Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
10% rabatt på alle navnelapper
5 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
5 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
5 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
5 Mnd.
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

25. September

Om dagen

25. September er dag 269 i 2024, og er i uke 39. Det er 97 dager igjen av året.
Den internasjonale ataksi-dagen (Tilstanden innebærer nedsatt muskelsamarbeide i koordinerte bevegelser)

Historie

43 år siden

1980: Trommeslager John Bonham i Led Zeppelin, blir kvalt av sitt eget oppkast etter inntak av mye alkohol, 32 år gammel

John Henry «Bonzo» Bonham var en engelsk musiker. Bonham var trommeslager i Led Zeppelin, og blir av mange regnet som rockehistoriens beste trommeslager.

Bonham fikk sin første skarptromme da han var 10 år gammel, og trommesett da han var 15. han spilte senere i en rekke lokale band – deriblant Band of Joy, hvor Robert Plant var vokalist. Det var Plant som anbefalte Bonham for Jimmy Page, da Page var i ferd med å starte et nytt band etter oppløsningen av Yardbirds, og hadde gitt Plant jobben som vokalist. Bonham var imidlertid ikke så veldig lysten på å bli heltidsmusiker, og Plant måtte bruke lang tid på å overtale Bonham til å bli med i det nye bandet, som senere fikk navnet Led Zeppelin.

Selv om Plant og Page var de naturlige frontfigurene i Led Zeppelin, fikk også Bonham mye oppmerksomhet. Han var en svært energisk og hardtslående trommeslager som kunne ta lange soloer både på scenen og i studioet.

Om Bonham var en villmann på scenen, var han om mulig enda villere utenfor. Han var glad i en fest, og selv om den beskrivelsen også passer på de andre medlemmene, var det Bonham som levde mest opp til rock n' roll-livsstilen av de fire medlemmene i Zeppelin. Han var kjent for å feste hele natten og enda litt til. Dette ble også hans død. 25. september 1980 drakk han tett hele dagen, og obduksjonen etter at han ble funnet død viste at han hadde drukket førti enheter med vodka på de siste 24 timene. Dødsårsaken var væske i lungene, da han hadde blitt kvalt av sitt eget oppkast.

Kort tid etter Bonhams død bestemte de gjenlevende medlemmene av Led Zeppelin seg for at det ikke var noe poeng i å fortsette. Gruppen, som var kanskje verdens mest populære band på første halvdel av 1970-tallet, ble oppløst. Wikipedia
51 år siden

1972: Folkeavstemningen om norsk EF-medlemskap gir 53,5% nei og 46,5% ja

Folkeavstemning om norsk tilslutning til EF/EEC ble avholdt 24. og 25. september 1972. Resultatet ga et flertall på 53,5 prosent mot tilslutning. Valgdeltakelsen var på 79,2 prosent.

Avstemningen var rådgivende og ikke politisk bindende, men etter tradisjonen fulgte Stortinget rådet fra folket. En tilsvarende folkeavstemning ble holdt i 1994. Også da sa flertallet nei til medlemskap. Wikipedia
957 år siden

1066: Slaget ved Stamford Bridge, som markerer slutten på vikingtiden finner sted

Slaget ved Stamford Bridge fant sted ved landsbyen Stamford Bridge, East Riding of Yorkshire i England den 25. september 1066.

Slaget sto mellom en angelsaksisk hær ledet av kong Harold Godwinson og en invasjonshær under ledelse av den norske kong Harald Hardråde og den angelsaksiske kongens bror Toste Godwinson. Slaget endte med at både Hardråde og Toste ble drept, sammen med store deler av den norske styrken.

Kong Harolds seier var imidlertid kortvarig, da han ble selv beseiret og drept av normannerne i slaget ved Hastings mindre enn tre uker senere.

Slaget ved Stamford Bridge har tradisjonelt vært regnet som hendelsen som markerer slutten på vikingtiden. Datoen for slaget, 25. september 1066, er i henhold til den julianske kalenderen som var i bruk i middelalderen. Etter vår tids kalender ville slaget ha falt på den 1. oktober 1066. Slaget fant altså sted noe senere på høsten enn datoen 25. september gir inntrykk av. Wikipedia

Fødsler

45 år
Jan Egil Andresen (Langrennsløper)
1978

Jan Egil Andresen (Norge)

Langrennsløper

Født:
25. september 1978 (45 år)

Jan Egil Andresen er en norsk langrennsløper som representerer Hamar Skiklubb. Han gikk tidligere for Nesna Idrettslag. Tatt ut på Team Cresco allround landslaget i 2005. Beste nasjonale resultat er sølvmedalje på 15 km fri teknikk i NM 2005, beste internasjonale resultat er 4.-plass 15 km fri teknikk i Word Cup i Nové Město 15. januar 2005.

Han tok videregående utdanning på Norges Toppidrettsgymnas i Lillehammer. Wikipedia

46 år
Clea DuVall (Skuespiller)
1977

Clea DuVall (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Clea Helen D'etienne DuVall

Født:
25. september 1977 (46 år)

Clea Helen D'etienne DuVall er en amerikansk skuespillerinne.

Clea DuValls oppvekst ble preget av foreldrenes skilsmisse. I årene på Los Angeles High School of the Arts måtte hun jobbe ved siden av skolen for å kunne leve ut sitt bohêmliv. Dette førte til at hun gikk glipp av store deler av undervisningen og at forlot skolen med et svakt vitnemål. Omtrent samtidig begynte DuVall å røyke, som en følge av livssituasjonen, og i dag er hun en stor kjederøyker. Hun har ikke noe slektskap med skuespilleren Robert DuVall.

Cleas første roller var hovedsakelig småroller i TV- og lavbudsjettfilmer. Hennes første store rolle fikk hun i The Faculty av Robert Rodriguez fra (1998) hvor hun spilte gotheren «Stokes» sammen med bl.a. Elijah Wood. Rollen som «Stokes» er typisk for hennes rollefigurer. De er tøffe outsidere som både kan virke forstyrrede og på kanten, men som på sin egne bisarre måter er både sjarmerende og «snille». En lignede rolle hadde hun også som den lesbiske «Graham» i But I`m a Cheerleader fra 1999.

I dramaet Girl, Interrupted følger DuVall opp ousiderimaget og forsterker det ytterligere som den psykisk ustabile «Georgina Tuskin». I denne filmen spilte hun sammen med flere kjente skuespillere, som Angelina Jolie, Winona Ryder, Brittany Murphy og Whoopi Goldberg. Etter dette har hun spilt i flere kritikerroste filmer, som 21 Grams og Identity. Wikipedia

48 år
Daniela Ceccarelli (Alpinist)
1975

Daniela Ceccarelli (Italia)

Alpinist

Født:
25. september 1975 (48 år)

Daniela Ceccarelli er en italiensk alpinist. I 2002 vant hun overraskende gull i Super-G i OL i Salt Lake City. Wikipedia

54 år
Catherine Zeta-Jones (Skuespiller)
1969

Catherine Zeta-Jones (Storbritannia)

Skuespiller, talsperson, danser, ballettdanser, sanger

Født:
25. september 1969 (54 år)

Catherine Zeta-Jones er en britisk skuespiller.

Zeta-Jones begynte sin skuespillerkarriere i barndommen. Hun deltok i en katolsk teatertrupp før hun hadde fylt 10 år, og i 1987 spilte hun i 42nd Street som Peggy Saywer på West End i London. Deretter reiste hun til Frankrike, hvor hun fikk sin spillefilmdebut med hovedrollen i filmen Sheherazade – les 1001 nuits, regissert av Philippe de Broca.

Zeta-Jones prøvde seg som musikkartist i 1992, men den ene singelen hun var med på å gi ut kom aldri inn på hitlistene. Gjennombruddet som skuespiller kom da hun spilte rollen som Mariette i den britiske TV-serien Livet med Larkins. Med de amerikanske filmene Zorro – Den maskerte hevner (1998) med Antonio Banderas og Entrapment (1999) med Sean Connery ble hun også kjent utenfor Storbritannia. Zeta-Jones vant en Oscar for beste kvinnelige birolle for sin rolle som Velma Kelly i filmmusikalen Chicago (2002). I 2009 debuterte hun på Broadway i musikalen Sommernattsmusikk, som hun vant Tony-prisen og Drama Desk-prisen for beste kvinnelige hovedrolle for.

I tillegg til skuespillerkarrieren har Zeta-Jones jobbet som talskvinne for mobiltelefonoperatøren T-Mobile, og hun er i dag global talskvinne for kosmetikkgiganten Elizabeth Arden.

Zeta-Jones ble i dronningens fødselsdagsliste for 2010 utnevnt til kommandør av Order of the British Empire for fortjenester av filmindustrien og veldedighet. Wikipedia

55 år
Will Smith (Skuespiller)
1968

Will Smith (USA)

Skuespiller, filmregissør, sanger, rapper, filmprodusent, plateprodusent, komponist, produsent, regissør, beatboxer

Fullt navn / Fødenavn:
Willard Carroll Smith

Født:
25. september 1968 (55 år)

Willard Christopher «Will» Smith jr. er en oscarnominert amerikansk skuespiller og rapper. Som musiker var han tidligere kjent under artistnavnet The Fresh Prince.

Smith ble først kjent som rapper på slutten av 1980-tallet og senere gjorde stor suksess gjennom sin hovedrolle i komiserien Fresh Prince i Bel-Air. Smith hadde også hovedrollen i Men in Black-filmene, Wild Wild West, Hitch og Independence Day. Han spilte også i Bad Boys og Bad Boys II sammen med skuespilleren Martin Lawrence. Hans to oscarnominasjoner fikk han for hovedrollene i filmene Ali (2002) og The Pursuit of Happyness (2006).

I 2012 returnerte han til filmen etter 3,5 års fravær, da han spilte hovedrollen i Men in Black 3. Smith var med i gruppen DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince og har også gitt ut musikkalbum alene. Han har totalt 25 millioner solgte album på verdensbasis.

I 2009 var Smith og kona Jada Pinkett Smith verter under Nobels fredspriskonsert i Oslo Spektrum, til ære for fredsprisvinneren president Barack Obama.

Smith har tre barn: sønnen Willard Smith III (Trey Smith, født 1992) med sin første kone Sheree Fletcher (som han skilte seg fra i 1995), samt to barn fra ekteskapet med Jada Pinkett Smith, som han har vært gift med siden 1997: sønnen Jaden Smith og datteren Willow Smith. Wikipedia

44 år
Johan Friso av Oranien-Nassau (Prins)
1968 - 2013

Johan Friso av Oranien-Nassau (Kongeriket Nederlandene)

Prins

Fullt navn / Fødenavn:
Johan Friso Bernhard Christiaan David

Født:
25. september 1968 (55 år siden)

Døde:
12. august 2013 (44 år) (10 år siden)

Johan Friso, prins av Oranien-Nassau, greve av Oranien-Nassau, jonkheer van Amsberg (Johan Friso Bernhard Christiaan David) var sønn av dronning Beatrix av Nederland og prins Claus av Nederland. Han ble ofte kalt bare Friso.

Fra fødselen av var han prins Johan Friso av Nederland, men som følge av sitt ekteskap mistet han både denne tittelen og arveretten til tronen. Han forlovet seg med Mabel Wisse Smit i juni 2003, og av parets eget ønske ble det ikke søkt om tillatelse til ekteskapet. Grunnen til dette var at Mabel Wisse Smit tidligere hadde hatt et forhold til den nederlandske mafialederen Klaas Bruinsma. Prins Johan Friso og Mabel giftet seg uansett den 24. april 2004.

Ekteparet hadde to døtre, grevinne Luana av Oranien-Nassau, jonkvrouwe van Amsberg, som ble født den 26. mars 2005 og grevinne Zaria av Oranien-Nassau, jonkvrouwe van Amsberg som ble født den 18. juni 2006.

Johan Friso var gudsønn av kong Harald V av Norge.

17. februar 2012 ble han tatt av et snøskred under skikjøring i Østerrike. Etter ulykken ble prinsen liggende i koma, og det var påvist alvorlig hjerneskade, frem til sin død den 12. august 2013. Han ble først behandlet på Landeskrankenhaus i Innsbruck, før han i begynnelsen av mars 2012 ble overført til Wellington Hospital i hjembyen London. Han hadde siden november 2012 vist minimalt med tegn til bevissthet. I juli 2013 ble han flyttet til palasset Huis ten Bosch i Haag hvor han døde 12. august. Wikipedia

58 år
Jan Erik Fåne (Politiker)
1965

Jan Erik Fåne (Norge)

Politiker, redaktør

Født:
25. september 1965 (58 år)

Jan Erik Fåne er en norsk kommunikasjonsrådgiver, lobbyist og tidligere politiker for FrP. Han satt på Stortinget for FrP i perioden 1989–1993 og var formann i FpU i perioden 1990–1992. Fåne var en av liberalistene i partiet. Han trakk seg ut av rikspolitikken i 1993 og meldte seg ut av partiet etter splittelsen som oppstod på Bolkesjø i 1994. Han ble senere medlem av Høyre. Fåne har etter den politiske karrieren arbeidet som kommunikasjonsrådgiver i PR-bransjen. Wikipedia

58 år
Børge Brende (Politiker)
1965

Børge Brende (Norge)

Politiker, diplomat, advokat, historiker, samfunnsøkonom

Født:
25. september 1965 (58 år)

Børge Brende er en norsk tidligere politiker (H). Brende var innvalgt på Stortinget fra Sør-Trøndelag i perioden 1997–2009. Han var miljøvernminister 2001–2004, nærings- og handelsminister 2004–2005 og utenriksminister 2013–2017.

Brende var direktør i Verdens økonomiske forum 2008–2009 og generalsekretær i Norges Røde Kors 2009–2011. Deretter var han administrerende direktør i Verdens økonomiske forum frem til han høsten 2013 ble utnevnt til utenriksminister. Fra og med 20. oktober 2017, er Brende toppsjef og president i Verdens økonomiske forum. Brende er fra 2018 også styremedlem i Harvard University sitt International Negotiation Program og Bilderberg-gruppen. Wikipedia

62 år
Heather Locklear (Skuespiller)
1961

Heather Locklear (USA)

Skuespiller, filmprodusent, modell

Fullt navn / Fødenavn:
Heather Deen Locklear

Født:
25. september 1961 (62 år)

Heather Deen Locklear er en amerikansk skuespiller.

Heathers foreldre er Bill og Diane Locklear, og hun er den yngste av fire søsken. Hun har to søstre, Laurie og Colleen, og en bror, Mark.

Heather var gift med Tommy Lee, trommeslageren i Mötley Crüe, i perioden 1986–1993.

Heather giftet seg med Richie Sambora, Bon Jovi-gitaristen, 17. desember 1994 i Paris, og sammen har de datteren Ava Elizabeth.

Locklear gikk på UCLA frem til skuespillerkarrieren begynte å ta for mye tid.

Locklear har medvirket i over 30 ulike filmer og TV-produksjoner og er kanskje mest kjent som «Amanda» i TV-serien Melrose Place.

Mens Locklear var student ved UCLA, begynte hun blant annet å jobbe som modell. I 1979 fikk hun sin første TV-rolle, i en TV-film, og et år senere hadde hun en rolle i en episode av CHiPs. Hun hadde også noen små roller i show som Eight is Enough og The Fall Guy, før Aaron Spelling castet henne til sin nye TV-serie, Dynastiet. Serien hadde premiere i 1981, og Locklear ble øyeblikkelig en hit. Spelling castet henne så i politiserien T.J. Hooker, hvor hun spilte mot William Shatner. Showets premiere i 1982 sendte Locklear inn i Hollywood.

Gjennom 1980-tallet fortsatte Heather Locklear å spille i disse to showene i tillegg til et utall filmer og fjernsynsspesialer.

På 1990-tallet, etter en dårlig start, fikk Locklear den mest kjente rollen sin så langt i karrieren som «Amanda Woodward» i serien Melrose Place, hvor hun spilte fra 1993 til 1999. Locklear vant en pris for sin rolle i denne serien, for Beste skuespillerinne i en TV-serie.

Da Locklear gikk ut av serien, startet hun øyeblikkelig i situasjonskomedien Full fart i byrådet (orig. Spin City), med Michael J. Fox som motspiller. Wikipedia

68 år
Karl-Heinz Rummenigge (Fotballspiller)
1955

Karl-Heinz Rummenigge (Tyskland)

Fotballspiller, styringsorgan

Født:
25. september 1955 (68 år)

Karl-Heinz Rummenigge er en tidligere storspiller for Tysklands herrelandslag i fotball. Rummenigge spilte i VM 1978, 1982 og 1986. Svært god på sitt beste, og nå styreleder i Bayern München i Tyskland. Wikipedia

69 år
Odd Roger Enoksen (Politiker)
1954

Odd Roger Enoksen (Norge)

Politiker

Født:
25. september 1954 (69 år)

Odd Roger Enoksen er en norsk politiker (Sp). Han ble innvalgt på Stortinget fra Nordland i 1993. Han var vararepresentant fra 1989, har vært varaordfører i Andøy, og er utdannet agronom. Han var førstenestleder i Senterpartiet fra 1997 til 1999 og leder fra 1999 til 2003.

Enoksen er direktør i Andøya Space Center. Wikipedia

52 år
Christopher Reeve (Skuespiller)
1952 - 2004

Christopher Reeve (USA)

Skuespiller, filmregissør, filmprodusent, dramatiker

Født:
25. september 1952 (71 år siden)

Døde:
10. oktober 2004 (52 år) (19 år siden)

Christopher Reeve var en amerikansk skuespiller, regissør, filmprodusent og dramatiker. Han er mest kjent for rollen som Supermann (Clark Kent) i fire filmer fra 1978 til 1987.

I 1995 ble Reeve lam etter en rideulykke, og tilbrakte resten av livet lenket til rullestolen. Han ble en talsmann for funksjonshemmede og for stamcelleforskning. Wikipedia

72 år
Mark Hamill (Skuespiller)
1951

Mark Hamill (USA)

Skuespiller, skribent, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Mark Richard Hamill

Født:
25. september 1951 (72 år)

Mark Richard Hamill er en amerikansk skuespiller, best kjent for rollen som Luke Skywalker i George Lucas' fiktive Star Wars-univers. Han har også spilt i andre filmer, men ble internasjonal stjerne i rollen som Luke Skywalker. I tillegg er han kjent som stemmen bak The Joker i Batman The Animated Series (1992–1995) og mange inkarnasjoner siden. Wikipedia

73 år
Petter Vennerød (Filmregissør)
1948 - 2021

Petter Vennerød (Norge)

Filmregissør, manusforfatter, produsent

Født:
25. september 1948 (75 år siden)

Døde:
19. september 2021 (73 år) (2 år siden)

Petter Vennerød var en norsk filmregissør og produsent.

Vennerød er mest kjent for samarbeidet med Svend Wam og filmene de skapte innenfor sitt selskap Mefistofilm fra 1975 til 1995. Vennerød var både manusforfatter, regissør og produsent og hadde biroller i en rekke av sine egne filmer og spilte også hovedrollen i Hvem har bestemt..!?. Han var også kinodirektør for Asker kino.

Han ble tildelt Amandakomiteens ærespris under Amandaprisen 2019 for sitt bidrag «til å bryte grenser i norsk film, og at han sammen med sin faste regissørmaker, avdøde Svend Wam, er blitt et begrep i norsk film».

Han var sønn av filmregissøren Øyvind Vennerød, og bror til økonomen Christian Vennerød. Wikipedia

79 år
Michael Douglas (Skuespiller)
1944

Michael Douglas (USA)

Skuespiller, filmprodusent, manusforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Michael Kirk Douglas

Født:
25. september 1944 (79 år)

Michael Kirk Douglas er en amerikansk skuespiller og filmprodusent. Han har vunnet tre Golden Globe-priser, inkludert en Cecil B. DeMille Award, to Oscar-priser, først for beste film som produsent for Gjøkeredet (1975) og deretter for beste mannlige hovedrolle for rollen som Gordon Gekko i Wall Street (1987), og en Emmy-pris for rollen som Liberace i HBO-filmen Mitt liv med Liberace (2013).

Douglas har også spilt i filmer som Kinasyndromet (1979), Kampen om den grønne diamant (1984), Farlig begjær (1987), Basic Instinct (1992), Falling Down (1993), Spillet (1997), Wonder Boys (2000) og Traffic (2000). Han ble belønnet med en Life Achievement Award av Det amerikanske filminstituttet i 2009.

Douglas er sønn av skuespilleren Kirk Douglas og gift med skuespillerinnen Catherine Zeta-Jones.

Douglas var regiassistent da Helter i Telemark (1965) ble innspilt på Rjukan med faren Kirk Douglas i hovedrollen. Wikipedia

75 år
Arne Gunnarsjaa (Arkitekt)
1939 - 2015

Arne Gunnarsjaa (Norge)

Arkitekt, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Arne Kjell Gunnarsjaa

Født:
25. september 1939 (84 år siden)

Døde:
26. august 2015 (75 år) (8 år siden)

Arne Kjell Gunnarsjaa var en norsk arkitekt, mest kjent for sin stilling som domkirkearkitekt ved Nidaros domkirkes restaureringsarbeider fra 1989 til 2006.

Arne Gunnarsjaa var bror til arkitekt Øyvind Gunnarsjaa. Wikipedia

72 år
Jonathan Motzfeldt (Politiker)
1938 - 2010

Jonathan Motzfeldt (Danmark)

Politiker, prest

Født:
25. september 1938 (85 år siden)

Døde:
28. oktober 2010 (72 år) (13 år siden)

Jørgen Jonathan Motzfeldt var en grønlandsk prest og sosialdemokratisk politiker (S). Han var Grønlands første statsminister, og har vært en sentral skikkelse i utviklingen av det moderne Grønland og i dets politiske liv. To ganger statsminister og partiformann, og har dessuten vært formann for tallrike utvalg, styrer og kommisjoner. Motzfeldt var skeptisk til fullt grønlandsk selvstyre fremfor indre selvstyre, da han mente at verdens stormakter aldri vil tillate et selvstendig Grønland. Wikipedia

84 år
Maj Sjöwall (Forfatter)
1935 - 2020

Maj Sjöwall (Sverige)

Forfatter, oversetter, journalist, skribent

Født:
25. september 1935 (88 år siden)

Døde:
29. april 2020 (84 år) (4 år siden)

Maj Sjöwall var en svensk forfatter og oversetter.

Maj Sjöwall var datter av bedriftslederen Will Sjöwall og hans andre hustru Margit Trobäck, og halvsøster til bedriftslederen Lars Sjöwall.

Etter fullført flickskola (pikeskole) var Sjöwall ansatt ved Åhlén & Åkerlunds förlag 1954–1959, Wahlström & Widstrands forlag 1959–1961og ved t Esselte 1961–1963.

Hun gift første gangen 1955–1958 med redaktøren Gunnar Isaksson (1915–1983) og andre gangen 1959–1962 med fotografen Hans J. Flodquist (1912–1987), sønn av legen Lars Flodquist.

Sammen med Per Wahlöö (1925–1975), som hun bodde sammen med fra 1963, utgjorde hun forfatterduoen Sjöwall & Wahlöö, som sammen skrev ti kriminalromaner med politietterforskeren Martin Beck som hovedperson.

I filmserien med Gösta Ekman som Martin Beck hadde hun ofte cameo-roller. I filmen Stockholm Marathon fra 1994, en filmatisering av Terroristene (Terroristerna) fra 1975, spilte hun løpets starter. I Brandbilen som försvann (1993) var hun en av passasjerene på flyet, i Roseanna (1993) spilte hun Per Månssons sekretær, i Mannen på balkongen (1993) ser man henne som lærer, og i Polis polis potatismos (1993) er hun en gjest i restauranten akkurat når mordet skal skje.

Etter Per Wahlöös død fortsatte Sjöwall som oversetter og – i noe mindre skala – som forfatter. Samen med dansken Bjarne Nielsen skrev hun i 1989 langnovellen Dansk intermezzo. Sammen med Tomas Ross skrev hun også romanen Kvinnan som liknade Greta Garbo (1990).

Hun var i åtte år bosatt i Christianshavn i København, og en tid på øya Ven i Øresund, utenfor Landskrona. Wikipedia

50 år
Glenn Gould (Pianist)
1932 - 1982

Glenn Gould (Canada)

Pianist, komponist, musiker, cembalist

Fullt navn / Fødenavn:
Glenn Herbert Gould

Født:
25. september 1932 (91 år siden)

Døde:
4. oktober 1982 (50 år) (41 år siden)

Glenn Herbert Gould var en canadisk pianist. Han har til dels vært omgitt av en kultpreget interesse og blir ansett på som en av det tyvende århundres mest betydelige musikere. Wikipedia

94 år
Barbara Walters (Journalist)
1929

Barbara Walters (USA)

Journalist, programleder, skribent, nyhetsanker

Fullt navn / Fødenavn:
Barbara Jill Walters

Født:
25. september 1929 (94 år)

Barbara Jill Walters er en amerikansk TV-journalist, talk show-programleder og forfatter.

Walters har vært programleder for de amerikanske TV-programmene Today, The View, 20/20 og med-produsent og nyhetsanker på ABC Evening News, og korrespondent på ABC World News Tonight.

Walters er spesielt kjent for sine intervjuer, og har intervjuet statsledere fra hele verden, som: Anwar Sadat, Menachem Begin. Muhammed Reza Pahlavi, Farah Pahlavi, Boris Jeltsin, Vladimir Putin, Jiang Zemin, Margaret Thatcher, Fidel Castro, Indira Gandhi, Václav Havel, Muammar al-Gaddafi, Hussein av Jordan, Abdullah av Saudi-Arabia og Hugo Chávez. Mest sett ble intervjuet med Monica Lewinsky 3. mars 1999, som ble sett av 74 millioner seere, som er en rekord for et journalistisk intervju.

Walters har vunnet tre Emmy-priser for hennes rolle i talk shows og vært nominert hele 25 ganger (frem til 2010).

Walters har skrevet to bestselgende bøker: How to Talk With Practically Anybody About Practically Anything og biografien Audition: A Memoir som gikk til topps på «The New York Times Best Seller list». Wikipedia

68 år
Kirsten Myklevoll (Politiker)
1928 - 1996

Kirsten Myklevoll (Norge)

Politiker, lærer

Fullt navn / Fødenavn:
Kirsten Emilie Myklevoll

Født:
25. september 1928 (95 år siden)

Døde:
11. desember 1996 (68 år) (27 år siden)

Kirsten Emilie Myklevoll var en norsk lærer og politiker (Ap). Hun var innvalgt på Stortinget fra Troms og var statsråd i Odvar Nordlis regjering. Hun var også fylkesordfører i Troms.

Myklevoll gikk på Tromsø lærerskole fra 1947-1951 og arbeidet som lærer i Vardø, Honningsvåg, Astafjord og i Skånland, hvor hun var ansatt ved Sandstrand skole fra 1960 til 1981.

Hun startet sin politiske karriere i Skånland og var i perioden 1963-1967 medlem av Skånland kommunestyre. Hun ble innvalgt på Stortinget fra Troms fra 1973 til 1981, og var forbruker- og administrasjonsminister i 1978 og 1979. På Stortinget satt hun i flere komiteér og var formann i Kommunal- og miljøvernkomitéen. Etter rikspolitikken var hun fylkesvaraordfører i Troms i perioden 1983–1987 og fylkesordfører i 1987–1991 og 1991–1992. Wikipedia

69 år
Gordon Wilson (Fredsaktivist)
1925 - 1995

Gordon Wilson (Irland)

Fredsaktivist, politiker

Født:
25. september 1925 (98 år siden)

Døde:
27. juni 1995 (69 år) (29 år siden)

Gordon Wilson var en nordirsk fredsaktivist. Hans offentlige engasjement i konflikten i Nord-Irland begynte etter at hans datter Anne-Marie Wilson ble drept av en terrorbombe som ble sprengt av Det provisoriske IRA i Enniskillen på Remembrance Sunday i 1987.

Han var selv til stede da bomben gikk av, og lå begravd under restene av huset som ble sprengt sammen med datteren. Under et intervju som ble vist på BBC fortalte han om sin siste samtale med sin døende datter mens de lå fastklemt. Han ba samtidig lojalistene innstendig om ikke å ta hevn.

I 1993 ble han utnevnt til senator i Irland etter å ha blitt nominert av den daværende taoiseach, Albert Reynolds. Han møtte flere ganger medlemmer av Sinn Féin, PIRA og lojalistiske paramilitære grupper for å diskutere mulighetene for fredelige løsninger. Wikipedia

60 år
Arne Lie (Skuespiller)
1921 - 1982

Arne Lie (Norge)

Skuespiller

Født:
25. september 1921 (102 år siden)

Døde:
22. januar 1982 (60 år) (42 år siden)

Arne Lie var en norsk skuespiller som kanskje er mest kjent som stemmen til skikkelsen Paul Cox i Radioteatrets kriminalhørespill God aften, mitt navn er Cox og fra rollen som lektor Brandt i filmene (og radiohørespillene) om Stompa.

Lie debuterte 1947 på Den Nationale Scene hvor han var ansatt til 1952 og fikk et gjennombrudd som Biff i Arthur Millers En handelsreisenes død i 1950. Han ble senere ansatt ved Folketeatret 1952–55, Det norske teatret 1955–60, Fjernsynsteatret 1960–64 og 1970–72, Nationaltheatret 1964–70 og var på slutten av karrieren ansatt ved Oslo Nye Teater 1972–80. På Det Norske Teatret spilte han prins Erik i Strindbergs Gustav Vasa og Erlend i Kristin Lavransdatter. En av hans siste roller i teateret var som Shylock i Shakespeares Kjøpmannen i Venedig.

Av filmer medvirket Lie blant annet i Stompa & Co (1962), Bobbys krig (1974) og Min Marion (1975). Han huskes særlig for sin rolle som lektor Brandt i tre av filmene om Stompa, samt flere radiohørespill i samme serie.

På TV var han å se i flere oppsetninger av Fjernsynsteatret på 1960- og 1970-tallet, samt et par episoder av komiserien Fleksnes. I Fjernsynsteatret spilte han blant annet tittelrollen i Tsjekhovs Onkel Vanja og Pinters Kolleksjonen. I Fleksnes-episoden Det går alltid et tog fra 1974 spilte han myndig major i en togkupé.

Arne Lie var gift med skuespilleren Irene Thomsen Lie. Wikipedia

88 år
Alf Hartmann (Tekstforfatter)
1915 - 2004

Alf Hartmann (Norge)

Tekstforfatter, journalist

Født:
25. september 1915 (108 år siden)

Døde:
21. mars 2004 (88 år) (20 år siden)

Alf Hartmann var en norsk journalist og tekstforfatter.

Hartmann var fra Hvalstad ved Asker, og fikk sin cand.philol. i 1941. Bortsett fra noen sesonger i Morgenbladet 1950-1952 i London, og Dagbladet 1952-1956 i Paris, var han i Verdens Gang fra 1945, der han skrev over ti tusen petiter signert Scorpio.

Han skrev revytekster siden 1930, blant annet for Arvid Nilssen, som han selv oppdaget i en lokal revy i 1934. Senere skrev han for Jens Book-Jenssen, Lalla Carlsen, Per Aabel og Leif Juster, artister ved Chat Noir (1946–50, 1955–) og Edderkoppen. Hartmann skrev dramaturgien til I offisielle kretser fremført ved Det nye teater i 1954. Wikipedia

69 år
Ernst von Salomon (Forfatter)
1902 - 1972

Ernst von Salomon (Tyskland)

Forfatter, manusforfatter, skribent

Født:
25. september 1902 (121 år siden)

Døde:
9. august 1972 (69 år) (51 år siden)

Ernst von Salomon var en tysk forfatter, offiser og en av attentatmennene som drepte Tysklands utenriksminister Walther Rathenau i 1922.

Han ble født i Kiel som sønn av en offiser. Fra 1913 var han kadett i Karlsruhe og tok abitur ved Preußische Hauptkadettenanstalt i Berlin-Lichterfelde, fra 1919 var han i frikorpset Marinebrigade Ehrhardt ved Østersjøen og i Oberschlesien.

Han ble dømt til fem års fengsel i 1922 for å ha deltatt i mordet på Rathenau. I 1927 fikk han enda en fengselsstraff for et annet drapsforsøk, men ble løslatt etter noen få måneder. Dommerne var på denne tiden sympatisk innstilt til høyreradikale.

I likhet med de aller fleste høyreorienterte frikorpskjemperne mislikte Salomon Hitler og nasjonalsosialistene, og trakk seg i 1933 tilbake fra politikk for isteden å skrive filmmanus.

Etter andre verdenskrig ble Salomon internert som krigsfange av amerikanerne i perioden 1945–1946. Filmen Carl Peters fra 1940, hvor Salomon hadde skrevet manus, ble forbudt av de britiske okkupasjonsstyrkene, da den angivelig var «anti-britisk».

I 1951 ga han ut boken Der Fragebogen («Spørreskjemaet») hvor han ga ironiske svar på de 131 spørsmålene de ble stilt om sine aktiviteter under det nasjonalsosialistiske styret. Han har også utgitt en rekke bøker, hvorav den mest kjente er Der Fragebogen. Wikipedia

64 år
William Faulkner (Forfatter)
1897 - 1962

William Faulkner (USA)

Forfatter, manusforfatter, lyriker, romanforfatter, novelleforfatter, dramatiker, barnebokforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
William Cuthbert Falkner

Født:
25. september 1897 (126 år siden)

Døde:
6. juli 1962 (64 år) (62 år siden)

William Faulkner var en amerikansk forfatter.

Faulkner debuterte som lyriker, men det er som romanforfatter han har fått størst innflytelse. Hans første roman Soldatens sold (1926) handler om en mann som kommer hjem fra første verdenskrig. Faulkner selv ville gi inntrykk av at han var blitt skadd i krigen som pilot. Han fikk til og med sydd en uniform han kunne vise fram hjemme, men i virkeligheten kom han aldri lenger enn til flygerskolen i Toronto.

Etter en mislykket roman, Mosquitoes, anbefalte forfatterkollegaen Sherwood Anderson at Faulkner skulle skrive om det han kjente best: de amerikanske sørstatene. Faulkner begynte å skrive romaner som utspilte seg i det fiktive «Yoknapatawpha County», og noen av hans fremste verk så dagens lys: Larmen og vreden (1929), Lys i august (1932) og Absalom Absalom! (1936).

Faulkner tilhørte den modernistiske tradisjonen. Han brukte iblant indre monologer, og romanene er ofte fortalt fra romankarakterenes ulike perspektiver. Med lange og komplekse setninger var han en motpol til den samtidige Ernest Hemingway.

Faulkner behandlet ofte de amerikanske Sørstatenes problemer i sine romaner: forfallet, raseproblemene og arven fra den amerikanske borgerkrigen. De fleste av Faulkners romaner er sterkt pessimistiske. Selv om han fikk oppmerksomhet i litterære kretser, ble han ikke videre kjent før han fikk nobelprisen i litteratur i 1949. I 1955 ble han tildelt Pulitzerprisen for romanen A fable. Han fikk også samme pris i 1963 (posthumt) for romanen Tyveknektene.

I 2002 ble Faulkners romaner, Larmen og vreden og Absalom, Absalom! kåret til to av litteraturhistoriens 100 viktigste verker da ble valgt inn i Verdensbiblioteket. Wikipedia

80 år
Frederick Richard Pickersgill (Kunstmaler)
1820 - 1900

Frederick Richard Pickersgill (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Kunstmaler, illustratør

Født:
25. september 1820 (203 år siden)

Døde:
20. desember 1900 (80 år) (123 år siden)

Frederick Richard Pickersgill var en engelsk maler og illustratør.

Frederick Richard Pickersgill kom fra en kunstnerfamilie, og ble tatt opp ved Royal Academy i 1840. Hans arbeider omfatter blant annet illstrasjoner i bøker av John Milton og Edgar Allan Poe, maleriet The Burial of Harold i Houses of Parliament i 1847 og noen landskapsmalerier som viser påvirkningen fra prerafaelittene. Wikipedia

76 år
Fredrik Christian Schübeler (Botaniker)
1815 - 1892

Fredrik Christian Schübeler (Norge)

Botaniker

Født:
25. september 1815 (208 år siden)

Døde:
20. juni 1892 (76 år) (132 år siden)

Frederik Christian Schübeler, født 25. september 1815 i Fredrikstad, død 20. juni 1892 i Oslo, var en norsk botaniker. Schübeler var cand. med. og praktiserte en tid som lege, men han hadde alt tidlig hatt botaniske interesser og gikk fra 1848 helt over til botanikken. 1848–51 foretok han med offentlig stipend en omfattende utenlandsreise, hvor han studerte hagedyrkning og spesielt botaniske hager og museer. Deretter ble han universitetsstipendiat og konservator ved det botaniske museum og var fra 1866 professor ved universitetet i Kristiania og bestyrer av universitetets botaniske hage og museum.

Han utga en rekke populære skrifter om hagedyrkning, slik som Havebog for almuen (1856) og Kjøkkenhaven (1865), som kom ut i flere opplag og ble oversatt til flere europeiske språk. Han foretok også forsøk med kulturplanter og fikk interesserte hagedyrkere over hele landet til å dyrke planter som han sendte til dem som levende planter eller frø. På den måten skaffet han seg omfattende kunnskaper om hvor i Norge forskjellige planter kunne trives. I Viridarium norvegicum opplyser han hvor langt nord i landet de enkelte planteslagene kan vokse, og det er for manges vedkommende det nordligste i verden. Frederik Christian Schübeler ble internasjonalt berømt for dette arbeidet.

Schübelers gate på Tøyen, like ved Botanisk hage er oppkalt etter ham. Wikipedia

80 år
Jørgen Victor Bloch (Politiker)
1812 - 1892

Jørgen Victor Bloch (Danmark)

Politiker

Født:
25. september 1812 (211 år siden)

Døde:
21. desember 1892 (80 år) (131 år siden)

Jørgen Victor Bloch var en dansk prest, politiker og salmedikter.

Block vokset opp i en prestefamilie, og fikk den første undervisningen i hjemmet. Fra 1828 til 29 gikk han på Borgerdydsskolen i Christianshavn. Deretter begynte han å studere teologi, og var ferdig utdannet i 1833. Han jobbet et år som lærer i Randers, før han dro tilbake til København og skrev en oppgave i teologi som gav ham en licentiatgrad i teologi. Denne fikk han i 1835. Han jobbet så som adjunkt i Horsens i to år, før han ble sogneprest i Bonbjærg i 1837, og tok over sin fars stilling i Lønborg og Egvad i 1838. I 1851 ble han prost for et område i Ringkjøbing amt, men var det bare fire år før han igjen ble sogneprest, nå i Kjærteminde. Der jobbet han fram til 1868 da han ble forflyttet til Vig og Asminderup hvor han var fram til han gikk av i 1881.

Etter et par mislykkede forsøk, ble han i perioden 1855 til 1859 innvalgt på Landstinget.

Teologisk var han påvirket av N.F.S. Grundvig, og var opptatt av misjon. Både i Norsk Salmebok og Norsk salmebok 2013 finner man en salme skrevet av Bloch. Wikipedia

Dødsfall

71 år
Wangari Maathai (Politisk aktivist)
1940 - 2011

Wangari Maathai (Kenya)

Politisk aktivist, biolog, lærer, veterinær, politiker, miljøverner

Fullt navn / Fødenavn:
Wangari Muta Maathai

Født:
1. april 1940 (84 år siden)

Døde:
25. september 2011 (71 år) (12 år siden)

Wangari Muta Maathai var en kenyansk miljøvernforkjemper og politiker. Hun mottok Nobels fredspris i 2004.

Maathai fikk et stipendium som muliggjorde et studium i biologi i USA og i Tyskland, og tok i 1971 som første kenyanske kvinne doktorgraden. I 1977 startet hun Grønt belte-bevegelsen, etter å ha registrert den faretruende forørkningen som preget Kenya. Frem til 1993 ble 30 millioner trær plantet av bevegelsen.

I 1990-årene kom Maathai i opposisjon til landets diktator Daniel arap Moi på grunn av sitt engasjement for miljøvern og kvinners rettigheter, og ble flere ganger fengslet.

I desember 2002 ble Maathai innvalgt i det kenyanske parlamentet. Fra januar 2003 til november 2005 var hun landets visemiljøvernminister.

Maathai har fått sterk, men feilaktig kritikk i internasjonal presse på grunn av en misforstått uttalelse om at det er vestlige vitenskapsmenn som har laget hiv/aids-epidemien for å utrydde den sorte befolkningen.

I 2005 deltok Maathai på ISFiT, under festivaltittelen «Education. Why?». Wikipedia

65 år
Erling Lars Dale (Professor)
1946 - 2011

Erling Lars Dale (Norge)

Professor, sakprosaforfatter

Født:
12. mars 1946 (78 år siden)

Døde:
25. september 2011 (65 år) (12 år siden)

Erling Lars Dale var en norsk professor i pedagogikk ved Pedagogisk Forskningsinstitutt ved Universitetet i Oslo (UiO).

Dale tok magistergrad i pedagogikk i 1974, ble tilsluttet instituttet i 1976, tok doktorgrad i 1987 og ble professor i 1995. Han har vært særlig opptatt av didaktikk, pedagogiske grunnlagsproblemer, skoleutvikling og -vurdering, lærerrollen og yrkesetikk. Wikipedia

93 år
Grete Prytz Kittelsen (Gullsmed)
1917 - 2010

Grete Prytz Kittelsen (Norge)

Gullsmed, designer, kunstner

Født:
28. juni 1917 (107 år siden)

Døde:
25. september 2010 (93 år) (13 år siden)

Grete Prytz Kittelsen var en norsk designer og gullsmed. Gjennom sin virksomhet bidro hun til internasjonalisering, innovasjon og forskning. Hun var en av de få norske utøverne som var med på å forme Scandinavian design-stilen i etterkrigstiden og er denne periodens mest kjente norske utøver. Kittelsen arbeidet for at vakre og bruksvennlige hverdagsvarer skulle bli oppnåelig for alle. Med sine emaljegjenstander og smykker har hun vært en banebryter i etterkrigstidens formgivning og en veiviser for neste generasjon av utøvere. Gjenstandene er i dag designikoner og ettertraktede samlerobjekter. Gjennom vel et halvt århundre har Grete Prytz Kittelsen – blant annet sammen med sin første ektemann, arkitekten Arne Korsmo – vært del av et miljø av modernistiske arkitekter og designere som Ray og Charles Eames, Walter Gropius, Frank Lloyd Wright og Ludwig Mies van der Rohe. Blant hennes europeiske venner og samarbeidspartnere er Lis og Jørn Utzon, Alvar Aalto og Paolo Venini. Wikipedia

86 år
Alicia de Larrocha (Pianist)
1923 - 2009

Alicia de Larrocha (Spania)

Pianist, komponist

Fullt navn / Fødenavn:
Alícia de Larrocha i de la Calle

Født:
23. mai 1923 (101 år siden)

Døde:
25. september 2009 (86 år) (14 år siden)

Alicia de Larrocha y de la Calle var en spansk pianist.

Hun ble født i Barcelona i Spania, der hun studerte piano sammen med Frank Marshall fra hun var tre år gammel. Da hun var fem hadde hun sin første konsert. Sin første orkesterdebut hadde hun i en alder av elleve. I 1947 begynte hun en internasjonal turne, med en rekke pianosolistpartier på repertoaret. Hun er mest kjent for sin innspillinger av Enrique Granados og Isaac Albéniz' verker.

I 1995 var hun en fortsatt aktiv pianist, men hun måtte gjøre visse tilpasninger etter hvert som hun ble eldre. Hun var liten av vekst, under 150 cm høy, og hendene hennes var små til pianist å være. Dette gjorde at hun blant annet måtte slutte å spille Rakhmaninov.

Hun vant en Grammy Award i 1975 og en i 1992. Da var hun nesten 70 år gammel. I 1994 mottok hun Fyrsten av Asturias' pris for kunst.

de Larrocha døde 25. september 2009 på Hospital Quirón i Barcelona i en alder av 86. Helsetilstanden hadde forverret seg gradvis etter at hun brakk hoften to år tidligere. Wikipedia

32 år
John «Bonzo» Bonham (Trommeslager)
1948 - 1980

John «Bonzo» Bonham (Storbritannia)

Trommeslager, komponist

Fullt navn / Fødenavn:
John Henry Bonham

Født:
31. mai 1948 (76 år siden)

Døde:
25. september 1980 (32 år) (43 år siden)

John Henry «Bonzo» Bonham var en britisk musiker. Bonham var trommeslager i Led Zeppelin, og blir av mange regnet som rockehistoriens beste trommeslager.

Bonham fikk sin første skarptromme da han var 10 år gammel, og trommesett da han var 15. han spilte senere i en rekke lokale band – deriblant Band of Joy, hvor Robert Plant var vokalist. Det var Plant som anbefalte Bonham for Jimmy Page, da Page var i ferd med å starte et nytt band etter oppløsningen av Yardbirds, og hadde gitt Plant jobben som vokalist. Bonham var imidlertid ikke så veldig lysten på å bli heltidsmusiker, og Plant måtte bruke lang tid på å overtale Bonham til å bli med i det nye bandet, som senere fikk navnet Led Zeppelin.

Selv om Plant og Page var de naturlige frontfigurene i Led Zeppelin, fikk også Bonham mye oppmerksomhet. Han var en svært energisk og hardtslående trommeslager som kunne ta lange soloer både på scenen og i studioet.

Om Bonham var en villmann på scenen, var han om mulig enda villere utenfor. Han var glad i en fest, og selv om den beskrivelsen også passer på de andre medlemmene, var det Bonham som levde mest opp til rock n' roll-livsstilen av de fire medlemmene i Zeppelin. Han var kjent for å feste hele natten og enda litt til. Dette ble også hans død. 25. september 1980 drakk han tett hele dagen, og obduksjonen etter at han ble funnet død viste at han hadde drukket førti enheter med vodka på de siste 24 timene. Dødsårsaken var væske i lungene, da han hadde blitt kvalt av sitt eget oppkast.

Kort tid etter Bonhams død bestemte de gjenlevende medlemmene av Led Zeppelin seg for at det ikke var noe poeng i å fortsette. Gruppen, som kanskje var verdens mest populære band på første halvdel av 1970-tallet, ble oppløst. Wikipedia

72 år
Paul Olaf Bodding (Språkforsker)
1865 - 1938

Paul Olaf Bodding (Norge)

Språkforsker, misjonær, teolog

Født:
2. november 1865 (158 år siden)

Døde:
25. september 1938 (72 år) (85 år siden)

Paul Olaf Bodding var en norsk misjonær og førstesekretær for Santalmisjonens arbeid i India. Bodding arbeidet for Santalmisjonen i Santhal Parganas, India, fra januar 1890 til april 1934. Wikipedia

65 år
Richard Outcault (Tegneserieskaper)
1863 - 1928

Richard Outcault (USA)

Tegneserieskaper, kunstmaler, manusforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Richard Felton Outcault

Født:
14. januar 1863 (161 år siden)

Døde:
25. september 1928 (65 år) (95 år siden)

Richard Felton Outcault var en amerikansk tegneserieskaper, illustratør og maler. Outcault startet tegneserien om The Yellow Kid, og blir av mange sett på som oppfinneren av moderne tegneserier. Wikipedia

55 år
Johan Ernst Gunnerus (Botaniker)
1718 - 1773

Johan Ernst Gunnerus (Norge)

Botaniker, ornitolog, karsporeplanteekspert, bryologist, prest, zoolog, teolog, lichenolog, universitetslærer, mykolog, filolog, filosof

Født:
26. februar 1718 (306 år siden)

Døde:
25. september 1773 (55 år) (250 år siden)

Johan Ernst Gunnerus, også skrevet Johann Ernst Gunnerus var en norsk polyhistor. Han var biskop i Trondhjem (1758–1773) og kjent som en av stifterne av Norges eldste vitenskapelige institusjon, Det Trondhiemske Selskab, i 1760. Selskapet fikk sitt nåværende navn i 1767: Det Kongelige Norske Videnskapers Selskab (DKNVS).Gunnerus utarbeidet Norges første flora: Flora Norvegia, publisert i 1766 (bind 1) og 1776 (bind 2).

Han er også kjent for sin brevveksling med den svenske naturforskeren Carl von Linné. Brevene er gjennom årene publisert og analysert i flere bøker og artikler. Wikipedia

51 år
Harald Hardråde (Konge av Norge)
1015 - 1066

Harald Hardråde (Norge)

Konge av Norge

Født:
1015 (1009 år siden)

Døde:
25. september 1066 (51 år) (Falt i slaget ved stamford bridge) (958 år siden)

Harald III Hardråde (norrønt: Haraldr harđrádi), født 1015, død 25. september 1066, var norsk konge fra 1046 – først sammen med Magnus den gode, siden enekonge fra 1047 til 1066 da han falt i slaget ved Stamford Bridge. Han ble senere begravet i Mariakirken i Trondheim. Da denne kirken ble revet, ble han begravet på nytt i Helgeseter kloster på den andre siden av Nidelva. Han var sønn av Sigurd Syr på Ringerike og halvbror til Olav den hellige.

Han var den tredje norske konge ved navn Harald. Wikipedia

<<
25. September
>>