of America, og hun sitter i styret i California Rifle and Pistol Association. Wikipedia

72 år
Bjørn Skogmo (Forfatter)
1948 - 2020

Bjørn Skogmo (Norge)

Forfatter

Født:
29. juli 1948 (75 år siden)

Døde:
23. august 2020 (72 år) (3 år siden)

Bjørn Skogmo var en norsk forfatter. Wikipedia

79 år
Tony Sirico (Skuespiller)
1942 - 2022

Tony Sirico (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Gennaro Anthony Sirico Jr.

Født:
29. juli 1942 (81 år siden)

Døde:
8. juli 2022 (79 år) (1 år siden)

Genaro Anthony «Tony» Sirico jr. var en amerikansk skuespiller, best kjent fra TV-serien «Sopranos».

Sirico filmdebuterte Crazy Joe (1974), hvor han hadde en liten birolle. Siden hadde han biroller i blant annet Love and Money (1982), Mafiabrødre (1990), Romeo Is Bleeding (1993), Bullets Over Broadway (1994), Mighty Aphrodite (1995), Cop Land (1997), Mickey Blue Eyes (1999) og Wonder Wheel (2017).

Fra 1999 til 2007 spilte han rollen Paulie Gualtieri i tv-serien Sopranos. Det er denne rollen han ble kjent for. Utover dette har han hatt gjesteopptredener i serier som blant annet Kojak (1977), Miami Vice (1989) og Lilyhammer (2013 og 2014). Han har også hatt biroller i flere tv-filmer, blant annet Gotti (1996).

Sirico var kriminell i sine yngre år og ble arrestert flere ganger og dømt for ran og ulovlig våpenbesittelse. Han satt nesten to år i fengsel på starten av 1970–årene. I fengselet kom han i kontakt med en omreisende teatergruppe, noe som første til at han bestemte seg for å startet et nytt liv som skuespiller.

Sirico var bror av Robert Sirico, en katolsk prest og medgrunnlegger av Acton Institute. Wikipedia

81 år
David Warner (Skuespiller)
1941 - 2022

David Warner (Storbritannia)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
David Hattersley Warner

Født:
29. juli 1941 (82 år siden)

Døde:
24. juli 2022 (81 år) (1 år siden)

David Warner var en britisk skuespiller. Han er kjent for sine roller i filmene Titanic, Tron, The Omen og Planet of the Apes. Han arbeidet også med dubbing og hadde for eksempel stemmen til Jon Irenicus fra videospillet Baldur Gate II: Shadows of Amn og Morpheus fra Fallout. Warner mottok en Emmy Award for sitt arbeid i miniserien Masada. Wikipedia

51 år
Rolf Presthus (Politiker)
1936 - 1988

Rolf Presthus (Norge)

Politiker, advokat

Født:
29. juli 1936 (87 år siden)

Døde:
1. januar 1988 (51 år) (36 år siden)

Rolf Presthus var en norsk advokat og politiker (H). Rolf Presthus var lokalpolitisk og rikspolitisk ankermann i en generasjon som gjorde Høyre til regjeringsparti i 1980-årene og ham selv til en populær finansminister i Kåre Willochs regjering 1981–1986. Presthus var også forsvarsminister i om lag to uker i 1986. Han var Høyres formann 1986–1988. Da han brått døde av hjerneblødning på nyttårsdagen 1988 hadde han vært stortingsrepresentant for Akershus siden 1969. Wikipedia

76 år
Lou Albano (Skuespiller)
1933 - 2009

Lou Albano (USA)

Skuespiller, profesjonell bryter (1953–1986), stemmeskuespiller, manager, fjernsynsskuespiller

Født:
29. juli 1933 (90 år siden)

Døde:
14. oktober 2009 (76 år) (14 år siden)

Lou Albano var en amerikansk fribryter. Lou spilte i TV-serien The super Mario brothers super show! Wikipedia

88 år
Kjell Karlsen (Jazzmusiker)
1931 - 2020

Kjell Karlsen (Norge)

Jazzmusiker, komponist, pianist, dirigent

Født:
29. juli 1931 (92 år siden)

Døde:
5. mai 2020 (88 år) (3 år siden)

Kjell Oddvar Karlsen var en norsk jazzmusiker (piano), orkesterleder og komponist.

Inspirert av Nat King Coles besetninger fra den andre verdenskrig startet han eget orkester i 1947 og tok del i Kampen skoles storband. Interessen utviklet seg etter hvert til at han startet eget storband i 1953 med musikere som Frode Thingnæs, Bjørn Johansen, Mikkel Flagstad, Ole Jacob Hansen, Erik Amundsen og vokalister som Karin Krog, Laila Dalseth, Odd Børre, Kirsti Sparboe, Grynet Molvig og Nick Borgen. I tillegg, grunnet stor etterspørsel, etablerte han Bent Sølves (1967).

Karlsen var tidlig engasjert i NRK og ledet programmet Swingtime. Kjell Karlsens orkester var lite orkester i de norske finalene i Melodi Grand Prix i 1966, 1967 og 1968. Han komponerte Titten Tei (1972), «Ante»-sangen (1974) samt Melodi Grand Prix-låter som «Kom sol, kom regn» (1962) og «Lena» (1969), og skrev filmmusikk til tre norske helaftens spillefilmer.

I 1962 startet han plateselskapet Viking Music med The Beatniks, Rannie Rommen, Lorne Lesley og Jack Dailey blant artistene. Kjell Karlsens storband samt Finn Eriksen spilte også inn plater for dette selskapet.

Etter alvorlig sykdom i 1993 startet han Jazzakademiet i Oslo Konserthus (1997), samt utga sin lenge påtenkte Edvard Grieg-plate. Sammen med noen tidligere kolleger og noen yngre musikere dannet han Kjell Karlsen Big Band. I 2009 ga ut de ut albumet Edvard Grieg in Jazz Mood.

Karlsen fylte 80 år sommeren 2011 og ble feiret med stor jubileumsgalla i Oslo Konserthus. En lang rekke artistvenner og samarbeidspartnere stilte opp sammen med storband og kor til en musikalsk hyllest.

Kjell Karlsen var far til sangeren Webe Karlsen. Wikipedia

83 år
Harry Mulisch (Forfatter)
1927 - 2010

Harry Mulisch (Kongeriket Nederlandene)

Forfatter, romanforfatter, lyriker, dramatiker, essayist, skribent, manusforfatter

Født:
29. juli 1927 (96 år siden)

Døde:
30. oktober 2010 (83 år) (13 år siden)

Harry Mulisch var en nederlandsk forfatter. Han blir regnet som en av det 20. århundrets viktigste nederlandske forfattere, og han er mest kjent for boken De ontdekking van de hemel, som kom ut første gang i 1992. Noen sammenligner denne boken med Thomas Mann mesterverk Trolldomsfjellet. Wikipedia

56 år
Dag Hammarskjöld (Politiker)
1905 - 1961

Dag Hammarskjöld (Sverige)

Politiker, diplomat, samfunnsøkonom, lyriker, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Dag Hjalmar Agne Carl Hammarskjöld

Født:
29. juli 1905 (118 år siden)

Døde:
18. september 1961 (56 år) (62 år siden)

Dag Hjalmar Agne Carl Hammarskjöld var generalsekretær i FN fra 1955 til 1961.

Han døde i en flyulykke den 18. september 1961 i Ndola (Nord-Rhodesia), nå Zambia. Flyet kom fra Léopoldville i Kongo da det styrtet nær Ndola i Nord-Rhodesia.

Hammarskjöld ble valgt til FNs generalsekretær i 1953. Han etterfulgte nordmannen Trygve Lie, den første som innehadde stillingen. Lie mente Hammarskjöld overtok «verdens mest umulige jobb».

På denne posten fikk Hammarskjöld gjennom kritiske år anledning til å bruke sine diplomatiske evner. Han forhandlet frem løslatelse av 15 amerikanske soldater som var tatt til fange av Kina under Koreakrigen. Han løste en rekke konflikter i Kongo, Palestina, Israel og i Kambodsja. For sin innsats ble Hammarskjöld tildelt Nobels fredspris post mortem i 1961. Det er den eneste gangen at prisen er blitt tildelt noen etter vedkommendes død. Reglene er siden blitt endret, slik at dette ikke lenger er mulig.

Hammarskjöld hadde sin utdannelse i jus og økonomi fra Uppsala universitet og Stockholms universitet i årene fra 1926 til 1935. Han tok en doktorgrad i økonomisk politikk.

Hammarskjöld ble etterfulgt i stillingen som generalsekretær av U Thant fra Burma. Wikipedia

60 år
Clara Bow (Skuespiller)
1905 - 1965

Clara Bow (USA)

Skuespiller

Født:
29. juli 1905 (118 år siden)

Døde:
27. september 1965 (60 år) (Hjerteinfarkt) (58 år siden)

Clara Gordon Bow var en amerikansk skuespiller best kjent for sin innsats i stumfilmer i 1920-årene.

Clara Bow ble tatt med til Hollywood av produsenten B.P. Schulberg, en mann som utnyttet henne både seksuelt og økonomisk. Han fikk henne til å arbeide hardere enn de fleste av datidens andre stjerner, men betalte henne svært lite. Hun spilte i til sammen 58 filmer fra 1922 til 1933, og da hun var på sitt mest populære, i 1929, mottok hun over 45 000 fanbrev hver måned. Hennes berømmelse hadde fra et par meget fremgangsrike filmer vært internasjonal fra 1926 og 1927, og i USA ble hun ansett som den kvintessensielle «It Girl», noe som man den gang kalte glamorøse unge damer.

Bow var også involvert i en del rettssaker, alt fra ubetalt skatt til å ha «stjålet» andre kvinners ektemenn.

Da det begynte å komme lyd på film dalte hennes popularitet på grunn av hennes markante brooklynaksent. Etter å ha forsøkt et comeback med filmene Call Her Savage (1932) og Hoop-La (1933), giftet hun seg med cowboystjernen Rex Bell og forlot helt filmindustrien i en alder av 26.

Med Rex Bell fikk hun to sønner, men på grunn av at hun var mentalt ustabil og schizofren, som sin mor, fikk hun ikke lov til å se dem. Det var også hennes ustabile tilstand, samt et vektproblem, som gjorde at hun aldri gikk inn i showbusiness igjen.

Den 27. september 1965 døde Bow av et hjerteinfarkt i Los Angeles. Hun ble 60 år gammel. Wikipedia

61 år
Benito Mussolini (Italiensk statsminister)
1883 - 1945

Benito Mussolini (Italia)

Italiensk statsminister

Fullt navn / Fødenavn:
Benito Amilcare Andrea Mussolini

Født:
29. juli 1883 (140 år siden)

Døde:
28. april 1945 (61 år) (79 år siden)

Benito Amilcare Andrea Mussolini var Italias statsminister og det italienske fascistpartiet Partito Nazionale Fascistas leder («il Duce», «leder» eller «fører») fra slutten av 1922 frem til 8. september 1943. Wikipedia

Dødsfall

85 år
Egil Danielsen (Spydkaster)
1933 - 2019

Egil Danielsen (Norge)

Spydkaster, friidrettsutøver, politiker, spydkaster

Født:
9. november 1933 (90 år siden)

Døde:
29. juli 2019 (85 år) (4 år siden)

Egil Danielsen var en norsk spydkaster som representerte Hamar IL.

Egil Danielsen vant gull den 26. november i Sommer-OL 1956 i Melbourne med et kast på 85,71 meter, den gang verdensrekord. Han tok sølv i europamesterskapet 1958, og ble norgesmester i spydkast fem år på rad (1953–57).

For sin prestasjon i Melbourne 1956 ble han tildelt Morgenbladets gullmedalje, Sportsjournalistenes statuett som «årets idrettsnavn» og Fearnleys olympiske ærespris. Wikipedia

38 år
Vibeke Skofterud (Langrennsløper)
1980 - 2018

Vibeke Skofterud (Norge)

Langrennsløper

Fullt navn / Fødenavn:
Vibeke Westbye Skofterud

Født:
20. april 1980 (44 år siden)

Døde:
29. juli 2018 (38 år) (5 år siden)

Vibeke Westbye Skofterud var en norsk langrennsløper fra Slitu i Eidsberg kommune i Østfold som representerte Slitu IF og Team Centric. Hun ble olympisk mester i stafett i 2010 og verdensmester i stafett i 2005 og 2011. I 2012 vant hun og satte ny rekord i kvinneklassen i Vasaloppet. Hun ble norsk mester i sprint i 2002.

Skofterud omkom i en vannscooterulykke 29. juli 2018. Wikipedia

93 år
Ole Henrik Moe (Kunsthistoriker)
1920 - 2013

Ole Henrik Moe (Norge)

Kunsthistoriker, pianist, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Ole Henrik Lindeman Moe

Født:
11. januar 1920 (104 år siden)

Døde:
29. juli 2013 (93 år) (10 år siden)

Ole Henrik Lindeman Moe var en norsk pianist og kunsthistoriker.

Moe studerte ved Sorbonne og ved Universitetet i Oslo inntil 1943, da han ble arrestert av de tyske okkupantene. Fra 1943 til 1945 satt han i konsentrasjonsleiren Sachsenhausen. Han hadde magistergrad i kunsthistorie fra Universitetet i Oslo, og hadde også studert kunsthistorie og musikk ved Columbia University og Princeton University i USA.

I 1946 debuterte han som pianist. Fra 1966 til 1989 var han direktør ved Henie-Onstad Kunstsenter.

Moe ble i 1980 ridder 1. klasse av St. Olavs Orden. Han var kommandør av den franske Ordenen for kunst og litteratur. I 1995 fikk han Norsk kulturråds ærespris.

Han var barnebarn av sogneprest Ole Moe, bror til arkeologen Anne Stine Ingstad og far til komponisten Ole-Henrik Moe. Wikipedia

76 år
Gene McDaniels (Musiker)
1935 - 2011

Gene McDaniels (USA)

Musiker, sanger, låtskriver, komponist, plateprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Eugene Booker McDaniels

Født:
12. februar 1935 (89 år siden)

Døde:
29. juli 2011 (76 år) (12 år siden)

Gene McDaniels var en amerikansk sanger og låtskriver, som hadde sin største suksess med diverse LP-innspillinger tidlig på 1960-tallet.

I 2009 ble det annonsert at han skulle gi ut et nytt album som heter «Evolution's Child» og som inneholder mange av de tidligere tekstene hans, og en rekke andre sanger som ble komponert ved hjelp av pianisten Ted Brancato.

McDaniels har også dukket opp i flere filmer. Det inkluderer filmen The Young Swingers fra 1963. McDaniels hadde også en rolle som korsanger i filmen Uptown Saturday Night fra 1974. Wikipedia

73 år
David Niven (Skuespiller)
1910 - 1983

David Niven (Storbritannia)

Skuespiller, militær, selvbiograf

Fullt navn / Fødenavn:
James David Graham Niven

Født:
1. mars 1910 (114 år siden)

Døde:
29. juli 1983 (73 år) (40 år siden)

James David Graham Niven var en britisk skuespiller.

Niven spilte blant annet i filmene Kanonene på Navarone, Den rosa panteren, James Bond i filmen Casino Royale og Døden på Nilen. I årene før hans død, spilte han igjen Sir Charles Litton i to nye Den rosa panteren-filmer: På sporet av den rosa panteren og Den rosa panterens forbannelse. Han har to stjerner på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

33 år
Sigbjørn Obstfelder (Forfatter)
1866 - 1900

Sigbjørn Obstfelder (Norge)

Forfatter, lyriker

Født:
21. november 1866 (157 år siden)

Døde:
29. juli 1900 (33 år) (123 år siden)

Sigbjørn Obstfelder var en norsk forfatter. Han regnes som en av Norges første modernistiske diktere. Wikipedia

37 år
Vincent van Gogh (Kunstmaler)
1853 - 1890

Vincent van Gogh (Nederland)

Kunstmaler, botanisk illustratør, tegner, grafiker

Fullt navn / Fødenavn:
Vincent Willem Van Gogh

Født:
30. mars 1853 (171 år siden)

Døde:
29. juli 1890 (37 år) (133 år siden)

Vincent Willem van Gogh var en nederlandsk postimpresjonistisk maler.

Vincent van Gogh elsket kunst fra en tidlig alder, men begynte ikke å male produktivt før han var nesten 30 år. I de resterende sju årene av sitt liv malte van Gogh mer enn 2000 verk, bestående av 900 malerier og 1100 skisser og tegninger. Før kunstkarrieren arbeidet van Gogh for ulike kunsthandlere, blant annet i London, Paris og Haag. Han fikk liten anerkjennelse i sin levetid. Kun en håndfull mennesker visste om van Goghs talenter, og selv fikk han kun solgt ett maleri mens han levde.

Det gikk tre år fra hans tungsindige malerier der Potetspiserne er representativt, til hans fargeeksplosive malerier som ble gjort i Arles. Noen av van Goghs mest kjente verk er Stjernenatt og Portrett av Dr. Gachet, som er noen av de mest ettertraktede maleriene i verden. Flere av van Goghs malerier har oppnådd noen av de høyeste prisene i kunsthistorien. Maleriet Portrett av Dr. Gachet ble i 1990 solgt for 144 millioner dollar (rundt 800 millioner kroner). Nesten alle av hans malerier er i dag samlet ved Van Gogh-museet i Amsterdam og Kröller-Müller-museet nær Otterloo.

Van Gogh produserte de fleste av sine verk gjennom en periode på 10 år, før han til slutt ga seg. Van Gogh led mest sannsynlig av mange sinnslidelser, blant annet bipolar lidelse, og begikk muligens[note 1] selvmord i 1890. Hans berømmelse vokste fort etter hans død, og utallige kunstnere etter van Goghs levetid har nevnt ham som en inspirasjonskilde. Wikipedia

37 år
Olav den hellige (Konge av Norge)
993 - 1030

Olav den hellige (Norge)

Konge av Norge

Fullt navn / Fødenavn:
Olav Haraldsson

Født:
993 (1031 år siden)

Døde:
29. juli 1030 (37 år) (994 år siden)

Olav II (Haraldsson) den hellige, også kjent som Olav Digre og Sankt Olav (gammelnorsk Óláfr Haraldsson og Óláfr hinn helgi) var Norges konge fra 1015 til 1028. Wikipedia

<<
29. Juli
>>