Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
Dagen i dag 12. Mars
Navnedag i dag
Historiske hendelser
Wikipedia_12-3.1943
76 år siden
Wikipedia
1943: Gustav Vigeland dør, 73 år gammel
Gustav Vigeland var en norsk billedhugger og treskjærer. Han er mest kjent for Vigelandsanlegget i Frognerparken i Oslo – en monumental skulpturpark og en av Oslos – og Norges – mest besøkte attraksjoner med over en million besøkende hvert år.

Vigelands døpenavn var Adolf Gustav Thorsen, men fra 20-årsalderen skiftet han slektsnavn til Vigeland, etter at han en tid hadde brukt navnene om hverandre. Gustav Vigeland er eldre bror av billedkunstneren Emanuel Vigeland.

Vigeland er, ved siden av Arno Breker, en av de mest kjente representantene for den nyklassiske, monumentale estetiske retningen innen skulpturkunsten, som særlig kom til uttrykk innen nasjonalsosialistisk kunst, men også innen stalinistisk kunst. Wikipedia
Wikipedia_12-3.2007
12 år siden
Wikipedia
2007: Den britiske journalisten Alan Johnston blir kidnappet i Gaza
Alan Graham Johnston er en britisk journalist som jobber for BBC. Han har vært BBCs korrespondent i Usbekistan, Afghanistan og i Gaza. Han ble kidnappet av en gruppe væpnede palestinere den 12. mars 2007 og sluppet fri den 4. juli samme år.

Fangenskapet førte til mange protester verden rundt, også innad i de palestinske territorier og et medlem av den britiske regjering møtte Hamas for første gang. Den 15. april gikk det rykter om at han hadde blitt myrdet, men disse ble senere avkreftet. Et lydopptak, angivelig fra kidnapperne, dukket opp den 8. mai. Ifølge dette lydopptaket ville Johnston snart bli frigitt. Den 1. juni ble en videosnutt av Johnston frigitt. Etter at Hamas tok full kontroll over Gaza midt i juni og krevde at han skulle bli frigitt, ble det luftet håp om en snarlig frigivelse. Den 24. juni ble det imidlertid publisert en video der han hadde eksplosiver festet rundt livet. Det ble advart at dersom det ble gjort forsøk på å få ham frigitt ved makt, så ville bomben bli detonert. Den 4. juli ble han imidlertid satt fri og overlevert til palestinske tjenestemenn fra Hamas. Wikipedia
Wikipedia_12-3.2003
16 år siden
Wikipedia
2003: Zoran Đinđić, statsminister i Serbia, blir drept i et attentat i Beograd
Đinđić ble født i Bosanski Šamac, en by ved elven Sava i det nordlige Bosnia i 1952. Hans far, Dragomir var offiser i den jugoslaviske hæren. Hans mor, Mila var en vertinne. Đinđić hadde en eldre søster – Gordana.

Han begynte å interessere seg for politikk mens han studerte ved Universitetet i Beograd.

Zoran Đinđić ble fengslet i flere måneder på grunn av at han som reformsosialist prøvde å etablere en ikke-kommunistisk studentorganisasjon sammen med andre studenter fra Kroatia og Slovenia.

Etter å ha blitt løslatt fra fengsel fortsatte han sine studier i Tyskland under professor Jürgen Habermas i Frankfurt am Main. I 1979 oppnådde han en doktorgrad (dr. phil.) i filosofi fra Universitetet i Konstanz. Han talte flytende tysk, mens hans engelsk var på et mer moderat nivå.

I 1989 reiste Đinđić tilbake til Jugoslavia for å begynne i en undervisningsstilling ved Universitetet i Novi Sad, og sammen med andre dissidenter grunnla han partiet Demokratska stranka (DS) (Det demokratiske partiet). Han ble leder for partiets styre i 1990 og ble valgt inn i Serbias parlament samme år.

I 1993 ble han partiets leder. Etter at koalisjonen «Zajedno» (Sammen) med Vuk Draškovićs parti SPO og Vesna Pešićs GSS brøt sammen etter kort tid registrerte Đinđić seg som en uavhengig kandidat.

Etter kraftige folkelige protester mot myndighetenes valgfusk ble Zoran Đinđić Beograds ordfører i 1997, den første ikke-kommunistiske ordføreren siden annen verdenskrig.

I september 1999 ble Đinđić av magasinet TIME utpekt til en av de mest relevante politikerne i det 21. århundre.

Mens NATOs bombing av Serbia pågikk, søkte Đinđić sikkerhet og dro midlertidig til Montenegro fordi han hadde mottatt informasjon om at han stod på toppen av en liste over personer som Slobodan Miloševićs hemmelige tjenester planla å drepe.

Zoran Đinđić ble drept i Beograd i trappeoppgangen til den serbiske regjeringens hovedbygning den 12. mars 2003 kl. 12:23. Han ble skutt én gang i brystet og en kule trengte inn i hjertet og drepte ham momentant. Ifølge en offisiell regjeringsuttalelse var han ikke ved bevissthet og hadde ikke puls da han ankom akuttmottaket. Hans livvakt Milan Veruović ble alvorlig skadet i magen av et annet skudd. Đinđićs drapsmann, Zvezdan Jovanović, kalt Zveki, skjøt fra vinduet i en bygning ved siden av. Wikipedia
<<
12. Mars
>>