Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Få 10% rabatt på din første ordre
7 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
7 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
7 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
7 Mnd.
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
10% rabatt på alle navnelapper
7 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
7 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

2. August

Om dagen

2. August er dag 215 i 2024, og er i uke 31. Det er 151 dager igjen av året.

Historie

33 år siden

1990: Irak invaderer Kuwait, som markerer starten på Gulfkrigen

Gulfkrigen var en FN-autorisert krig mellom Irak og en USA-ledet koalisjonsstyrke fra 34 land. Mandatet var å presse ut irakiske styrker fra Kuwait som Irak, under ledelse av Saddam Hussein, hadde okkupert og annektert i august 1990. Majoriteten av koalisjonsstyrkene kom fra USA og Storbritannia. Krigen varte fra 2. august 1990 til 28. februar 1991. USA iverksatte angrepet mot Irak og irakiske styrker den 17. januar 1991.

Iraks invasjon av Kuwait førte til massiv internasjonal fordømmelse - og økonomiske sanksjoner ble relativt raskt iverksatt fra flere medlemmer i FNs sikkerhetsråd. I tillegg forberedte USA og Storbritannia seg på å benytte makt for å presse Irak ut. Da ikkevoldelige virkemidler ikke så ut til å hjelpe ble det stadig klarere at militære virkemidler måtte brukes. En koalisjon med USA i spissen ble derfor dannet i løpet av høsten 1990. Sovjetunionen la ikke ned veto mot dette.

Angrepet og utkastelsen av irakiske styrker begynte da den USA-ledede koalisjonen iverksatte Operation Desert Storm den 17. januar. Den massive operasjonen ble i hovedsak ført med flyvåpen og missiler - og foregikk både i Kuwait og inne på irakisk territorium. Etter få uker hadde koalisjonen vunnet en overlegen seier.

Luft- og bakkekrigen ble ført i Irak, Kuwait og grenseområdene i Saudi-Arabia. Irak sendte SCUD-missiler mot Saudi-Arabia og Israel. Det har blitt antatt at angrepet på Israel var et forsøk på å trekke Israel inn i krigen, slik at koalisjonen skulle sprekke. Koalisjonen bestod av en rekke land som hadde et anspent forhold til Israel, og hvis Israel blandet seg inn fryktet mange at konflikten skulle forandre seg til et åpent oppgjør mellom Israel og araberlandene.

Gulfkrigen ble i stor grad fremstilt som en høyteknologisk krig i mediene. Denne fremstillingen ble kritisert av flere og enkelte mente de sammenlignet den med et dataspill. Wikipedia
43 år siden

1980: Et terrorangrepet på jernbanestasjonen i Bologna dreper 75 og sårer mer enn 200 mennesker

Bologna massakren, også kjent i Italia som Strage di Bologna, var et terroristangrep mot sentralstasjonen i Bologna, Italia 2. august 1980, der 85 mennesker ble drept og mer enn 200 ble såret. Den høyreradikale terroristorganisasjonen «Ordine Nuovo» ble anklaget for angrepet, mens bl.a. to italienske etterretningsagenter ble dømt for å ha hindret etterforskningen.

Kl 1025 (lokal tid) eksploderte en tidsinnstilt bombe plassert i en koffert inne i et venterom på stasjonen. Bomben var laget av TNT og T4. Eksplosjonen ødela mesteparten av hovedbygningen og rammet også Ancona-Chiasso-toget som stod på den første plattformen. Eksplosjonen ble hørt mange kilometre unna. På denne sommerlige lørdagsmorgenen var stasjonen full av turister og byen var helt uforberedt på en slik hendelse. Det var derfor ikke nok ambulanser, så taxier og busser ble brukt for å frakte de sårede til sykehusene.

Den italienske regjeringen, ledet av Francesco Cossiga, og politiet trodde først at eksplosjonen kunne skyldes en ulykke, før skylden ble lagt på terrorgruppen Røde Brigader. Det var talløse forsøk på å avspore og hindre etterforskningen i ettertid. Dette ga grobunn for mange konspirasjonsteorier rundt hendelsen.

En langvarig og kontroversiell rettssak fulgte. Ofrenes etterlatte dannet en forening (Associazione tra i famigliari delle vittime della strage alla stazione di Bologna del 2 agosto 1980) for å holde den offentlige bevisstheten om saken ved like. 23. november 1985 falt endelig dommen i italiensk høyesterett:
• Bekreftelse av livstidsdom for nynazist-terroristene Valerio Fioravanti og Francesca Mambro. Disse har begge alltid hevdet sin uskyld.
• Tre personer ble dømt til fengselsstraff for hindring av etterforskningen.

Til dags dato er ingen av de ansvarlige bak terroraksjonen eller motivene for den kjent.

2. august blir markert som en minnedag for terrorangrepet. Byen Bologna sammen med foreningen for de etterlatte organiserer hvert år en internasjonal konkurranse som ender med en konsert i byens torg, Piazza Maggiore.

Området i stasjonen der bomben gikk av har blitt rekonstruert, men som et minne om handlingen har golvet og en sprekk i hovedveggen blitt beholdt som det er. Likeledes står stasjonens klokke for alltid på tidspunktet 1025, da bomben gikk av. Wikipedia
101 år siden

1922: Alexander Graham Bell dør av komplikasjoner fra diabetes i sitt hjem Beinn Bhreagh i Baddeck, Canada, 75 år gammel

Alexander Graham Bell var en skotsk-amerikansk oppfinner, vitenskapsmann, ingeniør og innovatør. Bell var opprinnelig døvelærer og fysiolog. Han blir ofte feilaktig kreditert for å ha oppfunnet telefonen, som han søkte om patent på den 14. februar 1876 og demonstrerte første gang den 25. juni samme år på en messe for hundreårsjubileet for USAs uavhengighet. Den 25. september 2002 ble han fratatt anerkjennelsen som oppfinner av telefonen av Den amerikanske kongressen. som ga den til Antonio Meucci.

Han grunnla Bell Telephone Company i juli 1877, som senere ble til American Telephone and Telegraph Company. Ingeniører fra Bell Telephone Laboratory hadde under arbeidet definerte en transmission unit, som er en standard for å beregne forholdet mellom effektnivåer. I året etter Bells død omdøpte de enheten til; en bel (symbolet B). Av praktiske grunner anvendes enheten desibel (dB), som er en tiendedels bel. Wikipedia

Fødsler

33 år
Corinne Rey-Bellet (Alpinist)
1972 - 2006

Corinne Rey-Bellet (Sveits)

Alpinist

Født:
2. august 1972 (51 år siden)

Døde:
30. april 2006 (33 år) (18 år siden)

Corinne Rey-Bellet var en sveitsisk alpinist.

Rey-Bellet delte sølvmedaljen i utfor i VM 2003 i St. Moritz og vant totalt fem verdenscuprenn. Hun la opp i 2003 på grunn av en rekke skader i det høyre kneet. Wikipedia

69 år
Kenneth Svendsen (Politiker)
1954

Kenneth Svendsen (Norge)

Politiker

Født:
2. august 1954 (69 år)

Kenneth Svendsen er en norsk politiker (FrP). Han var innvalgt på Stortinget fra Nordland fra 1997 til 2017. Fra 2013 til 2017 var han Stortingets andre visepresident.

Svendsen var medlem av Fauske kommunestyre 1988–2007, medlem av formannskapet 1989–1999 og leder i kontrollutvalget 1999–2008. Han var også medlem av Nordland fylkesting 1992–1999, fra 1993 som medlem av fylkesutvalget. Han har vært medlem av Fremskrittspartiets sentralstyre og har ledet Nordland Fremskrittsparti 2010–2014.

Etter grunnskolen tok han yrkesopplæring som møbelsnekker og sveiser. Han har arbeidet som sjåfør i Nordlandsbryggeriet AS og Fauske Bilberging AS, og som sjømann og selvstendig næringsdrivende. Wikipedia

57 år
Truls Frogner (Politiker)
1949 - 2006

Truls Frogner (Norge)

Politiker

Født:
2. august 1949 (74 år siden)

Døde:
1. oktober 2006 (57 år) (17 år siden)

Truls Einar Frogner var en norsk konserndirektør, politiker og embetsmann.

Frogner var utdannet cand.polit., og var konserndirektør i Manpower da han i 2004 fikk diagnosen kreft. Han kjempet mot kreftsykdommen i to år, og utga i mars 2006 boka Lev! Tankekraft mot kreft.

Truls Frogner var tidligere ansatt i LO, Akademikernes Fellesorganisasjon, Nordisk ministerråd, Kommunal- og arbeidsdepartementet og Aetat. Han har vært engasjert i Europabevegelsen, bl.a. som fylkesleder i Europabevegelsen Akershus, og ledet LO og Norges Industriforbunds fellesprosjekt «Norge som industrinasjon mot år 2000».

Frogner var aktiv arbeiderpartipolitiker. Wikipedia

81 år
Kjellaug Nakkim (Politiker)
1940 - 2022

Kjellaug Nakkim (Norge)

Politiker

Født:
2. august 1940 (83 år siden)

Døde:
16. mai 2022 (81 år) (2 år siden)

Kjellaug Nakkim var en norsk politiker (H). Hun var stortingsrepresentant for Østfold fra 1989 til 2001.

Hun gikk handelsskole og hadde merkantile stillinger i næringslivet og sist i Moss kommune. Hun hadde en rekke verv i idretten og i husmorlag, der utbyggingen av barnehager var en viktig sak.

I 1975 ble hun valgt inn i Moss bystyre for første gang. Hun satt også i Østfold fylkesting. Fra 1989 satt hun tre valgperioder på Stortinget. Hun satt fire år i henholdsvis samferdselskomitéen, familie-, kultur- og administrasjonskomitéen og finanskomitéen. Etter at hun gikk ut av Stortinget i 2001, engasjerte hun seg på nytt i kommunepolitikken. Fra 2000 til 2004 var hun leder i Østfold Høyre.

Fra 2006 til 2009 var hun leder i Kringkastningsrådet.

Hun var gift med rektor og friidrettsleder Ola Nakkim. De fikk tre sønner; Frode Nakkim, kommunikasjonssjef og tidligere nyhetssjef i VG, Kyrre Nakkim, nyhetssjef i NRK, og Are Nakkim, tidligere friidrettsutøver. Wikipedia

81 år
Peter O'Toole (Skuespiller)
1932 - 2013

Peter O'Toole (Storbritannia)

Skuespiller, skuespiller, filmregissør

Født:
2. august 1932 (91 år siden)

Døde:
14. desember 2013 (81 år) (10 år siden)

Peter O'Toole var en irskfødt skuespiller, oppvokst i den engelske byen Leeds. Han var utdannet ved Royal Academy of Dramatic Art, begynte deretter sin karriere på britiske teatre, fikk anerkjennelse som Shakespeare-fortolker ved Bristol Old Vic og med English Stage Company, før han gjorde sin spillefilmdebut. Han var ganske ukjent da han slo igjennom som hovedrolleinnehaver i filmen Lawrence av Arabia i 1962. Foruten denne hadde han sentrale roller i filmer som Lord Jim (1965), og Den siste keiseren (1987). Rollen som Lawrence av Arabia er den han husket best for.

O'Toole fikk stjernestatus etter å ha framstilt T. E. Lawrence i spillefilmen Lawrence av Arabia (1962) som han mottok sin første nominasjon for Oscar. Han fikk ytterligere sju nominasjoner, for Becket (1964), Løven om vinteren (1968), Goodbye, Mr. Chips (1969), The Ruling Class (1972), The Stunt Man (1980), My Favorite Year (1982) og Venus (2006) – og holder rekorden for de fleste Oscar-nominasjoner uten å vinne dem. Han vant Golden Globes, en BAFTA og en Emmy, og mottok en Oscar-æresbevisning i 2003.

Hans skuespillerkarriere vedvarte helt frem til det siste - da han døde var det fremdeles filmer under ferdigstilling med ham blant rollene. Wikipedia

81 år
Willy Haugli (Politimester)
1927 - 2009

Willy Haugli (Norge)

Politimester, jurist

Født:
2. august 1927 (96 år siden)

Døde:
12. februar 2009 (81 år) (15 år siden)

Willy Haugli var en norsk jurist og embetsmann. Han var politimester i Oslo fra 1985 til 1994. Wikipedia

93 år
Shimon Peres (Politiker)
1923 - 2016

Shimon Peres (Israel)

Politiker, skribent, lyriker

Fullt navn / Fødenavn:
Szymon Perski

Født:
2. august 1923 (100 år siden)

Døde:
28. september 2016 (93 år) (7 år siden)

Shimon Peres, var en israelsk politiker og den niende president av Israel og to ganger statsminister (1984–86 og 1994–96) pluss fungerende statsminister to måneder i 1977. Han var medlem av tolv israelske regjeringer i sin politiske karriere som strakte seg over bortimot 70 år. Peres ble valgt til Knesset («forsamlingen») i november 1959 og, med unntak av en tre måneders pause tidlig i 2006, tjente uten avbrudd fram til 2007 da han ble president, en posisjon han hadde i ytterligere sju år. Peres var sosialdemokrat og langvarig medlem av det israelske arbeiderpartiet Avoda. Det meste av tiden representerte han arbeiderpartiet, men han gikk så over til sentrumspartiet Kadima. Da han trakk seg tilbake i 2014, var han det eldste statsoverhodet i verden. Han ble betraktet som den siste forbindelse til Israels generasjon som grunnla den moderne staten Israel.

Fra ung alder ble han kjent for sine talegaver, og han ble valgt som protesje av David Ben Gurion, Israels grunnlegger. Peres innvandret fra Polen i 1934 og begynte sin politiske karriere på slutten av 1940-tallet. Han hadde flere diplomatiske og militære posisjoner under og rett etter den arabisk-israelske krig 1948. Hans første posisjon på høyere nivå i regjeringen var som assisterende generaldirektør for forsvaret i 1952 som han fikk i en alder av 28 år, og som generaldirektør fra 1953 og fram til 1959. I 1956 deltok han i de historiske forhandlingene om Sèvres-protokollen og ble ved den anledningen beskrevet av den britiske statsministeren Anthony Eden som den «høyeste form for statsmannskunst». Wikipedia

86 år
Beatrice Straight (Skuespiller)
1914 - 2001

Beatrice Straight (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Beatrice Whitney Straight

Født:
2. august 1914 (109 år siden)

Døde:
7. april 2001 (86 år) (23 år siden)

Beatrice Whitney Straight var en amerikansk teater- og filmskuespiller.

Straight vant Oscar for beste kvinnelige birolle for rollen som Louise Schumacher i filmen Network (1976). Wikipedia

65 år
Elisha Gray (Oppfinner)
1835 - 1901

Elisha Gray (USA)

Oppfinner, ingeniør

Født:
2. august 1835 (188 år siden)

Døde:
21. januar 1901 (65 år) (123 år siden)

Elisha Gray var en amerikansk oppfinner som utviklet telefonen uavhengig av – og samtidig som – Alexander Graham Bell.

Gray ble født på en gård i Barnesville, Ohio, USA. Han gikk to år på Oberlin College hvor han arbeidet mye med elektrisitet. I 1867 fikk han patent på et forbedret telegraf-relé, og tok etter hvert over 70 patenter på andre oppfinnelser.

Han demonstrerte sin telefon i 1874, og søkte om patent på den i 1876. Da fikk han imidlertid høre at Bell hadde søkt om patent på akkurat det samme bare to timer tidligere.

Selv om Bell verken hadde en prototype som fungerte, ei heller en innretning som var i samsvar med beskrivelsen i patentet, fikk han rettighetene til oppfinnelsen. Som et resultat av dette blir Bell den dag i dag feilaktig kreditert som oppfinneren av telefonen. Wikipedia

70 år
Frédéric Auguste Bartholdi (Billedhugger)
1834 - 1904

Frédéric Auguste Bartholdi (Frankrike)

Billedhugger, arkitekt

Fullt navn / Fødenavn:
Frédéric Auguste Bartholdi

Født:
2. august 1834 (189 år siden)

Døde:
4. oktober 1904 (70 år) (119 år siden)

Frédéric Auguste Bartholdi var en fransk skulptør. Bartholdi er mest kjent for å vært skulptøren bak frihetsgudinnen, men er også kjent for endel andre verk, både i Nord-Amerika og Europa. Wikipedia

Dødsfall

84 år
Thor Helland (Langdistanseløper)
1936 - 2021

Thor Helland (Norge)

Langdistanseløper, mellomdistanseløper

Fullt navn / Fødenavn:
Thor Oluf Helland

Født:
10. desember 1936 (87 år siden)

Døde:
2. august 2021 (84 år) (2 år siden)

Thor Oluf Helland var en norsk langdistanseløper innen friidrett som deltok i Sommer-OL 1964 i Tokyo. Han ble der nummer åtte på 5000 meter. Før han flyttet sørover på slutten av 50-tallet løp han for moderklubben IL Trio Fauske. Han tok da overgang til IL i BUL i Oslo.

Helland ble norsk mester tolv ganger i perioden 1961–67, med ett gull på 1500 meter, tre på 5000 meter, fire på 10 000 meter og fire i terrengløp. Han satte norsk rekord seks ganger, med tre på 3000 meter, to på 5000 meter og 10 000 meter én gang. Av disse rekordene var resultatene fra 1965 med 7.54,8 på 3000 meter og 13.37,4 på 5000 meter også nordiske rekorder. Hans personlig rekord på 10 000 meter er 29.20,8.

I 1966 ble han den første mottaker av Bislett-medaljen sammen med spydkasteren Terje Pedersen og sprinteren Carl Fredrik Bunæs.

Han var, sammen med sin kone Unni Helland, uunnværlig i IL i BUL og i oppdagelsen av nye lovende talenter innen norsk friidrett. De var blant annet en stor del av arrangementene Sentrumsløpet 2012 og Bislett Games.

Thor og Unni Helland fikk to barn, Ståle (f. 1961) og Lasse (f. 1963), og to barnebarn, Anine (f. 1992) og Emilie Josephine (f. 1993). Wikipedia

73 år
Christopher Stensaker (Politiker)
1945 - 2018

Christopher Stensaker (Norge)

Politiker

Født:
22. januar 1945 (79 år siden)

Døde:
2. august 2018 (73 år) (5 år siden)

Christopher Stensaker var en norsk politiker (FrP). Han var stortingsrepresentant for Sør-Trøndelag 1997–2005.

Han var sønn av byarkitekt Christopher J.R. Stensaker og korrespondent Astrid Wakefield. Han giftet seg i 1970 med hud- og fotpleier Lillian Taftø. Han gikk framhaldsskole, militær forskole og yrkesrettede skoler og kurs, og arbeidet som funksjonær og butikksjef, sjåfør og maskinfører, bygningsarbeider, kjølemontør, kokk og hjelpestuert, fisker, med mer.

Han var medlem av Sør-Trøndelag fylkesting 1981–1997, fra 1984 som medlem av fylkesutvalget, og medlem av Trondheim bystyre 1988–1991. Han ledet Trondheim FrP og Sør-Trøndelag FrP i to omganger i 1980-årene.

Han var innvalgt på Stortinget i periodene 1997–2001 og 2001–2005 og satt sin første periode i Stortingets samferdselskomité, deretter i Stortingets utenrikskomité. Han var med i Stortingets delegasjoner til Europaparlamentet og OSSEs parlamentariske forsamling. Etter at han trådte ut av Stortinget, var Stensaker varamedlem av Den norske Nobelkomite 2006–2014.

Han døde i 2018, 73 år gammel, etter lang tids sykdom. Han ble begravet fra Børsa kirke. Wikipedia

86 år
Terence Bayler (Skuespiller)
1930 - 2016

Terence Bayler (New Zealand)

Skuespiller,

Født:
24. januar 1930 (94 år siden)

Døde:
2. august 2016 (86 år) (7 år siden)

Terence Bayler var en newzealandsk skuespiller som spilte Blodbaronen i den første Harry Potter-filmen. Wikipedia

78 år
Helga Gitmark (Politiker)
1929 - 2008

Helga Gitmark (Norge)

Politiker

Født:
30. september 1929 (94 år siden)

Døde:
2. august 2008 (78 år) (15 år siden)

Helga Gitmark var en norsk politiker for Senterpartiet.

Gitmark var miljøvernminister fra 5. mars til 16. oktober 1973 i Lars Korvalds regjering, og med dette Norges og verdens første kvinnelige miljøvernminister. Hun ble som statsråd mest kjent for å ha stanset høyhusplanene i Karl Johan-kvartalet.

Hun var nestleder i Senterpartiet fra 1973 til 1979 og vararepresentant til Stortinget i perioden 1977–1981.

Gitmark var medlem av og leder i bispedømmerådet i Agder i et par tiår og medlem av Kirkerådet og Kringkastingsrådet.

Hun satt også i styret for Folkeaksjonen mot selvbestemt abort og var aktiv i lokalpolitikken i hjemkommunen Lillesand hvor hun satt i kommunestyret i periodene 1971–1975 og 1991–1995, samt i Aust-Agder fylkeskommune.

I 1991 fikk hun Kongens fortjenstmedalje i gull. Wikipedia

83 år
William S. Burroughs (Skribent)
1914 - 1997

William S. Burroughs (USA)

Skribent, lyriker, romanforfatter, essayist, kunstmaler, manusforfatter, science fiction-forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
William Seward Burroughs II

Født:
5. februar 1914 (110 år siden)

Døde:
2. august 1997 (83 år) (26 år siden)

William Seward Burroughs II var en amerikansk forfatter, filosof, essayist, samfunnskritiker, maler og dikter. Mange av arbeidene hans er delvis selvbiografiske, og bygger på hans liv som avhengig av opiater, det vil si de siste 50 årene av hans liv. Burroughs var sentral for den litterære og kulturelle bevegelsen kjent som Beat-generasjonen, og påvirket både litteraturen og kulturen med sine avantgarde arbeider. Wikipedia

67 år
Alf Martin Bjørnø (Politiker)
1923 - 1991

Alf Martin Bjørnø (Norge)

Politiker

Født:
10. november 1923 (100 år siden)

Døde:
2. august 1991 (67 år) (32 år siden)

Alf Martin Bjørnø var en norsk politiker (Ap). Han ble innvalgt på Stortinget fra Vestfold i 1973. Wikipedia

86 år
Paul von Hindenburg (Generalfeltmarskalk)
1847 - 1934

Paul von Hindenburg (Tyskland)

Generalfeltmarskalk

Fullt navn / Fødenavn:
Paul Ludwig Hans Anton von Beneckendorff und von Hindenburg

Født:
2. oktober 1847 (176 år siden)

Døde:
2. august 1934 (86 år) (89 år siden)

Paul Ludwig Hans Anton von Beneckendorff und von Hindenburg var en tysk generalfeltmarskalk og politiker. Han var Tysklands andre president (Reichspräsident). Wikipedia

75 år
Alexander Graham Bell (Oppfinner)
1847 - 1922

Alexander Graham Bell (Storbritannia)

Oppfinner, fysiker, elektroingeniør, ingeniør, forretningsdrivende

Født:
3. mars 1847 (177 år siden)

Døde:
2. august 1922 (75 år) (101 år siden)

Alexander Graham Bell var en skotsk-amerikansk oppfinner, vitenskapsmann, ingeniør og innovatør. Bell var opprinnelig døvelærer og fysiolog. Han blir ofte feilaktig kreditert for å ha oppfunnet telefonen, som han søkte om patent på den 14. februar 1876 og demonstrerte første gang den 25. juni samme år på en messe for hundreårsjubileet for USAs uavhengighet. Den 25. september 2002 ble han fratatt anerkjennelsen som oppfinner av telefonen av den amerikanske kongressen, som ga den til Antonio Meucci.

Han grunnla Bell Telephone Company i juli 1877, som senere ble til American Telephone and Telegraph Company. Ingeniører fra Bell Telephone Laboratory hadde under arbeidet definerte en transmission unit, som er en standard for å beregne forholdet mellom effektnivåer. I året etter Bells død omdøpte de enheten til; en bel (symbolet B). Av praktiske grunner anvendes enheten desibel (dB), som er en tiendedels bel. Wikipedia

48 år
Enrico Caruso (Operasanger)
1873 - 1921

Enrico Caruso (Italia)

Operasanger, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Enrico Caruso

Født:
25. februar 1873 (151 år siden)

Døde:
2. august 1921 (48 år) (102 år siden)

Enrico Caruso var en italiensk operatenor, og er en av de mest berømte operasangere i operaens historie. Wikipedia

39 år
Wild Bill Hickok (Revolvermann)
1837 - 1876

Wild Bill Hickok (USA)

Revolvermann, sheriff, pokerspiller, gullgraver

Fullt navn / Fødenavn:
James Butler Hickok

Født:
27. mai 1837 (187 år siden)

Døde:
2. august 1876 (39 år) (147 år siden)

Wild Bill Hickok, egentlig James Butler Hickok var amerikansk revolvermann og sheriff. Foreldrene var William Alonzo Hickok (1801–52) og Polly Butler (1804–78).

Firmaet Russell, Majors and Waddell ansatte ham i 1859. I egenskap av å være ansatt i firmaet ble han involvert i McCanless-affæren. Firmaet hadde kjøpt jord fra David McCanless uten å klare avdragene. McCanless forsøkte forgjeves å drive inn gjelden. Hva som skjedde under en het konfrontasjon ved firmaets hovedkvarter (i 1861) er uklart på grunn av motstridende vitneforklaringer, men McCanless døde i alle fall. Wild Bill ble frikjent ved rettssaken.

Under borgerkrigen kjempet han på Nordstatenes side. Oppgavene varierte, men han var ofte vognfører og detektiv. Hans innsats under krigen kombinert med duellen med David Tutt kan ha bidratt til hans ry. Kavallerikaptein Albert Barritz, som arresterte han, vitnet til Bills fordel.

I 1866 ble han speider i hæren og var det mer eller mindre til slutten av 1869. I den perioden ble han kjent med general Custer som forøvrig gav han en hederlig omtale i selvbiografien My Life on the Plains (1874).

Fra 1869 fungerte han som sheriff i Hays City og gjorde der en god jobb. Likevel tapte han sheriffvalget i november 1869. Den følgende tid arbeidet han som deputy U.S. marshall (en jobb han hadde hatt tidligere også). 17. juli 1870 var han i Hays City og ble innblandet i et sammenstøt med fulle kavalerister. Da drepte han John Kile.

Borgermester Joseph G. McCoy utnevnte han til marshall i Abilene (by som texanerne førte kveg til før det ble sendt med jernbane vestover) den 15. april 1871. Han gjorde en god jobb der, men texanerne var etter 1872-sesongen uønsket i byen. dermed forsvant mye av arbeidsgrunnlaget hans.

Fra 1872 til 1874 er han med i «Buffalo Bill's Wild West Show», men han trives ikke med det. Når han vendte tilbake til det virkelige vesten er uklart og hva han gjorde fra 1874 til 5. mars 1876 er lite dokumentert.

Den 5. mars 1876 giftet han seg med Agnes Lake Thatcher som han hadde truffet første gang i 1871.

Det kan forøvrig nevnes at Wild Bill ikke hadde noe nært forhold til Calamity Jane. De er nå begravd på den samme kirkegården, men det er en nærhet som de ikke hadde noe i det virkelige liv. Saken var den at Calamity forsøkte å få folk til å tro det (vennene endret blant annet hennes dødsdato fra 1. august 1903 til 2. august 1903).

Han dro til gullgraverbyen Deadwood for å gjøre lykken. Under et pokerspill 2. august ble han skutt i ryggen av Jack McCall. McCall ble utrolig nok frikjent i den første saken, men ble dømt til døden av den føderale domstolen i Yankton i Dakota. Henrettelsen skjedde 1. mars 1877. Hvorfor han drepte Hickok er fremdeles uklart. I den første rettssaken sa McCall at det var en hevnakt for at Bill drepte broren hans i Hays City. Før han ble henrettet sa McCall at han skulle skrive ned hva som virkelig skjedde, det skjedde dessverre ikke. I ettertid viste det seg at McCall ikke hadde noen bror. Wikipedia

37 år
Henrik III av Frankrike (Konge av Frankrike)
1551 - 1589

Henrik III av Frankrike (Litauen)

Konge av Frankrike, konge av Polen

Fullt navn / Fødenavn:
Henryk Walezjusz

Født:
19. september 1551 (472 år siden)

Døde:
2. august 1589 (37 år) (435 år siden)

Henrik III var storfyrste av Litauen og konge av Polen (1573–1574) og deretter konge av Frankrike (1574–1589).

Med Henrik utdøde familien Valois. Wikipedia

<<
2. August
>>