Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Gratis frakt på ordre over 799,-
5 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
5 Mnd.
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
10% rabatt på alle navnelapper
5 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
5 Mnd.
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

26. August

Om dagen

26. August er dag 239 i 2024, og er i uke 35. Det er 127 dager igjen av året.

Historie

14 år siden

2009: Hotel Cæsar-skuespiller Per Christensen dør etter flere år med sykdom, 75 år gammel

Per Christensen var en norsk skuespiller. For TV-seere var Christensen kanskje mest kjent for rollen som Hugo Anker-Hansen i Hotel Cæsar, for kinopublikum for rollen som Alfons i Elling-filmene Elling og Elsk meg i morgen, mens mange eldre vil huske ham for hans medvirkning i svært mange filmer på 50-, 60- og 70-tallet. Han hadde også rollen som beste-kompisen til Marve Fleksnes i de første Fleksnes-seriene.

Han var også mye brukt som instruktør av Radioteatret i NRK. Mest kjent er hans iscenesettelse av hørespillet Tordivelen flyr i skumringen av Maria Gripe, kåret av lytterne til tidenes beste hørespill for barn og unge. Wikipedia
57 år siden

1966: Den namibiske selvstendighetskrigen begynner

Den namibiske selvstendighetskrigen, som varte fra 1966 til 1988, var en geriljakrig hvor det nasjonalistiske South-West Africa People's Organization (SWAPO) og enkelte andre kjempet mot Apartheid-regimet i Sør-Afrika.

Under Første verdenskrig hadde Sør-Afrika erobret Tysk Sørvest-Afrika fra Det tyske keiserriket, og annekterte dette området. I 1966 vedtok FN en resolusjon som avviklet Sør-Afrikas mandat over området, og plasserte det under administrasjon av FN. Sør-Afrika anerkjente ikke denne resolusjonen, og fortsatte å styre over regionen. Som et resultat av dette valgte nasjonalistbevegelsen SWAPO å gå til krig mot Sør-Afrika.

Den 26. august var den første store trefningen, da SWAPO gjennomførte et angrep på sørafrikanske styrker i Omugulugwombashe. Slaget markerte det første slaget i Namibias kamp for selvstendighet, og er idag en allmenn fridag i Namibia. FN kaller datoen «Namibia-dagen», men i Namibia blir den referert til som «Heltenes dag».

Krigen var i stor grad asymmetrisk, og SWAPO var hele tiden underlegen de sørafrikanske styrkene i både teknologi og militær styrke. Til tross for dette, greide organisasjonen i lyktes i krigen, delvis på grunn av at krigen i Angola bidrog til at kapasiteten til de sørafrikanske styrkene ble spredt, og delvis på grunn av folkelig støtte og støtte fra andre land. Angola, Zambia, Cuba og USSR var hele tiden direkte involvert, og SWAPO brukte Angola som en base for sine angrep. Norge støttet SWAPO aktivt fra 1974.

Krigen endte med Namibias selvstendighet den 21. mars 1990, og valg ble avholdt. SWAPO vant 55 av 72 seter i nasjonalforsamlingen, og kunne dermed danne regjeringsmakt med klart flertall.

Til tross for at Namibia ble selvstendig, beholdt Sør-Afrika kontrollen over den viktige havnebyen Walvis Bay, som tidligere var blitt grunnlagt av britene i deres forsøk på å komme tyskerne i forkjøpet i regionen. Sør-Afrika fortsatte også å kontrollere flere småøyer langs kysten av Namibia, de såkalte «Pingvinøyene». Dette innebar at farvannene utenfor store deler av Namibias kyst forble under sørafrikansk suverenitet. Først i 1994 ble suvereniteten overført til Namibia. Wikipedia
140 år siden

1883: Det kraftigste vulkanutbrudd i moderne tid rammer øya Krakatau. 36.000 mennesker omkommer

Krakatau som ligger i Sundastredet mellom de indonesiske øyene, Java og Sumatra. Krakatau er også navnet på vulkanen som dominerer store deler av øya. Vulkanen er kjent for å ha hatt en mengde større utbrudd gjennom historien, som har ført til noen av de mest katastrofale av sitt slag i moderne tid. Vulkanens mest kjente utbrudd fant sted mellom den 26. og 27. august 1883, et utbrudd som går for å være et av de kraftigste noensinne. Utbruddet nådde kategori 6 på VEI-skalaen, noe som tilsvarer 200 megatonn TNT. For å sammenligne var utbruddet 13.000 ganger kraftigere enn Little Boy-bomben som eksploderte over Hiroshima i 1945.

Utbruddet i 1883 førte til at 21 kubikkilometer med stein og aske ble sendt ut i atmosfæren, noe som genererte den høyeste lyden som noensinne har blitt rapportert. Eksplosjonen skal ha blitt hørt så langt unna som i Perth og på Mauritius, henholdsvis 3100 og 5000 km unna. I områdene i nærheten av vulkanen skal totalt 165 bebyggelser ha blitt totalutryddet, mens ytterligere 132 ble delvis skadet. 36.417 mennesker omkom som et resultat av utbruddet, i tillegg til mange tusen som ble hardt skadet. Wikipedia

Fødsler

32 år
Dylan O'Brien (Skuespiller)
1991

Dylan O'Brien (USA)

Skuespiller, musiker, youtuber, modell

Født:
26. august 1991 (32 år)

Dylan O'Brien er en amerikansk skuespiller og musiker, kjent for rollen som «Stiles» i MTVs TV-serie Teen Wolf og som Thomas i The Maze Runner. Han hadde også en mindre rolle i filmen High Road, og en hovedrolle i filmen The First Time sammen med Britt Robertson og Victoria Justice, regissert av Jon Kasdan, samt en birolle i komedien The Internship. Wikipedia

40 år
Magnus Moan (Kombinertløper)
1983

Magnus Moan (Norge)

Kombinertløper

Født:
26. august 1983 (40 år)

Magnus Hovdal Moan er en norsk tidligere kombinertløper som representerte Byåsen IL. Han har ti medaljer fra olympiske leker og verdensmesterskap.

Han deltok med suksess i VM 2005 i Oberstdorf. Han gikk for det norske laget som vant lagkonkurransen, han fikk sølv i sprintkonkurransen, og kom på fjerdeplass i det klassiske rennet (hopprenn + 15 kilometer).

I OL 2006 i Torino tok han sølv på sprinten og bronse på normaldistansen etter å ha slått Petter Tande i et spennende spurtoppgjør som ble avgjort på målfoto. Han tok sølv i VM 2007 i Sapporo i kombinert og bronse i lagkonkurransen sammen med Håvard Klemetsen, Espen Rian og Petter Tande. Han tok igjen bronse i lagkonkurransen i Ski-VM 2009 i tsjekkiske Liberec.

I VM på ski 2011 i Holmenkollen gikk Moan sisteetappen på stafetten i begge lagkonkurransene. Det endte med bronsemedalje i både lagkonkurransen i stor bakke og lagkonkurransen i normalbakken. Det gikk ikke like godt i de individuelle rennene på hjemmebane. Moan endte på 14.-plass i normalbakken/10 kilometer og selv om han lå på 17.-plass etter hopprennet i stor bakke, valgte han å ikke stille til start i langrennet.

I Vinter-OL 2014 i Sotsji tok Moan sølv på 10 km/storbakke, bak landsmannen Jørgen Graabak, og tok gull i lagkonkurransen sammen med Graabak, Håvard Klemetsen og Magnus Krog

Moan ble i 2014 tildelt Holmenkollmedaljen. Moan avsluttet karrieren med 42.-plass i Holmenkollen 9. mars 2019. Wikipedia

43 år
Macaulay Culkin (Skuespiller)
1980

Macaulay Culkin (USA)

Skuespiller, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Macaulay Carson Culkin

Født:
26. august 1980 (43 år)

Macaulay Carson Culkin er en amerikansk skuespiller. Han var i perioden 1990–1994 den best betalte barnestjerne noensinne.

Macaulays gjennombrudd kom i Alene hjemme (1990), en film om en åtteårig gutt som blir gjenglemt hjemme mens resten av familien reiser på juleferie. Han får også selskap av to innbruddstyver som han nær tar knekken på med sine hjemmelagde «feller». Han hadde også hovedrollen i Alene hjemme 2 (1992) etter samme oppskrift.

Mindre suksess hadde Macaulay med Den Gode Sønn (1993), men andre barnefilmer som Bøkenes herre (1994), og Richie Rich (1994) holdt hans popularitet oppe.

Michael Jackson var også en av hans nære venner, og er med i Jacksons musikkvideo til singelen Black or White fra 1991, og Macaulay er gudfar til Jacksons datter og sønn. Wikipedia

46 år
Linda Hofstad Helleland (Politiker)
1977

Linda Hofstad Helleland (Norge)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Linda Cathrine Hofstad Helleland

Født:
26. august 1977 (46 år)

Linda Cathrine Hofstad Helleland er en norsk politiker (H) som siden 2001 har vært stortingsrepresentant for Sør-Trøndelag. Hun var kulturminister i Erna Solbergs regjering fra 2015 til 2018 og barne- og likestillingsminister fra 2018 til 2019. Hun er fra 2017 visepresident i World Anti-Doping Agency. Hun giftet seg i 2006 med stortingsrepresentant, senere parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland fra Buskerud. Wikipedia

50 år
Tommy Tokyo (Musiker)
1971 - 2022

Tommy Tokyo (Norge)

Musiker, sanger, gitarist, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Tommy Lorange Ottosen

Født:
26. august 1971 (52 år siden)

Døde:
22. mars 2022 (50 år) (2 år siden)

Tommy Lorange Ottosen, kjent under artistnavnet Tommy Tokyo, var en norsk sanger, gitarist og låtskriver fra Bossumdalen, Onsøy i Fredrikstad kommune. Han var soloartist og frontfigur i bandet Tommy Tokyo and Starving for my Gravy.

Han lærte å spille gitar i 1995. I 1999 startet han bandet Piggyback sammen med tre andre, og de ga ut en EP i 2000 kalt Knucklesandwich og to promosingler i 2001. Den første, «Peggy Porn», ble playlistet i flere nærradioer. De spilte mange konserter, og varmet blant annet opp for Crash Test Dummies på konserten deres på Betong i 2001.

Etter at Piggyback ble oppløst i 2001 gikk Tommy solo, og ga i 2002 ut den den selvtitulerte EP-en Tommy Tokyo EP. Fem år etter, i 2007, ble debutalbumet Octopusdrunk & Arms to Prove It utgitt på Osito Records, et album som han delvis hadde spilt inn på sitt eget kjøkken. Etter utgivelsen spilte han en rekke konserter og festivaler sammen med backingbandet Starving for my Gravy, blant annet på by:Larm (2007), Hovefestivalen (2008), Lost Weekend (2008) og Øyafestivalen (2008). Backingbandet består av medlemmer fra Ricochets, Peru You, Apoptygma Berzerk og Maria Solheim band.

I forkant av sin neste utgivelse inngikk Tommy Tokyo en «360-avtale» med plateselskapet Warner, og var dermed den første norske artist med en slik avtale. Mandag 8. september 2008 ga han ut albumet Smear Your Smiles Back on på Warner, og det solgte til gull i februar 2009. Dette var det første albumet som ble gitt ut under navnet Tommy Tokyo and Starving for my Gravy. Smear Your Smiles Back on ble kåret til årets album i Aftenposten, og ble senere nominert til Spellemannprisen 2008 i klassen rock. I 2010 kom albumet Go Time, Showtime & Absolute War som ble nominert til Spellemannprisen 2010 i klassen rock. I 2012 ga han ut soloalbumet And the Horse Came Riderless og fikk for det Spellemannprisen 2012 i klassen rock.

Tokyo er bror av Ole Jørgen Ottosen, som er frontfigur i bandet Tellusalie fra Fredrikstad. Tommy døde på St. Olavs Hospital i Trondheim i 2022 mens han ventet på lungetransplantasjon. Wikipedia

65 år
Jonathan Tisdall (Sjakkspiller)
1958

Jonathan Tisdall (Norge)

Sjakkspiller, journalist, skribent

Født:
26. august 1958 (65 år)

Jonathan Tisdall er en stormester i sjakk. Han ble utnevnt til stormester i 1995. Tisdall er blitt norgesmester i sjakk tre ganger, i 1987, 1991 og 1995.

Han er ofte til stede ved store sjakkturneringer som reporter for Reuters.

Tisdall har i senere tid lært seg å spille shogi (et japansk sjakkspill).

Tisdall er amerikansk statsborger av opprinnelse, ble så irsk og senere norsk statsborger. Hans far er irsk og hans mor er japansk. Wikipedia

66 år
Dr. Alban (Musiker)
1957

Dr. Alban (Nigeria)

Musiker, plateprodusent, tannlege, sanger, DJ

Født:
26. august 1957 (66 år)

Alban Nwapa, best kjent som Dr. Alban, er en nigeriansk-svensk musikkartist og -produsent.

Dr. Alban vokste opp med musikken til Fela Kuti og James Brown. I en alder av 23 dro han til Sverige for å studere odontologi. For å finansiere studiene, begynte den musikkelskende tannlegestudenten å lage sin egen musikk. Han jobbet på denne tiden som DJ i Stockholms kjente klubb Alphabeth Street. Dr. Alban fullførte studiene, og åpnet sin egen tannlegepraksis, men drev den lukrative DJ-virksomheten ved siden av.

I 1990 møtte han Denniz PoP fra SweMix-merket. Dr. Alban la til side borret og tannlegeutstyret, for å realisere sin store drøm. Sammen med Denniz PoP og rappdronningen Leila K (som også har afrikansk opphav), gav de ut «Hello Afrika» som ble en hit. Hans kjærlighetserklæring til sin afrikanske opprinnelse toppet alle listene. Alban Nwapa ble kjent som Dr. Alban – en superstjerne. «Hello Afrika» solgte mer enn én million eksemplarer på verdensbasis.

Ett år senere ble denne suksessen overgått av hans andre album, One Love. 1,6 millioner singler av sangen «It's My Life» ble solgt, og sangen er brukt i en tampongreklame. Den nådde førsteplassen på listene i Tyskland, England, Israel og hele Europa. Albumet One Love solgte over 1,7 millioner eksemplarer, og de solgte som varmt hvetebrød, etterfulgt av albumene Look Who’s Talking og Born in Africa.

Alt i alt kan Dr. Alban se tilbake på og være fornøyd med å ha solgt over 5 millioner album og 6 millioner singler, noe som resulterer i 7 ganger sølv, 30 ganger gull, og 30 ganger platina. Hitten «No Coke» ble brukt i en anti-stoffkampanje i Sverige.

Senere startet han sitt eget plateselskap, Dr. Records, der han spilte inn nye sanger og produserte for flere kjente artister. I 2003 slapp Dr. Alban ett nytt album, Work, Work.

I dag er han visedirektør for klubben Stacy. Dr. Alban var også en god venn av Nelson Mandela og er en av Sveriges og Nigerias mest vellykkede artister noensinne. I et intervju med svensk radio sa han at han vil gå like langt som Mandela gjorde når det gjelder menneskerettigheter.

Tekstene hans kan ha tema som stoffmisbruk, menneskerettigheter, nedhugging av regnskogen i Afrika og trafikksikkerhet. Flere av sangene, som «Tio små moppepojkar» og «No Coke» er rettet mot de yngre, for at de skal tenke på hvilken skade de kan ta av å utsette seg for fare.

Dr. Alban gir stadig ut musikk og det siste han har utgitt er singelen «Freedom», som kom 22. februar 2012. Han har også gitt Nana Hedin støtte til kampen mot tungekreft etter at hun fikk diagnosen i 2009. Hedin er en av flere sangerinner som har vært med på Dr. Albans musikk. Wikipedia

67 år
Tor Karseth (Musiker)
1956

Tor Karseth (Norge)

Musiker, sanger, gitarist

Født:
26. august 1956 (67 år)

Tor Karseth er en visesanger og forfatter fra Hamar. Han har skrevet og produsert over tredve teaterforestillinger og gitt ut flere album. Fikk Vang kommunes kulturstipend i 1987, Hedmarksprisen i 1991, Hedmark fylkeskommunes kulturpris i 1993, Barnevernprisen i 1997, Hallvard Trættebergs stipend samme år og Hamarprisen i 2001. Han ble kåret til Vangbamsen i 1998. I mai 2009 ble Karseth tildelt LOs kulturpris. Teaterforestillingene Den Levende Skogen og Arbesdaer har blitt vist på NRK, førstnevnte på julaften 1992.

De fleste forestillingene og visene omhandler noe lokalhistorisk. Sammen med Vang historielag arrangerer han en årlig sykkeltur i distriktet. Han har vært knyttet til Klevfos Industrimuseum, og er aktiv i Vang Musikforening.

Karseth ga ut sitt første album, Ville veger, stille stier: Sanger fra Vang, på kassett i 1987 sammen med Geir Willard. Karseth og Willard fremførte to av albumets sanger i Søndagsposten 22. februar 1987. Wikipedia

76 år
Hans-Ivar Kristiansen (Forfatter)
1947

Hans-Ivar Kristiansen (Norge)

Forfatter, skribent, retoriker, forlegger

Født:
26. august 1947 (76 år)

Hans-Ivar Kristiansen er en norsk retoriker, forfatter og forlegger, bosatt i Oslo.

Kristiansen var utdannet cand.philol. fra Universitetet i Bergen med nordisk hovedfag. Ved siden av å lede forlag1, holdt Kristiansen kurs og seminarer i retorikk, og var bedriftsrådgiver. Han har utgitt en rekke antologier og monografier om retorikk og har skrevet bøker om taleskriving og skjønnlitteratur, som 3 fortellinger og 4 frekke forfattere, en bok om Knut Hamsun, Hans Jæger, Jens Bjørneboe og Halldór Laxness. Boken Knut Hamsun fra litterær berømmelse til politisk fordømmelse (2010) er oversatt til russisk og ble utgitt i St. Petersburg i 2013. Wikipedia

85 år
Grete Haagenrud (Politiker)
1938

Grete Haagenrud (Norge)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Grete Sofie Haagenrud

Født:
26. august 1938 (85 år)

Grete Sofie Haagenrud er en norsk lærer og barnebokforfatter.

Hun ble født i Vardø i Finnmark og flyttet sammen med familien til Vadsø som toåring. Familien forlot Finnmark høsten 1944, men flyttet til Kirkenes etter andre verdenskrigs slutt. Haagenrud var videre bosatt i Namsos og Steinkjer, og fra 1996 er hun bosatt på Røros.

Hun debuterte i 1991 med den første av fem erindringsbøker om barndom i Finnmark og på flukt under andre verdenskrig. De fem bøkene om Sofie og Katrine ble svært populære, ikke minst gjennom forfatterens egne opplesninger, som er sendt i Barnetimen for de minste i NRK og utgitt av Lydbokforlaget.

Haagenrud har vært politisk aktiv for Høyre. Hun var leder i Namsos Høyrekvinner 1966–1967. Wikipedia

76 år
Olov Svedelid (Forfatter)
1932 - 2008

Olov Svedelid (Sverige)

Forfatter, skribent, tegneserieskaper, barnebokforfatter

Født:
26. august 1932 (91 år siden)

Døde:
22. september 2008 (76 år) (15 år siden)

Olof Arvid Svedelid var en svensk forfatter og dramatiker.

Svedelid debuterte i 1964 med kriminalromanen Döden tystar mun. Han var i sin levetid trolig nordens mest produktive krimforfatter. I tillegg til kriminallitteratur skrev han historiske romaner, ungdomsbøker og lærebøker i historie. Svedelid kombinerte ofte genrene, og skrev like gjerne historiske kriminalromaner, kriminalromaner eller historiske romaner for ungdom – eller til og med historiske kriminalromaner for ungdom.

I 1972 kom Anmäld försvunnen, den første boken i Svedelids lange serie om kriminalinspektør Roland Hassel. Boken vant avisen Expressens Sherlockpris. Serien ble svært populær i forfatterens hjemland, og bøkene er oversatt til flere språk. På 1980- og 1990-tallet ble flere av bøkene filmatisert som ti fjernsynsfilmer for Sveriges Television og en kinofilm med Lars-Erik Berenett i hovedrollen.

En annen langlivet serie forfattet av Svedelid er ungdomskrimserien om Betongrosene, påbegynt med Betongrosorna och de falska nycklarna i 1977. Sammen med Leif Silbersky skrev Svedelid en tredje serie kriminalromaner med den aldrende jødiske advokaten Rosenbaum som hovedperson.

Svedelid skrev også drama. På 1980-tallet opprettet han Senior-Teatern i Stockholm, hvor han i tre og et halvt år var teatersjef.

Hans siste bok, Riden av maran, besatt av demoner, helad av änglar (2008), var en selvbiografisk skildring av Svedelids møte med det svenske helsevesenet etter at han ble rammet av kreft i underkjeven. Wikipedia

71 år
Gisle Straume (Skuespiller)
1917 - 1988

Gisle Straume (Norge)

Skuespiller

Født:
26. august 1917 (106 år siden)

Døde:
1. desember 1988 (71 år) (35 år siden)

Gisle Straume var en norsk skuespiller. Han var knyttet til Det norske teatret, Den Nationale Scene og Nationaltheatret. Han var sjef for Rogaland Teater i perioden 1955—1958, og for Den Nationale Scene i perioden 1963—1967. Han er mest kjent for publikum i sine roller som lektor P.T. Tørrdal i historien om Stompa i både film og radioteater. Ni år spilte han hovedrollen som kongen i Spelet om Heilag Olav på Stiklestad, og han var instruktør i tre av disse årene. Han var en betydelig karaktertolker og mye benyttet som oppleser i NRK. Gisle Straume ble tildelt Teaterkritikerprisen i 1985. Wikipedia

87 år
Moder Teresa (Nonne)
1910 - 1997

Moder Teresa (Albania)

Nonne, medlem av katolsk orden

Født:
26. august 1910 (113 år siden)

Døde:
5. september 1997 (87 år) (26 år siden)

Moder Teresa av Calcutta var en nonne av albansk avstamming og grunnlegger av Missionaries of Charity, en katolsk kongregasjon som arbeidet blant fattige i Calcutta (nå Kolkata) og andre steder i verden.

Mor Teresa ble helligkåret av pave Frans den 4. september 2016 på Petersplassen, dagen før Mor Teresas 19. dødsdag. Til helligkåringsmessen møtte rundt 130 000 pilegrimer, blant dem flere statsoverhoder. Pave Frans erklærte at den nye hellige ikke skal kalles «den hellige Teresa», slik det er vanlig, men beholde tittelen «Mor» og kalles «den hellige Mor Teresa».

Hun mottok Templetonprisen i 1973, Nobels fredspris i 1979 og Indias høyeste sivile utmerkelse, Bharat Ratna, i 1980. I 1996 ble hun æresborger i USA, en æresbevisning som bare har blitt seks andre personer til del. Etter hennes død fravek pave Johannes Paul II den generelle regelen om at en saligkåringssak ikke kan startes før fem år etter en persons død, slik at den kunne starte allerede i 1999. Den 19. oktober 2003 forrettet han ved saligkåringsmessen på Petersplassen, samme dag som han feiret 25-årsjubileum som pave. I desember 2015 kunngjorde Vatikanet at hun vil bli helligkåret i en seremoni i september 2016. Wikipedia

Dødsfall

98 år
Espen Skjønberg (Skuespiller)
1924 - 2022

Espen Skjønberg (Norge)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Espen Henrik Skjønberg

Født:
7. april 1924 (100 år siden)

Døde:
26. august 2022 (98 år) (1 år siden)

Espen Henrik Skjønberg var en norsk skuespiller, kjent fra teaterscene, fjernsyn og film. Han filmdebuterte allerede som åtteåring i En glad gutt (1932) og siden som 13-åring i Fant (1937). Han scenedebuterte på Chat Noir i 1945. Skjønberg var ansatt ved Nationaltheatret (1946–1949, 1968–1995), Det Nye Teater (1949–1959), Oslo Nye Teater (1959–1966) og Det Norske Teatret (1966–1968). I 2004 ble han tidelt Amandakomiteens ærespris for sin mangeårige innsats i norsk film og scene. Wikipedia

98 år
Ørnulf Tofte (Politibetjent)
1922 - 2020

Ørnulf Tofte (Norge)

Politibetjent

Født:
12. februar 1922 (102 år siden)

Døde:
26. august 2020 (98 år) (3 år siden)

Ørnulf Tofte var en pensjonert norsk politiembedsmann og mangeårig kontraetterretningssjef i Politiets overvåkningstjeneste. Tofte begynte i det norske politiet i 1940 og var med på å bygge opp Politiets overvåkningstjeneste, hvor han var ansatt fra 1948 til 1987. Under den kalde krigen ble han etterhvert politiinspektør og sjef for kontraetterretningstjenesten. Det var først og fremst arbeidet med å avdekke de sovjetiske etterretningsorganisasjonene KGBs og GRUs ulovlige virksomhet på norsk jord, og å beskytte norske statsinstitusjoner, nøkkelpersoner og nasjonale interesser mot eksterne trusler, som var Toftes hovedarbeidsområde.

Tofte spilte en viktig rolle i etterforskningen av alle de tre store spionsakene i Norge under den kalde krigen, dvs. i etterforskningen av Asbjørn Sunde, Gunvor Galtung Haavik og Arne Treholt. Av dem ble Asbjørn Sunde og Arne Treholt dømt, mens Haavik døde i fengselet før saken kom opp i retten, og det var Tofte som pågrep alle tre. Tofte avslørte i løpet av sin karriere flere sovjetiske illegale agenter. Han har blitt omtalt som «Norges fremste spionjeger» under den kalde krigen. Tofte har beskrevet sine erfaringer som spionjeger under den kalde krigen i boken Spaneren (1987). Han fikk i 1987 Kongens fortjenstmedalje i gull. Wikipedia

87 år
Joe Ruby (Animatør)
1933 - 2020

Joe Ruby (USA)

Animatør, forfatter, TV-redaktør, TV-produsent

Fullt navn / Fødenavn:
Joseph Clemens Ruby

Født:
30. mars 1933 (91 år siden)

Døde:
26. august 2020 (87 år) (3 år siden)

Joseph Clemens Ruby var en amerikansk animatør, TV-redaktør, forfatter og produsent. Han var grunnleggeren av TV-animasjonsproduksjonsselskapet Ruby-Spears Productions, sammen med Ken Spears. De ble kjent for å ha skapt Scooby-Doo i 1969. Wikipedia

91 år
Pál Benkő (Sjakkspiller)
1928 - 2019

Pál Benkő (Ungarn)

Sjakkspiller, sjakkomponist

Født:
15. juli 1928 (96 år siden)

Døde:
26. august 2019 (91 år) (4 år siden)

Pál Benkő, kjent som Pal Benko i USA, var en ungarsk-amerikansk sjakkspiller.

Benkő ble født i Frankrike, der foreldrene hans befant seg på ferie. Etter å ha vokst opp i Ungarn, der han lærte å spille sjakk av sin far da han var ti år gammel, ble han ungarsk mester som 20-åring i 1948. Han prøvde å hoppe av til Vesten mens han spilte en turnering i nærheten av Berlin i 1952, men ble pågrepet og sendt tilbake til Ungarn, der han satt fengslet i 16 måneder. Han ble løslatt da Stalin døde og mange politiske fanger ble benådet. Han klarte å hoppe av i 1957 mens han spilte en turnering i Reykjavik, Island, og emigrerte til USA, der han etter hvert fikk amerikansk statsborgerskap. Wikipedia

91 år
Neil Simon (Dramatiker)
1927 - 2018

Neil Simon (USA)

Dramatiker, manusforfatter, dramaturg, filmprodusent, sangtekstforfatter, librettist

Fullt navn / Fødenavn:
Marvin Neil Simon

Født:
4. juli 1927 (97 år siden)

Døde:
26. august 2018 (91 år) (5 år siden)

Marvin Neil Simon var en amerikansk dramatiker og manusforfatter. Simon skrev mer enn 30 musikaler og nesten like mange filmmanus. Han mottok flere Tony-priser og Pulitzerprisen, og han var regnet blant en av Broadways mest vellykkede og kjente forfattere. Wikipedia

73 år
Jan O. Henriksen (Illustratør)
1945 - 2018

Jan O. Henriksen (Norge)

Illustratør, avistegner

Fullt navn / Fødenavn:
Jan Oddvar Henriksen

Født:
3. mai 1945 (79 år siden)

Døde:
26. august 2018 (73 år) (5 år siden)

Jan Oddvar Henriksen var en norsk avistegner og illustratør.

Henriksen arbeidet som fast tegner under signaturen «Jan O.» i avisene Fædrelandsvennen (1967–1974), Aftenposten (1985–1987) og Adresseavisen (1966–1967, og fra 1987). Han illustrerte også flere bøker, blant annet av Tande P. Tegnestilen hans kjennetegnes av en ledig pennestrek og sikker karikatur- og tegnekunst.

Jan O. Henriksen var selvlært. Wikipedia

74 år
Tobe Hooper (Filmregissør)
1943 - 2017

Tobe Hooper (USA)

Filmregissør, manusforfatter, filmprodusent, regissør, produsent, skuespiller, komponist

Født:
25. januar 1943 (81 år siden)

Døde:
26. august 2017 (74 år) (6 år siden)

Tobe Hooper var en amerikansk TV- og filmregissør. Han er best kjent innen skrekkfilmsjangeren.

Han er mest kjent for å ha regissert kultklassikeren Motorsagmassakren fra 1974, samt for samarbeidet med Steven Spielberg om filmen Poltergeist fra 1982. Wikipedia

81 år
Harald Grønningen (Langrennsløper)
1934 - 2016

Harald Grønningen (Norge)

Langrennsløper, friidrettsutøver

Født:
9. oktober 1934 (89 år siden)

Døde:
26. august 2016 (81 år) (7 år siden)

Harald Grønningen var en norsk langrennsløper. Han deltok i samtlige VM og Vinter-OL i perioden fra 1960 til 1970, og vant fem OL-medaljer og to VM-medaljer.

Grønningen vant ellers ni individuelle NM-titler og mottok kongepokalen i 1963 og 1967. I 1961 ble han tildelt Holmenkollmedaljen og Sportsjournalistenes statuett som årets idrettsnavn. I 1966 ble han tildelt Olavstatuetten. Grønningen har også mottatt Lahtimedaljen og Gråkallmedaljen.

Han var sønn av John Grønningen (1886–1948) og Anne Johansdatter (1896–1943). Han hadde åtte søsken hvorav to søstre og seks brødre. Tre av brødrene, Arnold, Bjarne og Reidar Grønningen, deltok i skirenn på nasjonalt plan. Wikipedia

75 år
Arne Gunnarsjaa (Arkitekt)
1939 - 2015

Arne Gunnarsjaa (Norge)

Arkitekt, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Arne Kjell Gunnarsjaa

Født:
25. september 1939 (84 år siden)

Døde:
26. august 2015 (75 år) (8 år siden)

Arne Kjell Gunnarsjaa var en norsk arkitekt, mest kjent for sin stilling som domkirkearkitekt ved Nidaros domkirkes restaureringsarbeider fra 1989 til 2006.

Arne Gunnarsjaa var bror til arkitekt Øyvind Gunnarsjaa. Wikipedia

71 år
William B. Lenoir (Astronaut)
1939 - 2010

William B. Lenoir (USA)

Astronaut, romfarer, elektroingeniør

Fullt navn / Fødenavn:
William Benjamin Lenoir

Født:
14. mars 1939 (85 år siden)

Døde:
26. august 2010 (71 år) (13 år siden)

William Benjamin «Bill» Lenoir var en amerikansk ingeniør og astronaut. Lenoir var med som «Mission Specialist» på det første operasjonelle oppdraget til romfergen i november 1982 (STS-5). Wikipedia

75 år
Per Christensen (Skuespiller)
1934 - 2009

Per Christensen (Norge)

Skuespiller

Født:
18. juli 1934 (90 år siden)

Døde:
26. august 2009 (75 år) (14 år siden)

Per Christensen var en norsk skuespiller. For TV-seere var Christensen kanskje mest kjent for rollen som Hugo Anker-Hansen i Hotel Cæsar, for kinopublikum for rollen som Alfons i Elling-filmene Elling og Elsk meg i morgen, mens mange eldre vil huske ham for hans medvirkning i svært mange filmer på 50-, 60- og 70-tallet. Han hadde også rollen som beste-kompisen til Marve Fleksnes i de første Fleksnes-seriene.

Han var mye brukt som instruktør av Radioteatret i NRK. Mest kjent er hans iscenesettelse av hørespillet Tordivelen flyr i skumringen av Maria Gripe, kåret av lytterne til tidenes beste hørespill for barn og unge. Wikipedia

56 år
Abdul Aziz al-Hakim (Politiker)
1953 - 2009

Abdul Aziz al-Hakim (Irak)

Politiker, teolog

Født:
1. januar 1953 (71 år siden)

Døde:
26. august 2009 (56 år) (14 år siden)

Abdul Aziz al-Hakim var en irakisk teolog og politiker, og ledet det politiske partiet Islams øverste råd i Irak, som er det største partiet i Iraks valgte forsamling.

Han var medlem av det FN-oppnevnte Iraks regjerende råd, og var president i denne gruppa i desember 2003. Han var broren til sjia-lederen ayatollah Mohammed Baqir al-Hakim, og tok over for ham som leder for partiet, da Mohammed Baqir ble drept i et attentat i Najaf i august 2003.

Abdul Aziz al-Hakim ble født i 1953 som sønn av storayatollah Muhsin Al-Hakim. Han vokste opp i Najaf, og fikk sin teologiske utdanning der gjennom den religiøse skolen Hawza. Sju av brødrene hans er drept – seks ble drept på ordre fra det regjerende styret.

Han hadde en ledende rolle i Safar-intifadaen i 1977, og var fengslet i 1972, 1977 og 1979. I 1980 gikk han i eksil i Iran, hvor han ble en av grunnleggerne til forløperen for Islams øverste råd i Irak. Han var toppkandidat for listen Den forente irakiske alliansen under valget i januar 2005.

I desember 2006 var han i USA, og møtte blant annet president George W. Bush og forsvarsminister Donald Rumsfeld.

Han døde som følge av lungekreft. Wikipedia

82 år
Rainer Barzel (Politiker)
1924 - 2006

Rainer Barzel (Tyskland)

Politiker, jurist, minister, militær

Født:
20. juni 1924 (100 år siden)

Døde:
26. august 2006 (82 år) (17 år siden)

Rainer Candidus Barzel var en tysk konservativ politiker (CDU). Barzel var fra 1962 til 1963 minister for fellestyske saker. Ved det tyske valget i 1972, var han CDU/CSUs kanslerkandidat, men tapte for Willy Brandts SPD. Wikipedia

69 år
Erik Carlsen (Politiker)
1937 - 2006

Erik Carlsen (Norge)

Politiker

Født:
19. august 1937 (86 år siden)

Døde:
26. august 2006 (69 år) (17 år siden)

Erik Carlsen var en norsk lokalpolitiker for partiet Høyre.

Carlsen satt som ordfører i Tønsberg fra 1976 til 1993. Han ble i 2006 tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull.

Plassen foran Tønsberg og Nøtterøy bibliotek, Erik Carlsens Plass, er oppkalt etter ham. I 2009 ble en byste av Carlsen reist her, utformet av kunstneren Per Ung. Wikipedia

52 år
Laura Branigan (Sanger)
1952 - 2004

Laura Branigan (USA)

Sanger, skuespiller, teaterskuespiller, fjernsynsskuespiller, pianist, filmskuespiller, sangtekstforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Laura Ann Branigan

Født:
3. juli 1952 (72 år siden)

Døde:
26. august 2004 (52 år) (19 år siden)

Laura Ann Branigan var en amerikansk sanger og låtskriver. Hun var også skuespiller.

I USA er hun kjent for sin hit «Gloria» fra 1982 og i Europa for singelen «Self Control» som oppnådde en førsteplass på flere hitlister. Andre kjente sanger med henne er «Solitaire», og ytterligere en sang som tok en førsteplass på hitlistene, «How Am I Supposed to Live Without You». Andre hits var «The Lucky One» (1984), «Ti Amo» (1984), «Spanish Eddie» (1985) og «Shattered Glass» (1987).

Branigan skrev også sanger for flere spillefilmer og fjernsynsfilmer, inkludert den prisvinnende filmen Flashdance (1994), og har også hatt flere sanger i videospillet Grand Theft Auto. Hennes kjenningsang «Gloria» holdt seg på den amerikanske spillelisten Billboard Hot 100 i hele 36 uker, på den tiden en rekord for en kvinnelig sanger.

Branigan døde hjemme på Long Island i New York i 2004 grunnet en tidligere ikke oppdaget hjernesvulst. Wikipedia

80 år
Frederick Reines (Fysiker)
1918 - 1998

Frederick Reines (USA)

Fysiker

Født:
16. mars 1918 (106 år siden)

Døde:
26. august 1998 (80 år) (25 år siden)

Frederick Reines var en amerikansk fysiker. Reines mottok Nobelprisen i fysikk i 1995 for påvisningen av nøytrinoer. Han delte prisen med landsmannen Martin Lewis Perl.

Reines tok en Master of Science i fysikk i 1941 og tok senere en doktorgrad i fysikk ved New York University i 1944. Han begynte å jobbe ved Los Alamos Scientific Laboratory under ledelse av Richard Feynman og deltok i Manhattanprosjektet for å produsere den første atombomben.

Hypotesen om nøytrinoens eksistens er fra 1930-tallet. Nøytrino «oppstod» som en hypotetisk partikkel i et brev fra 1930 av Wolfgang Pauli (Nobelprisen i 1945). På den tiden var det kjent at mange atomkjerner endte sine liv ved å sende ut en elektron. Denne prosessen, som kalles betahenfall, ga forskerne mye hodebry, blant annet ved at fysikkens hellige lover – energiprinsippet – ikke syntes å gjelde. For å gjenopprette orden i fysikkens lovbok kom Pauli med det han kalte en «desperat løsning» – kjernen sendte ikke ut elektronet alene. Den ble fulgt av en annen småpartikkel, som ikke hadde elektrisk ladning og reagerte svært lite med sine omgivelser. Den lille partikkelen, som etter hvert fikk navnet nøytrino, tok en del av energien med seg og forsvant sporløst i det tomme intet. Energibalansen ble som forventet, bare man tok hensyn til den andelen som nøytrinoet hadde tatt med seg.

Det drøyde enda helt til 1956 før Reines og hans kollega Clyde L. Cowan lykkes med å påvise nøytrinoets eksistens. Wikipedia

92 år
William Mikalsen (Politiker)
1899 - 1991

William Mikalsen (Norge)

Politiker, redaktør

Fullt navn / Fødenavn:
William Sverre Mikalsen

Født:
15. august 1899 (124 år siden)

Døde:
26. august 1991 (92 år) (32 år siden)

William Sverre Mikalsen var en norsk politiker, redaktør og motstandsmann, hjemmehørende i Norges Kommunistiske Parti.

Av yrke var han linjemontør, og arbeidet ved Tune E-verk i Østfold. Han deltok i Sannesund sosialistiske ungdomslag, og var i 1927 engasjert i diskusjonene om samling mellom de tre arbeiderpartiene som da eksisterte. Da samlinga skjedde uten kommunistenes deltagelse, meldte Mikalsen seg inn i NKP. Wikipedia

70 år
Hans Børli (Lyriker)
1918 - 1989

Hans Børli (Norge)

Lyriker, skribent

Født:
8. desember 1918 (105 år siden)

Døde:
26. august 1989 (70 år) (34 år siden)

Hans Børli var en norsk lyriker.

I sine første diktsamlinger skrev han i en tradisjonalistisk retning, med vers og rim. Etter hvert beveget han seg i en mer modernistisk retning med frie dikt.

Han arbeidet hele sitt yrkesaktive liv som tømmerhogger og var forfatter i tillegg, og fikk merkelappen «skogens dikter». Børlis utgangspunkt var skogen og livet der, i diktingen var han også opptatt av politikk og i økende grad eksistensielle problem som angst, tro og død. Han er først og fremst kjent som lyriker, men han skrev også romaner, noveller og skuespill.

Enkelte av hans dikt er tonesatte, slik som «Skoging» (av Jack Roberth) og «Vesle Ka'l» (av Finn Ludt). I 2009 kom cd-en "Junikveld" med musikk av Svein Olav Blindheim, og i 2013 ga Erik Lukashaugen ut albumet «Av en sliters memoarer», med 13 tonesatte Børli-dikt.

Hans dikt er oversatt til flere språk, blant annet russisk, engelsk og tsjekkisk.

Børli ble tildelt en rekke litterære priser, blant annet Kritikerprisen for 1970 og Doblougprisen for 1972. I tillegg ble han nominert til Nordisk råds litteraturpris i 1972. Børlis fødested Oppistun Børli er bevart og brukes til kulturarrangement til minne om ham. Wikipedia

90 år
Georg Wittig (Kjemiker)
1897 - 1987

Georg Wittig (Tysk)

Kjemiker, universitetslærer

Født:
16. juni 1897 (127 år siden)

Døde:
26. august 1987 (90 år) (36 år siden)

Georg Wittig var en tysk kjemiker. Han ble tildelt Nobelprisen i kjemi sammen med Herbert C. Brown i 1979 for deres undersøkelser av organiske borforbindelser og bruk av disse i syntese av organiske forbindelser. Wikipedia

72 år
Per Monsen (Journalist)
1913 - 1985

Per Monsen (Norge)

Journalist

Født:
4. mai 1913 (111 år siden)

Døde:
26. august 1985 (72 år) (38 år siden)

Per Monsen var en norsk pressemann som spilte en sentral rolle i norsk arbeiderbevegelse i et halvt århundre. Han var redaktør i Arbeiderbladet og sjef for NTB. Av andre verv han innehadde var formann i Norsk Presseforbund fra 1954 til 1958 og direktør for Det Internasjonale Presseinstituttet (IPI) i Zürich fra 1964 til 68.

Per Monsen vokste opp på Hamar med en far som var lærer, redaktør og lokalpolitiker (senere skulle Christian Fredrik Monsen bli både forsvarsminister og Stortingspresident) og mor som var lærer (Aasta Ingerø Hansen – 1884 – 1962). Han var bror av Randi Monsen og svoger til Halvard Lange. Wikipedia

85 år
Ole Rømer Aagaard Sandberg (Politiker)
1900 - 1985

Ole Rømer Aagaard Sandberg (Norge)

Politiker, gårdbruker

Født:
21. juli 1900 (124 år siden)

Døde:
26. august 1985 (85 år) (38 år siden)

Ole Rømer Aagaard Sandberg var en norsk politiker (Sp), agronom, og landbrukspolitiker.

Sandberg var stortingsrepresentant fra Hedmark 1958-1965. Han er sønn av kaptein, gårdbruker, stortingsmann Ole Rømer Aagaard Sandberg (1865-1925) og Hanna Krag (1870–1963).

Han hadde artium fra 1919, og eksamen fra Norges landbrukshøgskole 1925. Han arbeidet som gårdsbestyrer 1925-35 og drev egen gård 1935-1961. Han var medlem av Furnes kommunestyre 1934-59, Formann Hedmark Bondelag 1951-1953, Formann Norges Bondelag 1951-1955 og Æresmedlem Norges Bondelag fra 1971. I tillegg til en lang rekke andre verv. Wikipedia

90 år
Tove Mohr (Forfatter)
1891 - 1981

Tove Mohr (Norge)

Forfatter, skribent, lege, gynekolog, kvinnesaksforkjemper

Fullt navn / Fødenavn:
Tove Kathrine Mohr

Født:
3. mars 1891 (133 år siden)

Døde:
26. august 1981 (90 år) (42 år siden)

Tove Kathrine Mohr var en norsk lege, kvinnesaksforkjemper og forfatter. Hun arbeidet for prevensjon, selvbestemt abort og avholdssaken. Mohr er forøvrig kjent for å ha etablert Wergelandsfesten i Damstredet i Oslo. Festen har overlevd den kulturinteresserte legen, og holdes fremdeles i hevd.

Tove Mohr var datter av kvinnesakspioneren Katti Anker Møller og godseieren Kai Møller, og fulgte opp morens kamp for kvinnesaken. Mohr var politisk aktiv, en liten periode i Norges Kommunistiske Parti, siden i Arbeiderpartiet. Hun var gift med professor Otto Lous Mohr, tidligere universitetsrektor.

Hun har skrevet en biografi om moren: Katti Anker Møller, en banebryter (1968).

Tove Mohr overtok forøvrig slektsgodset Thorsø Herregård i 1937 etter faren Kai Møller. Herregården var i eldre tid kjent som et møtested for fremskutte folk i norsk kulturliv. Både Johan Sebastian Welhaven og Bjørnstjerne Bjørnson var hyppige gjester. Gården drives i dag av Tove Mohrs etterkommere. Wikipedia

79 år
Charles Boyer (Skuespiller)
1899 - 1978

Charles Boyer (Frankrike)

Skuespiller

Født:
28. august 1899 (124 år siden)

Døde:
26. august 1978 (79 år) (45 år siden)

Charles Boyer var en fransk skuespiller som spilte i over 80 filmer mellom 1920 og 1976. Etter å ha tatt utdannelse innen drama startet Boyer som skuespiller på teater, men fikk suksess som filmskuespiller på 1930-tallet. Rollene han blir husket best for var i to av den tids høyest verdsatte romantiske dramafilmer: Algiers (1938) og Stevnemøte (1939). En annen berømt rolle var i mysterie-thrilleren Gasslys fra 1944. Han ble fire ganger nominert til Oscar for beste mannlige hovedrolle. Wikipedia

90 år
Olaf Holtedahl (Professor i geologi)
1885 - 1975

Olaf Holtedahl (Norge)

Professor i geologi

Født:
24. juni 1885 (139 år siden)

Døde:
26. august 1975 (90 år) (48 år siden)

Olaf Holtedahl var ein norsk geolog som var professor i geologi ved Universitetet i Oslo frå 1920 til 1955. Han leia institutt for historisk geologi. Sonen hans Hans Gurstad Holtedahl var òg ein kjend geolog. Wikipedia

72 år
Charles Lindbergh (Flyger)
1902 - 1974

Charles Lindbergh (USA)

Flyger, offiser i luftforsvaret, oppfinner, skribent, selvbiograf, dagbokskriver, jagerflyver, fredsaktivist, ingeniør

Fullt navn / Fødenavn:
Charles Augustus Lindbergh

Født:
4. februar 1902 (122 år siden)

Døde:
26. august 1974 (72 år) (49 år siden)

Charles Augustus Lindbergh var en amerikansk flyger, kjent for å være den første som alene fløy non-stop over Atlanterhavet i 1927. Han skrev også to bøker. Wikipedia

84 år
Kjeld Stub Irgens (Sjøoffiser)
1879 - 1963

Kjeld Stub Irgens (Norge)

Sjøoffiser, embetsmann

Født:
23. mai 1879 (145 år siden)

Døde:
26. august 1963 (84 år) (60 år siden)

Kjeld Stub Irgens var en norsk sjøoffiser og NS-politiker fra Kvinesdal. Han var sjef for Sjøfartsdepartementet som kommissarisk statsråd og senere i Quislings NS-regjering under Tysklands okkupasjon av Norge. Wikipedia

54 år
Franz Werfel (Forfatter)
1890 - 1945

Franz Werfel (Østerrike)

Forfatter, skribent, lyriker, dramatiker, manusforfatter, science fiction-forfatter

Født:
10. september 1890 (133 år siden)

Døde:
26. august 1945 (54 år) (78 år siden)

Franz Werfel var en østerriksk ekspresjonistisk forfatter og dikter.

Han var allerede en etablert forfatter, men virkelig verdensberømmelse oppnådde han i 1933 da han publiserte Die vierzig Tage des Musa Dagh, som rettet verdens oppmerksomhet mot det tyrkiske folkemordet på armenerne. Musa Dagh er et fjell sør i det som i dag er Tyrkia, og her var det store kamper i 1915. Boken skildrer den armenske væpnede motstanden mot tyrkerne under lederen Moses Ter-Kalousdian.

Etter at Østerrike ble en del av Tyskland i 1938 flyktet Werfel til Frankrike, og senere til USA, hvor han slo seg ned i California. Her skrev han sitt siste skuespill, Jacobowsky und der Oberst.

Werfel døde i Los Angeles i 1945. Han er begravet i Zentralfriedhof i Wien.

Den tyske organisasjonen Zentrum gegen Vertreibungen har opprettet en menneskerettighetspris i Werfels navn. Wikipedia

35 år
Adam von Trott zu Solz (Motstandskjemper)
1909 - 1944

Adam von Trott zu Solz (Tyskland)

Motstandskjemper, diplomat, politiker, advokat

Født:
9. august 1909 (115 år siden)

Døde:
26. august 1944 (35 år) (79 år siden)

Adam von Trott zu Solz) var en tysk jurist og diplomat, som tilhørte den såkalte Kreisau-kretsen, og ble henrettet for delaktighet i 20. juli-attentatet mot Adolf Hitler. Han var tiltenkt rollen som statssekretær i utenriksministeriet og forhandler overfor de allierte dersom kuppet lyktes. Wikipedia

82 år
Hroar Olsen (Politiker)
1859 - 1941

Hroar Olsen (Norge)

Politiker

Født:
30. april 1859 (165 år siden)

Døde:
26. august 1941 (82 år) (82 år siden)

Hroar Olsen var en norsk jurist, politiker for Høyre og embetsmann. Han var amtmann i Søndre Bergenhus amt fra 1898 til 1918, stiftamtmann i Bergen stiftamt fra 1907 til 1918, fylkesmann i Akershus fra 1919 og i både Oslo og Akershus fra 1924. Han gikk av med pensjon 15. oktober 1929.

Olsen ble utdannet jurist i 1882 og ble året etter ansatt i Indredepartementet. Han var konstituert som amtmann i Smaalenenes amt 1888–1889, og ble deretter i 1890 ekspedisjonssekretær i Indredepartementet. Denne stillingen hadde han til han ble utnevnt til amtmann i Søndre Bergenhus amt i 1898.

Olsen var stortingsrepresentant for Høyre i perioden 1919–1921, innvalgt fra Bergen.

Han var kommandør av St. Olavs Orden. Wikipedia

50 år
Edvard Bull (Politiker)
1881 - 1932

Edvard Bull (Norge)

Politiker, historiker, professor, biograf

Født:
4. desember 1881 (142 år siden)

Døde:
26. august 1932 (50 år) (91 år siden)

Edvard Bull var en norsk historiker og utenriksminister i Christopher Hornsruds regjering 1928.

Han ble student 1899, cand. mag. 1906, universitetsstipendiat 1910, dosent i historie 1913 og professor 1917. I 1912 tok han doktorgraden med en avhandling om «Folk og Kirke i Middelalderen, Studier til Norges Historie».

Edvard Bull var sønn av Edvard Isak Hambro Bull, bror av litteraturprofessor Francis Bull, og far til historikeren Edvard Bull d.y. (1914–1986). Wikipedia

<<
26. August
>>