Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
2. August
Om dagen
2. August er dag 214 i 2019, og er i uke 31. Det er 151 dager igjen av året.
Navnedag
Historie
Wikipedia_2-8.1990
29 år siden
Wikipedia
1990: Irak invaderer Kuwait, som markerer starten på Gulfkrigen
Gulfkrigen var en FN-autorisert krig mellom Irak og en USA-ledet koalisjonsstyrke fra 34 land. Mandatet var å presse ut irakiske styrker fra Kuwait som Irak, under ledelse av Saddam Hussein, hadde okkupert og annektert i august 1990. Majoriteten av koalisjonsstyrkene kom fra USA og Storbritannia. Krigen varte fra 2. august 1990 til 28. februar 1991. USA iverksatte angrepet mot Irak og irakiske styrker den 17. januar 1991.

Iraks invasjon av Kuwait førte til massiv internasjonal fordømmelse - og økonomiske sanksjoner ble relativt raskt iverksatt fra flere medlemmer i FNs sikkerhetsråd. I tillegg forberedte USA og Storbritannia seg på å benytte makt for å presse Irak ut. Da ikkevoldelige virkemidler ikke så ut til å hjelpe ble det stadig klarere at militære virkemidler måtte brukes. En koalisjon med USA i spissen ble derfor dannet i løpet av høsten 1990. Sovjetunionen la ikke ned veto mot dette.

Angrepet og utkastelsen av irakiske styrker begynte da den USA-ledede koalisjonen iverksatte Operation Desert Storm den 17. januar. Den massive operasjonen ble i hovedsak ført med flyvåpen og missiler - og foregikk både i Kuwait og inne på irakisk territorium. Etter få uker hadde koalisjonen vunnet en overlegen seier.

Luft- og bakkekrigen ble ført i Irak, Kuwait og grenseområdene i Saudi-Arabia. Irak sendte SCUD-missiler mot Saudi-Arabia og Israel. Det har blitt antatt at angrepet på Israel var et forsøk på å trekke Israel inn i krigen, slik at koalisjonen skulle sprekke. Koalisjonen bestod av en rekke land som hadde et anspent forhold til Israel, og hvis Israel blandet seg inn fryktet mange at konflikten skulle forandre seg til et åpent oppgjør mellom Israel og araberlandene.

Gulfkrigen ble i stor grad fremstilt som en høyteknologisk krig i mediene. Denne fremstillingen ble kritisert av flere og enkelte mente de sammenlignet den med et dataspill. Wikipedia
Wikipedia_2-8.1980
39 år siden
Wikipedia
1980: Et terrorangrepet på jernbanestasjonen i Bologna dreper 75 og sårer mer enn 200 mennesker
Bologna massakren, også kjent i Italia som Strage di Bologna, var et terroristangrep mot sentralstasjonen i Bologna, Italia 2. august 1980, der 85 mennesker ble drept og mer enn 200 ble såret. Den høyreradikale terroristorganisasjonen «Ordine Nuovo» ble anklaget for angrepet, mens bl.a. to italienske etterretningsagenter ble dømt for å ha hindret etterforskningen.

Kl 1025 (lokal tid) eksploderte en tidsinnstilt bombe plassert i en koffert inne i et venterom på stasjonen. Bomben var laget av TNT og T4. Eksplosjonen ødela mesteparten av hovedbygningen og rammet også Ancona-Chiasso-toget som stod på den første plattformen. Eksplosjonen ble hørt mange kilometre unna. På denne sommerlige lørdagsmorgenen var stasjonen full av turister og byen var helt uforberedt på en slik hendelse. Det var derfor ikke nok ambulanser, så taxier og busser ble brukt for å frakte de sårede til sykehusene.

Den italienske regjeringen, ledet av Francesco Cossiga, og politiet trodde først at eksplosjonen kunne skyldes en ulykke, før skylden ble lagt på terrorgruppen Røde Brigader. Det var talløse forsøk på å avspore og hindre etterforskningen i ettertid. Dette ga grobunn for mange konspirasjonsteorier rundt hendelsen.

En langvarig og kontroversiell rettssak fulgte. Ofrenes etterlatte dannet en forening (Associazione tra i famigliari delle vittime della strage alla stazione di Bologna del 2 agosto 1980) for å holde den offentlige bevisstheten om saken ved like. 23. november 1985 falt endelig dommen i italiensk høyesterett:
• Bekreftelse av livstidsdom for nynazist-terroristene Valerio Fioravanti og Francesca Mambro. Disse har begge alltid hevdet sin uskyld.
• Tre personer ble dømt til fengselsstraff for hindring av etterforskningen.

Til dags dato er ingen av de ansvarlige bak terroraksjonen eller motivene for den kjent.

2. august blir markert som en minnedag for terrorangrepet. Byen Bologna sammen med foreningen for de etterlatte organiserer hvert år en internasjonal konkurranse som ender med en konsert i byens torg, Piazza Maggiore.

Området i stasjonen der bomben gikk av har blitt rekonstruert, men som et minne om handlingen har golvet og en sprekk i hovedveggen blitt beholdt som det er. Likeledes står stasjonens klokke for alltid på tidspunktet 1025, da bomben gikk av. Wikipedia
Wikipedia_2-8.1922
97 år siden
Wikipedia
1922: Alexander Graham Bell dør av komplikasjoner fra diabetes i sitt hjem Beinn Bhreagh i Baddeck, Canada, 75 år gammel
Alexander Graham Bell var en skotsk-amerikansk oppfinner, vitenskapsmann, ingeniør og innovatør. Bell var opprinnelig døvelærer og fysiolog. Han blir ofte feilaktig kreditert for å ha oppfunnet telefonen, som han søkte om patent på den 14. februar 1876 og demonstrerte første gang den 25. juni samme år på en messe for hundreårsjubileet for USAs uavhengighet. Den 25. september 2002 ble han fratatt anerkjennelsen som oppfinner av telefonen av Den amerikanske kongressen. som ga den til Antonio Meucci.

Han grunnla Bell Telephone Company i juli 1877, som senere ble til American Telephone and Telegraph Company. Ingeniører fra Bell Telephone Laboratory hadde under arbeidet definerte en transmission unit, som er en standard for å beregne forholdet mellom effektnivåer. I året etter Bells død omdøpte de enheten til; en bel (symbolet B). Av praktiske grunner anvendes enheten desibel (dB), som er en tiendedels bel. Wikipedia
Fødsler
70 år
Frédéric Auguste Bartholdi (Billedhugger)
1834 - 1904

Frédéric Auguste Bartholdi (Frankrike)

Billedhugger, arkitekt

Fullt navn / Fødenavn:
Frédéric Auguste Bartholdi

Født:
2. august 1834

Døde:
4. oktober 1904 (70 år)

Frédéric Auguste Bartholdi var en fransk skulptør. Bartholdi er mest kjent for å vært skulptøren bak frihetsgudinnen, men er også kjent for endel andre verk, både i Nord-Amerika og Europa. Wikipedia

86 år
Beatrice Straight (Skuespiller)
1914 - 2001

Beatrice Straight (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Beatrice Whitney Straight

Født:
2. august 1914

Døde:
7. april 2001 (86 år)

Beatrice Whitney Straight var en amerikansk teater- og filmskuespiller.

Straight vant Oscar for beste kvinnelige birolle for rollen som Louise Schumacher i filmen Network (1976). Wikipedia

93 år
Shimon Peres (Politiker)
1923 - 2016

Shimon Peres (Israel)

Politiker, skribent, lyriker

Fullt navn / Fødenavn:
Szymon Perski

Født:
2. august 1923

Døde:
28. september 2016 (93 år)

Shimon Peres var en israelsk politiker og den niende president av Israel og to ganger statsminister (1984–86 og 1994–96) pluss fungerende statsminister to måneder i 1977. Han var medlem av tolv israelske regjeringer i sin politiske karriere som strakte seg over bortimot 70 år. Peres ble valgt til Knesset («forsamlingen») i november 1959 og, med unntak av en tre måneders pause tidlig i 2006, tjente uten avbrudd fram til 2007 da han ble president, en posisjon han hadde i ytterligere sju år. Peres var sosialdemokrat og langvarig medlem av det israelske arbeiderpartiet Avoda. Det meste av tiden representerte han arbeiderpartiet, men han gikk så over til sentrumspartiet Kadima. Da han trakk seg tilbake i 2014, var han det eldste statsoverhodet i verden. Han ble betraktet som den siste forbindelse til Israels generasjon som grunnla den moderne staten Israel.

Fra ung alder ble han kjent for sine talegaver, og han ble valgt som protesje av David Ben Gurion, Israels grunnlegger. Peres innvandret fra Polen i 1934 og begynte sin politiske karriere på slutten av 1940-tallet. Han hadde flere diplomatiske og militære posisjoner under og rett etter den arabisk-israelske krig 1948. Hans første posisjon på høyere nivå i regjeringen var som assisterende generaldirektør for forsvaret i 1952 som han fikk i en alder av 28 år, og som generaldirektør fra 1953 og fram til 1959. I 1956 deltok han i de historiske forhandlingene om Sèvres-protokollen og ble ved den anledningen beskrevet av den britiske statsministeren Anthony Eden som den «høyeste form for statsmannskunst». Wikipedia

81 år
Peter O'Toole (Skuespiller)
1932 - 2013

Peter O'Toole (Irland)

Skuespiller, skuespiller, filmregissør

Født:
2. august 1932

Døde:
14. desember 2013 (81 år)

Peter O'Toole var en irskfødt skuespiller, oppvokst i den engelske byen Leeds. Han var utdannet ved Royal Academy of Dramatic Art, begynte deretter sin karriere på britiske teatre, fikk anerkjennelse som Shakespeare-fortolker ved Bristol Old Vic og med English Stage Company, før han gjorde sin spillefilmdebut. Han var ganske ukjent da han slo igjennom som hovedrolleinnehaver i filmen Lawrence av Arabia i 1962. Foruten denne hadde han sentrale roller i filmer som Lord Jim (1965), og Den siste keiseren (1987). Rollen som Lawrence av Arabia er den han husket best for.

O'Toole fikk stjernestatus etter å ha framstilt T. E. Lawrence i spillefilmen Lawrence av Arabia (1962) som han mottok sin første nominasjon for Oscar. Han fikk ytterligere sju nominasjoner, for Becket (1964), Løven om vinteren (1968), Goodbye, Mr. Chips (1969), The Ruling Class (1972), The Stunt Man (1980), My Favorite Year (1982) og Venus (2006) – og holder rekorden for de fleste Oscar-nominasjoner uten å vinne dem. Han vant Golden Globes, en BAFTA og en Emmy, og mottok en Oscar-æresbevisning i 2003.

Hans skuespillerkarriere vedvarte helt frem til det siste - da han døde var det fremdeles filmer under ferdigstilling med ham blant rollene. Wikipedia

79 år
Kjellaug Nakkim (Politiker)
1940

Kjellaug Nakkim (Norge)

Politiker

Født:
2. august 1940 (79 år)

Kjellaug Nakkim er en norsk politiker (H). Hun ble innvalgt på Stortinget fra Østfold i 1989. Hun var vararepresentant i perioden 1985–1989.

Kjellaug Nakkim er mor til Frode Nakkim, informasjonssjef i VitaeLab og tidligere nyhetssjef i VG, Kyrre Nakkim, samfunnsredaktør i NRK og den tidligere friidrettsutøveren Are Nakkim. Wikipedia

57 år
Truls Frogner (Politiker)
1949 - 2006

Truls Frogner (Norge)

Politiker

Født:
2. august 1949

Døde:
1. oktober 2006 (57 år)

Truls Einar Frogner var en norsk konserndirektør, politiker og embetsmann.

Frogner var utdannet cand.polit., og var konserndirektør i Manpower da han i 2004 fikk diagnosen kreft. Han kjempet mot kreftsykdommen i to år, og utga i mars 2006 boka Lev! Tankekraft mot kreft.

Truls Frogner var tidligere ansatt i LO, Akademikernes Fellesorganisasjon, Nordisk ministerråd, Kommunal- og arbeidsdepartementet og Aetat. Han har vært engasjert i Europabevegelsen, bl.a. som fylkesleder i Europabevegelsen Akershus, og ledet LO og Norges Industriforbunds fellesprosjekt «Norge som industrinasjon mot år 2000».

Frogner var aktiv arbeiderpartipolitiker. Wikipedia

65 år
Kenneth Svendsen (Politiker)
1954

Kenneth Svendsen (Norge)

Politiker

Født:
2. august 1954 (65 år)

Kenneth Svendsen er en norsk politiker (FrP). Han var innvalgt på Stortinget fra Nordland fra 1997 til 2017. Fra 2013 til 2017 var han Stortingets andre visepresident.

Svendsen var medlem av Fauske kommunestyre 1988–2007, medlem av formannskapet 1989–1999 og leder i kontrollutvalget 1999–2008. Han var også medlem av Nordland fylkesting 1992–1999, fra 1993 som medlem av fylkesutvalget. Han har vært medlem av Fremskrittspartiets sentralstyre og har ledet Nordland Fremskrittsparti 2010–2014.

Etter grunnskolen tok han yrkesopplæring som møbelsnekker og sveiser. Han har arbeidet som sjåfør i Nordlandsbryggeriet AS og Fauske Bilberging AS, og som sjømann og selvstendig næringsdrivende. Wikipedia

33 år
Corinne Rey-Bellet (Alpinist)
1972 - 2006

Corinne Rey-Bellet (Sveits)

Alpinist

Født:
2. august 1972

Døde:
30. april 2006 (33 år)

Corinne Rey-Bellet var en sveitsisk alpinist.

Rey-Bellet delte sølvmedaljen i utfor i VM 2003 i St. Moritz og vant totalt fem verdenscuprenn. Hun la opp i 2003 på grunn av en rekke skader i det høyre kneet.

Hun ble skutt og drept i foreldrenes hjem i den sveitsiske landsbyen Les Crosets. Broren Alain ble også funnet drept, mens moren Verena var alvorlig skadet. Det ble utstedt arrestordre på Corinnes mann, Gerold Stadler, som var mistenkt for drapene. Tre dager senere ble han funnet skutt, med en revolver ved siden av seg. Alt tydet på at han hadde begått selvmord.

Ekteparet var blitt separert om lag ti dager før drapene fant sted. Wikipedia

Dødsfall
37 år
Henrik III av Frankrike (Konge av Frankrike)
1551 - 1589

Henrik III av Frankrike (Litauen)

Konge av Frankrike, konge av Polen

Fullt navn / Fødenavn:
Henryk Walezjusz

Født:
19. september 1551

Døde:
2. august 1589 (37 år)

Henrik III var storfyrste av Litauen og konge av Polen (1573–1574) og deretter konge av Frankrike (1574–1589).

Med Henrik utdøde familien Valois. Wikipedia

48 år
Enrico Caruso (Operasanger)
1873 - 1921

Enrico Caruso (Italia)

Operasanger, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Enrico Caruso

Født:
25. februar 1873

Døde:
2. august 1921 (48 år)

Enrico Caruso var en italiensk operatenor, og er en av de mest berømte operasangere i operaens historie. Wikipedia

75 år
Alexander Graham Bell (Oppfinner)
1847 - 1922

Alexander Graham Bell (Storbritannia)

Oppfinner, fysiker, elektroingeniør, ingeniør, forretningsdrivende

Født:
3. mars 1847

Døde:
2. august 1922 (75 år)

Alexander Graham Bell var en skotsk-amerikansk oppfinner, vitenskapsmann, ingeniør og innovatør. Bell var opprinnelig døvelærer og fysiolog. Han blir ofte feilaktig kreditert for å ha oppfunnet telefonen, som han søkte om patent på den 14. februar 1876 og demonstrerte første gang den 25. juni samme år på en messe for hundreårsjubileet for USAs uavhengighet. Den 25. september 2002 ble han fratatt anerkjennelsen som oppfinner av telefonen av den amerikanske kongressen, som ga den til Antonio Meucci.

Han grunnla Bell Telephone Company i juli 1877, som senere ble til American Telephone and Telegraph Company. Ingeniører fra Bell Telephone Laboratory hadde under arbeidet definerte en transmission unit, som er en standard for å beregne forholdet mellom effektnivåer. I året etter Bells død omdøpte de enheten til; en bel (symbolet B). Av praktiske grunner anvendes enheten desibel (dB), som er en tiendedels bel. Wikipedia

86 år
Paul von Hindenburg (Generalfeltmarskalk)
1847 - 1934

Paul von Hindenburg (Tyskland)

Generalfeltmarskalk

Fullt navn / Fødenavn:
Paul Ludwig Hans Anton von Beneckendorff und von Hindenburg

Født:
2. oktober 1847

Døde:
2. august 1934 (86 år)

Paul Ludwig Hans Anton von Beneckendorff und von Hindenburg var en tysk generalfeltmarskalk og politiker. Han var Tysklands andre president (Reichspräsident). Wikipedia

78 år
Helga Gitmark (Politiker)
1929 - 2008

Helga Gitmark (Norge)

Politiker

Født:
30. september 1929

Døde:
2. august 2008 (78 år)

Helga Gitmark var en norsk politiker for Senterpartiet.

Gitmark var miljøvernminister fra 5. mars til 16. oktober 1973 i Lars Korvalds regjering, og med dette Norges og verdens første kvinnelige miljøvernminister. Hun ble som statsråd mest kjent for å ha stanset høyhusplanene i Karl Johan-kvartalet.

Hun var nestleder i Senterpartiet fra 1973 til 1979 og vararepresentant til Stortinget i perioden 1977–1981.

Gitmark var medlem av og leder i bispedømmerådet i Agder i et par tiår og medlem av Kirkerådet og Kringkastingsrådet.

Hun satt også i styret for Folkeaksjonen mot selvbestemt abort og var aktiv i lokalpolitikken i hjemkommunen Lillesand hvor hun satt i kommunestyret i periodene 1971–1975 og 1991–1995, samt i Aust-Agder fylkeskommune.

I 1991 fikk hun Kongens fortjenstmedalje i gull. Wikipedia

<<
2. August
>>