Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Gratis frakt på ordre over 799,-
5 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
5 Mnd.
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
5 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
5 Mnd.
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

29. Oktober

Om dagen

29. Oktober er dag 303 i 2024, og er i uke 44. Det er 63 dager igjen av året.

Historie

11 år siden

2012: Orkanen Sandy treffer østkysten av USA etter først å ha gjort stor skade på flere karibiske øyer

Orkanen Sandy var en orkan som raste over Jamaica, Cuba, Bahamas, Haiti, Den dominikanske republikk og det sørøstre USA, og som traff østkysten av USA igjen den 29. oktober 2012, da med betydelig større kraft enn tidligere under sitt forløp. Orkanen ble også en periode kalt «Frankenstorm» fordi man antok at den ville treffe nordøstlige USAs storbyer på halloween.

Sandy traff New York og New Jersey den 29. oktober. Den krevde 13 menneskeliv og oversvømte store deler av landområdene. Vannmassene var et resultat av stormfloen samtidig med kraftig regn.

Uværet førte til at 6,5 millioner mennesker i 13 stater mistet strømmen, både fordi strømmaster ble revet ned, og fordi enkelte strømselskaper stengte strømmen som et sikkerhetstiltak. Regnet kunne ikke hindre at en rekke branner ble forårsaket av trær som blåste over kraftledninger eller av trafostasjoner som eksploderte da de ble oversvømmet. Breezy Point i Queens ble rammet av en brann som ble spredt av den voldsomme vinden, og som ødela 111 bygninger og skadet ytterligere 20; brannfolkene ble sinket av oversvømmede gater.

Børsen i New York holdt stengt både 29. og 30. oktober som følge av oversvømmelser. Hele Wall Street ble rammet av orkanen.

I Vest-Virginia falt det 0,5 meter snø som følge av stormen. Wikipedia
56 år siden

1967: Tolv hus går med og fire mennesker omkommer i et kvikkleireras i Skjønhaug i Trøgstad

I «Raset på Skjønhaug» raser én million kubikkmeter ut, og tar med seg tolv hus, flere ble skadet, fire mennesker omkom og store deler av området nord for Skjønhaug ble vesentlig forandret idet massene seg nordvestover. I nedkant av rasområdet er det anlagt en minnelund der skjeve «grunnmurer» symboliserer situasjonen etter raset. I selve rasgropa er det i dag anlagt en gocartbane. I likhet med det største jordskjelvet i Norge, Osloskjelvet i 1904, skjedde også raset i Trøgstad under søndagsgudstjenesten. Presten i Trøgstad holdt til alt overmål en tale som omtalte viktigheten av en trygg grunnmur i livet, med formuleringer om at man må bygge huset sitt på fjell. Wikipedia
364 år siden

1659: Slaget i Øresund starter. Nederland og Danmark-Norge bryter den svenske sjøblokaden av København

Freden i Roskilde ble vedtatt den 27. februar 1658, men skulle ikke få lang varighet. Den 7. august samme år gikk Karl X Gustav og den svenske hæren i land på Sjælland. Målet var å utslette Danmark, både som rike og som navn. Til å begynne med gikk det bra for den svenske kongen. Kronborg festning falt, og etter hvert hadde han erobret større deler av Danmark, og København var under beleiring. Dette uroet den nederlandske ambassadøren i København. Nederland hadde store interesser i sjøfarten og handelen i Østersjøområdet. Nå var han engstelig for at denne handelsvirksomheten skulle bli styrt av en ganske uberegnelig svensk konge.

Nederlenderne handlet raskt. 7. oktober satte hele den nederlandske flåten seil og dro mot Danmark. Nitten dager senere kastet den anker nord for Øresund. Styrken var på 39 krigsskip og åtte troppetransportskip med soldater og forsyninger til det beleirede København. I alt førte flåten 1 278 kanoner, 4 501 sjøfolk og ett tusen soldater. Ved Ven i Øresund lå den svenske flåten og ventet; den var på 31 krigsskip og 14 bevæpnede handelsskip, med 1 838 kanoner og 1 149 mann.

I grålysningen den 29. oktober lettet nederlenderne anker, i en fordelaktig og kraftig nordvestlig vind. Meningen var å gå rett inn til København. Karl X Gustav bivånet det hele fra Kronborg. Han hadde håpet at nederlenderne i siste øyeblikk ville snu og ta parti med svenskene, og at de ville hilse Kronborg med salutt. Så skjedde ikke, nederlenderne holdt seg tett opptil den skånske kysten og vekslet en kortvarig ild med festningen ved Helsingborg. Ved åttetiden nærmet de seg den svenske flåten.

Den nederlandske admiralen, Jacob Obdam, hadde på forhånd gitt ordre om at ilden skulle rettes mot fiendens rundholt og rigg. Taktikken var meget vellykket. I løpet av kort tid var mange av de svenske skipene blitt vanskelige eller umulige å manøvrere. Blant dem var linjeskipet «Victoria», der den svenske admiral Carl Gustaf Wrangel befant seg: Blev amiralskeppet Victoria uti ett hårdt fäktande i så måtto skamfilat och tillpinat att det varken fram, tilbaks, eller över stag gå kunde, helst medan dess mesanssprjöt mitt avskjuten var.

Wrangel måtte avbryte kampen, og flaggskipet drev hjelpeløst over mot Helsingør. Slaget raste over hele sundet nord for Ven, og svenskene hadde store tap. Noen skip hadde drevet på grunn langs skånekysten, og nederlenderne hadde bordet og erobret «Rose», «Delmenhorst» og «Pelikanen». «Morgonstiernan» ble senket med kanonild. På «Leoparden» var nesten hele besetningen på 153 mann satt ut av spill, og kapteinen satte skipet på grunn ved Ven.

Hollenderne hadde også tap. De svenske «Draken» møtte det jevnstore «Brederode», og med hjelp av «Wismar» senket de nederlenderen. Det nederlandske flaggskipet «Eendracht» var synkeferdig, og admiral Obdam måtte med båtsmannstol overføre seg selv og flagget til et annet skip.

Sør for Ven sank flere skip. I svenske dagboksopptegnelser står å lese at dagene etter slaget stakk flere toppmaster opp av overflaten her. Wikipedia

Fødsler

33 år
Eric Saade (Sanger)
1990

Eric Saade (Sverige)

Sanger, programleder

Fullt navn / Fødenavn:
Eric Khaled Saade

Født:
29. oktober 1990 (33 år)

Eric Khaled Saade er en svensk sanger som tidigere var medlem i popgruppen What's Up. I 2009 gikk han solo, han var med i Melodifestivalen 2010 med sangen «Manboy», skrevet av Fredrik Kempe og Peter Boström. I 2009 var han programleder i My Camp Rock.

Sommeren 2010 turnerte Eric Saade rundt om i Sverige etter gjennombruddet med «Manboy» i Melodifestivalen. Turnéen het «Masquerade Tour», og han sang sangene fra albumet Masquerade som ble utgitt samme år. Eric Saade leste opp de svenske poengene i Eurovision Song Contest 2010 i Oslo.

I 2011 vant han Melodifestivalen med sangen «Popular», skrevet av Fredrik Kempe. Denne sangen deltok han med for Sverige i Eurovision Song Contest 2011 i Düsseldorf. Han kom på tredjeplass med 185 poeng.

Samme år kom han ut med albumet Saade Vol. 1 med sanger som «Killed by a Cop». Han hadde også en uteturné sommeren 2011 som het Made of Pop. Deretter kom han ut med Saade Vol. 2 som ble hans tredje album. Våren 2012 hadde han arenaturné som het Pop Explosion med sanger fra alle albumene.

I 2012 sang han duett med Tone Damli på sangen «Imagine». Singelen nådde platinastatus i Norge. Samme høst kom han ut med to nye singler: «Marching (in the Name of Love)» og «Miss Unknown».

Eric Saade var tidligere samboer med den svenske artisten Molly Sandén. Wikipedia

46 år
Brendan Fehr (Skuespiller)
1977

Brendan Fehr (Canada)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Brendan Jacob Joel Fehr

Født:
29. oktober 1977 (46 år)

Brendan Jacob Joel Fehr er en kanadisk skuespiller. Han er best kjent som romvesenkarakteren Michael Guerin i WB-tv-serien Roswell, og Dan Cooper i CSI: Miami.

Fehr ble født i New Westminster i Britisk Columbia, men flyttet til i Winnipeg i Manitoba i 1990. Wikipedia

48 år
Aksel Hennie (Skuespiller)
1975

Aksel Hennie (Norge)

Skuespiller, , filmregissør, manusforfatter,

Født:
29. oktober 1975 (48 år)

Aksel Hennie er en norsk skuespiller, regissør og manusforfatter kjent fra filmer som Hodejegerne, Jonny Vang, Uno og Max Manus.

Han er oppvokst på Lambertseter i Oslo. I 1996 ble Aksel Hennie og kameraten Rem dømt for henholdsvis fire og ni tilfeller av tagging. Hennie malte graffiti under kunstnernavnene Mikro og Ceel. De fikk begge erstatningsdommer og betinget fengsel. Hennie ble utstøtt av miljøet som var av den oppfatning at han tystet på kameratene sine. Situasjonen dannet grunnlaget for filmen Uno som Hennie skrev og senere regisserte og spilte i. Flere av personene i den tidligere kretsen rundt ham er i dag en del av det politiet betegner som gjeng- og ransmiljøet på Østlandet. Dommen mot Hennie var en av de første taggerdommene i Norge.

Han var en tid forlovet med artisten Tone Damli Aaberge.

Hennie er utdannet ved Teaterhøgskolen. Han har medvirket i sentrale roller på scenen som blant annet Flammefjes og Lomman full av stein ved Teatret Vårt, samt Svart mjølk og Kaos er granne med Gud ved Det norske teatret. Han var også med i originalbestningen på storsuksessen TanGhost (basert på Henrik Ibsens Gengangere) hvor han spilte Oswald. Hennie har også spilt tittelrollen i William Shakespeares Hamlet på Oslo Nye Teater i 2006, og spilte høsten 2009 og våren 2010 sammen med Ane Dahl Torp og Dennis Storhøi i stykket Drapene i Aalst for POS Theatre Company.

Han har spilte sentrale roller i filmer som Jonny Vang (2003), Buddy (2003), Hawaii, Oslo (2004) og Uno fra 2004 (som han i tillegg regisserte og skrev manus til). Hovedrollen i Jonny Vang ble hans gjennombrudd. I 2008 spilte han hovedrollen i storproduksjonen Max Manus som omhandlet motstandsmannen med samme navn. Filmen ble en stor publikumssuksess i Norge. I 2011 spilte han i filmen Hodejegerne, som også ble lansert internasjonalt.

Han har også medvirket i noen utenlandske filmer. Blant annet har han hatt en birolle i den amerikanske science fiction-filmen The Martian fra 2015, og i science fiction-grøsseren The Cloverfield Paradox fra 2018.

Han har også hatt sentrale roller i tv-serier som Torpedo og Nobel – fred for enhver pris.

Hennie har også vært involvert i produksjon av reklamefilm og har vunnet Gullfisken i 2007, 2008 og 2017. Wikipedia

51 år
Camilla av Rosenborg (Adelskvinne)
1972

Camilla av Rosenborg (Danmark)

Adelskvinne

Født:
29. oktober 1972 (51 år)

Camilla Alexandrine Christine av Rosenborg er en dansk adelskvinne. Hun er oldebarn av kong Christian X av Danmark, og tremenning av kronprins Frederik av Danmark.

Komtesse Camilla er datter av grev Christian av Rosenborg, tidligere prins Christian av Danmark, og hans kone, Anne Dorte Maltoft-Nielsen. Hun har en tvillingsøster, komtesse Josephine, samt en yngre søster, komtesse Feodora.

20. mai 1995 giftet Camilla seg med Mikael Rosanes (f. 8. februar 1952) i Sollerød, Danmark. Ekteparet har fire barn. Wikipedia

52 år
Winona Ryder (Skuespiller)
1971

Winona Ryder (USA)

Skuespiller, filmprodusent, produsent

Fullt navn / Fødenavn:
Winona Laura Horowitz

Født:
29. oktober 1971 (52 år)

Winona Laura Horowitz, kjent som Winona Ryder, er en amerikansk skuespiller.

Ryders foreldre var medlemmer av et hippie-kollektiv, og flyttet en hel del før hun ble født. Hun har tre søsken. På begynnelsen av 1980-tallet slo de seg ned i Petaluma i California.

Sitt store gjennombrudd fikk Ryder med Heathers i 1989, en svart komedie med Christian Slater. I 1990 fikk hun en stor rolle i Tim Burtons Edward Saksehånd, der hun spilte mot Johnny Depp. Hun var forlovet med Depp i tre år.

I 1994 ble Ryder nominert til Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for rolleskildringen i Little Women. I 2017 ble hun nominert til en Screen Actors Guild Award og en Golden Globe for rollen i science fiction-serien Stranger Things.

Julen 2001 ble Ryder arrestert for å ha stjålet klær for tusenvis av dollar i en eksklusiv klesbutikk. Wikipedia

55 år
Johann Olav Koss (Skøyteløper)
1968

Johann Olav Koss (Norge)

Skøyteløper, lege

Født:
29. oktober 1968 (55 år)

Johann Olav Koss er en norsk tidligere skøyteløper. I OL i 1994 toppet han sin karriere med tre gull i ett og samme mesterskap, og satte samtidig tre verdensrekorder.

Begge hans foreldre er leger. Familien flyttet fra Bergen til Drammen, og deretter til Lørenskog der skøyteløperen vokste opp.

Koss representerte Strømmen IF på skøytebanen, og vant landsmesterskapet, det uoffisielle norgesmesterskapet for 15-åringer, i 1983. Han ble norsk juniormester på skøyter i 1987, men lå et stykke bak de beste i junior-VM i 1986 og 1987. I 1988 debuterte han på seniornivå i VM på Medeobanen i Alma Ata, men han greide ikke å komme med på den avsluttende 10 000-meteren.

Året etter kom han på 8.-plass i VM. Gjennombruddet kom i 1990, da han vant verdensmesterskapet i Innsbruck i Østerrike. De neste fire årene kom han på seierspallen i samtlige EM og VM, og tok tre laurbærkranser. Koss deltok i sitt første OL i Albertville 1992, der han vant 1500-meteren fire hundredeler foran Ådne Søndrål, og tok sølv på 10 000 meter bak Bart Veldkamp. Med sitt OL-gull i franske Albertville ble han også livsvarig medlem av Gullklubben.

I 1994, hans siste år som aktiv løper, tok han tre gullmedaljer i vinterlekene på Lillehammer, og satte samtidig tre nye verdensrekorder i løpene i Vikingskipet på Hamar. To av disse rekordene ble ikke slått før klappskøytene ble tatt i bruk. Verdensrekorden på 10 000 meter ble 13.30.55, og ga et klart gull i OL.

Det amerikanske magasinet Sports Illustrated kåret Koss til «Årets idrettsutøver» dette året, og han mottok Fearnleys olympiske ærespris for sine prestasjoner på Hamar. Han ble tildelt Oscarstatuetten i 1990, 1991 og 1994.

Etter at Peter Mueller mistet jobben som landslagstrener for de norske skøyteløperne i forkanten OL-sesongen 2010, ble Koss forespurt å hjelpe til i sesongen med å være assistenttrener for de kvinnelige norske OL-skøyteløperne.

Koss var medlem av Den internasjonale olympiske komité (IOC) 1999–2002. I 1994 var Koss med å starte kalenderprosjektet «Norske toppidrettsutøvere mot narkotika», sammen med treningskameraten Atle Vårvik. I 1997 ble arbeidet utvidet, og organisasjonen MOT ble stiftet av kameratene. Etter at Koss donerte OL-bonusen sin fra 1500 meter på Lillehammer til Olympic Aid, ble han engasjert i arbeidet for fattige barn. Da Olympic Aid gikk inn, stiftet han og er president i den humanitære organisasjonen Right To Play, og har i senere år viet seg til driften av denne. Koss styrer Right To Play fra sitt bosted i Canada.

Kongen utnevnte 29. mars 2011 Koss til ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske Fortjenstorden «for internasjonalt humanitært virke for barn og unge innen sport og idrett.»

Koss ble på nytt nominert til «Årets idrettsutøver» av Sports Illustrated i 2011 for sitt arbeid med Right To Play. Wikipedia

55 år
Jan Ingar Thon (Forfatter)
1968

Jan Ingar Thon (Norge)

Forfatter, skribent, foredragsholder

Født:
29. oktober 1968 (55 år)

Jan Ingar Thon er en norsk religionshistoriker, forfatter og foredragsholder.

Jan Ingar Thon har publisert en rekke artikler og bøker om religions- og kulturhistorie, bl.a. om Antikrist-legenden, den engelske ritualmagikeren Aleister Crowley, varulver og en rekke andre temaer.

Han er bosatt i Oslo, hvor han bl.a. er med og driver darkwave-klubben Kjettersk Kjeller. Wikipedia

55 år
Aili Keskitalo (Politiker)
1968

Aili Keskitalo (Norge)

Politiker

Født:
29. oktober 1968 (55 år)

Aili Keskitalo er en norsk samisk politiker fra Kautokeino.

Fra 2017 er hun sametingspresident i det norske Sametinget. Hun har også tidligere vært sametingspresident i to perioder, først fra 2005 til 2007, og igjen fra 2013 til 2017. Keskitalo ble partileder for Norske Samers Riksforbund første gang i 2003, og har vært innvalgt representant på Sametinget siden 2005. Hun er gift og har tre barn.

Hun har Master of Public Administration fra Copenhagen Business School, med avhandlingen Høyere utdanningsinstitusjoner for urfolk -i en moderniseringstid : en komparativ analyse av endringer i rammebetingelser for Sámi allaskuvla/Samisk høgskole og Ilisimatusarfik ved årtusenskiftet. Wikipedia

58 år
Petronella Barker (Skuespiller)
1965

Petronella Barker (Norge)

Skuespiller

Født:
29. oktober 1965 (58 år)

Petronella O. Barker er en norsk skuespiller som vant Amandaprisen 2006 for en birolle og Kulturquiz i 2014.

Barker filmdebuterte som høvdingedatteren Signi i 1985 i den norsk-sovjetiske filmen Dragens fange. Etter Teaterhøgskolen sammen med Anneke von der Lippe fra 1985 til 1988, scenedebuterte hun i 1988 ved Teatret Vårt i Molde, hvor hun blant annet medvirket i Naku-prosjektet. Hun spilte videre Ofelia i Hamlet, Grusjka i Dostojevskijs Brødrene Karamazow og Edvarda i Hamsuns Pan. Hun var Lisa i Knut Faldbakken sin Sweetwater av Lasse Glomm fra søppeldyngene utenfor Roma mot Bentein Baardson utgitt i 1988. Hun TV-debuterte på NRK Fjernsynsteatret i 1989 i Ola Bauers Sabeltigerens sønn i regi av Carl Jørgen Kiønig, og fulgte opp i 1990 som Beth i kriminalserien Aksjemordet.

I 1989 meldte hun overgang fra Molde til Oslo Nye Teater, hvor hun har spilt i blant annet Sverre Udnæs' Dukken og Karl Sundbys Sorte fugler, samt hatt rollene som Perdita og Helena i Shakespeares Vintereventyret og En midtsommernattsdrøm. Ikke uventet[klargjør] ble hun valgt ut til Fangene på fortet i 1993.

Etter fem år ble hun i 1996 ansatt ved Nationaltheatret hvor hun debuterte som Yana i Gaucho og senere har hatt roller som Cathleen i Eugene O'Neills stykke Lang dags ferd mot natt og Natalja i Tsjekhovs Tre søstre. Barker hadde i 2006 suksess som Hedda i Ibsens Hedda Gabler, og var fortelleren i Markens Grøde fra 2007. Hun har også hatt noen opptredener på Torshovteatret, blant annet som konen i Mann uten hensikt. Hun var i 2007 aktuell i Neger og hunder i kamp av Bernard-Marie Koltès.

På film har hun foruten nevnte Sweetwater (1988), hovedrolle i den post-apokalyptiske Havet stiger fra 1990, samt roller i actionthrilleren Farlig farvann (1995), Thranes metode (1998) og Hawaii, Oslo (2004). På TV har hun gjort seg bemerket i Fire høytider (2000) og som prostituert i første sesong av serien Kodenavn Hunter (2007). Barker var i 1995 stemmen til Oraklet i Aladdin og røvernes konge. I 2006 var hun stemmen til April Ryan i det norske versjonen av videospillet Drømmefall - Den Lengste Reisen. Med Henrik Rafaelsen vant hun i 2014 Kulturquiz ledet av Siss Vik. Wikipedia

61 år
John Magufuli (Tanzaniansk president)
1959 - 2021

John Magufuli (Tanzania)

Tanzaniansk president, politiker, kjemiker

Fullt navn / Fødenavn:
John Pombe Joseph Magufuli

Født:
29. oktober 1959 (64 år siden)

Døde:
17. mars 2021 (61 år) (3 år siden)

John Pombe Magufuli var en tanzaniansk lærer og politiker som var landets femte president fra 2015 til sin død i 2021.

Han ble først valgt inn i Tanzanias nasjonalforsamling i 1995, og hadde en rekke statsrådsposisjoner etter det. Han sto som kandidat for regjeringspartiet Chama cha Mapinduzi (CCM) i valget i Tanzania 2015, og vant med 58 % av stemmene, og ble innsatt som president 5. november 2015.

Magufuli gikk som president raskt til felts mot elitenes korrupsjon, nepotisme og sløseri med skattebetalernes penger. Han fikk for eksempel i desember 2015 avsatt hele ledelsen av den tanzanianske havnemyndighet fot korrupsjon of vanstyre. En av hans første embedshandlinger var å avlyse festlighetene planlagt for unavhengighetsdagen, fordi han mente at kostnadene bedre kunne benyttes i kampen mot koleraen. Skattesnytere fikk en ukes amnesti til selv å opplyse om hva de hadde holdt unna. For regjeringsrepresentanter på utenlandsreise ble refusjon av reisekostnader på første klasse ikke utbetalt.

Ved et offentlig møte i september 2018 sa Magufuli at folk som bruker prevensjonsmidler er for late til å føde en stor familie. Han oppfordret folk til ikke å lytte til deres råd om prevensjon, og mente at mange av dem er utlendinger med onde motiver. Talen er blitt kritisert blant annet av Amnesty International. Wikipedia

65 år
Torgrim Eggen (Forfatter)
1958

Torgrim Eggen (Norge)

Forfatter, journalist, musiker

Født:
29. oktober 1958 (65 år)

Torgrim Eggen er en norsk forfatter, journalist og musiker. Han har vært journalist i Nye Takter, Arbeiderbladet, Puls, Beat og Dagbladet og redaktør i gratisavisen Natt&Dag. Eggen spilte også bass i det norske nyveiv-bandet The Cut. Wikipedia

66 år
Dan Castellaneta (Skuespiller)
1957

Dan Castellaneta (USA)

Skuespiller, manusforfatter, stemmeskuespiller, komiker

Født:
29. oktober 1957 (66 år)

Daniel Louis «Dan» Castellaneta er en amerikansk skuespiller. Han er kjent som stemmen til Homer Simpson i TV-serien The Simpsons. Han var også med i besetningen på The Tracy Ullman Show, TV-programmet der The Simpsons først ble sendt på TV.

Castellaneta har dessuten vært stemme i en del filmer og andre tegnefilmserier som Aladdin (den engelske versjonen), der han hadde stemmen til «Genie».

I TV-serien The Simpsons har Castellaneta stemmen til Homer Simpson, Abraham Simpson (Granpa), Barney Gumble, Krusty the Clown, Groundskeeper Willie, Mayor Joe Quimby, Hans Moleman, Sideshow Mel, Itchy (fra tegnefilmserien The Itchy & Scratchy Show), Kodos, Arnie Pie, Scott Christian, samt en del andre figurer.

Castellaneta har også gitt ut to CD-er: Two Lips, som ble sluppet 22. februar 2000, og I Am Not Homer, som ble sluppet 23. april 2002. Begge albumene ble utgitt av plateselskapet Oglio Records. Wikipedia

52 år
Kevin DuBrow (Sanger)
1955 - 2007

Kevin DuBrow (USA)

Sanger, komponist

Født:
29. oktober 1955 (68 år siden)

Døde:
19. november 2007 (52 år) (Overdose kokain) (16 år siden)

Kevin DuBrow var en amerikansk vokalist. Han var mest kjent som frontsanger for heavy metal-bandet Quiet Riot.

DuBrow døde av en overdose kokain. Overdoseringen skal ha skjedd ved et uhell. Han ble 52 år gammel. Han ble funnet død i sitt hjem i Las Vegas av en venn av DuBrows kjæreste, det ble estimert at hans dødsdato var 19. november. DuBrow var ugift og barnløs. Wikipedia

72 år
Terje Granerud (Politiker)
1951

Terje Granerud (Norge)

Politiker, redaktør

Født:
29. oktober 1951 (72 år)

Terje Granerud er en norsk politiker (Ap). Han var innvalgt på Stortinget for Akershus fra 1981 til 1989. Han var vararepresentant i perioden 1977 – 1981.

Granerud har i en årrekke vært sjefredaktør i Romerikes Blad, og ble i 2003 valgt til ordfører i Rælingen kommune. I mai 2006 fikk Granerud stillingen som redaktør i Eidsvoll Ullensaker Blad, men valgte å fortsette som ordfører ut kommunestyreperioden til høsten 2007 . Etter en ny utlysning ble Granerud ansatt som redaktør fra høsten 2007, og satt som redaktør til 2012. Wikipedia

73 år
Abdullah Gül (Politiker)
1950

Abdullah Gül (Tyrkia)

Politiker, diplomat, samfunnsøkonom

Født:
29. oktober 1950 (73 år)

Abdullah Gül er en tyrkisk politiker. Han tilhører partiet AKP.

Han har utdannelse i økonomi fra Universitetet i Istanbul, med doktorgrad derfra i 1983. Han arbeidet som økonom ved Den islamske utviklingsbank i Jidda fra 1983 til 1991.

Gül var statsminister fra november 2002 til mars 2003. Han ble landets visestatsminister og utenriksminister i 2003. Som utenriksminister var Gül aktivt med i forhandlingene med EU angående et tyrkisk EU-medlemskap, som han selv er tilhenger av.

I april 2007 utnevnte regjeringen Erdoğan Gül til sin kandidat for presidentposten, til harde protester fra opposisjonen. Protestene skyldtes i stor grad Güls fortid som islamist. Gül ble valgt til president 28. august 2007, til 28. august 2014. Wikipedia

74 år
David Paton (Gitarist)
1949

David Paton (Storbritannia)

Gitarist, bassist, sanger

Født:
29. oktober 1949 (74 år)

David Paton er en skotsk musiker som er mest kjent for sin rolle som bassist for progrockbandene Pilot og Alan Parsons Project.

David Paton har som profesjonell musiker vært involvert i skotske rockeband siden midten av 1960-tallet. Tidlig på 1970-tallet ble han som grunnleggende medlem bassist, vokalist og låtskriver for bandet Pilot, som også inkluderte Ian Bairnson på gitar og Stuart Tosh på trommer. Her skrev han blant annet hitlåtene «It's Magic» og «January» før Pilot senere ble absorbert inn i bandet Alan Parsons Project og Paton spilte på alle albumene bandet ga ut mellom 1975 til 1985.

I 1982 under plateinnspilling med Alan Parsons Project på Abbey Road Studios, besøkte Paton og vokalisten Chris Rainbow progrockbandet Camel, som var i nabostudioet og spilte inn albumet Nude. De stiftet et bekjentskap til Andrew Latimer og de ble i en kort periode en del av Camel, hvor Paton etter hvert ble med i innspillingene The Single Factor (1982), Stationary Traveller (1984), Dust and Dreams (1991) og Harbour of Tears (1996) samt noen turnéer etter disse.

Senere på 1980-tallet var han også med som bassist i bandet til Fish, som han forlot tidlig på 1990-tallet, og for Elton John, Paul McCartney og flere. Paton ga ut et soloalbum i 1993, men utgivelsen var markedsført diskret. I dag bor David Paton i Costa Blanca, Spania, hvor han driver sitt eget studio og har spilt inn utgivelser for flere artister. Wikipedia

74 år
Anne Tryti (Illustratør)
1949

Anne Tryti (Norge)

Illustratør, grafisk designer, kunstner

Født:
29. oktober 1949 (74 år)

Anne Tryti er en norsk billedkunstner, grafisk designer og illustratør. Hun har arbeidet med grafisk kunst og illustrert en rekke bøker, særlig skolebøker for barn. Illustrasjonene er fargesterke, maleriske og lett naivistiske.

Anne Tryti har bodd og arbeidet flere år i Nederland. I dag bor hun i Holmestrand i Vestfold. Wikipedia

58 år
Billy Johansson (Skuespiller)
1948 - 2007

Billy Johansson (Norge)

Skuespiller, scenograf

Fullt navn / Fødenavn:
Karl Evald Johansson

Født:
29. oktober 1948 (75 år siden)

Døde:
1. juni 2007 (58 år) (17 år siden)

Karl Evald «Billy» Johansson var en norsk musiker, skuespiller, designer og scenograf. I Tramteatret opptrådte han som rollefiguren Billy Betong. Han hadde også ansvaret for scenografi og dekorasjoner på en rekke norske filmer. Wikipedia

62 år
Audun Tylden (Plateprodusent)
1948 - 2011

Audun Tylden (Norge)

Plateprodusent

Født:
29. oktober 1948 (75 år siden)

Døde:
24. januar 2011 (62 år) (13 år siden)

Audun Tylden var en norsk platedirektør, plateprodusent og låtskriver. Han ble født på Voss og vokste opp i Trondheim. Han hadde verv som styreformann i FONO og formann av Spellemannkomitéen. Han var ansatt som innspillingssjef i PolyGram på 1970-tallet og ble senere sjef for norskavdelingen i samme selskap. I 1981 startet han plateselskapet Slagerfabrikken sammen med blant andre Jan Paulsen, Tom Hovde og Ola Selvær. De to førstnevnte drev selskapet sammen inntil det ble solgt til Sonet i 1989, som igjen ble solgt til Polygram i 1992 og senere til Universal Music. Tylden fortsatte i selskapet frem til 1992 da han sammen med Tom Hovde startet plateselskapet Tylden & Co. Han var daglig leder i selskapet fram til han døde i 2011 etter lengre tids sykdom.

Audun Tylden arbeidet nært i alle år med mange norske artister, blant andre Øystein Sunde, Lillebjørn Nilsen, Jonas Fjeld, Alf Cranner, Olav Stedje, Ole Ivars, Vazelina Bilopphøggers, Marius Müller, Trøste & Bære, DDE, Ketil Bjørnstad, Lava, Odd Børretzen, Lars Martin Myhre, Saft og Tobben & Ero. Han var også engasjert i klassisk musikk gjennom flere utgivelser med Kjell Bækkelund.

Tylden fikk Bjellesauprisen av FONO i 2004 for at «han i 30 år har stått på barrikadene for norsk musikk og norske artister» samt bransjeprisen under Spellemannprisen 2008. Han ble tildelt Gullskoens hederspris i 2008. I februar 2009 ble han tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull for sin store innsats for musikk med norske tekster.

I 2011 innstiftet Fondet for norske plateprodusenter Audun Tyldens Minnepris, til minne om Tylden.

Audun Tylden var sønn av professor Per Tylden og far til musikeren Andreas Tylden som blant annet har vært vokalist i JR Ewing. Wikipedia

77 år
Peter Green (Gitarist)
1946

Peter Green (Storbritannia)

Gitarist, banjospiller, låtskriver, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Peter Allen Greenbaum

Født:
29. oktober 1946 (77 år)

Peter Green er en blues-rockgitarist og en av grunnleggerne av bandet Fleetwood Mac. Wikipedia

74 år
Kjell Arne Totland (Journalist)
1944 - 2019

Kjell Arne Totland (Norge)

Journalist

Født:
29. oktober 1944 (79 år siden)

Døde:
7. august 2019 (74 år) (4 år siden)

Kjell Arne Totland var en norsk hoffreporter og kongehusekspert. Han var ofte benyttet som kommentator og ekspert på kongesaker både i norske og utenlandske medier. Totland hadde eksklusiv kontrakt med TV 2 som kanalens egen kongehusekspert og kommenterte jevnlig aktuelle kongesaker på alle kanalens plattformer og programflater. Totland hadde også blogg på tv2.no. Wikipedia

79 år
Geir Henning Braaten (Pianist)
1944

Geir Henning Braaten (Norge)

Pianist

Født:
29. oktober 1944 (79 år)

Geir Henning Braaten er en norsk pianist.

I hjembyen gikk han i lære hos Nicolai Dirdal allerede som femåring, senere med Robert Riefling, begge ved Musikkonservatoriet i Oslo. I utlandet med franske Yvonne Lefébure, hos Bruno Seidlhofer i Wien og noen andre i Spania. Debuterte (1966). Har turnert mye, spesielt i Østen, blant annet i Tyrkia, Jugoslavia, Frankrike, Sovjet, USA, Korea, Midtøsten og Taiwan. Han har opptrådt i Hongkong radio og spilt med Tokyo Symfoniorkester. Braaten har samarbeidet med dirigenter som Moshe Atzmon, Aldo Ceccato, Mariss Jansons, Ken-Ichiro Kobayashi og Walter Weller. Hans komplette utgave av Grieg avstedkom konserter med Royal Philharmonic Orchestra. Videre har han hatt suksess med Aaron Rosand. Han er førsteamanuensis ved Norges musikkhøgskole og bosatt i Blylaget. Wikipedia

78 år
Vita Andersen (Forfatter)
1942 - 2021

Vita Andersen (Danmark)

Forfatter, skribent, lyriker

Født:
29. oktober 1942 (81 år siden)

Døde:
20. juli 2021 (78 år) (3 år siden)

Vita Andersen var en dansk skjønnlitterær forfatter.

I oppveksten var hun anbrakt utenfor hjemmet i tre år, på barnehjem og hos sin moster. Hun skriver ut fra egne erfaringer, og hennes romaner handler om barn, og hvordan voksne kan svikte barn. Temaene hun tar opp kan være vanskelige, som psykisk sykdom, og kontroversielle som feminisme og kjønnsroller.

Hennes debut-diktsamling Tryghedsnarkomaner og novellesamlingen Hold kæft og vær smuk fikk stor mediaoppmerksomhet og store salgstall i Danmark. Hun mottok en rekke priser for sitt forfatterskap.

Vita Andersen var datter av Aage Neutzsky-Wulff og søster til Erwin Neutzsky-Wulff. Hun var i en periode gift med den danske politikeren Mogens Camre, som hun hadde tre barn med. Wikipedia

70 år
Sølve Grotmol (Journalist)
1939 - 2010

Sølve Grotmol (Norge)

Journalist

Født:
29. oktober 1939 (84 år siden)

Døde:
30. januar 2010 (70 år) (14 år siden)

Sølve Grotmol var en norsk nyhets- og sportsjournalist. Fra 1960-tallet arbeidet Grotmol i NRK, først i Dagsnytt radio, senere i TV-sporten hvor han først og fremst kommenterte kunstløp, turn og orientering, men han var også kommentator av tippekampen to ganger på begynnelsen av 1980-tallet. Han var også jevnlig programleder i Sportsrevyen.

Grotmol kom fra Bryne på Jæren. Etter at han gikk av med pensjon i 2001 bodde han lengre perioder i byen Esporles på den spanske øya Mallorca. Der døde han den 30. januar 2010.

Hans karakteristiske stemme og dialekt gjorde ham forholdsvis enkel å parodiere, av blant andre komikeren Trond Kirkvaag. Wikipedia

85 år
Ellen Johnson Sirleaf (Politiker)
1938

Ellen Johnson Sirleaf (Liberia)

Politiker, samfunnsøkonom, gründer, skribent

Født:
29. oktober 1938 (85 år)

Ellen Johnson Sirleaf er en liberisk politiker. Hun var Liberias president fra 2006 til 2018. Hun har også vært leder av Unity Party (Enhetspartiet). Etter valgseieren i presidentvalget 23. november 2005 ble hun Afrikas første, demokratisk valgte, kvinnelige statsleder. Sirleaf ble gjenvalgt i valget i 2011, kort tid etter hun mottok Nobels fredspris for sitt arbeid med å bygge opp igjen landet etter den andre liberiske borgerkrigen. Ellen Johnson Sirleaf er utdannet økonom og statsviter ved Harvard-universitetet, og har tidligere blant annet tjent som finansminister, og arbeidet for Verdensbanken. Wikipedia

77 år
Fridtjof Frank Gundersen (Politiker)
1934 - 2011

Fridtjof Frank Gundersen (Norge)

Politiker, professor

Født:
29. oktober 1934 (89 år siden)

Døde:
11. november 2011 (77 år) (12 år siden)

Fridtjof Frank Gundersen var en norsk jurist, professor og politiker for FrP. Han satt på Stortinget for partiet i 16 år (fra 1981 til 1985 og igjen fra 1989 til 2001).

Gundersen gjennomførte Forsvarets russiskkurs og ble cand. jur. fra Universitetet i Oslo (1961). Deretter gikk han på Utenriksdepartementets aspirantkurs. Fra sommeren 1965 var han tilknyttet Det juridiske fakultet ved UiO som universitetslektor. I 1973 ble han tildelt graden dr. juris. Doktoravhandlingen hans ble utgitt på Universitetsforlaget under tittelen Statlige handelsmonopoler og EF: konkurransebegrensninger i næringer underlagt statlige handelsmonopoler, og deres tilpasning til internasjonale traktater, ISBN 82-00-08922-3.

Ved Norges handelshøyskole i Bergen underviste han i spesialfaget norsk og internasjonal markedsrett. Der tiltrådte han også 1. januar 1975 stillingen som professor i rettsvitenskap og forble fra da av tilknyttet NHH, fra 1. januar 2002 som professor II.

Gundersens viktigste forskningsarbeider var innenfor EU-rett.

I begynnelsen av sin politiske karriere, fram til midten av 70-tallet, var Gundersen aktivt medlem i Høyre. Han var blant annet formann i Høyres «Tenkegruppe 99» fra 1966 til 1971 og medlem av Høyres politiske råd fram til 1975.

Gundersen satt på Stortinget i fire perioder. Han ble valgt inn på Fremskrittspartiets program som «uavhengig» og partiløs kandidat i 1981. I en av periodene var han en av fire FrP-representanter (sammen med Carl I. Hagen).

I 1985 kom han med boka «Fri og frank på Tinget», som handlet om hvordan han opplevde å bli valgt inn i nasjonalforsamlingen.

Vinteren 2001 ble han vraket som Fremskrittspartiets førstekandidat i Akershus og havnet i konflikt med Carl I. Hagen. Like etter meldte han seg ut av partiet med begrunnelsen at han ikke lenger følte seg vel i stortingsgruppa. Bakgrunnen skal ha vært striden som oppstod i partiet høsten 2000, der partileder Hagen hadde beskyldt Gundersen og flere andre for illojalitet.

Gundersen markerte seg med hyppige innspill i norsk samfunnsdebatt både som politiker og som jussprofessor. Han var sterkt engasjert både i forsvarspolitikk og eldrepolitikk. Wikipedia

91 år
Charlotte Knobloch (Politiker)
1932

Charlotte Knobloch (Tyskland)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Charlotte Neuland

Født:
29. oktober 1932 (91 år)

Charlotte Knobloch er president for «Zentralrat der Juden in Deutschland» og visepresident for den europeiske jødiske kongressen og for den jødiske verdenskongressen. Hun har også gjennom mange år vært leder for det jødiske trossamfunnet i München og Oberbayern. Wikipedia

82 år
Astrid Dahlsveen (Billedhugger)
1929 - 2012

Astrid Dahlsveen (Norge)

Billedhugger

Født:
29. oktober 1929 (94 år siden)

Døde:
26. april 2012 (82 år) (12 år siden)

Astrid Dahlsveen var en norsk billedhugger, bosatt i Ørland. Hennes formspråk var naturalistisk med lettere forenklinger.

Hennes offentlige arbeider omfattet blant annet Fløytespiller i Grieghallen i Bergen, Gutter hopper bukk (1976) i Oslo, Sandnes og Ørland, Adrian Posepilt i Trondheim, Musse på gyngehesten i Trondheim og Steinkjer, Ungdom i nød i Trondheim, Rytmelek/Jazzballet ved Åsheim skole i Trondheim, Duett for fløyte i Arendal, Hemmelig samtale (utført 1972, oppsatt 2002) i Ørland, Sjøløve ved Vallersund gård i Bjugn, og monumentet over Hannah og Hans Ryggen (1994) på Brekstad havn.

Dahlsveen var elev hos Oscar Lynum i gymnastiden, gikk deretter på Kunstskolen i Trondheim 1948-49 med Kristofer Leirdal som lærer, og på Kunstakademiet 1949-50 hos Per Palle Storm, og på Vrije Akademie voor Beeldende Kunsten i Haag 1958. Separatutstillinger i Trondhjems Kunstforening 1977 og 2008, på Kunstnernes Hus 1978, Kunstnerringen i Oslo 1985, Kunstnerforbundet 1987, Lillehammer kunstmuseum 1982, Nord-Trøndelag fylkesgalleri 1992, og flere ganger ved Austråttborgen og i Ørland/Bjugn.

Hun har skrevet artikler om Hannah og Hans Ryggen, og om Ove Bjelkes inspirasjonskilder for Austråttborgen. Wikipedia

91 år
Robert Hardy (Skuespiller)
1925 - 2017

Robert Hardy (Storbritannia)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Timothy Sydney Robert Hardy

Født:
29. oktober 1925 (98 år siden)

Døde:
3. august 2017 (91 år) (6 år siden)

Timothy Sydney Robert Hardy var en britisk skuespiller og historiker.

Han ble valgt til «fellow» i Society of Antiquaries. Hardy var militærhistoriker og ledende ekspert på langbuen kjent blant annet fra slaget ved Agincourt. Han ble en anerkjent spesialist på langbuen som han fikk interesse for som gutt da han fant to langbuer på loftet. Han skrev to bøker om langbuens historie og presenterte en dokumentar på BBC om temaet. Ti års forskning lå til grunn for Hardys første bok (1976) om langbuen. Hardy medvirket som rådgiver ved hevingen av «Mary Rose».

Hardy ble særlig kjent gjennom filmatiseringen av Harry Potter, gjennom den langvarige BBC-serien All Creatures Great and Small og for å ha fremstilt Winston Churchill flere ganger. Han ble utnevnt til kommandør av Order of the British Empire i 1981 for sitt virke som skuespiller. Han var kjent for å fremstå både brysk og verdig. Wikipedia

47 år
Joseph Goebbels (Politiker)
1897 - 1945

Joseph Goebbels (Tyskland)

Politiker, dagbokskriver, selvbiograf, journalist, romanforfatter, propagandist, manusforfatter, demagogue

Fullt navn / Fødenavn:
Paul Joseph Goebbels

Født:
29. oktober 1897 (126 år siden)

Døde:
1. mai 1945 (47 år) (79 år siden)

Paul Joseph Goebbels var en fremstående nasjonalsosialist og propagandaminister i Tyskland fra 1933 til 1945. Som Hitlers minister styrte han tysk presse, radio og filmproduksjon, og var strategen bak Det tredje rikets offentlige presentasjon av seg selv. Goebbels var beryktet for sine retoriske evner, sin fanatisme og brennende antisemittisme. Han har blitt tillagt sitatet om at hvis en løgn blir repetert ofte nok, blir den til slutt en sannhet. Tenkningen som ligger til grunn for dette sitatet dannet mye av grunnlaget for hans politikk. Wikipedia

Dødsfall

48 år
Sindika Dokolo (Kunstsamler)
1972 - 2020

Sindika Dokolo (Den demokratiske republikken Kongo)

Kunstsamler, forretningsdrivende

Født:
16. mars 1972 (52 år siden)

Døde:
29. oktober 2020 (48 år) (3 år siden)

Sindika Dokolo var en kongolesisk forretningsmann og kunstsamler. Han var gift med Isabel dos Santos, Afrikas rikeste kvinne og datter av Angolas president fra 1979 til 2017, José Eduardo dos Santos. Wikipedia

88 år
Olav Hodne (Misjonær)
1921 - 2009

Olav Hodne (Norge)

Misjonær

Født:
16. juni 1921 (103 år siden)

Døde:
29. oktober 2009 (88 år) (14 år siden)

Olav Leonard Harry Hodne var en norsk misjonær. Han tjenestegjorde i en årrekke som lærer og misjonsprest for Den norske Santalmisjon i India. Wikipedia

83 år
William Wharton (Forfatter)
1925 - 2008

William Wharton (USA)

Forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Albert William Du Aime

Født:
7. november 1925 (98 år siden)

Døde:
29. oktober 2008 (83 år) (15 år siden)

William Wharton er pseudonymet for Albert Du Aime, en amerikansk forfatter mest kjent for romanen Birdy. Dette var hans debutroman, utgitt i 1978, da han var over 50 år gammel. Den ble filmatisert av Alan Parker i 1984. To av hans andre romaner har også blitt filmatisert, Dad og A Midnight Clear. Flere av bøkene er oversatt til norsk. Wikipedia

60 år
Georges Brassens (Visesanger)
1921 - 1981

Georges Brassens (Frankrike)

Visesanger

Født:
22. oktober 1921 (102 år siden)

Døde:
29. oktober 1981 (60 år) (42 år siden)

Georges Brassens var en fransk visedikter og sanger.

Georges Brassens ble født i Sète (da kalt Cette), som er en by i det sydlige Frankrike nær Montpellier. Han er idag blitt en ikonisk figur i Frankrike, og oppnådde sin berømmelse gjennom sine enkle, elegante sanger og velartikulerte, mangfoldige tekster. Han ansees som én av Frankrikes mest vellykkede etterkrigsdiktere. Han har også satt musikk til dikt av såvel velkjente som relativt obskure poeter, herunder blant annet Louis Aragon (Il n'y a pas d'amour heureux), Victor Hugo, Jean Richepin, François Villon og Guillaume Apollinaire.

Under den annen verdenskrig ble han tvunget av tyskerne til å arbeide i en arbeidsleir ved en flymotorfabrikk drevet av BMW i Basdorf nær Berlin i Tyskland (mars 1943). Her møtte han noen av sine fremtidige venner, blant annet Pierre Onteniente, som forøvrig fikk klengenavnet Gibraltar fordi han var "fast som en klippe". De kom senere til å bli nære venner.

Etter å ha blitt gitt ti dagers permisjon i Frankrike bestemte han seg for ikke å vende tilbake til arbeidsleiren. Brassens tok tilflukt i en slum ved navn "Impasse Florimont" hvor han i flere år bodde sammen med dens eier, Jeanne Planche, som var en venn av hans tante. Planched bodde med sin mann Marcel i relativ fattigdom: uten gass, rennende vann eller elektrisitet. Han forble i skjul der frem til krigen tok slutt fem måneder senere, men endte opp med å bli boende i tilsammen 22 år. Planche skal ha vært inspirasjonskilden til sangen Jeanne. Wikipedia

24 år
Duane Allman (Gitarist)
1946 - 1971

Duane Allman (USA)

Gitarist, sanger, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Howard Duane Allman

Født:
20. november 1946 (77 år siden)

Døde:
29. oktober 1971 (24 år) (52 år siden)

Howard Duane Allman var en amerikansk rock- og blues-gitarist, spesielt regnet som en slidegitar-legende. På Rolling Stones liste fra 23. november 2011 over de 100 beste gitaristene gjennom tidene, er Allman plassert som nummer ni. Foran på lista er Jimi Hendrix, Eric Clapton, Jimmy Page, Keith Richards, Jeff Beck, B.B. King, Chuck Berry og Eddie Van Halen.

Sammen med broren Gregg Allman var Duane Allman medgrunnlegger og frontfigur i sørstatsrock-bandet The Allman Brothers Band. Wikipedia

66 år
Einar «Jeja» Gundersen (Fotballspiller)
1896 - 1962

Einar «Jeja» Gundersen (Norge)

Fotballspiller

Født:
20. september 1896 (127 år siden)

Døde:
29. oktober 1962 (66 år) (61 år siden)

Einar «Jeja» Gundersen var en norsk landslagsspiller i fotball. Han var en målfarlig spiller som var spesielt kjent for hodespillet sitt fra sin posisjon på indre venstre. Det finnes ingen eksakt statistikk for hvor mange mål «Jeja» scoret i sin klubbkarriere, men det anslås at han scoret omtrent 500 mål på 400 kamper. Wikipedia

32 år
Étienne Desmarteau (Friidrettsutøver)
1873 - 1905

Étienne Desmarteau (Canada)

Friidrettsutøver

Født:
4. februar 1873 (151 år siden)

Døde:
29. oktober 1905 (32 år) (118 år siden)

Étienne Desmarteau var en canadisk friidrettsutøver.

I 1902 vant Desmarteau det amerikanske AAU-mesterskapet i vektkasting, foran sleggekasteren John Flanagan. Flanagan og Desmarteau var også begge favoritter foran OL 1904 i St. Louis, hvor vektkasting for første gang stod på det olympiske programmet.

I St. Louis vant Desmarteau med et kast på 10,46 m, 30 cm lengre enn Flanagan. Vektkasting stod bare på programmet to ganger, i 1904 og i 1920 (da Patrick McDonald vant). Wikipedia

28 år
Leon Czolgosz (Anarkist)
1873 - 1901

Leon Czolgosz (USA)

Anarkist

Født:
5. mai 1873 (151 år siden)

Døde:
29. oktober 1901 (28 år) (122 år siden)

Leon Frank Czolgosz er kjent som drapsmannen til USAs president William McKinley.

Czolgosz' foreldre var fattige polske immigranter. Han ble født i Detroit og hadde syv søsken. I tenårene hadde han ulike småjobber, men arbeidet for det meste på familiens gård utenfor Cleveland. Han ble gradvis interessert i sosialistisk og anarkistisk teori, og ble sterkt påvirket av den anarkistiske teoretikeren Emma Goldman.

Den 6. september 1901 dukket Czolgosz opp på en utstilling i New York, og skjøt USAs president William McKinley som senere døde av skadene. Czolgosz ble dømt til døden 23. september 1901 og avrettet i den elektriske stol 29. oktober samme år. Hans siste ord skal ha vært:

«Jeg drepte presidenten fordi han var en fiende av det gode folket; det arbeidende folk. Jeg angrer ikke min forbrytelse».

Emma Goldman ble arrestert på mistanke om at hun stod i ledtog med Czolgosz, men ble løslatt da man ikke fant noe bevis. Wikipedia

<<
29. Oktober
>>