Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
7 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
7 Mnd.
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Gratis frakt på ordre over 799,-
7 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
7 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
7 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
7 Mnd.
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

17. August

Om dagen

17. August er dag 230 i 2024, og er i uke 33. Det er 136 dager igjen av året.
Gabons nasjonaldag (Løsrevet fra Frankrike i 1960)
Indonesias nasjonaldag (Løsrevet fra Nederland i 1949)

Historie

143 år siden

1880: Fiolinisten og komponisten Ole Bull, dør i sin villa på Lysøen i Os kommune, 70 år gammel

Ole Bornemann Bull var en norsk fiolinist og komponist i romantikken.

Bull var en av den tids største fiolinvirtuoser som trollbandt publikum. Gjennom sin interesse for norsk teater, norsk folkemusikk og folkekunst spilte han en sentral rolle da norsk kultur skulle bygges opp i tiden etter at unionen med Danmark ble oppløst i 1814. Ole Bull skal ha komponert mer enn 70 verk, men det er bare omkring 10 som er kjent i dag. Til hans verker hører «Recuerdos de Habana», «Et Sæterbesøg», «Sætergjentens søndag», «I ensomme stunde» og «Polacca Guerriera». Wikipedia
161 år siden

1862: Siouxopprøret bryter ut i Minnesota og leder til den største massehenrettelsen i amerikansk historie

Siouxopprøret av 1862 var en væpnet konflikt mellom USA og flere stammer av Sioux-indianere som utspilte seg langs Minnesota-elven i Sørvest-Minnesota i tidsrommet mellom 17. august 1862 og 26. desember 1862. Situasjonen for indianerne i Minnesota hadde forverret seg drastisk utover 1850-tallet da amerikanske myndigheter gang på gang brøt avtaler inngått med indianerne. De lovte årlige avdragene i form av mat, utstyr og penger til indianerne som betaling for det landet de hvite hadde kjøpt av dakotaindianerne i territoriet uteble, eller kom i minimale mengder, og det kombinert med en stadig minkende viltbestand gjorde at indianerne sultet.

De påfølgende forhandlingene mellom myndighetenes utsendinger og indianerne brøt sammen, og den 17. august ble de første nybyggerne i området drept av rasende og sultende, unge indianerkrigere. Avdelinger fra den amerikanske hær ble satt inn for å knuse opprøret, og 26. desember overgav indianerne seg. Antallet nybyggere som ble drept varierer fra kilde til kilde, men det er antatt at 400 til 800 døde. Konsekvensene ble at 38 indianere ble hengt, tusenvis tvangsflyttet til reservater og indianerne ble utvist fra staten Minnesota. Wikipedia
399 år siden

1624: Den siste, største og mest kjente i en rekke bybranner herjer Oslo

Bybrannen i Oslo 1624 var den siste, største og mest kjente av en rekke bybranner som herjet middelalderbyen Oslo. Den brøt ut 17. august 1624 og la størstedelen av byen i aske. Etter brannen bestemte Christian IV at byen skulle gjenreises i nærheten på vestsiden av Bjørvika, nær Akershus slott og festning. Den nye byen fikk navnet Christiania, mens den bebyggelsen som dukket opp der byen før hadde ligget beholdt navnet Oslo. Området som brant tilsvarer i stor grad Gamlebyen. Wikipedia

Fødsler

39 år
Lars Elton Myhre (Alpinist)
1984

Lars Elton Myhre (Norge)

Alpinist

Født:
17. august 1984 (39 år)

Lars Elton Myhre er en norsk tidligere alpinist. Han kjørte for Gjøvik Skiklubb.

Myhre tok bronse i kombinasjon under junior-VM i alpint 2004. Han debuterte først i verdenscupen i 2004. Hans beste plassering i et verdenscuprenn er en femteplass i superkombinasjonen i Beaver Creek 29. november 2007. Han deltok i OL i 2006 i Sestriere hvor han kjørte ut i slalåmrennet.

I VM i alpint 2007 i Åre ble han nummer 25 i utfor, nummer 15 i superkombinasjonen og nummer ti i slalåm. I OL 2010 ble han nummer 25 i super-G og nr. 31 i utfor. Han kjørte ut i slalåm og i superkombinasjonen.

Han la opp i år 2013 og begynte som ekspertkommentator i TV 2. Fra 2016 er han ekspertkommentator på NRK. Wikipedia

43 år
Lene Marlin (Sanger)
1980

Lene Marlin (Norge)

Sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Lene Marlin Pedersen

Født:
17. august 1980 (43 år)

Lene Marlin Pedersen som bruker artistnavnet Lene Marlin, er en norsk popmusiker og låtskriver.

Pedersen ble født i Tromsø, og flyttet dit med foreldrene fra den lille bygda Stordalstrand ved Ullsfjorden da hun var 3 år. Hun ble oppdaget i hjembyen av NRK Troms sommeren 1997, og etter å ha spilt inn noen låter i studio hos NRK Troms ble hun oppdaget av Virgin Records. Den første singelen ble utgitt i 1998 og het «Unforgivable Sinner». Den ble kåret til årets låt under Spellemannprisen 1998. I 1999 vant hun MTV-Europes pris som beste nordiske artist.

Under Spellemannprisen 1999 ble hun kveldens store vinner med hele fire priser for albumet Playing My Game og singelen «Sitting Down Here». Hun vant da prisene for årets artist, årets nykommer, popsolist og årets låt. I 2007 fikk hun Gammleng-prisen i åpen klasse.

Hun har til sammen solgt over 2,2 millioner album (2005-estimat), og har også samarbeidet med andre artister, blant andre sveitsiske Lovebugs på deres låt «Avalon». I tillegg har hun bidratt som låtskriver på den barbadiske artisten Rihannas Good Girl Gone Bad.

Lene Marlin flyttet til London sommeren 2008 etter å ha bodd en tid i Oslo, og bekreftet i et intervju med Dagbladet i august 2008 at hun og Kåre Conradi var samboere.

I januar i 2013 hadde sesong 2 av TV-programmet Hver gang vi møtes premiere, og Lene Marlin deltok sammen med Kurt Nilsen, Ole Paus, Marion Ravn, Magnus Grønneberg, Morten Abel og Anita Skorgan. Hun ga også ut en nyinnspilt versjon av monsterhiten Unforgivable Sinner, etter en avstemning på sin facebookside.

I oktober 2014 ble Lene Marlin tildelt Åpenhetsprisen av Mental helse for sin åpenhet om at hun hadde forsøkt å ta sitt liv.

I november 2014 ble hun nominert til Årets Navn av Dagbladet av samme grunn.

Hun fikk i mars 2015 Fredrikkeprisen, som er hedersprisen til Norske Kvinners Sanitetsforening, for sin åpenhet rundt psykisk helse. Wikipedia

53 år
Øyvind Leonhardsen (Fotballtrener)
1970

Øyvind Leonhardsen (Norge)

Fotballtrener, fotballspiller

Født:
17. august 1970 (53 år)

Øyvind «Leo» Leonhardsen er en norsk fotballtrener og tidligere fotballspiller som er assistenttrener for Mjøndalen Idrettsforening.

Han har spilt for Clausenengen, Molde, Rosenborg Ballklub, Wimbledon FC, Liverpool FC, Tottenham Hotspur FC, Aston Villa FC, Lyn og Strømsgodset Toppfotball.

Leonhardsen mottok Kniksen-prisen som årets midtbanespiller i 1991 og 1993, og ble av VG kåret til årets spiller i norsk fotball i 1994, før han dro til Wimbledon og engelsk fotball. Etter stor suksess i Wimbledon, ble han solgt videre til Liverpool i 1997. Senere har han også vært innom Tottenham og Aston Villa, med varierende suksess. Etter ni år i England vendte han våren 2004 hjem til Lyn hvor han totalt spilte 46 kamper. Han gikk gratis til Strømsgodset Toppfotball før 2006-sesongen, og ble da kaptein i klubben. Etter sesongen 2007 valgte Leonhardsen å legge opp som fotballspiller.

Leonhardsen fikk sin A-landslagsdebut som Molde-spiller, i Egil Olsens landslagstrenerdebut mot Kamerun på Bislett stadion i 1990. Til sammen har han 86 landskamper og 19 mål for Norge.

Han ble i mars 2009 ansatt som spillerutvikler i Lyn. Han har senere jobbet som spillerutvikler i Stabæk Fotball. Wikipedia

52 år
Helen McCrory (Skuespiller)
1968 - 2021

Helen McCrory (Storbritannia)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Helen Elizabeth McCrory

Født:
17. august 1968 (55 år siden)

Døde:
16. april 2021 (52 år) (3 år siden)

Helen Elizabeth McCrory var en britisk skuespiller som hadde rollen som Cherie Blair i filmene The Queen og The Special Relationship, samt Narcissa Malfang i de tre siste filmene i Harry Potter-serien. Hun hadde også rollen som Clair Dowar i James Bond-filmen Skyfall.

I 2007 giftet hun seg med skuespilleren Damian Lewis og sammen fikk de to barn.

31. desember 2016 ble McCrory utnevnt til offiser av Den britiske imperieordenen (OBE) for sin innsats innen skuespill. Wikipedia

58 år
Per Joar Hansen (Fotballtrener)
1965

Per Joar Hansen (Norge)

Fotballtrener, fotballspiller

Født:
17. august 1965 (58 år)

Per Joar «Perry» Hansen er en norsk fotballtrener. Han har vært hovedtrener for GIF Sundsvall, Aalesunds Fotballklubb, Ranheim Fotball, Rosenborg Ballklub og det norske U-21-landslaget. Wikipedia

59 år
Eirik Newth (Astrofysiker og forfatter)
1964

Eirik Newth (Norge)

Astrofysiker og forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Eirik Magnus Newth

Født:
17. august 1964 (59 år)

Eirik Magnus Newth er en norsk forfatter, astrofysiker, blogger og mediepersonlighet som har skrevet en rekke populærvitenskapelige bøker, særlig for barn. Han var programleder i det populærvitenskapelige radioprogrammet Superstreng på Kanal 24, og medvirket til at dette ble første nasjonale radioprogram i Norge med podcasting.

Eirik Newth er utdannet astrofysiker, med cand.scient.-grad fra Universitetet i Oslo i 1989. Han vokste opp på Rykkinn i Bærum kommune som sønn av forfatterne Mette og Philip Newth. I tillegg var også hans besteforeldre på morssiden, Lalli og Fridtjof Knutsen, forfattere.

I høsten 2006 fikk Eirik Newth 5.-plass i TV 2s underholdningsserie Skal vi danse.

Newth har gjennom flere år markert seg som en tilhenger av nettleksikonet Wikipedia, og har frontet wiki-bevegelsen i media. I 2007 var han juryformann for Wikipedias artikkelkonkurranse.

Sommeren 1973 var han med i NRK-serien Familien vår på Barne-TV. Her fikk hvert familiemedlem i familien Newth ønske sin måte å feriere på. Wikipedia

63 år
Sean Penn (Skuespiller)
1960

Sean Penn (USA)

Skuespiller, filmregissør, manusforfatter, filmprodusent, skribent, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Sean Justin Penn

Født:
17. august 1960 (63 år)

Sean Justin Penn er en amerikansk skuespiller, filmskaper, aktivist og politiker. Han ble Oscar-nominert for rolletolkningene sine i filmene Dead Man Walking (1995), Tekkelig og Tarvelig (1999) og I am Sam (2001). Penn vant prisen for første gang for rollen som Jimmy Markum i filmen Mystic River (2003). Han vant sin andre Oscar for rollen som den homofile politikeren Harvey Milk i Gus Van Sants film Milk (2008).

Penn har også hatt gjesteopptredener i komiserier som Two and a Half Men og Venner for livet. Han er politisk engasjert, og har besøkt Venezuelas president Hugo Chávez og Cubas regjering for å diskutere politikk. Penn er kjent for sitt humanistiske arbeid etter orkanen Katrina og jordskjelvet på Haiti. Han var gift med artisten Madonna fra 1985 til 1989.

Penn innledet deretter et forhold til skuespillerinnen Robin Wright. De fikk datteren Dylan Frances i april 1991. Sønnen Hopper Jack Penn ble født i august 1993. Penn og Wright var gift fra 1996 til 2010. Wikipedia

33 år
David Koresh (Sektleder)
1959 - 1993

David Koresh (USA)

Sektleder

Fullt navn / Fødenavn:
Vernon Wayne Howell

Født:
17. august 1959 (64 år siden)

Døde:
19. april 1993 (33 år) (31 år siden)

David Koresh var leder for sekten Branch Davidians fra 1988 frem til beleiringen i Waco, da et raid utført av Bureau of Alcohol, Tobacco and Firearms førte til at Federal Bureau of Investigation beleiret gården hvor sektmedlemmene oppholdt seg. Koresh døde i brannen som ble utløst på slutten av beleiringen. Wikipedia

60 år
Eva Jensen (Forfatter)
1955 - 2016

Eva Jensen (Norge)

Forfatter, skribent, lyriker

Født:
17. august 1955 (68 år siden)

Døde:
24. april 2016 (60 år) (8 år siden)

Eva Jensen var en norsk forfatter.

Jensen gjennomførte forfatterstudiet i Bø, og hun debuterte i 1984. Hennes forfatterskap spenner over lyrikk, romaner, ungdomsromaner, barnebøker og billedbøker. Hun har mottatt en rekke litterære priser. Wikipedia

75 år
Karin Sveen (Forfatter)
1948

Karin Sveen (Norge)

Forfatter, skribent, essayist, lyriker

Født:
17. august 1948 (75 år)

Karin Sveen er en norsk forfatter.

Sveen er utdannet fra lærerhøyskole og universitet, og debuterte som forfatter i 1975. Hun har vært medlem av Norsk kulturråds essayutvalg, Den norske forfatterforenings styre og Forfatterforeningens Litterære Råd. Wikipedia

76 år
Anders Hatlo (Skuespiller)
1947

Anders Hatlo (Norge)

Skuespiller, programleder

Fullt navn / Fødenavn:
Anders Christian Hatlo

Født:
17. august 1947 (76 år)

Anders Christian Hatlo er en norsk skuespiller som kanskje er mest kjent fra rollen som Sigurdson i krimserien Helmer & Sigurdson og som Harald Hildring i serien Hotel Cæsar. Han har også betydelig innsats på teaterscenen.

Hatlo er oppvokst på Vestre Halsen i Larvik.

Han gikk ut fra Statens teaterhøgskole i 1971 og scene-debuterte samme år i stykket Karel på Oslo Nye Teater, der han med unntak av et engasjement ved Den Nationale Scene 1976–1977 var ansatt til 1980. Han var så ansatt ved Nationaltheatret 1981–1989. Hatlo ble igjen ansatt ved Oslo Nye Teater fra 1992, hvor han slo igjennom som karakterkomiker i musikalen Crazy for you (1995) og farsen Mysteriet Myrna Vep (1996). Ved samme teater har han også medvirket i stykker som blant annet Chicago, My Fair Lady, La Cage aux Folles, Sound of Music, Olsenbanden jr. på Cirkus og Cabaret. Ved Nationaltheatret har han blant annet medvirket i stykker som Til sæters, Lysistrata, Hamlet, En handelsreisendes død, Den glade enke og Reisen til Julestjernen. I 2006 aktuell i stykkene Hamlet og West side Story på Oslo Nye Teater.

Hatlo filmdebuterte i 1972 i Lukket avdeling, og debuterte på TV i 1975 i krimserien Helmer & Sigurdson. Han har også hatt regi på noen episoder av Hotel Cæsar. Wikipedia

80 år
Robert De Niro (Skuespiller)
1943

Robert De Niro (USA)

Skuespiller, Filmregissør, filmprodusent, kunstmaler, TV-produsent, manusforfatter, teaterprodusent, produsent

Fullt navn / Fødenavn:
Robert Anthony De Niro

Født:
17. august 1943 (80 år)

Robert De Niro er en amerikansk skuespiller og filmprodusent. Han er spesielt kjent for sitt samarbeid med regissøren Martin Scorsese, et samarbeid som har resultert i flere store filmer, inkludert Mean Streets (1973), Taxi Driver (1976), Den rasende oksen (1980) og Mafiabrødre (1990). Wikipedia

78 år
Arnt Gudleik Hagen (Politiker)
1928 - 2007

Arnt Gudleik Hagen (Norge)

Politiker

Født:
17. august 1928 (95 år siden)

Døde:
27. mai 2007 (78 år) (17 år siden)

Arnt Gudleik Hagen var en norsk politiker (Senterpartiet).

Hagen innehadde flere sentrale verv i Senterpartiet. I årene 1956 til 1958 var Hagen fylkessekretær for Bondepartiet i Troms. Fra 1959 til 1964 var han formann i Senterungdommens Landsforbund. Han var medlem av Senterpartiets sentralstyre og formann for partiets programkomite fra 1973 til 1977. Hagen ble innvalgt på Stortinget fra Møre og Romsdal i 1965, etter å ha vært vararepresentant siden 1961. Han representerte fylket i 12 år og satt som stortingsrepresentant fram til 1977. I årene 1963–1967 var Hagen også medlem av bystyret i Molde.

Hagen var utdannet sivilagronom og arbeidet etter endt utdannelse i 1953 et års tid som jordbrukssjef i Vestnes kommune. Han ble deretter i 1955 avdelingssjef i S/L Nord-Norges salgslag i Harstad og Vadsø. I 1958 ble han disponent i Møre og Romsdal Eggsentral, en stilling han hadde til 1973. I årene 1977–1994 var Hagen utbyggingssjef i Møre og Romsdal fylkeskommune. Wikipedia

78 år
Knut Sverre (Oversetter)
1927 - 2005

Knut Sverre (Norge)

Oversetter

Fullt navn / Fødenavn:
Knut Axel Scheel Sverre

Født:
17. august 1927 (96 år siden)

Døde:
29. september 2005 (78 år) (18 år siden)

Knut Axel Scheel Sverre var en norsk diplomat og ambassadør. Han var utdannet jurist, og delvis oppvokst i Frankrike.

Han var sønn av Finn Hermod Sverre (1897–1984) som var generalkonsul i Strasbourg, og Randi Scheel (1899–1987). Etter fransk examen artium tok han cand.jur. i Oslo 1952 og utenriksdepartementets aspirantkurs 1953. Etter å ha tjent ved ambassadene i London, Ottawa og Helsingfors, var han byråsjef 1966–1969, ambassaderåd i Washington, ambassadør ved Norges ambassade i Teheran 1975–1979 (sideakkreditert til Kabul og Islamabad), spesialrådgiver i menneskerettighetsspørsmål 1979–1982, ekspedisjonssjef og leder for presse- og kulturavdelingen («pressesjef») 1982–1987, ambassadør ved Norges ambassade i Brussel og Luxembourg 1987–1994 der han pensjonerte seg. Han fikk St. Olavs Orden i 1988.

Knut Sverre oversatte bøker fra norsk til fransk; bl.a. Axel Jensen, Sigurd Hoel og Nils Christie, og også flere bøker fra fransk til norsk. Han var også en betydningsfull støttespiller for Oslo Internasjonale Poesifestival i sin rolle som ekspedisjonssjef i UD. Wikipedia

26 år
Edvard Tallaksen (Militær)
1918 - 1944

Edvard Tallaksen (Norge)

Militær, motstandskjemper

Fullt navn / Fødenavn:
Johan Edvard Tallaksen

Født:
17. august 1918 (105 år siden)

Døde:
29. november 1944 (26 år) (79 år siden)

Johan Edvard Tallaksen var en norsk motstandsmann og fenrik i Kompani Linge under andre verdenskrig.

Johan Edvard Tallaksen var sønn av Rasmus Tallaksen og Ludmila Eleonora (f. Stumpf) og bror av senere ordfører i Kristiansand, Leo Tallaksen. Tallaksen arbeidet som handelsbetjent i farens forretning i Kristiansand. I 1939 hadde han et studieopphold i Tyskland, hvor han tilegnet seg flytende tysk.

Under den tyske invasjonen av Norge våren 1940 deltok Tallaksen i kampene på Sørlandet. I august 1941 tok han seg sammen med fem andre over til Skottland i en 22 fots åpen motorbåt. 16. september samme år ble han innrullert i Kompani Linge. 12. november 1943 hoppet han sammen med Birger Rasmussen og Armand Trønnes ut i fallskjerm over Aust-Agder, hvor de sprengte transformatorene ved Arendal Smelteverk («Operasjon Company»). Etter sprengningen tok de seg hovedsakelig til fots til Oslo. Her ble alle tre tilsluttet «Operasjon Goldfinch». Goldfinch drev opplæring av Milorg-personell og mottak av våpenslipp til hjemmestyrkene, men var også aktiv med sabotasjeaksjoner mot blant annet skip og Arbeidstjenesten.

Fra våren/sommeren 1944 var Tallaksen tilknyttet Oslogjengen. Han deltok blant annet i sprengningen av Arbeidstjenestens hullkortmaskiner i mai, og i september i sprengningen av et lokomotiv fra den krigsviktige Thamshavnbanen som var til reparasjon i Oslo, samt i sprengningen av oljelageret på Sørenga, som ødela 200 000 liter smøreolje.

Mandag 13. november 1944 gikk Tallaksen sammen med Gregers Gram i et bakhold på Plasskaféen, som lå i Markveien 35 ved Olaf Ryes Plass, da de skulle møte noen antatte tyske desertører. Disse viste seg å være provokatører. Da Gram og Tallaksen skjønte at de var lokket i en felle, trakk de våpen og forsøkte å skyte seg ut. I skuddvekslingen ble Gram drept, mens Tallaksen ble skutt i kjeven, alvorlig såret og brakt til Krigslasarettet på Aker sykehus. En aksjon for å få ham fri ble planlagt, men før den kunne settes ut i livet ble han overført til fengselet på Akershus festning.

Onsdag 29. november 1944 tok Edvard Tallaksen sitt liv for å unngå å røpe sine kamerater under tortur. Han er begravet på Kristiansand kirkegård. Wikipedia

87 år
Mae West (Skuespiller)
1893 - 1980

Mae West (USA)

Skuespiller, dramatiker, sanger

Født:
17. august 1893 (130 år siden)

Døde:
22. november 1980 (87 år) (Hjerneslag) (43 år siden)

Mary Jane «Mae» West var en amerikansk skuespillerinne, dramatiker og sangerinne.

West startet karrieren med vaudeville og på teaterscenen i New York, før hun senere flyttet til Hollywood på begynnelsen av 1930-tallet og begynte å spille inn filmer. Hun skrev selv manus til de fleste filmene sine, men fikk ofte problemer med sensurmyndighetene i på grunn av de mange seksuelle hentydningene i tekstene hennes.

Etter å ha trukket seg tilbake fra filmindustrien begynte hun igjen å underholde på scenen og spilte også inn flere musikkalbum. Hun gjorde et comeback i to filmer på 1970-tallet.

West døde 87 år gammel hjemme i leiligheten sin etter å ha fått hjerneslag. Wikipedia

77 år
Lalla Carlsen (Skuespiller)
1889 - 1967

Lalla Carlsen (Norge)

Skuespiller, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Haralda Petrea Christensen

Født:
17. august 1889 (134 år siden)

Døde:
23. mars 1967 (77 år) (57 år siden)

Lalla Carlsen var en norsk skuespiller. Hun het egentlig Haralda Petrea Christensen, men ble kalt Lalla fra hun var liten. I 1917 ble hun gift med kapellmester Carsten Carlsen og kjent under scenenavnet Lalla Carlsen.

Hun scenedebuterte i 1914 og utviklet seg fra sanger til skuespiller, med en bred karriere innen revy, film og folkelig komedie.

Hun var ved Chat Noir 1915–1947, ved Casino 1927–1928 og Carl Johan Teatret 1940–1943. Etter 1947 arbeidet hun som frilans skuespiller, både i film, ved revyscener og for Riksteatret.

Carlsen mottok Kongens fortjenstmedalje i gull (1949) og Statens kunstnerlønn (1958). Gaten Lallakroken (både i Oslo og Svelvik) er oppkalt etter henne, det samme er Lalla Carlsens gate i Stavanger. Programleder Vibeke Sæther er hennes barnebarn. Wikipedia

65 år
Hans Rasmus Astrup (Politiker)
1832 - 1898

Hans Rasmus Astrup (Norge)

Politiker, bedriftseier

Født:
17. august 1832 (191 år siden)

Døde:
19. februar 1898 (65 år) (126 år siden)

Hans Rasmus Astrup var en norsk industrigründer, filantrop og politiker for partiet Venstre.

Astrup ble født på gården Eikrem på Fannestranda i nåværende Molde. Biografien nevner at han vokste opp på gården Eikrem som faren kjøpte i 1830. Han var sønn av kaptein, gårdbruker og ordfører i Bolsøy, Ebbe Carsten Tønder Astrup (1794–1888) og Mortine (Martine) Helsing (1803–75). Etter oppveksten i Molde flyttet han ti år gammel til Kristiansund for å begynne på borgerskolen der; han bodde hos mormoren, fru Ragnhild Helsing.

Han var oppkalt etter bestefaren Hans Rasmus Astrup (1754–1827), som var sogneprest i Grytten. Morbroren Jens Christian Schaanning var sogneprest i Kristiansund. Han giftet seg i 1862 med Augusta Elisabeth Lindqvist (1841–1908), datter av postfullmektig i Stockholm Johan Lindqvist og Maria Ulrikke Söderström. Wikipedia

49 år
Davy Crockett (Folkehelt)
1786 - 1836

Davy Crockett (USA)

Folkehelt, soldat, Frontiersman, politiker, oppdagelsesreisende

Fullt navn / Fødenavn:
David Stern Crockett

Født:
17. august 1786 (237 år siden)

Døde:
6. mars 1836 (49 år) (188 år siden)

David Stern Crockett var en amerikansk folkehelt på 1800-tallet. Han representerte Tennessee i Kongressen for Demokratene, deltok i Texasrevolusjonen og døde i slaget ved Alamo.

Han var gift to ganger. Første gang med Mary (Polly) Finley, som Crockett fikk tre barn med før hun døde. Andre gang med Elisabeth Patton, som var enke etter creek-krigen. Polly døde mens Davy var i creek-krigen. Wikipedia

63 år
Pierre de Fermat (Matematiker)
1601 - 1665

Pierre de Fermat (Frankrike)

Matematiker, advokat, dommer

Født:
17. august 1601 (423 år siden)

Døde:
12. januar 1665 (63 år) (359 år siden)

Pierre de Fermat var en fransk advokat og matematiker. Selv om Fermat ikke var matematiker av yrke, ga han viktige bidrag til matematikken, og han regnes blant annet som en av grunnleggerne av den moderne matematiske analysen. Han leverte viktige bidrag til utviklingen av tallteori, analytisk geometri og sannsynlighetsregning. Han er også kjent for Fermats siste setning. Denne ble stående i 350 år som et av de uløste problemene i matematikken, før det endelig ble løst av Andrew Wiles i 1995. Wikipedia

Dødsfall

56 år
Olav Akselsen (Sjøfartsdirektør)
1965 - 2021

Olav Akselsen (Norge)

Sjøfartsdirektør, politiker, statsråd, tømrer

Født:
28. august 1965 (58 år siden)

Døde:
17. august 2021 (56 år) (2 år siden)

Olav Akselsen var en norsk politiker (Ap), statsråd og sjøfartsdirektør.

Han var innvalgt på Stortinget fra Hordaland fra 1989 til 2009 og var olje- og energiminister 2000-2001. Som oljeminister var han ansvarlig for børsnoteringen av det tidligere helstatlige selskapet Statoil i 2001. Han var sjøfartsdirektør fra 2010 til 2021. Han meldte i mai 2021 at han ville gå av som sjøfartsdirektør på grunn av sykdom.

Akselsen hadde mellomfag i geografi fra 1988, og to års yrkeserfaring som tømrer ved Sunnhordland Bygg fra 1986 til 1987. Wikipedia

76 år
Børre Knudsen (Prest)
1937 - 2014

Børre Knudsen (Norge)

Prest, biskop og politisk aktivist

Fullt navn / Fødenavn:
Børre Arnold Knudsen

Født:
24. september 1937 (86 år siden)

Døde:
17. august 2014 (76 år) (9 år siden)

Børre Arnold Knudsen var en luthersk teolog og prest som ble kjent som en av Norges mest markante motstandere av selvbestemt abort og liberale synspunkter i Den norske kirke. Han var biskop i det uavhengige Strandebarm prosti fra 1997 til 2008.

Etter at retten til selvbestemt abort ble lovfestet i 1978 la Knudsen i 1979 ned den statlige delen av embetet som sokneprest i Balsfjord og nektet å motta lønn fra staten, men han fortsatte å utføre de kirkelige embetspliktene.

I 1980 reiste Staten ved kirkeminister Einar Førde avskjedssak mot Knudsen for embetsforsømmelse. I Malangen herredsrett ble Knudsen frikjent. Dommeren la til grunn at abortloven var uforenlig med evangelisk-luthersk religion og dermed i strid med Grunnlovens paragraf 2.

Høsten 1983 avsa Høyesterett dom i ankesaken. Knudsen ble da avskjediget fra embetet som sogneprest i Balsfjord. Han startet deretter det såkalte «Strandebarm prosti» sammen med likesinnede. Wikipedia

49 år
Pierre Quinon (Stavhopper)
1962 - 2011

Pierre Quinon (Frankrike)

Stavhopper, friidrettsutøver

Født:
20. februar 1962 (62 år siden)

Døde:
17. august 2011 (49 år) (12 år siden)

Pierre Quinon er en tidligere fransk friidrettsutøver som konkurrerte i stavsprang.

Quinon ble olympisk gullmedaljør i stavsprang under OL 1984 i Los Angeles. Han hoppet 5,75, ti centimeter høyere enn Mike Tully fra USA, som kom på andreplass. Earl Bell og Thierry Vigneron delte tredjeplassen på høyden 5,60. Quinon satte ny verdensrekord 28. august 1983 i Köln, da han hoppet 5,82, én centimeter høyere enn Vladimir Poljakovs rekord.

Hans tid som verdensrekordinnehaver varte kun fire dager. Landsmannen Thierry Vigneron satte ny rekord med et hopp på 5,83 meter i Roma den 1. september. Quinons personlige bestenotering er fra 1985; 5,90 ti centimeter fra daværende verdensrekord. Pierre Quinon begikk selvmord den 17. august 2011, 49 år gammel. Wikipedia

64 år
Muhammad Zia-ul-Haq (Politiker)
1924 - 1988

Muhammad Zia-ul-Haq (Pakistan)

Politiker, offiser

Født:
12. august 1924 (99 år siden)

Døde:
17. august 1988 (64 år) (35 år siden)

Muhammad Zia ul-Haq var en pakistansk offiser og politiker. Han var Pakistans president fra 1978 til 1988.

Han ble født i Britisk India i 1924, som sønn av Muhammad Akhbar. Han meldte seg inn i den britiske British Indian Army og steg raskt i rang. Han kjempet mot Tyskland under andre verdenskrig og da Pakistan frigjorde seg ble han major i den nyetablerte pakistanske hæren. Fra 1967 til 1970 var han stasjonært i Jordan, hvor han trente opp nasjonale styrker, noe som viste seg viktig i forhold til å slå ned opprøret Sorte september i Jordan mot kong Hussein av Jordan i 1970.

Zia ul-Haq ble deretter sjef for den pakistanske hæren og grep makten i Pakistan gjennom et statskupp i 1977. Statsminister Zulfikar Ali Bhutto ble satt i fengsel og henrettet i 1979. Zia ul-Haq lovet ved flere anledninger frie valg, men disse løftene ble aldri innfridd. Han omkom i en flyulykke i 1988 under uklare omstendigheter.

Zia-ul-Haq ble gravlagt i Islamabad ved Faisal-moskeen. Wikipedia

93 år
Rudolf Hess (Politiker)
1894 - 1987

Rudolf Hess (Tyskland)

Politiker, flyger

Fullt navn / Fødenavn:
Rudolf Walter Richard Heß

Født:
26. april 1894 (130 år siden)

Døde:
17. august 1987 (93 år) (36 år siden)

Rudolf Hess, egentlig Rudolf Walter Richard Heß, var en tysk nasjonalsosialistisk politiker fra 1920 til 1945. Han var fra 1933 til 1941 minister uten portefølje og Adolf Hitlers stedfortreder og nummer tre i Det tredje riket etter Hermann Göring.

Han fløy på egen hånd til Storbritannia i mai 1941 og satt i britisk fangenskap til Nürnbergprosessen der han ble dømt. Deretter satt han resten av livet i alliert fangenskap i Spandau-fengselet. Wikipedia

79 år
Harald Økern (Kombinertløper)
1898 - 1977

Harald Økern (Norge)

Kombinertløper

Fullt navn / Fødenavn:
Harald Johannes Økern

Født:
19. januar 1898 (126 år siden)

Døde:
17. august 1977 (79 år) (46 år siden)

Harald Johannes Økern var en norsk kombinertløper.

Han vant Holmenkollrennene i 1922 og 1924, og kom på 4.-plass i kombinert under Vinter-OL 1924. For sine kombinertseire vant han også Holmenkollmedaljen i 1924 sammen med Johan Grøttumsbråten. Økern ble norgesmester i kombinert i 1920, 1924 og 1925.

Harald Økern var onkel til Olav Økern, som også fikk Holmenkollmedaljen (i 1950). Wikipedia

60 år
Andreas Eriksen (Forfatter)
1915 - 1976

Andreas Eriksen (Norge)

Forfatter, skribent

Født:
22. september 1915 (108 år siden)

Døde:
17. august 1976 (60 år) (47 år siden)

Andreas Eriksen var en norsk forfatter og journalist.

Eriksen er mest kjent for skoleromanen Efterpå gikk vi hjem fra 1936, der en gutt med arbeiderbakgrunn sliter med å tilpasse seg et tilstivna og gammeldags gymnas. Wikipedia

47 år
Ken Miles (Ingeniør)
1918 - 1966

Ken Miles (USA)

Ingeniør, racing-fører

Født:
1. november 1918 (105 år siden)

Døde:
17. august 1966 (47 år) (57 år siden)

Kenneth Henry Miles var en britisk racing ingeniør og sjåfør, mest kjent for sin motorsportkarriere i USA, samt amerikanske racing team på den internasjonale arenaen. Han har fått en plass i «Motorsportens Hall of Fame of America». Wikipedia

74 år
Fernand Léger (Kunstmaler)
1881 - 1955

Fernand Léger (Frankrike)

Kunstmaler, filmregissør, billedhugger, scenograf, kostymedesigner, designer

Fullt navn / Fødenavn:
Joseph Fernand Henri

Født:
4. februar 1881 (143 år siden)

Døde:
17. august 1955 (74 år) (68 år siden)

Joseph Fernand Henri Léger var en fransk maler, skulptør og filmskaper.

Hans verker var først impesjonistisk inspirert, mens kubisme og abstraksjon er tydelige i hans senere verk. Han åpnet egen malerskole og utøvde en betydelig innflytelse på blant annet skandinaviske kunstnere både før og etter annen verdenskrig. Wikipedia

78 år
Hans Gude (Kunstmaler)
1825 - 1903

Hans Gude (Norge)

Kunstmaler, universitetslærer

Fullt navn / Fødenavn:
Hans Fredrik Gude

Født:
13. mars 1825 (199 år siden)

Døde:
17. august 1903 (78 år) (120 år siden)

Hans Fredrik Gude var en norsk maler. Gude var en av Norges viktigste nasjonalromantiske malere, og var sammen med blant andre Adolph Tidemand sentral i det som kom til å bli kjent som Düsseldorfskolen. «Høifjæld» fra 1857 regnes som hans hovedverk. Kjent er også Brudeferd i Hardanger fra 1848, som han utførte i samarbeide med Adolph Tidemand.

Gudes yrkeskarriere fant stort sett sted i Tyskland, hvor han som lærer først var knyttet til Düsseldorf, der han i 1854 overtok professoratet i landskapsmaleri etter sin lærer Schirmer. I 1861 sluttet han som professor i Düsseldorf, og dro året etter til Wales, der han bodde i den lille landsbyen Betws-y-Coed til 1864. Schirmer hadde forlatt Düsseldorf for å lede den nyopprettede kunstskolen i Karlsruhe (nå Staatliche Akademie der Bildenden Künste Karlsruhe), og da han døde i 1863, overtok Gude på nytt sin gamle lærers stilling. Han sto i denne til 1870, men underviste ved det samme akademiet som professor i landskapsmaleri-klassen fra 1874 til 1880. Deretter ledet han mesterklassen i landskapsmaleri ved Berliner Akademie frem til 1901. Til Norge kom han bare på besøk.

Gude mottok mens han levde en rekke norske og utenlandske ordener og æresbevisninger. Han ble blant annet utnevnt til medlem av senatet i Akademie der Künste i Berlin, 1901, og medlem av lignende akademier i Wien, Amsterdam, Rotterdam, Stockholm og København. I 1893 mottok han Storkorset av St. Olavs Orden. Han mottok også den svenske Nordstjerneordenen.

Hans Gude var den første som ble gravlagt på Æreslunden på Vår Frelsers gravlund i Kristiania, da den ble opprettet i 1903.

Hans landskapsmalerier formidlet storheten i det norske landskapet, i mange tilfeller knyttet til høyfjellet. Senere er hans motivkrets mer knyttet til kysten. Bruken av lys og skygge, skyer og solgjennombrudd er typisk i mange av Gudes malerier. Han hadde stor betydning som lærer og inspirator for en generasjon av malere. Den tyske studiekameraten August Leu var med Gude på reise til Norge og Leu ble sterkt inspirert av den norske naturen. Gude møtte Tidemand på reise på Vestlandet, trolig Lysefjorden eller Gudvangen. Hans økonomiske støtte til mange kommende berømtheter var med på å legge grunnen for en gullalder i norsk malerkunst. Wikipedia

70 år
Ole Bull (Fiolinist og komponist)
1810 - 1880

Ole Bull (Norge)

Fiolinist og komponist

Fullt navn / Fødenavn:
Ole Bornemann Bull

Født:
5. februar 1810 (214 år siden)

Døde:
17. august 1880 (70 år) (143 år siden)

Ole Bornemann Bull var en norsk fiolinist og komponist i romantikken.

Bull var en av den tids største fiolinvirtuoser som trollbandt publikum. Gjennom sin interesse for norsk teater, norsk folkemusikk og folkekunst spilte han en sentral rolle da norsk kultur skulle bygges opp i tiden etter at unionen med Danmark ble oppløst i 1814. Ole Bull skal ha komponert mer enn 70 verk, men det er bare omkring 10 som er kjent i dag. Til hans verker hører Recuerdos de Habana, Et Sæterbesøg, Sætergjentens søndag, I ensomme stunde og Polacca Guerriera. Wikipedia

<<
17. August
>>