Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
26. August
Historie
Wikipedia_26-8.2009
10 år siden
Wikipedia
2009: Hotel Cæsar-skuespiller Per Christensen dør etter flere år med sykdom, 75 år gammel
Per Christensen var en norsk skuespiller. For TV-seere var Christensen kanskje mest kjent for rollen som Hugo Anker-Hansen i Hotel Cæsar, for kinopublikum for rollen som Alfons i Elling-filmene Elling og Elsk meg i morgen, mens mange eldre vil huske ham for hans medvirkning i svært mange filmer på 50-, 60- og 70-tallet. Han hadde også rollen som beste-kompisen til Marve Fleksnes i de første Fleksnes-seriene.

Han var også mye brukt som instruktør av Radioteatret i NRK. Mest kjent er hans iscenesettelse av hørespillet Tordivelen flyr i skumringen av Maria Gripe, kåret av lytterne til tidenes beste hørespill for barn og unge. Wikipedia
Wikipedia_26-8.1966
53 år siden
Wikipedia
1966: Den namibiske selvstendighetskrigen begynner
Den namibiske selvstendighetskrigen, som varte fra 1966 til 1988, var en geriljakrig hvor det nasjonalistiske South-West Africa People's Organization (SWAPO) og enkelte andre kjempet mot Apartheid-regimet i Sør-Afrika.

Under Første verdenskrig hadde Sør-Afrika erobret Tysk Sørvest-Afrika fra Det tyske keiserriket, og annekterte dette området. I 1966 vedtok FN en resolusjon som avviklet Sør-Afrikas mandat over området, og plasserte det under administrasjon av FN. Sør-Afrika anerkjente ikke denne resolusjonen, og fortsatte å styre over regionen. Som et resultat av dette valgte nasjonalistbevegelsen SWAPO å gå til krig mot Sør-Afrika.

Den 26. august var den første store trefningen, da SWAPO gjennomførte et angrep på sørafrikanske styrker i Omugulugwombashe. Slaget markerte det første slaget i Namibias kamp for selvstendighet, og er idag en allmenn fridag i Namibia. FN kaller datoen «Namibia-dagen», men i Namibia blir den referert til som «Heltenes dag».

Krigen var i stor grad asymmetrisk, og SWAPO var hele tiden underlegen de sørafrikanske styrkene i både teknologi og militær styrke. Til tross for dette, greide organisasjonen i lyktes i krigen, delvis på grunn av at krigen i Angola bidrog til at kapasiteten til de sørafrikanske styrkene ble spredt, og delvis på grunn av folkelig støtte og støtte fra andre land. Angola, Zambia, Cuba og USSR var hele tiden direkte involvert, og SWAPO brukte Angola som en base for sine angrep. Norge støttet SWAPO aktivt fra 1974.

Krigen endte med Namibias selvstendighet den 21. mars 1990, og valg ble avholdt. SWAPO vant 55 av 72 seter i nasjonalforsamlingen, og kunne dermed danne regjeringsmakt med klart flertall.

Til tross for at Namibia ble selvstendig, beholdt Sør-Afrika kontrollen over den viktige havnebyen Walvis Bay, som tidligere var blitt grunnlagt av britene i deres forsøk på å komme tyskerne i forkjøpet i regionen. Sør-Afrika fortsatte også å kontrollere flere småøyer langs kysten av Namibia, de såkalte «Pingvinøyene». Dette innebar at farvannene utenfor store deler av Namibias kyst forble under sørafrikansk suverenitet. Først i 1994 ble suvereniteten overført til Namibia. Wikipedia
Wikipedia_26-8.1883
136 år siden
Wikipedia
1883: Det kraftigste vulkanutbrudd i moderne tid rammer øya Krakatau. 36.000 mennesker omkommer
Krakatau som ligger i Sundastredet mellom de indonesiske øyene, Java og Sumatra. Krakatau er også navnet på vulkanen som dominerer store deler av øya. Vulkanen er kjent for å ha hatt en mengde større utbrudd gjennom historien, som har ført til noen av de mest katastrofale av sitt slag i moderne tid. Vulkanens mest kjente utbrudd fant sted mellom den 26. og 27. august 1883, et utbrudd som går for å være et av de kraftigste noensinne. Utbruddet nådde kategori 6 på VEI-skalaen, noe som tilsvarer 200 megatonn TNT. For å sammenligne var utbruddet 13.000 ganger kraftigere enn Little Boy-bomben som eksploderte over Hiroshima i 1945.

Utbruddet i 1883 førte til at 21 kubikkilometer med stein og aske ble sendt ut i atmosfæren, noe som genererte den høyeste lyden som noensinne har blitt rapportert. Eksplosjonen skal ha blitt hørt så langt unna som i Perth og på Mauritius, henholdsvis 3100 og 5000 km unna. I områdene i nærheten av vulkanen skal totalt 165 bebyggelser ha blitt totalutryddet, mens ytterligere 132 ble delvis skadet. 36.417 mennesker omkom som et resultat av utbruddet, i tillegg til mange tusen som ble hardt skadet. Wikipedia
Fødsler
87 år
Moder Teresa (Nonne)
1910 - 1997

Moder Teresa (Albania)

Nonne, medlem av katolsk orden

Født:
26. august 1910

Døde:
5. september 1997 (87 år)

Moder Teresa av Calcutta var en nonne av albansk avstamming og grunnlegger av Missionaries of Charity, en katolsk kongregasjon som arbeidet blant fattige i Calcutta (nå Kolkata) og andre steder i verden.

Mor Teresa ble helligkåret av pave Frans den 4. september 2016 på Petersplassen, dagen før Mor Teresas 19. dødsdag. Til helligkåringsmessen møtte rundt 130 000 pilegrimer, blant dem flere statsoverhoder. Pave Frans erklærte at den nye hellige ikke skal kalles «den hellige Teresa», slik det er vanlig, men beholde tittelen «Mor» og kalles «den hellige Mor Teresa».

Hun mottok Templetonprisen i 1973, Nobels fredspris i 1979 og Indias høyeste sivile utmerkelse, Bharat Ratna, i 1980. I 1996 ble hun æresborger i USA, en æresbevisning som bare har blitt seks andre personer til del. Etter hennes død fravek pave Johannes Paul II den generelle regelen om at en saligkåringssak ikke kan startes før fem år etter en persons død, slik at den kunne starte allerede i 1999. Den 19. oktober 2003 forrettet han ved saligkåringsmessen på Petersplassen, samme dag som han feiret 25-årsjubileum som pave. I desember 2015 kunngjorde Vatikanet at hun vil bli helligkåret i en seremoni i september 2016. Wikipedia

71 år
Gisle Straume (Skuespiller)
1917 - 1988

Gisle Straume (Norge)

Skuespiller

Født:
26. august 1917

Døde:
1. desember 1988 (71 år)

Gisle Straume var en norsk skuespiller. Han var knyttet til Det norske teatret, Den Nationale Scene og Nationaltheatret. Han var sjef for Rogaland Teater i perioden 1955—1958, og for Den Nationale Scene i perioden 1963—1967. Han er mest kjent for publikum i sine roller som lektor P.T. Tørrdal i historien om Stompa i både film og radioteater. Ni år spilte han hovedrollen som kongen i Spelet om Heilag Olav på Stiklestad, og han var instruktør i tre av disse årene. Han var en betydelig karaktertolker og mye benyttet som oppleser i NRK. Gisle Straume ble tildelt Teaterkritikerprisen i 1985. Wikipedia

76 år
Olov Svedelid (Forfatter)
1932 - 2008

Olov Svedelid (Sverige)

Forfatter, skribent, tegneserieskaper, barnebokforfatter

Født:
26. august 1932

Døde:
22. september 2008 (76 år)

Olof Arvid Svedelid var en svensk forfatter og dramatiker.

Svedelid debuterte i 1964 med kriminalromanen Döden tystar mun. Han var i sin levetid trolig nordens mest produktive krimforfatter. I tillegg til kriminallitteratur skrev han historiske romaner, ungdomsbøker og lærebøker i historie. Svedelid kombinerte ofte genrene, og skrev like gjerne historiske kriminalromaner, kriminalromaner eller historiske romaner for ungdom – eller til og med historiske kriminalromaner for ungdom.

I 1972 kom Anmäld försvunnen, den første boken i Svedelids lange serie om kriminalinspektør Roland Hassel. Boken vant avisen Expressens Sherlockpris. Serien ble svært populær i forfatterens hjemland, og bøkene er oversatt til flere språk. På 1980- og 1990-tallet ble flere av bøkene filmatisert som ti fjernsynsfilmer for Sveriges Television og en kinofilm med Lars-Erik Berenett i hovedrollen.

En annen langlivet serie forfattet av Svedelid er ungdomskrimserien om Betongrosene, påbegynt med Betongrosorna och de falska nycklarna i 1977. Sammen med Leif Silbersky skrev Svedelid en tredje serie kriminalromaner med den aldrende jødiske advokaten Rosenbaum som hovedperson.

Svedelid skrev også drama. På 1980-tallet opprettet han Senior-Teatern i Stockholm, hvor han i tre og et halvt år var teatersjef.

Hans siste bok, Riden av maran, besatt av demoner, helad av änglar (2008), var en selvbiografisk skildring av Svedelids møte med det svenske helsevesenet etter at han ble rammet av kreft i underkjeven. Wikipedia

62 år
Dr. Alban (Musiker)
1957

Dr. Alban (Nigeria)

Musiker, plateprodusent, tannlege, sanger, DJ

Født:
26. august 1957 (62 år)

Alban Nwapa, best kjent som Dr. Alban, er en nigeriansk-svensk musikkartist og -produsent.

Dr. Alban vokste opp med musikken til Fela Kuti og James Brown. I en alder av 23 dro han til Sverige for å studere odontologi. For å finansiere studiene, begynte den musikkelskende tannlegestudenten å lage sin egen musikk. Han jobbet på denne tiden som DJ i Stockholms kjente klubb Alphabeth Street. Dr. Alban fullførte studiene, og åpnet sin egen tannlegepraksis, men drev den lukrative DJ-virksomheten ved siden av.

I 1990 møtte han Denniz PoP fra SweMix-merket. Dr. Alban la til side borret og tannlegeutstyret, for å realisere sin store drøm. Sammen med Denniz PoP og rappdronningen Leila K (som også har afrikansk opphav), gav de ut «Hello Afrika» som ble en hit. Hans kjærlighetserklæring til sin afrikanske opprinnelse toppet alle listene. Alban Nwapa ble kjent som Dr. Alban – en superstjerne. «Hello Afrika» solgte mer enn én million eksemplarer på verdensbasis.

Ett år senere ble denne suksessen overgått av hans andre album, One Love. 1,6 millioner singler av sangen «It's My Life» ble solgt, og sangen er brukt i en tampongreklame. Den nådde førsteplassen på listene i Tyskland, England, Israel og hele Europa. Albumet One Love solgte over 1,7 millioner eksemplarer, og de solgte som varmt hvetebrød, etterfulgt av albumene Look Who’s Talking og Born in Africa.

Alt i alt kan Dr. Alban se tilbake på og være fornøyd med å ha solgt over 5 millioner album og 6 millioner singler, noe som resulterer i 7 ganger sølv, 30 ganger gull, og 30 ganger platina. Hitten «No Coke» ble brukt i en anti-stoffkampanje i Sverige.

Senere startet han sitt eget plateselskap, Dr. Records, der han spilte inn nye sanger og produserte for flere kjente artister. I 2003 slapp Dr. Alban ett nytt album, Work, Work.

I dag er han visedirektør for klubben Stacy. Dr. Alban var også en god venn av Nelson Mandela og er en av Sveriges og Nigerias mest vellykkede artister noensinne. I et intervju med svensk radio sa han at han vil gå like langt som Mandela gjorde når det gjelder menneskerettigheter.

Tekstene hans kan ha tema som stoffmisbruk, menneskerettigheter, nedhugging av regnskogen i Afrika og trafikksikkerhet. Flere av sangene, som «Tio små moppepojkar» og «No Coke» er rettet mot de yngre, for at de skal tenke på hvilken skade de kan ta av å utsette seg for fare.

Dr. Alban gir stadig ut musikk og det siste han har utgitt er singelen «Freedom», som kom 22. februar 2012. Han har også gitt Nana Hedin støtte til kampen mot tungekreft etter at hun fikk diagnosen i 2009. Hedin er en av flere sangerinner som har vært med på Dr. Albans musikk. Wikipedia

42 år
Linda Hofstad Helleland (Politiker)
1977

Linda Hofstad Helleland (Norge)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Linda Cathrine Hofstad Helleland

Født:
26. august 1977 (42 år)

Linda Cathrine Hofstad Helleland er en norsk politiker (H) som siden 2001 har vært stortingsrepresentant for Sør-Trøndelag. Hun var kulturminister i Erna Solbergs regjering fra 2015 til 2018 og barne- og likestillingsminister fra 2018 til 2019. Hun er fra 2017 visepresident i World Anti-Doping Agency. Hun giftet seg i 2006 med stortingsrepresentant, senere parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland fra Buskerud. Wikipedia

39 år
Macaulay Culkin (Skuespiller)
1980

Macaulay Culkin (USA)

Skuespiller, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Macaulay Carson Culkin

Født:
26. august 1980 (39 år)

Macaulay Carson Culkin er en amerikansk skuespiller. Han var i perioden 1990–1994 den best betalte barnestjerne noensinne.

Macaulays gjennombrudd kom i Alene hjemme (1990), en film om en åtteårig gutt som blir gjenglemt hjemme mens resten av familien reiser på juleferie. Han får også selskap av to innbruddstyver som han nær tar knekken på med sine hjemmelagde «feller». Han hadde også hovedrollen i Alene hjemme 2 (1992) etter samme oppskrift.

Mindre suksess hadde Macaulay med Den Gode Sønn (1993), men andre barnefilmer som Bøkenes herre (1994), og Richie Rich (1994) holdt hans popularitet oppe.

Michael Jackson var også en av hans nære venner, og er med i Jacksons musikkvideo til singelen Black or White fra 1991, og Macaulay er gudfar til Jacksons datter og sønn. Wikipedia

36 år
Magnus Moan (Kombinertløper)
1983

Magnus Moan (Norge)

Kombinertløper

Født:
26. august 1983 (36 år)

Magnus Hovdal Moan er en norsk tidligere kombinertløper som representerte Byåsen IL. Han har ti medaljer fra olympiske leker og verdensmesterskap.

Han deltok med suksess i VM 2005 i Oberstdorf. Han gikk for det norske laget som vant lagkonkurransen, han fikk sølv i sprintkonkurransen, og kom på fjerdeplass i det klassiske rennet (hopprenn + 15 kilometer).

I OL 2006 i Torino tok han sølv på sprinten og bronse på normaldistansen etter å ha slått Petter Tande i et spennende spurtoppgjør som ble avgjort på målfoto. Han tok sølv i VM 2007 i Sapporo i kombinert og bronse i lagkonkurransen sammen med Håvard Klemetsen, Espen Rian og Petter Tande. Han tok igjen bronse i lagkonkurransen i Ski-VM 2009 i tsjekkiske Liberec.

I VM på ski 2011 i Holmenkollen gikk Moan sisteetappen på stafetten i begge lagkonkurransene. Det endte med bronsemedalje i både lagkonkurransen i stor bakke og lagkonkurransen i normalbakken. Det gikk ikke like godt i de individuelle rennene på hjemmebane. Moan endte på 14.-plass i normalbakken/10 kilometer og selv om han lå på 17.-plass etter hopprennet i stor bakke, valgte han å ikke stille til start i langrennet.

I Vinter-OL 2014 i Sotsji tok Moan sølv på 10 km/storbakke, bak landsmannen Jørgen Graabak, og tok gull i lagkonkurransen sammen med Graabak, Håvard Klemetsen og Magnus Krog

Moan ble i 2014 tildelt Holmenkollmedaljen. Moan avsluttet karrieren med 42.-plass i Holmenkollen 9. mars 2019. Wikipedia

28 år
Dylan O'Brien (Skuespiller)
1991

Dylan O'Brien (USA)

Skuespiller, musiker, youtuber, modell

Født:
26. august 1991 (28 år)

Dylan O'Brien er en amerikansk skuespiller og musiker, kjent for rollen som «Stiles» i MTVs TV-serie Teen Wolf og som Thomas i The Maze Runner. Han hadde også en mindre rolle i filmen High Road, og en hovedrolle i filmen The First Time sammen med Britt Robertson og Victoria Justice, regissert av Jon Kasdan, samt en birolle i komedien The Internship. Wikipedia

Dødsfall
72 år
Charles Lindbergh (Flyger)
1902 - 1974

Charles Lindbergh (USA)

Flyger, offiser i luftforsvaret, oppfinner, skribent, selvbiograf, dagbokskriver, jagerflyver, fredsaktivist, ingeniør

Fullt navn / Fødenavn:
Charles Augustus Lindbergh

Født:
4. februar 1902

Døde:
26. august 1974 (72 år)

Charles Augustus Lindbergh var en amerikansk flyger, kjent for å være den første som alene fløy non-stop over Atlanterhavet i 1927. Han skrev også to bøker. Wikipedia

90 år
Georg Wittig (Kjemiker)
1897 - 1987

Georg Wittig (Tysk)

Kjemiker, universitetslærer

Født:
16. juni 1897

Døde:
26. august 1987 (90 år)

Georg Wittig var en tysk kjemiker. Han ble tildelt Nobelprisen i kjemi sammen med Herbert C. Brown i 1979 for deres undersøkelser av organiske borforbindelser og bruk av disse i syntese av organiske forbindelser. Wikipedia

70 år
Hans Børli (Lyriker)
1918 - 1989

Hans Børli (Norge)

Lyriker, skribent

Født:
8. desember 1918

Døde:
26. august 1989 (70 år)

Hans Børli var en norsk lyriker.

I sine første diktsamlinger skrev han i en tradisjonalistisk retning, med vers og rim. Etter hvert beveget han seg i en mer modernistisk retning med frie dikt.

Han arbeidet hele sitt yrkesaktive liv som tømmerhogger og var forfatter i tillegg, og fikk merkelappen «skogens dikter». Børlis utgangspunkt var skogen og livet der, i diktingen var han også opptatt av politikk og i økende grad eksistensielle problem som angst, tro og død. Han er først og fremst kjent som lyriker, men han skrev også romaner, noveller og skuespill.

Enkelte av hans dikt er tonesatte, slik som «Skoging» (av Jack Roberth) og «Vesle Ka'l» (av Finn Ludt). I 2009 kom cd-en "Junikveld" med musikk av Svein Olav Blindheim, og i 2013 ga Erik Lukashaugen ut albumet «Av en sliters memoarer», med 13 tonesatte Børli-dikt.

Hans dikt er oversatt til flere språk, blant annet russisk, engelsk og tsjekkisk.

Børli ble tildelt en rekke litterære priser, blant annet Kritikerprisen for 1970 og Doblougprisen for 1972. I tillegg ble han nominert til Nordisk råds litteraturpris i 1972. Børlis fødested Oppistun Børli er bevart og brukes til kulturarrangement til minne om ham. Wikipedia

71 år
William B. Lenoir (Astronaut)
1939 - 2010

William B. Lenoir (USA)

Astronaut, romfarer, elektroingeniør

Født:
14. mars 1939

Døde:
26. august 2010 (71 år)

William Benjamin «Bill» Lenoir var en amerikansk ingeniør og astronaut. Lenoir var med som «Mission Specialist» på det første operasjonelle oppdraget til romfergen i november 1982 (STS-5). Wikipedia

81 år
Harald Grønningen (Langrennsløper)
1934 - 2016

Harald Grønningen (Norge)

Langrennsløper, friidrettsutøver

Født:
9. oktober 1934

Døde:
26. august 2016 (81 år)

Harald Grønningen var en norsk langrennsløper. Han deltok i samtlige VM og Vinter-OL i perioden fra 1960 til 1970, og vant fem OL-medaljer og to VM-medaljer.

Grønningen vant ellers ni individuelle NM-titler og mottok kongepokalen i 1963 og 1967. I 1961 ble han tildelt Holmenkollmedaljen og Sportsjournalistenes statuett som årets idrettsnavn. I 1966 ble han tildelt Olavstatuetten. Grønningen har også mottatt Lahtimedaljen og Gråkallmedaljen.

Han var sønn av John Grønningen (1886–1948) og Anne Johansdatter (1896–1943). Han hadde åtte søsken hvorav to søstre og seks brødre. Tre av brødrene, Arnold, Bjarne og Reidar Grønningen, deltok i skirenn på nasjonalt plan. Wikipedia

<<
26. August
>>