Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Gratis frakt på ordre over 799,-
7 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
7 Mnd.
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

17. Oktober

Om dagen

17. Oktober er dag 291 i 2024, og er i uke 42. Det er 75 dager igjen av året.

Historie

23 år siden

2000: Joachim «Jokke» Nielsen dør av en overdose heroin hjemme hos en venn, 36 år gammel

2000: Joachim «Jokke» Nielsen dør av en overdose heroin hjemme hos en venn, 36 år gammel Wikipedia
50 år siden

1973: Frontfigur Ivar Grønsveen i bandet «Ole Ivars», dør av et kraftig hjerteflimmer, bare 27 år gammel

Ivar Grønsveen var grunnlegger, frontfigur, gitarist og vokalist i Ole Ivars fra 1964 til sin bråe død i 1973.

Grønsveen var født og oppvokst på et lite gardsbruk rett utenfor Hamar i Løten kommune. Han vokste opp i primitive forhold, uten bilvei, strøm og innlagt vann. Som ung lærte han å spille gitar av sin mor som kunne mange religiøse sanger. Noen år senere mistet han en finger på den ene hånda i en ulykke, men han fortsatte likevel å spille gitar frem til sin død.

Grønsveen startet sin karriere i 1962 med bandet The Hurricanes, for så å bli medlem av The Tainix to år senere, hvor han traff Ole Ødegård. Det nye bandet hadde sine store forbilder i Sven-Ingvars fra Sverige – og de valgte å følge sine forbilder også i navnvalg, og endret navn til Ole Ivars etter de to fremtredende medlemmene.

Grønsveen var den store frontfiguren i Ole Ivars i det første tiåret, i tillegg til å ta seg av vokal og gitar. De vant Østlandsmesterskapet for pop-band både i 1965 og 1966, og etter seieren i 1966 kom en representant for plateselskapet Troll bort til Ivar og ville ha gruppen til å spille inn plate. Dette ble gjort høsten 1966, og suksessen kom med singlene «Regnets rytme», «Line» og «Har jeg sagt deg alt jeg ville si deg». Ole Ivars lå i toppen med albumet Ole Ivars på VG og Arbeiderbladets LP–liste høsten 1968.

Suksessen fortsatte med nye utgivelser gjennom 1969, og Grønsveen ga ut en single på egen hånd, «En liten blåveis», sammen med Tor Hauges Orkester.

Ved inngangen til 70-tallet begynte imidlertid besetningen i Ole Ivars å bli ustabil og danseband ble erstattet av diskotek, noe som hadde innvirkning på både popularitet og plateproduksjon for Hedmarks-gruppen. Grønsveen holdt likevel motet oppe og fikk som foregangsmann fart på bandet igjen. Like etter ble han kjent med NRKs Knut Bjørnsen, som hyret gruppen som husband til et av hans nye TV-programmer.

I 1972 utga gruppen albumet Flydur og andre tonearter, som ble deres siste albumet med Grønsveen.

Ivar Grønsveen døde etter et kraftig anfall av hjerteflimmer som følge av en medfødt defekt i hjertet. Grønsveen var 27 år gammel.

Lasse Johansen overtok som vokalist etter Grønsveen, og ble værende i gruppen til 1988. I dag er Ole Ødegård den eneste av originalbesetningen som gjenstår i gruppen. Wikipedia
62 år siden

1961: Massakren av en fredelig demonstrasjon i Paris, der opp mot 200 algeriere ble drept av fransk politi

Massakren i Paris i 1961 var en fransk politis voldelige undertrykkelse av en demonstrasjon den 17. oktober 1961.

Etter ordre fra hovedstadens politisjef, Maurice Papon, angrep fransk politi og sikkerhetsstyrker en fredelig men ulovlig demonstrasjon til støtte for den nasjonale frigjøringsfronten FLNs side i landets uavhengighetskrig.

Detaljer om hendelsene og det eksakte dødstallet er omstridt. Anslag på antall drepte går fra 30 til 200. Episoden ble ikke skikkelig etterforsket og erkjent før på 1990-tallet. Offentlig omtale av saken ble den første tiden sensurert. Wikipedia

Fødsler

44 år
Kimi Räikkönen (Formel 1-fører)
1979

Kimi Räikkönen (Finland)

Formel 1-fører, rallykjører

Fullt navn / Fødenavn:
Kimi-Matias Räikkönen

Født:
17. oktober 1979 (44 år)

Kimi Matias Räikkönen er en finsk Formel 1-fører som i 2014 kjører for Alfa Romeo. Etter syv år i Formel 1 (2001-2009), hvor han vant førermesterskapet i 2007, gikk han over til WRC før 2010-sesongen. I 2012 returnerte han til Formel 1, og kjørte for Lotus-teamet i to sesonger, før han etter 2013-sesongen gikk tilbake til Ferrari.

Räikkönen er kjent for sin avslappede og rolige personlighet. Dette har gitt han kallenavnet «Iceman», som er skrevet på sidene av hjelmen hans og tatovert på venstrearmen hans. Wikipedia

47 år
Kjartan Salvesen (Sanger)
1976

Kjartan Salvesen (Norge)

Sanger, journalist, innebandyspiller

Fullt navn / Fødenavn:
Kjartan Aasland Salvesen

Født:
17. oktober 1976 (47 år)

Kjartan Aasland Salvesen er en norsk musiker og fotballkommentator. Salvesen ble første gang kjent i 2001, etter at han hadde skrevet Viking Fotballklubbs cupfinalesang «Viking e tebage!». Han ble rikskjent da han vant norsk Idol i 2004. Han deltok også i Idol i 2003, det året Kurt Nilsen vant, men da kom han ikke videre fra innledende runder. I etterkant av Idol-seieren fikk han en hitsingel med «Standing Tall», skrevet av Espen Lind og Amund Bjørklund. Hans seneste album, Then Silence, ble sluppet 10. september 2007, mens singelen «Leaving Me» kom ut i juni 2007. Fra 2006 var han medprogramleder i ungdomsprogrammet Triplet på TV Vest. Han jobbet en periode som ishockeykommentator på Stavanger Oilers sin kamper for på nettradioen til Stavanger radio. Fra 2008 jobbet han som markedssjef i Stavanger Håndball og var med på å signere tidens største sponsorkontrakt i eliteserien for menn med Sparebanken Vest som vil betale 4 millioner kroner over 4 år fra 2008.Fra 2009 jobbet han som fotballkommentator for VGTV, der han kommenterer Tippeligaen og han har vært kommentator på Viking TV. Han jobbet også en periode for Actionball på Sandnes. Den 1. oktober 2010 ble han ansatt i markedsavdelingen til Viking Fotballklubb, hvor han fremdeles jobber per 2012. Wikipedia

47 år
Espen Johnsen (Politiker)
1976

Espen Johnsen (Norge)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Espen Granberg Johnsen

Født:
17. oktober 1976 (47 år)

Espen Granberg Johnsen er en norsk politiker som representerer Arbeiderpartiet. Han ble innvalgt på Stortinget fra Oppland i 2005. Ved stortingsvalget 2009 stod han på femteplass på partiets liste og ble dermed vararepresentant i perioden 2009–13, noe han også var i 2001–05.

Høsten 2011 ble han valgt til ny ordfører i Lillehammer kommune, etter et valgsamarbeid mellom Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Rødt og SV.

Johnsen er utdannet samfunnsviter fra Høgskolen i Lillehammer. Han var medlem av Oppland fylkesting i periodene 1999-2000, 2001-2003 og 2003-2005. Espen Granberg Johnsen har vært medlem av generalforsamlingen i Sparebankstiftelsen DNB NOR. Han jobbet som utviklingsstrateg i Øyer kommune fra 2009 til 2011. Wikipedia

51 år
Eminem (Rapper)
1972

Eminem (USA)

Rapper, skuespiller, forfatter, filmprodusent, musikkprodusent, låtskriver, sangtekstforfatter, plateprodusent, filmskuespiller, selvbiograf

Fullt navn / Fødenavn:
Marshall Bruce Mathers III

Født:
17. oktober 1972 (51 år)

Marshall Bruce Mathers III, bedre kjent under artistnavnet Eminem, ofte stilisert som EMINƎM og tidligere kjent under navnet Slim Shady, er en amerikansk rapper. Han har vunnet Grammy- og Oscarpriser for musikken sin. Han har også hatt roller i filmene 8 Mile og The Interview.

Rolling Stone har rangert ham som 83 på sin liste over 100 Greatest Artists of All Time, kaller ham King of Hip Hop.

Artisten har fått mye oppmerksomhet på grunn av tekstene sine.

I 2014 satte han verdensrekord på antall ord i en låt i hit-sangen «Rap god». Sangen inneholder 1 560 ord, mer enn fire ord i sekundet i den 6 minutter lange sangen, og fikk Eminem inn i Guinness Book of Records. Wikipedia

39 år
Andy Whitfield (Skuespiller)
1971 - 2011

Andy Whitfield (Australia)

Skuespiller, modell, filmskuespiller

Født:
17. oktober 1971 (52 år siden)

Døde:
11. september 2011 (39 år) (12 år siden)

Andy Whitfield var en walisisk skuespiller og modell.

Whitfield studerte til å bli ingeniør ved University of Sheffield og jobbet i Lidcombe som ingeniør før han flyttet til Sydney i 1999. Han deltok ved Screenwise Film & TV School for skuespillere i New South Wales i Australia. Han spilte i flere australske TV-serier, blant annet All Saints, The Strip, Packed to the Rafters og McLeod's Daughters.

Whitfield var best kjent for hovedrollen i den amerikanske TV-serien Spartacus: Blood and Sand, som ble filmet på New Zealand. Der spilte han en soldat som var dømt til å kjempe som gladiator og som til slutt leder et opprør mot romerne. I mars 2010 ble Whitfield diagnostisert med lymfekreft og begynte umiddelbart med behandling i New Zealand. Dette forsinket produksjonen av sesong to av Spartacus: Blood and Sand. 18 måneder etter å ha fått kreftdiagnosen døde Whitfield i en alder av 39 år og etterlot seg kone og to barn. Wikipedia

54 år
Henrik Pontén (Jurist)
1965 - 2020

Henrik Pontén (Sverige)

Jurist, advokat

Født:
17. oktober 1965 (58 år siden)

Døde:
15. mai 2020 (54 år) (4 år siden)

John Henrik Gustav Pontén var en svensk jurist. Han arbeidet for organisasjonen Svenska Antipiratbyrån, der han var aktiv i samfunnsdebatten rundt piratkopiering og fildeling.

Pontén var til tider kontroversiell for sine harde metoder mot piratvirksomheten, deriblant for rollen i razziaen mot internettleverandøren Bahnhof. Dette førte til at Pontén jevnlig mottok anonyme trusler.

Henrik Pontén var i ungdomstiden på det svenske juniorlandslaget i fekting. Wikipedia

61 år
Norm Macdonald (Skuespiller)
1959 - 2021

Norm Macdonald (Canada)

Skuespiller, Komiker, manusforfatter, stand-up-komiker, TV-produsent, TV-programleder

Fullt navn / Fødenavn:
Norman Gene Macdonald

Født:
17. oktober 1959 (64 år siden)

Døde:
14. september 2021 (61 år) (2 år siden)

Norman «Norm» Gene Macdonald var en kanadisk stand-up komiker. Han er mest kjent for sine fryktløse vitser og kommentarer mens han jobbet for Saturday Night Live, der han begynte i 1993 og sluttet i 1998.

Han døde i september 2021 etter en ni år lang kamp mot kreft. Wikipedia

65 år
Alan Jackson (Countrysanger)
1958

Alan Jackson (USA)

Countrysanger, låtskriver, komponist, kunstner, musikkartist, plateartist

Fullt navn / Fødenavn:
Alan Eugene Jackson

Født:
17. oktober 1958 (65 år)

Alan Eugene Jackson er en populær amerikansk countryartist og låtskriver med stor nasjonal og internasjonal suksess. Han er i dag en av Amerikas mest folkekjære artister og han har solgt omkring 45 millioner plater på verdensbasis (2006) I hjemlandet har Jackson ifølge RIAA solgt til 16 gullplater (á 500 000), 14 platinaplater (á 1 000 000) og 8 multi-platinaplater (á 2 000 000). Alan Jackson ble inkludert i Country Music Hall of Fame i 2017, sammen med Don Schlitz og Jerry Reed. Wikipedia

56 år
Hans Kristian Hogsnes (Politiker)
1954 - 2010

Hans Kristian Hogsnes (Norge)

Politiker, journalist, redaktør

Født:
17. oktober 1954 (69 år siden)

Døde:
30. desember 2010 (56 år) (Kreft) (13 år siden)

Hans Kristian Hogsnes var en norsk pressemann og politiker (H).

Han var elev ved Tønsberg gymnas 1970–1973 og Rønningen folkehøgskole 1973–1974. Hogsnes var journalist i Tønsbergs Blad 1975–1981, journalist i Høyres Pressebyrå i 1981, redaktør i Høyres Avis 1981–1984 samt nattredaktør og vaktsjef i Tønsbergs Blad 1984–1995. Deretter var han politiker på heltid.

Hogsnes entret politikken som tillitsvalgt i Unge Høyre i ung alder. Han var medlem av Sem kommunestyre 1976–1987 (varaordfører 1985–1987), formann i Sem skolestyre 1984–1987, leder i Vestfold Høyre 1985–1991, medlem av Tønsberg kommunestyre 1988–2001 (ordfører 1995–2001), medlem av Vestfold fylkesting 1992–1995, styreleder i Kommunenes Sentralforbunds avdeling i Vestfold 1999–2001 og innvalgt på Stortinget fra Vestfold 2001–2005. Etter tiden som stortingsrepresentant fungerte han som spesialrådgiver for kommunalpolitikk i Høyres Hovedorganisasjon. Ved siden av politikken engasjerte han seg i blant annet kirken og avholdssaken.

Han døde etter lengre tids kreftsykdom i 2010, 56 år gammel. Wikipedia

58 år
Robert Jordan (Forfatter)
1948 - 2007

Robert Jordan (USA)

Forfatter, militær

Fullt navn / Fødenavn:
James Oliver Rigney Jr.

Født:
17. oktober 1948 (75 år siden)

Døde:
16. september 2007 (58 år) (16 år siden)

James Oliver Rigney, Jr., bedre kjent under pseudonymet Robert Jordan var best kjent som forfatter av bestselgerserien Tidshjulet (engelsk: The Wheel of Time), som er en fantasy-serie. Jordan hadde grunnfag i fysikk fra The Citadel, militærhøyskolen i Sør-Carolina. Han avtjente to turer til Vietnam med U.S. Army. Der gjorde han seg fortjent til flere medaljer og utmerkelser, blant annet to vietnamesiske tapperhetsmedaljer. Han har skrevet siden 1977.

Den 26. mars 2006 kom Robert Jordan med er erklæring der han sa at han at han hadde fått diagnosen amyloidosis. Han gikk bort av sykdommen 16. september 2007. Wikipedia

69 år
Margot Kidder (Skuespiller)
1948 - 2018

Margot Kidder (USA)

Skuespiller, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Margaret Ruth Kidder

Født:
17. oktober 1948 (75 år siden)

Døde:
13. mai 2018 (69 år) (6 år siden)

Margot Kidder var en canadisk-amerikansk skuespiller, mest kjent for sin rolle som Lois Lane i Superman-filmene der hun blant annet spilte mot Christopher Reeve. Hun spilte Lois Lane i fire Superman-filmer.

Margot Kidder var datter av Jill og Kendall Kidder, og niesen til skuespillerinnen Janet Kidder. Familien flyttet rundt på grunn av farens yrke. Da hun var tolv år, hadde hun allerede 11 skolebytter bak seg. I en lengre periode bodde familien i Labrador City.

Hun led tidvis av depresjoner. Foreldrene sendte henne på internatskole, og der gjorde hun sine første skuespillererfaringer som Julie i en skoleoppsetning av Romeo og Julie.

Margot Kidder debuterte i filmbransjen i 1960-årene i canadiske lavbudsjettfilmer og tv-serier, og fikk deretter en hovedrolle i Quackser Fortune Has a Cousin in the Bronx (1970). Derpå fulgte hovedroller i Brian De Palmas Sisters (1973), i slasherfilmen Black Christmas (1974), og i dramaet The Great Waldo Pepper (1975) der hun spilte mot Robert Redford. Etter det store gjennombruddet med Superman (1978) fulgte også en hovedrolle i The Amityville Horror (1979), men mot slutten av 1980-årene begynte Kidders karriere å dabbe av.

Kidder støttet aktivt presidentkandidat Jesse Jackson under den demokratiske presidentnominasjonsprosessen i 1984. I 1990 var hun involvert i en alvorlig bilulykke. Skadene hun pådro seg i denne ulykken gjorde henne ute av stand til å arbeide i to år, noe som førte til at hun fikk økonomiske problemer. Kidder ble diagnostisert med en bipolar lidelse, noe som førte til oppslag i mediene etter at hun hadde en manisk episode i 1996. Da var Kidder blitt funnet i et skogholt av Los Angeles-politiet i en svært fortvilet tilstand, og hun ble siden plassert i tvunget psykisk helsevern.

Kidder søkte om å bli amerikansk statsborger den 17. august 2005, da hun bodde i delstaten Montana. Frem til da hadde hun vært statsborger i Canada. Hun sa at hun ønsket å skifte statsborgerskap for å delta i amerikanske valgprosesser, fortsette sine protester mot USAs intervensjon i Irak og samtidig være fri for bekymringer om å bli deportert til Canada.

Kidder hadde i årenes løp forhold til den tidligere canadiske statsministeren Pierre Trudeau og med regissør Brian DePalma. Hun var gift og skilt til sammen tre ganger. Det første ekteskapet var med den amerikanske forfatteren Thomas McGuane (som hun hadde sitt eneste barn med i 1976), den neste med skuespilleren John Heard og det siste med den franske filmregissøren Philippe de Broca. Ingen av disse ekteskapene varte stort lengre enn ett år. Wikipedia

75 år
George Wendt (Skuespiller)
1948

George Wendt (USA)

Skuespiller

Født:
17. oktober 1948 (75 år)

George Wendt er en kjent amerikansk skuespiller som er best kjent fra rollen som Norm Peterson i den populære amerikanske situasjonskomedien Cheers. Hans karakter som Norm har i tillegg hatt gjesteopptredener i flere andre kjente komiserier. I 1991 hadde han en sentral rolle i Michael Jacksons berømte musikkvideo «Black or White».

Wendt har per 2008 medvirket i litt over 100 film- og TV-produksjoner. Wikipedia

83 år
Jim Smith (Fotballspiller)
1940

Jim Smith (Storbritannia)

Fotballspiller, fotballtrener

Fullt navn / Fødenavn:
James Smith

Født:
17. oktober 1940 (83 år)

James Smith, vanligvis kalt Jim Smith, er en tidligere engelsk fotballspiller som nå er fotballmanager. Han har spilt for seks engelske fotballklubber, mens han var vært manager for ni engelske fotballklubber. Smith kalles ofte Bald Eagle på grunn av sitt noe manglende hår.

Smith er nå manager for Oxford United som spiller i Conference National, og han sitter også i styret til denne fotballklubben. Wikipedia

85 år
Grethe Værnø (Politiker)
1938

Grethe Værnø (Norge)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Grethe Kathrine Værnø

Født:
17. oktober 1938 (85 år)

Grethe Kathrine Værnø er tidligere stortingsrepresentant (H), historiker og fagforfatter og har gjennom mange år vært aktiv innen norsk og internasjonal kvinnepolitikk.

Av utdannelse er Værnø cand. philol. fra Universitetet i Oslo (1969) og har gjennomført Forsvarets høgskole 1979-1980. Wikipedia

69 år
Evel Knievel (Stunt performer)
1938 - 2007

Evel Knievel (USA)

Stunt performer, entertainer, kunstmaler, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Robert Craig Knievel jr.

Født:
17. oktober 1938 (85 år siden)

Døde:
30. november 2007 (69 år) (16 år siden)

Robert Craig «Evel» Knievel jr. var en amerikansk motorsykkelstuntmann. Han er kanskje mest kjent for å utføre vågale hopp med motorsykkel, blant annet hoppet over fontenene ved Caesars Palace i Las Vegas i 1967 og det mislykkede forsøket på å hoppe over Snake River Canyon i en rakett i 1974.

Knievels storhetstid var primært første halvdel av 1970-tallet, da han ble verdenskjent for sine «busshopp». Det lengste busshoppet foretok han i 1975, da han hoppet over 14 Greyhound-busser. Tidligere samme år hadde han forsøkt å hoppe over 13 busser, noe som medførte et tre måneder langt sykehusopphold.

Knievel avsluttet sin stuntkarriere i mars 1981. Mot slutten av sitt liv hadde han alvorlige helseproblemer, direkte og indirekte forårsaket av de store skadene han pådro seg i mislykkede stunts.

I Butte holdes det årlig en festival for Evel Knievel. Wikipedia

71 år
Johnny Haynes (Fotballspiller)
1934 - 2005

Johnny Haynes (Storbritannia)

Fotballspiller

Født:
17. oktober 1934 (89 år siden)

Døde:
18. oktober 2005 (71 år) (18 år siden)

John Norman Haynes er en tidligere engelsk landslagsspiller, og landslagskaptein, i fotball.

Etter å ha spilt amatørfotball for Feltham, Wimbledon og Woodford Town, ble han profesjonell fotballspiller for Fulham i mai 1952. Selv om han fikk tilbud fra både Tottenham Hotspur og AC Milan ble han trofast mot Fulham de neste 18 årene. I 1961 ble han kjent som den første spilleren som tjente mer enn £ 100 i uka etter at lønnstaket ble fjernet. Han var i november 1968 midlertidig manager i Fulham etter at Bobby Robson hadde fått sparken. I 1970 forlot han England for å spille fotball i Sør-Afrika for Durban City.

Johnny Haynes, som hadde kallenavnet The Maestro, debuterte på Englands landslag mot Nord-Irland den 2. oktober 1954. I denne kampen scoret han også sitt første landslagsmål. Han ble utnevnt som kaptein den 15. mai 1960 i en kamp mot Spania. Han var med i to VM-sluttspill. Det første var i 1958 der han spilte fire kamper, mens det andre var i 1962 der han også hadde fire kamper.

Totalt spilte Haynes 56 landskamper, han scoret 18 landslagsmål og han var kaptein i 22 landskamper.

Johnny Haynes var innblandet i en bilulykke mandag 17. oktober 2005, og han døde på Edinburgh Royal Infirmary dagen etter av skadene han pådro seg i bilulykken. Foran Fulhams hjemmekamp på Craven Cottage mot Liverpool den 22. oktober 2005 var det ett minutts stillhet til minne om John Norman Haynes. Wikipedia

76 år
Anatolij Pristavkin (Forfatter)
1931 - 2008

Anatolij Pristavkin (Russland)

Forfatter, universitetslærer, politiker

Født:
17. oktober 1931 (92 år siden)

Døde:
11. juli 2008 (76 år) (15 år siden)

Anatolij Pristavkin var en russisk forfatter. I andre verdenskrig, eller den store fedrelenandskrigen som den heter i Russland, mistet han begge foreldrene og ble sendt på barnehjem i sydrussland. Om disse opplevelsene skriver han blant annet i Nattely for en gyllen sky, utkommet på norsk på Gyldendal forlag i 2007, oversatt av Erik Egeberg. Pristavkin døde sommeren 2008. Wikipedia

93 år
Sverre M. Fjelstad (Forfatter)
1930

Sverre M. Fjelstad (Norge)

Forfatter, fotograf, filmprodusent, zoolog

Født:
17. oktober 1930 (93 år)

Sverre Martin Fjelstad er en norsk naturfotograf, forfatter og fjernsynspioner.

Sverre M. Fjelstad er oppvokst på Bekkelagshøgda i Oslo. Faren var eiendomsmegler og kom fra plassen Kattisa ved Nøklevann i Østmarka,. Moren var amerikansk og utdannet lege. Alt som guttunge skrev han om naturen i en lokalavis for de sørlige og østlige distriktene i Oslo, Nordstrands blad, og utvidet gradvis sin aksjonsradius. Fjelstad ble oppdaget av fotografen og zoologen Per Høst, og kom med som en av fotografene bak dennes prisbelønte film Same-Jakki fra 1956/57. Fjelstad hadde særlig ansvar for å filme landskap og ville dyr. Gjennom dette la han et solid grunnlag for sitt arbeid i norsk fjernsyns barndom der han skapte sitt eget TV-program Naturmagasinet. Det er siden blitt avløst av Ut i naturen

Fjelstad har laget over hundre naturfilmer på riksdekkende NRK fjernsyn. Mange av hans fjernsynsfilmer er også vist i utlandet, blant annet i USA, der selskapet SBS i 1983 kjøpte 15 episoder om norsk natur. Høsten 1989 startet han et engasjement med egen TV-serie hos TV3.

I en lang periode anmeldte Fjelstad naturbøker i Aftenposten. Han var med å gjenopprette Aftenpostens A-magasin for perioden 1963-93 der han i over 20 år hadde en fast spalte, Naturen rundt oss. Han er også kjent som radiokåsør og foredragsholder. Fjelstad har gitt ut i alt 27 bøker, for en stor del basert på egne opplevelser i møte med natur og ville dyr i Norge, Asia, Afrika og Amerika. Alle bøkene er gjennomillustrerte med hans egne fotografier. Han har også tatt initiativet til å opprette en ny livskraftig beverstamme i Østmarka utenfor Oslo, der beveren tidligere hadde hatt naturlig tilhold. Wikipedia

45 år
Montgomery Clift (Skuespiller)
1920 - 1966

Montgomery Clift (USA)

Skuespiller

Født:
17. oktober 1920 (103 år siden)

Døde:
23. juli 1966 (45 år) (57 år siden)

Montgomery Clift var en amerikansk filmskuespiller.

Han debuterte på Broadway i en alder av 15 år, og gikk til filmen i 1948 med Et streif av sol, etterfulgt av Red River. I begge filmene viste han usedvanlig gode skuespillerferdigheter. Han fikk sitt gjennombrudd som George Eastman i En plass i solen i 1951, hvor han spilte mot Elizabeth Taylor, som også var en relativt ny stjerne på filmlerretet.

Clift grunnla sammen med Marlon Brando en ny skuespillerform i Hollywood, den såkalte «method acting», en mer naturalistisk stil som gir rom for mer improvisering. I likhet med Brando var Clift mer enn en filmstjerne, han var også en høyt anerkjent skuespiller, ja faktisk genierklært av mange. Clift viste imidlertid ikke – igjen i likhet med Brando – særlig mye begeistring over sin suksess. Han hevdet at han var en ganske vanlig skuespiller, som aldri hadde drømt om å bli stjerne.

Som person var han ifølge flere selvdestruktiv og kunne være vanskelig å arbeide sammen med. Etter å ha fullført filmen Herfra til evigheten i 1953 skulle det ta fire år før han opptrådte på det hvite lerret igjen, og da hadde nye stjerner som James Dean og Paul Newman i stor grad overtatt. Hans begrensede aktivitet i filmindustrien var kanskje noe av årsaken til at hans popularitet sank mot slutten av 1950-årene. Det gjorde ikke saken bedre da han i 1956 ble utsatt for en bilulykke, som smadret ansiktet hans fullstendig. Plastiske kirurger klarte å gjenopprette ansiktet hans til en viss grad, men det var umulig å gi ham tilbake det vakre utseendet han var blitt så berømt for.

Ettervirkningene av bilulykken og den dalende populariteten gav Clift problemer med alkohol og narkotika. Dette medførte hjerteproblemer, og det kom ikke som en overraskelse da han døde i en alder av 45 år.

Selv om Clift ikke har legendestatus i dag på høyde med Brando og Dean, har han fremdeles mange tilhengere og oppdages fremdeles av nye generasjoner. Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

89 år
Miguel Delibes (Skribent)
1920 - 2010

Miguel Delibes (Spania)

Skribent, romanforfatter, journalist, advokat

Fullt navn / Fødenavn:
Miguel Delibes Setién

Født:
17. oktober 1920 (103 år siden)

Døde:
12. mars 2010 (89 år) (14 år siden)

Miguel Delibes Setién var en spansk forfatter.

Delibes var en av de ledende skikkelsene innen spansk litteratur etter den spanske borgerkrigen, og han ble anerkjent gjennom hans mange priser og utmerkelser. Flere av hans verker ble tilrettelagt for teater eller har blitt filmatisert. Flere av filmene som bygger på hans verker har blitt tildelt priser, blant annet under filmfestivalen i Cannes.

Fra 1975 og frem til sin død var Delibes medlem av det spanske Real Academía Espaňola. Han ble innvalgt til Akademiet 1. februar 1973, men tok først sete den 25. mai 1975. Wikipedia

68 år
Rita Hayworth (Skuespiller)
1918 - 1987

Rita Hayworth (USA)

Skuespiller

Født:
17. oktober 1918 (105 år siden)

Døde:
14. mai 1987 (68 år) (37 år siden)

Rita Hayworth var en amerikansk skuespillerinne og danserinne. Hun spilte i filmer som Bryllupsdansen (1941), Modellen (1944), Gilda (1946), The Lady from Shanghai (1947) og Sadie Thompson (1953). Hayworth har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. I 1999 ble hun kåret til tidenes 19. største kvinnelige filmlegende av Det amerikanske filminstituttet. Wikipedia

89 år
Arthur Miller (Dramatiker)
1915 - 2005

Arthur Miller (USA)

Dramatiker, essayist, manusforfatter, journalist, forfatter, romanforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Arthur Asher Miller

Født:
17. oktober 1915 (108 år siden)

Døde:
10. februar 2005 (89 år) (19 år siden)

Arthur Asher Miller var en amerikansk forfatter og dramatiker. Han var en framtredende litterær skikkelse i amerikansk teater, skrev drama som Alle mine sønner (All My Sons, 1947), En handelsreisendes død (Death of a Salesman, 1949), The Crucible (1953) og A View from the Bridge (enakter, 1955; revidert til toakter, 1956), foruten også filmen Uten feste (The Misfits, 1961). Wikipedia

42 år
Andrej Rjabusjkin (Kunstmaler)
1861 - 1904

Andrej Rjabusjkin (Det russiske keiserdømmet)

Kunstmaler

Født:
17. oktober 1861 (162 år siden)

Døde:
27. april 1904 (42 år) (120 år siden)

Andrej Petrovitsj Rjabusjkin var en russisk kunstmaler. Hovedverkene hans tar for seg livet til vanlige russere i det 17. århundre.

Wikipedia

Dødsfall

80 år
Karin Stoltenberg (Ekspedisjonssjef)
1931 - 2012

Karin Stoltenberg (Norge)

Ekspedisjonssjef

Fullt navn / Fødenavn:
Karin Heiberg

Født:
23. november 1931 (92 år siden)

Døde:
17. oktober 2012 (80 år) (11 år siden)

Karin Stoltenberg var utdannet genetiker og arbeidet for Norad og Røde Kors, var statssekretær (Ap) i Handels- og Skipsfartsdepartementet (1986–87) og i Næringsdepartementet (1988–89) samt ekspedisjonssjef i Barne- og familiedepartementet.

Stoltenberg deltok også på flere FN-konferanser om tema som gjelder befolkningsutvikling og kvinner. Hun var rådsmedlem i Statens seniorråd.

Karin Stoltenberg var gift med tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg, og var mor til statsminister Jens Stoltenberg, lege Camilla Stoltenberg og programleder, nå avdøde Nini Stoltenberg. Hun var søster til forsker Marianne Heiberg (1945–2004), oldebarn av ordfører og stortingsrepresentant Johan Moses Møller og sønnedatter av NSB-direktør Eivind Heiberg. Hennes foreldre var Ørnulf Heiberg (1899-1973) og Elisabeth Cecilie Thaulow Petersen (1901-1969). Hun ble bisatt i en borgerlig seremoni ved Vestre gravlund nye kapell i Oslo tirsdag 30. oktober 2012. Wikipedia

83 år
Manfred Gerlach (Politiker)
1928 - 2011

Manfred Gerlach (Tyskland)

Politiker, jurist, motstandskjemper

Født:
8. mai 1928 (96 år siden)

Døde:
17. oktober 2011 (83 år) (12 år siden)

Manfred Gerlach var en politiker i Den tyske demokratiske republikk (DDR).

Han var medlem av «blokkpartiet» LDPD og fungerte som formann for statsrådet i DDR og var således fungerende statsoverhode i DDR fra 6. desember 1989 til 5. april 1990. Han overtok som statsoverhode etter Egon Krenz, som gikk av som siste kommunistiske statsoverhode i desember 1989. Wikipedia

75 år
Benito Nava (Musiker)
1936 - 2011

Benito Nava (Norge)

Musiker

Født:
16. juli 1936 (87 år siden)

Døde:
17. oktober 2011 (75 år) (12 år siden)

Benito Nava var en restauratør, musiker (trompet, kontrabass og sang) og kulturpersonlighet bosatt i Trondheim.

Han ankom byen i 1960 for å være en del av det italienske orkestret Ceccoli som opptrådte i Palmehaven, den eksklusive restauranten i Britannia Hotel. Orkestret hadde engasjementer flere steder i Norge i tillegg til en omfattende virksomhet i Sveits og flere andre land. Benito Nava skrev flere låter som ble gitt ut på plater, mest kjent er kanskje «Mere, mere, mere» som også ble en radio-hit. Tore Johansen beskrev ham som «Trondheims første pop-stjerne» og la til at han hadde vært en bauta i trøndersk kulturliv i flere tiår.

Benito Nava sluttet i 1978 for å starte sin egen restaurantvirksomhet med restaurantene Benitos og Zia Teresa bak Vår Frue kirke. Samtidig som han var restauratør fortsatte han å opptre som sanger og konferansier, han deltok også i operaforestillinger, skrev sanger og komponerte. Etter nærmere 30 år, ble restaurantene i Vår Frue strete avviklet julen 2007. I april 2011 startet Benito Nava en ny restaurant; daBenito ligger på Fosenkaia like ved Trondheim sentralstasjon.

I januar 2010 deltok Nava i en kampanje for REMA 1000 der han presenterte italienske matoppskrifter. Ved Navas bortgang understreket Odd Reitan Navas betydning for Trondheim igjennom mange år. Wikipedia

81 år
Finn Hald (Keramiker)
1929 - 2010

Finn Hald (Norge)

Keramiker, skribent, grafiker, lyriker, illustratør

Født:
8. juli 1929 (94 år siden)

Døde:
17. oktober 2010 (81 år) (13 år siden)

Finn Hald var en norsk keramiker, grafiker og forfatter, bosatt i Son i Akershus.

Hald fikk sin utdannelse ved Istituto statale d'arte per la ceramica i Faenza i Italia, og hospiterte så hos flere kunstnere. I 1956 giftet han seg med Dagny Revold, og de to flyttet til Son hvor da hadde felles atelier inntil hennes død i 2001. I 2006 giftet han seg på nytt, med tidligere ballettsjef ved Den norske Opera Anne Borg.

Hald holdt en rekke separatutstillinger i Norge og andre land, og deltok på mange kollektivutstillinger, inkludert Høstutstillingen. Han publiserte også flere diktsamlinger, skuespill og illustrerte bøker.

I 2009 utnevnte kongen Hald til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden «for hans kunstneriske innsats.» Wikipedia

72 år
Levi Stubbs (Sanger)
1936 - 2008

Levi Stubbs (USA)

Sanger, skuespiller

Født:
6. juni 1936 (88 år siden)

Døde:
17. oktober 2008 (72 år) (15 år siden)

Wikipedia

83 år
Rüdiger von Wechmar (Journalist)
1923 - 2007

Rüdiger von Wechmar (Tyskland)

Journalist, politiker, diplomat, forfatter, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Rüdiger friherre von Wechmar

Født:
15. november 1923 (100 år siden)

Døde:
17. oktober 2007 (83 år) (16 år siden)

Rüdiger friherre von Wechmar var en tysk diplomat, journalist og liberal politiker. Han var tysk FN-ambassadør på 1970-tallet, og var i den 35. ordinære sesjon og den 8. nødsesjon (1980–1981) president for FNs generalforsamling.

Wechmar var sønn av offiseren og journalisten Irnfried von Wechmar. Han meldte seg 17 gammel frivillig til den tyske hæren, i 1941, og kjempet to år i Afrikakorpset under Erwin Rommel, før han ble tatt som krigsfange av amerikanerne. Under krigsfangenskapet studerte han journalistikk i USA. Etter krigens slutt begynte han å arbeide som journalist, før han i 1958 trådte inn i utenrikstjenesten. Han var stasjonert ved den tyske ambassaden i Washington og ved generalkonsulatet i New York.

I 1963 ble han utenrikskorrespondent for tysk fjernsyn i Øst-Europa, men gikk inn igjen i diplomatiet i 1968. Året etter ble han utnevnt til statssekretær og regjeringstalsmann. I 1974 ble han FN-ambassadør. Han representerte dessuten Tyskland i sikkerhetsrådet i 1977 og 1978, to måneder som sikkerhetsrådets president. Fra 1980 til 1981 (to sesjoner) var han president for FNs generalforsamling.

Han var Tysklands ambassadør i London fra 1985 til 1989. Fra 1989 til 1994 var han medlem av det europeiske parlamentet for FDP.

Wechmar var gift to ganger og hadde tre barn. Wikipedia

36 år
Joachim «Jokke» Nielsen (Musiker)
1964 - 2000

Joachim «Jokke» Nielsen (Norge)

Musiker, sanger, lyriker, gitarist

Født:
8. september 1964 (59 år siden)

Døde:
17. oktober 2000 (36 år) (23 år siden)

Joachim «Jokke» Nielsen var en norsk musiker som var mest kjent som komponist, pianist, vokalist, gitarist og frontfigur i det norske rockebandene Jokke & Valentinerne og Jokke med Tourettes. Han var bror av tegneserieskaperen Christopher Nielsen og sønn av kunstneren John David Nielsen (som tegnet omslaget til Trygge Oslo). Wikipedia

66 år
Kurt Foss (Sanger)
1925 - 1991

Kurt Foss (Norge)

Sanger, musiker, låtskriver

Født:
1. januar 1925 (99 år siden)

Døde:
17. oktober 1991 (66 år) (32 år siden)

Kurt Foss var en norsk komponist, sanger og revyartist.

Sammen med Reidar Bøe utgjorde Kurt Foss på 1940-, 50- og 60-tallet duoen Radiofantomene. Duoen platedebuterte i 1947 med en oversatt versjon av den danske Grønlandsvisen. I 1950 utgav de deres mest kjente vise Blåveispiken, med tekst av Arne Paasche Aasen, som solgte i 100 000 eksemplarer. Siden kom både elleville humorlåter og finstemte viser, deriblant «Tre yndige små mus», med musikk av Kristian Hauger, i 1950, «Nordlandsnetter» sammen med Jens Book-Jenssen i 1952, «Det ringer, det ringer» i 1953, «Kallen og katten» i 1954, som var én av flere tonsettinger av Jakob Sandes dikt, og «De nære ting» i 1951, også den med tekst av Arne Paasche Aasen.

Etter at Reidar Bøe gikk bort i 1969, trivdes han ikke så godt i rampelyset som tidligere. I årene som fulgte fungerte han blant annet som inspisient i noen av teatrene i Oslo. Men han opptrådte også en del i 1970-, og 80-åra. I starten opptrådte han sammen med kona, artisten Torhild Lindal, senere også med andre – Jon Eikemo var en av samarbeidspartnerne.

Han ble tildelt Gammleng-prisen i klassen veteran i 1986. I 1989 flyttet han tilbake til hjembyen Bergen, hvor han bodde inntil sin bortgang, 17. oktober 1991 i en alder av 66 år. I 2004 kom den første CD-utgivelsen med Radiofantomene, utgitt av Arne Bendiksen Records AS. Samleplate nummer 2 kom i august 2005, og en tredje plate med tonesatte dikt, skrevet av Jakob Sande kom i november 2006. Wikipedia

85 år
Sonja Hagemann (Litteraturhistoriker)
1898 - 1983

Sonja Hagemann (Norge)

Litteraturhistoriker, litteraturkritiker

Fullt navn / Fødenavn:
Sonja Agnes Weyergang Hagemann

Født:
6. september 1898 (125 år siden)

Døde:
17. oktober 1983 (85 år) (40 år siden)

Sonja Agnes Weyergang Hagemann var en norsk litteraturhistoriker og litteraturkritiker.

Hagemann var Dagbladets første barnebokkritiker, en beskjeftigelse hun hadde fra 1946 til 1971. Hun foreslo selv for avisen at den burde innføre litteraturkritikk av barnebøker, og hun hadde som uttrykt mål å utvikle en faglig fundert kritikk av barnebøker. Hun er fremfor alt kjent for det banebrytende trebindsverket Barnelitteratur i Norge. Det første bindet kom i 1965, det siste ble ugitt i 1974.

Hagemann mottok i 1980 Norsk kulturråds ærespris. Wikipedia

27 år
Ivar Grønsveen (Sanger)
1946 - 1973

Ivar Grønsveen (Norge)

Sanger, musiker, gitarist

Født:
14. juni 1946 (77 år siden)

Døde:
17. oktober 1973 (27 år) (50 år siden)

Ivar Grønsveen var grunnlegger, frontfigur, gitarist og vokalist i Ole Ivars fra 1964 til sin brå død i 1973.

Grønsveen var født og oppvokst på et lite gardsbruk rett utenfor Hamar i Løten kommune. Han vokste opp i primitive forhold, uten bilvei, strøm og innlagt vann. Som ung lærte han å spille gitar av sin mor som kunne mange religiøse sanger. Noen år senere mistet han en finger på den ene hånda i en ulykke, men han fortsatte likevel å spille gitar frem til sin død.

Grønsveen startet sin karriere i 1962 med bandet The Hurricanes, for så å bli medlem av The Tainix to år senere, hvor han traff Ole Ødegård. Det nye bandet hadde sine store forbilder i Sven-Ingvars fra Sverige – og de valgte å følge sine forbilder også i navnvalg, og endret navn til Ole Ivars etter de to fremtredende medlemmene.

Grønsveen var den store frontfiguren i Ole Ivars i det første tiåret, i tillegg til å ta seg av vokal og gitar. De vant Østlandsmesterskapet for pop-band både i 1965 og 1966, og etter seieren i 1966 kom en representant for plateselskapet Troll bort til Ivar og ville ha gruppen til å spille inn plate. Dette ble gjort høsten 1966, og suksessen kom med singlene «Regnets rytme», «Line» og «Har jeg sagt deg alt jeg ville si deg». Ole Ivars lå i toppen med albumet Ole Ivars på VG og Arbeiderbladets LP–liste høsten 1968.

Suksessen fortsatte med nye utgivelser gjennom 1969, og Grønsveen ga ut en single på egen hånd, «En liten blåveis», sammen med Tor Hauges Orkester.

Ved inngangen til 70-tallet begynte imidlertid besetningen i Ole Ivars å bli ustabil og danseband ble erstattet av diskotek, noe som hadde innvirkning på både popularitet og plateproduksjon for Hedmarks-gruppen. Grønsveen holdt likevel motet oppe og fikk som foregangsmann fart på bandet igjen. Like etter ble han kjent med NRKs Knut Bjørnsen, som hyret gruppen som husband til et av hans nye TV-programmer.

I 1972 utga gruppen albumet Flydur og andre tonearter, som ble deres siste albumet med Grønsveen.

Ivar Grønsveen døde etter et kraftig anfall av hjerteflimmer som følge av en medfødt defekt i hjertet. Grønsveen var 27 år gammel.

Lasse Johansen overtok som vokalist etter Grønsveen, og ble værende i gruppen til 1988. I dag er Ole Ødegård den eneste av originalbesetningen som gjenstår i gruppen. Wikipedia

47 år
Ingeborg Bachmann (Lyriker)
1926 - 1973

Ingeborg Bachmann (Østerrike)

Lyriker, skribent, journalist, manusforfatter, filosof, essayist, dramatiker, librettist, oversetter

Født:
25. juni 1926 (97 år siden)

Døde:
17. oktober 1973 (47 år) (50 år siden)

Ingeborg Bachmann var en østerriksk forfatter som regnes blant 1900-tallets betydelige tyskspråklige lyrikere og prosaforfattere.

Ingeborg Bachmann var rektoren Mathias Bachmann og Olga Haas' førstefødte. Allerede fra ung alder skrev hun musikk og dikt, og hadde opprinnelig til hensikt å slå inn på en løpebane som musiker.

Bachmann studerte filosofi, psykologi, germanistikk og rettsvitenskap ved universitetene i Innsbruck, Graz og Wien, og avsluttet studiene med å ta doktorgraden på den kritiske mottakelsen av eksistensialfilosofien til den tyske filosofen Martin Heidegger. På slutten av 1940-årene hadde hun et kjærlighetsforhold med den langt eldre essayisten og litteraturkritikeren Hans Weigel.

Novellen Die Fähre, som sto på trykk i Kärntner Illustrierte i 1946, er Bachmanns første publikasjon. I studieårene ble hun kjent med Paul Celan, Ilse Aichinger og Klaus Demus.

I 1946 hadde hun sin første høytlesing i Gruppe 47 og foretok den første reisen til Italia. For diktsamlingen Die gestundete Zeit fikk hun i 1953 Gruppe 47s litteraturpris. Fra seinsommeren samme år bodde hun i Italia: Ischia, Napoli og til slutt Roma.

I august 1954 ble hun hovedoppslag i det tyske ukesmagasinet Der Spiegel og ble med ett kjent for et bredere publikum.

De følgende årene skrev hun dikt, essays, operalibretti og noveller som bragte henne stor internasjonal anerkjennelse. Wikipedia

74 år
Bernt Balchen (Oppdagelsesreisende)
1899 - 1973

Bernt Balchen (Norge)

Oppdagelsesreisende, offiser, flyger

Født:
23. oktober 1899 (124 år siden)

Døde:
17. oktober 1973 (74 år) (50 år siden)

Bernt Balchen var en norsk, senere norskamerikansk flypioner, oppdagelsesreisende og offiser.

Balchen ble født på gården Myren på Drangsholt i Tveit kommune nær Kristiansand. Han var sønn av kommunelege Lauritz Balchen (f. Kristiansand 1869) og Dagny Balchen (f. 1879). Fornavnet fikk han etter sin farfar, Bernt Balchen (f. Øvrebø/Vennesla i 1832). Wikipedia

39 år
Frédéric Chopin (Komponist)
1810 - 1849

Frédéric Chopin (Polen)

Komponist, pianist, musikkpedagog, virtuos, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Fryderyk Franciszek Chopin

Født:
22. februar 1810 (214 år siden)

Døde:
17. oktober 1849 (39 år) (174 år siden)

Fryderyk Franciszek Chopin (Frédéric François Chopin; døpenavn Fryderyk Franciszek Szopen) var en polsk pianist, musikkpedagog og komponist fra musikkens tidlige romantikk. Han er en av de mest innflytelsesrike og populære klaverkomponistene fra 1800-tallet, og regnes som den mest betydningsfulle figuren i Polens musikkhistorie.

2. november 1830 forlot den tyve år gamle Chopin Warszawa og reiste til Wien. Få uker senere brøt den polske novemberoppstanden ut, og den påfølgende russiske undertrykkelsen av Polen førte til at Chopin slo seg ned i Paris hvor han virket det meste av sitt liv. Her levde han godt som pianolærer, komponist, og ved å gi et lite antall eksklusive konserter. Selv om han var en stor Polen-patriot hele livet, brukte han det franske navnet som han er mest kjent under, og for å unngå å måtte bruke russiske dokumenter tok han fransk statsborgerskap.

Chopin komponerte nesten utelukkende for piano solo. Stykkene er teknisk vanskelige, men Chopin la likevel hovedvekten på musikkens poesi, dybde og nyanser. Chopin skapte musikalske former som instrumentale ballader og fornyet formene pianosonate, masurka, vals, nocturne, polonaise, étude, impromptu og prélude. Wikipedia

58 år
Johann Nepomuk Hummel (Komponist)
1778 - 1837

Johann Nepomuk Hummel (Østerrike)

Komponist, dirigent, pianist, konsertmester

Fullt navn / Fødenavn:
Johann Nepomuk Hummel

Født:
14. november 1778 (245 år siden)

Døde:
17. oktober 1837 (58 år) (186 år siden)

Johann Nepomuk Hummel var en østerriksk komponist og virtuos pianist. Hans musikk reflekterer en overgang fra klassisismen til den romantiske periode.

Johann Nepomuk Hummels far, Josef Hummel, var direktør ved den «keiserlige skolen for militær musikk» i Wartberg. I 1786 flyttet han med familien til Wien der han ble kapellmester ved Emanuel Schikaneders Theater auf der Wieden.

Wolfgang Amadeus Mozart ble imponert over sju år gamle Johanns evner, og tilbød ham musikkundervisning. Hummel var elev av Mozart i to år, og gjorde sin første konsertopptreden i en alder av ni. Ledsaget av faren foretok han konsertreiser så langt som til Danmark og England. Etter returen til Wien tok han komposisjonsundervisning hos Johann Georg Albrechtsberger og hos Antonio Salieri, rikets hoffkomponist og hoffkapellmester.

Han turnerte i Europa før han ble instruert av Muzio Clementi i London, hvor han ble i fire år før han returnerte til Wien. Han fikk da undervisning av Johann Georg Albrechtsberger, Joseph Haydn og Antonio Salieri.

I 1804 ble han kapellmester for prins Esterházy, foran Haydn. Denne posten beholdt han i sju år før han ble dimittert fra tjenesten. Før dette hadde han turnert i Russland og Europa, og giftet seg med operasangerinnen Elisabeth Röckel. Han ble senere kapellmester i Stuttgart og Weimar.

I tiden i Tyskland publiserte Hummel verket Et komplett teoretisk og praktisk instruksjonskurs om kunsten å spille pianoforte. Denne populære metoden innledet en ny stil.

Moderne pianomusikk har blitt påvirket av Hummel gjennom hans instruksjon av Carl Czerny som senere underviste Franz Liszt. Hummels innflytelse kan også spores i de tidligere verker av Frédéric Chopin og Robert Schumann. Wikipedia

<<
17. Oktober
>>