Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Gratis frakt på ordre over 799,-
6 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
6 Mnd.
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
6 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
6 Mnd.
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

30. April

Om dagen

30. April er dag 121 i 2024, og er i uke 18. Det er 245 dager igjen av året.
Valborgsnatten (Katolsk fest til minne om Sankt Valborg)
Den internasjonale jazzdagen (Innført av UNESCO i 2011)

Valutakurser Oppdatert 30. April kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

12 år siden

2012: Alexander Dale Oen dør av hjertestans under en samling med svømmelandslaget, 26 år gammel

Alexander Dale Oen var en norsk svømmer i verdenstoppen i brystsvømming. Han representerte klubbene Vestkantsvømmerne og Bærumsvømmerne. Dale Oen var verdensmester, europamester og ble Norges første OL-medaljevinner i svømming da han tok sølv under sommer-OL i Beijing i 2008. Dale Oen vant åtte kongepokaler. Dale Oen døde av hjertestans på samling med svømmelandslaget i Flagstaff i Arizona i USA 30. april 2012, 26 år gammel. Wikipedia
79 år siden

1945: Adolf Hitler begår selvmord i sin bunker i Berlin, med gift og skudd mot tinningen

Adolf Hitler var en politiker som fra 1921 var «fører» for Det nasjonalsosialistiske tyske Arbeiderparti, fra 1933 rikskansler og fra 1934 «fører og rikskansler» og samtidig regjeringssjef og statsoverhode for Det tyske rike. Han var østerriksk av fødsel og bakgrunn, men flyttet til Tyskland i 1913 og ble tysk statsborger i 1932.

Han kom til makten etter den økonomiske krisen som oppstod i Tyskland i etterkant av første verdenskrig og den store depresjonen etter børskrakket i 1929. Ved bruk av propaganda og karismatisk tale appellerte han til arbeider- og middelklassens økonomiske behov, og slo an nasjonalistiske, antisemittiske og antikommunistiske toner.

Etter å ha kommet til makten etablerte han det nasjonalsosialistiske diktaturet «det tredje riket» i Tyskland. Han forbød alle opposisjonspartier og forfulgte politiske, ideologiske og kulturelle motstandere og personer tilhørende forskjellige minoritetsgrupper, rasemessig eller på annet vis. Samtidig restrukturerte han økonomien og satte igang store sosiale programmer og utbygging av infrastruktur og teknologi. Han fremmet samtidig en ekspansiv utenrikspolitikk, og Tyskland og dets allierte i aksemaktene kontrollerte på det meste store deler av Europa. På den annen side fremmet han en rasistisk «blod og rase»-ideologi, og bedrev en systematisk diskriminering og senere forfølgelse av bl.a. jødene og sigøynerne – som kostet rundt seks millioner europeiske jøder livet i holocaust.

Hitlers helsetilstand forverret seg i løpet av krigsårene, og mot slutten led han sannsynligvis av Parkinsons sykdom i fremskredet stadium. På den tiden fantes det ikke medisinering som bremset utviklingen av Parkinsons sykdom, og en slik diagnose var i realiteten en dødsdom. Men ifølge øyenvitner var han stadig i besittelse av sin nesten magiske suggesjonskraft. Den 22. april 1945 fikk Hitler et svakhetsanfall under sin daglige situasjonsgjennomgang i Førerbunkeren under rikskanselliet i Berlin, rett etter at det klart for ham at Berlin var omringet og at ingen unnsetning fra tyske forsterkninger stod i utsikt. Han sa at alt nå var tapt og at alle hadde forrådt ham. Han lot deler av sin stab reise sin vei, men til tross for overtalelsesforsøk fra Bormann, Keitel og Göring nektet han å forlate byen selv. Han gav sin sjefsadjutant SS-Obergruppenführer Julius Schaub ordre om å brenne hans personlige papirer fra rikskanselliet og fra bunkeren, og deretter gjøre det samme i München og i Obersalzberg.

Neste dag var de store temaer hvor nær russerne var kommet, og hva den sikreste selvmordsmetoden var. Hitler (56) fordelte flere ganger giftampuller med cyanid til de i hans nærmeste omgivelser. Den 29. april undertegnet han sitt politiske testament og sitt nye private testament, og giftet han seg med sin mangeårige livsledsagerske Eva Braun (33). Dagen etter begikk de begge selvmord omkring kl. 15.30. De tok gift, og Hitler skjøt seg samtidig i tinningen.

Martin Bormann, Hitlers kammertjener Heinz Linge, Hitlers SS-adjutant Otto Günsche og noen livvakter bragte likene ut i rikskanselliets have. De fulgte Hitlers anvisninger da de først dynket likene i bensin, og livvaktens sjef Johann Rattenhuber antente dem. Deretter bisatte de levningene der.

Levningene etter Hitler og hans hustru ble gravd opp av russerne tidlig i mai, og de var i stand til å identifisere likene på grunnlag av røntgenbilder og tannskjemata. Men av politiske grunner holdt sovjetiske myndigheter likfunnet hemmelig i årevis.

Først etter den kalde krigens avslutning ble det kjent at Hitlers og Eva Brauns levninger etter å ha blitt flyttet en rekke ganger til slutt hadde vært nedgravd på den sovjetiske organisasjonen SMERSJ' nye hovedkvarter ved Magdeburg, og at KGB-sjef Andropov i april 1970 hadde beordret likene fjernet før anlegget ble overdratt til den østtyske regjering. De siste rester ble tippet i Elben og forsvant med elven og ut i Nordsjøen. Wikipedia
235 år siden

1789: George Washington sverges inn som USAs første president

George Washington var en plantasjeeier, militær leder og USAs første president. Han var av britisk opphav og oppvokst i en velstående familie i provinsen Virginia. Washington arbeidet som oppmålingsingeniør før han arvet plantasjen Mount Vernon etter sine foreldre.

Washington var en leder i den britiske hær under krigen mot franskmenn og indianere og andre konflikter, men sa senere opp sin stilling for å gifte seg med Martha Dandrigde Custis, en rik enke med to barn. Han ble medlem av Burgesse-huset og da den amerikanske revolusjonen startet, ble han en revolusjonær leder og deltok både på den første og andre kontinentale kongressen. Washington ble utnevnt til øverste leder av den kontinentale hær i den amerikanske revolusjonskrigen (1775–1783) som endte i amerikanernes seier over britene. Etter krigen tjente han som president av konstitusjonskonvensjonen i 1787.

Washington var enormt populær, og ble valgt som den første presidenten i USA (1789–1797) etter at den amerikanske grunnloven trådte ikraft. De to periodene til Washington-administrasjonen var preget av etableringen av amerikanske nøkkelinstitusjoner som fortsatt eksisterer. Etter at hans andre periode var over, trakk Washington seg tilbake til Mount Vernon for resten av livet, etter at han igjen frivillig oppgav makten, selv om noen ønsket å gi ham den på livstid.

På grunn av sin sentrale posisjon i grunnleggelsen av USA er Washington regnet som en av nasjonens viktigste personer gjennom tidene, og blir ofte omtalt som «landsfader». Wikipedia

Fødsler

33 år
Travis Scott (Rapper)
1991

Travis Scott (USA)

Rapper, sanger, låtskriver, plateprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Jacques Bermon Webster II

Født:
30. april 1991 (33 år)

Jacques Berman Webster II, mest kjent under pseudonymet Travis Scott (tidligere formatert Travi$ Scott), er en amerikansk rapper, sanger, låtskriver og plateprodusent. I 2012 signerte Scott til hans første store plateselskap, Epic Records. I november 2012 signerte Scott en avtale med Kanye Wests GOOD Music, og ble en del av produksjonsteamet Very GOOD Beats. Avtalen ble inngått etter at Scott hadde medvirket på plateselskapets samlealbum Cruel Summer. I april 2013 ble det annonsert at Scott hadde signert en platekontrakt med T.I.s Grand Hustle Records.

Scotts første store prosjekt er en mixtape med tittelen Owl Pharaoh, som ble utgitt i mai 2013. Den ble fulgt opp med en ny mixtape med tittelen Days Before Rodeo, som ble utgitt i august 2014. Hans første studioalbum, Rodeo, ble utgitt i september 2015 og besto av blant annet hitsingelen «Antidote» som fikk en fjerdeplass på den amerikanske Billboard Hot 100-listen. Hans andre album, Birds in the Trap Sing McKnight, ble utgitt i september 2016. Året etter ga Travis Scott ut et album som var resultatet av et samarbeidsprosjekt med Quavo; albumet hadde tittelen Huncho Jack, Jack Huncho, og artistene kalte seg for anledningen Huncho Jack. Hans tredje album, Astroworld, ble utgitt 3. august 2018.

Sammen med Kylie Jenner har Webster/Scott datteren Stormi Webster, som ble født i 2018. Wikipedia

42 år
Kirsten Dunst (Skuespiller)
1982

Kirsten Dunst (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Kirsten Caroline Dunst

Født:
30. april 1982 (42 år)

Kirsten Caroline Dunst er en amerikansk skuespiller av tysk og svensk opprinnelse med både amerikansk og tysk statsborgerskap. Hun er kjent for filmer som Spider-Man, Little Women og Bring It On.

Dunst startet sin karrière som treåring i TV-reklamer. Hun fikk sin filmdebut på det store lerret i Woody Allens Oedipus Wrecks fra New York Stories-trilogien i 1989. Kort tid etter fikk hun en liten rolle som datter til Tom Hanks' rollefigur i Brian De Palmas lite suksessfulle Forfengelighetens bål fra 1990, hvor hun også spilte mot Melanie Griffith og Bruce Willis.

Dunsts gjennombrudd kom som barnevampyr i En vampyrs bekjennelser (Interview with the Vampire), en film basert på romanen av samme navn skrevet av Anne Rice og regissert av Neil Jordan. For denne rollen ble hun nominert til Golden Globe. I filmen er en scene hvor hun, som elleveåring, kysser Brad Pitt, som på det tidspunkt var niogtyve. Hun fikk sin første hovedrolle i familiefilmen Jumanji, og ble rost for sin prestasjon i Sofia Coppolas gåtefulle The Virgin Suicides (1999), hvor hun ble forført av Josh Harnett. Hennes mest berømte opptreden til nå er rollen som Mary Jane Watson i filmen Spider-Man fra 2002, en rolle hun gjentok i oppfølgerne Spider-Man 2 (2004) og Spider-Man 3 (2007).

I Dunsts seneste film spiller hun fransk dronning i Marie-Antoinette fra 2006, som er skrevet og regissert av Sofia Coppola. Filmen er basert på biografien om Marie Antoinette, skrevet av den britiske historikeren, Lady Antonia Fraser.

Dunst takket nei til rollen som «Angela» i American Beauty (1999). Wikipedia

43 år
Kristin Størmer Steira (Langrennsløper)
1981

Kristin Størmer Steira (Norge)

Langrennsløper, langdistanseløper

Født:
30. april 1981 (43 år)

Kristin Størmer Steira er en norsk tidligere langrennsløper som representerte IL Forsøk. Hun er olympisk mester i stafett fra OL 2010 og har tre VM-gull i stafett.

Steira er født i Rana og oppvokst i Tana, og bor i Oslo hvor hun fra august 2015 jobber i stiftelsen Aktiv mot kreft. Hun tok sin videregående utdanning ved NTG Lillehammer.

Hun er gift med den canadiske skiløperen Devon Kershaw, og sammen har de en datter. Wikipedia

68 år
Lars von Trier (Filmregissør)
1956

Lars von Trier (Danmark)

Filmregissør, manusforfatter, filmprodusent, filmfotograf

Fullt navn / Fødenavn:
Lars Trier

Født:
30. april 1956 (68 år)

Lars von Trier er en dansk filmregissør, som ble utdannet ved Den Danske Filmskole. Han har lagd en rekke mer eller mindre eksperimentelle og kontroversielle spillefilmer. Han har også stått bak fjernsynsseriene Riget (1994) og Riget II (1997), to miniserier om Rigshospitalet i København. Han er ellers kjent for å ha utviklet dogmebevegelsen Dogme 95 i nyere filmkunst sammen med de danske regissørene Thomas Vinterberg, Kristian Levring og Søren Kragh-Jacobsen. Navnetillegget «von» tok han mens han studerte ved den danske filmskolen. Wikipedia

77 år
Finn Kalvik (Sanger)
1947

Finn Kalvik (Norge)

Sanger, musiker, låtskriver, gitarist, plateartist

Fullt navn / Fødenavn:
Finn Bjørn Kalvik

Født:
30. april 1947 (77 år)

Finn Bjørn Kalvik er en norsk visesanger og gitarist. Han vokste opp i drabantbyen Grorud i Oslo, noe som har preget hans kunstneriske uttrykk. Han vant den norske Melodi Grand Prix-finalen i 1981 med sangen «Aldri i livet». Kalvik debuterte i 1969 og var en av frontfigurene under Visebølgen i Norge. Wikipedia

78 år
Sven Nordqvist (Forfatter)
1946

Sven Nordqvist (Sverige)

Forfatter, arkitekt, illustratør, barnebokforfatter, manusforfatter, universitetslærer

Født:
30. april 1946 (78 år)

Sven Nordqvist er en svensk barnebokforfatter, tegner og illustratør.

Han er mest kjent for bøkene om «Gubben og katten» (på svensk «Pettson och Findus»). Han har også skrevet og illustrert «Minus i stora världen», «Hattjakten» og bøkene om «Nasse». Mange av titlene er oversatt til norsk.

Nordqvist har ellers illustrert en lang rekke boktitler, både populærvitenskap for barn og skjønnlitteratur, blant annet forfatterparet Wieslanders bøker om «Mamma Mø», «Flickan med guldskorna» samt flere adventskalendre for svensk radio og TV. I 1995 tegnet han på oppfordring av den døende kreftpasienten Hannele Norrström til hennes fortelling «Guldflickan».

Sven Nordqvists tegninger kjennetegnes ved en sprudlende detaljerikdom, barnevennlig surrealisme og underfundig humor med små figurer og hus både her og der. Han mottok den svenske Astrid Lindgren-prisen i 2003. Nordqvist har for øvrig bursdag på samme dag som svenskekongen. Wikipedia

78 år
Carl XVI Gustav (Konge av Sverige)
1946

Carl XVI Gustav (Sverige)

Konge av Sverige, marineoffiser

Fullt navn / Fødenavn:
Carl Gustaf Folke Hubertus

Født:
30. april 1946 (78 år)

Carl XVI Gustaf, Carl Gustaf Folke Hubertus Bernadotte er fra 1973 konge av Sverige. Han er den 7. monark av Bernadotteslekten på den svenske trone. Kongen er bosatt på Drottningholms slott ved Stockholm.

Carl Gustaf er sønn av prins Gustaf Adolf av Sverige og Sibylla av Sachsen-Coburg-Gotha. Han var vel ett år gammel da faren omkom i en flyulykke. Da han var fire år opplevde han at oldefaren kong Gustaf V døde. Farfaren, Gustaf VI Adolf, overtok da som konge. Da bestefaren døde 15. september 1973, overtok Carl Gustav tronen.

Den 19. juni 1976 giftet han seg med den brasiliansk-tyske Silvia Sommerlath.

Carl XVI Gustaf innehar den militære graden admiral i det svenske sjøforsvaret, samt general i hæren og luftforsvaret.

Han ble i 1974 tildelt storkors med kjede av St. Olavs Orden. I 1993 mottok han Den hvite ørns orden fra Polens president.

Hans fritidsinteresser er blant annet jakt og biler. Wikipedia

79 år
Ulla Hahn (Forfatter)
1945

Ulla Hahn (Tyskland)

Forfatter, skribent

Født:
30. april 1945 (79 år)

Ulla Hahn er en tysk forfatter. Hun skriver lyrikk og romaner. Hahn bor i Hamburg og er gift med politikeren Klaus von Dohnanyi. 1987/88 fikk hun litteraturprisen Stadtschreiber von Bergen. Wikipedia

69 år
Jon Bing (Forfatter)
1944 - 2014

Jon Bing (Norge)

Forfatter, oversetter, professor, dikterjurist, science fiction-forfatter, barnebokforfatter, manusforfatter

Født:
30. april 1944 (80 år siden)

Døde:
14. januar 2014 (69 år) (10 år siden)

Jon Bing var en norsk forfatter, dr. juris og professor ved Senter for rettsinformatikk ved Institutt for privatrett, Det juridiske fakultet, Universitetet i Oslo. Bing ble regnet som en foregangsmann innenfor internasjonal rettsinformatikk. Han var æresdoktor ved Stockholms universitet og Københavns Universitet, og Visiting Professor ved King's College, University of London. Wikipedia

66 år
Jill Clayburgh (Skuespiller)
1944 - 2010

Jill Clayburgh (USA)

Skuespiller

Født:
30. april 1944 (80 år siden)

Døde:
5. november 2010 (66 år) (Leukemi) (13 år siden)

Jill Clayburgh var en amerikansk skuespiller.

Clayburgh startet karrieren sin på Broadway på slutten av 60-tallet, men fikk sitt store gjennombrudd i rollen som Erica i filmen An Unmarried Woman (1978). Hun ble for denne roller belønnet med prisen for beste skuespillerinne ved Cannes Film Festival og nominert til Oscar. Hun ble også nominert til samme pris for 1979-komedien Starting Over - en komedie med Burt Reynolds. Clayburgh er også kjent fra roller i populære TV-serier som Ally McBeal, hvor hun spilte moren til Ally, Frasier, Dirty Sexy Money og Nip/Tuck. Hennes siste filmrolle var i Love and Other Drugs fra 2010.

Hun giftet seg i 1979 med film- og sceneforfatter David Rabe, og har sønnen Micheal Rabe og datteren Lilly Rabe, som også er skuespiller.

Clayburgh døde høsten 2010 av leukemi, som hun hadde lidd av i 21 år. Wikipedia

59 år
Magne Bleness (Skuespiller)
1933 - 1992

Magne Bleness (Norge)

Skuespiller, regissør

Født:
30. april 1933 (91 år siden)

Døde:
1. desember 1992 (59 år) (31 år siden)

Magne Bleness var en norsk skuespiller og regissør, mest kjent for sin mangeårige innsats for Fjernsynsteatret, der han virket både som skuespiller, regissør og sjef.

Bleness debuterte i 1953 på Sommerteatret i Oslo i En midtsommernattsdrøm. Han var ansatt ved Nationaltheatret som skuespiller 1956–1961 og som regissør 1969–76. Han var ved Fjernsynsteatret 1961–1969 som både skuespiller og regissør, og som regissør 1976–1980. Han var sjef for Fjernsynsteatret 1980–1990.

Magne Bleness var den første som satte opp et stykke av Jens Bjørneboe på norsk scene i 1969 med Semmelweis. Av hans oppsetninger i Fjernsynsteatret huskes kanskje spesielt August Strindbergs Fordringshavere (1968), Arnold Weskers Jeg snakker om Jerusalem (1969) og Ludvig Holbergs Den stundesløse (1978). Wikipedia

94 år
Cloris Leachman (Skuespiller)
1926 - 2021

Cloris Leachman (USA)

Skuespiller, danser

Født:
30. april 1926 (98 år siden)

Døde:
26. januar 2021 (94 år) (3 år siden)

Cloris Leachman var en amerikansk skuespiller.

Leachman vant en Oscar for beste kvinnelige birolle for sin rolle som Ruth Popper i filmen Siste forestilling (The Last Picture Show) i 1971. Hun spilte også Frau Blücher i filmkomedien Frankenstein Junior.

Leachman har en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

89 år
Tove Maës (Skuespiller)
1921 - 2010

Tove Maës (Danmark)

Skuespiller

Født:
30. april 1921 (103 år siden)

Døde:
31. desember 2010 (89 år) (13 år siden)

Tove Maës var en dansk skuespiller.

Hun startet karrieren i 1942 på Odense Teater, men er seinere mest kjent for to roller på film: Hennes debut i Ditte Menneskebarn fra 1946 og rollen som Bente i De røde heste fra 1950. Maës spilte den kvinnelige hovedrollen i mange av Morten Korch-filmene. Hun har på TV spilt med i noen avsnitt av TV-serien Matador som fru byrådssekretær Lilly Lund og rollen som Fru Zakariassen i Riget. Wikipedia

100 år
Tom Moore (Soldat)
1920 - 2021

Tom Moore (Storbritannia)

Soldat, fundraiser, offiser

Fullt navn / Fødenavn:
Thomas Moore

Født:
30. april 1920 (104 år siden)

Døde:
2. februar 2021 (100 år) (Covid-19) (3 år siden)

Thomas Moore, kjent som Captain Tom (kaptein Tom), var en tidligere britisk arméoffiser kjent for prestasjonen sin for å samle inn penger under koronaviruspandemien i Storbritannia, rundt 100-årsdagen sin.

Under andre verdenskrig tjenestegjorde Moore i India og deltok i felttoget i Burma, og han ble instruktør i pansertropper. Etter krigen ble han sjef for et betongselskap.

Sommeren 2020 ble han adlet (som knight bachelor) av dronning Elisabeth II, hvilket gir rett til å bruke tittelen Sir foran døpenavnet. Wikipedia

84 år
Claude Elwood Shannon (Matematiker)
1916 - 2001

Claude Elwood Shannon (USA)

Matematiker, kryptograf, informatiker, oppfinner, sykkelrytter, universitetslærer, ingeniør, genetiker

Født:
30. april 1916 (108 år siden)

Døde:
24. februar 2001 (84 år) (23 år siden)

Claude Elwood Shannon var en amerikansk matematiker. Han regnes som grunnleggeren av informasjonsteorien med en artikkel utgitt i 1948.

I 1932 ble han opptatt ved University of Michigan, Der han tok et kurs som introduserte ham til arbeider av George Boole. Han ble uteksaminert i 1936 med to bachelorgrader, en i elektroteknikk og en i matematikk. Deretter begynte han ved Massachusetts Institute of Technology (MIT), der han blant annet arbeidet med en analog datamaskin.

Allerede i 1937, som 21-årig masterstudent ved MIT, skrev han en avhandling som viser at elektrisk anvendelse av boolsk algebra kunne benyttes til å konstruere og løse en hvilkensomhelst logisk, numerisk sammenheng. På grunn av dette er han kreditert som grunnlegger av både datamaskinteori og digital kretsteori. Ifølge noen var dette den viktigste, og også den mest berømte, masteravhandling i århundret. Wikipedia

82 år
Hroar Olsen (Politiker)
1859 - 1941

Hroar Olsen (Norge)

Politiker

Født:
30. april 1859 (165 år siden)

Døde:
26. august 1941 (82 år) (82 år siden)

Hroar Olsen var en norsk jurist, politiker for Høyre og embetsmann. Han var amtmann i Søndre Bergenhus amt fra 1898 til 1918, stiftamtmann i Bergen stiftamt fra 1907 til 1918, fylkesmann i Akershus fra 1919 og i både Oslo og Akershus fra 1924. Han gikk av med pensjon 15. oktober 1929.

Olsen ble utdannet jurist i 1882 og ble året etter ansatt i Indredepartementet. Han var konstituert som amtmann i Smaalenenes amt 1888–1889, og ble deretter i 1890 ekspedisjonssekretær i Indredepartementet. Denne stillingen hadde han til han ble utnevnt til amtmann i Søndre Bergenhus amt i 1898.

Olsen var stortingsrepresentant for Høyre i perioden 1919–1921, innvalgt fra Bergen.

Han var kommandør av St. Olavs Orden. Wikipedia

Dødsfall

92 år
Tore Asplin (Journalist)
1929 - 2022

Tore Asplin (Norge)

Journalist, forfatter

Født:
7. november 1929 (94 år siden)

Døde:
30. april 2022 (92 år) (2 år siden)

Tore Asplin var en norsk journalist og forfatter. Han begynte sin karriere i Tønsbergs Blad i 1954 og jobbet der frem til 1996. Han skrev også flere lokal- og bedriftshistoriske bøker. Asplin mottok Kongens fortjenstmedalje i sølv i 1997.

Tore Asplin var sønn av hovedbokholder Konrad Asplin og bror til Per Asplin. Wikipedia

56 år
Sam Lloyd (Skuespiller)
1963 - 2020

Sam Lloyd (USA)

Skuespiller, sanger

Født:
12. november 1963 (60 år siden)

Døde:
30. april 2020 (56 år) (4 år siden)

Sam Lloyd var en amerikansk skuespiller og musiker, kjent for sin rolle som advokaten Ted Buckland i den amerikanske komedie-dramaserien Scrubs.

Lloyd studerte ved Syracuse University før han ble skuespiller. Han var nevø av filmstjernen Christopher Lloyd, som er kjent fra Tilbake til fremtiden-filmene, og hans far var også skuespiller. Han og Christopher Lloyd hadde begge to gjesteroller i TV-serien Malcolm i midten; Sam var en boligadvokat og Christopher var hovedpersonen Hals far. De to har også gjestet den kjente serien Presidenten.

I tillegg til å være skuespiller var han en dyktig sanger, og han var medlem av a cappella-gruppen The Blanks, som også hadde mange opptredener i serien Scrubs under navnet "The Worthless Peons" (også kjent som "Ted's Band"). Han spilte også bass i musikkgruppen The Butties. Wikipedia

82 år
Finn Benestad (Musikkforsker)
1929 - 2012

Finn Benestad (Norge)

Musikkforsker, musikkritiker

Født:
30. oktober 1929 (94 år siden)

Døde:
30. april 2012 (82 år) (12 år siden)

Finn Benestad var en norsk musikkforsker. Han ble mag.art. i 1953 på en avhandling om Johan Svendsens fiolinkonsert. Deretter var han lærer noen år, i gymnas og lærerskole, før han i 1960 ble ansatt som lektor i musikk ved Universitetet i Oslo. I 1961 tok han doktorgraden i musikkvitenskap på en avhandling om Johannes Haarklou hvor han både har en biografi over Haarklou og en gjennomgang av alle hans komposisjoner.

Fra 1965 til 1998 var Benestad professor i musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo. Han har skrevet en rekke bøker om musikk, foruten at han har vært en av redaktørene for Aschehougs musikkverk for grunnskolen. Størst innsats har Benestad gjort for Edvard Grieg og hans musikk. Fra 1980 hadde han hovedansvaret for utgivelsen av Edvard Griegs samlede verker i 20 bind, en serie som ble fullført i 1995.

Benestad var medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi, Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab, Agder Vitenskapsakademi og Academia Europaea. I 1981 ble han tildelt Griegprisen og i 1996 Prisen for god forskningsformidling ved Universitetet i Oslo.

Han er far til Øivind Benestad.

Han ble i 1993 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs orden. Wikipedia

26 år
Alexander Dale Oen (Svømmer)
1985 - 2012

Alexander Dale Oen (Norge)

Svømmer

Født:
21. mai 1985 (39 år siden)

Døde:
30. april 2012 (26 år) (12 år siden)

Alexander Dale Oen var en norsk svømmer i verdenstoppen i brystsvømming. Han representerte klubbene Vestkantsvømmerne og Bærumsvømmerne. Oen var verdensmester, europamester og ble Norges første OL-medaljevinner i svømming da han tok sølv under sommer-OL i Beijing i 2008. Oen vant åtte kongepokaler. Oen døde av hjertestans på samling med svømmelandslaget i Flagstaff i Arizona i USA 30. april 2012, 26 år gammel.

Oens personlige trener i Vestkantsvømmerne var Stig Leganger-Hansen, og i Bærumsvømmerne ble han trent av Sondre Solberg. Wikipedia

99 år
Ernesto Sabato (Forfatter)
1911 - 2011

Ernesto Sabato (Argentina)

Forfatter, fysiker, kunstmaler, romanforfatter, essayist, lyriker

Fullt navn / Fødenavn:
Ernesto Criket- Sàbato

Født:
24. juni 1911 (113 år siden)

Døde:
30. april 2011 (99 år) (13 år siden)

Ernesto Sabato var en argentinsk forfatter, maler og fysiker.

Ifølge BBC ble Sabato tildelt noen av de mest prestisjefylte utmerkelsene innenfor spansk litteratur og han hadde stor innflytelse på hele det litterære Latin-Amerika. Hans litterære verket gjorde at han mottok mange internasjonale priser og utmerkelser blant annet Legion of Honour (Frankrike), Prix Médicis (Italia) og den spanske Cervantes-prisen i 1984. Sabato studerte fysikk ved Universidad Nacional de La Plata, der han ble tildelt en doktorgrad. Han deltok senere ved Sorbonne i Paris og arbeidet ved Curie Institute. Etter andre verdenskrig, mistet Sabato troen på vitenskap og begynte som forfatter i stedet. Han giftet seg med Matilde Kusminsky Richter i 1936. I 1938 fikk Sabato sin doktorgrad i fysikk fra Universidad Nacional de La Plata.

Etter å ha fått sin doktorgrad ble Sabato tildelt en stipendiatstilling i atom-stråling ved Curie-instituttet i Paris. Den 25. mai 1938 ble Jorge Federico Sabato, hans første sønn, født. I 1945 ble hans andre sønn, Mario Sabato, født. I 1999 ble Sabato tildelt italiensk statsborgerskap, i tillegg til hans opprinnelige argentinske statsborgerskap. Sabato døde i Santos Lugares, 30. april 2011, to måneder før han skulle ha fylt 100 år. Hans død var ifølge hans kone et resultat av bronkitt. Wikipedia

68 år
Paul Spiegel (Journalist)
1937 - 2006

Paul Spiegel (Tyskland)

Journalist, politiker

Født:
31. desember 1937 (86 år siden)

Døde:
30. april 2006 (68 år) (18 år siden)

Paul Spiegel var fra 2000 til sin død formann for Zentralrat der Juden in Deutschland, som organiserer rundt 100 000 av de tyske jødene som tilhører en synagoge. Wikipedia

33 år
Corinne Rey-Bellet (Alpinist)
1972 - 2006

Corinne Rey-Bellet (Sveits)

Alpinist

Født:
2. august 1972 (51 år siden)

Døde:
30. april 2006 (33 år) (18 år siden)

Corinne Rey-Bellet var en sveitsisk alpinist.

Rey-Bellet delte sølvmedaljen i utfor i VM 2003 i St. Moritz og vant totalt fem verdenscuprenn. Hun la opp i 2003 på grunn av en rekke skader i det høyre kneet. Wikipedia

85 år
Poul Hartling (Statsminister)
1914 - 2000

Poul Hartling (Danmark)

Statsminister, politiker, diplomat, prest

Født:
14. august 1914 (109 år siden)

Døde:
30. april 2000 (85 år) (24 år siden)

Poul Hartling var en dansk politiker. Han var Danmarks statsminister i perioden fra 19. desember 1973 til 13. februar 1975. Han var FNs høykommissær for flyktninger fra 1978 til 1985. Wikipedia

60 år
Sergio Leone (Skuespiller)
1929 - 1989

Sergio Leone (Italia)

Skuespiller, Filmregissør, manusforfatter, filmprodusent, komponist

Født:
3. januar 1929 (95 år siden)

Døde:
30. april 1989 (60 år) (35 år siden)

Sergio Leone var en italiensk filmregissør og manusforfatter som er kjent for sine filmer innen «spaghetti-western»-sjangeren. Han regisserte «Dollar»-trilogien med Clint Eastwood i hovedrollen. Wikipedia

70 år
Muddy Waters (Gitarist)
1913 - 1983

Muddy Waters (USA)

Gitarist, sanger, gateartist

Fullt navn / Fødenavn:
McKinley Morganfield

Født:
4. april 1913 (111 år siden)

Døde:
30. april 1983 (70 år) (41 år siden)

McKinley Morganfield, bedre kjent som Muddy Waters, var en amerikansk bluesmusiker som har øvd stor innflytelse på musikken i det 20. århundre. Han har dessuten spilt en sentral rolle i utviklingen av Chicago-blues. Wikipedia

33 år
Eva Braun (Modell)
1912 - 1945

Eva Braun (Tyskland)

Modell, fotograf, photo lab technician

Fullt navn / Fødenavn:
Eva Anna Paula Braun

Født:
6. februar 1912 (112 år siden)

Døde:
30. april 1945 (33 år) (79 år siden)

Eva Anna Paula Braun, døde som Eva Anna Paula Hitler var Adolf Hitlers livsledsagerske og ektefelle. Wikipedia

56 år
Adolf Hitler (Diktator)
1889 - 1945

Adolf Hitler (Tyskland)

Diktator, politiker, nasjonalsosialist, nazist, rasist, soldat, kunstmaler

Født:
20. april 1889 (135 år siden)

Døde:
30. april 1945 (56 år) (79 år siden)

Adolf Hitler var en tysk nasjonalsosialistisk politiker som var Tysklands leder fra 1933 til han tok sitt liv ved slutten av andre verdenskrig. Under Hitler ble Tyskland et diktatur og innledet andre verdenskrig ved invasjon av nabolandene. Tyskland ble på slutten av krigen okkupert av de allierte og regimet avsatt.

Han var fra 1921 var «fører» for Det nasjonalsosialistiske tyske Arbeiderparti, fra 1933 rikskansler og fra 1934 «fører og rikskansler» og samtidig regjeringssjef og statsoverhode for Det tyske rike. Han var østerriksk av fødsel og bakgrunn, men flyttet til Tyskland i 1913 og ble tysk statsborger i 1932. Han tjenestgjorde under første verdenskrig med korporals grad. Hitler hadde grunnskoleutdanning og arbeidet før første verdenskrig som kunstmaler.

Han kom til makten etter den økonomiske krisen som oppstod i Tyskland i etterkant av første verdenskrig og den store depresjonen etter børskrakket i 1929. Ved bruk av propaganda og karismatisk tale appellerte han til arbeider- og middelklassens økonomiske behov, og slo an nasjonalistiske, antisemittiske og antikommunistiske toner.

Etter å ha kommet til makten etablerte han det nasjonalsosialistiske diktaturet «det tredje riket» i Tyskland. Han forbød alle opposisjonspartier og forfulgte politiske, ideologiske og kulturelle motstandere og personer tilhørende forskjellige minoritetsgrupper, rasemessig eller på annet vis. Samtidig restrukturerte han økonomien og satte igang store sosiale programmer og utbygging av infrastruktur og teknologi. Han fremmet samtidig en ekspansiv utenrikspolitikk, og Tyskland og dets allierte i aksemaktene kontrollerte på det meste store deler av Europa. På den annen side fremmet han en rasistisk «blod og rase»-ideologi, og bedrev en systematisk diskriminering og senere forfølgelse av bl.a. jødene og sigøynerne – som kostet rundt seks millioner europeiske jøder livet i holocaust. Wikipedia

65 år
Philip Calderon (Kunstmaler)
1833 - 1898

Philip Calderon (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Kunstmaler

Fullt navn / Fødenavn:
Philip Hermogenes Calderon

Født:
3. mai 1833 (191 år siden)

Døde:
30. april 1898 (65 år) (126 år siden)

Philip Hermogenes Calderon var en britisk maler av fransk fødsel og spansk opprinnelse som delvis malte i den pre-rafaelittiske stilen. Han var konservator ved Royal Academy i London.

Calderon var født i Poitiers i Frankrike. Hans mor var fransk og hans far, Juan Calderon, var en katolsk prest og professor i spansk litteratur. Calderon hadde opprinnelig planlagt å studere til ingeniør, men han ble så interessert i å tegne tekniske tegninger og diagrammer at han endret plan og henga seg fullstendig for kunsten. Hans første suksessfulle maleri het By the Waters of Babylon (1853), og det ble etterfulgt av det enda mer populære Broken Vows (1857). Allerede fra begynnelsen av sin karriere som maler var han inspirert av pre-rafaelittene, og noen av hans malerier viser pre-rafaelittiske karakteristikker som uthevede detaljer, dype farger og realistiske former.

Historiske, bibelske og litterære emner var det som kjennetegner Calderons verker. Mange av hans bilder viser kvinnelige former som bærer kostbare klær i slike og oppholder seg i vare og forsiktig malte landskap. Hans Morning (1884) viser en kvinne med kopperrødt hår som ser på solnedgangen. Hans Juliet (1896) viser William Shakespeares unge heltinne sittende på sin balkong og stirrer mot stjernene.

Det var ikke bare i England at hans arbeid ble beundret. Ved Paris-utstillingen i 1867 fikk han den første medalje som ble gitt til en britisk kunstner. Han giftet seg i 1858 og døde i 1898.

Tate Gallery stiller flere av Calderons malerier. Wikipedia

72 år
Marcus Thrane (Forfatter)
1817 - 1890

Marcus Thrane (Norge)

Forfatter, journalist, dramatiker, fotograf, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Marcus Møller Thrane

Født:
14. oktober 1817 (206 år siden)

Døde:
30. april 1890 (72 år) (134 år siden)

Marcus Møller Thrane, født 14. oktober 1817 i Christiania/Oslo, død 30. april 1890 i Eau Claire i Wisconsin i USA, var lærer, forfatter, pressemann, fotograf, politisk organisator og sosialist. Thrane hentet inspirasjon fra de europeiske revolusjonene i 1848, og var i 1849-1851 organisator og leder for en omfattende bevegelse av arbeiderforeninger. Med 30 000 medlemmer, var denne såkalte «thranitterbevegelsen» den første politiske massebevegelsen i Norge. Den krevde blant annet bedring av husmennenes kår, redusert toll på korn, alminnelig verneplikt, bedre allmueskole og rettsvesen og alminnelig stemmerett for menn. Bevegelsen ble knust av myndighetene, og Thrane og de andre lederne satt i fengsel i 1851. Etter at han slapp ut i 1858, livnærte Thrane seg som fotograf. Kona Josefine, Norges første kvinnelige redaktør, døde av tuberkulose i 1862 og året etter emigrerte Thrane til USA sammen med barna. Der arbeidet han først som fotograf, senere pressemann, forfatter og foredragsholder fram til sin død i 1890. Wikipedia

51 år
Édouard Manet (Kunstmaler)
1832 - 1883

Édouard Manet (Frankrike)

Kunstmaler, illustratør, litograf

Født:
23. januar 1832 (192 år siden)

Døde:
30. april 1883 (51 år) (141 år siden)

Édouard Manet var en fransk maler. Han var en markant kunstner i overgangen mellom akademikunst, realisme og impresjonisme og regnes blant den kunstneriske modernismens tidligste profiler. Wikipedia

<<
30. April
>>