Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
29. Oktober

Om dagen

29. Oktober er dag 302 i 2019, og er i uke 44. Det er 63 dager igjen av året.
Historie
Wikipedia_29-10.1967
52 år siden
Wikipedia
1967: Tolv hus går med og fire mennesker omkommer i et kvikkleireras i Skjønhaug i Trøgstad
I «Raset på Skjønhaug» raser én million kubikkmeter ut, og tar med seg tolv hus, flere ble skadet, fire mennesker omkom og store deler av området nord for Skjønhaug ble vesentlig forandret idet massene seg nordvestover. I nedkant av rasområdet er det anlagt en minnelund der skjeve «grunnmurer» symboliserer situasjonen etter raset. I selve rasgropa er det i dag anlagt en gocartbane. I likhet med det største jordskjelvet i Norge, Osloskjelvet i 1904, skjedde også raset i Trøgstad under søndagsgudstjenesten. Presten i Trøgstad holdt til alt overmål en tale som omtalte viktigheten av en trygg grunnmur i livet, med formuleringer om at man må bygge huset sitt på fjell. Wikipedia
Wikipedia_29-10.2012
7 år siden
Wikipedia
2012: Orkanen Sandy treffer østkysten av USA etter først å ha gjort stor skade på flere karibiske øyer
Orkanen Sandy var en orkan som raste over Jamaica, Cuba, Bahamas, Haiti, Den dominikanske republikk og det sørøstre USA, og som traff østkysten av USA igjen den 29. oktober 2012, da med betydelig større kraft enn tidligere under sitt forløp. Orkanen ble også en periode kalt «Frankenstorm» fordi man antok at den ville treffe nordøstlige USAs storbyer på halloween.

Sandy traff New York og New Jersey den 29. oktober. Den krevde 13 menneskeliv og oversvømte store deler av landområdene. Vannmassene var et resultat av stormfloen samtidig med kraftig regn.

Uværet førte til at 6,5 millioner mennesker i 13 stater mistet strømmen, både fordi strømmaster ble revet ned, og fordi enkelte strømselskaper stengte strømmen som et sikkerhetstiltak. Regnet kunne ikke hindre at en rekke branner ble forårsaket av trær som blåste over kraftledninger eller av trafostasjoner som eksploderte da de ble oversvømmet. Breezy Point i Queens ble rammet av en brann som ble spredt av den voldsomme vinden, og som ødela 111 bygninger og skadet ytterligere 20; brannfolkene ble sinket av oversvømmede gater.

Børsen i New York holdt stengt både 29. og 30. oktober som følge av oversvømmelser. Hele Wall Street ble rammet av orkanen.

I Vest-Virginia falt det 0,5 meter snø som følge av stormen. Wikipedia
Wikipedia_29-10.1659
360 år siden
Wikipedia
1659: Slaget i Øresund starter. Nederland og Danmark-Norge bryter den svenske sjøblokaden av København
Freden i Roskilde ble vedtatt den 27. februar 1658, men skulle ikke få lang varighet. Den 7. august samme år gikk Karl X Gustav og den svenske hæren i land på Sjælland. Målet var å utslette Danmark, både som rike og som navn. Til å begynne med gikk det bra for den svenske kongen. Kronborg festning falt, og etter hvert hadde han erobret større deler av Danmark, og København var under beleiring. Dette uroet den nederlandske ambassadøren i København. Nederland hadde store interesser i sjøfarten og handelen i Østersjøområdet. Nå var han engstelig for at denne handelsvirksomheten skulle bli styrt av en ganske uberegnelig svensk konge.

Nederlenderne handlet raskt. 7. oktober satte hele den nederlandske flåten seil og dro mot Danmark. Nitten dager senere kastet den anker nord for Øresund. Styrken var på 39 krigsskip og åtte troppetransportskip med soldater og forsyninger til det beleirede København. I alt førte flåten 1 278 kanoner, 4 501 sjøfolk og ett tusen soldater. Ved Ven i Øresund lå den svenske flåten og ventet; den var på 31 krigsskip og 14 bevæpnede handelsskip, med 1 838 kanoner og 1 149 mann.

I grålysningen den 29. oktober lettet nederlenderne anker, i en fordelaktig og kraftig nordvestlig vind. Meningen var å gå rett inn til København. Karl X Gustav bivånet det hele fra Kronborg. Han hadde håpet at nederlenderne i siste øyeblikk ville snu og ta parti med svenskene, og at de ville hilse Kronborg med salutt. Så skjedde ikke, nederlenderne holdt seg tett opptil den skånske kysten og vekslet en kortvarig ild med festningen ved Helsingborg. Ved åttetiden nærmet de seg den svenske flåten.

Den nederlandske admiralen, Jacob Obdam, hadde på forhånd gitt ordre om at ilden skulle rettes mot fiendens rundholt og rigg. Taktikken var meget vellykket. I løpet av kort tid var mange av de svenske skipene blitt vanskelige eller umulige å manøvrere. Blant dem var linjeskipet «Victoria», der den svenske admiral Carl Gustaf Wrangel befant seg: Blev amiralskeppet Victoria uti ett hårdt fäktande i så måtto skamfilat och tillpinat att det varken fram, tilbaks, eller över stag gå kunde, helst medan dess mesanssprjöt mitt avskjuten var.

Wrangel måtte avbryte kampen, og flaggskipet drev hjelpeløst over mot Helsingør. Slaget raste over hele sundet nord for Ven, og svenskene hadde store tap. Noen skip hadde drevet på grunn langs skånekysten, og nederlenderne hadde bordet og erobret «Rose», «Delmenhorst» og «Pelikanen». «Morgonstiernan» ble senket med kanonild. På «Leoparden» var nesten hele besetningen på 153 mann satt ut av spill, og kapteinen satte skipet på grunn ved Ven.

Hollenderne hadde også tap. De svenske «Draken» møtte det jevnstore «Brederode», og med hjelp av «Wismar» senket de nederlenderen. Det nederlandske flaggskipet «Eendracht» var synkeferdig, og admiral Obdam måtte med båtsmannstol overføre seg selv og flagget til et annet skip.

Sør for Ven sank flere skip. I svenske dagboksopptegnelser står å lese at dagene etter slaget stakk flere toppmaster opp av overflaten her. Wikipedia
Fødsler
62 år
Dan Castellaneta (Skuespiller)
1957

Dan Castellaneta (USA)

Skuespiller, manusforfatter, stemmeskuespiller, komiker

Født:
29. oktober 1957 (62 år)

Daniel Louis «Dan» Castellaneta er en amerikansk skuespiller. Han er kjent som stemmen til Homer Simpson i TV-serien The Simpsons. Han var også med i besetningen på The Tracy Ullman Show, TV-programmet der The Simpsons først ble sendt på TV.
Castellaneta har dessuten vært stemme i en del filmer og andre tegnefilmserier som Aladdin (den engelske versjonen), der han hadde stemmen til «Genie».
I TV-serien The Simpsons har Castellaneta stemmen til Homer Simpson, Abraham Simpson (Granpa), Barney Gumble, Krusty the Clown, Groundskeeper Willie, Mayor Joe Quimby, Hans Moleman, Sideshow Mel, Itchy (fra tegnefilmserien The Itchy & Scratchy Show), Kodos, Arnie Pie, Scott Christian, samt en del andre figurer.
Castellaneta har også gitt ut to CD-er: Two Lips, som ble sluppet 22. februar 2000, og I Am Not Homer, som ble sluppet 23. april 2002. Begge albumene ble utgitt av plateselskapet Oglio Records. Wikipedia

74 år
Kjell Arne Totland (Journalist)
1944 - 2019

Kjell Arne Totland (Norge)

Journalist

Født:
29. oktober 1944 (75 år siden)

Døde:
7. august 2019 (74 år) (0 år siden)

Kjell Arne Totland var en norsk hoffreporter og kongehusekspert. Han var ofte benyttet som kommentator og ekspert på kongesaker både i norske og utenlandske medier. Totland hadde eksklusiv kontrakt med TV 2 som kanalens egen kongehusekspert og kommenterte jevnlig aktuelle kongesaker på alle kanalens plattformer og programflater. Totland hadde også blogg på tv2.no. Wikipedia

82 år
Astrid Dahlsveen (Billedhugger)
1929 - 2012

Astrid Dahlsveen (Norge)

Billedhugger

Født:
29. oktober 1929 (90 år siden)

Døde:
26. april 2012 (82 år) (7 år siden)

Astrid Dahlsveen var en norsk billedhugger, bosatt i Ørland. Hennes formspråk var naturalistisk med lettere forenklinger.
Hennes offentlige arbeider omfattet blant annet Fløytespiller i Grieghallen i Bergen, Gutter hopper bukk (1976) i Oslo, Sandnes og Ørland, Adrian Posepilt i Trondheim, Musse på gyngehesten i Trondheim og Steinkjer, Ungdom i nød i Trondheim, Rytmelek/Jazzballet ved Åsheim skole i Trondheim, Duett for fløyte i Arendal, Hemmelig samtale (utført 1972, oppsatt 2002) i Ørland, Sjøløve ved Vallersund gård i Bjugn, og monumentet over Hannah og Hans Ryggen (1994) på Brekstad havn.
Dahlsveen var elev hos Oscar Lynum i gymnastiden, gikk deretter på Kunstskolen i Trondheim 1948-49 med Kristofer Leirdal som lærer, og på Kunstakademiet 1949-50 hos Per Palle Storm, og på Vrije Akademie voor Beeldende Kunsten i Haag 1958. Separatutstillinger i Trondhjems Kunstforening 1977 og 2008, på Kunstnernes Hus 1978, Kunstnerringen i Oslo 1985, Kunstnerforbundet 1987, Lillehammer kunstmuseum 1982, Nord-Trøndelag fylkesgalleri 1992, og flere ganger ved Austråttborgen og i Ørland/Bjugn.
Hun har skrevet artikler om Hannah og Hans Ryggen, og om Ove Bjelkes inspirasjonskilder for Austråttborgen. Wikipedia

Dødsfall
60 år
Georges Brassens (Visesanger)
1921 - 1981

Georges Brassens (Frankrike)

Visesanger

Født:
22. oktober 1921 (98 år siden)

Døde:
29. oktober 1981 (60 år) (37 år siden)

Georges Brassens var en fransk visedikter og sanger.

Georges Brassens ble født i Sète (da kalt Cette), som er en by i det sydlige Frankrike nær Montpellier. Han er idag blitt en ikonisk figur i Frankrike, og oppnådde sin berømmelse gjennom sine enkle, elegante sanger og velartikulerte, mangfoldige tekster. Han ansees som én av Frankrikes mest vellykkede etterkrigsdiktere. Han har også satt musikk til dikt av såvel velkjente som relativt obskure poeter, herunder blant annet Louis Aragon (Il n'y a pas d'amour heureux), Victor Hugo, Jean Richepin, François Villon og Guillaume Apollinaire.

Under den annen verdenskrig ble han tvunget av tyskerne til å arbeide i en arbeidsleir ved en flymotorfabrikk drevet av BMW i Basdorf nær Berlin i Tyskland (mars 1943). Her møtte han noen av sine fremtidige venner, blant annet Pierre Onteniente, som forøvrig fikk klengenavnet Gibraltar fordi han var "fast som en klippe". De kom senere til å bli nære venner.

Etter å ha blitt gitt ti dagers permisjon i Frankrike bestemte han seg for ikke å vende tilbake til arbeidsleiren. Brassens tok tilflukt i en slum ved navn "Impasse Florimont" hvor han i flere år bodde sammen med dens eier, Jeanne Planche, som var en venn av hans tante. Planched bodde med sin mann Marcel i relativ fattigdom: uten gass, rennende vann eller elektrisitet. Han forble i skjul der frem til krigen tok slutt fem måneder senere, men endte opp med å bli boende i tilsammen 22 år. Planche skal ha vært inspirasjonskilden til sangen Jeanne. Wikipedia

66 år
Einar «Jeja» Gundersen (Fotballspiller)
1896 - 1962

Einar «Jeja» Gundersen (Norge)

Fotballspiller

Født:
20. september 1896 (123 år siden)

Døde:
29. oktober 1962 (66 år) (57 år siden)

Einar «Jeja» Gundersen var en norsk landslagsspiller i fotball. Han var en målfarlig spiller som var spesielt kjent for hodespillet sitt fra sin posisjon på indre venstre. Det finnes ingen eksakt statistikk for hvor mange mål «Jeja» scoret i sin klubbkarriere, men det anslås at han scoret omtrent 500 mål på 400 kamper. Wikipedia

<<
29. Oktober
>>