Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
8 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
8 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
8 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
8 Mnd.
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Gratis frakt på ordre over 799,-
8 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
8 Mnd.
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

11. Juli

Om dagen

11. Juli er dag 193 i 2024, og er i uke 28. Det er 173 dager igjen av året.
Verdens befolkningsdag (Innført av FN i 1987)
Mongolias uavhengighetsdag (Løsrevet fra Kina i 1921)

Historie

17 år siden

2006: Terrorangrep mot flere toglinjer i Mumbai i India, der over 170 mennesker ble drept og minst 700 skadet

Terrorangrepet i Mumbai juli 2006 refererer til bombingen av flere tog i den indiske byen Mumbai på morgenen 11. juli 2006. Over 170 mennesker ble drept og 700 skadet. Angrepet ble høyst sannsynlig utført av en islamistisk gruppe med tilknytning til Kashmir.

De syv eksplosjonene skjedde rundt klokken 18.30 lokal tid, og de skjedde på ulike toglinjer i byen med kun få minutters mellomrom og i løpet av en time. Politiet bekrefter at samtlige eksplosjoner var forårsaket av sprengstoff. Eksplosjonene rammet tog som sto på plattformene på stasjonene Khar, Mahim, Matunga, Jogeshwari, Borivili og Bhayander, ifølge politiet. En bombe rammet også et tog mellom stasjonene Khar og Santa Cruz. Wikipedia
28 år siden

1995: Serbiske styrker tar systematisk livet av over 8000 sivile bosnjaker i Bosnia

Srebrenica-massakren, også kjent som folkemordet i Srebrenica, var drapene på minst 7 475–8 000 bosnjaker (bosniske muslimer) som ble gjennomført 11. juli 1995 i området i og rundt Srebrenica i Bosnia og Hercegovina av bosniskserbiske militærstyrker, inkludert den serbiske spesialstyrken «Skorpionene» under kommando av general Ratko Mladić. Ofrene var menn og gutter.

Srebrenica-massakren er blitt betegnet som det største massemordet i europeisk etterkrigshistorie. Mladić og flere andre bosnisk-serbiske offiserer har blitt tiltalt for krigsforbrytelser, bl.a. folkemord ved Det internasjonale krigsforbrytertribunalet for det tidligere Jugoslavia (ICTY). ICTY har konkludert med at massakren var ledd i et folkemord. FN hadde tidligere erklært Srebrenica for en «sikker sone» og skulle beskyttes av soldater fra FN, men massedrapene ble ikke forhindret. Den føderale kommisjonen for savnede personer har en liste over savnede eller drepte, som teller 8 373 personer. Wikipedia
51 år siden

1972: Grytøya-ulykken: Et DHC-6 Twin Otter-fly kolliderer med fjelltoppen Litjetussen på Grytøya

Grytøya-ulykken var en flyulykke som inntraff den 11. juli 1972 da et militært DHC-6 Twin Otter-fly med kjennetegnet «67-056» på tur fra Bardufoss på den såkalte «Finnmarksruta», kolliderte med fjellsiden om lag 20 meter fra toppen av fjelltoppen Litjetussen på Grytøya ved Harstad. Det var 17 personer ombord i flyet, derav flere barn. Alle omkom.

Ved Bardufoss ble piloten tilrådd å skjære av utenfor Stokmarknes lufthavn, Skagen på grunn av dårlig vær, og i stedet fortsette rett til Bodø lufthavn. Flyet fortsatte likevel til Skagen. Under stigning traff flyet Lille Tussen. Wikipedia
104 år siden

1919: ILO-konvensjon nr.1 blir vedtatt, der en fastsetter 8-timers arbeidsdag og 48-timers arbeidsuke

Kampen for åttetimersdagen startet under den industrielle revolusjon i Storbritannia, hvor det var dårlige arbeidsforhold og lange arbeidsdager i fabrikkene. Arbeiderne sleit med dårlig helse, velferd og moral. Barnearbeid var også vanlig. Arbeidsdagen kunne vare fra ti til opptil 16 timer i en seks dagers arbeidsuke.

Åttetimersdagen var et hovedmål for arbeiderbevegelsens kamp i de fleste land fra 1880-åra til omkring 1920. Fra 1890 var demonstrasjoner hver 1. mai der deltakerne agiterte for åtte timers arbeidsdag. I alle industriland ble arbeidstida etter hvert forkortet, men før første verdenskrig var åttetimersdag vanlig bare i Australia og New Zealand.

Da Den internasjonale arbeidsorganisasjonen, ILO, ble opprettet i 1919, var en av hovedoppgavene å få i stand felles regler for en åttetimersdag. Samme år ble ILO-konvensjon nr. 1 vedtatt der en fastsetter 8-timers arbeidsdag og 48-timers arbeidsuke for industriell virksomhet og liknende.

På slutten av første verdenskrig ble åttetimersdag gjennomført dels ved lov, dels ved tariffavtaler i de fleste industriland i Europa og Amerika. Arbeidsgiverne og statsmakten godtok ofte kravet om åttetimersdag for å bremse de sterke revolusjonære strømningene etter den russiske revolusjonen i 1917. Dette gjaldt også i i Norge der åttetimersdagen ble gjennomført i 1919. Samme år ble ordningen ført inn i loven om arbeidervern. Wikipedia

Fødsler

51 år
Jens Kjartan Styve (Illustratør)
1972

Jens Kjartan Styve (Norge)

Illustratør, karikaturtegner, forfatter

Født:
11. juli 1972 (51 år)

Jens Kjartan Styve er en norsk forfatter, tegneserieskaper og illustratør kjent under signaturen Jens K.

Styve kommer fra Hjelmås i Nordhordland. Han fikk sin første tegneserie på trykk i Kraftig Kost i 1989. Seriene hans har seinere vært trykt i egne hefter og bøker, i fanziner og tegneserieblader. Han var med å starte tegneserieforlaget Jippi i 1997. Styve har jobbet som illustratør og grafisk formgiver i en årrekke og illustrert både magasiner og bøker. I 2007 debuterte han som forfatter med romanen Eg, Ove Kvamme på Cappelen Damm Forlag. Han fulgte opp med boka Friedland på Samlaget i 2013. Jens K Styve har også samarbeidet med Øyvind Lauvdahl om tegneseriene Torsken bel Air i 2003 og Kina Town i 2014. Etter 15 år borte fra tegneseriene, kom han tilbake med tegneserieboka JensK Sesong 1 i 2015. I 2016 vant Styve Dagbladets tegneseriekonkurranse med Dunce. I 2017 vant han Pondus-prisen for Dunce.

Jens K. Styve bor og arbeider i Tromsø. Wikipedia

53 år
Justin Chambers (Skuespiller)
1970

Justin Chambers (USA)

Skuespiller, modell

Født:
11. juli 1970 (53 år)

Justin Chambers er en amerikansk skuespiller og tidligere modell. Han er mest kjent for sin rolle som turnuslege dr Alex Karev i den amerikanske TV-serien Grey's Anatomy, en TV-serie som hadde premiere i USA 27. mars 2005 og i Norge den 11. juli 2006.

Chambers har blant annet spilt i filmer som The Wedding Planner, The Musketeer og Zodiac.

Chambers er gift og har fem barn. Han har dessuten en tvillingbror, en eldre bror og to eldre søstre. Wikipedia

67 år
Leon Spinks (Bokser)
1953 - 2021

Leon Spinks (USA)

Bokser

Født:
11. juli 1953 (70 år siden)

Døde:
5. februar 2021 (67 år) (3 år siden)

Leon Spinks var en amerikansk tungvektsbokser.

Han vant en olympisk gullmedalje i boksing i lett tungvekt under OL i 1976. Han var eldre bror av bokseren Michael Spinks.

Spinks skrev boksehistorie da han 15. februar 1978 i sin åttende proffkamp, raskere enn noen tidligere, vant verdensmestertittelen i tungvekt gjennom å beseire en aldrende og formsvak Muhammad Ali i en 15-runders kamp i Las Vegas.

Spinks ble av World Boxing Council fratatt sin verdensmestertittel da han vegret seg mot å forsvare sin tittel mot den førsterangerte utfordreren Ken Norton. Han valgte isteden å bokse om World Boxing Associations tungvektstittel i en returkamp mot Ali. WBCs tungvektstittel gikk da til Norton, og dette var første gang en tungvektsbokser hadde blitt mester uten å ha måttet entre bokseringen. Spinks tapte returkampen mot Ali i New Orleans 15. september 1978.

Spinks bokset 46 kamper som profesjonell og vant 26, hvorav 14 på knockout, tapte 17, mens tre endte uavgjort. Wikipedia

58 år
Petter Løvik (Politiker)
1949 - 2007

Petter Løvik (Norge)

Politiker, kjøpmann, økonom

Født:
11. juli 1949 (74 år siden)

Døde:
3. desember 2007 (58 år) (16 år siden)

Petter Løvik var en norsk politiker (H).

Han hadde eksamen fra økonomisk gymnas i Volda fra 1969, og var utdannet siviløkonom fra Norges handelshøyskole i Bergen fra 1975. I 1976 overtok han farens kjøpmannsforretning i Volda, og drev denne frem til 1997. Ved siden av sin virksomhet som næringsvirksomhet var han amanuensis ved Høgskulen i Volda 1982–1985 og 1988–1997 samt næringssjef i Volda 1985–1988. Tilknyttet Høgskulen i Volda og Møreforskning var han forfatter av en rekke vitenskapelige publikasjoner om særlig næringsutvikling i distrikts- og kyststrøk.

Løvik var medlem Volda kommunestyre 1980–1997, herav formannskapet 1984–1987, og leder i Møre og Romsdal Høyre 1992–1997. Han var innvalgt på Stortinget fra Møre og Romsdal 1997–2009, og var vararepresentant 1989–1997. Han var medlem av Stortingets kirke-, utdannings- og forskningskomité 1997–2001, deretter leder i Stortingets samferdselskomité 2001–2005 og medlem av Stortingets næringskomité 2005–2007. Løvik døde av kreft i 2007, og Elisabeth Røbekk Nørve møtte i hans sted på Stortinget resten av perioden. Wikipedia

89 år
Giorgio Armani (Moteskaper)
1934

Giorgio Armani (Italia)

Moteskaper, gründer

Født:
11. juli 1934 (89 år)

Giorgio Armani er en italiensk motedesigner, hovedsakelig kjent for sine eksklusive herreklær.

Han hadde i utgangspunktet tatt siket på en karriere innenfor medisin, men satset etter hvert på fotografi i stedet. Fra 1961 til 1970 jobbet Armani som designer hos det kjente motehuset Nino Cerruti. Han fant senere ut at han ville starte sitt eget selskap, noe han greide ved hjelp av kameraten Sergio Galeotti. Selskapet Giorgio Armani S.p.A ble grunnlagt i 1974. Armanis stil er kjent for å være ren og skredderaktig.

Hans store gjennombrudd kom da flere skuespillere i Hollywood bestilte klær fra ham, da spesielt Richard Gere. Wikipedia

78 år
Eleonore Bjartveit (Politiker)
1924 - 2002

Eleonore Bjartveit (Norge)

Politiker, lege

Født:
11. juli 1924 (99 år siden)

Døde:
26. september 2002 (78 år) (21 år siden)

Eleonore Bjartveit var en norsk lege og politiker (KrF).

Hun ble innvalgt på Stortinget fra Oslo 1989–1993. Som første vararepresentant i periodene 1981–1985 og 1985–1989 møtte hun fast i den tiden (1983–86) Kåre Kristiansen var medlem av regjeringen. Bjartveit var visepresident i Odelstinget 9. oktober 1985- 9. mai 1986. Hun var kulturminister oktober 1989 til november 1990.

Hun ble utdannet lege i 1951, og fikk senere godkjenning som spesialist i attføringsmedisin og geriatri. Lengst tid arbeidet hun ved Oslo Helseråd, sosialmedisinsk avdeling (1962–1967) og som medisinsk kyndig medlem av Trygderetten (1967–1983). Hun var gift med legen Kjell Bjartveit. Wikipedia

78 år
Petter Hugsted (Fotballspiller)
1921 - 2000

Petter Hugsted (Norge)

Fotballspiller, skihopper

Født:
11. juli 1921 (102 år siden)

Døde:
19. mai 2000 (78 år) (23 år siden)

Alf Petter Hugsted var en norsk skihopper.

Han ble olympisk mester i hopprenn i 1948 foran Birger Ruud på sølvplass, og mottok for dette Sportsjournalistenes statuett første gang den ble utgitt. Wikipedia

65 år
Yul Brynner (Skuespiller)
1920 - 1985

Yul Brynner (Sveits)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Julij Borisovitsj Brinner

Født:
11. juli 1920 (103 år siden)

Døde:
10. oktober 1985 (65 år) (38 år siden)

Yul Brynner var en amerikansk-sveitsisk skuespiller. Han ble født i Den fjernøstlige republikk i dagens Russland. Han var amerikansk borger i omkring 20 år før han fikk sveitsisk statsborgerskap. Han sa fra seg sitt amerikanske statsborger av skattegrunner. Wikipedia

81 år
George Fant (Skuespiller)
1916 - 1998

George Fant (Sverige)

Skuespiller, regissør

Født:
11. juli 1916 (107 år siden)

Døde:
21. februar 1998 (81 år) (26 år siden)

George Fant var en svensk skuespiller. Han hadde en rekke roller i svenske filmer fra 1935 til 1965. Han hadde også en rolle i den norske filmen Elskere fra 1963. Hans sønn Christer er også skuespiller. Wikipedia

77 år
Gøril Havrevold (Skuespiller)
1914 - 1992

Gøril Havrevold (Norge)

Skuespiller

Født:
11. juli 1914 (109 år siden)

Døde:
17. mars 1992 (77 år) (32 år siden)

Gøril Havrevold var en norsk skuespiller.

Etter middelskoleeksamen i 1930 gikk hun som sine søsken til scenen og debuterte i 1932 på Nationaltheatret der hun var ansatt til 1984. Hun brøt gjennom som Pauline i sin senere svoger Nordahl Griegs stykke Nederlaget fra 1937. I tillegg til en rekke klassiske komedieroller spilte hun i Ibsen-stykker fra Solveig i Peer Gynt til fru Sørby i Vildanden. Med stipend fra Houen og Klaveness kunne hun i 1947 og 1948 studere i Sverige og Danmark og fikk Norsk Skuespillerforbund sin æresnål i 1948.

Havrevold fikk for det meste biroller på film. Hennes filmdebut var allerede i 1932 da hun var Marit i En glad gutt, og i Fant (film) fra 1937 er hun den nydelige Johanne, fiskerbondens datter. I filmen Dagny hadde hun en større rolle. På TV medvirket hun i en episode av komiserien Fleksnes. Hun ble ridder av St. Olavs Orden i 1985. Wikipedia

65 år
Kofi Busia (Politiker)
1913 - 1978

Kofi Busia (Ghana)

Politiker, universitetslærer

Fullt navn / Fødenavn:
Kofi Abrefa Busia

Født:
11. juli 1913 (110 år siden)

Døde:
28. august 1978 (65 år) (45 år siden)

Kofi Abrefa Busia var statsminister i Ghana fra 1. oktober 1969 til 13. januar 1972.

Han fikk sin første skolegang på en metodistskole i hjembyen, gikk deretter på skole i Cape Coast og fortsatte på lærerskolen Wesley College i Kumasi i 1931-1932. Han ble deretter lærer på videregående skole i Achimota i Accra. Her fortsatte han å studere historie og tok en grad via fjernundervisning fra University of London. Deretter reiste han til Oxford og ble den første afrikanske student der og tok bachelorgrad og senere mastergrad. I 1947 tok han doktorgrad i sosialantropologi på en avhandling med tittelen The position of the chief in the modern political system of Ashanti: a study of the influence of contemporary social changes on Ashanti political institutions.

Kofi Busia ble den første afrikaner til å ha en lærestol ved Gullkystens universitet. Men han ble valgt inn i den lovgivende forsamling i 1961 og året etter ble han leder for et politisk parti som senere gikk sammen med andre partier til United Party. Dermed ble han leder for opposisjonen mot Kwame Nkrumah. Da han følte seg i livsfare, flyktet han fra Ghana og i 1959 ble han professor i sosiologi og Afrikas kultur ved Universitetet i Leiden. Fra 1962 til 1963 var han ved St Antony's College (Oxford).

Da Nkrumahs regjering ble kastet av hæren i Ghana, returnerte Busia til sitt hjemland. Her jobbet han først innen lærerutdanning, men da det igjen ble lov å drive med politikk, ble han igjen engasjert. Sammen med venner fra tidligere politisk aktivitet dannet han Progress Party (Ghana). Ved valget i 1969 fikk partiet 103 av 104 mandater, noe som banet vei for ham til å bli statsminister i landet. Wikipedia

79 år
Christopher Ironside (Kunstmaler)
1913 - 1992

Christopher Ironside (Storbritannia)

Kunstmaler

Født:
11. juli 1913 (110 år siden)

Døde:
13. juli 1992 (79 år) (31 år siden)

Christopher Ironside designet ulike mynter for Royal Mint, blant annet baksidene på de nåværende britiske myntene 50 pence, 10 pence, 5 pence, 2 pence og 1 penny pluss den tidligere Half Penny-mynten. Wikipedia

69 år
James McNeill Whistler (Kunstmaler)
1834 - 1903

James McNeill Whistler (USA)

Kunstmaler, raderer, illustratør, forfatter, litograf, grafiker

Fullt navn / Fødenavn:
James Abbot McNeill Whistler

Født:
11. juli 1834 (189 år siden)

Døde:
17. juli 1903 (69 år) (120 år siden)

James Abbott McNeill Whistler var en amerikansk kunstner, bosatt i England.

Whistler flyttet til Paris som ung mann, hvor han ble kjent med, og påvirket av, fremstående franske kunstnere som Gustave Courbet og Édouard Manet. Etter å ha tatt avstand fra Courbet og realismen, slo han seg ned i London hvor han utviklet sitt karakteristiske og forenklede billeduttrykk.Mange ser Whistlers bilder som forløpere for det abstrakte maleriet på 1900-tallet. Wikipedia

80 år
John Quincy Adams (Amerikansk president)
1767 - 1848

John Quincy Adams (USA)

Amerikansk president, politiker, advokat, diplomat, statsmann

Fullt navn / Fødenavn:
John Quincy Adams

Født:
11. juli 1767 (256 år siden)

Døde:
23. februar 1848 (80 år) (176 år siden)

John Quincy Adams var USAs sjette president (1825–1829). Han var sønn av John Adams, som var USAs andre president. Før han ble president var han minister i Russland og Storbritannia og utenriksminister under James Monroe. I 1831 ble han valgt inn i representantenes hus i Kongressen, til nå den eneste presidenten som har sittet der etter sin presidentperiode. Adams var også den første – og frem til George W. Bush 176 år senere den eneste – president som hadde en far som også hadde vært president. Wikipedia

Dødsfall

99 år
Michael E. DeBakey (Torakskirurg)
1908 - 2008

Michael E. DeBakey (USA)

Torakskirurg, forsker

Fullt navn / Fødenavn:
Michael Ellis DeBakey

Født:
7. september 1908 (115 år siden)

Døde:
11. juli 2008 (99 år) (15 år siden)

Michael Ellis DeBakey var en amerikansk lege, forsker og pioner innen kardiovaskulær kirurgi. Hans motto var «Strive for nothing less than excellence».

Hans foreldre var libanesiske kristne immigranter. Han fikk sin bachelorgrad ved Tulane University i New Orleans.

I 1937 ble DeBakey ansatt ved Tulanes medisinske fakultet. Han tjente som frivillig soldat under andre verdenskrig, hvor han ble Director of the Surgical Consultants' Division in the United States Army Surgeon General's Office. I løpet av sin tid i militæret foreslo han opprettelsen av en rekke mobile feltsykehus, kalt Mobile Army Surgical Hospital, forkortet «M.A.S.H.». Disse muliggjorde avanserte medisinsk behandling i felten, med god tilgjengelighet for de sårede soldatene.

I 1953 utførte DeBakey den første vellykkede endarterektomi.

I 1963 utførte DeBakey den første vellykkede implantasjon av et kunstig hjerte.

I 1965 hadde TIME Magazine Dr. DeBakey på forsiden på grunn av hans pionerarbeid og oppfinnelser innen kardiovaskulær kirurgi og hans innovasjoner knyttet til kunstig hjerte.

I 1969 mottok han Presidential Medal of Freedom. Samme år ble Baylor College of Medicine utskilt fra Baylor University under hans ledelse.

I 1987 tildelte president Ronald Reagan ham National Medal of Science.

Russlands president Boris Jeltsin kalte DeBakey «en hjertemagiker» etter at han hadde utført en kvintuppel bypassoperasjon på ham i 1996.

Både DeBakey High School for Health Professions og Michael E. DeBakey Veteran's Affairs Hospital ved Texas Medical Center i Houston er oppkalt etter ham. En atraumatisk kirugisk karklemme, som han introduserte, er også oppkalt etter ham.

10. februar 2006 ble Michael DeBakey, i en alder av 97 år innlagt på The Methodist Hospital i Houston, på grunn av et aorta-aneurysme. Wikipedia

76 år
Anatolij Pristavkin (Forfatter)
1931 - 2008

Anatolij Pristavkin (Russland)

Forfatter, universitetslærer, politiker

Født:
17. oktober 1931 (92 år siden)

Døde:
11. juli 2008 (76 år) (15 år siden)

Anatolij Pristavkin var en russisk forfatter. I andre verdenskrig, eller den store fedrelenandskrigen som den heter i Russland, mistet han begge foreldrene og ble sendt på barnehjem i sydrussland. Om disse opplevelsene skriver han blant annet i Nattely for en gyllen sky, utkommet på norsk på Gyldendal forlag i 2007, oversatt av Erik Egeberg. Pristavkin døde sommeren 2008. Wikipedia

94 år
Lady Bird Johnson (Gründer)
1912 - 2007

Lady Bird Johnson (USA)

Gründer, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Claudia Alta Taylor

Født:
22. desember 1912 (111 år siden)

Døde:
11. juli 2007 (94 år) (16 år siden)

Claudia Alta Taylor «Lady Bird» Johnson var gift med president Lyndon B. Johnson, og var USAs førstedame fra 22. november 1963 til 20. januar 1969. Hun er kjent for sitt engasjement for miljøet og spesielt villblomster. Wikipedia

48 år
Ole Christian Bach (Forretningsdrivende)
1957 - 2005

Ole Christian Bach (Norge)

Forretningsdrivende, bedrager

Født:
31. mai 1957 (66 år siden)

Døde:
11. juli 2005 (48 år) (18 år siden)

Ole Christian Bach var en norsk forretningsmann fra Sandefjord. I 2005 ble han siktet av Økokrim for bedrageri i mangemillioners-klassen, men tok sitt eget liv før han kunne bli stilt for retten. Han var tidligere straffedømt for økonomisk kriminalitet.

Ole Christian Bach kom i medienes søkelys i 1987 etter å ha organisert et ulovlig pyramidespill der mange investorer og banker tapte totalt 40 millioner kroner. Bach flyktet, ble arrestert i London og utlevert til Norge. I den påfølgende straffesaken ble han dømt til fire års ubetinget fengsel for bedrageri.

I 1991 ble Bach skutt i armen i Nittedal. Han hevdet at gjerningsmennene var to torpedoer som hadde jaget han siden 1988. På grunn av en slåsskamp i 1996 ble to kreditorer siktet for å ha mishandlet ham.

I 2001 utvandret han til Belgia, hvor han bygget seg opp som forretningsmann. Han samarbeidet med nederlenderen Gerard Cok som eide det tyske seksualopplysnings- og pornoselskapet Beate Uhse, og Bach fikk mulighet til å etablere Beate Uhse i Norge og Sverige.

I 2005 ble Bach siktet for dokumentforfalskninger og lånebedragerier med sikkerhet i falske pantobligasjoner.

I en lengre periode unndro han seg pågripelse. Dagbladet hadde i desember 2004 avslørt at han befant seg i Dubai. Sommeren i 2005 ga han uttrykk for at han ville reise til Norge og melde seg for politiet. I juli 2005 ble Bach stanset av svensk politi etter en biljakt og tok deretter sitt eget liv. Wikipedia

83 år
Pär Lagerkvist (Forfatter)
1891 - 1974

Pär Lagerkvist (Sverige)

Forfatter, poet, dramatiker, essayist

Født:
23. mai 1891 (133 år siden)

Døde:
11. juli 1974 (83 år) (49 år siden)

Pär Lagerkvist var en svensk forfatter, medlem av Svenska Akademin og vinner av Nobelprisen i litteratur for 1951. Et tilbakevendende tema i forfatterskapet er menneskets relasjon til Gud. Dette kommer blant annet frem i de sene romanene Dvergen, Barabbas og Sibyllan. Wikipedia

53 år
William Ernest Henley (Poet)
1849 - 1903

William Ernest Henley (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Poet, dikter, dramatiker, redaktør

Født:
23. august 1849 (174 år siden)

Døde:
11. juli 1903 (53 år) (120 år siden)

William Ernest Henley var en engelsk viktoriansk poet, litterær kritiker og redaktør. Han tolket britisk nasjonalfølelse, stoisme og det britiske imperium, og er best kjent for diktet «Invictus» fra 1875.

Wikipedia

<<
11. Juli
>>