Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
Dagen i dag 8. Oktober
Navnedag i dag
Historiske hendelser
Wikipedia_8-10.2005
14 år siden
Wikipedia
2005: Over 88.000 mennesker dør i et jordskjelv i Kashmir, skjelvet målte mellom 7,6 og 7,8 på Richters skala
Jordskjelvet i Kashmir 2005 inntraff klokken 8.50 lokal tid den 8. oktober 2005 med episenter i det pakistanskkontrollerte området av Kashmir. Jordskjelvet hadde en styrke på mellom 7,6 og 7,8 på Richters skala.

Episenteret lå i nærheten av Muzaffarabad, 95 kilometer nordøst for den pakistanske hovedstaden Islamabad. Flere byer og landsbyer i nærheten ble totalskadd.

Skjelvet forårsaket ødeleggelser også i andre deler av det nordlige Pakistan, i det nordvestre India og i Afghanistan.

Skjelvet skyldes den indiske tektoniske plates vedvarende nordadrettete bevegelse, som er på gjennomsnittlig 8 cm i året. I løpet av millioner av år har denne kraftige bevegelsen ført til en oppressing av det som er blitt Hindu Kush-fjellene.

Mange landsbyer ble jevnet ned jorden. Jordskjelvet regnes som det kraftigste langs denne bruddlinjen på hundre år. Selve bruddet strakk seg langs en 100 km lang linje, og langs den linjen ble praktisk talt alle bygninger ødelagt. Wikipedia
Wikipedia_8-10.2001
18 år siden
Wikipedia
2001: To fly krasjer på Linate-flyplass i Milanos, Italia. 118 mennesker omkommer, derav 3 nordmenn
Linate-ulykken var en flyulykke mellom et SAS-rutefly og et privatfly som inntraff på Milanos Linate-flyplass den 8. oktober 2001. De to flyene krasjet på rullebanen, og det største styrtet inn i en bagasjehangar. Det totale antall omkomne var 118, mens fire personer fikk alvorlige skader. Ulykken er den nest dødeligste flyulykken i Italia.

SAS rute 686 med 110 personer om bord på vei til Kastrup, kolliderte under avgang med et Cessna forretningsfly med fire om bord. Ingen av passasjerene overlevde ulykken. Begge flyene skled av banen og SAS-maskinen raste inn i en bagasjehall, hvor ytterligere fire mennesker omkom. Det var tåke på flyplassen, og sikten var under 200 meter. Wikipedia
Wikipedia_8-10.1998
21 år siden
Wikipedia
1998: Oslo lufthavn, Gardermoen og Gardermobanen åpner
Oslo lufthavn er en lufthavn som ligger på Gardermoen på grensen mellom Nannestad og Ullensaker kommuner i Akershus, 45 km nord for Oslo. Lufthavnen er Norges største, og ble åpnet den 8. oktober 1998. Den etterfulgte Oslo lufthavn, Fornebu som Norges hovedflyplass. Den er landets viktigste trafikknutepunkt for internasjonal trafikk til og fra Norge. I 2016 benyttet 25,5 millioner passasjerer Oslo lufthavn.

Norwegian Air Shuttle, SAS og Widerøe har baser ved Oslo lufthavn. Disse, sammen med en rekke andre flyselskaper trafikkerer omtrent 30 innenriks- og 110 utenriksruter. Lufthavnens rutenett omfatter hovedsakelig europeiske destinasjoner, men det flys også direkteruter til enkelte asiatiske, nordafrikanske og nordamerikanske destinasjoner.

Oslo lufthavn har to parallelle rullebaner som måler henholdsvis 3600 m og 2950 m og 71 flyoppstillingsplasser, hvorav 34 er tilknyttet jetbroer fra terminalen. Gardermoen flystasjon utgjør den militære delen av lufthavnsområdet og opereres av Luftforsvaret.

Lufthavnen ble utvidet i årene 2012 til 2017 for å øke kapasiteten. Den har fått en ny terminalpir, 21 nye butikker, 37 nye restauranter og barer. Utvidelsen ble offisielt åpnet 27. april 2017. Flyplassen ble totalt sett rundt dobbelt så stor i areal som tidligere og kapasiteten har økt til 40 millioner reisende årlig.

I forbindelse med en profilendring i juli 2013 endret Avinor flyplassens navn til Oslo lufthavn. Wikipedia
<<
8. Oktober
>>