Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag

29. Oktober

Om dagen

29. Oktober er dag 303 i 2020, og er i uke 44. Det er 63 dager igjen av året.

Historie

7 år siden

2012: Orkanen Sandy treffer østkysten av USA etter først å ha gjort stor skade på flere karibiske øyer

Orkanen Sandy var en orkan som raste over Jamaica, Cuba, Bahamas, Haiti, Den dominikanske republikk og det sørøstre USA, og som traff østkysten av USA igjen den 29. oktober 2012, da med betydelig større kraft enn tidligere under sitt forløp. Orkanen ble også en periode kalt «Frankenstorm» fordi man antok at den ville treffe nordøstlige USAs storbyer på halloween.

Sandy traff New York og New Jersey den 29. oktober. Den krevde 13 menneskeliv og oversvømte store deler av landområdene. Vannmassene var et resultat av stormfloen samtidig med kraftig regn.

Uværet førte til at 6,5 millioner mennesker i 13 stater mistet strømmen, både fordi strømmaster ble revet ned, og fordi enkelte strømselskaper stengte strømmen som et sikkerhetstiltak. Regnet kunne ikke hindre at en rekke branner ble forårsaket av trær som blåste over kraftledninger eller av trafostasjoner som eksploderte da de ble oversvømmet. Breezy Point i Queens ble rammet av en brann som ble spredt av den voldsomme vinden, og som ødela 111 bygninger og skadet ytterligere 20; brannfolkene ble sinket av oversvømmede gater.

Børsen i New York holdt stengt både 29. og 30. oktober som følge av oversvømmelser. Hele Wall Street ble rammet av orkanen.

I Vest-Virginia falt det 0,5 meter snø som følge av stormen. Wikipedia
52 år siden

1967: Tolv hus går med og fire mennesker omkommer i et kvikkleireras i Skjønhaug i Trøgstad

I «Raset på Skjønhaug» raser én million kubikkmeter ut, og tar med seg tolv hus, flere ble skadet, fire mennesker omkom og store deler av området nord for Skjønhaug ble vesentlig forandret idet massene seg nordvestover. I nedkant av rasområdet er det anlagt en minnelund der skjeve «grunnmurer» symboliserer situasjonen etter raset. I selve rasgropa er det i dag anlagt en gocartbane. I likhet med det største jordskjelvet i Norge, Osloskjelvet i 1904, skjedde også raset i Trøgstad under søndagsgudstjenesten. Presten i Trøgstad holdt til alt overmål en tale som omtalte viktigheten av en trygg grunnmur i livet, med formuleringer om at man må bygge huset sitt på fjell. Wikipedia
360 år siden

1659: Slaget i Øresund starter. Nederland og Danmark-Norge bryter den svenske sjøblokaden av København

Freden i Roskilde ble vedtatt den 27. februar 1658, men skulle ikke få lang varighet. Den 7. august samme år gikk Karl X Gustav og den svenske hæren i land på Sjælland. Målet var å utslette Danmark, både som rike og som navn. Til å begynne med gikk det bra for den svenske kongen. Kronborg festning falt, og etter hvert hadde han erobret større deler av Danmark, og København var under beleiring. Dette uroet den nederlandske ambassadøren i København. Nederland hadde store interesser i sjøfarten og handelen i Østersjøområdet. Nå var han engstelig for at denne handelsvirksomheten skulle bli styrt av en ganske uberegnelig svensk konge.

Nederlenderne handlet raskt. 7. oktober satte hele den nederlandske flåten seil og dro mot Danmark. Nitten dager senere kastet den anker nord for Øresund. Styrken var på 39 krigsskip og åtte troppetransportskip med soldater og forsyninger til det beleirede København. I alt førte flåten 1 278 kanoner, 4 501 sjøfolk og ett tusen soldater. Ved Ven i Øresund lå den svenske flåten og ventet; den var på 31 krigsskip og 14 bevæpnede handelsskip, med 1 838 kanoner og 1 149 mann.

I grålysningen den 29. oktober lettet nederlenderne anker, i en fordelaktig og kraftig nordvestlig vind. Meningen var å gå rett inn til København. Karl X Gustav bivånet det hele fra Kronborg. Han hadde håpet at nederlenderne i siste øyeblikk ville snu og ta parti med svenskene, og at de ville hilse Kronborg med salutt. Så skjedde ikke, nederlenderne holdt seg tett opptil den skånske kysten og vekslet en kortvarig ild med festningen ved Helsingborg. Ved åttetiden nærmet de seg den svenske flåten.

Den nederlandske admiralen, Jacob Obdam, hadde på forhånd gitt ordre om at ilden skulle rettes mot fiendens rundholt og rigg. Taktikken var meget vellykket. I løpet av kort tid var mange av de svenske skipene blitt vanskelige eller umulige å manøvrere. Blant dem var linjeskipet «Victoria», der den svenske admiral Carl Gustaf Wrangel befant seg: Blev amiralskeppet Victoria uti ett hårdt fäktande i så måtto skamfilat och tillpinat att det varken fram, tilbaks, eller över stag gå kunde, helst medan dess mesanssprjöt mitt avskjuten var.

Wrangel måtte avbryte kampen, og flaggskipet drev hjelpeløst over mot Helsingør. Slaget raste over hele sundet nord for Ven, og svenskene hadde store tap. Noen skip hadde drevet på grunn langs skånekysten, og nederlenderne hadde bordet og erobret «Rose», «Delmenhorst» og «Pelikanen». «Morgonstiernan» ble senket med kanonild. På «Leoparden» var nesten hele besetningen på 153 mann satt ut av spill, og kapteinen satte skipet på grunn ved Ven.

Hollenderne hadde også tap. De svenske «Draken» møtte det jevnstore «Brederode», og med hjelp av «Wismar» senket de nederlenderen. Det nederlandske flaggskipet «Eendracht» var synkeferdig, og admiral Obdam måtte med båtsmannstol overføre seg selv og flagget til et annet skip.

Sør for Ven sank flere skip. I svenske dagboksopptegnelser står å lese at dagene etter slaget stakk flere toppmaster opp av overflaten her. Wikipedia

Fødsler

29 år
Eric Saade (Sanger)
1990

Eric Saade (Svensk)

Sanger, programleder

Fullt navn / Fødenavn:
Eric Khaled Saade

Født:
29. oktober 1990 (29 år)

Eric Khaled Saade er en svensk sanger som tidigere var medlem i popgruppen What's Up. I 2009 gikk han solo, han var med i Melodifestivalen 2010 med sangen «Manboy», skrevet av Fredrik Kempe og Peter Boström. I 2009 var han programleder i My Camp Rock.

Sommeren 2010 turnerte Eric Saade rundt om i Sverige etter gjennombruddet med «Manboy» i Melodifestivalen. Turnéen het «Masquerade Tour», og han sang sangene fra albumet Masquerade som ble utgitt samme år. Eric Saade leste opp de svenske poengene i Eurovision Song Contest 2010 i Oslo.

I 2011 vant han Melodifestivalen med sangen «Popular», skrevet av Fredrik Kempe. Denne sangen deltok han med for Sverige i Eurovision Song Contest 2011 i Düsseldorf. Han kom på tredjeplass med 185 poeng.

Samme år kom han ut med albumet Saade Vol. 1 med sanger som «Killed by a Cop». Han hadde også en uteturné sommeren 2011 som het Made of Pop. Deretter kom han ut med Saade Vol. 2 som ble hans tredje album. Våren 2012 hadde han arenaturné som het Pop Explosion med sanger fra alle albumene.

I 2012 sang han duett med Tone Damli på sangen «Imagine». Singelen nådde platinastatus i Norge. Samme høst kom han ut med to nye singler: «Marching (in the Name of Love)» og «Miss Unknown».

Eric Saade var tidligere samboer med den svenske artisten Molly Sandén. Wikipedia

42 år
Brendan Fehr (Skuespiller)
1977

Brendan Fehr (Canada)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Brendan Jacob Joel Fehr

Født:
29. oktober 1977 (42 år)

Brendan Jacob Joel Fehr er en kanadisk skuespiller. Han er best kjent som romvesenkarakteren Michael Guerin i WB-tv-serien Roswell, og Dan Cooper i CSI: Miami.

Fehr ble født i New Westminster i Britisk Columbia, men flyttet til i Winnipeg i Manitoba i 1990. Wikipedia

47 år
Camilla av Rosenborg (Adelskvinne)
1972

Camilla av Rosenborg (Danmark)

Adelskvinne

Født:
29. oktober 1972 (47 år)

Camilla Alexandrine Christine av Rosenborg er en dansk adelskvinne. Hun er oldebarn av kong Christian X av Danmark, og tremenning av kronprins Frederik av Danmark.

Komtesse Camilla er datter av grev Christian av Rosenborg, tidligere prins Christian av Danmark, og hans kone, Anne Dorte Maltoft-Nielsen. Hun har en tvillingsøster, komtesse Josephine, samt en yngre søster, komtesse Feodora.

20. mai 1995 giftet Camilla seg med Mikael Rosanes (f. 8. februar 1952) i Sollerød, Danmark. Ekteparet har fire barn. Wikipedia

48 år
Winona Ryder (Skuespiller)
1971

Winona Ryder (USA)

Skuespiller, filmprodusent, produsent

Fullt navn / Fødenavn:
Winona Laura Horowitz

Født:
29. oktober 1971 (48 år)

Winona Laura Horowitz, kjent som Winona Ryder, er en amerikansk skuespiller.

Ryders foreldre var medlemmer av et hippie-kollektiv, og flyttet en hel del før hun ble født. Hun har tre søsken. På begynnelsen av 1980-tallet slo de seg ned i Petaluma i California.

Sitt store gjennombrudd fikk Ryder med Heathers i 1989, en svart komedie med Christian Slater. I 1990 fikk hun en stor rolle i Tim Burtons Edward Saksehånd, der hun spilte mot Johnny Depp. Hun var forlovet med Depp i tre år.

I 1994 ble Ryder nominert til Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for rolleskildringen i Little Women. I 2017 ble hun nominert til en Screen Actors Guild Award og en Golden Globe for rollen i science fiction-serien Stranger Things.

Julen 2001 ble Ryder arrestert for å ha stjålet klær for tusenvis av dollar i en eksklusiv klesbutikk. Wikipedia

51 år
Johann Olav Koss (Skøyteløper)
1968

Johann Olav Koss (Norge)

Skøyteløper, lege

Født:
29. oktober 1968 (51 år)

Johann Olav Koss er en norsk tidligere skøyteløper. I OL i 1994 toppet han sin karriere med tre gull i ett og samme mesterskap, og satte samtidig tre verdensrekorder.

Begge hans foreldre er leger. Familien flyttet fra Bergen til Drammen, og deretter til Lørenskog der skøyteløperen vokste opp.

Koss representerte Strømmen IF på skøytebanen, og vant landsmesterskapet, det uoffisielle norgesmesterskapet for 15-åringer, i 1983. Han ble norsk juniormester på skøyter i 1987, men lå et stykke bak de beste i junior-VM i 1986 og 1987. I 1988 debuterte han på seniornivå i VM på Medeobanen i Alma Ata, men han greide ikke å komme med på den avsluttende 10 000-meteren.

Året etter kom han på 8.-plass i VM. Gjennombruddet kom i 1990, da han vant verdensmesterskapet i Innsbruck i Østerrike. De neste fire årene kom han på seierspallen i samtlige EM og VM, og tok tre laurbærkranser. Koss deltok i sitt første OL i Albertville 1992, der han vant 1500-meteren fire hundredeler foran Ådne Søndrål, og tok sølv på 10 000 meter bak Bart Veldkamp. Med sitt OL-gull i franske Albertville ble han også livsvarig medlem av Gullklubben.

I 1994, hans siste år som aktiv løper, tok han tre gullmedaljer i vinterlekene på Lillehammer, og satte samtidig tre nye verdensrekorder i løpene i Vikingskipet på Hamar. To av disse rekordene ble ikke slått før klappskøytene ble tatt i bruk. Verdensrekorden på 10 000 meter ble 13.30.55, og ga et klart gull i OL.

Det amerikanske magasinet Sports Illustrated kåret Koss til «Årets idrettsutøver» dette året, og han mottok Fearnleys olympiske ærespris for sine prestasjoner på Hamar. Han ble tildelt Oscarstatuetten i 1990, 1991 og 1994.

Etter at Peter Mueller mistet jobben som landslagstrener for de norske skøyteløperne i forkanten OL-sesongen 2010, ble Koss forespurt å hjelpe til i sesongen med å være assistenttrener for de kvinnelige norske OL-skøyteløperne.

Koss var medlem av Den internasjonale olympiske komité (IOC) 1999–2002. I 1994 var Koss med å starte kalenderprosjektet «Norske toppidrettsutøvere mot narkotika», sammen med treningskameraten Atle Vårvik. I 1997 ble arbeidet utvidet, og organisasjonen MOT ble stiftet av kameratene. Etter at Koss donerte OL-bonusen sin fra 1500 meter på Lillehammer til Olympic Aid, ble han engasjert i arbeidet for fattige barn. Da Olympic Aid gikk inn, stiftet han og er president i den humanitære organisasjonen Right To Play, og har i senere år viet seg til driften av denne. Koss styrer Right To Play fra sitt bosted i Canada.

Kongen utnevnte 29. mars 2011 Koss til ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske Fortjenstorden «for internasjonalt humanitært virke for barn og unge innen sport og idrett.»

Koss ble på nytt nominert til «Årets idrettsutøver» av Sports Illustrated i 2011 for sitt arbeid med Right To Play. Wikipedia

51 år
Jan Ingar Thon (Forfatter)
1968

Jan Ingar Thon (Norge)

Forfatter, skribent, foredragsholder

Født:
29. oktober 1968 (51 år)

Jan Ingar Thon er en norsk religionshistoriker, forfatter og foredragsholder.

Jan Ingar Thon har publisert en rekke artikler og bøker om religions- og kulturhistorie, bl.a. om Antikrist-legenden, den engelske ritualmagikeren Aleister Crowley, varulver og en rekke andre temaer.

Han er bosatt i Oslo, hvor han bl.a. er med og driver darkwave-klubben Kjettersk Kjeller. Wikipedia

51 år
Aili Keskitalo (Politiker)
1968

Aili Keskitalo (Norge)

Politiker

Født:
29. oktober 1968 (51 år)

Aili Keskitalo er en norsk samisk politiker fra Kautokeino.

Fra 2017 er hun sametingspresident i det norske Sametinget. Hun har også tidligere vært sametingspresident i to perioder, først fra 2005 til 2007, og igjen fra 2013 til 2017. Keskitalo ble partileder for Norske Samers Riksforbund første gang i 2003, og har vært innvalgt representant på Sametinget siden 2005. Hun er gift og har tre barn.

Hun har Master of Public Administration fra Copenhagen Business School, med avhandlingen Høyere utdanningsinstitusjoner for urfolk -i en moderniseringstid : en komparativ analyse av endringer i rammebetingelser for Sámi allaskuvla/Samisk høgskole og Ilisimatusarfik ved årtusenskiftet. Wikipedia

54 år
Petronella Barker (Skuespiller)
1965

Petronella Barker (Norge)

Skuespiller

Født:
29. oktober 1965 (54 år)

Petronella O. Barker er en norsk skuespiller som vant Amandaprisen 2006 for en birolle og Kulturquiz i 2014.

Barker filmdebuterte som høvdingedatteren Signi i 1985 i den norsk-sovjetiske filmen Dragens fange. Etter Teaterhøgskolen sammen med Anneke von der Lippe fra 1985 til 1988, scenedebuterte hun i 1988 ved Teatret Vårt i Molde, hvor hun blant annet medvirket i Naku-prosjektet. Hun spilte videre Ofelia i Hamlet, Grusjka i Dostojevskijs Brødrene Karamazow og Edvarda i Hamsuns Pan. Hun var Lisa i Knut Faldbakken sin Sweetwater av Lasse Glomm fra søppeldyngene utenfor Roma mot Bentein Baardson utgitt i 1988. Hun TV-debuterte på NRK Fjernsynsteatret i 1989 i Ola Bauers Sabeltigerens sønn i regi av Carl Jørgen Kiønig, og fulgte opp i 1990 som Beth i kriminalserien Aksjemordet.

I 1989 meldte hun overgang fra Molde til Oslo Nye Teater, hvor hun har spilt i blant annet Sverre Udnæs' Dukken og Karl Sundbys Sorte fugler, samt hatt rollene som Perdita og Helena i Shakespeares Vintereventyret og En midtsommernattsdrøm. Ikke uventet[klargjør] ble hun valgt ut til Fangene på fortet i 1993.

Etter fem år ble hun i 1996 ansatt ved Nationaltheatret hvor hun debuterte som Yana i Gaucho og senere har hatt roller som Cathleen i Eugene O'Neills stykke Lang dags ferd mot natt og Natalja i Tsjekhovs Tre søstre. Barker hadde i 2006 suksess som Hedda i Ibsens Hedda Gabler, og var fortelleren i Markens Grøde fra 2007. Hun har også hatt noen opptredener på Torshovteatret, blant annet som konen i Mann uten hensikt. Hun var i 2007 aktuell i Neger og hunder i kamp av Bernard-Marie Koltès.

På film har hun foruten nevnte Sweetwater (1988), hovedrolle i den post-apokalyptiske Havet stiger fra 1990, samt roller i actionthrilleren Farlig farvann (1995), Thranes metode (1998) og Hawaii, Oslo (2004). På TV har hun gjort seg bemerket i Fire høytider (2000) og som prostituert i første sesong av serien Kodenavn Hunter (2007). Barker var i 1995 stemmen til Oraklet i Aladdin og røvernes konge. I 2006 var hun stemmen til April Ryan i det norske versjonen av videospillet Drømmefall - Den Lengste Reisen. Med Henrik Rafaelsen vant hun i 2014 Kulturquiz ledet av Siss Vik. Wikipedia

61 år
Torgrim Eggen (Forfatter)
1958

Torgrim Eggen (Norge)

Forfatter, journalist og musiker

Født:
29. oktober 1958 (61 år)

Torgrim Eggen er en norsk forfatter, journalist og musiker. Han har vært journalist i Nye Takter, Arbeiderbladet, Puls, Beat og Dagbladet og redaktør i gratisavisen Natt&Dag. Eggen spilte også bass i det norske nyveiv-bandet The Cut. Wikipedia

62 år
Dan Castellaneta (Skuespiller)
1957

Dan Castellaneta (USA)

Skuespiller, manusforfatter, stemmeskuespiller, komiker

Født:
29. oktober 1957 (62 år)

Daniel Louis «Dan» Castellaneta er en amerikansk skuespiller. Han er kjent som stemmen til Homer Simpson i TV-serien The Simpsons. Han var også med i besetningen på The Tracy Ullman Show, TV-programmet der The Simpsons først ble sendt på TV.

Castellaneta har dessuten vært stemme i en del filmer og andre tegnefilmserier som Aladdin (den engelske versjonen), der han hadde stemmen til «Genie».

I TV-serien The Simpsons har Castellaneta stemmen til Homer Simpson, Abraham Simpson (Granpa), Barney Gumble, Krusty the Clown, Groundskeeper Willie, Mayor Joe Quimby, Hans Moleman, Sideshow Mel, Itchy (fra tegnefilmserien The Itchy & Scratchy Show), Kodos, Arnie Pie, Scott Christian, samt en del andre figurer.

Castellaneta har også gitt ut to CD-er: Two Lips, som ble sluppet 22. februar 2000, og I Am Not Homer, som ble sluppet 23. april 2002. Begge albumene ble utgitt av plateselskapet Oglio Records. Wikipedia

52 år
Kevin DuBrow (Sanger)
1955 - 2007

Kevin DuBrow (USA)

Sanger, komponist

Født:
29. oktober 1955 (64 år siden)

Døde:
19. november 2007 (52 år) (Overdose kokain) (12 år siden)

Kevin DuBrow var en amerikansk vokalist. Han var mest kjent som frontsanger for heavy metal-bandet Quiet Riot.

DuBrow døde av en overdose kokain. Overdoseringen skal ha skjedd ved et uhell. Han ble 52 år gammel. Han ble funnet død i sitt hjem i Las Vegas av en venn av DuBrows kjæreste, det ble estimert at hans dødsdato var 19. november. DuBrow var ugift og barnløs. Wikipedia

68 år
Terje Granerud (Politiker)
1951

Terje Granerud (Norge)

Politiker, redaktør

Født:
29. oktober 1951 (68 år)

Terje Granerud er en norsk politiker (Ap). Han var innvalgt på Stortinget for Akershus fra 1981 til 1989. Han var vararepresentant i perioden 1977 – 1981.

Granerud har i en årrekke vært sjefredaktør i Romerikes Blad, og ble i 2003 valgt til ordfører i Rælingen kommune. I mai 2006 fikk Granerud stillingen som redaktør i Eidsvoll Ullensaker Blad, men valgte å fortsette som ordfører ut kommunestyreperioden til høsten 2007 . Etter en ny utlysning ble Granerud ansatt som redaktør fra høsten 2007, og satt som redaktør til 2012. Wikipedia

69 år
Abdullah Gül (Politiker)
1950

Abdullah Gül (Tyrkia)

Politiker, diplomat, samfunnsøkonom

Født:
29. oktober 1950 (69 år)

Abdullah Gül er en tyrkisk politiker. Han tilhører partiet AKP.

Han har utdannelse i økonomi fra Universitetet i Istanbul, med doktorgrad derfra i 1983. Han arbeidet som økonom ved Den islamske utviklingsbank i Jidda fra 1983 til 1991.

Gül var statsminister fra november 2002 til mars 2003. Han ble landets visestatsminister og utenriksminister i 2003. Som utenriksminister var Gül aktivt med i forhandlingene med EU angående et tyrkisk EU-medlemskap, som han selv er tilhenger av.

I april 2007 utnevnte regjeringen Erdoğan Gül til sin kandidat for presidentposten, til harde protester fra opposisjonen. Protestene skyldtes i stor grad Güls fortid som islamist. Gül ble valgt til president 28. august 2007, til 28. august 2014. Wikipedia

70 år
David Paton (Gitarist)
1949

David Paton (Storbritannia)

Gitarist, bassist, sanger

Født:
29. oktober 1949 (70 år)

David Paton er en skotsk musiker som er mest kjent for sin rolle som bassist for progrockbandene Pilot og Alan Parsons Project.

David Paton har som profesjonell musiker vært involvert i skotske rockeband siden midten av 1960-tallet. Tidlig på 1970-tallet ble han som grunnleggende medlem bassist, vokalist og låtskriver for bandet Pilot, som også inkluderte Ian Bairnson på gitar og Stuart Tosh på trommer. Her skrev han blant annet hitlåtene «It's Magic» og «January» før Pilot senere ble absorbert inn i bandet Alan Parsons Project og Paton spilte på alle albumene bandet ga ut mellom 1975 til 1985.

I 1982 under plateinnspilling med Alan Parsons Project på Abbey Road Studios, besøkte Paton og vokalisten Chris Rainbow progrockbandet Camel, som var i nabostudioet og spilte inn albumet Nude. De stiftet et bekjentskap til Andrew Latimer og de ble i en kort periode en del av Camel, hvor Paton etter hvert ble med i innspillingene The Single Factor (1982), Stationary Traveller (1984), Dust and Dreams (1991) og Harbour of Tears (1996) samt noen turnéer etter disse.

Senere på 1980-tallet var han også med som bassist i bandet til Fish, som han forlot tidlig på 1990-tallet, og for Elton John, Paul McCartney og flere. Paton ga ut et soloalbum i 1993, men utgivelsen var markedsført diskret. I dag bor David Paton i Costa Blanca, Spania, hvor han driver sitt eget studio og har spilt inn utgivelser for flere artister. Wikipedia

70 år
Anne Tryti (Illustratør)
1949

Anne Tryti (Norge)

Illustratør, grafisk designer, kunstner

Født:
29. oktober 1949 (70 år)

Anne Tryti er en norsk billedkunstner, grafisk designer og illustratør. Hun har arbeidet med grafisk kunst og illustrert en rekke bøker, særlig skolebøker for barn. Illustrasjonene er fargesterke, maleriske og lett naivistiske.

Anne Tryti har bodd og arbeidet flere år i Nederland. I dag bor hun i Holmestrand i Vestfold. Wikipedia

58 år
Billy Johansson (Skuespiller)
1948 - 2007

Billy Johansson (Norge)

Skuespiller, scenograf

Fullt navn / Fødenavn:
Karl Evald Johansson

Født:
29. oktober 1948 (71 år siden)

Døde:
1. juni 2007 (58 år) (13 år siden)

Karl Evald «Billy» Johansson var en norsk musiker, skuespiller, designer og scenograf. I Tramteatret opptrådte han som rollefiguren Billy Betong. Han hadde også ansvaret for scenografi og dekorasjoner på en rekke norske filmer. Wikipedia

62 år
Audun Tylden (Plateprodusent)
1948 - 2011

Audun Tylden (Norge)

Plateprodusent

Født:
29. oktober 1948 (71 år siden)

Døde:
24. januar 2011 (62 år) (9 år siden)

Audun Tylden var en norsk platedirektør, plateprodusent og låtskriver. Han ble født på Voss og vokste opp i Trondheim. Han hadde verv som styreformann i FONO og formann av Spellemannkomitéen. Han var ansatt som innspillingssjef i PolyGram på 1970-tallet og ble senere sjef for norskavdelingen i samme selskap. I 1981 startet han plateselskapet Slagerfabrikken sammen med blant andre Jan Paulsen, Tom Hovde og Ola Selvær. De to førstnevnte drev selskapet sammen inntil det ble solgt til Sonet i 1989, som igjen ble solgt til Polygram i 1992 og senere til Universal Music. Tylden fortsatte i selskapet frem til 1992 da han sammen med Tom Hovde startet plateselskapet Tylden & Co. Han var daglig leder i selskapet fram til han døde i 2011 etter lengre tids sykdom.

Audun Tylden arbeidet nært i alle år med mange norske artister, blant andre Øystein Sunde, Lillebjørn Nilsen, Jonas Fjeld, Alf Cranner, Olav Stedje, Ole Ivars, Vazelina Bilopphøggers, Marius Müller, Trøste & Bære, DDE, Ketil Bjørnstad, Lava, Odd Børretzen, Lars Martin Myhre, Saft og Tobben & Ero. Han var også engasjert i klassisk musikk gjennom flere utgivelser med Kjell Bækkelund.

Tylden fikk Bjellesauprisen av FONO i 2004 for at «han i 30 år har stått på barrikadene for norsk musikk og norske artister» samt bransjeprisen under Spellemannprisen 2008. Han ble tildelt Gullskoens hederspris i 2008. I februar 2009 ble han tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull for sin store innsats for musikk med norske tekster.

I 2011 innstiftet Fondet for norske plateprodusenter Audun Tyldens Minnepris, til minne om Tylden.

Audun Tylden var sønn av professor Per Tylden og far til musikeren Andreas Tylden som blant annet har vært vokalist i JR Ewing. Wikipedia

73 år
Peter Green (Gitarist)
1946

Peter Green (Storbritannia)

Gitarist, banjospiller, låtskriver, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Peter Allen Greenbaum

Født:
29. oktober 1946 (73 år)

Peter Green er en blues-rockgitarist og en av grunnleggerne av bandet Fleetwood Mac. Wikipedia

74 år
Kjell Arne Totland (Journalist)
1944 - 2019

Kjell Arne Totland (Norge)

Journalist

Født:
29. oktober 1944 (75 år siden)

Døde:
7. august 2019 (74 år) (1 år siden)

Kjell Arne Totland var en norsk hoffreporter og kongehusekspert. Han var ofte benyttet som kommentator og ekspert på kongesaker både i norske og utenlandske medier. Totland hadde eksklusiv kontrakt med TV 2 som kanalens egen kongehusekspert og kommenterte jevnlig aktuelle kongesaker på alle kanalens plattformer og programflater. Totland hadde også blogg på tv2.no. Wikipedia

75 år
Geir Henning Braaten (Pianist)
1944

Geir Henning Braaten (Norge)

Pianist

Født:
29. oktober 1944 (75 år)

Geir Henning Braaten er en norsk pianist.

I hjembyen gikk han i lære hos Nicolai Dirdal allerede som femåring, senere med Robert Riefling, begge ved Musikkonservatoriet i Oslo. I utlandet med franske Yvonne Lefébure, hos Bruno Seidlhofer i Wien og noen andre i Spania. Debuterte (1966). Har turnert mye, spesielt i Østen, blant annet i Tyrkia, Jugoslavia, Frankrike, Sovjet, USA, Korea, Midtøsten og Taiwan. Han har opptrådt i Hongkong radio og spilt med Tokyo Symfoniorkester. Braaten har samarbeidet med dirigenter som Moshe Atzmon, Aldo Ceccato, Mariss Jansons, Ken-Ichiro Kobayashi og Walter Weller. Hans komplette utgave av Grieg avstedkom konserter med Royal Philharmonic Orchestra. Videre har han hatt suksess med Aaron Rosand. Han er førsteamanuensis ved Norges musikkhøgskole og bosatt i Blylaget. Wikipedia

70 år
Sølve Grotmol (Journalist)
1939 - 2010

Sølve Grotmol (Norge)

Journalist

Født:
29. oktober 1939 (80 år siden)

Døde:
30. januar 2010 (70 år) (10 år siden)

Sølve Grotmol var en norsk nyhets- og sportsjournalist. Fra 1960-tallet arbeidet Grotmol i NRK, først i Dagsnytt radio, senere i TV-sporten hvor han først og fremst kommenterte kunstløp, turn og orientering, men han var også kommentator av tippekampen to ganger på begynnelsen av 1980-tallet. Han var også jevnlig programleder i Sportsrevyen.

Grotmol kom fra Bryne på Jæren. Etter at han gikk av med pensjon i 2001 bodde han lengre perioder i byen Esporles på den spanske øya Mallorca. Der døde han den 30. januar 2010.

Hans karakteristiske stemme og dialekt gjorde ham forholdsvis enkel å parodiere, av blant andre komikeren Trond Kirkvaag. Wikipedia

81 år
Ellen Johnson Sirleaf (Politiker)
1938

Ellen Johnson Sirleaf (Liberia)

Politiker, samfunnsøkonom, gründer, skribent

Født:
29. oktober 1938 (81 år)

Ellen Johnson Sirleaf er en liberisk politiker. Hun var Liberias president fra 2006 til 2018. Hun har også vært leder av Unity Party (Enhetspartiet). Etter valgseieren i presidentvalget 23. november 2005 ble hun Afrikas første, demokratisk valgte, kvinnelige statsleder. Sirleaf ble gjenvalgt i valget i 2011, kort tid etter hun mottok Nobels fredspris for sitt arbeid med å bygge opp igjen landet etter den andre liberiske borgerkrigen. Ellen Johnson Sirleaf er utdannet økonom og statsviter ved Harvard-universitetet, og har tidligere blant annet tjent som finansminister, og arbeidet for Verdensbanken. Wikipedia

77 år
Fridtjof Frank Gundersen (Politiker)
1934 - 2011

Fridtjof Frank Gundersen (Norge)

Politiker, professor

Født:
29. oktober 1934 (85 år siden)

Døde:
11. november 2011 (77 år) (8 år siden)

Fridtjof Frank Gundersen var en norsk jurist, professor og politiker for FrP. Han satt på Stortinget for partiet i 16 år (fra 1981 til 1985 og igjen fra 1989 til 2001).

Gundersen gjennomførte Forsvarets russiskkurs og ble cand. jur. fra Universitetet i Oslo (1961). Deretter gikk han på Utenriksdepartementets aspirantkurs. Fra sommeren 1965 var han tilknyttet Det juridiske fakultet ved UiO som universitetslektor. I 1973 ble han tildelt graden dr. juris. Doktoravhandlingen hans ble utgitt på Universitetsforlaget under tittelen Statlige handelsmonopoler og EF: konkurransebegrensninger i næringer underlagt statlige handelsmonopoler, og deres tilpasning til internasjonale traktater, ISBN 82-00-08922-3.

Ved Norges handelshøyskole i Bergen underviste han i spesialfaget norsk og internasjonal markedsrett. Der tiltrådte han også 1. januar 1975 stillingen som professor i rettsvitenskap og forble fra da av tilknyttet NHH, fra 1. januar 2002 som professor II.

Gundersens viktigste forskningsarbeider var innenfor EU-rett.

I begynnelsen av sin politiske karriere, fram til midten av 70-tallet, var Gundersen aktivt medlem i Høyre. Han var blant annet formann i Høyres «Tenkegruppe 99» fra 1966 til 1971 og medlem av Høyres politiske råd fram til 1975.

Gundersen satt på Stortinget i fire perioder. Han ble valgt inn på Fremskrittspartiets program som «uavhengig» og partiløs kandidat i 1981. I en av periodene var han en av fire FrP-representanter (sammen med Carl I. Hagen).

I 1985 kom han med boka «Fri og frank på Tinget», som handlet om hvordan han opplevde å bli valgt inn i nasjonalforsamlingen.

Vinteren 2001 ble han vraket som Fremskrittspartiets førstekandidat i Akershus og havnet i konflikt med Carl I. Hagen. Like etter meldte han seg ut av partiet med begrunnelsen at han ikke lenger følte seg vel i stortingsgruppa. Bakgrunnen skal ha vært striden som oppstod i partiet høsten 2000, der partileder Hagen hadde beskyldt Gundersen og flere andre for illojalitet.

Gundersen markerte seg med hyppige innspill i norsk samfunnsdebatt både som politiker og som jussprofessor. Han var sterkt engasjert både i forsvarspolitikk og eldrepolitikk. Wikipedia

87 år
Charlotte Knobloch (Politiker)
1932

Charlotte Knobloch (Tyskland)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Charlotte Neuland

Født:
29. oktober 1932 (87 år)

Charlotte Knobloch er president for «Zentralrat der Juden in Deutschland» og visepresident for den europeiske jødiske kongressen og for den jødiske verdenskongressen. Hun har også gjennom mange år vært leder for det jødiske trossamfunnet i München og Oberbayern. Wikipedia

82 år
Astrid Dahlsveen (Billedhugger)
1929 - 2012

Astrid Dahlsveen (Norge)

Billedhugger

Født:
29. oktober 1929 (90 år siden)

Døde:
26. april 2012 (82 år) (8 år siden)

Astrid Dahlsveen var en norsk billedhugger, bosatt i Ørland. Hennes formspråk var naturalistisk med lettere forenklinger.

Hennes offentlige arbeider omfattet blant annet Fløytespiller i Grieghallen i Bergen, Gutter hopper bukk (1976) i Oslo, Sandnes og Ørland, Adrian Posepilt i Trondheim, Musse på gyngehesten i Trondheim og Steinkjer, Ungdom i nød i Trondheim, Rytmelek/Jazzballet ved Åsheim skole i Trondheim, Duett for fløyte i Arendal, Hemmelig samtale (utført 1972, oppsatt 2002) i Ørland, Sjøløve ved Vallersund gård i Bjugn, og monumentet over Hannah og Hans Ryggen (1994) på Brekstad havn.

Dahlsveen var elev hos Oscar Lynum i gymnastiden, gikk deretter på Kunstskolen i Trondheim 1948-49 med Kristofer Leirdal som lærer, og på Kunstakademiet 1949-50 hos Per Palle Storm, og på Vrije Akademie voor Beeldende Kunsten i Haag 1958. Separatutstillinger i Trondhjems Kunstforening 1977 og 2008, på Kunstnernes Hus 1978, Kunstnerringen i Oslo 1985, Kunstnerforbundet 1987, Lillehammer kunstmuseum 1982, Nord-Trøndelag fylkesgalleri 1992, og flere ganger ved Austråttborgen og i Ørland/Bjugn.

Hun har skrevet artikler om Hannah og Hans Ryggen, og om Ove Bjelkes inspirasjonskilder for Austråttborgen. Wikipedia

91 år
Robert Hardy (Skuespiller)
1925 - 2017

Robert Hardy (Storbritannia)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Timothy Sydney Robert Hardy

Født:
29. oktober 1925 (94 år siden)

Døde:
3. august 2017 (91 år) (3 år siden)

Timothy Sydney Robert Hardy var en britisk skuespiller og historiker.

Han ble valgt til «fellow» i Society of Antiquaries. Hardy var militærhistoriker og ledende ekspert på langbuen kjent blant annet fra slaget ved Agincourt. Han ble en anerkjent spesialist på langbuen som han fikk interesse for som gutt da han fant to langbuer på loftet. Han skrev to bøker om langbuens historie og presenterte en dokumentar på BBC om temaet. Ti års forskning lå til grunn for Hardys første bok (1976) om langbuen. Hardy medvirket som rådgiver ved hevingen av «Mary Rose».

Hardy ble særlig kjent gjennom filmatiseringen av Harry Potter, gjennom den langvarige BBC-serien All Creatures Great and Small og for å ha fremstilt Winston Churchill flere ganger. Han ble utnevnt til kommandør av Order of the British Empire i 1981 for sitt virke som skuespiller. Han var kjent for å fremstå både brysk og verdig. Wikipedia

47 år
Joseph Goebbels (Politiker)
1897 - 1945

Joseph Goebbels (Tyskland)

Politiker, dagbokskriver, selvbiograf, journalist, romanforfatter, propagandist, manusforfatter, demagogue

Fullt navn / Fødenavn:
Paul Joseph Goebbels

Født:
29. oktober 1897 (122 år siden)

Døde:
1. mai 1945 (47 år) (75 år siden)

Paul Joseph Goebbels var en fremstående nasjonalsosialist og propagandaminister i Tyskland fra 1933 til 1945. Som Hitlers minister styrte han tysk presse, radio og filmproduksjon, og var strategen bak Det tredje rikets offentlige presentasjon av seg selv. Goebbels var beryktet for sine retoriske evner, sin fanatisme og brennende antisemittisme. Han har blitt tillagt sitatet om at hvis en løgn blir repetert ofte nok, blir den til slutt en sannhet. Tenkningen som ligger til grunn for dette sitatet dannet mye av grunnlaget for hans politikk. Wikipedia

62 år
Marie av Edinburgh (Dronning av Romania)
1875 - 1938

Marie av Edinburgh (Storbritannia)

Dronning av Romania, dagbokskriver, sykepleier

Fullt navn / Fødenavn:
Marie Alexandra Victoria

Født:
29. oktober 1875 (145 år siden)

Døde:
18. juli 1938 (62 år) (82 år siden)

Prinsesse Marie av Edinburgh (Marie Alexandra Victoria; senere Dronning av Romania; født 29. oktober 1875, død 18. juli 1938) var et medlem av den britiske kongefamilien, som senere ble gemalinnen til Ferdinand I av Romania. Wikipedia

73 år
Sam Eyde (Oppfinner)
1866 - 1940

Sam Eyde (Norge)

Oppfinner, gründer, diplomat, ingeniør, politiker

Født:
29. oktober 1866 (154 år siden)

Døde:
21. juni 1940 (73 år) (80 år siden)

Samuel Eyde var en norsk ingeniør og industriherre.

Hans yrkeskarriere som ingeniør begynte i Hamburg i 1891. Der fikk han jobb på byens jernbane- og brokontor og syslet med planer for nye stasjonsanlegg, forskjellige jernbanelinjer og brokonstruksjoner. Siden virket han som ingeniør i Dortmund og Lübeck. I 1895 giftet han seg med Anna Ulrika Mörner, datter av en svensk godseier og greve, og i 1897 etablerte han ingeniørfirmaet Gleim & Eyde sammen med sin tidligere sjef fra Hamburg. De to hadde allerede gjort seg bemerket med å vinne førsteprisen i den internasjonale konkurransen om jernbanearrangementer i Kristiania, og nå mottok de en rekke oppdrag og deltok i flere større konkurransearbeider. Eyde etablerte i 1898 S. Eydes Ingeniørkontor i Kristiania, et firma som også representerte Gleim & Eyde. Snart ble det også en filial i Stockholm. Ved århundreskiftet drev Eyde en av de største ingeniørforretninger i Skandinavia i det Gleim og han selv ved kontoret i Kristiania og ved filialene i Hamburg og Stockholm beskjeftiget cirka 30 ingeniører og funksjonærer.

Sam Eyde var en visjonær når det gjaldt vannkraftutbygging i Norge. Allerede i slutten av 1890-årene sikret han seg rettigheter til vannkraftutbygging i Telemark. Drømmen var å bruke de enorme kreftene i vannet og benytte den rimelige elektrisiteten til industriell produksjon.

Eyde møtte i 1903 fysikeren Kristian Birkeland, som ble inspirert av en kraftig elektrisk kortslutning under demonstrasjonen av en elektrisk kanon. Dette demonstrerte at en lysbue ("gnist") kunne frembringe en reaksjon mellom nitrogen og oksygen i luften, noe som trengs for å produsere salpeter (lysbue-ovnen var allerede funnet opp av BASF i Tyskland, men deres teknologi var ikke like effektiv). Birkeland/Eyde-prosessen la grunnen for å etablere Norsk Hydro.

Gjennom sin svenske partner Knut Tillberg fikk Eyde kontakt med brødrene Knut Wallenberg og Marcus Wallenberg høsten 1903. Dette førte til at selskapet Elektrokemisk (Elkem) ble opprettet i 1904.

Samme år ble Notodden Salpeterfabrikker anlagt da man allerede hadde tilgang til en ferdig kraftstasjon på Notodden (bygget i 1901 for å gi kraft til Tinfos Jernverk). Fabrikken ble i første omgang benyttet som en forsøksfabrikk for salpeterproduksjon. I forbindelse med at Svelgfossen ble utbygget, ble en ny fabrikk med 32 Birkeland–Eyde-ovner etablert på Notodden i 1906. Med utbyggingen av Vemork kraftanlegg startet utbyggingen av kunstgjødselfabrikken på Rjukan i 1910.

Etter unionsoppløsningen i 1905 ble Stortinget bekymret for at utenlandsk kapital kunne komme til å gjennomføre en kraftig industriutbygging i øvre Telemark. Dette førte til at man etablerte konsesjonsbetingelser for utbygging og overføring av elektrisk kraft i Norge. Stortinget ville ikke at norske naturressurser skulle kunne selges til utenlandske industriherrer uten statens godkjenning, og bare for en begrenset tid.

Norsk Hydroelektrisk Kvælstofaktieselskap (Norsk Hydro) ble stiftet i 1905. Etter en lang tautrekking med Stortinget ble det klart at Eyde hadde skaffet seg rettighetene til vannkraften på Rjukan før konsesjonsordningen trådte i kraft, og derfor kunne han uten videre starte utnyttelsen av fossekraften. Problemet var nå bare at han også måtte søke om konsesjon for å overføre kraften til Notodden, og da Norsk Hydro ikke turde å gå i kamp med Stortinget én gang til, ble det bestemt at fabrikkene skulle ligge på Rjukan.

Sam Eyde var generaldirektør i Norsk Hydro med stor suksess i mange år. Med tiden ble Eyde ansett som ukvalifisert til denne stillingen; hans visjoner og planer lignet etter hvert mest på stormannsgalskap, og styret så ingen annen utvei enn å overtale ham til å trekke seg. Dette ble gjort i 1918 i form av en avtale som ble hemmeligholdt. Den offisielle versjonen var at Eyde trakk seg av egen vilje og var med på å utnevne ingeniør Harald Borgen Bjerke til sin etterfølger som generaldirektør. Men den virkelige avtalen gikk ut på at Eyde sterkt ble anmodet om å trekke seg fra sin stilling, dra til Paris og holde seg der, mot at han til gjengjeld skulle få en enorm (og høyst uoffisiell) gyllen fallskjerm.

På grunn av at den offentlige versjonen ble som nevnt over, er sannheten om avtalen å finne i kun få av dagens kilder; det gjelder også de fleste av litteraturkildene nevnt nedenfor. Det er nemlig først nå i nyere tid at sannheten har blitt mer allment kjent.

I 1918 ble han valgt som stortingsrepresentant for Jarlsberg krets.

Wikipedia

85 år
Edmond Halley (Matematiker)
1656 - 1742

Edmond Halley (England)

Matematiker, geofysiker, astronom, meteorolog, kartograf, filosof, demograf, fysiker, universitetslærer

Født:
29. oktober 1656 (364 år siden)

Døde:
14. januar 1742 (85 år) (278 år siden)

Edmond Halley var en engelsk astronom, matematiker og geofysiker.

Som sønn av en velstående såpekoker i Haggerston fikk Edmond gå på de beste skoler; etter St. Paul’s School ble han student ved Queen’s College i Oxford. Allerede tidlig i studietida begynte han å publisere artikler om solsystemet og solflekker.

Etter fullført utdanning tok han ut på en reise til den sørlige halvkula for å studere den sørlige stjernehimmelen, med St. Helena som base. I 1679 utga han så sin Catalogus Stellarum Australium med 341 sørlige stjerner. Denne store utvidelsen av stjernekartet førte til at han av samtida ble jamført med den store Tycho Brahe. Han fikk en Master of Arts-grad ved Oxford og ble medlem av Royal Society.

Under sin store ekspedisjon hadde Halley også gjort atmosfæriske registreringer, og i 1686 publiserte han en avhandling om passatene og monsunvinder. I denne slo han fast at soloppvarming er årsak til atmosfæriske bevegelser. Det var også Halley som viste sammenhengen mellom lufttrykk og høyde over havet.

Halley gifta seg og satte bo i Islington. Her brukte han det meste av tida på observasjoner av månen, men han var også opptatt av problemer omkring tyngdekraften. Ett av problemene som tiltrakk seg Halleys oppmerksomhet, var beviset for Keplers lover. I august 1684 dro han til Cambridge for å diskutere dette med Isaac Newton – bare for å oppdage at Newton hadde løst problemet, men uten å publisere noe. Han overtalte da Newton til å begynne å skrive sin Philosophiæ naturalis principia mathematica. Principia ble utgitt på Halleys kostnad i 1687, og er blitt ett av de store gjennombrudd i vitenskapshistoria.

I 1693 utga Halley en artikkel om livrenter som skulle få stor betydning for utviklinga av aktuarfaget, og som tillot den britiske regjeringa å begynne å selge livrenter basert på en korrekt pris i forhold til kjøperens alder. I denne studien benytta Halley seg av statistikk fra byen Breslau, som var kjent for å ha særlig gode registreringer av befolkningens levealder. Halleys metode for å konstruere levealdertabeller for Breslau regnes i dag for et av de tidlige høydepunkt i demografien.

I 1690 fikk Halley i oppdrag å gjøre målinger av jordas magnetfelt. Han tok derfor ut på en ny, stor ekspedisjon med HMS «Paramore» som varte i to år og tok han over det meste av Atlanterhavet mellom 52°N og 52°S. Resultatene ble framlagt i 1701 i General Chart of the Variation of the Compass. Dette er den første kartlegginga i sitt slag, og den første der det ble brukt isogoner – også kalt Halley-linjer.

Halleys komet: I 1703 ble Halley utnevnt til professor i geometri ved Oxford. Her begynte han å gjøre beregninger på kometbaner, og i Synopsis Astronomia Cometicae (1705) slo han fast at kometobservasjonene i 1456, 1531, 1607 og 1682 gjaldt samme komet, og regna ut at den ville komme tilbake i 1758. Da dette viste seg å slå stikk, fikk den navnet Halleys komet.

Halley gjenopptok Jeremiah Horrocks' arbeider med å bestemme avstandene i solsystemet ved hjelp av planetpassasjer. Han hadde sjøl observert en merkurpassasje i oktober 1677. I 1716 kom han med forslag til et presisjonsinstrument for slike målinger, som kom til anvendelse under den neste venuspassasjen i 1761.

I 1720 ble Halley utnevnt til Astronomer Royal, en stilling han hadde til sin død. Han ligger gravlagt ved St. Margarets kirke i Lee i Sørøst-London. Wikipedia

Dødsfall

88 år
Olav Hodne (Misjonær)
1921 - 2009

Olav Hodne (Norge)

Misjonær

Født:
16. juni 1921 (99 år siden)

Døde:
29. oktober 2009 (88 år) (10 år siden)

Olav Leonard Harry Hodne var en norsk misjonær. Han tjenestegjorde i en årrekke som lærer og misjonsprest for Den norske Santalmisjon i India. Wikipedia

83 år
William Wharton (Forfatter)
1925 - 2008

William Wharton (USA)

Forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Albert William Du Aime

Født:
7. november 1925 (94 år siden)

Døde:
29. oktober 2008 (83 år) (11 år siden)

William Wharton er pseudonymet for Albert Du Aime, en amerikansk forfatter mest kjent for romanen Birdy. Dette var hans debutroman, utgitt i 1978, da han var over 50 år gammel. Den ble filmatisert av Alan Parker i 1984. To av hans andre romaner har også blitt filmatisert, Dad og A Midnight Clear. Flere av bøkene er oversatt til norsk. Wikipedia

60 år
Georges Brassens (Visesanger)
1921 - 1981

Georges Brassens (Frankrike)

Visesanger

Født:
22. oktober 1921 (99 år siden)

Døde:
29. oktober 1981 (60 år) (38 år siden)

Georges Brassens var en fransk visedikter og sanger.

Georges Brassens ble født i Sète (da kalt Cette), som er en by i det sydlige Frankrike nær Montpellier. Han er idag blitt en ikonisk figur i Frankrike, og oppnådde sin berømmelse gjennom sine enkle, elegante sanger og velartikulerte, mangfoldige tekster. Han ansees som én av Frankrikes mest vellykkede etterkrigsdiktere. Han har også satt musikk til dikt av såvel velkjente som relativt obskure poeter, herunder blant annet Louis Aragon (Il n'y a pas d'amour heureux), Victor Hugo, Jean Richepin, François Villon og Guillaume Apollinaire.

Under den annen verdenskrig ble han tvunget av tyskerne til å arbeide i en arbeidsleir ved en flymotorfabrikk drevet av BMW i Basdorf nær Berlin i Tyskland (mars 1943). Her møtte han noen av sine fremtidige venner, blant annet Pierre Onteniente, som forøvrig fikk klengenavnet Gibraltar fordi han var "fast som en klippe". De kom senere til å bli nære venner.

Etter å ha blitt gitt ti dagers permisjon i Frankrike bestemte han seg for ikke å vende tilbake til arbeidsleiren. Brassens tok tilflukt i en slum ved navn "Impasse Florimont" hvor han i flere år bodde sammen med dens eier, Jeanne Planche, som var en venn av hans tante. Planched bodde med sin mann Marcel i relativ fattigdom: uten gass, rennende vann eller elektrisitet. Han forble i skjul der frem til krigen tok slutt fem måneder senere, men endte opp med å bli boende i tilsammen 22 år. Planche skal ha vært inspirasjonskilden til sangen Jeanne. Wikipedia

24 år
Duane Allman (Gitarist)
1946 - 1971

Duane Allman (USA)

Gitarist, sanger, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Howard Duane Allman

Født:
20. november 1946 (73 år siden)

Døde:
29. oktober 1971 (24 år) (48 år siden)

Howard Duane Allman var en amerikansk rock- og blues-gitarist, spesielt regnet som en slidegitar-legende. På Rolling Stones liste fra 23. november 2011 over de 100 beste gitaristene gjennom tidene, er Allman plassert som nummer ni. Foran på lista er Jimi Hendrix, Eric Clapton, Jimmy Page, Keith Richards, Jeff Beck, B.B. King, Chuck Berry og Eddie Van Halen.

Sammen med broren Gregg Allman var Duane Allman medgrunnlegger og frontfigur i sørstatsrock-bandet The Allman Brothers Band. Wikipedia

66 år
Einar «Jeja» Gundersen (Fotballspiller)
1896 - 1962

Einar «Jeja» Gundersen (Norge)

Fotballspiller

Født:
20. september 1896 (124 år siden)

Døde:
29. oktober 1962 (66 år) (57 år siden)

Einar «Jeja» Gundersen var en norsk landslagsspiller i fotball. Han var en målfarlig spiller som var spesielt kjent for hodespillet sitt fra sin posisjon på indre venstre. Det finnes ingen eksakt statistikk for hvor mange mål «Jeja» scoret i sin klubbkarriere, men det anslås at han scoret omtrent 500 mål på 400 kamper. Wikipedia

32 år
Étienne Desmarteau (Friidrettsutøver)
1873 - 1905

Étienne Desmarteau (Canada)

Friidrettsutøver

Født:
4. februar 1873 (147 år siden)

Døde:
29. oktober 1905 (32 år) (114 år siden)

Étienne Desmarteau var en canadisk friidrettsutøver.

I 1902 vant Desmarteau det amerikanske AAU-mesterskapet i vektkasting, foran sleggekasteren John Flanagan. Flanagan og Desmarteau var også begge favoritter foran OL 1904 i St. Louis, hvor vektkasting for første gang stod på det olympiske programmet.

I St. Louis vant Desmarteau med et kast på 10,46 m, 30 cm lengre enn Flanagan. Vektkasting stod bare på programmet to ganger, i 1904 og i 1920 (da Patrick McDonald vant). Wikipedia

28 år
Leon Czolgosz (Anarkist)
1873 - 1901

Leon Czolgosz (USA)

Anarkist

Født:
5. mai 1873 (147 år siden)

Døde:
29. oktober 1901 (28 år) (118 år siden)

Leon Frank Czolgosz er kjent som drapsmannen til USAs president William McKinley.

Czolgosz' foreldre var fattige polske immigranter. Han ble født i Detroit og hadde syv søsken. I tenårene hadde han ulike småjobber, men arbeidet for det meste på familiens gård utenfor Cleveland. Han ble gradvis interessert i sosialistisk og anarkistisk teori, og ble sterkt påvirket av den anarkistiske teoretikeren Emma Goldman.

Den 6. september 1901 dukket Czolgosz opp på en utstilling i New York, og skjøt USAs president William McKinley som senere døde av skadene. Czolgosz ble dømt til døden 23. september 1901 og avrettet i den elektriske stol 29. oktober samme år. Hans siste ord skal ha vært:

«Jeg drepte presidenten fordi han var en fiende av det gode folket; det arbeidende folk. Jeg angrer ikke min forbrytelse».

Emma Goldman ble arrestert på mistanke om at hun stod i ledtog med Czolgosz, men ble løslatt da man ikke fant noe bevis. Wikipedia

<<
29. Oktober
>>