Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

8. Oktober

Om dagen

8. Oktober er dag 282 i 2024, og er i uke 41. Det er 84 dager igjen av året.
Kroatias uavhengighetsdag (Løsrevet fra Jugoslavia i 1991)

Historie

18 år siden

2005: Over 88.000 mennesker dør i et jordskjelv i Kashmir, skjelvet målte mellom 7,6 og 7,8 på Richters skala

Jordskjelvet i Kashmir 2005 inntraff klokken 8.50 lokal tid den 8. oktober 2005 med episenter i det pakistanskkontrollerte området av Kashmir. Jordskjelvet hadde en styrke på mellom 7,6 og 7,8 på Richters skala.

Episenteret lå i nærheten av Muzaffarabad, 95 kilometer nordøst for den pakistanske hovedstaden Islamabad. Flere byer og landsbyer i nærheten ble totalskadd.

Skjelvet forårsaket ødeleggelser også i andre deler av det nordlige Pakistan, i det nordvestre India og i Afghanistan.

Skjelvet skyldes den indiske tektoniske plates vedvarende nordadrettete bevegelse, som er på gjennomsnittlig 8 cm i året. I løpet av millioner av år har denne kraftige bevegelsen ført til en oppressing av det som er blitt Hindu Kush-fjellene.

Mange landsbyer ble jevnet ned jorden. Jordskjelvet regnes som det kraftigste langs denne bruddlinjen på hundre år. Selve bruddet strakk seg langs en 100 km lang linje, og langs den linjen ble praktisk talt alle bygninger ødelagt. Wikipedia
22 år siden

2001: To fly krasjer på Linate-flyplass i Milanos, Italia. 118 mennesker omkommer, derav 3 nordmenn

Linate-ulykken var en flyulykke mellom et SAS-rutefly og et privatfly som inntraff på Milanos Linate-flyplass den 8. oktober 2001. De to flyene krasjet på rullebanen, og det største styrtet inn i en bagasjehangar. Det totale antall omkomne var 118, mens fire personer fikk alvorlige skader. Ulykken er den nest dødeligste flyulykken i Italia.

SAS rute 686 med 110 personer om bord på vei til Kastrup, kolliderte under avgang med et Cessna forretningsfly med fire om bord. Ingen av passasjerene overlevde ulykken. Begge flyene skled av banen og SAS-maskinen raste inn i en bagasjehall, hvor ytterligere fire mennesker omkom. Det var tåke på flyplassen, og sikten var under 200 meter. Wikipedia
25 år siden

1998: Oslo lufthavn, Gardermoen og Gardermobanen åpner

Oslo lufthavn er en lufthavn som ligger på Gardermoen på grensen mellom Nannestad og Ullensaker kommuner i Akershus, 45 km nord for Oslo. Lufthavnen er Norges største, og ble åpnet den 8. oktober 1998. Den etterfulgte Oslo lufthavn, Fornebu som Norges hovedflyplass. Den er landets viktigste trafikknutepunkt for internasjonal trafikk til og fra Norge. I 2016 benyttet 25,5 millioner passasjerer Oslo lufthavn.

Norwegian Air Shuttle, SAS og Widerøe har baser ved Oslo lufthavn. Disse, sammen med en rekke andre flyselskaper trafikkerer omtrent 30 innenriks- og 110 utenriksruter. Lufthavnens rutenett omfatter hovedsakelig europeiske destinasjoner, men det flys også direkteruter til enkelte asiatiske, nordafrikanske og nordamerikanske destinasjoner.

Oslo lufthavn har to parallelle rullebaner som måler henholdsvis 3600 m og 2950 m og 71 flyoppstillingsplasser, hvorav 34 er tilknyttet jetbroer fra terminalen. Gardermoen flystasjon utgjør den militære delen av lufthavnsområdet og opereres av Luftforsvaret.

Lufthavnen ble utvidet i årene 2012 til 2017 for å øke kapasiteten. Den har fått en ny terminalpir, 21 nye butikker, 37 nye restauranter og barer. Utvidelsen ble offisielt åpnet 27. april 2017. Flyplassen ble totalt sett rundt dobbelt så stor i areal som tidligere og kapasiteten har økt til 40 millioner reisende årlig.

I forbindelse med en profilendring i juli 2013 endret Avinor flyplassens navn til Oslo lufthavn. Wikipedia

Fødsler

26 år
Bella Thorne (Skuespiller)
1997

Bella Thorne (USA)

Skuespiller, modell, sanger, romanforfatter, skribent, danser, filmregissør

Fullt navn / Fødenavn:
Annabella Avery Thorne

Født:
8. oktober 1997 (26 år)

Annabella Avery «Bella» Thorne er en amerikansk barne- og ungdomsskuespiller, sanger og modell. Hun er blant annet kjent fra TV-serier som Shake It Up og Magikerne på Waverly Place, begge fra Disney Channel, filmen Forget Me Not og har i tillegg vært med i over 40 reklamefilmer. I 2019 regisserte hun en pornofilm.

Thorne er den yngste i familien. Hun har tre eldre søsken med navn Remy, Dani og Kaili Thorne. Bellas mor heter Tamara. Bellas far døde i en motorsykkelulykke i 2007. Wikipedia

38 år
Bruno Mars (Modell)
1985

Bruno Mars (USA)

Modell, danser, koreograf, komponist, plateprodusent, låtskriver, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Peter Gene Bayot Hernandez

Født:
8. oktober 1985 (38 år)

Peter Gene Hernandez, eller Bruno Mars, er en amerikansk sanger og produsent. Han er mest kjent for sangene «Just the Way You Are», «The Lazy Song», «Grenade», «It Will Rain» og «Lighters», som er hip-hopduoen Bad Meets Evil (Eminem og Royce da 5'9") sin sang.

Kjendisnavnet Bruno Mars kommer fra faren hans, som alltid kalte ham Bruno. Han la selv til Mars da han «felt like I didn't have [any] pizzazz, and a lot of girls say I’m out of this world, so I was like I guess I'm from Mars.»

Det første albumet hans var Doo-Wops & Hooligans, som ble utgitt i 2010.

Han har blitt nominert til ti Grammy-priser, og vant prisen for Beste mannlige popartist med «Just the Way You Are» i 2011.

Han har skrevet en av sangene til filmen The Karate Kid fra 2010, og har samarbeidet med blant annet Lil Wayne, Eminem, Travie Mccoy og Taylor Swift.

Bruno Mars kan spille en rekke instrumenter, for eksempel trommer, gitar, bass, piano og harmonika. Spesielt kjent er han for sine pianosoloer i «Just the Way You Are» og »Grenade». Wikipedia

42 år
Ruby (Sanger)
1981

Ruby (Egypt)

Sanger, skuespiller

Født:
8. oktober 1981 (42 år)

Rania Hussein, kjent som Ruby, noen ganger skrevet Roubi, er en egyptisk sanger og skuespiller. Hun ble kjent med debutsingelen «Enta Aref Leih» (norsk: «vet du hvorfor?»). Den egyptiske regissøren og produsenten Sherif Sabri har fått æren for å ha lansert henne. Hun blir ansett som en av de mest omtalte kvinnelige artistene i Egypt.

Den første musikkvideoen av debutsingelen «Enta Aref Leih» (2003), regissert av Sherif Sabri, var en hit på de fleste satellitt-musikkanalene i Midtøsten sommeren 2003. Denne videoen forårsaket et voldsomt mediaoppstyr, og fikk kritikk for måten Ruby opptrådte med et provoserende magedanskostyme i Prahas gater. Hun ble blant annet klaget inn for det egyptiske parlamentet av en politiker fra Det muslimske brorskapet. Til tross for denne motstanden fikk singelen Ruby inn i rampelyset. Sangen er komponert av den velkjente egyptiske musikeren Mohammad Rahim.

Rubys andre video ble sluppet tidlig i 2004. Den het «Leih Beydary Kedah», også regissert av Sherif Sabri, og igjen med provoserende innhold. I de siste sekundene av videoen vises klipp fra produksjonen, der Ruby er sammen med stylister i Beirut, og i studio sammen med Mohammad Rahim og Sherif Sabri.

Den tredje musikkvideoen hennes, «El Gharaam (Koll Amma A'ollo Ah)», inneholdt klipp fra filmen «Saba' Wara'aat Kotcheena» (norsk: «7 spillekort»). Filmen ble sensurert av regimene i Egypt og Syria, og mange andre arabiske land tillot den ikke vist på grunn av den erotiske tematikken. Filmen ble regissert og produsert av Sherif Sabri, og var hans første erfaring med kinofilm. Senere ble to musikkvideoer sluppet. En for «Ana Omry Mastaneat Hadd», og den andre for «Ghawy», begge fra filmen «Saba' Wara'aat Kotcheena» («7 spillekort»).

«Eba'a Abelni» er Rubys siste musikkvideo, og temaet i videoen er oldtidens Egypt. Videoutgaven av sangen er omarrangert av Sherif Sabri selv. Han regisserte også videoen. Ruby ble sponset av MelodyHits TV, som fikk eksklusive senderettigheter til videoen.

«Mosh Hate'dar» er den første singelen fra det andre albumet hennes, «Meshit Wara Ehsasy», som ble sluppet i mars 2007. Denne videoen overrasket publikum fordi hun gikk bort fra det provoserende imaget fra de tidligere musikkvideoene hennes. Den andre singelen var tittelsporet, «Meshit Wara Ehsasy», (norsk: «jeg fulgte følelsene mine») der hun opptrådte i pyramidekomplekset ved Giza foran pyramidene og Sfinksen.

I en rekke intervjuer har Ruby blitt spurt om sin provoserende stil, og har svart at hun ikke anser seg selv som et sex-symbol. Det verserte også rykter om at hun skulle gifte seg med manageren sin, Sherif Sabri, men begge to har benektet dette ryktet. Wikipedia

43 år
Audun Lindholm (Redaktør)
1980

Audun Lindholm (Norge)

Redaktør

Født:
8. oktober 1980 (43 år)

Audun Lindholm er en norsk redaktør, forlegger og fanzineutgiver.

Lindholm er leder for mikroforlaget Gasspedal og fra 2006/07 redaktør i tidsskriftet Vagant. Tidligere har han utgitt en rekke fanziner, og siden 2010 har han produsert flere kortfilmer.

I 1994 ble han medredaktør av rollespill-fanzinen Imagonem, der han skrev en fast fanzinespalte. På samme tid startet han fanzinen Gudenes inngripen, med tilknytning til både black metal- og UFFA-miljøene i Trondheim. Senere redigerte og utga han science fiction-fanzinen Sol og var aktiv i amatørpresseorganisasjonen (APA) Replicant. De mest langvarige fanzinene Lindholm har utgitt, er litteraturfanzinene Journal Ka (syv utgaver, 1997-1999) og Grønn kylling (arb. tittel).

I 2000 etablerte Lindholm «aktivitetslabelen» Gasspedal som utgivelsesplattform for fanzinene han var involvert i. I 2003 utkom de første chap-bøkene i serien Biblioteket Gasspedal, av Bjørn Skogmo og Vemund Solheim Ådland. I årene som fulgte ble forfattere som Annelie Axén, Das Beckwerk, Arve Kleiva, Pål Norheim, Sigurd Tenningen og Øyvind Ådland utgitt i serien, i tillegg til oversettelser av Mircea Cartarescu, Henri Michaux og Peter Waterhouse. Gasspedal har også vært involvert i andre prosjekter, som småforlagsmessa Tekstallianse, den tverrnordiske utgivelsesserien NOORD og filmserien Gasspedal Animert . Den åttende filmen i serien, animert av Kristian Pedersen og basert på et dikt av Øyvind Rimbereid, ble i oktober 2014 tildelt Goethe-Instituttets filmpris under Zebra Poetry Film Festival i Berlin.

I 2003 startet Lindholm Audiatur – Festival for ny poesi sammen med Martin M. Sørhaug. Til festivalen redigerte han i 2005, 2007 og 2009 Audiatur – Katalog for ny poesi, en trilogi om og med internasjonal avantgardistisk samtidspoesi på 512 + 32, 784 og 832 sider, sammen med Paal Bjelke Andersen og Thomas Lundbo. Lindholm trakk seg fra festivalstyret i 2011, men sitter fortsatt i redaksjonen for Audiatur Bokhandel, som han også var med på å starte opp.

I 2007 ble Lindholm ansvarlig redaktør for tidsskriftet Vagant, der han hadde vært med i redaksjonen siden 2005. I 2013 ble Vagant tildelt prisen som Årets tidsskrift av Norsk Tidsskriftforening.

Sammen med Susanne Christensen redigerte Lindholm i 2009 en bok på det amerikanske forlaget Chain: , med bidrag fra Das Beckwerk, Ida Börjel og Matias Faldbakken. Wikipedia

44 år
Kristanna Loken (Skuespiller)
1979

Kristanna Loken (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Kristanna Sommer Løken

Født:
8. oktober 1979 (44 år)

Kristanna Sommer Løken er en amerikansk skuespillerinne og fotomodell.

Loken debuterte i 1994 i en episode av såpeserien As the World Turns som med sine 13 858 episoder fra 1956 til 2010 på CBS, er en av landets lengste såper. I 1996 fikk hun være med i en episode av Law & Order og en episode av Star Trek: Voyager. Hun spilte så fast i Pensacola 1997–98 som handlet om en militær flyveskole. Så fikk hun være med i neste hele serien Philly, Just Shoot Me, som handlet om en advokatmor fra Philadelphia. Den varte bare en sesong (2000). Hun er antakeligvis mest kjent for sin opptreden som androiden «T-X» i filmen Terminator 3 - Rise of the Machines fra 2003. Høsten 2006 jobbet hun blant annet med innspillingen av TV-serien The L-Word.

Hun var gift 2008–09 med den kanadiske skuespilleren Noah Danby (1974–) som hun spilte med i den amerikansk-kanadiske TV-serien Painkiller Jane (2007), der Kristanna hadde hovedrollen som Jane Vasco, en agent som ikke kan dø. I ettertid har hun spilt kjæreste med flere kvinner både før og etter Jane. Loken uttalte i 2006 de ord i Curve magazine om at «jeg har gått ut med og hatt sex med menn og kvinner, og må si at de forholdene jeg har hatt med enkelte kvinner er mye mer tilfredsstillende, både seksuelt og følelsesmessig, enn de jeg har hatt med enkelte menn... Jeg kobles til en aura, en energi. Og hvis personen jeg kobles til tilfeldigvis er en kvinne, er det bare sånn det er. Det er det som får hjulene mine til å snurre».. Hun er 1,82 m høy.

I det hele har hun fram til 2015 vært med i over tyve amerikanske serier og filmer. Wikipedia

49 år
Kevin Richardson (The Lion Whisperer)
1974

Kevin Richardson (Sør-Afrika)

The Lion Whisperer, zookeeper

Fullt navn / Fødenavn:
Kevin Rene Richardson

Født:
8. oktober 1974 (49 år)

Kevin Rene Richardson, også kjent som "The Lion Whisperer" ("Løveviskeren"), er Sør-Afrikas selvlærte Wikipedia

53 år
Matt Damon (Filmskuespiller)
1970

Matt Damon (USA)

Filmskuespiller, manusforfatter, filmprodusent, skribent, stemmeskuespiller, skuespiller, TV-produsent, produsent, fjernsynsskuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Matthew Paige Damon

Født:
8. oktober 1970 (53 år)

Matthew Paige «Matt» Damon er en amerikansk skuespiller og oscarbelønnet manusforfatter.

Damon ble født i Cambridge i staten Massachusetts som sønn av Kent T. Damon, en bankinvestor og eiendomsmegler, og Nancy Carlsson-Paige, en professor i barneoppdragelse. Foreldrene ble skilt da Damon var to år, og han vokste opp hos sin mor. Han har også en tre år eldre bror, Kyle, som er skulptør. Han gikk på skolen Cambridge Rindge and Latin i Cambridge, før han begynte på Harvard University. Han fullførte aldri Harvard, men droppet ut ikke lenge før han var ferdig, for å satse på en skuespillerkarriere i Los Angeles. Han hadde da allerede spilt i filmen Mystic Pizza (riktignok hadde han bare en replikk) med bl.a. Julia Roberts i 1988.

Noen flere småroller fulgte før Damon fikk en større rolle i filmen Geronimo i 1993, en film som hadde Gene Hackman og Jason Patric i hovedrollene. Men det var først i Tapperhet i strid fra 1996 at publikum og kritikere fikk øynene opp for Damon, der han spilte en heroinavhengig Gulfkrigsveteran, en rolle som viste seg å nesten ta livet av han etter at gikk ned nesten 20 kilo for rollen. Wikipedia

57 år
Rudy Claes (Skuespiller)
1966

Rudy Claes (Norge)

Skuespiller, danser

Født:
8. oktober 1966 (57 år)

Rudy Claes er en norsk skuespiller. Hun arbeidet som profesjonell danser i mange år, hun er mest kjent som Eva Rosenkrantz fra såpeserien Hotel Cæsar på TV 2, en rolle hun spilte fra 2004 til 2017.

Rudy Claes er kusine til professor Dag Harald Claes. Wikipedia

44 år
Felipe Camiroaga (Skuespiller)
1966 - 2011

Felipe Camiroaga (Chile)

Skuespiller, programleder

Født:
8. oktober 1966 (57 år siden)

Døde:
2. september 2011 (44 år) (12 år siden)

Felipe Camiroaga var en chilensk programleder og sporadisk skuespiller.

Camiroaga studerte journalistikk ved Universidad Las Condes før han begynte å studere teater og skuespill ved Escuela Fernando González. Han skal hatt baskisk, tysk og peruanske avstamning. Camiroaga begynte sin karriere på chilensk TV i 1988 som produksjonsassistent for Extra jóvenes, et tenårings-orientert TV-program i Chilevisión. I 1992 ble han ansatt ved kanalen TVN. Camiroaga var med-produsent for et morgen-talkshow som het Buenos días en Todos på denne kanalen, en stilling han hadde fra 2005.

Camiroaga presenterte også et talkshow på kvelden som het Animal Nocturno på samme stasjon. Han var en av de mest populære TV-personlighetene i Chile på tidspunktet for hans død. Den 2. september 2011 døde Camiroaga da flyet han var ombord styrtet i havet mens det prøvde å lande ved en flyplass. Chiles forsvarsminister Andrés Allamand uttalte at det var svært usannsynlig at noen av passasjerene hadde overlevd ulykken, og at alle sammen trolig døde umiddelbart etter krasjet. Wikipedia

58 år
Per H. V. Schreiner (Manusforfatter)
1965

Per H. V. Schreiner (Norge)

Manusforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Per Hugo Vindenes Schreiner

Født:
8. oktober 1965 (58 år)

Per Hugo Vindenes Schreiner er en norsk dramatiker. Han har skrevet manus for kortfilmer, hørespill og spillefilm. Schreiner samarbeidet ofte med regissør Jens Lien. Tre av deres samarbeidsprosjekter har vært tatt ut til ulike programmer under filmfestivalen i Cannes, sist med spillefilmen Den brysomme mannen.

Han mottok Ibsenprisen i 2004 for sin hørespilldebut med Den brysomme mannen. NRK Radioteatret, P2-teatret, hadde premiere på stykket 16. november 2003. Hans hørespill Tilbake til Tuengen allé vant i oktober 2004 Prix Europa Radio France-prisen for radiodramatikk under Prix Europa 2005 i Berlin.

Han mottok Amandaprisen 2006 for manuset til Den brysomme mannen, men var ikke til stede for å ta den i mot.

Schreiner var en av manusforfatterne bak TV-serien Kampen for tilværelsen (sammen med Bjørn Olaf Johannessen og Erlend Loe) og mottok Gullruten for beste manus til drama i 2015.

Schreiners dramatikk kjennetegnes av en absurd stil, ofte underlige historier som behandles med et påstått alvor. Wikipedia

58 år
Ardal O'Hanlon (Skuespiller)
1965

Ardal O'Hanlon (Irland)

Skuespiller, komiker, manusforfatter

Født:
8. oktober 1965 (58 år)

Ardal O'Hanlon er en irsk stand-up komiker, skuespiller og forfatter. Han er mest kjent for sin rolle som den katolske presten Dougal McGuire i TV-serien Father Ted. Ardal er oppkalt etter den norske byen Årdal og dens forurensning.

O'Hanlon vokste opp i Carrickmacross i Irland. Faren Rory O'Hanlon er irsk politiker og lege. Han ble utdannet først på Blackrock College i Dublin, før han fullførte et studium i Communication Studies på National Institute for Higher Education, Dublin. Han hadde flere småjobber før han begynte som stand-up komiker. Sammen med andre komikere starter han den nå legendariske klubben The Comedy Cellar, som ble en arnestue for mange irske komikere. Det var der han ble oppdaget av Graham Linehan, som gav han en av hovedrollene i sin nye komiserie Father Ted. For denne rolletolkningen ble han belønnet med en BAFTA-pris for beste nykommer.

Han har hatt flest komiske roller, i serier som Father Ted og My Hero, men publikum har også fått se en mer dramatisk side av O'Hanlon i serien Big Bad World. Pr. 2006 spiller han hovedrollen i BBC-serien Blessed, som er skrevet av Ben Elton.

I tillegg til jobben som skuespiller og komiker, bedriver han også skriverier. Han har utgitt den kritikerroste romanen The Talk of the Town, og jobber pr. 2006 med oppfølgeren Ragweed. O'Hanlon har engasjert seg i flere veledighetssaker, men har jobbet mest for organisasjonene The Aisling Project, som hjelper hjemløse irer i London, og Irish Cancer Research Campaign.

O'Hanlon er gift med Melanie og sammen har de døtrene Emily og Rebecca. Han er en hengiven Leeds United supporter.

Høsten 2005 besøkte O'Hanlon Oslo med sin pågående stand-up turné. Wikipedia

59 år
Odd Emil Ingebrigtsen (Politiker)
1964

Odd Emil Ingebrigtsen (Norge)

Politiker

Født:
8. oktober 1964 (59 år)

Odd Emil Ingebrigtsen er en norsk forlegger og politiker. Han var leder for Bodø Høyre på 1980-tallet og mangeårig bystyrerepresentant i Bodø. Wikipedia

55 år
Janice E. Voss (Astronaut)
1956 - 2012

Janice E. Voss (USA)

Astronaut, romfarer, ingeniør

Født:
8. oktober 1956 (67 år siden)

Døde:
6. februar 2012 (55 år) (12 år siden)

Janice Elaine Ford Voss var en amerikansk astronaut i NASA, med fem romferder med romfergen. Hun logget over 49 dager i verdensrommet totalt. Voss var vitenskapelig direktør for NASAs romteleskop Kepler Space Observatory, som ble skutt opp i mars 2009. Wikipedia

68 år
Lars Peder Brekk (Politiker)
1955

Lars Peder Brekk (Norge)

Politiker

Født:
8. oktober 1955 (68 år)

Lars Peder Brekk er en norsk offentlig tjenestemann og tidligere næringslivsleder og politiker (Sp). Han er direktør ved Brønnøysundregistrene. Han var fiskeriminister i sentrumsregjeringen i 2000, landbruks- og matminister i den rødgrønne regjeringen 2008–2012 og stortingsrepresentant for Nord-Trøndelag 2005–2013. Brekk var også Senterpartiets nestleder og parlamentariske leder i to omganger, og fungerte som partileder sommeren 2008. Wikipedia

69 år
Ole-Henrik Hjartøy (Politiker)
1954

Ole-Henrik Hjartøy (Norge)

Politiker, rådgiver

Født:
8. oktober 1954 (69 år)

Ole-Henrik Hjartøy er en norsk høyrepolitker, og tidligere ordfører i Bodø. Han startet sin politiske karriere i 1999, da han var representert i Bodø bystyre i perioden 1999 til 2003. Han har også vært gruppeleder for Bodø Høyre, og har tidligere vært kandidat både for Stortinget og fylkestinget i Nordland. Wikipedia

70 år
Tommy Sørbø (Kunsthistoriker)
1953

Tommy Sørbø (Norge)

Kunsthistoriker

Født:
8. oktober 1953 (70 år)

Tommy Sørbø er en norsk forfatter, kunsthistoriker, og dramatiker.

Han har arbeidet som museumslektor på Nasjonalgalleriet, skrevet for en rekke norske institusjonsteater, blant annet Agder Teater, Teater Ibsen, Den Nationale Scene, Riksteatret og Sogn og Fjordane Teater. Han har skrevet for radioprogrammet Hallo i uken. Han er en populær kulturformidler og aktiv samfunnsdebattant, og har skrevet en rekke bøker om kunst og kultur, flere av dem med en humoristisk vinkling. Wikipedia

74 år
Sigourney Weaver (Skuespiller)
1949

Sigourney Weaver ( USA)

Skuespiller, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Susan Alexandra Weaver

Født:
8. oktober 1949 (74 år)

Sigourney Weaver er en amerikansk skuespiller og filmprodusent. Hun fikk sitt gjennombrudd i Woody Allens dramafilm Annie og jeg i 1977 og sin første hovedrolle i 1979 da hun spilte Ellen Ripley i Alien – den 8. passasjeren. Weaver gjentok rollefiguren i tre oppfølgere: Aliens (1986), Alien 3 (1992) og Alien: Oppstandelsen (1997). For rolletolkningen i Aliens fikk Weaver sin første Oscar-nominasjon. Rollefiguren var sentral i arbeidet med å utfordre kjønnsroller på film, og den har gjentatte ganger blitt kåret til den beste heltinnen i filmhistorien.

Weaver er også kjent fra filmer som Ghostbusters – Spøkelsesligaen (1984), Ghostbusters II (1989), Galaxy Quest (1999) og Avatar (2009). Hun har blitt nominert til Golden Globe sju ganger og vunnet to ganger: hun vant prisen for beste kvinnelige hovedrolle i en dramafilm for I gorillaens rike og beste kvinnelige birolle for Working Girl, begge under prisutdelingen i 1989. Med dette ble hun den første personen til å vinne to skuespillerpriser på samme Golden Globe-utdeling. Hun vant også en BAFTA-pris for beste kvinnelige birolle for rollen i The Ice Storm (1997). I tillegg til dette har hun blitt nominert tre ganger til Oscar-prisen, tre ganger til Emmy-prisen og seks ganger til Saturn Awards (herav har hun vunnet to).

Hun har også spilt i filmene Brennpunkt Djakarta (1982), Dave (1993), Døden og piken (1994), Copycat (1995), A Map of the World (1999) og A Monster Calls (2016). Sigourney Weaver har også vist seg på TV-skjermen med skrekkfilmen Snow White: A Tale of Terror (1997), dramafilmen Prayers for Bobby (2009) og miniserien Political Animals (2012). Hun har fått tilnavnet «dronningen av science fiction» på grunn av sine mange bidrag til science fiction-historien. Weaver har også hatt mindre biroller i film- og TV-suksesser som Futurama (2002), WALL·E (2008), Paul (2011), The Cabin in the Woods (2012) og The Defenders (2017).

Som teaterskuespiller ble Weaver nominert til en Drama Desk Award for rollen i musikalen Das Lusitania Songspiel (1980), som hun hadde skrevet sammen med klassekameraten Christopher Durang. Hun ble nominert til en Tony-pris for beste kvinnelige birolle for rolletolkningen i Broadway-stykket Hurlyburly (1984). Weaver vendte tilbake til Broadway for første gang på 15 år i 2013, da hun spilte filmstjernen Masha i komedien Vanya and Sonia and Masha and Spike. Wikipedia

69 år
Chris Dobson (Molekylærbiolog)
1949 - 2019

Chris Dobson (Storbritannia)

Molekylærbiolog, kjemiker, universitetslærer

Fullt navn / Fødenavn:
Christopher Martin Dobson

Født:
8. oktober 1949 (74 år siden)

Døde:
8. september 2019 (69 år) (4 år siden)

Christopher Martin «Chris» Dobson var en britisk kjemiker og professor ved University of Cambridge.

Dobson mottok både bachelorgraden og doktorgraden ved University of Oxford. Han vendte tilbake til Oxford University i 1980 som universitetslektor i kjemi, og han har vært ansatt ved University of Cambridge siden 2001. Han har iløpet av sin karriere publisert hundrevis av vitenskapelige artikler. Han har mottatt både Davymedaljen og Royal Medal, henholdsvis i 2005 og 2009.

Dobson var Fellow of the Royal Society. I 2018 ble han utnevnt til Knight Bachelor. Han ble dermed opphøyet i ridderstanden og fikk rett til å føre tiltaleformen sir foran sitt navn. Wikipedia

55 år
Johnny Ramone (Gitarist)
1948 - 2004

Johnny Ramone (USA)

Gitarist

Født:
8. oktober 1948 (75 år siden)

Døde:
15. september 2004 (55 år) (19 år siden)

John Cummings, kjent som Johnny Ramone, var gitarist i punk rock-bandet Ramones. Sammen med vokalist Joey Ramone forble han medlem av bandet gjennom hele dets karriere.

Johnny Ramone var kjent for sin evne til å holde bandmedlemmene opptatt med sine oppgaver, skjønt det ble sagt at han presset de andre for mye. Hans fokus var å holde The Ramones som en felles enhet, og hans personlige og musikalske stil synes å ha motivert kraften i gruppas sanger.

Johnny spilte hver konsert på en blå Mosrite, men ikke så lenge etter at Ramones hadde gitt ut albumet 'Rocket to Russia' ble den blå Mosriten stjålet.

Ramones-sangen The KKK Took My Baby Away var inspirert av at Joey Ramones tidligere kjæreste innledet et forhold med Johnny i 1981(senere giftet de seg). Valget av KKK (Ku Klux Klan) i låttittelen kan nok sees i sammenheng med at Johnny Ramone var republikaner, noe som både var – og er – relativt uvanlig i punkrockmiljøet.

På grunn av denne hendelsen med kjæresten ble Johnny og Joey så bitre uvenner at de ikke snakket sammen lenger. The Ramones' siste periode bærer preg av dette, selv om både Johnny og Joey var fast bestemt på å fortsette. Johnny nektet å ringe Joey, selv da Joey lå på dødsleiet 2001. Dee Dee Ramone døde av en overdose i 2002.

15. september 2004 døde Johnny i sitt hjem i Los Angeles av prostatakreft Wikipedia

58 år
Claude Jade (Filmskuespiller)
1948 - 2006

Claude Jade (Frankrike)

Filmskuespiller, selvbiograf, teaterskuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Claude Marcelle Jorré

Født:
8. oktober 1948 (75 år siden)

Døde:
1. desember 2006 (58 år) (17 år siden)

Claude Jade var en fransk skuespiller. Hun var mest kjent for hovedrollene Christine i filmene «Stjålne kyss», «Elsker elsker ikke» og «L'amour en fuite». Wikipedia

75 år
Baldwin Spencer (Politiker)
1948

Baldwin Spencer (Antigua og Barbuda)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Winston Baldwin Spencer

Født:
8. oktober 1948 (75 år)

Winston Baldwin Spencer er en politiker fra Antigua og Barbuda. Han er leder for partiet UPP (United Progressive Party). Spencer var landets statsminister fra 24. mars 2004, da partiet hansfikk flertall ved parlamentsvalget, til 13. juni 2014. Den 6. januar 2005 ble han også utenriksminister. Wikipedia

77 år
Jorunn Hageler (Politiker)
1946

Jorunn Hageler (Norge)

Politiker

Født:
8. oktober 1946 (77 år)

Jorunn Hageler er en tidligere norsk lærer og politiker (SV).

Hun gikk folkeskole og realskole i Glomfjord, og tok examen artium ved Eidsvoll landsgymnas i 1965. Etter eksamen ved Hamar lærerskole tok hun videreutdannelse i blant annet norsk, religionshistorie, pedagogikk, kristendomskunnskap, norsk fagmetodikk og informasjonsrådgivning. Hageler var adjunkt i ungdomsskolen i Vadsø 1971–1976, deretter i Steinkjer frem til hun ble pensjonist. Hun har også vært sosiallærer. På begynnelsen av 2000-tallet var hun tilknyttet OSSEs virksomhet i Bosnia.

Hageler var medlem av Steinkjer kommunestyre 1980–1987, medlem av formannskapet 1986–1987, leder i Steinkjer SV 1988–1991 samt leder i Nord-Trøndelag SV 1991–1993. I perioden 1993–1997 var hun innvalgt på Stortinget fra Nord-Trøndelag, og satt i Stortingets familie-, kultur- og administrasjonskomité. Wikipedia

73 år
Harald Are Lund (Programleder)
1946 - 2020

Harald Are Lund (Norge)

Programleder, musiker, plateprodusent, DJ

Fullt navn / Fødenavn:
Harald Are Lund

Født:
8. oktober 1946 (77 år siden)

Døde:
4. september 2020 (73 år) (3 år siden)

Harald Are Lund var en norsk programleder, radio-DJ, musiker og plateprodusent.

Fra radioen var han er kjent for å spille nye, forholdsvis ukjente band. Han var tidlig ute med å presentere punkmusikk i norsk radio. Han sto bak en rekke TV- og radioprogrammer, og hadde i en årrekke programmet Harald Are Lund på NRK P3 og dernest Harald Are Lund spiller sitt liv på NRK P13. I november 2008 ble det kjent at NRKs ledelse ønsket å fokusere på målgruppen 15–30 år og kuttet ned ukentlige sendetimer for programmet fra to sendinger i uka til én sending i uka.

Da han fylte 70 i 2016 takket Lund for seg, etter 50 år i NRK var siste sending over.

Som plateprodusent jobbet han blant annet for Vømmøl Spellmannslag, Junipher Greene, Jonas Fjeld Band og Can Can. Han mottok Radiodagenes hederspris i 2009 og var den første som fikk tildelt Rockheims ærespris under Rockheim Hall of Fame-seremonien i 2017.

I sin ungdomstid deltok han i ml-bevegelsen, der han var med i det sentrale SUF-laget på Bryn/Hellerud i Oslo sammen med blant andre Pål Steigan og Tron Øgrim. Wikipedia

74 år
Ingrid I. Willoch (Politiker)
1943 - 2017

Ingrid I. Willoch (Norge)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Ingrid Isaachsen Willoch

Født:
8. oktober 1943 (80 år siden)

Døde:
23. november 2017 (74 år) (6 år siden)

Ingrid Isaachsen Willoch var en norsk politiker (H). Hun representerte Vestfold på Stortinget 1981-1993. Hun var vararepresentant i perioden 1977–1981. Willoch var varaordfører i Fredrikstad 2007-2011.

Ingrid Willoch var medlem av Horten bystyre fra 1971 til 1979 og Vestfold fylkesting fra 1975 til 1983. Hun var medlem av bystyret i Fredrikstad fra 1995 til 2015 hvorav fire år som varaordfører. Hun var også fylkestingsrepresentant og medlem av fylkesutvalget i Østfold fra 1995 til 2007.

Ingrid Willoch var gift med Georg Apenes. Hun var datter av Kaja Willoch og Finn Isaachsen Willoch (fetter av Kåre Willoch) og barnebarn av Odd Isaachsen Willoch. Wikipedia

80 år
Chevy Chase (Skuespiller)
1943

Chevy Chase (USA)

Skuespiller, manusforfatter, komiker, programleder, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Cornelius Crane Chase

Født:
8. oktober 1943 (80 år)

Cornelius Crane «Chevy» Chase er en amerikansk komiker, humorist og skuespiller fra New York. Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Han er kjent for roller i en lang rekke komediefilmer, slik som familiefaren i Hjelp, vi må på ferie (1983), Fletch (1985), Caddyshack (1980), Spioner som oss (1985) og Tre Amigos! (1986) Chevy Chase har vært konferansier under Oscar-utdelingen to ganger, i 1987 og -88. Wikipedia

82 år
Edzard Schmidt-Jortzig (Politiker)
1941

Edzard Schmidt-Jortzig (Tyskland)

Politiker, dommer, universitetslærer

Født:
8. oktober 1941 (82 år)

Edzard Schmidt-Jortzig er en tysk høyreliberal politiker (FDP) og professor i offentlig rett. Mellom 1996 og 1998 var han Tysklands justisminister.

Etter Abitur (artium) i 1961 ved Johanneum i Lüneburg studerte Schmidt-Jortzig jus i Bonn, Lausanne og Kiel, som han avsluttet 1966 med den første og 1969 med den andre juridiske statseksamen. I 1969 tok han også den juridiske doktorgrad med avhandlingen Die Auswirkung der Forderungsüberweisung zur Einziehung (§ 835 Abs. 1 ZPO). Han arbeidet først som kommunaljurist, før han ble vitenskapelig assistent ved Institut für Völkerrecht ved Universität Göttingen. Her habiliterte han seg i 1976. I 1977 fikk han et kall som professor ved Westfälische Wilhelms-Universität i Münster og 1984 ved Christian-Albrechts-Universität i Kiel. Mellom 1983 og 1989 var han dommer ved overforvaltningsdomstolen i Lüneburg, og fra 1989 til 1990 ved overforvaltningsdomstolen i Schleswig. Fra 1992 til 1994 var han så dommer ved forfatningsdomstolen i Sachsen. Han er medlem av Corps Hansea Bonn. Wikipedia

70 år
Harvey Pekar (Tegneserieforfatter)
1939 - 2010

Harvey Pekar (USA)

Tegneserieforfatter, selvbiograf, skribent, musikkritiker, journalist

Født:
8. oktober 1939 (84 år siden)

Døde:
12. juli 2010 (70 år) (14 år siden)

Harvey Pekar var en amerikansk tegneserieforfatter. Hans vennskap med Robert Crumb gav ham ideen til undergrunnsserien American Splendor der han forteller om sitt eget hverdagsliv. Serien utkom som flere hefter utgitt med ujevne mellomrom fra 1976 til 2008. Pekar var også en profilert jazz- og litteraturkritiker, og mottok priser for sine radiokåserier. Han var gift med forfatteren Jayce Brabner som han samarbeidet med på Our Cancer Year, en tegneseriebok om Harveys kamp mot prostatakreft, tegnet av Frank Stack. Wikipedia

86 år
Per Theodor Haugen (Skuespiller)
1932 - 2018

Per Theodor Haugen (Norge)

Skuespiller

Født:
8. oktober 1932 (91 år siden)

Døde:
14. oktober 2018 (86 år) (5 år siden)

Per Theodor Haugen var en norsk skuespiller og teatersjef. Han debuterte på scenen i 1950. I 1959 hadde han en birolle i filmen Støv på hjernen. Haugen var teatersjef ved Oslo Nye Teater fra 1985 til 1988.

Per Theodor Haugen var sønn av elektriker Trygve Haugen (1897–1943) og hans hustru Hjørdis Wissestad (1904–60). Han var aktiv i skoleteatervirksomheten på realskolen i Kongsberg. Som 16-åring ble han elev ved Rogaland Teater i Stavanger.

Hans første ansettelse, som 17-åring, var på Rogaland teater 1949–1952. Han debuterte ved barneteatret der som Tommy i «Pippi Langstrømpe» (hvor moren til «Elling»-regissør Petter Næss, Elna, spilte tittelrollen), og så som Charley i Brandon Thomas' farse «Charleys tante». Han opptrådte på en rekke scener, som Folketeatret (1952–1959), så Den Nationale Scene (1959–64), Det Norske Teatret (1964–67), Oslo Nye Teater (1967–75) og Nationaltheatret (1975–84), hvor han forble resten av sin scenekarriere. Han gikk av med pensjon i 2000. I tiden ved Nationaltheatret markerte han seg som opprørsleder mot daværende teatersjef Toralv Maurstad da han begynte å si opp skuespillere på uspesifisert kunstnerisk grunnlag.

Han var teatersjef ved Oslo Nye Teater i 1985-1988.

Han ble mest kjent som farse- og komedieskuespiller, men spilte også i tragedier og drama (Holberg, Shakespeare, Ibsen, P.O. Enquist). I Ibsen-stykker spilte han blant annet tittelrollene i t tittelrollene i Catilina, Brand, Peer Gynt og Bygmester Solness. Wikipedia

85 år
Torbjørn Falkanger (Skihopper)
1927 - 2013

Torbjørn Falkanger (Norge)

Skihopper, skoforhandler

Født:
8. oktober 1927 (96 år siden)

Døde:
16. juli 2013 (85 år) (11 år siden)

Torbjørn Getz Falkanger var en norsk skoforhandler og skihopper.

Han fikk sølvmedalje i hopprennet under OL i 1952 i Oslo. Han ledet etter første omgang, men Arnfinn Bergmann tok seieren etter et meget godt sistehopp. Under åpningen av disse vinterlekene avla Falkanger den olympiske ed.

Falkanger ble norgesmester i hopp tre ganger (1949, 1950 og 1954). I 1949 og 1950 vant han også hopprennet i Holmenkollen. I 1953 ble han tildelt Holmenkollmedaljen.

Et par måneder før Vinter-OL 1956 falt Falkanger stygt i Holmenkollen, noe som satte en stopper for en videre karriere som hopper.

Han var sønn av Arne Falkanger og Signe Getz. Han giftet seg i 1952 med Margrethe (Mosse) Pauline Grimstad. Han arbeidet i familiebedriften Falkanger Sko, som farfaren grunnla i 1917, som administrerende direktør og senere styreformann. Wikipedia

73 år
Lars Jansson (Forfatter)
1926 - 2000

Lars Jansson ( Finland)

Forfatter, kustner

Fullt navn / Fødenavn:
Lars Fredrik Jansson

Født:
8. oktober 1926 (97 år siden)

Døde:
31. juli 2000 (73 år) (23 år siden)

Lars Fredrik Jansson var en finsk forfatter og kunster. Han var bror til den mer kjente Tove Jansson.

Da Tove i 1958 fant arbeidet med tegneserien Mummitrollet lite inspirerende, tok han over tekstskrivingen. Og da Toves kontrakt med Associated Newspaper gikk ut i 1961, tok han også over tegningen av serien. Hanss datter, Sophia, arbeidet sammen med ham i 1993 for å hjelpe med administrasjonen av nye serierstriper av Mummitrollet som Sophia nå administrerer alene.

Helt fram til sin død arbeidet Lars som kunstnerlig rådgiver for den kommersielle bruken av mummifigurene: lisensierte produkter, seriehefter, album, teater, opera, film, radio og TV. Wikipedia

Dødsfall

62 år
Petter Thomassen (Politiker)
1941 - 2003

Petter Thomassen (Norge)

Politiker, forretningsmann

Født:
17. april 1941 (83 år siden)

Døde:
8. oktober 2003 (62 år) (20 år siden)

Petter Johan Thomassen var en norsk politiker (H). Han var stortingsrepresentant for Nordland 1977–1997, industriminister i Kåre Willochs regjering 1985–1986, 2. nestleder i Høyre 1988–1990 og næringsminister i Jan P. Syses regjering 1989–1990. Thomassen var således en fremtreden rikspolitiker, men engasjerte seg likevel sterkt i utviklingen i sin hjemlige landsdel. Han hadde bakgrunn fra EDB-bransjen, og var særlig opptatt av ytringsfrihet og personvern. Wikipedia

78 år
Willy Brandt (Politiker)
1913 - 1992

Willy Brandt (Tyskland)

Politiker, journalist, faglitterær forfatter, selvbiograf

Fullt navn / Fødenavn:
Herbert Ernst Karl Frahm

Født:
18. desember 1913 (110 år siden)

Døde:
8. oktober 1992 (78 år) (31 år siden)

Willy Brandt (egentlig Herbert Ernst Karl Frahm) var en tysk politiker (SPD). Han var regjerende borgermester i Vest-Berlin fra 1957 til 1966. Han var utenriksminister i Forbundsrepublikken Tyskland (den gang begrenset til Vest-Tyskland) fra 1966 til 1969 og Vest-Tysklands forbundskansler fra 1969 til 1974.

I perioden 1949 til 1990 var Forbundsrepublikken Tysklands territorium begrenset til Vest-Tyskland. Vest-Berlin ble kulturelt og politisk knyttet til Forbundsrepublikken Tyskland, men de allierte okkupasjonsmaktene aksepterte ikke full innlemming i Vest-Tyskland. Vest-Berlins utsendinger til Forbundsdagen hadde ikke stemmerett.

Han mottok Nobels fredspris i 1971 for å ha rakt ut en forsonende hånd til Øst-Europa og styrket samarbeidet i Vest-Europa gjennom EEC-samarbeidet. Wikipedia

84 år
Clement Attlee (Politiker)
1883 - 1967

Clement Attlee (Storbritannia)

Politiker, diplomat, professor

Født:
3. januar 1883 (141 år siden)

Døde:
8. oktober 1967 (84 år) (56 år siden)

Clement Richard Attlee, 1. jarl Attlee var statsminister i Storbritannia fra 1945 til 1951. Han var leder for det britiske arbeiderpartiet Labour Party i 20 år, fra 1935 til 1955.

Wikipedia

80 år
Julius M. Smith (Forretningsdrivende)
1825 - 1905

Julius M. Smith (Norge)

Forretningsdrivende

Født:
22. august 1825 (199 år siden)

Døde:
8. oktober 1905 (80 år) (118 år siden)

Julius Marius Smith var en norsk skipsreder, sjøkaptein og forretningsmann.

Han var sønn av skipsreder, kjøpmann og skipsbygger Mads Henrik Tybring Smith og hans danske hustru Henriette Brahde, og ble født som nummer tre i søskenflokken på syv. Han reiste til sjøs som fjortenåring på en av hans fars seilskuter. Han ble styrmann allerede som 17-åring på briggen «Tvedestrand». Da han var 21 fikk han skipperborgerskap, og ble kaptein på briggen «Den syttende mai», senere på barken «Oxefia», hvor han reiste til blant annet USA, Panama, Rio de Janeiro, Amsterdam og England. I 1852 ga han opp sjømannslivet, og byttet ut hans gamle borgerbrev med et handelsborgerbrev i Arendal året etter. Han ble kompanjong med sin svigerfar, og etter at svigerforeldrene døde, ble selskapet delt mellom ham og svogeren Jens T. Thommesen, som sammen utvidet selskapet. Smith ble etter hvert seniorsjef i Handelshuset Thommesen - Smith, og var i en periode Arendals rikeste mann. 21. januar 1885 ble han ridder av St. Olavs Orden for almennyttig virksomhet. Wikipedia

73 år
Isabella Bird (Oppdagelsesreisende)
1831 - 1904

Isabella Bird (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Oppdagelsesreisende, skribent, naturviter, geograf, fotograf

Født:
15. oktober 1831 (192 år siden)

Døde:
8. oktober 1904 (73 år) (119 år siden)

Isabella Bird var en britisk forfatter og oppdagelsesreisende på 1800-tallet.

Bird ble født i Boroughbridge, i 1831 og vokste opp i Tattenhall, Cheshire. Hennes far Edward var prest i den engelske kirken og familien flyttet derfor rundt i Storbritannia ettersom faren fikk nye prestekall. Bird var sykelig som barn og slet hele livet med ulike helseplager. Hennes plager kan ha vært psykosomatisk, for når hun fikk gjøre det hun ønsket var hun nesten alltid frisk. Hennes fremste interesse var å reise. I 1854 fikk hun 100 pund av sin far og hun reiste til USA for å besøke slektninger. Hun fikk lov til å være der inntil pengene tok slutt og beskrev oppholdet i boken The Englishwoman in America (1856).

Året etter reiste hun til Canada og deretter til Skottland. Tiden hun tilbrakte i Storbritannia ble imidlertid preget av hennes dårlige helse, og etter morens død i 1868 begav hun seg på en serie lange reiser for å unngå å bosette seg med søsteren på Isle of Mull. Wikipedia

65 år
Clemens Winkler (Kjemiker)
1838 - 1904

Clemens Winkler (Tyskland)

Kjemiker, universitetslærer

Født:
26. desember 1838 (185 år siden)

Døde:
8. oktober 1904 (65 år) (119 år siden)

Clemens Winkler var en tysk kjemiker, som oppdaget grunnstoffet Germanium.

Winkler ble født i 1838 i Freiberg, Sachsen i Tyskland. Som nittenåring startet han på universitetet i Freiberg. Han fant ut etter en stund at, hans kunnskaper overgikk det de lærte på skolen.

Seksten år etter at han var student på universitetet, ble han utnevnt til å jobbe som professor der.

Han døde den 8. oktober 1904 i Dresden i Tyskland. Wikipedia

43 år
Keiserinne Myeongseong (Politiker)
1851 - 1895

Keiserinne Myeongseong (Joseon)

Politiker

Født:
19. oktober 1851 (172 år siden)

Døde:
8. oktober 1895 (43 år) (128 år siden)

Keiserinne Myeongseong var den første offisielle kona til Kong Gojong, den 26. kongen av det koreanske Kongedømmet Joseon.

Fra 1873 til hennes død i 1895 var hun rikets regent, med et avbrudd på fem dager i 1895. I 1902, da Gojong hadde blitt erklært keiser av Korea, fikk hun det posthume navnet Hyoja Wonseong Jeonghwa Hapcheon Honggong Seongdeok Myeongseong Taehwanghu, som ofte forkortes til Myeongseong Hwanghu. Wikipedia

78 år
Magnus Brostrup Landstad (Lyriker)
1802 - 1880

Magnus Brostrup Landstad (Norge)

Lyriker, prest, musikkforsker, komponist, collector of fairy tales

Født:
7. oktober 1802 (221 år siden)

Døde:
8. oktober 1880 (78 år) (143 år siden)

Magnus Brostrup Landstad var en norsk prest, salmedikter, folkeminnesamler og salmebokutgiver. Han var fetter av Hans Peter Schnitler Krag.

Landstad flyttet med faren Hans Landstad (1771–1838) som også var prest, først i 1806 til Øksnes, til Vinje i 1811 og til Seljord i 1819. Han tok teologisk embedseksamen (cand.theol) i 1827, og arbeidet deretter som residerende kapellan i Gausdal. Han ble gift med Hadelandpresten Andreas Lassens datter, Wilhelmine Margrete Marie Lassen, i 1828.

Magnus Brostrup Landstad ble sogneprest i Kviteseid i 1834, der han og familien ble sterkt svekket av lungesykdom det første året. Han overtok 1839 prestekallet i Seljord etter farens død. I 1849 flyttet han med kone og tolv barn til Fredrikshald (Halden), hvor han fikk et prestekall, og ble deretter prost i Borgersyssel prosti. Landstad var prest i Sandar fra 1859.

Magnus Brostrup Landstad ble tildelt St. Olavs Orden i 1870. Etter et slagtilfelle i 1874 flyttet han til Christiania.

Det er spesielt som salmedikter og folkeminnesamler Landstad har gjort seg bemerket. I Seljord ligger Landstad-instituttet, oppkalt etter ham. Wikipedia

64 år
Franklin Pierce (Advokat)
1804 - 1869

Franklin Pierce (USA)

Advokat, offiser

Født:
23. november 1804 (219 år siden)

Døde:
8. oktober 1869 (64 år) (154 år siden)

Franklin Pierce var USAs 14. president. Pierce vant valget i 1852 med klar margin, men mistet mye av populariteten i de nordlige delstatene siden han var tilhenger av slaveriet. Wikipedia

39 år
Friedrich Krupp (Forretningsdrivende)
1787 - 1826

Friedrich Krupp (Tyskland)

Forretningsdrivende

Født:
17. juli 1787 (237 år siden)

Døde:
8. oktober 1826 (39 år) (197 år siden)

Friedrich Krupp var en tysk industrimann som grunnla selskapet Fried. Krupp i 1812. Han startet i familievirksomheten 1808 som bestyrer av en smie, men den ambisiøse Friedrich overinvesterte og familien måtte til slutt selge seg ut. Wikipedia

<<
8. Oktober
>>