Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
5 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
5 Mnd.
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
10% rabatt på alle navnelapper
5 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
5 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
5 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
5 Mnd.
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

27. Oktober

Om dagen

27. Oktober er dag 301 i 2024, og er i uke 43. Det er 65 dager igjen av året.
Verdensdag for audiovisuell kulturarv (Innført av UNESCO i 2005)
Normaltid starter (Klokken stilles 1 time tilbake)

Historie

42 år siden

1981: Den sovjetiske ubåten «S-363» går på grunn i den svenske skjærgården

«S-363» var en sovjetisk undervannsbåt av «Whiskey»-klassen og tilhørte den sovjetiske østersjøflåten. Den 27. oktober 1981 gikk den på grunn i den svenske skjærgården utenfor byen Karlskrona, hvor Sverige hadde en stor marinebase.

Grunnstøtningen ble internasjonalt kjent, og på folkemunne raskt døpt Whiskey on the rocks. Episoden ble tatt som bevis for at Sovjet ulovlig opererte sine ubåter i svensk territorialfarvann. Ved undersøkelser fra det svenske forsvaret ble det påvist at «S-363» hadde atomvåpen ombord. Grunnstøtningen skapte et spent forhold mellom Sovjet og det nøytrale Sverige. Etter noen dager ble «S-363» brakt flott og eskortert ut av svenske marinefartøy. Wikipedia
119 år siden

1904: New Yorks undergrunnsbane starter opp sin første jernbanestrekning

New York City Subway er New Yorks undergrunnsbane. Systemet eies av byen New York, og drives av MTA New York City Transit, en underavdeling av staten New Yorks transportdepartement Metropolitan Transportation Authority. Det er et av verdens største undergrunnsnettverk og består av 468 stasjoner og over 1300 km med spor.

Undergrunnsbanen trafikkerer fire av byens fem bydeler; Manhattan, Brooklyn, The Bronx og Queens. Bydelen Staten Island har sin egen, atskilte jernbanelinje, Staten Island Railway, som trafikkeres med samme type vogner. Wikipedia
125 år siden

1898: Norsk Skuespillerforbund blir stiftet på initiativ fra skuespiller Sigurd Asmundsen

Norsk Skuespillerforbund (NSF) er et frittstående fagforbund for skuespillere. NSF arbeider for å styrke og bedre skuespillernes arbeidsvilkår og arbeidsmiljø.

NSF ble stiftet 27. oktober 1898. Initiativet til stiftelsen kom fra skuespilleren Sigurd Asmundsen, som lanserte ideen om en fagforening for skuespillere allerede i 1896. Forbundet forhandler fram tariffavtaler og vederlagsavtaler for skuespillere. Det er også ansvarlig for å utbetale vederlag for salg av filmer, bøker og digitale medier. Første gang forbundet lyktes i å framforhandle en 12-måneders normalkontrakt for skuespillere var i 1912.

Sigurd Asmundsen scenedebuterte i 1891 og var engasjert ved Nationaltheatret 1899-1934.

Sigurd Asmundsen var sønn av skuespilleren Jacob Hveding Asmundsen og Rosa Anna Charlotte Baldani. Han var fra 1897 gift med Bolly Frances Schou. Han ligger begravet på Vår Frelsers gravlund i Oslo. Wikipedia

Fødsler

51 år
Maria Mutola (Friidrettsutøver)
1972

Maria Mutola (Mosambik)

Friidrettsutøver, mellomdistanseløper, fotballspiller

Fullt navn / Fødenavn:
Maria de Lurdes Mutola

Født:
27. oktober 1972 (51 år)

Maria (de Lurdes) Mutola er en av tidenes mestvinnende friidrettsutøvere. Mutola er bosatt mesteparten av året i friidrettsbyen Eugene i Oregon i USA

Mutolas spesialøvelse er 800 meter. På denne distansen har hun i løpet av en langvarig karriere vunnet tre verdensmesterskap, i 1993, 2001 og 2003. I tillegg har hun VM-sølv fra 1999 og bronse fra 1997. Allerede i 1991, 12 år før den siste tittelen, hadde hun deltatt i sitt første VM, og endte like utenfor seierspallen, på en fjerdeplass.

I olympisk sammenheng har hun gull på distansen fra OL 2000 i Sydney, og sølv fra OL 1996 i Atlanta. Wikipedia

48 år
Scott Weiland (Sanger)
1967 - 2015

Scott Weiland (USA)

Sanger, sangtekstforfatter, låtskriver, plateprodusent, komponist, gitarist

Fullt navn / Fødenavn:
Scott Richard Kline

Født:
27. oktober 1967 (56 år siden)

Døde:
3. desember 2015 (48 år) (8 år siden)

Scott Weiland var en amerikansk musiker. Han var vokalist i Velvet Revolver og Stone Temple Pilots.

Etter at Scott Weiland forlot Velvet Revolver (etter et show på Hammersmith Odeon) ble han gjenforent med Stone Temple Pilots. De ga ut albumet Buy This, som inneholdt åtte låter fra tidligere album.

Weiland slet med heroinmisbruk i store deler av sin musikkarriere. Wikipedia

59 år
Dawit Isaak (Forfatter)
1964

Dawit Isaak (Eritrea)

Forfatter, journalist, skribent

Født:
27. oktober 1964 (59 år)

Dawit Isaak er en svensk-eritreisk journalist, forfatter og dramatiker. Han kom til Sverige som flyktning fra krigen i det daværende Etiopia i 1987. Han har siden 2001 sittet fengslet i Eritrea uten lov og dom. Wikipedia

62 år
Mia Gundersen (Sanger)
1961

Mia Gundersen (Norge)

Sanger, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Mariann Gundersen Leliënhof

Født:
27. oktober 1961 (62 år)

Mariann Gundersen Leliënhof, best kjent som Mia Gundersen, er en norsk sanger og skuespiller. Hun debuterte som 8-åring ved Rogaland Teaters barneteater som ekorngutten Per og ble værende der til hun begynte å spille i band som 15-åring. I 1983 tok hun over som vokalist i Stavangerbandet Asfalt som året etter ga ut albumet Få det ud før bandet ble oppløst. I 1985 deltok hun i prosjektet All Of Us, Rogalands eget bidrag til Live Aid og året etter ga hun ut sin eneste soloplate Temptation. Hun deltok i norsk Melodi Grand Prix i 1985, 1986 og 1996.

Som TV-skuespiller har hun blant annet deltatt i serien Offshore (som kantinedama Mette Haug) og i NRK Barne-TV-seriene Uhu! (som Berit Smerit Perit) og Sesam Stasjon. På scenen har hun gestaltet en rekke musikalroller og vanlige teaterroller, i oppsetninger som Cabaret, My Fair Lady, Evita på hjemmescenen Rogaland Teater og Cabaret på Den Nationale Scene i Bergen. I 1999 spilte Gundersen rollen som Sugar i komedien Sugar på Chateau Neuf i Oslo. Samme år spilte hun Britt Bull i filmen Fomlesen i kattepine. I 2000 spilte hun en-kvinneforestillingen Gelsomina på Scene West Victoria. Hun var med i Manndomsprøven på Oslo Nye Teater i 2006 og musikalversjonen av Svindlere med stil på Chateau Neuf i 2008.

I 2007 og 2008 var hun jurymedlem i TV Vests program The LIPA Dream hvor unge musikere kjempet om en plass på Liverpool Institute for Performing Arts (LIPA). Våren 2008 var hun dommer i Norske Talenter sammen med Thomas Giertsen og Jan Fredrik Karlsen. Norske Talenter er den norske utgaven av Got Talent.

2. oktober 2008 hadde Gundersens jubileumsforestiling «All of Mia» premiere på Chat Noir. På scenen medvirket for øvrig det seks manns sterke Christianssand String Swing Ensemble, pianisten Sverre Indris Joner, to strykere, samt to mannlige dansere. Showet ble en fiasko, og ble tatt av plakaten etter én forestilling.

I 2008 utkom hennes selvbiografi Jeg er Mia (Aschehoug forlag), skrevet sammen med Hege Storhaug, hvor hun blant annet skrev om morens rusmisbruk.

Mia Gundersen var gift med fotografen Marcel Leliënhof fra 2002 til de skilte seg i 2016. Paret har to adoptivsønner sammen. Gundersen er storesøster til skuespilleren Toni Gundersen. Wikipedia

66 år
Glenn Hoddle (Fotballspiller)
1957

Glenn Hoddle (Storbritannia)

Fotballspiller, fotballtrener

Født:
27. oktober 1957 (66 år)

Glenn Hoddle er en engelsk fotballtrener og tidligere fotballspiller.

Hoddle startet fotballkarrièren på de aldersbestemte lagene til Tottenham Hotspur. En annen Tottenhamlegende anbefalte Tottenhams talentspeidere til å ta en ekstra titt på den unge spilleren. Han debuterte i ligaen i 1975, sytten år gammel. Han debuterte på Englands landslag i 1979, og spilte under EM 1980 i Italia. I 1981 og 1982 vant han FA-cupen med Tottenham. Han spilte på Englands lag under både VM 1982 og VM 1986. I 1984 var han med på å vinne UEFA-cupen.

I 1987 gikk han fra Tottenham til franske AS Monaco, hvor han avslutteet sin internasjonale karriere i 1991. Wikipedia

67 år
Finn Skårderud (Forfatter)
1956

Finn Skårderud (Norge)

Forfatter, skribent, psykiater, professor

Født:
27. oktober 1956 (67 år)

Finn Skårderud er en norsk psykiater, forfatter, professor og kritiker.

Skårderud er utdannet lege (1982) ved Universitetet i Oslo og har spesialistutdanning innen psykiatri. Han er ekspert på spiseforstyrrelser. Han har egen psykoterapeutisk praksis i Oslo, samt at han arbeider som psykiater med toppidrettsutøvere for Norges olympiske komité. Han er professor ved Seksjon for kroppsøving og pedagogikk ved Norges idrettshøgskole.

Skårderud er oppvokst i Østerdalen, i Rendalen, Rena i Åmot og Elverum. Wikipedia

72 år
Øyvind Halleraker (Politiker)
1951

Øyvind Halleraker (Norge)

Politiker, fotograf

Fullt navn / Fødenavn:
Øyvind Urheim Halleraker

Født:
27. oktober 1951 (72 år)

Øyvind Urheim Halleraker er en norsk politiker (H). Han var innvalgt på Stortinget fra Hordaland fra 2001 til 2017, etter først å ha vært vararepresentant fra 1993. Fra 2017 er han daglig leder i Hordfast.

Halleraker var medlem av Bømlo kommunestyre 1988–1995 og medlem av Hordaland fylkesting 1988–2001, herunder varaordfører i Bømlo 1988–1991, medlem av fylkesutvalget 1992–2001 og fylkesvaraordfører 1997–1999. Han var nestleder 1991–1994 og leder 1994–2002 i Hordaland Høyre. Han har også hatt verv i Kommunenes Sentralforbund og Statens nærings- og distriktsutviklingsfond.

Han vokste opp på Abildsø i Oslo. Halleraker var elev ved Voss folkehøgskole 1969–1970, fotograflinjen ved Sogn videregående skole 1971–1972 og kystskipperskole i 1978, og har svennebrev som fotograf fra 1973 og studiekompetanse fra 1981. Halleraker er utdannet bedriftsøkonom (ex.bed.øk.) fra Bedriftsøkonomisk Institutt fra 1984 og diplomøkonom fra 1989. Han var selvstendig næringsdrivende 1973–1987 og daglig leder i Sunnhordland Bru- og Tunnelselskap AS 1987–2001.

Øyvind Halleraker er svoger av ordfører Liv Kari Eskeland i Stord kommune. Wikipedia

60 år
Bjørn Kristoffersen (Bedriftsleder)
1947 - 2007

Bjørn Kristoffersen (Norge)

Bedriftsleder

Født:
27. oktober 1947 (76 år siden)

Døde:
24. oktober 2007 (60 år) (16 år siden)

Bjørn Kristoffersen var en norsk næringslivsleder. Fra 1994 til sin død var han konsernsjef i Kommunal Landspensjonskasse (KLP).

Kristoffersen var utdanna skipsingeniør og siviløkonom. Han hadde ledende stillinger i Aker (1979–86), Storebrand (1986–92) og Framnes Rauma (1992–94).

Han hadde mange tillitsverv i næringslivet og dets organisasjoner, bl.a i Orkla, Norske Skog, Nycomed, Elkem, Aker RGI, Norges Forsikringsforbund, Kommunalbanken og Finansnæringens Hovedorganisasjon. Wikipedia

77 år
Steinar Gullvåg (Politiker)
1946

Steinar Gullvåg (Norge)

Politiker, redaktør

Født:
27. oktober 1946 (77 år)

Steinar Gullvåg er en norsk politiker (Ap).

Gullvåg var elev ved Lademoen skole 1953–1960 og Ringve gymnas 1960–1965. Han var deretter journalistlærling i Arbeider-Avisa 1967–1969, journalist i Rogalands Avis 1969–1973, redaktør og disponent i Hardanger Folkeblad 1973–1977, redaktør i Vestfold Arbeiderblad 1977–1983, rådgiver i Norsk Kommuneforbund 1989–1994 og informasjonsdirektør i Vegdirektoratet 1994–2005.

Han var formann i Sør-Trøndelag AUF 1964–1965, medlem av Nøtterøy kommunestyre 1980–1987 og 2003–2005, informasjonsleder i Arbeiderpartiets stortingsgruppe 1983–1986, politisk rådgiver i Samferdselsdepartementet 1986–1988 og politisk rådgiver i Kommunal- og arbeidsdepartementet 1988–1989. Han var innvalgt på Stortinget fra Vestfold i åtte år, fra 2005 til 2013. Wikipedia

77 år
Kalle Øby (Skuespiller)
1946

Kalle Øby (Norge)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Karl Gunnar Øby

Født:
27. oktober 1946 (77 år)

Karl Gunnar «Kalle» Øby er en norsk skuespiller, kjent fra teaterscene, film og fjernsyn. Øby ble uteksaminert fra Statens Teaterskole i 1977. Han har også arbeidet som sjømann, sjåfør, kokk og sveiser.

Kalle Øby har vært knyttet til Nationaltheatret i to perioder, først 1977 til 1980, deretter 1990 til 1992. Han har vært ved Hålogaland Teater, Rogaland teater og Den Nationale Scene i Bergen. Våren 2008 spilte han i Henrik IV ved Det norske teatret.

Han ble kjent for et større publikum som tillitsmannen Torbjørn Lindbekk i NRK-serien Offshore (1996). Serien fikk Amandaprisen for Årets underholdningsdrama for fjernsyn. Foruten karrieren på TV, film og teater, har han arbeidet med barneteater i Østfold.

Øby har aldri lagt skjul på sin dialekt og hjemfylket Østfold, og i 2002 mottok han Østfoldmålprisen fordi han i sin karriere svært ofte har brukt Østfolddialekten. Wikipedia

78 år
Luiz Inácio Lula da Silva (Politiker)
1945

Luiz Inácio Lula da Silva (Brasil)

Politiker, fagforeningsperson

Født:
27. oktober 1945 (78 år)

Luiz Inácio Lula da Silva er en brasiliansk politiker som var president i Brasil fra 1. januar 2003 til 1. januar 2011.

Wikipedia

78 år
Arild Andersen (Komponist)
1945

Arild Andersen (Norge)

Komponist, jazzmusiker, kontrabassist, bassgitarist

Født:
27. oktober 1945 (78 år)

Arild Andersen er en norsk jazzbassist.

Han ble kjent som jazzmusiker på slutten av 1960-årene, særlig gjennom sitt samarbeid med Jan Garbarek. I 1982 startet han bandet Masqualero sammen med Jon Christensen, Nils Petter Molvær, Jon Balke og Tore Brunborg. Bandet eksisterte i 10 år, ga ut fire album og vant tre Spellemannpriser. Andersen vant selv Gammleng-prisen i klassen jazz i 1984.

Fra 1990-årene har han hatt som musikalsk tyngdepunkt å kombinere norsk folkemusikk med improvisert musikk. I 1994 skrev han musikken til Kristin Lavransdatter (for teater). Andersen var «artist in residence» under Moldejazz 2005.

I 2010 mottok Andersen Oslo Jazzfestivals pris Ella-prisen. Arild Andersen er gift med skuespiller og komiker Hege Schøyen. De er foreldre til Jakob Schøyen Andersen. Wikipedia

80 år
Finn Sjue (Psykolog)
1943

Finn Sjue (Norge)

Psykolog, politiker, journalist, redaktør, universitetslærer, skribent

Født:
27. oktober 1943 (80 år)

Finn Sjue er en norsk psykolog, politiker og journalist. I 1970- og 1980-årene var Sjue blant lederne i den norske ml-bevegelsen og over en lengre periode redaktør av Klassekampen. Sjue har vært leder av Rød Valgallianse (1981–1983) og sekretær og nestleder i AKP(m-l). Senere har han arbeidet som forfatter og som førstelektor i journalistikk ved Høgskolen i Oslo.

Sjue er bondesønn fra Vassås, Hof i Vestfold. Han er utdannet psykolog fra Universitetet i Oslo (1969).

Han arbeidet en periode som vitenskapelig assistent og deltok i 1971-1972 i et forskningsprosjekt ved Jernverket i Mo i Rana. Etter planene skulle teamet arbeide med helse- og skiftspørsmål i to år. Prosjektet ble stanset av NAF og LO. I ettertid har Sjue hevdet at det lokale og regionale POT var innblandet i spillet bak kulissene for å stanse prosjektet. Wikipedia

81 år
Philip Catherine (Jazzmusiker)
1942

Philip Catherine (Belgia)

Jazzmusiker, jazzgitarist, komponist

Født:
27. oktober 1942 (81 år)

Philip Catherine er en belgisk jazzmusiker (gitar), kjent fra flere samarbeid med skandinaviske og internasjonale jazzstorheter.

Catherine turnerte tidlig, med Lou Bennett (1961) og Jean-Luc Pontys kvintett (1971–1972), og utga (etter studier ved Berklee og givende møter med John Scofield og George Russell) sine egne Stream (1970), september man med Palle Mikkelborg (1974) og Guitars med gitarkomperne John Lee og Gerry Brown (1975). På danske Steeplechase Records medvirket han på flere utgivelser, som Dexter Gordons Something different (1976). Niels-Henning Ørsted Pedersen spilte da ofte bass.

I perioden 1981–1985 hadde han flere samarbeid med trompetisten Chet Baker. I trio med Hein van de Geyn bass og Aldo Romano trommer ga han ut Transparence (1986), september sky (1987) og Oscar (1988). Med Tom Harrell ga han ut Moods I (1990) og Moods II (1992); med Palle Danielsson bass og Barney Wilen sax ga han ut Sanctuary (1991).

Han utga Live (1997), Guitar groove (1998) som fikk glitrende kritikker i bl.a. Down Beat. Blue prince (2000) og Alone together (2001), samt Summer nights i trio med Joost van Schalk og Bert Joris (2002) fulgte så. Samarbeid med Marc Moulin ble innledet (2001). Med Ola Kvernberg og Niels-Henning Ørsted Pedersen fremførte han konsert ved Moldejazz 2003. Hans siste plate er Meeting colours med Brussel jazzorkester (2005).

Philip Catherine har spilt mye i Norge, og plateinnspillinger med norske musikere, som Egil Kapstad, Laila Dalseth, Jan Erik Vold og Jon Larsen.

Med Stan Getz mottok han Bird Awards 1990 fra North Sea Jazz Festival, såvel som Django d'Or (1998), og nå nylig «Zamu»-prisen. Wikipedia

81 år
Jostein W. Rovik (Politiker)
1942

Jostein W. Rovik (Norge)

Politiker, dommer

Fullt navn / Fødenavn:
Jostein Wallem Rovik

Født:
27. oktober 1942 (81 år)

Jostein Wallem Rovik var ordfører for Høyre i Sandnes fra 1994 til 2007. Han har også møtt som vararepresentant på Stortinget i en kort periode.

Han er utdannet jurist og har arbeidet i politiet, påtalemyndigheten og som dommer. Mens han var ordfører hadde Rovik permisjon fra sin stilling som sorenskriver i Ryfylke tingrett, som i mellomtiden ble integrert i Stavanger tingrett. Rovik arbeider nå som dommer tilknyttet en ressursgruppe under Domstoladministrasjonen med kontorsted i Stavanger tingrett.

Rovik ble tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull i 2008. Wikipedia

82 år
Gerd Brantenberg (Forfatter)
1941

Gerd Brantenberg (Norge)

Forfatter, skribent

Født:
27. oktober 1941 (82 år)

Gerd Mjøen Brantenberg er en norsk forfatter, oppvokst i Fredrikstad.

Gerd Brantenberg er kusine til Lars Mjøen, barnebarn av Jon Alfred Mjøen, og oldebarn av Augusta Mjøen, som var hemmelig forlovet med Bjørnstjerne Bjørnson før hun giftet seg med statsagronom Nils Hansen. Brantenberg har skrevet romanen Augusta og Bjørnstjerne (1997) om dette hemmelige forholdet.

Brantenbergs søster er glasskunstneren Ulla-Mari Brantenberg.

Hun har studert både i Fredrikstad, London, Edinburgh og Oslo, og også arbeidet som au-pair i Edinburgh. Fra Universitetet i Oslo har hun engelsk hovedfag, historie og statsvitenskap.

Allerede i 1973 ga hun ut sin første roman, og i 1977 kom satiren Egalias døtre, som har blitt oversatt til flere andre språk.

Siden 1982 har hun vært forfatter på heltid. Wikipedia

83 år
Rolf B. Wegner (Politimester)
1940

Rolf B. Wegner (Norge)

Politimester, jurist

Fullt navn / Fødenavn:
Rolf Benjamin Wegner

Født:
27. oktober 1940 (83 år)

Rolf Benjamin Wegner er en norsk jurist og pensjonert politimester.

Han var riksadvokatfullmektig 1972–1974, undervisningsleder ved Politiskolen 1974–1980, politimester i Bodø samt sjef for Hovedredningssentralen Nord-Norge og Overvåkningstjenesten i nord 1980–1985, ekspedisjonssjef i Justisdepartementet og direktør for Fengselsstyret 1985–1990, leder for arbeidet med å forberede opprettelsen av Politihøgskolen 1990–1992, politimester i Bergen 1992–2001 og politimester i Politidirektoratet 2001–2010.

Wegner har skrevet flere lærebøker om juridiske og politifaglige emner, og bøker og artikler innen slekts- og lokalhistorie samt politi- og fengselshistorie. Wikipedia

84 år
John Cleese (Skuespiller)
1939

John Cleese (Storbritannia)

Skuespiller, komiker, manusforfatter, skribent, filmprodusent, selvbiograf, filmregissør

Fullt navn / Fødenavn:
John Marwood Cleese

Født:
27. oktober 1939 (84 år)

John Marwood Cleese er en britisk komiker og skuespiller, kjent som et av medlemmene av Monty Python.

Cleese ble internasjonalt berømt med TV-seriene Monty Python's Flying Circus og Hotell i særklasse. Det komiske talentet utviklet han som medlem av Cambridge Footlights Revue under studiene ved Downing College i Cambridge. Det opprinnelige familienavnet var Cheese, men faren (Reginald Francis Cheese), en forsikringsmedarbeider, endret navnet til Cleese da han gikk inn i hæren i 1915. Wikipedia

89 år
Johan Fredrik Grøgaard (Forfatter)
1934

Johan Fredrik Grøgaard (Norge)

Forfatter, Skribent, oversetter, barnebokforfatter, lyriker

Født:
27. oktober 1934 (89 år)

Johan «Totto» Fredrik Grøgaard er en norsk forfatter og oversetter, sønn av Joachim Grøgaard. Han er utdannet tannlege og bosatt på Jaren.

Grøgaard debuterte i 1967 med romanen Dyvekes grav, som han ble belønnet med Tarjei Vesaas' debutantpris for. Den omhandler en elskerinne til Christian II. Hans nyeste roman Kong Rad utkom i 2010 og gjenbruker skikkelser fra tekster av Knut Hamsun, Margrethe Munthe og Dag Solstad. Wikipedia

30 år
Sylvia Plath (Forfatter)
1932 - 1963

Sylvia Plath (USA)

Forfatter, lyriker, skribent, romanforfatter, essayist, selvbiograf, dagbokskriver, barnebokforfatter

Født:
27. oktober 1932 (91 år siden)

Døde:
11. februar 1963 (30 år) (Selvmord (propangass)) (61 år siden)

Sylvia Plath var en amerikansk forfatter best kjent for sine dikt, og romanen «The Bell Jar».

Plath var født i Boston av en tysk far og en østerriksk-amerikansk mor. Hun ble regnet for å være et begavet barn, og allerede som åtteåring publiserte hun sitt første dikt. Hun skrev senere både romaner, noveller, dikt og essay. Hennes mest kjente verk, romanen Glassklokken, var en semi-biografisk beretning om hennes kamp mot klinisk depresjon. Plath begikk selvmord i 1963, og hun har etter det fått en tilnærmet ikonisk status i enkelte miljøer.

Plaths far var professor på et college. Han døde i 1940, og Plath skal aldri helt ha kommet over tapet av faren. I 1950 fikk hun publisert sin første novelle «And Summer Will Not Come Again» i bladet Seventeen.

Gjennom hele livet slet Plath med alvorlig depresjon. I 1950 hadde hun begynte på college, og sommeren 1953 hadde hun en sommerjobb i et magasin i New York. Etter at hun kom tilbake til skolen denne høsten, var depresjonen blitt så alvorlig at hun ble behandlet med elektrosjokk-terapi. I august 1953 forsøkte hun å ta sitt eget liv for første gang. Hun ble innlagt ved en psykiatrisk klinikk, og så ut til å bli bedre. I 1955 tok hun eksamen ved college, og dette året vant hun også en pris for diktet Two Lovers and a Beachcomber by the Real Sea. Både sykehusoppholdene og selvmordsforsøket er beskrevet i romanen Glassklokken.

Plath fikk et stipend til Cambridgeuniversitetet, hvor hun fortsatte å skrive dikt. Flere av hennes dikt ble publisert i universitetets studentavis. Ved Cambridge møtte hun den engelske dikteren Ted Hughes. I 1956 giftet de seg, og paret tilbrakte de neste årene i USA. Etter at Plath ble gravid flyttet paret tilbake til Storbritannia, hvor Frieda Hughes ble født 1. april 1960. Familien bodde i London en stund før de flyttet til en liten landsby i Devonshire. Hennes første diktsamling The Colossus ble utgitt i Storbritannia i 1960. Men Plath og Hughes hadde allerede nå problemer i ekteskapet, og i 1962 ble de separert. Separasjonen blir tilskrevet til dels Plaths psykiske problemer, og det faktum at Hughes hadde en affære. Plath tok med barna deres, Frieda og babyen Nicholas, tilbake til London. 11. februar 1963 begikk Plath selvmord ved å skru på gassen i kjøkkenet. Forholdet mellom Plath og Hughes har vært gjenstand for mye debatt, og Hughes har blitt utpekt som både syndebukk og helt etter hennes død. Wikipedia

89 år
Nawal El Saadawi (Forfatter)
1931 - 2021

Nawal El Saadawi (Egypt)

Forfatter, psykiater, lege, gynekolog, romanforfatter, feminist, politiker

Født:
27. oktober 1931 (92 år siden)

Døde:
21. mars 2021 (89 år) (3 år siden)

Nawal El Saadawi var en egyptisk feministisk skribent, aktivist, lege og psykiater.

Saadawi var den eldste av ni barn. Faren var en offentlig tjenestemann i departementet for utdannelse. Han kjempet mot styret til den egyptiske kongen og hans britiske rådgivere under den egyptiske revolusjonen i 1919. Som et resultat ble han forvist til en liten by i Nildeltaet. Saadawis far var relativt progressiv i de fleste av sine politiske synspunkter og oppfordret datteren til å ta en høyere utdannelse og studere arabiske språk.

Begge foreldrene døde i relativt ung alder og etterlot Saadawi med den store byrden av å sørge for sine mange søsken. Saadawi ble utdannet til lege i 1955 ved Universitetet i Kairo.

Gjennom sin lange medisinske praksis observerte Saadawi ofte kvinners fysiske og psykiske problemer og hun koblet disse problemene opp mot undertrykkende kulturelle praksiser, patriarkalsk og imperialistisk undertrykkelse i et mannsdominert samfunn.

Saadawi skrev mange bøker om kvinner i islam, med særlig vekt på praktisering av kjønnslemlestelse i det muslimske samfunnet. Mens Saadawi arbeidet som lege i sin fødeby Kafr Tahla, observerte hun ofte kvinner og deres problemer på landsbygda. Etter et forsøk på å beskytte en av hennes kvinnelige pasienter fra vold i hjemmet, ble Saadawi kalt tilbake til Kairo. Saadawi ble deretter ansatt i det egyptiske Helsedepartementet.

Det var i Helsedepartementet at Saadawi møtte sin fremtidige ektemann, som også arbeidet som lege og forfatter, og som hadde vært en politisk fange i 13 år. Saadawi giftet seg med ham i 1964 og ekteparet fikk en sønn og en datter sammen. Saadawi var lenge blitt sett på som kontroversiell og farlig opposisjon til den egyptiske regjeringen, og derfor ble Saadawi satt i fengsel i september 1981, sammen med mange andre som ble ansett som fiender av den egyptiske regjeringen og president Anwar al-Sadat.

Saadawi ble løslatt fra fengsel senere samme år, en måned etter at president al-Sadat ble utsatt for et attentat. Hennes tid i fengselet dannet grunnlaget for hennes senere memoarer, Mozakerati fi signel Nissa, som ble publisert i 1983. I 1988, da hennes liv nesten daglig ble truet av fundamentalisitiske islamister og hun var i fare for politisk forfølgelse, ble Saadawi tvunget til å flykte til utlandet.

Saadawi aksepterte da et tilbud om å undervise ved Duke University, ved instituttet for asiatiske og afrikanske språk, i den amerikanske delstaten Nord-Carolina, samt ved University of Washington som ligger i Seattle i Washington. Saadawi hadde siden den gang flere forskjellige verv ved en rekke prestisjetunge høyskoler og universiteter, inkludert universitetet i Kairo, Harvard, Yale University, Columbia, Sorbonne, Georgetown, Florida State University og ved University of California i Berkeley.

I 1996 flyttet Saadawi tilbake til Egypt der hun fortsatte som politisk aktivist.

I ung alder gjennomgikk Saadawi prosessen med kjønnslemlestelse, som er svært dagligdags i de fleste muslimske samfunn. Som voksen skrev hun om og kritiserte denne praksisen. Saadawi mente at både mannlige og kvinnelige barn fortjener beskyttelse mot omskjæring. Saadawi var til stede under den egyptiske revolusjonen i 2011 som blant annet førte til at president Hosni Mubarak gikk av etter 30 års styresett. Wikipedia

85 år
Warren Christopher (Politiker)
1925 - 2011

Warren Christopher (USA)

Politiker, offiser, diplomat, skribent, jurist

Fullt navn / Fødenavn:
Warren Minor Christopher

Født:
27. oktober 1925 (98 år siden)

Døde:
18. mars 2011 (85 år) (13 år siden)

Warren Minor Christopher var en amerikansk diplomat, jurist og politiker. Han tjenestegjorde som USAs viseutenriksminister fra 1977 til 1981 under president Jimmy Carter og som USAs utenriksminister fra 1993 til 1997 under president Bill Clinton. Christopher var medlem av Det demokratiske parti. Wikipedia

73 år
Roy Lichtenstein (Kunstmaler)
1923 - 1997

Roy Lichtenstein (USA)

Kunstmaler, billedhugger, universitetslærer, scenograf, litograf

Født:
27. oktober 1923 (100 år siden)

Døde:
29. september 1997 (73 år) (26 år siden)

Roy Lichtenstein var en amerikansk pop-kunstner. Han ble kjent for å gjenskape enkelttegninger fra billige tegneseriehefter i malte kjempeformat. Ved å presentere slike bilder på kunstutstillinger oppnådde kunstnere som Lichtenstein og Andy Warhol noe av det samme på 1960-tallet som Marcel Duchamp hadde gjort med sine readymades femti år tidligere: å skape oppmerksomhet og refleksjon rundt et objekt tatt ut av sin vanlige sammenheng eller sitt hverdagslige miljø. Ved å opphøye det anonyme og masseproduserte til kunstverk ble popkunsten et angrep på myten om en originalt skapende kunstnerpersonlighet bak kunsten.

Lichtenstein studerte ved Ohio State University, der han fikk en mastergrad innen kunst. Fram til 1957 arbeidet han i reklamebransjen. Lichtensteins tidlige arbeider kan karakteriseres som abstrakt ekspresjonisme – en kunstretning som kombinerer ekspressiv bruk av maling med abstrakte former. Men fra 1961 ble han fullstendig oppslukt av popkunstens formspråk. Han forsøkte etter hvert også å omforme moderne malerier til tegneserienes billedspråk. Slik fikk man tegneserievarianter av kjente modernistiske kunstverk. Han låner det visuelle språket, motivene og teknikkene til tegneseriene og omformer det til et eget kunstnerisk uttrykk. Wikipedia

75 år
Poul Bundgaard (Skuespiller)
1922 - 1998

Poul Bundgaard (Danmark)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Poul Arne Bundgaard

Født:
27. oktober 1922 (101 år siden)

Døde:
3. juni 1998 (75 år) (26 år siden)

Poul Arne Bundgaard var en dansk skuespiller og sanger. Gift med kongelig solodanserinne Kirsten Bundgaard.

Poul Bundgaard var aktiv både på teatret og i spillefilm. Filmrollen som tøffelhelten Kjeld i danske Olsen-banden var nok hans mest kjente rolle. Han medvirket i 67 filmer, hvor de største var Slå først, Frede (1965), Martha (1967), Mig og mafiaen (1973), Onkel Joakims hemmelighed (1967) og Sønnen fra Vingården (1975).

Poul Bundgaard var også sanger, noe man kunne erfare i bl.a. Emil Reesens Farinelli på tv, og på en hel rekke plateinnspillinger i den lette sjanger. Så sent som i 1997 sang han Bella Notte på en Walt Disney-CD.

Poul Bundgaard døde i 1998, 75 år gammel, midt under opptakene til den absolutt siste Olsenbanden-film – Olsen Bandens Sidste Stik. Tommy Kenter kom til og overtok rollen som Kjeld. Poul Bundgaard ble begravet på Mariebjerg Kirkegård i Gentofte . Wikipedia

86 år
Teresa Wright (Skuespiller)
1918 - 2005

Teresa Wright (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Muriel Teresa Wright

Født:
27. oktober 1918 (105 år siden)

Døde:
6. mars 2005 (86 år) (19 år siden)

Muriel Teresa Wright var en amerikansk skuespiller. For sin rolle som «Carol» i filmen Mrs. Miniver vant Wright en Oscar for beste kvinnelige birolle. Hun har to stjerner på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

91 år
Jens-Anton Poulsson (Tungtvannssabotør)
1918 - 2010

Jens-Anton Poulsson (Norge)

Tungtvannssabotør, offiser

Født:
27. oktober 1918 (105 år siden)

Døde:
2. februar 2010 (91 år) (14 år siden)

Jens-Anton Poulsson var en norsk offiser som under andre verdenskrig var fenrik i Kompani Linge. Han deltok i Vemork-aksjonen, en aksjon for å stanse tyskernes produksjon av tungtvann ved Norsk Hydros fabrikk ved Vemork på Rjukan. Wikipedia

83 år
Nils «Nisse» Täpp (Langrennsløper)
1917 - 2000

Nils «Nisse» Täpp (Sverige)

Langrennsløper

Fullt navn / Fødenavn:
Nils Bertil Täpp

Født:
27. oktober 1917 (106 år siden)

Døde:
23. oktober 2000 (83 år) (23 år siden)

Nils Bertil «Nisse» Täpp var en svensk langrennsløper som var aktiv på slutten av 1940-årene og begynnelsen av 1950-årene.

Han vant tre medaljer i internasjonale mesterskap med det svenske stafettlaget. Den beste individuelle plasseringen i mesterskap var en sjuendeplass på 18 km under OL 1952 i Oslo. I 1946 ble han svensk mester på 15 km, og i 1949 ble han svensk stafettmester (for Östersunds SK). Wikipedia

80 år
Kåre Holt (Forfatter)
1916 - 1997

Kåre Holt (Norge)

Forfatter, skribent, barnebokforfatter, lyriker

Født:
27. oktober 1916 (107 år siden)

Døde:
15. mars 1997 (80 år) (27 år siden)

Kåre Holt var en norsk forfatter som skrev barnebøker, skuespill, hørespill, biografier og historiske romaner.

Trilogien Kongen om kong Sverre (1965–1969) regnes som et av hans hovedverk. Wikipedia

83 år
Rolv Ryssdal (Jurist)
1914 - 1998

Rolv Ryssdal (Norge)

Jurist, høyesterettsjustitiarius

Fullt navn / Fødenavn:
Rolv Einar Rasmussen Ryssdal

Født:
27. oktober 1914 (109 år siden)

Døde:
18. februar 1998 (83 år) (26 år siden)

Rolv Einar Rasmussen Ryssdal var en norsk jurist som var høyesterettsjustitiarius mellom 1969 og 1984.

Han tok juridisk embetseksamen i 1939 og ble etter krigen statsadvokat ved Riksadvokatens kontor. Ryssdal praktiserte som høyesterettsadvokat. Han var i perioden 1956-1964 departementsråd i Justisdepartementet. Han ble gravlagt på statens bekostning.

Ryssdal var dommer i Den europeiske menneskerettsdomstolen fra 1973 til sin død i 1998. Han var visepresident i domstolen fra 1981 til 1985 og president fra 1985.

Han var gift med tidligere fylkesmann i Aust-Agder Signe Marie Stray Ryssdal og far til leder av Den norske advokatforening Anders Chr. Stray Ryssdal, juridisk direktør i Yara-konsernet og styremedlem i Norges Banks hovedstyre Kristine Ryssdal, og Schibsted-direktør Rolv Erik Ryssdal.

Ryssdal ble utnevnt til kommandør med stjerne av St. Olavs Orden i 1970. I 1985 ble han forfremmet til storkors for «fremragende embetsfortjeneste og utførelse av vervet som visepresident i Den europeiske menneskerettsdomstol». Ryssdal var også innehaver av storkors av Finlands løves orden. Wikipedia

60 år
Theodore Roosevelt (Amerikansk president)
1858 - 1919

Theodore Roosevelt (USA)

Amerikansk president, historiker, forfatter, politiker, selvbiograf, rancheier

Født:
27. oktober 1858 (165 år siden)

Døde:
6. januar 1919 (60 år) (105 år siden)

Theodore Roosevelt (kallenavn «Teddy», født 27. oktober 1858 i New York, død 6. januar 1919) var en amerikansk republikansk politiker. Han var USAs 26. president, 1901–1909. Han ble visepresident i 1901, og avanserte da president William McKinley ble myrdet samme år. Roosevelt ledet den progressive bevegelsen, og dannet Det progressive parti da han tapte presidentnominasjonen i Det republikanske parti i 1912. Wikipedia

Dødsfall

83 år
Fritz Huitfeldt (Politiker)
1939 - 2022

Fritz Huitfeldt (Norge)

Politiker, advokat

Født:
4. september 1939 (84 år siden)

Døde:
27. oktober 2022 (83 år) (1 år siden)

Fritz Huitfeldt var en norsk jurist og politiker (H).

Han tilhørte den danske adelsslekten Huitfeldt. Etter å ha tatt artium i 1958, gikk han på befalsskolen for ingeniørvåpenet, og tok så juridisk embedseksamen i 1968. Han arbeidet for Studentsamskipnaden i Oslo og som eiendomssjef i OBOS. I 1988 fikk han advokatbevilling. Huitfeldt var onkel til politikeren Anniken Huitfeldt (Ap).

Huitfeldt ble innvalgt i Oslo bystyre i 1980. I 1989 ble han byråd for bydelene. Fra 1997 til 2000 var han byrådsleder i Oslo. Wikipedia

77 år
Terje Kristiansen (Kinosjef)
1944 - 2021

Terje Kristiansen (Norge)

Kinosjef, filmregissør, skuespiller, filmprodusent

Født:
30. oktober 1944 (79 år siden)

Døde:
27. oktober 2021 (77 år) (2 år siden)

Terje Kristiansen var en norsk kinosjef, filmregissør, skuespiller og filmprodusent, kjent for filmer som Høvdingen, Løperjenten og Hud.

Kristiansen var utdannet cand.mag. fra Universitetet i Oslo med fagene idéhistorie, engelsk og litterturhistorie.

Han var kinosjef og kultursjef i Ås kommune fra 1970 til 2008 og var i sin tid Norges yngste kinosjef. I 1980 startet han produksjonsselskapet Åsfilm og i 1985 The Norway Film, som blant annet var med på å produsere Moskito-kysten, Mio, min Mio og Veiviseren. På slutten av 1990-tallet startet han IMAX på Aker Brygge som viste tredimensjonale filmer.

I 1984 skrev han manus, produserte, regisserte og spilte hovedrollen i filmen Høvdingen.

Kristiansen var gift med filmskaperen og skuespillerinnen Vibeke Løkkeberg. Han produserte de fleste av hennes filmer. I 1987 kjøpte ekteparet Løkkeberg/Kristiansen gården Il Casone i Italia. De oppholdt seg siden 1990-årene store deler av året i Italia.

Sammen fikk ekteparet døtrene Tonje Kleivdal Kristiansen (f. 1975) og Marie Kleivdal Kristiansen (f. 1982). Fra et tidligere ekteskap hadde Kristiansen to sønner. Wikipedia

76 år
Vladimir Bukovskij (Forfatter)
1942 - 2019

Vladimir Bukovskij (Russland)

Forfatter, Skribent, menneskerettsaktivist, politiker, dissident

Fullt navn / Fødenavn:
Vladimir Konstantinovitsj Bukovskij

Født:
30. desember 1942 (81 år siden)

Døde:
27. oktober 2019 (76 år) (4 år siden)

Vladimir Konstantinovitsj Bukovskij var en sovjetiskfødt britisk politisk dissident, forfatter og politisk aktivist.

Bukovskij var en av de første til å avsløre den utbredte bruken av psykiatriske fengsler mot politiske motstandere av kommunistregimet i Sovjetunionen. Han tilbrakte til sammen tolv år i forskjellige sovjetiske fengsler, arbeidsleirer og i psikhushkas som bestod av tvangsbehandling på psykiatriske sykehus som ble brukt av myndighetene mot spesielle fengsler. Wikipedia

90 år
John Conyers (Politiker)
1929 - 2019

John Conyers (USA)

Politiker, advokat, medarbeider i USAs Kongress, juridisk direktør

Fullt navn / Fødenavn:
John James Conyers Jr.

Født:
16. mai 1929 (95 år siden)

Døde:
27. oktober 2019 (90 år) (4 år siden)

John Conyers var en amerikansk politiker som var medlem av Representantenes hus i USA fra 1965 til 5. desember 2017. Han var medlem av Det demokratiske parti.

Han var medlem USAs kongress i 52 år noe som bare en håndfull har gjort tidligere i USAs historie. Da han ble valgt i 1964 var han en av seks sorte representanter. Han vant alle senere valg med solid flertall, opp til 80 % stemmene i enkelte valg. Han trakk seg i 2017 på grunn av beskyldninger om seksuell trakassering. Wikipedia

48 år
Abu Bakr al-Baghdadi (IS leder)
1971 - 2019

Abu Bakr al-Baghdadi (Irak)

IS leder

Fullt navn / Fødenavn:
Ibrahim ibn Awwad ibn Ibrahim ibn Ali ibn Muhammad al-Badri al-Samarrai

Født:
28. juli 1971 (52 år siden)

Døde:
27. oktober 2019 (48 år) (4 år siden)

Ibrahim ibn Awwad ibn Ibrahim ibn Ali ibn Muhammad al-Badri al-Samarrai var fra 2010-2019 leder av Den islamske staten Irak og Levanten (Daesh), en militant, islamistisk terrorgruppe i vestre Irak, Libya, nordøstre Nigeria og Syria. Wikipedia

60 år
Néstor Kirchner (President)
1950 - 2010

Néstor Kirchner (Argentina)

President, politiker, advokat

Fullt navn / Fødenavn:
Néstor Carlos Kirchner Ostoić

Født:
25. februar 1950 (74 år siden)

Døde:
27. oktober 2010 (60 år) (13 år siden)

Néstor Carlos Kirchner Ostoić var en argentinsk politiker. Han var president i Argentina fra 2003 til 2007.

Kirchners far var av sveitsisk opprinnelse, og hans mor, født i det sydlige Chile, hadde kroatisk bakgrunn.

Kirchner var peronist og var guvernør for Santa Cruz fra 1991 til 2003, da han ble Argentinas president etter en valgseier over den tidligere presidenten Carlos Menem (1989–1999).

Selv om Carlos Menem vant den første valgrunden den 27. april 2003, fikk han bare 24 prosent av de gyldige stemmene, om lag 2 prosentpoeng mer enn Kirchner. Dette var likevel en liten seier, da Menem generelt hadde et negativt omdømme blant en stor del av den argentinske befolkning. Reelt sett hadde han derfor ikke noen sjanse til å vinne andre valgrunde. Etter en rekke dager med spekulasjoner, hvor opinionsmålingene viste en massiv seier for Kirchner (30-40 prosent flere stemmer enn Menem), trakk Menem seg. Dette gjorde automatisk Kirchner til argentinsk president. Han etterfulgte Eduardo Duhalde den 25. mai 2003.

Den 2. juli 2007 annonserte Kirchner at han ikke ville stille til gjenvalg ved presidentvalget den høsten, til tross for at han hadde en oppslutning på 60 % på meningsmålingene. I stedet stilte hans kone Cristina Fernández de Kirchner opp som presidentkandidat, og vant. Wikipedia

56 år
Margrete Seter (Politiker)
1953 - 2009

Margrete Seter (Norge)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Margrete Målfrid Seter

Født:
12. mars 1953 (71 år siden)

Døde:
27. oktober 2009 (56 år) (14 år siden)

Margrete Målfrid Seter var en norsk politiker (LL) som var ordfører i Halsa kommune fra 2003 til 2007, og også leder av ordfører- og rådmannskollegiet på Nordmøre. Wikipedia

86 år
Lída Baarová (Skuespiller)
1914 - 2000

Lída Baarová (Tsjekkia)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Ludmila Babková

Født:
7. september 1914 (109 år siden)

Døde:
27. oktober 2000 (86 år) (23 år siden)

Lída Baarová, død 28. oktober 2000 i Salzburg) var en tsjekkisk skuespillerinne.

Etter sin utdannelse ved skuespillerakademiet i hjembyen spilte hun i sin første filmrolle 17 år gammel i filmen Pavel Čamrda's karriere (Kariéra Pavla Čamrdy). Hennes mor sang i et kor og spilte i en rekke teaterstykker; hennes yngre søster, Zorka Janů (1921–1946), ble også filmskuespillerinne.

I 1934 ble hun ansatt ved det tyske Universum Film AG (UFA), og spilte 1935 i filmen Baccarole. Den mannlige hovedrollen spilte Gustav Fröhlich, som Baarová hadde et forhold til. De bodde sammen i et hus på halvøyen Schwanenwerder i Berlin. Senere fulgte filmer som Einer zuviel an Bord (1935), Verräter (1936), Patrioten (1937) og Die Fledermaus (1937), samt engasjementer ved Deutsches Theater og Freie Volksbühne.

Etter at hun hadde møtt Joseph Goebbels utviklet det seg et heftig kjærlighetsforhold mellom dem, som også ble offentlig kjent. Goebbels ønsket å skille seg fra sin kone Magda til fordel for Baarová. Men etter bønn fra Magda grep Adolf Hitler inn og fikk Goebbels til å redde ekteskapet. Hitler intervenerte 16. august 1938 og irettesatte sin minister, og sa til ham at i lys av hans «perfekte ekteskap» såvel som til den planlagte tyske innmarsj i Tsjekkoslovakias Sudetenland, var hans forhold til en tsjekkisk skuespillerinne en umulighet. Lidia Baarová ble fortalt av Berlins politisjef Wolf-Heinrich von Helldorff at hun hadde å avbryte sitt forhold til Goebbels øyeblikkelig. Etter dette fikk Baarová ikke flere engasjementer i Tyskland.

Filmen Preußische Liebesgeschichte fra 1938, nettopp innspilt før Hitler grep inn mot forholdet Goebbels/Baarova, hvor hun spilte hovedrollen, fikk fremvisningsforbud på grunn av krigen med Polen (den handlet om kjærlighetsforholdet mellom keiser Wilhelm I og den polsk-tyske prinsesse Elisa Radziwill), og ble først satt opp på kino etter krigen.

I 1938 reiste Baarová tilbake til Bøhmen og senere Italia, men fikk ikke lenger noe fotfeste i filmbransjen.

I 1956 lot hun seg skille fra sin ektemann Jan Kopecky og spilte teater i Østerrike og Tyskland.

I 1958 giftet hun seg i Salzburg med den svenske[omstridt – diskuter] professor Kurt Lundwall. Ektemannen døde i 1980, og hun tilbragte resten av sitt liv alene i Salzburg. Wikipedia

84 år
Reidar Kvammen (Fotballspiller)
1914 - 1998

Reidar Kvammen (Norge)

Fotballspiller, fotballtrener

Fullt navn / Fødenavn:
Reidar Osvald Kvammen

Født:
23. juli 1914 (110 år siden)

Døde:
27. oktober 1998 (84 år) (25 år siden)

Reidar Osvald Kvammen var en norsk landslagsspiller i fotball. Han spilte 51 ganger med det norske flagget på brystet, og scoret 17 landslagsmål. Han var med på laget som tok bronse i OL i Berlin i 1936. På klubbnivå spilte han for Viking. I sin tid som Viking-spiller scoret Kvammen 202 mål – dette er fortsatt klubbrekord. Wikipedia

74 år
David Bohm (Fysiker)
1917 - 1992

David Bohm (USA)

Fysiker, filosof, universitetslærer, kjernefysiker

Fullt navn / Fødenavn:
David Joseph Bohm

Født:
20. desember 1917 (106 år siden)

Døde:
27. oktober 1992 (74 år) (31 år siden)

David Joseph Bohm var en amerikansk-født britisk fysiker og filosof, som skrev en rekke bøker om kvantefysikkens tolkning. Albert Einstein uttalte at hvis det var noen som kunne få kvantefysikken til å gi mening ut over å blott fungere matematisk, så måtte det være nettopp David Bohm. Bohm har også medvirket innenfor plasmafysikken. Disse arbeidene har inspirert hans oppfattelse om verden nå må oppfattes som en helhet og ikke en samling separate deler. Slik sett gir Bohms fysikk opphav til en annen ontologi enn den som hovedstrøms fysikk bygger på.

Hans tanker om den moderne fysikkens verdensbilde har siden 1950-tallet vekket stor oppmerksomhet i den vitenskapelige og intellektuelle verden, men er i liten grad omfavnet av hovedstrøms fysikk. Hans holistiske bilde av tilværelsen har spesielt vunnet New Age-bevegelsens tiltro.

Bohm var gjenstand for politisk forfølgelse i USA og emigrerte i Brasil og Israel. Senere endte han som professor ved Birbeck College i London.

David Peat har skrevet en biografi om Bohm, "The Life and Times of David Bohm". Wikipedia

70 år
Paul Erickson (Forfatter)
1920 - 1991

Paul Erickson (Storbritannia)

Forfatter, manusforfatter, science fiction-forfatter

Født:
22. november 1920 (103 år siden)

Døde:
27. oktober 1991 (70 år) (Slag) (32 år siden)

Paul Erickson var en manusforfatter. Han skrev historien The Ark for TV-serien Doctor Who. Han ble kreditert sammen med sin daværende partner Lesley Scott, men i senere intervjuer påstod han at hun hadde bidratt lite til historien. Han skrev også boken basert på historien for Target Books.

Erickson døde av et slag i 1991. Wikipedia

90 år
Lise Meitner (Kjernefysiker)
1878 - 1968

Lise Meitner (Sverige)

Kjernefysiker, universitetslærer, kjemiker

Født:
7. november 1878 (145 år siden)

Døde:
27. oktober 1968 (90 år) (55 år siden)

Lise Meitner var en østerriksk-svensk kjernefysiker. Fra 1907 arbeidet hun tett sammen med den tyske kjemiker Otto Hahn i Berlin i Det tyske keiserrike. De gjorde flere grunnleggende oppdagelser i sin utforskning av radioaktivitet; blant annet påviste de for første gang det 91. grunnstoffet protactinium i 1917.

Etter nazistenes maktovertakelse ble hennes liv og stilling i Berlin så truet at hun sommeren 1938 flyktet til Sverige. Kort etter ble hun, sammen med Otto Hahn og Fritz Strassmann, verdensberømt for å ha oppdaget kjernefysisk fisjon, men i motsetning til Hahn fikk hun ingen nobelpris. De siste årene av sitt liv levde hun i England hvor hun også døde. For ettertiden er Meitner kjent for sin beskrivelse av kjernefysisk fisjon, et viktig bidrag til sivil og militær utnyttelse av energien i atomkjernen. Grunnstoffet Meitnerium er oppkalt etter henne. Wikipedia

58 år
Erika Nissen (Pianist)
1845 - 1903

Erika Nissen (Norge)

Pianist

Fullt navn / Fødenavn:
Erika Røring Møinichen Lie Nissen

Født:
17. januar 1845 (179 år siden)

Døde:
27. oktober 1903 (58 år) (120 år siden)

Erika Røring Møinichen Lie Nissen var en norsk pianist og musikkpedagog.

Med sin medelev Agathe Backer Grøndahl ble hun av læreren Halfdan Kjerulf sendt til Berlin for studier hos Theodor Kullak 1861-66. Der ble hun forlovet med medeleven Rikard Nordraak. Etter debuten 1866 var hun tre år i Paris (der hun oppdaget Jenny Lind), deretter ble hun lærer ved konservatoriet i København og fant Niels Wilhelm Gade.

Nissen foretok flere konsertturneer både i Norge og ellers i Europa, og ble blant annet kjent for flere urfremføringer av norske musikkverk. Nissen fikk statlig kunstnerlønn fra 1894.

Både som barn og voksen omgikk Nissen flere av samtidens kunstnere og kulturpersonligheter, for eksempel Ole Bull, Bjørnstjerne Bjørnson, Halfdan Kjerulf og Edvard Grieg, og hun var en periode forlovet med komponisten Rikard Nordraak. Wikipedia

63 år
Mary Adelaide av Cambridge (Prinsesse)
1833 - 1897

Mary Adelaide av Cambridge (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Prinsesse, aristokrat

Fullt navn / Fødenavn:
Mary Adelaide Wilhelmina Elizabeth

Født:
27. november 1833 (190 år siden)

Døde:
27. oktober 1897 (63 år) (126 år siden)

Mary Adelaide av Cambridge, prinsesse av Storbritannia-Irland var en britisk prinsesse og medlem av den britiske kongefamilien. Hun fikk senere tittelen hertuginne av Teck via ekteskap. Mary Adelaide huskes som moren til Dronning Mary, gemalinnen til Georg V. Wikipedia

<<
27. Oktober
>>